Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Ανακοίνωση σχετικά με την ανακύκλωση

Η σημερινή δημοτική αρχή από την 1η Ιανουαρίου 2011 που ανέλαβε τα καθήκοντά της άνοιξε τον επτασφράγιστο φάκελο περιβάλλον που παρέλαβε.Η έννοια «διαχείριση περιβάλλοντος» κατά τα οκτώ προηγούμενα χρόνια περιορίζονταν στη διαχείριση είκοσι απορριμματοφόρων και 4000 κάδων απορριμμάτων.Ένιπτε τας χείρας της η προηγούμενη δημοτική αρχή και τραβούσε την ουρά της απέξω σε μείζονα ζητήματα, όπως η ανακύκλωση, η χωροθέτηση και η λειτουργία του ΧΥΤΑ, η χωροθέτηση και η λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, το κλείσιμο της χωματερής στη Δουρούτη.Άλλωστε δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο κ. Γκόντας έστελνε στον Εισαγγελέα τον κ. Σίντο (δήμαρχος Μπιζανίου ο δεύτερος τότε) γιατί απαιτούσε το κλείσιμο της χωματερής.Η σημερινή δημοτική αρχή συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε, σε λιγότερο από ένα χρόνο κατάφερε:
-Να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ
-Να κλείσει η χωματερή
-Να εκδώσει την άδεια αποκομιδής απορριμμάτων
Συνεχίζει με σχέδιο για να πετύχει:
-Χωροθέτηση και λειτουργία σταθμών μεταφόρτωσης
-Χωροθέτηση και λειτουργία σύγχρονου εργοταξίου
-Ανακύκλωση
Σχετικά με το ζήτημα της ανακύκλωσης, η Δημοτική Αρχή και ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας θεωρούν απαραίτητες τις ακόλουθες διευκρινίσεις:
Η σημερινή δημοτική αρχή βρήκε εγκεκριμένο σχέδιο σύμβασης από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, το οποίο δεν υπογράφτηκε και δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, γεγονός που προξενεί πολλά ερωτήματα
Η σημερινή δημοτική αρχή διερεύνησε το θέμα της ανακύκλωσης και διαπίστωσε ότι το μοναδικό ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης μέχρι σήμερα στην Ελλάδα είναι το σύστημα με τους μπλε κάδους που εφαρμόζει η ΕΕΑΑ με όλες τις αδυναμίες του.Η σημερινή δημοτική αρχή επαναδιαπραγματεύτηκε τη σύμβαση με την ΕΕΑΑ. Η θέση της εταιρίας είναι ότι αδυνατεί να προβεί σε ανάπτυξη και δεν έχει προχωρήσει σε νέες συνεργασίες με δήμους μετά το 2009 καθώς δεν έχει εγκριθεί το επιχειρησιακό της σχέδιο από το ΥΠΕΚΑ. Αυτό διαπιστώθηκε και κατά τις συναντήσεις και επαφές που έγιναν με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.Εάν είχε υπογραφεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο, η ΕΕΑΑ θα είχε την υποχρέωση να συμβληθεί με το Δήμο μας και να προσφέρει δωρεάν απορριμματοφόρα και κάδους για την ανακύκλωση. Φυσικά και σήμερα μπορεί να υπογραφεί μία τέτοια σύμβαση όμως ο χρόνος υλοποίησής της είναι άγνωστος.Έτσι αποφασίστηκε να προχωρήσει η ανακύκλωση με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ χρησιμοποιώντας την άριστη τεχνογνωσία του προσωπικού της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Δήμου και να αναβαθμίσουμε τη Διεύθυνση Καθαριότητας και τις δράσεις της, αξιοποιώντας το σύνολο του προσωπικού στην κατεύθυνση ενίσχυσης του τομέα και όχι την παράδοσή του στους ιδιώτες όπως ισχυρίζονται κάποιοι.Η χρηματοδότηση της δράσης από το ΕΣΠΑ δεν αφαιρεί από το Δήμο κονδύλια άλλων έργων, διότι πρόκειται για χρηματοδότηση από το μέτρο για δράσεις περιβάλλοντος.Η συνεργασία με την ΕΕΑΑ, βάσει της σύμβασης η οποία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο θα περιοριστεί στην ανάληψη εκ μέρους της εταιρείας της δαπάνης για το ΚΔΑΕ για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες και στην οργάνωση της ενημέρωσης του κοινού.Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης είναι η μοναδική που έχει μέτοχο την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, δηλαδή την τοπική αυτοδιοίκηση.Την 1η Δεκεμβρίου 2011 κοινοποιήθηκε επιστολή της εταιρίας «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» η οποία είναι στη διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου.Στην παράγραφο 4 αναφέρει: «Σας γνωστοποιούμε ότι η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ έχει υποβάλλει και βρίσκεται υπό τελική αξιολόγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η προσθήκη νέων μεθόδων εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών με τη:
-Χρήση κάδων εναπόθεσης (4) χωριστών ρευμάτων ανακυκλώσιμων συσκευασιών
-Συλλογή ανακυκλώσιμων συσκευασιών με το σύστημα πόρτα-πόρτα.
-Χωρίς κανένα κόστος για το Δήμο.Ούτε για τη συλλογή- μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών, ούτε για τη διαλογή και επεξεργασία αυτών.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του αντιδημάρχου Θωμά Μπέγκα ότι:
Α) μέχρι εκείνη την ημέρα δεν υφίστατο στην Ελλάδα κανένα άλλο ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης
Β) ότι το προτεινόμενο από την εταιρεία Ανταποδοτική Ανακύκλωση βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης και όχι εφαρμογής.
Το περίεργο στην υπόθεση είναι τα ανακλαστικά με τα οποία η μείζονα αντιπολίτευση ανέβασε το ζήτημα από την επομένη κιόλας ημέρα λήψης της επιστολής. Πως τη γνώριζε; Μήπως της είχε κοινοποιηθεί;Οι ενέργειες και οι αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής για την ανακύκλωση προσαρμόστηκαν στα πραγματικά δεδομένα τα οποία ισχύουν μέχρι σήμερα στη χώρα.Η δημοτική αρχή είναι ανοιχτή στις προτάσεις για συνεργασία με οποιαδήποτε εταιρεία που ασχολείται με την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων, πράγμα που θα απαιτηθεί και από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, εξαιτίας της πλημμελούς σύμβασης, η οποία σημειωτέον δεν έχει ακόμη υπογραφεί. Η δημοτική αρχή θα διατηρεί το δικαίωμα για οποιαδήποτε άλλη συνεργασία και δεν θα δημιουργήσει καμία μονοπωλιακή σχέση.Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να δουλεύει με όλες τις δυνάμεις της, θα απολογείται στους πολίτες για τις πράξεις της και θα έχει έναν και μόνο στόχο. Την καλύτερη πόλη μέσα σε ένα σύγχρονο, προστατευμένο, περιβάλλον.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:Απάντηση σε δημοσίευμα


Σε απάντηση δημοσιεύματός της εφημερίδας "ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ, με τίτλο «Η απόλυτη ξεφτίλα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Για 300 ευρώ τα λύματα πνίγουν την Κακαβιά» που δημοσιεύτηκε στο με αριθμ. 4536/09-12-2011 φύλλο της εφημερίδας σας, σας γνωρίζουμε τα εξής :
-Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Π.Δ. 141/2010 «Οργανισμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας» αρμόδιο για τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση των χερσαίων Συνοριακών Σταθμών είναι το Τμήμα Συνοριακών της Διεύθυνσης Οικονομικού.
-Στο άρθρο 9 του Ν. 2647/1998 καθορίζεται ο τρόπος διοίκησης των συνοριακών σταθμών καθώς και ο τρόπος διαχείρισης των εσόδων που προέρχονται από την εγκατάσταση μη -δημόσιων υπηρεσιών στους χώρους τους.
-Τη διαχείριση αυτών των εσόδων την είχαν δυνάμει Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών τα οικεία Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης και προορίζονταν αποκλειστικά για τα λειτουργικά έξοδα καθώς και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την άρτια λειτουργία των συνοριακών σταθμών.
-Δυνάμει της παρ. IV του άρθρου 280 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» η διαχείριση αυτών των εσόδων εξακολουθούσε να διενεργείται από τα Περιφερειακά Ταμεία για τους παραπάνω σκοπούς.
-Δυνάμει του άρθρου 49 του Ν. 3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» τα αποθεματικά που προέρχονταν από τα έσοδα αυτά, όσο κι οι μεταβιβαζόμενες σε αυτά κάθε φορά πιστώσεις θα έπρεπε να κατατεθούν σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος που συστάθηκε με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών προκειμένου να κατανεμηθούν στις οικείες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για την κάλυψη αναγκών των Συνοριακών Σταθμών.
Παρότι συστήθηκε ο ανωτέρω λογαριασμός, με την αριθμ. 33803/25-11-2011 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών και παρά τις συνεχείς επισημάνσεις τόσο του Υπουργείου Εσωτερικών (με έγγραφά τους) όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τα Περιφερειακά Ταμεία χωρικής μας αρμοδιότητας (Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας) έως σήμερα δεν έχουν προβεί στις αιτούμενες ενέργειες για την κατάθεση των ανωτέρω πιστώσεων αλλά και ούτε προχωρούσαν στις απαιτούμενες πληρωμές. Προσωρινή απεμπλοκή του θέματος υπήρξε μετά την απόφαση των Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης να προβούν στις απαιτούμενες πληρωμές μόλις την προηγούμενη Δευτέρα (05-12-2011).Όπως αντιλαμβάνεστε δεδομένης της ανωτέρω κατάστασης η Αποκεντρωμένη Διοίκηση καθώς και το νεοσυσταθέν Τμήμα Συνοριακών Σταθμών, όλο αυτό το διάστημα, από τις 01-07-2011 έως και σήμερα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και με σκοπό την άρτια λειτουργία των πέντε (5) συνοριακών σταθμών χωρικής μας αρμοδιότητας αντιμετώπιζε πάντα τις επείγουσες ανάγκες (συντηρήσεις ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, καθαριότητα, κ.λ.π.) είτε από τον τακτικό της προϋπολογισμό, όπου υπήρχε η δυνατότητα, είτε με την ανοχή και υπομονή των προμηθευτών και εργολάβων οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα συνέχιζαν τις προμήθειες ή τις εργασίες τους χωρίς ακόμη να έχουν πληρωθεί.Να σημειωθεί ότι οι δυνατότητές μας να ανταποκριθούμε, μέσω του τακτικού μας προϋπολογισμού, ήταν μηδαμινές δεδομένου ότι τα έξοδα αυτά αντιμετωπίζονταν πάντα από τα έσοδα της παρ. 3 του άρθρου 9 του Ν. 2647 /1998 και ως εκ τούτου δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη.Αναφορικά με το θέμα που αναφέρεστε στο δημοσίευμα η υπηρεσία καθώς και οι αρμόδιοι υπάλληλοι είχαν επιληφθεί εξαρχής του σοβαρού προβλήματος και αυτό το γνωρίζουν καλά τόσο οι υπεύθυνοι του Τελωνείου Κακαβιάς, που βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία μαζί μας, όσο και οι φορείς της περιοχής, όπως ο Δήμος Πωγωνίου, ο οποίος πολλές φορές ανταποκρινόμενος στα αιτήματά μας συνέδραμε με μέσα του Δήμου, για απαραίτητες εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο.
Τα αναφερόμενα για αδιαφορία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, των υπηρεσιών και των υπαλλήλων της, σε καμιά περίπτωση, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ
ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΑΛΗ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τραγική κατάσταση στα δημόσια έργα


Την τραγική κατάσταση στα δημόσια έργα και στις συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας ανέδειξε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ν. Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, κατά τη σημερινή συζήτηση σχετικής Επερώτησης δεκαεπτά βουλευτών της Ν.Δ.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Μπλόκο των αστυνομικών σε φορτίο με 227 κιλά χασίς!

Συνελήφθησαν, σήμερα το πρωί, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, ένας (1) υπήκοος Αλβανίας και ένας (1) ομογενής, ηλικίας 25 και 24 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή, μεταφορά και εμπορία μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών.Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί στην περιοχή «Τσαμαντάς» Θεσπρωτίας, οι αστυνομικοί εντόπισαν δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα να κινούνται ύποπτα και τα ακινητοποίησαν για διενέργεια ελέγχου.Στο πρώτο αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 24χρονος, βρέθηκαν τέσσερις (4) ταξιδιωτικοί σάκοι με κάνναβη βάρους (132.922) γραμμαρίων, ενώ στο δεύτερο αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 25χρονος, βρέθηκαν άλλοι τέσσερις (4) σάκοι με κάνναβη βάρους (94.736) γραμμαρίων. Οι ναρκωτικές ουσίες και τα δύο (2) οχήματα κατασχέθηκαν.Οι συλληφθέντες, οι οποίοι εκτιμάται ότι είναι μέλη οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.

Επίσκεψη Περιφερειάρχη στο Καναλλάκι

Την πρόοδο των εργασιών του έργου «σύνδεση Καναλακίου με Εθνική οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας», εξέτασε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε επίσκεψη που πραγματοποίησε την Πέμπτη, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες.Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου και το Δήμαρχο Πάργας κ. Αθαν. Λιόλιο αναζητήθηκαν και δόθηκαν λύσεις σε ζητήματα που ανέκυψαν, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η συνέχιση του έργου, το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.Ο Περιφερειάρχης είχε συνάντηση επίσης με εκπροσώπους του Συλλόγου Νέων Αγροτών Πρέβεζας, με τους οποίους συζήτησε διάφορα θέματα που τους απασχολούν και τα οποία θα εξεταστούν εκτενέστερα σε προσεχή επίσκεψή τους στην Περιφέρεια.

Όπως πάει η δουλειά θα μας τρελάνει ο Καραμπίνας!

Όπως πάει η δουλειά θα μας τρελάνει οΑντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών Γιάννης Καραμπίνας. Κάθε μέρα που περνά ακούμε για πολλές και σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και προωθεί. Το σημαντικό είναι ότι δεν τα δημοσιοποιεί πριν τα "κλειδώσει" αφού άλλωστε γι' αυτόν δεν προέχει η επικοινωνία και το μπλα-μπλα αλλά η ουσία και το αποτέλεσμα για τον τόπο. Όπως μας "σφύριξε" το "πουλάκι" μας από την Περιφέρεια, στα σκαριά βρίσκεται η νέα λεωφορειακή γραμμή Ιωαννίνων-Φλώρινας. Το θέμα γνωρίζουν οι δύο περιφέρειες (Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας) αλλά και οι δύο διοικήσεις των ΚΤΕΛ. Αθόρυβα και μεθοδικά ο Καραμπίνας ανοίγει μία νέα γέφυρα επικοινωνίας με την ακριτική Φλώρινα, φέρνοντας στα μέρη μας κόσμο από τη Δυτική Μακεδονία.

Υ.Γ. Κύριε αντιπεριφερειάρχη, μπορεί να σου χαλάσαμε τη... "μανέστρα"αλλά έτσι είναι.Tο EpirusGate έχει παντού αυτιά και γράφει όχι μόνο τα άσχημα αλλά και τα καλά. Οπότε γκρίνιαξε όσο θες...

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων στα καλύτερα της Ευρώπης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων είναι υποψήφιο για το βραβείο Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2012 (European Museum Award 2012). Το βραβείο χορηγείται ετησίως από τον οργανισμό European Museum Forum (EMF) και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.Πρόκειται για μακροβιότερο και σημαντικότερο βραβείο στον τομέα των Ευρωπαϊκών Μουσείων κι αυτό κάνει ακόμα πιο σημαντική την επιτυχία των Ιωαννίνων.Στόχος του είναι η προώθηση της καινοτόμου μουσειακής πρακτικής και της προσφορά ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών προς όλες τις κατηγορίες επισκεπτών.Το 2012 συμπληρώνονται τριάντα πέντε χρόνια από τη θεσμοθέτηση του βραβείου. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει και το περιβαλλόμενο με μοναδικό κύρος Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με το πρώτο Βραβείο του ΕΜΥΑ έχει τιμηθεί στο παρελθόν το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του Ναυπλίου το 1981 και με το Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης το 2005.Η επίσκεψη των μελών της κριτικής επιτροπής Shirley Collier (Διευθύντριας του Μουσείου Scarborough στην Αγγλία) και του Michael Ryan (Επικεφαλής του ICOM στην Ιρλανδία) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, το Σεπτέμβριο του 2011, ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΙΒ' Εφορεία Αρχαιοτήτων.. Και οι δύο εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την έκθεση αλλά και τη θετική έκπληξη τους για την οργάνωση του Μουσείου.Ο διαγωνισμός και η απονομή του βραβείου έχει προγραμματιστεί για τις 16-20 Μαΐου 2012 στο Penafiel της Πορτογαλίας.Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων προκρίθηκε ακριβώς στα Μουσεία που θα παρουσιαστούν στη συνάντηση και θα συμμετέχει με αντιπροσωπεία και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει σε ειδική τελετή στις 19 Μαΐου 2012.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υποψηφιότητα αποτελεί ήδη μία διάκριση και ανταμείβει τους κόπους των ανθρώπων που στήριζαν και στηρίζουν με τη δουλειά τους το μουσείο. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στον Κώστα Ζάχο, προϊστάμενο της Εφορείας στον οποίο οφείλεται και η μουσειολογική έκθεση, ενώ η δουλειά που γίνεται και σήμερα με τον κ. Σουέρεφ επικεφαλής, αυξάνει συνεχώς την επιρροή του μουσείου στην τοπική κοινωνία κι αποτελεί ξεχωριστό πόλο έλξης επισκεπτών.

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

Τρίωρη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ στις 15 Δεκεμβρίου

Στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τις 15 Δεκεμβρίου καλώντας τις ομοσπονδίες και τους συλλόγους - μέλη της να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις, αλλά και κάθε άλλη μορφή δράσης που θεωρούν κατάλληλη, με σκοπό την ενημέρωση των εργαζομένων, την οργάνωση και συνέχιση του αγώνα κατά των μέτρων της κυβέρνησης.Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ διαμαρτύρεται για νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και νέα φορολογικά χαράτσια μέσα από τον προϋπολογισμό του 2012.

Πήρε... χάλκινο στην ανεργία η Ήπειρος

Έξι ποσοστιαίες μονάδες άνοδο κατέγραψε η ανεργία στην Ήπειρο τον φετινό Σεπτέμβριο συγκριτικά με αυτόν του 2010, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας.Η ...επίδοση του 18,7% αποτελεί ρεκόρ και ξεπερνά και το εθνικό ποσοστό για το Σεπτέμβριο που ήταν 17,5%.Η Ήπειρος το 2006 είχε 11,5%, μειώθηκε το επόμενο έτος, πάντα για το Σεπτέμβριο, στο 9,8%. Το 2008 κατέγραψε 10,4% και το 2009 ανέβηκε στο 12,3%. Πέρυσι είχε το μεγαλύτερο ποσοστό της πενταετίας με 12,8% και φέτος...εκτοξεύτηκε στο 18,7%.Τα στοιχεία και του Σεπτεμβρίου (και τον Αύγουστο ήταν υψηλό το ποσοστό), είναι ανησυχητικά για την απασχόληση στην Περιφέρεια μας, αφού πέρα από την καταγεγραμμένη ανεργία, υπάρχει κι άλλη που δεν εμφανίζεται στους δείκτες και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πρόκειται για μήνα που υπάρχουν και εποχικές εργασίες, ο τουρισμός, αποτελεί κακό προμήνυμα για το χειμώνα.Η εφαρμογή των διαφόρων προγραμμάτων κατά της ανεργίας με πρώτο αυτό της κοινωνικής εργασίας (αφορά 2.900 θέσεις) που αναμένεται να ξεκινήσει, ίσως δώσει μια... ανάσα στην Ήπειρο. Όμως, είναι φανερό ότι χωρίς οικοδομική δραστηριότητα, με σταματημένα τα μεγάλα έργα και λίγα να υλοποιούνται κυρίως από το ΕΣΠΑ, τον ιδιωτικό τομέα σε κρίση, με απολύσεις και εκ περιτροπής εργασία, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Ένας στους δυο νέους, άνεργος

Στο 17,5% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο, περίπου 5 μονάδες υψηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι (12,6%) και περίπου μια μονάδα χαμηλότερα από τον φετινό Αύγουστο (18,4%).Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι ανήλθαν σε 857.656 άτομα και αυξήθηκαν κατά 229.941 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2010 (αύξηση 36,6%), ενώ μειώθηκαν κατά 50.297 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2011 (μείωση 5,5%).Σχεδόν ένας στους δύο νέους είναι πλέον άνεργος, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός υπερβαίνει τον αριθμό των απασχολουμένων κατά περίπου 400.000 άτομα.Ειδικότερα, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός (άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθε σε 4.440.050 άτομα και αυξήθηκε κατά 120.120 άτομα, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2010 (αύξηση 2,8%) και κατά 36.547 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2011 (αύξηση 0,8%).

Μειώθηκε η απασχόληση
Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.051.109 άτομα, που μειώθηκαν κατά 315.386 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο πέρυσι (μείωση 7,2%) και αυξήθηκαν κατά 16.572 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο εφέτος (αύξηση 0,4%).Ηλικιακά, η ανεργία πλήττει κυρίως τα άτομα 15- 24 ετών (46,4% τον Σεπτέμβριο εφέτος από 33,6% τον Σεπτέμβριο 2010). Ακολουθούν, οι ηλικίες 25- 34 ετών (24,5% από 17,8%), 35- 44 ετών (14,5% από 10%) και 45- 54 ετών (12% από 8%). Η ανεργία παραμένει "γένους θηλυκού", καθώς στις γυναίκες φτάνει στο 21% (από 16,7% τον Σεπτέμβριο πέρυσι) και στους άνδρες στο 14,9% (από 9,6%).

Οι...επιδόσεις των Περιφερειών
Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, στην «πρώτη τριάδα» περιλαμβάνονται οι περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας (24,2% τον Σεπτέμβριο 2011 από 16,3% τον Σεπτέμβριο 2010), της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (20% από 12,9%), της Ηπείρου (18,7% από 12,8%). Ακολουθούν, της Θεσσαλίας (18,4% από 13,7%) και της Δυτικής Ελλάδας (18,3% από 13,1%).Στην Αττική, όπου διαμένουν τα περίπου 2/3 του πληθυσμού της χώρας, η ανεργία «εκτοξεύθηκε» στο 18,1% από 12,6% έναν χρόνο πριν. Στον αντίποδα, μείωση της ανεργίας καταγράφηκε στα Ιόνια Νησιά (6,9% από 10,3%).

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οπαδός του πολιτικού μηδενισμού

Ως οπαδός του πολιτικού μηδενισμού και της απαξίωσης των πάντων εμφανίστηκε την περασμένη Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, αφού με την εισήγηση που έκανε ια το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Ιωαννιτών αμφισβήτησε τα πάντα και τους πάντες. Αξίζει μόνο να αναφέρουμε ότι ολόκληρη τη Β’ Φάση που είναι 90 σελίδες με έργα από τα οποία τα περισσότερα έχουν μέσω ΕΣΠΑ εξασφακισμένη χρηματοδότηση, η σύμβουλος της παράταξης Γκόντα τα χαρακτήρισε ως «όνειρα θερινής νυχτός». Πραγματικά κρίμα γιατί από νέους και πολλά υποσχόμενους ανθρώπους περιμένουμε ένα νέο πολιτικό ήθος και όχι την ξύλινη γλώσσα του παρελθόντος...

Στη Βουλή έφερε το θέμα της ρύπανσης της λίμνης των Ιωαννίνων ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και Ηρώ Διώτη,κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή,σχετικά με την έλλειψη προστασίας της λίμνης Ιωαννίνων από απόβλητα.Αναλυτικά στην ερώτηση τους αναφέρουν τα εξής:"Σύμφωνα με έρευνα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, στη λίμνη Ιωαννίνων καταλήγουν πάνω από 40 τόνοι φωσφορικών λιπασμάτων και υλικών κάθε χρόνο.Όπως αναφέρουν και σχετικά δημοσιεύματα, ο μεγαλύτερος όγκος της ρύπανσης προέρχεται από τα ζωικά απόβλητα.
Γύρω από τη λίμνη λειτουργούν πάνω από 650 πτηνοτροφεία και κτηνοτροφικές μονάδες πολλές, από αυτές χωρίς άδεια.Επίσης σε αρκετούς οικισμούς περιμετρικά της λίμνης υπάρχει έλλειψη αποχετευτικού δικτύου.Η λίμνη Ιωαννίνων έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 και αποτελεί περιοχή σημαντική για τα πουλιά, όμως το καθεστώς προστασίας στην ουσία δεν εφαρμόζεται.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι από την αρμόδια υπηρεσία για την προστασία της λίμνης καθώς και της περιοχής γύρω από αυτήν; Αν ναι ποιά είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών; Αν όχι ποιος ο λόγος που δεν πραγματοποιούνται;
- Υπάρχει πρόγραμμα υλοποίησης του έργου της κατασκευής βιολογικών μονάδων επεξεργασίας των αποβλήτων από τις κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες;
- Υπάρχει προγραμματισμός, κονδύλια και σχετικό χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού καθαρισμού, στους παραλίμνιους οικισμούς;"

Πανεπιστήμιο κατά εφορευτικής επιτροπής

Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ζητάει αναβολή των εκλογών για την αντικατάσταση της εκλεγμένης πρυτανικής αρχής, οι οποίες έχουν οριστεί για τις 23 Ιανουαρίου από την οργανωτική επιτροπή και θέτει ξανά επί τάπητος τις αντιρρήσεις της για το νόμο Διαμαντοπούλου που διέπει τη συγκεκριμένη διαδικασία.Στη χθεσινή συνεδρίαση, από την οποία δεν έλειψαν και οι εντάσεις κατά της επιτροπής, αποφασίστηκε να κληθεί ο πρόεδρός της Γιάννης Γεροθανάσης και τα μέλη της, να «λάβουν υπόψη τους τις ασάφειες ως προς την εφαρμογή της ταξινομικής ψήφου, τις ασάφειες για τους εκλογικούς καταλόγους, καθώς και τα γενικότερα σοβαρά οικονομικά και εκπαιδευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα» και να αναβάλουν τη διαδικασία. Ανάλογο αίτημα απευθύνει και προς το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση.Ωστόσο, μέχρι στιγμής υπάρχουν και δύο υποψήφιοι για τις συγκεκριμένες εκλογές. Πρόκειται για τους καθηγητές του Φυσικού Ιωαννίνων, Λέανδρο Περιβολαρόπουλο και Γιώργο Φλούδα, οι οποίοι αμφότεροι έχουν ξεκινήσει την «προεκλογική εκστρατεία τους» από την αρχή της εβδομάδας.Μόνο ήρεμο όμως δεν είναι το κλίμα ενόψει αυτών των εκλογών. Αμφότεροι τάσσονται υπέρ του νέου νόμου, εκφράζοντας κάποιες επιμέρους αντιρρήσεις, όχι όμως σε ουσιαστικά σημεία του.Μέλη της συγκλήτου, καθηγητές και εργαζόμενοι, τάχθηκαν κάθετα κατά των εκλογών στη χθεσινή συνεδρίαση. Δεν έλειψαν οι αιχμές κατά των μελών της και ιδιαίτερα του πρώην πρύτανη κ. Γεροθανάση, ο οποίος είναι και το μοναδικό ενεργό μέλος της γιαννιώτικης ακαδημαϊκής κοινότητας.

«Δεν είστε αμερόληπτοι»
Η απόφαση της συγκλήτου μάλιστα τον κατηγορεί ότι με τη στάση του, μέχρι στιγμής «ακυρώνει την επιβαλλόμενη από το νόμο και την ακαδημαϊκή δεοντολογία αμεροληψία και έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη της συγκλήτου και της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντί της ως προς το να εγγυηθεί τη διενέργεια αμερόληπτων εκλογών». Καλεί τον πρόεδρο και τα μέλη της να «τηρήσουν την ουδετερότητα που απαιτείται από το ρόλο της και να αποφεύγουν τις δημόσιες παρεμβάσεις που πυροδοτούν αντιδράσεις και ένταση».Η επιτροπή μέχρι στιγμής λειτουργεί «κατά παραλληλία» με το πανεπιστήμιο, παρότι ο σκοπός της έχει να κάνει με τη δομική λειτουργία του, καθώς δεν έχει κάποια, επίσημη τουλάχιστον, επαφή με τις πρυτανικές αρχές.Η σύγκλητος, υπενθυμίζει με την ανακοίνωσή της στα μέλη της επιτροπής ότι με τη στάση τους, έρχονται σε αντίθεση με την απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της Συνόδου των Πρυτάνεων και των συλλόγων του ιδρύματος, αλλά και με την προσφυγή των υπό αντικατάσταση πρυτανικών αρχών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά του νόμου.

Και κατά της εφεδρείας
Επίσης, με χθεσινή της απόφαση η σύγκλητος τάσσεται κατά του μέτρου της εφεδρείας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο «δημιουργεί νέες στρατιές ανέργων και διαλύει τη δημόσια διοίκηση και κατ’ επέκταση το δημόσιο πανεπιστήμιο», όπως αναφέρει. Ξεκαθαρίζει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, ενώ εκφράζει και την αλληλεγγύη της «στον αγώνα των εργαζομένων για την υπεράσπιση του δικαιώματός τους για μόνιμη και σταθερή εργασία».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Τι δεν μας είπαν ο Οικονόμου και οι άλλοι...

Στην παρουσίαση των προτάσεων για μία νέα πορεία που συμμετείχαν οι παρακάτω βουλευτές : Οικονόμου Θανάσης , Βουδούρης Οδυσσέας , Παρασύρης Φραγκίσκος , έκανα τις ακόλουθες ερωτήσεις, ανησυχώντας για το αυξημένο ενδιαφέρον για τα εσωτερικά του κόμματος και στη συγκεκριμένοι στιγμή ζήτησα από τους βουλευτές να μου απαντήσουν για τις θέσεις τους :
-Πως στην Ελληνική Δημοκρατία, μια κοινοβουλευτική ομάδα και μάλιστα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ,εκβίασε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και απαίτησε μια κυβέρνηση Εθνικής ενότητας; Ο Παπανδρέου στο βωμό στη διάσωση τις χώρας του παραχώρησε την πρωθυπουργία σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και αυτό υποτίθεται προήλθε από την κοινοβουλευτική δημοκρατία που έχει η βουλή των Ελλήνων . Οι Βουλευτές και οι Υπουργοί λοιπόν του Ελληνικού κοινοβουλίου και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι συνειδητά και Εθνικά αφοσιωμένοι στην επιτυχία αυτής της κυβέρνησης που είναι και κυβέρνησης εθνικής ευθύνης.
-Πώς είναι δυνατόν , οργανωμένα αυτή την στιγμή διάφοροι βουλευτές να ασχολούνται μόνο με την αλλαγή της ηγεσίας στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ και με τα εσωκομματικά αφού δεν έχει κανένας από όλους αυτούς .λόγο ύπαρξης αν αυτή η κυβέρνηση αποτύχει ;Μήπως υπήρχε και σχέδιο Β ; H απορία μου είναι για την ανατροπή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που όλοι γνωρίζουν πλέον ότι έχει φέρει κύρια πλήγματα στην ελληνική διαπλοκή.
-Θα ήθελα να ήξερα ποια είναι η θέση σας για το δημοψήφισμα ;
Φυσικά η απάντησή τους ήταν ότι το timing δεν είναι σωστό!!!Δηλαδή τoν Ελληνικό λαό που υποφέρει αυτή τη στιγμή προσπαθώντας να ξεπληρώσει και να διορθώσει τα λάθη ετών , τον εκτιμάτε τόσο πολύ κύριοι που αν και όλα αυτά του έχουν δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα,αγανάκτηση, πικρία, ανασφάλεια, φόβο για το αύριο , και έχει τις ίδιες απορίες που έχω και εγώ , δεν μπορούμε να έχουμε απάντηση επειδή πιστεύετε ότι δεν είναι σωστό το timing;Θεωρώ πώς ο λαός είναι πιο σοφός από όλους σας…

ΤΖΙΜΑΣ Β.

Κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις και στην Ήπειρο!

Τρεις κρυφές δημοσκοπήσεις ανά την Ελλάδα, δείχνουν τη μεγάλη συντριβή που έρχεται για το ΠΑΣΟΚ και στην περιοχή μας.Σύμφωνα με πληροφορίες, μετρήσεις στην Άρτα,στη Β’ Θεσσαλονίκης και τις Κυκλάδες δείχνουν το ΠΑΣΟΚ όχι απλά να υποχωρεί αλλά κυριολεκτικά να βουλιάζει και να καταγράφει πολύ μικρά ποσοστά!Σε άλλες περιοχές,όπως η Πρέβεζα και η Λέσβος,το ΠΑΣΟΚ είναι σε πολύ χαμηλά ποσοστά,ενώ τα ποσοστά των κομμάτων της Αριστεράς ξεπερνούν συνολικά το 35%!!!

ΠΑΜΕ:Απόπειρα τρομοκράτησης και εκφοβισμού των εργαζομένων από τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Την τρομοκράτηση και τον εκφοβισμό των εργαζομένων ανέσυρε η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για να βάλει φρένο στις μαζικές συλλογικές διαδικασίες που οι εργαζόμενοι το τελευταίο διάστημα προχωρούν για να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική.Συγκεκριμένα,σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι-μέλη του ΠΑΜΕ,τη μέρα της προγραμματισμένης Γενικής Συνέλευσης, την περασμένη Τετάρτη, η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων έστειλε φιρμάνι στις διευθύνσεις των τμημάτων ζητώντας λίστα με τα ονόματα των εργαζομένων που θα συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση. Αλλοθι για το «φακέλωμα» των εργαζομένων αποτέλεσε σχετικό έγγραφο προς τη διοίκηση του νοσοκομείου από την Διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας, στο οποίο υπό τη μορφή ερωτημάτων εγείρονταν - με πρόσχημα την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου - ζητήματα προς τη διοίκηση, έγκρισης της γενικής συνέλευσης.Στην παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων η διοίκηση του νοσοκομείου υπερασπίστηκε ωμά και κυνικά την ευθεία αυτή προσπάθεια τρομοκράτησης και εκβιασμών, καταστρατήγησης των συλλογικών διαδικασιών των εργαζομένων. Ενοχοποίησε τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων ως βασικό παράγοντα δυσλειτουργίας των νοσοκομείων την ίδια ώρα που οι ελλείψεις σε προσωπικό, φάρμακα και υλικά βοούν, οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία και οι ουρές στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία αποτελούν πεδίο εμπορευματοποίησης της Υγείας. Η διοίκηση του νοσοκομείου δε δίστασε μάλιστα να προκρίνει ακόμη και την πλήρη ουσιαστικά απαγόρευση των γενικών συνελεύσεων λέγοντας ότι αυτές πρέπει να γίνονται εκτός ωραρίου εργασίας και γνωρίζοντας ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν σε 24ώρη βάση.Οι παραπάνω αντιδημοκρατικές και βαθιά αντιδραστικές πρακτικές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Το Νομικό Τμήμα της Διοίκησης πριν περίπου ένα μήνα άνοιξε ζήτημα νομιμοποίησης και αιτιολόγησης των γενικών συνελεύσεων. Θέλουν να προλάβουν τις αγωνιστικές διεργασίες. Εξηγείται από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο συμμετέχουν πιο μαζικά, ενεργά στην οργάνωση της πάλης για τα προβλήματα που ταλανίζουν όχι μόνο τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά συνολικά τον τομέα της Υγείας.

Συνάντηση Ε.Δ. σταδίων-ΠΑΣ Γιάννενα στο γραφείο του Π. Μπιτσαξή

Πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Γ.Γ.Α κ. Παναγιώτη Μπιτσαξή κοινή συνάντηση μεταξύ της Επιτροπής Διοίκησης Σταδίων και της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.Για την συνάντηση αυτή που ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα και στην οποία εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον του κ. Γενικού για την πόλη μας,ο πρόεδρος της Ε.Δ. κ. Γιώργος Κρανάς,έκανε την ακόλουθη δήλωση:"Ήταν μια σύσκεψη που θα την χαρακτήριζα αποκαλυπτική, ειλικρινής και διεκδικητική και στην οποία τέθηκαν όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις και ειδικότερα το γηρασμένο κολυμβητήριο και το κλειστό γυμναστήριο και ζητήθηκε η χρηματοδότηση τουλάχιστον των εγκεκριμένων πιστώσεων του τρέχοντος έτος.Βέβαια, μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε και όλα τα ανοιχτά θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση και τη λειτουργία των γηπέδων του ΠΕΑΚΙ και των ΖΩΣΙΜΑΔΩΝ.Καταδείχθηκε , ότι στη δύσκολη περίοδο που περνάει η Πολιτεία οφείλουν όλοι οι χρήστες να συνεισφέρουν στα λειτουργικά έξοδα και φυσικά στην συνεισφορά αυτή, ανάλογη συμβουλή θα πρέπει να έχει και η ΠΑΕ.Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τη στήριξη της πολιτείας, της τοπικής εξουσίας , τη δρομολόγηση νομοθετικών λύσεων και με την οικονομική συμμετοχή των χρηστών όλα θα αντιμετωπισθούν.Συμφωνήθηκε λοιπόν μέσα στο επόμενο 20ημερο να οριστικοποιηθεί η κατάρτιση της λειτουργικής σύμβασης συνεργασίας για τα θέματα που αποτελούσαν και τα σημεία τριβής.Βέβαια, ο διάλογος αλλά και οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΑΕ , προκειμένου να διαμορφωθεί ένα συνθετικό πλαίσιο των διαφορετικών σκοπών που η κάθε πλευρά υπηρετεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου , της τοπικής κοινωνίας , του αθλητισμού αλλά και της λαοφιλούς μας ομάδος του ΠΑΣ θα πυκνώσουν.Πολλά μπορούμε να λύσουμε εδώ με την από κοινού διεκδίκηση των ανοιχτών αθλητικών θεμάτων απέναντι στην Κεντρική διοίκηση και πολλά λύνονται με το διάλογο, τις αμοιβαίες εξηγήσεις ,το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ανάδειξη της ομαδικότητας.

«ΒΡΩΜΑΕΙ» Η Μ.Π.Ε. ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ


Την 30η Νοέμβρη συνεδρίασε η οικονομική επιτροπή του δήμου Σουλίου με θέμα την ανάθεση «Mελέτης διάθεσης επεξεργασμένων αποβλήτων Βιολογικού Καθαρισμού Παραμυθιάς» κατά τους θερινούς μήνες. Ξέχασε η δήμαρχος Σουλίου τι είχε συμφωνήσει 5 μέρες νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, ότι δηλαδή θα εξετάσει και για τη χειμερινή περίοδο εναλλακτικές λύσεις εκτός του Αχέροντα;Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 25 Νοέμβρη είχε συνεδριάσει η επιτροπή περιβάλλοντος σε τραγελαφικό κλίμα, ώστε να γνωμοδοτήσει αναφορικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του βιολογικού καθαρισμού Παραμυθιάς που ορίζει μεταξύ άλλων για τη χειμερινή περίοδο τον Κωκυτό ως ενδιάμεσο αποδέκτη με τελικό αποδέκτη τον Αχέροντα.
1) Οι εκλεγμένοι από το συνδυασμό του κ. Αργύρη απουσίαζαν (πλην του κ. Ζάκα). Προφανώς εκπροσωπούνταν κομματικά από την κ. Μπραΐμη.
2) Η συνεδρίαση ξεκίνησε χωρίς να δοθούν στα μέλη οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από πολίτες και φορείς επί της περιβαλλοντικής μελέτης όπως σημείωσε ο κ. Ζήκος. Τα βασικά επιχειρήματα των αντιδράσεων αναφέρουν:
Α) Απόψεις βασισμένες σε ειδικούς επιστήμονες, οι οποίες εξηγούν με τεχνικά επιχειρήματα για ποιό λόγο δε θα λειτουργήσει ποτέ ο συγκεκριμένος βιολογικός, που έχει συνταχθεί με μια απαρχαιωμένη μέθοδο ώστε καταλήγει να βλάπτει περισσότερο παρά να ωφελεί ενώ σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει για τον Αχέροντα νερά με ανωτέρας τάξης την κολύμβηση.
Β) Το γεγονός ότι στο Δ.Δ. Κυψέλης θα πίνουν από αυτό το νερό καθώς ο Κωκυτός υπερχειλίζει με αποτέλεσμα να καταλήγει στο αντλιοστάσιο ύδρευσης
Γ) Εσκεμμένα αγνοούνται οι επιπτώσεις στην ιχθυοπανίδα τη στιγμή που αναφέρεται σε μια προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000
Δ) Δε λαμβάνεται υπόψη το πλήγμα στην τουριστική οικονομία της Αμμουδιάς και της Γλυκής αλλά και της όμορης Πάργας που αποτελεί έναν σημαντικό προορισμό
3) Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης φάνηκε ότι ο ρόλος της επιτροπής αντιστοιχεί σε ρόλο γλάστρας, καθώς ξαφνικά αναφέρθηκε ότι η ημερομηνία κατά την οποία έπρεπε να συνεδριάσει εξέπνευσε την προηγούμενη μέρα με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ότι γνωμοδότησε θετικά. Επομένως ο όρος που τέθηκε από την επιτροπή (να εξεταστεί εναλλακτικός αποδέκτης από τον Αχέροντα και για τη χειμερινή περίοδο), τέθηκε για το θεαθήναι.
4) Αναφορικά με τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης:
Α) Η δήμαρχος Σουλίου εμφανίστηκε ως φωστήρας αντικρούοντας με ατυχή επιχειρήματα άλλες λύσεις όπως αυτή της άρδευσης (που προωθεί η Ε.Ε.)εμφανίζοντας τη δική της ως πιο ορθολογιστική.
Β) Ο κ.Δηλαβέρης ωσάν σύγχρονος Κόπερφιλντ «μάντεψε» ότι η κ. Μπραΐμη θα έχει αντιπρόταση την οποία έσπευσε να οριστικοποιήσει η κ. Καλογιάννη πρόεδρος της επιτροπής, αποδεικνύοντας ότι για αυτούς το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο.
Γ) Οι Θεσπρωτοί σε κατάσταση αμνησίας, πολύ εύκολα ξέχασαν τί έγινε στον Καλαμά και πλέον προσυπογράφουν την καταστροφή του Αχέροντα.
Η περιβαλλοντική συνείδηση θυσιάζεται στο βωμό του συμφέροντος. Πρέπει να ανασυνταχθεί το έργο ώστε να προστατεύει τη ζωή των πολιτών και το περιβάλλον και όχι τη φιλοδοξία και την τσέπη όσων βρίσκονται σε καίριες θέσεις. Σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης το κλίμα ήταν υπέρ της θετικής γνωμοδότησης ενώ ήταν διάχυτο το επιχείρημα «να μη χαθεί το έργο» αμφισβητώντας επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα. Με λίγα λόγια αρκεί να γίνει το έργο είτε θεμιτά είτε αθέμιτα.Η κυρία Μπραΐμη χωρίς να έχει ίχνος οικολογικής συνείδησης προχωρά απτόητη εμμένοντας σε ένα έργο επικίνδυνο και εγκληματικό. Ο φορέας Διαχείρισης Αχέροντα και Καλαμά (στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου είναι μέλη οι δήμαρχοι Σουλίου και Πάργας) «πιάστηκε στον ύπνο», όπως και ο δήμαρχος Πάργας, ενώ εκείνη δρούσε ανενόχλητη.Για λόγους δημόσιας υγείας, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς, δε θα επιτρέψουμε να γίνει αποδέκτης ο Αχέροντας και οι παραπόταμοί του. Έχει γίνει ήδη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη απόφαση ληφθεί στο εξής. Οι ενέργειές μας πλέον θα είναι ακόμα πιο αποφασιστικές, χωρίς ενδοιασμούς μήπως χαθεί ένα έργο που στην ουσία προκαλεί περισσότερες ζημιές από όσες επιλύει.

Οι Άγρυπνοι του Αχέροντα

Συνελήφθη Αλβανός στο Λυκόστομο Ιωαννίνων γιατί μετέφερε 98 κιλά χασίς!

Συνελήφθη χθες το βράδυ στο Λυκόστομο Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, ένας αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 31 ετών, κατηγορούμενος για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών ουσιών καθώς και παράνομη είσοδο στη χώρα.Ειδικότερα, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών, χθες το βράδυ αστυνομικοί εντόπισαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο να κινείται ύποπτα στο Λυκόστομο Ιωαννίνων και το έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση.Ο οδηγός του ανωτέρω οχήματος δεν σταμάτησε στο σήμα των αστυνομικών για έλεγχο και ανέπτυξε ταχύτητα. Ακολούθησε καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο οδηγός στην προσπάθειά του να διαφύγει, εμβόλισε το υπηρεσιακό αυτοκίνητο, προκαλώντας σε αυτό υλικές ζημιές.Τελικά, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν το καταδιωκόμενο όχημα και συνέλαβαν τον 31χρονο οδηγό ενώ σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, βρέθηκαν ενενήντα (90) δέματα με ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους (98.270) γραμμαρίων.Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ιδιοκτήτης του οχήματος είναι αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος αναζητείται.Οι ναρκωτικές ουσίες και το όχημα κατασχέθηκαν.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ:Διόδια από σήμερα στη Τύρια!

Από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ανακοινώνεται ότι ξεκίνησε η έναρξη λειτουργίας του Σταθμού Διοδίων στην Τύρια,σήμερα Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011.Το αντίτιμο των διοδίων είναι 2,0 ευρώ για τα ελαφρά οχήματα, 1,40 ευρώ για τα δίκυκλα και τρίκυκλα, 5,00 ευρώ για τα φορτηγά και άλλα οχήματα με 2 ή 3 άξονες και λεωφορεία, και 7,00 ευρώ για τα φορτηγά και άλλα οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες.Παρακαλούνται οι οδηγοί να τηρούν τα όρια ταχύτητας και τη σήμανση της Οδού και να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί κατά τη διέλευσή τους από το Σταθμό Διοδίων.

Μία ακόμη δίκη για το υπόγειο πάρκινγκ

Στο πενταμελές Εφετείο βρέθηκε για μία ακόμη φορά η υπόθεση του πάρκινγκ στην κεντρική πλατεία με τον πρώην Δήμαρχο Νίκο Γκόντα να κάθεται ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου.Αυτή τη φορά, αιτία ήταν η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν εις βάρος του πρώην Δημάρχου τρία μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατά της κατασκευής του πάρκινγκ, καθώς, όπως υποστηρίζουν στην αναφορά τους, δεν τους δόθηκαν ποτέ τα στοιχεία που ζητούσαν και αφορούσαν το έργο.Η υπόθεση είχε συζητηθεί ξανά στο Τριμελές Εφετείο, λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας του κ. Γκόντα και τότε ο πρώην Δήμαρχος είχε αθωωθεί.Ωστόσο στη συνέχεια το δικαστήριο έκανε αποδεκτή την αίτηση επανεξέτασης της υπόθεσης που κατέληξε στην χθεσινή διαδικασία.Ωστόσο, η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις 19 Δεκεμβρίου οπότε θα συνέλθει ξανά το Πενταμελές Εφετείο, μετά την διακοπή της εκδίκασης της υπόθεσης.Κατά την χθεσινή διαδικασία ο κ. Γκόντας ζήτησε την εξαίρεση της Εισαγγελέως από την υπόθεση και την αντικατάστασή της, αφενός γιατί είχε εισηγηθεί αρνητικά σε προηγούμενη εκδίκαση της υπόθεσης και αφετέρου γιατί εισηγήθηκε θετικά στην επανεξέταση της μηνυτήριας αναφοράς.Από την πλευρά των μηνυτών, δεν παρίσταται δικηγόρος καθώς ούτε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Τριμελές Εφετείο παρίστατο.Μετά την διακοπή που προκάλεσε η αίτηση εξαίρεσης από την πλευρά του κ. Γκόντα η Εισαγγελέας κατέθεσε αίτηση αποχής, ζητώντας δηλαδή και η ίδια να εξαιρεθεί.Οι δύο αιτήσεις θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν από τα μέλη του δικαστηρίου μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου οπότε θα εκδικαστεί η υπόθεση.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ