Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011

Νέος διαγωνισμός για το αποχετευτικό στο παραλίμνιο μέτωπο και οδούς της πόλης

Με μια νέα μικρή καθυστέρηση, αφού ο στόχος ήταν να γίνει ο διαγωνισμός εντός του Δεκεμβρίου, επαναδημοπρατείται από τη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων το μεγάλο έργο αποχέτευσης της παραλίμνιας περιοχής. Ο διαγωνισμός ορίστηκε για τις 17 Ιανουαρίου 2012 και πρόκειται για την...τρίτη και φαρμακερή απόπειρα να ανατεθεί και να υλοποιηθεί.Χάθηκε ήδη ένας χρόνος, είναι έργο του ΕΣΠΑ και επιπρόσθετα επείγει να γίνει η παρέμβαση για να επιλυθούν σοβαρά προβλήματα στο παραλίμνιο μέτωπο με τα λύματα και να αποκτήσουν αποχετευτικό περιοχές της πόλης.Το έργο «Επέκταση-Αναβάθμιση-Εκσυγχρονισμός Αποχετευτικού Συστήματος Παραλίμνιας Περιοχής» είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Ηπείρου (ΕΣΠΑ) με προϋπολογισμό 9.667.800 ευρώ (με τον ΦΠΑ). Με το έργο αυτό η ΔΕΥΑΙ επιχειρεί να δώσει οριστική λύση και στο πρόβλημα με τα λύματα που καταλήγουν στην Παμβώτιδα από το αντλιοστάσιο στο Πάρκο Κατσάρη το οποίο δεν μπορεί να διαχειριστεί τον όγκο λυμάτων που συλλέγεται εκεί από πολλές περιοχές.

Δυο διαγωνισμοί χωρίς αποτέλεσμα
Η πρώτη δημοπράτηση έγινε το Δεκέμβριο του 2010, πριν ένα χρόνο, αλλά ο διαγωνισμός απέβη άγονος, δεν προσήλθαν εργοληπτικές εταιρείες. Η σημερινή δημοτική αρχή που παρέλαβε την εκκρεμότητα, προχώρησε τον περασμένο Απρίλιο σε νέο διαγωνισμό, αλλά το αποτέλεσμα, ως προς την έκπτωση που προσφέρθηκε δεν ικανοποίησε την διοίκηση της ΔΕΥΑΙ και ακυρώθηκε...Τώρα επιχειρείται η ανάθεση, άλλα χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν, αφού το έργο πρέπει να παραδοθεί σε δυο χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.Καλώς εχόντων των πραγμάτων η έναρξη μπορεί να γίνει την άνοιξη.

Ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν

Το έργο εκσυγχρονισμού του αποχετευτικού δικτύου της παραλίμνιας ζώνης, το οποίο επαναδημοπρατείται, περιλαμβάνει:
-Την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στην Βρυσούλα, τον Βοτανικό και τον Λασπότοπο.
-Την ολοκλήρωση αποχετευτικού στην Κενάν Μεσαρέ.
-Την ανακατασκευή των αντλιοστασίων της παραλίμνιας ζώνης και του αγωγού στην οδό Μητροπόλεως.
-Ανακατασκευή αντλιοστασίου στην πλατεία Μαβίλη και αγωγού στην οδό Πατριάρχου Ευαγγελίδη. Το έργο αυτό θα δώσει την δυνατότητα να τεθεί σε λειτουργία όλο το αποχετευτικό δίκτυο στην περιοχή του ΙΚΑ.

Θα ...μοιραστούν τα λύματα
Με το έργο αυτό θα αποκτήσουν αποχετευτικό δρόμοι που δεν έχουν πλήρες σύστημα ακαθάρτων και ταυτόχρονα θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα στην παραλίμνια περιοχή που οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι οι κάθετοι αγωγοί ακαθάρτων καταλήγουν στον κεντρικό, παράλληλο με τη λίμνη, από την περιοχή Βογιάνου μέχρι το πάρκο Κατσάρη όπου και το αντλιοστάσιο που τα διοχετεύει προς τον βιολογικό, αλλά δεν μπορεί να διαχειριστεί τον όγκο που φτάνει, μαζί με όμβρια και πολλές φορές κατέληξαν στη λίμνη...Με τα νέα αντλιοστάσια και αγωγούς θα γίνει κατανομή του όγκου των λυμάτων από το αντλιοστάσιο στη Βογιάνου και προς τον άλλο κεντρικό αγωγό που είναι παράλληλος(διέρχεται από την οδό Ανεξαρτησίας) με τον παραλίμνιο, έτσι ώστε να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του δεύτερου.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Εορταστική εκδήλωση το Σάββατο στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας

Η Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας Γ.Μόραλης, προσκαλεί όλα τα παιδιά του Δήμου Αρταίων, να συμμετάσχουν στα χριστουγεννιάτικα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 το πρωί στον χώρο της Πινακοθήκης. Τα παιδιά θα κατασκευάσουν τα δικά τους χριστουγεννιάτικα στολίδια και στη συνέχεια θα στολίσουν το δέντρο που βρίσκεται στην πλατεία της Πινακοθήκης. Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, «στο τέλος θα ακολουθήσει εορταστική εκδήλωση για τους μικρούς μας φίλους, όπου θα πούμε τα κάλαντα, θα φάμε γλυκά και θα περάσουμε δημιουργικές χριστουγεννιάτικες στιγμές».

Από αύριο η εκπομπή ψηφιακού σήματος από το κέντρο «Ακαρνανικά»

Από αύριο Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου ξεκινά η εκπομπή τηλεοπτικού ψηφιακού σήματος από το Κέντρο «Ακαρνανικά» και το οποίο θα καλύψει το μεγαλύτερο τμήμα των Π.Ε. Άρτας και Πρέβεζας.Για την αναλυτική ενημέρωση δήμων και κατοίκων έγινε ημερίδα την περασμένη Παρασκευή στην Πρέβεζα, σε συνεργασία της Περιφέρειας, των Π.Ε. Άρτας – Πρέβεζας, της ΕΡΤ και της DIGEA. Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών – Επικοινωνιών Γιάννης Καραμπίνας, εκπρόσωποι Δήμων και φορέων, στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, της DIGEA και της ΕΡΤ. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που θα εκπέμπουν από αύριο με ψηφιακό σήμα είναι οι: ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΡΤ3, ERT HD, ΜEGA, ANT1, STAR, SKAI, ALTER, ALPHA, MAKEΔΟΝΙΑ TV.‘Oπως εξήγησαν οι ομιλητές, για την λήψη του ψηφιακού σήματος, χρειάζεται τηλεόραση με ενσωματωμένο δέκτη mpeg 4, ή η ύπαρξη εξωτερικού αποκωδικοποιητή mpeg 4. Στην αγορά κυκλοφορούν 2 τύποι, ο απλός SD και ο υψηλής ευκρίνειας HD. Οι ομιλητές ανέφεραν επίσης ότι το νέο ψηφιακό σήμα, έχει λιγότερες απαιτήσεις σε ισχύ, οπότε και πολλοί τηλεθεατές δεν χρειάζονται ενισχυτή σήματος στην κεραία.Σε μήνυμα του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογραμμίζει ότι «η Περιφέρεια η οποία δίνει ιδιαίτερη βάση στην ανάπτυξη και προώθηση των νέων τεχνολογιών αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση που χάρη σε αυτές και στην προετοιμασία που έχουν κάνει η ΕΡΤ και η DIGEA, κάτοικοι Ηπειρωτικών πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών, θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, μέσω της αναβάθμισης της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, χωρίς τα προβλήματα και τις ατέλειες που παρείχε η αναλογική λήψη».

H Κινητή Γυναικολογική Μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου σε Άγναντα και Ζωοδόχο

Η Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, μετά την επιτυχημένη συμμετοχή της στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με την Κινητή Γυναικολογική Μονάδα του Νοσοκομείου μας, σχετικά με την πρόληψη του ΑIDS και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων καθώς και λήψης δειγμάτων «τέστ Παπανικολάου» που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6/12/2011, συνεχίζει τη δράση της στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής και της προάσπισης της δημόσιας υγείας, με δύο ακόμη επισκέψεις σε περιοχές της Ηπείρου.Την 9/12/2011 θα επισκεφθεί τα Άγναντα από 9.00 π.μ-13.00 μ.μ. και την 12/12/2011 την Ζωοδόχο Ιωαννίνων από 17.30 μ.μ. - 19.30 μ.μ. προκειμένου να υλοποιήσει πρόγραμμα ενημέρωσης και προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με λήψη test-pap.Στις αρχές του έτους θα ανακοινωθεί πρόγραμμα επισκέψεων για το έτος 2012 της Κινητής Γυναικολογικής Μονάδας.

Υπογράφτηκε η σύμβαση για το έργο Τύρια – Σιστρούνι

H σύμβαση κατασκευής του έργου «Βελτίωση Τύρια – Σιστρούνι» υπογράφτηκε από την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη και τον εκπρόσωπο της εταιρίας «ΠΡΙΣΜΑ ΔΟΜΗ ΑΤΕ» Ιωάννη Ν. Θεοδωρακόπουλο.Πρόκειται για έργο που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ» από 2007, το οποίο ωστόσο καθυστέρησε στην υλοποίησή του εξαιτίας της έκπτωσης του αρχικού αναδόχου και των διαδικασιών που ακολούθησαν για την οριστικοποίηση της απόφασης.Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 12.600.000 ευρώ και το συνολικό ποσό της σύμβασης, που υπεγράφη ανέρχεται σε 7.240.254,60 ευρώ. Πρόθεση της Διοίκησης της Περιφέρειας, όπως έχει ανακοινώσει ήδη ο Περιφερειάρχης, είναι το συγκεκριμένο έργο, αφού ολοκληρωθούν ορισμένες πρόσθετες εργασίες που απαιτούνται για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, να προωθηθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, ώστε στη θέση του, στο πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ» να προωθεί το τμήμα Γέφυρα Μπακόλα – Θεσπρωτικό, για το οποίο οι μελέτες βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο.

Εγκρίθηκαν Επιχειρησιακό Σχέδιο και πρόγραμμα έργων από το δημοτικό συμβούλιο

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Ιωαννιτών για την περίοδο 2011-14 και το πρόγραμμα έργων για το 2012 εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο με τη θετική ψήφο της πλειοψηφίας και της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας.Το Επιχειρησιακό Σχέδιο αποτυπώνει τη στρατηγική της Δημοτικής Αρχής και προσδιορίζει τις πολιτικές δράσεις για τα επόμενα χρόνια ενώ το πρόγραμμα έργων για το 2012 βασίζεται στις σημερινές, πραγματικές δυνατότητες του Δήμου.Το Στρατηγικό Σχέδιο θέτει ως κεντρικό άξονα την ανάδειξη και καθιέρωση του νέου Δήμου Ιωαννιτών ως του σημαντικότερου επώνυμου αστικού και περιαστικού- αγροτικού κέντρου της Βορειοδυτικής Ελλάδας, εθνικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας.Οι άξονες προτεραιότητες που τίθενται με το Επιχειρησιακό είναι οι ακόλουθοι:
-Πράσινη και καθαρή πόλη
-Πόλη της παιδείας και του πολιτισμού
-Πόλη της Αλληλεγγύης και της Ανθρωπιάς
-Οι νέοι στην πρώτη γραμμή
-Ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας
-Βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου
Το σύνολο των προβλεπόμενων έργων και δράσεων έχει συνολικό προϋπολογισμό 283,3 εκατομμύρια ευρώ.Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των έργων αυτών, έχουν κατατεθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ παρεμβάσεις ύψους 170,3 εκατομμυρίων, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί έργα με συνολικό προϋπολογισμό 124,2 εκατομμύρια.Οι στόχοι που θέτει το Επιχειρησιακό, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, βασίζονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης, στην εμπειρία του πρώτου χρόνου διοίκησης, στα αιτήματα των τοπικών κοινοτήτων, στις προτάσεις των κοινωνικών φορέων και της Επιτροπής Διαβούλευσης, στις προτάσεις των υπηρεσιών και στις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.«Το Επιχειρησιακό επιδιώκει να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με σαφή σκοπό και στόχευση. Θα αποτελεί το βασικό κείμενο αναφοράς των δραστηριοτήτων και θα λειτουργεί προϋπολογιστικά και απολογιστικά», σημείωσε ο Δήμαρχος και υπογράμμισε ότι παρέχει τη δυνατότητα της τροποποίησης και της επικαιροποίησης ανάλογα με τις δυνατότητες που θα υπάρχουν.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ
Το πρόγραμμα έργων του Δήμου Ιωαννιτών για το 2012 αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τα έργα που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το Υπουργείο Εσωτερικών, τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, τα Κληροδοτήματα, την Περιφέρεια Ηπείρου, από μισθώματα και από απαλλοτριώσεις της Εγνατίας Οδού ανέρχονται σε 78 και ο συνολικός τους προϋπολογισμός φτάνει τα 39,8 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί ότι για τα έργα του ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατομμυρίων ευρώ, στο τεχνικό πρόγραμμα αποτυπώνονται μόνο τα ποσά που θα απορροφηθούν εντός του έτους.Το δεύτερο μέρος του τεχνικού προγράμματος αφορά στα έργα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ΣΑΤΑ και κατανέμεται σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Περιλαμβάνει 88 έργα που εκτελεί η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.Το τρίτο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει έργα που χρηματοδοτούνται από ιδίους πόρους του Δήμου, που προέρχονται από τακτικά έσοδα, τα ανταποδοτικά και άλλες εισφορές και από έκτακτα έσοδα. Τα έργα αυτά ανέρχονται σε 162, με συνολικό προϋπολογισμό 3,1 εκατομμύρια.Εκ μέρους της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, κεντρικοί εισηγητές ήταν η κ. Άννα Ασημακοπούλου για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και ο κ. Βασίλης Κοσμάς για το πρόγραμμα έργων. Και για τα δύο θέματα τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Τασιούλας, Στέφανος Σκοπούλης και Χρήστος Μαντάς.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Κατά το κλείσιμο της συζήτησης ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, υπογράμμισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, έχει υποχρέωση να μην μετατραπεί σε μέρος του συνολικού οικονομικού προβλήματος της χώρας, αλλά οφείλει μέσα από συντονισμένες πρωτοβουλίες και οργανωμένες δράσεις να βρεθεί στην πρωτοπορία, να δημιουργήσει, να εμπνεύσει, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει.«Σήμερα ο καθένας μας κρίνεται από τις προτάσεις του. Οι Δήμοι σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της λειτουργίας του κράτους. Το 90% των υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη και των διοικητικών πράξεων εκτελείται από την Αυτοδιοίκηση. Η κεντρική κυβέρνηση βρίσκεται σε αδυναμία διοίκησης. Η διοίκηση είναι παράλυτη. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτή που συνεχίζει να δίνει λύσεις. Εάν η Αυτοδιοίκηση καταρρεύσει τότε δεν θα υπάρχει τίποτα.Βαθιά μας υποχρέωση σήμερα, είναι να μην περάσουμε το μήνυμα της κατάρρευσης, αλλά να εμπνεύσουμε αισιοδοξία στους δημότες μας. Θα δώσουμε μάχη για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου και για να αποδώσουμε στον πολίτη όσα του ανήκουν. Ο Δήμος έχει υποχρέωση να εμπνεύσει, να οραματιστεί, να σχεδιάσει και να πετύχει. Καλώ όλους να συστρατευθούν σε αυτή την προσπάθεια ώστε να μην γίνουμε μέρος του προβλήματος, αλλά να βρεθούμε μπροστά με προτάσεις και λύσεις», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.

Και η νυχτερινή βάρδια στον ΧΥΤΑ Ελληνικού

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται πλέον ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό. Η Δημοτική Αρχή συνεπής με τις δεσμεύσεις της ότι ως το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί η μεταφορά του συνόλου των αστικών απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ κάνει γνωστό ότι υλοποιήθηκε ομαλά και η μεταφορά της νυχτερινής βάρδιας.Έτσι σταματά η εναπόθεση στη χωματερή της Δουρούτης και άμεσα μπορεί να αναπτυχθεί σε όλα τα μέτωπα το έργο της αποκατάστασης.Το έργο της αποκατάστασης είναι μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας. Έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 7,9 εκατομμύρια ευρώ.Η Δημοτική Αρχή συνεπής με τις δεσμεύσεις της, προχωρά βήμα- βήμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων. Έτσι ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, είναι σε συνεχή διάλογο με όλους τους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων ώστε να βρεθεί λύση για την κανονική του λειτουργία και παράλληλα σχεδιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανακύκλωσης.Παράλληλα η Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ιωαννίνων, ξεκινά άμεσα τη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης εναπόθεσης των ογκωδών αντικειμένων, μπαζών κι άλλων.«Η προσπάθειά μας είναι διαρκής. Με συντονισμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες επιλύουμε σοβαρά προβλήματα. Καλύπτουμε το χαμένο έδαφος. Έτσι ολοκληρώσαμε τη μεταφορά όλων των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Ελληνικού και σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα. Δεν εγκαταλείπουμε τίποτα στην τύχη του», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Θωμάς Μπέγκας.

Πανοζαχειάδας το... ανάγνωσμα!!!


Για το ΕΣΠΑ συζητούσαν χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων και ξαφνικά στο τραπέζι έπεσε από παρεμβολή το όνομα του... Πανοζάχου. Ποιος τον θυμήθηκε; Χωρίς να λέμε ονόματα, δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης που διέκοψε τον ομιλητή (σύμβουλο της πλειοψηφίας). Διΐστανται οι απόψεις για το εάν η αιτία της διακοπής ήταν η υπεράσπιση ή το κράξιμο στην πενιχρή απορρόφηση του ΕΣΠΑ από τον πρώην Περιφερειάρχη. Αλλόκοτες καταστάσεις με πράσινους και γαλάζιους συμβούλους να ερίζουν για τον... τέως και μάλιστα με αντιφατικές προθέσεις!!! Βρε πως μας άλλαξε ο Παπαδήμος και ξαφνικά όλοι γίναμε διακομματικοί και υπερκομματικοί!

Δήμαρχος ευχήθηκε σε αντίπαλο: "Σύντομα να αναλάβεις Αντιδήμαρχος!!!"


Ήταν ανήμερα του Αγίου Νικολάου, όταν χτύπησε το κινητό ενός πρώην αντιδημάρχου της περιοχής. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο σημερινός δήμαρχος της ίδιας περιοχής, που το κάλεσε για να τον ευχηθεί για την ονομαστική του εορτή. Μαζί με τα αυτονόητα "Χρόνια Πολλά" και τα "να σε χαιρόμαστε", το τηλεφώνημα του δημάρχου ολοκληρώθηκε με την ευχή, "Το 2014 να σε δούμε ξανά αντιδήμαρχο!!!" Ο πρώην αντιδήμαρχος ανήκει στη σημερινή αντιπολίτευση του δημάρχου και είναι τοπικό κομματικό στέλεχος κόμματος που είναι σε αντίθετο πολιτικό χώρο από αυτό του δημάρχου. Μιλάμε μόνο που δεν του έπεσε το κινητό από τα χέρια του πρώην αντιδημάρχου. Ακόμα προσπαθεί να εξηγήσει το πως και το γιατί. Και καθώς πληθαίνουν τα σενάρια που θέλουν τον συγκεκριμένο δήμαρχο να είναι "μιας χρήσης", απορίας άξιο είναι το γιατί δεν στηρίζει κάποιον από την παράταξή του αλλά πλέκει το εγκώμιο της αντιπολίτευσης για την οποία 2,5 χρόνια πριν τις εκλογές, προεξοφλεί ότι θα ξαναδιοικήσει το δήμο!!! Μη μου πείτε τώρα ότι δεν καταλάβατε για ποιον λέμε. Μόνο ο ένας και μοναδικός θα μπορούσε να κάνει τέτοια γκάφα. Ποιος; Έλα ντε...

Κληρώνει για τις απεντάξεις έργων από τα περιφερειακά προγράμματα


Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη του επιτρόπου Γιοχάνες Χάαν στην Αθήνα, θα ανακοινωθούν οι απεντάξεις έργων, κυρίως των περιφερειακών προγραμμάτων, τα οποία παραμένουν ανενεργά.Αυτό διαφάνηκε από τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Tύπου με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.Την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται στην Αθήνα ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χάαν προκειμένου να εξειδικευτούν τα προγράμματα, στο πλαίσιο της απόφασης της Ε.Ε. να μειώσει την εθνική συμμετοχή στο 5%. Η απόφαση αυτή θα εξοικονόμηση πόρων 1,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.«Πλέον δίνεται έμφαση στην υλοποίηση των έργων και όχι απλά στην ανακύκλωση πόρων από διαχειριστική σε διαχειριστική. Μέχρι τώρα με παλαιοκομματικές μεθόδους έχουν υπογραφεί με εργολάβους συμβάσεις για έργα που έχουν μείνει απλήρωτα ή παρουσιάζουν μεγάλες υπερβάσεις. Δεν γίνεται να συνεχιστούν οι ατασθαλίες. Θα μπουν στο ΕΣΠΑ μόνο όσα έργα δικαιούνται να μπουν», είπε ο υπουργός. Το τελευταίο εξάμηνο έχουν ενταχθεί 1.852 νέα έργα (ποσοστό 94,5%) και έχουν συμβασιοποιηθεί άλλα 768 (ποσοστό 55%). «Το πρόγραμμα πια δεν έχει νεκρές εκχωρήσεις, δεν υπάρχουν κενά, σχεδόν όλο το πρόγραμμα λοιπόν έχει πληρωθεί και έχει συμπληρωθεί από τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν τα επόμενα 3-4 χρόνια» επισήμανε.Για το νέο πρόγραμμα που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Yπουργείο Υγείας για την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων στον τομέα της υγείας, ειπε ότι είναι ένα πρόγραμμα ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και αφορά τις 7 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας. Συγκεκριμένα, 60.000 ευρώ θα δοθούν για κάθε υγειονομική περιφέρεια και 50 νοσοκομεία, που υλοποιούν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν στη συνέχεια έργα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

ΠΑΡΓΑ: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΧΟΡΗΓΟΣ


Στην Πάργα μία κολώνα φωτισμού ,από το καλοκαίρι που είναι και η φωτογραφία, έχει γείρει επικίνδυνα.Για όσους δεν γνωρίζουν την αστυνόμευση της παραλιακής ζώνης την έχει το λιμεναρχείο και κατά σύμπτωση η παραπάνω κολώνα είναι ακριβώς μπροστά από την είσοδο του λιμενικού σταθμού Πάργας.Εδώ είναι που σταματάει το μυαλό κάθε ανθρώπου και κάθε παραπέρα σχόλιο είναι περιττό.Είναι βέβαια ευτύχημα που δεν έπεσε ακόμα σε κανένα κεφάλι αλλά νομίζουμε ότι είναι καιρός πια να στερεωθεί στην θέση της ακριβώς για να αποφύγουμε κάτι παρόμοιο.Επειδή ούτε το λιμενικό ταμείο Πρέβεζας , για 4 μήνες τώρα , ούτε το λιμεναρχείο που μετέχει στην διοίκηση του λιμενικού ταμείου, ούτε το δημαρχείο, ούτε και κανένας άλλος μπόρεσαν να στερεώσουν την κολώνα αυτή ,παρακαλούμε όποιον έχει την ευχαρίστηση και την δυνατότητα ας δωρίσει τρείς (3) βίδες στο λιμενικό ταμείο πρέβεζας για να στερεωθεί η κολώνα.Αλήθεια μπορεί κάποιος να μας πληροφορήσει πόσα είναι τα έσοδα του λιμενικού ταμείου Πρέβεζας μόνον από την Πάργα;Η κολώνα αν πέσει κάτω, κύριοι του λιμενικού ταμείου Πρέβεζας, θα χρειασθεί αντικατάσταση ή επισκευή και παρόμοια δαπάνη όπως αυτή που εγκρίνατε με την 125 απόφαση που πήρατε στις 25-11-2011 ( http://et.diavgeia.gov.gr/f/litaprev/) για την Πρέβεζα φυσικά, αλλά εδώ και το σημαντικότερο είναι να μην κινδυνεύουν οι διερχόμενοι.

Αναγνώστες από Πάργα

Ο Σύλλογος Κέντρων Ξένων Γλωσσών ενισχύει το Κατάστημα Αλληλεγγύης του Δήμου Ιωαννιτών

Την στήριξή του στην απόφαση του Δήμου Ιωαννιτών να λειτουργήσει στην πόλη μας Δημοτικό Κατάστημα Αλληλεγγύης το οποίο στηρίζεται στον εθελοντισμό και την προσφορά όλων των πολιτών, εκφράζει ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών PALSO με χθεσινή του ανακοίνωση. Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει ως πολύ θετική την πρωτοβουλία του Δήμου, ενώ παράλληλα κάνει γνωστό πως στις 23 Δεκεμβρίου όλοι μαζί, ιδιοκτήτες, καθηγητές και μαθητές θα προσφέρουν στο Κατάστημα Αλληλεγγύης ρούχα, βιβλία και παιχνίδια για να συμβάλλουν μ’ αυτό τον τρόπο «στην προσπάθεια που γίνεται για άμβλυνση των προβλημάτων που δημιουργεί η κρίση που ταλανίζει όλους μας», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.Ο Σύλλογος ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών PALSO τονίζει, μεταξύ άλλων πως «είμαστε ενεργά μέλη μιας υγιούς κοινωνίας των πολιτών. Η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας. Πάντα βρισκόμαστε κοντά στα κοινωνικά προβλήματα και στις οικογένειες που έχουν ανάγκη. Την ιδέα της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας και του εθελοντισμού προσπαθούμε να εμφυσήσουμε και στους μαθητές μας».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Απάντηση της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας στον Διευθυντή Εκπαίδευσης

Προκαλεί έκπληξη, ανησυχία και αναστάτωση στους εκπ/κούς της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας η προκλητική πρόταση του Δ/ντή Β/θμιας εκπ/σης προς την περιφερειακή δ/νση Ηπείρου για αξιοποίηση του πλεονάζοντος προσωπικού,διορισμούς, αναθέσεις μαθημάτων και σύνδεση μισθού με τις ώρες διδασκαλίας.Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ θα προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας για να εκφράσει την έντονη αγανάκτησή του και επιφυλασσόμενο να προβεί σε αγωνιστικές ενέργειες, απαντά ως εξής:
1.Πρόταση για «διάθεση του πλεονάζοντος προσωπικού στη Δ.Δ.Ε. ή στην Περιφερειακή δ/νση για αποσπάσεις σε διοικητικές θέσεις των Κεντρικών περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ».Ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με το πνεύμα και το γράμμα του Ν.2848/2010 ο Κος Δ/ντής προωθεί την ιδέα του εκπ/κού ως κρατικού υπαλλήλου που, με ανοιχτό φύλλο πορείας, θα μετακινείται όπου τον χρειαστεί η υπηρεσία, αδιαφορώντας για τα οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα που συνεπάγονται τέτοιες πρακτικές. Εσείς κύριε Διευθυντά ή οι προϊστάμενοί σας θα ήσασταν πρόθυμοι να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας σε άλλους νομούς ή περιφέρειες;
2.Υπερθεματίζοντας το υπουργείο Παιδείας, (μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις), ο κος Δ/ντής προτείνει «κατάργηση των διορισμών για μια διετία και προσλήψεις αναπληρωτών σε ειδικότητες στις οποίες υπάρχει ανάγκη».Θεωρούμε ότι η κάλυψη των κενών σε ειδικότητες στις οποίες υπάρχει ανάγκη, πρέπει να γίνεται με διορισμό μόνιμων εκπ/κών στην αρχή του σχολικού έτους παρά με πρόσληψη αναπληρωτών, πολλές φορές, δύο και τρείς μήνες μετά την έναρξή του. Εξάλλου, έχουμε τη γνώμη, ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών πραγματοποιούνται για την κάλυψη έκτακτων και όχι πάγιων αναγκών.
3. «Διδασκαλία στις δυο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου και ανάθεση μαθημάτων σε ειδικότητες».Μετά τις διαθέσεις πολλών συναδέλφων από αρκετές ειδικότητες στην πρωτοβάθμια εκπ/ση, ο κος Δ/ντής προτείνει διαθέσεις και για Φιλολόγους, Μαθηματικούς και Φυσικών Επιστημών προκειμένου να διδάσκουν στις δυο τελευταίες τάξεις των Δημοτικών Σχολείων. Χωρίς να διευκρινίζει τους λόγους της διδασκαλίας στις δυο τελευταίες τάξεις και όχι, για παράδειγμα σε όλη την πρώτη βαθμίδα εκπ/σης, ο κος Δ/ντής στέλνει μήνυμα ανασφάλειας και υπαλληλικής ιδιότητας και στους συναδέλφους αυτών των ειδικοτήτων.Συνεχίζοντας, προτείνει την Α ανάθεση στην διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας σε ξενόγλωσσους συναδέλφους και στους πτυχιούχους φιλολόγους του Ιστορικού τμήματος, αφήνοντας, προφανώς, σε δεύτερη μοίρα τους φιλολόγους από το Κλασσικό, Νεοελληνικό τμήμα κ.λ Κρίνουμε, ότι η ανωτέρω πρόταση στερείται επιστημονικής και διδακτικής τεκμηρίωσης και ότι υποδαυλίζει αντιπαλότητες , προκαλεί διακλαδικές και ενδοκλαδικές συγκρούσεις σε έναν χώρο και μια περίοδο που πρέπει να επικρατεί η ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη.
4.Ακολούθως, ο κος Δ/ντής προτείνει «να συνδεθεί η μισθοδοσία των εκπ/κών με τις ώρες διδασκαλίας, διότι θα εξοικονομηθούν χρήματα…» (με έντονη γραφή στο κείμενο).
Παραβλέπει ο κος Δ/ντής ότι τα πλεονάσματα είναι παράγωγα της πολιτικής αυθαίρετων συγχωνεύσεων σχολείων, λειτουργίας τμημάτων με μεγάλο αριθμό μαθητών, κατάργησης μαθημάτων και ειδικοτήτων στο πλαίσιο του «νέου σχολείου».Δεν είναι άμοιροι ευθυνών όσοι διορίζουν εκπ/κούς ειδικοτήτων στο νομό, όταν δεν χρειάζονται. Ούτε ασφαλώς είναι υπόλογοι οι συνάδελφοι για την μετάθεση στο νομό, κατά το προηγούμενο σχολικό έτος δεκαεννιά εκπ/κών (19), όταν ήδη πλεόναζαν δέκα (10), ούτε και για την απόσπαση άλλων εννιά (9) της ίδιας ειδικότητας. Όταν επίσης, σε συνέχεια ανάλογων πρακτικών, το δικό μας ΠΥΣΔΕ προβαίνει σε τοποθετήσεις δύο και τριών συναδέλφων σε θέσεις και για ωράρια που δύνανται να καλυφθούν από έναν εκπ/κό, δεν είναι φρόνιμο να προτείνεται από τον Πρόεδρο αυτού του οργάνου η χρηματοδότηση ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας.Αναμένουμε προτάσεις κάλυψης λειτουργικών δαπανών των σχολείων, έγκαιρης αποστολής των βιβλίων (έχει φθάσει το 50% των βιβλίων παραμονές Χριστουγέννων) και όχι προκλητικές προτάσεις που συγκαλύπτουν και μετακυλύουν ευθύνες.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Π. Τσάπες Ι. Γεωργίου

Η Κινητή Παιδιατρική και Οδοντιατρική Μονάδα των Γιατρών του Κόσμου στην Πρέβεζα


Η Κινητή Παιδιατρική και Οδοντιατρική Μονάδα «ΛΗΤΩ», που έχουν δημιουργήσει οι Γιατροί του Κόσμου με την υποστήριξη της Vodafone, βρίσκεται στην Πρέβεζα και σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πρέβεζας ξεκίνησε τις επισκέψεις στις Σχολικές Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Πρέβεζας. Η Οδοντιατρική Ομάδα, της οργάνωσης ενισχυμένη με μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου θα βρίσκεται στην περιοχή της Πρέβεζας, προσφέροντας κάτι που αν και πρέπει να είναι αυτονόητο, δυστυχώς δεν είναι δεδομένο.Η Μονάδα ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να παρέχει παιδιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη σε παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας σε μια προσπάθεια της οργάνωσης να προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στον δοκιμαζόμενο από κρίση Ελληνικό Λαό.Ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας κ. Δράκος δήλωσε, ότι το σύνολο των Οδοντιάτρων θα είναι αρωγοί στην προσπάθεια που ξεκίνησε την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πάργας και που θα συνεχιστεί και στην υπόλοιπη Περιφερειακή Ενότητα, έως την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου.

Προτάσεις και θέσεις για το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Άρτας

Προτάσεις και θέσεις για το επιχειρησιακό σχέδιο μεσοχρόνιου προγράμματος δράσης του Δήμου Αρταίων είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν οι εκπρόσωποι των φορέων και οι πολίτες που συμμετέχουν στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Αρταίων, η οποία συνεδρίασε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ, με οριακή απαρτία. Αυτό είναι το τελικό στάδιο διαβούλευσης και θ’ ακολουθήσει, σε λίγες μέρες, η κατάθεση του επιχειρησιακού σχεδίου στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση.Ο Αντιδήμαρχος Αρταίων κύριος Φώτης Γεωργίου σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι Δήμοι απ’ το 2006 ήταν υποχρεωμένοι να φτιάξουν σχέδιο επιχειρησιακού σχεδιασμού. Στην πορεία με κάποιες τροποποιήσεις, προεδρικά διατάγματα και νόμους με κατάληξη τον «Καλλικράτη», οριστικοποιήθηκαν οι δομές οι οποίες εντάσσονται σ’ αυτό το σχέδιο. Σαν Δήμος Αρταίων, ως οφείλαμε, ετοιμάσαμε το επιχειρησιακό σχέδιο και είμαστε έτοιμοι πλέον να το καταθέσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για ψήφιση. Το επιχειρησιακό σχέδιο όπως έχουμε ξαναπεί, είναι ένα πάντρεμα μεταξύ του “θέλω”, του οράματος δηλαδή που έχουμε για την ανάπτυξη της περιοχής, και του “μπορώ”. Βέβαια σ’ αυτό το “θέλω” και “μπορώ” είναι και άλλοι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο και είναι οι χρηματοδοτήσεις, οι οποίες, εσύ μπορεί να προγραμματίζεις ότι θα ‘ρθουν αλλά όπως βλέπουμε απ’ τη ροή η οποία υπάρχει όσον αφορά τα χρήματα, είναι και καθυστερημένες αλλά δεν ξέρουμε κιόλας κι αν θα έρθουν.Αυτή τη στιγμή τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν για τους Δήμους είναι ελλιπή. Υπάρχει μια εκκρεμότητα στο ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα υπάρξει μετά τη ΘΗΣΕΑΣ για τους Δήμους, άρα επί της ουσίας είμαστε ελλειμματικοί σ’ αυτό. Υπάρχει βέβαια το ΕΣΠΑ από το οποίο θα προσπαθήσουμε ν’ αντλήσουμε αρκετούς πόρους αλλά όλοι οι Δήμοι εκεί πλέον στοχεύουν. Η ΣΑΤΑ είναι τελείως πετσοκομμένη. Επομένως αν θες να κάνεις κάποιες δομές ανάπτυξης πρέπει να προσπαθήσεις να βρεις πόρους. Αυτό είναι ξεκάθαρο.Σε ότι αφορά τη διαβούλευση επί του επιχειρησιακού σχεδίου πιστεύω ότι έγινε μια πολύ καλή δουλειά. Συγκεντρώθηκαν σχεδόν όλες οι απόψεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν όσον αφορά την ανάπτυξη του Δήμου μας. Ελπίζω τα ζητήματα που θα ‘ρθουν να ‘ναι τέτοια ούτως ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Η διάρκεια του προγράμματος είναι τριετής. Στη συνέχεια που θ’ αλλάξει ο ορίζοντας του Δήμου θα είναι πενταετής. Εμείς προγραμματίσαμε δηλαδή για τρία χρόνια τι θα γίνει στο Δήμο Αρταίων».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Έκρυβε 40 λαθρομετανάστες μέσα σε χαρτόκουτες


Μία ακόμα επιτυχία σημείωσαν οι άντρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας σημείωσαν το βράδυ της Τετάρτης στις 20.30, όταν σταμάτησαν για έλεγχο φορτηγό το οποίο οδηγούσε 43χρονος Έλληνας.Στον έλεγχο που πραγματοποίησαν στο φορτίο του φορτηγού,εντόπισαν 40 λαθρομετανάστες κρυμμένους μέσα στις χάρτινες συσκευασίες, στις οποίες υποτίθεται πως μετέφεραν PVC.O 43χρονος και οι 40 λαθρομετανάστες συνελήφθησαν ενώ το φορτηγό κατασχέθηκε.

\

Σύσκεψη για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων στην πόλη των Ιωαννίνων


Με αντικείμενο την εξεύρεση λύσεων για προβλήματα που προκαλούνται στην πόλη των Ιωαννίνων από την κυκλοφορία και στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια, μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιου για θέματα Μεταφορών – Επικοινωνιών κ. Ιωάννη Καραμπίνα. Συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Βασίλειος Μασσαλάς και εκπρόσωποι από το Σωματείο Τουριστικών Λεωφορείων, το Αστικό KTEΛ, το Υπεραστικό ΚΤΕΛ και την Τροχαία.Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης από τους φορείς των συγκοινωνιών και την Τροχαία έγιναν επισημάνσεις για τα κυκλοφοριακά προβλήματα που υπάρχουν με ιδιαίτερη έμφαση στη διπλή στάθμευση, η οποία αποτελεί και την βασική αιτία της κυκλοφοριακής αρρυθμίας που αρκετές ώρες της ημέρας παρουσιάζεται στο κέντρο και σε βασικές οδούς της πόλης. Παράλληλα επισημάνθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας ειδικών θέσης στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων στο Μώλο, στην πλατεία Μαβίλη, στην Κεντρική Πλατεία και στο Αεροδρόμιο.Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ι. Καραμπίνας, υπογράμμισε ότι ήταν μια πολύ χρήσιμη σύσκεψη, η οποία και θα επαναληφθεί. «Εντοπίστηκαν προβλήματα τα οποία σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα αναζητήσουμε τρόπους να τα επιλύσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη εξυπηρέτησης των επισκεπτών που αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για την τοπική οικονομία».

Πρόσκληση σε ημερίδα απο τον Φορέα Διαχείρησης Υγροτόπων Αμβρακικού


Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, πραγματοποιεί θεματική ημερίδα, με αντικείμενο την: «Αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης στην ορθή διαχείριση των λιμνοθαλασσών του Αμβρακικού» που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Άρτας (αίθουσα συσκέψεων Δημοτικού Συμβουλίου), τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου και ώρα 9:00 π.μ. Στη συνάντηση καλούνται να παραβρεθούν εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων με τις λιμνοθάλασσες αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς επίσης και οι Αλιευτικoi Συνεταιρισμοί της περιοχής, ως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι χρήστες. Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
09:00 π.μ.: Προσέλευση -Έναρξη
09:15 π.μ.: «Λιμνοθάλασσες Αμβρακικού: η μέχρι σήμερα γνώση»,
Ρεϊζοπούλου Σ., Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας
10:00 π.μ.: «Οι έρευνες στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού τα τελευταία τριάντα χρόνια», Νικολαϊδου Α., Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Βιολογίας
10:45 – 11:30 π.μ : Διαλογική συζήτηση
Την πρόσκληση υπογράφει ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού Τριαντάφυλλος Αθ. Αλμπάνης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σημαντικές συναντήσεις της Δ.Γεωργακοπούλου στην Αθήνα

Η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα θα συμμετάσχει σήμερα στις 15:00, σε Σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία του Υπουργού κ. Τάσου Γιαννίτση και όλων των Γ.Γ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με αντικείμενο θέματα που απασχολούν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Συνάντηση με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εσωτερικών

Αμέσως μετά, η Γενική Γραμματέας κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα θα συμμετάσχει σε Συνάντηση, σχετικά με την εφαρμογή του νόμου 4018/2011, που αναδιοργανώνει το σύστημα αδειοδότησης για τη διαμονή αλλοδαπών στη χώρα, υπό όρους αυξημένης ασφάλειας.Τη Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Εσωτερικών κ. Φ. Γεννηματά και όλων των Γ.Γ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, θα απασχολήσουν επίσης, η ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ, καθώς και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σύσκεψη με τον Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Τέλος,την πορεία υλοποίησης της διοικητικής μεταρρύθμισης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει η Γενική Γραμματέας, κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, στη Σύσκεψη που συγκαλεί στις 13:00 στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο Υφυπουργός κ. Παντελής Τζωρτζάκης. Η Σύσκεψη θα έχει ως αντικείμενο τη διοικητική μεταρρύθμιση στο χώρο των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και θα συμμετάσχουν σε αυτή όλοι οι Γ.Γ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΑΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ


Η διαδικασία Χωροθέτησης του Εργοστασίου Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στην περιοχή του Ελευθεροχωρίου Δωδώνης, η οποία βρίσκεται στην κοιλάδα όπου δεσπόζει ο Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης, ευτυχώς φαίνεται να βρίσκεται σε φάση αμφισβήτησης, αμφιβολιών και αναγκαστικής ανασύνταξης. Πιο συγκεκριμένα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ απέστειλαν προς γνωμοδότηση «επικαιροποιημένη» μελέτη σε αρμόδιους Φορείς, γεγονός που από μόνο του είναι ασυνήθιστο σε ανάλογες διαδικασίες έγκρισης Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ).Η «επικαιροποίηση» της μελέτης αποβλέπει μεταξύ των άλλων να διορθώσει σημαντικά θέματα αρχικών αστοχιών που οδήγησαν σε ΑΠΟΛΥΤΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ του Εργοστασίου ΑΣΑ. Είναι κάποια από τα ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ που η Επιτροπή Αγώνα ανέδειξε μέσω ενστάσεων και φυσικά δεν είναι μόνον αυτά. Πιο συγκεκριμένα η «επικαιροποιημένη» μελέτη:
1.Αναγκάζεται να συγκεκριμενοποιήσει το αντικείμενο Χωροθέτησης αποκλειστικά στο Εργοστάσιο ΑΣΑ και όχι στη συνύπαρξη με ΧΥΤΥ, με σαφή τεκμηρίωση για τη διάθεση των υπολειμμάτων σε υφιστάμενους ΧΥΤΑ οι οποίοι θα μετατραπούν σε ΧΥΤΥ.
2.Αναφέρεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, κάτι που αποτελεί σημαντική παράλειψη της αρχικής μελέτης, χωρίς όμως να προσδιορίζει αλληλεπιδράσεις της προσέγγισης Χωροθέτησης με αυτό.
3.Παρουσιάζει παραστατικά μέσω αντίστοιχων Χαρτών τις υφιστάμενες ΖΟΕ και ΣΧΟΟΑΠ, όπου εύκολα διαπιστώνεται ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα εγκαθίσταται σε μία περιοχή για την οποία έχει θεσπιστεί αυστηρή περιβαλλοντική προστασία και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τον χαρακτήρα και τις προβλεπόμενες θεσμοθετημένες χρήσεις του χωροταξικού σχεδιασμού όμορων περιοχών που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση (200 μέτρα). ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ Η ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙΣΑ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
4.Αποτυπώνει τη διέλευση της Σιδηροδρομικής Γραμμής Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, (τμήμα Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα) κάτω από το προτεινόμενο γήπεδο, αποφεύγοντας παρόλα αυτά να κάνει αναφορά στο έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος υπ’ αριθ. Α.Π. οικ. 197973 της 7ης Απριλίου 2011 που ενέκρινε τους Περιβαλλοντικούς Όρους της Γραμμής οι οποίοι αντίκεινται στην επιλογή της προτεινόμενης θέσης.
ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ: Μετά από τα ανωτέρω, καθώς και τις άλλες σημαντικές αλλαγές που εξαναγκάστηκε να εμφανίσει η «επικαιροποιημένη» μελέτη, πόσο μειωμένης ευθύνης μπορεί να αισθάνεται η Επιτροπή Παρακολούθησης της Μελέτης; Πόσο αυτές οι αλλαγές αντίκεινται σε βασικές παραδοχές οι οποίες επηρεάζουν αυτονόητα και το τελικό συμπέρασμα;
Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι:
1.Αυτό καθ΄ αυτό το γεγονός ότι η περιβόητη Μελέτη - που θεωρήθηκε «άρτια» από πολλούς παράγοντες – αποδεικνύεται δεκτική σοβαρής κριτικής και σε καμία περίπτωση δεν δικαιώνει όσους βιάστηκαν να την υιοθετήσουν.
2.Η παλινδρόμηση με επιστροφή προς γνωμοδότηση επί της «επικαιροποιημένης» μελέτης αποτελεί ουσιαστικά ανεύθυνη προχειρότητα Χωροθέτησης ενός τόσο σοβαρού Έργου, ακριβώς διότι αυτή από την αρχή αστόχησε σε σωρεία θεμάτων, τόσο Τεχνικών, όσο και Περιβαλλοντικών – Χωροταξικών.
3.Οποιαδήποτε υποτίμηση της σοβαρότητας των Ενστάσεών μας από Φορείς και Υπηρεσίες όπου κοινοποιήθηκε η «επικαιροποιημένη» ΠΠΕΑ θα προκαλέσει αιτίες μεγάλων καθυστερήσεων στο μέλλον, με δεδομένο ότι στη φάση υποβολής της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οι ήδη υποβληθείσες Ενστάσεις καθώς και συμπληρωματικές αυτών θα επηρεάσουν σημαντικά τις εγκρίσεις και θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην υλοποίηση αυτού του Έργου που έχει πραγματική ανάγκη ο τόπος.

Δηλώνουμε ότι:
Ο δικός μας αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη δικαίωσή μας. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε ένα νέο ΕΓΚΛΗΜΑ ενάντια στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Παγκόσμιας Δωδώνης. Και ασχέτως όλων των ανωτέρω τεχνικών - περιβαλλοντικών ατοπημάτων για την αυθαίρετη επιλογή της θέσης εγκατάστασης εργοστασίου «Α.Σ.Α.» στο Ελευθεροχώρι, ας γνωρίζουν οι μεγαλόσχημοι «κρυπτοτούφηδες» αυτής της κατευθυνόμενης επιλογής, ότι όλα τα πνευματικά Ιδρύματα της χώρας και ολοκλήρωσης της Ευρώπης (κι ακόμα παραπέρα) θα προκαλέσουν ένα «πνευματικό τσουνάμι» αντιδράσεων για να προστατέψουν την Συμπαντική ιστορική σημαντικότητα της πανάρχαιας ΔΩΔΩΝΗΣ από τέτοιες ανίερες βεβηλώσεις. Αυτό είναι εγγυημένη και βεβαιότατη δέσμευσή μας.Ο δικός μας αγώνας στηρίζεται σε επιστημονική τεκμηρίωση θέσεων και σε ιστορικές επιταγές και γι’ αυτό δηλώνουμε διαθέσιμοι σε ανοιχτό διάλογο με κάθε αρμόδιο Πολιτικό και Υπηρεσιακό παράγοντα.

Σεμινάριο του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας καλεί τα μέλη του την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου και ώρα 12:30, σε ενημέρωση-σεμινάριο με θέμα: «Φορολογικά ζητήματα στη δικηγορία μετά την ισχύ των Ν. 3919 & 3943/2011», που θα λάβει χώρα στο ακροατήριο του Πρωτοδικείου Άρτας. Ομιλητής ο κ. Ευστάθιος Μπακάλης, Δικηγόρος, DEA Φορολογικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Παρισιού – Μ.Δ.Ε. Φορολογικού Δικαίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Συνεχίζει το Διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες ο Γ. Νίτσας


Θέματα που απασχολούν την Τοπική Κοινότητα της Νέας Σαμψούντας συζήτησαν διεξοδικά την Παρασκευή το απόγευμα ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ" Γιώργος Νίτσας και το τοπικό συμβούλιο της περιοχής και συγκεκριμένα ο πρόεδρος κ. Φουντούκογλου Βασίλειος και τα μέλη κ. Μπρούβας Ταξιάρχης και Παυλίδης Αναστάσιος. O πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας κ. Φουντούκογλου Βασίλειος έθεσε ζητήματα που άπτονται κυρίως της καθαριότητας αλλά και των αγροτικών δρόμων τονίζοντας ότι έγιναν κάποιες εργασίες με την βοήθεια των μηχανημάτων της περιφερειακής διοίκησης αλλά ακόμα χρειάζονται παρεμβάσεις για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των κατοίκων της Νέας Σαμψούντας. Σύμφωνα με τον κ. Φουντούκογλου Βασίλειος, όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα που είχαν αποφασίσει ως τοπικό συμβούλιο και ενέκρινε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, δυστυχώς δεν έγινε απολύτως τίποτα, γεγονός που καταφαίνεται από το ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο κατατίθεται το ίδιο ακριβώς τεχνικό πρόγραμμα με αυτό του 2011!!!Ο κ. Φουντούκογλου Βασίλειος παράλληλα ευχαρίστησε τον κ. Νίτσα για το ενδιαφέρον και την επιστολή που έστειλε για να συναντηθεί μαζί τους θεσμικά και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία των δυο πλευρών από εδώ και πέρα για τη προώθηση έργων που έχει ανάγκη η περιοχή. Ο Γιώργος Νίτσας αφού ευχαρίστησε το τοπικό συμβούλιο για την ενημέρωση, τους μετέφερε την θέση της παράταξης ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ, για την αναγκαιότητα πραγματικής μεταφοράς πόρων και αρμοδιοτήτων στα τοπικά συμβούλια για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων. Εξήγησε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο τόσο οικονομικά όσο και θεσμικά αλλά με σωστό σχεδιασμό πολλά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν. Δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν έχει αυτή την πρόθεση, δεν πιστεύει στον Καλλικράτη, κάτι που φάνηκε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της.Στην συνέχεια ενημέρωσε το τοπικό συμβούλιο για τις παρεμβάσεις που μέχρι σήμερα ως δημοτική παράταξη ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ έχει κάνει σχετικά με:
-Την λαϊκή αγορά και το σύμφωνο τοπικών προϊόντων!!!
-Το Τ.Ε.Ι.
-Την παράλογη και άνευ προηγουμένου αύξηση των δημοτικών τελών που για την Νέα Σαμψούντα άγγιξε το 60%
-Τον τουρισμό
-Τις προσλήψεις με 2μηνη απασχόληση
-Την καθαριότητα και την μεταφορά των σκουπιδιών στον Χ.Υ.Τ.Α
-Την παρέμβαση για Δημοτική εναντίωση στο χαράτσι της Δ.Ε.Η με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.
Ακολούθως ανέλυσε την θέση τις παράταξης για την αναπτυξιακή προοπτική που έχει ο τόπος μας, μέσω της τουριστικής ανάπτυξης και του πρωτογενούς τομέα, και ιδιαιτέρως μέσω της εναρμονισμένης σύνδεσης των δυο, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ευημερία των πολιτών.Η δημοτική παράταξη ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ και ο επικεφαλής της κ. Νίτσας δεσμεύτηκε ότι θα είναι πάντα δίπλα τους όπως και σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα για την διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων.

Η δημοτική αρχή παραδέχθηκε το λάθος της...


Με τη φράση, «είναι λάθος κι έχω την ευθύνη» και απαντώντας στην σκληρή κριτική του επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκου Γκόντα, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος παραδέχθηκε στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.Το λάθος έγκειται στο γεγονός ότι κακώς ανακοινώθηκε από το δήμο η ομοφωνία της απόφασης του Σώματος, τον περασμένο Απρίλιο, για την επέκταση του τέλους ηλεκτροδοτούμενων χώρων και στις δημοτικές ενότητες.Πρόκειται για το γνωστό θέμα που κυριάρχησε στην προηγούμενη συνεδρίαση με την ψήφιση των τελών του 2012 και αποτέλεσε αιτία αντιπαράθεσης και δια ανακοινώσεων ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τη μείζονα μειοψηφία.Σε εκείνη τη συνεδρίαση του Απριλίου δεν μετείχε η παράταξη του κ. Γκόντα, λόγω της παρουσίας των ΜΑΤ, εξαιτίας της κατάληψης από το ΠΑΜΕ και απολυμένους της πρώην ΑΔΕΙ.Με απλά λόγια η παράταξη του πρώην δημάρχου δεν είχε ψηφίσει την επέκταση του τέλους αυτού, όπως λανθασμένα ανακοινώθηκε από το δήμο.Εκτός αυτού του θέματος στην προ ημερησίας συζήτηση τέθηκε εκ νέου το «χαράτσι» για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ από τον Χρήστο Μαντά, αλλά το Σώμα απέρριψε (η πλειοψηφία) το αίτημα να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση.

Ανακύκλωση και μια αναβολή
Επίσης, υπήρξε αντιπαράθεση για την σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, θέμα που συζητήθηκε εκτενέστερα στην ημερήσια διάταξη με συναφές, αλλά και για τον στολισμό του δήμου εν όψει των εορτών.Δεν έλειψε και η αντιπαράθεση για τις καταχωρήσεις του δήμου στον τοπικό τύπο, θέμα που έθεσε ο κ. Γκόντας και δόθηκαν απαντήσεις από το δήμαρχο.Αναβλήθηκε το 3ο θέμα ημερήσιας διάταξης για διοικητική αποβολή ιδιωτών από έκταση 200 τ.μ στο Μάτσικα, προκειμένου να προσκομιστούν στοιχεία από τους ενδιαφερομένους, εντάχθηκαν νέα, επείγοντα, θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Η συζήτηση άρχισε με την έγκριση της Β΄ φάσης του Επιχειρησιακού προγράμματος του δήμου και συνεχίστηκε με το Τεχνικό πρόγραμμα.

Για το τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων
Ο Νίκος Γκόντας χαρακτήρισε ως «μεγαλείο ψεύδους» και «αποκύημα της φαντασίας» τα αναγραφόμενα σε δελτίο τύπου του δήμου ότι ψηφίστηκε και από την παράταξη η επέκταση του τέλους ηλεκτροδοτούμενων χώρων και στις δημοτικές ενότητες. Κάλεσε τη δημοτική αρχή να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, τασσόμενος βέβαια κατά της επιβολής το τέλους και στους δήμους που συνενώθηκαν, ενώ χαρακτήρισε ως παρωδία την ψηφοφορία με μια ψήφο διαφορά που «πέρασε» το τέλος για το 2012.«Εκ παραδρομής και όχι με τα βερμπαλιστικά που λέτε», απάντησε ο δήμαρχος για το λάθος, εξηγώντας ότι δεν είχαν δει στα πρακτικά της συνεδρίασης ότι απουσίαζε η παράταξη του κ. Γκόντα, η οποία είχε εκφράσει επιφυλάξεις κατά την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή. «Είναι λάθος κι έχω την ευθύνη» ήταν η αποστροφή του κ. Φίλιου που έκλεισε το θέμα.

Στολισμός, καταχωρήσεις στον τύπο
Για ελλιπή γιορτινό στολισμό και στην πόλη και στα δημοτικές κοινότητες που υποστήριξε ο κ. Γκόντας ο δήμαρχος εξήγησε ότι χρησιμοποιήθηκε ότι υπήρχε στο δήμο, χιλιάδες λαμπιόνια ήταν καμένα και με βάση τα διαθέσιμα χρήματα έγινε το καλύτερο δυνατό.Κόντρα και μάλιστα γερή ξέσπασε όταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας έθεσε θέμα καταχωρήσεων στις τοπικές εφημερίδες με αφορμή επιστολή εκδότη και απάντηση του δημάρχου. Ο κ. Γκόντας υποστήριξε ότι υπάρχει μεροληπτική μεταχείριση και ο κ. Φίλιος ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή άφησε απλήρωτες χιλιάδες ευρώ στις εφημερίδες από καταχωρήσεις και ότι ο εκδότης που διαμαρτύρεται δεν υπολογίζει και τις δημοσιεύσεις από τα νομικά πρόσωπα του δήμου.

«Χαράτσι» στα ακίνητα
Για το θέμα του «χαρατσιού» στα ακίνητα ο Χρήστος Μαντάς ζήτησε λήψη απόφασης, όπως έκαναν πολλοί δήμοι, που θα στηρίζει νομικά και πρακτικά έμπρακτα όσους δεν πληρώνουν, ο δήμαρχος απάντησε ότι πολιτικά ελήφθησαν πρωτοβουλίες και αποφάσεις και ότι σημασία έχει να υπάρχει και αποτέλεσμα για τον πολίτη. Αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις και ενέργειες του δήμου για τους κοινωνικά και οικονομικά αδύναμους, παρενέβησαν για το ίδιο θέμα και οι κ.κ Δημήτρης Τασιούλας και Στέφανος Σκοπούλης, αλλά τελικά το Σώμα δεν αποδέχθηκε το αίτημα να συζητηθεί προ ημερησίας διάταξης το θέμα.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ