Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

Ο Χρ. Παπαβρανούσης νέος πρόεδρος του τμ. Ηπείρου του ΤΕΕ


Στα μισά της τριετούς θητείας της Διοικούσας Επιτροπής του τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εφαρμόστηκε η συμφωνία των παρατάξεων «ΠΑΣΚ-Συνεργαζόμενοι» και «Ενότητα» για εναλλαγή στην προεδρία και την περασμένη Τετάρτη η Αντιπροσωπεία του Τμήματος σε ειδική συνεδρίαση εξέλεξε νέο πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του τμήματος.Πρόεδρος εξελέγη ο Χρίστος Παπαβρανούσης, Αρχιτέκτων Μηχανικός από την «Ενότητα», μέχρι τώρα αντιπρόεδρος και αντιπρόεδρος ο μέχρι τώρα πρόεδρος Γιώργος Ρεκατσίνας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός από την «ΠΑΣΚ-Συνεργαζόμενοι».Παραμένουν στη θέση τους σαν Γ. Γραμματέας: Γιάννης Λυκοτραφίτης, τακτικά μέλη: Αναστασίου Χρήστος, Βάγγης Παύλος, Βίλλης–Μπίλλης Μάριος, Κατόπης Βασίλειος, Σμύρης Γεώργιος, Τσιότα Κωνσταντία.O νέος πρόεδρος αναλαμβάνει σε μια δύσκολη περίοδο για τους μηχανικούς που πλήττονται από την οικονομική κρίση και αυτό επισημαίνει και στην πρώτη δήλωση του ο κ. Παπαβρανούσης.

«Δεχόμαστε άνευ προηγουμένου επίθεση»
Ο νέος Πρόεδρος (και περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Ήπειρος, τόπος να ζεις») του τμήματος, έκανε την παρακάτω δήλωση:«Η κρίση και όχι μόνο οικονομική έχει βαθύνει.Οι μηχανικοί σαν κομμάτι της κοινωνίας έχουν πληγεί από την κρίση. Πιστεύω όμως ότι οι συνέπειες της κρίσης αυτής αλλά και των μέτρων που έχουν παρθεί για την αντιμετώπισή της – και αποδεικνύεται ότι δεν την αντιμετωπίζουν - έχουν επηρεάσει δυσανάλογα το σώμα των μηχανικών. Ο τομέας απασχόλησης μας έχει πληγεί (είχαμε αναλάβει τον κατ' εξοχή κύριο τομέα της οικονομίας της χώρας, τα τεχνικά έργα). Τα προγράμματα δημοσίων έργων και μελετών περιορίστηκαν στο ελάχιστο, τα ιδιωτικά έργα συρρικνώθηκαν σαν αποτέλεσμα της οικονομικής δυσπραγίας και της ανασφάλειας. Προπαντός δεχθήκαμε και δεχόμαστε μια άνευ προηγουμένου επίθεση, με ευκαιρία τον κυκεώνα των αβεβαιοτήτων, στον αναγνωρισμένο ρόλο μας στην παραγωγική διαδικασία, στα επαγγελματικά μας δικαιώματα, ανεξάρτητα της ιδιότητας μας.Μέσα σ' αυτή την πραγματικότητα αναλαμβάνουμε την ευθύνη διοίκησης του Τμήματος, όπως οι παρατάξεις «Ενότητα» και «ΠΑΣΚ-Συνεργαζόμενοι» είχαν προγραμματικά δεσμευτεί μετά τις τελευταίες εκλογές του Απριλίου 2010».

Οι στόχοι και οι επιδιώξεις
Αναφερόμενος ο κ. Παπαβρανούσης στους στόχους και τις επιδιώξεις του τμήματος, με την ιστορία που κουβαλά και την βαρύνουσα παρουσία με τον λόγο του, όπως τονίζει, να συμβάλει ώστε όλοι μας:
-Να παρακολουθήσουμε την συγκυρία της εποχής μας και να προσφέρουμε όλη τη γνώση μας για να εντοπίσουμε και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.
-Να δούμε πιο μπροστά και να προτείνουμε για την επόμενη μέρα.
-Να συμβάλλουμε στην προς το καλύτερο αλλαγή των δομών και των σχέσεων με τον πολίτη της διοίκησης, με μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν ορθολογική και αποτελεσματική αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των δυνάμεων που διαθέτουμε.
-Να βελτιώσουμε το επίπεδο των γνώσεών μας.
-Να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της δουλειάς μας.
-Να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών μας εξαντλώντας τις δυνατότητες αλληλεγγύης.
-Να υπερασπιστούμε τον ρόλο μας μέσα στην κοινωνία και στην παραγωγή.
-Να κατοχυρώσουμε το αντίτιμο της δουλειάς μας με την συνέπεια, την αξιοπιστία και την σοβαρότητά μας.
-Να περιφρουρήσουμε όλα εκείνα που μας κάνουν περήφανους και μας προσφέρουν ασφάλεια, που είναι κατακτήσεις μας, το ταμείο μας, τις δομές μας, τον συλλογικό τρόπο δράσης μας.
-Να είμαστε και να φαινόμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι, μακριά από συντεχνιακές πρακτικές, για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία μας σαν επαγγελματίες, να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις και την επιστήμη μας, να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ημερίδα ενημέρωσης για την ψηφιακή τηλεόραση


Ενημερωτική ημερίδα ενόψει έναρξης της ψηφιακής μετάδοσης των κρατικών και ιδιωτικών καναλιών από το κέντρο εκπομπής «Ακαρνανικά», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Π.Ε. Πρέβεζας. Ομιλητές ήταν οι: Φαίδων Δημόπουλος, ειδικός συνεργάτης του Υπουργού Μεταφορών και Δικτύων, Μάκη Βορίδη, η κυρία Πουλιάδου, υπεύθυνη Επικοινωνίας της Digea και ο Δημήτρης Γαζιδέλλης, Διευθυντής Έρευνας και Τεχνολογίας της ΕΡΤ. Από πλευράς του Δήμου Αρταίων συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος κ. Φώτης Γεωργίου.Από τις αρχές Δεκεμβρίου μπαίνει και η Δυτική Ελλάδα στην εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης. Η μετάβαση προγραμματίζεται για τις 9 Δεκεμβρίου 2011, οπότε το ψηφιακό σήμα θα εκπέμψει από το κέντρο εκπομπής «Ακαρνανικά».Οι ομιλητές μίλησαν για την ανάγκη μετάβασης στο ψηφιακό σήμα, έτσι ώστε να απελευθερωθούν πολύτιμες συχνότητες, μιας και στην ψηφιακή εκπομπή μέσα από μια συχνότητα μπορούν να εκπέμπουν 4 τηλεοπτικά κανάλια, καθώς και ραδιόφωνα.Με απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), όλες οι χώρες πρέπει μέχρι το 2015 να έχουν εγκαταλείψει την ξεπερασμένη αναλογική μετάδοση. Μάλιστα, με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτρέπονται όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες να έχουν περάσει την ψηφιακή μετάδοση από το 2012.Η μετάβαση έχει τρεις φάσεις. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην 1η φάση, με 23 κέντρα μετάδοσης σε όλη την Ελλάδα. Θα ακολουθήσει η 2η φάση με 150 κέντρα εκπομπής και στην 3η φάση θα καλυφθούν τα κενά (filling) με 400 κέντρα εκπομπής πανελλήνια.Για την λήψη, χρειάζεται μια τηλεόραση με ενσωματωμένο δέκτη mpeg 4, ή η ύπαρξη εξωτερικού αποκωδικοποιητή mpeg 4. Στην αγορά κυκλοφορούν 2 τύποι, ο απλός SD και ο υψηλής ευκρίνειας HD. Προσοχή στην αγορά, μιας και μια παλιά τηλεόραση χωρίς είσοδο HDMI δεν υπάρχει λόγος να εξοπλιστεί με δέκτη HD. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης στο ότι το νέο ψηφιακό σήμα, έχει λιγότερες απαιτήσεις σε ισχύ, οπότε και πολλοί τηλεθεατές δεν χρειάζονται ενισχυτή σήματος στην κεραία. Πάνω σε αυτό αναφέρθηκαν σε κρούσματα εμπόρων που πουλάνε «ψηφιακές» κεραίες, καλώδια και βύσματα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη αλλαγής στο σύστημα λήψης.Οι τηλεθεατές που τις τελευταίες μέρες έχουν στην οθόνη τους το κυλιόμενο μήνυμα που προειδοποιεί για την μετάβαση στο ψηφιακό σήμα, θα πρέπει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου να έχουν προβεί στις απαραίτητες αλλαγές. Όλοι οι υπόλοιποι (που έχουν λήψη από το πάρκο κεραιών στο Κορφοβούνι) δεν χρειάζεται να κάνουν καμία αλλαγή.Τα κανάλια που θα εκπέμψουν σε ψηφιακό σύστημα, είναι η ΕΤ1, ΝΕΤ, ERT3, ERT HD και τα κανάλια της Digea MEGA, ANT1, STAR, SKAI, ALTER, ALPHA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV. O κ. Γαζιδέλλης μίλησε και για την μετατροπή 2 πομπών αναλογικού σήματος της ΕΡΤ, σε ψηφιακούς (για μείωση του κόστους) τους επόμενους, ώστε να μεταδίδουν τα κανάλια RIK, prisma, sport+ κτλ.

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ συμμετείχε στον καθαρισμό της λίμνης


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο ο προγραμματισμένος καθαρισμός στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΣΚΑΪ "Καθαρίζουμε την Ελλάδα, Ομορφαίνουμε την Ελλάδα".Το ραντεβού είχε δοθεί νωρίς το πρωί στην Πλατεία Μαβίλης όπου κατέφθασαν εκτός από τους βασικούς διοργανωτές, το ερασιτεχνικό σωματείο ΠΑΣ Γιάννινα, σε συνεργασία με το δήμο Ιωαννίνων και την Περιφέρεια Ηπείρου δηλαδή, η οργάνωση Pagouristas και πλήθος κόσμου.Για την επιτυχία της εκδήλωσης συμμετείχε εμπράκτως ως χορηγός αλλά και με την παρουσία εκατό ατόμων από το προσωπικό της και η μεγαλύτερη βιομηχανία εμφιάλωσης νερού στην Ήπειρο, «ΖΑΓΟΡΙ-ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ», η οποία στηρίζει την εθελοντική πρωτοβουλία και αναλαμβάνει συχνά δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κόσμου για την προστασία του περιβάλλοντος.«Είναι γεγονός πως ο ανθρώπινος παράγοντας επιδρά καθοριστικά στη διαμόρφωση του κλίματος που σε τοπικό επίπεδο μπορεί να υποβαθμίσει ακόμη και την ποιότητα ζωής μας. Με την αλλαγή της νοοτροπίας και των πρακτικών μας και με σύμμαχο την ανακύκλωση, μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε στην προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ και δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων κ. Βασίλης Χήτος.

Εκδήλωση της Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων


Η Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με την υποστήριξη της Διοίκησης του Νοσοκομείου, θα πραγματοποιήσει μια πρωτοποριακή και καινοτόμο δράση στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής και της προάσπισης της δημόσιας υγείας και μετά από πρόταση της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πανεπιστημιούπολη την Τρίτη 6/12/2011 και ώρα 10 πμ.Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ενημέρωση στους φοιτητές και το προσωπικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σχετικά με την πρόληψη του ΑIDS και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων καθώς και πραγματοποίηση λήψης δειγμάτων «τέστ Παπανικολάου» με την συμμετοχή της κινητής Γυναικολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου μας. Σχετικά με την εκδήλωση παραχωρήθηκε σήμερα 5/11/2011 συνέντευξη τύπου από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, τον Αντιπρύτανη κ. Βενετσιάνο Μαυρέα και το Διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων κ. Βασίλειο Δημόπουλο και τον καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Διευθυντή της αντίστοιχης κλινικής κ. Στέφο Θεόδωρο.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Προτεραιότητα σε δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Με τις δράσεις του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, που ξεκινούν εντός των ημερών, συμπληρώνεται το δίχτυ προστασίας που απλώνει ο Δήμος Ιωαννιτών γύρω από τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.Όπως είναι γνωστό, η Δημοτική Αρχή, προχώρησε σε σημαντικές μειώσεις σε δώδεκα κατηγορίες δημοτικών τελών. Το σύνολο των μειώσεων αυτών ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ, γεγονός που αντιστοιχεί σε μείωση της τάξης του 10%.Όλες οι άλλες κατηγορίες «παγώνουν» ενώ με το σύστημα της ζωνοποίησης που μελετά η Δημοτική Αρχή θα αρθούν αδικίες και θα αποκατασταθούν ανισότητες.Στις σημερινές, εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, βασική προτεραιότητα του Δήμου είναι να μην επιβαρύνει ούτε στο ελάχιστο τους πολίτες.Η Δημοτική Αρχή, λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική κατάσταση του Δήμου, προχωρά στις μειώσεις εκείνες που θα του διασφαλίσουν τη δυνατότητα της ανταπόδοσης υπηρεσιών στους δημότες και δεν θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο του μνημονίου και της επιτήρησης, γεγονός που θα είχε τραγικές συνέπειες για όλους.Με την ίδια μεθοδικότητα προχωρά στην ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων που θα απαντούν στα σημερινά, οξυμένα, προβλήματα των αδύναμων.Έτσι εντός των ημερών ολοκληρώνεται η προετοιμασία ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του Κοινωνικού Καταστήματος, το οποίο θα παρέχει βασικά είδη σε όσους έχουν ανάγκη. Η λειτουργία του θα είναι μόνιμη και στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά η οποία είναι συγκινητική.Από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας θα λειτουργήσουν επίσης τα Δημοτικά Κοινωνικά Ιατρεία, τα οποία θα παρέχουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Δυστυχώς ο αριθμός των συμπολιτών μας που χάνει τη δουλειά του αυξάνεται και αυξάνει κι ο αριθμός των ανασφάλιστων.Ο Δήμος δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορος μπροστά στην κατάσταση αυτή και προχωρά σε δράσεις που δίνουν πραγματική απάντηση σε τέτοιου είδους προβλήματα.Τέλος ετοιμάζεται και άμεσα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.ΚΗΦΗ θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στο Δήμο Ιωαννιτών. Έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε και παράλληλα να στηρίξει στην πράξη ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που έχουν ανάγκη από καθημερινή φροντίδα.Η Δημοτική Αρχή έχει θέσει σε προτεραιότητα τις δράσεις κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης και το αποδεικνύει έμπρακτα.

Ο Ν. Νικολάου επανεκλέχθηκε πρόεδρος στο Σωματείο Υπαλλήλων Δ. Αρταίων

Συγκροτήθηκε σήμερα Δευτέρα 5-12-2012 σε Σώμα το νέο Δ.Σ. του Σωματείου Υπαλλήλων Δήμου Αρταίων, το οποίο προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της περασμένης Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου. Πρόεδρος στο Σωματείο επανεκλέχθηκε ο Νίκος Νικολάου ενώ τα υπόλοιπα αξιώματα κατανέμονται ως εξής: Αντιπρόεδρος: Έφη Πανούτσου, Γραμματέας: Νινέτα Κολοβού, Ταμίας: Ζέρβας Αριστείδης και Μέλη: Χριστίνα Ζουμπούλη, Σταυρούλα Τράμπα και Βασίλης Ζιώβας. Η θητεία του συμβουλίου είναι τριετής.

Τα παιδιά μας δείχνουν το δρόμο για πιο καθαρή Λίμνη


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο ο καθαρισμός της παραλίμνιας περιοχής που διοργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών, η Περιφέρεια Ηπείρου, εθελοντικές οργανώσεις και ο σταθμός ΣΚΑΙ, ο οποίος πραγματοποιεί ανάλογες δράσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.Πολύς κόσμος και ιδιαίτερα μικρά παιδιά συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαβίλη και όλοι μαζί έστειλαν το μήνυμα για μια πιο καθαρή Λίμνη, γεμίζοντας έξι φορτηγά με μπάζα και σκουπίδια! Η δράση ήταν αφιερωμένη στην ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων για την προσφορά της στην τοπική κοινωνία και κυρίως στους συνανθρώπους μας με αναπηρία που τόσο μας έχουν ανάγκη.

Δηλώσεις

- Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης ευχαρίστησε τους εθελοντές και κυρίως τα μικρά παιδιά που κατέκλυσαν το χώρο και συμμετείχαν στον καθαρισμό ενεργά. «Η κοινωνική αλληλεγγύη και για θέματα περιβάλλοντος είναι τα πρώτα που πρέπει να ενδιαφέρουν σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς», ανέφερε και στάθηκε στην προσφορά της ΕΛΕΠΑΠ και ιδιαίτερα στην φροντίδα της κ. Νατάσας Μπέγκα, η οποία, όπως είπε, έκανε βίωμα ζωής της ΕΛΕΠΑΠ στα Γιάννινα.
- Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φιλ. Φίλιος έκανε λόγο για μια εθελοντική κοινωνική προσπάθεια, ευχαριστώντας κι αυτός από την πλευρά του τους συμμετέχοντες και κυρίως τη νεολαία. «Για άλλη μια φορά η κοινωνία των Ιωαννίνων δίνει το «παρών» σ’ αυτή την προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ομορφιά της λίμνης και για να τιμήσουμε τον τίτλο που πήραμε ως χρυσός προορισμός», ανέφερε μεταξύ άλλων.
- Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, υπεύθυνος για θέματα καθαριότητας κ. Θ. Μπέγκας αναφέρθηκε στον εθελοντισμό που είναι απαραίτητος τις μέρες μας, ειδικά σε θέματα περιβάλλοντος, αλλά και στην πρωτοβουλία του ΣΚΑΙ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να παίρνονται περισσότερες τέτοιου είδους πρωτοβουλίες από ιδιώτες.
- Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας κ. Πέτρος Τσουμάνης σημείωσε ότι όταν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα.
- Η Πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων κ. Νατάσα Μπέγκα ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά της όλη την τοπική κοινωνία που συμπαραστέκεται στο έργο της ΕΛΕΠΑΠ. «Αν δεν ήταν η κοινωνία, δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε. Σ’ αυτή τη δύσκολη φάση η ΕΛΕΠΑΠ πρέπει να επιβιώσει για τα ανάπηρα παιδιά που την έχουν ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ετοιμάζουν νέες προσφυγές οι πολίτες,μετά την απόφαση του Ειρηνοδικείου Ζίτσας που έσβησε το 93% χρέους δανειολήπτριας!!!

Το Ειρηνοδικείο Ζίτσας Ιωαννίνων διέγραψε κατά 93% το χρέος δανειολήπτριας, μέλους του ΙΝΚΑ Ηπείρου. Συνολικά, η οφειλή της έναντι των τραπεζών ήταν ύψους 67.374,35 ευρώ.Το δικαστήριο διέγραψε 62.574,35 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 93%. Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, η αιτούσα υποχρεούται να καταβάλλει στις πιστώτριες τράπεζες κάθε μήνα και επί μια τετραετία το ποσό των 100 ευρώ.Το δικαστήριο απέρριψε ως «αόριστο» τον ισχυρισμό μίας εκ των πιστωτριών σύμφωνα με τον οποίο ισχυριζόταν ότι η δανειολήπτρια περιήλθε σε αδυναμία πληρωμής εκ δόλου, γιατί ενώ γνώριζε το μικρό εισόδημά της και την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις, παρ' όλα αυτά ζήτησε και έλαβε τα παραπάνω δάνεια.Ο ανωτέρω ισχυρισμός απερρίφθη με το σκεπτικό ότι δεν νοείται δολιότητα του δανειολήπτη με μόνη την ανάληψη της δανειακής υποχρέωσης της οποίας η εξυπηρέτηση είναι επισφαλής, αλλά απαιτείται και η από τον δανειολήπτη πρόκληση άγνοιας της επισφάλειας στους πιστωτές, γεγονός όμως που δεν εξειδικεύεται.Επίσης εξαίρεσε από την εκποίηση το αυτοκίνητο της δανειολήπτριας. Είναι παλαιότητας 11 ετών και έχει κινητήρα 1.100 κ.ε. Το δικαστήριο έκρινε ότι η εμπορική αξία του αυτοκινήτου δεν θα προκαλέσει αγοραστικό ενδιαφέρον αλλά ούτε θα αποφέρει κάποιο αξιόλογο τίμημα για την ικανοποίηση των πιστωτριών της δανειολήπτριας.Στην υπόθεση τηρήθηκε η προδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη διαμεσολάβηση του ΙΝΚΑ Ηπείρου, βάσει του άρθρου 2 Ν.3869/2010.

Το δρόμο της ξενιτιάς επιλέγουν πολλοί νέοι Ηπειρώτες γιατροί…

Την τύχη τους στο εξωτερικό και κυρίως στις χώρες της Δύσης αναζητούν πολλοί νέοι Ηπειρώτες γιατροί, οι οποίοι έχουν απογοητευθεί από την κατάσταση που επικρατεί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Επιστήμονες που στην πλειοψηφία τους θέλουν να ξεκινήσουν την ειδίκευσή τους φεύγουν για το εξωτερικό, συνδυάζοντας την επαγγελματική τους εξέλιξη με κάποιο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα.«Πολλοί είναι αυτοί που φεύγουν, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό. Όμως επειδή οι συνθήκες εργασίας είναι καλύτερες εκεί, επιλέγουν να παραμείνουν» τόνισε στον «Πρωινό Λόγο», η κ. Σταυρούλα Τσιάρα, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων. Και σημείωσε, ότι, αν και δεν έχει πλήρη εικόνα για το πόσοι συνάδελφοί της στην Ήπειρο, που έχουν ήδη θέσεις στο Δημόσιο, έχουν μεταναστεύσει, «πολλοί είναι οι ειδικευόμενοι που αναζητούν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό».

Η ανεργία...
Τα Γιάννινα δικαίως μπορούν να χαρακτηριστούν η πόλη των γιατρών, αφού ο Ιατρικός Σύλλογος αριθμεί 1.600 μέλη! Δυστυχώς όμως, και ο συγκεκριμένος κλάδος έχει πληγεί από την ανεργία. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην κατηγορία των μόλις πτυχιούχων γιατρών» είπε η κ. Τσιάρα. Όπως τονίζουν νεαροί γιατροί στην Ήπειρο, η επιλογή του εξωτερικού είναι «μονόδρομος», όχι μόνο για να ολοκληρώσουν εκεί τις σπουδές τους, αλλά και για να μείνουν, αφού η ζωή σε κάποιες χώρες είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα και βεβαίως οι απολαβές είναι πολύ μεγαλύτερες.

40% αύξηση...
Πάντως, η αύξηση του αριθμού των γιατρών που επιλέγουν το δρόμο της ξενιτιάς είναι κάθε χρόνο και μεγαλύτερη! Σύμφωνα με στοιχεία, τον τελευταίο χρόνο οι γιατροί- μετανάστες αυξήθηκαν κατά 40%! Το 2008 έφυγαν εκτός Ελλάδας 758 γιατροί, το 2009 ο αριθμός μειώθηκε ελαφρά στους 751 και το 2010 ο αριθμός εκτοξεύτηκε στους 1.047! Φέτος, μέχρι και τον Αύγουστο είχαν φύγει 940 γιατροί, ένας αριθμός βέβαια που έχει αυξηθεί μέχρι και σήμερα.

Πολύ δύσκολα...
Η αθρόα φυγή Ελλήνων επιστημόνων έχει πολλαπλές συνέπειες, τόσο στην αποδυνάμωση του Ελληνικού Συστήματος Υγείας, όσο και στο ίδιο το ιατρικό λειτούργημα. «Τα επόμενα χρόνια αναμένονται πολύ δύσκολα» σημείωσε η κ. Σταυρούλα Τσιάρα. Και αυτό, γιατί υπάρχει υπερπληθώρα γιατρών, αλλά και γιατί με τα νέα μέτρα πλέον έχουν μειωθεί οι δαπάνες για το σύστημα υγείας. «Τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα ιδιαίτερα για τους νέους συνάδελφούς μας» κατέληξε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ζαλίζονται ατιμώρητα στις στροφές της πολιτικής σκηνής

Του Νίκου Κοτζιά

Το κλίμα στην πολιτική ζωή αλλάζει. Η κυβερνητική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κάνει μια μεγάλη στροφή, εκτός του Γ.Παπανδρέου. Ο τελευταίος επιμένει να παριστάνει ότι επί πρωθυπουργίας του όλα ήταν καλά καμωμένα. Το υπόλοιπο κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ ανακαλύπτει «λάθη», «κακή προετοιμασία», «παραλήψεις». Το κυριότερο, όλοι μαζί ανακαλύπτουν ότι δεν τους θέλει η κοινωνία. Πραγματοποιούν όλοι μαζί μια μεγάλη στροφή. Εδώ και αρκετό καιρό έχουν πάψει να προπαγανδίζουν την θέση ότι έπρατταν πολιτική μονόπλευρης λιτότητας με τη συναίνεση του λαού. Παρερμηνεύοντας τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών του 2010, είχαν φτάσει στο σημείο να τριγυρνάνε στην Ευρώπη και να διηγούνται ότι τάχα ο ελληνικός λαός στήριζε τα μονόπλευρα μέτρα της. Μάλιστα το 2010 είχαν δημοσιευτεί εκατοντάδες άρθρα και σχόλια στον δυτικό τύπο για το νέο «Ελληνικό παράδειγμα», του πώς ενώ κόβεται το εισόδημα ενός λαού, εκείνος υποστηρίζει σταθερά τους κόφτες του. Στη διάρκεια του 2010 για το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ, οι έλληνες είχαμε μετατραπεί από «διαφθαρμένοι», «τεμπέληδες» και ντροπή της Ευρώπης στο νέο είδος ράτσας που ονειρευόντουσαν όλοι οι νεοφιλελεύθεροι ανά τον κόσμο: αρνιά που όταν σφάζονται βελάζουν με χαρά και εξυμνούν τους Χασάπηδες.

Η φάση της «δεύτερης εικόνας»
Στη δεύτερη φάση της «εικόνας» των κυβερνώντων για τους κυβερνούμενους, οι μεγάλες κινητοποιήσεις του πρώτου εξαμήνου του 2011 άλλαξαν την εικόνα των Ελλήνων στα μάτια και το νου του κυβερνώντος ΠΑΣΟΚ. Οι έλληνες έγιναν ανεύθυνοι. Ένας λαός που με το «δεν πληρώνω» απέδειξε ότι «τα φάγαμε όλοι μαζί». Ένας λαός είδος τεντιμπόη που ρίχνει γιαούρτια, σπάει πεζοδρόμια και ψάχνει να εισπνεύσει λίγα χημικά προκειμένου να επιδείξει την μη νεωτερική συνείδηση του. Ένας λαός που πάει γυρεύοντας. Η αλαζονεία του 2010 είχε κάνει στροφή. Μπορεί οι έλληνες να μην στήριζαν, πλέον, την κυβέρνηση, αλλά η κυβέρνηση συνέχιζε να ναρκισσεύεται. Έφτασαν οι υπουργοί να χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους ως «ήρωα» που παρά την λαϊκή κατακραυγή έκαναν το σωστό. Που ως «φωτισμένοι μονάρχες και φεουδάρχες» έκαναν το ορθό για τη χώρα ενάντια στους πολίτες της. Και αυτό, διότι κατά τους κυβερνώντες οι πολίτες δεν μπορούσαν «να δουν το γενικό συμφέρον, παρά μόνο τα στενά συντεχνιακά τους συμφέροντα». Σε αυτή τη δεύτερη φάση, κατά τους κυβερνώντες, ο λαός δεν καταλάβαινε πλέον και εκείνοι περνάγανε δύσκολες ημέρες αλλά με τροϊκανή «σοφία».

Η τρίτη φάση των «αλλαγών εικόνας»
Τώρα μπήκαμε στην τρίτη φάση της «εικόνας» των κυβερνώντων για τους πολίτες αυτού του τόπου. Κατάλαβαν με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, ότι ο λαός ούτε είναι μαζί τους στο έργο των δήθεν μεγάλων αλλαγών της χώρας, της πολιτικής που ονόμασα «βίαιο αναχρονισμό από τα πάνω», αλλά ούτε και τους αντιμετωπίζει ως «μοναχικούς ήρωες». Αντίθετα τους θεωρεί ως ανθρώπους που παρέλαβαν ένα μεγάλο πρόβλημα από τη ΝΔ και κατέστρεψαν τη χώρα προς όφελος των τοκογλύφων, ντόπιων και ξένων. Ότι στην εποχή της λιτότητας γίνεται η πιο άγρια ανακατανομή εισοδήματος και πλούτου. Ότι κάποιοι βγάζουν αμύθητα κέρδη από τον Ελληνικό δανεισμό, σύμβουλοι-φίλοι, τράπεζες, δικηγορικά γραφεία της παρέας.Τώρα που οι «λαμπροί υπουργοί» του ΠΑΣΟΚ κατέλαβαν ότι δεν τους θέλει κανείς, παρά μόνο εκείνοι που αρέσκονται στον να στύβουν τις λεμονόκουπες κάνουν πολλαπλές, απότομες, όλο και πιο αδιέξοδες στροφές. Προσπαθούν να εξηγήσουν εκείνοι τα ανεξήγητα και να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Ελπίζουν ότι όπως έγινε και κατά το παρελθόν θα μπορέσουν να την κοπανήσουν από την ιστορία. Να επαναληφθεί το ατιμώρητο, όπως και στο παρελθόν.Στην «αναγκαιότητα» του Μνημονίου και των Δανειακών Συμβάσεων προστέθηκε και η συνεργασία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ. Η πλήρης ιστορική ξευτίλα. Αν η συνεργασία της Αριστεράς με τη ΝΔ το 1989 ήταν ο θεμελιακός λόγος αποχώρησης από την ηγεσία της πρώτης, η κατά πολύ πιο δεξιόστροφη συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ δεν έχει άλλο προηγούμενο σε όλη την Ευρώπη. Και ομολογώ με εντυπωσιάζει όσο τίποτα άλλο η ευκολία με την οποία οι «ηγέτες» του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν την συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά, χωρίς να το ζητά αυτό ούτε καν η τρόικα, παρά μόνο η ντόπια Διαπλοκή που θέλει τον εργολάβο της σε συγκεκριμένα υπουργεία.Το ΠΑΣΟΚ πράττει σήμερα ακραία αντιλαϊκή πολιτική. Έχει ως πρωθυπουργό στην συγκυβέρνηση έναν τραπεζίτη και την παρέα των συμβούλων του, τραπεζικά στελέχη. Έχει παραδώσει την κυριαρχία της χώρας για να τη σώσει τάχα. Συγκυβερνά με την ακροδεξιά. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει αυτό το κόμμα για να είναι η ντροπή κάθε πατριώτη, κάθε δημοκράτη ρεφορμιστή, κάθε αριστερού; Όμως, η φαντασία της ζωής είναι πιο πλούσια: η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έκανε κάμποσες ακόμα στροφές αυτές τις ημέρες. Συγκρατώ τις τρεις πιο χαρακτηριστικές: α) άρχισε η δήθεν αυτοκριτική, β) βροχή πέφτουν οι προτάσεις για αλλαγές του ΠΑΣΟΚ, γ) αλλάζει η ερμηνεία της κρίσης.

Οι τρεις στροφές:

Ως προς την αυτοκριτική, οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίζονται, πλέον, ως οι ήρωες που έκαναν το ορθό για τη χώρα, αλλά ως οι υπεύθυνοι που «με ευθύνη» έκαναν και λάθη. Ας πούμε, επί παραδείγματι, το ότι πήραν κεφάλια εργαζόμενων πολιτών με τρόπο κυνικό, ωμό, βίαιο, το δικαιολογούν λέγοντας ότι δεν είχαν χρόνο να τα προωθήσουν «ορθολογικά». Παραδέχονται ότι μας έσφαξαν, αλλά μας υπόσχονται ότι την επόμενη φορά θα εγκληματήσουν πιο προγραμματισμένα, αρωματισμένα, κομψά.Ως προς την ερμηνεία της κρίσης, έχουν κάνει μια μεγάλη τούμπα χωρίς καν να κοκκινίσουν τα αυτιά τους. Φοβούμενοι την λαϊκή οργή προσπαθούν να μην προκαλούν με την ωμότητα που το έκαναν τα δύο τελευταία χρόνια. Εξάλλου αυτό που απαιτούσαν τα αφεντικά, η διάλυση του ελληνικού δημοσίου και οικονομίας έχει ήδη επιτευχθεί. Θυμίζω, οι Κυβερνήσεις των τελευταίων ετών επέτρεψαν στην διαπλοκή να επιβιώσει. Διασφάλισαν την συνέχιση της τοκογλυφίας. Δεν πείραξαν ούτε ένα καρτέλ. Διασπάθισαν τα χρήματα του δημοσίου. Η λαμογιά και η διαπλοκή ήταν σύμμαχοί τους. Αυτό που έκαναν με την πολιτική τους ήταν να υποτιμήσουν μισθούς, συντάξεις, μικρομεσαία ιδιοκτησία. Να απαξιώσουν το δημόσιο και τους υπαλλήλους του. Τώρα αφού τα έκαναν όλα αυτά, χωρίς ίχνος ντροπής περιφέρονται στα κανάλια κάνοντας λόγο για το ότι η κρίση έχει συστημική προέλευση. Ότι δεν φταίει η Ελλάδα, δηλαδή, δεν έχει ευθύνες η κυβέρνηση για ότι συνέβη. Πρώτα καθύβρισαν τους έλληνες προκειμένου να επιβάλλουν την πολιτική της Τρόικας και κατόπιν απάλλαξαν τον εαυτό τους κάθε ευθύνης στο όνομα ότι το πρόβλημα είναι διεθνές. Αλλά δεν είχαν ούτε την στοιχειώδη ευγένεια να αποσύρουν έστω και εκ των υστέρων όσα είπαν σε βάρος μας.Τέλος, αλλά όχι λιγότερης σημασίας, όλοι οι υπουργοί των κυβερνήσεων μετά το 2009 προσπαθούν να εμφανίσουν τον εαυτό τους ως ανεύθυνο άρχοντα. Ότι μπορεί να ψήφιζαν ως βουλευτές και υπουργοί το καταστρεπτικό σύμπαν, μπορεί να επέβαλλαν τα χείριστα σε βάρος ελληνικού λαού και χώρας, αλλά δεν έφταιγαν εκείνοι… Ο ένας μας λέει ότι ναι μεν συμμετείχε στην κυβέρνηση, αλλά δεν κυβερνούσε… Ο άλλος ότι ήταν μέχρι πριν λίγους μήνες σε υπουργείο που δεν είχε τις ίδιες ευθύνες με εκείνες που έχει στο υπουργείο που μετακόμισε τώρα και άρα δεν φταίει για κάτι προηγούμενα…. και όλοι μαζί προσπαθούν να ρίξουν τις αποκλειστικές ευθύνες για τα συμβάντα στον Γ.Παπανδρέου. Λες και δεν ήταν βουλευτές που στήριζαν όλες τις επιλογές του. Λες και δεν ήταν συνυπεύθυνοι υπουργοί. Λες και δεν έχουν δεσμευτεί σε χιλιάδες κουβέντες, εμφανίσεις και κείμενα. Πιστεύουν ότι θα προτάξουν καπνό και θα ξεχαστούν τα εγκλήματά τους. Ότι όπως κυβέρνησαν στην εποχή της κρίσης, παρόλο που ευθύνονται για την έλευση της, ότι έτσι θα κυβερνήσουν και στην εποχή της καταστροφής, παρόλο που ευθύνονται με τα μπούνια για αυτήν.

Ανίκανοι και ατιμώρητοι;
Ανίκανοι να σώσουν τη χώρα. Ανίκανοι να πουν και να κάνουν κάτι διαφορετικό από όσα προστάζει και προτάσσει η τρόικα και εν γένει ο ξένος παράγοντας επιστρέφουν με ταχύτητα στα γνωστά τους εδάφη. Εκεί που έχουν κάτι να πουν: στην εσωκομματική ίντριγκα, στην εσωκομματική αντιπαράθεση, σε πράγματα αδιάφορα, πλέον, για την κοινωνία και τον τόπο. Μόνο που θα έχουμε μεγάλες ευθύνες αν τους επιτρέψουμε να έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο για το δέον γίγνεσθαι στην Ελλάδα. Με αυτούς και αυτές τις αντιλήψεις και πολιτικές, ο τόπος πρέπει να τελειώνει. Να πάνε σπίτιά τους οι πολλοί, και μερικοί εκεί που θα τους ορίσει να εγκατασταθούν η ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Χωρίς κρεβάτια οι ΜΕΘ στα Γιάννενα!


Μείζον είναι πλέον το πρόβλημα που παρατηρείται και στα δύο νοσοκομεία Ιωαννίνων, καθώς οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία κι αφού προηγηθεί ένας τιτάνιος αγώνας, ωσότου εντοπιστεί το νοσηλευτικό ίδρυμα που διαθέτει κλίνες.Φυσικά σε τέτοιες περιπτώσεις ο χρόνος είναι πολύτιμος και η καθυστέρηση μπορεί να έχει μοιραία αποτελέσματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 80χρονου από τα Γιάννενα, ο οποίος διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με εγκεφαλική αιμορραγία.Δυστυχώς, στη Μονάδα δεν υπήρχε δυνατότητα νοσηλείας, με αποτέλεσμα ο υπερήλικας να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών!Την επόμενη ακριβώς ημέρα, ήταν επείγουσα η εισαγωγή στη Μονάδα ενός 50χρονου. Και πάλι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν υπήρχε δυνατότητα. Ευτυχώς, στη Μονάδα του Χατζηκώστα αποσωληνώθηκε ένας από τους νοσηλευόμενους και έγινε εισαγωγή του 50χρονου.Τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ συχνές πλέον και αναδεικνύουν με ένταση το πρόβλημα της έλλειψης κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει παλιότερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, περισσότεροι από 3.400 βαριά ασθενείς θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα, εάν λειτουργούσαν οι 150 κλίνες εντατικής θεραπείας που μένουν κλειστές εδώ και χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε καθένα από τα κρεβάτια αυτά θα μπορούσαν να νοσηλεύονται κάθε χρόνο τουλάχιστον 30 ασθενείς, οι οποίοι τελικά χάνουν τη ζωή τους, επειδή δεν βρίσκουν εγκαίρως θέση εντατικής νοσηλείας.Βάση της καταγραφής της εταιρείας, τουλάχιστον το 25% των κλινών εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα μένει κλειστό. Κι αυτό την ώρα που το πανδημικό κύμα της νέας γρίπης πλησιάζει και οι επιστήμονες ζητούν άμεση αύξηση των κλινών εντατικής θεραπείας, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν επαρκώς όλοι οι ασθενείς που θα παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές της νέας γρίπης.Κυριότερη αιτία για τη μη ανάπτυξη των κλινών αυτών είναι - σε ποσοστό ως και 90% - οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Στις μισές περιπτώσεις παρατηρείται έλλειψη και στο ιατρικό προσωπικό, ενώ δεν είναι λίγες και οι μονάδες που «πάσχουν» από εξοπλισμό».


perifereianews.com

Ερώτηση για τις καθυστερήσεις στην έγκριση εντάξεων στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» κατέθεσε ο Θανάσης Οικονόμου


Το μεγάλο ζήτημα με τις καθυστερήσεις στην εξέταση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στον Άξονα 3 (ΟΠΑΑΧ) του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», αναδεικνύει ο Βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη.Όπως αναφέρει ο Θανάσης Οικονόμου, από τις 1677 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί συνολικά σε όλη τη χώρα, έχει ολοκληρωθεί η εξέταση για ελάχιστες από αυτές ενώ ο ρυθμός εξέτασης των υπολοίπων παραμένει υπερβολικά αργός.Σε μια εποχή, όπως τονίζει ο Βουλευτής Ιωαννίνων «που όλη η κοινωνία προσδοκά αναπτυξιακές ανάσες, ευκαιρίες εργασίας, εξασφάλισης ενός μισθού και ενός εισοδήματος δεν έχουμε την πολυτέλεια τέτοιων καθυστερήσεων».Σημειώνεται ότι ο Άξονας 3 "Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας" στοχεύει κυρίως στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας. Δίνει μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση δραστηριοτήτων εκτός της γεωργίας, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας και στην αναστροφή των δυσμενών τάσεων της πληθυσμιακής συρρίκνωσης σε μια ελκυστικότερη ύπαιθρο με προοπτικές ήπιας ανάπτυξης. Αποτελεί δηλαδή μια αρκετά εύστοχη απάντηση στα προβλήματα της σημερινής Περιφέρειας, προσφέροντας πραγματικές διεξόδους.Ο Θανάσης Οικονόμου, θέτει στον Υπουργό καίρια ερωτήματα, που αφορούν:
Πόσες από τις 1677 αιτήσεις έχει εξετάσει το Υπουργείο και ποια είναι η αιτία των καθυστερήσεων;
Πόσες αιτήσεις που έχουν εξεταστεί αφορούν τα Ιωάννινα και πόσες είναι ακόμη σε εκκρεμότητα;
Πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την εξέταση των υπολοίπων;
Πρόκειται να υπάρξει νέα πρόσκληση για νέες εντάξεις και για την ερχόμενη χρονιά;

Την Τετάρτη συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο


Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στις επτά το απόγευμα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Στη συνεδρίαση, μεταξύ των άλλων, θα συζητηθεί η δεύτερη φάση του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου και το τεχνικό πρόγραμμα έργων για το 2012.

Ισόπαλο το ντέρμπι στο Επιμελητήριο


Από 11 έδρες πήραν οι παρατάξεις των Δημήτρη Μπαράτσα και Δημήτρη Δημητρίου στις εκλογές του Επιμελητηρίου.Πολύ καλή ήταν η παρουσία του Γιάννη Μήτση που πήρε επτά έδρες ενώ ο Δημήτρης Τασιούλας πήρε 2 έδρες.Αναλυτικά:Η παράταξη του Δημήτρη Μπαράτσα βρίσκεται στην πρώτη θέση με 947 ψήφους και ποσοστό 40,05%, ο Δημήτρης Δημητρίου πήρε 752 και ποσοστό 31,8, ο Γιάννης Μήτσης συγκέντρωσε 516 ψήφους και ποσοστό 21,82% και ο Δημήτρης Τασιούλας 149 ψήφους και ποσοστό 6,3%.

Η οικονομία δεν αντέχει άλλους φόρους

Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ-πρώην υφυπουργός οικονομικών

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ με τη φορολογία, δεν είναι τα σχεδόν γραφικά που έχουν συμβεί με το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται από τη ΔΕΗ ή όσα συνέβησαν με τις αποδείξεις. Ασφαλώς και αυτά είναι απαράδεκτα για ένα σοβαρό φορολογικό σύστημα. Το μεγάλο λάθος στη φορολογική πολιτική της τελευταίας διετίας είναι ότι έχει στραγγαλίσει την ελληνική οικονομία και την έχει οδηγήσει στην ύφεση.ΤΟ 2008 το σύνολο των εσόδων (άμεση και έμμεση φορολογία) που εισέπραξε το κράτος ήταν 51 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο 21% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Το 2012, που η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχισθεί και το ΑΕΠ θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, τα φορολογικά έσοδα προβλέπονται στον προϋπολογισμό να ανέλθουν στα 53 δις ευρώ, ποσό που θα αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ.ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ αντλούσε δηλαδή το 2008 από την οικονομία, με τη μορφή φόρων, περίπου το 1/5 του επισήμως παραγόμενου προϊόντος ενώ το 2012, μετά από πέντε χρόνια, το κράτος σκοπεύει να αντλήσει από την οικονομία το 1/4 του συνολικά παραγόμενου προϊόντος. Η σημαντική αυτή μεταβολή, δεν οφείλεται στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά στην οριζόντια αύξηση της φορολογίας γι’ αυτούς που δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ που συρρικνώνεται, είναι καταστροφικό να αυξάνουν οι φόροι. Οι φόροι θα πρέπει να αποσπούν όσο το δυνατό μικρότερο ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη για να μπορεί να διοχετεύεται το υπόλοιπο στην πραγματική οικονομία και να τροφοδοτείται η ανάπτυξη. Η ύφεση, είναι κυρίως προϊόν της φορολογικής αφαίμαξης. Και η υψηλή φορολογία, επειδή ακριβώς έχει προκαλέσει τόσο εκτεταμένη ύφεση, πλήττει περισσότερο τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και όχι τους οικονομικά ισχυρότερους.Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είχε πολύ έγκαιρα προειδοποιήσει για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε η φορολογική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Η οικονομία δεν αντέχει άλλους φόρους. Η προσαρμογή στο σκέλος των εσόδων, θα πρέπει να γίνει μέσα από το δραστικότερο περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι από την αυξημένη φορολογική επιβάρυνση.

Έξι απόπειρες διάρρηξης-κλοπής έγιναν στη Σκλίβανη!

Έξι απόπειρες διάρρηξης-κλοπής έγιναν τον τελευταίο καιρό στη Σκλίβανη. Οι τέσσερις με «επιτυχία». Κάποιοι παραβίασαν τις πόρτες δύο εκκλησιών και άδειασαν τα παγκάρια από -ελάχιστα- χρήματα. Η ζημιά που έκαναν στις πόρτες ήταν πολύ μεγαλύτερη από την ...είσπραξή τους. Και σε άλλες δύο περιπτώσεις κακοποιοί κατάφεραν και άρπαξαν το κομπόδεμα υπερήλικων, εμφανιζόμενοι ως υπάλληλοι της ΔΕΗ, που θα άλλαζαν την παροχή...Τώρα τις μέρες των γιορτών αναμένεται να πυκνώσουν τέτοια περιστατικά για τα οποία η Αστυνομία αδυνατεί βέβαια να προσφέρει οποιαδήποτε προστασία.Γιαυτό οι Σκλιβανίτες εγκαθιστούν κάμερες ασφαλείας σε "κομβικά" σημεία του χωριού, ώστε η Αστυνομία να έχει στοιχεία για εντοπισμό και σύλληψη των κακοποιών, αν επιχειρήσουν κάτι.Κι ακόμα δημιούργησαν ομάδες "περιπολίας" που θα γυρνάνε εκ περιτροπής σε ημερήσια βάση στο χωριό και θα επισκέπτονται τα σπίτια, ηλικιωμένων κυρίως.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Παίρνουν σύμβουλο για τη Δωδώνη οι ΕΑΣ Ιωαννίνων, Πρέβεζας,Θεσπρωτίας και Άρτας

Στην πρόσληψη συμβούλου για την οικονομική, διοικητική και νομική υποστήριξη για την εξαγορά του πακέτου των μετοχών της ΑΤΕ στη Δωδώνη προχωρούν, ύστερα από ομόφωνη απόφαση, οι ΕΑΣ Ιωαννίνων, Πρέβεζας,Θεσπρωτίας και Άρτας.Οι Ενώσεις έδωσαν, μάλιστα, στη δημοσιότητα και την πρόσκληση ενδιαφέροντος σύμφωνα με την οποία ο σύμβουλος θα αναλάβει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
1. Αποτίμηση της εταιρείας
2. Καθορισμό επενδυτικού πλάνου καθώς και των απαιτούμενων κεφαλαίων
3. Εξεύρεση απαιτούμενων κεφαλαίων
4. Επιχειρησιακό σχεδιασμό ανάπτυξης της βιομηχανίας και της ζώνης γάλακτος σε συνεργασία με τις Ε.Α.Σ. μετόχους.
5. Νομική και οικονομική υποστήριξη στην διαδικασία διαπραγμάτευσης με την ΑΤΕ.
Oι ενδιαφερόμενοι σύμβουλοι που έχουν την δυνατότητα της παραπάνω συμβουλευτικής υποστήριξης παρακαλούνται να αποστείλουν εγγράφως το ενδιαφέρον τους μαζί με το αντίστοιχο εταιρικό τους profil στην Δ/νση Χαρ. Τρικούπη 38 – Ιωάννινα Τ.Κ. 45332 3ος όροφος υπόψιν κ. Βασίλη Μήτσιου το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται στο τηλ : 26510 70961 -5, e-mail : uacioan@otenet.gr

«Πρεσβευτές» της Ηπείρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 οι πρωταθλητές Κωπηλασίας

Πρεσβευτές της Ηπείρου θα αποτελέσουν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 που θα γίνουν στο Λονδίνο, οι Ηπειρώτες πρωταθλητές κωπηλασίας που έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση. Τη σχετική πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού - Πολιτισμού κ. Παντελή Κολόκα, έκανε δεκτή το Περιφερειακό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση και πλέον σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιο για θέματα Τουρισμού, κ. Στράτο Ιωάννου, η σχετική δράση θα περιληφθεί στον σχεδιασμό για την Τουριστική Προβολή της Ηπείρου της νέας χρονιάς.Ήδη ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Π. Κολόκας, - με την ένθερμη στήριξη του Περιφερειάρχη - έχει έλθει σε επαφή με τους πρωταθλητές Κωπηλασίας, ενώ το ίδιο θα γίνει και με όσους αθλητές – τριες ανήκουν σε σωματεία της Ηπείρου και εξασφαλίσουν και αυτοί στη συνέχεια την πρόκρισή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.Σε δήλωσή του ο κ. Π. Κολόκας, υπογραμμίζει ότι «με τον τρόπο αυτό, αφενός θα στηριχτούν οικονομικά και ηθικά οι προσπάθειες των αθλητών-τριων που θα εκπροσωπήσουν την πατρίδα μας και αφετέρου θα γίνει μια οργανωμένη και συλλογική προσπάθεια τουριστικής προβολής της Ηπείρου, αλλά και των αθλημάτων τους. Μετά την προέγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προχωράμε στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση, της πρωτοπόρου για τα Ηπειρωτικά δεδομένα, πρωτοβουλίας».

Εξιχνιάστηκε η κλοπή στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα»

Εξιχνιάστηκε, μετά από εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων η κλοπή που είχε συμβεί πριν μια εβδομάδα περίπου στο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα» και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο νεαρών Ελλήνων ηλικίας 25 και 21 ετών, για κλοπή κατά συναυτουργία.Ειδικότερα, την 27-11-2011 το απόγευμα στα Ιωάννινα, οι δυο δράστες ενεργώντας από κοινού, εισήλθαν σε γραφεία ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα» και αφαίρεσαν τα κλειδιά δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων και μικρό χρηματικό ποσό. Στη συνέχεια, μετέβησαν στο χώρο στάθμευσης οχημάτων του Νοσοκομείου, εντόπισαν, με τη χρήση του τηλεχειρισμού κεντρικού κλειδώματος, τα δύο αυτοκίνητα, και διέφυγαν με αυτά.Από την αστυνομική έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων προέκυψε ότι δράστες της εν λόγω κλοπής ήταν οι δυο νεαροί, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν λόγω έλλειψης των προϋποθέσεων της αυτόφωρης διαδικασίας.Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε επίσης ότι ο 25χρονος δράστης το βράδυ της 01-12-2011 αφού παραβίασε την πόρτα εργοστασίου στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, εισήλθε εντός αυτού και αφαίρεσε από το ταμείο το χρηματικό ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ.Τα δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα είχαν βρεθεί λίγες ημέρες μετά την κλοπή, εγκαταλελειμμένα σε διαφορετικές περιοχές των Ιωαννίνων.Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δραστών θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Σύλληψη νεαρού Αλβανού για κλοπές

Συνελήφθη χθες το πρωί στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 17χρονος υπήκοος Αλβανίας και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του και δύο συνεργών του, οι οποίοι αναζητούνται, γιατί οι τρεις δράστες αφαίρεσαν δύο (2) δίκυκλες μοτοσικλέτες, ιδιοκτησίας ημεδαπών, στην Ηγουμενίτσα. Δίκυκλες μοτοσικλέτες αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους. Προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Νέος βιολογικός παραλιακής ζώνης Πρέβεζας-αιρετικές σκέψεις για έναν διάλογο που δεν έγινε

Γράφει ο Σπύρος Κανιώρης

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας η προμελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου “Μελέτη ΄Έργων Συλλογής, Μεταφοράς, και Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Ζαλόγγου”. Από τις τέσσερις λύσεις για τον αποδέκτη του νέου βιολογικού καθαρισμού επεξεργασίας λυμάτων των οικισμών της παραλιακής ζώνης, από την Λούτσα Δήμου Πάργας μέχρι το Κανάλι και τη Ν. Σαμψούντα, επιλέχθηκε η διάθεση στη θάλασσα στην περιοχή Καστροσυκιάς μεταξύ «Αρτολίθια» και «Λεύκας», κάτω από την μονή Αγίας Πελαγίας. Στην πιό καθαρή και παρθένα περιοχή της παραθαλάσσιας ζώνης. Σχεδιάζεται λοιπόν νέος Βιολογικός καθαρισμός των οικισμών με καταγεγραμμένους 4.000 κατοίκους σήμερα ( που θα γίνουν 11.400 το 2030!), των ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων της παραλιακής ζώνης, σε υπερβολικά μεγάλη έκταση (1.214 εκτάρια) και γραμμική ανάπτυξη 20km, με πολύ μεγάλο κόστος (28 εκατ. ευρώ).Με συνοπτικές διαδικασίες απορρίφτηκε η διάθεση στο έδαφος, η χρήση για πότισμα και δεν εξετάστηκε η μεταφορά των επεξεργασμένων λυμάτων στον βιολογικό Πρέβεζας. Άλλη μια απόφαση χωρίς κατ΄ ουσίαν διαβούλευση με τους φορείς και τους πολίτες, προσφορά στον τουρισμό της περιοχής, την “βαριά βιομηχανία της Ελλάδας”, όπως τα τελευταία χρόνια τονίζουν “στα λόγια” οι πολιτικοί μας, αλλά ξεχνούν στην πράξη.Δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά!
● Στις καθαρές θάλασσές μας δεν ποντάρουμε για την ανάπτυξη;
● Ποιος θα εγγυηθεί για την ποιότητα των αποβλήτων αυτών στη θάλασσα; Και αν αυτά δεν είναι επιτρεπτώς καθαρά, που θα οδηγούνται;
● Υπάρχει κάποια πόλη στη ζώνη αυτή που ρίχνει ανεπεξέργαστα απόβλητα στη θάλασσα και απαιτείται επεξεργασία;
● Υπάρχει ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή που εξετάζουμε και ποιές είναι οι μετρήσεις;
●Οι αφροί που βγαίνουν στη παραλιακή ζώνη είναι προϊόν ρύπανσης ή ευτροφισμού;
● Οι γαλάζιες σημαίες που χορηγούνται δείχνουν ότι υπάρχει ρύπανση;
●Αυτά δεν είναι ερωτήματα περιβαλλοντικής μελέτης που θα έπρεπε να έχουν απαντηθεί;Ποιός τα εξέτασε;
● Έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα προβλήματα ρύπανσης των θαλασσών από τα καταλύματα και τους οικισμούς, ή απλώς φτιάχνουμε ένα ακόμη υπερμέγεθες έργο για το έργο;
● Αυτό είναι το έργο που λείπει από την παραλιακή ζώνη για την ανάπτυξη της ή απαιτείται ολικός σχεδιασμός (χωροταξικός, περιβαλλοντικός, κτιριολογικός, κυκλοφοριακός) για τον εξωραϊσμό όλων των οικισμών και των συνδετήριων διαδρομών με ασφαλείς προσβάσεις, πεζόδρομους, περιπατητικές διαδρομές, πλατείες, αισθητική αποκατάσταση κτιρίων, μονοπάτια, σημάνσεις κλπ; Η Λούτσα,το Κανάλι, η Καστροσυκιά έχουν όψεις οικισμών που προσδοκούν ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη ή το μόνο τους προσόν είναι η θάλασσα και ο αιγιαλός τους; Έτσι στην παραλιακή ζώνη της Πρέβεζας θάχουμε και δεύτερο αποδέκτη λυμάτων στη θάλασσα, με νέο εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού, χιλιόμετρα αγωγούς λυμάτων (57.130μ) και ενεργοβόρων αντλιοστασίων λυμάτων (23).
● Σε περίπτωση διακοπής της παροχέτευσης από βλάβη στο δίκτυο ή σε αντλιοστάσιο, λόγω της γραμμικής “εν σειρά” λειτουργίας του δικτύου, θα διακόπτεται η μεταφορά των λυμάτων με τεράστια προβλήματα απόφραξης των αγωγών. Αρκεί η εφεδρεία με Η/Ζ σε κάθε αντλιοστάσιο να καλύψει τα προβλήματα λειτουργίας τόσο μεγάλου γραμμικού δικτύου;
● Τα 950 φρεάτια επίσκεψης των αγωγών λυμάτων διασκορπισμένα στην ύπαιθρο και εκτός οικισμών, ποιός θα τα αστυνομεύει από παράνομες ρίψεις επικίνδυνων και όχι μόνο βιομηχανικών αποβλήτων;
● Έχει η κοινωνία μας την ωριμότητα να υποστηρίξει και να σεβαστεί ένα τόσο μεγάλο και δύσκολο έργο; Αντιλαμβανόμαστε σε τι εγχείρημα βάζουμε όλη την παραλιακή ζώνη και την ανάπτυξη της περιοχής;
● Έχει επισκεφθεί κάποιος το εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού της Πρέβεζας στη ΒΙΠΕ να δει τί αγώνας γίνεται για να μετατραπούν τα απόβλητά μας σε αβλαβές νερό; Ότι οι συχνές βλάβες των 10 αντλιοστασίων και της μονάδας, απαιτούν αυστηρή πειθαρχία και προσωπικό απόλυτα εξειδικευμένο και “παρά πόδας”;
● Σε μια έκταση 1.300 εκταρίων (δεκαπλάσια της Πρέβεζας) και σε μια οικιστική διαδρομή 30 χιλιομέτρων ποιος έμπειρος θα παρακολουθεί τις βλάβες στα 23 “εν σειρά” αντλιοστάσια και στη νέα μονάδα ΒΚ;
● Η κατασκευή του παραπάνω έργου για τόσο μικρό πληθυσμό σε τόσο μεγάλη έκταση και με τόσο μεγάλο κόστος, μπορεί να αποτελούν προτεραιότητα για το δημόσιο συμφέρον;
● Μπορούν όλοι αυτοί οι οικισμοί, τα διάσπαρτα ξενοδοχεία, τα διάσπαρτα ενοικιαζόμενα δωμάτια (1.700 κλίνες) και η διάσπαρτη Β΄κατοικία να αποτελέσουν ενιαία οικιστική ενότητα;
Στην Πρέβεζα, ένα τόσο μεγάλο έργο ήταν αναγκαιότητα γιατί ήταν συμπαγές και είχε παλαιό δίκτυο αποχέτευσης με σύνδεση κατευθείαν στη θάλασσα. Τα χωριά δεν έχουν τίποτε. Αλλά και στην Πρέβεζα η επιλογή του αποδέκτη στο “Καλαμίτσι” ακόμα μας στοιχειώνει! Ένα λάθος λοιπόν, δύο λάθη; Παρότι δεν μας αναγκάζει καμιά νομοθεσία. Παρότι για οικισμούς κάτω από 2.000 κατοίκους (όπως είναι όλα αυτά τα χωριά) θα μπορούσαν να λειτουργούν μικρές compact μονάδες επεξεργασίας λυμάτων με διάθεση στο έδαφος. Η διάθεση στο έδαφος απορρίπτεται σχεδόν ασχολίαστα, με την αιτιολογία ότι “...θα χρειαστούν μεγάλες εκτάσεις (πόσες;) που δεν είναι διαθέσιμες, λόγω του χαρακτήρα της υπό μελέτη περιοχής στην οποία το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων αξιοποιούνται για τουριστικές δραστηριότητες και καλλιέργειες”.Και λοιπόν, τι σημαίνει αυτό; Ότι στη στεριά τα επεξεργασμένα λύματα θα ενοχλούν και τα ρίχνουμε στη θάλασσα που δεν ενοχλούν;Δεν μιλάμε φυσικά για το κόστος κατασκευής (28 εκατομμύρια ευρώ) και ετήσιας λειτουργίας του σε 583.800Ευρώ (και βάλε!), που στις σημερινές συνθήκες είναι υπερβολικό και απαγορευτικό για τα οικονομικά του Δήμου. Ούτε αναφερόμαστε στα έργα των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης των οικισμών που δεν περιλαμβάνονται στην μελέτη.Δεν θα έπρεπε το έργο να εξεταστεί συνολικά με τα νέα δεδομένα; Ότι δηλαδή οι προαναφερόμενες εκτάσεις ανήκουν πλέον στον Δήμο Πρέβεζας (πλην Λούτσας) και όχι στον Δήμο Ζαλόγγου; Ότι θα μπορούσε να γίνει συνδυασμός χρήσεων με τον υπάρχοντα βιολογικό της πόλης στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας, ώστε να αποφευχθεί ο δεύτερος αποδέκτης; Τα λύματα της Ν. Σινώπης και της Ν. Σαμψούντας, οδηγούνται και αυτά στο Ιόνιο Πέλαγος μέσω του Β.Κ., χωρίς να εξεταστεί η περίπτωση, τα λύματα να οδηγηθούν στον υπό δημοπράτηση βιολογικό του Λούρου.Άλλο τρεις πρώην Δήμοι, άλλο ένας ενιαίος Δήμος.Οι εναλλακτικές που εξετάστηκαν μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους σαν να πρόκειται για μια πρόταση με τέσσερις παραλλαγές. Εκφράζονται επιφυλάξεις για τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου. Επιφυλάξεις για αναμενόμενα προβλήματα και αστοχίες στην υλοποίησή του, που μπορεί να επιφέρουν νέα υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των θαλασσών μας, αλλά και μία αποτρεπτική δυναμική για τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή. Πιό πολύ όμως πονάει η βιαστική αντιμετώπιση των έργων ανάπτυξης και υποδομής και η γενική έλλειψη προτεραιοτήτων. Εκτός και πρόκειται για μια ακόμη μελετητική υπερβολή έργων χωρίς αντίκρυσμα, που σχεδιάζονται για να μη γίνουν. Δυστυχώς έχει χαθεί το μέτρο, θεωρούμε το “πιο πολύ” σαν “πιο καλό” ενώ λείπει από την ανάπτυξη, η ολιστική θεώρηση και ο σχεδιασμός. Το «μερικό» κυριαρχεί στο «όλον»! Απαιτείται όντως επανεξέταση! Οι θάλασσές μας είναι ο καθρέπτης μας και δεν πρέπει να γίνουν η χαβούζα μας!!!

ΥΓ: Ελπίζω όταν λέμε “ανάπτυξη του τουρισμού” να μην εννοούμε “Πωλούνται παραθαλάσσια οικόπεδα με φως, νερό, τηλέφωνο και σύνδεση με βιολογικό καθαρισμό”!!!

Δοκιμαστική λειτουργία και βλέπουμε

Ιδιαίτερα έντονη είναι η ανησυχία των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για το ενδεχόμενο να υπάρξει κενό στη διαχείριση των απορριμμάτων μετά το πέρας της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ.Η αγωνία έχει να κάνει με το εάν ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι τότε, θα αποδειχθεί επαρκής για την διενέργεια και ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα απαιτηθούν για τη συγκρότηση του νέου Φορέα Διαχείρισης και κυρίως για τη δυνατότητα που θα έχει να κάνει τους διαγωνισμούς προμήθειας των μηχανημάτων και πρόσληψης του προσωπικού.Όλα τα παραπάνω μπορούν να μεταφραστούν αποκλειστικά σε τοπικό επίπεδο, δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης στη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Από την άλλη όμως, εμπλέκεται και μάλιστα άμεσα η Πολιτεία, αφού εκκρεμεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την συγκρότηση των Φορέων ως ανώνυμες εταιρείες.Υπό αυτές τις συνθήκες και τα δεδομένα συναντήθηκαν οι δήμαρχοι του νομού, εκτός από τον δήμαρχο Μετσόβου, συζητώντας το θέμα της κανονικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ, που ξεκινά μετά τη λήξη της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας.Το κλίμα στην συνάντηση μόνο θετικό δε μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού διαπιστώθηκαν πολλές αποκλίνουσες απόψεις, ενώ σε αρκετά σημεία εκδηλώθηκε και ιδιαίτερη ένταση.Τελικά αποφασίστηκε να ζητηθεί η παρέμβαση της ΠΕΔ και να ακολουθήσει παράσταση στο αρμόδιο Υπουργείο ώστε να δοθεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Παράλληλα να κοστολογηθεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ και να εξεταστεί η δυνατότητα παράτασης της εξάμηνης σύμβασης με στόχο να καλυφθεί όλο το νέο έτος. Ακόμη, να υπολογιστεί το κόστος της λειτουργίας του ΧΥΤΑ και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τους σταθμούς μεταφόρτωσης, το εργοστάσιο ανακύκλωσης και τη διαχείριση των βαρέων αντικειμένων.«Είναι κατεπείγουσες οι πολιτικές κινήσεις για τη σύσταση και τη λειτουργία του νέου Φορέα Διαχείρισης, όπως πρέπει να γίνει άμεσα και η κοστολόγηση λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Παράλληλα αποφασίσαμε να μην αφήσουμε στην τύχη τους και τα μακροπρόθεσμα όπως είναι η λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας. Ξεκινούμε τώρα και λαμβάνουμε αποφάσεις για προβλήματα που μας έρχονται από το παρελθόν, γιατί αν δεν σχεδιάσουμε έτσι τότε θα σέρνονται οι ίδιες καταστάσεις», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Ο αντιπρόεδρος του Φορέα Σ. Βλέτσας τόνισε πως σε αυτό το μεταβατικό στάδιο δεν θα πρέπει να γίνουν βήματα προς τα πίσω, αλλά να δοθεί η δυνατότητα στο Φορέα να προλειάνει το έδαφος, ώστε να μην υπάρξει κενό στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Έντονες αντιδράσεις
Τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησης όσο και μετά από αυτήν ο δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του Δήμου, στην προοπτική της πολιτικής νομιμοποίησης, όπως τη χαρακτήρισε, που ζητά ο Φορέας Διαχείρισης για να καθορίσει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ για τα επόμενα τρία – τέσσερα χρόνια. «Θα πρέπει να περιμένουμε το Π.Δ για τον τρόπο λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ, την εκπροσώπηση των Δήμων σε αυτούς και τελικά να περιμένουμε τις αποφάσεις να τις λάβει ο νέος Φορέας. Εμείς θα διεκδικήσουμε στο νέο Φορέα ένα ρόλο που θα διασφαλίζει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ με ικανοποιητικές προδιαγραφές και φυσικά με προσωπικό που θα προέρχεται από την περιοχή. Επίσης θα συζητήσουμε και τα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή, για έναν ΧΥΤΑ, η διάρκεια λειτουργίας του οποίου θα πρέπει να είναι περιορισμένη», τόνισε.Για προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να καταλήξει σε ιδιώτες έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Χρ. Μεντής.«Ο ΧΥΤΑ και οι σταθμοί μεταφόρτωσης μπορούν να λειτουργήσουν με την ευθύνη των δήμων και των υπηρεσιών τους», σημείωσε αρχικά για να προσθέσει πως οι δήμοι θα πρέπει να διεκδικήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την λειτουργία των ΧΥΤΑ. «Σημερινή εγκύκλιος για τις κενές οργανικές θέσεις, ζητά από τους δήμους να στοιχειοθετήσουν πόσες και ποιες χρειάζονται για να καλυφθούν. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης των εργαζομένων και πιστεύουμε ότι έτσι μπορούν να λειτουργήσουν οι ΧΥΤΑ», κατέληξε ο κ. Μεντής.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Γερμανός συνελήφθη για διακίνηση λαθρομεταναστών

Εξι λαθρομετανάστες μετέφερε ένας 40χρονος Γερμανός, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου στην Ηγουμενίτσα.Οπως έγινε γνωστό, αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε Ι.Χ. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 40χρονος και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε έναν 40χρονο Αφγανό και μία 30χρονη επίσης Αφγανή με τα τέσσερα ανήλικα παιδιά της από την Αθήνα με τελικό προορισμό την Ηγουμενίτσα.Το Ι.Χ. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 40χρονου κατασχέθηκε.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.