Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ


Του Γρηγόρη Ι. Τζίμα*

3η Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ). Ημέρα αφιερωμένη στους αγωνιστές της ζωής, σ’ αυτούς που είναι μαζί μας, που είναι δίπλα μας, που είναι συνάνθρωποί μας, που όμως δυστυχώς τους θυμόμαστε μια ημέρα το χρόνο!Αυτή την ημερομηνία που όλοι γράφουν και λένε…και λένε…και ξαναλένε χωρίς όμως να πραγματοποιούν, χωρίς να ενδιαφέρονται τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου γι’ αυτούς που παλεύουν καθημερινά για ένα καλύτερο αύριο.Θυμόμαστε τα άτομα με αναπηρία μια ημέρα το χρόνο. Τις άλλες τι κάνουμε; Ποιός σκέφτεται, ποιός ενδιαφέρεται, ποιός ανησυχεί, ποιός σχεδιάζει, ποιός υλοποιεί γι’ αυτούς που είναι καθημερινοί μαχητές της ζωής;Aς αναλογιστούμε όλοι, ότι έχουμε ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και χρειάζονται τη βοήθειά μας.Ο σχεδιασμός, η συμμετοχή, η ενθάρρυνση, η κινητοποίηση, η ανάπτυξη συλλογικότητας πρέπει να είναι καθημερινές πρακτικές για τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες.Η συνένωση των ανθρώπινων, θεσμικών, λογιστικών, υλικών και οικονομικών πόρων των Υπουργείων (Υγείας, Παιδείας, Κοινωνικών Υπηρεσιών, κ.ά), περιφερειακών, δημοτικών, τοπικών αρχών και άλλων εξειδικευμένων υπηρεσιών, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μεγιστοποίηση της δύναμης των ΑμεΑ.Συνδυάζοντας μια εκπαιδευτική και κοινωνική προσέγγιση στην εκπαίδευση ΑμεΑ θα χρειαστεί αποτελεσματική διεύθυνση μηχανισμών που θα διευκολύνει τις διάφορες υπηρεσίες να συνεργαστούν σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και θα επιτρέπει στις δημόσιες αρχές και στους συλλόγους να ενώσουν τις δυνάμεις τους.Στη σημερινή εποχή με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και να αναπτυχθούν τεχνικές ενσωμάτωσης για τα ΑμεΑ.Οι υπάρχουσες δομές σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο πρέπει να ενδυναμωθούν και οι δραστηριότητές τους να επεκταθούν σε πεδία όπως πολιτικές, προγράμματα, εκπαίδευση, συμμετοχή.Η δημιουργία ευκαιριών-για όλους- είναι μία πρόκληση: μία εναλλακτική ερμηνεία του κόσμου και του ανθρώπου. ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ.

*Δασκάλου-Ειδικού Παιδαγωγού
Υπεύθυνου του τομέα Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΟ.Δ.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Απάντησε στον ΠΑΟΚ ο ΠΑΣ


Απάντησε στα λεγόμενα του ΠΑΟΚ ο ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Δικέφαλος του Βορρά είχε αφήσει αιχμές κατά των Ηπειρωτών για την άρνηση να δώσει εισιτήρια, με τους γηπεδούχους να ξεκαθαρίζουν ότι ήταν καθαρά θέμα αστυνομίας η απαγόρευση μετακίνησης οπαδών.Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣ:"Είναι πασίγνωστο ότι πρόθεσή μας είναι πάντα στους αγώνες της αγαπημένης μας ομάδας να φιλοξενούμε και τους αντίπαλους φιλάθλους.Άλλωστε η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ έχει αποδείξει ότι μπορεί να διοργανώσει άρτια και χωρίς προβλήματα έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με την παρουσία φιλάθλων και φιλοξενούμενης ομάδας.Το παιχνίδι είναι γιορτή και σε αυτή συμμετέχουν όλοι. Είναι όμως επίσης γνωστό, ότι η πειθαρχία σε νόμους και διατάξεις είναι απαράβατος όρος για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Όπως λοιπόν και στην φίλη ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν την επετράπη από την αστυνομία προ ολίγων ημερών να φιλοξενήσει πρόσφατα φιλάθλους του Παναιτωλικού και το τήρησε, είναι τουλάχιστο άστοχο να δεχόμαστε μομφή ως «αφιλόξενοι» για τον σεβασμό και την εκτέλεση όμοιας απόφασης.Για την αποκατάσταση της αλήθειας και μόνο, παρουσιάζουμε το Πρακτικό της Σύσκεψης που διενεργήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2011 (παρόντος εκπροσώπου σας), όπου είναι ξεκάθαρη η αστυνομική απαγόρευση, από την Α.Δ. Ιωαννίνων, ζητώντας και εμείς με τη σειρά μας, όχι ευχάριστα, από τους φίλους του ΠΑΟΚ να μη έρθουν για τον ποδοσφαιρικό μας αγώνα, για την αποφυγή άσκοπης ταλαιπωρίας τους".

3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ή ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας

Κατ’ αρχήν αισθάνομαι την υποχρέωση να διευκρινίσω ότι με το κείμενο που ακολουθεί δεν έχω καμία πρόθεση να θίξω τους εθελοντές που έσπευσαν στο κάλεσμα για τον καθορισμό των σκουπιδιών της περιλίμνιας περιοχής. Αντιθέτως, σέβομαι και τιμώ απεριόριστα τον εθελοντισμό και σεμνύνομαι απέναντι σε όλους αυτούς που αφιέρωσαν το Σαββατιάτικο πρωϊνό τους για κοινωφελή δράση.Όμως η 3η Δεκέμβρη σαν ημέρα ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ που προβάλλεται και από τον Αθηναϊκό ΣΚΑΪ, μάλλον σαν ημέρα ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ και οργανωμένη αποσιώπησης των πραγματικών προβλημάτων εδώ θάπρεπε να εορτάζεται.
Όταν: διοργανωτές και χορηγοί οι δύο μεγάλες βιομηχανίες εμφιάλωσης του λεκανοπεδίου, που με την υπεράντλησή τους επηρεάζουν το υδάτινό μας ισοζύγιο, αγνοώντας τα φαινόμενα των κλιματικών αλλαγών και της ερημοποίησης (ο Νοέμβρης οξύτερος μήνας των τελευταίων 80 ετών).
Όταν: οι διοργανωτές είναι εκείνοι που εγκρίνουν τους περιβαλλοντικούς όρους για δεκαπλασιασμό της παροχής υδροληψίας για την κάλυψη των αναγκών ζήτησης των εταιριών εκμετάλλευσης στις παγκόσμιες υπεραγορές.
Όταν: οι διοργανωτές είναι εκείνοι που εγκρίνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την τσιμεντοποίηση της ζωής μας δίνοντας το πράσινο φως σε «επίδοξους ξενοδόχους» και άλλους αναπτυξιολάγνους…
Τέλος, σ’ όλους εκείνους που κρύβονται πίσω από την εθελοντική δράση αλλά δεν έχουν «καθαρά χέρια» αφού με τις υπογραφές τους προσπαθούν να οριστικοποιήσουν την καταδίκη του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας, μετατρέποντάς την σε «μπανιέρα» διασκέδασης και αναψυχής, καταργώντας τα 300 μέτρα προστασίας του αιγιαλού, με την λαίλαπα της οικοπεδοποίησης…Έλεος πια. Βάλτε ένα τέλος σ’ αυτή την οργανωμένη προπαγάνδα στην Λίμνη, άλλοτε με την μορφή αθλητικών διοργανώσεων, άλλοτε με την μορφή ποιητικών βραδιών, άλλοτε με την μορφή εθελοντισμού!Κοιτάζοντας το δέντρο χάνουμε το δάσος!

Επίθεση ΠΑΟΚ σε ΠΑΣ Γιάννινα

Κόντρα προέκυψε ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον ΠΑΣ Γιάννινα με αφορμή την ανταλλαγή εισιτηρίων ενόψει του αγώνα των δύο ομάδων στους "Ζωσιμάδες".Μάλιστα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση εξαπολύοντας ουσιαστικά επίθεση στην ομάδα των Ιωαννίνων για τη στάση της.Αναλυτικά η ανακοίνωση:"Αναγκαζόμαστε να επιστρέψουμε απότομα στην ελληνική πραγματικότητα, μετά από μια πρόκριση στους 32 του UEFA Europa League, που διαφήμισε το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. Ποιο ελληνικό ποδόσφαιρο όμως; Αυτό των άδειων κερκίδων, της καχυποψίας και της μιζέριας; Αισθανθήκαμε τον θαυμασμό και τον σεβασμό των Άγγλων και ολόκληρης της Ευρώπης, τόσο η ομάδα όσο και ο κόσμος μαζί, αλλά είμαστε ανεπιθύμητοι σε ελληνικό γήπεδο επαρχιακής πόλης!Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα μάλιστα, κατ’ εξαίρεση, επικαλούμενη απαγόρευση της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης, στερεί από τους δικούς μας φιλάθλους το δικαίωμα να παρακολουθήσουν το παιχνίδι, παρά το γεγονός ότι επίσημες αρχές της πολιτείας και η αστυνομία, δεν έφεραν αντιρρήσεις για την μετακίνηση μια και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανέλαβε κάθε ευθύνη που τις αναλογούσε για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, την μετακίνηση και την παρουσία των φιλάθλων μας.Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αδυνατώντας να συμμετέχει σε παιχνίδια τακτικής της γηπεδούχου ΠΑΕ, ζητά από τους φιλάθλους της ομάδας μας να μην ταξιδέψουν στα Γιάννινα και παρά τη μη ξεκάθαρη θέση της γηπεδούχου ΠΑΕ, ανακοινώνει ότι στο παιχνίδι του Β» γύρου, η ίδια και ο κόσμος της ομάδας είναι πρόθυμοι να φιλοξενήσουν τους φιλάθλους του ΠΑΣ Γιάννινα που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν το παιχνίδι".

Εβδομάδα εξελίξεων για τη ΔΩΔΩΝΗ

Εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες στο «μέτωπο» της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, αφενός εξαιτίας της επίσκεψης του Υφυπουργού Αστέριου Ροντούλη στα Γιάννενα και την σύσκεψη που θα έχει την Τετάρτη με όλους τους φορείς και αφετέρου μετά την πρόσκληση ενδιαφέροντος που απεύθυναν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών με στόχο την εξεύρεση Συμβούλου για την οικονομική, διοικητική και νομική υποστήριξη τους.Η κίνηση αυτή έχει εξαιρετικά επείγον χαρακτήρα, αν και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χρ. Μπαλτογιάννη, δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη όλες οι διαβουλεύσεις και επαφές με την πολιτική ηγεσία και την Διοίκηση της ΑΤΕ, ώστε να πετύχουν οι μέτοχοι την εξαγορά των μετοχών της ΑΤΕ στην ονομαστική τους αξία, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να ευδοκιμεί.Πάντως, ο κ. Μπαλτογιάννης, μετά και την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στους παραγωγούς – κτηνοτρόφους της Ηπείρου, υπογραμμίζει πως όποια λύση και αν βρεθεί, θα θέτει σε προτεραιότητα την στήριξη των εισοδημάτων των παραγωγών και την λειτουργία της γαλακτοβιομηχανίας στη βάση του συνεταιριστικού χαρακτήρα.Παράλληλα, ο κ. Μπαλτογιάννης άφησε να εννοηθεί ότι η εξαγορά των μετοχών είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνει η γαλακτοβιομηχανία σε Ηπειρωτικά χέρια, εκτός αν υπάρξει βούληση από την Πολιτεία.Η πρόσληψη του συμβούλου που θα αναλάβει την αποτίμηση της εταιρείας, τον καθορισμό επενδυτικού πλάνου καθώς και των απαιτούμενων κεφαλαίων, την εξεύρεση απαιτούμενων κεφαλαίων, τον επιχειρησιακό σχεδιασμό ανάπτυξης της βιομηχανίας και της ζώνης γάλακτος σε συνεργασία με τις Ε.Α.Σ. μετόχους και τη νομική και οικονομική υποστήριξη στην διαδικασία διαπραγμάτευσης με την ΑΤΕ, είναι προφανές πως σχετίζεται με την εκπόνηση πρότασης που ζητούν οι παρατάξεις του Περιφερειακού συμβουλίου, μετά την διαφωνία που υπήρξε στην πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου.Πάντως, για μια ακόμη φορά ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, υπογράμμισε πως θα στηρίξει την πρόταση των παραγωγών, όποια και αν είναι, προκειμένου η γαλακτοβιομηχανία να συνεχίζει να παίζει τον ρόλο που έχει για την κτηνοτροφία της περιοχής, αλλά και της χώρα γενικότερα.Υπενθύμισε παράλληλα, πως η αναγνώριση της φέτας ως Προϊόν με Ονομασία Προέλευσης, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ΔΩΔΩΝΗ.Σχετική με αυτή την αναφορά του κ. Καχριμάνη είναι η πρόθεση των ΕΑΣ να διεκδικήσουν από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την αναγνώριση του αιγοπρόβειου γάλακτος ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης, όπως σημείωσε ο κ. Μπαλτογιάννης. Στο σκοπό αυτό συνδράμει και η διοίκηση της ΑΤΕ, όπως ανέφερε, ενώ θα υπάρξει συνεργασία με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και άλλους αρμόδιους φορείς, όπως η Περιφέρεια και ο Δήμος.

Η επίσκεψη Ροντούλη
Στα Γιάννενα θα βρίσκεται την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Λαρίσης του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Αστέριος Ροντούλης, σύμφωνα με ενημέρωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΛΑ.Ο.Σ.Ο κ. Ροντούλης θα συναντηθεί με στελέχη της διοίκησης της Α.Β.Γ.Η. ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., παραγωγικούς φορείς, εκπροσώπους των εργαζομένων της καθώς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στη συνάντηση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα χρονία ζητήματα της γαλακτοβιομηχανίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ