Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

Με πρωτοβουλία της παράταξης ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το έργο Τύρια – Θεσπρωτικό

Με πρωτοβουλία της παράταξης ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ και συνυπογραφή από τις λοιπές παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, προτάθηκε και συζητήθηκε στη συνεδρίαση της 30.11.2011 το θέμα της εξέλιξης του έργου Τύρια – Σιστρούνι – Θεσπρωτικό» .Τόσο ο Κώστας Αρβανίτης, που παρουσίασε την εισήγηση της παράταξης, όσο και οι σύμβουλοι Δήμητρα Αναγνώστου και Ρόη Ζηκίδου, αλλά και ο επικεφαλής της παράταξης Βαγγέλης Αργύρης τόνισαν τη σημασία του έργου που συνδέει την ΕΓΝΑΤΙΑ στον κόμβο της Τύριας με την ΠΕ Πρέβεζας μέσω Θεσπρωτικού. Όπως τονίστηκε από τους εισηγητές, το συγκεκριμένο έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού μειώνει σημαντικά τη χρονική απόσταση της Πρέβεζας και της ενδοχώρας της Περιφερειακής Ενότητας με τα Γιάννενα αλλά και συνολικότερα τους προορισμούς της ΕΓΝΑΤΙΑΣ. Παράλληλα δίνει μια σημαντική αναπτυξιακή διέξοδο σε περιοχές όπως η περιοχή Θεσπρωτικού αλλά και της Λάκκας Σουλίου, που αποτελούν τις πλέον υποβαθμισμένες αναπτυξιακά περιοχές των νομών Πρέβεζας και Ιωαννίνων. «Το έργο στο σύνολό του περιλαμβάνει τρία τμήματα :
-Τύρια – Σιστρούνι
-Σιστρούνι – όρια νομών
-Γέφυρα Μπακόλα – Θεσπρωτικό
Μετά από λανθασμένους χειρισμούς στη διαδικασία ανάθεσης του τμήματος Τύρια – Σιστρούνι, φτάσαμε με καθυστέρηση 1 έτους στην ανάθεση στον 2ο ανάδοχο της σχετικής εργολαβίας με αμφίβολα από πλευράς νομιμότητας αποτελέσματα. Η καθυστέρηση αυτή σίγουρα θα θέσει εν κινδύνω τη χρηματοδότησή του από το ΕΑΠ ΠΙΝΔΟΣ αφού οι εθνικοί πόροι του ΠΔΕ χρόνο με το χρόνο μειώνονται τραγικά λόγω μνημονίου. Το τμήμα Σιστρούνι – όρια νομού Πρέβεζας βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο από πλευράς ωριμότητας αφού δεν υπάρχουν ούτε μελέτες σε εξέλιξη.Για το υπόλοιπο κομμάτι του ίδιου άξονα στα όρια της ΠΕ Πρέβεζας, οι μελέτες έχουν ανατεθεί από το τέλος του 2009 και συμβατική προθεσμία τον Απρίλιο 2011. Μετά από 6 μήνες σε σχέση με τον συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης της μελέτης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και στην καλύτερη περίπτωση η μελέτη θα οριστικοποιηθεί το Μάρτιο 2012.» Μετά την παρουσίαση των δεδομένων του έργου ο εισηγητής της παράταξης κατέληξε στην ακόλουθη πρόταση, η οποία έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία και ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις :
-Να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το τμήμα του έργου «Τύρια – Σιστρούνι», που βρίσκεται σε σημαντικό επίπεδο ωριμότητας και εφόσον διασφαλίζεται ότι ακολουθήθηκαν σύννομες διαδικασίες.
-Να τροποποιηθεί ο τίτλος του ενταγμένου έργου στο ΠΙΝΔΟΣ και αντί του τμήματος Τύρια – Σιστρούνι, να περιλάβει το τμήμα Θεσπρωτικό - Γέφυρα Μπακόλα, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια.
-Να χρηματοδοτηθούν από τους ΚΑΠ της Περιφέρειας οι μελέτες του τμήματος Σιστρούνι – όρια νομών
Η παράταξη ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ θεωρεί ότι εφόσον προωθηθούν από την Περιφέρεια οι παραπάνω ενέργειες θα μπορέσει να υλοποιηθεί ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για την Ήπειρο, που έχει εξαγγελθεί εδώ και 20 χρόνια αλλά καρκινοβατεί.

Σύσκεψη για την κανονική λειτουργία του ΧΥΤΑ

Αύριο στις δώδεκα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου σύσκεψη με αντικείμενο την κανονική λειτουργία του ΧΥΤΑ.Στην σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού Ιωαννίνων, ο Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Σάκης Βλέτσας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και η Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη.Μισή ώρα νωρίτερα, στις 11:30 στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου, από τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπρόεδρο του ΦΟΣΔΑ και τον Αντιδήμαρχο Θωμά Μπέγκα θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση για την εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Απάντηση στην Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία

Ο κ. Γκόντας και η παράταξή του συνεχίζουν να παίζουν το γνωστό, σ’ αυτούς, παιχνίδι του λαϊκισμού.Στο Δημοτικό Συμβούλιο πρότειναν μείωση των τελών κατά 15% χωρίς καμία τεκμηρίωση και στη συνέχεια αρνήθηκαν να ψηφίσουν τη μείωση τελών ακόμη και στις περιπτώσεις που ξεπερνούσε κατά πολύ το ποσοστό αυτό.Κι ενώ ο λαϊκισμός περισσεύει, η μνήμη είναι κοντή και η ασυνέπεια πολύ μεγάλη.Η Δημοτική Αρχή θυμίζει πως το τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, το οποίο επικαλείται ο κ. Γκόντας, ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο (κι από την δική του παράταξη) τον Απρίλιο του 2011.Πρόκειται για τέλος το οποίο κατέβαλαν οι κάτοικοι του Καποδιστριακού Δήμου Ιωαννιτών και με βάση όσα προβλέπει ο Καλλικράτης έπρεπε να επεκταθεί στα όρια του νέου πλέον Δήμου.Όσοι όψιμα λοιπόν επικαλούνται το τέλος αυτό, για τη δημιουργία εντυπώσεων και για μικροπολιτική, καλό θα είναι να φρεσκάρουν τη μνήμη τους.Κατά τα λοιπά η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία με την ανακοίνωσή της, επανέρχεται σε θέματα που απαντήθηκαν χθες αλλά και παλαιότερα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας

Η νέα Δημοτική Αρχή, σε μια ακόμη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, επιμένει στη στάση της να «παίζει» με τους θεσμούς, να εμπαίζει τους συμπολίτες και τελικά να προσβάλει ακόμη και τη νοημοσύνη τους. Ούτε τους δικούς της δημοτικούς συμβούλους δεν καταφέρνει πια να πείσει με αυτές τις προσπάθειες να δημιουργήσει «μαγικές εικόνες» και να μετατρέπει το μαύρο σε άσπρο. Με μια συνήθη τακτική που ήδη έχει ακολουθήσει και σε ό,τι αφορά τα τροφεία των παιδικών σταθμών και τους λογαριασμούς ύδρευσης, αλλά και σε πολλές ακόμη περιπτώσεις, προσπάθησε να πείσει το σώμα ότι προχωρά σε μειώσεις στα δημοτικά τέλη. Πρόκειται απλά για ακόμη ένα τέχνασμα, αφού στην ουσία τα δημοτικά τέλη αυξάνονται, ειδικά μάλιστα στις δημοτικές ενότητες οι κάτοικοι των οποίων θα βιώσουν εκτός από την απόλυτη εγκατάλειψη στην οποία τους καταδίκασε ήδη η νέα δημοτική αρχή, μια ακόμη πολύ σημαντική οριζόντια οικονομική επιβάρυνση. Κατά τη συνήθη της πρακτική απόλυτης ασυνέπειας προεκλογικών λόγων με μετεκλογικές πράξεις και επιχειρώντας να εμπαίξει και ουσιαστικά να εξαπατήσει για μια ακόμη φορά τους συμπολίτες, ισχυρίστηκε ότι μειώνει τα τέλη (ποσοστά μικρότερα από 3%) ενώ από την άλλη επεκτείνει σε όλες τις δημοτικές ενότητες τον φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων 0,32 ευρώ/m2 που ίσχυε μόνον για τον Καποδιστριακό Δήμο Ιωαννιτών. Έτσι, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την αναλγησία της απέναντι στα νέα Δημοτικά διαμερίσματα. Η προσπάθειά της όμως, για μια ακόμη φορά να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και τις πραγματικές της προθέσεις, δεν έγινε αποδεκτή πλέον ούτε και από μέρους δικών της δημοτικών συμβούλων με αποτέλεσμα μια ψηφοφορία πραγματική παρωδία, με δημοτικούς συμβούλους που αλλάζουν ψήφο μέσα σε δευτερόλεπτα και «απουσιάζουν», κρύβονται για μια στιγμή από την αίθουσα ώστε να μην καταψηφίσουν και την αμέσως επόμενη στιγμή επιστρέφουν.Πρόκειται για πρωτόγνωρες συμπεριφορές και στάσεις που συνιστούν προσβολή του θεσμού του δημοτικού συμβουλίου (απουσία μάλιστα των Μ.Μ.Ε).
Η παράταξή μας δια του επικεφαλής της κ. Νίκου Γκόντα πρότεινε την μείωση των δημοτικών τελών λόγω της πραγματικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας για όλους τους συμπολίτες μας και την απαλλαγή από την καταβολή τελών για τους αποδεδειγμένα αδυνατούντες να πληρώσουν το χαράτσι για τα ακίνητα, ώστε σε περίπτωση που δεν βρεθεί κάποια λύση για αυτούς, ουσιαστικά να συμψηφιστεί το τέλος ακινήτων μέσω της απαλλαγής τους από τα δημοτικά τέλη. Πρόκειται για μια ρεαλιστική πρόταση που αντιμετωπίζει και τα δύο ζητήματα, δηλαδή και το ζήτημα του τέλους για τα ακίνητα, αλλά και των δημοτικών τελών.Επισήμανε ιδιαίτερα δε, την ανάγκη αλλά και την δυνατότητα μέσω των ανταποδοτικών τελών να ασκηθεί κοινωνική πολιτική κυρίως προς τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και προς όλους τους συμπολίτες μας. Κοινωνική πολιτική που έχει απολύτως καταρρεύσει επί των ημερών της νέας δημοτικής αρχής. Επίσης, η παράταξή μας δια των δύο εισηγητών της κ. Βασίλη Κοσμά και κ. Αχιλλέα Σίντου παρουσίασε μια τεκμηριωμένη, απόλυτα ρεαλιστική και κυρίως κοστολογημένη πρόταση για την μείωση των δημοτικών τελών.
Η Δημοτική Αρχή εμμένει σε εισπρακτικές - φορομπηχτικές πολιτικές τις οποίες προσπαθώντας να δικαιολογήσει ή να βαφτίσει ως μειώσεις συνεχώς εκτίθεται. Και όλα αυτά όταν 12 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ακόμη «ψάχνει» τι θα κάνει με τα συσσίτια και τις κοινωνικές δομές, ακόμη ψάχνει «εθελοντές» και «χορηγούς» σε όλα τα επίπεδα, ακόμη «σχεδιάζει», ακόμη «οραματίζεται», μετακινεί δημοτικούς υπαλλήλους κατά το δοκούν, εξυπηρετεί ημετέρους με πολλούς τρόπους, αναθέτει σάρωση οδών σε ιδιώτη ενώ στο νέο Καλλικρατικό Δήμο υπάρχουν 4 σάρωθρα (και μάλιστα για τρίτη φορά μέσα σε 12 μήνες) και συνεχίζει να βρίσκει απλά και μόνο νέες δικαιολογίες κάθε φορά και για ένα ακόμη θέμα στο οποίο αποδεικνύεται εμπράκτως η ανεπάρκειά της. Η σημερινή Δημοτική Αρχή αποτελεί πραγματικό παράδειγμα για το πόσο νωρίς αποκάλυψε στους Γιαννιώτες πολίτες το πρόσωπό της και την απόλυτη ανεπάρκειά της.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το 2012


Κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε στη χθεσινή του συνεδρίαση τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2012. Τα έσοδα προϋπολογίστηκαν σε 100.687.606 ευρώ, τα έξοδα σε 104.388.854,03 ευρώ και το πιθανό ταμειακό υπόλοιπο του 2011 σε 3.701.248,03 ευρώ. Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφερόμενος στην ψήφιση του προϋπολογισμού ανέφερε ότι είναι μικρότερος σε σύγκριση με τον φετινό, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα από εθνικό πρόγραμμα και, επίσης, υπάρχει μεγάλη αγωνία για το ύψος των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.Η σύνταξη του προϋπολογισμού έγινε και με δεδομένο πως φέτος δεν δόθηκαν από την Πολιτεία τα χρήματα που είχαν προβλεφθεί στις Περιφέρειες, καθώς όπως έχει αναφέρει στην πρόσφατη συνάντηση με τους Περιφερειάρχες ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, υπάρχει αδυναμία διάθεσης κρατικών πόρων. Πρόσθετο πρόβλημα ενδέχεται να προκύψει και από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, με τον Περιφερειάρχη να τονίζει ότι: «Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος έχει ζητήσει η μισθοδοσία να συνεχίσει να γίνεται απευθείας από το Κράτος, γιατί υπάρχει προβληματισμός εάν γίνει από τους Κ.Α.Π. να μην υπάρχουν χρήματα για τις άλλες υποχρεώσεις που δημιουργούνται από τη λειτουργία της Περιφέρειας Ηπείρου και της κάθε Περιφέρειας». Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στις οφειλές που υπάρχουν από τα υπουργεία προς την Περιφέρεια και την εκπεφρασμένη αδυναμία τους να ανταποκριθούν. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (για το Β΄ Κλειστό Γυμναστήριο Ιωαννίνων κ.α.), στον Ο.Σ.Κ. για τα έργα σχολικής στέγης, καθώς και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων, για τα οποία το 2011 δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ. Επίσης πρόβλημα έχει ανακύψει και με τις οφειλές των πρώην Κρατικών Περιφερειών. «Υπάρχουν χρέη που προέρχονται από την πρώην Κρατική Περιφέρεια για τα οποία έχουμε ζητήσει, ως Ένωση Περιφερειών, να λάβει μέριμνα το κράτος, γιατί οι δικοί μας πόροι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος σε άλλο σημείο είπε: «Το 2011 προτιμήσαμε να κάνουμε λιγότερες εργασίες, αλλά χρήσιμες. Π.χ., αντιμετωπίστηκαν κλοπές αντλιοστασίων. Έγιναν καθαρισμοί τάφρων κλπ σε όλη την Ήπειρο που είχαν 50 χρόνια να γίνουν. Ένα χρήσιμο έργο, που εκτελέστηκε είτε με δικά μας μηχανήματα, είτε με ελάχιστους πόρους που διέθεσαν οι περιφερειακές ενότητες. Παράλληλα προωθούμε τις επενδύσεις μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, για τον οποίο την περίοδο αυτή υπάρχουν οφειλές περίπου 20 εκ. ευρώ. Με τον Υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη, συμφωνήσαμε να διατεθούν από το ΕΣΠΑ 25 εκατομμύρια ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί πρέπει να πέσουν χρήματα στην αγορά. Στόχος μας είναι μέσω του ΕΣΠΑ, να προχωρήσουν, σε όλη την Ήπειρο, κυρίως έργα που αφορούν το περιβάλλον, όπως υδρεύσεις, αποχετεύσεις, διαχείριση απορριμμάτων» Τέλος τόνισε και τα εξής: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα χρήματα που θα έχουμε, αλλά βλέποντας τη γενικότερη οικονομική κατάσταση και την κρίση που υπάρχει, θα κάνουμε το καθήκον μας, φροντίζοντας και το τελευταίο ευρώ να πιάνει τόπο. Στο πλαίσιο αυτό κάνουμε ήδη οικονομία κλίμακος, ξεκινώντας από τη μείωση των μισθωμένων κτιρίων και με τη συγκέντρωση των υπηρεσιών, που θα ολοκληρωθεί με τη μεταφορά εκείνων που ανήκουν στους δήμους».

Αντιπλημμυρική παρέμβαση σε Κατσικά – Ανατολή Ιωαννίνων


Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου,εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου: «Αντικατάσταση αντλιών αντιπλημμυρικού αντλιοστασίου Κατσικά και κατασκευή μικρού αντιπλημμυρικού αντλιοστασίου στο γήπεδο Ανατολής», στην Π.Ε. Ιωαννίνων προϋπολογισμού 50.000 ευρώ.

Επιλογή για χρηματοδότηση του έργου ανάπλασης Τριγώνου Άρτας

Με εισήγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, η πράξη «Βελτίωση υποδομών στην περιοχή ανάπλασης Τριγώνου» του Δήμου Αρταίων επελέγη για χρηματοδότηση από τον άξονα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής» του Ε.Π. «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου». Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 4.238.292,68 ευρώ.Σύμφωνα με το έγγραφο που απέστειλε ο Περιφερειάρχης, ο Δήμος Αρταίων θα πρέπει εντός πέντε εργασίμων ημερών θα πρέπει να στείλει υπογεγραμμένο το Σύμφωνο Αποδοχής Όρων της Απόφασης Ένταξης Πράξης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η έκδοση της Απόφασης Ένταξης.

Το Σάββατο καθαρίζουμε την παραλίμνιο

Η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών, οι εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής και ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ καθαρίζουν την παραλίμνιο.Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία που έρχεται να καταδείξει ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας και να αναδείξει τη δύναμη της εθελοντικής δράσης.Η εκστρατεία για τον καθαρισμό της παραλιμνίου θα γίνει το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στις δέκα το πρωί, με σημείο συνάντησης την πλατεία Μαβίλη.«Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία του ΣΚΑΙ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία Περιφέρειας και Δήμου και με τη στήριξη δεκάδων εθελοντικών οργανώσεων των Ιωαννίνων. Η προσπάθεια αυτή, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι και δύσκολη αλλά και απαραίτητη, αφού μπορεί να δείξει τη δύναμη του εθελοντισμού», επεσήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Θεμελής.Εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου, ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας, ζήτησε τη συμμετοχή όλων, φορέων και εθελοντικών οργανώσεων, ώστε να καθαριστεί ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης. «Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε με την ολοκλήρωση της δράσης, είναι ότι δεν πρέπει να πετάμε σκουπίδια, ώστε να μην χρειαστεί να τα ξαναμαζέψουμε», σημείωσε ο κ. Κολόκας.Ο Δήμος Ιωαννιτών στηρίζει την προσπάθεια και έμπρακτα με την διάθεση υλικών αλλά και οχημάτων προκειμένου να γίνει η απομάκρυνση των απορριμμάτων.«Η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν ευθύνες για την προστασία του περιβάλλοντος. Όμως αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συνδρομή των εθελοντών και την ευαισθητοποίηση όλων μας. Ο χαρακτήρας της εκδήλωσης του Σαββάτου είναι παιδευτικός. Μπορούμε να δείξουμε ότι όλοι μαζί κάνουμε την πόλη μας καλύτερη», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.Εκ μέρους των εθελοντικών οργανώσεων μίλησαν ο κ. Σάκης Τζαλαλής, εκπρόσωπος του ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα και η κ. Μαρίνα Καλιαμούρη, εκπρόσωπος του Κέντρου Εφαρμογών Νέων Τεχνολογιών.«Ο ΠΑΣ δείχνει την ευαισθησία του και στηρίζει εκδηλώσεις που προάγουν την πόλη. Βάζουμε ένα λιθαράκι έχοντας τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας και των εθελοντικών ομάδων. Η 3η Δεκεμβρίου, είναι η ημέρα των ατόμων με ειδικές ανάγκες και μεις αφιερώνουμε την εκδήλωση αυτή στην ΕΛΕΠΑΠ και την πρόεδρό της Νατάσα Μπέγκα που κάνουν ένα πολύ σημαντικό και αξιόλογο έργο», ανέφερε ο κ. Τζαλαλής.Το Κέντρο Εφαρμογών Νέων Τεχνολογιών δραστηριοποιείται από το 2007 και λειτουργεί υποστηρικτικά προς την ΕΛΕΠΑΠ. «Λειτουργούμε υποστηρικτικά προς την ΕΛΕΠΑΠ και πέρα από την προώθηση καινοτόμων μεθόδων, θέλουμε να προωθήσουμε τον εθελοντισμό. Έτσι συμμετέχουμε σε μία πρωτοβουλία που αναδεικνύει τη φιλοσοφία του εθελοντισμού», είπε η κ. Καλιαμούρη.Συμμετοχή στην εκδήλωση του Σαββάτου έχουν δηλώσει δεκάδες εθελοντικές οργανώσεις της πόλης, σωματεία και σχολεία. Για την επιτυχία της συμμετέχουν ως χορηγοί, οι δύο βιομηχανίες εμφιάλωσης νερού, «ΒΙΚΟΣ» και «ΖΑΓΟΡΙ».

ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΦΙΛΙΟΣ:" Επιχειρηματίες και επαγγελματίες οφείλουν άμεσα να τακτοποιήσουν όλες τις εκκρεμότητες που έχουν με το Δήμο"

«Οι ανοχές εξαντλήθηκαν. Επιχειρηματίες και επαγγελματίες οφείλουν άμεσα να τακτοποιήσουν όλες τις εκκρεμότητες που έχουν με το Δήμο. Σε διαφορετική περίπτωση, από τις αρχές της νέας χρονιάς, θα προχωρήσουμε σε αφαίρεση αδειών λειτουργίας και θα επιβληθούν όλες οι νόμιμες κυρώσεις».Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, με αφορμή εκατοντάδες εκκρεμότητες που υπάρχουν από επαγγελματίες της περιοχής.Ήδη από το Δήμο έχει ανακοινωθεί ότι πρέπει να τακτοποιήσουν άμεσα τις οικονομικές τους υποχρεώσεις όσοι επαγγελματίες έκαναν χρήση κοινόχρηστων χώρων.Η οικονομική τακτοποίηση είναι προϋπόθεση για την έκδοση των απαραίτητων αδειών, ενώ σε περίπτωση που δεν γίνει μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από την αρμόδια υπηρεσία θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.Να σημειωθεί ότι από την αρχή του νέου έτους, θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η Κανονιστική Απόφαση που είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο το Μάιο, χωρίς καμία πλέον παρέκκλιση.Βάση αυτής, όσοι επαγγελματίες επιθυμούν να κάνουν χρήση κοινόχρηστων χώρων, θα πρέπει να υποβάλλουν τον σχετικό φάκελο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και φυσικά να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.Εάν κάτι τέτοιο δε συμβεί, τότε δεν θα χορηγηθούν οι απαραίτητες άδειες για τη νέα χρονιά.Από το Δήμο Ιωαννιτών, για μία ακόμη φορά γίνεται έκκληση προς τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, να τοποθετήσουν και να λειτουργήσουν λιποσυλλέκτες όπως προβλέπεται και από την άδεια που τους έχει χορηγηθεί, ώστε χρησιμοποιημένα λάδια και λίπη να μην καταλήγουν στις σακούλες απορριμμάτων ή στο αποχετευτικό δίκτυο καθώς τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια.Η μη χρήση λιποσυλλεκτών τιμωρείται με αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.«Έγινε μία μεγάλη προσπάθεια, με αλλεπάλληλες συναντήσεις, με διάλογο, με συζήτηση να πετύχουμε όρους αρμονικής συμβίωσης στην πόλη. Κάποιοι συνεχίζουν να μην συμμορφώνονται. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε άλλες εκκρεμότητες. Οι ανοχές εξαντλήθηκαν. Είναι η ώρα να αναλάβουν πλέον τις ευθύνες τους», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Βήμα - βήμα προχωρά η συγχώνευση των ΔΟΥ


Προχωρά, αν και με καθυστέρηση ο σχεδιασμός της αναδιάρθρωσης των οικονομικών υπηρεσιών της χώρας και οι πρώτες συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΔΟΥ της περιφέρειας γίνονται πράξη.Το σχέδιο που έχει παρουσιάσει το Υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει την λειτουργία μιας και μόνο Οικονομικής Υπηρεσίας σε επίπεδο Νομού και στο νομό Ιωαννίνων, η αρχή έγινε με την συγχώνευση των Α’ και Β’ ΔΟΥ Ιωαννίνων, τουλάχιστον σε διοικητικό επίπεδο, από την 1η Νοεμβρίου.Τις αμέσως επόμενες ημέρες, με την ΔΟΥ Ιωαννίνων συγχωνεύεται η ΔΟΥ Μετσόβου, για αυτό και δεν πρόκειται να λειτουργήσουν οι Υπηρεσίες στην Δομπόλη.Σύμφωνα με ανακοίνωση, δεν θα πραγματοποιηθεί καμία συναλλαγή με το κοινό τις ημέρες αυτές, προκειμένου να γίνει η μετεγκατάσταση των αρχείων και πληροφοριακών συστημάτων της ΔΟΥ Μετσόβου.Η ΔΟΥ Μετσόβου είναι η πρώτη περιφερειακή υπηρεσία που καταργείται και σύμφωνα με τον σχεδιασμό το επόμενο διάστημα αναμένεται να ακολουθήσουν οι ΔΟΥ Δελβινακίου και Κόνιτσας, όπου όμως υπάρχουν αντιδράσεις και από τις τοπικές κοινωνίες και από τους εργαζόμενους.Στόχος της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών είναι η δημιουργία μεγαλύτερων υπηρεσιών με επαρκή στελέχωση για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως σημείωσε η Προϊσταμένη της ΔΟΥ Ιωαννίνων, Χρυσαυγή Κώτση.Η κ. Κώτση σημείωσε πάντως πως η υλοποίηση αυτού του στόχου είναι δύσκολη λόγω της συνταξιοδότησης πολλών υπαλλήλων τα τελευταία χρόνια, αλλά καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των πολιτών.


«Αποψίλωση»
των υπηρεσιών

Οι συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών και η εφαρμογή της εφεδρείας και της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, έχουν συρρικνώσει σημαντικά τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών του Νομού, που καλούνται να ανταπεξέρθουν σε ένα συνεχώς αυξανόμενο φόρτο εργασίας.Πριν 3 χρόνια εργάζονταν 280 υπάλληλοι, τώρα εργάζονται 205 που αναμένονται να μειωθούν σε 190 τους επόμενους μήνες.Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η μη ενοποίηση του προγράμματος TAXIS. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου, Γιώργο Μέρτζιο, η ενοποίηση σε επίπεδο Διευθύνσεων δεν συνοδεύθηκε από την ενοποίηση του πληροφοριακού συστήματος, γεγονός που σημαίνει ότι είναι «δώρον άδωρο».Το νέο TAXIS που θα αφορά ολόκληρη τη χώρα «αγνοείται» παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις τις εκάστοτε ηγεσία. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Ομοσπονδίας, έγινε η ανάθεση του έργου πριν λίγους μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Ο Γιώργος Κάτσινος διαψεύδει τα σενάρια περί βουλής


Με αφορμή επανειλημμένα δημοσιεύματα για συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις Εθνικές Εκλογές που πρόκειται να γίνουν , δ η λ ώ ν ω προς τους συμπολίτες μου, ότι η εντολή που μου έδωσαν, με μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία πριν ένα χρόνο, θα την τιμήσω στο έπακρο.Οι αντικειμενικές δυσκολίες που έχουν προκύψει στο Δήμο από την εφαρμογή του Καλλικράτη, η δραστική μείωση των κρατικών οικονομικών χορηγήσεων και η συνεχώς επιδεινούμενη κοινωνική και οικονομική κατάσταση των συμπολιτών μου, αντί να με κάμψουν και να με οδηγήσουν σε μια “εύκολη έξοδο”, που θα μου προσέφερε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά μου στις Εθνικές Εκλογές, χαλυβδώνουν τη θέλησή μου και εντείνουν τις προσπάθειές μου, για βελτίωση του Δήμου σε όλα τα επίπεδα.Άλλωστε όλοι σας γνωρίζετε καλά, πως ούτε φυγόπονος είμαι, ούτε “ρίψασπις” υπήρξα στην μέχρι σήμερα πολιτική, κοινωνική και επαγγελματική μου καριέρα. Στην ζωή μου έχω αρχές και προτεραιότητες τις οποίες υπηρετώ , με οποιοδήποτε προσωπικό ή πολιτικό κόστος.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΝΟΣ

«Χαριστική βολή» για τα σχολεία της Β. Ηπείρου
«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει ο Βορειοηπειρώτης βουλευτής Κώστας Μπάρκας την ανακοίνωση του Γενικού Προξενείου Αργυροκάστρου, με την οποία καταργείται η πληρωμή των μέσων μεταφοράς των ελλήνων μαθητών στα σχολεία των Νομών Αργυροκάστρου, Δελβίνου και Αγίων Σαράντα. Τονίζει μάλιστα ότι πρόκειται για «χαριστική βολή» για τα ελληνικά σχολεία της Β. Ηπείρου.Στην επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα, στην Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑ.Ο.Σ., ο βουλευτής, τονίζει ότι η πληρωμή των μεταφορικών μέσων, με συνολικό κόστος περί τις 20.000 ευρώ ετησίως, αποτελούσε μια σοβαρή ανάσα για να μπορέσουν τα ελληνόπουλα να παρακολουθούν τα μαθήματα στα ελληνικά σχολεία του αλβανικού δημοσίου. «Μετά από τις δυσκολίες στην εξασφάλιση των σχολικών βιβλίων στην μητρική γλώσσα, η κατάργηση της πληρωμής των μεταφορικών μέσων για τα χίλια περίπου ελληνόπουλα, που έχουν μείνει στον τόπο μας ακούγεται ως χαριστική βολή για τα ελληνικά σχολεία στη Βόρειο Ήπειρο, γεγονός που δεν δικαιολογεί καμιά κρίση». Σε άλλο σημείο ο κ. Κ. Μπάρκας, αναφέρει ότι η ανησυχία μεγαλώνει περισσότερο από τις πληροφορίες ότι η κρίση αποτελεί τη δικαιολογία και ότι στην ουσία με το μέτρο αυτό, ανοίγουν περισσότερο το δρόμο στην ιδιωτική παιδεία, η οποία, στο άμεσο κιόλας μέλλον εγκυμονεί εθνικούς κινδύνους για την ύπαρξη του εθνικού ιστού και ταυτότητας της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Ο Βορειοηπειρώτης βουλευτής εκφράζει την πεποίθηση ότι το Εθνικό Κέντρο δεν θα επιτρέψει να κλείσουν άλλα ελληνικά σχολεία, ενώ επισημαίνει ότι γειτονικές χώρες της Αλβανίας (φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την Ιταλία), αξιοποιούν τον αλβανικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα για να στήσουν το δικό τους δίχτυο σχολείων, στον ίδιο τον ζωτικό χώρο της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Η Αλέκα Βακαλοπούλου υποψήφια με τον συνδιασμό του Δημήτρη ΔημητρίουΕίναι γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της εποχής, να υποστηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις που χρειάζονται περισσότερο από ποτέ τη βοήθειά μας, και να δοθεί η ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να παρουσιάσουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και κυρίως να προωθήσουμε τα δικά μας τοπικά προϊόντα τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η κρίση θα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει όλους ώστε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ανάκαμψη της αγοράς του νομού μας.Μια από τις ιδανικές ευκαιρίες για να επιτευχθεί αυτό είναι και οι εκλογές του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων. Χρειάζεται λοιπόν να στηρίξουμε νέους ανθρώπους, με όρεξη και καταξιωμένους επαγγελματικά.Μέσα στις επιλογές μας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η υποψήφια με την παράταξη «Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη» του Δημήτρη Δημητρίου, ΑΛΕΚΑ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ.Η κ.Βακαλοπούλου εδώ και πολύ καιρό μας αποδεικνύει ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι απλά μια τυπική διαδικασία, συμμετέχοντας ενεργά στα διοικητικά συμβούλια οργανισμών του Δήμου Ιωαννιτών που διαχειρίζονται θέματα πολιτισμού, αθλητισμού και κοινωνικής προστασίας.Η Υποψηφιότητα της στις εκλογές του Σαββατοκύριακου, αδιαμφισβήτητα κερδίζει τις εντυπώσεις.

Δημοτικό Συμβούλιο: Μειώσεις και πάγωμα στα δημοτικά τέλη

Μειώσεις σε δώδεκα περιπτώσεις δημοτικών φόρων και τελών, που ανέρχονται από 2,5 μέχρι και 50%, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Για δεύτερη χρονιά, η Δημοτική Αρχή, κάνοντας πράξη την προεκλογική της δέσμευση, αποφάσισε να μην προχωρήσει σε καμία αύξηση σε όλες τις άλλες κατηγορίες και κρατά τα τέλη παγωμένα.Το συνολικό κόστος των μειώσεων του 2012 ανέρχεται για το Δήμο στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Όπως τονίστηκε με έμφαση στη συνεδρίαση, περαιτέρω μείωση θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες στο Δήμο, λόγω της οικονομικής του κατάστασης και να τον οδηγήσει σε μία ασφυκτική επιτήρηση.Η βασική εισήγηση για τα δημοτικά τέλη έγινε από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Νίκο Μάντη και σύμφωνα με αυτή τα χαρακτηριστικά των δημοτικών τελών είναι τα ακόλουθα:
-Δεν γίνεται καμία αύξηση
-Οι δημότες δεν θα στερηθούν καμία από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες
-Τα έσοδα που θα προκύψουν θα χρηματοδοτούν τον προϋπολογισμό. Και φέτος μεγάλο ύψος τακτικών εσόδων θα διατεθεί για την εξόφληση παρελθόντων ετών.
-Γίνονται ουσιαστικές μειώσεις σε δώδεκα κατηγορίες.
-Αίρονται ανισότητες και διαφοροποιήσεις που υπήρχαν.
-Διευκολύνονται οι δημότες για την καταβολή τους με όσες ρυθμίσεις χρειαστούν
Η Δημοτική Αρχή είναι απολύτως συνεπής με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.«Προτείνουμε πάγωμα για δεύτερη συνεχή χρονιά όλων των δημοτικών φόρων και τελών σε τιμές του 2011, που ήταν ίδιες με αυτές του 2010. Σε πραγματικές τιμές δεν έχουμε πάγωμα αλλά μείωση των τελών, αν λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι από το 2009 οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών έχουν αυξηθεί σημαντικά», υπογράμμισε στην εισήγησή του ο κ. Μάντης.Οι δώδεκα κατηγορίες δημοτικών τελών, για τις οποίες εγκρίθηκαν μειώσεις είναι:
-Δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε όλους τους άπορους πολίτες του Δήμου κατά 50%.
-Τέλη κοινοχρήστων χώρων για τα περίπτερα κατά 45%.
-Τέλη διαφήμισης στα περίπτερα κατά 27%.
-Τέλη βοσκής και ενιαία τέλη σε όλο τον καλλικρατικό δήμο στα κατώτερα όρια ανά ζώο -όπως ο νόμος ορίζει. Ποσοστό μείωσης 17%.
-Μείωση του ποσοστού αναπηρίας από 70% σε 67% στα τέλη ύδρευσης των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Ανατολής.
-Μείωση των τελών χρήσης αποχέτευσης Δημοτικής Κοινότητας Ανατολής και Κατσικάς για πολύτεκνους και ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.
-Μείωση των τελών ταφής και στις δύο ζώνες κατά 5%.
-Μείωση των τελών στα καταστήματα κάθε είδους στα όρια του πρώην δήμου Ιωαννιτών από 5,28 ευρώ σε 5,10.
-Μείωση των τελών σε σπίτια στα όρια του πρώην δήμου Ιωαννιτών σε ποσοστό 2,5%.
-Μείωση των τελών κατάληψης πεζοδρομίου λόγων οικοδομικών υλικών κατά 31%.
-Μείωση των τελών διαφήμισης στα αστικά λεωφορεία κατά 19%.
-Απαλλαγή τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στα γραφεία ενώσεων, συλλόγων, οργανώσεων που εξυπηρετούν πάσχοντες από ανίατες ασθένειες και στα Ιδρύματα του Οίκου Ευγηρίας του Δήμου Ιωαννιτών και το Γηροκομείο Ζωσιμάδων.
Οι απώλειες εσόδων που θα προκύψουν θα καλυφθούν από την ενσωμάτωση της δυνητικής φορολογίας των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων των Δημοτικών Ενοτήτων Περάματος, Ανατολής, Μπιζανίου και Παμβώτιδας στα ανταποδοτικά τέλη, από τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου, τον έλεγχο της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε δέκα τουλάχιστον δημοτικές κοινότητες και με τον ουσιαστικό, λογιστικό και διαχειριστικό έλεγχο της αποθήκης που έχει μηχανογραφηθεί και λειτουργεί με τον τρόπο αυτό για πρώτη φορά.«Η μεγαλύτερη ανισότητα είναι ν’ αντιμετωπίζεις ίσα τους άνισους, πράγμα που συμβαίνει στο Δήμο Ιωαννιτών», τόνισε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και ανακοίνωσε ότι την επόμενη χρονιά θα δημιουργηθούν ζώνες ώστε να εφαρμοστεί ένα δίκαιο και αντικειμενικό σύστημα τελών.«Με το μοντέλο της ζώνης θα διορθώσουμε λάθη και θα αποκατασταθούν αδικίες», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας υποστήριξε ότι η σημερινή δημοτική αρχή είχε δεσμευθεί για μειώσεις των δημοτικών τελών ενώ από τη θέση της αντιπολίτευσης, το 2010, είχε ζητήσει μείωση της τάξης του 15%.Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία, δια των βασικών της εισηγητών Βασίλη Κοσμά και Αχιλλέα Σίντου, ζήτηση μείωση της τάξης του 15% σε όλα τα ανταποδοτικά τέλη και αντίστοιχη μείωση στα τέλη ύδρευσης.Απειροελάχιστη χαρακτήρισε τη μείωση των τελών ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Στέφανος Σκοπούλης σημειώνοντας ότι τα οικονομικά βάρη για τα νοικοκυριά είναι πλέον δυσβάσταχτα.Η Δημοτική Αρχή κινείται στη λογική της Κυβέρνησης, ανέφερε ο κ. Δημήτρης Τασιούλας επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με τις μειώσεις όταν το εισόδημα των εργαζομένων έχει συρρικνωθεί κατά 40%.Ο επικεφαλής της παράταξης «3 κλικ Αριστερά» Χρήστος Μαντάς ανέφερε ότι η γενικότερη οικονομική κατάσταση έχει δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά βάρη, έκρηξη της ανεργίας και πολλών προβλήματα, γεγονός που επιβάλλει στο Δήμο να δείξει την αλληλεγγύη του. Ζήτησε αναλογικές μειώσεις των τελών και τα έσοδα να στηρίζουν δράσεις αλληλεγγύης.

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Στις θέσεις και τις προτάσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης απάντησαν τόσο ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος όσο και ο αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης.Ο κ. Φίλιος ανασύροντας από το αρχείο του το πρόγραμμα της «Ενότητας Πολιτών» απάντησε στον κ. Γκόντα ότι προεκλογική δέσμευση ήταν να μην γίνει καμία αύξηση των τελών στις Δημοτικές Ενότητες που συνενώθηκαν με τον Καλλικράτη και πάγωμα των τελών στη Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων.«Παραδώσατε το Δήμο με αυτά τα τιμολόγια. Και φυσικά το 2010 ζητούσαμε μείωση κατά 15% καθώς τότε ο κ. Γκόντας, ως δήμαρχος, ισχυρίζονταν ότι ο Δήμος είναι οικονομικά ισχυρός, εύρωστος και δεν έχει ούτε μία οφειλή… Σήμερα γνωρίζουμε όλοι την πραγματική εικόνα, η οποία είναι τραγική» τόνισε στην απάντησή του ο κ. Φίλιος.Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης έκανε δύο σημαντικές επισημάνσεις:Μείωση των τελών κατά 15% όπως πρότεινε η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία θα οδηγήσει σε απώλεια δύο εκατομμυρίων ευρώ και η υπηρεσία δεν θα μπορεί να λειτουργεί. Επειδή ο χαρακτήρας των τελών είναι ανταποδοτικός, θα πρέπει να μειωθούν αντίστοιχα υπηρεσίες προς τους πολίτες και αναλώσιμα υλικά, για τα οποία η αντιπολίτευση δεν έκανε καμία πρόταση.Μία τέτοια μείωση, με δεδομένη τη σημερινή οικονομική κατάσταση του Δήμου, μπορεί να οδηγήσει στην πτώχευση και κατ’ επέκταση σε ασφυκτική επιτήρηση. Τα αποτελέσματα δηλαδή θα είναι καταστροφικά.Τα δημοτικά τέλη εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών απέκτησε Διαχειριστική Επάρκεια

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α) του Δήμου Ιωαννιτών, με πρόεδρο τον Φίλιππα Τσουμάνη κατάφερε σε ενάμιση μήνα να αποκτήσει Διαχειριστική Επάρκεια, όταν οι υπόλοιποι οργανισμοί σε όλη την χώρα, στηρίζονται ακόμα στις αντίστοιχες πιστοποιήσεις των δήμων τους. Η απόκτηση της Διαχειριστικής Επάρκειας ανοίγει την πόρτα συμμετοχής του Οργανισμού σε Κοινοτικά – Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα κοινωνικής προστασίας με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε (πχ. απασχόληση, στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων κ.α) .Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι η πιστοποίηση πραγματοποιήθηκε χωρίς να δαπανηθούν χρήματα για συμβουλευτική υποστήριξη, γεγονός που οφείλεται στην επαγγελματική εμπειρία του Αντιπροέδρου του Οργανισμού του Δημήτρη Παπαδόπουλου σε θέματα πιστοποίησης αλλά και στον επαγγελματισμό των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην Επάρκεια.

Απάντηση Μίλτου Μπούκα στον Θανάση Οικονόμου

Είναι πια κοινός τόπος ότι «…εκείνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα δεν μπορούν να δώσουν και τη λύση…» Μια μικρή αναδρομή της «συνεισφοράς» στο Δημόσιο χρέος και την κοινωνική βαρβαρότητα όπως την έχουν προκαλέσει τα παιχνίδια εναλλαγής εξουσίας του δικομματισμού:Μετά και το τέλος της Δικτατορίας το 1974 και κατά την Β΄ περίοδο της Μεταπολίτευσης 1975-2009 η εξάρτηση από τις ΗΠΑ των σχεδίων «Μάρσαλ» ξεθωριάζει. Η αμερικανική επιρροή υποκαθίσταται από την «Κοινοτική» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την εγχώρια πολιτική σκηνή, θα μονοπωλήσουν 2 πολυσυλλεκτικοί ηγέτες ο «εθνάρχης» Κων/νος Καραμανλής και ο «χαρισματικός του μπαλκονιού» Ανδρ. Παπανδρέου. Το πολιτικό σύστημα υποδουλώνεται από κομματικά οικογενειακά τζάκια και καθυποτάσσει την Βουλευτοκρατία. Το πελατειακό σύστημα μεσουρανεί. Με στοιχεία του ΟΟΣΑ ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων αυξήθηκε μεταξύ 1981 και 1988 περισσότερο από 6 φορές απ’ ότι ο ενεργός πληθυσμός της χώρας. Στην κεντρική διοίκηση και τις ΔΕΚΟ οι απασχολούμενοι από 300.000 αυξάνονται σε 460.000. Το 1986, το 96% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ εντάχθηκαν στη Δημόσια Διοίκηση. Την ίδια περίοδο η Ν.Δ. (με αρχηγούς Αβέρωφ-Μητσοτάκη) αντέγραφαν οργανολειτουργικά την κομματοκρατία του ΠΑΣΟΚ.Η οικονομική σχέση με την ΕΟΚ (επιδοτήσεις, κοινοτικά πακέτα) από το 1981 απέδιδε καθαρά οφέλη της τάξης του ενός τρις δραχμών για την Ελλάδα. Παράλληλα τα δάνεια που μας εκχωρήθηκαν από κοινοτικούς φορείς (ΕUΤΕ) την περίοδο 1986-96 είναι ύψους περίπου 1 δις δολ. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε «εναρμόνιση» με την κοινοτική συνοχή και οι δικές μας αποκλίσεις δημιουργούν ένα είδος «εξαρτημένης οικονομίας» από τα κοινοτικά ταμεία. Οι πολύ χαμηλές απορροφήσεις από τα πακέτα επιδοτήσεων μας ανάγκαζαν να ζητάμε δανεικά! Η δοκιμασμένη συνταγή (δανεισμός) εκτόξευσε σε εφιαλτικά δημόσια ελλείμματα που την διετία 1995-1996 καταγράφεται σαν το μεγαλύτερο έλλειμμα μεταξύ των υπόλοιπων της Ευρωζώνης.Τον Αύγουστο του 1997, με διακηρυγμένη την πολιτική λιτότητας και των λαϊκών θυσιών, ο βουλευτικός μισθός διπλασιάζεται μαζί με τα επιδόματα προσεγγίζει τα 2 εκατ. δραχ. συμψηφίζοντας χαριστικές πράξεις ρύθμισης βεβαιωμένων χρεών και την αποποινικοποίηση των νοθευμένων φορολογικών στοιχείων! Από το 2001 η Ελλάδα εντάσσεται στην Ευρωζώνη, η τραπεζική εξουσία που μέχρι τώρα ασκούσαν οι εθνικές εκδοτικές τράπεζες περιήλθε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον νέο ισχυρό πόλο της οικονομικής εξουσίας που θα καθόριζε και την νομισματική πολιτική ολόκληρη της Ε.Ε.Επειδή κάποιοι παροικούντες της Βουλής κωφεύουν λόγω…πολιτικού κόστους και μάλλον πανηγυρίζουν ακόμη για την ανάληψη της Ολυμπιακής Φλόγας του 2004 και την οκταετία Σημίτη (Παπαδήμος, Goldman Sachs, Χρηματιστήριο, Ομόλογα) ήταν τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της επισήμαινε ότι μετά «μετά τους Ολυμπιακούς, είναι αβέβαιο το μέλλον της ελληνικής οικονομίας». Η κρατική διοίκηση ήταν βραχυκυκλωμένη από την διαφθορά και την διαπλοκή, βλ. SIEMENS…Το 2004 οι απογραφές του Αλογοσκούφη πληροφορούν την Ε.Ε. ότι η κυβέρνηση Σημίτη (δηλ. η Ελλάδα) είχε καταθέσει ψευδή στοιχεία, προκειμένου να πετύχει την ένταξή της στην ευρωζώνη με «αρχιμάστορα» τον Λουκά Παπαδήμο.Όταν ο Κώστας Καραμανλής παρέλαβε τη διακυβέρνηση τέλη Μαρτίου του 2004 το έλλειμμα αντιστοιχούσε στο 3,2% του ΑΕΠ. Σεπτέμβριο του 2009 το παραδίδει στο 7,5% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος που παρέλαβε στα 184,5 Δις € το παραδίδει στα 292 Δις €.Η αποκατάσταση της βιωσιμότητας όχι μόνο του χρέους αλλά και της ελληνικής κοινωνίας απαιτεί άλλες πολιτικές. Η Ευρώπη που αναδύεται από το τέλος του 2011 αφορά το μέλλον και τα παιδιά της. Όλες οι αποφάσεις όλων των Eυρωπαϊκών Συνόδων δεν βοήθησαν να ξεπεράσουμε τις δημοσιονομικές μας δυσλειτουργίες. Προβλέπεται μια ασθενής μεγέθυνση που πλήττει και την βιωσιμότητα των κατόχων των τραπεζών μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους παρά τα υπερκέρδη που αποκόμισαν τα προηγούμενα χρόνια λειτουργώντας ως κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.Χωρίς να αναφέρονται ποιες οικονομικές επιλογές λαμβάνονται στο εσωτερικό της χώρας και πως θα οδηγήσουν στο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, βάσει και της γεωπολιτικής της θέσης, ήταν το ενδιαφέρον θέμα κατά τα άλλα, της ομιλίας του Θ. Οικονόμου στο Ροταριανό Όμιλο Ιωαννίνων…Η παταγώδης αποτυχία Μνημονίων και Μεσοπροθέσμων αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κανένα στρατηγικό πλάνο για τον εφιάλτη της πτώχευσης που μας επιβάλλουν… Η εφαρμογή όσων αποφασίστηκαν για την τετραετία 2011-2015, θα επιδεινώσει την ασφυξία προκαλώντας στην ελληνική οικονομία και επισώρευση νέων δεινών με παράπλευρες απώλειες στην συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, με την μείωση των εισοδημάτων, αύξηση της ανεργίας, λουκέτα επιχειρήσεων, αύξηση της εγκληματικότητας. Όταν οι μακροοικονομικές ενδεδειγμένες «συνταγές» προς υπερχρεωμένες οικονομίες, ή όπως αναφέρει ο κος Οικονόμου «…η πιεστική καθημερινότητα, τα μεγάλα προβλήματα ακόμη και επιβίωσης δεν αφήνουν χώρος να αναλογιστούμε…» Ποιος άραγε ο ρόλος της Τρόϊκα και του κεντρικού πολιτικού συστήματος; απέτυχε προφανώς αφού αγνόησαν τις ιδιομορφίες της ελληνικής οικονομίας την σημασία της κατανάλωσης για την διαμόρφωση του ΑΕΠ, την ολιγοπωλιακή δομή της αγοράς, το γεγονός ότι μόνο το 50% των εργαζομένων είναι μισθωτοί (στις ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό είναι 80-90%) και οι καταθέσεις 40 Δις (μέρος της παραοικονομικής δραστηριότητας) δεν «έπεσαν» στην εγχώρια αγορά αλλά σε θυρίδες τραπεζών του εξωτερικού. Προφανώς τα παραπάνω δεν αθωώνουν καμιά ηγεσία για την ολιγωρία της στην μείωση του επώδυνου χρέους.Ο πρώτος δρόμος συνεπάγεται αλλαγές που θα γκρεμίσουν το πελατειακό «μοντέλο» και τις δομές που ευνοούν κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες.Ο σύγχρονος προσανατολισμός της χώρας, αυτό το πολιτικο-οικονομικό και στρατηγικό υπόδειγμα της Ευρωπαϊκής οικογένειας που επικαλείται ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος, που πριν από 30 χρόνια ξεκινήσαμε με μια μακρά πορεία ειρηνικής και ισότιμης συνεργασίας με τη Διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν για την Ευρωπαϊκή προοπτική δεν υφίσταται, μετά την αντισυνταγματική ψήφιση της Δανειακής Σύμβασης που και ο ίδιος υπεραμύνθηκε!Η Δανειακή σύμβαση θέτει ζητήματα απώλειας της εθνικής κυριαρχίας γιατί πλέον το αγγλικό δίκαιο που την διέπει και συγκεκριμένα (State Immunity Act, 1978) προβλέπει ρητά ότι τα δάνεια που συνάπτουν τα κράτη έχουν εμπορικό χαρακτήρα, συνεπώς εξαιρούνται από την προστασία ασυλίας εκτέλεσης. Επομένως, μετά τη ρητή, αμετάκλητη και άνευ όρων εφαρμογή του αγγλικού δικαίου, κανένα περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου δεν προστατεύεται έναντι των δανειστών μας…Δικαιολογημένη λοιπόν η αντίληψη Ρέσλερ/Σόϊμπλε των «αποικιοκρατών» και η ευρεία επιχειρηματική συμμαχία με την οποία συντάχθηκαν οι προνομιακοί γερμανοί συνομιλητές μας. Όπως έγινε με την πρώην ανατολική Γερμανία, με την δημιουργία μιας εταιρείας με ξένους «ειδικούς» εκποίησαν τον δημόσιο πλούτο (στην περίπτωσή μας πετρέλαιο, φυσικό αέριο, παραχώρηση χώρων για σταθμούς LNG, χρυσός, ουράνιο,) με συνοπτικές διαδικασίες. Η απεμπλοκή των νόμων περί προστασίας υδρογονανθράκων, τις fast track και open door διαδικασίες που από βήματος της Βουλής σαν ένθερμος θιασώτης υποστήριξε ο κος Οικονόμου μήπως αντί «οικονομικής αλληλεγγύης» αποτελέσουν λεηλασία του εθνικού μας πλούτου; Μήπως ότι δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το Γ΄ στρατιωτικό Ράϊχ το κυριεύσει σαρωτικά το Δ΄ οικονομικό Ράϊχ της Μέρκελ.Πολιτικές οι οποίες στηρίζονται στις ιδέες της μη αλληλεγγύης (εγχώριας και διεθνούς) χρησιμοποιούν την ύφεση και τα ελλείμματα ως όπλα της αποδόμησης του όποιου κράτους (σχολή Σικάγου, Μ. Φρίντμαν) και την υποβάθμιση των εργασιακών κατακτήσεων. Η επιβολή μέσω των ελεύθερων οικονομικών ζωνών που με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσε ο Υπουργ. Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης, με συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, προσομοιάζουν σε μια κυβέρνηση πλειοψηφικής «ομερτά» υποτακτική στους εντολοδόχους της «τρόϊκας» και της Διεθνούς των τοκογλύφων (της Τριμερούς Επιτροπής και της Goldman Sachs).Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν επανασχεδιασμό της μονεταριστικής αρχιτεκτονικής, διαφορετική προσέγγιση για εξισορρόπηση παραγωγικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ Βορρά-Νότου, διαφορετική προσέγγιση των ζητημάτων, οικονομικής ενοποίησης, μεταφορά πόρων με ευρωομόλογο, στο πλαίσιο μιας πολιτικής ομοσπονδοποίησης της Ευρώπης με δομές πραγματικής δημοκρατίας και ειλικρινούς διαλόγου.

Μπούκας Μίλτος

ΠΡΕΒΕΖΑ:Πρόγραμμα έργων και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στην Επιτροπή Διαβούλευσης


Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πρέβεζας για το 2012 και το Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα θα τεθούν υπόψη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης η οποία θα συνεδριάσει την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας. Στην σύσκεψη θα προεδρεύσει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης ενώ θα συμμετάσχουν περίπου 50 φορείς και πολίτες, μέλη της επιτροπής.

Σύλληψη 20χρονου Αλβανού για απόπειρα κλοπής και φθορά ξένης ιδιοκτησίας

Συνελήφθη χθες το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 20 ετών και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του και δύο συνεργών του, οι οποίοι αναζητούνται, για απόπειρα κλοπής και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.Ειδικότερα, το βράδυ της 29-11-2011, οι τρεις δράστες έθραυσαν τζάμι αυτοκινήτου, ιδιοκτησίας ημεδαπού, το οποίο ήταν σταθμευμένο στο χώρο στάθμευσης οχημάτων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Κατά τη διάρκεια της πράξης τους, έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη του οχήματος και τράπηκαν σε φυγή, χωρίς να αφαιρέσουν κάτι.Για την ανεύρεση των δραστών ενεργήθηκαν αναζητήσεις με αποτέλεσμα τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 20χρονου.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.Προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Σε σημαντικό έργο συμμετέχει το ΤΕΙ Ηπείρου

Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Διοίκησης του ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, στην Άρτα, η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων που συμμετέχουν στο έργο «Δημιουργία ενός κοινού συστήματος ποιοτικού ελέγχου και ιχνηλασιμότητας της τροφικής αλυσίδας για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα και την Ιταλία». Το έργο, με το διακριτικό τίτλο «AGROQUALITY», υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2007-2013, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και της Ελλάδας (μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων).
Οι Στόχοι του έργου είναι:
Η ανάπτυξη ολοκληρωμένου μοντέλου για τη βέλτιστη διαχείριση της καλλιέργειας της ελιάς.
Η συστηματική καταγραφή των συνθηκών καλλιέργειας.
Ο σχεδιασμός και η διάχυση “χάρτη καλών πρακτικών” για την ελιά και τα προϊόντα της.
Η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας της ποιότητας του τελικού προϊόντος μέσω ποσοτικών μετρήσεων, με στόχο την ενίσχυση της θέσης του προϊόντος στη διεθνή αγορά.
Η εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων ειδικού σκοπού για τη δημιουργία πρότυπου ηλεκτρονικού φακέλου καλλιέργειας για την ελιά.
Η παραγωγή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον με την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και εργαλείων που θα προκύψουν από τη διενεργούμενη έρευνα και τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες.
Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα από την υλοποίηση το έργου συνοψίζονται:
στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων (Παραγωγών –Ερευνητικών Φορέων – Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Λοιπών Τοπικών Φορέων),
στην ενίσχυση της «θέσης» των μεσογειακών προϊόντων και συγκεκριμένα της ελιάς και του ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές,
στην βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος και κατ’ επέκταση της ανταγωνιστικότητας και των οικονομικών δεικτών των υπό εξέταση περιοχών.
Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι το ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, με Υπεύθυνο τον Καθηγητή του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής κ. Γεώργιο Μάνο και το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο του Λέτσε της Ιταλίας.

ΑΡΤΑ:Νεκρός σε τροχαίο 39χρονος ποδηλάτης


Χθες το βράδυ, στον Άγιο Σπυρίδωνα Άρτας, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 38χρονος ημεδαπός, παρέσυρε δίκυκλο ποδήλατο που οδηγούσε 39χρονος υπήκοος Αλβανίας, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του ποδηλάτη.Προανάκριση για τις συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Άρτας.

Αύριο η ημερίδα για το Νόμο Πλαίσιο για τα ΑΕΙ


«Ο νέος νόμος - πλαίσιο για τα Α.Ε.Ι.: Ζητήματα συνταγματικότητας και προβλήματα ερμηνείας και εφαρμογής του Ν. 4900/2011» είναι το θέμα ημερίδας που διοργανώνουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου.

Πανελλαδική βράβευση για το Λύκειο Πεδινής

Το Γενικό Λύκειο Πεδινής, πήρε μέρος στον πανελλαδικό μαθητικό διαγωνισμό διαδικτυακά, με τίτλο «Παπαδιαμάντης - Ελύτης- Γκάτσος –Τσίρκας: εκατό χρόνια μετά» και απέσπασε το πρώτο βραβείο της κριτικής επιτροπής. Το βραβείο απονεμήθηκε στο Γενικό Λύκειο Πεδινής για βίντεο το οποίο δημιούργησαν οι μαθητές της Β΄ Λυκείου υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου τους κ. Στάμου Ευαγγελίας, με τίτλο «Παπαδιαμάντης, Το μοιρολόγι της φώκιας».Όπως αναφέρει σε κείμενό της η κριτική επιτροπή, το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στο Γενικό Λύκειο Πεδινής «...για την τρυφερότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το αρχικό κείμενο καθώς και για τις επιλογές και τον τρόπο ανάδειξης λογοτεχνικών θραυσμάτων, ώστε ο θεατής να οδηγείται σε νέες ερμηνευτικές αναγνώσεις». Όλα τα έργα των σχολείων που πήραν μέρος στο διαγωνισμό είναι αναρτημένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα i-create. Η εκδήλωση για την παρουσίαση και τη βράβευση των διακριθέντων έργων του διαγωνισμού θα γίνει από την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου στην Αθήνα, στην αίθουσα Γαλάτεια Σαράντη του Υ.Π.ΔΒ.Μ.Θ την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011, στην οποία θα παρευρεθούν τέσσερις μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Μετέφερε 7 Αφγανούς με το αυτοκίνητο του!

Συνελήφθη χθες το απόγευμα στο 8ο χιλιόμετρο Ιωαννίνων - Αθηνών, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, ένας 31χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, κατηγορούμενος για μεταφορά επτά (7) μη νομίμων μεταναστών.Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 31χρονος, διαπιστώθηκε ότι αυτός μετέφερε επτά (7) υπηκόους Αφγανιστάν, στερούμενους νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 31χρονου, κατασχέθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά που διενεργεί την προανάκριση.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

ΑΡΤΑ: Εγκρίθηκε το σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού


Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου Αρταίων 2011-2014. Τις παρατηρήσεις τους επί του σχεδίου κατέθεσαν οι επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι ενώ ο Δήμαρχος κ. Παπαλέξης ζήτησε να κατατεθούν αυτές και εγγράφως ώστε να δοθούν στην ομάδα έργου για να τις εντάξει στο σχέδιο προτού αυτό πάρει την τελική του μορφή.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ένα χαμόγελο για τα παιδιά

Ο Εθελοντικός Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεδομένης της ιδιαίτερα οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που βιώνει η χώρα μας επιθυμεί να συγκεντρώσει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών που διαμένουν στα 11 σπίτια του Οργανισμού.Ο Οργανισμός, ενόψει και των γιορτών των Χριστουγέννων, ζητά την κινητοποίηση όλων των πολιτών και των μαθητών προκειμένου να συγκεντρωθούν είδη που θα δώσουν χαρά στα παιδιά που έχουν την ανάγκη μας.Συγκεκριμένα το Χαμόγελο του Παιδιού ζητά:
-Είδη υγιεινής(σακκούλες απορριμάτων, απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων και πιάτων, απορρυπαντικά γενικής χρήσης.
-Είδη οικιακής χρήσης (χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, αλουμινόχαρτο)
-Συσκευασμένα είδη τροφίμων (μπισκότα, ρύζι κίτρινο και άσπρο, σάλτσα ντομάτας, δημητριακά, μπαχαρικά, αλάτι, ξύδι, όσπρια, κρουασάν, μέλι-μαρμελάδες, πουρέ, φρυγανιές,βρεφικές κρέμες, άνθος αραβοσίτου, ζυμαρικά:
(κριθαράκι κοφτό, μακαρονάκι, μακαρόνια κλπ αλεύρι, ζάχαρη, κακάο, χυμούς).
Την πρωτοβουλία για την συλλογή των ειδών αυτών έχει αναλάβει για την πόλη της Πρέβεζας ο Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας.
Περισσότερες πληροφορίες στον πρόεδρο του Συλλόγου Γρηγόρη Σάλιαρη τηλέφωνο:6936129710.Ο κ.Σάλιαρης απευθύνει έκκληση στην ανθρωπιά όλων μας υπογραμμίζοντας ότι τα παιδιά του «Χαμόγελου» και πολλές οικογένειες που βρίσκονται δίπλα μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους και με την αλληλεγγύη όλων μας μπορούν τουλάχιστον να εξασφαλίσουν όχι το περιττό αλλά το απαραίτητο για την επιβίωσή τους…

Μαζική συμμετοχή των μηχανικών της Ηπείρου και της Λευκάδας στην ημερίδα για το ζήτημα των αυθαιρέτων

Μαζική ήταν η συμμετοχή των μηχανικών της Ηπείρου και της Λευκάδας στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε το παράρτημα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το ζήτημα των αυθαιρέτων.Σύμφωνα με τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Γιώργο Ρεκατσίνα, μέσα από τη διαδικασία της τακτοποίησης ανακύπτουν συνεχώς νέα νομικά και τεχνικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν. Μάλιστα, με βάση τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος και την έκταση των προβλημάτων ο κ. Ρεκατσίνας υπογράμμισε πως πιθανότατα να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από αυτόν που έχει δοθεί.Μέσα από τη διαδικασία εντοπίζονται και προβλήματα με τοπικά χαρακτηριστικά, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, όπως είναι για το Νομό Ιωαννίνων το Ζαγόρι και το ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων.

Ημερίδα για τη διαχείριση του νερού

Ημερίδα ενημέρωσης με θέμα «Διαβούλευση επί των ληπτέων μέτρων διαβούλευσης και επί των κρίσιμων ζητημάτων διαχείρισης νερού» οργανώνει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στις 9 το πρωί, στην Αίθουσα του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ.Στόχοι της ημερίδας είναι:
Η παρουσίαση του γενικού πλαισίου της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ, της εναρμόνισή της με την ελληνική νομοθεσία και του προγράμματος εφαρμογής στην Ελλάδα.
Η παρουσίαση των τρόπων συμμετοχής στο δημόσιο κοινωνικό διάλογο, του χρονοδιαγράμματος και του προγράμματος εργασιών.
Η προβολή των σημαντικότερων ζητημάτων για το νερό καθώς και των προτεινόμενων λύσεων για τη διαμόρφωση των Προσχεδίων Διαχείρισης.
Η συζήτηση και η καταγραφή των απόψεων και των παρατηρήσεων του κοινού και των εμπλεκομένων φορέων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΝΤΕΛΕΣ:«ΧΥΤΑ ερήμην μας δεν γίνεται»

Θέλοντας και μη, ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων αποδέχεται την ύπαρξη του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), από τη στιγμή που βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και ενάμιση μήνα.«Αυτή η λειτουργία, η οποία επιβλήθηκε με τον γνωστό τρόπο, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει ερήμην του δήμου Βορείων Τζουμέρκων» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές, θυμίζοντας τη θέση του Δήμου ότι ο ΧΥΤΑ δεν θα έπρεπε να λειτουργήσει τουλάχιστον μέχρι την έκδοση των τελικών δικαστικών αποφάσεων. Η παρέμβαση αυτή του κ. Σεντελέ γίνεται λίγες ημέρες μετά τη σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Ιωαννίνων την περασμένη Παρασκευή για το μέλλον του ΧΥΤΑ μετά το τέλος της περιόδου δοκιμαστικής λειτουργίας, μετά τον Μάιο, και στην οποία παρέστη για πρώτη φορά και εκπρόσωπος του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, η αντιδήμαρχος και η αντιδήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Ελένη Κολοκούρη.Από την παρέμβαση του κ. Σεντελέ, προκύπτει η διάθεση του δήμου Βορείων Τζουμέρκων να διαπραγματευτεί κατά κάποιο τρόπο το παρόν και μέλλον του ΧΥΤΑ. Καταρχάς θέτει επί τάπητος το θέμα της καλής λειτουργίας της μονάδας αλλά και αυτό των αντισταθμιστικών οφελών, ενώ κάθε άλλο παρά προχωρά στην πολιτική νομιμοποίηση του αναγκαστικού συνδέσμου διαχείρισης απορριμμάτων. «Η όποια λειτουργία του ΧΥΤΑ πρέπει να γίνει με τις σωστές διαδικασίες μέσα από τον φορέα που θα δημιουργηθεί σε περιφερειακό επίπεδο και με την ενεργό συμμετοχή του Δήμου μας. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο ‘αναγκαστικός σύνδεσμος’ τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτος, δεν προώθησε σε τίποτα την υπόθεση ‘διαχείριση απορριμμάτων’ και δεν μπορεί να αποτελέσει το ‘όχημα’ για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, δεσμεύοντας μάλιστα τον τρόπο αυτής της λειτουργίας για τα επόμενα χρόνια» τονίζει ο κ. Σεντελές. Αυτό που αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύσκεψη, ήταν να αναλάβει ο αναγκαστικός σύνδεσμος, μέχρι να γίνει ο νέος φορέας, ο οποίος παρεμπιπτόντως σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών θα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση λειτουργίας του ΧΥΤΑ μετά τον Μάιο. Ενδιαφέρον έχουν πάντως τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Σεντελές για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και που αφορούν τον έλεγχο της λειτουργίας του αλλά και τη φύση των απορριμμάτων (αν π.χ. ελέγχεται η ύπαρξη νοσοκομειακών αποβλήτων, τα οποία απαγορεύεται να διατίθενται σε ΧΥΤΑ), ενώ διαφαίνεται και η αγωνία του για το προσωπικό, αν δηλαδή έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις και αν το προσωπικό επαρκεί. Σε αυτό το σημείο ρωτά αν υπάρχει πρόβλεψη το προσωπικό να προέρχεται από το Ελληνικό ή από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου. Βέβαια, στη συγκεκριμένη φάση, ο ΧΥΤΑ λειτουργεί με προσωπικό της εταιρίας του εργολάβου. Η όποια υποχρέωση για πρόσληψη προσωπικού από την περιοχή θα υπήρχε αν τον ΧΥΤΑ τον λειτουργούσε ο αναγκαστικός σύνδεσμος με δικό του προσωπικό. Στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών οφελών, ο δήμαρχος θέτει τη βελτίωση του δρόμου από τον κόμβο Κουτσελιού μέχρι το Ελληνικό. «Ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων απαιτεί μια λειτουργία του ΧΥΤΑ με όλο το απαιτούμενο προσωπικό και σύμφωνα με όλες τις λοιπές προδιαγραφές. Οι βιαστικές κινήσεις να κλείσουμε μια χωματερή με κίνδυνο να δημιουργήσουμε μια καινούργια δεν αφορούν και δεν γίνονται αποδεκτές από το Δήμο μας» καταλήγει ο κ. Σεντελές.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Σύλληψη τριών νεαρών για ναρκωτικά στα Γιάννενα

Συνελήφθησαν χθες στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, τρεις νεαροί ηλικίας 24, 22 και 20 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για πώληση και αγορά ναρκωτικών ουσιών αντίστοιχα.Συγκεκριμένα, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, αξιοποιώντας κατάλληλες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο 24χρονος κατείχε και διακινούσε ηρωίνη στην πόλη των Ιωαννίνων, εντόπισαν και συνέλαβαν τον 24χρονο χθες το απόγευμα στην Βουνοπλαγιά Ιωαννίνων γιατί πούλησε στους δύο άλλους συλληφθέντες μικροποσότητα ηρωίνης, αντί χρηματικού ποσού.Σε σωματική έρευνα που έγινε στον 24χρονο ημεδαπό, βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ηρωίνης βάρους (20,2) γραμμαρίων ενώ κατασχέθηκε και η ποσότητα ηρωίνης βάρους (0,3) γραμμαρίων που αγοράστηκε από τους δύο ημεδαπούς και βρέθηκε στην κατοχή τους.Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Απαντήσεις σε καίρια ζητήματα της εποχής θα δοθούν στο Epirus Business Forum που διοργανώνεται στα Ιωάννινα

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης των ραγδαίων αλλαγών, της μαζικής προσαρμογής και της συμμόρφωσης στις νέες συνθήκες; Ποιος είναι ο πιο οργανωμένος, κλιμακωτός και εύχρηστος δρόμος; Πως μπορώ να προσαρμοστώ στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνει η κρίση; Πώς έχει διαμορφωθεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν τον σύγχρονο επιχειρηματία. Στόχος του Epirus Business Forum 2012 είναι να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά!Με γνώμονα τα στρατηγικά πλεονεκτήματα ανάπτυξης που διαθέτει η Ήπειρος, καθώς αναδεικνύεται βασικός κόμβος των Διευρωπαϊκών Δικτύων στην Ανατολική και Δυτική Μεσόγειο επιλέχθηκε ως τόπος πραγματοποίησης του Business Forum 2012.Η διοργάνωση τίθεται υπό την αιγίδα του Οικονομικού επιμελητηρίου της Ελλάδος (Τμήμα Ηπείρου) και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και εξελίσσεται μέσα από έξι (6) θεματικές ενότητες που καλύπτουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς τομείς, με τη συμμετοχή ενός δυναμικού πάνελ σαράντα (40) επώνυμων ομιλητών - επιχειρηματίες και πανεπιστημιακούς ειδικούς σε θέματα επιχειρηματικότητας. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Γενικός Διευθυντής της PROTERGIA (Όμιλος Μυτιληναίος) κ. Ντίνος Μπενρουμπή στη θεματική ενότητα «Ενέργεια στην Ήπειρο», ο Πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κρόκου Κοζάνης κ. Νικόλαος Πατσιούρας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΛΓΗ Α.Ε. Σπειρουλίνα Σερρών, στη θεματική ενότητα «Τουρισμός και Ελληνικά Προϊόντα: Δυναμική επένδυση σε περίοδο κρίσης». Στόχος του forum είναι να προταθούν ιδέες και τεχνικές απαραίτητες για τη σύγχρονη επιχείρηση – στοχεύοντας στην ενημέρωση χιλίων (1.000) επιχειρηματιών της Περιφέρειας Ηπείρου. Αξίζει να αναφερθεί, ότι σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (Τμήμα Ηπείρου) θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σχετικά με τις νέες διαμορφωμένες συνήθειες και συμπεριφορές του καταναλωτή στην Ελλάδα.Το Epirus Business Forum 2012 θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27/01/2012 και το Σάββατο 28/01/2012 στο Συνεδριακό Κέντρο του Ξενοδοχείου Grand Serai στα Ιωάννινα με στόχο να αποτελέσει το επιχειρηματικό γεγονός της νέας χρονιάς στην Ήπειρο. Οι 6 θεματικές ενότητες που θα συζητηθούν και θα αναπτυχθούν αλληλοσυμπληρώνονται και συνθέτουν το σύνολο των σύγχρονων αναγκών της Επιχειρηματικότητας στην Ήπειρο και επιγραμματικά είναι:
-Περιφέρεια Ηπείρου: Στρατηγική θέση - Διεθνής Αγορά - Agenda 2012-2020
-Ενέργεια στην Ήπειρο
-Ήπειρος: Εξωστρέφεια στην Παγκόσμια Αγορά
-Τουρισμός και Ελληνικά Προϊόντα: Δυναμική επένδυση σε περίοδο κρίσης
-Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη Ηπείρου: Τοπικοί πρωταθλητές - Ειδικά βραβεία
-Έρευνα: «Καταναλωτική Εμπιστοσύνη: Ποιος είναι ο καταναλωτής της κρίσης;»
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Epirus Business Forum www.epirusbusinessforum.gr, η οποία θα ενημερώνεται συνεχώς με νέα και εξελίξεις που θα αφορούν σε οτιδήποτε σχετίζεται με τη μεγαλύτερη διοργάνωση Forum Επιχειρηματικότητας στην Ήπειρο καθώς και στο τηλέφωνο 2651029600.