Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

Αλβανός συνελήφθη για ναρκωτικά στο Χάνι Δελβινακίου‎

Ογδόντα τέσσερα δέματα με ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους 88 κιλών μετέφερε με το αυτοκίνητό του ένας 26χρονος Αλβανός. Ο 26χρονος συνελήφθη χθες στο Χάνι Δελβινακίου Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.Αστυνομικοί εντόπισαν το αυτοκίνητο να κινείται ύποπτα και το έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση. Σε αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 26χρονος, βρέθηκαν οι ναρκωτικές ουσίες.Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ιδιοκτήτης του οχήματος είναι αλλοδαπός, ο οποίος αναζητείται. Οι ναρκωτικές ουσίες και το όχημα κατασχέθηκαν.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΝΟΣ:Δεν δόθηκε ποτέ άδεια υπογεγραμμένη

Με αφορμή νέα ανακοίνωση της κίνησης πολιτών Πέρδικας, στην οποία αναφέρεται ότι ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας έδωσε άδεια για γεωλογικές έρευνες στη ΔΕΠΑ, ενημερώνω τους πολίτες ότι:Δεν δόθηκε ΠΟΤΕ άδεια υπογεγραμμένη από το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας, για Γεωτεχνικές και Γεωφυσικές έρευνες της ΔΕΠΑ στην Πέρδικα.Επειδή η κακοήθεια, η συκοφαντία και οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου συνεχίζονται, ως μόνη ενασχόληση συγκεκριμένου κύκλου ατόμων στην Πέρδικα και όχι μόνο, τους ΚΑΛΩ να δημοσιεύσουν άμεσα την άδεια που επικαλούνται.Αυτό που έχω να δηλώσω αυτή τη στιγμή και προς κάθε κατεύθυνση είναι: Η εξέλιξη του ζητήματος φυσικού αερίου στην περιοχή της Πέρδικας ( μονάδα συμπίεσης και αγωγός ) έχει παρελθόν.Οι ευθύνες μου ως Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, άρχισαν πριν ένδεκα μήνες.Τότε, η μονάδα συμπίεσης και ο αγωγός είχαν “οριοθετηθεί” από αποφάσεις και “κινήσεις” άλλων, στο Βαρικό δίπλα στην Πέρδικα.Σήμερα, ύστερα από τις δικές μου προσπάθειες και πρωτοβουλίες, έχει “οριοθετηθεί” στο Φλωροβούνι, θέση η οποία βρίσκεται εκτός διοικητικών ορίων της Δημοτικής κοινότητας Πέρδικας.Υπάρχουν ακόμη δυνατότητες βελτίωσης, για τις οποίες συντονίζω όλες μου τις δυνάμεις.Θα κριθούμε όλοι, από τις προσπάθειες και την αποτελεσματικότητα και όχι από τις “ασφάλεια” των ανακοινώσεων.

O Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Γεώργιος Κάτσινος

Υπό το φόβο ότι θα χάσουν τη δουλειά τους είναι το 63% των Ελλήνων

Την ανησυχία τους ότι τους επόμενους μήνες μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους εκφράζουν το 63% των Ελλήνων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ισπανία (72%), ενώ υψηλό ποσοστό παρατηρείται και στη Λιθουανία (61%). Στους «27» το 35% των πολιτών, που έχουν σήμερα δουλειά, εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να βρεθούν χωρίς απασχόληση τους επόμενους μήνες.Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην αγορά και των περιορισμένων δυνατοτήτων που παρουσιάζονται για την ανάληψη ιδιωτικών πρωτοβουλιών είναι ότι, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, το 76% των Ελλήνων και το 70% των πολιτών στην ΕΕ αποκλείουν το ενδεχόμενο να «ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση αν χάσουν τη δουλειά τους».Παράλληλα, το 71% των Ελλήνων και το 72% των πολιτών στην ΕΕ θεωρούν ότι «οι συμβάσεις εργασίας θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτες για να ενισχύσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας», ενώ το 65% των συμπολιτών μας και το 34% των υπολοίπων Ευρωπαίων εκτιμούν ότι στη χώρα τους «πολλοί άνθρωποι βγαίνουν πολύ νωρίς στη σύνταξη».Εξάλλου, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 54% των Ελλήνων και το 52% των πολιτών στην ΕΕ υποστηρίζουν ότι η ΕΕ έχει θετική επίδραση στην πολιτική απασχόλησης στη χώρα τους, όπως για παράδειγμα στη βοήθεια που δίνεται σε άτομα να βρουν δουλειά.Τέλος, το 49% των Ελλήνων και το 51% των πολιτών στην ΕΕ υποστηρίζουν ότι η ΕΕ έχει θετική επίδραση στην κοινωνική πολιτική στη χώρα τους, όπως για παράδειγμα στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Φρένο στις πλασματικές εφημερίες επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας


Πιο αυστηροί με τις πλασματικές εφημερίες θα πρέπει να είναι στο εξής οι διοικητές των νοσοκομείων της χώρας, όπως τους ζήτησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος τους τόνισε ότι θα πρέπει να περιοριστεί άμεσα το φαινόμενο των πλασματικών εφημεριών. Εξάλλου, ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε τους διοικητές ότι υπάρχουν τα χρήματα και θα μπορούν μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου να αποπληρώσουν τους προμηθευτές, για όλες τις οφειλές που αφορούν το έτος 2010. Αναφερόμενος στις νέες μονάδες του ΟΚΑΝΑ που έχουν αρχίσει να λειτουργούν και σε νοσοκομεία της Αθήνας, εκτίμησε ότι και στην πρωτεύουσα, μέχρι το τέλος του χρόνου, η λίστα αναμονής για τους εξαρτημένους χρήστες που θα ζητήσουν βοήθεια, θα έχει μειωθεί στον ένα μήνα -από επτά χρόνια που ήταν μέχρι σήμερα- ενώ αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη είπε ότι εκεί ο χρόνος αναμονής έχει ήδη μειωθεί στις 20 ημέρες.Από την πλευρά του ο γγ του υπουργείου Υγείας Ν.Πολύζος, είπε ότι θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι μαζί ώστε η ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς που υπάρχει σήμερα σε 40 νοσοκομεία να «επεκταθεί» σε όλα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2012.

Στη Βουλή το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου στην Πέρδικα

O βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης,συνοδευόμενος από τον Γραμματέα και το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσπρωτίας Θωμά Δημητρίου και Δημήτρη Μηλιώνη επισκέφθηκε το Δημαρχείο της Ηγουμενίτσας όπου τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θωμάς Παππάς και οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Τσώλης και Κώστας Δημητρίου, απουσιάζοντος στην Αθήνα του Δημάρχου της πόλης Γιώργου Κάτσινου. Κατά τη συνάντηση εκτέθηκαν από την πλευρά του Δήμου τα προβλήματα της πόλης που είναι ιδιαίτερα οξυμένα αυτή την περίοδο λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης των δήμων που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία εκτέλεσης δημοτικών έργων καθώς και προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής. Συζητήθηκαν επίσης οι αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στην τουριστική περιοχή της Δημοτικής κοινότητας Πέρδικας η διέλευση του αγωγού του φυσικού αερίου από την περιοχή.Ο Νίκος Τσούκαλης μεταξύ άλλων, προέτρεψε τους εκπροσώπους του Δήμου στην πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε, να εφαρμόζουν πολιτικές αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες τους που δοκιμάζονται σκληρά από την πολιτική του μνημονίου. Όσον αφορά δε το πρόβλημα που δημιουργεί η διέλευση του αγωγού από την περιοχή της Πέρδικας, δεσμεύθηκε ότι θα καταθέσει άμεσα ερώτηση στη Βουλή με βάση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας.

Στο Σαββατιάτικο "Έθνος" ο Βασίλης Τσαλιαμάνης

Ο ήπιος και χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις, παραγωγικός πολιτικός λόγος του Βασίλη Τσαλιαμάνη, τον έχει κάνει να κερδίζει καθημερινά τις συμπάθειες των Γιαννιωτών, που ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης βλέπουν ένα νέο πρόσωπο να έχει λόγο, θέσεις αλλά και άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις για τον τόπο μας. Μέχρι τώρα τον είχαμε συνηθίσει να επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην επιχειρηματικότητα και ειδικά στην τόνωση του τοπικού επιχειρείν. Το περασμένο Σάββατο η εφημερίδα "Έθνος" φιλοξένησε προτάσεις του για τον τουρισμό όπου διαπιστώσαμε ότι και σε αυτόν τον τομέα ο Κονιτσιώτης έμπορος έχει ιδέες, που δεν κοστίζουν αλλά μπορούν να βγάλουν συνολικά τον τόπο από την κρίση.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Πρόγραμμα έργων και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στην Επιτροπή Διαβούλευσης

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ιωαννιτών για το 2012 και η δεύτερη φάση του Επιχειρησιακού Σχεδίου ήταν τα δύο θέματα που συζητήθηκαν στην Επιτροπή Διαβούλευσης.Το πρόγραμμα της νέας χρονιάς είναι ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο και αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό κάθε χρηματοδοτική πηγή.Περιλαμβάνει συνολικά 342 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 70,5 εκατομμύρια ευρώ.«Έχουμε εκπονήσει ένα συνολικό σχέδιο. Ιεραρχούμε προτεραιότητες και καλύπτουμε όλο το νέο Δήμο. Αντιμετωπίζουμε όλες τις περιοχές ισότιμα και αποσκοπούμε στην ισόρροπη ανάπτυξη. Ακόμη και στις παρούσες οικονομικές συνθήκες, διαπιστώνουμε ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε πόρους», υπογράμμισε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος.Ο κ. Φίλιος τόνισε ότι στη διάρκεια του τρέχοντος έτους δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ με ορατά πλέον αποτελέσματα.Παράλληλα, παρά τα οικονομικά προβλήματα και την εμφανή αδυναμία, εκτελέστηκε, κυρίως από ιδίους πόρους και μία σειρά μικρών έργων, αυτών που αφορούν στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.Ο Δήμος ξεκίνησε την εξόφληση οφειλών από έργα που προέρχονταν από τα προηγούμενα χρόνια ενώ με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου προχώρησε στον καθαρισμό όλων των αποστραγγιστικών τάφρων ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα.Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασσαλάς αναφέρθηκε αναλυτικά στις χρηματοδοτικές πηγές των έργων, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα που προκύπτουν εξ αιτίας της περικοπής κονδυλίων ΣΑΤΑ, των καθυστερήσεων του Θησέα, αλλά και της μη έναρξης του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ που θα στήριζε τους Καλλικρατικούς Δήμους.«Χρήματα υπήρχαν μόνο στο ΕΣΠΑ. Όμως ο Δήμος δεν είχε ώριμα προς ένταξη έργα. Εκεί επικεντρώσαμε την προσπάθειά μας. Έγινε μεγάλος αγώνας για την ωρίμανση έργων με σημαντικά αποτελέσματα», υπογράμμισε ο κ. Μασσαλάς.Διευκρίνισε δε ότι το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μόνο τα ενταγμένα έργα κι όχι αυτά που έχουν υποβληθεί προς ένταξη. «Τα έργα αυτά θα δώσουν σημαντική ώθηση στην πόλη, θα τονώσουν την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Παράλληλα ως τοπική αυτοδιοίκηση διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν από την κεντρική εξουσία», τόνισε ο κ. Μασσαλάς.Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης παρουσιάστηκε η δεύτερη φάση του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου Ιωαννιτών που αφορά στην περίοδο 2011- 2014.Η παρουσία έγινε από την Ειδική Σύμβουλο του Δημάρχου Έλλη Κοιλάκου και το Τμήμα Προγραμματισμού. Η δεύτερη φάση στηρίζεται στις προτάσεις που έγιναν από όλες τις Διευθύνσεις του Δήμου και κατανέμει τα έργα και τις παρεμβάσεις σε μέτρα και άξονες.Περιλαμβάνει συνολικά έργα προϋπολογισμού 250 εκατομμυρίων ευρώ. Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του 2011 εγκρίθηκαν από το ΕΣΠΑ έργα συνολικού προυπολογισμού 125 εκατομμυρίων.Ο Δήμος έχει τη δυνατότητα τροποποίησης ή επικαιροποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ώστε αυτό να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που μπορεί να προκύψουν στο προσεχές διάστημα.

Βιάστηκαν να απορρίψουν μια θέση βιώσιμη και ρεαλιστική

Στο πολύκροτο ζήτημα της γαλακτοβιομηχανίας "ΔΩΔΩΝΗ" βαρεθήκαμε να ακούμε κραυγές και προτάσεις που όχι μόνο βιώσιμες δεν είναι αλλά παραπέμπουν σε επαναστατική γυμναστική της δεκαετίας του '80 ΄γ στην καλύτερη περίπτωση τον βουλευτή Χατζηγάκη ανεβασμένο στα τρακτέρ των μπλόκων της Θεσσαλίας!!! Με ευκολία θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο, έλα όμως που τα κουκιά δεν βγαίνουν. Φράγκο δεν υπάρχει, κανείς δε θέλει να χάσει τη θεσούλα του. Όμως η ΑΤΕ και η τρόϊκα θέλουν να εξασφαλίσουν έναν πλούσιο γαμπρό για τη... νύφη της Ηπείρου. Προτάσεις πολλές με εξασφαλισμένη βιωσιμότητα. Όμως κοιτάζουμε το γαμπρό στα... δόντια. Μόνον ένας, ο πρόδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου βγήκε και κατέθεσε τη δική του ρεαλιστική πρόταση για τη σωτηρία της ΔΩΔΩΝΗΣ, μέσα από τη δημιουργία μιας συμμετοχικής εταιρείας λαϊκής βάσης, που και την ιδιωτικοποίηση θα αποτρέψει και τη συνεργατικότητα θα αναδείξει. Οι αγροτοπατέρες όμως έβγαλαν σπυριά μόλις την άκουσαν και έσπευσαν να την απορρίψουν ως απαράδεκτη. Πλέον ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του...

Το Ειρηνοδικείο Ζίτσας διέγραψε το 93% οφειλών δανειολήπτριας!

Μια σημαντική απόφαση υπέρ πολίτη-καταναλωτή και κατά τραπεζών, έλαβε πρόσφατα το Ειρηνοδικείο Ζίτσας, διαγράφοντας το 93% της οφειλής, δανειολήπτριας η οποία αποδεδειγμένα αδυνατούσε να πληρώσει.Πρόκειται για την πρώτη απόφαση τέτοιου είδους στο νομό και το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου καλεί τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες να κάνουν χρήση του σχετικού νόμου και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Η απόφαση του Ειρηνοδικείου Ζίτσας δημοσιεύθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2011 και με αυτή διαγράφηκε το μεγαλύτερο μέρος των χρεών δανειολήπτριας, μέλους του Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου.Συγκεκριμένα, από συνολική οφειλή της δανειολήπτριας έναντι των τραπεζών ύψους 67.374,35 ευρώ, διέγραψε 62.574,35 ευρώ.Σύμφωνα με την απόφαση η δανειολήπτρια υποχρεούται να καταβάλλει στις πιστώτριες τράπεζες κάθε μήνα και επί μια τετραετία, το ποσό των 100 ευρώ.Το αρχικό καταναλωτικό δάνειο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν 28.000 ευρώ , αλλά στην πορεία λόγω αδυναμίας να πληρωθούν οι δόσεις και με το υψηλό επιτόκιο που είχε, το ποσό αυξήθηκε υπέρογκα.

Τι έκρινε το δικαστήριο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΝΚΑ, στην συγκεκριμένη απόφαση, το Δικαστήριο έκρινε μεταξύ άλλων τα εξής:
-Απερρίφθη ως αόριστος ο ισχυρισμός μίας εκ των πιστωτών με την οποία ισχυριζόταν ότι η δανειολήπτρια περιήλθε σε αδυναμία πληρωμής εκ δόλου, γιατί ενώ γνώριζε το μικρό εισόδημά της και την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις, παρόλα αυτά ζήτησε και έλαβε τα παραπάνω δάνεια.Ο ανωτέρω ισχυρισμός απερρίφθη με το σκεπτικό ότι δεν νοείται δολιότητα του δανειολήπτη με μόνη την ανάληψη της δανειακής υποχρέωσης της οποίας η εξυπηρέτηση είναι επισφαλής, αλλά απαιτείται και η από τον δανειολήπτη πρόκληση άγνοιας της επισφάλειας στους πιστωτές, γεγονός όμως που δεν εξειδικεύεται.
-Εξαιρέθηκε από την εκποίηση το αυτοκίνητο της δανειολήπτριας το οποίο είναι παλαιότητας 11 ετών και έχει κινητήρα 1.100 κ.ε εφόσον το Δικαστήριο έκρινε ότι η εμπορική αξία του αυτοκινήτου δεν θα προκαλέσει αγοραστικό ενδιαφέρον αλλά ούτε θα αποφέρει κάποιο αξιόλογο τίμημα για την ικανοποίηση των πιστωτριών της δανειολήπτριας.
-Τηρήθηκε η προδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού με την διαμεσολάβηση του ΙΝΚΑ ΗΠΕΊΡΟΥ βάσει του άρθρου 2 Ν. 3869/2010.
Να κάνουν χρήση του σχετικού νόμου
Το ΙΝΚΑ Ηπείρου καλεί όλους τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες να προστρέξουν στις διατάξεις του Νόμου ( Ν. 3869/2010.) να εμπιστευτούν τις Πιστοποιημένες Ενώσεις Καταναλωτών, και να είναι σίγουροι πως η ελληνική δικαιοσύνη στέκεται θεματοφύλακας των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.Οι πολίτες δανειολήπτες καταναλωτές, μέλη του ΙΝΚΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, με αυτές τις αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων, επανακτούν την αγοραστική τους δύναμη, προάγοντας την οικονομική και κοινωνική τους δραστηριότητα, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Γκάφα ή αριστοτεχνικό παιχνίδι τακτικής από τον Φ. Κουβέλη;

Διχασμένα είναι τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς στα Γιάννενα ύστερα από τις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος κ. Φώτη Κουβέλη, ο οποίος απερίφραστα δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί μετεκλογικά με το ΠΑΣΟΚ. Για κάποιους αυτό εκτιμήθηκε ως γκάφα που θα διώξει ψηφοφόρους από το κόμμα, μιας και περνά στον κόσμο η εικόνα ότι πρόκειται για... δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ρίχνοντας μετεκλογικές γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ, ο Φώτης Κουβέλης "ξεμπλοκάρει" τις αναστολές πολλών πασόκων που δεν ψηφίζουν εύκολα αριστερά. Ο καιρός θα δείξει εάν αυτά τα πρώϊμα φλέρτ θα τους βγουν όμως οι λοιπές αριστεράντζες της βουλής βιάστηκαν να ρίξουν το... ανάθεμα, υποστηρίζοντας ότι η Δημοκρατική Αριστερά είναι το alter ego του ΠΑΣΟΚ.

Κρίση και διόδια «αδειάζουν» την Εγνατία Οδό

Τα διόδια που ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο, η οικονομική κρίση και βέβαια οι τιμές των καυσίμων περιορίζουν όπως είναι πλέον ξεκάθαρο τις μετακινήσεις στην Εγνατία Οδό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Παρατηρητηρίου» της Εγνατίας οδού, στο ανατολικό τμήμα του αυτοκινητοδρόμου, και ειδικότερα στο τμήμα που διέρχεται την Περιφέρεια ΑΜΘ, η μείωση της κίνησης το 2010 σε σχέση με το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία αγγίζει το 15% (13% στο τμήμα Άγιος Σίλας – Άσπρη Άμμος) με τις τάσεις που επικρατούν να φαίνεται το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τη χρονιά που έρχεται και δε αποκλείεται το ποσοστό της μείωσης του 2011 σε σχέση με το 2010 να αγγίξει ακόμη και το 25%!Τα στοιχεία που υπάρχουν ήδη αναρτημένα στο Παρατηρητήριο της Εγνατίας Οδού (2005 - 2010) από το καλοκαίρι αποδεικνύουν περίτρανα πως η κίνηση στον αυτοκινητόδρομο ολοένα και αυξάνεται στο δυτικό τμήμα του και ειδικότερα από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Ηγουμενίτσα ενώ το αντίθετο συμβαίνει από την Θεσσαλονίκη και ανατολικά με εξαίρεση την περιοχή του κόμβου του Προφήτη που …όλως τυχαίως ξεκίνησε η λειτουργία διοδίων! Κάτι παραπάνω από σίγουρη θεωρείται η μείωση των ποσοστών στην περιοχή της Θράκης όπου πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί ο σταθμός διοδίων του Ιάσμου, η παράκαμψη του οποίου καθόλου δεν προβληματίζει τους κατοίκους της περιοχής!Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι οδηγοί που σημειώνουν πως περιοχές όπως το Πόρτο Λάγος κλπ θα ζήσουν και πάλι ημέρες δόξας! Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η μείωση της κυκλοφορίας εξισορροπείται κατά κάποιο τρόπο από τα βαρέα οχήματα που εκτελούν μεταφορές και όπως και να χει δεν έχουν πολλές εναλλακτικές ενώ η μείωση στην κίνηση των ΙΧ είναι πλέον ορατή σε κάθε οδηγό που χρησιμοποιεί τον αυτοκινητόδρομο...Υπενθυμίζεται τέλος πως τα στοιχεία αυτά δύσκολα μπορούν να αμφισβητηθούν καθώς στη δική μας περιοχή το 2010 είχαν παραδοθεί σε κυκλοφορία όλα τα τμήματα του δρόμου σε αντίθεση με περιοχές των Ιωαννίνων όπου δεν υπάρχουν στοιχεία παλιότερων ετών…

Γύρω απ τη Θεσσαλονίκη η κίνηση
Όπως φαίνεται ακόμη και από μια σύντομη ανάγνωση των στοιχείων του Παρατηρητηρίου, από τις μετρήσεις φόρτου που έγιναν την τελευταία εξαετία (2005 - 2010) στην Εγνατία, προκύπτει ότι αυξημένη κίνηση παρατηρείται στα τμήματα μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Καλοχωρίου και Σερρών, που λειτουργούν ουσιαστικά ως εξωτερική περιφερειακή οδός για την πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς και στα σημεία του αυτοκινητόδρομου που το ένα άκρο είναι η συμπρωτεύουσα, όπως τα τμήματα Θεσσαλονίκη – Σέρρες, Θεσσαλονίκη – Κιλκίς αφού οι περισσότερες από τις μετακινήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση.Και όμως, οι παλιότερες αποφάσεις για λειτουργία σταθμών διοδίων στην περιοχή θάφτηκε στα συρτάρια μετά από τις γνωστές παρεμβάσεις Υπουργών που κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη και με ευθύνη τους ματαιώθηκε ο σχεδιασμός. Οι μεγαλύτερες πάντως αυξήσεις κυκλοφορίας καταγράφονται στη διαδρομή Ηγουμενίτσα – Ιωάννινα – Μέτσοβο – Γρεβενά, για την οποία η Εγνατία οδός λειτούργησε πλήρως το 2009.Σχετικά αυξημένα ποσοστά και στο τμήμα μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Σερρών – Προφήτη και Ασπροβάλτας – Στρυμόνα. Ο τελευταίος κόμβος φαντάζει πάντως ως η πιθανότερη πλέον τοποθεσία για τη λειτουργία διοδίων αφού πέρα από την σύνδεση Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, έχει σαφώς περισσότερη κίνηση σε σχέση με το τμήμα του αυτοκινητόδρομου που διαπερνά την Πιέρια κοιλάδα και όπως και να χει, αυτό το γνωρίζουν οι αρμόδιοι…

Που να ανοίξει και ο νέος σταθμός…
Η μείωση της κίνησης θα μπορούσε να είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα φορέων και πολιτών που τάσσονται κατά της λειτουργίας των διοδίων αφού είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο δρόμος δεν παρουσιάζει την ίδια κίνηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τα στοιχεία δύσκολα θα ανατραπούν μετά και τις ανακοινώσεις πως η κατασκευή ενός επιπλέον σταθμού στη Μουσθένη ή στο Στρυμόνα θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη.Η αύξηση στους δρόμους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικές αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα ενώ η ύπαρξη δύο σταθμών στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Καβάλα θα λειτουργήσει ανασταλτικά για χιλιάδες τουρίστες που από τη συμπρωτεύουσα είχαν αρχίσει ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι να καλοβλέπουν τις παραλίες του δήμου Παγγαίου και της Καβάλας καθώς δεν είναι πλέον εύκολο να παραβλέψουν τα σχεδόν 10 ευρώ που θα χρειάζεται να πληρώσει κάποιος το καλοκαίρι για το πήγαινε έλα από τη Θεσσαλονίκη στην Καβάλα.Υπενθυμίζεται πως το αντίτιμο των διοδίων θα αυξηθεί τον Απρίλιο και θα κυμαίνεται στα 2,40 ευρώ οπότε πέρα από τα καύσιμα ο επισκέπτης θα πρέπει να υπολογίζει ένα επιπλέον δεκάευρο στα έξοδα του…

Τα οχηματοχιλιόμετρα

Σύμφωνα με τις μετρήσεις των τελευταίων ετών, το 2010, η συνολική κίνηση στον άξονα της Εγνατίας οδού ισοδυναμεί με 3,097 δισ. οχηματοχιλιόμετρα* και ήταν μειωμένη κατά 2% σε σχέση με το 2009, όταν η συνολική κίνηση έφθασε τα 3,174 οχηματοχιλιόμετρα. Η μεγαλύτερη κινητικότητα στον άξονα της Εγνατίας οδού εμφανίζεται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου διανύθηκαν 1,59 δισ. οχηματοχιλιόμετρα (52%). Το 26% των οχηματοχιλιομέτρων διανύθηκε στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία είναι η περιφέρεια με το μεγαλύτερο σε μήκος τμήμα της Εγνατίας οδού, και ακολουθούν η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος με 11% η καθεμία. Κανείς δεν αμφιβάλει για το γεγονός πως τα στοιχεία του 2011 θα είναι κάτι παραπάνω από απαισιόδοξα!

Μείωση τελών προανήγγειλε ο Φ. Φίλιος

Τη δέσμευση της δημοτικής αρχής, ότι θα εξετάσει επί της ουσίας το αμέσως επόμενο διάστημα, το αίτημα των εμπόρων και καταστηματαρχών της πόλης, για μείωση των δημοτικών τελών και του δημοτικού φόρου, εξέφρασε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δ. Μπαράτσα.Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν χθες το πρωί, στα πλαίσια της προεκλογικής περιοδείας του δεύτερου για τις εκλογές του Επιμελητηρίου και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την κατάσταση στην αγορά της πόλης, αλλά και γενικότερα τις δράσεις που μπορούν να αναληφθούν, για να υπάρξει ελάφρυνση των οικονομικών βαρών των επιχειρήσεων.Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Μπαράτσας έκανε λόγο για εποικοδομητική συζήτηση, κυρίως όμως για θετικές προοπτικές προς όφελος των εμπόρων και επιχειρηματιών της πόλης. «Η συζήτηση με τον κ. Φίλιο είναι πάντα θετική. Υπάρχουν πολλές δράσεις που μπορούμε να ετοιμάσουμε από κοινού με τον Δήμο και την Περιφέρεια, ώστε να φέρουμε τα Γιάννινα πιο μπροστά σε σχέση με τις άλλες πόλεις. Υπάρχει ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα και πιστεύουμε ότι θα έχουμε τη στήριξη του Δήμου.Ειδικά εάν η υλοποιηθεί η μείωση των δημοτικών τελών και του δημοτικού φόρου, θα ελαφρύνουμε το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων», σημείωσε.

Το παρεμπόριο
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης για το παρεμπόριο με τις παρεμβάσεις της δημοτικής αστυνομίας να είναι διαρκείς. Ο κ. Μπαράτσας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις παρεμβάσεις αυτές, πληροφορίες όμως αναφέρουν πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια έντονη δυσαρέσκεια από την πλευρά του Δήμου και της Δημοτικής Αστυνομίας, για την ανύπαρκτη συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, σε περιπτώσεις που ζητήθηκε.Μάλιστα, η Δημοτική Αστυνομία βρίσκεται στο στόχαστρο οργανωμένων ομάδων και πολιτών, που θεωρούν ότι κακώς βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων οι πλανόδιοι και το παρεμπόριο.Το απόγευμα της Παρασκευής μία ομάδα πολιτών διαμαρτυρήθηκε στα γραφεία της δημοτικής αστυνομίας, αναγράφοντας συνθήματα σε βάρος του Δημάρχου και του αρμόδιου αντιδημάρχου για τη δημοτική αστυνομία Δ. Νάστου.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πανταχού παρούσα η Περιφέρεια Ηπείρου

Γράφει ο Κώστας Μπατσής
Άμεση και αποτελεσματική υπήρξε η ανταπόκριση της Περιφέρειας Ηπείρου στο αίτημα των κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος Πλατανούσας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων Ιωαννίνων περί τοποθέτησης πινακίδων σήμανσης για την ύπαρξη δημοτικού σχολείου στον κεντρικό δρόμο που διέρχεται από το συνοικισμό Δάφνης.Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αιτήματος με εντολή του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και με μέριμνα του προϊσταμένου της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρη Μαυρογιώργου συνεργείο της Περιφέρειας κατέφθασε στην περιοχή και τοποθέτησε και προς τις δυο κατευθύνσεις προειδοποιητικές πινακίδες για την ύπαρξη του σχολείου. Έτσι αποφεύχθηκε ή περιορίστηκε σε σημαντικό βαθμό ο ελλοχεύων κίνδυνος για πρόκληση σωματικών βλαβών σε μικρούς μαθητές από διερχόμενα οχήματα, αφού οι οδηγοί πληροφορούνται για την ύπαρξη του σχολείου, αυξάνουν την προσοχή τους και μειώνουν την ταχύτητα.Οι Πλατανουσιώτες επικροτώντας την άμεση ανταπόκριση ευχαριστούν και δημοσίως τον Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη για την ευαισθησία που επέδειξε όχι μόνο στο συγκεκριμένο θέμα αλλά και σε άλλα κατά το παρελθόν. Και ευχόμαστε η ανταπόκριση, αντιμετώπιση και η επίλυση και άλλων προβλημάτων, τόσο της περιοχής μας όσο και απανταχού της Ηπείρου, να τύχουν της ίδιας μέριμνας.Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Μαυρογιώργο ο οποίος… πριν αλέκτωρ φωνήσαι έσπευσε να ενημερώσει τον προϊστάμενό του, Περιφερειάρχη Ηπείρου, και να προβεί στην άμεση τοποθέτηση των πινακίδων σήμανσης για την ύπαρξη σχολείου.

Ικανοποίηση για την απόφαση στον Δικηγορικό Σύλλογο

Την έκδηλη ικανοποίηση των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, για την προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, προς τη ΔΕΗ για να διακόψει κάθε διαδικασία διακοπής της ηλεκτροδότησης σε πολίτη που είχε προσφύγει, εξέφρασε η πρόεδρος του Συλλόγου Αναστασία Γιογλή.Η διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου, σε αντίθεση με αντίστοιχες των Πρωτοδικείων Καλαμάτας και Αλεξανδρούπολης, μπήκε στην ουσία της απόφασης και στο εάν η ΔΕΗ μπορεί να εισπράττει έναν φόρο ή ένα τέλος, υπό την απειλή της διακοπής της ηλεκτροδότησης.«Δε γίνεται να εισπράττονται φόροι ή τέλη μέσω αυτής της διαδικασίας, με το δημόσιο δηλαδή να παρεμβαίνει στη σχέση ιδιωτικού δικαίου που έχουν οι πολίτες με τη ΔΕΗ. Υπάρχει άλλη διαδικασία η οποία προβλέπεται για την είσπραξη των φόρων και γι’ αυτό ως σύλλογος, υλοποιώντας και σχετική απόφαση του Δ.Σ και της γενικής συνέλευσης, ασκήσαμε παρέμβαση στην υπόθεση. Είμαστε ικανοποιημένοι που υπάρχουν δικαστές, οι οποίοι στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και εφαρμόζουν τους νόμους και το Σύνταγμα. Η απόφαση αυτή είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα, εν όψει της απόφασης των πολιτικών δικαστηρίων που θα κρίνουν την αντισυνταγματικότητα της διάταξης αυτής, ενώ περιμένουμε και τη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης της ΚΥΑ για το ειδικό τέλος», σημείωσε η κα Γιογλή, για να προσθέσει πως έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία η σχετική κοινοτική οδηγία, που αναφέρει ότι η ΔΕΗ υποχρεούται να ηλεκτροδοτεί τους καταναλωτές που δεν είναι υπερήμεροι στην πληρωμή της δαπάνης κατανάλωσης του ρεύματος.«Θα είμαστε αρωγοί και θα ασκούμε πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών σε θέματα μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος».

Κατάργηση της διακοπής ηλεκτροδότησης
ζητά ο Δήμος

Στο θέμα του έκτακτου τέλους ακινήτων επανέρχεται με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ιωαννιτών, χαρακτηρίζοντας άδικο το μέτρο της διακοπής ηλεκτροδότησης και ζητώντας την κατάργησή του.Στην ανακοίνωση τονίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, είχε απευθύνει επιστολή προς τη Διοίκηση της ΔΕΗ ζητώντας να μην προχωρήσει σε διακοπές ρεύματος, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε πολύ σοβαρά προβλήματα και θα έθετε σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Η απάντηση του Γερμανού Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα ενέργειας η οποία ξεκάθαρα αναφέρει ότι το κράτος δεν έχει δικαίωμα να διακόψει την ηλεκτροδότηση στις περιπτώσεις όπου δεν καταβάλλεται το έκτακτο τέλος, δημιουργεί νέα δεδομένα. Ο Δήμος Ιωαννιτών απευθύνεται στη πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων και ζητά την αποσύνδεση του ειδικού τέλους ακινήτων από τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Θεωρεί ότι είναι υποχρέωση μιας ευνομούμενης πολιτείας να εξετάσει με προσοχή περιπτώσεις συμπολιτών μας που αδυνατούν να καταβάλλουν το τέλος και να λάβει μέριμνα για την απαλλαγή τους. Υπάρχουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και ανάπηροι που βρίσκονται ήδη στα όρια της εξαθλίωσης και δεν έχουν άλλες αντοχές. Επίσης διαπιστώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν λανθασμένα στοιχεία. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους καταναλωτές που ήδη πλήρωσαν το έκτακτο τέλος, ώστε τα επιπλέον ποσά να συμψηφιστούν στους λογαριασμούς του 2012».

Σε άρνηση πληρωμής καλεί το Συντονιστικό Σωματείων
Να εκδηλώσουν άμεσα την αντίθεσή τους με τη μη πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων καλεί τους πολίτες το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, που το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποίησε εκδήλωση με στόχο την οργάνωση της πάλης ενάντια στα χαράτσια. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και ενημέρωσαν μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου και σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, καλούνται τα Σωματεία να οργανώσουν των ενημέρωση των εργαζόμενων και των πολιτών, τις τυχόν ομαδικές νομικές προσφυγές όσων επιθυμούν, και κυρίως την κινητοποίηση όλων σε προσπάθειες διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης καλούνται οι υπόλοιποι επαγγελματικοί, κοινωνικοί και λοιποί φορείς της πόλης να ενώσουν τις δυνάμεις τους προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και οι Δήμοι και το περιφερειακό συμβούλιο να επανεξετάσουν τη στάση τους και να συνταχθούν με τη θέληση και το συμφέρον των δημοτών τους.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Επιστημονική Ημερίδα απόψε για την Εθνοπολιτισμικότητα στην εκπαίδευση

Σε μια εποχή κρίσης και απαξίωσης θεσμών και αξιών, όπου η εκπαίδευση και η σχολική κοινότητα αντιμετωπίζουν σειρά σημαντικών προβλημάτων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και πάλι πρωτοτυπεί. Αυτή τη φορά διαχέει στην πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών την επιστημονική γνώση για την καλλιέργεια της διαπολιτισμικής επικοινωνίας στο σχολείο, καθώς επίσης και για το σχολικό εκφοβισμό. Δύο ζητήματα επίκαιρα, που αρκετά συχνά ταλανίζουν τη σχολική καθημερινότητα στον τόπο μας, ενώ είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο, ότι η άρτια διαχείριση τους, απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και υψηλή επιστημονική κατάρτιση, που θα χουν τη δυνατότητα να αποκομίσουν όλο όσοι παρακολουθήσουν την εβδομάδα εκδηλώσεων:"Δε φοβάμαι το σχολείο". Ψυχή της όλης εκδήλωσης, είναι ο επ. Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γιώργος Νικολάου.

Αναστέλλουν τις συμβάσεις τους με τον ΟΠΑΔ οι ιδιώτες γιατροί των Ιωαννίνων!

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων είχε αποφασίσει, σε εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν από την Γενική Συνέλευση των Προέδρων και των Εκπροσώπων όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας στις 6 Νοεμβρίου, οι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ ιατροί να προχωρήσουν σε επίσχεση των συμβάσεών τους έναντι του Οργανισμού, από σήμερα Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου.Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων, η απόφαση αυτή ελήφθη διότι ο ΟΠΑΔ με την υπέρμετρη καθυστέρηση καταβολής των οφειλόμενων ποσών στους συμβεβλημένους ιατρούς πέραν του έτους, έχει ήδη αναστείλει τις δικές του συμβατικές υποχρεώσεις έναντι των ιατρών και έχει ενσωματωθεί στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς να έχει διασαφηνιστεί το περαιτέρω πλαίσιο λειτουργίας του και οι συμβεβλημένοι ιατροί βρίσκονται σε πλήρη αβεβαιότητα, ως προς την σχέση τους με το νέο Οργανισμό.

Το κυνήγι της... χαμένης Επιτροπής

Σε κυνήγι όχι μαγισσών αλλά των μελών της ειδικής επιτροπής που ορίστηκε από το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διεξαγάγει τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων διοικητικών Συμβουλίων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, επιδόθηκαν το πρωί της Τρίτης φοιτητές και μέλη του Συλλόγου ΔΕΠ.Ο λόγος ήταν για να αποτρέψουν την πρώτη ουσιαστικά συνεδρίαση της Επιτροπής που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.Τα μέλη της Επιτροπής δεν εντοπίστηκαν πουθενά, αν και αναζητήθηκαν ακόμα και στην Ιερά Μονή Περιστεράς και το πιο πιθανό είναι να μην εμφανίστηκαν στο χώρο του Πανεπιστημίου, γνωρίζοντας τι τους περιμένει και να ανέβαλαν τη συνάντησή τους, χωρίς όμως αυτό να είναι βέβαιο, αφού κανείς δεν αποκλείει την πιθανότητα να συνεδρίασαν και σε χώρο εκτός του Πανεπιστημίου.Η πρόθεσή τους να συνεδριάσουν πάντως και να προχωρήσουν στις διαδικασίες που προβλέπει ο νέος νόμος δείχνει ότι παρά τις εκκλήσεις της Πρυτανείας, των μελών ΔΕΠ και των φοιτητών, η Επιτροπή είναι διατεθειμένη όχι μόνο να αποδεχτεί τον διορισμό της αλλά και να προχωρήσει στη «δουλειά» που έχει αναλάβει να κάνει.«Προφανώς και υπάρχει διάθεση να συνεδριάσουν κι εμείς αλλά και οι φοιτητές του καλούμε για μία ακόμη φορά να μην το πράξουν», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου, Άγγελος Ευαγγέλου, ενώ και ο αντιπρόεδρος Σπύρος Γεωργάτος, σημείωσε πως η σημερινή συγκέντρωση καθηγητών και φοιτητών προκειμένου να αποτραπεί η συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε με στόχο να συναντηθούν με τα μέλη της και να τους ζητήσουν να μην συνηγορήσουν στις προθέσεις του Υπουργείου από σεβασμό πρώτα στους εαυτούς τους και μετά στους συναδέλφους τους.Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου έχει εκφραστεί ήδη κατά της διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη νέων Διοικητικών Συμβουλίων και αυτό τόνισε ξανά ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.Παράλληλα επανέλαβε την πρόθεση των πανεπιστήμιων να προσφύγουν στο ΣτΕ κατά του νέου νόμου, κάτι που θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου οπότε είναι προγραμματισμένη και η έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων.Ο κ. Αλμπάνης αποκάλυψε πως μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει σε καμία προσωπική επαφή με κανένα από τα πέντε μέλη της εφορευτικής Επιτροπής.Τόνισε μάλιστα πως η μόνη επαφή που είχε ήταν μέσω ενός γράμματος που παρέλαβε εκ μέρους του προέδρου της και πρώην Πρύτανη, Γιάννη Γεροθανάση με το οποίο του ζητούσε τους εκλογικούς καταλόγους, πρόσθεσε όμως πως σήμερα επίκειται μια συνάντηση μαζί του, χωρίς να θελήσει να αναφερθεί στο περιεχόμενό της.Το πιο πιθανό πάντως είναι ο νυν πρύτανης να μεταφέρει από κοντά στον τέως τη θέση ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας κατά της αποδοχής του διορισμού των μελών της Επιτροπής, με την ελπίδα να καταφέρει να τον πείσει.
Με αφορμή την πρόθεση των ΑΕΙ της χώρας να προσφύγουν στο ΣτΕ θεωρώντας αντισυνταγματικό το νέο νόμο – πλαίσιο ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διοργανώσουν Επιστημονική Ημερίδα με θέμα:«Ο νέος νόμος – πλαίσιο για τα Α.Ε.Ι: Ζητήματα συνταγματικότητας και προβλήματα ερμηνείας και εφαρμογής του ν. 4009/2011», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 19:00, στην αίθουσα «Δωδώνη» του Ξενοδοχείου «Du Lac».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Άμεση ανάγκη για αιμοπετάλια!Σε σοβαρή κατάσταση η υγεία τριανταδυάχρονης ,έχει ανάγκη σε αιμοπετάλια ΑΜΕΣΑ .Οι εθελοντές δότες ας επικοινωνήσουν με τον πατέρα Θεόδωρο στο τηλ 6944 754656-εφημέριο στην ενορία του Αγίου Σπυρίδωνα Ηγουμενίτσας.