Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

Εργοτέλης-ΠΑΣ Γιάννινα 2-1

Μπορεί να δυσκολεύτηκε λίγο στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης, αλλά ο Εργοτέλης κατάφερε να πάρει τη νίκη με 2-1 επί του ΠΑΣ Γιάννινα στο Παγκρήτιο Στάδιο για την 11η αγωνιστική της Super League.Η ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου ήταν καλύτερη στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και με την τρίτη της εντός έδρας νίκη έφτασε στους 12 βαθμούς. Από την άλλη ο ΠΑΣ άρχισε να πιέζει στο τελευταίο δεκάλεπτο όπου και μείωσε, αλλά δεν κατάφερε να πάρει τουλάχιστον τον βαθμό της ισοπαλίας και έμεινε στους εννέα στον βαθμολογικό πίνακα.
Εργοτέλης (Καραγεωργίου): Καβουσάκης, Γιαλούσης, Βίσιο, Σαρρής, Σασιασβίλι, Μπέτο, Φραγκουλάκης (72' Κυριακίδης), Ολίσε, Κουτσιανικούλης (84' Χίμπλινγκερ), Μπούντιμιρ (65' Λεάλ), Κατσικοκέρης.
ΠΑΣ Γιάννινα (Χριστόπουλος): Φεγκρούς, Λίλα, Πάντος, Κώτσιος, Ντε Βινσέντι (82' Κουέβας), Κειτά (67' Κυριάκος), Τζημόπουλος, Βίλα (57' Μπεσέρα), Βάντερσον, Γεωργίου, Μπακαγιόκο.

Ο ύμνος της 21ης Απριλίου στη Σχολή Ευελπίδων ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου!!!

Σοκ προκαλεί η πληροφορία που δημοσιεύει το "Βήμα της Κυριακής", σύμφωνα με την οποία μετά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ευελπίδων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου, ορισμένοι ευέλπιδες τραγούδησαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου.Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά το επίσημο μέρος της εκδήλωσης ο αρχηγός των ευελπίδων (το όνομα του οποίου βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας) σηκώθηκε στο βήμα, ζήτησε να κλείσουν οι πόρτες και άρχισε να εξηγεί στους συναδέλφους του ότι «η επανάσταση της 21ης Απριλίου» είχε διαστρεβλωθεί.Στη συνέχεια, μαζί με άλλα πέντε άτομα τραγούδησαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου. Η πλειονότητα των ευελπίδων παρέμεινε στις θέσεις τους ζητωκραυγάζοντας σχετικά συνθήματα.

Κατά 28,8% αυξήθηκαν οι εξαγωγές το Σεπτέμβριο!

Σημαντική άνοδο κατά 28,8% παρουσίασαν οι εξαγωγές το Σεπτέμβριο και σε συνδυασμό με τη μείωση των εισαγωγών οδήγησαν σε περαιτέρω συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος.Η σταθερή ανοδική πορεία των εξαγωγών από τον Οκτώβριο του 2010 -ακόμα και χωρίς το συνυπολογισμό των καυσίμων που επανεξάγονται- διατηρεί «ζωντανή» την ελληνική μεταποίηση σε μια περίοδο που η εσωτερική ζήτηση έχει περιοριστεί δραματικά.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η συνολική αξία των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το μήνα Σεπτέμβριο 2011 ανήλθε στο ποσό των 1.372,9 εκατ. ευρώ έναντι 1.066,1 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του έτους 2010 παρουσιάζοντας αύξηση 28,8%.Αντίστοιχα, η συνολική αξία των εισαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, το Σεπτέμβριο ανήλθε στο ποσό των 2.813,0 εκατ. ευρώ έναντι 3.036,5 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του έτους 2010 παρουσιάζοντας μείωση 7,4%.Το εμπορικό έλλειμμα (χωρίς πετρελαιοειδή) κατά το μήνα Σεπτέμβριο 2011 ανήλθε σε 1.440,1 εκατ. ευρώ έναντι 1.970,4 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2010, παρουσιάζοντας μείωση 26,9%.

Συνάντηση Λοβέρδου - Βενιζέλου για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ


Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο είχε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.Ο κ. Λοβέρδος συναντήθηκε χθες και και με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κινήματος, Πέτρο Ευθυμίου.

Νέα κόντρα για τα αιολικά πάρκα στο Δήμο Ζίτσας


Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης στο Δήμο Ζίτσας προκάλεσε η προ ημερών αναφορά του Δ. Ρογκότη με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της ΠΕΔ, στη συνεδρίαση του οργάνου, ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει το αιολικό πάρκο με την επωνυμία «Κασιδιάρης Ι» έχει καταθέσει πρόταση στο Δήμο για την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους σε ποσοστό 7% επί των καθαρών εσόδων της.Το γεγονός πως σχετικά με τα ανταποδοτικά είχε προηγηθεί συζήτηση και είχε ληφθεί απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς επίσης και ότι γίνεται συζήτηση έξω από αυτό, προκάλεσε την αντίδραση αρχικά του Σ. Βλέτσα ο οποίος στη συνεδρίαση της Πέμπτης ζήτησε από τον Δ. Ρογκότη εξηγήσεις για τις επαφές με την εταιρεία, χωρίς την ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου.«Θα πρέπει να μιλήσουμε για τη διαφάνεια και για τις συζητήσεις πάνω στο τραπέζι. Να μας πείτε πότε και πού έγινε η συζήτηση με την εταιρεία και εάν ξεκίνησαν τα παζάρια, γιατί δεν τους πετάξατε έξω από το γραφείο ή δεν τους κλείσατε το τηλέφωνο, για να έρθουν να ενημερώσουν το δημοτικό συμβούλιο;», σημείωσε ο κ. Βλέτσας.Στην απάντησή του ο Δ. Ρογκότης παραδέχθηκε ότι έγινε αυτή η συζήτηση, επισημαίνοντας πως η διαπραγμάτευση παραμένει ανοιχτή για όλες τις περιπτώσεις των αιολικών πάρκων. Σημείωσε μάλιστα, ότι η ανάδοχος εταιρεία του αιολικού στο Ζάλογγο ενημέρωσε ότι δεν προτίθεται να κάνει καμία αύξηση στο ανταποδοτικό τέλος, αλλά μπορεί να δώσει στο Δήμο το ποσό των 50.000 ευρώ.«Σύμφωνα και με την πρόταση που καταθέσαμε στην ΠΕΔ το κατ’ ελάχιστο όριο των εσόδων του Δήμου από τις ΑΠΕ θα πρέπει να είναι 5% και όχι το 1,7 που ισχύει σήμερα», σημείωσε.Ο Χρ. Βούζας από την πλευρά του, αφού έκανε λόγο για δικαίωση των ενστάσεων που είχε εκφράσει στο παρελθόν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων, σύμφωνα και με την μελέτη του ενεργειακού ισοζυγίου της Ηπείρου, εξέφρασε την αντίθεση της παράταξης στη διαδικασία της πλειοδοσίας και των διαπραγματεύσεων με οποιαδήποτε εταιρεία.«Χρειάζεται συναπόφαση του δημοτικού συμβουλίου ώστε να ξέρουμε από που ξεκινάμε και που φτάνουμε στη διαπραγμάτευση. Λευκή επιταγή δε δίνουμε σε κανέναν. Οφείλετε να φέρνετε στο δημοτικό συμβούλιο αυτές τις συζητήσεις και όχι να τα μαθαίνουμε από την ΠΕΔ», τόνισε.

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός
Η πρώτη συνεδρίαση της Πέμπτης στο δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας αφορούσε την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2012 με τον εισηγητή, αντιδήμαρχο Σπ. Πάικα να κάνει λόγο για έναν αντικειμενικό και υλοποιήσιμο προϋπολογισμό.Αντίθετες απόψεις και για το εφικτό των στόχων του προϋπολογισμού, αλλά και στο επίπεδο της αναπτυξιακής προοπτικής και της αντίστοιχης φιλοσοφίας που προκύπτει από τον προϋπολογισμό, εξέφρασαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας αποφάσισε να στηρίξει έμπρακτα τον δίκαιο αγώνα ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ.«Όχι οι εργάτες, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν θα πληρώσουν την χρεοκοπία του συστήματος. Καλούμε άμεσα το Δήμο Ζίτσας να εφαρμόσει την απόφαση του. Καλούμε και τους υπόλοιπους Δήμους να συνταχτούν με το κίνημα “δεν πληρώνω το χαράτσι τους, δεν πληρώνω την κρίση τους“», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης Ζίτσας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ:"Μερικοί έγιναν επαγγελματίες υπουργοί"

Συνέντευξη στην "Ελευθερία" Λάρισας

Με τη νέα κυβέρνηση θα λυθούν αμέσως τα όποια αδιέξοδα είχαν συσσωρευτεί με την προηγούμενη κυβέρνηση;
Η πολιτική αυτής της κυβέρνησης δεν έχει την έγκριση του λαού. Δεν έχουν ούτε τα πρόσωπα με προεξέχοντα τον πρωθυπουργό. Κατά τη γνώμη μου, τα καινούργια στοιχεία της είναι τρία

Δηλαδή; Πιο είναι το πρώτο; Αφορά το ΠΑΣΟΚ;
Η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την ακροδεξιά. Πριν 15 χρόνια η ΕΕ προωθούσε την απομόνωση της Αυστρίας από την Ευρωπαϊκή Οικογένεια διότι συμμετείχε στην κυβέρνησή της ο ακροδεξιός Heider. Σήμερα η ΕΕ ανέχεται μια τέτοια συμμετοχή προκειμένου να επιβάλει την Ύπατη Αρμοστία στη χώρα. Αυτό είναι πολύ ενδεικτικό των αλλαγών που έγιναν στην ΕΕ. Αλλά, πράγμα ακόμα χειρότερο, των αρνητικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ. Έχουν ταυτίσει το εθνικό συμφέρον με τις καρέκλες τους. Μερικοί έγιναν επαγγελματίες υπουργοί. Τέλος, νομίζω ότι θα έπρεπε να ντρέπονται εκείνοι που χαριεντίζονται με την ακροδεξιά στα κυβερνητικά έδρανα.

Το δεύτερο αφορά τη ΝΔ;
Ναι. Αφορά την υποχώρηση της ΝΔ από την αμφίσημη θέση της ως προς το μνημόνιο, την τρόικα, την δανειακή σύμβαση. Προηγούμενα αμφιταλαντευόταν στα λόγια και αρκούντος στην πρακτική της. Τώρα η συμμετοχή της είναι σαφής, ενώ ταλαντεύεται -μπρος πίσω- μόνο στα λόγια.

Και το τρίτο; Η κυβέρνηση;
Το τρίτο είναι ο τρόπος υλοποίησης των σχεδίων της διαπλοκής για κυβερνήσεις «εθνικής σωτηρίας τεχνοκρατών» ή κομματικών συνεργασιών. Εντέλει, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της προώθησε μια κυβέρνηση με ολίγη χρονική συνεργασία και ολίγους τεχνοκράτες. Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας είναι ο αγαπημένος τους. Τον λόγο θα τον δούμε πιθανά στο ζήτημα των «προνομιούχων μετοχών» των τραπεζιτών. Αν θα ανταποκριθεί στην επιθυμία τους να βάλει μεν το δημόσιο 10 φορές τα λεφτά που αξίζουν οι τράπεζες, με εξωτερικό δανεισμό και αύξηση χρέους, αλλά εκείνοι χωρίς να ανοίξουν τις τσέπες τους να διατηρήσουν τη διεύθυνσή τους.

Εκτιμάτε πώς το επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα θα τεθεί και επίσημα θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ;
Ο Γ.Παπανδρέου πήρε μια μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία με την οποία θα μπορούσε να είχε τσακίσει την διαπλοκή και την εξουσία 5 οικογενειών στην Ελλάδα. Δεν το έκανε. Υποτάχτηκε σε αυτές. Είναι φυσιολογικό τώρα που δεν έχει την κυβερνητική εξουσία στα χέριά του, οι επίδοξοι διάδοχοι να ανοίξουν θέμα διαδοχής. Προς το παρόν μαζεύουν δυνάμεις. Δυστυχώς το πολιτικό προσωπικό και σύστημα, όπως δείχνω στο υπό έκδοση βιβλίο μου «Η Πολιτική στην Εποχή του Μνημονίου» δεν είναι σε θέση να παράγει μια πρωτότυπη ιδέα, να γεννήσει σχέδια λύτρωσης της χώρας. Αντιθέτως, στην εσωκομματική μάχη και ίντριγκα είναι όλοι τους ειδικοί.

Πιστεύετε πως ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποφασίσει να αφήσει το κόμμα ή συμβαίνει το αντίθετο; Μπορεί να πάει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές με υποψήφιο εκ νέου τον Γιώργο Παπανδρέου;
Νομίζω ότι ο Παπανδρέου σκέφτεται και πιθανά να θέλει να στις επόμενες εκλογές. Θα επιδιώξει δε, να τις πάει όσο το δυνατό πιο μακριά. Αλλά ο λαός δεν θα ξεχάσει ότι είναι ο πρώτος υπεύθυνος για την κακή κατάσταση της χώρας και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, που ο ήλιος του δύει. Η λύση βέβαια δεν είναι η επιλογή των συνυπεύθυνων που κυβέρνησαν παρέα μαζί του και συνεχίζουν να κυβερνούν κολλημένο σε καρέκλες μαζί με το ΛΑΟΣ και υπό έναν τραπεζίτη.

Και που βρίσκεται η λύση;

Η λύση βρίσκεται στη δημιουργία ενός νέου φορέα δημοκρατικής ενότητας, δημιουργούμε αυτή την εποχή την «Ενωτική Κίνηση», για την πατρίδα, την κοινωνική αλληλεγγύη, την ανάπτυξη. Ενός φορέα που θα ενώσει τις διάσπαρτες δημοκρατικές δυνάμεις, αλλά θα διαθέτει και μια πολιτική αρχών για ένα μεγάλο αντιμνημονιακό μέτωπο.

Η νέα δανειακή σύμβαση αποτελεί ένα νέο μνημόνιο;
Ναι έτσι είναι .

Δεν υπήρχε ή δεν υπάρχει άλλη λύση, εδώ που έφτασαν τα πράγματα όπου οι αντοχές του ελληνικού λαού έχουν μηδενιστεί; Είναι μια λύση η νέα κυβέρνηση;
Η πολιτική της κυβέρνησης Παπαδήμου θα είναι μια πολιτική χρεοκοπία της δημοκρατίας, της κυριαρχίας και της κοινωνίας της χώρας. Ελπίζουν να ευημερούν οι αριθμοί και να υποφέρουν «μόνο» οι άνθρωποι. Αυτό δεν είναι λύση. Η χώρα οδηγείται σε αναγκαστική χρεοκοπία με χρέος διπλό του αρχικού, την δημόσια περιουσία στα χέρια των ξένων δανειστών ως εγγύηση και την κυριαρχία του κοινοβουλίου κουτσουρεμένη. Χάνει ακόμα και τη αρμοδιότητά του μαζί με τα ελληνικά δικαστήρια επί του κουρέματος ή μη των ομολόγων, η οποία παραδίδεται, πλέον, στα δικαστήρια της Αγγλίας και του Λουξεμβούργου.

Υπάρχει άλλος δρόμος;
Πραγματικές λύσεις υπήρχαν και υπάρχουν. Από την αρχή είχα προτείνει μια διασύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν άκουσαν. Τους εξήγησα ότι με την πολιτική τους οδηγούν τη χώρα σε ύφεση και αδυναμία αποπληρωμής των δανείων. Όταν με 100 ευρώ εισόδημα δεν μπορείς να πληρώσεις 5 ευρώ τοκοχρεολύσια πώς θα πληρώσεις με 80 ΑΕΠ 8 ευρώ τοκοχρεολύσια; Χύνοντας βενζίνη στη φωτιά; Με δανεισμό για δάνεια; Χωρίς επενδύσεις; Χωρίς ζήτηση; Λύσεις υπήρχαν για διαφορετικές συμφωνίες μεγαλύτερου χρόνου και χαμηλότερου επιτοκίου. Διαφορετικές διαπραγματεύσεις. Άνοιγμα στις πλούσιες αναδυόμενες αγορές που διαθέτουν σήμερα πολλαπλό ρευστό εκείνου της ΕΕ. Με την προώθηση του ευρωομόλογου. Τη δέσμευση της ΕΚΤ ότι θα δανείζει κράτη με τα ίδια επιτόκια που δανείζει τις τοκογλυφικές τράπεζες, δηλαδή, με 1,25-1,50% αντί 6% και 7%. Το τύπωμα επιτέλους χρήματος από την ΕΚΤ παρά τους φόβους της Γερμανίας για πληθωριστικό χρήμα. Διότι ακόμα και με αυτό, ένας πληθωρισμός του 6% θα τρώει ανά πενταετία την κάθε φορά αξία των δανείων κατά 20%. Ολων αυτών πρέπει να προηγηθεί η διαγραφή μη νόμιμου χρέους και ο μη συμψηφισμός του χρέους που έχει η Γερμανία προς την Ελλάδα.

Και τι έγινε τελικά κατά τη γνώμη σας;
Αντί των πιο πάνω, παρέδωσαν τα ελληνικά ομόλογα στο αγγλικό δίκαιο. Υποκατέστησαν τη δημοκρατία από τις εντολές του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου. Ξεπουλάν τη δημόσια περιουσία. Πράττουν άγρια ανακατανομή εισοδημάτων σε βάρος των φτωχότερων. Αυτό είναι, επίσης, μια αιτία παραγωγής ύφεσης!

Μετά την Ελλάδα η Ιταλία και πιθανόν, να έχει σειρά άλλη χώρα της ευρωζώνης. Αλήθεια πού οδηγείται η Ε.Ε.;
Η Ιταλία, ήταν εκείνη η χώρα που κρατούσε εδώ και δεκαετίες την πλέον φιλική στάση απέναντι στην ΕΟΚ και την ΕΕ. Το πρόσταγμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν παράγοντας προσανατολισμού για μια κοινωνία που συχνά όδευε χωρίς άλλη ταυτότητα. Η Ιταλία σφράγισε το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Όμως, σήμερα, βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Τους επόμενους μήνες πρέπει να αναζητήσει άνω των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για να πληρώσει τους δανειστές της. Πράγμα παραπάνω από δύσκολο. Για να γίνει πρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρξουν τρεις θεμελιακές αλλαγές. Πρώτον, όπως ήδη είπα, να κόψει χρήμα η ΕΚΤ ώστε να υπάρξει ρευστότητα. Δεύτερον να αρχίσει να δανείζει η ΕΚΤ τα κράτη χαμηλότοκα, και, τρίτον να αποκτήσει ο κεντρικός μηχανισμός σταθεροποίησης της ΕΕ την ικανότητα αξιοποίησης τριών τρισεκατομμυρίων, αντί των τωρινών 450 δισεκατομμυρίων

Θα υπάρχει ευρώ τους επόμενους μήνες;
Αν δεν υπάρξει ένας συνδυασμός από τα μέτρα που σας ανέφερα, τότε η Ιταλία θα χρεοκοπήσει και η Ευρωζώνη θα διαλυθεί.Εάν ληφθούν τα προαναφερθέντα μέτρα και συνδυαστούν με σειρά δικών μας, όπως είναι η μη αναγνώριση παράνομου χρέους, η ανακατανομή των βαρών στο εσωτερικό της χώρας, η προώθηση μιας κοινωνικά δίκαιης αναπτυξιακής πολιτικής, τότε ίσως υπάρξει λύση του «ελληνικού προβλήματος». Αλλιώς η χρεοκοπία είναι προ των πυλών, χειρότερη της Ιταλικής, διότι θα συνδυαστούν τα αρνητικά της χρεοκοπίας με την προηγηθείσα παράδοση πλούτου, δημόσιας περιουσίας και κυριαρχίας.

Ποια η ευθύνη της Γερμανίας;

Η ευθύνη της Γερμανίας θα είναι μεγάλη. Και αυτό διότι έχοντας ιστορικά «κόμπλεξ» φοβάται τον πληθωρισμό περισσότερο και από την καταστροφή της Ευρώπης. Εγκλωβισμένη σε αυτό που έχω ονομάσει από παλιά ως «οικονομικό εθνικισμό» πρόταξε τα στενά συμφέροντά της που υπονομεύουν την ίδια τη διεθνή της θέση, της ανάγκης άμεσης κινητοποίησης για τη βοήθεια στις ελλειμματικές χώρες και την στήριξη των μηχανισμών εξόδου από την κρίση. Δυστυχώς η Ευρώπη θα πληρώσει αυτές τις επιλογές του Βερολίνου, αλλά και η Γερμανία θα νιώσει τις συνέπειές τους.

Μήπως οδηγούμαστε σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων;
Τα σενάρια είναι πολλά. Ένα από αυτά είναι η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, που θα χωριστεί κύρια σε δύο κύκλους. Σε μια Ευρώπη πυρήνα της ΕΕ και σε μια περιφερειακή Ευρώπη. Αυτή ήταν μια πρόταση που διατυπώθηκε πρώτη φορά το 1994 από δύο γερμανικά κόμματα, το χριστιανοδημοκρατική (CDU) και η Χριστιανοκοινωνική (CSU) Ένωση. Αργότερα υπερίσχυσαν τα σχήματα των «εντατικών συνεργασιών» και της «ευέλικτης ολοκλήρωσης». Σήμερα διατυπώνονται παρόμοιες προτάσεις με εκείνες του 1994 ως προς την Ευρωζώνη. Να σπάσει, δηλαδή, η ζώνη σε «Εύρο του Βορά» και σε «Ευρώ του Νότου». Όλα αυτά είναι σχέδια. Για την Ελλάδα επείγουν δύο θέματα. Το ένα είναι να μη διαλυθεί αναρχικά η Ευρωζώνη και το δεύτερο είναι να αξιοποιήσει καταρχάς όλα τα μέσα μάχης που διαθέτει εντός της ΕΕ, όπως συμμαχίες, νομικά δικαιώματα, χρήση βέτο, πριν προσανατολιστεί σε άλλες σκέψεις.

«Σχίσμα» με αθηναϊκή υπογραφή


Η απάντηση για το… ποια ΔΑΠ είναι η «κανονική», ήρθε τελικά από την Αθήνα και μάλλον «εκπαραθυρώνει» το (πλειοψηφικό) κομμάτι της ΔΑΠ Ιωαννίνων που βρίσκεται σε αντίθεση με την ηγεσία της τοπικής ΝΟΔΕ.Συγκεκριμένα, η απόφαση της ΔΑΠ Πανεπιστημίων, αναφέρει ότι ουσιαστικά αναγνωρίζει ως νόμιμες της ανακοινώσεις που εκδίδει η ΝΟΔΕ και η ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων, καθώς και η ΔΑΠ (1) η οποία δεν συμφωνεί με τη ΔΑΠ (2) σχετικά με το αν υπάρχει ή όχι πρόβλημα με τη στέγαση της φοιτητιώσας νεολαίας της ΝΔ στα νέα της γραφεία, στην οδό Καλούδη. Μάλιστα, η κεντρική ανακοινώση της ΔΑΠ κάνει λόγω δημόσια για πρώτη φορά, για το πρόβλημα-«κοινό μυστικό» που υπάρχει στη ΔΑΠ Ιωαννίνων εδώ και χρόνια: χαρακτηρίζει «αγνώστου προέλευσης» την ανακοίνωση που καταγγέλλει την ηγεσία της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων και τη θεωρεί «προφανώς καθοδηγούμενη από συμφέροντα αμφίβολων προθέσεων». Ίσως μάλιστα να μπορεί η ανακοίνωση να θεωρηθεί ως «μήνυμα εξόδου» προς εκείνο το κομμάτι της ΔΑΠ που διαφωνεί, καθώς η κεντρική ανακοίνωση της παράταξης κάνει λόγο για «άσκηση πολιτικής εντυπώσεων τη λάσπη». Λίγη ώρα αργότερα, ανακοίνωση με υπογραφή «ΔΑΠ Ιωαννίνων» η οποία παρέθετε τα αποτελέσματα των τελευταίων φοιτητικών εκλογών, για καταλήξει: «Οι τζάμπα μάγκες δεν υπάρχουν πια. Τους πάτησε το τρένο..».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ο συμψηφισμός δεν αφορά τα λειτουργικά

Νέα δεδομένα που ανατρέπουν την πλειοψηφία των ισχυρισμών του Γ. Χριστοβασίλη για τη διαμάχη που υπάρχει με την Επιτροπή Διοίκησης έφερε στο προσκήνιο ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Κρανάς, παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες των συμφωνιών και κυρίως των προγραμματικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών. Οι αναφορές και επισημάνσεις του κ. Κρανά, αλλά και του εφόρου της Επιτροπής κ. Αρλέτου, δημιουργούν πλείστα ερωτηματικά για τη στάση της ΠΑΕ και του προέδρου της στο θέμα, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή, που οι αναιρέσεις σε όσα ο πρόεδρος της ΠΑΕ υποστήριξε την Κυριακή, προέρχονται μέσα από έγγραφα, τα οποία ο ίδιος υπογράφει ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ.Το μείζον ζήτημα, όπως ανακύπτει τουλάχιστον μέσα από τις δηλώσεις του κ. Κρανά δεν είναι ο συμψηφισμός των εξόδων που ζητά η ΠΑΕ για τα έργα στους Ζωσιμάδες, αλλά η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, για τα οποία η μεν ΠΑΕ υποστηρίζει, ότι πρέπει και αυτά να συμψηφίζονται και να αφαιρούνται από το λογαριασμό, η δε Επιτροπή επισημαίνει πως στην προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε επί διοίκησης Μπαράτσα, υπάρχει σαφής εξαίρεση της κάλυψης των λειτουργικών δαπανών. Όπως επισήμανε ο κ. Κρανάς, η ΠΑΕ έχει συνυπογράψει ότι θα δίνει το ποσό των 2500 ευρώ μηνιαίως για τα λειτουργικά, κάτι όμως που δεν έχει κάνει ποτέ. Απεναντίας, ζητά το συμψηφισμό και αυτών των εξόδων με τα τιμολόγια πού έχει προσκομίσει στην ΓΓΑ, οι υπηρεσίες της οποίας πάντως, ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί.«Η διοίκησή μας ως σήμερα δεν συνομολόγησε καμία σύμβαση με την ΠΑΕ, αλλά ως συνέχεια της προηγούμενης διοίκησης, σεβαστήκαμε και εφαρμόζουμε στο ακέραιο τις συμβάσεις που παραλάβαμε.Αναφορικά με το ύψος, ποσού 1.000.000 ευρώ, της δαπάνης της ΠΑΕ για εκτέλεση έργων στο Ζωσιμάδες (στέγαστρο, χλοοτάπητας), δεν είμαστε αρμόδιοι να κρίνουμε την αξιοπιστία του αλλά η Γ.Γ.Α στην οποία κατατέθηκαν τα τιμολόγια από τον κ. Πρόεδρο κατά τη συνάντηση του Ιουνίου, και ακόμα εκεί βρίσκεται και η εξέταση των όρων για τη μετατροπή του βοηθητικού γηπέδου από χλοοτάπητα σε πλαστικό τάπητα.Επιπλέον, οφείλουμε να σας διαβεβαιώσουμε, ότι ως σήμερα δεν λάβαμε καμία οικονομική ενίσχυση από την ΠΑΕ, ούτε ένα ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα του γηπέδου (φως, νερό, καύσιμα κλπ.), τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στην προγραμματική σύμβαση για συμψηφισμό και στα οποία είναι υποχρεωμένη η ΠΑΕ να συμμετέχει.Και πραγματικά, είναι δυνατό ο μισθωτής ενός σπιτιού ή καταστήματος να μην πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και τα άλλα λειτουργικά έξοδα του;», σημείωσε ο κ. Κρανάς.
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΕΔ είπε, ότι είναι αναγκαίο να αναλάβει κάθε σωματείο το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί και να συνεισφέρει, ώστε να μείνουν ανοιχτές οι αθλητικές εγκαταστάσεις, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του λουκέτου. Στο σημείο αυτό ανέφερε, ότι σε περίπτωση που δε δοθεί ο εγκεκριμένος, μειωμένος έστω κατά 50%, προϋπολογισμός από τη ΓΓΑ, ο ίδιος θα υποβάλει την παραίτησή του.«Δημόσιες δηλώσεις για την παραίτηση της διοίκησης και υβριστικά και χυδαία μηνύματα, όπως αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας σε βάρος μας προβληματίζουν τους πολίτες των Ιωαννίνων, χαρακτηρίζουν την ποιότητα των διοικούντων στο ποδόσφαιρο και καθιστά το ΔΣ της ΠΑΕ ηθικό αυτουργό σε πιθανά φαινόμενα βίας. Ο διάλογος είναι αυτός που λύνει τα προβλήματα και εμείς είμαστε ανοιχτοί και περιμένουμε να συζητήσουμε με οποιονδήποτε», πρόσθεσε.

Επιμέρους θέματα
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η επιμέρους αναφορά του κ. Κρανά σε θέματα που απασχολούν τις σχέσεις των δύο πλευρών, όπως για παράδειγμα η πληρωμή του ρεύματος για τη χρήση των προβολέων στους Ζωσιμάδες. Ο Γ. Χριστοβασίλης υποστήριξε, ότι είναι τεράστιο το ποσό των 700 ευρώ που ζητά η διοίκηση για κάθε παιχνίδι, όμως ο κ. Κρανάς παρουσίασε τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, μεταξύ των διοικήσεων Μπαράτσα – Κούγια, όπου αναφέρεται σαφώς, ότι η ΠΑΕ αναλαμβάνει τη δαπάνη με την πληρωμή 700 ευρώ!Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι ο κ. Κρανάς απαίτησε και μία συγνώμη από τον πρόεδρο του ΠΑΣ για την αναφορά του, ότι η ΠΑΕ κάλυψε τα έξοδα μετακίνησης του ιδίου προς την Αθήνα για τη συνάντηση στο γραφείο του κ. Μπιτσαξή, παρουσιάζοντας το αποδεικτικό της πληρωμής από τον ίδιο.

Οι παρεμβάσεις της Επιτροπής
Στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει κατά τη θητεία της ΕΔ αναφέρθηκε ο έφορος Π. Αρλέτος, τόσο στο Πανηπειρωτικό και τους Ζωσιμάδες, όσο και σε αυτές που θα γίνουν στο Κολυμβητήριο. «Το Κολυμβητήριο έχει τεράστια λειτουργικά έξοδα που φτάνουν τις 300.000 ευρώ το χρόνο. Αναγκαστήκαμε όλοι και τα σωματεία να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να λειτουργήσει», σημείωσε, για να προσθέσει πως ήδη εξετάζεται η αλλαγή του τρόπου θέρμανσης με την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως γι’ αυτό είναι να δοθεί από την Πολεοδομία εξαίρεση κατεδάφισης δεδομένου, ότι το Κολυμβητήριο δεν έχει… άδεια!Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την πλήρη ανακατασκευή του στίβου κωπηλασίας στην Παμβώτιδα που έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ