Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

Στις Βρυξέλλες η Δ.Γεωργακοπούλου

Ενημερωτική επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιεί η Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα από την ερχόμενη Δευτέρα (28.11.11) έως και την Τετάρτη (30/11/11),προσκεκλημένη των Ευρωβουλευτών κ.κ. Γιώργου Σταυρακάκη και Γιώργου Χατζημαρκάρκη.Η Γενική Γραμματέας μαζί με τους συναδέλφους της των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων κατά την παραμονή τους στις Βρυξέλλες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις πολιτικές και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα για θέματα αγροτικής ανάπτυξης, περιβάλλοντος και Περιφερειακής Ανάπτυξης, τόσο για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, όσο και για τις προτάσεις για την περίοδο μετά το 2013 που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Ειδικότερα το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει:
-Συναντήσεις Εργασίας με τον Αντιπρόεδρό και αρμόδιο για τις Οικονομικές, Νομισματικές Υποθέσεις και τη Ζώνη του Ευρώ, κ. Olli Rehn, τον Επίτροπο αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Johannes Hahn, την Επίτροπο αρμόδια για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, κα Ανδρούλλα Βασιλείου καθώς και με την Επίτροπο αρμόδια για την Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία, κα Μαρία Δαμανάκη.
-Ενημερωτική συνάντηση-συζήτηση με τους Ευρωβουλευτές κ. Σπύρο Δανέλλη και κ. Γιώργο Παπαστάμκο αναφορικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική κατά την περίοδο 2014-2020 και την Ευρωβουλευτή κα Συλβάνα Ράπτη για θέματα Απασχόλησης και Εσωτερικής Αγοράς
-Συναντήσεις εργασίας με τον Joseph Daul, Πρόεδρο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τον Horst Reichenbach), Επικεφαλής της "Ομάδας Δράσης" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα
-Συναντήσεις εργασίας με τους Ευρωβουλευτές κ. Γιώργο Σταυρακάκη, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και τον κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη, Συντονιστή της Ομάδας των Φιλελευθέρων στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού, κα Άννυ Ποδηματά (Αντιπρόεδρος ΕΚ), κα Μαριέττα Γιαννάκου (Επικεφαλής ΚΟ ΝΔ στο ΕΚ), και κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου (Αντιπρόεδρος ΕΚ) και την κα Μαριλένα Κοππά (Επικεφαλής ΚΟ ΠΑΣΟΚ στο ΕΚ)
-Ενημερωτική επίσκεψη/ξενάγηση στο νέο Κέντρο Πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "Parlamentarium"
-Συναντήσεις εργασίας με τον Guy Verhofstadt, Πρόεδρο της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τον Martin Schulz, Πρόεδρο της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θετική γνωμοδότηση για τη Μ.Π.Ε βιολογικού καθαρισμού Παραμυθιάς, με εναλλακτική διάθεση των εκροών


Το θέμα της γνωμοδότησης για το Περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο: «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων για τα Δ. Δ. Παραμυθιάς και Καρυωτίου του Δήμου Σουλίου» της Π.Ε. Θεσπρωτίας, κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης. Στη συνεδρίαση παρέστησαν και τοποθετήθηκαν εκτός των περιφερειακών συμβούλων, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, οι δήμαρχοι Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη – Μπότση και Πάργας Αθαν. Λιόλιος. Μετά από εξαντλητικό διάλογο, με επίκεντρο τον τελικό αποδέκτη, που βάσει της μελέτης προβλέπεται το καλοκαίρι να είναι είτε υπεδάφια διάθεση, είτε για άρδευση (που θα προκύψει από ειδική μελέτη που θα υποβάλλει ο Δήμος) και το χειμώνα ο ποταμός Κοκκυτός, η Επιτροπή, γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία υπό τον όρο εφόσον εξασφαλιστούν (από το Δήμο) οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ για μια εναλλακτική διάθεση των εκροών καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, να προσαρμοστεί το έργο στα νέα δεδομένα.Η Αντιπεριφερειάρχης, Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Τατιάνα Καλογιάννη, στην τοποθέτησή της, ανέφερε ότι ο οικισμός της Παραμυθιάς ανήκει στους οικισμούς Γ΄ προτεραιότητας (πληθ. μεγαλύτερος των 2.000), όπου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα έπρεπε να είχε αντιμετωπίσει τα ζητήματα της διαχείρισης των αστικών λυμάτων από το 2005. «Γίνεται δηλαδή κατανοητό, ότι υπάρχει υποχρέωση και δέσμευση της χώρας να λυθεί το ζήτημα πολύ δε περισσότερο όταν υπάρχουν και οι σχετικές χρηματοδοτήσεις και πιστώσεις (ΕΠΕΡΡΑΑ) σ΄ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία».Επίσης σε άλλο σημείο τόνισε: «Πιστεύουμε ότι ο Δήμος Πάργας θα πρέπει να εξετάσει άμεσα και υπεύθυνα το ζήτημα της διαχείρισης των λυμάτων κυρίως των οικισμών Καναλλακίου (Γ΄ προτεραιότητας) και της Αμμουδιάς (βρίσκεται σε περιοχή Natura 2000) διότι θα είναι από τις ελάχιστες περιοχές στην Περιφέρεια Ηπείρου που κινδυνεύει με κυρώσεις από την Ε.Ε.. Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι στη διάθεση του Δ. Πάργας για να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στον προγραμματισμό των αναγκαίων μελετών και έργων».

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Δ.Σ. Άρτας


Σε δύο ειδικές συνεδριάσεις, οι οποίες θα γίνουν διαδοχικά, καλούνται να παραστούν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας, την Πέμπτη, 1-12-2011, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος. Η πρώτη συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 7:30 για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης: Περισσότερα

Η Πρέβεζα φορά τα γιορτινά της

Από την Δημοτική Ενότητα της Πρέβεζας ξεκίνησε η τοποθέτηση του εορταστικού στολισμού.Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Χρήστος Μπαϊλης στόχος είναι να δημιουργηθεί γιορτινή ατμόσφαιρα στην πόλη που θα προσφέρει χαρά σε μικρούς και μεγάλους στην δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας.Από την επόμενη εβδομάδα αντίστοιχος στολισμός θα τοποθετηθεί τόσο στον Λούρο όσο και στον Ζάλογγο προκειμένου όλα τα τοπικά διαμερίσματα να αποκτήσουν εορταστική όψη.

Σύσκεψη στο δημαρχείο για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ

Σύσκεψη με στόχο τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ΧΥΤΑ, μετά το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών και τη συμμετοχή της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη, του αντιπροέδρου του ΦΟΔΣΑ Σάκη Βλέτσα και εκπροσώπων των Δήμων του Νομού.Στη συνάντηση αυτή έγινε σαφής η βούληση του συνόλου των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην υπάρξει κανένα κενό στη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Έτσι τα Δημοτικά Συμβούλια θα κληθούν να συζητήσουν την πολιτική νομιμοποίηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου, ωσότου εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση του Περιφερειακού Φορέα.Παράλληλα θα συζητήσουν την πρόταση για τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού προκειμένου να ανατεθεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό. Η διαδικασία αυτή πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ώστε να υπάρχει λύση το Μάιο, οπότε λήγει η σύμβαση της δοκιμαστικής λειτουργίας.Η συνάντηση των αυτοδιοικητικών όλου του Νομού θα επαναληφθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου και αφού θα έχουν προηγηθεί οι συζητήσεις στα Δημοτικά Συμβούλια, ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.«Ήταν η τρίτη συνάντηση που κάναμε. Όλοι μαζί προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Αυτό που τώρα προέχει είναι να προλάβουμε τους χρόνους ώστε να μην υπάρξει κανένα κενό στη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Ο στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την προστασία του περιβάλλοντος, να προχωρήσουμε την ανακύκλωση και να μην επιβαρύνουμε με νέα τέλη τους κατοίκους. Ήδη το οριστικό κλείσιμο της χωματερής στη Δουρούτη στο τέλος του έτους αποτελεί ένα μεγάλο βήμα», τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι σήμερα συμμετείχε για πρώτη φορά στη συνάντηση και εκπρόσωπος του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.«Ο ΧΥΤΑ πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, ο ΧΑΔΑ της Δουρούτης επιτέλους να κλείσει και με σωστό σχεδιασμό και πρόγραμμα να αντιμετωπίσουμε όλα τα θέματα στη διαχείριση απορριμμάτων», υπογράμμισε η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη.Η κ. Καλογιάννη έκανε γνωστό ότι το ΥΠΕΚΑ απέστειλε ήδη σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το εργοστάσιο επεξεργασίας, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών.Ο αντιπρόεδρος του Αναγκαστικού Συνδέσμου Σάκης Βλέτσας, τόνισε ότι πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια από όλους ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα κενό στη λειτουργία του ΧΥΤΑ, την οποία χαρακτήρισε απολύτως ικανοποιητική μέχρι σήμερα.«Πρέπει να συναποφασίσουμε τον τρόπο λειτουργίας του ΧΥΤΑ μετά το Μάιο και πρέπει να το κάνουμε άμεσα ώστε να είμαστε πλήρως έτοιμοι. Υπάρχει η διάθεση και η βούληση ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση», επεσήμανε ο κ. Βλέτσας.

Εκλογές στο Επιμελητήριο Άρτας


Την Κυριακή και τη Δευτέρα, 27 & 28 Νοεμβρίου και ώρες από 9:00 π.μ. έως 7:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Άρτας. Στις εκλογές θα πάρουν μέρος τρεις παρατάξεις που είναι: Η «Ανεξάρτητη Δημοκρατική Κίνηση» με επικεφαλής τον Παπάζογλου Χρήστο, η «Αναπτυξιακή Ενωτική Κίνηση Επιμελητηρίου» με επικεφαλής τον Μαγκούτη Δημήτριο και η «Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Βασιλείου Νικόλαο. Επίσης έθεσαν υποψηφιότητα, ως μεμονωμένοι υποψήφιοι, ο Κατσαούνος Γεράσιμος για το Εμπορικό Τμήμα και ο Κώστας Σταύρος για το Τμήμα Υπηρεσιών.

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ζίτσας στηρίζει τον αγώνα ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ

Μετά από μια αποτελεσματική παρέμβαση της παράταξης «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ζίτσας αποφάσισε να στηρίξει έμπρακτα τον δίκαιο αγώνα ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ.Έτσι ώστε να μην πληρώσουν την χρέη του κεφαλαίου και τα φαγοπότι του οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μικροεπαγγελματίες και οι συνταξιούχοι. Σε μια εποχή που η κυβέρνηση των Παπαδήμιων των λαϊκών και εργατικών αναγκών, μια κυβέρνηση των τραπεζιτών, των πολυεθνικών, της καπιταλιστικής σφηκοφωλιάς της ΕΕ-ΔΝΤ στέλνει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Πετσοκόβει τους μισθούς και τις συντάξεις. Κηρύσσοντας τον ολοκληρωτικό πόλεμο στην εργασία και την πρόοδο για να μπορεί η καπιταλιστική μειοψηφία να κερδοσκοπεί ασύστολα.Όχι οι εργάτες, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν θα πληρώσουν την χρεοκοπία του συστήματος. Καλούμαι άμεσα το Δήμο Ζίτσας να εφαρμόσει την απόφαση του. Καλούμαι και τους υπόλοιπους Δήμους να συνταχτούν με το κίνημα «δεν πληρώνω το χαράτσι τους, δεν πληρώνω την κρίση τους»

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΖΙΤΣΑΣ

Εκδήλωση για τα φωτοβολταϊκά στα Ιωάννινα


Μέχρι και 40% παραπάνω απόδοση μπορεί να έχει ο επενδυτής φωτοβολταϊκών επιλέγοντας σύγχρονους τρόπους εγκατάστασης. Αυτό είναι το μήνυμα ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της ελληνικής εταιρίας Mechatron την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 8:00 μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Hotel du Lac στην Α. Μιαούλη & Ίκκου στα Ιωάννινα.Το επενδυτικό περιβάλλον στον τομέα των φωτοβολταϊκών τείνει να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό λόγω της αναμενόμενης μείωσης των τιμών απορρόφησης του «πράσινου» ρεύματος. Αυτό καθιστά επιτακτικότερη την ανάγκη αναζήτησης της βέλτιστης λύσης από τους επενδυτές, η οποία θα αποφέρει τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή και, κατ’ επέκταση, οικονομική απόδοση. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρία θα παρουσιάσει στο επενδυτικό κοινό τα βασικά στοιχεία που αφορούν τα συστήματα «ιχνηλάτησης» του ήλιου, τα οποία αναγνωρίζονται πλέον ως ο σύγχρονος τρόπος κατασκευής Φ/Β. Τα συστήματα «ιχνηλάτησης του ήλιου» – γνωστά στην αγορά ως “solar trackers” – παρακολουθούν την τροχιά του ήλιου, έτσι ώστε κάθε στιγμή η θέση του Φ/Β να οδηγεί σε μέγιστη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας. Συγκριτικά με τις σταθερές βάσεις, τα συστήματα ιχνηλάτησης παρουσιάζουν μέχρι και 40% μεγαλύτερη απόδοση, κάτι το οποίο καθιστά πλεονεκτική μια τέτοια επένδυση όσον αφορά την οικονομική απόδοση σε βάθος χρόνου. Πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρία Mechatron είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρεία κατασκευής solar tracker που έχει καταφέρει, αξιοποιώντας το τμήμα επιστημονικής έρευνας που διαθέτει και την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών, να παρουσιάσει στην αγορά προϊόντα που εξασφαλίζουν μέγιστη απόδοση, μηδενική συντήρηση, 20 χρόνια εγγύηση και ταυτόχρονα ανταγωνιστική τιμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερα από τα μισά tracker που έχουν εγκατασταθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας ανήκουν στη σειρά Atlas της Mechatron.

Απομακρύνθηκαν επικίνδυνα δέντρα από το πάρκο της Κιάφας


Στην υλοτόμηση δένδρων από το πάρκο στην περιοχή της Κιάφας προχώρησε τις τελευταίες ημέρες το Δασαρχείο Ιωαννίνων με γνώμονα την απομάκρυνση των δένδρων που ήταν επικίνδυνα για την ασφάλεια κατοικιών και περαστικών. Μετά την σήμανση των δένδρων που έπρεπε να απομακρυνθούν, τα συνεργεία ανέλαβαν δράση. Η υλοτόμηση ολοκληρώθηκε χθες με την απομάκρυνση των δένδρων.Σύμφωνα με το δασοπόνο, εργολάβο έργων πρασίνου και υπεύθυνο των εργασιών στο πάρκο Γιώργο Κόκκα, ζητούμενο των εργασιών ήταν η ασφάλεια, καθώς ορισμένα δένδρα ήταν κοντά σε καλώδια της ΔΕΗ και άλλα πάνω από την παιδική χαρά του πάρκου.Όπως σημείωσε, αυτές οι εργασίες είναι απαραίτητες για την πρόβλεψη προβλημάτων και τυχόν ατυχημάτων. Στα διάκενα που δημιουργούνται θα ακολουθηθεί η διαδικασία καλλιεργειών είτε με τη φυσική αναγέννηση, είτε με τη δενδροφύτευση, υπογράμμισε. Ο κ. Κόκκας απάντησε και σε καταγγελίες περιοίκων για τις εργασίες στο πάρκο της Κιάφας. Όπως τόνισε, ορισμένες παρεμβάσεις είναι αναγκαίες για να μην προκληθούν προβλήματα. «Αν υπήρχαν προβλήματα, θα κατηγορούσαν τις υπηρεσίες. Δεν κόβουμε, καλλιεργούμε», συμπλήρωσε.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Σύλληψη για κατοχή ναρκωτικών


Συνελήφθη χθες το απόγευμα στην Πρέβεζα ένας 46χρονος από την Βαλανιδοράχη, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.Συγκεκριμένα, βρέθηκε πάνω του μία νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε κάνναβη βάρους 14 γραμμαρίων.Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα και στην αυλή του σπιτιού του, όπου βρήκαν 4 δενδρύλλια και μία ακόμη νάιλον σακούλα, η οποία περιείχε κάνναβη βάρους 355 γραμμαρίων.

Αναγνώστης για τον αγωγό αερίου στην Πέρδικα Θεσπρωτίας

Καλήμερα σας κ συγχαρητήρια για την ενημέρωση που μας προσφέρεται καθημερινά από το site σας.Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα του αγωγού που επρόκειτο να περάσει από την περιοχή της ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ.Τυχαίνει να έχω την μισή μου καταγωγή από το διπλανό χωριό ΑΓΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ και να γνωρίζω πολλή καλά τα συγκεκριμένα μέρη.Για όποιον ΗΠΕΙΡΩΤΗ δεν έτυχε να δει από κοντά αυτό το κομμάτι του νομού μας τον προτρέπω το συντομότερο να τα επισκεφθεί γιατί πιστεύω ακράδαντα πως ειναι από τα καλύτερα σημεία του ΙΟΝΙΟΥ.Αυτό που πάνε να κάνουνε με τον αγωγό θα το χαρακτήριζα έγκλημα .Σε μια καθαρά τουριστική περιοχή που ολόκληροι οι κάτοικοι έχουν επενδύσει στον τουρισμό ζούνε εδώ κ χρόνια από αυτόν μιας κ δεν έχουν άλλα εισοδήματα ζούνε αποκλειστικά από τις καθαρές κ παρθένες παραλίες τους.Το κράτος τώρα έρχεται ντε κ καλά χωρίς να έχει την απαιτούμενη έγκριση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής κ θέλει να καταστρέψει αυτό το μέρος με πρόσχημα το φτηνό αέριο στην ΗΠΕΙΡΟ.Σας ρωτάω λοιπόν τι έδωσαν στον λαό τα τελευταία χρόνια οι εκάστοτε πολιτικοί φτηνό για να δώσουνε κ τώρα?Άλλα συμφέροντα παίζονται κ εδώ κ βρήκανε ξανά τα θύματα εύκολα.Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ και σε αυτούς που γράφουνε κατά καιρούς στο site σας για τις δήθεν θέσεις εργασίας που θα προσφέρει η κατασκευή του αγωγού.Τους ρωτάω λοιπόν τι θα κάνουνε όλοι αυτοί που έχουνε επενδύσει τους κόπους μιας ζωής φτιάχνοντας εστιατόρια ενοικιαζόμενα δωμάτια super market καφετέριες ότι επιχείρηση σχετίζεται με τον τουρισμό γενικά θα πάνε να γίνουνε υπάλληλοι της ΔΕΠΑ??Ας σοβαρευτούνε επιτέλους μαζί τους κ οι υπεύθυνοι αυτού του τόπου κ ας ξαναεξετασουνε καλύτερα αυτό το ζήτημα.Θα πρέπει να διαφυλάξουμε τα μέρη που μας χάρισε ο ΘΕΟΣ σαν κόρη οφθαλμού κ με σωστές κινήσεις κ πρόγραμμα να τα αξιοποιήσουμε σωστά επιτέλους στο έπακρον.Η ΕΛΛΑΔΑ μπορεί να βγει από αυτήν την κρίση μόνο από τον έναν πνεύμονα που της έχει μείνει ζωντανός κ αυτός δεν είναι άλλος από τον τουρισμό.Κινήσεις σαν κ αυτές θα τις χαρακτήριζα με ένεση ευθανασίας στον ήδη φτωχό νομό μας.Θα παρακαλούσα αν είναι δυνατόν την δημοσίευση του άρθρου μου.

Με εκτίμηση ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υπογράφηκε η σύμβαση για το έργο βελτίωσης του υδροδοτικού συστήματος του ΣΥΔΚΛΙ

Στην υπογραφή της σύμβασης για την εγκατάσταση του εργολάβου προχώρησαν ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Δήμων Ιωαννίνων, προκειμένου να ξεκινήσει η εκτέλεση του έργου «βελτίωση υδροδοτικού συστήματος ΣΥΔΚΛΙ με σύστημα τηλεδιοίκησης και αντικατάσταση δικτύων».Η παρέμβαση αυτή γίνεται από τον ΣΥΔΚΛΙ ενώ ο Δήμος Ιωαννιτών καλύπτει τη διαχειριστική επάρκεια.Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας- Στερεάς- Ηπείρου με συνολικό προϋπολογισμό 6,9 εκατομμύρια ευρώ.Στο φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνεται η κατασκευή νέων δικτύων συνολικού μήκους 9,1 χιλιομέτρων, η αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης μήκους δέκα χιλιομέτρων, η κατασκευή τριών νέων δεξαμενών, η τοποθέτηση πέντε αντλητικών συγκροτημάτων, η κατασκευή έξι οικίσκων γεωτρήσεων και η τοποθέτηση 12 νέων πινάκων, σε αντικατάσταση υφιστάμενων παρωχημένης τεχνολογίας.«Η συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών με τον Σύνδεσμο Ύδρευσης είναι συνεχής και στοχεύει στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε επί σειρά ετών το λεκανοπέδιο, στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας αυτής ήταν εμφανή το καλοκαίρι και θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση ώστε να ολοκληρώσουμε έργα που θα λύνουν οριστικά και αμετάκλητα προβλήματα ελλιπούς υδροδότησης και θα απαντούν στις ανάγκες των επόμενων ετών», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Ο Πρόεδρος του ΣΥΔΚΛΙ Θανάσης Μανταλόβας, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο θα εκσυγχρονίσει τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και θα δημιουργήσει υποδομές τις οποίες έχει απόλυτη ανάγκη το λεκανοπέδιο.«Ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινούμε ένα μεγάλο έργο. Ένα έργο που θα λύσει προβλήματα αλλά θα αποτελέσει και μία τονωτική ένεση, στην τοπική οικονομία, σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη. Ο Σύνδεσμος δουλεύει πλέον σε σύγχρονες βάσεις, διευρύνει τις συνεργασίες του και βήμα- βήμα καλύπτει τα κενά του παρελθόντος», τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θανάσης Μανταλόβας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Δικογραφίες για το Φυσικό Αέριο

Χθες Πέμπτη, αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιώργο Κάτσινο, επισκέφθηκε την περιοχή της Πέρδικας και αξίωσε τη διακοπή των διερευνητικών εργασιών της ΔΕΠΑ ΑΕ, επισημαίνοντας την ειλημμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου για μη διέλευση του αγωγού από τα τουριστικά παράλια.Ταυτόχρονα ο Δήμος γνωστοποίησε ότι προτίθεται να κάνει παράσταση στον εισαγγελέα, αλλά και να καταθέσει αγωγή ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να σταματήσουν οι εργασίες, ενώ θα αναλάβει και τη νομική στήριξη, όσων τυχόν σε βάρος τους σχηματιστούν δικογραφίες.Χτες ξεκίνησαν να σχηματίζονται δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών, απείθεια, παράνομη βία και παράβαση του Ν. 4001/2011 ο οποίος ρυθμίζει τη λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων, σε βάρος 4 ατόμων μετά από εντολή της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ηγουμενίτσας.Πρόκειται για τον Αντιδήμαρχο Ηγουμενίτσας Σπύρο Κώστα,τον πρόεδρο της Δημοτικής κοινότητας Πέρδικας Σπύρο Ζωγράφο, το Δημοτικό Σύμβουλο Κώστα Ντάγκα και το μέλος της κίνησης πολιτών Κώστα Ντούρο.

Άλλα χθες, άλλα σήμερα…


Νεώτερη δήλωση έκανε πάλι ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και είναι γεγονός ότι τελικά δεν προλαβαίνουμε να διαβάζουμε για τις απόψεις του, οι οποίες μάλιστα είναι εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους. Έτσι, πριν από λίγες ημέρες, στις 7 Νοεμβρίου, δήλωνε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει στις εκλογές με αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου. Προχθές όμως σε συνέντευξή του σε Αθηναϊκή εφημερίδα σημείωνε ότι στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας και να γίνει η εκλογή από τη βάση του κόμματος! Πολύ συχνά λοιπόν δεν αλλάζει απόψεις ο κ. Οικονόμου;


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: Πρεμιέρα για τα διόδια με αυξήσεις


Αύξηση κατά 20% προβλέπεται για τις τιμές των διοδίων στην Εγνατία Οδό από τα μέσα Απριλίου, όπως προκύπτει από κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών.Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του νυν αναπληρωτή υπουργού Άμυνας και πρώην υπουργού Υποδομών, κ. Ιωάννη Ραγκούση για τη λειτουργία, τη συντήρηση, τη βελτίωση και την επέκταση της Εγνατίας Οδού επιβάλλονται διόδια στα τμήματα:
- Α/Κ Ηγουμενίτσας - Α/Κ Αράχθου
- Α/Κ Αράχθου - Α/Κ Καστοριάς (Δυτ. Σιάτιστας)
- Α/Κ Λαγκαδά - Α/Κ Στρυμόνα
- Α/Κ Στρυμόνα -Α/Κ Χρυσούπολης
- Α/Κ Χρυσούπολης - Α/Κ Ανατ. Κομοτηνής
Ως χρόνος έναρξης της είσπραξης των διοδίων ορίζεται η 1η Δεκεμβρίου «και μεταγενέστερα» για τους σταθμούς:
- Α/Κ Ηγουμενίτσας - Α/Κ Αράχθου

ΑΡΤΑ: Τρεις προτάσεις για την αναδιάρθρωση του ΤΕΙ Ηπείρου

Όπως ανακοινώθηκε από το ΤΕΙ Ηπείρου, έγινε δεκτή στη Συνέλευση του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, με μικρές αλλαγές, η εισήγηση του Προέδρου του Ιδρύματος Γρ. Γκίκα για το χωρικό και θεματικό εξορθολογισμό του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου.Η πρόταση του ΤΕΙ, εξετάζει τρία διαφορετικά σενάρια αναδιάρθρωσης του ΤΕΙ:Τη συνένωση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τη δημιουργία αυτόνομων σχολών ανά παράρτημα και τέλος τη δημιουργία 2 πόλων με σχολές μόνο στις 2 πόλεις Άρτα και Ιωάννινα.

Ημέρα Σταδιοδρομίας στο Πανεπιστήμιο


Τις εκδηλώσεις "Ημέρα Σταδιοδρομίας" και "Βραβεία Επιχειρηματικότητας", διοργανώνει η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) του Πανεπιστημίου.Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου την σήμερα Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 και από ώρα 09.00πμ.

Τρομοκρατική επιχείρηση ΜΑΤ-Αστυνομίας ενάντια στους κατοίκους της Πέρδικας που αντιστέκονται στη διέλευση αγωγού φυσικού αερίου


Τρείς μέρες τώρα (Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη 22-23-24 Νοεμβ.) ισχυρές δυνάμεις ΜΑΤ και Αστυνομίας παρουσία εισαγγελέα, έχουν εξαπολύσει τρομοκρατική επιχείρηση ενάντια στους κατοίκους της Πέρδικας, που αντιστέκονται στη διέλευση αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή τους (γεγονότα που θυμίζουν ανάλογη ακριβώς επιχείρηση, πριν από λίγα χρόνια στο Καρβουνάρι Παραμυθιάς).Οι κάτοικοι της Πέρδικας, με τους αιρετούς του χωριού Αντιδήμαρχο, Πρόεδρο-Συμβούλους της Δημοτικής Κοινότητας και την Κίνηση Πολιτών, προσπάθησαν να μην πραγματοποιήσει γεωλογικές έρευνες το μισθωμένο από την ΔΕΠΑ γεωτρύπανο, υπερασπίζοντας τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας και του 98% των συγχωριανών, όπως αυτοί είχανε εκφραστεί με σχετικό δημοψήφισμα για μη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή.Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, το απόγευμα της Τετάρτης, αποκαλύφθηκε ότι η ΔΕΠΑ είχε το «πράσινο φώς» για τις έρευνες από τον Δήμαρχο, που γνώριζε την όλη υπόθεση, αφού σε σχετικό αίτημα της Εταιρείας προς τον Δήμο Ηγουμενίτσας, για χορήγηση άδειας για την πραγματοποίηση των ερευνών, απάντησε ότι δεν απαιτείται άδεια του Δήμου!Κάτω από την παρουσία αρκετών Περδικιωτών, το Δ. Σ. επιβεβαίωσε την προηγούμενη απόφασή του για μη διέλευση αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή τους και αποφάσισε να συμμετάσχει σύσσωμο την Πέμπτη, στη κινητοποίηση των κατοίκων, για να σταματήσει το γεωτρύπανο της ΔΕΠΑ. Την Πέμπτη το πρωί ο δήμαρχος μετά από μια χλιαρή, σύντομη παρουσία στο χώρο του έργου, «ήλθε, είδε και απήλθε». Οι εργασίες, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, συνεχίστηκαν, με την παρουσία εισαγγελέα και της Αστυνομίας που «έκανε πλάτες» στον εργολάβο, ενώ απείλησε τους κατοίκους με συλλήψεις, πήρε στοιχεία οχημάτων και κατοίκων, απώθησε με τη βία νεολαίους του χωριού που είχαν ξαπλώσει στο δρόμο και κράτησε για αρκετή ώρα τον Αντιδήμαρχο, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας και εκπροσώπους της Κίνησης Πολιτών, σχηματίζοντας σε βάρος τους σχετική δικογραφία.ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την τρομοκρατική επιχείρηση των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών, που για μια άλλη φορά, με κυβερνητικές εντολές, στάθηκαν απέναντι στον «εχθρό λαό», στο πλευρό μιας εταιρίας, πρώτης στη λίστα για αποκρατικοποίηση, που σκοπό έχουν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων, να τους διασπάσουν, να υπονομεύσουν τον αγώνα του και να περάσουν τα σχέδια της ΔΕΠΑ.ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τον υπονομευτικό ρόλο του Δήμαρχου Ηγουμενίτσας, που παίζει σταθερά το ρόλο «Δούρειου ίππου» στον αγώνα των κατοίκων.Ο αγωγός Φ.Α. στην Πέρδικα, τα Ασφαλτικά στη Λωρίδα Σαγιάδας, ο ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι, το απειλούμενο έγκλημα στη «Γωνιά», σε συνδυασμό με την πολιτική της φτώχειας της ανεργίας και της τρομοκρατίας, διαμορφώνουν μια ζοφερή κατάσταση για τον λαό και τον τόπο, που απαιτεί τον συντονισμένο και ενιαίο αγώνα όλων των κατοίκων, για να αποτραπεί το έγκλημα που σχεδιάζουν για την περιοχή και για να ανατραπούν όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές.

Μ-Λ ΚΚΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου στην πόλη της Άρτας

Με ιδιαίτερη χαρά, τιμή και σεβασμό η Ιερά Μητρόπολη Άρτας θα υποδεχθεί και θα φιλοξενήσει επί τριήμερο, τεμάχιο του Ιερού λειψάνου του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως τού Θαυματουργού, κατόπιν ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ. Η υποδοχή και οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού.

Σεμινάριο από το Κ.Π.Ε. Κόνιτσας – Πραμάντων


Σεμινάριο - Εργαστήριο με θέμα «Βασικές Αρχές και Μεθοδολογία σε Προγράμματα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - Υγεία και Παραγωγικές Διαδικασίες», διοργανώνει από 9 έως 11 Δεκεμβρίου το Κέντρο Πειρβ/κής Εκπαίδευσης Κόνιτας - Πραμάντων. Το Σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, των Νομών εμβέλειας του Κ.Π.Ε. και θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και στη μαθητική Εστία της Κόνιτσας. Στόχος του είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που υλοποιούν ή προτίθενται να υλοποιήσουν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία.Το Κ.Π.Ε. Κόνιτσας - Πραμάντων θα δημιουργήσει αρχείο επιμορφωμένων εκπαιδευτικών, ώστε στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί να συμμετέχουν οι ήδη επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί συνοδευμένοι από τα σχολικά τους τμήματα. Γι’ αυτό το λόγο οι εκπαιδευτικοί που προτίθενται να επισκεφθούν το Κέντρο με τη σχολική μονάδα τους, για την παρακολούθηση ενός από τα περιβαλλοντικά προγράμματά του θα γίνονται αποδεκτοί, εφόσον έχουν παρακολουθήσει ένα από τα σεμινάρια που θα υλοποιήσει το Κ.Π.Ε. Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σεμινάριο του Δεκεμβρίου θα πρέπει μέχρι μεθαύριο, Σάββατο να αποστείλουν αίτηση συμμετοχής στους υπευθύνους Καινοτόμων Δράσεων των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης όπου ανήκουν. Πληροφορίες στο τηλέφωνο του Κέντρου: 26550-23825, καθώς και στην ιστοσελίδα του: www.kpekonitsas.gr.

ΣΤΕΦΑΝ ΝΤΕΜΟΛ:«Με απόφαση του Αγγελή, έφυγα από τον ΠΑΣ»

Για τους λόγους του διαζυγίου με τον ΠΑΣ Γιάννινα μίλησε ο Στεφάν Ντεμόλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα passports.gr. O Βέλγος τεχνικός κατονόμασε τον Βαγγέλη Αγγελή(σύμβουλο του Γιώργου Χριστοβασίλη) ως κύριο υπαίτιο της απομάκρυνσής του από τον πάγκο της ομάδας των Ιωαννίνων, ενώ έκανε λόγο για οικονομική ασυνέπεια της διοίκησης, τόσο στο δικό του πρόσωπο, όσο και των ποδοσφαιριστών.

Παρέμβαση Καχριμάνη για τα ΕΛΤΑ στη Φιλοθέη Άρτας

Με σημερινό του έγγραφο προς το Περιφερειακό Κατάστημα Ηπείρου των ΕΛΤΑ ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζητά την επαναλειτουργία του καταστήματος στην Φιλοθέη Άρτας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό εξυπηρετούσε τις ανάγκες πολλών κατοίκων και επιχειρήσεων. Αναφέρει ακόμα ότι η Περιφέρεια, είναι διατεθειμένη να συνδράμει, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, σε οποιαδήποτε ενέργεια απαιτηθεί για την επαναλειτουργία του καταστήματος.

Ψεύδη τα περί αμοιβής του Μωυσή Ελισάφ

Περισσότερες από τρεις φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο και τουλάχιστον δύο με σχετικές ανακοινώσεις, έγινε σαφές και ξεκάθαρο ότι τα Διοικητικά Συμβούλια στις δύο Κοινωφελείς Επιχειρήσεις του Δήμου και οι Πρόεδροί τους δεν αμείβονται.Παρόλα αυτά, συγκεκριμένοι κύκλοι, εξακολουθούν να διαδίδουν ψευδώς ότι ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μωυσής Ελισάφ, αμείβεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση.Πρόκειται για μία μεγάλη κακοήθεια που διακινείται από στρατευμένα κέντρα, με μοναδικό στόχο την δημιουργία εντυπώσεων.Είναι λυπηρό να επιχειρείται η σπίλωση ανθρώπων που αφιλοκερδώς κάνουν μία μεγάλη προσπάθεια να ανασυστήσουν δομές που είχαν απαξιωθεί και να προσφέρουν έργο, το οποίο κρίνεται από τους συμπολίτες.Η κριτική είναι επιβεβλημένη. Αλλά τέτοιου είδους ισχυρισμοί δεν μπορούν να αποτελούν μέρος μιας σοβαρής και κυρίως αξιόπιστης κριτικής.Η αλήθεια είναι μία και έχει ειπωθεί δημόσια σε όλους τους τόνους. Όσοι με, κατά συρροή ψεύδη θέλουν να παρουσιάσουν μία άλλη πραγματικότητα, εκτίθενται στην κοινή γνώμη. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι η εποχή όπου άλλα λέγονταν στο Δημοτικό Συμβούλιο και άλλα συνέβαιναν στην πράξη, η εποχή της αδιαφάνειας και της αναξιοπιστίας ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

2 Δεκεμβρίου στην Πρέβεζα η ημερίδα για την μετάδοση ψηφιακού σήματος

Μετά από αίτημα της Digea η προγραμματισθείσα για την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011 ενημερωτική ημερίδα ενόψει έναρξης της ψηφιακής μετάδοσης των κρατικών και ιδιωτικών καναλιών από το κέντρο εκπομπής «Ακαρνανικά», μετατίθεται για την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Π.Ε. Πρέβεζας, με ώρα έναρξης 11.00 π.μ.

Το Συντονιστικό του ΓΕΩΤΕΕ συνεδριάζει στην Ηγουμενίτσα

Η τακτική συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με τη συμμετοχή 45 γεωτεχνικών, εκλεγμένων στα ανώτερα όργανα διοίκησης του Επιμελητηρίου (Διοικητικό Συμβούλιο και Διοικούσες Επιτροπές) πραγματοποιείται στις 27 και 28 Νοεμβρίου, στην Ηγουμενίτσα, στο Ξενοδοχείο «ANGELIKA PALLAS».Οι εργασίες του Συντονιστικού Συμβουλίου θα ξεκινήσουν την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 5:00 μ.μ. και η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 8:00 μ.μ.Οι εργασίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στις 09:00 π.μ.Κύριο θέμα του Συντονιστικού Συμβουλίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. θα αποτελέσει το ζήτημα των νέων συνθηκών στον αγροτικό χώρο και του ρόλου του γεωτεχνικού σ’ αυτόν, ενώ παράλληλα θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν στο συντονισμό λειτουργίας και δράσης του κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου και των Διοικουσών Επιτροπών των Περιφερειακών Παραρτημάτων του Επιμελητηρίου και γενικότερα την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του ΓΕΩΤ.Ε.Ε..Οι εργασίες του Συντονιστικού Συμβουλίου θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 28/11 στις 15:00.

Από το Νέα Υόρκη απευθείας στην Πρέβεζα

Οι φίλοι της όπερας και της κλασικής μουσικής της Πρέβεζας και όχι θα έχουν ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Renée Fleming σε μια συγκλονιστική ερμηνεία της Ροντελίντα του Χέντελ το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου απευθείας από την Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης.Η παράσταση θα μεταδοθεί στις 7:30 το απόγευμα με υψηλής ποιότητας εικόνα και ήχο στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας στο πλαίσιο της τριετούς συνεργασίας του Δημοτικού Ωδείου «Σπύρος Δήμας» και της Μετροπόλιταν. Τιμή εισιτηρίου 8 και 4 ευρώ.Ο πρωταγωνιστικός ρόλος σε αυτή την όπερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρόλους Renée Fleming, η οποία έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 200 παραστάσεις από 21 διαφορετικές όπερες στο Met, σε μια ευρεία ποικιλία των μορφών. Αυτός δε, είναι ο μόνος μπαρόκ ρόλος στο ρεπερτόριο της.Η μουσική παράσταση θα καθοδηγείται από τον ειδικό στο μπαρόκ Harry Bicket, ο οποίος είναι ο κορυφαίος μαέστρος σ’ αυτό το είδος της μουσικής.Η γρήγορη κίνηση παραγωγή του Stephen Wadsworth κέρδισε τον κρίσιμο έπαινο για την κατάρτιση των στοιχείων που επηρεάζουν την ανθρώπινη ιστορία της Rodelinda, στην οποία μια βασίλισσα που είναι επίσης σύζυγος και μητέρα πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της (και απουσιάζει θρόνο του συζύγου της) από ένα κακό σφετεριστή. Στο πλευρό της η Stephanie Blythe και ο κόντρα-τενόρος Andreas Scholl.

ΑΡΤΑ: Συνέντευξη τύπου του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτη

Τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας επισκέφθηκε χθες το πρωί ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή. Ο κ. Μωραΐτης συνομίλησε με τους εργαζόμενους του Πτηνοτροφικού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στα οποία αναφέρθηκε εκτενώς στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις 10π.μ., από τα τα γραφεία του κόμματος στην Άρτα. «Μιλάμε για ένα χώρο των εργαζομένων όπου τα προβλήματα είναι τεράστια, είναι εκρηκτικά, μιλάμε για απλήρωτους εργαζόμενους εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα που ξεπερνάει τους 7 μήνες» είπε ο κ. Μωραΐτης και σημείωσε ότι «η υπόθεση πρέπει να παρθεί στα χέρια των ίδιων των εργαζόμενων». Τόνισε ότι ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς και το άρθρο 99 που έχει υπαχθεί ο συνεταιρισμός για την εξυγίανση δεν είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων και ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα κρατική χρηματοδότηση, αποκλειστικά στην κατεύθυνση αποπληρωμής των δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους. «Σ’ ότι αφορά το άρθρο αυτό είναι σίγουρο ότι έχει γίνει για να πάρουν τα χρήματα οι προμηθευτές. Αυτό αποδεικνύεται εφόσον το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι. Δηλώσαμε την αντίθεσή μας σ’ αυτό το άρθρο. Είπαμε ότι τα χρήματα που θα εκταμιευθούν απ’ τις τράπεζες αποκλειστικά και μόνο να χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των εργαζομένων» ανέφερε ο κ. Μωραΐτης. Επανέλαβε την πρόταση του ΚΚΕ για λαϊκή οικονομία και λαϊκή εξουσία ώστε να υπάρξει διέξοδος στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες.Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Μωραΐτης είπε πως αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας έγινε για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του αστικού πολιτικού συστήματος και να επιβάλει νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. «Θέλανε κυβέρνηση ισχυρή κοινοβουλευτικά, όπως ισχυρίζονται, για να μπορέσει να καταπνίξει τη λαϊκή αγανάκτηση και τη λαϊκή οργή» είπε ο βουλευτής. Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική δεν έχει τελειωμό, τόνισε. «Γι’ αυτό τα φτωχά λαϊκά στρώματα και κύρια η εργατική τάξη, η φτωχομεσαία αγροτιά, η νεολαία, οι μικροεπαγγελματίες πρέπει να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί αυτή την κυβέρνηση, να μην της δώσουν τα περιθώρια να πάρει κανένα παραπέρα αντιλαϊκό μέτρο, να πέσει όσο δυνατόν πιο γρήγορα».Ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός μετώπου αντίστασης, ανυπακοής, απειθαρχίας απέναντι σ’ αυτή την πολιτική, που θ’ αλλάξει το συσχετισμό δυνάμεων και θ’ ανοίξει τις προοπτικές για μια άλλη πολιτική, η οποία θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.Εν όψει και της απεργίας της 1ης Δεκεμβρίου ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν μία δυναμική απάντηση σε όλα αυτά τα σχέδια που απεργάζεται το κεφάλαιο. Η απάντηση, είπε, πρέπει να δοθεί και σε άλλους τομείς, μέσα από τη συγκρότηση λαϊκών επιτροπών, «ειδικά σήμερα που έχουμε αυτά τα χαράτσια, που έχουμε αυτή τη φοροληστεία στη λαϊκή κατοικία».

Παρεμβάσεις Περιφερειάρχη προς Υπ. Οικονομικών για θέματα Τουρισμού, Επιχειρήσεων και Χοιροτρόφων


Με έγγραφά του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ζητά την αντιμετώπιση προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο του Τουρισμού, τις Επιχειρήσεις και τους Χοιροτρόφους.

Εθελοντικός καθαρισμός της παραλίμνιας περιοχής Ιωαννίνων

H Περιφέρεια Ηπείρου, με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, συμμετέχει στην εκστρατεία «Καθαρίζουμε την Ελλάδα – Ομορφαίνουμε την Ελλάδα» που πραγματοποιεί σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδος ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ.Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011 σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός της παραλίμνιας περιοχής των Ιωαννίνων. Σημείο συνάντησης είναι η πλατεία Μαβίλη (Μόλος), ώρα 11.00 π.μ.. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2651087312 (Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας). Υποστηρικτής της πρωτοβουλίας είναι η εταιρία «ΖΑΓΟΡΙ». Στην εκστρατεία μπορούν να λάβουν μέρος επίσης σχολεία, περιβαλλοντικοί και άλλοι φορείς.

Σύσκεψη για τον ΧΥΤΑ


Σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία λειτουργίας του ΧΥΤΑ Νομού Ιωαννίνων και την ανανέωση της σύμβασης, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή στο Δημαρχείο.Στην σύσκεψη έχουν κληθεί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Τατιάνα Καλογιάννη, οι Δήμαρχοι του Νομού Ιωαννίνων και ο αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Σάκης Βλέτσας.

Η ανάπτυξη της Ηπείρου, μέσω της Ιόνιας Οδού…


Οι χωρικές επιπτώσεις του Δυτικού Άξονα στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα της Περιφέρειας Ηπείρου, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της μελέτης που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Πατρών για λογαριασμό της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας.«Η μεγάλη καθυστέρηση κατασκευής του βασικού έργου της Ιόνιας Οδού, σε συνδυασμό με τη γενικότερη δυσμενή οικονομική συγκυρία της χώρας θα οδηγήσει σε ανάλογη σοβαρή καθυστέρηση του συγκοινωνιακού εκσυγχρονισμού και της αναπτυξιακής αναδιάταξης της Περιφέρειας Ηπείρου τουλάχιστον κατά 10-20 χρόνια», είναι το συμπέρασμα που διατυπώνουν οι μελετητές, υπογραμμίζοντας ότι αυτό «συνεπάγεται την πληρωμή από την Περιφέρεια της Ηπείρου και τον πληθυσμό της ενός πολύ υψηλότερου τιμήματος για την επερχόμενη κρίση σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας».Επίσης, στη μελέτη τονίζεται πως πέρα από το βασικό συγκοινωνιακό δίκτυο, το οποίο περιλαμβάνει την Εγνατία, την Ιόνια και την Ολυμπία Οδό, η πλήρης ανάπτυξη των δυνατοτήτων της περιοχής θα εξαρτάται καθοριστικά τα επόμενα χρόνια, από την απαραίτητη συμπληρωματική ολοκλήρωση και τη λειτουργία των κάθετων οδικών αρτηριών της ενδοχώρας της περιφέρειας με τους κεντρικούς αυτούς άξονες.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Εξάρθρωση διεθνούς σπείρας διακίνησης ναρκωτικών ουσιών


Μετά από ευρεία και πολυήμερη επιχείρηση των Ελληνικών Αρχών Δίωξης Ναρκωτικών σε συνεργασία με τις αντίστοιχες των χωρών Ιρλανδίας και Μ. Βρετανίας, εξαρθρώθηκε διεθνής εγκληματική οργάνωση, η οποία εισήγαγε στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες κάνναβης από την Αλβανία, τις οποίες στη συνέχεια μετέφερε με οχήματα φορτηγά ψυγεία στη Μ. Βρετανία και ακολούθως στην Ιρλανδία.Ειδικότερα, πρωινές ώρες της 23ης Νοεμβρίου συνελήφθη στο λιμένα Ηγουμενίτσας Ιρλανδός υπήκοος, διότι στο έμφορτο με πορτοκάλια φορτηγό ψυγείο που οδηγούσε, βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα και κατασχέθηκαν συνολικά 120 κιλά κάνναβης. Ακολούθως στην Αττική συνελήφθησαν ένας ημεδαπός και ένας Ιταλός υπήκοος, μόνιμοι κάτοικοι Αθηνών, ενώ κατασχέθηκαν επιπρόσθετα:
- 103 κιλά κάνναβης σε αποθηκευτικό χώρο στην περιοχή Ασπροπύργου και
- 18 κιλά κάνναβης σε φορτηγό αυτοκίνητο που βρισκόταν εντός της αποθήκης, έτοιμα προς μεταφορά με προορισμό επίσης την Ιρλανδία, μέσω λιμένων Δυτ. Ελλάδας.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν εκτός του 15ου Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών-Όπλων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Ο.Π.Κ.Ε της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και στελέχη των Ομάδων Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας και ΣΔΟΕ Ηπείρου - Παράρτημα Ηγουμενίτσας.

Συνελήφθησαν τρεις Ρουμάνοι για κλοπή στην Άρτα


Συνελήφθησαν σήμερα πρώτες πρωινές ώρες στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, τρεις (3) αλλοδαποί, υπήκοοι Ρουμανίας, ηλικίας 54, 26 και 22 ετών, κατηγορούμενοι για κλοπή. Ειδικότερα, σε γενόμενο αστυνομικό έλεγχο στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι τρεις δράστες και το οποίο κινούνταν στη Βλαχέρνα Άρτας, βρέθηκαν εντός του αυτοκινήτου:
-Εβδομήντα έξι (76) ηλεκτρολογικές ασφάλειες
-Οκτώ (8) αμπερόμετρα
-Δέκα έξι (16) ηλεκτρολογικοί διακόπτες
-Μία(1) πρίζα τριφασικού ρεύματος και πέντε (5) πλαστικές στρόφιγγες
-Ένα (1) σώμα καλοριφέρ και ένα (1) μοτέρ
-Τέσσερις (4) μεταλλικές ανοξείδωτες πόρτες
-Καλώδια τα οποία περιέχουν χαλκό, περίπου διακοσίων είκοσι (220) κιλών, την κατοχή των οποίων δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες λίγο νωρίτερα είχαν αφαιρέσει τα κλοπιμαία από πρώην συσκευαστήριο εσπεριδοειδών, ιδιοκτησίας ημεδαπής στην Άρτα.Εντός του οχήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία ενώ τα κλοπιμαία αποδόθηκαν στην νόμιμη ιδιοκτήτρια τους.Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Προκαλεί του Έλληνες ο Κάρολος Παπούλιας:Δαπάνες 4,8 εκατομμύρια ευρώ από την Προεδρία της Δημοκρατίας!!!

Ο σεβασμός στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα είναι αυτονόητος. Όσο αυτονόητα θεωρούνται η υποταγή και ο σεβασμός στο δημόσιο συμφέρον. Το συμφέρον αυτό προτάσσεται έναντι όλων των άλλων και υπηρετείται έμπρακτα πολύ περισσότερο σε περιόδους δύσκολες για τον τόπο, όπως η σημερινή.Υπʼ αυτή την έννοια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συν αυτώ υπάλληλοι και λοιποί ακόλουθοι όφειλαν να ευθυγραμμιστούν πρώτοι με τις ανάγκες και τις επιταγές των καιρών. Διαβάστε και αξιολογήστε μόνοι σας τις αμοιβές και τα προνόμιά τους έναντι όλων των άλλων Ελλήνων πολιτών.Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε, την 13η Σεπτεμβρίου 2011, στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, και αποκάλυψε η εκπομπή «Πέτρα Σκανδάλου» του zougla radio, στα έξοδα του τακτικού προϋπολογισμού του 2011 περιέχονταν και οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας για το οικονομικό έτος 2010. Δηλαδή, οι αποδοχές και τα έξοδα παράστασης του κ. Κάρολου Παπούλια, οι αμοιβές των πολιτικών και στρατιωτικών υπαλλήλων, τα έξοδα μετακίνησης, διατροφής, ιματισμού, εστίασης και άθλησης, κ.τ.λ.. Τα νούμερα είναι δυσθεώρητα. Σοκάρουν και προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα.

Επειδή δεν τα τρώμε «όλοι μαζί»
Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα. Επομένως, οι πάντες γνωρίζουν, ιδιαίτερα όταν δεν διαθέτουν κοντή τη μνήμη. Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε εις εκ των δανειστών, ή αν κάποιος το επιθυμεί, «χορηγών» του Ανδρέα Παπανδρέου. Μαζί με τον επιχειρηματία από τη Συρία και έναν από τους πυλώνες της αυλής του ιδρυτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Χάλακ. Ακόμη και σήμερα η οικογένεια του Καστρίου συνομιλεί ή συνταξιδεύει μετά του Άραβα επιχειρηματία (πρόσφατη περιοδεία στις αραβικές χώρες μετά του Νίκου Παπανδρέου και συμβούλων του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου).Ως «χορηγός» και, κατά τα έγγραφα, δανειστής του Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Κάρολος Παπούλιας δεν αντιμετώπιζε προφανώς οικονομικά προβλήματα. Όταν οι καιροί είναι δύσκολοι και πολιτικά ου μενετοί, ο κάθε Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να δίνει πρώτος το παράδειγμα.Με λίγα λόγια, η Προεδρία της Δημοκρατίας θα έπρεπε, για την ίδια την υστεροφημία του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα και μόνον, να περιορίσει δραστικά τα έξοδά της. Στην Ελλάδα του 2011, 500.000 άνθρωποι ζουν χωρίς καθόλου εισοδήματα, σύμφωνα με την έκθεση της Τραπέζης Ελλάδος, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου. Δηλαδή, μόλις προ εικοσιτεσσάρων ωρών. Δεν δικαιολογείται, λοιπόν, ο Πρόεδρος της πτωχής πλην τιμίας (;) Ελλάδος να απολαμβάνει μισθοδοσίας κατά πολύ ανωτέρας του πλανητάρχη Μπαράκ Ομπάμα (200.000 $ ετησίως), το δε κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών (;) της Προεδρίας να ανέρχεται στο αναγραφόμενο ποσό.

Οι αμοιβές του Προέδρου και των υπαλλήλων
Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι -για το 2010- οι αμοιβές του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέρχονται σε 277.469 ευρώ, χωρίς να συμπεριλάβουμε τα έξοδα παράστασης, τα οποία αγγίζουν τα 77.593 ευρώ ετησίως.Δηλαδή, με έναν πρόχειρο υπολογισμό θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο -αξιοσέβαστος κατά τα άλλα- Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει από το ελληνικό κράτος γύρω στα 355.062 ευρώ ετησίως.Περισσότερα χρήματα και από τον πρόεδρο των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα. Για μια θητεία, το ποσό ανέρχεται στα 1.777.530 ευρώ.Η πρόκληση, όμως, δεν σταματάει. Ανατρέχοντας στη λίστα των επίσημων στοιχείων, βλέπουμε ότι οι αμοιβές των πολιτικών υπαλλήλων της Προεδρίας βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη, αγγίζοντας τα 2.052.935 (!) ευρώ ετησίως. Κανείς βέβαια δεν γνωρίζει πόσοι υπηρετούν, εάν είναι μετακλητοί και από πού έχουν αποσπασθεί.Αδικημένοι, ωστόσο, πρέπει να νιώθουν οι στρατιωτικοί που φρουρούν την προεδρία, καθώς το ελληνικό Δημόσιο δαπανά μόνο 664.872 ευρώ.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κατηγορίες οι οποίες φέρουν την κωδική ονομασία «Πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες» και «Πρόσθετες και παρεχόμενες παροχές», για τις οποίες, χωρίς να διευκρινίζεται σε ποιες πληρωμές και σε ποιες παροχές αναφέρονται, δαπανώνται 425.226 και 438.683 ευρώ αντίστοιχα. Μικρότερα ποσά φαίνεται να δαπανώνται για μετακινήσεις (14.843 ευρώ), για προμήθειες υγειονομικού υλικού και ειδών καθαριότητας (24.360 ευρώ) και για προμήθειες κεφαλαιακού εξοπλισμού (26.622 ευρώ).Όσον αφορά στις προμήθειες για είδη συντήρησης εγκαταστάσεων, διατροφής, ιματισμού, υπόδησης, εστίασης και άθλησης, τα χρήματα που φεύγουν από την τσέπη των φορολογούμενων, προκειμένου να καλυφθούν οι παραπάνω «ανάγκες», αγγίζουν τα 104.500 ευρώ.

Δεν δίνουν στοιχεία!
Η εκπομπή «Πέτρα Σκανδάλου», στην προσπάθειά της να μάθει τον αριθμό των πολιτικών υπαλλήλων που εργάζονται στην Προεδρία της Δημοκρατίας, επικοινώνησε με την υπεύθυνη του διοικητικού τμήματος, την κυρία Αικατερίνη Φλώρου, η οποία με «περισσή ευγένεια» έκλεισε επιδεικτικά το τηλέφωνο, λέγοντας πως δεν δίνει τέτοια στοιχεία, χωρίς μάλιστα να μας εξηγήσει σε ποιον πρέπει να αποταθούμε, προκειμένου να πληροφορηθούμε τον ακριβή αριθμό.

Συνάντηση Φ.Φίλιου με τα σωματεία κολύμβησης

Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στο κολυμβητήριο μετέφεραν στο Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο οι εκπρόσωποι των σωματείων, ζητώντας τη συνδρομή του Δήμου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του.Το βασικό ζήτημα σχετίζεται με την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και ειδικά με την προμήθεια καυσίμων για τη θέρμανση της πισίνας.Ο Δήμαρχος στις δηλώσεις που έκανε, αμέσως μετά τη συνάντηση αυτή, σημείωσε ότι τα προβλήματα ήταν γνωστά εδώ και ενάμισι χρόνο, όμως δεν υπήρξαν εγκαίρως οι ανάλογες πρωτοβουλίες προκειμένου να επιλυθούν.«Ο Δήμος θα συμβάλλει για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας χορηγώντας, μέσα στα νόμιμα πλαίσια, κάποια ποσότητα καυσίμων. Τις επόμενες ημέρες, σε συνάντηση όλων των εμπλεκομένων θα αναζητήσουμε μία μόνιμη και ουσιαστική λύση», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.Ο Δήμαρχος τόνισε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και μόνο όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι, έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις τόσο από την Διοίκηση του ΕΑΝΚΙ όσο και από τα σωματεία.

«Αποσχιστικές τάσεις» στη Μουκοβίνα

Μπορεί στη λογική του κράτους να είναι η συνένωση αυτοδιοικητικών μονάδων με στόχο την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία, αλλά και την οικονομία, ωστόσο ούτε η μεταρρύθμιση του «Καποδίστρια», ούτε αυτή του «Καλλικράτη» που ακολούθησε, με τις συνενώσεις σε μεγάλη κλίμακα Δήμων και Κοινοτήτων, στάθηκαν ικανές να «σβήσουν» την επιθυμία των κατοίκων να ανήκουν σε μικρά υποσύνολα.Τη στιγμή, λοιπόν, που τα ονόματα των πρώην κοινοτήτων τείνουν να εκλείψουν από το χάρτη, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αίτημα 179 κατοίκων των Συνοικισμών Μουκοβίνας και Κάμπου της τοπικής Κοινότητας Μπεστιάς Δήμου Δωδώνης, να ζητήσουν τη σύσταση ξεχωριστής τοπικής κοινότητας με την ονομασία «Μουκοβίνα».Βασικό τους επιχείρημα το ότι υπάρχει πρόβλεψη σε διάταξη του νόμου ότι με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και γνώμη του οικείου δημοτικού συμβουλίου, μπορεί οικισμός που έχει απογραφεί ως αυτοτελής να αποτελέσει τοπική ή δημοτική κοινότητα, κάτι που ισχύει για τους δύο συνοικισμούς. Μέχρι το έτος 1966 οι δύο Συνοικισμοί Μουκοβίνας και Κάμπου αποτελούσαν ξεχωριστή ενιαία Κοινότητα με την ονομασία «Μουκοβίνα»,όπως τούτο εμφανίζεται και στο ΦΕΚ της απογραφής του έτους 1961, κατά την οποία είχαν απογραφεί αυτοτελώς οι δύο αυτοί συνοικισμοί.Το έτος 1967 δυνάμει του υπ’ αριθμ.316/6-6-1967 Βασιλικού Διατάγματος καταργήθηκε η Κοινότητα Μουκοβίνας, με απογεγραμμένους τότε κατοίκους 199, και ενώθηκε με την υφιστάμενη και τότε Κοινότητα Μπεστιάς με απογεγραμμένους τότε κατοίκους 191 και αποτέλεσαν έκτοτε την ενιαία Κοινότητα Μπεστιά.Παρά ταύτα και μετά το 1967 και στη συνέχεια, οι δύο Συνοικισμοί Μουκοβίνας και Κάμπου απογράφονταν αυτοτελώς, όπως αυτοτελώς απογράφησαν και στην απογραφή του 2001, με 73 κατοίκους η Μουκοβίνα και 63 κατοίκους ο Κάμπος. Αυτοτελώς απογράφησαν οι δύο Συνοικισμοί και κατά την απογραφή του 2011, της οποίας τα στοιχεία δεν έχουν οριστικοποιηθεί-επισημοποιηθεί.Τόσο από της εποχής τους τουρκοκρατίας, όσο και μετά την απελευθέρωση της περιοχής από τους τούρκους (1912-1913),η Μουκοβίνα αποτελούσε ξεχωριστή κοινότητα και μάλιστα επί εποχής τουρκοκρατίας αποτελούσε η Μουκοβίνα το ένα από τα 66 χωριά που αποτελούσαν τότε την «Σουλιώτικη Συμπολιτεία», όπως μεταξύ άλλων και η Μπεστιά, το Ντραγοβέτσι, η Άρδοση, η Λίπα, η Μπάλα, ο Ρωμανός, το Συστρούνιον, Δερβίζιανα και άλλα, που άρπαξαν οι Σουλιώτες από τους Παραμυθιώτες αγάδες και Γιαννιώτες μπέηδες (Σταγειρί της «Ηπειρωτικά Χρονικά 1819»).Κατά τα αναφερόμενα στην εξεταζόμενη αίτηση και σύμφωνα με την απογραφή έτους 2001, κατά την οποία οι 2 Συνοικισμοί είχαν 136 μόνιμους κατοίκους, ο δε Συνοικισμός Μπεστιάς είχε 175 κατοίκους, υφίσταται πληθώρα κοινοτήτων με απογεγραμμένο πληθυσμό κάτω των 136 κατοίκων και κάτω των 100 κατοίκων και κάτω των 50 κατοίκων.Οι Συνοικισμοί Μουκοβίνας και Κάμπου αποτελούσαν και αποτελούν ξεχωριστή ενορία, όπως επίσης μέχρι πριν λίγα χρόνια είχαν δικό τους δημοτικό σχολείο, αποτελούν και οι δύο Συνοικισμοί ξεχωριστή κτηματική περιφέρεια ως αγρόκτημα Μουκοβίνας, σε σχέση με το αγρόκτημα Μπεστιάς, οι δύο Συνοικισμοί Μουκοβίνας και Κάμπου είναι όμοροι και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, απέχουν δε οδικώς από τον Συνοικισμό Μπεστιάς περί τα 10 με 15 χιλιόμετρα.Εκτός, βέβαια, από τους ιστορικούς λόγους και για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης, υπάρχει και ένα επιπλέον στοιχείο, που ίσως συνδέεται με το αίτημα. Στο παρελθόν, η συνένωση των δύο πρώην Κοινοτήτων Μπεστιάς και Μουκοβίνας αποτέλεσε και αιτία αντιδικιών μεταξύ κατοίκων Μουκοβίνας και της Κοινότητας Μπεστιάς ως προς την εφαρμογή και τήρηση των διατάξεων του κληροδοτήματος Σ. Τζιώρτζη που συστήθηκε προ πολλών δεκαετιών υπέρ των κατοίκων της τέως Κοινότητας Μουκοβίνας, όπως τούτο προκύπτει από την αριθμ.9825/1978 απόφαση του Εφετείου Αθηνών.Το δημοτικό συμβούλιο Δωδώνης στη συνεδρίασή του στις 31 Οκτωβρίου εξέφρασε ομόφωνα θετική γνώμη στο αίτημα και αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στο Υπουργείο Εσωτερικών για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για την σύσταση της νέας Τοπικής Κοινότητας με την ονομασία «Μουκοβίνα». Αξίζει να σημειωθεί ότι θετική ήταν και η ψήφος του Προέδρου της κοινότητας Μπεστιάς Δημήτρη Κολιάκη.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ