Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011

Αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ζητά ο Θανάσης Οικονόμου!


«Πρέπει να υπάρξει αλλαγή ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ και η εκλογή του νέου ηγέτη να γίνει από τη βάση του κόμματος, με κάλπη και όχι μέσα από το Συνέδριο ή το Εθνικό Συμβούλιο». Αυτό επισημαίνει με συνέντευξή του στη «metro» ο βουλευτής Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου, προσθέτοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να έχει τον απαραίτητο χρόνο για να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται για την βιωσιμότητα της Οικονομίας.

Κοινή συνέντευξη Φίλιππα Φίλιου και Γαβριήλ Παπαναστασίου: Συλλογική η προσπάθεια για την ανάπτυξη του τουρισμού

Με στόχο να καταδείξουν ότι η τουριστική ανάπτυξη αλλά και η τουριστική προβολή, είναι προσπάθεια συλλογική, οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος και Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου έδωσαν σήμερα κοινή συνέντευξη τύπου. Αφορμή ήταν η κατάταξη της πόλης των Ιωαννίνων στη χρυσή πεντάδα των αγαπημένων προορισμών και η επιλογή του Ζαγορίου ως ο κορυφαίος αγαπημένος ορεινός προορισμός.Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος οι διακρίσεις αυτές, δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς, αλλά αποτελούν πρόκληση ώστε η περιοχή να επενδύσει στον τουρισμό και αυξάνουν τις υποχρεώσεις ώστε όλοι να γίνουμε καλύτεροι.«Το γεγονός της διάκρισης δεν είναι αφορμή για πανηγυρισμούς, ούτε θέλουμε να δώσουμε τέτοιες διαστάσεις σε αυτό. Μας δημιουργεί όμως υποχρεώσεις. Έχουμε λοιπόν υποχρέωση όλοι να επενδύσουμε στον τουρισμό και πρέπει να το κάνουμε από κοινού, σε επίπεδο Ηπείρου. Το επόμενο διάστημα πρέπει να επιδοθούμε σε εκστρατεία προβολής της περιοχής σε στοχευμένες αγορές και με ξεκάθαρους στόχους. Τον συντονισμό μιας τέτοιας πρωτοβουλίας μπορεί να τον έχει η Περιφέρεια Ηπείρου και όλοι εμείς, οι Δήμοι να συνεπικουρήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος ο οποίος παράλληλα σημείωσε πως οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα πρέπει να αναλογιστούν τις δικές τους υποχρεώσεις και να κατανοήσουν πως στην περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης ο ανταγωνισμός γίνεται πολύ σκληρός. Και ο ανταγωνισμός αυτός αφορά και στις τιμές και στην παροχή υπηρεσιών.«Είναι μία πρόκληση και μία πρόσκληση. Πρόκληση για να γίνουμε καλύτεροι και πρόσκληση προς όλους τους Έλληνες να έρθουν και να γνωρίσουν την περιοχή μας», τόνισε ο κ. Φίλιος.Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου σημείωσε πως η διάκριση για τα Γιάννινα και το Ζαγόρι είναι μία επιτυχία την οποία χαρίζουν οι επισκέπτες των περιοχών. «Οι υποχρεώσεις της αυτοδιοίκησης και των επιχειρηματιών είναι μεγάλες. Πρέπει να δώσουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας. Πρέπει να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και τις καλές τιμές ώστε να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των τελευταίων ετών», υπογράμμισε ο κ. Παπαναστασίου.Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα είναι η ανάγκη συνεχούς συνεργασίας των φορέων της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να επιλύονται ζητήματα και να αναπτυχθούν συγκεκριμένες δράσεις για τη στήριξη του τουριστικού τομέα.

«Πάργα- ο ξεριζωμός ενός λαού»


«Πάργα- ο ξεριζωμός ενός λαού» είναι ο τίτλος του βιβλίου της εκπαιδευτικού και δημοτικού συμβούλου Πάργας Κατερίνας Ντάσση η παρουσίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην «Θεοφάνειο» αίθουσα της Πρέβεζας.Το βιβλίο αποτυπώνει γλαφυρά την πολυτάραχη ιστορία της περιοχής και την δραματική φυγή των Παργινών στην Κέρκυρα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι οποίοι ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους παίρνοντας μαζί τους τα οστά των προγόνων τους.Την παρουσίαση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πάργας Αθανάσιος Λιόλιος, ο πρώην Δήμαρχος Φαναρίου Γιώργος Καούρης, αιρετοί και φορείς από την Πάργα,την Πρέβεζα και την Αρτα καθώς και οι αντιδήμαρχοι Πρέβεζας κ.Κορωναίος και Φραγκούλης.Την εκδήλωση συντόνισε η Λέκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σουζάνα Νικολάου ενώ ομιλητές ήταν εκτός από την συγγραφέα ο πρώην Νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου καθώς και η φιλόλογος Εφη Δημητρίου.Ο κ.Ιωάννου αναφέρθηκε στην μακρόχρονη γνωριμία του με την μαχητικη δασκάλα (όπως χαρακτήρισε την κ.Ντάσση) , την επιμονή της , το ενδιαφέρον και την αγάπη για τον τόπο της.Ο πρώην Νομάρχης Πρέβεζας στάθηκε στα ιστορικά στοιχεία του βιβλίου και παραλλήλισε εκείνες τις δυσκολες εποχές με τις δυσκολίες που περνά σήμερα η χώρα μας.«Σήμερα καλούμαστε να αγωνιστούμε στην δικτατορία των αγορών και πιστεύω ότι μπορούμε και πάλι να πετύχουμε» κατέληξε ο κ.Ιωάννου παροτρύνοντας την κ.Ντάσση να ξεκινήσει το επόμενο συγγραφικό της έργο.Η φιλόλογος κ,Δημητρίου χαρακτήρισε το βιβλίο ως μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση της τοπικής ιστορίας με άριστες γεωγραφικές πληροφορίες ενώ η συγγραφέας παίρνοντας τον λόγο ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους Θανάση Βέργο και Μίμη Αμβρακιώτη για την βοήθεια που της προσέφεραν σε αυτή της την συγγραφική απόπειρα.«Η ιστορία δεν μένει προσκολλημένη, ταξιδεύει και αποτελεί παράδειγμα για τις επόμενες γενιές»κατέληξε η Κατερίνα Ντάσση υπογραμμίζοντας ότι το βιβλίο προέκυψε από την μεγάλη αγάπη της για την πόλη της Πάργας η οποία μπορεί να μην είναι η γενέτειρά της ωστόσο είναι ένας τόπος που κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά της…

Συνάντηση του Δημάρχου με τον Βουλευτή Θανάση Οικονόμου

Με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Η συνάντηση ήταν συνέχεια άλλων δύο που είχαν γίνει στην Αθήνα και των επισκέψεων που είχαν γίνει στα αρμόδια υπουργεία για κρίσιμα θέματα της πόλης, όπως το Σχέδιο Δροσιάς, το Σχέδιο Σεισμοπλήκτων, το Ρυθμιστικό και το Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης και το Πράσινο Ταμείο.Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα ζητήματα της πόλης των Ιωαννίνων και οι δυνατότητες παρέμβασης όλων, ώστε ν’ αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα απαντούν στην οικονομική κρίση.«Είχαμε μία γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία, συνέχεια αυτών που είχαν γίνει στην Αθήνα και των επισκέψεών μας στα αρμόδια υπουργεία, τόσο για σημαντικά ζητήματα της πόλης όσο και για θέματα καθημερινότητας. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός, ότι ξεκινά η πληρωμή έργων του Θησέα μέσω του ΕΣΠΑ και έργο της ΔΕΥΑΙ είναι το πρώτο στην Ελλάδα το οποίο θα αποπληρωθεί.Παράλληλα με τον κ. Οικονόμου συζητήσαμε και ζητήματα καθημερινότητας, όπως είναι η ανάπτυξη λαικών αγορών στις συνοικίες και του έδωσα μία πλήρη και αναλυτική εικόνα για την οικονομική κατάσταση του Δήμου», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.«Κοινός μας στόχος είναι η πόλη, το κοινό μας σπίτι δηλαδή. Η συνεργασία μας είναι διαρκής και στο πλαίσιο αυτό είχαμε πραγματοποιήσει επισκέψεις και συναντήσεις σε πολλά υπουργεία.Γνωρίζουμε όλοι την οικονομική στενότητα που υπάρχει. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να προχωρήσουν. Ήδη έχουμε το Σχέδιο της Δροσιάς και συνεχίζουμε με τα Σεισμόπληκτα. Παράλληλα είχα προτείνει οι Δήμοι να προχωρήσουν σε μείωση ενοικίων κατά 20% στα ακίνητα που μισθώνουν προς τρίτους. Διαπιστώνω ότι ο Δήμος Ιωαννίνων και πρωτοπορεί πανελλαδικά και έχει γρήγορα αντανακλαστικά. Περνούμε μία δύσκολη περίοδο και η ενότητα όλων μας, η κατάθεση ιδεών και προτάσεων, μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα. Προσωπικά θα είμαι αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, με στόχο να προχωρήσουν πράγματα για την πόλη μας», σημείωσε στις δηλώσεις του ο βουλευτής του Νομού Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου.

Την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012 στο ΣΕΦ ''Η Πίτα του Ηπειρώτη''

Ανακοίνωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Αγαπητοί συμπατριώτες,
Σας γνωρίζουμε, ότι η καθιερωμένη ετήσια πολιτιστική μας εκδήλωση ‘’Η Πίτα του Ηπειρώτη’’, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 10 π.μ. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα της κορυφαίας αυτής εκδήλωσης της ηπειρωτικής αποδημίας θα περιλαμβάνει: Κοπή της παραδοσιακής Βασιλόπιτας, μουσικά και χορευτικά ηπειρωτικά συγκροτήματα και τραγούδια από Ηπειρώτες τραγουδιστές.Σας παρακαλούμε:
α. να ενημερώσετε τα μέλη σας για να παρευρεθούν στην εκδήλωση, και
β. εάν επιθυμείτε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα και να συμμετάσχει στην εκδήλωση το χορευτικό σας συγκρότημα, να συμπληρώσετε και να μας αποστείλετε την συνημμένη Δήλωση Συμμετοχής μέχρι 20/12/11, με το ταχυδρομείο, fax στο νούμερο 2103243281 ή με email info@panepirotiki.com, παράλληλα να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 210-3243822 για επιβεβαίωση λήψης της δήλωσης συμμετοχής και
γ. Επίσης παρακαλούμε όπως στην ως άνω ημερομηνία αποφύγετε την διοργάνωση απ’ το σύλλογό σας όποιας άλλης δραστηριότητας, προκειμένου τα μέλη σας να παρευρεθούν στην κορυφαία αυτή εκδήλωση της Π.Σ.Ε.
δ. Τέλος σας ενημερώνουμε ότι το Δ.Σ της ΠΣΕ αποφάσισε φέτος, μετά από πολλά χρόνια, να επαναφέρει την παρακολούθηση της παραπάνω εκδήλωσης με εισιτήριο που θα ανέρχεται στο ελάχιστο ποσό των πέντε (5) ευρώ, για κάλυψη των εξόδων της, αφού εκ της οικονομικής συγκυρίας δεν κατέστη δυνατή μέχρι σήμερα η εξασφάλιση αντίστοιχης χορηγίας.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Την επέκταση των δομών του ΚΕΘΕΑ στην Ήπειρο στηρίζει και προωθεί η Περιφέρεια


Νέα πρωτοβουλία για την άμβλυνση του οξύτατου προβλήματος από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, που αντιμετωπίζει σημαντικός αριθμός οικογενειών στην Ήπειρο, αναλαμβάνει η Περιφέρεια, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ.Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει την προώθηση και στήριξη της πρόθεσης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) να επεκτείνει τις δομές του, που έως σήμερα λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία στα Ιωάννινα, και στις άλλες τρεις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου, με σκοπό την ένταξή της πράξης στο ΕΣΠΑ. Την υλοποίηση του σχεδιασμού από την Περιφέρεια, έχει αναλάβει ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Υγείας κ. Οδυσσέας Πότσης, ο οποίος ήδη ξεκίνησε κύκλο επαφών και συναντήσεων με τους Αντιπεριφερειάρχες των Π.Ε., τους Δήμους και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Η πρώτη συνάντηση – σύσκεψη, πραγματοποιήθηκε στην Π.Ε. Πρέβεζας με την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου και τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Δήμο Πρέβεζας και το παράρτημα ΟΚΑΝΑ στην Πρέβεζα. Ο κ. Οδ. Πότσης αναφέρθηκε στον ευρύτερο σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής, στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει για τη στήριξη της λειτουργίας του Κέντρου καθώς και του ΟΚΑΝΑ, ενώ ο επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας Ιωαννίνων του ΚΕΘΕΑ κ. Γιάννης Παπαχρήστου αναφέρθηκε σε επιστημονικά και στατιστικά στοιχεία, τα οποία οδηγούν στην ανάγκη επέκτασης της λειτουργίας των δομών και στις άλλες περιφερειακές ενότητες.
Το πλαίσιο το οποίο καθορίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης είναι η δημιουργία ειδικής κοινότητας ΚΕΘΕΑ, που θα είναι ενταγμένη σε ένα ευρύτερο δίκτυο θεραπευτικών κοινοτήτων. Το δίκτυο θα συνδέει όλες τις περιοχές της Περιφέρειας, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες, οι οποίες θα αρχίζουν από την ενημέρωση των γονέων και των εξαρτημένων ατόμων και θα τελειώνει με την επανένταξη των τελευταίων στην κοινωνία. Ως πρώτο και άκρως απαραίτητο βήμα, είναι η εξεύρεση κατάλληλου χώρου για την οποία δεσμεύτηκαν οι τοπικοί φορείς. Το πρόβλημα της χρήσης και εξάρτησης ναρκωτικών είναι ζήτημα που αφορά όλη την Ηπειρωτική κοινωνία, υπογράμμισαν σε δηλώσεις τους οι Αντιπεριφερειάρχες Στρ. Ιωάννου και Οδ. Πότσης, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι η δημιουργία θεραπευτικής κοινότητας θα ανακουφίσει τις οικογένειες των χρηστών και θα βοηθήσει τους νέους να ξεφύγουν από τη μάστιγα των ναρκωτικών. «Το ενδιαφέρον της Περιφέρειας και των Περιφερειακών ενοτήτων για την αντιμετώπιση της χρήσης των ναρκωτικών είναι έμπρακτο και διαρκές και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προεκλογικές δεσμεύσεις που υλοποιείται», κατέληξαν.

Συνέντευξη τύπου Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου

Την έναρξη του έργου βελτίωσης και αναβάθμισης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης των Ιωαννίνων, ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος. Το έργο είχε δημοπρατηθεί το Μάιο, έχει προϋπολογισμός πέντε περίπου εκατομμυρίων ευρώ και με την ολοκλήρωσή του, θα έχει αντικατασταθεί μεγάλος μέρος του δικτύου ύδρευσης γεγονός που θα εκμηδενίσει τις απώλειες νερού.«Πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση στην πόλη των Ιωαννίνων. Οι εργασίες ξεκινούν από τις περιοχές Νεoχωρόπουλου και Μαρμάρων οι οποίες επί σειρά ετών αντιμετωπίζονταν ως δεύτερης κατηγορίας», σημείωσε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Το έργο της βελτίωσης και αναβάθμισης του εσωτερικού δικτύου αναλυτικά περιλαμβάνει:
-Την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε 22 οδούς στο Κάστρο
-Σε 33 οδούς των περιοχών Κιάφας και Καλούτσιανης
-Σε 70 οδούς στο Κέντρο των Ιωαννίνων
-Σε 31 οδούς του Ιστορικού Κέντρου
-Σε 27 δρόμους της περιοχής Άλσους και Γηροκομείου
-Σε τρεις οδούς στο Βοτανικό και τη Βρυσούλα
-Σε πέντε οδούς στην Καλλιθέα και την Αγία Τριάδα
-Σε δύο, στην περιοχή Σεισμοπλήκτων
-Σε τρεις οδούς στους Αμπελόκηπους
-Και στα δημοτικά διαμερίσματα Σταυρακίου, Νεοχωρόπουλου και Μαρμάρων
Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος από τη ΔΕΥΑΙ ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του νέου λογισμικού συστήματος, το οποίο τροφοδοτείται με όλα τα στοιχεία προκειμένου να γίνει και η διόρθωση λογαριασμών, στις περιπτώσεις όπου εντοπίστηκαν λάθη.Οι λογαριασμοί του τελευταίου διμήνου του 2011 θα περιλαμβάνουν τις διορθώσεις και η πλήρης αποκατάσταση θα γίνει στους λογαριασμούς του πρώτου διμήνου του 2012.

ΟΙ ΚΛΗΣΕΙΣ
Στις υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, βρέθηκαν περισσότερες από τριάντα χιλιάδες κλήσεις, οι οποίες είχαν κοπεί κατά τα προηγούμενα χρόνια, όμως δεν είχαν βεβαιωθεί.«Η μη βεβαίωση αποτελούσε προφανώς μία επιλογή της προηγούμενης δημοτικής αρχής, η οποία όμως δεν ήταν σύμφωνη με το νόμο. Τους λόγους για τους οποίους δεν βεβαιώθηκαν οι κλήσεις αυτές , οφείλουν να τους εξηγήσουν στην κοινή γνώμη», τόνισε ο κ. Φίλιος και ξεκαθάρισε ότι η σημερινή δημοτική αρχή και η αρμόδια υπηρεσία δεν είχαν άλλη επιλογή παρά μόνο τη βεβαίωση των κλήσεων αυτών. Σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν ποινικά υπόλογοι.Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου εξετάστηκε η νομιμότητα των κλήσεων που είχαν κοπεί από μη δημοτικούς αστυνομικούς είναι απολύτως νόμιμες και έτσι η αποστολή και η βεβαίωση θα συνεχιστεί.«Αναγνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις συμπολιτών η βεβαίωση των κλήσεων μπορεί να συνεπάγεται ένα σημαντικό βάρος και μία οικονομική επιβάρυνση στην οποία δύσκολα μπορούν να ανταπεξέλθουν. Πρόκειται όμως για ένα πρόβλημα που κληρονομήσαμε και δυστυχώς δεν έχουμε άλλο τρόπο να το αντιμετωπίσουμε. Κάνουμε διάφορες σκέψεις, θα το συζητήσουμε με την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών, για να δούμε αν μπορεί να βρεθεί κάποια εναλλακτική λύση», τόνισε ο Δήμαρχος.Παράλληλα ανέφερε ότι σοβαρά προβλήματα υπήρξαν και με το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, εξ αιτίας λαθών τα οποία επίσης έρχονται από το παρελθόν.Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι από την αρμόδια υπηρεσία ξεκίνησε η διαδικασία διόρθωσης αυτών και κάλεσε όσους συμπολίτες διαπιστώνουν προβλήματα να απευθύνονται στην αρμόδια υπηρεσία.Στόχος είναι η διόρθωση να γίνει άμεση, ώστε να συμψηφιστεί κατά την καταβολή της δεύτερης δόσης του Ειδικού Τέλους Ακινήτων, καθώς και το «χαράτσι» σε πολλές περιπτώσεις είναι λανθασμένο.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
Τα ανταποδοτικά τέλη κατά τη νέα χρονιά, αποτέλεσαν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Δημαρχείο. Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι θα εκπονηθεί μελέτη για την «ζωνοποίηση» των τελών, προκειμένου να επέλθει πλήρης εξορθολογισμός.Προανήγγειλε πάντως μειώσεις σε εννέα περιπτώσεις, ενώ σε όλες τις άλλες δεν θα υπάρξει καμία αύξηση.

Ομόφωνη στήριξη από το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας στους υποψήφιους προς εφεδρεία


Το Δ.Σ. Άρτας με ομόφωνη απόφασή του στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση, στέκεται αρωγός στις ενέργειες των εργαζομένων του Δήμου Αρταίων ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία και στηρίζει την απόφασή τους να μην καταθέσουν υπεύθυνες δηλώσεις σχετικά με τυχόν προϋπηρεσία τους σε άλλους φορείς πριν την πρόληψή τους στο Δήμο.

ΠΑΣΟΚ:Ξεκίνησαν και στην Ήπειρο οι διεργασίες για την διαδοχή

Δεν αποτελεί φυσικά είδηση, η πρόθεση του Ανδρέα Λοβέρδου να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στο άμεσο ή απώτερο μέλλον, ανάλογα και με το πότε και το πώς θα ξεκινήσουν οι σχετικές διεργασίες στο εσωτερικό του Κινήματος. Πάντα σε σχέση με τις αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου, σχετικά με το προσωπικό και πολιτικό μέλλον του.Ο Υπουργός Υγείας, που παρέμεινε στο πόστο του και στο νέο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Λουκά Παπαδήμο, ηγείται ουσιαστικά της «κίνησης των τριών», στην οποία συμμετέχουν ακόμη η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης. Ήδη, και στο περιθώριο των δραματικών πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων δυο εβδομάδων, που οδήγησαν τελικά τον Γιώργο Παπανδρέου στην έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου, η «κίνηση των τριών» έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Με ορατή προσθήκη τον Ηλία Μόσιαλο, και άλλα στελέχη και βουλευτές, που προσπαθούν να επιλέξουν εγκαίρως στρατόπεδο για την επόμενη μέρα.Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, κάτι που συνεπάγεται ότι θα είναι ο βασικός αντίπαλος του Ευάγγελου Βενιζέλου στη μάχη για τη διαδοχή παρά τη δήλωση ενδιαφέροντος του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοίδη. Η διεισδυσή του στην Περιφέρεια Ηπείρου είναι ιδιαίτερα σημαντική αν λάβουμε υπόψην ότι αυτή είχε ξεκινήσει να χτίζεται απο τα μέσα του 2007 και συνεχίζεται αμείωτα έως και σήμερα, απο άνθρωπο του στενού του περιβάλλοντος που κατάγεται απο την Πρέβεζα, άλλωστε έτσι τον είχαμε γνωρίσει και εμείς.Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που στοχοποιήθηκε από το σύστημα Παπανδρέου,τοποθετήθηκε στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Εργασίας με ουσιαστικό στόχο να εξοντωθεί πολιτικά. Παρά τα «αντιλαϊκά» μέτρα που ήταν αναγκασμένος να πάρει λόγω της εφαρμογής του Μνημονίου, κατάφερε να επιβιώσει και να διατηρήσει τη δημοφιλία του σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες. Στη συνέχεια, μετατέθηκε στο υπουργείο Υγείας, άλλο ένα δύσκολο υπουργείο, όπου και εκεί κατάφερε -σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα για αυτόν- να επιβιώσει. Ο σημερινός υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, διεκδικεί για τον εαυτό του τον τίτλο του νέου μεταρρυθμιστή του κλάδου της Υγείας, υπό διαφορετική οπτική γωνία όμως. Ποια είναι αυτή; Μα φυσικά η περιστολή των δαπανών, που από μόνη της σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μεταρρύθμιση.Σημασία έχει ότι περιμένοντας τις αποφάσεις του Παπανδρέου, οι εσωκομματικοί στρατοί έχουν αρχίσει να παρατάσσονται.Ο Λοβέρδος έχει συγκροτήσει μια συμμαχία με την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Γιάννη Ραγκούση, τον Ηλία Μόσιαλο. Προς το παρόν λειτουργούν ισότιμα, σαν ενιαίος πόλος χωρίς να έχει τεθεί θέμα πρωτοκαθεδρίας. Λέγεται ότι πάνω από 25 βουλευτές είναι έτοιμοι να στηρίξουν τον Ανδρέα Λοβέρδο όταν και εφόσον τεθεί θέμα ηγεσίας. Ισχυρή λέγεται ότι είναι και η επιρροή του στον κομματικό μηχανισμό, αλλά και η απήχησή του στην κοινή γνώμη. Στην «ομάδα των τεσσάρων» φαίνεται να προστίθεται και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αφού το δείπνο με τα παϊδάκια στα Καλύβια πριν από λίγα 24ωρα είναι η απόδειξη ενός προφανούς συμβολισμού. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος λέγεται ότι έχει διασφαλίσει την υποστήριξη πολλών υπουργών και μια ομάδα βουλευτών που ξεπερνά τους 35 είναι έτοιμη να τον ακολουθήσει, μεταξύ τους και ο Κώστας Σκανδαλίδης. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης φημολογείται ότι στηρίζεται απο 15 βουλευτές.Να σημειωθεί ότι χθες πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ,με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης την διαδοχή στο κόμμα,ενώ το επόμενο διάστημα,αναμένεται να δηλώσουν εμμέσως ή αμέσως και οι Ηπειρώτες βουλευτές...

Αθώοι οι Γκόντας και Αυδής για το πάρκινγκ!


Aθώοι κατά πλειοψηφία κρίθηκαν από το εφετείο Ιωαννίνων οι κ.κ. Νίκος Γκόντας και Γιάννης Αυδής ,νωρίς σήμερα το πρωί. Η απόφαση σύμφωνα με την ανακοίνωση ελήφθη κατά πλειοψηφία,μετά την χθεσινή πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, Θεοφάνη Λιούτα.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Νεκρή 39χρονη σε τροχαίο


Σήμερα το πρωί στο 44,5 χλμ της Εθνικής Οδού Αρχαγγέλου – Νεράιδας, σημειώθηκε σύγκρουση μεταξύ Ι.Χ. Επιβατηγού αυτοκινήτου και Δ.Χ. Φορτηγού αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα η 39χρονη οδηγός του Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου και ελαφρά ο 59χρονος οδηγός του Δ.Χ.Φ αυτοκινήτου.Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.

Καταργούν βασικά τμήματα και από Νοσοκομεία της Ηπείρου!

Χωρίς όριο φαίνεται ότι είναι οι περικοπές στη δημόσια Υγεία, οι οποίες έχουν ήδη προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των Νοσοκομείων. Χθες, ένα έγγραφο που εστάλη από τον κ. Δημήτρη Κατσικόπουλο, Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (στην οποία υπάγεται η Ήπειρος), προκάλεσε αναβρασμό σε πολίτες, γιατρούς και εργαζόμενους των Νοσοκομείων και στην Ήπειρο. Σύμφωνα με το έγγραφο, όσα Νοσοκομεία έχουν λιγότερες από 300 κλίνες δεν μπορούν να διαθέτουν βασικά εργαστηριακά τμήματα, όπως αιμοδοσίες, αξονικούς, μαγνητικούς τομογράφους κ.α.!

Μόνο ένα…
Στην Ήπειρο και σε όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα μόνο ένα Νοσοκομείο πληροί τις προϋποθέσεις, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και βέβαια είναι άγνωστο τι θα γίνει με τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της περιοχής μας, τα οποία χωρίς τα παραπάνω εργαστήρια είναι, ουσιαστικά αδύνατο να λειτουργήσουν σωστά! «Οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες, αφού χωρίς αυτά τα Τμήματα, κανένα Νοσοκομείο δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει γενική εφημερία» τόνισε χθες (Ήπειρος TV1), ο κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου.

Ακόμη άγνωστο…

Πάντως, ακόμη παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με το άλλο μεγάλο Νοσοκομείο της Ηπείρου, το «Χατζηκώστα», αφού αυτό βρίσκεται στο όριο του κριτηρίου (έχει 350 κλίνες), την ώρα που στο έγγραφο δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά για τα Νοσοκομεία που έχουν από 300 έως 400 κλίνες! Σε χθεσινή συνάντηση που είχε η ΕΙΝΗ με τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Φώτη Βάββα, ο τελευταίος δεσμεύτηκε, ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα για το Νοσοκομείο, ωστόσο άμεσα θα πρέπει ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. «Τι θα γίνει με τα Νοσοκομεία σε Πρέβεζα, Άρτα, Φιλιάτες κ.α.; Θα μείνουν χωρίς τόσο βασικά τμήματα; Θα βάλει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών το Υπουργείο, μόνο και μόνο για να κόψει κάποια ευρώ;» διερωτώνται Ηπειρώτες…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΑΡΤΑ: Παρέμβαση Γ.Παπαβασιλείου στη συνεδρίαση του Δ.Σ. για το τέλος ακινήτων


Με παρέμβασή του στην έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Παπαβασιλείου, κάλεσε το Δήμαρχο να ξεφύγει από τον απλό διαχειριστικό ρόλο, που μέχρι σήμερα είναι εγκλωβισμένος και να τον διευρύνει στα πλαίσια άσκησης μιας κοινωνικής πολιτικής, που εκ των πραγμάτων αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Φαβορί ο Λεμονής για τον ΠΑΣ

Ο Στεφάν Ντεμόλ θα είχε φύγει εδώ και αρκετό καιρό από τον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα, όμως δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής η χρυσή τομή στα χρήματα που είναι να πάρει ως αποζημίωση.Έτσι ο Βέλγος παραμένει στον πάγκο της ομάδας των Ιωαννίνων μέχρι και σήμερα αν και από την Δευτέρα το πρωί έχουν αρχίσει τα σενάρια περί αντικατάστασης του.Μετά την αποχώρηση του Τάκη Λεμονή από τον Πανιώνιο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί και επίσημα μέχρι την Τετάρτη, ο Γιώργος Χριστοβασίλης σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του.Βέβαια πρώτα θα πρέπει να τα βρουν στο οικονομικό, μιας και ο Τάκης Λεμονής στον Πανιώνιο είχε πολύ μεγάλο συμβόλαιο. Αν βρεθεί λύση εκεί, τότε ο Έλληνας τεχνικός είναι το μεγάλο φαβορί για να κάτσει στον πάγκο του "Άγιαξ της Ηπείρου".

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ολοκλήρωση των μελετών για σύνδεση με την Εγνατία

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της μελέτης του έργου που αφορά το τμήμα Θεσπρωτικό – Αυχένας Νταλαμάνι- Γέφυρα Μπακόλα, προκειμένου να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ.Πρόκειται για το τμήμα του δρόμου που βρίσκεται στην ΠΕ Πρέβεζας και θα συνδέσει το νομό Πρέβεζας με την Εγνατία Οδό, μέσω Θεσπρωτικού. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση έγκρισης η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι εδαφολογικές και γεωλογικές μελέτες. Βασικός στόχος είναι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 ώστε το έργο να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται στην ουσία για τη σύνδεση της Εγνατίας οδού, με τον νομό Πρέβεζας, αφού αντίστοιχο τμήμα, από την Τύρια, ήδη υλοποιείται από την περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Πόσο «Ευρωπαϊκά» είναι αυτά που συμβαίνουν στη χώρα;

Του Νίκου Κοτζιά

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι όλο αυτό το μπάχαλο της χώρας αξίζει τον κόπο διότι έτσι «θα γίνουμε επιτέλους ευρωπαίοι». Ότι όσα γίνονται γύρω μας αποτελούν ένα βήμα μακριά από το τέλμα προς έναν ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα έχει ανάγκη μεγάλων τομών, ριζοσπαστικών και δημοκρατικών αλλαγών. Ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Μόνο που αυτό είναι αποτέλεσμα εκείνων που κυβερνούν και όχι εκείνων που αντιστέκονται.Tο μεγάλο ερώτημα είναι αν και κατά πόσο αυτά που συμβαίνουν στη χώρα αποτελούν στοιχεία που οδηγούν στον παραπέρα εξευρωπαϊσμό της χώρας ή αντιστρατεύονται μια τέτοια πορεία.Ας ξεκινήσουμε από μια απλή αλήθεια. Ευρωπαϊκό είναι εκείνο που αντιστοιχεί σε μια κοινωνία κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, με σύγχρονες δομές. Ένα κράτος δικαίου και το κοινωνικό κράτος. Σεβασμός στη διαφορετικότητα κοινωνιών και ατόμων, στην προσωπικότητά τους. Στην ελευθερία του πολίτη, στα δικαιώματά του, κοινωνικά και δημοκρατικά. Στην ισότητα και στην ελευθερία δράσης των κοινωνικών φορέων και κινημάτων. Ας προσθέσει ο αναγνώστης και ότι άλλο θέλει, ή αν τον ενοχλεί κάτι ας το αφαιρέσει. Η ουσία παραμένει η ίδια. Σήμερα, στην Ελλάδα του 2011 όλα τα πιο πάνω βρίσκονται σε αμφισβήτηση ή και αναίρεση. Πιο συγκεκριμένα:Ασφαλώς και δεν είναι ευρωπαϊκό με τις ως άνω περιγραφές η παραβίαση των Συνθηκών από εκπροσώπους της ΕΕ οι οποίοι διατυπώνουν ωμούς εκβιασμούς προς κράτος μέλος, αλλά και απαιτήσεις ακόμα και ως προς τη σύνθεση των κυβερνήσεων. Διότι οι μεν Σαρκοζί και Μέρκελ μπορεί να κυβερνούν τις ημι-ισχυρή Γαλλία και την ισχυρή Γερμανία, αλλά δεν εκπροσωπούν τα καθαυτό Ενωσιακά όργανα, δηλαδή, την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, οι πράξεις και δηλώσεις τους εκφράζουν μια προσπάθεια οπισθοχώρησης της ΕΕ από την υπάρχουσα πορεία ενοποίησης στις διακρατικές σχέσεις. Εκφράζουν τη διάθεση οι διακρατικές σχέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ όχι μόνο να τεθούν εκτός των πλαισίων της Ένωσης, αλλά να καθορίζονται από την οικονομική ισχύ -και όχι την θεσμική ισότητα- των κρατών. Τέλος, επίτροποι όπως ο Φιλανδός Ο.Ρεν, ουσιαστικά κάνουν κατάχρηση της θέσης τους όταν εκφράζουν γνώμη, και πολύ περισσότερο απαίτηση, ως προς τα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας και τη λειτουργία / συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις σε αυτήν. Τέτοια αρμοδιότητα ούτε είχαν, ούτε έχουν. Πρέπει δε να είναι σαφές, ότι όλες αυτές οι παραβιάσεις θα έρθει η ώρα να κριθούν από τα ενωσιακά δικαστήρια.Ασφαλώς δεν είναι στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού η κατάργηση του κράτους πρόνοιας και του κράτους δικαίου. Το πρώτο είναι ολοφάνερο ότι έχει γίνει θύμα της μονόπλευρης λιτότητας και της προάσπισης των συμφερόντων των ξένων δανειστών και ντόπιων τραπεζιτών. Το δεύτερο, όμως; Πόσο δίκαιο μπορεί να είναι ένα κράτος στο οποίο οι κάτοχοι των υψηλότερων θέσεων του συστήματος θεωρούν ότι δεν τους δεσμεύουν οι νόμοι και το σύνταγμα; Οι οποίοι καταργούν τις απαιτούμενες διαδικασίες επιλογής πρωθυπουργού που σύμφωνα με το σύνταγμα οφείλει αρχικά να κάνει το κόμμα που διαθέτει δεδηλωμένη; Τι σόι δημοκρατία είναι αυτή που συναινούν στην παραβίασή της ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο αρχηγός του «ριγμένου» κόμματος, ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος της κυβέρνησης (ή μήπως η αξιωματική αντιπολίτευση στους υπουργούς της;).Πόσο ευρωπαϊκό και σύγχρονο είναι να υπαγορεύει η αρχηγός άλλης χώρας, πότε θα κάνουμε εκλογές, δημοψήφισμα, έγκριση νέου πρωθυπουργού; Που υπαγορεύει μέρα, ώρα, πρόσωπα; Και πόσο είναι δικοί μας εκπρόσωποι όλοι αυτοί που τα θεωρούν ως φυσιολογικά όλα αυτά τα παραβατικά; Πώς είναι να θεωρείται ευρωπαϊκό το να εκβιάζουν το λαό;Είναι φανερό ότι όλα αυτά που κατά ορισμένους γίνονται για να προωθηθεί ο όποιος ευρωπαϊσμός είναι η άρνηση των παραδόσεων δημοκρατίας και κοινωνικής αλληλεγγύης, είναι μια μεγάλη υποχώρηση του ευρωπαϊκού 21ου αιώνα προς τον Μεσαίωνα.

«Ώρα μηδέν» για το παράρτημα του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα!

Σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του Παραρτήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα κρίνεται στη Γενική Συνέλευση στην Άρτα, όπου μεταξύ άλλων, σαν τρίτο θέμα στην ημερήσια διάταξη υπάρχει ο «Χωροταξικός εξορθολογισμός του ΤΕΙ Ηπείρου (σχετικές επιστολές της Υπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων)», όπως ακριβώς αναφέρεται.Μετά τη Γενική Συνέλευση η οποία δεν... τελεσφόρησε μέσα στο καλοκαίρι, η διοίκηση του ΤΕΙ επανέρχεται, κατά κάποιο τρόπο αναγκαζόμενη από τις καταστάσεις και οφείλει να πάρει σημαντικές αποφάσεις.Aξίζει να σημειώσουμε, ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο του ΤΕΙ, μια συνεδρίαση που πιθανότατα σχετίζεται με την επερχόμενη Γενική Συνέλευση και έχει την έννοια της προσυζήτησης ενόψει της Γ.Σ.Αν κρίνουμε από τα «θέλω» του Προέδρου κ. Γκίκα και από δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Άρτας, επιθυμεί συγκέντρωση των τμημάτων στην Άρτα και όσον αφορά την Ηγουμενίτσα, πρόθεση φαίνεται πως είναι το οριστικό κλείσιμο του Παραρτήματος.Πριν από λίγες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας αποφάσιζε ομόφωνα να διεκδικήσει Σχολή Ξένων Γλωσσών και αντίστοιχη Ιχθυοκομίας, μέσω επαφών που θα έχει ο Δήμαρχος προσεχώς στην Αθήνα, ωστόσο ίσως η Γενική Συνέλευση της Τετάρτης, φέρει ανακατατάξεις, αρνητικές για το Παράρτημα της πόλης.

Κρίνονται πολλά
Για την Ηγουμενίτσα και κατ' επέκταση τη Θεσπρωτία, το ΤΕΙ, παρά την κατηφόρα που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να αποτελεί πνεύμονα ανάπτυξης, οικονομικής και όχι μόνο, ενώ υφίστανται οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε τα δύο τμήματά του, να εξελιχθούν και να προσελκύσουν περισσότερους φοιτητές, με το γνωστικό αντικείμενο το οποίο προσφέρουν.Άλλωστε δεν είναι τυχαίος ο αριθμός των φοιτητών που εισήλθαν φέτος στο Τμήμα των Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών, ο οποίος ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες, ενώ με προσπάθειες, θελκτικό μπορεί να καταστεί και το Τμήμα Ιχθυοκομίας, με την περιοχή να είναι κατ' εξοχήν ιχθυοκαλλιεργική, όντας πολύ ψηλά στη λίστα με τις εξαγωγές ψαριών, εν συγκρίσει με άλλους Νομούς στη χώρα. Και η σημερινή κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία, αν η Ελλάδα στραφεί σε λύσεις εκ των έσω, ώστε δραστηριότητες σαν αυτή, που αποδίδουν πολλά μέσω των εξαγωγών, να επανέλθουν στο προσκήνιο.
Άρα αυτό πρακτικά ανεβάζει κατακόρυφα το δείκτη κρισιμότητας της αυριανής Γενικής Συνέλευσης στην Άρτα, αν και εφόσον παρθούν οριστικές αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να πλήξουν ανεπανόρθωτα το ΤΕΙ στη θεσπρωτική πρωτεύουσα.

Η πρόταση του κ. Γκίκα
Η πρόταση του κ. Γκίκα, η οποία συζητήθηκε στη Γ.Σ του Ιουνίου και η οποία παραμένει αναρτημένη στη σελίδα του ΤΕΙ, μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:«Γι' αυτό προτείνω τη συγκέντρωση όλων των Τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου σε μία πόλη, αντί τεσσάρων όπως είναι σήμερα, και συγκεκριμένα στην Άρτα, η οποία και αποτελεί τη διοικητική έδρα του Ιδρύματός μας. Η πρότασή μου εξυπηρετεί περαιτέρω τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα του Ιδρύματος, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε συναδέλφους διαφορετικών επιστημών να αποτελέσουν για πρώτη φορά ενιαία ακαδημαϊκή κοινότητα, κάτι που μόνο πλούτο μπορεί να προσκομίσει στην ερευνητική μας προσπάθεια. Επίσης επιτυγχάνονται σημαντικές οικονομίες κλίμακας όσον αφορά γενικές και σταθερές δαπάνες και αξιοποιούνται στο έπακρο οι διαθέσιμοι πόροι τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού όσο και υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού, το οποίο και είναι το ζητούμενο στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία.Επιπλέον, τα ήδη υπάρχοντα κτίρια του ΤΕΙ Ηπείρου στις άλλες πόλεις μπορούν πιθανότατα να αξιοποιηθούν σε συμπληρωματικές προς την εκπαίδευση προσοδοφόρες δράσεις και δομές ή και να διατεθούν σε υπάρχουσες εκπαιδευτικές δομές των συγκεκριμένων πόλεων, ενώ με αξιοποίηση και σωστή διαχείριση μπορούν προσωρινά να καλυφτούν οι ανάγκες του Ιδρύματος από τις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στην Άρτα».

Επισπεύδουν τις εξελίξεις οι επιστολές της Άννας Διαμαντοπούλου
Οι επιστολές της Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου είναι εκείνες που επισπεύδουν τις εξελίξεις, αφού έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων να κάνουν προτάσεις ως προς τη συγχώνευση ή συνένωση Τμημάτων ή και κατάργηση μέρος αυτών.Ενώ θέτει ως καταληκτική ημερομηνία την 10η Δεκεμβρίου. Αυτό εξηγεί και τη Γενική Συνέλευση, η οποία έρχεται κάπως απρόοπτα.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Εκδηλώσεις στη μνήμη του Λορέντζου Μαβίλη


Τη μνήμη του ποιητή και ήρωα του Δρίσκου, Λορέντζου Μαβίλη, θα τιμήσουν ο Δήμος Ιωαννιτών, ο Δήμος Κερκυραίων και η Τοπική Κοινότητα Βασιλικής.Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου.Το Σάββατο, στις οκτώ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τη Μουσική Καλλιτεχνική Ένωση Λευκίμης, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου. Πρόκειται για μία φιλαρμονική που έχει διαγράψει μακρά διαδρομή. Το 1910 δημιουργήθηκε ο μουσικός σύλλογος με την επωνυμία «Φιλαρμονική Αδελφότης Λευκιμμαίων» η οποία λειτούργησε μέχρι το 1930.Το 1960 αποφασίστηκε η επανίδρυσή της με τη σημερινή επωνυμία και η πορεία της ως τώρα είναι λαμπρή. Οι Γιαννιώτες μπορούν να την απολαύσουν το βράδυ του Σαββάτου, στη μία και μοναδική συναυλία που θα δοθεί.Την Κυριακή οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στις δέκα το πρωί, με δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνα Βασιλικής.Στις 11 π.μ. στο ύψωμα Δρίσκου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ποιητή Λορέντζου Μαβίλη.Στις 11:30 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο της Βασιλικής θα γίνουν ομιλίες και θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από τον Σύλλογο Βασιλικής.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό


Διακοπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων θα πραγματοποιηθεί στην Εγνατία Οδό από τον κόμβο του Νεοχωρίου έως τον κόμβο των Ιωαννίνων, από τις 8 το πρωί της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου, έως τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης 24 Νοεμβρίου, λόγω εργασιών. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων το διάστημα αυτό θα διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας, μέσω της Εθνικής Οδού Νεοχωρίου - Νεράϊδας. Οι εργασίες αφορούν στην τοποθέτηση έξι γεφυρών στήριξης εξοπλισμού του συστήματος διαχείρισης κυκλοφορίας.

ΑΡΤΑ: Σχέδιο απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας τη Δευτέρα 21η Νοεμβρίου 2011, η Όλγα Γεροβασίλη, δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ", έθεσε προ ημερήσιας διάταξης το φλέγον θέμα της πληρωμής του Ειδικού Τέλους Ακινήτων, που απασχολεί το σύνολο των συνδημοτών μας. Κατέθεσε προς ψήφιση το επισυναπτόμενο σχέδιο απόφασης-ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου, που όχι μόνο καταδικάζει με συγκεκριμένα επιχειρήματα την επιβολή του τέλους και τη σύνδεσή του με το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτροδότησης, το φοροεισπρακτικό μέτρο που ο λαός έχει ήδη ονομάσει "χαράτσι", αλλά προτείνει συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους ο Δήμος Αρταίων και το Δημοτικό Συμβούλιο θα σταθεί συμπαραστάτης, ανοίγοντας ομπρέλα προστασίας για τους συνδημότες που δεν θα πληρώσουν το τέλος ακινήτων.Να σημειωθεί ότι κατά την ψηφοφορία, το επισυναπτόμενο κείμενο υπερψηφίστηκε όχι μόνο από τους δημοτικούς συμβούλους της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, αλλά και από το σύνολο των συμβούλων της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης "Κοντά στο Δημότη", καθώς και από τους Γιάννη Κοτσαρίνη και Γιάννη Νικολάου της παράταξης του δημάρχου "Γέφυρα στο Μέλλον"

Διατηρείται το παράρτημα του ΙΓΜΕ στην Πρέβεζα


Υπό τη σκέπη του νέου ερευνητικού φορέα με την ονομασία Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης θα βρίσκεται από εδώ και στο εξής το ΙΓΜΕ, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Το ΙΓΜΕ μετονομάζεται σε ΙΓΜΕΜ - Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών και διατηρεί τα παραρτήματά του μεταξύ αυτών και της Ηπείρου που εδρεύει στην Πρέβεζα.

Διανομή τροφίμων στους άπορους από την Περιφέρεια

Άρχισε η παραλαβή και παράδοση από τις αρμόδιες διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου των τροφίμων που έχουν εγκριθεί, στα πλαίσια σχετικού προγράμματος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να διανεμηθούν στους απόρους. Ήδη την Τετάρτη στην Άρτα και την Πέμπτη στα Ιωάννινα, από τις αντίστοιχες επιτροπές ελέγχου έγινε η παραλαβή και παράδοσης στους φορείς υλοποίησης (δήμους, ιδρύματα κλπ), της ενότητας τυρί γραβιέρα Π.Ο.Π. Η παραλαβή και η διανομή θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες στις άλλες περιφερειακές ενότητες και με τα άλλα τρόφιμα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα (ρύζι – μακαρόνια).

Περιοδεία του Νίκου Τσούκαλη σε Γιάννενα και Θεσπρωτία


Ο Βουλευτής Αχαϊας της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας την Πέμπτη και Παρασκευή 24 και 25 Νοέμβρη.

Στάση εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ


Στάση εργασίας των εργαζομένων των Συνδέσμων Διαχείρισης των Απορριμμάτων όλης της χώρας, από τις 12 το μεσημέρι ως το τέλος του ωραρίου, αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, για σήμερα Τρίτη 22 Νοεμβρίου.

Παρουσίαση του CD του Ηπειρώτη Κώστα Μήτση ''Στην Υγειά σας Έλληνες'-' Γλέντι στην ''Ομορφη νύχτα'' στο ΓαλάτσιΣας προσκαλούμε στο Μεγάλο Παραδοσιακό Γλέντι στην «Όμορφη Νύχτα» που θα γίνει με αφορμή την Παρουσίαση του CD "Στην Υγειά σας Έλληνες" του Ηπειρώτη Κώστα Μήτση με το συγκρότημα «Επτάσημο» από τη Universal Music Greece.Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 22.00' μ.μ. Σας περιμένουμε σε μια αξέχαστη βραδιά!!!
Τιμή Πρόσκλησης 20 ευρώ με πλήρες μενού
Κρατήσεις στα τηλέφωνα:
Βαγγέλης Παπαναστασίου: 6973004548,
Βαγγέλης Σαραντίδης: 6944180258,
Ιάκωβος Ηλιάδης: 6944886279
Λάζαρος Ακριβόπουλος: 6947442257
Κώστας Μήτσης: 6972972957

Γιώργος Νίτσας: «Η Πρέβεζα να αγκαλιάσει τους σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού»

Στην τελετή υποδοχής των πρωτοετών σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού παραβρέθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης "Ανάπτυξη Τώρα" Γιώργος Νίτσας.Ο κ. Νίτσας δήλωσε σχετικά: «Οι νέοι που φοιτούν στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Πρέβεζας είναι το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας, οι συνεχιστές μιας μακραίωνης και ένδοξης παράδοσης. Στην Ακαδημία Εμπορικού της Πρέβεζας πραγματοποιείται χάριν στους αξιόλογους καθηγητές, η εκπαίδευση των αυριανών πλοιάρχων και αξιωματικών μας ώστε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα να ανταποκρίνονται στα δύσκολα καθήκοντά τους.Όμως, τόσο οι νέοι που επέλεξαν την πόλη μας για να σπουδάσουν όσο και οι γονείς τους που τους στηρίζουν, προσφέρουν στην Πόλη της Πρέβεζας πολλά. Πρέπει και η πόλη με τη σειρά της να ανταποδώσει. Να αγκαλιάσει τους σπουδαστές και να τους προσφέρει την γνήσια, ηπειρώτικη φιλοξενία. Να τους κάνει παιδιά της, διευκολύνοντας και καθιστώντας αξέχαστη την παραμονή τους στην Πρέβεζα. Διότι αυτοί θα είναι αύριο πρεσβευτές της πόλης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα μακρινά μέρη όπου θα ταξιδεύουν».

ΑΡΤΑ: Τρίμηνη απαγόρευση της κυκλοφορίας σε τμήμα της οδού Κομμένου

Από την Αστυνομική Δ/νση Άρτας ανακοινώνεται ότι: «Έχοντας υπόψη το υπ’ αρ. 19475/10-11-2011 έγγραφο του Δήμου Αρταίων, την υπ’ αρ. 1016/49/1/204-α από 16/11/2011 αναφορά του Τ.Τ. Άρτας και τις διατάξεις των άρθρων 52 και 109 του ΚΟΚ που κυρώθηκε με το Νόμο 2994/92 (ΦΕΚ57/23-3-1999) αποφασίστηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών, στο τμήμα της οδού Κομμένου που βρίσκεται μεταξύ των οδών Π. Γαρουφαλιά και Ολυμπιονίκου Σώφρονος, στο ρεύμα με κατεύθυνση από το κέντρο της πόλης και στη μετατροπή του ρεύματος με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης σε οδό διπλής κυκλοφορίας με απαγόρευση στάθμευσης οχημάτων.Η κίνηση των οχημάτων θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τις υφιστάμενες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το χρονικό διάστημα από 21-11-2011 έως 21-02-2012. Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα ληφθούν όλα τα ενδεχόμενα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των πεζών και τροχοφόρων και θα τοποθετηθεί η προβλεπόμενη από τα άρθρα 9 και 10 του ΚΟΚ σήμανση με μέριμνα του Δήμου Αρταίων.Η παρούσα απόφαση ισχύει μόνο κατά την ως άνω χρονική διάρκεια. Οι παραβάτες της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2696/99 περί ΚΟΚ, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 3542/07 (ΦΕΚ50Α/2-3-2007) και η εφαρμογή της ανατίθεται στο Τ.Τ. Άρτας»

Οι επιπτώσεις του δυτικού άξονα στην Περιφέρεια Ηπείρου


Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013» εκπονείται από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου η μελέτη «Εκτίμηση χωρικών επιπτώσεων του οδικού άξονα της Δυτικής χώρας στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα της Περιφέρειας Ηπείρου». Η παρουσίαση της μελέτης, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011, ώρα 12.00μμ, στα Ιωάννινα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Νέα έργα βελτίωσης των αγροτικών υποδομών στην Π.Ε. Άρτας


Τη δημοπράτηση νέων έργων που αφορούν τον αγροτικό τομέα της Π.Ε. Άρτας ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Πρόκειται για την «Ανακατασκευή κεντρικών καταθλιπτικών αγωγών αρδευτικού δικτύου Γραμμενίτσας», προϋπολογισμού 240.000 ευρώ και τον «καθαρισμό τάφρων και διωρύγων πεδιάδας Άρτας (β΄ φάση)» προϋπολογισμού 70.000 ευρώ.

1.103 έλεγχοι της τροχαίας στην Ήπειρο, με 161 βεβαιωθείσες παραβάσεις!

Την παρελθούσα εβδομάδα, από 14-11-2011 έως 20-11-2011, στην Ήπειρο διενεργήθηκαν:Εξακόσιοι είκοσι τρείς (623) έλεγχοι σε οδηγούς αυτοκινήτων.Τετρακόσιοι ογδόντα (480) έλεγχοι σε οδηγούς δικύκλων.Βεβαιώθηκαν συνολικά εκατόν ενενήντα μία (161) παραβάσεις η πλειονότητα των οποίων αφορά σε παραβάσεις ορίων ταχύτητας.

Τα Γιάννενα φέτος έχουν το δικό τους Χριστουγεννιάτικο Πάρκο!

Για πρώτη φορά, η πόλη μας έχει το δικό της Χριστουγεννιάτικο Πάρκο! «Η λίμνη των ξωτικών», όπως ονομάζεται το Πάρκο, θα είναι το μέρος που φέτος θα κάνει μικρούς και μεγάλους να ζήσουν το πνεύμα το Χριστουγέννων με τον πιο όμορφο τρόπο. Τα ξωτικά μας υποδέχονται την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, στο Πάρκο Λιθαρίτσια, στο κέντρο της πόλης μας, και αναλαμβάνουν να μας ξεναγήσουν στον Χριστουγεννιάτικο σκηνικό της πόλης μας!

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!!

Στο Πάρκο θα βρούμε το Εργαστήρι των Ξωτικών με το Ταχυδρομείο-express για Βόρειο Πόλο, το Μαγικό Εργαστήρι των Κατασκευών, τον πάγκο για την Ανακύκλωση των Παιχνιδιών και των Βιβλίων, το Κουκλοθέατρο με τους καλικάντζαρους και το Δέντρο της Γης.Πολλά ξύλινα μαγαζάκια αποτελούν την ιδανικότερη λύση για να επιλέξουμε τα Χριστουγεννιάτικα δώρα μας ενώ, ανάμεσα στα στολισμένα δέντρα με τα χιλιάδες λαμπιόνια και το τεχνητό χιόνι θα βρούμε το Σπίτι του Άι Βασίλη. Μας περιμένει, για να μας χαρίσει μια ζεστή αγκαλιά και γιατί όχι και μια αναμνηστική φωτογραφία.Θα κάνουμε dancing on ice στο παγοδρόμιο, θα γυρίσουμε τον κόσμο πάνω στα όμορφα ζωάκια του καρουσέλ και θα καταλήξουμε στα φουσκωτά και το τραμπολίνο για απίθανες φιγούρες!Σε όλη την διάρκεια των γιορτών, το Πάρκο θα φιλοξενεί σειρά πρωτότυπων εκδηλώσεων - μουσικές, καλλιτεχνικές, δημιουργικές ενασχολήσεις κ.ά. - που θα δώσουν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον στην καθημερινή γιορτινή διασκέδαση των επισκεπτών του πάρκου. Το πρώτο Σαββατοκύριακο λειτουργίας του Πάρκου, 3 & 4 Δεκεμβρίου, η Λέσχη Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος ετοιμάζει το πιο γλυκό καλωσόρισμα στους μικρούς και μεγάλους φίλους, προσφέροντας μοναδικές χριστουγεννιάτικες γεύσεις και χαρίζοντας μικρά μυστικά της ζαχαροπλαστικής εντελώς δωρεάν!!!Αυτά τα Χριστούγεννα σαλπάρουμε όλοι για τη Λίμνη των Ξωτικών! Το πάρκο λειτουργεί καθημερινά από τις 4μμ - 11μμ και Σαββατοκύριακα & Αργίες - Γιορτές από τις 11πμ - 11μμ.Τα ξωτικά μας, στο πνεύμα των Χριστουγέννων, κάνουν ειδικές τιμές κάθε Τρίτη & Πέμπτη από τις 4 έως και τις 6 το απόγευμα για ειδικά groups με έκπτωση 25% στο παγοδρόμιο και στα παιχνίδια του fun park!Κάθε Παρασκευή πρωί πραγματοποιούνται επισκέψεις σχολείων (κατόπιν συνεννόησης).Πληροφορίες στο www.limnixotikon.gr

Την Τρίτη η απόφαση του Εφετείου για το υπόγειο Πάρκινγκ


Την Τρίτη στις 9 το πρωί θα εκδοθεί η απόφαση του τριμελούς Εφετείου Ιωαννίνων για την νομιμότητα ή μη της είσπραξης της κρατικής επιδότησης από την εταιρεία «Σταθμός Ιωαννίνων Α.Ε» για την κατασκευή του υπόγειου παρκινγκ της πλατείας.Ανάλογα με την απόφαση θα κριθεί αν ο πρώην δήμαρχος Νίκος Γκόντας, ως ένας εκ των κατηγορουμένων, υπέπεσε σε παράβαση καθήκοντος ή όχι και επίσης, αν ο συγκατηγορούμενος του, ο επιχειρηματίας Γιάννης Αυδής, εκπρόσωπος της παραπάνω εταιρείας, πίεσε και πέτυχε την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης (στις 5 Ιουνίου 2006) με το δήμο που οδήγησε στην είσπραξη της επιδότησης περίπου 4 εκ. ευρώ.Η δίκη ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα με τον Εισαγγελέα να προτείνει την αθώωση και των δύο κατηγορουμένων βάση των στοιχείων που κατατέθηκαν στο δικαστήριο αλλά και των καταθέσεων των μαρτύρων.Να θυμίσουμε πως η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο του Εφετείου μετά από την μήνυση που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση στο δήμο την περασμένη θητεία, δηλαδή οι παρατάξεις του σημερινού δημάρχου Φίλιππα Φίλιου και του Γιάννη Μελανίδη οι οποίοι υποστήριζαν ότι πρόκειται για μεγάλη απάτη με τη σύμβαση που είχε υπογράψει το 2006 ο τότε δήμαρχος Ν. Γκόντας.Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο μεν Ν. Γκόντας κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και για ενέργειες που ζημίωσαν το δημόσιο και ο Γ. Αυδής ότι με πειθώ και φορτικότητα έπεισε τον δήμαρχο να υπογράψει παρανόμως την σύμβαση για να προσποριστεί η εταιρεία του το ποσό της επιδότησης.Η υπόθεση ξεκινά από τη θητεία του πρώην δημάρχου Τάσου Παπασταύρου όταν και διενεργήθηκε διαγωνισμός για το έργο και ανέλαβε το 2001 την κατασκευή η εταιρεία «Θεμελιοδομή».Στην πορεία η εταιρεία λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν κατάφερε να προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή και το 2005 το δημοτικό συμβούλιο εξέτασε πρόταση της για την συνεργασία της με την υπό ίδρυση εταιρεία «Πάρκινγκ Ιωαννίνων Α.Ε», λαμβάνοντας θετική απόφαση.Το 2006 ο τότε δήμαρχος Νίκος Γκόντας, χωρίς να προηγηθεί άλλη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου υπέγραψε σύμβαση με νέα εταιρεία, «Σταθμός Ιωαννίνων Α.Ε», στην οποία μετείχε με 2% η «Θεμελιοδομή» και με 98% η «Πάρκινγκ».Αυτή ακριβώς είναι η επίμαχη σύμβαση η νομιμότητα της οποίας εξετάζεται, αφού η νέα εταιρεία εισέπραξε την επιδότηση των 4 εκ. ευρώ, βρέθηκε δηλαδή στη θέση του αναδόχου του έργου, παρόλο που είναι εμπορική και όχι κατασκευαστική.Κατά την χθεσινή διαδικασία στο δικαστήριο κατέθεσε ξανά ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως οι εγγυητικές επιστολές για το έργο είχαν αλλάξει από την «Θεμελιοδομή» στην «Πάρκινγκ», γεγονός, που σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύει ότι υπήρξε αγοραπωλησία του έργου μεταξύ της πραγματικής αναδόχου και τη εταιρίας που τελικά έλαβε την επιδότηση και παρέδωσε το έργο.Η απάντηση του κ. Γκόντα πως ήταν πως τον Δεκέμβριο του 2010 οι εγγυητικές που επεστράφησαν στο δήμο ήταν της «Θεμελιοδομή» κι άρα δεν υπήρχε ούτε ουσιαστικό ούτε και νομικό πρόβλημα.Ταυτόχρονα ο πρώην Δήμαρχος υπεραμύνθηκε των επιλογών και των πράξεων του υποστηρίζοντας πως απλά εκτελούσε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.Τόνισε μάλιστα πως αν δεν δινόταν η δυνατότητα στην «Θεμελιοδομή» να συμπράξει με άλλη εταιρία το έργο δεν κατασκευαζόταν ποτέ.Όπως εξήγησε η οικονομική κατάσταση της αναδόχου εταιρίας ήταν τέτοια που η ίδια αδυνατούσε να ολοκληρώσει το έργο και για αυτό αναζήτησε συνέταιρο – χρηματοδότη, κατέθεσε σχετικό αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο και μετά την απόφασή του προχώρησε στην κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ.Όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του Εφετείου γιατί στην απόφαση με την οποία δινόταν η δυνατότητα σύμπραξης μεταξύ της αναδόχου κι άλλης εταιρίας για την ολοκλήρωση του έργου προβλεπόταν και η συμμετοχή της δεύτερης στην κατασκευή και δεν αναγραφόταν μόνο η χρηματοδότηση, ο κ. Γκόντας τόνισε πως το γεγονός αυτό δεν πρόκειται για αλλοίωση του χαρακτήρα της νέας εταιρίας που ιδρύθηκε και του ποιος τελικά ήταν ο ανάδοχος.

Ηθικοί αυτουργοί της απαγωγής
Κλείνοντας μάλιστα την τοποθέτησή του ο κ. Γκόντας δε δίστασε να κατηγορήσει ουσιαστικά την τότε αντιπολίτευση για τον χειρισμό του θέματος και τους ισχυρισμούς ορισμένων πως ο ίδιος προσωπικά αποκόμισε οικονομικό όφελος από αυτή την ιστορία, λέγοντας ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από εκείνη την περίοδο και μετά προκάλεσε λανθασμένες εντυπώσεις στην κοινωνία των Ιωαννίνων πως όσοι ασχολούνται με τα κοινά αποκτούν παράνομα πολλά χρήματα κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε σαν αποτέλεσμα την απαγωγή της κόρης του.«Θεωρώ ηθικούς υπεύθυνους αυτούς που δημιούργησαν αυτή την ατμόσφαιρα και φτάσαμε στην απαγωγή της κόρης μου», είπε χαρακτηριστικά.Από την πλευρά του ο πρώην Δήμαρχος Αναστάσιος Παπασταύρος στην κατάθεσή του σημείωσε πως όλα τα Δημοτικά Συμβούλια έπραξαν τα νόμιμα δίνοντας κι αυτός εξηγήσεις για τη νομιμότητα των αποφάσεων τους σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Αθώοι και οι δύο η πρόταση του Εισαγγελέα

Μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων και ο Εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση και των δύο κατηγορουμένων με το σκεπτικό ότι ο πρώτος δεν προέβη σε καμία παράβαση καθήκοντος ή ήταν ηθικός αυτουργός κάποιας μη σύννομης πράξης, αφού απλά εφάρμοσε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και πως η «Θεμελιοδομή» ήταν ο κύριος του έργου γιατί αυτή κατέθεσε τις εγγυητικές επιστολές στον Δήμο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Μνήμες ενός μακελειού

Σε κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά, και με αρκετές στιγμές έντασης μεταξύ των μαρτύρων, των συνηγόρων υπεράσπισης και της Πολιτικής Αγωγής, αλλά και των κατηγορουμένων ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Εφετείο Ιωαννίνων η εκδίκαση της υπόθεσης για το μακελειό της Τρυγώνας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2005.Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Αν. Ναστούλης τότε αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων, ο Ι. Δρόσος τότε αστυνομικός υποδιευθυντής και ο Σπ. Πανταζής τότε διοικητής του Τμήματος Μεταγωγών από το οποίο έγινε η μεταγωγή του Ρώσου κακοποιού Μαξίμ Ζελίν, που σκότωσε εν ψυχρώ στην Τρυγώνα τους δύο αστυνομικούς Κ. Βλαχοπάνο και Δημ. Κώτση, για να βρεθεί και αυτός μετά από λίγες ημέρες νεκρός δίπλα σε παραπόταμο της περιοχής, όπου κρυβόταν για μέρες.Η εκδίκαση ξεκίνησε με την απόρριψη της ένστασης που κατέθεσε η υπεράσπιση του κ. Πανταζή, που ζητούσε να ακυρωθεί η διαδικασία, με το αιτιολογικό πως το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων το 2007 έκρινε αμετάκλητα την υπόθεση με την εξέταση της κατηγορίας για παράβαση καθήκοντος. Την άποψη, ότι υφίσταται δεδικασμένο στην υπόθεση λόγω του εν λόγω βουλεύματος εξέφρασε ο Εισαγγελέας της έδρας, κάτι όμως που δεν έκρινε και το δικαστήριο και η δίκη ξεκίνησε κανονικά και με τους τρεις κατηγορούμενους από τις οικογένειες των δύο θυμάτων, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.Πρώτη κατέθεσε η μεγάλη κόρη του αστυνομικού Βλαχοπάνου, Ελένη, που μετέφερε το κλίμα που επικρατούσε στο σπίτι της οικογένειας το προηγούμενο διάστημα του τραγικού περιστατικού, λέγοντας πως ο πατέρας της μιλούσε συχνά για τα προβλήματα και την ανησυχία που υπήρχε για κάποιο σοβαρό περιστατικό, λόγω της έλλειψης μέτρων ασφαλείας.Εμφανώς συγκινημένη και με τρεμάμενη φωνή κατέθεσε η σύζυγος του Κ. Βλαχοπάνου, Δήμητρα, που υποστήριξε, ότι όλοι γνώριζαν τα προβλήματα που υπήρχαν στο Τμήμα Μεταγωγών και υπενθύμισε και την αναφορά ενός ανθυπαστυνόμου για τις συνθήκες που γίνονταν οι μεταγωγές, αλλά και την παρέμβαση του συνδικαλιστικού σωματείου προς την αστυνομική διεύθυνση, αλλά ακόμη και τον υπαρχηγό τότε της ΕΛ.ΑΣ σε επίσημη επίσκεψή του στα Γιάννινα.«Τους έστειλαν σαν τα σκυλιά στο αμπέλι. Δεν έχω θυμό, αλλά μόνο παράπονο για αυτούς τους ανθρώπους. Όλοι γνώριζαν ποιος ήταν ο Ρώσος και κανείς δεν ήθελε να πάει. Υπήρχαν γκρίνιες στην υπηρεσία και ο άνδρας μου, μάς έλεγε, ότι ο καθένας κάνει ό,τι θέλει», σημείωσε η χήρα Βλαχοπάνου.
Ακολούθως κατέθεσαν τα αδέλφια του Κ. Κώτση, Γεώργιος και Κωνσταντίνος, όπως και η μικρή κόρη του Κ. Βλαχοπάνου, Ευαγγελία.«Από τότε που χάθηκε ο μπαμπάς μου, βλέπουμε να γίνονται οι μεταγωγές με ένα ή και δύο περιπολικά συνοδεία. Τότε όμως δεν είχαν στείλει κανένα», τόνισε με δάκρυα στα μάτια, ενώ ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που υπέβαλε ερωτήσεις για την κατάσταση που επικρατούσε τότε στο Μεταγωγών, ο τότε διοικητής κ. Πανταζής.Περισσότερο από μία ώρα διήρκεσε η κατάθεση του μάρτυρα υπεράσπισης, αξιωματικού εν ενεργεία στην ΑΔ Άρτας Κωνσταντίνου Σκούμα, που υποστήριξε, ότι εάν οι θανόντες είχαν λάβει τα προβλεπόμενα μέτρα αυτοπροστασίας, δε θα είχε γίνει το κακό.Οι αναφορές του μάρτυρα για τον τρόπο και τη διαδικασία που προβλέπονται για τις μεταγωγές προκάλεσαν δεκάδες ερωτήσεις από την Πολιτική Αγωγή και εκεί έγινε η υπόμνηση και της αναφοράς ανθυπαστυνόμου του Μεταγωγών, τρεις μήνες πριν το συμβάν, για τα ελλιπή μέρα ασφαλείας, όπως και της απάντησης του κ. Ναστούλη, στην οποία τονιζόταν πως καλό θα είναι να αποφεύγονται τέτοιου είδους αναφορές προς αποφυγή διενέργειας πειθαρχικού ελέγχου. Η δίκη συνεχίζεται το πρωί με τις καταθέσεις και άλλων μαρτύρων.


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ