Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΕΒΕΖΑ:Την ελιά και το λάδι θα τιμήσει το Σάββατο 26 Νοεμβρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παπαδατών


Την ελιά και το λάδι θα τιμήσει το Σάββατο 26 Νοεμβρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παπαδατών.Για πέμπτη χρονιά το ιστορικό χωριό θα φιλοξενήσει παραδοσιακά δρώμενα και θα αναδείξει τους στενούς δεσμούς της περιοχής με τον ευλογημένο καρπό της ελιάς.Η γιορτή θα ξεκινήσει λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και θα περιλαμβάνει χορευτικά συγκροτήματα από τις Παπαδάτες, την Πρέβεζα και την Θεσπρωτία, παραδοσιακό γλέντι με τραγούδι και χορό και βέβαια άφθονο φαγητό (όσπρια αλλά και κρέας) μαγειρεμένα με ελαιόλαδο από την περιοχή.Η ενασχόληση με την καλλιέργεια της ελιάς χάνεται στο πέρασμα του χρόνου και για χρόνια αποτελούσε βασική πηγή επιβίωσης για τους κατοίκους οι οποίοι μέχρι και σήμερα παρομοιάζουν την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου πανηγύρι στο οποίο συμμετέχει όλο το χωριό.Το γλέντι θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ομιλία που θα γίνει από γεωπόνο ενώ για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων που θα μπορούσε να προκαλέσει ο καιρός ο Σύλλογος έχει μεριμνήσει για την στέγαση του χώρου που θα φιλοξενήσει τις εκατοντάδες των προσκεκλημένων.

Hπειρώτικο Αντάμωμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων " Ο ΠΥΡΡΟΣ " σας προσκαλεί στο Ηπειρώτικο Αντάμωμα στις 4 Δεκεμβρίου 2011 ημέρα Κυριακή στις 12.30 το μεσημέρι να διασκεδάσουμε στο κέντρο " Τα χέρια της Αφροδίτης" (Σκρα 9, Αγ.Ανάργυροι τηλ .2102313970) πλήρες μενού, τα ποτά δωρεάν και με ζωντανή Ηπειρώτικη Ορχήστρα. Πληροφορίες στο 6977034562.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ- ΛΟΥΚΑ ΧΑΛΚΙΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ


«Για να καταξιωθείς χρειάζονται δύο υπογραφές: μία από τους μουσικούς και μία από τον κόσμο» είχε πει ο κ. Πετρο-Λούκας Χαλκιάς.Και για μια ακόμη φορά εκατοντάδες φίλοι της Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης κατέκλυσαν την αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» στα Γιάννινα, για να τον δουν και να τον απολαύσουν.Η συναυλία με τίτλο «Η Ήπειρος του Πετρο-Λούκα Χαλκιά», που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών με το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του, αποτέλεσε μια σημαντική στιγμή Πολιτισμού.Ο μεγάλος κλαρινίστας, σε μια βραδιά γεμάτη ουσία και συγκίνηση, έπαιξε «σαν να ήταν σαράντα χρόνια πριν», όπως τόνισε στο τέλος.Συνοδευόμενος από τον εξαίρετο τραγουδιστή Αντώνη Κυρίτση, οδήγησαν με μοναδικό τρόπο το κοινό σε μουσικές γωνιές της Ηπείρου.Παράλληλα, κείμενα από συνεντεύξεις του τα οποία αφορούσαν την καλλιτεχνική του πορεία και ανάλογο φωτογραφικό υλικό έδιναν ένα ιδιαίτερο στίγμα στην εξέλιξη της εκδήλωσης. Στο τέλος της συναυλίας ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππας Φίλιος αφού συνεχάρη όλους τους συντελεστές και διοργανωτές, απένειμε βραβείο στον κ. Πετρο- Λούκα Χαλκιά τονίζοντας ιδιαίτερα τη μεγάλη του συνεισφορά στη διάσωση και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής.Ευχαριστώντας τον ο Ηπειρώτης καλλιτέχνης, παρότρυνε όλους να διαφυλάσσουν και να σέβονται τις παραδόσεις.Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Μωυσής Ελισάφ βράβευσε τον κ. Αντώνη Κυρίτση για την καλλιτεχνική του πορεία στο ηπειρώτικο παραδοσιακό τραγούδι.Τιμητικοί έπαινοι για τη συμμετοχή τους δόθηκαν στους μουσικούς: Κώστα Κωσταγιώργο (βιολί), Βασίλη Τσίκα (λαούτο), Αποστόλη Παππά (ντέφι), Θωμά Χαλιγιάννη (κλαρίνο) και Διαμαντή Παπαναστασίου (ντέφι). Επίσης στις χορεύτριες του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννιτών που ερμήνευσαν τραγούδι προς τιμήν του Π. Χαλκιά.Το πέρας της εκδήλωσης επεφύλασσε την πιο συγκινητική στιγμή αφού ο κ. Πετρο- Λούκας Χαλκιάς έπαιξε ένα μοιρολόγι για τον πρόωρα εκλιπόντα κλαρινίστα Νίκο Καψάλη, ανιψιό του κ. Γρηγόρη Καψάλη και ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της νεότερης γενιάς μουσικών της Ηπείρου.
Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας.
Ήχος: Χρήστος Σύμπας. Φωτισμοί: Βαγγέλης Νέτης. Σκηνικά: σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΙ.
Τα κείμενα ήταν από συνέντευξη του Πετρο-Λούκα Χαλκιά στον Η. Γκαρτζονίκα και από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη «Με κέντημα δικό του – Μια μπάντα του Πέτρο- Λούκα Χαλκιά» εκδ. ΙΝΔΙΚΤΟΣ. Φωτογραφίες προβολής: «Μέθεξις» και Β. Γιωτόπουλος.

Καταγγελία Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Άρτας για Πρόωρη Εφεδρεία


Ανακοίνωση – καταγγελία του Ν.Τ. Άρτας της ΑΔΕΔΥ για πρόωρη εφεδρεία: Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για απολύσεις εκατοντάδων – χιλιάδων υπαλλήλων, μέσω εφεδρείας ή προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, συνεχίζονται. Σε αυτό το πνεύμα εξεδόθη σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία δεν στηρίζεται σε καμία σχετική νομοθετική ρύθμιση. Καταγγέλλουμε τη νέα αυτή προσπάθεια του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία έχει ως στόχο να εκβιάσει και πανικοβάλλει τους εργαζόμενους με σκοπό να αναγνωρίσουν, εδώ και τώρα, όποια εργασιακή προϋπηρεσία έχει ο καθένας, προκειμένου να ενταχθούν άμεσα και πρόωρα σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.Για άλλη μια φορά δοκιμάζονται ο σεβασμός και η τήρηση του Συντάγματος (!!!), γιατί αυτό που επιχειρείται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι παράνομο. Η όποια εγκύκλιος κοινοποιείται στις Υπηρεσίες, καλώντας τους υπαλλήλους να αναγνωρίσουν την προϋπηρεσία τους τώρα, αφαιρώντας τους το δικαίωμα μελλοντικής αναγνώρισής της, δεν στηρίζεται σε καμία σχετική νομοθετική ρύθμιση.Απεναντίας, με βάση την κείμενη νομοθεσία, ο κάθε εργαζόμενος, έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να αναγνωρίσει την προϋπηρεσία του, όποτε αυτός αποφασίσει, καθώς και όσο χρόνο θέλει από αυτή.Μετά τα παραπάνω, καλούμε τον κ. Υπουργό, να ανακαλέσει αμέσως αυτή την παράνομη εγκύκλιο, η οποία εκτός των άλλων, οδηγεί τους Δημοσίους Υπαλλήλους σε επιλογές που θα έχουν δυσμενείς για τους ίδιους επιπτώσεις.

Στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» συμμετείχε η Περιφέρεια Ηπείρου

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη η Διεθνής Τουριστική Έκθεση «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», στην οποία συμμετείχε η Περιφέρεια Ηπείρου με τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες.Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Περιφέρειας ήταν ο αρμόδιος για θέματα τουρισμού, Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, ενώ την έκθεση το Σάββατο επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.Ο Περιφερειάρχης είχε συναντήσεις με επιχειρηματίες του κλάδου, δημάρχους, κ.α. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η οικονομική κρίση που ταλανίζει την χώρα μας έχει επηρεάσει σαφέστατα και τον τουριστικό κλάδο. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι σταδιακά η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και ο τουρισμός να επανακτήσει το χαμένο έδαφός του.«Η Περιφέρεια Ηπείρου – υπογράμμισε - επενδύει στον τουρισμό, έχοντας στόχο την ενδοπεριφερειακή ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό προωθεί δράσεις και έργα που αφορούν τόσο τις βασικές υποδομές, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος».Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του τόνισε και τα εξής: «Η Ήπειρος καλύπτει σχεδόν κάθε τουριστικό ενδιαφέρον: Διαθέτει μοναδικές παραλίες, εντυπωσιακό δομημένο και φυσικό ορεινό περιβάλλον, όμορφους οικισμούς, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, κυνηγότοπους, αμέτρητες δυνατότητες για ορειβασία και άθληση. Μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, Ήπειρος, Μακεδονία και Θράκη, έχουν έλθει πλέον πολύ κοντά και ήδη ζούμε τις ευεργετικές επιπτώσεις του μεγάλου αυτού έργου. Θέλουμε όμως να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες που υπάρχουν προς όφελος των τοπικών οικονομιών και των περιοχών μας».« Να είναι βέβαιοι ότι όσοι επιλέξουν την Ήπειρο είτε για τις διακοπές, είτε για την ξενάγησή τους, θα μείνουν εντυπωσιασμένοι, τόσο με τα αξιοθέατα, όσο και με τις υπηρεσίες», τόνισε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.Αναφερόμενος στη βράβευση για μια ακόμη φορά των Ζαγοροχωρίων, ύστερα από ψηφοφορία των ως πρώτου αγαπημένου ορεινού προορισμού της χρονιάς και της πόλης των Ιωαννίνων, ως τέταρτου αγαπημένου αστικού προορισμού, ο Περιφερειάρχης, αφού ανέφερε ότι αυτό οφείλεται στις υποδομές, αλλά και στις προσπάθειες φορέων και ιδιωτών, τόνισε ότι: «στόχος της αιρετής Περιφέρειας, είναι να δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια δεκάδες «αγαπημένοι» προορισμοί για Έλληνες και ξένους επισκέπτες, προοπτική που εξαρτάται και από τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων, καθώς και των επαγγελματιών του κλάδου».

Εντατικά συνεχίζονται οι εργασίες από τα συνεργεία της Π.Ε. Πρέβεζας για την αντιπλημμυρική προστασία της Πεδιάδας Αχέροντα

Έργα εκτελούνται στην ζώνη από Μεσοπόταμο μέχρι Νέα Γέφυρα Γλυκής στον Αχέροντα τα οποία περιλαμβάνουν καθαρισμό της ζώνης πλημμυρών, ενίσχυση αναχωμάτων, συντήρηση αγροτικών δρόμων και καθαρισμούς της κοίτης του ποταμού με την απομάκρυνση νησίδων και ξένων σωμάτων.Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κος Στράτος Ιωάννου έθεσε το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας του Αχέροντα σε πρώτη προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή της ανάληψης καθηκόντων και επισκέφτηκε επανειλημμένως την περιοχή. Έδωσε εντολή και εκπονήθηκε από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων μελέτη, η οποία προβλέπει τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται στην περιοχή. Αφού εξασφαλίστηκαν δόθηκαν οι σχετικές αδειοδοτήσεις από το Φορέα Διαχείρισης (τον Οκτώβριο) και από την Αρχαιολογία ξεκίνησε άμεσα το έργο, το οποίο παρακολουθεί στενά ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης, με συχνές επισκέψεις κατά τόπους.Από τις αρχές του μήνα και με εντατικό ρυθμό, τα συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας εκτελούν τις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις ενώ το έργο θα συνεχιστεί για δύο χρόνια. Από τις παρεμβάσεις αυτές θα ανακουφιστούν οι περιοχές που πλήττονται συνήθως από τις πλημμύρες, (Κλεισούρα, Μουζακέικα, Κορώνη, Σταυροχώρι, Καναλάκι, Καστρί, κα). Ο κ. Στράτος Ιωάννου δήλωσε ότι είναι η καλύτερη εφικτή αντιμετώπιση του προβλήματος με τα μέσα που διαθέτει η Περιφερειακή Ενότητα και χωρίς εξωτερική ανάθεση, χωρίς δηλαδή πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση του προϋπολογισμού, έως ότου προωθηθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα. Είναι ένα έργο απαραίτητο για την θωράκιση της ευρύτερης ζώνης της πεδιάδας Αχέροντα και κάτι που δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, κατά τη γενική ομολογία των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι είναι πολύ ικανοποιημένοι.

Κανονικά η καταβολή επιδομάτων από το Δήμο Ιωαννιτών

Έντονη είναι η ανησυχία των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων στο Νομό Ιωαννίνων σχετικά με την καταβολή τους, όπως αποτυπώνεται στα δεκάδες τηλεφωνήματα που γίνονται καθημερινά στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.Με αφορμή το γεγονός αυτό, από το Δήμο γίνεται γνωστό ότι τα προνοιακά επιδόματα θα καταβληθούν κανονικά, στο τέλος του μήνα.«Τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα και η καταβολή των επιδομάτων αυτών δεν εξαρτάται από το συνολικότερο ζήτημα της 6ης δανειακής δόσης που αναμένει η χώρα μας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Η αρμόδια υπηρεσία έχει προχωρήσει την απαραίτητη διαδικασία ώστε η πληρωμή των επιδομάτων να γίνει στην ώρα της», σημειώνει σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Μάντης.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:Τακτοποίηση οφειλών για χρήση κοινόχρηστων χώρων

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, όσοι επαγγελματίες, έκαναν χρήση κοινοχρήστων χώρων, τόσο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων όσο και για άλλες δραστηριότητες.Η οικονομική τακτοποίηση είναι προϋπόθεση για την έκδοση των απαραίτητων αδειών, ενώ σε περίπτωση που δεν γίνει μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από την αρμόδια υπηρεσία θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.Να σημειωθεί ότι από την αρχή του νέου έτους, θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η Κανονιστική Απόφαση που είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο το Μάιο, χωρίς καμία πλέον παρέκκλιση.Βάση αυτής, όσοι επαγγελματίες επιθυμούν να κάνουν χρήση κοινόχρηστων χώρων, θα πρέπει να έχουν υποβάλλει τον σχετικό φάκελο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.Η Κανονιστική Απόφαση, η οποία στο σύνολό της, είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.ioannina.gr) καθορίζει ένα απολύτως σαφές και διάφανο πλαίσιο για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων. Θέση της Δημοτικής Αρχής να είναι εφαρμοστεί στο ακέραιο, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Στην κατεύθυνση αυτή, αντιμετωπίζει τους επαγγελματίες ως συνεργάτες της και τους καλεί από την πλευρά τους να είναι συνεπείς με όσα προβλέπει η Κανονιστική.

Τρόμο προκαλεί η αυξανόμενη εγκληματικότητα στην Ήπειρο!

Φόβος και ανασφάλεια διακατέχει τους Ηπειρώτες από τα συνεχή περιστατικά βίας και παρανομίας. Κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, ξυλοδαρμοί και βεβαίως διακινήσεις ναρκωτικών και λαθρομεταναστών είναι πλέον καθημερινά φαινόμενα στην περιοχή μας και ευθύνονται για την αλλαγή συμπεριφοράς των πολιτών. Είναι εμφανές, ότι οι Ηπειρώτες πλέον είναι πιο καχύποπτοι, έγιναν πιο κλειστοί ως χαρακτήρες και βέβαια παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης στα σπίτια και στους επαγγελματικούς χώρους, αφού οι λογής- λογής παράνομοι βρίσκουν την ευκαιρία να δράσουν ακόμη και μέρα μεσημέρι!

Kλέφτης-αναρριχητής!
Τα ξημερώματα της Παρασκευής στα Γιάννινα συνελήφθη ένας 23χρονος Αλβανός ο οποίος αρχικά… αναρριχήθηκε σε μπαλκόνι διαμερίσματος ιδιοκτησίας Ελληνίδας και «άρπαξε» χρηματικό ποσό, ένα κινητό τηλέφωνο και διάφορα έγγραφα.Στη συνέχεια, με την ίδια μέθοδο, αποπειράθηκε να μπει σε διαμέρισμα άλλης πολυκατοικίας, έγινε όμως αντιληπτός από περίοικους και προσπαθώντας να διαφύγει, πήδηξε από το μπαλκόνι στο έδαφος(!), με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά.Άμεσα έφτασαν στο σημείο Αστυνομικές δυνάμεις, που τον συνέλαβαν. Σε έρευνα που έγινε στον 23χρονο, βρέθηκαν στη κατοχή του τα κλεμμένα αντικείμενα από το πρώτο σπίτι, τα οποία αποδόθηκαν στην κάτοχό τους.

Στα πράσα!..
Επίσης, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθη χθες το πρωί επ΄ αυτοφώρω στα Ιωάννινα 37χρονος Έλληνας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής.Ειδικότερα, ο δράστης διέρρηξε κατάστημα, ιδιοκτησίας ημεδαπού στα Γιάννινα, έγινε όμως αντιληπτός από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, που περιπολούσαν στην περιοχή και συνελήφθη. Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε διαρρηκτικό εργαλείο.

Δεν αρκούνται!

Από το περιστατικό αυτό, καθίσταται σαφές, όχι μόνο ότι έχει χαθεί κάθε ίχνος ασφάλειας ακόμη και στις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου, αλλά και το γεγονός, ότι οι δράστες δεν αρκούνται στη μια παρανομία! Ειδικά όταν «δουλεύουν» βράδυ, προσπαθούν να διαρρήξουν αρκετά σπίτια ή καταστήματα. Υπενθυμίζεται, ότι κάτι τέτοιο έγινε στην Άρτα, όπου –σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.- δυο δράστες έκαναν μέσα σε ένα βράδυ τρεις διαρρήξεις και κλοπές! Αρχικά μπήκαν στην Αγία Παρασκευή στον Καλόβατο Άρτας και άρπαξαν από το παγκάρι μικρό χρηματικό ποσό και δύο μπλοκ με κουπόνια εράνου. Στη συνέχεια, αφού έσπασαν την πόρτα καφενείου στο Παλαιοχωράκι Άρτας «βούτηξαν» 150 ευρώ και μετά διέρρηξαν ψητοπωλείο στην ίδια περιοχή και πήραν από την ταμειακή μηχανή άλλα 100 ευρώ!

Ανάγκη προστασίας…
O κόσμος όχι μόνο έχασε το αίσθημα ασφάλειας που είχε, αλλά πλέον φοβάται ακόμη και τον διπλανό του! Λόγω και της κρίσης, πολλοί έχουν φθάσει σε απόγνωση και καταφεύγουν σε απονενοημένες πράξεις. «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη προστασίας των πολιτών. Η Αστυνομία προσπαθεί όσο μπορεί, αλλά πρέπει να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση από την ίδια την Πολιτεία. Ο φόβος πλέον διακατέχει τους Ηπειρώτες» λένε συμπολίτες.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ψήφος εμπιστοσύνης χωρίς προοπτική

Του Νίκου Κοτζιά

Η Ελλάδα χάνει χρόνο και δεν συζητά επί της ουσίας. Σαν κάποιον που κάθεται σε καφενείο και διηγείται ιστοριούλες χωρίς μνήμη και μέλλον. Τα πρώτα ονόματα της πολιτικής σκηνής του Κόμματος του Μνημονίου παρέλασαν ομιλούντες στη βουλή, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι δεν διαθέτουν σχέδιο για το μέλλον της χώρας, ενώ αγνοούν τις εξελίξεις στην ΕΕ.Τα τύμπανα της πτώχευσης κτυπούν εκκωφαντικά. Όμως οι ντόπιες κυρίαρχες ομάδες για άλλα ενδιαφέρονται. Ετοιμάζονται να κάνουν μια τελευταία μεγάλη αρπαχτή. Ειδικότερα οι τραπεζίτες να διασφαλίσουν την κοινωνικά προκλητική «προνομιούχα μετοχή» που ελπίζουν να επιβάλει ο συνάδελφός τους νέος πρωθυπουργός. Ως δημοσιονομικό αντίβαρο σε αυτά, ετοιμάζεται η λεηλασία μισθών και συντάξεων. Η εκχώρηση δημόσιας περιουσίας και νέες εγγυήσεων στους δανειστές. Η αύξηση επιτοκίων στα ομόλογα που θα παραδώσουν σε αντικατάσταση των παλαιοτέρων.Σχέδιο διάσωσης της χώρας δεν υπάρχει από την ελληνική κυβέρνηση. Απλά καλείται ως γραφειοκρατική μηχανή να υλοποιήσει τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου που έχει διαφορετικά κριτήρια και στοχεύσεις από εκείνα τα οποία όφειλε να έχει μια πατριωτική-ευρωπαϊκά σκεπτόμενη κυβέρνηση. Διότι οι επιλογές του διευθυντηρίου υπονομεύουν στην συνείδηση των πολιτών της ΕΕ, την ίδια την προοπτική μιας δημοκρατικής πολιτικά ενοποιημένης φιλειρηνικής Ευρώπης.Πριν λίγες ημέρες, ο βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον, απαντώντας στην Μέρκελ, έκφρασε τον ανερχόμενο ευρωσκεπτικισμό που υπάρχει στην κοινωνία της τρίτης μεγαλύτερης δύναμης στην ΕΕ. Ευρωσκεπτικισμός που έχει κερδίσει σημαντικές θέσεις και στο Εργατικό Κόμμα. Εξέφρασε την αντίθεσή του σε περισσότερη ολοκλήρωση. Ένα «περισσότερο» που η Μέρκελ το ορίζει ως περισσότερη πειθαρχία, ως υποταγή στα νομισματικά μεγέθη και ως συσσώρευση μέσων τιμωρίας του «αποκλίνοντα» νότου.Η Ιταλία, η χώρα με την πιο φιλική κοινωνία προς την ΕΕ, η τρίτη ισχυρότερη δύναμη στην Ευρωζώνη, βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Μέχρι την άνοιξη του 2012 θα πρέπει να βρει 300 δισεκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει τους δανειστές της. Κάτι που σήμερα φαντάζει απίθανο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν διασφαλιστούν τρία μέτρα από τους κεντρικούς μηχανισμούς της Ευρώπης: α) να κόψει χρήμα η ΕΚΤ. Αυτό το χρήμα θα γεννήσει πληθωρισμό, αλλά θα δώσει και ρευστότητα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έναν πρώτο υπολογισμό, κάθε 6% πληθωρισμού μειώνει ανά πέντε χρόνια την αξία των δανείων κατά 20%! Μειώνει βέβαια και την αξία των μισθών και των συντάξεων, αλλά αυτό το κάνει έτσι και αλλιώς η εσωτερική υποτίμηση. Β) να αποφασιστεί να δανείζει η ΕΚΤ τα κράτη όπως τις τράπεζες, δηλαδή, με 1,25%-1,5% και όχι με 5.5%-7%. Και τέλος γ) να ενισχυθεί ο κεντρικός μηχανισμός σταθεροποίησης της ΕΕ στα τρία τρισεκατομμύρια σε συνδυασμό με την έκδοση ευρωομολόγων. Αν δεν υπάρξει ένας συνδυασμός από αυτά τα μέτρα, τότε η Ιταλία θα χρεοκοπήσει και η Ευρωζώνη θα διαλυθεί.Εάν ληφθούν τα προαναφερθέντα μέτρα και συνδυαστούν με σειρά δικών μας, όπως είναι η μη αναγνώριση παράνομου χρέους, η ανακατανομή των βαρών στο εσωτερικό της χώρας, η προώθηση μιας κοινωνικά δίκαιης αναπτυξιακής πολιτικής, τότε ίσως υπάρξει λύση του «ελληνικού προβλήματος». Αλλιώς η χρεοκοπία είναι προ των πυλών, χειρότερη της Ιταλικής, διότι θα συνδυαστούν τα αρνητικά της χρεοκοπίας με την προηγηθείσα παράδοση πλούτου, δημόσιας περιουσίας και κυριαρχίας.

Ντοκιμαντέρ για τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου από το «Διάζωμα»

To ντοκυμανταίρ με τίτλο «Λίθινα εδώλια στις γωνιές της Ηπείρου» το οποίο αποτυπώνει τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου θα παρουσιάσει μέσα στον Δεκέμβριο στην Ηπειρο το Σωματείο «Διάζωμα».Με επιστολές που απέστειλε ο πρόεδρος του "Διαζώματος" Σταύρος Μπένος προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου, τους Δημάρχους Ιωαννίνων και Πρέβεζας κυρίους Φιλ.Φίλιο και Χρ. Μπαϊλη αντίστοιχα καθώς και άλλους αιρετούς γνωστοποιεί ότι θα γίνουν δύο παρουσιάσεις του ντοκυμαντέρ στα Ιωάννινα στις 10 Δεκεμβρίου και στην Πρέβεζα στις 11 Δεκεμβρίου.Σύμφωνα με τον κ.Μπένο κατά τη διάρκεια της 4ης Γενικής Συνέλευσης του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ το Σεπτέμβριο στους Δελφούς προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ για τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου με τίτλο «Λίθινα εδώλια στις γωνιές της Ηπείρου».Αξίζει να τονιστεί πως το ντοκιμαντέρ υλοποιήθηκε χάρη στην εθελοντική προσφορά και την προσεγμένη εργασία του σκηνοθέτη κου Βαγγέλη Ευθυμίου.Στη ταινία αυτή, για τα σπουδαία μνημεία της Ηπείρου μιλούν διακεκριμένοι αρχαιολόγοι που με την επίμονη και πολύχρονη εργασία τους συνέδεσαν το όνομα τους με αυτά.Η μουσική επένδυση της ταινίας είναι του συνθέτη κου Γιώργου Κουρουπού, την επιμέλεια των κειμένων είχε η φιλόλογος κα Μαίρη Μπελογιάννη και ο γνωστός ηθοποιός κ. Αιμίλιος Χειλάκης «δάνεισε» τη φωνή του για τις ανάγκες της αφήγησης.«Έχω την πεποίθηση ότι θα είναι πάρα πολύ χρήσιμο να προβάλουμε το ντοκιμαντέρ των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου στα Ιωάννινα και την Πρέβεζα, προκειμένου να γνωρίσουν οι πολίτες της περιοχής τα υπέροχα αυτά μνημεία και να συμβάλουν στην ανάδειξή τους» καταλήγει ο κ Μπένος επισημαίνοντας ότι το Διάζωμα θα έχει φροντίσει για την παραγωγή μεγάλου αριθμού αντιτύπων που θα διανεμηθούν κατά την είσοδο των πολιτών στον χώρο της προβολής.Στην ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστεί ένα ακόμη ντοκυμαντέρ για τα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου το οποίο γυρίστηκε για λογαριασμό της ΕΡΤ και θα προβληθεί με ειδική άδεια στις εκδηλώσεις των Ιωαννίνων και της Πρέβεζας.

Στους χρυσούς προορισμούς η πόλη των Ιωαννίνων


Στην χρυσή πεντάδα των αγαπημένων αστικών προορισμών περιλαμβάνεται και φέτος η πόλη των Ιωαννίνων.Η ανάδειξη έγινε ύστερα από ανοιχτή διαδικτυακή ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της HELEXPO και η ανακοίνωση έγινε το βράδυ της Παρασκευής, σε εκδήλωση στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα εγκαίνια της τουριστικής έκθεσης PHILOXENIA 2011. Για το Νομό Ιωαννίνων, ιδιαίτερη σημασία έχει ότι τα Ζαγοροχώρια αναδείχθηκαν ως ο αγαπημένος ορεινός προορισμός της χρονιάς.

Ημερίδα ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου για τα αυθαίρετα

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Άρτας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κατόπιν της πρόσκλησης του ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου, καλεί τα ενδιαφερόμενα μέλη της να παρακολουθήσουν την ημερίδα για τα αυθαίρετα που θα γίνει στα Γιάννενα, τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου.Στη σχετική πρόσκληση-γνωστοποίηση αναφέρεται:Κατόπιν της πρόσκλησης του ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου, σαν Νομαρχιακή Επιτροπή Αρτας, καλούμε όλους τους συναδέλφους, μέλη του ΤΕΕ, που ενδιαφέρονται, να παρακολουθήσουν την επιμορφωτική – ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει το ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου με θέμα:
«Ν. 4014 / 2011 ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ»
Εισηγητές στην ημερίδα θα είναι:
1.κ. Ελευθερία Ξυνομηλάκη, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, Προϊσταμένη Ε.Υ.Ε.Κ.Λ. της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υ.Π.Ε.Κ.Α.
2.κ. Κώστας Καρατσώλης, Δικηγόρο, Νομικό Σύμβουλο ΤΕΕ, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα:
«Ευθύνες Μηχανικών – Βεβαιώσεις νομιμότητας για μεταβιβάσεις κ.λ.π.»
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 28 Νοεμβρίου 2011 ημέρα Δευτέρα και από ώρα 9:30-15:00 στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Grand Serai Congress & Spa στα Ιωάννινα (Δωδώνης 33).

Εικόνες ντροπής έξω από το Δημοτικό Νεκροταφείο Ελεούσας

Σκουπίδια και ασέβεια της δημοτικής αρχής Ζίτσας ακόμη και στους νεκρούς!
Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε την κατάσταση χαβούζας που επικρατεί στο χώρο έξω ακριβώς από το δημοτικό Νεκροταφείο Ελεούσας, που συνορεύει με τις τελευταίες κατοικίες των θαμμένων συνδημοτών μας. Κρίμα που οι νεκροί δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν και να σας πάρουν με τις πέτρες κε Ρογκότη. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε τραβήχτηκαν χθες πίσω από την πέτρινη βρύση και παρουσιάζουν ένα οικτρό θέαμα που προκαλεί σε κάθε επισκέπτη του νεκροταφείου αισθήματα ντροπής, θλίψης αλλά και ανησυχίας για τον μη στοιχειώδη σεβασμό των νεκρών από τη δημοτική αρχή του τόπου μας. Αίσχος και ντροπή κε δήμαρχε σε εσάς και σε όποιον άλλον είναι υπεύθυνος για αυτή την αυτοσχέδια χωματερή. Καθαρίστε άμεσα αυτό το τριτοκοσμικό κατάντημα και μάθετε επιτέλους ότι το επίπεδο του πολιτισμούσας, κρίνεται από το τρόπο που αντιμετωπίζετε τούς νεκρούς μας.

Η Τατιάνα Καλογιάννη σε συνάντηση Εργασίας στις Βρυξέλλες

H εξέλιξη των δράσεων στους τομείς Περιβάλλοντος και Περιφερειακής Ανάπτυξης την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2007-13, όσο και οι στρατηγικοί στόχοι για την περίοδο μετά το 2013, θα αποτελέσουν το αντικείμενο σχετικών συναντήσεων εργασίας με τους επιτρόπους Olli Rehn (Οικονομικής Πολιτικής) και Johannes Hahn (Περιφερειακής Πολιτικής), με τον επικεφαλής της «Ομάδας δράσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα κ. Horst Reichenbach και άλλους ευρωπαίους υπηρεσιακούς παράγοντες, που είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλες από την 28η Νοεμβρίου μέχρι και την 30η Νοεμβρίου. Στις συναντήσεις αυτές την Περιφέρεια Ηπείρου θα εκπροσωπήσει η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων και Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τατιάνα Καλογιάννη.

Εγκρίθηκε η τροποποίηση για τα Καρδαμίτσια

Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου η τροποποίηση της μελέτης αναβάθμισης της τοπικής οδού σύνδεσης του Δημοτικού Διαμερίσματος Μαρμάρων με την πόλη των Ιωαννίνων στον οικισμό Καρδαμίτσια.Βάση της τροποποίησης, στο έργο περιλαμβάνεται πλέον και η κατασκευή του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού. Ο προϋπολογισμός φτάνει στα 5.089.000 ευρώ. Η σύμβαση με τον ανάδοχο των έργων οδοποιίας έχει υπογραφεί ενώ άμεσα ολοκληρώνονται οι απαλλοτριώσεις. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη κατασκευής ενός έργου ζωτικής σημασίας για την περιοχή. Το έργο αφορά στην κατασκευή του κόμβου Καρδαμιτσίων, την αναβάθμιση της τοπικής οδού Εθνικής Αντιστάσεως στον οικισμό Καρδαμίτσια και του τμήματος που συνδέει αυτή με την παράκαμψη των Ιωαννίνων. Το συνολικό μήκος των υπό κατασκευή οδών είναι 1.720 μέτρα.

Ένταξη στο ΕΣΠΑ έργου ύδρευσης στο Δήμο Σουλίου

Την Ένταξη της Πράξης "Ενίσχυση ύδρευσης - αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Ζερβοχωρίου και Τ.Κ. Προδρομίου του Δήμου Σουλίου" στον Άξονα Προτεραιότητας "06 - Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου" του Ε.Π. "Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα - Ήπειρος", υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της κοινοτικής συνδρομής ανέρχεται σε 1.840.000 ευρώ. Δικαιούχος φορέας είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Σουλίου. Σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η ενίσχυση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της περιοχής παρέμβασης και η αντικατάσταση των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης των Τ.Κ Ζερβοχωρίου και Προδρομίου του Δήμου Σουλίου.

Πνευματική... αφισορρύπανση στα Γιάννενα!!!

Περιμένουμε εδώ και μήνες να δούμε έργα για να ξεβρομίσει η πόλη και κατά συνέπεια τις πρώτες καμπάνες για αφισορρύπανση στα Γιάννενα. Αυτό άλλωστε είχε προαναγγέλλει από την αρχή της θητείας του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θωμάς Μπέγκας. Όμως όχι πρόστιμα δεν έχουμε δει ακόμα αλλά δεν ξέρουμε γιατί προκλητικά εξαιρείται της διαδικασίας αυστηρού ελέγχου και επιβολής προστίμου από τον δήμο το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών. Τι έκαναν; Βρόμισαν την πόλη με αφίσες,εισάγοντας νέα πολιτισμικά ήθη στη δύσμοιρη πόλη μας. Η φωτό είναι χθεσινή από τη Λεωφόρο Δωδώνης, έξω ακριβώς από το 4ο Λύκειο. Μήπως τώρα κ. Μπέγκα έχετε τα πειστήρια για να κάνετε πράξη τα λόγια σας και να μας δείξετε ότι έχετε πραγματικά πρόθεση να σταματήσετε το φαινόμενο στην πόλη; Εκτός κι αν έχετε δώσει σε κάποιους το δικαίωμα να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης

Ημερίδα για την Ευρυζωνικότητα


Ημερίδα με θέμα 'Ευρυζωνικότητα και Ψηφιακή Ανάπτυξη', θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 15.00, στο Συνεδριακό Κέντρο 'Κάρολος Παπούλιας' του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Όχι στη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Ιατρικών Αποβλήτων

Tην αντίθεσή της στη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Ιατρικών Αποβλήτων στην ΒΙΠΕ Πρέβεζας εξέφρασε ομόφωνα σε συνεδρίασή της η τοπική κοινότητα Μύτικα. Τα μέλη του Συμβουλίου αναφέρθηκαν στους κινδύνους που κρύβει μια τέτοια μονάδα για την περιοχή, γνωμοδοτώντας αρνητικά για την συγκεκριμένη επένδυση προς την Περιφέρεια. Ο πρόεδρος του Μύτικα Νίκος Ντίτσος στην τοποθέτησή του, επεσήμανε ότι «μπορεί να προτείναμε την δημιουργία του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην ΒΙΠΕ δεδομένου ότι δεν υπάρχει όχληση στο περιβάλλον όμως δεν θα δεχτούμε η Βιομηχανική Περιοχή και η Πρέβεζα να μετατραπούν σε «Φουκουσίμα» της Ελλάδας».

Το ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Μπαράτσα για τις εκλογές του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

Στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου προέβει ο επικεφαλής της παράταξης «Επιχειρούμε Μαζί » κ Δημήτρης Μπαράτσας για τις εκλογές του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, που θα διεξαχθούν 3 και 4 Δεκεμβρίου στα Λιθαρίτσια.Πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο οι υποψήφιοι του οποίου καλύπτουν όλο το φάσμα του επιχειρηματικού κλάδου του νομού μας και δραστηριοποιούνται χρόνια στον επαγγελματικό στίβο της περιοχής.Στόχος των υποψηφίων αλλά και του επικεφαλής της παράταξης κ Δημήτρη Μπαράτσα είναι να διεκδικήσουνε όλες εκείνες τις δράσεις που απαιτούνται για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της βιωσιμότητας της τοπικής αγοράς.Όλα αυτά τα στοιχεία όπως δήλωσε ο κ Δημήτρης Μπαράτσας έδωσαν και την ονομασία της παράταξης «Επιχειρούμε Μαζί» μαζί στην αγορά, μαζί στην επιχειρηματικότητα, μαζί στην ανάπτυξη, μαζί με όλους τους επιχειρηματίες του νομού Ιωαννίνων.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ

ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΟ

ΕΞΑΓΩΓΩΝ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ-ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΒΑΝΤΩΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΧΑΡΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΝΟΥΣΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΗΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΓΚΑΡΑΜΕΤΣΗΣ ΤΙΜΟΛΕΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΞΑΡΧΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΓΚΟΓΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΝΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΥΡΚΟΣ ΣΑΚΗΣ

ΔΟΥΜΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΠΑΠΑΣΗΜΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ

ΠΛΙΑΚΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΛΥΤΣΙΚΑΣ ΜΑΡΙΟΣ

ΛΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΦΩΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΝΤΟΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΜΑΝΤΖΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΑΠΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΠΟΥΓΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΣΟΥΛΤΗΣ

ΘΕΟΔΟΡΟΣ

ΝΤΟΥΓΙΑΣ ΒΥΡΩΝ

ΤΑΛΑΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΟΣΠΟΤΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΤΖΟΒΑΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΣΙΝΔΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ


Νέο σάρωθρο απέκτησε ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων

Ο Δήμος Αθηναίων, ύστερα από την πρωτοβουλία και την προσπάθεια του Αντιδημάρχου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων κ. Νίκου Βαίτση,ενέκρινε την δωρεάν παραχώρηση ενός Σαρώθρου,πεζού χειριστή, για χρήση στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων.Ένα μηχάνημα που δεν είχε ο Δήμος και το οποίο είναι απαραίτητο για τις ανάγκες της Υπηρεσίας Καθαριότητας του.Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Βαίτσης συνεχίζει τις προσπάθειες και προς άλλους μεγάλους Δήμους της Ελλάδας για την δωρεάν παραχώρηση μηχανημάτων στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων.

Παρουσίαση της μελέτης για τις επιπτώσεις του Δυτικού άξονα

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013» εκπονείται από την Ε.Δ.Α. Περιφέρειας Ηπείρου η μελέτη «Εκτίμηση χωρικών επιπτώσεων του οδικού άξονα της Δυτικής χώρας στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα της Περιφέρειας Ηπείρου». Η παρουσίαση της μελέτης, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011, ώρα 12.00μμ, στα Ιωάννινα, στο Συνεδριακό Κέντρο Περιφέρειας Ηπείρου (πρώην ΕΛΚΕΠΑ), Ν. Ζέρβα 28-30, Στοά Σάρκα, 2ος Όροφος.

Ενστάσεις από το ΤΕΕ Ηπείρου για το Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων

Τις πρώτες σοβαρές ενστάσεις για το περιεχόμενο και τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Διαχείρισης του ΥΠΕΚΑ για τους υδάτινους πόρους της Ηπείρου,εκφράζει το Τεχνικό Επιμελητήριο. Στην τελευταία της συνεδρίαση η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Ηπείρου ασχολήθηκε με το Σχέδιο Διαχείρισης που βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης, και με το οποίο η Ελλάδα ολοκληρώνει την εφαρμογή των απαιτήσεων της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων. Το Σχέδιο εξετάζει ως ξεχωριστές λεκάνες απορροής αυτές των Αώου, Καλαμά, Αράχθου και μαζί τις λεκάνες απορροής Αχέροντα – Λούρου. Η πρώτη παρατήρηση του ΤΕΕ έγκειται στο ότι ορίζεται ως λεκάνη απορροής του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων η λεκάνη του Αράχθου και όχι του Καλαμά.Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με την κοινή αντιμετώπιση των ποταμών Αχέροντα και Λούρου, που έχει όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό, ότι αναφέρονται στη χερσόνησο της Πρέβεζας, που ουσιαστικά έχει μεγάλη ανάγκη υδάτων, μικρή όμως επαφή με τις δύο λεκάνες.

ΑΡΤΑ:Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο


Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 21-11-2011 και ώρα 7:00μμ το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος.Τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν 36 θέματα.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Φάρσα για βόμβα σε πλοίο από Ανκόνα

Συναγερμός σήμανε αργά το μεσημέρι του Σαββάτου στο λιμάνι της Ancona, ύστερα από απειλητικό τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο πλοίο Cruise Europa της γραμμής Αncona–Ηγουμενίτσα.Οι Αρχές προχώρησαν σε εκκένωση του πλοίου, για να ερευνήσουν τον χώρο. Στο σημείο έσπευσαν μονάδες της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας, ενώ επί τόπου βρέθηκε και κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Ιταλίας.Τελικά διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για φάρσα και το πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι του με πολύωρη καθυστέρηση.

ΑΡΤΑ: Ερώτηση Δ.Τσιρώνη για είσπραξη οφειλών


Ερώτηση για την ταχεία εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων και την είσπραξη των οφειλόμενων φόρων από μεγαλοοφειλέτες, κατέθεσαν Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άρτας κ. Δημήτρης Τσιρώνης,προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Σε δίκη ο πρώην δήμαρχος για την απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας

Σε συνέντευξη τύπου η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 22 Νοεμβρίου οι πρώην αιρετοί και οι φορείς που συμμετείχαν στην διαδικασία απομάκρυνσης κεραίας κινητής τηλεφωνίας από το 8ο Νηπιαγωγείο Πρέβεζας θα ζητήσουν την συνδρομή της τοπικής κοινωνίας στην δίκη που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου με κατηγορούμενους τους ίδιους.Η απομάκρυνση της κεραίας, η οποία ήταν εγκατεστημένη μέσα σε καμινάδα προκειμένου να μη γίνει αντιληπτή από τους περίοικους, έγινε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και την απαίτηση δεκάδων φορέων και κατοίκων της περιοχής. Οι κατηγορίες αφορούν αντίσταση παρακώλυση συγκοινωνιών, απρόκλητη φθορά, διατάραξη κοινής ησυχίας και κλοπή. Οι κατηγορούμενοι είναι περισσότεροι από 20 ,ανάμεσά τους ο πρώην Δήμαρχος Μιλτιάδης Κλάπας, οι τότε αντιδήμαρχοι ο τέως πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Βελέντζας, δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων ακόμη και υπάλληλοι του Δημαρχείου.

ΑΡΤΑ: Ολοκληρώθηκε η παρέμβαση καθαρισμού στην κοίτη του Αράχθου


Εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού και μερικής αποκατάστασης που πραγματοποίησε η Π.Ε. Άρτας στην κοίτη του ποταμού Αράχθου, στην περιοχή της παλιάς γέφυρας και από την προηγούμενη Κυριακή υπάρχει ξανά ροή νερού στο ποτάμι. Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών επισκέφθηκε χθες την περιοχή της γέφυρας ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, συνοδευόμενος από κλιμάκιο των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας με επικεφαλής τον προϊστάμενο Χρ. Οικονομίδη καθώς και από τους περιφερειακούς συμβούλους Ι. Παπαγιάννη και Ι. Κατέρη. Ο κ. Ψαθάς εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης η οποία όπως είπε θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά. Σε δηλώσεις του ο κ. Ψαθάς ανέφερε τα εξής:
«Νομίζω ότι η διαφορά είναι εμφανής. Πιστεύω ότι είναι ένα έργο που πρώτα απ’ όλα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό για την ανάδειξη του ιστορικού γεφυριού. Αυτό που εισπράττω είναι ότι ο κόσμος το χαίρεται και νομίζω ότι κάναμε μια καλή προσπάθεια. Το έργο παραδόθηκε σύμφωνα με τις ημερομηνίες που μας είχε δώσει η ΔΕΗ, δηλαδή το Σάββατο το μεσημέρι. Ελπίζουμε του χρόνου να είμαστε καλά και να υπάρχουμε ως ελληνικό κράτος και να έχουμε τα χρήματα να κάνουμε και το κομμάτι το απέναντι κυρίως προς την κατεύθυνση του Αμβρακικού».

Δρομολογούνται σημαντικά περιβαλλοντικά έργα στην Ήπειρο

Σημαντικά περιβαλλοντικά έργα δρομολογούνται στην Ήπειρο, τονίζεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας η οποία αναφέρει: «Για την περιοχή μας, και μετά τις πρόσφατες συναντήσεις της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη με την Διαχειριστική αρχή του Προγράμματος ΕΠΠΕΡΑΑ, υπό τον Καθηγητή κ. Ανδρεαδάκη Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, διαφαίνεται η οριστική δρομολόγηση σημαντικών περιβαλλοντικών έργων της Περιφέρειας Ηπείρου. Κατά τις συναντήσεις αποδόθηκαν τα εύσημα στην Περιφερειακή Αρχή για την «Καλή Πρακτική» που υιοθέτησε, υλοποιώντας πρότυπη διαβαθμιδική συνεργασία με όλους τους Δήμους της Περιφέρειας, για το φάκελο της πράξης με τίτλο: «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Ηπείρου».
Ακόμη συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα που αφορούν: στο σχεδιασμό του δικτύου των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Ηπείρου, στα έργα αναβάθμισης των ΧΥΤΑ Ηπείρου, στο σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση της Μονάδα επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) Ηπείρου καθώς και στην πορεία αξιολόγησης των προτάσεων φορέων της Περιφέρειας Ηπείρου σχετικές με Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων και Διαχείρισης Αποβλήτων. «Η αιρετή Περιφερειακή Αρχή αποσκοπεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα της διαχείρισης των σχετικών θεμάτων που κληρονόμησε από το παρελθόν σύννομα, τεχνικά άρτια, κοινωνικά ωφέλιμα και αποκλειστικά προς την κατεύθυνση της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης στερεών αστικών αποβλήτων σε περιφερειακό επίπεδο και τελικά μιας «ΑΞΙΟΒΙΩΤΗΣ» Καθημερινότητας για κάθε Ηπειρώτη. Θα επιταχύνει ακόμη περισσότερο κάθε διαδικασία που θα της επιτρέψει να προδιαγράψει, να σχεδιάσει, να προγραμματίσει και να υλοποιήσει κάθε έργο και δράση προφύλαξης, διατήρησης και αναβάθμισης του Ηπειρωτικού Περιβάλλοντος», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη.

Την απόσυρση της ΚΥΑ των υδατοκαλλιεργειών ζητάνε οι ψαράδες της Ηπείρου

Πρόσκληση σε σύσκεψη για την απόσυρση της ΚΥΑ των υδατοκαλλιεργειών, με την επισήμανση «Εξαιρετικά επείγον», απευθύνει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη της Υδατοκαλλιέργειας, προς τους Βουλευτές, τους Πολιτευτές, τους Περιφερειάρχες και τους Αντιπεριφερειάρχες του παράκτιου και νησιωτικού ελλαδικού χώρου. Την πρόσκληση υπογράφουν η διοικούσα επιτροπή και τα μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής, στα οποία συγκαταλέγεται και η Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου και αναφέρει τα εξής:
Κυρίες και κύριοι,
Όπως οφείλετε να γνωρίζετε, στις 4.11.2011 εγκρίθηκε με πραξικοπηματικό τρόπο από τους Υπουργούς κ. κ. Παπακωνσταντίνου, Σηφουνάκη, Καστανίδη, Βενιζέλο, Χρυσοχοϊδη, Ραγκούση, Σκανδαλίδη και Γερουλάνο, η ΚΥΑ του «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες» (ΦΕΚ Β 2505/2011), η οποία προβλέπει την αναπτυξιακή και περιβαλλοντική καταστροφή των περιοχών μας – και περιοχών σας.Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας, στην οποία έως σήμερα μετέχουν 23 Δήμοι και 72 φορείς από τις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας, την ερχόμενη Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, ώρα 19.00, συγκαλεί κατεπείγουσα σύσκεψη στο ξενοδοχείο Κάραβελ, για την ανατροπή της ΚΥΑ. Στην υπόθεση αυτή υπάρχουν δύο μεριές: όσοι αγωνίζονται για τη σωτηρία των περιοχών μας και όσοι είναι συνυπεύθυνοι για την καταστροφή αυτή.ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την παρουσία όλων σας στην σύσκεψη αυτή και ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να μπείτε μπροστά στον αγώνα μας, ώστε να αποσυρθεί άμεσα η επίμαχη ΚΥΑ.