Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

«Οραματικές ηγεσίες»

Γράφει η Ρένα Δούρου*

Η εικόνα, λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα, από τη Βουλή, ήταν πραγματικά σουρρεαλιστική: Όρθιοι, βουλευτές, υπουργοί αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός χειροκροτούσαν αλλήλους, χαμογελώντας με ικανοποίηση, ενώ –κατόπιν- ο κ. Παπανδρέου, με το χέρι στην καρδιά, τους ευχαριστούσε!Αν κάποιοι εξωγήινοι παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα εκείνη τη στιγμή στην Αθήνα (άλλωστε, η πρωτεύουσά μας βρισκόταν στο επίκεντρο της προσοχής σχεδόν όλων των διεθνών ΜΜΕ, που ανέμεναν εναγωνίως την απόφαση των κυβερνητικών βουλευτών), θα πίστευαν ότι ο κ. Παπανδρέου είχε πετύχει κάποιο τεράστιο κατόρθωμα, ότι είχε επαναδιαπραγματευτεί προς όφελος της κοινωνίας τη δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου, ότι είχε πετύχει σημαντική ελάφρυνση των βαρών, ή τέλος πάντων κάτι ανάλογης εμβέλειας…Αν όμως κάποιος τους εξηγούσε ότι:
- Οι 153 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλληλοχειροκροτούνται, για την ψήφο εμπιστοσύνης που μόλις είχαν δώσει, προς μια κυβέρνηση, τη σύνθεση της οποίας δεν γνώριζαν!
- Τα τελευταία 24ωρα, πολλοί από αυτούς από τους 153, είχαν επιδοθεί σε διαγωνισμό για το ποιός θα επικρίνει περισσότερο και εντονότερα τον Γ. Παπανδρέου (που τώρα χειροκροτούσαν)!
- Επιπλέον, αυτοί οι ίδιοι απειλούσαν τον (καταχειροκροτούμενο) πρωθυπουργό ότι θα τον καταψηφίσουν , επειδή αποφάσισε να προσφύγει σε δημοψήφισμα (ενώ κανείς εξ αυτών δεν είχε αντιδράσει αναλόγως όταν έρχονταν προς ψήφιση τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα και τα πολυνομοσχέδια «προσαρμογής»)
...τότε, ένα είναι βέβαιο: Θα έμπαιναν στο διαστημόπλοιό τους και θα αναχωρούσαν τάχιστα, για άλλον πλανήτη.Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κι εμείς το ίδιο.Εμείς είμαστε καταδικασμένοι να ακούμε στη Βουλή, κυβερνητικούς βουλευτές να αναφέρονται στον Γ. Παπανδρέου αποκαλώντας τον «οραματικό ηγέτη»…Είμαστε καταδικασμένοι να υφιστάμεθα τους αδέξιους τακτικισμούς του κ. Σαμαρά που, καταπίνοντας τη μπλόφα του κ. Παπανδρέου, διακηρύττει την προθυμία του να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση. Μια σύμβαση - ταφόπλακα κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, που δένει χειροπόδαρα τη χώρα στο άρμα της λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας και που εκχωρεί μέρος της εθνικής κυριαρχίας, σύμφωνα και με την άποψη πολλών ψηφοφόρων της Ν.Δ. ή και προσωπικών οπαδών του.Είμαστε καταδικασμένοι να παρακολουθούμε ξανά και ξανά το ίδιο έργο: Έναν «οραματικό» πρωθυπουργό να κάνει τα πάντα για να διατηρήσει τον θώκο του κι έναν –επίσης- «οραματικό» αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει –επίσης- τα πάντα για να αποκτήσει αυτός τον πρωθυπουργικό θώκο. Να παίζουν παιχνίδια εντυπώσεων, αλλά να μην ξεφεύγουν διόλου από τον... «οραματικό» μονόδρομο, που οι ίδιοι χάραξαν και επιβάλλουν στην κοινωνία.Τελευταία, ανακαλύπτουμε ότι είμαστε καταδικασμένοι να παρακολουθούμε ακόμη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμπεριφέρεται όχι μόνο ως πολιτειακός παράγων αλλά και όχι ως πολιτικός. Να κλίνει δηλαδή προς θέσεις και απόψεις που εκφράζουν μέρος των πολιτικών δυνάμεων και όχι το σύνολό τους, όπως ο ρόλος του επιτάσσει.Μόνη διέξοδος που μπορεί να μας βγάλει από αυτή την καταδίκη, είναι η προσφυγή στις κάλπες με απλή αναλογική. Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί δυνάμεων, για να πούμε «όχι» και στους δήθεν μονόδρομους και τους δήθεν σωτήρες μας!

*Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού
enet

Ας σιωπήσουν οι πολιτικοί. Το έχει ανάγκη η οικονομία


Η τρόικα και οι πολιτικοί να σιωπήσουν. Με όλο τον σεβασμό οι δεύτεροι, αφού κλείσουν ερμητικά την πόρτα του φρενοκομείου που άνοιξε ο Γ. Παπανδρέου με το δημοψήφισμα και αφού επιτέλους συμφωνήσουν για τη νέα δανειακή σύμβαση, ας σιωπήσουν για ένα εξάμηνο.Αν κατάφερναν να το κάνουν, ύστερα από 6 μήνες θα λογομαχούσαν και θα ανταγωνίζονταν σε διαφορετικό τοπίο.Μέσα στον ορυμαγδό των πολιτικών δηλώσεων και εξελίξεων πέρασε σχεδόν απαρατήρητο το εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank.Τι το ενδιαφέρον γράφει εκεί; Μα πως σε πείσμα όσων προσπαθούν να κρατήσουν την οικονομία σε βαθιά ύφεση, αυτή αντιδρά. Δεν πέθανε, όπως αρκετοί θα ήθελαν. Κι αυτό έγινε γιατί για έναν μήνα γλίτωσε από την τρομοκρατία της χρεοκοπίας. Γι' αυτό, λοιπόν, οι πολιτικοί, αν δεν μπορούν να σιωπήσουν και επιμένουν να τσακώνονται, ας βρουν άλλα θέματα. Θέλουν να κυλιούνται στη λάσπη της ανόητης αντιπαράθεσης; Δικαίωμά τους. Αλλά ας μην παρασέρνουν την οικονομία.Ας κάνουν ένα μορατόριουμ εξασφαλίζοντας συνθήκες σχετικής ηρεμίας και ασφάλειας. Και τότε θα δουν πως η ελληνική οικονομία κρύβει δυνάμεις. Αν μάλιστα την απελευθέρωναν από τη γάγγραινα της γραφειοκρατίας, του χαρτοβασιλείου και της διαφθοράς, τότε πραγματικά θα υπήρχε η δυνατότητα να ξεπροβάλει μία άλλη χώρα. Πολλά τα αν δυστυχώς και το μεγαλύτερο αν είχαμε ένα διαφορετικό και υπεύθυνο πολιτικό σύστημα, για το οποίο δυστυχώς δεν μπορούμε να τρέφουμε καμία ελπίδα. Δεν μας το επιτρέπουν οι ίδιοι οι πολιτικοί.

ethnos

Εύσημα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην κίνηση Παπανδρέου

Την στήριξή του στην απόφαση Παπανδρέου να ξεκινήσει συζητήσεις για κυβέρνηση συνεργασίας εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πάουλ Νίρουπ Ράσμουσεν, που κάνει λόγο για «επίδειξη εξαιρετικού θάρρους, σεμνότητας και αποφασιστικότητας».Ο επικεφαλής του ΕΣΚ ασκεί επίσης σκληρή κριτική τόσο στον Αντ.Σαμαρά, μιλώντας για «μικροτακτικισμούς», αλλά και στις «ηγεσίες Γαλλίας και Γερμανίας» για «τα δύο χρόνια χρόνιας βραχυπρόθεσμης αντιμετώπισης» σε ανακοίνωσή του το Σάββατο.«Ο Παπανδρέου επέδειξε εξαιρετικό θάρρος, σεμνότητα και αποφασιστικότητα στις ενέργειες του», αναφέρει ο Ρασμούσεν, λέγοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «καθοδηγείται όπως πάντα από τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

ΙΙF: Πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο η συμφωνία του Οκτωβρίου

Tην πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές μετά το 2015 εφόσον εφαρμόσει πιστά τις μεταρρυθμίσεις εκφράζει στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας real news ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου(IIF) Xανγκ Τραν.«Από τώρα και σε δυο-τρία χρόνια, εάν η Ελλάδα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε πορεία βελτίωσης, θα πρέπει να είναι έτοιμη να βγει ξανά στις αγορές» αναφέρει. Προσθέτει πως παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, εκφράζοντας την ελπίδα να ξεκαθαρίσουν σύντομα τα πράγματα. Σημειώνει πάντως πως θα πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Ξορκίζουν τις εκλογές επειδή δεν ξέρουν το αποτέλεσμά τους!..


Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών για τη συγκρότηση κυβέρνησης «ευρύτερης αποδοχής», σύμφωνα και με το (παράδοξο) νόημα που είχε η ψήφος εμπιστοσύνης 153 βουλευτών προς την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.Το «μαγειρείο», λοιπόν, ξεκίνησε. Μόνο που ούτε το «φαγητό» είναι γνωστό ούτε τα «υλικά» ούτε η «δοσολογία»... Και τούτο διότι η επιχείρηση για τη συγκρότηση κυβερνητικής «συμμαχίας των προθύμων» παρουσιάζει –ήδη- έλλειμμα... προθυμίας.Κατ’ αρχήν, η συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, που θα ήθελαν εγχώριοι και διεθνείς, θεσμικοί και εξωθεσμικοί παράγοντες, τόσο πολύ (ώστε κάποιοι από αυτούς να τη θέτουν ως αναγκαία προϋπόθεση), φαντάζει δύσκολη έως αδύνατη. Η δήλωση του Αντ. Σαμαρά, ότι «οι μάσκες έπεσαν» και ότι οι εκλογές είναι πλέον «η μόνη λύση», συνοδεύτηκε από διευκρινίσεις συνεργατών του, σύμφωνα με τις οποίες η Ν.Δ. «θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση, μόνο αν πάει στην Βουλή χωρίς μέτρα και νέα μνημόνια». Ο ίδιος, το απόγευμα του Σαββάτου, αφού ανήγγειλε ότι πρόκειται να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κυριακή, καθησύχασε τους Ευρωπαίους εταίρους, λέγοντας ότι η Ν.Δ. δέχεται και το «κούρεμα» και τους «στόχους της σύγκλισης» και τις «διαρθρωτικές αλλαγές». Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν δίνει «λευκή επιταγή», ψηφίζοντας και «νέα μέτρα, που ακόμα δεν τα ξέρουν ούτε οι ίδιοι».

Οι 5 της Ν.Δ. και η νέα δανειακή σύμβαση
Πάντως το εσωτερικό μέτωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εμφανίζεται απολύτως αρραγές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα ηγετικά κλιμάκια της Ν.Δ. εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση των 5 βουλευτών που συζητούσαν τη δυνατότητα κοινής πρωτοβουλίας με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων, με τη συμμετοχή και όσων μικρότερων το επιθυμούσαν. Στη Συγγρού ακούγονταν σχόλια όχι και τόσο κολακευτικά, για τους Άρη Σπηλιωτόπουλο, Κυριάκο Μητσοτάκη, Κ. Χατζηδάκη, Μιλτ. Βαρβιτσιώτη και Ε. Αντώναρο. Η συμμετοχή, μάλιστα, του τελευταίου στην κίνηση αυτή, προκάλεσε απορίες και για τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αφού –ως γνωστόν- ο Αντώναρος ήταν και είναι στενότατος συνεργάτης του.Η στάση των βουλευτών αυτών ίσως αποδειχθεί καθοριστική ως προς την έκβαση της ψηφοφορίας για την κύρωση της δανειακής σύμβασης, αφού ο Ε. Βενιζέλος διακήρυξε ότι θα απαιτηθούν 180 ψήφοι. Και ο αριθμός αυτός δεν συμπληρώνεται ακόμη κι αν σπεύσουν να την υπερψηφίσουν (εκτός φυσικά από τους 153 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ) οι 16 βουλευτές του ΛΑΟΣ, οι 4 της Δημοκρατικής Συμμαχίας, η Μιλένα Αποστολάκη και η Έλσα Παπαδημητρίου.

Ντόρα και Καρατζαφέρης
Πρόθυμη να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα ευρύτερης αποδοχής είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά η προϋπόθεση που έθεσε, για συμμετοχή και της Ν.Δ., δεν φαίνεται να ικανοποιείται. «Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας χωρίς τη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτεσης, δεν έχει νόημα» δήλωσε η πρόεδρος της Δημ. Συμμαχίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμμετοχή της εξαρτάται ευθέως από το «ναι» ή το «όχι» του Αντ. Σαμαρά.Κάτι τέτοιο θα επιθυμούσε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, προσκαλώντας μάλιστα, το μεσημέρι του Σαββάτου, τον πρόεδρο της Ν.Δ., να κάνουν μαζί το επόμενο βήμα. Ο Αντ. Σαμαράς πάντως, κάθε άλλο παρά ελκυστική βρίσκει την ιδέα της συμπόρευσης «χέρι χέρι με τον Καρατζαφέρη»... Αλλά και ο ίδιος ο αρχηγός του ΛΑΟΣ δεν προβάλλει την προϋπόθεση που έθεσε η Ντόρα («κυβέρνηση συνεργασίας γίνεται και χωρίς τη Ν.Δ.», δηλώνουν στελέχη του), εστιάζοντας περισσότερο στα πρόσωπα που θα αποτελούν τη νέα κυβέρνηση και κυρίως στον επικεφαλής της.

Το σκάκι Παπανδρέου...
Αλλά και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, η παρτίδα μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Ε. Βενιζέλου συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον και αμφίρροπη έκβαση. Στην παρούσα φάση πάντως, το τακτικό πλεονέκτημα φαίνεται πως το έχει αυτός που ήδη είναι «χαλίφης» κι όχι αυτός που θα ήθελε «να γίνει χαλίφης στη θέση του».Μπορεί η «χαοτική» επιλογή Παπανδρέου για δημοψήφισμα (επιλογή την οποία επέμεινε να διαφημίζει ακόμη και κατά την ομιλία του στη Βουλή, παρά το ότι είχε καταστεί σαφές πως οδεύει για το «χρονοντούλαπο της ιστορίας») να προκάλεσε γενικευμένη ταραχή (από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις ηγεσίες της Ε.Ε. και τις διεθνείς χρηματαγορές)...Μπορεί πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να τον απειλούσαν ως το παρά 5’ ότι δεν θα του έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης, αν δεν δεσμευόταν ότι η παρούσα κυβέρνηση θα παρέδιδε τη σκυτάλη σε μια άλλη «εθνικής σωτηρίας», ακόμη και χωρίς την παρουσία του ιδίου...Μπορεί κι ο ίδιος να έδειξε πρόθυμος να «ευλογήσει» τυχόν αντικατάστασή του από τον Ε. Βενιζέλο, ως επικεφαλής μιας νέας «συναινετικής» κυβέρνησης......ουδέποτε όμως ανέλαβε τη δέσμευση ότι θα καταθέσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ούτε του ζητήθηκε –άλλωστε- κάτι τέτοιο, από οποιονδήποτε υποψήφιο «αντάρτη».Έτσι, σήμερα είναι πάλι ο Γ. Παπανδρέου αυτός που κρατά το τιμόνι των εξελίξεων, έχοντας την απόλυτη ευχέρεια να χρεώσει στους αντιπάλους του το ενδεχόμενο (και πλέον, διαφαινόμενο) ναυάγιο των προσπαθειών για κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας». Και στο βαθμό που έχει δεχθεί να μείνει ο ίδιος, εκτός αυτού του κυβερνητικού σχήματος, να μην μπορεί καμία Βάσω, καμία Εύα, κανείς Ανδρουλάκης και κανείς Λοβέρδος να τον κατηγορήσει για «υποκλοπή» της ψήφου της Βουλής...

...και το σλάλομ Βενιζέλου

Από την άλλη, ο Ε. Βενιζέλος έχει μόνο μία ελπίδα: Να συμφωνήσουν Ντόρα και Καρατζαφέρης σε συμμαχικό κυβερνητικό σχήμα και μάλιστα υπό την προεδρία του. Χλωμό... Και πάντως πολύ χλωμότερο από το άλλο σενάριο που τον θέλει να παραμένει με το «φορτίο» του υπουργού Οικονομικών, «υπεύθυνου για τη διαχείριση και προστασία της εθνικής οικονομίας», και με την ανάμνηση ενός ακόμη προσωπικού του επιτεύγματος, ίσως του πιο θεαματικού: Ενός σλάλομ –αλά Μαραντόνα– που:-ξεκίνησε τη Δευτέρα το πρωί, με τα ερωτήματα «αν η δέσμη αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου ετίθετο πράγματι σε δημοψήφισμα, ποια απόφαση θα ήταν συμφέρουσα για το Λαό και το Έθνος;» και «ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις μίας αρνητικής απόφασης;»-συνεχίστηκε το ίδιο βράδυ με τη βαρύγδουπη διαβεβαίωση πως «η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, η προσφυγή στην άμεση βούληση του ελληνικού λαού, είναι η λύτρωση από το δράμα που βιώνει η χώρα»
-πέρασε, μέσω κύκλων, την επομένη, από τη «διευκρίνιση» ότι ο υπουργός «είχε ενημερωθεί για την πρόταση εμπιστοσύνης αλλά όχι και για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος»
-έφθασε, την Τετάρτη, μέσω νοσοκομείου, στις Κάννες (και τους G20), όπου βγήκαν οι κάννες των ευρωπαϊκών υπερόπλων, απέναντι στα ελληνικά νεροπίστολα
-και κατέληξε, την Πέμπτη, πρώτα στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και μετά στην ολομέλεια της Βουλής, στον εξορκισμό του «κακού» δημοψηφίσματος, με τη δέσμευση ότι «δεν προχωράμε σε διοργάνωση και διεξαγωγή του» αφού προέχει «να επιβεβαιώσουμε προς τους θεσμικούς μας εταίρους» ότι η Ελλάδα «θα κάνει αμέσως χωρίς καθυστέρηση και χωρίς περισπάσεις, όλα όσα πρέπει να γίνουν για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, που την θεωρούμε απόφαση ιστορικής σημασίας»...

Το «ελάττωμα» των εκλογών
Πάντως, στο ΠΑΣΟΚ όλες οι παρτίδες που έχουν παιχτεί, διέπονται από ένα βασικό κανόνα: Ο χαμένος... δεν φεύγει. Παραμένει και διαπραγματεύεται τον όποιο ρόλο του. Έτσι, με αυτές τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, η πλέον πιθανή κυβερνητική συνεργασία φαίνεται ότι θα είναι αυτή του Παπανδρέου με τον Βενιζέλο. Δηλαδή, του ΠΑΣΟΚ με... τον εαυτό του! Και με αντίπαλο, το μέτωπο των... εκλογών.«Οι ελεύθερες εκλογές έχουν ένα ελάττωμα: Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμά τους». Η φράση αυτή αποδίδεται στον Λεονίντ Μπρέζνιεφ, αν και το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για μια ακόμη επινόηση της (συνήθως ευρηματικής) αντικομμουνιστικής προπαγάνδας. Εδώ και λίγες μέρες ωστόσο, το πνεύμα της υιοθετήθηκε από το ντουέτο των μεγάλων (κυβερνητικών) επιτυχιών Παπανδρέου – Βενιζέλου.Ο μεν αντιπρόεδρος, την Παρασκευή το βράδυ, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, του απηύθυνε την εξής ...σοβαρότατη κατηγορία: «Ζητάει εκλογές προκειμένου να προκύψει επίσης μια άλλη κυβέρνηση, που δεν ξέρουμε ποια είναι»!Ο δε πρωθυπουργός, το πρωί της επομένης, επανέλαβε: «Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να μην πάμε σε εκλογές αυτή τη στιγμή, κάτι που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία, για το βιός των Ελλήνων πολιτών»!Η τελευταία αυτή δήλωση προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, επειδή έγινε (από τον Γ. Παπανδρέου) ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια. Ο δε ανώτατος άρχων έσπευσε –ως μη όφειλε– να πάρει θέση υπέρ της «συννενόησης», εμμέσως δε και κατά των εκλογών! Διότι η φράση του «δεν βλέπω παρά ένας και μοναδικός δρόμος να υπάρχει: ο δρόμος της συνεννόησης», δεν επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας.Σε κάθε περίπτωση πάντως, ένα είναι βέβαιο: Ότι τα «μαγειρεία» έχουν ανάψει και οι «σεφ», ντόπιοι και ξένοι, εργάζονται πυρετωδώς. Ουδείς όμως εγγυάται ότι το φαγητό που ετοιμάζουν (και που κάποια στιγμή θα σερβιριστεί) δεν θα είναι το ίδιο με το χθεσινό, ξαναζεσταμένο (και από μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, πλέον, φτυσμένο)...

enet

Στο τελικό στάδιο η γεώτρηση «Όμηρος» της Noble Energy στην Κυπριακή ΑΟΖ

Στο τελευταίο στάδιο της γεώτρησης μπήκε η πλατφόρμα «Όμηρος» της Noble Energy με το γεωτρύπανο να πλησιάζει τις 3.500 μέτρα κάτω από το βυθό, ενώ γίνονται νέες διαδικασίες μετρήσεων, με ηχοβολήσεις και ραδιοβολήσεις μέσα από το φρεάτιο, μετά τη σταθεροποίηση και των τελευταίων εκατοντάδων μέτρων της γεώτρησης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση της γεώτρησης και των δοκιμών απαιτεί ακόμα 11 περίπου μέρες εργασίας. Την ίδια ώρα, φαίνεται πως μετά την επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ, η Κυπριακή κυβέρνηση προωθεί με γοργούς ρυθμούς τη διαδικασία εξέτασης της αίτησης της ισραηλινής Delek, για απόκτηση ποσοστού της τάξης του 30% των δικαιωμάτων της Νoble Εnergy στο «Αφροδίτη». Ο επικεφαλής της ισραηλινής εταιρείας Γιλτσιάκ Τσιούβα, που συνόδευση την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου στην Κύπρο, φέρεται να φεύγει ικανοποιημένος αυτή τη φορά από την Κύπρο καθώς υπάρχουν πλέον εξελίξεις σε σχέση με το αίτημα της εταιρείας του και αναμένεται να εξεταστεί πολύ σύντομα από το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο.

Άλλη μία «επιτυχία» της κυβέρνησης,… άλλη μια επιτυχία της Μέρκελ

Του Νίκου Κοτζιά

Εδώ και είκοσι μήνες επιμένω ότι σε μια διαπραγμάτευση δεν πάει κανείς με τα χέρια κάτω, αλλά θα πρέπει να ανεβάζει το κόστος για την άλλη πλευρά, δηλαδή, τους δανειστές. Οι γνωστοί κύκλοι απάντησαν «ότι όταν χρωστάς δεν διαπραγματεύεσαι»! Τους είπα ότι θα πρέπει να εξηγήσουν στο διευθυντήριο της Ενωσης, ότι εάν θελήσουν να ανοίξουν τον δρόμο προς την κόλαση, θα τους πάρουμε μαζί μας και θα καούνε μαζί με εμάς τους ήδη μισοψημένους. Είπαν ότι όποιος υποστηρίζει τέτοιες απόψεις δεν κατανοεί τα διεθνή. Οτι δεν μπορεί ένα πολιτισμένο κράτος να χρησιμοποιεί εκβιαστικά διλλήματα στους δανειστές. Και, όμως, τη συμφωνία για το κούρεμα από τις τράπεζες των ελληνικών ομολόγων κατά 50% για το οποίο καμαρώνει η κυβέρνηση, την επέβαλε η Μέρκελ στους τραπεζίτες δανειστές της Ελλάδας με έναν απλό εκβιασμό. Τι τους είπε; Ότι ή κουρεύουν στο επιθυμητό για τη Γερμανία επίπεδο, και για το οποίο έχει ήδη ετοιμαστεί το τραπεζικό της σύστημα, ή η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Σε μια τέτοια περίπτωση, βέβαια, αντί να χάσουν οι τραπεζίτες το 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων θα έχαναν το 100%. Επιπλέον δε, επειδή αυτό θα ήταν πιστωτικό γεγονός, θα υποχρεώνονταν να πληρώσουν δισεκατομμύρια στα ασφάλιστρα.Ο εκβιασμός της Μέρκελ αποτελεί ως γεγονός, το άκρον άωτο του ευτελισμού μιας χώρας Η Ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε πείσμονα να χρησιμοποιήσει τα δικά της διαπραγματευτικά όπλα, τα οποία, όμως, χρησιμοποίησε η Γερμανία για δικό της λογαριασμό. Η Ελλάδα κάθεται με το κεφάλι κάτω και το Βερολίνο εκβίασε με τη χρήση του ονόματος της (και όχι στο όνομά της). Και μετά από αυτό, η ελληνική κυβέρνηση που δεν συμμετέχει, πλέον, ούτε καν στο τραπέζι διαπραγμάτευσης, εμφανίστηκε να πανηγυρίζει για την διαπραγματευτική της νίκη! Λες και εκείνη επέλεξε και επέβαλε την «λύση» που αποφασίστηκε. Εκτός και αν υποθέσει κανείς ότι τα όσα ψήφισε η Γερμανική Βουλή οφείλεται στον υπνωτισμό της από τον πνευματισμό που εκπέμπει η κυβέρνηση. Αυτό βέβαια θα ήταν και μια καλή εξήγηση για ποιο λόγο η Ελληνική κυβέρνηση δεν κάθισε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Διότι με όσα υποστηρίζει εκ των υστέρων η Ελληνική Κυβέρνηση, είναι ως να πιστεύει ότι η απόφαση που επέβαλε η Μέρκελ μετά από έγκριση της γερμανικής βουλής σε αντιστοιχία με τα γερμανικά συμφέροντα, είχε διαμορφωθεί από την τηλεπαθητική σκέψη των μη διαπραγματευόμενων Ελλήνων αρμόδιων! Αν πάλι δεν πιστεύει κανείς σε τέτοιες μεταφυσικές συμπτώσεις, τότε θα πρέπει να συμφωνήσει ότι η κυβέρνηση θέλει να καλύψει τον ευτελισμό της ελληνικής ευρωπαϊκής πολιτικής με ανόητες «εικόνες».Η κυβέρνηση είπε και κάτι άλλο ως προς τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης. Υποστήριξε, ότι η μόνιμη παρουσία ξένης επιτροπείας είναι αποτέλεσμα δικού της αιτήματος, έστω και αν το προανήγγειλε η Μέρκελ πολλές μέρες πριν. Η Κυβέρνηση, δηλαδή, κατήργησε ακόμα και τη μυθοπλασία του Αισώπου για την κολοβή αλεπού. Διότι δεν περιορίζει το υποτιθέμενο επίτευγμά της στο κούρεμα της ουράς της χώρας, αλλά τολμά να παρουσιάσει και τα μελλοντικά «επιτόπια» κουρέματα υπό την επίβλεψη επιτροπής ως αποτέλεσμα δικής της ανεξάρτητης επιλογής!Με άλλα λόγια η χώρα παραιτήθηκε της όποιας διαπραγμάτευσης και άφησε την Μέρκελ να εκβιάζει επισείοντας τον κίνδυνο χρεωκοπίας της χώρας και ως αντάλλαγμα η Ελλάδα κέρδισε την «εποπτεία». Μου φαίνεται ότι από το να ακούω την κυβέρνηση, προτιμώ να διαβάζω την Πάπισσα Ιωάννα του Ροΐδη. Εκεί, τουλάχιστον, ο αμαρτωλός καλόγερος που ονοματίζει το γουρούνι ως ψάρι επιδιώκει να κοροϊδέψει τα ουράνια προκειμένου ο ουρανίσκος του να φάει πραγματικό κρέας σε ημέρες νηστείας. Δεν εμφανίζει την επιβολή και εποπτεία της πείνας ως μείγμα ψαριού και κρέατος, όπως πράττει η κυβέρνηση.