Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

Από τη Μιλένα στην Εύα μέσω Βάσως


Του Κώστα Παπαθεοδώρου

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα. Η Ελλάδα στροβιλίζεται στη δίνη της (μεγαλύτερης μεταπολεμικής) κοινωνικο-οικονομικής κρίσης και σχεδόν όλοι οι πολίτες- χωρίς (δυστυχώς) να συνειδητοποιούν τι συμβαίνει γύρω τους ως θύματα της οικονομικής πολιτικής δυσφορούν, οργίζονται, αντιδρούν…Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου περί του δημοψηφίσματος- ασχέτως με την προσωπική εκτίμηση του καθενός- είναι μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα στο λαό να πάρει θέση για το νέο σχέδιο βοήθειας και κατά συνέπεια για την πορεία της χώρας και το μέλλον της κοινωνίας.Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του λαού να επιλέξει και βεβαίως να υποστεί τις όποιες συνέπειες. Και επιτέλους ας σταματήσουν κάποιοι να θεωρούν τους πολίτες ως άτομα με ειδικές ανάγκες που πρέπει να μπουν στο γύψο ώστε να αποφύγουν «το λάθος». Γιατί τέτοιες αντιλήψεις (περί της αδυναμίας σύγκρισης του λαού) δεν έχουν σχέση με τη Δημοκρατία.Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που η πλειοψηφία των πολιτών τάσσονταν υπέρ του δρόμου που χαράσσει η κυβέρνηση ίσως η χώρα εξέρχονταν μια ώρα αρχύτερα από την κρίση. Στην περίπτωση αυτή οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα έχαναν την οποιαδήποτε νομιμοποίησή τους και οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης την αναφορά τους στη… λαϊκή βούληση . (Γράφοντας αυτές τις λέξεις άκουσα στην τηλεόραση κάποιον καθηγητή ιστορίας να «αποφαίνεται ότι τα δημοψηφίσματα δεν είναι στην κουλτούρα των Ελλήνων. Μου θυμίζει την (επίσης) εξωφρενική «γνωμάτευση» ότι στους λαούς της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής «δεν τους πρέπει ελευτεριά» αλλά… ξενόδουλες Χούντες).Θα μπορούσε αντί του δημοψηφίσματος να επιλεγεί η προσφυγή στις κάλπες για την εκλογή νέας κυβέρνησης. Λέγεται ότι χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή καθότι ο σημερινός Πρωθυπουργός εκλέχθηκε πριν την κορύφωση της κρίσης. Επιπροσθέτως, σε καμία ευρωπαϊκή η ανεπτυγμένη χώρα δεν έχουν επιβληθεί τόσο σκληρά μέτρα περικοπών και λιτότητας.Οι κάλπες των εθνικών εκλογών Θα μπορούσε να είναι μια άλλη επιλογή. Όμως όπως προκύπτει από τις σφυγμομετρήσεις, τις έρευνες γνώμης, τις λογής μετρήσεις το αποτέλεσμα θα είναι αμφίσημο και πάντως δεν θα δίνει ισχυρή κυβέρνηση που θα πάρει το τιμόνι στα χέρια της και θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Σχεδόν δυο χρόνια από την έναρξη της εθνικής περιπέτειας η αντιπολίτευση όταν δεν κωλυσιεργεί ώστε να αποφύγει να πάρει θέση, βολοδέρνει στις ξέρες του λαϊκισμού και της γενικολογίας…Αν λοιπόν είναι να γίνουν εκλογές για να αυτοεπιβεβαιωθούν οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων( άντε να τσιμπήσουν και καμιά μονάδα) τότε δεν έχει καμία πρακτική αξία για τους πολίτες και την ίδια τη Δημοκρατία.

Υστερία
Η ανακοίνωση της απόφασης για δημοψήφισμα πυροδότησε ομοβροντία αντιδράσεων και σεναρίων.Στα κεραμίδια ο Σαμαράς, στους δρόμους η Παπαρήγα, στις επάλξεις ο Τσίπρας, στα υπόγεια ο Καρατζαφέρης.Και οι συνάδελφοι μου δημοσιογράφοι στους χώρους δουλειάς…Πρόθυμοι να αναζητήσουν, επίμονοι να ανακαλύψουν, έτοιμοι αποκαλύψουν…Να δώσουν τροφή στους τηλεσχολιαστές των νυχτερινών δελτίων που με τη σειρά τους αναμένουν να μας πουν «αναλυτικά» με ποιους να πάμε και ποιους να αφήσουμε….(Το συμπέρασμά τους είναι ότι η απόφαση για το δημοψήφισμα επαναφέρει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Αντιθέτως δεν σχολίασαν τυχόν κινδύνους από προσφυγή στις κοινοβουλευτικές κάλπες. Ο Γιάννης Πρετεντέρης χαρακτήρισε ευχάριστο το γεγονός ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιδρούν και δύσκολα θα βρεθούν 151 βουλευτές για να ψηφίσουν (υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος).

Λυσιστράτη
Κοινό συμπέρασμα όλων είναι ότι το ντόμινο των ραγδαίων εξελίξεων προκάλεσε η ανεξαρτητοποίηση της Μιλένας Αποστολάκη.Αν και έκανε λόγο για απονομιμοποίηση της πολιτικής τάξης δεν παραιτήθηκε. Ανεξαρτητοποιήθηκε. Λίγο αργότερα και η Εύα Καϊλή. (Συμπαθάτε με αλλά δεν πολύ- κατάλαβα τι θέλει η Εύα). Και μετά η Βάσω Παπανδρέου. Σε ρόλο θεματοφύλακα των λαϊκών συμφερόντων και των κανόνων της Δημοκρατίας. Η κα Παπανδρέου – ως γνωστόν- αναλαμβάνει δημόσια αξιώματα από το… 1981. Υπήρξαν και άλλοι. Πολλοί…Τα σενάρια για την έκρηξη αυτής της αποσκίρτησης είναι πολλά και εμπλέκουν αρκετούς ως υποκινητές. Συμφέροντα πάντα υπάρχουν πρόθυμα για να στοιχηθούν πίσω από σκοτεινές μεθοδεύσεις η ακόμα και να οργανώσουν συνομωσίες. Σύντομα θα αποκαλυφθεί εάν οι εν λόγω κινήσεις είναι ανυστερόβουλες η υποκρύπτουν αλλότριες επιδιώξεις.Η Κυβέρνηση Παπανδρέου είναι κακή. Ασύνδετη, νωθρή, αναποτελεσματική. Πολλοί υπουργοί είναι εξαφανισμένοι αρνούμενοι να λάβουν και την παραμικρή πρωτοβουλία ή ακόμα και να εφαρμόσουν την αποφασισμένη πολιτική. Αλλά όταν έρχεται το ερώτημα «και μετά τι» η απάντηση είναι (δυστυχώς) δεδομένη.

Χ. Νούτσος: Στα πανεπιστημιακά όργανα μετέχω μόνο κατόπιν εκλογής

Τελειωμό δεν έχουν για την υπουργό Παιδείας τα "όχι" πανεπιστημιακών στον διορισμό τους ως μελών της εφορευτικής επιτροπής που θα κάνει τις εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των πανεπιστημίων. Μεταξύ αυτών και το "όχι" του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Χαράλαμπου Νούτσου.Με επιστολή του στον ειδικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο Χ. Νούτσος, επισημαίνει τα εξής:Δεν έλαβα γνώση καμίας επιστολής. Προφανώς, επειδή δεν είμαι καθηγητής σε «θέματα συγκολλήσεων και αντοχής θαλάσσιων κατασκευών» δεν έχω την «ευχέρεια», αλλά και την ανάγκη να παρακολουθώ ανελλιπώς το ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο και τα «οικεία μηνύματα» που ζητούν, εντός διημέρου, «και τον αριθμό του δελτίου της αστυνομικής μου ταυτότητας». Τώρα λοιπόν σας απαντώ:
α) Δεν εκτιμώ ότι είναι υποχρεωτική η συμμετοχή μου, με «διαπιστωτική πράξη» μάλιστα που «εκδίδεται από τον υπουργό», έστω και με βάση το άρθρο 76 του Ν. 4009/2011.
β) Σε ό,τι με αφορά, τρεις και πλέον δεκαετίες τώρα, μετείχα σε πανεπιστημιακά όργανα μόνον εθελοντικά και κατόπιν εκλογής - δηλαδή ουδέποτε με ηλικιακά κριτήρια, όπως, για παράδειγμα, σε θέση αντιπρύτανη κατά τα έτη 1991-1994, πριν εμφανισθούν οι «επαγγελματίες πρυτάνεις».
γ) Προσθέτω ότι κατά το άρθρο 45 § 26 του Ν. 1268/1982, η «αρχαιότητα [...] καταργείται».
δ) Σας υποδεικνύω ότι κατά το άρθρο 81 του Ν. 4009/2011 το μόλις προαναφερθέν εδάφιο του νόμου 1268 δεν έχει περιληφθεί στις «καταργούμενες διατάξεις».
ε) Μνημονεύω επίσης το άρθρο 120 § 2 του ισχύοντος Συντάγματος: «Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό» «αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων».
στ) Τι υπαινίσσομαι με το προηγούμενο σημείο, οι αναγνώστες του αθηναϊκού κυριακάτικου Τύπου, κατά το τελευταίο έτος, γνωρίζουν επακριβώς τους λόγους που με οδηγούν στην επίκληση του Συντάγματος.
ζ) Να προσθέσω ότι μου έχει χορηγηθεί εξάμηνη εκπαιδευτική άδεια, γεγονός που με απαλλάσσει από την ιδιότητα του «Reservist»;

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας με άλλο πρωθυπουργό ζητά η Εύα Καίλή


Επιστολή κατέθεσε στον πρωθυπουργό η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α΄Θεσσαλονίκης Εύα Καϊλή, λέγοντας ότι αν επιμείνει η κυβέρνηση στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η ίδια θα ανεξαρητοποιηθεί. Παράλληλα ζήτησε σχηματισμό κυβέρνησης σωτηρίας με άλλον πρωθυπουργό.

Την Πέμπτη η ορκωμοσία του νέου Δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, στις 12.30 το μεσημέρι θα γίνει η ορκωμοσία του νέου Δημάρχου Χρήστου Χασιάκου και της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Η πρόσκληση για ορκωμοσία που εστάλη προς τους εκλεγέντες Δημοτικούς Συμβούλους και τους Συμβούλους Τοπικών Κοινοτήτων αναφέρει: «Μετά την επικύρωση της εκλογής και την ανακήρυξη της νέας Δημοτικής Αρχής , σύμφωνα με την υπ΄αριθμ 8/2011 απόφαση του Πρωτοδικείου Άρτας, καλείστε για την προβλεπόμενη από το νόμο (άρθρο 52 του Ν 3852/2010,ΦΕΚ Α΄87) ορκωμοσία , στο Δημοτικό Κατάστημα, σε δημόσια συνεδρίαση, στις 03/11/ 2011, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.30 μεσημβρινή.

Θέμα ηγεσίας θέτει με επιστολή του ο Βαγγέλης Μαλέσιος και άλλα πέντε στελέχη του ΠΑΣΟΚ


Την παραίτηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου μετά την εξαγγελία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ζητούν έξι στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τους Βαγγέλη Μαλέσιο,Γιώργο Θωμά, Στέφανο Μανίκα, Δημήτρη Μπατζελή, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη.

Eπίσκεψη του Γ.Γ. Επικοινωνιών στον Περιφερειάρχη


Τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σωκράτης Κάτσικας, με σκοπό την ενημέρωση του για την επικείμενη εκπομπή ψηφιακού σήματος από το Κέντρο Εκπομπής των Ακαρνανικών. Στη συνάντηση παρευρίσκονταν επίσης ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Μεταφορών – Επικοινωνιών Ι. Καραμπίνας και κλιμάκιο τεχνικών της ΕΡΤ και της DIGEA.Ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε τη συνδρομή της Περιφέρειας για την ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών τις οποίες θα καλύψει η εκπομπή του ψηφιακού σήματος από το Κέντρο «Ακαρνανικά», η οποία έχει οριστεί για την 9η Δεκεμβρίου.Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε ότι η Περιφέρεια στηρίζει κάθε τεχνολογική εξέλιξη και στο πλαίσιο αυτό είναι στη διάθεση του Υπουργείου για την προώθηση της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Γ.Γ. Επικοινωνιών, από το Κέντρο Εκπομπής των Ακαρνανικών θα καλυφθεί με ψηφιακό σήμα το μεγαλύτερο τμήμα των Π.Ε. Άρτας και Πρέβεζας, ενώ εντός του επόμενου έτους εκτιμάται ότι θα γίνει η επέκταση του για την Π.Ε. Ιωαννίνων. Από τους τεχνικούς οι οποίοι συνόδευαν τον Γενικό Γραμματέα, υπογραμμίστηκε ότι οι κάτοχοι τηλεοπτικών συσκευών δεν θα πρέπει να προχωρήσουν στην αντικατάστασή τους και για κάθε απορία θα πρέπει να περιμένουν την ενημέρωση που θα τους γίνει από τον αρμόδιο φορέα. Σημαντικός θα είναι ο ρόλος των Δήμων, οι οποίοι εκτός των άλλων θα πρέπει να προετοιμαστούν για την αντικατάσταση αναμεταδοτών για περιοχές που λαμβάνουν σήμα από το Κέντρο Εκπομπής Ακαρνανικών και οι οποίες δεν θα καλυφθούν ψηφιακά. Τέλος αποφασίστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για τους φορείς και τους κατοίκους των Π.Ε. Άρτας και Πρέβεζας.

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζήτησε η Βάσω Παπανδρέου


Η χώρα κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία, προειδοποίησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει την άμεση σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών, με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας για τη διασφάλιση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και στη συνέχεια την προκήρυξη εκλογών.Η δήλωση της κ. Παπανδρέου στο Περιστύλιο της Βουλής έγινε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση ανεξαρτητοποίησης της βουλευτού του κυβερνώντος κόμματος Μιλένας Αποστολάκης που έφερε τη δύναμη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στους 152 βουλευτές.Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα της κ. Παπανδρέου, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως πλέον δεν έχει κανένα νόημα.

Ξεκίνησε από σήμερα η μεταφορά των απορριμμάτων της Πρέβεζας στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου


Ξεκίνησε από σήμερα η μεταφορά των απορριμμάτων της Πρέβεζας στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου.Η δημοτική αρχή της Πρέβεζας τήρησε την δέσμευσή της και κάνοντας «αγώνα δρόμου» κατάφερε να λύσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα πρόβλημα 46 ετών. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Χρήστος Μπαϊλης στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η μεταφορά θα γίνεται σε πρώτη φάση και για μικρό χρονικό διάστημα με οχήματα του Δήμου και της εταιρίας. Μάλιστα έκανε ανοιχτά λόγο για «πόλεμο σκοπιμοτήτων» που δέχτηκε ο ίδιος πάνω σε αυτό το θέμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του τοπογραφικού διαγράμματος αφού είχε συνταχθεί μελέτη για 70 στρέμματα και ο χώρος είναι στην πραγματικότητα 30.Ο κ.Μπαίλης ανέφερε τις προσπάθειες που κατέβαλλε ο Δήμος ξεπερνώντας πολλές αντιξοότητες και ελλείψεις συμπληρώνοντας ότι ο σταθμος μεταφόρτωσης στην ΒΙΠΕ θα λειτουργήσει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Κοσμάς Κορωναίος επεσήμανε ότι ανοίγει μια νέα σελίδα στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων σημειώνοντας ότι ο Δήμος τήρησε απόλυτα τις δεσμεύσεις τους παρά τα προβλήματα που από πολλές πλευρές χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ο Δήμος.Όπως τόνισε ο κ.Κορωναίος η προσπάθεια για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων δεν θα σταματήσει εδώ αφού στόχος της Δημοτικης Αρχής είναι με την συμμετοχή και των πολιτών να προχωρήσουν ενέργειες και πρωτοβουλίες οι οποίες θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονταν το μεγάλο πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων.

Ανεξαρτητοποιήθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη


Ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη.Έτσ αυτή την στιγμή το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον 152 βουλευτές.

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στους αλιείς του Αμβρακικού Κόλπου οι πολλές μέδουσες!


Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στους αλιείς του Αμβρακικού Κόλπου οι πολλές μέδουσες που τις τελευταίες μέρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην περιοχή.Οι μέδουσες ‘εφτασαν μέχρι το λιμάνι της Πρέβεζας «καλύπτοντας» σχεδόν την επιφάνεια της θάλασσας.Σύμφωνα με τους ψαράδες το φαινόμενο οφείλεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες και τον άνεμο που επικρατούσε τις τελευταίες μέρες στην περιοχή «μεταφέροντας» τις μέδουσες από τα ανοιχτά του Αμβρακικού προς τα αβαθή του λιμανιού.Πάντως η εμφάνιση τόσων πολλών μεδουσών αυτή την εποχή και μάλιστα στο συγκεκριμένο σημείο χαρακτηρίζεται ως μια ασυνήθιστη κατάσταση που μπορεί να οφείλεται και σε άλλες-πέραν του καιρού- αιτίες.Ιδιο είναι το σκηνικό και στην άλλη πλευρά του Αμβρακικού στην Αρτα όπου οι αλιείς πολλές φορές βλέπουν τα δίχτυα τους να καταστρέφονται από μεγάλες ποσότητες μεδουσών οι οποίες φτάνουν σε βάρος ακόμη και τα δέκα κιλά!«Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί τόσο ο αριθμός όσο και το μέγεθος των μεδουσών» τονίζει ο πρόεδρος των Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού-και ψαράς ο ίδιος- Παύλος Χαραλάμπους συνδέοντας το φαινόμενο αυτό με την μείωση του ιχθυοπληθυσμού αλλά και των θαλάσσιων χελωνών (οι οποίες κατά κύριο λόγο τρέφονται με μέδουσες).Ο κ.Χαραλάμπους επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της προστασίας του Αμβρακικού Κόλπου σημειώνοντας ότι η πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να προχωρήσει σε λήψη μέτρων που θα αντιμετωπίσουν ουσιαστικά το πρόβλημα της ρύπανσης.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Δημοπράτηση έργου- απαγόρευση κυκλοφορίας

Στη δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης του δρόμου στη θέση «Γεφύρι» του τοπικού διαμερίσματος Μουζακαίων, προχώρησε σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών.Το έργο έχει προϋπολογισμό 35 χιλιάδες ευρώ και ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρία R-V-R Κατασκευαστική ΕΠΕ.Η παρέμβαση αυτή θα επιλύσει προβλήματα που ανέκυψαν μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν πέρυσι.Εν τω μεταξύ προκειμένου να ολοκληρωθούν εργασίες ασφαλτόστρωσης, απαγορεύεται την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου η κυκλοφορία στις οδούς Καραπάνου και Πατριάρχου Ιωακείμ, από την οδό Αβέρωφ μέχρι την οδό Μητροπόλεως και του τμήματος από Καραπάνου μέχρι Αβέρωφ, της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ.

«Ηθικές κατολισθήσεις» στο Μέτσοβο

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ

Την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι Μετσοβίτες σε ανακοίνωσή τους, την οποία υπογράφει νεοσυσταθείσα επιτροπή αγώνα (Νίκος Χρόνης, Γιώργος Μπάος, Πέτρος Γουδέβενος, Στέργιος Γιούρης), για το γεγονός ότι τα κατολισθητικά φαινόμενα στην περιοχή του Μετσόβου και του Ανηλίου δεν αντιμετωπίζονται.«Παρόλο που υπάρχουν και τεχνολογικές μελέτες του ΙΓΜΕ και άλλων φορέων από το 1973 και φτάνουν μέχρι το 2011, δεν τις έλαβαν ποτέ υπόψη οι αρμόδιες υπηρεσίες και δεν έγινε κανένα από τα έργα που προτείνονται. Εκτός αυτών, έχουν γίνει αστοχίες και παρεμβάσεις όλα αυτά τα χρόνια από το δήμο και τη νομαρχία που δημιούργησαν μεγαλύτερο πρόβλημα» σημειώνεται στην ανακοίνωση. Η επιτροπή αγώνα κάνει λόγο για κατάσταση που έχει φτάσει στο απροχώρητο. «Μέρα με τη μέρα ο κίνδυνος μεγαλώνει για τις περιουσίες και τις ζωές των ανθρώπων και το μονό που αντιλαμβάνονται οι κάτοικοι της περιοχής είναι ένας εμπαιγμός από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, ρίχνοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλον ενώ οι μελέτες προτείνουν συγκεκριμένες εργασίες που πρέπει να γίνουν στην περιοχή για την αντιμετώπιση των φαινομένων και ορίζουν και το ποιος είναι αρμόδιος και υπεύθυνος να εκτελέσει το κάθε έργο» σημειώνεται.Πριν από λίγο καιρό, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς, πέταξε το μπαλάκι για την αποκατάσταση των ζημιών από τις κατολισθήσεις σε Μέτσοβο και Ανήλιο στην Περιφέρεια Ηπείρου και στον Δήμο, επικαλούμενο την… αναρμοδιότητά του. Όπως είχε υποστηρίξει ο υφυπουργός, το υπουργείο θα ήταν αρμόδιο αν οι μελέτες έδειχναν ότι προέκυπτε θέμα μεταφοράς όλου ή μέρους του οικισμού. Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, από την πλευρά του, είχε αναφέρει ότι το υπουργείο είναι αυτό που πρέπει να πληρώσει για τα μέτρα σταθεροποίησης του εδάφους. Για τη θέση του αυτή, έχει επικαλεστεί την έλλειψη πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση ενώ επιπλέον έχει αμφισβητήσει τα περί αναρμοδιότητας του υπουργείου. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται περί λάθους, το οποίο θα αποκαταστήσει έμπρακτα ο κ. υπουργός με τη διάθεση των πιστώσεων που απαιτούνται […]. Οι πληγέντες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Δικαιολογημένα διαμαρτύρονται για την κωλυσιεργία που διαπιστώνεται από τις κεντρικές υπηρεσίες για την προώθηση των απαιτούμενων διαδικασιών, την ώρα μάλιστα που τους ζητείται και η καταβολή φόρου για ακίνητη περιουσία, που ουσιαστικά δεν διαθέτουν» είχε δηλώσει. Το επιχείρημα της καταβολής φόρου για την ακίνητη περιουσία χρησιμοποιεί και η επιτροπή αγώνα. «Καλούμαστε να πληρώσουμε φόρους για περιουσίες που έχουν απαξιωθεί ή και μηδενιστεί σαν αξίες, ενώ, σύμφωνα με το νόμο, θα έπρεπε να λάβουν οικονομικές ενισχύσεις και αρωγή για να επιδιορθώσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τις κατολισθήσεις» τονίζει και καλεί τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «οι εδαφικές κατολισθήσεις τείνουν να γίνουν ηθικές με την τόση αδιαφορία και τον εμπαιγμό».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενου στην Αγία Μαρίνα

Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες της ΕΜΑΚ και αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων για τον εντοπισμό ενός ατόμου, που φέρεται να αγνοείται, έχοντας εγκλωβιστεί σε ερημικό σημείο μεταξύ Αγ. Μαρίνας και πλησίον των Ελληνοαλβανικών συνόρων.Η αναζήτηση ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, όταν μέσω της υπηρεσίας έκτακτων αναγκών της κινητής τηλεφωνίας, ο άγνωστος άνδρας ζήτησε βοήθεια, γιατί είχε εγκλωβιστεί. Αμέσως ειδοποιήθηκε η ΑΔ Ιωαννίνων και η 5η ΕΜΑΚ και ξεκίνησε η επιχείρηση εντοπισμού του. Μέσω της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας εντοπίστηκε το σημείο από όπου εστάλη το σήμα του κινητού τηλεφώνου και οι έρευνες ξεκίνησαν με τη συνδρομή και ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου της 5ης ΕΜΑΚ αλλά και τη χρήση θερμικών καμερών, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Στην ΕΚΑ Δωδώνης ο Ιακωβάκης‎


Ο Περικλής Ιακωβάκης μετά από έξι χρόνια στον Ολυμπιακο αποφάσισε να μεταπηδήσει στην ΕΚΑ Δωδώνης Ιωαννίνων. Πήρε αυτή την αποφαση λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σύλλογος του Πειραιά: «Λυπάμαι πολύ γιατί είναι ένας σύλλογος στον οποίο έζησα πολλές και όμορφες χρονιές της καριέρας μου. Στεναχωριέμαι για την πορεία που έχει πάρει», δήλωσε ο 32χρονος πρωταθλητής των 400 μ. μετ εμποδίων.

Συνεδριάζει το Συντονιστικό Όργανο της Π.Ε. Άρτας


Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Άρτας (Σ.Ο.Π.Π.Π.Ε.Α.), παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά, Δημάρχων της περιοχής, προϊσταμένων των αρμόδιων υπηρεσιών και εκπροσώπων διαφόρων φορέων, θα πραγματοποιηθεί στις 2-11-2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12.00 μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτίριο της Π.Ε. Άρτας (Πλ. Εθνικής Αντίστασης). Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι ο συντονισμός των δράσεων σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων – καταπτώσεις – παγετός – χιονοπτώσεις).

Μάλλον δεν έχουν καταλάβει: Η αυτοκρατορία έρχεται

Του Νίκου Κοτζιά

Θα μιλήσω αυστηρά επιστημονικά. Χωρίς συναισθηματισμούς, άμεσες πολιτικές αξιολογήσεις και μεταφορικές εικόνες. Η θέση της Ελλάδας στον κόσμο χειροτερεύει. Μειώνεται η κυριαρχία της και ξένοι επίτροποι ελέγχουν την οικονομία. Οι κυρίαρχες δυνάμεις κάνουν σαν να μην καταλαβαίνουν. Θυμίζουν εκείνους τους λίγους από τους 526 Ινδούς Μαχαραγιάδες –πρίγκιπες που παρέδωσαν την Ινδία πρώτα στις υπερεθνικές επιχειρήσεις των βρετανών και κατόπιν δέχτηκαν να γίνει η Ινδία αποικία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. 340.000.000 ινδοί διοικούνταν από 12.000 βρετανούς, κύρια Σκοτσέζους. Σε αναλογία, για την Ελλάδα που έχει σήμερα ακριβώς 31 φορές λιγότερο πληθυσμό, θα ήταν 387 επίτροποι, υπάλληλοι της Αυτοκρατορίας. Δηλαδή, όσοι συντόμως θα είναι οι υπάλληλοι της τρόικας και των υπό τον κ.Ράιχενμπαχ επιτροπών.Ίσως, κάποιος θα υποστηρίξει ότι είναι υπερβολή να συγκρίνουμε την ΕΕ και τη σημερινή Γερμανία με τις δομές της Β’ Βρετανικής Αυτοκρατορίας πριν από 250 χρόνια. Ασφαλώς δεν είναι τα ίδια πράγματα, αλλά από την άλλη, το σίγουρο είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια αυτοκρατορία εν τω γίγνεσθαι. Και αυτό διότι η αυτοκρατορία έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της την διαβάθμιση δικαιωμάτων όσων κατοικούν σε αυτήν, καθώς και των διαφορετικών εθνολογικών – γεωγραφικών χώρων. Πολιτικές ενότητες, σαφώς μικρότερες από την κάθε φορά αυτοκρατορία, όπως ήταν η Ρώμη, η Αγγλία και αργότερα τα βρετανικά νησιά, η Πορτογαλία (εκτός από την περίοδο που μεταφέρθηκε η έδρα της αυτοκρατορίας στην Βραζιλία), διοικούσαν πολύ μεγαλύτερες περιοχές και πληθυσμούς. Ταυτόχρονα, σε όλη την έκταση της αυτοκρατορίας εφαρμοζόντουσαν το ίδιο δίκαιο και κυκλοφορούσε το ίδιο νόμισμα.Σήμερα στην ΕΕ, έχουν παραβιαστεί πολλαπλά θεμέλια στα οποία εδραζόταν ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της. Πριν από όλα, έχει παραβιαστεί η αρχή της ισότητας και ισονομίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της. Δεν είναι απλώς ότι κάποια κράτη είναι πλουσιότερα, μερικές φορές πολυπληθέστερα και με μεγαλύτερη ισχύ εντός της ΕΕ, καθώς και με χρηματοπιστωτικό πλεόνασμα, ενώ άλλα έχουν ισχνότερη οικονομία, ελλείμματα, ακόμα και μικρότερο πληθυσμό. Το κύριο είναι ότι σήμερα μετρά όλο και περισσότερο το οικονομικό βάρος και ισχύ που διαθέτει κάθε κράτος.Στο όνομα της κρίσης προωθείται μια αυταρχική αναθεώρηση των συνθηκών. Σε αυτή δεν προβλέπεται μόνο η δημιουργία ενός συστήματος ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, αλλά και ο αυστηρός έλεγχος των κρατών-μελών με υψηλά χρέη. Αυτά θα ελέγχονται και θα διευθύνονται με επιτροπάτα, ιδιαίτερα ως προς τα δημοσιονομικά. Δηλαδή, θα διαμορφωθούν πεδία και σφαίρες δράσης, όπως ήδη παρανόμως συμβαίνει στην Ελλάδα, στα οποία δεν θα λειτουργεί η δημοκρατία για τους πολίτες των χρεωμένων κρατών. Επίσης, το κοινοβούλια θα χάνει τον σκληρό πυρήνα κυριαρχίας του, δηλαδή, τον έλεγχο επί του προϋπολογισμού. Με μοχλό τα χρέη, θα διαμορφωθούν διαφορετικές ταχύτητες θεσμών, δικαιωμάτων, κυριαρχίας. Δηλαδή, θα συγκροτηθεί μια άτυπη θεσμικά νομιμοποιημένη αυτοκρατορία με τους έλληνες πολίτες να είναι περιορισμένων δικαιωμάτων. Η γέννηση της Αυτοκρατορίας δια μέσου των χρεών οδηγεί την Ευρώπη να διολισθαίνει όλο και περισσότερο προς την αυταρχική δημοκρατία. Αν δεν το καταλάβουμε, τότε στο όνομα της σωτηρίας από την οικονομική χρεοκοπία που έτσι και αλλιώς έρχεται, θα έχουμε να κάνουμε με την χρεοκοπία της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως δημοκρατία και ως κυριαρχία. Με μια, δηλαδή, καταστροφή ιστορικών διαστάσεων!

Συλλήψεις νεαρών για κλοπές στα Γιάννενα


Από την ενδελεχή έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, προέκυψαν τα στοιχεία ενός (1) δράστη, ο οποίος προέβαινε κατά τον τελευταίο μήνα σε διακεκριμένες κλοπές στην πόλη των Ιωαννίνων.Πρόκειται για ημεδαπό, ηλικίας 21 ετών, ο οποίος συνολικά πραγματοποίησε επτά (7) κλοπές σε καταστήματα και επιχειρήσεις στην πόλη των Ιωαννίνων ενώ δικογραφία σχηματίσθηκε και σε βάρος ενός ημεδαπού, ηλικίας 23 ετών, για συνέργεια σε μία (1) περίπτωση κλοπής.Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 21χρονος δράστης:
-Την 29 Σεπτεμβρίου 2011 πρώτες πρωινές ώρες, διέρρηξε κατάστημα –αναψυκτήριο στα Ιωάννινα και αφαίρεσε ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, δύο φιάλες οινοπνευματωδών ποτών και το χρηματικό ποσό των εκατόν είκοσι (120) ευρώ από την ταμειακή μηχανή.
-Την 30 Σεπτεμβρίου 2011, το βράδυ διέρρηξε κατάστημα- ψησταριά στα Καρδαμίτσια Ιωαννίνων και αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των εβδομήντα (70) ευρώ από την ταμειακή μηχανή.
-Την 3 Οκτωβρίου 2011, το βράδυ αφού παραβίασε την πόρτα εισόδου καταστήματος-καφενείου στα Ιωάννινα, εισήλθε εντός αυτού και αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των εβδομήντα (70) ευρώ από την ταμειακή μηχανή.
-Την 6 Οκτωβρίου 2011, πρώτες πρωινές ώρες αφού παραβίασε την πόρτα εισόδου καταστήματος-μεζεδοπωλείου στα Ιωάννινα, εισήλθε εντός αυτού και αφαίρεσε από την ταμειακή μηχανή το χρηματικό ποσό των εκατόν πενήντα (150) ευρώ καθώς και έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στη συνέχεια, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 23χρονου δράστη, ο οποίος ανέμενε σε κοντινή απόσταση.
-Την 21 Οκτωβρίου 2011, πρώτες πρωινές ώρες διέρρηξε κατάστημα εμπορίας οινοπνευματωδών ποτών στα Ιωάννινα και αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των εβδομήντα (70) ευρώ από την ταμειακή μηχανή, δύο (2) κινητά τηλέφωνα και τρεις (3) φιάλες οινοπνευματωδών ποτών.
-Την 21 Οκτωβρίου 2011, πρώτες πρωινές ώρες διέρρηξε κατάστημα-ψησταριά στα Ιωάννινα και αφαίρεσε από την ταμειακή μηχανή το χρηματικό ποσό των εκατόν είκοσι (120) ευρώ.
Την 21 Οκτωβρίου 2011, πρώτες πρωινές ώρες αφού παραβίασε την πόρτα εισόδου καταστήματος-καφενείου στα Ιωάννινα, εισήλθε εντός αυτού και αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ.
Μέρος των αφαιρεθέντων αντικειμένων βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους παθόντες.Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, προκειμένου να εξακριβωθεί η συμμετοχή των δραστών και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.

Δημοπρατείται η επέκταση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Στις 13 Δεκεμβρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου επέκτασης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων,σύμφωνα με την σχετική διακήρυξη που δημοσιοποιήθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Πρόκειται για το κτιριολογικό κομμάτι του έργου και στη συνέχεια με την πρόοδο της κατασκευής θα διενεργηθούν άλλοι δυο διαγωνισμοί για την προμήθεια του ιατροτεχνολογικού και του ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Ο συνολικός προϋπολογισμός ένταξης στο ΠΕΠ Ηπείρου είναι 29.366.170 ευρώ, ενώ ο διαγωνισμός που θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου αφορά μόνο τις οικοδομικές και τις ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, συνολικού προϋπολογισμού 21.233.000 ευρώ. Το έργο πρέπει να παραδοθεί σε 49 μήνες με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2015.

ΑΡΤΑ:Καθαρισμός πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής

Επί Δημαρχίας του αείμνηστου Κώστα Βάγια εγκαινιάστηκε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Αρταίων, από τον τότε Υπουργό Μεταφορών Χρ. Βερελή, το οποίο όμως κάποια στιγμή ανέστειλε τη λειτουργία του. Τις τελευταίες μέρες η Δημοτική Αρχή προχώρησε στον καθαρισμό του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής με στόχο αυτό να επαναλειτουργήσει και να υπάρξει συνεργασία με την Α/θμια και την Β/θμια Εκπαίδευση, έτσι ώστε να μπορούν να το επισκέπτονται πολλοί μαθητές που θα μαθαίνουν βιωματικά τους κανόνες της σωστής κυκλοφορίας και τη σημαντικότητα της κυκλοφοριακής αγωγής και να αποτελέσει προορισμό σχολικών εκδρομών.Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα μας, όπου οι δυνατότητες χρηματοδότησης είναι εξαιρετικά περιορισμένες, τέτοιες παρεμβάσεις είναι απαραίτητες για τη συντήρηση των υποδομών που υπάρχουν και για την ανάδειξη σημείων της πόλης, τα οποία είτε είναι άγνωστα στους περισσότερους, είτε δεν είναι όσο προβεβλημένα θα έπρεπε, ανέφερε ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης.«Προσπαθούμε να αναδείξουμε γωνιές της Άρτας που παραμένουν ξεχασμένες για πολύ καιρό» τόνισε. «Υπάρχουν σημεία της πόλης που ελάχιστοι Αρτινοί τα γνωρίζουν και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους. Αυτή την Άρτα θέλουμε να αναδείξουμε». Ο καθαρισμός και η προσπάθεια ανάδειξης του Κάστρου αλλά και των μονοπατιών έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ με την επίσημη παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ, η οποία αναμένεται σύντομα, η προσπάθεια ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η πόλη μας θα συνεχιστεί.Ο κ. Παπαλέξης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Άρτα έχει πολύ πλούτο, έχει πολλή ομορφιά σε όλο της το μέγεθος, από τη Ροδαυγή μέχρι την Κορωνησία και από τη Στρογγυλή μέχρι τη Λιμίνη. Είμαστε σήμερα εδώ, ξεκινήσαμε και πολύ σύντομα, με τη βοήθεια και της κοινωνικής εργασίας όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε πολύ κόσμο μέσα από προγράμματα της Ε.Ε. και του Υπουργείου, θα είμαστε σε θέση να αναδείξουμε λοιπόν αυτές τις υποδομές που έχουμε. Εδώ και μία βδομάδα λοιπόν ξεκινήσαμε να καθαρίσουμε ένα χώρο που ήταν παρατημένος και πιστεύω ότι από το νέο έτος τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να έρχονται εδώ με τους δασκάλους για να εκπαιδευτούν, για να παίξουν εν πάση περιπτώσει για να εκτονωθούν».

Προβολές από την Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου


Η Κινηματογραφική Ομάδα του Π.Ι. συνεχίζοντας το αφιέρωμα στο φιλμ νουάρ στο πλαίσιο της Κινηματογραφικής Λέσχης παρουσιάζει την Τετάρτη 2 και την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011 την ταινία του Fritz Lang: «Η Σκύλα» ("Scarlet Street", H.Π.Α, 1945, 100΄).To σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο γαλλικό μυθιστόρημα «La chienne» του Georges de La Fouchardière Μουσική: Hans J. Salter, Ernie Burnett ("Melancholy Baby") και παίζουν οι ηθοποιοί: Edward G. Robinson, Joan Bennett, Dan Duryea, Margaret Lindsay.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Κλείνει οριστικά η χωματερή στον Κούκο


Από σήμερα Τρίτη 1η Νοεμβρίου αναμένεται να κλείσει οριστικά η χωματερή στη θέση Κούκος της Πρέβεζας. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες χωματερές στην Ήπειρο, η οποία εξυπηρετεί την πόλη της Πρέβεζας και τους πέριξ οικισμούς για περισσότερα από σαράντα χρόνια. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας έχει λάβει ήδη απόφαση για μεταφορά όλων των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και τη λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης στη Βιομηχανική Περιοχή.

Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Ηπείρου


Την Τετάρτη 2-11-2011, και ώρα 10.30 π.μ. συνεδριάζει η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης:
1. Έγκριση πρακτικών προηγούμενης συνεδρίασης.
2. Κατάργηση των ΚΕΔΔΥ.

ΑΡΤΑ: Ο Δημήτρης Χουλιάρας νέος πρόεδρος στον Εμπορικό Σύλλογο

Ο Δημήτρης Χουλιάρας εκλέχθηκε νέος πρόεδρος στον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας. Τη Δευτέρα 31-10 2011 το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας συνεδρίασε για την ανάδειξη προέδρου, αντιπροέδρου, γεν. γραμματέα, ταμία και ειδικού γραμματέα. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Πρόεδρος Χουλιάρας Δημήτριος, Αντιπρόεδρος Λάμπρης Δημήτριος, Γεν. Γραμματέας Λάμπρου Ιωάννης, Ταμίας Παλαιοδήμος Χρήστος, Ειδικός Γραμματέας Κωστούλα Γεωργία και μέλη Λάμπρου Γεώργιος, Λάμπρου Νικόλαος, Παναγιωτόπουλος Χαρίλαος, Παναγιωτοπούλου Τζελένα, Σαπρίκης Ηλίας, Κοίλιας Φώτιος.

Ημερίδα για τον εθελοντισμό στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ανακηρύξει το 2011 ως ευρωπαϊκό έτος εθελοντικών δραστηριοτήτων που προάγουν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη.Στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου και το Δήμο Ιωαννιτών, διοργανώνεται ημερίδα για τον εθελοντισμό. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου. Βασικός στόχος της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την αναγνώριση της αξίας και της σημασίας των εθελοντικών δραστηριοτήτων και την ανάδειξη των εθελοντών στην τοπική κοινωνία.

ΑΡΤΑ: Αφιέρωμα στο Γιώργο Σεφέρη


Tο Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, σε συνεργασία με τον διεθνούς φήμης ελληνιστή καθηγητή του King's College (Λονδίνο) Roderick Beaton παρουσιάζει ένα πρωτότυπο αφιέρωμα στο Γιώργο Σεφέρη, με τίτλο: "Το πυκνό βάρος του χορευτή: Ο Γιώργος Σεφέρης και η μουσική". Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και λαμβάνει χώρα στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου, στις 2 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 19.30.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Επιστροφή 107 αλλοδαπών από τις Ιταλικές αρχές


62 αλλοδαπούς που δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα επέστρεψαν στην Ηγουμενίτσα οι Ιταλικές αρχές, καθώς το βράδυ της προηγούμενης ημέρας είχαν εντοπιστεί, στο Μπάρι της Ιταλίας, κατά τον κατάπλου επιβατηγού πλοίου, κρυμμένοι σε φορτηγό όχημα, με αποτέλεσμα να επιστραφούν στη χώρα μας με το ίδιο πλοίο. Σήμερα Τρίτη θα επιστραφούν στην Ηγουμενίτσα άλλοι 45 λαθρομετανάστες που εντοπίστηκαν χθες στην Ιταλία, σε σφραγισμένο φορτηγό διεθνών μεταφορών.

Για την αιφνίδια ΜΕΤΑΒΟΛΗ στη ΣΥΓΚΥΡΙΑ

Γράφει ο Στέφανος Τζουμάκας

Σημείωμα :
-Για τους οπαδούς του Μνημονιακού συγκροτήματος και γενικά της ΚΑΤΑ-ΣΤΑΣΕΩΣ!! Και
-Για τους αγωνιστές της ΑΝΤΙ-ΣΤΑΣΕΩΣ !!
ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ τόσο της διαπλοκής όσο και της αντιπολίτευσης ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕΤΕΩΡΟ!Ελεγχόμενοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πλήρη έλεγχο της διαπλοκής ,προωθούσαν την αντικατάσταση του ΓΑΠ ως πρωθυπουργού με άλλον αχυρένιο, και με αίτημα ή εκλογές ή τη κυβέρνηση ...Εθνικής Σωτηρίας !... ή τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ! Πως μάζεψες τόσους δεξιούς και αχυρένιους βουλευτές που να ζητάνε τέτοιες κυβερνήσεις ! Σε λιγότερο από μια εβδομάδα θα ανέτρεπαν το ΓΑΠ, οι ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ, οι μεγαλομέτοχοι τραπεζών και επιχειρήσεων και οι λοιποί της ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ με ελεγχόμενους βουλευτές.Χθες, Δευτέρα, 31 Οκτώβρη,στο ΜΕΓΑ είχαν ..Πένθος! Το ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ήταν που η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε σήμερα από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ανατρέψουν τη κυβέρνηση!Ο ΓΑΠ άλλαξε τη πολιτική ατζέντα , θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και θα οργανωθεί Δημοψήφισμα.Ανάλογα με τα ερωτήματα , θα υπάρξει όχι ή συγκατάθεση.Το Σύνταγμα δεν επιτάσσει το να αποτελούν δέσμευση τα αποτελέσματα των Δημοψηφισμάτων.ΩΣΤΟΣΟ ΤΑ πραγματικά ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ των πολιτών ΘΑ ΟΞΥΝΟΝΤΑΙ :
-Η ανεργία θα αυξάνεται
-Η κατάρρευση εισοδημάτων θα συνεχίζεται
-Η φτώχεια και θα διευρύνεται
-Οι έντονοι κοινωνικοί και πολιτικοί ανταγωνισμοί θα οξύνονται
Και στην ΕΥΡΩΖΩΝΗ έρχεται καταιγίδα με την ΙΤΑΛΙΑ, ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ και τη ΓΑΛΛΙΑ να ακολουθεί.Η ΚΡΙΣΗ της Ελλάδα θα αποδειχθεί ότι ήταν και είναι πολύ υποδεέστερη υπόθεση σε σχέση με την υπερμεγένθυση που σκόπιμα προωθούσε ο νεοφιλελεύθερος Θίασος της Κεντρικής Ευρώπης ,σε αγαστή συμπόρευση με το συγκρότημα του Μνημονίου , στην Αθήνα .Τώρα θα ''εξελιχθούν'' τα πιο μ ε γ ά λ α! Η ΚΡΙΣΗ θα οξύνεται και θα ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ !Είμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα, λόγω της ανατροπής της συγκυρίας.

Ανοιχτή Επιστολή - Διαμαρτυρία των πρώην εργαζομένων της ΣΒΕΚΗ ΑΕ.


Στις 31-03-2010 η γνωστή συνεταιριστική βιομηχανία «ΣΒΕΚΗ ΑΕ» διέκοψε τη λειτουργία της και απέλυσε το προσωπικό της, συνολικά 43 εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι εκδώσαμε τελεσίδικες διαταγές πληρωμής και αποφάσεις κατά της εταιρίας για τις εργατικές μας απαιτήσεις (αποζημιώσεις, λόγω της απόλυσης, δεδουλευμένους μισθούς και δώρα εορτών).Πριν καν από την απόλυση των εργαζομένων είχε λάβει χώρα κατάσχεση του ακινήτου της πιο πάνω εταιρίας από την «Eurobank – Ergasias A.E.» και είχε οριστεί να διενεργηθεί πλειστηριασμός του για τις 10-2-2010. Η Τράπεζα ικανοποιήθηκε και ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε. Επέσπευσε αυτόν άλλη δανείστρια ανώνυμη εταιρία και ορίστηκε νέος πλειστηριασμός για τις 28-4-2010. Ακολούθησε διόρθωση της τιμής πρώτης προσφοράς και ορίστηκε δικαστικά νέος πλειστηριασμός για τις 16-6-2010, οπότε ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών. Ορίστηκε νέα ημερομηνία του πλειστηριασμού για τις 21-7-2010, πλην όμως και πάλι ματαιώθηκε από έλλειψη πλειοδοτών. Ακολούθησε μείωση της τιμής προσφοράς και ορίσθηκε νέος πλειστηριασμός με επίσπευση πλέον των εργαζομένων αρχικά το Δεκέμβριο του 2010 και επειδή κι αυτός απέβη άκαρπος, μετά από νέα μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς, ορίστηκε ο τελικός για τις 15-6-2011, οπότε πλειοδότησε ο Πτηνοτροφικός Συν/σμός «η Πίνδος». Στην αρμόδια υπάλληλο του πλειστηριασμού αναγγέλθηκαν οι εργαζόμενοι, μαζί με το Δημόσιο, το ΙΚΑ, την Αγροτική Τράπεζα και άλλους δανειστές και στη συνέχεια η συμβολαιογράφος κατέταξε τους εργαζόμενους για το σύνολο των απαιτήσεών τους, το Ελληνικό Δημόσιο και την ΑΤΕ. Το ΙΚΑ δεν κατατάχθηκε.Η συμβολαιογράφος εφάρμοσε τις διατάξεις του άρθρου 975 Πολιτικής Δικονομίας, όπως ίσχυαν πριν από την τροποποίηση του άρθρου 41 του ν. 3863/2010. Με τις διατάξεις αυτές του άρθρου 41 του ν.3863/2010 προβλέφθηκε η υπαγωγή των απαιτήσεων των ασφαλιστικών οργανισμών (και ΙΚΑ) στην τρίτη τάξη του άρθρου 975 ΚΠολΔ, μαζί με τις εργατικές απαιτήσεις. Πλην όμως εξαιρέθηκαν ρητά από τη νέα ρύθμιση οι πλειστηριασμοί που βρίσκονταν σε εξέλιξη κατά τη δημοσίευση του εν λόγω νόμου (15-7-2010), όπως συνέβαινε και στην περίπτωσή μας. Δηλαδή πολύ ορθά η συμβολαιογράφος εφάρμοσε το γράμμα και το πνεύμα του νόμου.Το ΙΚΑ άσκησε ανακοπή κατά του πίνακα κατάταξης ισχυριζόμενο ότι έπρεπε να καταταγεί κι αυτό προνομιακά, μαζί με τους εργαζόμενους. Πρόκειται για μια πράξη, η οποία, ενώ δεν έχει κανένα έρεισμα στο νόμο, προξένησε μέγα πρόβλημα σε μας τους εργαζόμενους. Η δικάσιμος ορίστηκε για το Φλεβάρη του 2013, που σημαίνει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μπορέσουμε να εισπράξουμε τις απαιτήσεις μας το 2015 και μετά!Τα χρήματα θα παραμένουν δεσμευμένα στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κι εμείς θα αγωνιζόμαστε να επιβιώσουμε!Διαμαρτυρόμαστε για την παραπάνω παράνομη κι απάνθρωπη ενέργεια του ΙΚΑ. Βιώνουμε όλοι μας, όπως και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού τη χειρότερη οικονομική συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών. Σαράντα τρεις οικογένειες εξαιτίας της πράξης του ΙΚΑ μείναμε ξεκρέμαστοι ενόψει του επερχόμενου χειμώνα. Είμαστε στην πλειοψηφία μας άνεργοι από το Μάρτιο του 2010. Περιμέναμε τις αποζημιώσεις μας πώς και πώς να βγάλουμε το χειμώνα. Κι ήρθε η ανακοπή του ΙΚΑ σαν το αναπάντεχο χέρι που στερεί σκληρόκαρδα το φαϊ από τον πεινασμένο!Μακάρι να μας είχε συνηθίσει το ΙΚΑ μέχρι σήμερα σε ενέργειες υπεράσπισης του Οργανισμού και διεκδίκησης των εισφορών από τους πραγματικούς οφειλέτες και εισφοροδιαφεύγοντες και όχι να προσπαθεί με μη νόμιμες ενέργειες να υποκλέψει τον ιδρώτα των εργαζομένων!Καλούμε σε συμπαράσταση κάθε φορέα της πόλης μας και κάθε συμπολίτη. Να ασκήσουν πίεση και την επιρροή τους προς το ΙΚΑ στην κατεύθυνση να παραιτηθεί της απαράδεκτης ανακοπής του.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ - Ξεκίνησε η στροφή στην παραγωγή


Την στήριξη των φορέων της αυτοδιοίκησης αλλά και των ελληνικών βιομηχανιών γάλακτος ζητά η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, που παρά τις περικοπές και τις μειώσεις στη χρηματοδότηση, το εκπαιδευτικό έργο, όπως και η ζήτηση, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.Μάλιστα φέτος για πρώτη φορά η διοίκηση της Σχολής αναγκάστηκε να εφαρμόσει τα κριτήρια εισαγωγής που ίσχυαν τη δεκαετία του ’40, προκειμένου να απορρίψει τις υπεράριθμες αιτήσεις νεοεισαχθέντων.Η «στροφή» στον πρωτογενή τομέα από δεκάδες νέους που προέρχονται κυρίως από αγροτικές και κτηνοτροφικές οικογένειες αποτελεί μία διέξοδο στο δυσμενές οικονομικό και επαγγελματικό περιβάλλον, αφού μέχρι σήμερα η αποκατάσταση των αποφοίτων της Γαλακτοκομικής Σχολής αγγίζει το 85%.Φέτος, φοιτούν στη Γαλακτοκομική Σχολή 126 σπουδαστές από ολόκληρη την Ελλάδα και από την Κύπρο, οι περισσότεροι εκ των οποίων διαμένουν και στο οικοτροφείο της σχολής.Την ίδια ώρα η χρηματοδότηση, αντί να είναι ανάλογη με τον αριθμό των σπουδαστών, είναι μικρότερη από τις προηγούμενες χρονιές με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη συντήρηση των εγκαταστάσεων, την καθαριότητα και την σίτιση των σπουδαστών.Έτσι, πολλοί τομείς λειτουργούν χάρη στον εθελοντισμό όπως σημείωσε ο διευθυντής της Σχολής Κώστας Μάντζαρης, κάνοντας γνωστό πως ήδη υπάρχει αίτημα προς την Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ αλλά και τις υπόλοιπες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες για την δωρεάν χορήγηση του γάλακτος που απαιτείται για την εκπαίδευση των σπουδαστών.«Είναι μία σχολή με ιστορία από το 1916, με ενδιαφέρον, που δίνει πραγματική γνώση στους σπουδαστές και αξίζει τον κόπο να στηριχθεί από όλους. Εξάλλου είναι μοναδική στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε αυτό το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο», σημείωσε ο διευθυντής.Σε ό,τι αφορά τη δομή της Σχολής, μετά τις ανακοινώσεις για τη συγχώνευση του ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» με άλλους εποπτευόμενους από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Φορείς, οι εργαζόμενοι δεν έχουν ενημερωθεί για τα επόμενα βήματα. Εξάλλου, η Γαλακτοκομική Σχολή δεν αποτελεί μία «τυπική» υπηρεσία του Υπουργείου, ούτε και μία συνηθισμένη εκπαιδευτική δομή.

Επαγγέλματα με προοπτική
Ο σκοπός της σχολής είναι να προσφέρει εκπαίδευση για όλα τα είδη επεξεργασίας γάλακτος, είτε αυτό έχει σχέση με την τυροκομία είτε με την παραγωγή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως γιαούρτι ή ακόμη και παγωτό.Ανεξάρτητα από τον ποιο τομέα θα ακολουθήσουν μετά την αποφοίτησή τους οι σπουδαστές της σχολής θεωρούν ότι υπάρχει προοπτική και μέλλον στον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση των προϊόντων γάλακτος, όπως σημείωσαν οι σπουδαστές Θεόδωρος Παπαθανασίου από την Αμφιθέα Ιωαννίνων, Πέτρος Τζωρτζάκης από τα Χανιά και Κατερίνα Κερδεμελίδου από την Κοζάνη.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 31χρονου Θεόδωρου Στεφάνου ο οποίος εγκατέλειψε την ζωή στην Αθήνα και αναζητά την επαγγελματική αποκατάσταση στην επαρχία, μέσω των σπουδών του στην Γαλακτοκομική Σχολή.«Ήταν μία μεγάλη στροφή στη ζωή μου, θεωρώ ότι υπάρχει προοπτική και σιγά- σιγά οι περισσότεροι θα εγκαταλείπουν τις μεγάλες πόλεις», σημείωσε.Οι σπουδαστές της Σχολής είχαν και μία αναπάντεχη επίσκεψη από τον πατέρα Κωνσταντίνο, ο οποίος είναι απόφοιτος της Σχολής, της χρονιάς του 1961.Ο πατέρας Κωνσταντίνος θυμήθηκε από τη δική του φοιτητική ζωή, όταν δεν υπήρχαν τα μηχανήματα και η επεξεργασία του γάλακτος γινόταν με «πρωτόγονα», όπως είπε, μέσα.Πάντως ο ίδιος συστήνει ανεπιφύλακτα στους νέους που προέρχονται από αγροτικές περιοχές να φοιτήσουν στην Γαλακτοκομική Σχολή.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ημερίδα με θέμα: «Νερό το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής» στα Γιάννενα


Το τμήμα Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), στο πλαίσιο της Εθνικής Εβδομάδας Επιχειρηματικής Αριστείας - Ποιότητας 2011, οργανώνει στα Γιάννινα, την Πέμπτη το απόγευμα ημερίδα με θέμα: «Νερό το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής». Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ηπείρου.Η Εθνική Εβδομάδα Επιχειρηματικής Αριστείας - Ποιότητας είναι ένας ετήσιος θεσμός που καθιερώθηκε από τον European Organization for Quality (EOQ), προκειμένου να αναδειχθεί ο κεντρικός ρόλος της ποιότητας στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Πραγματοποιείται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης κάθε Νοέμβριο και συγκεκριμένα κατά την εβδομάδα που περιέχει την δεύτερη Πέμπτη του μήνα. Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ποιότητας. Η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων ως Εθνικός Εκπρόσωπος του EOQ, έχει αναλάβει τον συντονισμό των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Εθνικής Εβδομάδας Επιχειρηματικής Αριστείας - Ποιότητας. Η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με αποστολή τη διάδοση των αρχών και της πρακτικής του μάνατζμεντ στην Ελλάδα. Από το 1962 και για περισσότερα από 48 χρόνια η ΕΕΔΕ ως σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα συμβάλει ευεργετικά στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας μέσω της προσφοράς γνώσης σε πλήθος στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Δε σώζεται ο τουρισμός με τα τριήμερα


Με την ελπίδα πως το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου θα αποτελέσει την αρχή για την ανάκαμψη του τουρισμού, τουλάχιστον για τη χειμερινή περίοδο, στο νομό Ιωαννίνων ζουν επιχειρηματίες και φορείς.Το περασμένο τριήμερο τα ορεινά κυρίως το νομού Ιωαννίνων «βούλιαξαν» από επισκέπτες, γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες του τουρισμού που πήραν μία «ανάσα» μετά από μία συνεχή κάμψη στους τζίρους τους.Η αυξημένη τουριστική κίνηση εντοπίστηκε σε ολόκληρο σχεδόν το νομό και από το Μέτσοβο μέχρι την Πράμαντα τα καταλύματα εμφάνισαν 100% πληρότητα, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.Οι παράγοντες για την «άνοιξη» του ορεινού τουρισμού στο πρώο τριήμερο της χρονιάς είναι πολλοί και αυτό που όλοι ελπίζουν είναι να συνεχιστεί έτσι και το επόμενο διάστημα.Βέβαια, στο συγκεκριμένο τριήμερο υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Αφενός είναι το πρώτο τριήμερο μετά το καλοκαίρι, οπότε αρκετοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν, βοηθούντως του καλού καιρού, αφετέρου όμως ευνοεί ιδιαίτερα τους εκδρομείς από τη βόρεια Ελλάδα, που τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια –μετά την κατασκευή της Εγνατίας Οδού- επιλέγουν σε μεγάλο ποσοστό την περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα.Ο συνδυασμός του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου μαζί με την αργία της 26ης Οκτωβρίου για τους Θεσσαλονικείς, έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς να αξιοποιήσουν ένα πλήρες σχεδόν πενθήμερο σε κάποιο τουριστικό προορισμό.Την ικανοποίησή τους για την τουριστική κίνηση του τριημέρου εξέφρασαν οι δήμαρχοι Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Τσομπίκος και Γιάννης Σεντελές αντίστοιχα χαρακτηρίζοντας μάλιστα το τριήμερο «ανάσα» για τον τουριστικό κόσμο.Βέβαια στην αυξημένη κίνηση, σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι κινήσεις των επιχειρηματιών, που το τελευταίο διάστημα έχουν μειώσει τις τιμές ακόμη και έως 30%.Επιπλέον η τοπική αυτοδιοίκηση συμβάλλει με όποιος τρόπο μπορεί ώστε οι επισκέπτες να μείνουν ικανοποιημένοι από τη φιλοξενία στην περιοχή.Εξάλλου, ο τουρισμός βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα, τόσο για το Μέτσοβο, όσο και για το δήμο Βορείων Τζουμέρκων, ο οποίος το ερχόμενο Σάββατο θα συζητήσει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου για την επόμενη τριετία.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Χρυσοχοΐδης: Αν καταψηφιστεί το δημοψήφισμα θα πάμε σε εκλογές


Εφόσον το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη δανειακή σύμβαση είναι αρνητικό για την κυβέρνηση, θα πάμε σε εκλογές, ανέφερε μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.Υπεραμυνόμενος της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος κρίνεται επιβεβλημένη καθώς οι αποφάσεις των Βρυξελλών συνάντησαν την πλήρη αντίθεση της αντιπολίτευσης, αλλά και υπό το βάρος μιας σειράς εκδηλώσεων βίας με αποκορύφωμα όσα συνέβησαν στις περελάσεις για την 28η Οκτωβρίου.

Επτά δημοψηφίσματα από συστάσεως του ελληνικού κράτους


Επτά δημοψηφίσματα έχουν διεξαχθεί στη χώρα μας από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους. Τα επτά δημοψηφίσματα πραγματοποιήθηκαν σε μια χρονική περίοδο 54 ετών, με τις έξι περιπτώσεις το ερώτημα να σχετίζεται με το πολίτευμα (βασιλευόμενη ή αβασίλευτη δημοκρατία) και μια για την έγκριση συντάγματος.Τρία από τα επτά δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν από δικτατορικά καθεστώτα.Αναλυτικά:
1920: Η κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 5 Δεκεμβρίου με ερώτημα την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α'. Στο δημοψήφισμα δεν συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι. Η επάνοδος του εξόριστου βασιλιά εγκρίνεται με 99%. Το αποτέλεσμα ενοχλεί τις συμμαχικές δυνάμεις και κυρίως τη Βρετανία που δεν επιθυμεί την επιστροφή του φιλογερμανού Κωνσταντίνου. Οι σύμμαχοι παύουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα προσφέροντας την υποστήριξή τους προς την Τουρκία. Η αλλαγή της στάσης των συμμάχων θεωρείται ένας από τους παράγοντες που συνέλαβαν καθοριστικά στη μικρασιατική καταστροφή.
1924: Η Δ' Συντακτική Εθνοσυνέλευση προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 13 Απριλίου με ερώτημα την κατάργηση της μοναρχίας. Η διαδικασία οργανώνεται από την κυβέρνηση Παπαναστασίου. Υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας ψηφίζει το 69,95% των ψηφοφόρων και κατά το 30,05%. Την 1η Μαΐου της ίδιας χρονιάς ορκίζεται πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Παύλος Κουντουριώτης.
1935: Προκηρύχθηκε από το δικτατορικό καθεστώς του Γεωργίου Κονδύλη κι έμεινε στην ιστορία ως "νόθο δημοψήφισμα". Το ερώτημα ήταν η κατάργηση της αβασίλευτης δημοκρατίας. Σύμφωνα με το επίσημο αποτέλεσμα, υπέρ της βασιλευόμενης δημοκρατίας ψήφισε το 97,88% των ψηφοφόρων, ενώ το "όχι" απέσπασε μόλις το 2,12%.
1946: Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη προκηρύσσει δημοψήφισμα για την 1η Σεπτεμβρίου. Οι επιλογές ήταν τρεις: υπέρ ή κατά της επανόδου του βασιλιά και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας. Υπέρ της επανόδου του βασιλιά Γεωργίου Β' ψήφισε το 69%, κατά το 20% και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας το 11%.
1968: Η χούντα των συνταγματαρχών διενεργεί δημοψήφισμα στις 29 Σεπτεμβρίου για σχέδιο συντάγματος που είχε εκπονήσει η ίδια. Στο δημοψήφισμα - παρωδία το "ναι" αποσπά ποσοστό 92,21% και το "όχι" το 7,79%. Στη διαδικασία δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής οι πολιτικοί κρατούμενοι που είχαν συλληφθεί ή εκτοπιστεί μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967.
1973: Το δεύτερο δημοψήφισμα - παρωδία της απριλιανής δικτατορίας πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου εκείνου του έτους. Τα ερωτήματα σχετίζονταν με την έγκριση μεταρρύθμισης του συντάγματος του 1968, την εκλογή προέδρου (Γεώργιος Παπαδόπουλος) και αντιπροέδρου (Οδυσσέας Αγγελής) της Δημοκρατίας για θητεία οκτώ ετών και την κατάργηση της μοναρχίας. Υπέρ ψήφισε το 78,43% και κατά το 21,57%.
1974: Μετά την πτώση της δικτατορίας, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή διενεργεί δημοψήφισμα με ερώτημα τη μορφή του πολιτεύματος. Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου. Το 69,2% των ψηφοφόρων ψηφίζει κατά της βασιλευόμενης δημοκρατίας, έναντι 30,82% που είναι υπέρ της επαναφοράς του θεσμού της βασιλείας.

Δημοψήφισμα και ψήφος εμπιστοσύνης


Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ενώ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ύψιστη πράξη δημοκρατίας και πατριωτισμού. «Ας δώσουμε το λόγο στο λαό και στους πολίτες. Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι θα προχωρήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.Γνωστοποίησε ακόμη ότι στον χάρτη των πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η πρόταση για ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής. Στην κατεύθυνση αυτή σημείωσε ότι θα ζητήσει αύριο να κινηθεί η διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς, έχουν προκύψει νέα δεδομένα από τον Ιούνιο και γιατί, όπως είπε, «είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η έκφραση της κοινοβουλευτικής ευθύνης στην πολιτική που θα ακολουθεί η κυβέρνηση».Ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για τη σύναψη μιας συμφωνίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενώ απέρριψε και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η επιλογή του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί υπεκφυγή, αφού, όπως υποστήριξε η κυβέρνηση ποτέ δεν απέφυγε τις ευθύνες της, αλλά πάντα τις αναλάμβανε. Υπεκφυγή πρόσθεσε, θα ήταν η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες «θα οδηγούσαν στο διχασμό του λαού και τη χώρα σε άτακτη χρεοκοπία».