Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Είμαι θετικός στη σύσταση εταιρεία λαϊκής βάσης για τη διεκδίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ


Στη σύσκεψη που έγινε σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου με θέμα «τις εξελίξεις για τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ», παραβρέθηκε ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:Για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ συζητάμε επί μακρόν. Θα έπρεπε να είχαμε τις απόψεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου γραπτώς. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε, παρ’ ότι πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από την τελευταία μας συνάντηση.Προτείνουν οι Ενώσεις να μεταβιβαστεί η βιομηχανία, στους «φυσικούς της φορείς», στη λογιστική της αξία. Τα θέματα που τίθενται είναι: σε ποιό ποσό ανέρχεται αυτή η αξία, εάν μπορούν οι Ενώσεις να εξασφαλίσουν αυτό το ποσό, πόσα άλλα κεφάλαια χρειάζονται στη συνέχεια για τη λειτουργία και ανάπτυξη της εταιρείας και κυρίως, πως επηρεάζει το γεγονός ότι η ΑΤΕ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι Ενώσεις εάν υπάρχει τρόπος μία εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, όπως είναι η ΑΤΕ, να μεταβιβάσει μία θυγατρική της εταιρεία στη λογιστική της αξία.Σε κάθε περίπτωση, διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για την ανάληψη ουσιαστικού ρόλου στη βιομηχανία από τις Αγροτικές Ενώσεις. Αντιθέτως, είμαι υπέρ της ανάληψης ρόλου από τους υγιείς συνεταιρισμούς, από τους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους στη ΔΩΔΩΝΗ, από την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και από κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, προκειμένου να επιχειρηθεί η σύσταση μίας εταιρείας λαϊκής βάσης με σκοπό τη διεκδίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει ότι όλοι μας θα ξεπεράσουμε ιδεολογικά προβλήματα και πολιτικές αγκυλώσεις.Όμως το εγχείρημα είναι δύσκολο και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση: για παράδειγμα, ποιος θα είναι ο Φορέας που θα αναλάβει να τεθεί επικεφαλής του εγχειρήματος, που κατά την άποψή μου μπορεί να είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, ποιό το κεφάλαιο, ποιά η τιμή των μετοχών, ποιό το ανώτερο ποσοστό μετοχών που θα μπορεί να κατέχει κάθε μέτοχος στην εταιρεία λαϊκής βάσης;Προτείνω όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο/Τμήμα Ηπείρου αναλάβει να διευκρινίσει όλα αυτά τα θέματα εντός δέκα (10) ημερών, ώστε να αποφασίσουμε στη συνέχεια εάν πράγματι είναι εφικτή τοη σύσταση εταιρείας λαϊκής βάσης.

Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τα κοιτάσματα της Ηπείρου… ταΐζουν όλη την Ελλάδα

Κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ κρύβει το Ιόνιο πέλαγος.Τόσο η λεκάνη της Πρέβεζας όσο και η περιοχή γύρω από τις τρεις διαπόντιες νήσους στα Βορειοδυτικά της Κέρκυρας διαθέτουν ενεργειακά αποθέματα αντίστοιχα ή και μεγαλύτερα εκείνων που έχει η γειτονική Αλβανία, η αξιοποίηση των οποίων θα μπορούσε να αποφέρει στην χώρα μας τεράστια χρηματικά ποσά και να την κάνει ενεργειακά αυτόνομη για πολλές δεκαετίες, βγάζοντάς την παράλληλα από το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο.Τα παραπάνω υποστήριξε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ και δημοσιογράφος Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου σε αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, ενώπιον δεκάδων Γιαννιωτών. Ανάμεσά τους ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κοσ­μάς.

Η ΗΠΕΙΡΟΣ
«Εσείς στην Ήπειρο καθόσαστε πάνω σε κοιτάσματα που θα μπορούσαν να… ταΐσουν την Ελλάδα με ενέργεια για τα επόμενα 70 χρόνια», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Βελόπουλος, κάνοντας παράλληλα αναφορά στην άδεια που δόθηκε πρόσφατα για την έναρξη της εξόρυξης 80 εκατ. Βαρελιών πετρελαίου από περιοχή κοντά στο Καλπάκι.Στο Β/Α τμήμα της Βορείου Ηπείρου, συνέχισε, υπάρχει ένα κοίτασμα που εμπεριέχει 5 δισ. βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγαν γεωλόγοι του Πανεπιστημίου του Χιούστον, ΗΠΑ. Αντίστοιχο κοίτασμα, σύμφωνα με τους ίδιους επιστήμονες υπάρχει και στην περιοχή γύρω από τις τρεις διαπόντιες νήσους Β/Δ της Κέρκυρας, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 600 δισ. δολάρια. Στο σημείο αυτό ο βουλευτής του ΛΑΟΣ θύμισε την συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή από την κυβέρνηση Καραμανλή και την αντίστοιχη της Αλβανίας, η οποία ωστόσο ακυρώθηκε, μετά από προσφυγή του σοσιαλιστικού κόμματος στο ανώτατο δικαστήριο της γείτονος.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ
Ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε και σε όλα τα υπόλοιπα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει η χώρα μας, τονίζοντας με έμφαση ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει βασικός ενεργειακός παίκτης της ευρύτερης περιοχής. Σ’ αυτή ακριβώς την αφθονία κοιτασμάτων οφείλεται το γεγονός, όπως είπε, ότι τα τελευταία 40 χρόνια είμαστε στο… μάτι του κυκλώνα, δηλαδή στο στόχαστρο των Αμερικανών και των Ευρωπαίων εταίρων μας.Πάντως, σημείωσε ότι το θέμα της ενέργειας αντιμετωπίζεται με πλημμέλεια από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι δεν διαθέτουμε ούτε καν υπουργείο ενέργειας, αλλά με το τόσο σημαντικό αυτό ζήτημα ασχολείται μόνο ένας υφυπουργός! Ο κ. Βελόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει μέχρι σήμερα λιγότερες από 100 γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, την στιγμή που στην γειτονική Αλβανία ο αριθμός τους ξεπερνά τις 2.100! Και επικαλέστηκε την περίπτωση της λεκάνης της Πρέβεζας, όπου Έλληνες επιστήμονες κάνουν λόγο για ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων και ζητούν να γίνουν έρευνες σε πολλές θέσεις.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Σύλληψη νεαρών Αλβανών για κλοπές

Δύο 19χρονοι Αλβανοί συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα,γιατί διέρρηξαν κρεοπωλείο στην απ’ το οποίο αφαίρεσαν μικρό χρηματικό ποσό. Στη συνέχεια, διέρρηξαν κατάστημα πώλησης ενδυμάτων και αφαίρεσαν επίσης ένα μικρό χρηματικό ποσό αλλά και είδη ρουχισμού, συνολικής αξίας 2.000 ευρώ περίπου, τα οποία απέκρυψαν σε παρακείμενο αλσύλλιο.Μετά από έρευνα της Αστυνομίας και αναζητήσεις οι δύο Αλβανοί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα,ενώ τα κλοπιμαία βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στον κάτοχό τους. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηγουμενίτσας.

ΑΡΤΑ: Φωτιά στο νηπιαγωγείο Καλοβάτου


Φωτιά εκδηλώθηκε στο Νηπιαγωγείο Καλοβάτου την Κυριακή γύρω στις 4 το απόγευμα, η οποία πιθανολογείται ότι προήλθε από βραχυκύκλωμα στην πρίζα του ψυγείου. Άμεση ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας η οποία έσβησε γρήγορα τη φωτιά, η οποία πρόλαβε ωστόσο και κατέστρεψε αρκετά υλικά ενώ προκάλεσε και ζημιές στο κτήριο. Το ευτύχημα είναι ότι η φωτιά σημειώθηκε σε μέρα αργίας και δεν υπήρχαν μέσα παιδιά. Ήδη με τη βοήθεια του Δήμου Αρταίων, των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών του δημοτικού σχολείου Καλοβάτου άρχισε η προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών ώστε το νηπιαγωγείο να λειτουργήσει και πάλι το συντομότερο δυνατό. Η μυρωδιά από τα καμένα υλικά ήταν ακόμα έντονη σήμερα, που ο Αντιδήμαρχος Αρταίων Φώτης Γεωργίου καθώς και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Καλοβάτου Παναγιώτης Ρίζος επισκέφθηκαν εκ νέου το νηπιαγωγείο. Σε συνεννόηση με το Δήμαρχο Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη και τον Δ/ντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας Λεωνίδα Γκόρο αποφασίστηκε τα 20 παιδιά το Νηπιαγωγείου Καλοβάτου να μεταφερθούν από αύριο σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Καλοβάτου, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, η οποία δεν χρησιμοποιείται. Μία λύση η οποία επιλέχθηκε προσωρινά μέχρι να γίνει η πλήρης αποκατάσταση των ζημιών στο νηπιαγωγείο.Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τον διοικητή της Π.Υ. Άρτας Θ. Ρίζο ο κ. Γεωργίου, η όλη ζημιά προήλθε από ένα βραχυκύκλωμα που έγινε στην πρίζα του ψυγείου. Από τη φωτιά κάηκαν ηλεκτρικές συσκευές (ψυγείο, τηλεόραση και ένας μικρός φούρνος) που υπήρχαν μέσα στο νηπιαγωγείο και ό,τι άλλο βρισκόταν δίπλα, πλαστικά, υλικό επίπλωσης, μοκέτες κλπ. Δυστυχώς καταστράφηκε το παιδαγωγικό υλικό που υπήρχε στο νηπιαγωγείο, κυρίως από τη ρίψη νερού κατά την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ μαυρισμένοι είναι οι τοίχοι και τα παράθυρα σε όλο το κτήριο.

Σύσκεψη στην Περιφέρεια για τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ»

Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.Συμμετείχαν βουλευτές, δήμαρχοι από όλη την Ήπειρο, οι επικεφαλής των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αντιπεριφερειάρχες, οι πρόεδροι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου και του Τμήματος Ηπείρου Οικονομικού Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου, του Τμήματος Ηπείρου του ΓΕΩΤΕΕ, του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, του Συλλόγου Εργαζομένων στην «ΔΩΔΩΝΗ» κ.α..Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις εξελίξεις που προδιαγράφονται μετά και την πρόσληψη συμβούλου από την ΑΤΕ για την μεταβίβαση των μετοχών που κατέχει στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι ήταν μια πολύ χρήσιμη συζήτηση, κατά την οποία από όλους τονίστηκε η αναγκαιότητα να παραμείνει αλώβητη η γαλακτοβιομηχανία από την λαίλαπα της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα.Πρωταρχική σημασία, πρόσθεσε, είναι να διαφυλαχθεί η ποιότητα των προϊόντων της και ιδίως η φέτα, που είναι προϊόν ονομασίας προέλευσης, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να ισχύει το αίτημα του Περιφερειακού Συμβουλίου να παραμείνει η γαλακτοβιομηχανία στο ισχύον καθεστώς.Στην προσπάθεια διατήρησης του σημερινού της χαρακτήρα, κατέληξε ο Περιφερειάρχης, θα υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, τις Ενώσεις, την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, το Οικονομικό Επιμελητήριο, τους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους στη γαλακτοβιομηχανία.

Έχασε το μέτρο ή μπέρδεψε το ρόλο του;


Έχασε το μέτρο ή μπέρδεψε το ρόλο του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας Στέργιος Γιαννάκης. Ο τοπικός αστέρας της Νέας Δημοκρατίας, εξαφανισμένος εδώ και μήνες από τα δημοτικά πράγματα, επανήλθε με μία ανακοίνωσή του όπου σχολιάζει τα γεγονότα που έγινε σε όλη τη χώρα την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου.Παραδίδει ένα μάθημα εθνικής… πατριδογνωσίας και εύλογα αναρωτιέται ο κάθε καλόπιστος: Μία ανακοίνωση για το Δήμο του, τόσους μήνες δεν εξέδωσε, τώρα τον έπιασε ο πόνος; Ή η δημοτική αρχή και ο Χρήστος Μπαίλης τα κάνουν όλα άριστα στην Πρέβεζα ή η πολιτική του μέντορας τον καθοδηγεί και πάλι σε λάθους δρόμους. Ο δρόμος για τη βουλή είναι μακρύς και δύσκολος και δεν περνάει από ξεπερασμένες συνταγές του παρελθόντος.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:Σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ


Ευρεία σύσκεψη, με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου και με τη συμμετοχή των αρμόδιων αντιδημάρχων και των υπηρεσιακών παραγόντων.Στόχος της συνάντησης ήταν να εξεταστεί η πορεία των έργων που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την προετοιμασία νέων φακέλων ώστε ο Δήμος να είναι έτοιμος για νέα μέτρα που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα.Σε επίπεδο υπηρεσιών, συγκροτούνται ομάδες εργασίας, ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και να επιλύονται άμεσα ζητήματα γραφειοκρατικής φύσης.«Υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, το ΕΣΠΑ, αποτελεί για το Δήμο τη βασική πηγή εξεύρεσης πόρων, ώστε να πετύχει την υλοποίηση σημαντικών έργων για την περιοχή», επεσήμανε στη συνάντηση ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα έχει γίνει από τους πολιτικούς προϊσταμένους και από τις υπηρεσίες μία σημαντική δουλειά ώστε ο Δήμος να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία που προκύπτει.Αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς είναι η ένταξη στο ΕΣΠΑ από το Δήμο και τη ΔΕΥΑΙ έργων συνολικού προϋπολογισμού εκατό εκατομμυρίων. Πρόκειται για παρεμβάσεις που επιλύουν χρονίζοντα προβλήματα, ειδικά στον τομέα των υποδομών, με δεσμευμένους πόρους, που είτε βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης, είτε θα δημοπρατηθούν το προσεχές διάστημα.

Συνάντηση Φ.Φίλιου με τους Διευθυντές των υπηρεσιών


Σαφείς οδηγίες προς τους Διευθυντές όλων των υπηρεσιών, έδωσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, σε συνάντηση που είχε και με στόχο την εύρυθμη λειτουργία αλλά και την εξυπηρέτηση του πολίτη.Βασική προτεραιότητα, την τρέχουσα περίοδο, είναι η σύνταξη του τεχνικού προγράμματος έργων και του προϋπολογισμού για το 2012. Τα δημοτικά τέλη, το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός, θα πρέπει να εγκριθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.Εντός των επομένων ημερών, οι υπηρεσίες του Δήμου, όπως επίσης και οι διοικήσεις των Νομικών Προσώπων, έχουν κληθεί να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση.Στους διευθυντές όλων των υπηρεσιών του Δήμου επισημάνθηκε από τον Δήμαρχο, η ανάγκη επαύξησης της συνεργασίας μεταξύ τους, ώστε να ξεπερνιούνται κωλύματα και να διεκπεραιώνονται έγκαιρα υποθέσεις του Δήμου αλλά και των πολιτών.Παράλληλα τονίστηκε, για πολλοστή φορά, η υποχρέωση εφαρμογής του ωραρίου λειτουργίας, τόσο κατά την προσέλευση, όσο και κατά την αναχώρηση.Ειδική μνεία έγινε στην ανάγκη εξυπηρέτησης του πολίτη, χωρίς χρονοτριβές και αναίτιες καθυστερήσεις.

ΑΡΤΑ:Ενημέρωση και συνεργασία για την Καθαριότητα


Επειδή τον τελευταίο καιρό συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος από κλαδέματα γύρω απ’ τους κάδους αποκομιδής των απορριμμάτων, πρακτική η οποία δυσκολεύει σημαντικά το έργο της Υπηρεσίας Καθαριότητας, παρακαλούνται οι δημότες να δένουν τα κλαδέματα σε δεμάτια και να έρχονται σε επαφή με την Υπηρεσία Καθαριότητας, στο τηλ. 2681072910, έτσι ώστε να καθίσταται ευκολότερο το έργο της αποκομιδής, κατόπιν συνεννόησης. «Οι δημότες οφείλουν να μην εναποθέτουν ανεξέλεγκτα τα κλαδέματα και τα μπάζα στους κάδους απορριμμάτων των αστικών αποβλήτων», επανέλαβε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Θεόδωρος Γκούβας, «και αυτό γιατί και η αποκομιδή δεν είναι δυνατή από τα απορριμματοφόρα αλλά και ο κίνδυνος για σοβαρές βλάβες στα συγκεκριμένα οχήματα εγκυμονεί, όταν τα μπάζα και τα βαριά αντικείμενα που εναποτίθενται στους κάδους δεν γίνονται αντιληπτά». Για τους λόγους αυτούς ο κύριος Αντιδήμαρχος κάνει έκκληση στους κατοίκους να μην πετούν τα κλαδέματά τους δίπλα ή μέσα στους κάδους απορριμμάτων, καθώς επίσης και να σέβονται ορισμένους βασικούς κανόνες οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να διατηρηθεί η πόλη καθαρή, όπως:
1.Οι πολίτες να εναποθέτουν τα σκουπίδια τις βραδινές ώρες
2.Η εναπόθεση των σκουπιδιών να γίνεται σε κλειστές σακούλες και εντός των κάδων απορριμμάτων
3.Να φροντίζουν μετά την απόθεση των σκουπιδιών οι κάδοι να παραμένουν κλειστοί
4.Να μην γίνεται εναπόθεση στους κάδους ή και ανεξέλεγκτα σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, ογκωδών αντικειμένων, οικοδομικών υλικών, κλαδιών κλπ. χωρίς προσυνεννόηση και ραντεβού με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου για απομάκρυνσή τους.

Αντί θηραμάτων ορισμένοι κυνηγούν τις… πινακίδες


Αντί για θηράματα, τις πινακίδες που στόχο έχουν να ενημερώνουν τους επισκέπτες για όμορφους προορισμούς στην εξοχή της Ηπειρωτικής υπαίθρου (φωτό), βάζουν συχνά… σημάδι ορισμένοι «ανήσυχοι» κυνηγοί στην περιοχή μας, αδιαφορώντας πλήρως για το γεγονός ότι αυτές είναι δημόσια περιουσία!Έτσι, σε περιοχές όπως για παράδειγμα το Ζαγόρι, πέφτει κανείς συχνά πάνω σε διάτρητες από τα σκάγια πινακίδες. Θέαμα που δεν δημιουργεί φυσικά την καλύτερη εντύπωση και στους ξένους επισκέπτες! Την πρακτική αυτή καταδικάζει σε επιστολή του προς την εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» ο κ. Στέφανος Χρηστογούλας, ο οποίος αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:«Προσπαθούν κάποιοι είτε ατομικά είτε συλλογικά να αναδείξουν σημεία στον τόπο τους ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να δουν κάποια πράγματα. Οπότε η ανάρτηση πινακίδων είναι επιτακτική στα σημεία εκείνα. Αλλά αυτό δεν συγκινεί κάποιους "αμόρφωτους" ούτε τους εμποδίζει να χρησιμοποιούν τον κόπο των άλλων ως στόχο, μιας και μάλλον όπως φαίνεται δεν πέτυχαν κάποιο θήραμα και "ξέσπασαν" στην πινακίδα . Και δεν είναι η μόνη τυφεκισμένη στο Ζαγόρι μας. Αυτή είναι πυροβολημένη με μικρά σκάγια, ενώ σε άλλες έχουν αδειάζει πάνω τους, δραμιάρες, εννιάμπαλα, δωδεκάμπαλα, μονόβολα.Στην φωτογραφία που επισυνάπτεται, μάλλον ο υποτιθέμενος φύλακας του περιβάλλοντος προστάτευσε το πεύκο "σκοτώνοντας" την πινακίδα. Και μην δικαιολογηθεί κανείς ότι η πινακίδα ήταν στην πορεία του θηράματος. Η συγκεκριμένη θέση της πινακίδας είναι σε ύψος ενός μέτρου! Ήμαρτον!».

Θρίλερ με αγνοούμενο στην Αγία Μαρίνα Πωγωνίου


Από το πρωί του Σαββάτου έχει ξεκινήσει ευρεία επιχείρηση της 5ης ΕΜΑΚ και της Αστυνομίας στην Αγία Μαρίνα του Δήμου Πωγωνίου, για τον εντοπισμό ενός άγνωστου άνδρα που φέρεται να έχει εγκλωβιστεί σε ερημικό σημείο, αλλά από τότε που ζήτησε βοήθεια δεν έχει δώσει ξανά σημεία ζωής.Ο άγνωστος επικοινώνησε με την υπηρεσία έκτακτων αναγκών της κινητής τηλεφωνίας και είπε ότι χρειαζόταν βοήθεια γιατί είχε εγκλωβιστεί κάτω από βράχους στην περιοχή μεταξύ Αγίας Μαρίνας και Καστανής.Αμέσως ξεκίνησαν εκτεταμένες έρευνες στο σημείο από το οποίο εστάλη το σήμα του κινητού τηλεφώνου και προσδιορίστηκε μέσω δορυφόρου από την εταιρία κινητής τηλεφωνίας.Στις έρευνες μετείχε και ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της 5ης ΕΜΑΚ, ενώ τη νύχτα χρησιμοποιήθηκαν και θερμικές κάμερες. Ωστόσο, κανένα ίχνος του αγνοούμενου άνδρα δεν βρέθηκε και μάλιστα το σήμα από το κινητό του χάθηκε, ίσως επειδή τελείωσε η μπαταρία. Το πρωί της Κυριακής ξεκίνησαν νέες έρευνες ως αργά τη νύχτα, που και πάλι δεν έφεραν αποτέλεσμα.

ΣΠΥΡΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ:«Δημοσιοποιείστε τα πρακτικά»


Ο κ. Σπύρος Εργολάβος ζητάει από τη γενική γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της σύσκεψης που έγινε, που όπως ισχυρίζεται, έγινε στις 29 Αυγούστου, στη 1 το μεσημέρι (επικαλείται μαρτυρίες «ανθρώπων της γενικής γραμματείας» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά).Πρόκειται για την υπόθεση απόρριψης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, της προσφυγής της Επιτροπής για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα, εναντίον της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για ορισμό αντιπροσώπων στην εφοροεπιτροπεία των Αγαθοεργών. «Να έχετε υπόψη σας ότι η πολιτεία σας έστειλε στην Ήπειρο, με χρήματα των ελλήνων πολιτών, να εφαρμόζετε το Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό, και όχι, με παράνομες αποφάσεις, να καλύπτετε άλλες παράνομες αποφάσεις και ανίερες μεθοδεύσεις, με σκοπό τη νομιμοποίηση ενός αντισυνταγματικού και παράνομου καθεστώτος» τονίζει.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Οι Ιταλοί μας επέστρεψαν 62 λαθρομετανάστες!


Συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στο λιμένα Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, εξήντα δύο (62) αλλοδαποί, στερούμενοι νομιμοποιητικών εγγράφων, οι οποίοι εντοπίστηκαν από τις Ιταλικές Αρχές, στο Μπάρι της Ιταλίας, κατά τον κατάπλου Ε/Γ- Ο/Γ πλοίου, κρυμμένοι σε φορτηγό όχημα και επεστράφησαν στη χώρα μας με το ίδιο πλοίο.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Επιστολή Διαμαρτυρίας Εμπορικού Συλλόγου Λούρου


Αξιότιμοι κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε τη ριζική διαφωνία μας και την αντίθεσή μας στο κλείσιμο του γραφείου της Αγροτικής Τράπεζας στο Λούρο Πρέβεζας, εφόσον η συγκεκριμένη ενέργεια συμβάλλει σημαντικά στην υποβάθμιση της περιοχής μας.Με το κλείσιμο του γραφείου της ΑΤΕ, στερούνται τραπεζικής εξυπηρέτησης χιλιάδες επιχειρηματίες, αγρότες και συνταξιούχοι, αφού στην ευρύτερη περιοχή είναι το μοναδικό, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής, να αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για διεκπεραίωση τραπεζικών εργασιών στο κατάστημα της Πρέβεζας.Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο κλείσιμο του γραφείου, γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί σοβαρό πλήγμα στον επιχειρηματικό κόσμο και κατ΄ επέκταση στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της περιοχής μας.Σας καλούμε να ενισχύσετε τον αγώνα μας εκφράζοντας την αντίθεσή σας σε αυτή την ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη η οποία έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα στην καθημερινή ζωή των πολιτών καθώς και των επιχειρήσεων μας.

Εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασης του Ρωμαϊκού θεάτρου της Νικόπολης

Τη μελέτη για την αποκατάσταση του Ρωμαϊκού θεάτρου της Νικόπολης, ενέκριναν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) που συνεδρίασαν υπό την προεδρεία της Γ.Γ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.Εξ’ άλλου στη συνεδρίασή της, η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου (Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας), του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού και του Ταμείου Διαχείρισης πιστώσεων για την εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων καθώς και την έγκριση των όρων της Προγραμματικής Σύμβασης, που αφορά το έργο: «Προκαταρκτικές αρχαιολογικές εργασίες εν όψει των εργασιών αποκατάστασης του μεγάλου θεάτρου Νικόπολις».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Σύλληψη Αλβανού δραπέτη φυλακών στην Σαγιάδα


Συνελήφθη χθες το μεσημέρι στη Σαγιάδα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σαγιάδας, ένας αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 43 ετών, για τον οποίο εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις ιταλικές αρχές για έκτιση υπολοίπου ποινής (2) ετών, έντεκα (11) μηνών και είκοσι εννέα (29) ημερών για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Ιταλία.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Κέρκυρας.

Φθηνό Πετρέλαιο για τα ξενοδοχεία ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Μετσόβου


Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών και τους βουλευτές του Νομού ο Εμπορικός Σύλλογος Μετσόβου δηλώνει την αντίθεσή του στην τροποποίηση του άρθρου 36 του τελωνειακού κώδικά και ζητά την άμεση κατάργησή του ώστε όλα τα ξενοδοχεία να προμηθεύονται με ειδική τιμή πετρέλαιο θέρμανσης λόγω του ότι η περιοχή έχει για μεγάλο διάστημα χαμηλές θερμοκρασίες και πλήττεται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.

Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην 1η Διεθνή Έκθεση «REAL ESTATE» στο Ισραήλ


Η Περιφέρεια Ηπείρου θα συμμετάσχει στις 1 και 2 Νοεμβρίου στην 1η Διεθνή Έκθεση «REAL ESTATE» που διοργανώνεται στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ.Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία Ισραηλινοί επενδυτές θα διερευνήσουν αγορές του εξωτερικού, προκειμένου να επενδύσουν σε σχέδια αξιοποίησης ακινήτων.

Διαμαρτυρία Ένωσης Πολιτικών Συντ/χων Ν. Άρτας για μεταφορά Μετοχικού Ταμείου

Η Ένωση Πολιτικών Συντ/χων Ν. Άρτας διαμαρτύρεται εντονότατα, διότι, με διάταξη του «Πολυνομοσχεδίου», το Μετοχικό Ταμείο Πολιτ. Υπαλλήλων μεταφέρεται από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σε σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τους Βουλευτές ΠΑΣΟΚ Ν. Άρτας, την οποία υπογράφουν για το Δ.Σ. της Ένωσης ο Πρόεδρος Ναπολέων Μακρής και ο Γ. Γραμματέας Ναπολέων Μαργώνης, και η οποία κοινοποιήθηκε στα Μ.Μ.Ε. Ν. Άρτας και στο Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Σ. αναφέρονται επίσης τα εξής: "Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί και Βουλευτές της Κυβέρνησης,Γνωρίζετε ότι το Ταμείο μας είναι ένα ειδικό Ταμείο του Κράτους, το οποίο είναι ανταποδοτικό και λειτουργεί από το 1867 με τις εισφορές των ασφαλισμένων, χωρίς να επιδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Η ενοποίησή του με άλλα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης θα επιφέρει συρρίκνωση των επικουρικών συντάξεων των Πολιτικών Συντ/χων του Δημοσίου.Φτάνει πια! Δεν αντέχουμε άλλες μειώσεις στις συντάξεις μας, αρκετά πληρώσαμε τα δύο τελευταία χρόνια".

Βραβεύεται το επιμελητήριο Ιωαννίνων

Το ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων, στην ετήσια εκδήλωση απονομής των πιστοποιήσεων επιχειρηματικής αριστείας, θα τιμήσει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων με τιμητική διάκριση για τις υπηρεσίες που προσφέρει στα μέλη του,στην επαγγελματική επιμόρφωση και γενικότερα για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής.Πρόκειται για την κορυφαία εκδήλωση επιχειρηματικής αριστείας, ενώ τη φετινή χρονιά γιορτάζεται και η 10η επέτειος από την αρχή του θεσμού.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στις 18.00 στο Μέγαρο Μουσικής και την απονομή της τιμητικής διάκρισης στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων αναμένεται να κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος.

Εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Το Περιφερειακό τμήμα Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, διοργανώνει Επιστημονική Εκδήλωση την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 20:00, στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας (Δωδώνης 4) με θέμα: «Η Οικονομική Κρίση και ο ρόλος του Τραπεζικού Συστήματος (Παρούσα Κατάσταση και Προοπτικές)», με ομιλητές:
-Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Δ/ντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Παγκοσμίων Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας
-Ζέζα Ζήκου , Δημοσιογράφος
-Νίκος Χριστοδουλάκης, καθηγητής του Οικονομικού Παν. Αθηνών

«Έρχονται με τις χάντρες και θα μας σώσουν»

Του Νίκου Κοτζιά

Όλο και πιο συχνά ακούω απόψεις σύμφωνα με τις οποίες είναι καλό που «έρχονται οι Γερμανοί για να μας σώσουν». Ότι ερχόμενοι θα μας βάλουν σε τάξη. Θα κτυπήσουν την διαφθορά και θα δώσουν νέα πνοή στην οικονομία. Οι απόψεις αυτές είναι βαθιά λανθασμένες ως προς την ιστορία, τα ελληνικά και γερμανικά συμφέροντα, τους στόχους των γερμανών και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιλογών που προωθούν με τους ντόπιους συνεργάτες τους. Οφείλω δε, εξαρχής, να διευκρινίσω ότι όταν ομιλώ για γερμανούς και γερμανικά συμφέροντα, δεν αναφέρομαι στον μέσο γερμανό. Στην προοδευτική και αγωνιζόμενη Γερμανία. Στα συνδικάτα και την διανόηση αυτής της χώρας που στέκουν αλληλεγγύη με το δράμα της Ελλάδας. Που η κυβέρνησή της κατάφερε ένα πρόβλημα να το κάνει προαναγγελία μιας εθνικής καταστροφής. Κάθε άλλο. Αντίθετα, αναφέρομαι στη Γερμανία της εκμετάλλευσης, των μεγάλων συμφερόντων, του νέου οικονομικού εθνικισμού. Στη Γερμανία που αξιοποιεί τη κρίση σε μια προσπάθεια να ηγεμονεύσει στην Ευρώπη, να αποσπάσει δικαιώματα και πλούτο τρίτων χωρών όπως είναι η Ελλάδα. Ας δούμε, λοιπόν, αν αποκτώντας ισχύ αυτή η Γερμανία, η επίσημη Γερμανία, και πρόσβαση στο ελληνικό σύστημα διακυβέρνησης, αν αυτό θα ωφελήσει, ώστε «τελικά» να εκσυγχρονιστεί η χώρα και να αναπτυχθεί δημιουργικά.

Α. Η ιστορική πείρα της αποικιοκρατίας μας διδάσκει πολλά
Όταν οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι έστηναν τις αυτοκρατορίες τους στην Κεντρική και Λατινική Αμερική και η Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο στην Αφρική, τα επιχειρήματα δικαιολόγησης της αποικιοκρατικής πολιτικής ήταν σε όλες τις περιπτώσεις τα ίδια. Δεν ήταν τάχα αποστολές εκμετάλλευσης των ιθαγενών κατοίκων. Κλοπής του πλούτου τους, ιδιαίτερα του χρυσού και άλλων πολύτιμων αγαθών. Δεν ήταν, υποτίθεται, στόχος η εξυπηρέτηση των εμπορικών συμφερόντων. Στα πιο σκληρά χρόνια της αποικιοκρατίας η αποστολή των δυτικοευρωπαίων σε αυτές τις περιοχές του κόσμου ήταν τάχα, ο εκχριστιανισμός και ο εκπολιτισμός αυτών των «άγριων», «βάρβαρων», τεμπέληδων».Η πιο πάνω παράδοση υποκρισίας των δυτικών μητροπολιτικών κέντρων και πρωτευουσών συνεχίζεται και σήμερα. Προηγήθηκε μια τρομερή επίθεση εξύβρισης των πολιτών αυτού του τόπου, από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση στα τέλη του 2009 και στις αρχές του 2010. Επίθεση που αποτέλεσε τη βάση της εξύβρισης των ελλήνων από τον ξένο συντηρητικό και λαϊκίζοντα τύπο και τηλεόραση. Οι έλληνες ήταν «τεμπέληδες, διαφθαρμένοι, προϊόντα πελατειακών σχέσεων». Ηταν «οι νέοι βάρβαροι» της οικονομίας. Ως αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης, προέκυψε το επιχείρημα ότι η χώρα, όπως και «οι ιθαγενείς κάτοικοι της» έχει ανάγκη εκπολιτισμού. Ιδιαίτερα να εκπολιτιστεί στην διαχείριση της οικονομίας, στη διεύθυνση των οικονομικών θεσμών, στην διάταξη του ανθρώπινου δυναμικού. Η δομή, όμως, του επιχειρήματος είναι η ίδια με εκείνη της εποχής της αποικιοκρατίας: καθυστερημένοι πληθυσμοί χρειάζονται της επίβλεψης «ανώτερων» φυλών και επιχειρηματιών. Σύμμαχο σε αυτό το επιχείρημα βρίσκει ο νεοαποικιοκρατισμός τον γνωστό ελληνικό επαρχιακό κοσμοπολιτισμό. Ο δήθεν, δηλαδή, κοσμοπολιτισμός, ανθρώπων που έχουν τη νοοτροπία των κακών πλευρών εκείνου του χωριάτη που θέλει να υποκλίνεται σε ότι έρχεται έξω από το χωριό του και ο οποίος θαυμάζει και την τελευταία ανοησία που έρχεται από κάποια κωμόπολη.Γνωρίζουμε σήμερα, μετά από αιώνες αποικιοκρατίας στις περιοχές που ανέφερα προηγούμενα, ότι ο δήθεν εκπολιτισμός από τα απέξω σήμαινε την απώλεια της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας των λαών των αποικιών. Οικονομίες που αναπτύχθηκαν στη βάση των αναγκών των μητροπόλεων. Δηλαδή, ως συμπλήρωμα σε αυτές. Όσο δε περισσότερο φυσικό πλούτο είχαν, τόσο χειρότερο ήταν για αυτές. Σε ορισμένους τομείς αυτών των πρώην αποικιών οι μητροπόλεις έκαναν μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού, ενός βίαιου και εκ των πάνω καταναγκαστικού τάχα εκσυγχρονισμού με γνωστές τις αρνητικές του συνέπειες.

Β. Η πρόσφατη πείρα με τους Γερμανούς μας διδάσκει πολλά
Είναι η Ελλάδα η πρώτη περίπτωση στην οποία χρησιμοποιούνται νεοαποικιοκρατικοί μέθοδοι διαχείρισης από το Βερολίνο και άλλες μητροπολιτικές πρωτεύουσες; Όχι. Γνωρίζουμε από την πρόσφατη ιστορία δύο περιπτώσεις στη γειτονιά μας. Και οι δύο προέκυψαν από τη βίαια διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Διάλυση που οφείλεται στον νέο-εθνικισμό και τις εγκληματικές ενέργειες του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, αλλά και στα σχέδια των Γερμανών για διάλυση της τότε γείτονας και των πρόωρων αναγνωρίσεων στις οποίες είχε μονομερώς προχωρήσεις, χωρίς αποφάσεις, δηλαδή, του ΟΗΕ και της ίδιας της ΕΕ.Ανάμεσα στα κράτη και στα κρατικοειδή μορφώματα που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας συμπεριλαμβάνονται η Βοσνία-Χετσεγκοβίνη και το Κόσσοβο. Και τα δύο έχουν διοικητικούς μηχανισμούς διαχείρισης από ευρωπαϊκά κράτη. Υπάρχει σε αυτά στην ουσία ύπατος αρμοστής από κεντρική ευρωπαϊκή χώρα. Μετά από πολλά χρόνια, καμία από τις δύο διοικήσεις δεν έχουν αποδώσει και δεν έχουν λύσει τα πραγματικά προβλήματα αυτών των περιοχών. Είναι φανερό, ότι οι ξένοι επίτροποι όχι μόνο δεν λύνουν προβλήματα, αλλά προσθέτουν στις πολλαπλές κρίσεις αυτών των οντοτήτων και εκείνη της εθνικής ταυτότητας και της ταυτότητας ανάπτυξης. Διότι αυτό που επιβεβαίωσαν και οι δύο περιπτώσεις που αναφέρω εδώ είναι ότι το ζητούμενο δεν είναι όπως νομίζει ο νέος ραγιαδισμός, ο Βόσνιος, ο Κοσοβάρος ή ο Έλληνας να γίνει ένας γερμανός δεύτερης κατηγορίας, αλλά όπως υποστηρίζω εγώ και όχι μόνο, να γίνει ένας καλύτερος Έλληνας κοκ. Όμως, οι ξένες διοικήσεις δεν μπορούν να το κάνουν. Διότι έρχονται από τα απέξω και δεν γίνονται συστατικό ανάπτυξης του υπάρχοντος. Αλλά φορέας τυφλής και χωρίς προοπτικής υποταγής. Διότι εδώ ακριβώς έγκειται η διαφορά ανάμεσα στην βοήθεια και στην υποταγή. Η βοήθεια συμπληρώνει και διευκολύνει την μετατροπή της Ελλάδας σε μια καλύτερη Ελλάδα, η υποταγή που προβάλλει ο νέος ραγιαδισμός απλά συμβάλλει στο να μετατραπεί η Ελλάδα σε συμπλήρωμα της Γερμανίας, της όποιας «Γερμανίας». Να επιστρέψει, δηλαδή, με κάποιο τρόπο η Ελλάδα στην εποχή της αντιβασιλείας και του Οθωνα. Στην εποχή που δεν υπήρχαν πατριωτικά κόμματα, αλλά κόμματα που προσδιοριζόντουσαν ανάλογα με το πιο αφεντικό ήθελαν να επιλέξουν.

Εξωτερικό Συμπλήρωμα και εσωτερικός συσχετισμός ισχύος
Στο βαθμό που τρίτες δυνάμεις θα παίρνουν τη διεύθυνση της Ελληνικής οικονομίας, πρόθεσή τους δεν θα είναι καθόλου να φτιάξουν μια «πλήρη οικονομία» αντάξια της δικής τους, ούτε κάποιον νέο ανταγωνιστή. Αντίθετα, η παγκόσμια πείρα έχει δείξει, ότι θα επιδιώξουν να καταστήσουν την Ελληνική οικονομία συμπληρωματική και ελεγχόμενη. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, εκατομμύρια ελλήνων δεν πρόκειται να δούνε άσπρη μέρα, ενώ όσοι τα βρουν με το σύστημα, η συντριπτικά λιγότεροι, θα σταθεροποιηθούν και θα γίνουν οι φορείς και προπαγανδιστές του Νέου Ραγιαδισμού.Η προοπτική μακρόχρονης υποβάθμισης της χώρας σε μια συμπληρωματική οικονομία των ισχυρών είναι το ακριβώς αντίστροφο από αυτό που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα, δηλαδή, μια ποιοτικά αναβαθμισμένη ειδίκευση σε τομείς αιχμής. Η χώρα δεν πρέπει να περιοριστεί σε υπάρχοντες κλάδους και πολύ λιγότερο να περιοριστεί σε εξαγωγέα πρώτων υλών. Όποια χώρα αποδέχτηκε τέτοια μονομέρεια στην οικονομία της το πλήρωσε ακριβά.Υπάρχουν, βέβαια, δυνάμεις στην Ελλάδα που δεν ενδιαφέρονται για το κοινό καλό. Δεν ενδιαφέρονται ούτε για το δημόσιο συμφέρον, ή στην καλύτερη περίπτωση το ταυτίζουν με τα δικά τους στενά συμφέροντα. Πρόκειται για δυνάμεις που εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι η δική τους αρπαχτή. Και προκειμένου να το πετύχουν δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να χρησιμοποιήσουν το παρακράτος, ή έστω να αξιοποιήσουν την δράση του, και να προσπαθήσουν να κάνουν την προβοκάτσια πρώτο θέμα.Αυτές οι δυνάμεις, που εξυπηρετούν και εξυπηρετούνται από την τρόικα, αποδέχονται ως Νέοι Ραγιάδες την εθνική υποτέλεια, όχι διότι πράγματι πιστεύουν ότι μια τέτοια υποτέλεια θα αποτελέσει την βάση για την ανάπτυξη ή τον εξορθολογισμό της χώρας. Αλλά εκείνο που πιστεύουν ατράνταχτα είναι ότι η απέξω παρέμβαση και η παρουσία της τρόικας, του Ράιχενμπαχ, της επιτροπείας, αλλάζει τον συσχετισμό δύναμης και τους επιτρέπει να επιβάλλουν με καθημερινή βία τις δικές τους αντιλήψεις και σχεδιασμούς πάνω στον ελληνικό λαό. Εκείνος που ωφελείται από τη σημερινή κατάσταση στη χώρα, είναι η μειοψηφία του πληθυσμού, οι μειοψηφικές απόψεις στη χώρα, τα μειοψηφικά συμφέροντα. Διότι αν και μειοψηφία, χάρη στις παρεμβάσεις του ξένου παράγοντα και στις συνεννοήσεις που κάνουν μαζί του, αποκτούν πολιτικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού. Ο ευνουχισμός της κυριαρχίας, η υποβάθμιση της λειτουργίας της δημοκρατίας συνοδεύουν αυτόν τον βίαιο «εκσυγχρονισμό». Ορθότερα τον καταναγκαστικό αναχρονισμό.

Συλλήψεις για λαθραία τσιγάρα στην Ηγουμενίτσα

Συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες χθες, από προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, στην πύλη εισόδου εξωτερικού, 38χρονος αλλοδαπός, οδηγός οχήματος με ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο και ο 43χρονος αλλοδαπός συνοδηγός του, διότι βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα, σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στο δάπεδο του εν λόγω ρυμουλκούμενου τροχόσπιτου, συνολικά έντεκα χιλιάδες οκτακόσια πενήντα (11.850) πακέτα τσιγάρων δύο τύπων, τα οποία επρόκειτο να μεταφερθούν λάθρα στο εξωτερικό.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το ανωτέρω όχημα, καθώς και τα λαθραία τσιγάρα κατασχέθηκαν.

Σύσκεψη για τη «Δωδώνη» συγκαλεί ο Περιφερειάρχης


Πρωτοβουλία για να δημιουργηθεί εταιρικό «σχήμα» που θα επιχειρήσει με αξιώσεις την εξαγορά των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας στη «Δωδώνη», ώστε να μην ιδιωτικοποιηθεί και βρεθεί σε χέρια εκτός Ηπείρου .ή και εκτός χώρας, ανέλαβε ο Περιφερειάρχης, συγκαλώντας σύσκεψη σήμερα Δευτέρα. Η... είδηση διέρρευσε από προσκληθέντες, αφού η Περιφέρεια δεν ενημέρωσε τα ΜΜΕ για την σημαντική αυτή εξέλιξη.Ουσιαστικά, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης ανταποκρίνεται, ίσως με κάποια συνεννόηση με τους εμπλεκομένους, στην πρόταση-ψήφισμα της πρόσφατης συνεδρίασης των Ενώσεων-μετόχων και των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, με το οποίο ζητούνταν στήριξη για τη δημιουργία «κεφαλαίου» που θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά του μετοχικού πακέτου της ΑΤΕ, στην ονομαστική ή έστω στην λογιστική αξία, εφόσον δεν υπάρξει άλλη πολιτική λύση.Η διαφορά ανάμεσα στο «σχήμα» που αποτέλεσε και πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου και στο «κεφάλαιο» πιθανόν να μην είναι μεγάλη, για το πώς εννοεί η κάθε πλευρά αυτή την λύση. Υπάρχει η λύση να στηρίξουν με κεφάλαιο όσοι εμπλακούν αλλά οι μετοχές να περάσουν στους κτηνοτρόφους και τις Ενώσεις, αλλά και η λύση μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο και άλλοι, κάτι που δεν θέλουν οι κτηνοτρόφοι.Αυτό θα ξεκαθαριστεί στη σύσκεψη της Δευτέρας (10 π.μ στην Περιφέρεια) στην οποία έχουν κληθεί, πλην των βουλευτών και των αυτοδιοικητικών, των Ενώσεων και των κτηνοτρόφων και τα επιμελητήρια, η συνεταιριστική τράπεζα Ηπείρου και οι δυο πτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί.

Το εταιρικό σχήμα
Με την τελευταία πράξη της Αγροτικής Τράπεζας να προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλου για την πώληση των μετοχών της , διαφαίνεται η οριστική της απόφαση να απεμπλακεί από την γαλακτοβιομηχανία, σημειώνει ο Περιφερειάρχης στην πρόσκληση του και μπαίνοντας στην ουσία της υπόθεσης τονίζει: «Κατά καιρούς έχουν γίνει διαφορετικές προσεγγίσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της «Δωδώνης» όλοι όμως συμφωνούν ότι η λειτουργία της με καθαρά Ηπειρωτικά χαρακτηριστικά έχει και εθνική σημασία καθώς αποτελεί την κατ' εξοχήν κύρια παραγωγό τυριού-φέτας. Η συνέχιση του Ηπειρωτικού και Εθνικού ρόλου της γαλακτοβιομηχανίας μπορεί να διασφαλιστεί μόνο αν η πλειοψηφία του μετοχικού της κεφαλαίου παραμείνει σε Ηπειρωτικά και κατά δεύτερο λόγο σε Εθνικά Χέρια».Ο Περιφερειάρχης στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της μεταβίβασης των μετοχών στους κτηνοτρόφους, έχοντας εκφράσει δημόσια την αρνητική του θέση του για τις Ενώσεις, αλλά ούτως ή άλλως δεν μπορεί κανείς να τις αγνοήσει σε οποιαδήποτε λύση, δεδομένου ότι κατέχουν το 32, 3% των μετοχών και ιδίως την ΕΑΣ Ιωαννίνων με το 24,75%.
Πάντως, τώρα τάσσεται υπέρ της πρότασης του Οικονομικού Επιμελητηρίου που εκφράστηκε σε πρόσφατη συνάντηση με τους εκπροσώπους Ενώσεων και κτηνοτρόφων για την δημιουργία ενός εταιρικού σχήματος που θα διεκδικήσεις τις υπό μεταβίβαση μετοχές της ΑΤΕ.

Ποιοι κλήθηκαν στη σύσκεψη
Στην σύσκεψη της Δευτέρας στην Περιφέρεια έχουν κληθεί οι βουλευτές της Ηπείρου, οι δήμαρχοι, οι επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, το Οικονομικό και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τα Επιμελητήρια Άρτας, Ιωαννίνων Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, οι Πτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί Άρτας και Ιωαννίνων καθώς και ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός.

Κεφάλαιο ζητούν Ενώσεις και κτηνοτρόφοι
Το ψήφισμα των Ενώσεων και των κτηνοτρόφων στάλθηκε προ αρκετών ημερών στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, την διοίκηση της ΑΤΕ, και σε όλους τους μετέχοντες στην σύσκεψη της Δευτέρας. Εκτός των άλλων, ζητούνταν η διατήρηση του Συνεταιριστικού χαρακτήρα της Βιομηχανίας όπως προβλέπεται στην ιδρυτική πράξη, παραμονή της πλειοψηφίας στις ΕΑΣ μετόχους και στους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς της Ηπείρου, καθώς επίσης και της υπεραξίας της εταιρείας.Επίσης οι Ενώσεις και κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί δήλωναν ότι θα συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία και η παραβίαση της ιδρυτικής πράξης με ταυτόχρονη επιστροφή του 7,7 % των μετοχών στις ΕΑΣ μετόχους.Ακόμη ανέφεραν ότι θα προσλάβουν σύμβουλο για να συμβάλλει στην μεταβίβαση της εταιρείας στους φυσικούς φορείς τις ΕΑΣ Μετόχους και κατ' επέκταση στους κτηνοτρόφους-παραγωγούς.Το ουσιαστικότερο του ψηφίσματος ήταν ότι σε γενικές γραμμές ζητείται από όλους τους φορείς της Ηπείρου να συμβάλλουν στη μεταβίβαση, πώληση των μετοχών της ΑΤΕ (στις Ενώσεις και στους κτηνοτρόφους), στην ονομαστική ή έστω στη λογιστική αξία και με κάθε τρόπο να βοηθήσουν στην δημιουργία του απαραίτητου κεφαλαίου.Θεωρητικά πάντα, αφού ο στόχος της ΑΤΕ, χωρίς να υπάρξει πολιτική παρέμβαση, είναι να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα για το 67,7% των μετοχών.Η προσπάθεια δε αφορά την περίπτωση διαγωνισμού, αλλά να βρεθεί πολιτική λύση και η τράπεζα να συζητήσει για εξαγορά με τις Ενώσεις.Το γεγονός ότι και στο ψήφισμα και στην πρόσκληση του Περιφερειάρχη συμπεριλαμβάνεται και η Συνεταιριστική τράπεζα Ηπείρου, φέρνει στην επικαιρότητα το παλιότερο σενάριο για λήψη δανείου με εγγύηση τις μετοχές που θα αγοραστούν από τις Ενώσεις και τους κτηνοτρόφους, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή κι άλλων τραπεζών ή συνεταιριστικών φορέων.Οι κτηνοτρόφοι έχουν διαφωνήσει στο ενδεχόμενο ενός μικτού εταιρικού σχήματος και μένει να δούμε τη στάση τους ...

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Τέλος στα βουνά με τα σκουπίδια


Η συγκατοίκησή μας με τα βουνά των σκουπιδιών έληξε. Η υπηρεσία καθαριότητας ολοκλήρωσε χτες το έργο της αποκομιδής των τόνων απορριμμάτων που είχαν συγκεντρωθεί σε κάθε γωνιά της πόλης λόγω πολυήμερης απεργίας των εργαζομένων.Με δήλωσή του ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Θωμάς Μπέγκας ευχαριστεί όλους τους εργαζόμενους που δούλεψαν εντατικά αυτές τις ημέρες για να καθαρίσει η πόλη. Βρίσκει δε την ευκαιρία να κατακρίνει τη συμπεριφορά ορισμένων πολιτών οι οποίοι δυσκόλεψαν το έργο της καθαριότητας. Ο κ. Μπέγκας εννοεί όσους κατ’ επανάληψη πετούσαν ανοιχτές σακούλες απορριμμάτων καθώς και βαριά αντικείμενα στους κάδους και παραπλεύρως. Προειδοποιεί μάλιστα με κατασταλτικά μέτρα, υπονοώντας πρόστιμα. «Τέτοιες συμπεριφορές και νοοτροπίες είναι καταδικαστέες και καλό θα είναι να μην επαναληφθούν. Η βούληση της δημοτικής αρχής σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία είναι να προχωρήσει άμεσα σε κατασταλτικά μέτρα κατά της μικρής αυτής μερίδας των πολιτών οι οποίοι έχουν εθιστεί σε παραβατική συμπεριφορά σε βάρος του κοινωνικού συνόλου», δήλωσε ο αντιδήμαρχος.Η ομαλοποίηση του ρυθμού καθαριότητας της πόλης επηρεάζει και τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), που αν και επίσημα ξεκίνησε να λειτουργεί στις 3 Οκτωβρίου, δεν δούλεψε, όπως είχε προγραμματιστεί, με αποτέλεσμα το χρονοδιάγραμμα για εναπόθεση όλων των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ να πάει πίσω. Στο μεταξύ, σε συνεδρίαση, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε το πρακτικό αξιολόγησης προσφορών για την προμήθεια κινητού εξοπλισμού για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού. Ο εξοπλισμός, που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ερπυστριοφόρο φορτωτή, συμπιεστή απορριμμάτων, ελαστιχοφόρο εκσκαφέα-φορτωτή, φορτηγό αυτοκίνητο. Η έλλειψη μηχανημάτων αλλά και προσωπικού ήταν ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε για ένα εξάμηνο, σε πρώτη φάση, τη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ να αναλάβει η εταιρία που τον κατασκεύασε και όχι ο φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Θανατηφόρο τροχαίο στο Μπιζάνι

Χθες το βράδυ, στο 9ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Άρτας – Ιωαννίνων (Μπιζάνι), Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο οδηγούμενο από 28χρονο ημεδαπό, παρέσυρε 74χρονο πεζό ημεδαπό, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του πεζού. Ο οδηγός του αυτοκινήτου συνελήφθη.Για το ατύχημα προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.