Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011

Με προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας–Δήμων προωθείται η αποκατάσταση 38 Χ.Α.Δ.Α


Καθοριστικό βήμα για την παύση λειτουργίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στην Ήπειρο, έγινε με τη σημερινή (σχεδόν) ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας, να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με 16 δήμους για την αποκατάσταση τους με συνολικό προϋπολογισμό 3.735.183 ευρώ. Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, συγκροτήθηκε τεχνικοοικονομική πρόταση - φάκελος χρηματοδότησης της αποκατάστασης των υφιστάμενων ακόμη και σήμερα Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) στο πλαίσιο της, από 10/06/11, Πρόσκλησης του ΥΠΕΚΑ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη») με κωδικό 4.7 και συγκεκριμένα στην κατηγορία πράξεων: «Αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α.».Το έργο χωρίζεται σε έξι υποέργα και αφορά Χ.Α.Δ.Α. (38 συνολικά) των δήμων: Σουλίου, Ηγουμενίτσας, Φιλιατών, Πρεβέζης, Ζηρού, Πάργας, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Μετσόβου, Ζαγορίου, Β. Τζουμέρκων, Ζίτσας, Γ. Καραϊσκάκη, Ν. Σκουφά, Κ. Τζουμέρκων και Αρταίων. Σε δήλωσή της, η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών κ. Τατιάνα Καλογιάννη, ανέφερε τα εξής:«Η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου έχει υιοθετήσει ως έργα πρωταρχικής προτεραιότητας τα σχετιζόμενα με την προστασία του περιβάλλοντος. Βέβαια, η χώρα μας υποχρεούται να υλοποιήσει και να θέσει σε πλήρη λειτουργία τα έργα αυτά, βάσει των οριζόμενων στις σχετικές διεθνείς συμβάσεις, όμως πέραν του γεγονότος αυτού, σήμερα, η επίσπευση των σχετικών διαδικασιών αποτελεί πολιτική επιλογή της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, αλλά και ικανοποιεί την κοινωνική απαίτηση για την υποστήριξη του αγαθού μιας αξιοβίωτης καθημερινότητας.Η τεκμηρίωση της πληρότητας του επιδιωκόμενου σκοπού στις αρμόδιες υπηρεσίες, απέσπασε τη σχετική ευνοϊκή τους διάθεση, και επιλέξαμε, στην προαναφερόμενη πρόταση να ενσωματωθούν όλοι οι Χ.Α.Δ.Α. της Περιφέρειάς μας, προσδοκώντας στην ταχύτερη και τεχνικά αρτιότερη διευθέτηση του καίριου αυτού ζητήματος.H προς υπογραφή Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και των με εμπλεκόμενων Δήμων, είναι προϊόν ουσιαστικής διαβούλευσης και θεωρούμε ότι αποτελεί άριστο δείγμα πνεύματος διαβαθμιδικής συνεργασίας, το οποίο πρέπει να διέπει όλους τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες για τα κρίσιμα ζητήματα της περιοχής μας».

Δήλωση του Προέδρου του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, για τα ασφαλτικά της Σαγιάδας.


Η κατάπτυστη απόφαση της κας Μπάστα, βρίσκει αντίθετους τους Ιχθυοκαλλιεργητές του Νομού μας και θα βρει σύσσωμους αντίθετους, τους φορείς και τους πολίτες της Θεσπρωτίας.
Λίγες μέρες πριν την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών στο Νομό μας, που απαγορεύει τέτοιου είδους δραστηριότητες στη Λωρίδα Σαγιάδας και ενώ εκκρεμεί και πρόκειται να συζητηθεί στις 30 Νοεμβρίου η προσφυγή για την παραχώρηση του οικοπέδου στην εν λόγω μονάδα ασφαλτικών, στο Σ.Τ.Ε., η κα Μπάστα σπέυδει – για ποιούς άραγε λόγους;;; – να υπογράψει μια τέτοια απόφαση, ενάντια σε κάθε εισήγηση και γνωμοδότηση των φορέων της Θεσπρωτίας.Οι μεθοδεύσεις που οδήγησαν στη λήψη αυτής της απόφασης αποτελούν διοικητικά – και πιθανόν και ποινικά – ελεγχόμενες πράξεις.Ο Σύλλογός μας, θα προβεί σε όλες τις νομικές – και όχι μόνο – ενέργειες για να υπερασπίσει το συμφέρον και τις ομόφωνες αποφάσεις των Θεσπρωτών.Καλώ τους φορείς και τους πολίτες της Θεσπρωτίας, μαζικά, όπως και την προηγούμενη φορά, να αποτρέψουν τα καταστροφικά αυτά σχέδια.
Επ’ ευκαιρία της ονομαστικής εορτής της κας Μπάστας, της «ευχόμαστε»:
• Να εγκαταλείψει την Ήπειρο εντός 24 ωρών.
• Φεύγοντας, να ανακαλέσει την υπογραφή της.
Είναι, πλέον, η μοναδική υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στον τόπο.

Ηγουμενίτσα 26/10/2011
Για το Σύλλογο
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Χεκίμογλου

Την ανάκληση της απόφασης για την εγκατάσταση μονάδας ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας ζητά η επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας


Την ανάκληση της απόφασης που υπέγραψε η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Δ. Γεωργακοπούλου – Μπάστα για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων που αφορά την εγκατάσταση μονάδας ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας, ζητά με ομόφωνη απόφασή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου. Παράλληλα η Επιτροπή εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της να ασκηθούν όλα τα νόμιμα μέσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και προς κάθε άλλη Διοικητική Αρχή, προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση, στην περίπτωση που δεν υπάρξει η ανάκλησή της. Το θέμα αυτό τέθηκε σήμερα στην, προ Ημερήσιας Διάταξη, συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Δήλωση του Δημάρχου Φιλιατών για την Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λειτουργία της Μονάδας Ασφαλτικών


Πληροφορήθηκα έκπληκτος την απόφαση της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας να εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λειτουργία της Μονάδας Ασφαλτικών στο Δήμο Φιλιατών και συγκεκριμένα στη Λωρίδα Σαγιάδα.Έκπληκτος αφού προς κάθε κατεύθυνση και προσωπικά προς την ίδια την Γ.Γ. , κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Δημαρχείο Φιλιατών, έχουμε καταστήσει σαφές ,πως η συγκεκριμένη επένδυση έρχεται σε δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα έχοντας κατά το παρελθόν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις φορέων και αυτοδιοίκησης.Υπογραμμίζω την έντονη ανησυχία μας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η δημιουργία αποθηκών πετρελαίου-μαζούτ για τις 20 και πλέον μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών του Δήμου μας, οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας. Ο προβληματισμός μας, έχει να κάνει και με το χρόνο έγκρισης της μελέτης που θα τον χαρακτήριζα τουλάχιστον «ύποπτο» αφού αυτή έγινε λίγο πριν την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού των υδατοκαλλιεργειών.Τέλος εκτιμώ πως οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής, στη συντριπτική τους πλειοψηφία , δεν θα δεχτούν μία τόσο οχλούσα μονάδα και πως η απόφαση της κ. Γεωργακοπούλου θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην περιοχή.Καλούμε λοιπόν τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της και την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ να ελέγξει την όλη διαδικασία για την ουσία και τη νομιμότητά της.


Ο Δήμαρχος Φιλιατών
Μηνάς Παππάς

Δήλωση Γιάννη Βέλλη γα τα ασφαλτικά Σαγιάδας

Δήλωση Γιάννη Βέλλη, εκπροσώπου των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ στο Νομό Θεσπρωτίας:"Δυστυχώς οι αποφάσεις της διορισμένης Γενικής Γραμματέως "αποκεντρωμένης διοίκησης" για μια ακόμη φορά δεν συμπίπτουν με αυτές της Θεσπρωτίας, τόσο σε επίπεδο φορέων & τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και των Θεσπρωτών. Η έγκριση χωροθέτησης ασφαλτικών στη λωρίδα Σαγιάδας είναι καταδικαστέα και θα μας βρει απέναντι, μαζί με όλες τις υγιείς δυνάμεις που ενδιαφέρονται για το μέλλον του νομού και των κατοίκων του. Όταν η κεντρική εξουσία με τους εκπροσώπους της δεν λειτουργεί για το κοινό καλό της περιοχής ευθύνης της είναι καλύτερα να αποχωρεί..."

Ανακοίνωση της παράταξης "Ήπειρος τόπος να ζεις" για τα ασφαλτικά Σαγιάδας

Το περιβάλλον αποτελεί το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ήπειρο και, ως εκ τούτου, η προστασία του αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ για την ανάπτυξη της.Στο πλαίσιο αυτό, σταθερή θέση της παράταξης «Ήπειρος, Τόπος Να Ζεις» είναι ότι οι όποιες αποφάσεις των οργάνων της Πολιτείας που επηρεάζουν το περιβάλλον δεν μπορεί παρά να λαμβάνονται έπειτα από διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερομένους τοπικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς και με τη εκφρασμένη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.Δε μας βρίσκουν σύμφωνους βεβιασμένες αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές διαστάσεις του μεγάλου αυτού ζητήματος και την ανάγκη για ευρεία κοινωνική συναίνεση που είναι προαπαιτούμενο για να γίνουν δεκτές όποιες αποφάσεις.Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε πως η Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε τη ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για τα ασφαλτικά στη λωρίδα Σαγιάδας.Η Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης , πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις και να παρουσιάσει τεκμηριωμένα στοιχεία που την οδήγησαν στη συγκεκριμένη ενέργεια.Οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί είναι απόλυτα δικαιολογημένες.Η δύσκολη περίοδος που βιώνει η χώρα και η Ήπειρος απαιτεί σοβαρότητα , νομιμότητα και υπευθυνότητα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Eργαστήριο για την αξιοποίηση της δασικής βιομάζας

H Περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχει με άλλους 7 εταίρους από την Ισπανία, την Ιταλία, την Γαλλία και την Σλοβενία στο έργο «WOODE3 - Αξιοποίηση Δασικής Βιομάζας για την Επιχειρηματικότητα».Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαικό Περιφερειακό Ταμείο, και αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των δασικών πόρων για πράσινη ανάπτυξη και ένα βιώσιμο μέλλον βοηθώντας μεταξύ άλλων τους φορείς λήψης αποφάσεων και τους οικονομικούς παραγόντες για την σχεδίαση και αξιολόγηση επενδυτικών προτάσεων.Στο πλαίσιο αυτό, οργανώνεται την προσεχή Πέμπτη στην περιφέρεια Ηπείρου το 1ο θεματικό εργαστήριο του έργου, βασικός άξονας του οποίου θα είναι η αξιολόγηση μιας σειράς δεικτών και βασικών παραγόντων που έχουν επίδραση στην ανάπτυξη σχεδίων για τη χρήση δασικής βιομάζας από περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σκοπιά.

ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Στις καλένδες παραπέμπονται οι αυτοκινητόδρομοι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης

Μιλώντας χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στη συνεδρίαση της οποίας συζητήθηκαν θέματα ρευστότητας και επενδυτικής πολιτικής (ΕΣΠΑ, αναπτυξιακός νόμος, επενδύσεις), παρουσία του Υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη, ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε:Θα επισημάνω τρία θέματα: Πρώτον, τον αναπτυξιακό νόμο. Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί με τον παλιό αναπτυξιακό (Ν. 3299/2004), αναφέρεται στο υπόμνημα που μας μοίρασε ο κ. Υπουργός, ότι «ολοκληρώνονται οι υποχρεώσεις προς τους επενδυτές». Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι αυτοί οι δυνητικοί επενδυτές περιμένουν δυόμισι ολόκληρα χρόνια την αξιολόγηση των φακέλων τους! Θα θυμίσω, για πολλοστή φορά, ότι η προηγούμενη Υπουργός κυρία Κατσέλη σε αυτήν εδώ την αίθουσα, απαντώντας σε δική μου ερώτηση, τον Δεκέμβριο του 2009, για το πότε υπολόγιζε να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των προτάσεων που είχαν υποβληθεί με τον προηγούμενο –επαναλαμβάνω– αναπτυξιακό νόμο, είχε δηλώσει ότι αυτό θα γίνει εντός δύο μηνών! Εδώ που βρίσκεται η χώρα, δεν μπορεί να λέγονται τέτοια πράγματα από επίσημα υπουργικά χείλη. Πέρασαν δύο χρόνια, κοντεύουμε στο Δεκέμβριο του 2011 και ακούω με έκπληξη ότι ακόμα το θέμα βρίσκεται στη «φάση ολοκλήρωσης».Θέλουμε ένα χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης των προτάσεων του αναπτυξιακού νόμου.Δεύτερον, τα «νεκρά έργα». Αναφέρθηκε και σήμερα ο κ. Υπουργός στα περίφημα «sleeping projects», τα οποία δεν κινούνται και κατά συνέπεια θα πρέπει να απενταχθούν από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ και να προχωρήσουμε στην ένταξη νέων έργων. Έχω καταθέσει σχετικές ερωτήσεις, διότι είχε αναφερθεί ο Υπουργός σε παλαιότερη συνέντευξή του, ότι ο πρωταθλητής σ’ αυτά τα «νεκρά έργα» είναι το Υπουργείο Υποδομών. Ζήτησα, λοιπόν, να μάθω ποια είναι αυτά τα έργα. Παρακαλώ, επειδή δεν έχω πάρει απαντήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, εάν υπάρχει αυτή η λίστα των έργων, να την έχουμε.Τρίτο θέμα, οι συμβάσεις παραχώρησης. Είπε ο κ. Υπουργός «ότι υπάρχει μία οργάνωση πάνω από τα μεγάλα έργα της χώρας και παρακολουθεί την εξέλιξή τους». Προφανώς, αυτή η οργάνωση δεν υπάρχει για την μεγαλύτερη επένδυση που υπάρχει στη χώρα, για τις συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, προϋπολογισμού 8,5 δις ευρώ. Υπάρχει, αλήθεια, καμία εξέλιξη; Θα μπορούσε ο Υπουργός Ανάπτυξης να μας δώσει κάποια στοιχεία; Διότι απευθυνόμαστε στους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς Υποδομών και Οικονομικών και δυστυχώς δεν παίρνουμε καμία απάντηση παρά μόνον εξαγγελίες. Χορτάσαμε δύο χρόνια εξαγγελίες, κύριε Υπουργέ, για δήθεν αναθεώρηση των συμβάσεων, για δήθεν μείωση των διοδίων, για δήθεν δημιουργία εγγυητικού λογαριασμού 500 εκατ. ευρώ που θα λειτουργεί ως εγγύηση για τις Τράπεζες, για δήθεν μελλοντική τιτλοποίηση των εσόδων από τα διόδια. Αποτέλεσμα, μηδέν! Αφελληνίζεται αυτή τη στιγμή ο ελληνικός τεχνικός κόσμος και αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Παρακαλώ να έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα διότι με μεγάλη ανησυχία άκουσα ότι τώρα δίνεται ένα νέο χρονοδιάγραμμα, επανεκκίνησης των έργων για την άνοιξη του 2012! Αυτό, κύριε Υπουργέ, το εκλαμβάνω ως παραπομπή του θέματος στις καλένδες.Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν απάντησε για τα δύο πρώτα θέματα, ενώ για τις συμβάσεις παραχώρησης αρκέστηκε να αναφέρει ότι «συμφωνεί μαζί μας ότι τα θέματα των οδικών αξόνων χρειάζονται περαιτέρω προώθηση».

Μέσω του δημοσιογράφου των κυνηγών προσπαθεί να απαντήσει ο ΣΥΔΚΛΙ!!!

Με ένα σχόλιο του δημοσιογράφου που ασχολείται με το κυνήγι και το ψάρεμα-αυτά ξέρει και γι'αυτά κάνει εκπομπές ο άνθρωπος-προσπαθεί να απαντήσει η διοίκηση του ΣΥΔΚΛΙ,στο ερώτημα που έθεσε χθες το epirusgate προς την διοίκηση του συνδέσμου.Το ερώτημα το επαναλαμβάνουμε και πάλι:Ανέθεσε, τρεις φορές από την αρχή της χρονιάς, τις αναλύσεις υδάτων σε εταιρία που ανήκει στον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων Γιάννη Παπαθανασίου;Ρωτάμε αν αληθεύει και περιμένουμε απάντηση από τον πρόεδρο του ΣΥΔΚΛΙ Θανάση Μανταλόβα.Τέλος σε ότι αφορά τον δημοσιογράφο των κυνηγών,του λέμε να ασχοληθεί με το κυνήγι της πέρδικας,της μπεκάτσας,του αγριογούρουνου κ.α.,γιατί αν συνεχίσει να είναι υπέρμαχος των απευθείας αναθέσεων,ειδικά αυτή την εποχή, θα τον πάρουν με τις πέτρες!!!Όσον αφορά δε "το παλαιό κραταιό ΠΑΣΟΚ που έκοβε και έραβε",του απαντάμε πως σε αυτό δεν ανήκαμε ποτέ εμείς,αλλά μόνο οι δικοί του φίλοι-και κουμπάροι-και αυτό, το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι σε αυτή τη πόλη!!!Αυτοί είναι που έφτασαν δε και την χώρα στο γκρεμό και όπως όλα δείχνουν,δυστυχώς συνεχίζουν ακάθεκτοι...

Τρία τα πρότυπα Σχολεία στην Ήπειρο


Το Γυμνάσιο Ζωσιμαίας και δύο Δημοτικά Σχολεία Ιωαννίνων (1ο και 2ο),βρίσκονται ανάμεσα στα 45 σχολεία της χώρας, που ύστερα από την ψήφιση του σχετικού νόμου τον περσαμένο Μάϊο θα λειτουργήσουν ως πρότυπα.Αξίζει να αναφέρουμε, ότι η σχετική επιλογή έγινε από τη Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.

Διαλύθηκε η εργολαβία της Ιόνιας Οδού στην Ήπειρο!

Το αίτημα του αναδόχου για διάλυση της εργολαβίας του έργου «Άγιος Δημήτριος- Σελλάδες- Παράκαμψη Άρτας- Φιλιππιάδας», έκανε δεκτό το Υπουργείο Υποδομών.Το έργο αποτελούσε τμήμα της Ιονίας Οδού. Ξεκίνησε με την υπογραφή της σύμβασης στις 25 Οκτωβρίου 2005 με αρχική προθεσμία 24 μήνες. Στην απόφαση του υπουργείου υποδομών αναφέρεται ότι «το αίτημα του αναδόχου είναι νόμιμο και βάσιμο διότι υπάρχει πραγματικός λόγος με υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής στη μη δυνατότητα συνέχισης των εργασιών».

Ανακοινώθηκαν οι σύμβουλοι για την αποκρατικοποίηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας και του Αεροδρομίου Ιωαννίνων


Τον κατάλογο των συμβούλων για 13 προγράμματα αποκρατικοποιήσεων, τα οποία θα υλοποιηθούν φέτος και το 2012, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων συμπεριλαμβάνεται στα περιφερειακά αεροδρόμια που θα αξιολογήσουν οι Eurobank EFG Equities AEΠΕΥ και Citigroup Global Market ltd, ενώ το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μαζί με όλα τα περιφερειακά λιμάνια, θα τα αξιολογήσει η Morgan Stanley και η Τράπεζα Πειραιώς.

Το κατάφερε: "έχασε… και τα τραπέζια”

Του Νίκου Κοτζιά

Από τον Νοέμβριο του 2009 έκανα δημόσια κριτική στην κυβέρνηση που δεν διαπραγματευόταν τα της χώρας μας. Αλλά ότι θα έφτανε να μη συμμετέχει καν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ξέφευγε κάθε φαντασίας. Ως γνωστό, η κυβέρνηση παραδόθηκε με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Συμφωνία την οποία χειροκροτούσαν όρθιοι οι υπουργοί της. Στη συνέχεια, υπήρξε η περίφημη επιστολή του Β.Βενιζέλου με την οποία υποδείκνυε στους εταίρους μας ότι το ζήτημα που πρόκυψε με βάση την παράγραφο 9 των συμπερασμάτων, ως «αμιγώς πολιτική» αφορούσε εκείνους και όχι εμάς (!!!). εκείνοι όφειλαν να αναλάβουν τη συνέχεια.Αν μέχρι την επιστολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης η διαπραγμάτευση στο διευθυντήριο της ΕΕ γινόταν στο παρασκήνιο, μετά την επιστολή του, το παρασκήνιο του διευθυντηρίου της ΕΕ βρήκε τον τρόπο να γίνει απευθείας «το επίσημο τραπέζι». Αρχισαν πια, οι δημόσια εμφανείς διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ποιοτικό άλμα της κυβέρνησης, παγκόσμια πρωτοτυπία. Μέχρι τώρα, όσο γνωρίζω ιστορία, εκτός τραπεζιού διαπραγμάτευσης βρίσκονταν μόνο εκείνοι που προκάλεσαν και έχασαν έναν πόλεμο. Στην περίπτωση της Ελλάδας η κυβέρνησή της έπεσε αμαχητί και με δικές της επιστολικές προτροπές προς τους εταίρους.Προκειμένου η κυβέρνηση να χάσει με αυτό τον τρόπο «τα αυγά και τα τραπέζια», πέρασε από τρεις φάσεις: (α) Στους πρώτους 12 μήνες πήγαινε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να διαπραγματεύεται με την τρόικα και τα άλλα κέντρα του εξωτερικού με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί ο έχων χρέη να διαπραγματεύεται. (β) Στους επόμενους έξη μήνες, πήγαινε με το κεφάλι κάτω και την σπονδυλική στήλη καμπυλωμένη, άκουε και επέστρεφε άπραγη, αλλά υποστήριζε στο εσωτερικό της χώρας ότι τάχα διαπραγματεύεται, ενώ δεν διαπραγματευόταν. (γ) Τώρα έχει μείνει εκτός τραπεζιού διαπραγμάτευσης. Και να ήθελε δεν την ρωτά κανείς.Η μη παρουσία της Ελλάδας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το χρέος της, που διεξάγονται ανάμεσα σε κράτη και θεσμούς της ΕΕ, αποτελεί ευθεία παραβίαση των αρχών λειτουργίας και των συνθηκών της ΕΕ. Αλλά η Ελλάδα δεν ομιλεί. Εκείνη ζήτησε και ανέχτηκε «να αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς». Ευρισκόμενη η κυβέρνηση στη χειρότερη δυνατή θέση, ψάχνει ως φτωχός συγγενής να μάθει τι τρέχει. Ουδέποτε ετοιμαζόντουσαν στην ΕΕ αποφάσεις για μια χώρα χωρίς την παρουσία και συγκατάθεσή της. Ο τρόπος παράδοσης της κυβέρνησης, αποτελεί τον πλήρη ξεφτιλισμό αυτού του τόπου. Αποτελεί την ακριβώς αντίστροφη συμπεριφορά εκείνης με την οποία επίμονα επιδιώκει να αφοπλίσει την κοινωνία. Ακόμα και με τη χρήση βίας, ψυχικής, οικονομικής, σωματικής.Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν γνώριζε μέχρι (κυριολεκτικά) σήμερα τι απόφαση ετοίμαζαν οι ξένοι «εταίροι» για το ελληνικό χρέος. Καθόταν πανικόβλητη στον προθάλαμο και περίμενε να πληροφορηθεί τι αποφασίζουν για την Ελλάδα τα νέα αφεντικά. Κάθε φορά που έβγαινε και ένας «κουρέας χειρούργος» της έδινε διαφορετικές πληροφορίες και έκανε διαφορετική ανάλυση. Η έλλειψη σίγουρων νέων και διασφαλισμένων ειδήσεων από το τραπέζι των αποφάσεων πανικόβαλε και άλλο την κυβέρνηση. Αποτέλεσμα του πανικού, είναι να δέχεται τις αποφάσεις τρίτων για το κούρεμα ανήμπορη, ως πρόβατο επί σφαγή. Μιλάμε για πραγματικά αρνητικές εξελίξεις στην εποχή των Παπανδρέου και Βενιζέλου.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργεί έως και σήμερα το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων εξαιτίας της κινητοποίησης που ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του νοσηλευτικού ιδρύματος. Ωστόσο ο Σύλλογος Εργαζομένων και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου διαβεβαιώνουν πως οι ασθενείς εξυπηρετούνται κανονικά και δεν υπάρχουν προβλήματα με τη διαδικασία των εξετάσεων.Οι εργαζόμενοι και οι γιατροί αντιδρούν στις αλλαγές στο χώρο της υγείας, στη μείωση των αποδοχών τους και στην επιβολή φορολογικών μέτρων.

ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ:Σκότος… ευρωπαϊκών προδιαγραφών από τη ΔΕΗ!

Του Κώστα Μπατσή

Διαμαρτύρονται και εξανίστανται κατά της ΔΕΗ οι κάτοικοι των Τοπικών Διαμερισμάτων Πλαισίων Καλεντζίου και Πλατανούσας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων Ιωαννίνων για τις συχνές βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, που έχει ως συνέπεια τη συσκότιση των περιοχών τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα και τις προκαλούμενες βλάβες στις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές τους.Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που το δίκτυο της ΔΕΗ πέφτει θύμα κεραυνών, τακτικό φαινόμενο των καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή. Κάτι που είναι αναπόφευκτο, υποθέτουμε, να βραχυκυκλώνεται και να τίθεται εκτός λειτουργίας ο μετασχηματιστής και κατά συνέπεια η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. στους καταναλωτές. Όμως είναι ανεξήγητο γιατί «καίγονται» όλοι οι λαμπτήρες του δημοσίου φωτισμού με αποτέλεσμα να μένουν στο σκοτάδι, μέχρι την αντικατάστασή τους, οι ηρωικοί ακρίτες που κατοικούν μόνιμα στην περιοχή. Και από πάνω να πληρώνουν για την επισκευή των ηλεκτρικών συσκευών των.Στις διαμαρτυρίες του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Πλατανούσας κ. Κώστα Νταλίτσα και την έγγραφη ενημέρωση της διεύθυνσης της ΔΕΗ Ιωαννίνων από την αντιδήμαρχο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων κ. Ελένη Κολοκούρη, ο διευθυντή της κ. Σοφ. Ι. Λέκκας απάντησε σχετικά: «το δίκτυο είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών και οι διατάξεις προστασίας σύμφωνες με τους κανονισμούς. Οι βλάβες οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα». Και καταληκτικά μετά τους ισχυρισμούς του μας πληροφορεί πως το θέμα είναι αρμοδιότητας της ΔΕΗ ΑΕ περιοχής νομού Άρτας.Δεν γνωρίζουμε πως αντιμετώπισε το πρόβλημα η «περιοχή ευθύνης» της ΔΕΗ Άρτας. Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι πως στην περιοχή επικρατούν συχνά-πυκνά «ακραία καιρικά φαινόμενα» και πως η ΔΕΗ δεν μπορεί να εξασφαλίσει στους καταναλωτές της «σταθερά και αδιάλειπτα», όπως έχει υποχρέωση, ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως επίσης δεν μπορεί να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών τους, αν και το δίκτυό της είναι… ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όπως εγγράφως μας διαβεβαιώνει.Δε ν μας εξηγεί όμως η αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ γιατί αυτό συμβαίνει αποκλειστικά στις περιοχές Πλαισίων και Πλατανούσας, όταν τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» σημειώνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους στην ευρύτερη περιοχή και την Ήπειρο γενικότερα. Επίσης δεν μας εξηγεί γιατί κάθε φορά πρέπει να «καίγονται» όλοι οι λαμπτήρες δημόσιας ή δημοτικής ηλεκτροφώτισης της περιοχής, ανεχόμενοι στους 285 περίπου. Όπως δεν μας εξηγεί γιατί ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων πρέπει κάθε φορά να επωμίζεται το οικονομικό βάρος αντικατάστασης όλων των λαμπτήρων, προκειμένου οι απόμαχοι δημότες του να μην παραμένουν στο σκότος.Και βεβαίως δεν μας πληροφορεί πως πρόκειται ν΄ αντιμετωπίσει το πρόβλημα δίνοντας λύση σε μόνιμη βάση. Πρόβλημα που υποθέτουμε πως προέρχεται από το μετασχηματιστή και όχι από τα… ακραία καιρικά φαινόμενα, που για την περιοχή είναι συνήθη και όχι ακραία.Κάθε απάντηση δεκτή, όπως και η λύση του προβλήματος. Απάντηση όμως κι όχι υπεκφυγές και δικαιολογίες.

ΔΕΥΑΙ:Το πρώτο δίμηνο του 2012 η οριστική εκκαθάριση των λογαριασμών


Το θέμα των λογαριασμών της ΔΕΥΑΙ, οι οποίοι έχουν εκδοθεί έναντι και σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζουν αποκλίσεις από την πραγματική κατανάλωση, συζητήθηκε προ ημερησίας διατάξεως, στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννιτών.Όπως ανακοινώθηκε από τη Δημοτική Αρχή, οι αποκλίσεις αυτές οφείλονται κυρίως σε προβλήματα του λογισμικού συστήματος. Η έκδοση έγινε κι αυτή τη φορά έναντι, καθώς το προσωπικό του συγκεκριμένου τομέα, απασχολείται στην εκκαθάριση ανεξόφλητών λογαριασμών και στάσιμων υδρομέτρων. Στην εκκαθάριση που θα ακολουθήσει από την επιχείρηση, η κατανάλωση νερού και τα ποσά που έχουν καταβληθεί θα συμψηφιστούν και όπου υπάρχουν αποκλίσεις τα χρήματα θα επιστραφούν στους καταναλωτές.Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Δημήτρης Θεμελής τόνισε πως στους λογαριασμούς του έκτου και τελευταίου διμήνου του έτους, θα γίνει μεγάλη εκκαθάριση, η οποία θα ολοκληρωθεί στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους, δεδομένου ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση και θα είναι σε πλήρη λειτουργία το νέο λογισμικό σύστημα της Δημοτικής Επιχείρησης.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Θετικές γνωμοδοτήσεις για αιολικούς σταθμούς


Θετικές ήταν οι γνωμοδοτήσεις του δημοτικού συμβουλίου Πωγωνίου σχετικά με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή δύο αιολικών σταθμών στα όρια του Δήμου. Οι μελέτες αφορούν σε δύο πάρκα στην περιοχή Κασσιδιάρης. Η ανάπτυξη των δράσεων αυτών περιλαμβάνει συνολικά 25 γεννήτριες για τα δύο αιολικά πάρκα.

Η ψηφιακή τηλεόραση στις 9 Δεκεμβρίου πάει Πρέβεζα και Άρτα

Στις 9 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει στη Δυτική Ελλάδα η μετάδοση με ψηφιακό σήμα Digea των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας από το κέντρο εκπομπής «Ακαρνανικά». Όσοι λαμβάνετε τηλεοπτικό σήμα από εκεί θα χρειαστεί να διαθέτετε τηλεόραση ή εξωτερικό αποκωδικοποιητή τεχνολογίας DVB-T MPEG4 ή H.264 και η κεραία σας να είναι προσανατολισμένη προς το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής.Πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα θα έχουν οι κάτοικοι των πόλεων του Αγρινίου, της Πρέβεζας, της Λευκάδας, της Άρτας, τμημάτων των Ιονίων Νήσων καθώς και περιοχές των νομών της Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας και Αχαΐας.Το αναλογικό σήμα θα διακοπεί από το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 21161/08. Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας είναι οι ALPHA, ALTER, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ, STAR.

Σφοδρή επίθεση Χρ.Καστούρα στην Δήμητρα Γεωργακοπούλου

Ζητά από την Κυβέρνηση την αντικατάστασή της!!!

Πληροφορήθηκα πριν από λίγο πως η ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε τη ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για τα ασφαλτικά στη λωρίδα Σαγιάδας. Οι εξηγήσεις που μου έδωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί της δε με έπεισαν. Όλα έχουν ένα όριο! Δε θα πω το αυτονόητο ότι είναι ανεπιθύμητη στη Θεσπρωτία.Νομίζω πως μπορεί να διορθώσει με δυο πράξεις:
1ον Να φύγει από την Ήπειρο (εθελοντικά ή μη).
2ον Πριν φύγει να ανακαλέσει την απόφασή της.
Τέλος, καλώ την Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ να ελέγξει την όλη διαδικασία για την ουσία και τη νομιμότητά της.

Υπολειτουργούν οι νομαρχιακές επιτροπές ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στο Νομό Ιωαννίνων


Κάποτε ήταν πανίσχυρες τοπικά. Κάποτε για να εκλεγεί κανείς μέλος τους θα έπρεπε να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια. Να αγωνιστεί με την κυριολεξία της σημασίας που έχει η λέξη. Κάποτε η συμμετοχή ενός ατόμου σε αυτές αποτελούσε κομματική καταξίωση, για να μην πούμε ότι ήταν το πρώτο σκαλοπάτι για την μετέπειτα πολιτική του εξέλιξη.Σήμερα, σε ότι αφορά τα δύο μεγάλα κόμματα τουλάχιστον, είναι ένας χώρος μάλλον αδιάφορος.Και αυτό δεν είναι κάποιο αυθαίρετο δικό μας συμπέρασμα. Είναι μια πραγματικότητα.Ο λόγος για τις Νομαρχιακές Επιτροπές των δύο μεγάλων κομμάτων, οι οποίες είχαν ένα «ένδοξο» παρελθόν και ένα αβέβαιο μέλλον. Το πόσο ένδοξο ήταν ή πόσο ζημιογόνο, αυτό θα κρίνει η ιστορία. Πάντως σήμερα έχουμε στο νομό δύο εκλεγμένα όργανα τα οποία, το καθένα για διαφορετικούς λόγους, σιωπούν και υπολειτουργούν.Μπορεί ο καθένας από μας να παρακολουθήσει την πλήρη απαξίωση της δεύτερης βαθμίδας οργάνωσης ενός κόμματος. Αλλά μήπως και στις δημοτικές οργανώσεις δεν συμβαίνει το ίδιο; Σπάνια συζητούν ακόμη πιο σπάνια συνεδριάζουν.

ΝΟΔΕ: Παρακολουθώντας τις εξελίξεις
Δεν μιλάμε για να μην δώσουμε το δικαίωμα να μας κρίνουν φαίνεται να είναι η άποψη που επικρατεί.Σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η συζήτηση για διενέργεια πρόωρων εκλογών δεν λείπει από την καθημερινότητα εντύπωση προκαλεί η στάση των νομαρχιακών επιτροπών τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ.Και αν κανείς ήθελε να δικαιολογήσει την απουσία της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ με το επιχείρημα «και τι μπορεί να πει» δεν συμβαίνει το ίδιο και με την Νομαρχιακή της Ν.Δ. η οποία θα μπορούσε να... πει πολλά.Το γεγονός ότι δεν το κάνει δημιουργεί προβληματισμό και υποψίες.Δεν παίρνει δημόσια θέση τόσο για τα όσα συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή – και συμβαίνουν πολλά - όσο και σε τοπικό επίπεδο γιατί δεν έχει θέσεις ή γιατί φοβάται πως με μια δημόσια τοποθέτηση μάλλον προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα ενισχύσει τη δυναμική που οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν υπέρ του κόμματος της αντιπολίτευσης;Μπορεί η σιωπή να είναι χρυσός ωστόσο στην πολιτική μπορεί να αποδειχθεί και άνθρακας. Εκτός και αν ακολουθούν την τακτική του ιδρυτή του κόμματος, Κωνσταντίνου Καραμανλή σύμφωνα με την οποί «αν δεν έχεις να πεις κάτι σωστό καλύτερα να μην μιλήσεις».Η σημερινή συνολική στάση της ΝΟΔΕ πάντως δείχνει μια εικόνα ενός οργάνου το οποίο υπάρχει για να βρίσκεται και απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις οι οποίες προς το παρόν είναι ευνοϊκές για το κόμμα του.Γιατί αν εξαιρέσει κανείς κάποιες παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα που έχουν γίνει με εθελοντικές αιμοδοσίες και εθελοντικούς καθαρισμούς στην παραλίμνια περιοχή της πόλης από πολιτικές παρεμβάσεις κρατάει κανείς την γενικόλογη ανακοίνωση για το ιδιοκτησιακό της αγροτικής βιομηχανίας γάλακτος Δωδώνης.Αλλά ακόμη και αυτή η ανακοίνωση δεν είχε θέση. Απλά κριτική ασκούσε στην κυβέρνηση την οποία κατηγορούσε ότι άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα λέει τώρα.Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν ξέρει ακόμη και τώρα ποια είναι ακριβώς η θέση της ΝΟΔΕ στο θέμα της Δωδώνης. Να παραμείνει με τη σημερινή της μορφή ή να πωληθεί;Ωστόσο η πολιτική της Ν.Δ. ήταν σαφής στο θέμα αυτό μια και επί δικών της διοικήσεων είχαν γίνει τα πρώτα σαφή βήματα για την ιδιωτικοποίηση με την αγορά ποσοστών από ενώσεις, τις οποίες ήλεγχαν κομματικά, με την οποία εξασφάλισαν στην ΑΤΕ το 67% και συνεπώς το απόλυτο δικαίωμα να αποφασίζει.Δεν είναι μόνο η Δωδώνη είναι και μια σειρά άλλων τοπικών θεμάτων για τα οποία η ΝΟΔΕ επέλεξε την σιωπή. Είναι και μια σειρά άλλων θεμάτων. Ιόνια οδός, ΧΥΤΑ, Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων, λίμνη, χρηματοδότηση έργων, απλήρωτοι εργολάβοι και πάει λέγοντας...Την ίδια ώρα οι πληροφορίες λένε ότι ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Γιάννης Παπαθανασίου, «τρέχει» ουσιαστικά μόνος του την οργάνωση αφού, πολλά από τα εκλεγμένα μέλη της Νομαρχιακής, φαίνεται να είναι μάλλον αδιάφορα να βάλουν πλάτη μέσα από ένα συλλογικό όργανο, προτιμώντας τις προσωπικές κινήσεις όταν τους δίνεται η ευκαιρία.Δεν είναι όμως μόνο η Νομαρχιακή που δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Είναι και οι δημοτικές οργανώσεις οι οποίες έχουν εξαφανιστεί.

«Εξαφανίστηκαν» τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ
Υπολειτουργεί η Νομαρχιακή αλλά και η Περιφερειακή Επιτροπή

Δεν είναι μυστικό. Είναι μια πραγματικότητα το γεγονός ότι η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ έχει παντελώς εξαφανιστεί. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την Περιφερειακή Επιτροπή. Και αν ζητήσει κανείς ευθύνες ως προς το «γιατί συμβαίνει αυτό» εκείνο που μπορεί να πει είναι ότι πίσω από την απουσία πολιτικών παρεμβάσεων, τόσο για τα τοπικά θέματα όσο και για τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, βρίσκεται η έλλειψη επιχειρημάτων που θα βοηθούσαν τα στελέχη να εξηγήσουν και να ερμηνεύσουν στον κόσμο την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.Έτσι λοιπόν είναι αισθητή η απουσία παρεμβάσεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τοπικά ζητήματα μέσα από τις δημόσιες συζητήσεις που γίνονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.Οι πληροφορίες λένε ότι ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής, Δημήτρης Παπαγεωργίου, όσες φορές και επιχείρησε τελευταία να στείλει ένα στέλεχος σε μια δημόσια τηλεοπτική συζήτηση συνάντησε άρνηση.Ωστόσο η άσχημη εικόνα που παρουσιάζει η Νομαρχιακή Επιτροπή δεν αφορά μόνο τις εκπροσωπήσεις του κόμματος στις διάφορες συζητήσεις που γίνονται στα ΜΜΕ. Αφορά και την απουσία των μελών της Νομαρχιακής από τα γραφεία του κόμματος.«Κανείς δεν έρχεται, κανείς δεν πατάει, κανείς δεν εμφανίζεται», φέρετε να είναι το παράπονο του Γραμματέα σε συζητήσεις που κάνει σε στενό κομματικό κύκλο.Τα ίδια άτομα υποστηρίζουν ότι δεν είναι τόσο η απουσία και η αδιαφορία των μελών της Νομαρχιακής όσο το γεγονός ότι η κυβέρνηση και το κόμμα δεν έχουν λάβει υπόψη τους σχεδόν καμία από τις εισηγήσεις που έγκαιρα έχουν αποσταλεί και αφορούσαν τοπικά θέμα μείζονος σημασίας.«Δεν μας δίνουν καμία σημασία και κάνουν του κεφαλιού τους εν απουσία μας. Δεν μας υπολογίζουν», φέρετε ότι ήταν ένα από τα πολλά επιχειρήματα που κατά καιρούς έχει διατυπώσει.Από την άλλη πλευρά τώρα με παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συζητήσαμε και από τα οποία ζητήσαμε την εκτίμησή τους για την υπολειτουργία της Νομαρχιακής είχαν να μας δώσουν την δική τους εξήγηση, πέραν της έλλειψης επιχειρημάτων υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής.«Αυτό συνέβαινε και συμβαίνει κάθε φορά που το κόμμα βρισκόταν στην εξουσία. Πολύ δε περισσότερο τώρα που έχει κερδηθεί και ο δήμος Ιωαννιτών. Πολλά λοιπόν από τα στελέχη έχουν αναλάβει κάποιες θέσεις θεσμικές ή διοικητικές και ως εκ τούτου δεν έχουν το χρόνο να ασχοληθούν με την Νομαρχιακή και το κόμμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Αυτή δε τη φορά ακόμη χειρότερα αφού το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική που ακολουθεί, αναγκαστική η μη, είναι κάτι που το συζητάει κανείς, έχασε την επαφή του με τις κοινωνικές ομάδες», μας είπαν.Ωστόσο δεν είναι μόνο η Νομαρχιακή Επιτροπή που υπολειτουργεί. Ανάλογα άσχημη είναι η κατάσταση τόσο στις δημοτικές οργανώσεις όσο και στην περιφερική επιτροπή.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ


Με ένα ακόμη έκτακτο... χαράτσι βρίσκονται αντιμέτωποι εκατοντάδες συμπολίτες, αλλά και μόνιμοι κάτοικοι σε ολόκληρη τη χώρα, που από την προηγούμενη εβδομάδα παραλαμβάνουν κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας για παράνομη στάθμευση στην πόλη των Ιωαννίνων, κατά την τριετία 2007-2009!Συνολικά 4900 κλήσεις για την τριετία αυτή έχουν ήδη αποσταλεί από την Οικονομική Υπηρεσία του δήμου Ιωαννιτών, που σε περίπτωση πληρωμής τους, υπολογίζει ένα επιπλέον έσοδο της τάξης των 500.000 ευρώ.Αυτή είναι η μία πτυχή της υπόθεσης που έχει να κάνει με την ενίσχυση των άδειων ταμείων του δήμου, γιατί οι άλλες πτυχές που είναι προφανώς σοβαρότερες, καθώς αναφέρονται στην τσέπη χιλιάδων πολιτών, απασχολούν το τελευταίο δεκαήμερο πολύ περισσότερο τους πολίτες αυτούς.Μετά την έκτακτη εισφορά, το τέλος ακινήτων και τόσα ακόμη που ανακαλύπτει σχεδόν καθημερινά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πολλοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μία νέα υποχρέωση, να πληρώσουν μία ή και περισσότερες κλήσεις από τη Δημοτική Αστυνομία Ιωαννίνων, την οποία πιθανότατα είχαν ξεχάσει ότι υπάρχει.Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Νίκο Μάντη, όλα ξεκίνησαν όταν στα γραφεία της Οικονομικής Υπηρεσίας εντοπίστηκαν χιλιάδες κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας που δεν είχαν βεβαιωθεί από τα έτη 2007 μέχρι και το τέλος του 2010.Από τον έλεγχο που ακολούθησε προέκυψε ο αριθμός των 4900 κλήσεων μέχρι το 2009, ενώ αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται ο έλεγχος και αποστέλλονται τα ειδοποιητήρια για το 2010.Προφανώς, προκύπτουν πολλά ερωτήματα και για την απόφαση της σημερινής δημοτικής αρχής να στείλει τα ειδοποιητήρια πληρωμής, αλλά κυρίως για τη στάση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που κάνοντας ίσως μία πολιτική επιλογή, είχε συνειδητά επιλέξει να μη βεβαιώσει χιλιάδες κλήσεις.Σύμφωνα με τον κ. Μάντη η δημοτική αρχή και ο ίδιος προσωπικά δε θα μπορούσαν να κάνουν τίποτε διαφορετικό, από τη στιγμή που τέτοια είναι η υποχρέωση της οικονομικής υπηρεσίας, για κάθε εκκρεμότητα η οποία είχε εγγραφεί στα ηλεκτρονικά αρχεία του δήμου.«Προσωπικά, αν και γνωρίζω την κατάσταση που βιώνουν όλοι οι Έλληνες, δε μπορώ να κάνω κάτι διαφορετικό, αφού οι διατάξεις είναι σαφείς και σε κάθε διαφορετική περίπτωση, ο υπεύθυνος, στην προκειμένη περίπτωση εγώ, κινδυνεύει να κατηγορηθεί για απιστία», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως μία από τις 4900 κλήσεις παρέλαβε και ο νυν δήμαρχος Φ. Φίλιος.Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν μπορεί κάποιος να αγνοήσει το ειδοποιητήριο και να μην πληρώσει, ο αντιδήμαρχος τόνισε πως είναι προσωπική επιλογή του καθενός, ο οποίος όμως κινδυνεύει με τις συνέπειες του νόμου.Αυτές προσδιορίζονται στη μη δυνατότητα απόκτησης φορολογικής ενημερότητας, όταν η οφειλή ξεπερνά τα 300 ευρώ. Τέτοιες περιπτώσεις είναι πάρα πολλές μεταξύ των χιλιάδων κλήσεων, καθώς υπάρχει συμπολίτης που οφείλει 5000 ευρώ (!) για κλήσεις, όπως και κάποιος άλλος που οφείλει 700 ευρώ.«Αυτοί που βρίσκονται στην πιο δύσκολη θέση είναι εκείνοι που πίστεψαν τα ρουσφέτια στελεχών της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Έδιναν τις κλήσεις για να τις «σβήσουν», αυτό δε γινόταν, παρά μόνο στα λόγια, στο δημοτικό συμβούλιο δεν είχε συζητηθεί ποτέ αίτημα διαγραφής τέτοιου χρέους είτε ατομικά, είτε ομαδικά και καλούνται σήμερα να πληρώσουν τα χρήματα», τόνισε ο κ. Μάντης.Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» επικοινώνησε και με τον πρώην αντιδήμαρχο της δημοτικής αρχής Γκόντα Φ. Μπουραντά, που «έδειξε» προς την Οικονομική Υπηρεσία του δήμου για τις ευθύνες της μη βεβαίωσης των κλήσεων.Υπενθυμίζεται, ότι σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ο Φ. Φίλιος ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης είχε ζητήσει πολλές φορές ενημέρωση από τη δημοτική αρχή Γκόντα για τους λόγους που δε βεβαιώνονται οι κλήσεις και δεν εισπράττονται τα πρόστιμα χωρίς να πάρει απάντηση. Το δυστύχημα είναι, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, ότι όταν τσακώνονται τα... βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι πολίτες που αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη και για κάτι που επίσης δεν περίμεναν...

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ