Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

Συνάντηση Δ.Γεωργακοπούλου με τη διοίκηση της Π.Ε.Δ Ηπείρου


Με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ) Ηπείρου και Δήμαρχο Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη συναντήθηκε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα στο γραφείο της το μεσημέρι της Δευτέρας.Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Δ και Δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης και το μέλος και δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννίνων Θανάσης Μανταλόβας.Στη συνάντηση μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την Α΄ Β/θμια Τοπική Αυτοδιοίκηση και προβλήματα που προκύπτουν με την εφαρμογή του «Καλλικράτη».Ειδικότερα, η διοίκηση της Π.Ε.Δ. έθεσε το ζήτημα που προέκυψε με την προμήθεια καυσίμων κίνησης και ζήτησε από τη Γενική Γραμματέα να συμβάλει προκειμένου να τροποποιηθεί η Υπουργική Απόφαση 1450/550/82 που καθορίζει την κατανάλωση καυσίμων και πετρελαιολιπαντικών των αυτοκινήτων των κρατικών υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α, κ.λ.π. και να αυξηθούν, αναλόγως, οι ποσότητες που ορίζονται σε αυτή, λόγω των μεγάλων αποστάσεων και διαδρομών που υπάρχουν στους νέους δήμους που χωροθετήθηκαν με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».Η Γενική Γραμματέας από την πλευρά της διαβεβαίωσε τη διοίκηση της Π.Ε.Δ. πως θα σταθεί στο πλευρό των αυτοδιοικητικών όπως έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα και θα μεταφέρει τους προβληματισμούς τους στο Υπουργείο Εσωτερικών και ζήτησε από όλους να διαχειριστούν με αίσθημα ευθύνης τα ζητήματα που προκύπτουν προς όφελος των πολιτών.

Aναγνώστρια για τα έξοδα τοκετού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν αληθεύει η πληροφορία ότι πλέον στο νοσοκομείο Ιωαννίνων θα κοστίζει ο τοκετός από 350 ευρώ ως 1000 ευρώ! Έχετε κάποια σχετική ενημέρωση; Σας παρακαλώ ψάξτε το θέμα γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι..εγώ περιμένω να γεννήσω μέσα στον επόμενο μήνα και δεν διαθέτω αυτά τα χρήματα..τι θα γίνει; αυτή είναι η δημόσια υγεία; πώς θα ανταπεξέλθω σε αυτό το πρόσθετο έξοδο , το οποίο δεν το είχα προυπολογίσει δυστυχώς...

Aναγνώστρια

ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Καμία απάντηση από το Υπουργείο για το Π.Δ. της πολεοδομικής μελέτης των περιοχών Ζευγάρια – Τσιφλικόπουλο – Πεντέλη – Δροσιάς

Καμία απάντηση δεν δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην τελευταία Ερώτηση (υπ. αρ. πρωτ. 22576/12.09.2011) που είχε καταθέσει ο Σταύρος Καλογιάννης για την πολεοδομική μελέτη των περιοχών Ζευγάρια – Τσιφλικόπουλο – Πεντέλη – Δροσιά.Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο Π.Δ. με το οποίο θα εγκριθεί η πολεοδομική μελέτη είχε υπογραφεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΠΕΚΑ στις 11 Ιουνίου 2010, δηλαδή οκτώ μήνες μετά τις εκλογές (!) και εστάλει για επεξεργασία στο ΣτΕ.Το ΣτΕ, με την υπ’ αρ. 192/2010 γνωμοδότησή του, έκρινε ότι δύο ρυθμίσεις, από το σύνολο της μελέτης, χρήζουν τροποποίησης: το όριο των πυκνοδομημένων τμημάτων και οι παρεκκλίσεις αρτιότητας.Απαντώντας σε προηγούμενη σχετική Ερώτησή μου τον Ιανουάριο του 2011 (αρ. πρωτ. 8812/2011), το ΥΠΕΚΑ με διαβεβαίωνε ότι θα αποδεχόταν τις παρατηρήσεις του ΣτΕ και ότι «είχε ήδη προωθήσει την ανασύνταξη του σχεδίου Π.Δ».Έκτοτε πέρασαν άλλοι εννιά (9) μήνες, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη.Δυστυχώς, ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ το Π.Δ. για τη Δροσιά-Πεντέλη, προφανώς διότι δεν έχει υπογραφεί!Ο προκλητικός εμπαιγμός των Γιαννιωτών συνεχίζεται από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως εξέλιξη για μία σειρά σοβαρών πολεοδομικών και περιβαλλοντικών θεμάτων της περιοχής, με κορυφαίο το Ρυθμιστικό σχέδιο Ιωαννίνων.Ο Σταύρος Καλογιάννης θα μετατρέψει της Ερώτησή του σε Επίκαιρη, προκειμένου να υποχρεωθεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος να παραστεί στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις επί του θέματος.

Παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου στα Γιάννενα

Η δεύτερη κατά σειρά σύσκεψη (η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στην Ηγουμενίτσα) για την παρουσίαση και ανταλλαγή απόψεων για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Ιωάννινα, υπό την Προεδρία του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτου Ιωάννου. Παραβρέθηκαν περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι δήμων, ο Διευθυντής του Ε.Ο.Τ. Ηπείρου και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού. «Αρχή μας είναι η ενιαία Ήπειρος. Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε στόχος μας είναι να κρατήσουμε ορισμένες από τις σημερινές αγορές και αν μπορέσουμε να τις ενδυναμώσουμε», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στρ. Ιωάννου, ο οποίος έκανε ένα σύντομο απολογισμό της ως τώρα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας και στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά τον Στρατηγικό Σχεδιασμό.Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, τόνισε και τα εξής: «Αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος με χρήσιμες παρατηρήσεις. Έγινε αποδεκτή η πρότασή μας για τη δημιουργία Επιτροπών τουριστικής προβολής ανά Περιφερειακή Ενότητα, καθώς και κεντρικής, σε επίπεδο Περιφέρειας. Το σημαντικότερο είναι ότι αποφασίστηκε η δημιουργία ενός φορέα προώθησης του τουρισμού και τοπικών προϊόντων, μια πρόταση που έγινε από την Περιφερειακή Αρχή στις αρχές του έτους και η οποία βρήκε την καθολική αποδοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων».Ο Αντιπεριφερειάρχης πρόσθεσε ακόμη, ότι άμεσα θα αρχίσει επικοινωνία με όλους τους δήμους της Ηπείρου, προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόταση συγκρότησης του Φορέα και στη συνέχεια για τη συμμετοχή τους σε αυτόν.Ανάλογες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν, τις επόμενες ημέρες στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας και Πρέβεζας. Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο δεύτερο κύκλο ενημερωτικών συσκέψεων για τον τουρισμό που ξεκίνησε η Περιφερειακή Αρχή, καθώς την περασμένη Άνοιξη είχε πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία ο πρώτος.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Συνεχίζεται η αποκομιδή των απορριμμάτων

Με εντατικούς ρυθμούς τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών απομακρύνουν τα σκουπίδια από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης και των δημοτικών κοινοτήτων.Λόγω της πολυήμερης απεργίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ είχαν συγκεντρωθεί βουνά σκουπιδιών και οι υπάλληλοι της καθαριότητας εργάζονται σε τρεις βάρδιες για την απομάκρυνσή τους. Η ολική απομάκρυνση των σκουπιδιών αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα.Λόγω των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει αλλά και των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, ανακαλούνται όλες οι άδειες του προσωπικού στον τομέα καθαριότητας.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Συνελήφθη 49χρονος γιατί πυροβολούσε στον αέρα!

Συνελήφθη, σήμερα πρώτες πρωινές ώρες στο Καναλλάκι Πρέβεζας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καναλλακίου Πρέβεζας 49χρονος ημεδαπός, για παράβαση της Νομοθεσίας περί Όπλων.Συγκεκριμένα, ο συλληφθείς σήμερα πρώτες πρωινές ώρες πυροβόλησε στον αέρα έξω από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Καναλλάκι Πρεβέζης με περίστροφο, το οποίο κατείχε παράνομα.Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε το περίστροφο, μαζί με πέντε (5) φυσίγγια και έναν (1) κάλυκα.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.Προανάκριση ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Καναλλακίου Πρέβεζας.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 85 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΡΟΛΟΙ ΑΝΑΖΗΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ


Ο χρόνος κυλά και δεν κυλά δυστυχώς προς όφελος των εργαζομένων. Η πλατεία της πόλης έγινε μάρτυρας κι αυτή την εβδομάδα της δυσαρέσκειας του κόσμου, ο οποίος εύχεται να μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, τότε που είχε και ήλπιζε για κάτι καλύτερο (ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε). Ο μόνος που θέλει να πάει τον χρόνο μπροστά, σε πείσμα όλων μας, είναι το… Ρολόι της πλατείας. Εδώ και καιρό, ο χρόνος έχει «παγώσει» γι’ αυτό και κατά κάποιο μοιάζει σαν διαμαρτύρεται κι αυτό σιωπηλά για όσα συμβαίνουν γύρω του.Ο κόσμος, εδώ και μήνες, γυρνά το βλέμμα του και βλέπει τους δείκτες του Ρολογιού, σταματημένους. Μέχρι πριν λίγο καιρό οι δείκτες έδειχναν πάντα 8 το βράδυ. Τώρα πια, μετά την τελευταία μάταιη προσπάθεια επιδιόρθωσής του, οι δείκτες σταμάτησαν στις 11.40 το πρωί. Ο κόσμος ξέρει ότι δεν λειτουργεί, αλλά παρόλα αυτά γυρνά και το κοιτά. Είναι η δύναμη της συνήθειας μιας ολόκληρης πόλης. Το Ρολόι έκανε παρέα στην καθημερινότητα των κατοίκων.Ο Δήμος πριν από λίγο καιρό ανέθεσε στον μοναδικό ωρολογοποιό των Ιωαννίνων, στον Σπύρο Φανίτσιο, να κάνει ό,τι μπορεί για να δουλέψουν οι δείκτες. Δυστυχώς, όμως, το Ρολόι δεν αντέχει άλλο. Μετά από 85 χρόνια, ο μηχανισμός του… συνταξιοδοτείται. Δούλεψε κι αυτός περισσότερο από όσο μπορούσε. «Πρέπει να αλλάξει ο μηχανισμός, να μπει ηλεκτρονικός. Έχουν φαγωθεί οι άξονες και τα κουζινέτα του» μας λέει ο κ. Φανίτσιος. Για την αντικατάσταση αυτή χρειάζονται τουλάχιστον 7.000 ευρώ.

Ο ίδιος μηχανισμός
Από το 1926 μέχρι σήμερα, υπάρχει ο ίδιος μηχανισμός, με βαρίδια, ολλανδικής καταγωγής. Μέχρι τη δεκαετία του ’60 δε, το ρολόι το κούρδιζαν με μανιβέλα. «Κάθε 12 ώρες πήγαινε ο ρολογάς –τότε ο Δήμος είχε υπάλληλο ρολογά- και κούρδιζε το Ρολόι» αναφέρει ο κ. Φανίτσιος. Το 1963, η τότε δημοτική αρχή εκσυγχρόνισε το κούρδισμα, τοποθετώντας μοτέρ και καταργώντας κατ’ επέκταση μια θέση εργασίας.Το Ρολόι βέβαια ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από το 1926. Κατασκευάστηκε το 1905, επί τουρκοκρατίας, από τον σημαντικό αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτο. Η αρχική του θέση ήταν στο κέντρο της κάτω πλατείας. Μετά από ένα ατύχημα (έπεσε πάνω του ένα πυροβόλο κατά τη διάρκεια παρέλασης) το 1918, το Ρολόι μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση. Η αναστήλωσή του έγινε το 1925 από τον τότε δήμαρχο Β. Πυρσινέλλα. Η καμπάνα δε του Ρολογιού είναι βενετσιάνικη (την είχε πάρει από την Πρέβεζα ο Αλή Πασάς) και είναι το παλιότερο στοιχείο του: χρονολογείται από τα τέλη του 17ου αιώνα. Το πιο παλιό ρολόι της πόλης είναι όμως αυτό του Κάστρου. «Τον παλιό μηχανισμό, που ήταν φτιαγμένος στο χέρι, τον πήραν οι Ιταλοί για αντίκα» μας λέει ο κ. Φανίτσιος. Σήμερα, το ρολόι αυτό είναι ηλεκτρονικό. Σταματημένο κι αυτό, χρειάζεται μια συντήρηση, η οποία είναι θέμα χρόνου να γίνει.Τα τελευταία χρόνια στην «ώρα» της πόλης, προστέθηκαν και τα δύο ηλιακά ρολόγια του ιστορικού κέντρου –ένα στην Ανεξαρτησίας και ένα στο Κριθοπάζαρο. Σύγχρονης τεχνολογίας, φτιαγμένα στην Ιταλία. Το ρολόι στο Κριθοπάζαρο έχει πέσει θύμα βανδαλισμού τρεις φορές. «Το σπάνε συνέχεια» λέει με πίκρα ο κ. Φανίτσιος. Όση ώρα μιλάμε, στο μαγαζί του μπαινοβγαίνουν αρκετοί που ζητούν επιδιόρθωση του ρολογιού χειρός τους. «Τα κινητά τηλέφωνα τελικά δεν νίκησαν το ρολόι» του λέμε. Ο κ. Φανίτσιος χαμογελά και μας λέει: «Τα κινητά τηλέφωνα είναι όπως ήταν παλιά τα ρολόγια τσέπης. Ο κόσμος θέλει το ρολόι στο χέρι του». Όπως θέλει και το Ρολόι της πόλης είτε για να δει την ώρα είτε για να δει αν «πάει καλά» το δικό του ρολόι. Μια μικρή συνήθεια, που τον δένει όμως με την πόλη.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ξενοφών Καραβίδας: Στην Ελλάδα, σε δύσκολους καιρούς, επιβάλλεται να λειτουργεί το ΕΜΕΙΣ έναντι του Εγώ....


Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό ARΤΑ TV και την εκπομπή «Ελεύθερα» του Βαγγέλη Μάστορα, ο γνωστός οικονομολόγος, μέλος του τομέα οικονομίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ και τραπεζικό στέλεχος Ξενοφών Καραβίδας μίλησε όχι μόνο για το φλέγον θέμα που προβληματίζει σήμερα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και δεν είναι άλλο από την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αλλά και για τα προβλήματα της Ηπείρου από την οποία και κατάγεται.Απαντώντας εμπεριστατωμένα στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου με σαφή λόγο και απλά παραδείγματα ανέλυσε το πώς φτάσαμε ως εδώ αλλά και τις δράσεις που συνίσταται να γίνουν ώστε να τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης όχι μόνο η ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου αλλά και το σύνολο της χώρας.Απομονώνοντας τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης, ο κος Καραβίδας μεταξύ πολλών είπε και τα εξής:
-Όταν θέλεις να μπορείς να ελέγξεις κάτι, βελτιώνεις τις διαδικασίες. Μιλώντας για την γραφειοκρατία και την φοροδιαφυγή που χρόνια τώρα ταλαιπωρούν και επιβαρύνουν δημιουργώντας υπέρογκα κόστη, όχι μόνο το ελληνικό κράτος αλλά και την εξυπηρέτηση του πολίτη, προέβαλε πειστικότατες λύσεις για την εξάλειψη τους όπως για παράδειγμα την κατάργηση του κώδικα βιβλίων, την απλοποίηση όλων των διαδικασιών στο δημόσιο.
Επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή σήμερα θα ήταν κάτι εφιαλτικό. Αναλύοντας την πιθανότητα η χώρα να επιστρέψει στην δραχμή σε συνδυασμό με στάση πληρωμών, εξήγησε, με απλά μαθηματικά ότι λόγω του αρνητικού ισοζυγίου εισαγωγών- εξαγωγών το νέο νόμισμα θα ξεκινήσει με μία υποτίμηση της τάξης του 50% αλλά και εξαιτίας της μη ύπαρξης ταμειακών διαθεσίμων θα συνεχίσει να υποτιμάται. Τόνισε επίσης ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μπορεί να γίνει λέγοντας συγκεκριμένα “Αν βγει η Ελλάδα από την ΟΝΕ θα βγει μόνο με επιλογή της”.
-Η Ήπειρος έχει χαμηλή απορροφητικότητα στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ. Σημείωσε ότι υπάρχουν ως πηγές χρηματοδότησης, δράσεις και προγράμματα που είναι αναξιοποίητα. Τα επιδοτούμενα εθνικά προγράμματα, δράσεις του ΟΑΕΔ, τα ΕΣΠΑ, και πολλά άλλα που προκηρύσσονται συνεχώς και τα οποία μπορούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ήπειρο, παραμένουν όμως ανεκμετάλλευτα λόγω μη ύπαρξης ενημέρωσης από κανέναν δημόσιο αλλά και πολιτικό φορέα.
H ανάπτυξη στην Ήπειρο είναι μονόδρομος. Μεταξύ άλλων αναφερόμενος σε δράσεις για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, μας ‘’γνώρισε’’ και μια είδηση που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει. Ότι δηλαδή τα νησιά του Αιγαίου φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή 6%.Θεωρεί ΄΄αδικία΄΄ την εξαίρεση των Ιονίων Νήσων και των παράλιων ακτών της από αυτή την ευνοϊκή ρύθμιση, κίνηση που θα δώσει προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.Μειώνεις τα κόστη φτιάχνοντας παραγωγικό ιστό δικό σου.
Α-παντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προσπάθεια να γίνει ανταγωνιστικότερη η Ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος εργασίας, δήλωσε την αντίθεση του λέγοντας ότι, μπορούμε ως χώρα να παράγουμε ενέργεια, υγεία, παιδεία χωρίς να χρειαστεί να φθάσουμε σε μισθούς Βουλγαρίας για να είμαστε ανταγωνιστικοί.
-Η πώληση της Δωδώνης προϋποθέτει τον συνυπολογισμό της αξίας του branding της που βασίζεται κυρίως στους παραγωγούς.Ο κος Καραβίδας αναφέρθηκε και στο μεγάλο θέμα που αφορά την Ήπειρο και δεν είναι άλλο από την προσπάθεια ξεπουλήματος της Δωδώνη. Τοποθετήθηκε λέγοντας ότι το δημόσιο θα πρέπει να δει με διαφορετικό μάτι τη Δωδώνη διότι δεν είναι απλά μία επιχείρηση αλλά η ραχοκοκαλιά που στηρίζει ολόκληρη τη περιοχή και συμβούλεψε τους παραγωγούς να δημιουργήσουν ‘’ομάδες’’ για την καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση και μελλοντική δράση.
-Η συμμετοχή στα κοινά δρώμενα προκύπτει όχι μόνο από την προσωπική θέληση του καθενός αλλά κυρίως από τις ανάγκες των καιρών και των πολιτών. Στο τέλος της συνέντευξης και παρά τα επίμονα ερωτήματα του δημοσιογράφου για τα μελλοντικά σχέδια του και για το αν επιθυμεί να ασχοληθεί με το σκληρό στίβο όπως είναι στις μέρες μας η πολιτική, απάντησε ξεκάθαρα λέγοντας ότι δεν είναι θέμα προσωπικό δικό του αν θα ασχοληθεί αλλά θέμα του αν υπάρχει στο κόσμο το ενδιαφέρον, η στήριξη και η ανάγκη να πάει κάποιος μπροστά και εξέφρασε την ελπίδα άνθρωποι με γνώσεις, όρεξη και διάθεση να ασχολούνται με τα κοινά.Με τη συγκεκριμένη παρουσία, ο κος Καραβίδας επέδειξε μια διαφορετική στάση στα κοινά δρώμενα, έδειξε έναν άνθρωπο που δεν είναι ένα απλό οικονομικόπολιτικό στέλεχος που ακολουθεί απαραίτητα την κομματική γραμμή - αλλά ένας επιστήμων με γνώσεις, απόψεις και θέσεις - κάτι που τον κατατάσσει στη νέα γενιά πολιτικών που έχει ανάγκη η χώρα και η περιοχή μας.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Μετέθεσαν τον Πρόξενο Κορυτσάς Θ. Οικονόμου - Καμαρινό


Παράταση έως και τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου δόθηκε στην απογραφή πληθυσμού στην γειτονική Αλβανία, την ώρα που «φουντώνουν» οι αντιδράσεις, ακόμη και ξένων ουδέτερων παρατηρητών, για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαδικασία.Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters υπάρχει μεγάλη έλλειψη επαγγελματισμού των απογραφέων! Αρκετοί πολίτες, σύμφωνα με το πρακτορείο, δηλώνουν ότι κανείς δεν χτύπησε την πόρτα τους, ότι οι απογραφείς εργάζονταν μόνο τα πρωινά, ότι συμπλήρωναν τα έντυπα με μολύβι σε καφενεία ή και στα σπίτια τους!

ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ…
Απογοητευμένοι από τον τρόπο διεξαγωγής της απογραφής φέρονται και οι Βορειοηπειρώτες. Αν και δεν υπήρξε καμία ενιαία πρόταση από τους επίσημους Φορείς τους, για το αν τελικά πρέπει ή όχι να συμμετάσχουν στην απογραφή και να δηλώσουν σε αυτή την ελληνική εθνικότητά τους, σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα borioipirotika.blogspot.com, η διαδικασία που ακολουθήθηκε έως τώρα δεν έχει καμία σχέση με μια συνηθισμένη απογραφή. «Οι απογραφείς, κατά πλειοψηφία κρατικοί υπάλληλοι, σε ελάχιστες περιπτώσεις χτύπησαν τις πόρτες των συμπατριωτών μας. Τις περισσότερες φορές συμπλήρωναν από μόνοι τους τα έντυπα» (!) αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα.

ΑΠΟΥΣΙΑ…
Πολύ μεγάλη εντύπωση προκαλεί η έως τώρα παντελής απουσία της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία έχει… νίψει τας χείρας της και φαίνεται σαν να μην παρακολουθεί καν τα όσα γίνονται στην Αλβανία. Η Ελλάδα ως κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έπρεπε να προστατεύσει καλύτερα τους Βορειοηπειρώτες, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινή Ευρωπαϊκή προσπάθεια να γίνει στην Αλβανία μια σωστή απογραφή. Αντ’ αυτού, η αδιαφορία της Κυβέρνησης είναι προκλητική.

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ…
Και όλα αυτά, ενώ συνεχίζονται οι εθνικιστικές προκλήσεις των Αλβανών, οι οποίοι τώρα χρησιμοποιούν για τον σκοπό τους αυτό την απογραφή! Έτσι, η εθνικιστική οργάνωση «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία», δηλώνει πως η απογραφή με τον τρόπο που διεξάγεται είναι αντεθνική, αντισυνταγματική και έχει αποτύχει. Προτείνει δε, να γίνει μια άλλη απογραφή, όπου θα καταγραφούν και οι περιουσίες σε όλα τα Αλβανικά εδάφη, χωρίς βέβαια να διευκρινίζει ποια εδάφη θεωρεί Αλβανικά.

ΤΟΝ ΜΕΤΕΘΕΣΑΝ…
Στο μεταξύ, μετατέθηκε απο την Κορυτσά ο Γενικός Πρόξενος κ. Θεόδωρος Οικονόμου – Καμαρινός. Κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο κ. Οικονόμου – Καμαρινός ευχαρίστησε τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε και ανέφερε, ότι απλά έκανε το καθήκον του ως Έλληνας διπλωμάτης στην περιοχή.Να σημειωθεί, ότι ο κ. Οικονόμου - Καμαρινός είχε προκαλέσει αίσθηση σε Ελλάδα και Αλβανία, όταν σε μια εκδήλωση της οργάνωσης «Ομόνοια», είχε ξεκάθαρα προτρέψει τους Βορειοηπειρώτες να απογραφούν δηλώνοντας την ελληνική εθνικότητά τους. Ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς» Ναούμ Ντίσο είπε, μεταξύ άλλων, ότι στη θητεία του έγινε πραγματικότητα η ανάδειξη και καταγραφή των Ελλήνων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (Ε.Ε.Μ.) της Αλβανίας στην περιοχή, μέσα στα πλαίσια της πρόσφατης και ιστορικής σημασίας απογραφή της Αλβανίας που συνεχίζει να διεξάγεται. Τέλος, προσέφερε ένα αναμνηστικό δώρο στον Πρόξενο, λέγοντας, ότι παρά την πρόωρη αναχώρησή του, κατάφερε να «αναστήσει» και να αναδείξει στο δημογραφικό χάρτη της Αλβανίας το ελληνικό στοιχείο της Κορυτσάς, καθώς η περιοχή δεν ανήκε στις επίσημα αναγνωρισμένες «μειονοτικές ζώνες».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Αγώνες πάνω από τα σκουπίδια: ποιος είναι με ποιόν

Του Νίκου Κοτζιά

Η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και οι διάφοροι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο δήμαρχος Αθήνας και ο Περιφερειάρχης Αττικής, αφού ο καθένας συκοφάντησε με τον δικό του τρόπο τον αγώνα των εργαζομένων στην αποκομιδή σκουπιδιών, τους κάλεσαν, κατόπιν, να παρατήσουν τον αγώνα τους, προτάσσοντας το «κοινό καλό» και την υγεία του πληθυσμού. Για άλλη μια φορά παρακολουθούμε το θέατρο του παράλογου και ξεδιάντροπου. Οι εργαζόμενοι χάνουν τον μισθό τους. καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρους και τέλη ιδιοκτησίας. Η ζωή τους καταστρέφεται διότι η διαπλοκή και κάποιοι μεγαλοπαράγοντες έχουν βρει τον τρόπο να περνάνε στην τρόικα ως απαραίτητες απαιτήσεις προκειμένου να δοθούν κάποιες από τις επόμενες δόσεις. Και στη συνέχεια η κυβέρνηση συμφωνεί με αυτά που τις ζητά η τρόικα και η διαπλοκή. Τα δέχεται απνευστί. Αμαχητί. Παραδομένη. Επειδή οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο, επιστρατεύονται κατόπιν όλοι αυτοί που βρίσκουν ότι “ο δίκαιος αγώνας γίνεται με ακατάλληλα μέτρα”. Ενώ σιωπούν σημαντικά συνδικαλιστικά στελέχη.Όταν ακούω τον Καμίνη και τον Σγουρό, και κάθε Σγουρό της τοπικής αυτοδιοίκησης, μου γεννιέται πάντα το ίδιο ερώτημα: γιατί καλούν μονόπλευρα τους εργαζόμενους να παραδοθούν στο όνομα του κοινού καλού και δεν καλούν με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα την κυβέρνηση να αποσύρει την αντιλαϊκή της πολιτική; Γιατί δεν καλούν την τρόικα να σταματήσει την πολιτική εκτέλεσης της ελληνικής οικονομίας και άγριας ανακατανομής σε βάρος των εργαζομένων; Για ποιο λόγο νιώθουν την ανάγκη να πιέζουν τον αδύνατο και σιωπούν απέναντι στον ισχυρό σε μια μάχη που είναι δικαίωμα και δίκαιο του πρώτου; Γιατί δεν καταδικάζουν τη χρησιμοποίηση επαγγελματιών της κυβέρνησης ως προανάκρουσμα της επικείμενης προσπάθειας να ιδιωτικοποιήσει τα σκουπίδια. Την πιο φτηνή πρώτη ύλη για εκείνους της διαπλοκής που ετοιμάζουν τα εργοστάσια «επεξεργασίας».Η μία απάντηση είναι γιατί στους σγουρούς αυτού του κόσμου, κάτι τέτοιο είναι πιο εύκολο. Η δεύτερη γιατί δεν καταλαβαίνουν. Η τρίτη διότι και σήμερα εξακολουθούν να θεωρούν την παραμονή τους στο ΠΑΣΟΚ ως το πρώτιστο καθήκον τους. Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν οι περισσότερες από τις υποθέσεις που διατυπώνω, αλλά η τελευταία είναι πολύ πιθανή. Με προσοχή διάβασα συνεντεύξεις γνωστών συνδικαλιστών με ηγετικές θέσεις στον χώρο τους. Ολοι τους εξηγούν ότι παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ διότι δεν θέλουν να το παραδώσουν σε αυτούς που υλοποιούν την σημερινή καταστροφική για τον τόπο πολιτική. Δηλώνουν δε, ότι δεν «θα το εγκαταλείψουμε στα χέριά τους». Εχω μία απορία: Είναι το καλό ΠΑΣΟΚ στα χέριά τους και δεν θέλουν να πέσει σε «κακά χέρια» αν το εγκαταλείψουν;Υπάρχει, όμως, και ένα ακόμα πιο σοβαρό ερώτημα. Υπάρχει περίπτωση να πάρουν το ΠΑΣΟΚ στα χέριά τους; και αν το πάρουν τι ακριβώς θα πάρουν; Το πιθανότερο είναι το ΠΑΣΟΚ μετά την πτώση του από την κυβερνητική εξουσία να κοπεί σε πολλαπλά κομμάτια. Το καλύτερο τμήμα του, θα προσχωρήσει στο πλατύ πανεθνικό μέτωπο αναγέννησης της χώρας, αφού δεν το κάνουν σήμερα. Αλλά ας υποθέσουμε ότι δεν θα διασπαστεί και ότι θα «περάσει» στα χέρια τους συνδικαλιστών. Τι θα το κάνουν; Έχουμε πείρα. Γνωρίζουμε, πλέον, μετά τις περιόδους των Κ.Σημίτη και Γ.Παπανδρέου, ότι στην καλύτερη περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα κάνει αντιπολίτευση για να ξεπλύνει τα κυβερνητικά του χρόνια, αν και δεν πιστεύω ότι τα τωρινά μπορούν να ξεπλυθούν και μετά, αν υποθέσουμε λανθασμένα ότι θα ξαναέβλεπε εξουσία, λίγο πριν την πάρει θα γίνει μια από τα ίδια. Διότι το μετά την εποχή του Α.Παπανδρέου «καλό ΠΑΣΟΚ» -στο οποίο αναφέρονται κάποιοι εδώ και 25 χρόνια- είναι το ΠΑΣΟΚ της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ της εξουσίας μετά τ0 1996, ήταν και είναι το ΠΑΣΟΚ χωρίς αυτούς και ας προσπαθούν κατά καιρούς κάπου να χωρέσουν. Αυτή είναι η αλήθεια.

Επιστολή αναγνώστη για το δήμο Ζίτσας

Τον στηρίξατε προεκλογικά, σας άδειασε μετεκλογικά!

Μόνο η ρήση του Θουκυδίδη "ουδείς πιο αχάριστος απο τον ευεργετηθέντα" μπορεί να περιγράψει τη ρήξη που προκάλεσε ο ίδιος ο δήμαρχος Ζίτσας, Δημήτρης Ρογκότης στις σχέσεις του με τους δημάρχους και αυτοδιοικητικά στελέχη των πρώην δήμων Ευρυμενών και Μολοσσών. Η απόδειξη στα παραπάνω δόθηκε μέσα από τις προχθεσινές τηλεοπτικές δηλώσεις του πρώην δημάρχου Ευρυμενών Μιχάλη Κατσάνου, ο οποίος στην κυριολεξία απόρησε για τη συστηματική απαξίωση που δέχεται το τελευταίο διάστημα δια στόματος του σημερινού δημάρχου Ζίτσας. Καθένας αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι για κάποιους, πικραμένοι και απογοητευμένοι από τον πόλεμο που δέχονται δια στόματος Ρογκότη, να διαπιστώνουν ένα χρόνο μετά τις εκλογές, ότι αυτός που στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις για δήμαρχο, όχι μόνο τους έχει θέσει στο περιθώριο αλλά συστηματικά τους απαξιώνει πολιτικά, δημόσια, ακόμη και μέσα στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Έτσι λοιπόν, αντί ευχαριστιών για τα ζεστά χρήματα και τις έτοιμες μελέτες που βρήκε ο δήμος Ζίτσας να ακούγονται αιχμές για μελέτες "αέρα-πατέρα" αλλά και για... άδεια ταμεία!!! Η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι δόθηκε στην τελευταία συνεδρίαση για τα αιολικά, όπου η απαξίωση του δημάρχου κατά των Μιχάλη Κατσάνου, Γιώργου Παργανά και Νίκου Οικονόμου, φαίνεται πως ανοίγει οριστικά τους ασκούς του αιόλου στη Ζίτσα. Είναι πραγματικά κρίμα άνθρωποι που προεκλογικά στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις την εκλογή Ρογκότη, άνθρωποι με ιδέες, όραμα για τον τόπο να λοιδωρούνται και να απαξιώνονται, αφού πρώτα χρησιμοποιήθηκαν προεκλογικά, ως προμετωπίδα της σημερινής δημοτικής αρχής. Που είναι λοιπόν, Μιχάλη Κατσάνο, Γιώργο Παργανά και Νίκο Οικονόμου σήμερα ο δήμαρχός «σας», όπως τον αποκαλούσατε πριν τις εκλογές όταν του μαζεύατε τα πολύτιμα ψηφαλάκια, που άλλα σας υποσχέθηκε και άλλα σήμερα κάνει; Και γιατί συμβαίνει αυτό; Κύριοι, μήπως είναι καιρός να αντιληφθείτε, τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή μας; Οι παραστάσεις και οι πρωταγωνιστές όταν δεν τραβάνε, κατεβαίνουν!!!

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ:Θέσεις της αντιπολίτευσης για το αιολικό πάρκο

Η Αιολική είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή ενέργειας στην Ευρώπη. Η προώθηση της Αιολικής ενέργειας συμβάλλει στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και στην κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της χώρας μας, στοιχείο που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας.Για την περιοχή μας, το Δήμο μας, τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της αυτονομίας, που είναι πολύ κρίσιμο και για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δώσουμε την ευκαιρία να αναπτυχθεί μέσα από έργα που αξιοποιούν την δύναμη της φύσης και προωθεί την πράσινη μορφή ηλεκτροπαραγωγής. Πιστεύουμε ότι, η κατεύθυνση σε μία τέτοιας μορφής πορεία αποτελεί μοχλό για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και την δημιουργία πλούτου. Πλούτου, που θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε την κοινωνική ευημερία και να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα προβλήματα.Ειδικότερα, όσον αφορά την Απόφαση του ΔΣ, να τονίσουμε ότι, αν και δεν υπάρχει συνολική περιβαλλοντική εκτίμηση για το θέμα των Αιολικών Πάρκων, εμείς συμφωνούμε με την Μελέτη Περιβαλοντικών επιπτώσεων για το συγκεκριμένο έργο με τις εξής επισημάνσεις και προτάσεις για μία συνολική και ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος.

Α. Πλεονεκτήματα:
Αποφεύγεται η έκλυση επικίνδυνων καυσαερίων.
Η γη του Αιολικού Πάρκου μπορεί να εξακολουθήσει να έχει την παλιά της χρήση, προ του αιολικού πάρκου, δηλ. καλλιέργειες και κτηνοτροφία.
Οι Α/Γ αποτελούν διεσπαρμένη πηγή ενέργειας και μπορούν να ενισχύσουν τοπικά το ηλεκτρικό δίκτυο.
Οι επενδύσεις σε Αιολική ενέργεια αποτελούν εφικτή και βιώσιμη κίνηση και μπορούν να τονώσουν την τοπική οικονομία.
Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του έργου αλλά και στην διάρκεια της λειτουργίας του.
Επειδή θα υπάρχει πλέον η υποδομή, θα μπορούσε επιπρόσθετα ο ίδιος ο Δήμος να αναλάβει στο μέλλον πρωτοβουλία για εγκατάσταση Α/Γ σε κάποιους λόφους της περιοχής, αυξάνοντας τα έσοδά του.

Β. Αρνητικά στοιχεία
1. Η μη πρόβλεψη ως υποχρέωση της εταιρείας για την αποκατάσταση του χώρου μετά το πέρας της λειτουργίας του έργου ή σε κάθε άλλη περίπτωση.
2. Για να κριθούν επαρκείς ή μη οι όροι που θέτει η Μελέτη θα έπρεπε να είναι γνωστή η ακριβής χωροθέτηση του έργου, χωρίς να εννοούμε γενικά την περιοχή. Απαιτείται ο λεπτομερής καθορισμός με συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87, από τον οποίο θα προκύψει η πραγματική εικόνα των κρινόμενων παρεμβάσεων αλλά και η δυνατότητα εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε σύγκριση με τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες (Αρχαιολογία , ΙΓΜΕ για νερά , χάραξη δρόμων, Δασαρχείο κλπ), αλλά και σε σχέση με το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής.
Βέβαια, θέλουμε να επισημάνουμε ότι, οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον Νόμο, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, διότι πιστεύουμε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής πρέπει να σχεδιάζεται και να αποφασίζεται από την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση:
-Δεν μπορούν να αποφασίζουν και να σχεδιάζονται έργα τέτοιας σημασίας αποκλειστικά από ιδιώτες, χωρίς την συμμετοχή και την συνεννόηση της τοπικής κοινωνίας.
-Δεν μπορεί να επιλέγονται θέσεις δασικές, δημοτικές, ιδιοκτησίες φορέων ή κατοίκων χωρίς βέβαια κανείς να έχει ερωτηθεί.
-Το που θα χωροθετηθούν τα Αιολικά Πάρκα πρέπει να είναι υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας μέσα από αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση.
-Σήμερα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να συνεισφέρει με το να πει απλά την γνώμη της. Δεν αποφασίζουμε εμείς για το έργο.
Παρόλα αυτά, εκτιμούμε ότι σε εμάς πέφτει το βάρος να πιέσουμε και να εξασφαλίσουμε μία γόνιμη και διεξοδική διαδικασία για την ανάδειξη των διαστάσεων του έργου και την διασφάλιση καλύτερων προϋποθέσεων με περισσότερα οφέλη για τον Δήμο και τους κατοίκους.

Γ. Προτάσεις:
Σύγκλιση ενιαίας Συνεδρίασης των Δημοτικών Συμβουλίων Ζίτσας και Πωγωνίου με την συμμετοχή της εταιρείας για μία ολοκληρωμένη και διεξοδική συζήτηση για το έργο.
Έχει νομοθετηθεί το 3% [περίπου] των ετήσιων εσόδων από την λειτουργία ενός Αιολικού Πάρκου να πηγαίνουν στους ΟΤΑ. Εμείς έχουμε κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να διεκδικήσουμε από την Εταιρεία μεγαλύτερο ποσοστό για τον Δήμο μας.Τα αντισταθμιστικά οφέλη που προβλέπονται να αποφασιστούν με απόφαση ΔΣ και να μην υπάρχει άλλη δεσμευτική πρόταση.Θέση μας είναι ότι ο στρατηγικός τομέας της Ενέργειας πρέπει να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο. Όμως ακόμη και στην περίπτωση που η πολιτική κατεύθυνση είναι άλλη, οποιαδήποτε Απόφαση δεν πρέπει να αποκλείσει μελλοντική επένδυση του Ελληνικού Δημοσίου, του Δήμου Πωγωνίου, αλλά και μικροεπενδυτών της περιοχής μας στον τομέα των ΑΠΕ.Δεν θα πρέπει να συμφωνήσουμε στην περίπτωση που προκύπτει κορεσμός του συστήματος της ΔΕΗ. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να κοινοποιήσουμε αυτές μας τις προθέσεις και στην ΡΑΕ, η οποία σαν Ανεξάρτητη Αρχή μπορεί να δίνει κατ’ αρχήν εγκρίσεις χωρίς δική μας ενημέρωση. Για να δοθεί έγκριση στην συγκεκριμένη Μονάδα Αιολικής Ενέργειας 50 ΜW , θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το υφιστάμενο μέγεθος ηλεκτρικής ισχύος της περιοχής στο οποίο θα πρέπει να προστεθούν τα 50 MW , και το άθροισμα αυτό να αφαιρεθεί από το μέγεθος της μέγιστης ηλεκτρικής ισχύος την οποία μπορούν να δεχθούν και να διαχειριστούν οι υφιστάμενες υποδομές της ΔΕΗ. Εάν η ποσότητα ισχύος που θα περισσέψει θα είναι μικρότερη των 60 MW , τότε θα πρέπει η θέση μας για τα 50 MW της ιδιωτικής εταιρείας να είναι Αρνητική και Θετική μόνο κατά το ποσό ισχύος που διασφαλίζει τα παραπάνω.Εκπόνηση τεκμηριωμένης επιστημονικά μελέτης ενός χωροταξικού σχεδιασμού για της θέσεις εγκατάστασης τέτοιων μονάδων στην γεωγραφική περιοχή του Πωγωνίου.

Ο επικεφαλής της παράταξης και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης: Ντόντης Γιάννης
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Αλεξίου Γιώργος, Καραγιώργος Γιάννης, Μεντής Χαράλαμπος, Κολιάκης Δημήτρης, Σώτος Γιάννης, Τόπουλος Βασίλης.

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΕ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟ:"Είσαι έντιμος και μεγάλο παλικάρι"

O βουλευτής Πρέβεζας Βαγγέλης Παπαχρήστος είναι ο άνθρωπος που αποτέλεσε τον πιο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού τα τελευταία είκοσι χρόνια και τάραξε τα νερά στο επιτελείο του με την ανεξαρτοποίησή του. Μόλις την περασμένη Πέμπτη σε ένα πηγαδάκι βουλευτών στη Βουλή, ο Κώστας Καραμανλής απευθυνόμενος στον Βαγγέλη Παπαχρήστο του είπε: "εσένα σε εκτιμώ πολύ, διότι ενώ μου έχεις ασκήσει έντονη κριτική είσαι έντιμος και μεγάλο παλικάρι". h συνέντευξη-εξομολόγηση στο περιοδικό Informer διαβαζόταν από πέντε-έξι υπουργούς κατά τη διάρκεια του προχθεσινού υπουργικού Συμβουλίου!

newDeal.gr

Κανονικά θα παρελάσουν τα σχολεία στην Ήπειρο

Σχετικά με το αριθμ. 119333/Γ4/17-10-2011 έγγραφο του Υπ.Π.Δ.Β.Μ.Θ., με απόφαση της Περιφερειακής Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου Φιλιώς Νόκα Ζαράχη, η οποία κοινοποιήθηκε στις Δ/νσεις Δ.Ε. Ηπείρου και στις Σχολικές Μονάδες (Δια των οικείων Δ/σεων), με θέμα ««Αναπλήρωση διδακτικών ωρών και προετοιμασία (πρόβες) των μαθητικών παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου», τα σχολεία που έχουν προγραμματίσει να συμμετάσχουν στις μαθητικές παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου θα λάβουν μέρος στην παρέλαση ανεξάρτητα αν τελούσαν υπό κατάληψη περισσότερο από τέσσερις (04) ημέρες, διότι η συμμετοχή τους κρίνεται απαραίτητη για την ομαλή διεξαγωγή της παρέλασης. Η προετοιμασία μπορεί να διεξαχθεί κατά την ώρα της Γυμναστικής ώστε να μη χαθούν περαιτέρω διδακτικές ώρες για τις πρόβες.

Σύλληψη 49χρονου για ληστεία στα Γιάννενα

Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων και της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) Ιωαννίνων, ένας ημεδαπός, ηλικίας 49 ετών, κατηγορούμενος για ληστεία σε βάρος 54χρονης ημεδαπής.Ειδικότερα, ο ανωτέρω το μεσημέρι μπήκε στην οικία της 53χρονης και ασκώντας σωματική βία, αφαίρεσε το πορτοφόλι της που περιείχε χρηματικό ποσό και το αυτοκίνητό της που ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι της και τράπηκε σε φυγή.Μετά από επέμβαση των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων και της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ) ο ανωτέρω εντοπίστηκε και συνελήφθη.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων.

Στη Φιλανδία ο Μιχάλης Παντούλας


Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ιωαννίνων κ. Μιχ. Χρ. Παντούλας με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) προήδρευσε των εργασιών της ημερίδας με θέμα “Σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας”, που πραγματοποιήθηκε από την Οργάνωση στο Ελσίνκι.Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε ο Β' Αντιπρόεδρος της Φινλανδικής Βουλής κ. Anssi Joutsenlanti. Στις εργασίες συμμετείχαν εθνικές αντιπροσωπείες από τα κοινοβούλια Ελλάδας, Κύπρου, Αλβανίας, Ρουμανίας, Ουκρανίας και Φινλανδίας, καθηγητές Πανεπιστημίων από τη Ρωσία, την Ελλάδα και τη Φινλανδία, οι Πρέσβεις Ελλάδας, Κύπρου, Ρουμανίας, Ουκρανίας και εκπρόσωπος της Ρωσικής Πρεσβείας, ο ορθόδοξος μητροπολίτης Ελσίνκι κ. Αμβρόσιος, η επίσκοπος Ελσίνκι της Λουθηρανικής Εκκλησίας κα Irja Askola και άλλοι προσκεκλημένοι.Τέλος, αντιπροσωπεία της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Φινλανδικής Βουλής κ. Eero Heinäluoma. Κατά τη συνάντηση αυτή ο κ. Παντούλας ενημέρωσε τον κ. Πρόεδρο για τους σκοπούς και τη δράση της Οργάνωσης και συζήτησε μαζί του τη δυνατότητα συμμετοχής της Φινλανδικής Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας με επίσημη αντιπροσωπεία. Ο κ. Eero Heinäluoma αποδέχτηκε το αίτημα και διαβεβαίωσε ότι θα πράξει ό,τι επιβάλλεται, ώστε αυτό να γίνει πραγματικότητα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο 85% η απορρόφηση των αποφοίτων της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων!!!


Ενώ άλλες σχολές «τελειώνουν» ή είναι στην κόψη του ξυραφιού, η ζήτηση για τη Γαλακτοκομική Επαγγελματική Σχολή Ιωαννίνων μεγαλώνει.Αιτία, η εξαιρετικά καλή απορρόφηση των αποφοίτων από την αγορά, που ξεπερνά το 85%, αλλά και οι διακρίσεις τους με διάφορα βραβεία, ακόμη και σε επίπεδο Γκίνες, που έχουν δημιουργήσει καλό όνομα.Η Σχολή δημιουργήθηκε το 1916 από τον Γιαννιώτη γεωπόνο Νίκο Ζυγούρη, ο οποίος έφερε τη γραβιέρα στην Ελλάδα. Παρ' όλο που το μεράκι εκπαιδευτικών και μαθητών καλά κρατεί, σήμερα, οι εγκαταστάσεις στον Κατσικά, όπου στεγάζεται από τη δεκαετία του '80, χρήζουν ανακαίνισης, ενώ παρατηρούνται προβλήματα από την έλλειψη βοηθητικού προσωπικού και μηχανολόγου.Ετσι, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, έχει ανακοινώσει ότι από την επόμενη χρονιά η εν λόγω σχολή διετούς φοίτησης θα λειτουργήσει ως αγροτικό λύκειο τριετούς φοίτησης, με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες.Πολύ περισσότερο που στο νέο γεωργικό οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», ο οποίος προέκυψε από τη συγχώνευση τεσσάρων φορέων, δεν διατηρούνται οι αποσπασμένοι, ενώ ενδέχεται να φύγουν κι άλλοι εργαζόμενοι σε περίπτωση εργασιακής εφεδρείας.Μέχρι πρότινος στη Γαλακτοκομική Σχολή φυτούσαν γύρω στα 80-120 άτομα κάθε χρόνο. Για πρώτη φορά φέτος η Σχολή δέχτηκε 126 μαθητές, σε πρώτο και δεύτερο έτος, ενώ οι αιτήσεις ήταν 156 κι αναγκάστηκε να κλείσει τις πύλες σε 30 πρωτοετείς, που οι οικογένειές τους δεν είχαν σχέση με τον αγροτικό χώρο ή δεν προέρχονταν από ορεινές, μειονεκτικές ή παραμεθόριες περιοχές.Το φαινόμενο παρουσιάστηκε φέτος, εκτιμάται όμως ότι δεν είναι συγκυριακό, αλλά σε άμεση συνάρτηση και με την οικονομική κρίση, η οποία έχει στρέψει το ενδιαφέρον του κόσμου στον αγροτικό τομέα. Κι αυτό, διότι πολλαπλάσια είναι από την αρχή του 2011 και η αύξηση της ζήτησης για θέσεις σε σεμινάρια ειδικών τομέων του αγροτικού τομέα, π.χ. καλλιέργεια σαλιγκαριών, μανιταριών, μελισσοκομία κ.ά.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπαιδευτικοί πήραν κάποιες υποσχέσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», Παναγιώτη Βασιλόπουλο, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, την περασμένη Παρασκευή, που μένει ν' αποδειχθεί ότι θα ισχύσουν και στην πράξη.Πάντως, μια γεύση από τις «ασκήσεις» των μαθητών είχαν την ευκαιρία να πάρουν κι οι επισκέπτες του φεστιβάλ, δοκιμάζοντας κρασοτύρι και τελεμέ. Ο Θοδωρής, η Μαρία Κυράνα κι η Μαρία Κολιούση, η Ευανθία, η Βιβή, η Ειρήνη Βοναπάρτη είναι μερικοί μόνο από τους «τυχερούς» που κατάφεραν να μπουν στη Σχολή απ' όλη την Ελλάδα και δήλωσαν ενθουσιασμένοι με όσα μαθαίνουν απ' τους καθηγητές τους. Σκέφτονται την κρίση αλλά κάνουν σχέδια, θέλουν ν' ανοίξουν δικά τους τυροκομεία, να συνδυάσουν τις γνώσεις τους από τη Σχολή με όσα έμαθαν απ' τις οικογένειές τους στην πράξη και να δημιουργήσουν νέες καινοτόμες γεύσεις στη γραβιέρα, τη φέτα, το παγωτό!

enet

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ:Σύλληψη δύο Αλβανών για εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών στην ελληνική επικράτεια


Συνελήφθησαν, χθες το μεσημέρι στο Γαρδίκι Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 40 και 25 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών στην ελληνική επικράτεια, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και παράνομη είσοδο στη χώρα.Συγκεκριμένα, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών, χθες το μεσημέρι στο Γαρδίκι Θεσπρωτίας σε αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 40χρονος αλλοδαπός με συνοδηγό τον 25χρονο, βρέθηκαν τρία (3) δέματα με ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους (535) γραμμαρίων.Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του 40χρονου δράστη, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, βρέθηκε ποσότητα κάνναβης βάρους (100) γραμμαρίων και δύο φυσίγγια πυροβόλου όπλου των 0,38 mm.Επιπλέον, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 40χρονος στερείται νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.Ναρκωτικές ουσίες, όχημα, φυσίγγια και τέσσερα (4) κινητά τηλέφωνα κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας που διενεργεί την προανάκριση.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας.

Τσίλης και Τζιάλλας επιστρέφουν με νέα πρωτιά από την Κωνσταντινούπολη

Νικητές από μία ακόμη κωπηλατική διοργάνωση του εξωτερικού επέστρεψαν στην Ελλάδα οι παγκόσμιοι πρωταθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Γιώργος Τζιάλλας και Γιάννης Τσίλης.Οι δύο Γιαννιώτες κωπηλάτες χθες έλαβαν μέρος μαζί με άλλους έξι επίλεκτους Έλληνες αθλητές σε αγώνα φιλίας με την ονομασία Two Nations Cup που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη, με αντιπάλους δύο Οκτακώπους, μία ελληνική και μία τουρκική.Οι δύο βάρκες ξεκίνησαν από την γέφυρα του Γαλατά στον Κεράτιο Κόλπο, παρουσία πλήθους κόσμου και το ελληνικό πλήρωμα, αφού προηγήθηκε από την αρχή της διαδρομής, κατόρθωσε να τερματίσει πρώτο, διανύοντας τα τρία χιλιόμετρα σε χρόνο 7.57.39.Οι Έλληνες κωπηλάτες παρέλαβαν το βραβείο από τον δήμαρχο Κων/πολης και φυσικά για την επιτυχία τους εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά το υψηλό αγωνιστικό τους επίπεδο. Τόσο ο Γ. Τζιάλλας όσο και ο Γ. Τσίλης σε δηλώσεις τους αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα, εξέφρασαν την χαρά τους για την πρωτιά, χαρακτηρίζοντας παράλληλα πολύ ωραία ως πρωτοβουλία την διοργάνωση στην οποία έλαβαν μέρος.Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική αποστολή μία ημέρα πριν τον αγώνα επισκέφτηκε το Φανάρι όπου παρακολούθησε την θεία λειτουργία και συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος ευχήθηκε στους αθλητές για την κούρσα. Οι ίδιοι του πρόσφεραν ως συμβολικό δώρο ένα κουπί με τα χρώματα της Ελλάδας!Οι δύο Γιαννιώτες πρωταθλητές επιστρέφουν σήμερα στα Γιάννινα όπου και θα παραμείνουν για δύο περίπου εβδομάδες, πριν αναχωρήσουν ξανά για τον Σχινιά, προκειμένου να συνεχίσουν την προπόνησή τους με την Εθνική Ομάδα της Κωπηλασίας.

Σύλληψη διεθνώς διωκόμενου 34χρονου Αλβανού στην Κακαβιά


Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι στην Κακαβιά, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, ένας αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 34 ετών, για τον οποίο εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις βελγικές αρχές για προώθηση ανήλικου κοριτσιού στην πορνεία, πράξη που έλαβε χώρα το 1998 στο Βέλγιο.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.

Δύο χρόνια χωρίς σταθερό τηλέφωνο οι κάτοικοι των Σουλιοτοχωρίων


Την τηλεφωνική απομόνωσή τους η οποία κρατάει χρόνια τώρα και έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, καταγγέλλουν εκπρόσωποι πέντε Τοπικών Ενοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Σουλίου, οι οποίοι ζητούν άμεση λύση στην τηλεφωνική τους απομόνωση.Μάλιστα ζητούν άμεσα τις ενέργειες εκείνες, οι οποίες θα «ανακουφίσουν» την περιοχή, η οποία εκτός της γενικότερης απομόνωσης που υφίσταται, είναι «έρμαιο» και των συνδέσεων της σταθερής τηλεφωνίας.Εφόσον δεν δοθεί και αυτή τη φορά λύση, κατόπιν της επιστολής τους με τον Προϊστάμενο του ΟΤΕ Ηγουμενίτσας (με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου), οι εκπρόσωποι των Τοπικών Ενοτήτων που υπογράφουν τη σχετική επιστολή, ...απειλούν με διακοπή των τηλεφωνικών συνδέσεων των κατοίκων των περιοχών που «πλήττονται» απ' το πρόβλημα.

Κρατάει χρόνια...
Το εν λόγω ζήτημα κρατάει χρόνια και δεν προέκυψε τώρα, αφού κατά καιρούς έχουν γίνει γνωστές οι προβληματικές τηλεφωνικές συνδέσεις, ζήτημα το οποίο είχε...βγει ακόμη και σε αθηναϊκά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.Μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια, από τις αρχές του 2010, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να δεινοπαθούν, αφού δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με συγγενική τους πρόσωπα, γνωστούς και φίλους. Ενώ οφείλουμε να επισημάνουμε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, πρόκειται για ανθρώπους ηλικιωμένους, όσοι ζουν στις Κοινότητες του Δήμου Σουλίου που βρίσκονται αντιμέτωπες και με την τηλεπικοινωνιακή απομόνωση.«Έχουμε μόνιμο πρόβλημα με τη σταθερή τηλεφωνία, όμως φέτος το κακό έχει παραγίνει. Τις τελευταίες δέκα μέρες είμαστε επικοινωνιακά αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Αρκετοί από τους κατοίκους είναι γέροντες, προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά τους και δεν μπορούν. Από την άλλη, μόνο μια εταιρία κινητής τηλεφωνίας έχει σήμα στην περιοχή και αυτή όχι σε όλα τα σημεία της κοινότητας», δήλωνε στις αρχές του 2010, ο τότε Πρόεδρος της Κοινότητας Σουλίου κ. Ευάγγελος Οικονόμου.Μάλιστα μιλώντας στη «Θεσπρωτική» και ο διατηρών στην περιοχή του Τσαγγαρίου καφεπαντοπωλείο κ. Κώστας Λαμπρόπουλος, σημειώνει ότι οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού ουσιαστικά εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τον ΟΤΕ, αλλά το ζήτημα δε λύνεται, αρκετά χρόνια τώρα.

Η επιστολή των εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτω
ν
Η επιστολή η οποία υπογράφεται από τους πέντε εκπροσώπους των Τοπικών Ενοτήτων του Δήμου Σουλίου, απευθύνεται στον Προϊστάμενο του ΟΤΕ της Ηγουμενίτσας, κάνοντας γνωστό το θέμα.Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Τοπική Κοινότητα Τσαγγαρίου (υπογράφει ο εκπρόσωπός της κ. Τζίμας Σωτήριος), στην Τοπική Κοινότητα Αυλοτόπου (υπογράφει ο κ. Μπάλλας Παναγιώτης, εκπρόσωπός της), Τοπική Κοινότητα Κουκουλιών (υπογραφή από τον κ. Φώτιο Μπόλωση), Τοπική Κοινότητα Σαμονίβας (εκπρόσωπός της ο κ. Τόκας Πέτρος ο οποίος και υπογράφει), καθώς και στην Τοπική Κοινότητα Φροσύνης (με εκπρόσωπο τον κ. Γκόρλα Νικηφόρο).

Τι αναφέρουν στην επιστολή τους;
α. Σας γνωρίζουμε ότι οι κάτοικοι μας τις περισσότερες ημέρες του χρόνου είναι αποκλεισμένοι τηλεπικοινωνιακά, λόγω βλάβης των σταθερών τους τηλεφώνων, με τις γνωστές εξ' αυτού του λόγου συνέπειες (Ασθένειες κ.λ.π).
β. Σας παρακαλούμε να ενεργήσετε για την οριστική επισκευή του Τηλεφωνικού μας Δικτύου, ώστε να σταματήσει η τηλεφωνική μας απομόνωση.
Γ. Επίσης παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας, αλλά και για την περίπτωση που η επισκευή του τηλεφωνικού Δικτύου είναι αδύνατη, ώστε και εμείς στη συνέχεια να ενημερώσουμε τους κατοίκους μας για την υποβολή αιτήσεων διακοπής των τηλεφωνικών συνδέσεων και την απαλλαγή μας από την ανά 2/μηνο πληρωμή του Πάγιου τηλεφωνικού Τέλους στον ΟΤΕ.

Ούτε η κινητή τηλεφωνία με καλό σήμα
Το ακόμη χειρότερο είναι ότι σήματος στερούνται και οι περισσότερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ορισμένες εκ των οποίων είτε δεν λαμβάνουν καθόλου, είτε έχουν κακό σήμα, ενώ μόνο μία σύμφωνα με όσους διατηρούν και κινητά τηλέφωνα, έχει ικανοποιητικό σήμα.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η τηλεφωνική απομόνωση για την οποία γίνεται λόγος είναι γεγονός αναμφισβήτητο, όταν ούτε οι ιδιωτικές εταιρείες μπορούν να προσφέρουν...άρση αυτής της απομόνωσης.Και οι υπερήλικες κάτοικοι κατά βάση, ανησυχούν για την οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη, όπως σε ασθένεια ή ότι άλλο όταν και θα απαιτείται άμεση επέμβαση ή κλήση ασθενοφόρου, αφού οι προβληματικές τηλεφωνικές συνδέσεις δεν αποτελούν «σύμμαχο» σ' αυτή την περίπτωση.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Από 0,90€ έως 1€ η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Ήπειρο


Από 0,91€ λεπτά έως 0,95€ ανά λίτρο κυμαίνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα Γιάννενα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρατηρίου τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης. Από 94 λεπτά μέχρι 1 ευρώ κυμαίνονται οι τιμές στην Άρτα, ενώ στα 0,98 λεπτά διαμορφώνεται η τιμή στην Πρέβεζα και στα 0,975 στη Θεσπρωτία.

Σε διπλή συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων

Στις 7 σήμερα το βράδυ θα συνεδριάσει σε ειδική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων με θέματα την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων (ισολογισμοί- απολογισμοί) χρήσης 2010 των Δημοτικών Ενοτήτων Ιωαννίνων, Ανατολής, Παμβώτιδας και Περάματος και την έγκριση απολογισμού χρήσης 2010 Μπιζανίου και Νήσου.Στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνεδρίαση του σώματος, με 22 θέματα στην ημερήσια διάταξη, μεταξύ αυτών και η επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη.

Σοβαρό επεισόδιο με δυο τραυματίες στα Δολιανά Ιωαννίνων!

Μακελειό στα Δολιανά Ιωαννίνων, με δύο τραυματίες που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο!!!Όλα έγιναν αργά χθες το απόγευμα,όταν τρεις άνδρες που είχαν διαφορές μεταξύ τους, αποφάσισαν να συναντηθούν για να λύσουν τις διαφορές τους. Ο ένας όμως, είχε πάρει μαζί του, μία κυνηγετική καραμπίνα.Πρωταγωνιστές, ένας 26χρονος Αλβανός και δύο Έλληνες ηλικίας 26 και 30 ετών. Λίγα δευτερόλεπτα μετά την ένραξη του τσακωμού, ο 26χρονος Έλληνας έβγαλε το όπλο, πυροβόλησε και τραυμάτισε τους άλλους δύο και στο χωριό επικράτησε πανικός!!!Ο δράστης προσπάθησε να ξεφύγει αλλά λίγο αργότερα εντοπίστηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς.Το όπλο του κατασχέθηκε, ενώ οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Με εισήγηση για λήψη δανείου 1,5 εκ. €, συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο


Συνεδριάζει την προσεχή Τετάρτη 26 Οκτωβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, το οποίο μεταξύ άλλων πρόκειται να συζητήσει εκ νέου τη λήψη δανείου ύψους 1,5 εκ ευρώ, για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου.

Δημόσια Διαβούλευση για τις Λεκάνες Απορροής της Ηπείρου

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης για την κατάρτιση Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας.Με την κατάρτιση αυτών των Σχεδίων Διαχείρισης η Ελλάδα ολοκληρώνει την εφαρμογή των απαιτήσεων της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων (Οδηγία-Πλαίσιο για τα Νερά).Η διαδικασία αρχίζει με την κατάρτιση Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής των Υδατικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Τα Σχέδια αυτά αφορούν στην διαχείριση του συνόλου των υδατικών πόρων μεταξύ άλλων και των νομών Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας, Πρέβεζας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και σημαντικού ή μικρότερου μέρους των υδατικών πόρων των νομών Φωκίδας, Γρεβενών, Φθιώτιδας, Καστοριάς και Πιερίας.

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο του ΟΧΙ

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Έπους του ’40, ξεκίνησαν από χθες και αναμένεται να κορυφωθούν την προσεχή Παρασκευή.Ήδη χθες το βράδυ, η Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Cantus τίμησαν την επέτειο του ΟΧΙ, με μία εκδήλωση, πλημμυρισμένη από στίχους και μουσικές των μεγαλύτερων Ελλήνων ποιητών και συνθετών. Στο Καλπάκι διοργανώνονται και φέτος εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Έπους του 1940. Οι κύριες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην κοινότητα Καλπακίου την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα, εκδηλώσεις που συνδιοργανώνονται από το Δήμο Πωγωνίου, την Περιφέρεια Ηπείρου, την ΠΕΔ Ηπείρου, την VIIIη Μεραρχία και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλπακίου.Τα Καλπάκια θα κορυφωθούν με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου που θα αρχίσει στις 7:15 το απόγευμα και στην οποία θα πάρουν μέρος στρατιώτες της VIIIης Μεραρχίας, άνδρες, γυναίκες και παιδιά του Δήμου Πωγωνίου.

Εκδηλώσεις για τον Διονύσιο Φιλόσοφο


Εκδηλώσεις για τη ζωή και τη δράση του Διονυσίου Φιλοσόφου διοργανώνονται στα Ιωάννινα με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από το θάνατό του. Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, διοργανώνει σήμερα Δεύτερα 24 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 μ.μ., στην «Αίθουσα Κων. Κατσαρή» του Μεγάρου της, διάλεξη με ομιλητή τον Δημήτριο Παπάζη, αναπληρωτή καθηγητή στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, και θέμα: «Ο μεγαλομάρτυρας της ελευθερίας Διονύσιος ο φιλόσοφος».

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:Ανακαλούνται οι άδειες του προσωπικού στον τομέα καθαριότητας

Αγώνα δρόμου κάνει ο τομέας καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών προκειμένου να απομακρύνει τους τόνους απορριμμάτων που έχουν συγκεντρωθεί από τις ημέρες της απεργίας.Λόγω των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει αλλά και των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, ανακαλούνται όλες οι άδειες του προσωπικού στον τομέα καθαριότητας.Η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς η ευθύνη όλων έναντι του κοινωνικού συνόλου είναι τεράστια.

Εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας

Στις κάλπες προσέρχονται αύριο Τρίτη οι έμποροι της Άρτας οι οποίοι θα ψηφίσουν για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο σύλλογο καθώς και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία. Με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας καλεί τα μέλη του να προσέλθουν για να ψηφίσουν για εκλογή Δ.Σ. και Ελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδος και Νήσων και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Άρτας. Οι εκλογές θα γίνουν την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο ΚΡΟΝΟΣ (1ος όροφος) από 10:30 πμ έως 21:30 μμ.

Πυρκαγιά σε εργοστάσιο ξυλείας στο Μέτσοβο

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και απείλησε εργοστάσιο ξυλείας στο Μέτσοβο. Η φωτιά έκαψε τη στέγη και μέρος των εγκαταστάσεων του εργοστασίου, όμως χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Μετσόβου και Ιωαννίνων με πέντε οχήματα, δεν επεκτάθηκε στο υπόλοιπο εργοστάσιο. Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται, από τις αστυνομικές αρχές.

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας


Στην 22η Συνεδρίαση καλούνται να παραστούν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας, η οποία θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος, την Τετάρτη 26-10-2011 και ώρα 7:30μμ για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε 30 θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Εκδήλωση από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ηπείρου

Το Περιφερειακό τμήμα Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, διοργανώνει Επιστημονική Εκδήλωση την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και ώρα 8 το βράδυ,στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας με θέμα: «Η Οικονομική Κρίση και ο ρόλος του Τραπεζικού Συστήματος (Παρούσα κατάσταση και προοπτικές)». Ομιλητές θα είναι ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Παγκοσμίων Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας Ανδρέας Ανδριανόπουλος, η δημοσιογράφος Ζέζα Ζήκου και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Χριστοδουλάκης.

Επαφές των ΕΑΣ της Ηπείρου με φορείς και κόμματα για το μέλλον της ΔΩΔΩΝΗΣ


Οι Ε.Α.Σ. της Ηπείρου - μέτοχοι της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ μετά την κοινή συνεδρίαση με τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς της Ηπείρου και στα πλαίσια των κινήσεων και πρωτοβουλιών για τη μη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, ανακοίνωσαν ότι αρχίζουν τις επαφές τους για την προώθηση και στήριξη των θέσεών τους, κάνοντας αρχή με τα πολιτικά κόμματα και στη συνέχεια με τους βουλευτές της Ηπείρου.Εξ’ αλλου συνάντηση ενημέρωσης και συνεργασίας των μελών της Τοπικής Διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος με τους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Ηπείρου και του σωματείου εργαζομένων στη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., πραγματοποιήθηκε, με αφορμή της εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό ζήτημα της μεγάλης ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας.Το Οικονομικό Επιμελητήριο, δεσμεύθηκε «πως θα συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στη διαμόρφωση μιας κοινής συνισταμένης, που θα οδηγεί σε μια λύση προς την κατεύθυνση της μεταβίβασης της εταιρίας στους φυσικούς της φορείς», όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Κινδυνεύουν να βάλουν «λουκέτο» Καρδιοχειρουργική - Αγγειοχειρουργική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων!!!


Σε απαξίωση και, αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, τελικά σε «λουκέτο» οδηγούνται δύο από τις πλέον σημαντικές Κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, η Καρδιοχειρουργική και η Αγγειοχειρουργική. Αιτία η ελλιπέστατη στελέχωσή τους με ειδικευόμενους γιατρούς, που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα τόσο στο υπάρχον ιατρικό προσωπικό των Κλινικών, το οποίο έχει φτάσει στα όριά του, όσο και στην ίδια την εξυπηρέτηση των χιλιάδων ασθενών απ’ την ευρύτερη περιοχή που καταλήγουν σ’ αυτές.Ενοχλήσεις προς το Υπουργείο Υγείας έχουν γίνει κατά καιρούς για το συγκεκριμένο πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία ουσιαστική ανταπόκριση από την πλευρά του. Όσον αφορά την Διοίκηση του ίδιου του Νοσοκομείου, κάποιοι οι οποίοι γνωρίζουν καλά τα πράγματα σ’ αυτό, κάνουν λόγο για απουσία μέριμνας και άσκησης πίεσης προς το Υπουργείο, ώστε να στελεχωθούν οι δύο Κλινικές!

Η ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Μεγαλύτερο πρόβλημα εξαιτίας και της απουσίας ειδικευόμενων γιατρών αντιμετωπίζει σήμερα η Αγγειοχειρουργική Μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, η οποία καλύπτει έναν πληθυσμό 700.000 ανθρώπων, αφού παρακολουθεί σε τακτική βάση περίπου 500 ασθενείς, όχι μόνο από την Ήπειρο αλλά από ολόκληρη την Βορειοδυτική Ελλάδα (Καστοριά, Γρεβενά, Αγρίνο κ.λ.π.). Παράλληλα, πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 250 υψηλού κινδύνου χειρουργεία σε ετήσια βάση.Την Αγγειοχειρουργική στελεχώνουν αυτή τη στιγμή ο Διευθυντής της, αναπλ. Καθηγητής Μιλτιάδης Ματσάγκας και ένας επικουρικός Επιμελητής, η σύμβαση του οποίου όμως λήγει τον ερχόμενο Ιανουάριο, γεγονός που σημαίνει πως αν αυτή δεν ανανεωθεί, ο κ. Ματσάγκας θα μείνει εντελώς μόνος!

ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ…
«Η Αγγειοχειρουργική τηρεί ως τμήμα όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να έχει σήμερα τρεις θέσεις ειδικευομένων γιατρών και την σύστασή τους έχουμε ζητήσει ήδη από το 2008, καθώς είναι απαραίτητο αυτό το προσωπικό για την λειτουργία της Κλινικής εν γένει. Παρόλα αυτά δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από το Υπουργείο», τόνισε ο κ. Ματσάγκας.Ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το ίδιο θέμα με παράγοντες του υπουργείου Υγείας και στις αρχές του 2010, όμως του επισήμαναν ότι όλα τα ζητήματα αυτού του είδους έχουν… παγώσει και θα ρυθμιστούν συνολικά. Παρόλα αυτά, αν και πέρασαν δύο σχεδόν χρόνια, δεν έχει αλλάξει τίποτε και το πρόβλημα παραμένει!

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΛΟΒΕΡΔΟ…
Οι οχλήσεις συνεχίστηκαν και με πολυσέλιδη επιστολή που ο κ. Ματσάγκας απηύθυνε προς τον σημερινό Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, κοινοποιώντας την και στον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, όμως και πάλι δεν πήρε απάντηση. «Εγώ προσωπικά, λόγω των πολλών ακαδημαϊκών μου καθηκόντων στο Πανεπιστήμιο, δεν μπορώ να ασχολούμαι αποκλειστικά με το Νοσοκομείο. Φοβάμαι πως αν δεν ανανεωθεί η σύμβαση του σημερινού επίκ. Επιμελητή που διαθέτουμε, θα μείνω πάλι εντελώς μόνος στην Αγγειοχειρουργική», υπογράμμισε ο κ. Ματσάγκας, χωρίς να αποκλείει ακόμα και το κλείσιμο της Μονάδας, αφού και οι αντοχές του ίδιου έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.Όπως και να’ χει, οι ασθενείς είναι εκείνοι που πληρώνουν τελικά τη… νύφη, καθώς οι δυσκολίες στη λειτουργία της Αγγειοχειρουργικής παραμένουν. Πάντως υπάρχει ενδιαφέρον πανελλαδικά για τις θέσεις ειδικευόμενων γιατρών στην συγκεκριμένη Μονάδα. Είναι χαρακτηριστικό όμως το γεγονός ότι, ενώ πέρυσι προκηρύχθηκε μια θέση και ολοκληρώθηκε η κρίση, διορισμός δεν έγινε ποτέ (!), ενώ άλλες δύο θέσεις προκηρύχθηκαν τον Μάιο του 2010, όμως οι κρίσεις και γι’ αυτές εκκρεμούν, παρά το ότι αιτήσεις έχουν υποβάλλει αρκετοί γιατροί.

Η ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Εδώ και χρόνια ζητάει θέσεις ειδικευόμενων γιατρών και η Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, χωρίς όμως να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία έγκριση από πλευράς του Υπουργείου Υγείας. Έτσι, σήμερα η Κλινική διαθέτει μόνο έναν ειδικευόμενο, ο οποίος μάλιστα πρόκειται να φύγει σύντομα απ’ αυτήν!Αυτό σημαίνει ότι η Κλινική ήδη λειτουργεί με μεγάλες δυσκολίες, καθώς όλες τις επεμβάσεις καρδιάς πραγματοποιούν ή ο διευθυντής της, καθηγητής Στρατής Αποστολάκης ή ο αναπλ. καθηγητής Σταύρος Συμενελάκης. Και οι δυο βεβαίως έχουν και την ευθύνη μετεγχειρητικής παρακολούθησης των ασθενών, αφού δεν υπάρχουν άλλοι ειδικευμένοι γιατροί, ούτε όμως και ειδικευόμενοι. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που τονίζουν πως είναι ντροπή Πανεπιστημιακές Κλινικές - και μάλιστα τέτοιας σπουδαιότητας – που αν και εξ ορισμού δίνουν ειδικότητες, να μην έχουν οι ίδιες ειδικευόμενο ιατρικό προσωπικό.

ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ!
Στην Καρδιοχειρουργική του Πανεπ. Νοσοκομείου φτάνουν ασθενείς απ’ όλη την Δυτική Ελλάδα. Εξάλλου, είναι η μόνη που κάνει σήμερα επεμβάσεις bypass στην ευρύτερη περιοχή. Χωρίς το αναγκαίο προσωπικό είναι αδύνατο να ανταποκριθεί σ’ όλο αυτό τον όγκο δουλειάς. Αρκεί να σημειωθεί ότι σοβαρά προβλήματα υπάρχουν ήδη στο θέμα των εφημεριών, τις οποίες επωμίζονται υπό κανονικές συνθήκες οι ειδικευόμενοι. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τίποτε δεν αποκλείει σύντομα να μπει «λουκέτο» και στη συγκεκριμένη Κλινική, αφού οι γιατροί δεν θα αντέξουν για πολύ ακόμα!Πάντως, αρκετοί είναι εκείνοι που επιρρίπτουν ευθύνες στην Διοίκηση του Νοσοκομείου, σημειώνοντας πως δεν έχει πιέσει αρκετά για να πάρει θέσεις ειδικευόμενων, ενώ κάποιοι μιλούν ακόμα και για μεθοδευμένη απαξίωση των δύο Κλινικών.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Στις αρχές Δεκεμβρίου σε λειτουργία το ΚΗΦΗ του Δήμου Ιωαννιτών

Στις αρχές Δεκεμβρίου προγραμματίζει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Από Δευτέρα ξεκινούν οι εργασίες στον χώρο που έχει επιλεγεί, στην οδό Χριστοβασίλη 19, με στόχο την λειτουργία του Κέντρου το συντομότερο δυνατό.Το ΚΗΦΗ που θα λειτουργήσει από το δήμο Ιωαννιτών αναμένεται να απασχολήσει πέντε άτομα προσωπικό και να παρέχει φροντίδα σε 30 ηλικιωμένους. Η επιλογή τους έγινε με βάση το οικογενειακό εισόδημα, την οικογενειακή κατάσταση και την κατάσταση της υγείας τους.Το Κέντρο θα λειτουργεί καθημερινά από το πρωί μέχρι το μεσημέρι και θα παρέχει νοσηλευτική φροντίδα, φροντίδα για την ατομική υγιεινή και τους βασικούς κανόνες διαβίωσης, ενώ παράλληλα θα περιλαμβάνει σίτιση, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και ανάπτυξης λειτουργικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ιωαννιτών Φίλιππα Τσουμάνη, το ΚΗΦΗ θα αποτελέσει ένα βοήθημα για τους συμπολίτες που δεν μπορούν να φροντίσουν τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειάς τους, τουλάχιστον για κάποιες ώρες της ημέρας. Με την ένταξή τους στο Κέντρο αποτρέπεται η ιδρυματική περίθαλψη, καθώς οι ηλικιωμένοι μετά το μεσημέρι επιστρέφουν στο σπίτι τους, υπογράμμισε.Ο προϋπολογισμός του έργου, που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ, ανέρχεται σε 302.000 ευρώ για την ετήσια λειτουργία του Κέντρου. Το προσωπικό θα προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και αφορά 1 κοινωνικό λειτουργό, 2 κοινωνικούς φροντιστές, 1 νοσηλευτή και 1 βοηθό.Σύμφωνα με τον κ. Τσουμάνη οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από τα άτομα που τελικά συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Γι’ αυτό και έχει τεθεί ο στόχος την ερχόμενη χρονιά να αναπτυχθούν και άλλες παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν την παροχή φροντίδας και στήριξης σε όσους το έχουν ανάγκη.«Σίγουρα οι ανάγκες είναι περισσότερες από 30 άτομα. Όμως είναι η αρχή. Από την ερχόμενη χρονιά θα είμαστε καλύτερα, γιατί θα έχουμε και την φετινή εμπειρία», κατέληξε ο κ. Τσουμάνης.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ