Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

Ο Βαγγέλης Αργύρης στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος

Ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Περιφερειών που ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή, το πρωί για την ανάδειξη των 12 από τα 25 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης. Οι υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνονται αυτοδίκαια από τους 13 περιφερειάρχες.Η καταμέτρηση των ψήφων ανέδειξε ως πρώτη πολιτική δύναμη στην Ένωση το ΠΑΣΟΚ αφού κέρδισε 6 από τις 12 έδρες, δεύτερη δύναμη τη ΝΔ με 4 έδρες, ενώ από μία έδρα καταλαμβάνουν το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ.Τα ονόματα των εκλεγέντων είναι:
Από το ΠΑΣΟΚ: Α. Παπατόλιας-Θεσσαλία (106 ψήφοι), Β. Αργύρης-Ήπειρος (105 ψήφοι), Γ. Παπαϊορδανίδης-Δυτ. Μακεδονία (102 ψήφοι), Γ. Πασχαλίδης-Κεντρική Μακεδονία (102 ψήφοι), Τ. Χειβιδόπουλος-Πελοπόννησος (91 ψήφοι) και Στ. Χρήστου-Αττική (68 ψήφοι).
Από τη ΝΔ: Γ. Παυλίδης-Ανατολική Μακεδονία Θράκη (68 ψήφοι), Ν. Σφελινιώτης-Κεντρική Μακεδονία (58 ψήφοι), Π. Βογιατζής-Βόρειο Αιγαίο (56 ψήφοι) και Γρ. Ζαφειρόπουλος-Αττική (54 ψήφοι).
Από το ΚΚΕ: Ν. Καραθανασόπουλος (15 ψήφοι)
Από τη ΔΗΜΑΡ: Ν. Γαλανός-Αττική (8 ψήφοι)
Το 25μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΠΕ θα συγκληθεί εντός πέντε ημερών από την εκλογή του και με μυστικές ψηφοφορίες θα εκλέξει ξεχωριστά το προεδρείο του, δηλαδή τον πρόεδρο, τον Α' αντιπρόεδρο, τον Β' αντιπρόεδρο, τον γενικό γραμματέα και τον ταμία.

Ανακοίνωση της ΔΕΥΑΙ για τους λογαριασμούς

Τις τελευταίες ημέρες, με την παράδοση των λογαριασμών της ΔΕΥΑΙ, παρατηρήθηκαν από συμπολίτες μας, σημαντικές αποκλίσεις από τη συνήθη χρέωση.Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΙ ενημερώθηκε για το πρόβλημα και διαπίστωσε πως υπάρχουν λογαριασμοί με υψηλές χρεώσεις. Πρόκειται για πρόβλημα που οφείλεται στην αλλαγή λογισμικού της ΔΕΥΑΙ και θα αποκατασταθεί το προσεχές δίμηνο.Οι συμπολίτες που έχουν παραλάβει λογαριασμούς και διαπιστώνουν ότι η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη, παρακαλούνται να προσέρχονται στα γραφεία της ΔΕΥΑΙ, ώστε να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος και να πληρώνουν το ποσό που αντιστοιχεί την πραγματική κατανάλωση που έχουν.Να σημειωθεί ότι οι λογαριασμοί που φτάνουν είναι έναντι, κι αυτό γιατί το εξειδικευμένο προσωπικό της επιχείρησης, εξακολουθεί να εργάζεται στην εκκαθάριση των στάσιμων ρολογιών, τα οποία σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ξεπερνούν τα δυόμισι χιλιάδες.Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΙ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών για το πρόβλημα που έχει ανακύψει.

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας


Στην 22η Συνεδρίαση καλούνται να παραστούν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας, η οποία θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος, την Τετάρτη 26-10-2011 και ώρα 7:30μμ για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε 30 συνολικά θέματα της ημερήσιας διάταξης.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ:Πληροφορική με πτυχίο… Ιατρικής

Δεκαεννιά πτυχιούχοι τμημάτων Πληροφορικής ή Μηχανικών Πληροφορικής θέτουν θέμα νομιμότητας προσλήψεων εκτάκτων εκπαιδευτικών στο ΤΕΙ Ηπείρου προσθέτοντας ακόμα μια «πινελιά» στην πολύ κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, από πλευράς εκπαιδευτικού προσωπικού του ίδρυμα, ελέω μνημονίου και περικοπών. Οι πτυχιούχοι καταγγέλλουν ότι στην επιλογή των, λίγων ούτως ή άλλως, έκτακτων εκπαιδευτικών, προτιμήθηκαν υποψήφιοι μέχρι και με πτυχία… Ιατρικής από πτυχιούχους Πληροφορικής.«Με την παρούσα ενυπόγραφη αναφορά επιθυμούμε να καταγγείλουμε τη διαδικασία αξιολογικών κρίσεων και επιλογής επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών, η οποία ακολουθήθηκε στο τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Ηπείρου για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012» αναφέρουν οι επιστήμονες, στο έγγραφο που έχουν γνωστοποιήσει στη διοίκηση του ΤΕΙ από τις 12 Οκτωβρίου.Θέτουν ζήτημα νομιμότητας των επιλογών και εξηγούν τα σημεία στα οποία στηρίζουν την προσφυγή τους: Το πρώτο έχει να κάνει την καθαυτή διαδικασία η οποία είναι εντελώς παράτυπη, το δεύτερο αφορά τα επιστημονικά κριτήρια επιλογής του προσωπικού ενώ οι επιστήμονες ενημερώνουν ότι έχουν ήδη προβεί σε περαιτέρω ενέργειες.Πρώτον, καταγγέλλουν ότι η ανακοίνωση των αξιολογήσεων των υποψηφίων που έγινε στις 22 του περασμένου Ιουλίου, «δεν ήταν ούτε πλήρης, ούτε σύμφωνη με τα προβλεπόμενα από τη σχετική νομοθεσία. Οι πίνακες κατάταξης αποτελούνταν από κατατάξεις υποψηφίων ανά προσφερόμενο μάθημα και περιείχαν μόνο ονομαστικά τους υποψήφιους, χωρίς κάποια συνοδευτική πληροφορία που να τεκμηριώνει την κατάταξη». Επικαλούνται το Προεδρικό Διάταγμα 163 αρ. 2 για να ενισχύσουν την καταγγελία τους και συμπληρώνουν ότι, η προθεσμία υποβολής των ενστάσεων ήταν ουσιαστικά μόνο μια μέρα, τη Δευτέρα 25/7. «Κληθήκαμε να καταθέσουμε ενστάσεις χωρίς να γνωρίζουμε τα προσόντα των υπολοίπων υποψηφίων, έχοντας διορία μισής εργάσιμης μέρας και έχοντας την υποχρέωση να μεταβούμε μεσούντος του καλοκαιριού στην Άρτα» τονίζουν, προσθέτοντας ότι πολλοί εκ των υποψηφίων δεν μένουν καν στην Άρτα.

Ακόμα και… γιατροί;
Η σημαντικότερη καταγγελία τους, είναι ότι στον κατάλογο επιτυχόντων όχι μόνο υπάρχουν άτομα που δεν έχουν καν συναφή με την Πληροφορική βασικό τίτλο σπουδών, αλλά και συχνά, υποψήφιοι με πτυχίου Φυσικού για παράδειγμα, είναι ψηλότερα καταταγμένοι από πτυχιούχους Πληροφορικής. «Είναι ενδιαφέρον επίσης, το γεγονός ότι στις κατατάξεις που ανακοίνωσε το εν λόγω τμήμα, έχει αφήσει εκτός υποψηφίους που δήλωσαν ενδιαφέρον για μαθήματα τα οποία άπτονται της επιστήμης των Μαθηματικών, χωρίς να έχουν αντίστοιχο βασικό τίτλο σπουδών» συμπληρώνουν και δεν σταματούν εκεί: καταγγέλλουν ότι εκτός από όλα τα άλλα, αναγνωρίστηκαν από το ΤΕΙ ως «συναφείς με την πληροφορική» τίτλοι σπουδών από τμήματα όπως… Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Βιολογικών Εφαρμογών μέχρι και Ιατρικής. Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα παραπέμπουν σε απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2004 για αντίστοιχη περίπτωση στο ΤΕΙ Λάρισας το 2004, με την οποία τελικά δεν επιτράπηκε η πληρωμή των εκπαιδευτικών που προσλήφθηκαν με αυτό τον τρόπο. Οι υποψήφιοι ζητάνε από τη διοίκηση του ΤΕΙ να ελέγξει τις προσλήψεις, να τους δώσει τα πρακτικά του συμβουλίου του συγκεκριμένου τμήματος και επιφυλάσσονται για παν νόμιμο δικαίωμά τους.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ της ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας

Στον απόηχο μιας ακόμη αποτυχημένης διαδικασίας κινήθηκε τις προάλλες η συζήτηση για το Προεδρικό Διάταγμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ακολουθώντας την τύχη εκείνου του περασμένου Φεβρουαρίου. Με μια διαφορά, την υιοθέτηση του Περιφερειάρχη μιας νέας ισοπεδωτικής ρητορικής με την εισαγωγή ενός ιδιότυπου “περιβαλλοντικού” Δόγματος του ΣΟΚ για τα λιμνιαία πράγματά μας, με αφελείς εκβιασμούς, “ερασιτεχνικές” νουθεσίες και επικοινωνιακές αγριότητες.Είναι πλέον φανερό ότι οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες Φίλιος και Καχριμάνης μεγεθύνουν το ήδη έντονο φαινόμενο αστικοποίησης της ηπειρωτικής πρωτεύουσας με την έλλειψη ποιοτικού δημόσιου χώρου. Η πράσινη και η πολιτιστική επιχειρηματικότητα, τα θεματικά πάρκα οικολογικού ενδιαφέροντος και κοινωνικής εμπειρίας, και η οικολογοποίηση της ανάπτυξης είναι “φιλολογίες” γι’ αυτούς δίχως αντίκρισμα!… Η περιβαλλοντική ποιότητα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αγορέα ζήτηση τοπικών συμφερόντων και το αστικό αξιακό τους σύστημα…Σ’ οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη η λίμνη θ’ αποτελούσε τουριστικό περιβαλλοντικό πόλο στον οποίο θα συμμετείχε δημιουργικά η τοπική αυτοδιοίκηση και η παραγωγική ελίτ της τοπικής κοινωνίας και θα είχε στόχο την παροχή συμβουλών και προώθησης αποκλειστικά εκτός Ελλάδας τους ειδικούς “πελάτες” των διεθνών προορισμών.Αντ’ αυτού οι προτεραιότητες στο “Πασαλίκι” των Ιωαννίνων κινούνται σε ένα αναχρονιστικό πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού με τις πρωτόγονες και απλοϊκές λύσεις περιβαλλοντοκτόνου οράματος στήριξης και παραβίασης θεμελιωδών μας δικαιωμάτων. Με πρόσχημα τις θέσεις εργασίας και τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται και θίγουν το ίδιο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο της Περιφέρειας βλέπουμε ότι στην περιοχή μας αυτή η πολιτική φανερά πλέον δείχνει το χειρότερό της πρόσωπο.Χαρακτηρισμοί για το Π.Δ. από τον πρώτο τη τάξει πολιτικό άνδρα του Περιφερειακού Συμβουλίου κο Καχριμάνη όπως «…ήρθε το έκτρωμα που λέγεται Π.Δ.…» καθώς και η απαξίωση του αντιΠεριφερειάρχη κου Κολόκα των οικολογικών οργανώσεων είναι προκλητικοί…Όταν όλοι αυτοί οι επιστημονικοί φορείς είναι «αλληλέγγυοι» στην υπογραφή αυτού του Π.Δ. και αρωγοί ως προς ένα βιώσιμο ανθρώπινο πολιτισμό μέσω της προστασίας της λίμνης (Φορέας Διαχείρισης Λίμνης, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος, ΤΕΕ, Οικολογικές Οργανώσεις) φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι η λογική των τοποθετήσεων του κου Φίλιου και του κου Καχριμάνη διενεργείται ως επέκταση της ιδιοκτησίας του δήμου ή της Περιφέρειας με τα ανάλογα “πολιτικά οφέλη”! Η πράσινη πολιτική προτείνει ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ευημερίας με επιχειρηματικό μοντέλο δράσης που συνδέεται με τη διασφάλιση της κατάλληλης κοινωνικής προστασίας, της αλληλέγγυας οικονομίας και με την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της «μονοκαλλιέργειας» που δημιουργεί η τουριστική ανάπτυξη αστικού τύπου, δίχως την πολυπλοκότητα που διασφαλίζει η οικοανάπτυξη και αγροτουρισμός σε συνδυασμό με τον πρωτογενή τομέα (βλ. Αμφιθέα, Λογγάδες, Βασιλική, Καστρίτσα).

Προς τους κους Περιφερειάρχη και Δήμαρχο συνεπώς:
Υπάρχει και νομικό καθεστώς της λίμνης και Δίκαιο προστασίας για περιοχές Natura και Βιοποικιλότητας με εργαλεία άμεσης και έμμεσης παρέμβασης. Ή ηθελημένα το αγνοείται ή είστε ελλιπώς ενημερωμένοι.Οι βασικές πτυχές της εφαρμογής του Κοινοτικού δικαίου στην ελληνική δικανική τάξη παρουσιάζουν, είναι αλήθεια, μεγάλο έλλειμμα, το οποίο δεν μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε δημιουργικά, δεν θα ανεχθούμε όμως την συνταγματική εκτροπή των ιθυνόντων να επιβάλλουν ένα «status quo» άλλοθι στην οικιστική δραστηριότητα που αποκαλούν «νομιμότητα» ή «δέσμια αρμοδιότητα»…Ποιος είναι εκείνος που ανεβοκατεβαίνει στην Αθήνα στο Υπουργείο Πολιτισμού, στα γραφεία της Γ.Γ. κας Μενδώνη για τον αποχαρακτηρισμό της απαγόρευσης των 300 μ. υπέρ της οικιστικής δραστηριότητας;
1) Τίθεται θέμα εφαρμογής τουλάχιστον του άρθρου 28 του ν. 1650/86 και του άρθρου 29 του ν. 2971/01 περί των ποινικών κυρώσεων σε βάρος εκείνων που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και τον αιγιαλό με παράνομες πράξεις ή και παραλείψεις τους.
2) Απόφαση το ΣτΕ 3146/98 (παρέμβαση για τόπους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους)«…δέον να στηρίζεται εις πλήρως τεκμηριωμένην μελέτην λαμβάνουσα υπ’ όψιν αφ’ ενός μεν το δημόσιο συμφέρον το οποίον τας επιβάλλει, αφ’ ετέρου δε τας αρχάς προστασίας παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων τα οποία επηρεάζονται εξ’ αυτών, ήτοι τας αρχάς της διαφυλάξεως του αναγκαίου φυσικού κεφαλαίου, του σεβασμού της γεωμορφολογίας και του φυσικού αναγλύφου των ακτών και της μικρότερης δυνατής διαταράξεως των οικείων οικοσυστημάτων και της υδροδυναμικής των ακτών συμπεριλαμβανομένου και του σεβασμού του αισθητικού κάλλους αυτών, το οποίον αποτελεί πολύτιμον οπτικόν πόρον…»
3) Απόφαση του ΣτΕ 5448/96 (σχετ. με την προστασία αρχαιολογικών χώρων) με την οποία διαπιστώνεται η υποχρέωση της Διοίκησης να διαφυλάσσει την ιστορική και αρχαιολογική μορφή του αιγιαλού, για μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους…Ο σχετικός χαρακτηρισμός έχει συγκεκριμένες έννομες συνέπειες για την Διοίκηση και συγκεκριμένα «…έχει ως αναγκαία συνέπεια το μη επιτρεπτό της αλλοιώσεως των μορφολογικών, αισθητικών, και λοιπών στοιχείων της περιοχής τα οποία υπαγόρευσαν το χαρακτηρισμό αυτόν… δεν είναι, κατ’ αρχήν επιτρεπτή καμία επέμβαση… που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή των χαρακτηριστικών της περιοχής και την αλλοίωση του φυσικού της κάλλους, διότι τούτο μεν είναι προστατευτέο, ένεκα δε αυτού η περιοχή είναι λίαν ευπαθής…»
4) Απόφαση 1182/96 του ΣτΕ(η προστασία και διατήρηση των χαρακτηριστικών του τοπίου αποτελεί υποχρέωση της Διοίκησης),επιβάλλεται δε, η «…ειδική προστασία των εξαιρετικών ευπαθών οικοσυστημάτων, όπως είναι οι λίμνες και οι υγροβιότοποι. Στόχος της προστασίας αυτής αποτελεί η διατήρηση αναλλοίωτων στο διηνεκές των χαρακτηριστικών στοιχείων που συνθέτουν την φυσιογνωμία και την ιδιαιτερότητα των… η απαγόρευση κάθε δραστηριότητας ή παρέμβασης που μπορεί να βλάψει τις περιοχές αυτές αποτελεί υποχρέωση της Διοικήσεως που απορρέει αποκλειστικά από το Σύνταγμα…»
5) Απόφαση 20392/2001 και 6536, 6537/2004 του ΣτΕ(περί παραβίασης περιβαλλοντικών και πολεοδομικών διατάξεων)«…χωρίς τις απαιτούμενες εγκρίσεις και άδειες αποτελούν παραβίασης και συμβάλλουν στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της λίμνης… είναι προφανής η βαρύτητα της καταστροφικής επέμβασης στον περιβάλλον της λίμνης, καθώς μεταβάλλεται βίαια η φυσική μορφολογία και διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία της περιοχής, η οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας για παγκοσμίως απειλούμενα με εξαφάνιση είδη ορνιθοπανίδας…»
6) Οδηγία 79/409/ΕΟΚ ερμην. ΣτΕ 366/93 (περί διατηρήσεως των αγρίων πτηνών) όπου κρίνεται ότι «…τα κράτη μέλη υιοθετούν κατάλληλα μέτρα προς αποφυγήν της ρυπάνσεως ή της φθοράς των οικοτόπων και των ζωνών προστασίας ως επίσης και των επιζήμιων δια τα πτηνά διαταράξεων όταν αύται έχουν σημαντικάς συνεπείας εν σχέσει προς τους αντικειμενικούς στόχους προστασίας των εν λόγω ειδών…»
7) Οδηγία 76/409/ΕΟΚ ερμην. 772/92 (περί υποχρέωση της Διοίκησης για αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας)«…όπου θεσπίζονται αναγκαία μέτρα προς διαφύλαξιν, συντήρησιν και αποκατάστασιν των βιοτόπων και οικοτόπων.
8) Οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 79/409/ΕΟΚ σύμφωνα με τα οριζόμενα με το άρθρο 11 της από 28-12-98 Κ.Υ.Α.«…απαγορεύεται…η βλάβη ή καταστροφή των τόπων αναπαραγωγής ή των τόπων ανάπαυσης…», των ζωϊκών ειδών που διαβιούν στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 ενώ, σύμφωνα με τα άρθρα 9, 10 και 13 της ίδιας ΚΥΑ οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚ και του Υπουργείου Γεωργίας ασκούν εποπτεία και ελέγχους για την προστασία του τοπίου και τη διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας των κρίσιμων περιοχών.
9) Οδηγία 1785/2003 του ΣτΕ (υποχρεώσεις αρμοδίων περιφ. Υπηρεσιών)σε ότι αφορά Δίκτυα Φύσης 2000 έχει κριθεί σχετικά ότι οι ενταχθέντες στον Εθνικό κατάλογο τόποι απολαμβάνουν προστασίας, η οποία αποσκοπεί στην διασφάλισή της, την ικανοποιητική διατήρησή τους και να αποκλείουν την υποβάθμισή τους! με αποφάσεις 166/1997 της 18-3-1999/C, την απόφαση 374/1998 της 7-12-1999 της απόφασης 103/2000 της 30-1-2002 του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
10) Οδηγίες 97/11/ΕΕ και 96/61/ΕΕ (διαδικασία οριοθέτησης θεμάτων για τα υδατορέματα και άλλες διατάξεις)Κύριοι Δήμαρχε, Περιφερειάρχη, ένα ελάχιστο νομικό οπλοστάσιο προς (πάσαν χρήσιν) για όσους μεταχειρίζονται τη φύση σύμφωνα με τους στόχους τους, ερήμην της κοινωνίας, της αειφορίας και των συλλογικών ευθυνών.

Εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας


Στις κάλπες προσέρχονται την ερχόμενη Τρίτη οι έμποροι της Άρτας οι οποίοι θα ψηφίσουν για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο σύλλογο καθώς και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία.Με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας καλεί τα μέλη του να προσέλθουν για να ψηφίσουν για εκλογή Δ.Σ. και Ελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδος και Νήσων και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Άρτας. Οι εκλογές θα γίνουν την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο ΚΡΟΝΟΣ (1ος όροφος) από 10:30 πμ έως 21:30 μμ.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ:"Aξίζει να μας δοθεί η ευκαιρία από τον ελληνικό λαό"

«H Νέα Δημοκρατία διεκδικεί σήμερα την ευθύνη να εκπροσωπήσει και τους Έλληνες που είναι αγανακτισμένοι, αλλά κυρίως τους βουβούς Έλληνες που τόσα χρόνια δεν εκπροσωπούνταν ούτε καν από αυτήν».Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.,βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κώστας Τασούλας μιλώντας στη Βουλή κατά την συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.«Η Νέα Δημοκρατία σήμερα, διδαγμένη από τα λάθη της, στέκεται απέναντι στον ελληνικό λαό με έναν καινούργιο Αρχηγό, τον κ. Σαμαρά, και του λέει: «είμαστε εδώ, σταθερά, χωρίς δημαγωγία, χωρίς να υποσχόμαστε ότι χωρίς θυσίες θα σε βγάλουμε από την κρίση και σου λέμε ότι αυτή την εναλλακτική λύση εμείς μπορούμε να την παλέψουμε και αξίζει να μας δοθεί η ευκαιρία από τον ελληνικό λαό να την παλέψουμε αυτή την εναλλακτική λύση». Αυτή είναι η διαφορά μας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Γεωργίου Παπανδρέου, τρίτου πρωθυπουργού της οικογενείας Παπανδρέου στην περίοδο της πραγματικής Μεταπολιτεύσεως που διανύουμε και την οποία πρέπει να κρατήσουμε στα χέρια μας και να χειριστούμε.

Μικροεπεισόδια στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων


Πρωτοφανή επεισόδια έγιναν πριν λίγη ώρα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όταν ομάδα φοιτητών που ανήκουν στην αντιεξουσιαστικό χώρο, επιτέθηκαν σε μέλη του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ.Τελικά μετά από αρκετή ώρα, οι αντιεξουσιαστές αποχώρησαν και η ηρεμία αποκαταστάθηκε.

Κοντά στο 1 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ήπειρο

Από 89,8 λεπτά έως 1 ευρώ το λίτρο κυμαίνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα Γιάννενα,σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης. Παραμένουν πάντως τα προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς λόγω της απεργίας των τελωνειακών και των ρυθμίσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή για τη φορολογία και τη διανομή του πετρελαίου.Μέχρι 1 ευρώ φθάνουν οι ανώτερες τιμές στην Αρτα, 97 λεπτά στην Πρέβεζα.Τα φθηνότερα πρατήρια στα Γιάννενα πωλούν 89,8 λεπτά.

Μπράβο στην Ηπειρώτισσα Λούκα!

Πολλά λέγονται σήμερα για τη Λούκα Κατσέλη και πολλοί –άλλοι γνωρίζοντες και άλλοι όχι- αναλύουν τη στάση της στη Βουλή και εντρυφούν στην πολιτική της διαδρομή.Η Λούκα Κατσέλη έλκει την καταγωγή της από την Ήπειρο και συγκεκριμένα από το Δίλοφο Ζαγορίου.Κόρη των μεγάλων ηθοποιών Πέλου και Αλέκας Κατσέλη (το γένος Μαζαράκη) εκλέγεται στη Β’ Αθηνών.Παντρεμένη με τον Γεράσιμο Αρσένη και μητέρα δύο παιδιών.Στο κτήριο ΤΕΙ Ηπείρου στα Γιάννενα, η αίθουσα εκδηλώσεων φέρει το όνομα των γονιών της. Η Λούκα Κατσέλη και η αδελφή της Νόρα, γνωστή ηθοποιός, δεν έχουν κρύψει ποτέ την αγάπη τους για την ιδιαίτερη πατρίδα των γονιών τους.Μπράβο στην Ηπειρώτισσα Λούκα!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΑΣ:"Οφείλουμε όλοι σήμερα να υπερβούμε τον εαυτό μας"

Στην ολομέλεια της βουλής μίλησε ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας. Η ομιλία έγινε στα πλαίσια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία & άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου».O κ. Κατσύρας μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξης:"Να ζητήσουμε άμεσα λύσεις που ταυτόχρονα οδηγούν στη διάσωση του ευρώ και της ευρωπαϊκής ιδέας. Διότι το ελληνικό έγκλημα διαπράττεται, όχι μόνο εις βάρος του ελληνικού λαού, αλλά εις βάρος και των λαών της Ευρώπης που κινδυνεύουν.Σ’ αυτήν τη μάχη οφείλει να τους στηρίξει κι όχι να τους στοχοποιεί, όλο το πολιτικό δυναμικό της χώρας. Οφείλουμε όλοι σήμερα να υπερβούμε τον εαυτό μας. Στην εθνική προσπάθεια, νομίζω πως η δική μας στάση, η μόνη εθνικά σοβαρή στάση, είναι η ισχυροποίηση της δύναμης της ελληνικής Κυβέρνησης, όποια κι αν ήταν σήμερα. Είναι η μόνη στάση που μπορεί να την απελευθερώσει από μονόδρομους που δείχνουν άλλοι. Είναι η μόνη στάση που γεννά μία ελπίδα για τον τόπο".
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ….

Γράφει ο Ανδρέας Οικονόμου

Αυτή η κυβέρνηση έχει φθάσει πλέον στα όριά της. Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στις 20 Οκτωβρίου, βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε συνειδησιακό αδιέξοδο. Μια κυβέρνηση που αναγκάσθηκε να λειτουργήσει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, υπό το βάρος τεράστιων ευθυνών που έχουν να κάνουν ακόμη και με την ίδια την υπόσταση της πατρίδας μας. Είναι επιτακτική η ανάγκη τόσο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ όσο και η Κυβερνητική επιτροπή να δώσει εκείνες τις προτεραιότητες ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες κοινωνικής συνεννόησης, συνευθύνης και διεξόδου. Πρέπει να ξαναχτίσουμε το σπίτι μας, που λέγεται Ελλάδα. Πρέπει να βάλουμε εκείνα τα θεμέλια ώστε να αντέξουν το βάρος αρκετών ορόφων και να αντέχουν σε μελλοντικές σεισμικές δονήσεις.Έχει την δυνατότητα το ΠΑΣΟΚ αυτή την χρονική περίοδο και κάτω απ’ αυτές τις βάρβαρες συνθήκες να σχεδιάσει και να ολοκληρώσει τις εργασίες για την θεμελίωση της νέας Ελλάδας, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα που μας επιβάλλουν οι δανειστές μας και κάτω από την τεράστια κοινωνική πίεση; Γιατί σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, μέχρι να ολοκληρώσεις το νέο οικοδόμημα, ο λαός θα αναγκασθεί να επιβιώνει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.Υπάρχει σχέδιο το πώς θα κτισθούνε αυτά τα θεμέλια ή βαδίζουμε εμπειρικά; Φθάνει μόνο του το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει όλη την ευθύνη να ολοκληρώσει αυτές τις εργασίες; Ας μην είμαστε αιθεροβάμονες. Πιστεύω πως όχι. Θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ο πρωθυπουργός, χωρίς καμιά πολιτική ιδιοτέλεια, να ζητήσει και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να γίνουν από κοινού αρωγοί σ’ αυτή την τιτάνια προσπάθεια, αναλαμβάνοντας την ιστορική και πολιτική των ευθύνη. Μακριά από μικροκομματικές, λαϊκίστικες και αυτάρεσκες πολιτικές και πρακτικές. Θα πρέπει να καταλάβουν όμως ότι οι εκλογές δεν είναι πανάκια. Ίσως σ' αυτήν την περίοδο να εγκυμονούν κινδύνους. Κάποιους βέβαια μπορεί να τους ωφελήσει, αυξάνοντας την κομματική τους δύναμη. Θα δώσουν όμως διέξοδο; Πιστεύω πως όχι, γιατί το υπάρχον πολιτικό σύστημα βρίσκεται στα όριά του και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες η χώρα να εισέλθει σε μια χαώδη πολιτική περιδίνηση με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα έχει πάρει εθνικές διαστάσεις και θα πρέπει το υπάρχον πολιτικό σύστημα, λίγο πριν εκπνεύσει, να δώσει συλλογική διέξοδο. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσής του, συμπαρασύροντας μαζί του και την όποια κοινωνική συνοχή έχει απομείνει.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ:Δείχνουν την έξοδο στον Γιώργο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ informer

Ο βουλευτής Πρέβεζας Βαγγέλης Παπαχρήστος, ο άνθρωπος που αποτέλεσε τον πιο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού τα τελευταία είκοσι χρόνια και τάραξε τα νερά στο επιτελείο του με την ανεξαρτοποίησή του, σε μια συνέντευξη-εξομολόγηση.

Κύριε Παπαχρήστο, βλέποντας τις εξελίξεις, θα μπορούσε κανείς να πει ότι εσείς φύγατε νωρίς. Τι σας οδήγησε τότε στην ανεξαρτητοποίηση; Η διαφωνία σας με τα μέτρα ή η πρόβλεψή σας ότι δε θα βγάλουν πουθενά;
Ο Χρόνης Μίσσιος όταν έγραφε το «καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» ήθελε να τονίσει ότι ο απελθών σύντροφος δεν πρόλαβε, ευτυχώς για εκείνον, να δει και τα χειρότερα. Εγώ δεν είμαι απελθών, αλλά παρών, και ζω με όλους μαζί τα χειρότερα. Μίλησα από νωρίς γι αυτά, όχι γιατί ήθελα να παραστήσω τον μάντη κακών, αλλά γιατί η ανάλυσή μου έδειχνε ότι η κυβέρνηση είχε κάνει λάθος επιλογές. Προσπάθησα από την αρχή να δείξω το λαθεμένο των επιλογών και να προτείνω επανεξέτασή τους. Προειδοποιούσα ότι είναι ένα θέμα να δεχθείς τους όρους του τοκογλύφου και άλλο πράγμα να δεχθείς τη λογική του τοκογλύφου. Έδωσα χρόνο στη κυβέρνηση γι΄αυτή την επανεξέταση. Όταν καταψήφισα το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, σημάδι ότι η κυβέρνηση είχε αποδεχθεί πλήρως τη λογική του τοκογλύφου, ταυτόχρονα καταψήφιζα και την συνολική πολιτική κυβέρνησης. Με την διαγραφή μου η κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα και μιας άλλης επιλογής: ο αυταρχισμός, ο εκβιασμός και η καλλιέργεια φόβου θα ήταν οι μόνιμοι συνοδοί των αντιλαϊκών της πολιτικών.Συμπύκνωσα τότε τη στάση μου στη βουλή ως εξής : Δεν σας κατηγορώ απλά ότι τα μέτρα είναι άδικα. Αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι. Δεν σας κατηγορώ ότι τα μέτρα είναι αναποτελεσματικά. Δηλαδή προσπαθείτε, αλλά δεν σας βγαίνει. Σας κατηγορώ ότι με τα μέτρα που παίρνετε και με το τρόπο που επιχειρείτε να τα περάσετε βαθαίνετε την κρίση φορτώνοντας βάρη στο λαό και υπονομεύοντας τη θέση της χώρας. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης.

Επειδή ακούμε πολλά και διαβάζουμε περισσότερα. Το σχέδιο ήταν από την αρχή σε λάθος κατεύθυνση ή η ατολμία της κυβέρνησης να το εφαρμόσει, οδήγησε σε αποτυχία;

Να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα, ότι τα αποτελέσματα δείχνουν αποτυχία. Άρα, το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι επιβεβαιωνόμαστε εμείς και όχι εκείνος ο ανεκδιήγητος Παπακωνσταντίνου, που μας έλεγε ότι μέσα στο 2011 θα βγούμε στις αγορές. Τώρα, οι θιασώτες αυτής της πολιτικής, εγκλωβισμένοι στη λογική του μονοδρόμου ψάχνουν να βρουν την ερμηνεία της αποτυχίας σε αστοχίες, καθυστερήσεις και αντιδράσεις που εμποδίζουν την πλήρη εφαρμογή της πολιτικής τους. Επιχειρώντας να μας πείσουν ότι η πολιτική τους είναι σωστή, αλλά δεν παράγονται τα αναμενόμενα αποτελέσματα λόγω των αντιδράσεων, ενοχοποιούν την κοινωνία λέγοντας ότι φταίνε οι συντεχνίες και βγάζουν λάδι τις πολιτικές ηγεσίες που συμμετείχαν στο πάρτι, διαχειρίστηκαν τη δημόσια ζωή εγκλωβισμένοι στη διαπλοκή και υποταγμένοι στα ξένα και εγχώρια ιδιωτικά μεγάλα συμφέροντα. Εκείνους που συντήρησαν με το διάφορο ένα κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα, που έδωσαν προτεραιοτητα στη διάσωση των τραπεζιτών και όχι του τραπεζικού συστήματος. Και μας προτείνουν ως λύση να πατήσουμε “γκάζι και όχι φρένο”, επιμελώς ξεχνώντας ότι υπάρχει και η εκδοχή να “πάρουμε το τιμόνι αλλιώς”. Δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι η πολιτική τους ήταν μια λάθος συνταγή, στηριγμένη σε μια λάθος διάγνωση, και πως μόνο με την αλλαγή αγωγής θα αυξάνονταν οι δυνατότητες για θεραπεία. Αντιμετώπισαν την πνευμονία με συνταγή γρίπης. Η κυβέρνηση εμμένοντας στις επιλογές της, παρά τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, το μόνο που πέτυχε ήταν να χωθούμε ακόμη πιο βαθιά στη κρίση, να χάσουμε χρόνο, χρήμα και διαπραγματευτικά εργαλεία.

Πολύς λόγος γίνεται πλέον και μετά από τις δραματικές επιπτώσεις στο μέσο και χαμηλό εισόδημα του Έλληνα για το τι μπορεί ακόμα να μας συμβεί. Η κυβέρνηση όλο λέει ότι αυτά τα μέτρα είναι τα τελευταία και όλο βρίσκεται ενώπιον νέων διλημμάτων από την τρόικα. Θα σταματήσει πουθενά αυτός ο φαύλος κύκλος ή θα τίθενται συνεχώς νέα εκβιαστικά διλήμματα;
Η μείωση του μέσου και χαμηλού εισοδήματος του Έλληνα, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της κρίσης, αλλά και των πολιτικών επιλογών της δημοσιονομικής πειθάρχησης και της εσωτερικής υποτίμησης που έχει επιβάλει η πολιτική του μνημονίου. Στη κρίση πάντοτε πέφτουμε. Όμως το πρώτο μας μέλημα είναι να μη δημιουργηθεί αυτοτροφοδοτούμενος κύκλος προς τα κάτω. Η επιλεγείσα πολιτική όχι μόνο δε βάζει πάτο στο βαρέλι, αλλά δημιουργεί όλο και περισσότερο τις προϋποθέσεις για φαύλο κύκλο προς τα κάτω. Έτσι, σήμερα, δίπλα στον καθοδικό κύκλο εισοδημάτων με τα μέτρα που παίρνουν υποταγμένοι σε μια λογιστική λογική, αυξάνεται ο κίνδυνος ενός νέου καθοδικού κύκλου των τιμών των περιουσιακών στοιχείων δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως «αποπληθωρισμός του χρέους». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα, εκτός από το υψηλό δημόσιο χρέος, έχουμε και ένα υψηλό ιδιωτικό χρέος που υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ. Όσο μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα, όλο και περισσότεροι ιδιώτες θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, θα αναγκάζονται να βγάλουν στο σφυρί περιουσιακά τους στοιχεία, πράγμα το οποίο θα οδηγεί στη μείωση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων κ.ο.τ. καθεξής. Θα αυξηθούνε τα μη εξυπηρετούμενα χρέη τα οποία θα αποτελούν ένα επιπλέον παράγοντα υπονόμευσης της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος.Εάν οι δυο κύκλοι, ο καθοδικός των εισοδημάτων και ο καθοδικός των περιουσιακών στοιχείων συντονιστούν, τότε το πρόβλημα του δημόσιου χρέους, όχι μόνο θα είναι άλυτο, αλλά θα μοιάζει πολύ μικρότερο, δευτερεύον μπροστά στην κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας.Οι Ευρωπαίοι, μη δίνοντας ουσιαστική λύση στο πρόβλημα του χρέους, βάζοντας τη χώρα στην πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της εσωτερικής υποτίμησης, θέτουν στη χώρα κινούμενους στόχους που είναι προφανές ότι δεν θα επιτυγχάνονται, και άρα θα επαναλαμβάνονται τα εκβιαστικά διλήμματα. Αυτή η πολιτική προετοιμάζει το επόμενο μεγάλο δίλημμα: ή η Ελλάδα φεύγει από την ευρωζώνη ή πρέπει να δεχθεί να εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα σε ξένους επιτρόπους. Δηλαδή ή φεύγετε οικειοθελώς από την ΕΕ ή αναλαμβάνουμε εμείς τη διαχείριση της αποκρατικοποίησης της δημόσιας περιουσίας και την άσκηση και τον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής. Με θεσμικό πλέον μανδύα διαμέσου της αλλαγής των συνθηκών. Το δυστύχημα είναι και ότι ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, κ. Σημίτης, αντί να αρθρώσει επιχειρήματα ενάντια στο έωλο νομικά επιχείρημα ότι μπορεί να εκδιωχθεί μια χώρα από το ευρώ, το νομιμοποίησε αποδεχόμενος ότι ελεγχόμενη χρεοκοπία σημαίνει και οικειοθελή έξοδο της χώρας από το ευρώ. Οι ξένοι σταυροφόροι και οι εγχώριοι σωτήρες μετατρέπουνε την Ελλάδα σε ένα failed state στο πλαίσιο της Ευρώπης. Πρέπει να επισημάνουμε ότι μαζί με την οικονομία και η κοινωνία καταρρέει και ένας σημαντικός κρίκος της εθνικής μας ασφάλειας, αφού η χώρα μας χάραξε την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της ως μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης και με την διαπραγματευτική ισχύ που της έδινε αυτό. Αυτό δεν με ανησυχεί απλώς, με τρομάζει.


«Τα αποτελέσματα δείχνουν αποτυχία.Τώρα, οι θιασώτες αυτής της πολιτικής μάς προτείνουν ως λύση να πατήσουμε ¨γκάζι και όχι φρένο¨, ξεχνώντας επιμελώς ότι υπάρχει και η εκδοχή ¨να πάρουμε το τιμόνι αλλιώς¨».Είστε σε θέση να μας εκλαϊκεύσετε - ώστε να καταλάβουμε και στην πράξη, στην καθημερινότητά μας - τι θα σημάνει η εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου ή το βαθύτερο "κούρεμα" που όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι έρχεται;
Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου είχε παρουσιαστεί ως η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους της Ελλάδας και ως το τείχος που θα εμπόδιζε την εξάπλωση της κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Σήμερα αποδεικνύεται λειψή, αδυναμη να δωσει μια βιωσιμη λυση και ως προς τις δυο πτυχές.Όχι μόνο δεν καθησύχασε τις αγορές όπως φαίνεται απο τις επιθέσεις στις τράπεζες και τις πιέσεις στα ομόλογα χωρών του κέντρου πλέον, αλλά και δεν μειώνει το ελληνικό χρέος, ενώ βάζει την φύτρα μετατροπής του από ανεγγύητο σε εγγυημένο.Η ουσία της προτάσης είναι οτι αποτελεί τη δεύτερη φάση διάσωσης των τραπεζών σε βάρος της Ελλάδας και των Ευρωπαίων φορολογουμένων, και μάλιστα με το πρόσχημα να πληρώσουν οι τράπεζες!Ο πυρήνας της πρότασης ειναι οτι η αναδιάρθρωση 135 δις του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες με επιλογη μιας απο 4 εναλλακτικές προτάσεις που εξασφαλίζουν οτι το “κούρεμα” θα συγκρατηθεί στο 21%.Ενω φαίνεται οτι μειώνεται το ελληνικό χρέος, τελικά αυξάνεται, γιατι στα ψιλά γράμματα προβλέπεται οτι η Ελλάδα θα δανειστεί απο το EFSF για να αγοράσει ομόλογα μηδενικού τοκομερίδιου για να εγγυηθεί τα νέα ομόλογα και για να επανακεφαλαιοποιήσει τις ελληνικές τράπεζες.Οι δε πληρωμές τόκων για τα 135 δις θα αυξηθούν, εάν ληφθεί υπόψη ο δανεισμός για την αγορά των εγγυήσεων.Εάν πάρουμε υπόψη ότι η αγορά αποτιμά το ελληνικό χρέος στο 50% της τιμής, τότε γίνεται φανερό ότι οι τράπεζες είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι.Η Ελλάδα παίρνει για «ζαχάρωμα» στο χάπι ένα νέο δάνειο με επιτόκιο στο 3.5% και μεγάλη προθεσμία αποπληρωμής και μόνο επιμήκυνση του αρχικού δανείου και αυτά για να της μείνουν πόροι για να πληρώνει τους τόκους .Οι δε επίσημοι δανειστές της απο την μια διασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό τις τράπεζές τους με το μικρότερο οικονομικό και πολιτικό κόστος, απο την άλλη οι μεν μικροί παίρνουν εγγυήσεις, οι δε μεγάλοι- με πρώτη τη Γερμανία- εποφθαλμιουν τη διαχείρηση της Δημόσιας Περιουσίας και την επιβολή επιτροπίας με αναθεώρηση των συνθηκών.Η τρέχουσα συζήτηση για μεγαλύτερο “κούρεμα” του χρέους γίνεται σε ενα κλίμα όπου το “κούρεμα” απο διαπραγματευτικό εργαλείο της χώρας έχει μετατραπεί σε εργαλείο εκβιασμού της χώρας για να αποδεχτεί μειωτικές για την εθνική της κυριαρχία αποφάσεις.

Έχετε θητεύσει πολλά χρόνια δίπλα στον Γ. Παπανδρέου, παλαιότερα στο υπουργείο Εξωτερικών, και αργότερα στο ΠΑΣΟΚ. Τι νομίζετε ότι έκανε λάθος κύριε βουλευτά; Συμβουλεύθηκε λάθος άνθρώπους, για παράδειγμα; Η αξιωματική αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι σκοπίμως έβαλε τη χώρα στο ΔΝΤ...
Η πολιτική δεν εκτιμάται από τις προθέσεις, αλλά από τις επιλογές και τα αποτελέσματα που παράγει. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι επιλογές ήταν λάθος. Δεν ξέρω εάν ήταν προϊόν εξαρτήσεων , πιέσεων από ισχυρά συμφέροντα ή λαθεμένης εκτίμησης, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε πολιτική και γι’ αυτό επέλεξε και τους ανάλογους συμβούλους. Η επιλογή των συμβούλων -πολιτικών συμβούλων που κινούνταν στη λογική της επικοινωνιακής διαχείρισης του μονόδρομου- με τη σειρά της περιόριζε και τις δυνατότητες αλλαγών στην πολιτική. Το περιβάλλον του ηγέτη, όπως δείχνει και η Ιστορία, επηρεάζει την άσκηση της εξουσίας, διευρύνοντας ή περιορίζοντας την οπτική του. Είναι φυσικό να διερωτώνται όλοι αν επιτελεία του ύψους Παπακωνσταντίνου, Βάρτζελη, Δρούτσα θα μπορούσαν να επεξεργαστούν εναλλακτικές πολιτικές για τη χώρα. Όμως η ευθύνη εν τέλει βαραίνει εξ ολοκλήρου τον ίδιο τον ηγέτη.


«Εγχώρια ιδιωτικά συμφέροντα και πολιτικοί κύκλοι, βλέποντας το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους, απεργάζονται σενάρια που είναι κοντάστα όρια της δημοκρατικής εκτροπής και όχι της δημοκρατίας».

Ακούτε και εσείς τα διάφορα σενάρια περί συγκυβέρνησης, κυβέρνησης εθνικής ενότητας, πρόωρων εκλογών κλπ. Πείτε μου ειλικρινά. Πρώτον τι από όλα αυτά θα βοηθούσε την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη φάση και διακινδυνεύστε και μία πρόβλεψη, ως άνθρωπος που γνωρίζετε πολύ καλά τον πρωθυπουργό. Ποια προβλέπετε ότι θα είναι η δική του κίνηση;
Όταν ανάβει μια φωτιά άλλοι πάνε να τη σβήσουν κι άλλοι να ψήσουν το καφέ τους. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης ενός συστήματος επιβάλλει ελιγμούς με στόχο την επιβίωσή του. Εγχώρια ιδιωτικά συμφέροντα και πολιτικοί κύκλοι που συνδέονται μαζί τους, βλέποντας το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους και, στη προσπάθεια διατήρησης της κυρίαρχης θέσης τους, απεργάζονται σενάρια που είναι πιο κοντά στα όρια της δημοκρατικής εκτροπής και όχι της δημοκρατίας, είτε συγκυβερνήσεων είτε κυβερνήσεων προσωπικοτήτων «ειδικών» και «εμπείρων» χωρίς εκλογές. Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε έναν εφιαλτικό μονόδρομο για το λαό και αυτοί στους οποίους στηρίχθηκε του δείχνουν το δρόμο για την έξοδο. Μπορεί να το καταφέρουν, μπορεί και όχι. Ο ίδιος δε θα πέσει αμαχητί. Η χώρα, όμως, για να επιβιώσει πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση. Η λύση πρέπει να βρεθεί μέσα από δρόμους που η ίδια η δημοκρατία προβλέπει ,λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον του λαού και της χώρας και όχι τα ιδιωτικά ή πολιτικά συμφέροντα κάποιων.

Έχετε ακούσει τον κ. Σαμαρά και τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων, γνωρίζετε τις θέσεις τους. Ποια θα ήταν κατά τη γνώμη σας, η πολιτική εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να ξεκολλήσει την Ελλάδα από το τέλμα;
Ο κ. Σαμαράς μάς λέει ότι αποδέχεται τους στόχους του μνημονίου, αλλά διαφωνεί με το μείγμα πολιτικής που τους υπηρετεί και θα το επαναδιαπραγματευθεί. Δηλαδή έχει άλλη συνταγή για το κρυολόγημα ,αλλά δεν έχει συνταγή για την πνευμονία. Ο κ. Σαμαράς σε περίπτωση που εκλεγεί θα συνεχίσει με μεγαλύτερο αυταρχισμό την ίδια πολιτική και η φθορά στον ίδιο και στην ΝΔ θα είναι άμεση. Η χώρα χρειάζεται μια άλλη πολιτική ,όμως οι υπάρχουσες δυνάμεις αδυνατούν να την επεξεργαστούν και να τη στηρίξουν. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα περάσει από σαράντα κύματα για να σταθεί στα πόδια της.

Γιατί πιστεύετε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν κατάφερε να τα πάει καλύτερα από τον κ. Παπακωνσταντίνου; Έκανε λάθος ο πρωθυπουργός που τον εμπιστεύθηκεσε κεντρικό ρόλο;
Τα πρόσωπα μπορεί να άλλαξαν, η συνταγή όμως έμεινε η ίδια. Τόσο η αλαζονική “τεχνοκρατική” εφαρμογή της από τον κ. Παπακωνσταντίνου όσο και η αλαζονική “πολιτική” εκδοχή της από τον κ. Βενιζέλο έχουν τις ίδιες τις ίδιες δυνατότητες αποτυχίας. Το θέμα είναι να αλλάξει κατεύθυνση η οικονομική πολιτική ,μέσα από ένα νέο εθνικό σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης και τη σκληρή διαπραγμάτευση πάνω στη βάση του. Όσο αυτό δεν γίνεται ,θα συνεχίζει ο κατήφορος.

Εδώ και μήνες, λειτουργείτε ως ανεξάρτητος βουλευτής. Η ερώτηση είναι πολιτική και όχι προσωπική. Θα διεκδικήσετε και πάλι την ψήφο των πολιτών και ,αν ναι, θα είστε και πάλι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ;
Σας διαβεβαιώ ότι στην πολιτική θα με βρίσκετε διαρκώς μπροστά σας. Γιατί αυτός είναι τρόπος που σκέφτομαι και ζω από την εφηβεία μου. Όχι όμως απαραίτητα ως βουλευτή ή αξιωματούχο, αλλά ως ενεργό πολίτη που νοιάζεται για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Δεν καταψήφισα την κυβέρνηση για να διαπραγματευθώ το προσωπικό μου μέλλον, άρα έχετε ήδη την απάντηση.

Πολλοί συνάδελφοί σας φοβούνται πλέον να κυκλοφορήσουν στο δρόμο. Στην Αθήνα σας έχω δει πολλές φορές. Στην Πρέβεζα κυκλοφορείτε άνετα; Τι σας λέει ο κόσμος που συναντάτε;
Πράγματι ,βιώνω μια εξαιρετική σχέση με τον κόσμο, και μάλιστα όχι μόνο με τους ψηφοφόρους μου- τόσο στην Πρέβεζα όσο και στην Αθήνα. Ωστόσο ,το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Αυτό που με τρομάζει είναι η μεθοδευμένη επίθεση στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, που, πατώντας στη δικαιολογημένη οργή των πολιτών, θα οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα για τη δημοκρατική ζωή αυτού του τόπου. Όπως έχω δηλώσει ,από δω και πέρα βουλευτές στα κόμματα εξουσίας θα μπορούν να είναι μόνο οι πλούσιοι ή αυτοί που τα παίρνουν κάτω από το τραπέζι. Και θα διακινδυνεύσω την πρόβλεψη ότι στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, αυτή η χώρα θα αποκτήσει το χειρότερο πολιτικό προσωπικό που είχε από καταβολής ελληνικού κράτους, γιατί κανείς σοβαρός άνθρωπος που σέβεται την αξιοπρέπειά του δε θα είναι διατεθειμένος να εκλεγεί. Αυτό θα αποτελέσει πλήγμα για τη δημοκρατία μας.

Περνάς μόνο αν είσαι… ΠΑΜΕ

Με μια αψυχολόγητη απόφαση το ΠΑΜΕ προκάλεσε χθες το μεσημέρι ένταση όταν μέλη του έκαναν αλυσίδα για να μην περάσει η πορεία του Εργατικού Κέντρου από την κεντρική πλατεία. Εκεί, το ΠΑΜΕ είχε μεταφέρει την κινητοποίηση από το δημαρχείο κλείνοντας το δρόμο με απορριμματοφόρα του Δήμου και φορτηγά από νωρίς το πρωί.Όταν γύρω στις 12 το μεσημέρι έφτασε η πορεία 1.000 περίπου διαδηλωτών από το Εργατικό Κέντρο με επικεφαλής μαθητικό μπλοκ, η αλυσίδα που είχαν σχηματίσει μέλη του ΠΑΜΕ κινήθηκε εναντίον τους. Στη συνέχεια υποχώρησε μην επιτρέποντας στην πορεία να περάσει και ακολούθησε το αναπόφευκτο: το μπλοκ των αντειξουσιαστών προχώρησε και συγκρούστηκε με το ΠΑΜΕ, παίρνοντας μπροστά και όσους εκ των ψυχραιμότερων πήγαν να αποτρέψουν τη σύγκρουση. Στη συνέχεια, η πορεία του Εργατικού συνεχίστηκε από άλλο δρόμο, χωρίς να επεκταθούν τα επεισόδια, με το ΠΑΜΕ να συγκεντρώνει την οργή από μέλη της πορείας του Εργατικού, αλλά και οδηγούς ταξί και φορτηγών και μέλη του, κυρίως ηγετικά, να απαντάνε με κατηγορίες για «κουκουλοφόρους» και «προβοκάτορες». Η συνολική εικόνα ήταν αλγεινή, με τα ΜΑΤ να μην χρειάζεται καν να επέμβουν, αλλά να κοιτούν αμέτοχα από τη γωνία της Βλαχλείδη.Λίγο αργότερα και ενώ η πορεία του Εργατικού Κέντρου πέρασε από την κάτω πλευρά του πάρκινγκ, ένα κομμάτι της συγκρούστηκε ξανά με μέλη του ΠΑΜΕ στην πλευρά του Δικαστικού Μεγάρου. Αποτέλεσμα, ήταν ένα μέλος του ΠΑΜΕ να πάει στο νοσοκομείο, τραυματισμένο.Αυτή η εικόνα επισκίασε όλα τα υπόλοιπα, χθεσινά. Η πορεία του Εργατικού Κέντρου ήταν σαφώς μικρότερη (λίγο πάνω από τα 1.000 άτομα) από αυτή της Τετάρτης, ενώ το ΠΑΜΕ είχε «οχυρωθεί» από νωρίς το πρωί έξω από την περιφέρεια, τοποθετώντας τα φορτηγά και τα απορριμματοφόρα μόνο προς την κάτω πλευρά, της Μιχαήλ Αγγέλου, από εκεί που θα ερχόταν η πορεία του Εργατικού Κέντρου δηλαδή. Σημειώθηκαν μικροτραυματισμοί, κυρίως όσων βρέθηκαν «στη μέση» της συμπλοκής.

Μικρότερες οι πορείες
Στο μεταξύ, οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών φορέων έδειξαν χθες ένα σκεπτικισμό γιατί οι πορείες ήταν κατά πολύ μικρότερες από τις προχθεσινές, όπως επίσης και σχετικά μικρότερη ήταν η συμμετοχή στην απεργία. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νίκος Φασούλης ότι το μήνυμα του κόσμου είναι καθαρό σχετικά με την κυβερνητική πολιτική και ότι πολύς κόσμος «το σκέφτεται» πλέον να χάσει δύο συνεχόμενα μεροκάματα. Τόνισε πάντως ότι όσο εφαρμόζεται η συγκεκριμένη πολιτική, τόσο οι κινητοποιήσεις θα συνεχίζονται.Ο Εμπορικός Σύλλογος ευχαριστεί τους επιχειρηματίες της πόλης για τη συμμετοχή τους, η οποία ήταν μαζικότατη, στην κινητοποίηση της Τετάρτης. «Το μήνυμα που θέλαμε, το περάσαμε. Δυστυχώς, δεν πιστεύουμε ότι οι παραλήπτες έχουν τη διάθεση ή τη δύναμη να το επεξεργαστούν και να αλλάξουν το μίγμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουν και που οδηγεί τους πολίτες στη φτώχεια και στο κλείσιμο των καταστημάτων» τονίζει ο Εμπορικός Σύλλογος στην ανακοίνωσή του.Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων χαιρετίζει τη μεγάλη συμμετοχή στην προχθεσινή πορεία και «δίνει σύνθημα» για συνέχεια: «Τα Γιάννενα έζησαν την μεγαλύτερη κινητοποίηση της ιστορίας τους, και έστειλαν το σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση της υποτέλειας, των μνημονίων και της κοινωνικής χρεοκοπίας, πως είμαστε εδώ, στους δρόμους, τις πλατείες και τους χώρους δουλειάς» αναφέρει το κόμμα στην ανακοίνωσή του για την πορεία της Τετάρτης. Το Νέο Αριστερό Ρεύμα Ιωαννίνων χαιρετίζει, με ανακοίνωσή του, τη συμμετοχή του κόσμου στις πορείες και καταγγέλλει την ηγεσία του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ για «προβοκάτσια» και ότι με τη στάση του «έβαλε βούτυρο στο ψωμί των αντιεξουσιαστών. «Η προβοκατόρικη ηγεσία του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ προκάλεσε τους αναρχικούς για να γίνουν όλα όπως τα είχαν σχεδιάσει από το πρωί: να χτυπηθούν και να ‘τσιμεντώσουν’ τον κόσμο τους παίζοντάς το θύματα, ενώ είναι οι θύτες».Εντάσεις σημειώθηκαν και νωρίς το πρωί χθες στην «Πίνδο» όπου το ΠΑΜΕ «κατέβασε τους διακόπτες» Πάνω από 100 μέλη του «επενέβησαν» νωρίς το πρωί στο εργοστάσιο και αφού συγκρούστηκαν με υπαλλήλους της εταιρίας, πήραν μαζί τους εργαζόμενους στη συγκέντρωσή τους στην πλατεία, «επιτάσσοντας» το λεωφορείο της εταιρίας.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ:Σε λειτουργία ο σταθμός διοδίων στο Μαλακάσι σε λίγες ημέρες-Στις αρχές του 2012 ξεκινά η Τύρια

Τυπικές λεπτομέρειες, που άπτονται της δημοσίευσης της σχετικής ΚΥΑ στο ΦΕΚ, απομένουν πλέον, για να μπει «φρένο» στο... τσάμπα, κατά τη διέλευση οχημάτων από την Εγνατία Οδό με αντίτιμο που σε πρώτη φάση θα τιμάται στο ποσό των 2 ευρώ ανά διέλευση.Επί του πανευρωπαϊκού οδικού άξονα, προς στιγμήν, λειτουργεί μόνο ο σταθμός Πολυμύλου, στην Κοζάνη, αλλά σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών, προβλέπεται η σταδιακή ενεργοποίηση, έως τα μέσα του 2012, έξι νέων, προσωρινών, σταθμών διοδίων.Η αρχή πρόκειται να γίνει από τους 3 σταθμούς που έχουν εγκατασταθεί στις θέσεις Μαλακάσι (μεταξύ Μετσόβου και Γρεβενών), Ανάληψη (στο Στρυμόνα Θεσσαλονίκης) κι Αμαξάδες (μεταξύ Ξάνθης και Κομοτηνής), στους οποίους, ήδη, διενεργείται επιχείρηση δοκιμαστικής λειτουργίας.«Είναι θέμα ημερών να ξεκινήσει η κανονική λειτουργία» επισημάνθηκε στην εφημερίδα «Ημερησία» από αρμόδια πηγή, η οποία συμπλήρωσε πως δεν θα πρόκειται για ταυτόχρονο άνοιγμα, αλλά η ενεργοποίησή τους θα πραγματοποιηθεί τμηματικά, με μικρή χρονική απόσταση του ενός από τον άλλο. Βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού, εξάλλου, στα μέσα Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν και οι σταθμοί διοδίων στις θέσεις Τύρια (μεταξύ της Ηγουμενίτσας και των Ιωαννίνων) και Μουσθένη (Καβάλα), ενώ εντός του 2012 προγραμματίζεται η τοποθέτηση διοδίων και στη θέση Κλειδί (δεν περιλαμβάνεται στην ίδια ΚΥΑ με τους πέντε προηγούμενους), στην περιοχή της Ημαθίας.Το κόστος διέλευσης ορίστηκε στα 2 ευρώ και θα ισχύσει και στο σταθμό του Πολυμύλου, στον οποίο σήμερα οι οδηγοί καταβάλλουν 2,80 ευρώ ανά διέλευση. Από την 1η Απριλίου του 2012 όμως προβλέπεται αύξηση του αντιτίμου στα 2,40 ευρώ ανά διέλευση.

Ανάδοχος
Η λειτουργία του συστήματος των νέων προσωρινών σταθμών, που θα διατηρηθούν για όσο χρειαστεί να τοποθετηθούν τα ηλεκτρονικά διόδια στον άξονα, ανατέθηκε από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.», ύστερα από σχετικό διαγωνισμό και για μια διετία, στην εταιρεία «Αττικές Διαδρομές», η οποία διαθέτει εμπειρία από τη διαχείριση ανάλογου εγχειρήματος στην Αττική οδό στην Αθήνα.Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν στα 14 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο ανάδοχος το κέρδισε παρέχοντας σημαντική έκπτωση της τάξης του 40%. Σε κάθε σταθμό θα απασχοληθούν, ανάλογα την περίοδο, από 20 έως 30 άτομα. Τα προσδοκώμενα έσοδα αναμένεται να κινηθούν σε περίπου 60 εκατ. ευρώ ετησίως, με το κόστος συντήρησης να υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ.

Στεριώνει η γέφυρα Περιστερίου

Ελπίδες ότι θα παραδοθεί κάποια στιγμή στην κυκλοφορία και το τελευταίο τμήμα της Εγνατίας Οδού αφήνει η έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής των περιβαλλοντικών όρων για την αντιμετώπιση των γεωτεχνικών προβλημάτων στην γέφυρα Περιστερίου στον ποταμό Μετσοβίτικο.Πρόκειται για το τμήμα μήκους 250 μέτρων, το οποίο παραμένει κλειστό λόγω γεωλογικών ασταθειών και μετά από ένα μεγάλο διάστημα αδράνειας, κρίθηκε ότι είναι αναγκαία η δημοπράτηση μιας νέας εργολαβίας.
Το έργο θα γίνει με τον εγκιβωτισμό τμήματος του ποταμού με επίχωση εκατέρωθεν σε ύψος 8-10 μέτρα που θα λειτουργήσει ως αντίβαρο των κατολισθητικών φαινομένων που σημειώνονται εκατέρωθεν του ποταμού.Επίσης θα γίνει διευθέτηση του ποταμού πριν και μετά το παραπάνω σε μήκος 140 και 40 μέτρων αντίστοιχα σε ανοιχτές διατομές που εξασφαλίζουν την ομαλή ροή του ποταμού και την οριστική λύση στο μεγάλο πρόβλημα που υφίσταται σήμερα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 11 εκ. ευρώ.

Ένα έργο με ιστορία
Οι εργασίες στη γέφυρα T9-T11 της Εγνατίας Οδού στην περιοχή Περιστερίου, ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2006 στο πλαίσιο της εργολαβίας «Εγνατία Οδός: Κατασκευή τμήματος από έξοδο σήραγγας Τ8 έως Α/Κ Περιστερίου». Οι κατασκευαστικές εργασίες διήρκεσαν σχεδόν 4 χρόνια. Ο συμβατικός χρόνος περαίωσης των εργασιών είχε αρχικά προσδιορισθεί σε 28 μήνες, μέχρι 30-10- 2008, αλλά στη διάρκεια κατασκευής του έργου σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να δοθούν τρεις διαδοχικές παρατάσεις προθεσμιών.Η πρώτη δόθηκε μέχρι τις 31-12-2008, η δεύτερη μέχρι τις 31-12-2009 και η τρίτη μέχρι τις 31-3-2010. Οι καθυστερήσεις oφείλονταν, κατά κύριο λόγο, στην εμφάνιση δυσμενών γεωλογικών φαινομένων και γεωτεχνικών προβλημάτων. Τελικά οι εργασίες κατασκευής της γέφυρας T9 - T11 και της επιδομής της (εργασίες συναρμογής, ασφαλτοτάπητες κυκλοφορίας, οδοφωτισμός), ολοκληρώθηκαν στις 31 Μαΐου 2010.Ωστόσο, παρά τις σημαντικές γεωτεχνικές επεμβάσεις και τα μέτρα σταθεροποιητικού χαρακτήρα που εκτελέστηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2006 έως τον Σεπτέμβριο του 2009, οι μετακινήσεις δεν σταμάτησαν. Η ευρύτερη περιοχή εξακολουθούσε και κατά τη διάρκεια του 2010 να παρουσιάζει γεωτεχνικά προβλήματα (μετακινήσεις, βραδεία ολίσθηση του εδάφους) τα οποία επί σειρά ετών δεν είχαν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά.Για το συγκεκριμένο θέμα εκπονήθηκαν 17 γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες και τρεις μελέτες έργων αποστράγγισης με συνολικό κόστος των έργων αυτών ήταν 22,5 εκ. ευρώ. Ωστόσο, μετρήσεις στην περιοχή ανατολικά της γέφυρας κατά τη διάρκεια του έτους 2010, κατέγραψαν μετακινήσεις στο κυρίως επίχωμα της οδού που κατασκευάσθηκε κατά την περίοδο Ιούλιος 2008-Νοέμβριος 2008 και κατέδειξαν ότι τα μέτρα τα οποία είχαν ληφθεί δεν ήσαν επαρκή.Επιτακτική, συνεπώς, πρόβαλλε, και μετά την ολοκλήρωση των κυρίως εργασιών κατασκευής, η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, για πλήρη σταθεροποίηση του επιχώματος και της οδού. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την εφαρμογή των προσωρινών μέτρων, καταγράφεται σημαντική μείωση των μετακινήσεων στην περιοχή του επιχώματος, ανατολικά της γέφυρας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Προσλήψεις ατόμων στην Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ στα Γιάννενα


Την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικού τριακοσίων οκτώ (308) ατόμων ΔΕ Διανομέων, ανακοίνωσε η εταιρεία Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ. Οι προσλήψεις προβλέπονται για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών, για τα Κέντρα της εταιρείας Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ, που εδρεύουν ανά την επικράτεια.Οι προσλήψεις αφορούν τις πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Λάρισα, Ρόδος, Ιωάννινα, Τρίπολη, Καβάλα, Κέρκυρα, Κόρινθος, Αλεξανδρούπολη, Οινόφυτα, Λαμία, Χανιά.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.1 και να την υποβάλουν ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στη διεύθυνση: ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ ΑΕ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ(Τομέα Προσωπικού), Λ. Βουλιαγμένης 115-117 & Ηλία Ηλιού - 116 80, ΑΘΗΝΑ.Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 6073000. Αιτήσεις μέχρι 31/10/2011.

ΑΡΤΑ: Συμβολική κατάληψη του μουσείου απ’ τους εργαζόμενους στην Αρχαιολογία

Σε συμβολική κατάληψη - διαμαρτυρία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας προχώρησαν την Πέμπτη το πρωί οι εργαζόμενοι στην Αρχαιολογία Άρτας – Πρέβεζας στα πλαίσια της 48ωρης γενικής απεργίας. Πέρα από τα πολύ μεγάλα προβλήματα που απασχολούν όλη την κοινωνία, οι εργαζόμενοι στην Αρχαιολογία αγωνίζονται και για τα εξειδικευμένα ζητήματα του κλάδου τους, που έχουν να κάνουν με την κατάργηση του περιορισμού του 24μήνου. Ο Άρης Βάσιος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Αρχαιολογία Άρτας – Πρέβεζας και Αν. Γ.Γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο (ΠΟΕΙΔΔ) αναφέρθηκε και σε μία "κακή είδηση" που ήρθε προχθές από το Υπουργείο Πολιτισμού και με την οποία όπως είπε, σε νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί εντός του επόμενου μήνα, προβλέπεται διεύρυνση του ορίου προϋπηρεσίας από τους 24 στους 60 μήνες, και όχι άρση του 24μηνου, όπως ζητούν οι συμβασιούχοι της Αρχαιολογίας.

Σχέδιο για εταιρεία λαϊκής βάσης


Ιδιαίτερα έντονη είναι η κινητικότητα των τελευταίων ημερών και σε τοπικό επίπεδο γύρω από το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, ενώ αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΑΤΕ αναφορικά με την πρόσληψη συμβούλου που θα αναλάβει την διαδικασία πώλησης της εταιρείας.Έστω και με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση και ύστερα από μία περίοδο στην οποία, οι αντιφάσεις και οι διαφορετικές θέσεις και απόψεις ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της, διαφαίνεται στον ορίζοντα μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που επιχειρεί να συσπειρώσει τις διαφορετικές σε μεγάλο βαθμό θέσεις που εκφράζονται.Η πρωτοβουλία αυτή τελεί υπό την ομπρέλα του Οικονομικού Επιμελητηρίου, που ανέλαβε το τελευταίο χρονικό διάστημα να πραγματοποιήσει σειρά επαφών με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής, με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση μίας κοινής συνισταμένης που θα οδηγεί σε διαφορετική λύση από αυτή που θα έχει επιλέξει η ΑΤΕ.Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η μεταβίβαση της εταιρείας έναντι ενός λογικού αντιτίμου, στους φυσικούς της φορείς, μέσω της σύστασης μίας εταιρείας λαϊκής βάσης, που θα έχει τη δυνατότητα να εξαγοράσει το ποσοστό της ΔΩΔΩΝΗΣ που κατέχει η ΑΤΕ.Μεταφέροντας τις πρώτες σκέψεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την πρωτοβουλία αυτή, ο πρόεδρος Δημήτρης Φίλης τόνισε, πως θα κληθούν οι φυσικοί φορείς, δηλαδή οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, όλοι οι Συνεταιρισμοί στους οποίους μετέχουν παραγωγικές δυνάμεις, επιχειρήσεις και οργανωμένοι εκπρόσωποι φορέων από ολόκληρη την Ήπειρο, να συμμετέχουν στο νέο εταιρικό σχήμα.Η ευρύτατη διασπορά των εταιρικών μερίδων σε πρώτη φάση είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας, όπως επίσης και η συγκέντρωση ενός σεβαστού ποσού, στο οποίο αποτιμάται η αξία του κεφαλαίου της γαλακτοβιομηχανίας και το οποίο δεν ξεφεύγει πολύ από τα 20 εκ. ευρώ.Ο κ. Φίλης ξεκαθάρισε ότι εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, ορατό αποτέλεσμα θα υπάρχει σε διάστημα δύο μηνών, διευκρίνισε ωστόσο πως δεν πρόκειται το Επιμελητήριο και οι φορείς που συμμετέχουν να λάβουν μέρος σε οποιοδήποτε παιχνίδι υπερτίμησης της αξίας της γαλακτοβιομηχανίας.«Ήδη σήμερα η ΑΤΕ ζητά και περιμένει περισσότερα χρήματα από την πώληση της ΔΩΔΩΝΗ, από όσα είναι η αξία της Τράπεζας. Εμείς μιλάμε για ένα λογικό τίμημα με βάση τις έκτακτες συνθήκες, με βάση το καταστατικό και το οποίο δε θα είναι κατώτερο από την ονομαστική αξία των μετοχών», σημείωσε.Εκείνο που θα πρέπει βέβαια να διευκρινιστεί και το οποίο θα βρουν μπροστά τους οι φορείς της πρωτοβουλίας είναι οι πιθανότητες αποδοχής της προτεινόμενης λύσης από την ΑΤΕ, που ακολουθεί έναν τελείως διαφορετικό δρόμο.Είναι προφανές, ότι για να αποδεχθεί η ΑΤΕ μία τέτοια πρόταση, ακόμη και στην περίπτωση που συγκεντρωθεί και είναι διαθέσιμο ένα αξιοσέβαστο ποσό, θα απαιτηθεί πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση.Επομένως, σε αυτό το επίπεδο είναι μάλλον αυτονόητο ότι θα ζητηθεί από τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες να παρέμβουν. «Είμαστε αντίθετοι στις προθέσεις της ΑΤΕ να πουλήσει τη ΔΩΔΩΝΗ, γιατί εκτός από το καταστατικό έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης και τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, ότι η ΔΩΔΩΝΗ δεν πωλείται. Η ΔΩΔΩΝΗ προήλθε από τον κοινωνικό τομέα της ηπειρωτικής οικονομίας και όχι από κάποιο ρίσκο ενός ιδιώτη», σημείωσε ο κ. Φίλης.Επίσης, σε ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου τονίζεται πως η απόφαση της διοίκησης της ΑΤΕ να προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλου για την πώληση της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, των εργαζομένων της επιχείρησης, της τοπικής κοινωνίας, αλλά και γενικότερα της εθνικής οικονομίας και πρέπει άμεσα να ανακληθεί.

Μπαράζ επαφών από τις Ενώσεις
Την ίδια χρονική στιγμή με την ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου και τις δηλώσεις του κ. Φίλη οι ΕΑΣ της Ηπείρου, που είναι μέτοχοι της ΑΒΓΗ ΔΩΔΩΝΗ, σε δική τους ανακοίνωση κάνουν γνωστό ότι το επόμενο διάστημα ξεκινούν τις επαφές τους με τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές για την προώθηση και στήριξη των θέσεών τους. Όπως αποτυπώνεται στην ανακοίνωση, φαίνεται πως υπάρχει ένα κοινό μέτωπο, μετά την κοινή συνεδρίαση των Ενώσεων με τους Κτηνοτροφικούς Συνεταιρισμούς της Ηπείρου.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ