Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Διεγράφη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ η Λούκα Κατσέλη

Διεγράφη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ η Λούκα Κατσέλη,η οποία καταψήφισε το επίμαχο άρθρο 37 που αφορά στις συμβάσεις εργασίας,κατά κρίσιμη ονομαστική κατ' αρθρον ψηφοφορία που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ολομέλεια της Βουλής.Μιλώντας νωρίτερα από το βήμα της Βουλής η κυρία Καστέλη, είχε επαναλάβει ότι «αδυνατεί» να ψηφίσει το άρθρο 37 με τη μορφή που έχει. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, λαμβάνοντας το λόγο δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε «οριακές αλλαγές» στο άρθρο, εφόσον συνομιλήσει με την κυρία Κατσέλη και τον υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη, προκειμένου να μεταπειστεί η βουλευτής.Τελικά, η προσπάθειες αυτές δεν καρποφόρησαν και η κυρία Καστέλη είπε «όχι» στο άρθρο 37.

ΑΡΤΑ:Συμβολικός αποκλεισμός της γέφυρας και της εισόδου της πόλης


Συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα σήμερα στην Άρτα, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων κατά του πολυνομοσχεδίου, οι οποίες είχαν τη μορφή του αποκλεισμού δρόμων και έγιναν στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στις 10π.μ. οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Άρτας και από κει ξεκίνησαν διαφορετικές πορείες. Η πορεία του Ν.Τ. Άρτας της ΑΔΕΔΥ κατευθύνθηκε ως τον κόμβο Μπαρώνου, στην είσοδο της πόλης, όπου οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας για περίπου 20’. Οι δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου Άρτας και του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν πορεία μέσω της περιφερειακής οδού, η οποία κατέληξε στη γέφυρα Άρτας όπου οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας για περίπου 20’.

Οι "σερίφηδες" της Αριστεράς...

Τα σημερινά μικροεπεισόδια που σημειώθηκαν στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων,με αφορμή την κατάληψη που πραγματοποίησαν μέλη του ΠΑΜΕ στο κτήριο της Περιφέρειας Ηπείρου,ανέδειξαν-με τον χειρότερο τρόπο-για μια ακόμη φορά τα ολοφάνερα πολιτικά προβλήματα που υπάρχουν στα βασικά «ρεύματα» της Αριστεράς.Σε μία κρίσιμη περίοδο που το μνημόνιο επιβάλλει ενιαία πολιτική πρόταση, το σαράκι της πολυδιάσπασης συνοδεύει ως γενετικό χαρακτηριστικό τον χώρο.Δυστυχώς το ΚΚΕ,έχει εγκλωβιστεί στη λογική, ότι για όλα τα προβλήματα του κινήματος «την ευθύνη φέρουν οι πάσης απόχρωσης οπορτουνιστές» και θέτει σε δοκιμασία την απόρριψη κάθε πρότασης ενότητας στη δράση.Όλα αυτά μάλιστα,σε μια μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση!Τα σημερινά όμως..."παρατράγουδα",δικαιώνουν απόλυτα και την εκλεγμένη από τον Γιαννιώτικο λαό, Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών και τον δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο,οι οποίοι αποφάσισαν να μην λειτουργήσουν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου,κατά την διάρκεια της χθεσινής απεργίας.Αναμφησήτητα ήταν μια καθαρή και ειλικρινής απόφαση,η οποία δεν έδωσε το δικαίωμα στο ΠΑΜΕ να στησεί μια ακόμη..."πασαρέλα" στο δημαρχείο των Ιωαννίνων,εμποδίζοντας τους υπόλοιπους εργαζόμενους,άνεργους,συνταξιούχους,φοιτητές και μαθητές να διαδηλώσουν ελεύθερα.

ΝΑΡ:Προβοκατόρικη η ηγεσία του ΠΑΜΕ Γιαννίνων


Αυτό που δεν είχε ξανακάνει η ηγεσία του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ το έκανε. Απαγόρεψε το πέρασμα σε πορεία μαθητών, σωματείων, φοιτητών, εργαζόμενων και ανέργων στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ! Η μεγαλύτερη προβοκάτσια που έστησε ποτέ η ηγεσία του ΚΚΕ έγινε στα Γιάννενα, όπου με περίσσιο θράσος απαγόρεψε στη μεγάλη πορεία της Πέμπτης 20 Οχτώβρη να περάσει από την κεντρική πλατεία με το έτσι θέλω, βάζοντας βούτυρο στο ψωμί των αντεξουσιαστών. Ακολουθώντας κατά πόδας την περικύκλωση της βουλής που άφησε τους βουλευτές να πάνε να ψηφίσουν.... Έστησαν τα επαγγελματικά τους στελέχη, γιατί άλλο κόσμο δεν είχαν, μπροστά σε μαθητικά μπλοκ απαγορεύοντας το πέρασμα και προστατεύοντας κανείς δεν ξέρει τι (ίσως την Περιφέρεια του αγαπητού τους Καχριμάνη).Η προβοκατόρικη ηγεσία του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ προκάλεσε τους αναρχικούς για να γίνουν όλα όπως τα είχαν σχεδιάσει από το πρωί: να χτυπηθούν και να «τσιμεντώσουν» τον κόσμο τους παιζοντάς το θύματα, ενώ είναι οι θύτες.Καταγγέλλουμε την ηγεσία του κόμματος για την προβοκατόρικη και εχθρική προς το κίνημα στάση της. Καταγγέλλουμε και όσους χτύπησαν στελέχη σωματείων και συλλόγων που μπήκαν στη μέση να σώσουν την πορεία...Καλούμε τον κόσμο του ΚΚΕ, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, να ζητήσει εξηγήσεις από την ηγεσία τους, η οποία την πιο κρίσιμη στιγμή του κινήματος κάνει αλυσίδες με τραμπούκικα, επαγγελματικά στελέχη, απέναντί του. Αντί ενωμένα με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα να οργανώσει την ανατροπή της κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

ΝΑΡ-νεολαία ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Τη Δευτέρα στις επτά το βράδυ θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Η συνεδρίαση είναι ειδική με θέματα την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων (ισολογισμοί- απολογισμοί) χρήσης 2010 των Δημοτικών Ενοτήτων Ιωαννίνων, Ανατολής, Παμβώτιδας και Περάματος και την έγκριση απολογισμού χρήσης 2010 Μπιζανίου και Νήσου.Στις οκτώ το βράδυ, της ίδιας ημέρας, θα πραγματοποιηθεί δεύτερη συνεδρίαση του σώματος, με 22 θέματα στην ημερήσια διάταξη, μεταξύ αυτών και η επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη.

Μιχ. Κατσάνος : Δεν καταλαβαίνω γιατί κ. δήμαρχε συνεχώς με απαξιώνετε…


Αναμενόμενη ήταν η έκρηξη του πρώην δημάρχου Ευρυμενών κ. Μιχ. Κατσάνου κατά του κ. Ρογκότη στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο. Και λογικό είναι αφού “το τρις εξαμαρτάνειν ούκ ανδρός σοφού”.Ο κ. Κατσάνος παρακολουθούσε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μαζί με τον κ. Παργανά και τον κ. Σιαπατόρη. Και παίρνοντας το λόγο, απευθύνθηκε σε εντονότατο ύφος προς τον δήμαρχο κ. Ρογκότη γιατί διαρκώς τον απαξιώνει ως πρώην δημοτική αρχή του Δήμου Ευρυμενών.Βέβαια ο κ. Ρογκότης απέφυγε να ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά, αφού ακολουθούσε το θέμα του αιολικού του Κασιδιάρη, όπου ο πρώην Δήμος Ευρυμενών για το υδροηλεκτρικό της Κληματιάς συμφώνησε 8 % ετησίως και μετά από 10 χρόνια 12 %, ενώ ο κ. Ρογκότης για τον Κασιδιάρη είπε ναι στη ΜΠΕ για μόλις 1,7 % !!!Δεν το απέφυγε όμως αμέσως μετά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Π. Παππάς, ο οποίος όταν...κάποια στιγμή μίλησε ο κ. Κατσάνος, του είπε απαξιωτικά ότι “σαν δάσκαλος πρέπει να γνωρίζει ότι οι μαθητές πριν μιλήσουν ζητάνε το λόγο από το δάσκαλο…”, δηλαδή σηκώνουν το δάχτυλο… Ντροπή λέμε εμείς για την συμπεριφορά του κ. Π. Παππά σε έναν πρώην δήμαρχο και συντοπίτη του…Στο θέμα για τα δημοτικά τέλη ο δήμαρχος κ. Ρογκότης αναφέρθηκε πάλι σε …κάποια χωριά που οι πρώην δήμαρχοι είχαν μηδέν (0) τετραγωνικά στη ΔΕΗ, λέγοντας ότι δεν μπορεί κάποιοι να είναι εξυπνότεροι. Υπενθυμίζουμε ότι σε προηγούμενες συνεδριάσεις ο κ. Ρογκότης είχε κατηγορήσει πάλι ευθέως τον κ. Κατσάνο ότι δεν είχε δώσει στη ΔΕΗ τα τετραγωνικά μέτρα των οικοδομών (και τώρα κάποιοι δημότες γλύτωσαν το χαράτσι του Βενιζέλου). Ο κ. Κατσάνος από την πλευρά του αυτά τα έχει αποκαλέσει παραμύθια…Ανάλογο θέμα είχε δημιουργηθεί άλλες δύο φορές παλιότερα.Τη πρώτη όταν πάλι ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Π. Παππάς (με την ανοχή του κ. Ρογκότη) κατηγόρησε τον κ. Κατσάνο ότι δεν μερίμνησε για κάποιες υποτροφίες μελέτες κλπ που έπρεπε να κάνει ο εργολάβος του υδροηλεκτρικού.Την δεύτερη όταν ο κ. Ρογκότης κάλεσε τον κ. Π. Παππά να απαντήσει σε ερώτηση του κ. Βλέτσα για το σύνδεσμο παρακαλάμιων δήμων (που προηγούμενος πρόεδρός του ήταν ο κ. Κατσάνος) και ο κ. Παν. Παππάς είπε ότι “πασχίζουμε να τον κάνουμε σύνδεσμο. Θέλουμε πολλή δουλειά ακόμη. Ανύπαρκτη ήταν η οργάνωσή του. Ανύπαρκτα τα στοιχεία που έχει. Ούτε για τον Καλαμά, ούτε καν ΑΦΜ. Απεναντίας, στοιχεία έχει ο σύλλογος φίλων του Καλαμά” κατηγορώντας ευθύτατα τον κ. Μιχ. Κατσάνο.


Έκθεση μνήμης και τιμής στον Κώστα Μπαλάφα

Τον μεγάλο δάσκαλο της ελληνικής φωτογραφίας, τον Ηπειρώτη φωτογράφο της αντίστασης και του κοινωνικού προβληματισμού τιμά ο Δήμος Ιωαννιτών.Στη μνήμη του Κώστα Μπαλάφα, διοργανώνεται στο ισόγειο της Δημοτικής Πινακοθήκης, φωτογραφική έκθεση με θέμα: «Κατοχή και Αντίσταση, ημέρες μνήμης».Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 19:30.Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 3 Νοεμβρίου 2011.Στο χώρο της Πινακοθήκης θα ανοίξει βιβλίο συλλυπητηρίων.

Κατάληψη της Περιφέρειας Ηπείρου από το ΠΑΜΕ


Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και στα Γιάννενα. Σήμερα τα μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία της Περιφερείας Ηπείρου στην κεντρική πλατεία.Αυτή την ώρα φτάνει στην πλατεία και η πορεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

ΟΙ (ΤΡΙΤΟ)ΕΓΓΥΗΤΕΣ

Αυτό που δεν έχουν καταλάβει μερικοί, είναι ότι για την Διεθνή των Τοκογλύφων , οι Γερμανοί, οι Γάλλοι , οι Ολλανδοί γενικά τα εκατομμύρια των λαών της Ευρωζώνης (θα μπορούσαμε άνετα να προσθέσουμε κι άλλους λαούς) είναι οι (τρίτο)εγγυητές όλων των δανείων που έχουν συνάψει αυτοί οι τοκογλύφοι με το Α η Β κράτος-μέλος της ΕΕ.(για να περιοριστούμε μόνο σ αυτά τα κράτη). Προχωρώντας ακόμη πιο πέρα μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτά τα εκατομμύρια είναι και ο κύριος στόχος τους. Έτσι βρισκόμαστε στο πιο περίεργο φαινόμενο, όχι μόνο να μην έχουν καν ερωτηθεί οι λαοί που πήραν τα δάνεια (π.χ ο Ελληνικός), αλλά ούτε και οι (τρίτο)εγγυητές. τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων (Αμερικανών κλπ),Σιγά μην δεν είχαν υπολογίσει οι κύριοι αυτοί εκ των προτέρων ότι π.χ οι Έλληνες είναι αδύνατον να επιστρέψουν τα δάνεια , αυτό και μια νοικοκυρά θα μπορούσε να το ειχε προβλεψει, αλλά ήταν σίγουροι ότι θα τα πληρώσουν οι (τρίτο)εγγυητές. Σε αυτήν ακριβώς την φάση βρισκόμαστε τώρα, τώρα ξεκινάει η τελική τους επίθεση , ενάντια σ αυτά τα εκατομμύρια!Ένα από τα όπλα τους (υπάρχουν πάρα πολλά ) είναι , όσον αφορά εμάς, και ο ανθελληνισμος, Αν είναι δυνατόν οι λαοί της Ευρώπης, της Υφηλίου , να πιστέψουν ότι ο Ελληνικός λαός ήταν ο κερδισμένος, όταν εν αγνοία του, έπαιρνε τα δάνεια !Οι τελευταίες κινητοποιήσεις σε 83 πρωτεύουσες του κόσμου, δείχνουν ότι κάτι αρχίζουν να υποψιάζονται τα εκατομμύρια των αγανακτισμένων όπου γης, και δεν αποκλείεται ( για έρθουμε στα δικά μας), ο ανθελληνισμος να μετατραπεί σε φιλελληνισμό, η για να το πάμε πιο μακριά να συντελέσει στην δημιουργία μιας (Χ,Υ και γιατί όχι μιας Πέμπτης) Διεθνούς (των αγανακτισμένων?), που μπροστά της η Διεθνής των Τοκογλύφων θα βαρέσει άτακτη οπισθοχώρηση !


Βοστινιώτης Παναγιώτης

Μέλη του ΠΑΜΕ κατέλαβαν το κτήριο της Περιφέρειας στην Ηγουμενίτσα!Υπό κατάληψη βρίσκεται αυτή την ώρα το κτήριο της Περιφέρειας στη Ηγουμενίτσα από μέλη του ΠΑΜΕ.Τα μέλη του ΠΑΜΕ νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο της Περιφέρειας και απέκλεισαν τις δύο εισόδους του.Στη συνέχεια κατέλαβαν το κτήριο και ανήρτησαν πανό.

ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

«Σκάλωσε» στο καταστατικό το Μουσείο Αγάπιου Τόλη«Σκάλωσε» για ουσιαστικούς λόγους, στο Υπουργείο Οικονομικών η σύσταση του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιου Τόλη» στους Κήπους Ζαγορίου.Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων, εκτιμά ότι το Άρθρο 3, υπ’ αριθ. 41698/16.5.2011 της Συμβολαιογραφικής Πράξης, του Συμβολαιογράφου Ιωαννίνων κ. Παύλου Κίτνη, που αφορά τη σύσταση του Ιδρύματος, δεν καλύπτει τις αναγκαίες και απαραίτητες προϋποθέσεις, που απαιτούν οι σχετικές διατάξεις της ισχύουσας Νομοθεσίας.Συγκεκριμένα, το επίμαχο άρθρο, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής: «Περιουσία του ιδρύματος αποτελούν η κινητή περιουσία του ιδρυτού που βρίσκεται μέσα στο κτίριο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και όποια άλλη κινητή περιουσία του ιδρυτού κριθεί από τον ίδιο ότι είναι απαραίτητο να εισφέρει, προκειμένου να εκπληρωθεί ο σκοπός του Ιδρύματος, δηλαδή η λειτουργία Λαογραφικού Μουσείου. Η εισφερόμενη περιουσία θα καταγραφεί από τους αρμόδιους Φορείς, με επιμέλεια του ιδρυτού και του Ιδρύματος, μετά τη σύσταση και δημοσίευση του παρόντος. Η πράξη της καταγραφής και τα συνοδευτικά της έγγραφα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρόντος καταστατικού...».
Τα εύλογα ερωτήματα του Υπουργείου Οικονομικών είναι:
• Ποια είναι ακριβώς η «προίκα» του Ιδρύματος;
• Ποια είναι, συγκεκριμένα, η κινητή περιουσία του Αγάπιου Τόλη που βρίσκεται μέσα στο κτίριο που χρηματοδοτήθηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Τα αναγραφόμενα, εν προκειμένω, στη Συμβολαιογραφική Πράξη είναι αόριστα!
Σ’ αυτό το κτίριο, λένε παράγοντες του Δήμου Ζαγορίου, που γνωρίζουν «από πρώτο χέρι» το θέμα, «έχουν μεταφερθεί πρόσφατα εκθέματα ευτελούς αξίας! Με αυτά τα ...περιουσιακά στοιχεία – προσθέτουν – θα λειτουργήσει το Ίδρυμα; Τα εκθέματα, σημαντικής αξίας, βρίσκονται σε χώρους άλλων κτιρίων του Αγάπιου Τόλη...».
Έγκριτος Ζαγορίσιος Νομικός δήλωσε τα ακόλουθα:
«Ένα κοινωφελές Ίδρυμα πρέπει, σύμφωνα με το Νόμο, να έχει ιδιόκτητα περιουσιακά στοιχεία, ώστε να καλύπτει τις λειτουργικές του ανάγκες. Κάτι τέτοιο, δεν αναφέρεται, συγκεκριμένα, στο άρθρο 3 της Συμβολαιογραφικής Πράξης.
Ο ίδιος, ο ιδρυτής, δεν έχει, εκ των πραγμάτων, τη δυνατότητα να κρίνει «ποία άλλη κινητή περιουσία είναι απαραίτητη να εισφέρει, προκειμένου να εκπληρωθεί ο σκοπός του Ιδρύματος, δηλαδή η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου». Άλλοι έχουν τη δυνατότητα και τη γνώση να αποφανθούν. Η Συμβολαιογραφική Πράξη είναι, κατά την άποψή μου, ελλειπής».

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, τι μέλλει γενέσθαι;
Αξιωματούχοι του Δήμου Ζαγορίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαγορίου λένε «Ανησυχούμε για την πορεία του θέματος, που απασχολεί τα μέγιστα τους κατοίκους της περιοχής μας. Το λόγο έχουν πλέον ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου, που είναι και μέλη του υπό σύσταση Ιδρύματος. Οι ίδιοι (υπάρχουν νομικές υπηρεσίες;) έχουν εκ του Νόμου – και έναντι των Ζαγορίσιων – υποχρέωση να επιληφθούν άμεσα και να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος». Υπογραμμίζεται ότι οι αγρίως φορολογούμενοι πολίτες, κατέβαλαν συνολικά για το Λαογραφικό Μουσείο «Αγάπιος Τόλης» ένα εκατομμύριο περίπου ευρώ!

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ποδηλατοδρομία-Γύρος Λίμνης από το ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων


«ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»,είναι το μήνυμα με το οποίο η Βραδινή Κοινότητα του ΚΕΘΕΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ θα γιορτάσει αυτή την μέρα στην ποδηλατοδρομία που θα πραγματοποιήσει στις 23 Οκτωβρίου ημέρα Κυριακή και ώρα 10:00 π.μ, με σημείο εκκίνησης την κεντρική πλατεία Ιωαννίνων. Στόχος είναι να γίνει γνωστό και στους υπόλοιπους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, για τον αγώνα της Ζωής, μέσα από την Βραδινή Κοινότητα που λειτουργεί στα Γιάννενα για Φοιτητές και Εργαζόμενους.Η διαδρομή έχει ως εξής:Εκκίνηση από την Κεντρική Πλατεία, Κ. Φρόντζου, Ζωσιμάδων, Π. Μελά, Μαυρογιάννη Πέραμα, (ΣΤΑΣΗ), Αμφιθέα, Ντραμπάτοβα (ΣΤΑΣΗ), Λογγάδες, (ΣΤΑΣΗ - Διάλλειμα), Κατσικά, νέο Ποδηλατόδρομο (ΣΤΑΣΗ), Παραλίμνιο, Πλατεία Μαβίλη. Σύνολο διαδρομής περίπου 30 χιλιόμετρα, διάρκεια διαδρομής περίπου 3 ώρες.Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί!!!!!!!!!!

Την ένταξη στο ΕΣΠΑ της πράξης εξοπλισμού των Υπηρεσιών Τροχαίας Ηπείρου υπέγραψε ο Περιφερειάρχης

Σημαντικά αναμένεται να ενισχυθούν σε εξοπλισμό οι αστυνομικές υπηρεσίες της Ηπείρου, καθώς με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, εντάχθηκε στο Ε.Π. «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος – Ηπείρου», η πράξη: «Εξοπλισμός Υπηρεσιών Τροχαίας για την παροχή οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της περιφέρειας Ηπείρου». Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στην προμήθεια κινητού εξοπλισμού, που περιλαμβάνει: Δεκαεννέα οχήματα τύπου τζιπ, πέντε οχήματα διερεύνησης τροχαίων ατυχημάτων, είκοσι οκτώ αστυνομικά οχήματα, τέσσερις συσκευές ελέγχου ταχύτητας οχημάτων με φωτογραφικό σύστημα (radar) και δεκαεννέα φορητές συσκευές, δεεκαεπτά δίκυκλες μοτοσικλέτες. Επίσης πενήντα δύο πομποδέκτες αυτοκινήτων και σαράντα εννέα φορητοί πομποδέκτες, καθώς και 23 αλκοόμετρα. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 1.995.000 ευρώ και φορέας υλοποίησης είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη/Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας.

Μεγαλειώδεις ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Ήπειρο

Μεγαλειώδεις ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Ήπειρο.Χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, μαθητές και φοιτητές συμμετείχαν μαζικά, διαδήλωσαν με αποφασιστικότητα για το δίκιο της εργατικής τάξης και του λαού στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε Γιάννενα,Άρτα,Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.Σε όλες τις πόλεις τα πάντα νέκρωσαν.Με τα απορριμματοφόρα τους συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ στα Γιάννενα σε μια συγκλονιστική απεργιακή συγκέντρωση, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 30 χρόνων όπου το ένα μπλοκ διαδεχόταν το άλλο. Χρώμα στην απεργιακή συγκέντρωση έδωσαν με τη μαζική τους συμμετοχή μαθητές και φοιτητές. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των αυτοαπασχολουμένων και μικρών εμπόρων, εργαζομένων από το χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου.Η καρδιά της παραγωγικής δραστηριότητας, εργοστάσια και κλάδοι όπου συγκεντρώνονται μεγάλος αριθμός βιομηχανικών εργατών παρέλυσε, εργαζόμενοι έκαναν το βήμα, με τις ταξικές δυνάμεις να στήνουν απεργιακές φρουρές από το χάραμα. ΒΙΚΟΣ, ΠΕΤΚΟΜ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ στα Γιάννενα, ΙΟΝ, ΒΙΚΥ, ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ στην Αρτα, ΠΟΠΕΜ σε Πρέβεζα, το εργοτάξιο της Αμβρακίας - Ακτίου, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ήταν ορισμένοι από τους δεκάδες άλλους εργασιακούς χώρους που ξεχώρισαν. Κυρίαρχο ήταν το στοιχείο της παράλυσης της εμπορικής δραστηριότητας αφού οι απασχολούμενοι δεν άνοιξαν τα μαγαζιά. Μαζί τους διαδήλωσαν και οι μικρομεσαίοι αγρότες όπως στην Πρέβεζα που κατέβηκαν στο δρόμο με τα τρακτέρ.

Κάηκε ζωντανός μέσα στο αυτοκίνητο του!


Χθες το πρωί στο Θεριακήσι Ιωαννίνων, Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του, ανετράπη και ανεφλέγη, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 41χρονου Γιαννιώτη οδηγού του οχήματος.Προανάκριση για το ατύχημα διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά Ιωαννίνων.

Κατάλογος προβλημάτων Νομού Άρτας από τον Δ. Τσιρώνη

Σε συνέχεια των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους βουλευτές όλων των Περιφερειών (που έγιναν το προηγούμενο διάστημα ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν προσεχώς), από το γραφείο του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Άρτας κ. Δημήτρη Τσιρώνη εστάλη στα ΜΜΕ η Απάντηση του Βουλευτή σε Έγγραφο του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) του ΠΑΣΟΚ, στην οποίο περιλαμβάνεται επικαιροποιημένος ενδεικτικός Κατάλογος με τα κυριότερα προβλήματα του Νομού Άρτας, προκειμένου να ληφθούν υπόψη για τον καλύτερο σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου.

Καταργούν την 8η Μεραρχία Πεζικού στα Γιάννενα!

Το ΓΕΕΘΑ με έγγραφο που εστάλη στα επιτελεία,στις 17 Οκωμβτίου, ενημερώνει και προωθεί προς λήψη απόφασης μέχρι το τέλος του μήνα την κατάργηση της Α’ Στρατιάς και του Α' Σώματος Στρατού.Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης θα είναι η διατήρηση μόνο του Δ’ Σώματος Στρατού, της ΑΣΔΕΝ και του Γ’ Σώματος Στρατού (NDC-GR) το οποίο ούτως ή άλλως λειτουργεί ως ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο.Πρακτικά ο ελληνικός στρατός δεν θα διαθέτει επιχειρησιακό Στρατηγείο αφού θεωρείται ως πρακτικά αδύνατο να διοικείται από το Δ΄ Σώμα Στρατού και την ΑΣΔΕΝ.Παράλληλα η πρόταση του ΓΕΕΘΑ περιλαμβάνει την σύνταξη μελέτης στο μέλλον για την κατάργηση του Β’ Σώματος Στρατού, ενώ προβλέπεται και η κατάργηση της ιστορικής 8ης Μεραρχίας Πεζικού στα Γιάννενα, αφήνοντας μόνο την 9η Μεραρχία Πεζικού να διοικεί ολόκληρη την περιοχή της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας!

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ:«Ναι» και σε τρίτο αιολικό


Με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας ενέκρινε στη συνεδρίασή του το βράδυ της Τρίτης τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το αιολικό πάρκο με τον διακριτικό τίτλο «Κασιδιάρης 1» που χωροθετείται στα όρια των δήμων Ζίτσας και Πωγωνίου. Λίγες ημέρες μετά την ανοιχτή συνέλευση που έγινε στην Κληματιά παρουσία δεκάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και πολιτών που ενδιαφέρονται για το θέμα των ΑΠΕ και δη των αιολικών πάρκων και της ραγδαίας εξάπλωσής τους στην περιοχή, η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο δεν επιφύλασσε κάποια έκπληξη. Η δημοτική αρχή αν και εξέφρασε κάποιους προβληματισμούς, που προφανώς δημιουργήθηκαν και προκλήθηκαν μετά τη συνέλευση της Κληματιάς, τάχθηκε υπέρ της θετικής γνωμοδότησης, κάτι που απέρριψαν κατηγορηματικά όμως οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης με τους επικεφαλής Σ. Βλέτσα και Χρυσ. Βούζα να κατηγορούν τη δημοτική αρχή, αλλά και τον φορέα υλοποίησης του έργου για προσπάθεια απαξίωσης του δημοτικού συμβουλίου, αφού κανείς δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση που απηύθυναν να ενημερώσουν το Σώμα για τα ανοιχτά ζητήματα που έχουν προκύψει αναφορικά με την κατασκευή του έργου.Την εισήγηση εκ μέρους της πλειοψηφίας έκανε ο πρόεδρος του Σώματος Παναγ. Παππάς, που επανέλαβε, ότι η θέση της δημοτικής αρχής δε μπορεί παρά να είναι η στήριξη των επενδύσεων αυτών, ειδικά όταν πρόκειται για ανανεώσιμες πηγές. Σε σχέση πάντως με τις άλλες δύο περιπτώσεις, όπου ξανά το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας ενέκρινε τη γνωμοδότηση των περιβαλλοντικών όρων στα αιολικά των Κουρέντων και του Ζαλόγγου, αυτή τη φορά προστέθηκε στην απόφαση η πρόταση προς την εταιρεία να περιληφθεί στο τελικό σχέδιο και μελέτη αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου.Στοχευμένες ήταν οι θέσεις του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σ. Βλέτσα που επέμεινε ιδιαίτερα σε τρία τεχνικά στοιχεία. Το πρώτο, ότι από τα στοιχεία της εταιρείας ο θόρυβος που παράγεται από κάθε ανεμογεννήτρια φτάνει τα 45 ντεσιμπέλ, το δεύτερο ότι δεν τηρείται η ελάχιστη απόσταση των 500 μέτρων από τους οικισμούς και το τρίτο, ότι δεν υπάρχει μελέτη αποκατάστασης.Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Βλέτσας σημείωσε, ότι το περιβαλλοντικό θέμα θα πρέπει να είναι συνυφασμένο και να συνδυάζεται για το δήμο Ζίτσας, με το οικονομικό σκέλος.«Δε γίνεται ένας ιδιώτης επενδυτής που εκμεταλλεύεται τη γη μας, να παίρνει 11 εκ. ευρώ το χρόνο και ο δήμος να αρκείται στις 170.000 ευρώ. Έπρεπε ήδη να έχουμε συζητήσει το θέμα με την εταιρεία και εάν είχαμε συμφωνήσει να εγκρίναμε τους περιβαλλοντικούς όρους», σημείωσε ο κ. Βλέτσας, που χαρακτήρισε απαξιωτική τη στάση της εταιρείας που παρότι κλήθηκε να παραστεί στο συμβούλιο, δεν το έπραξε.
Ο Χρυσ. Βούζας από την πλευρά του όξυνε τα πνεύματα όταν έκανε λόγο για «προνομιακούς συνομιλητές των εταιρειών μεταξύ των στελεχών της δημοτικής αρχής». Η φράση αυτή άναψε τα αίματα στη συνεδρίαση με τον κ. Βούζα να επανέρχεται στη συνέχεια και να τονίζει, πως η δημοτική αρχή λειτουργεί με αβανταδόρικο τρόπο υπέρ των επιχειρηματιών και σε βάρος των τοπικών κοινωνιών.«Τα οφέλη του δήμου μας είναι αστεία μπροστά στα κέρδη των εταιρειών. Εκτίμησή μας βέβαια είναι, ότι τελικά οι επενδύσεις αυτές δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ, αλλά θα χρησιμοποιηθούν οι άδειες για τις αγοραπωλησίες των μεγάλων κεφαλαίων, εν αγνοία ή και σε βάρος των τοπικών κοινωνιών. Απαιτείται πέραν της δικής μας βούλησης και η υπεύθυνη στάση του κράτους, να υποχρεώσει τους επενδυτές να εκτελούν την επένδυση και όχι οι άδειες να αλλάζουν χέρια έναντι πολλών εκ. ευρώ», τόνισε ο κ. Βούζας.

Αντίθετοι οι πρώην δήμαρχοι
Αίσθηση προκάλεσε η σκληρή «γραμμή» που κράτησαν τρεις πρώην δήμαρχοι της περιοχής, που στήριξαν την δημοτική αρχή κατά την προεκλογική περίοδο του 2010, φαίνεται όμως, ότι σήμερα κρατούν αποστάσεις, τουλάχιστον με αφορμή το θέμα των αιολικών πάρκων.Οι κ.κ Κατσάνος, Παργανάς και Σιαπατόρης τοποθετήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο και εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην συνεχιζόμενη και αθρόα «αιολικοποίηση» του δήμου Ζίτσας, ειδικά μάλιστα τη στιγμή που τα οφέλη είναι πενιχρά.

Σταθερά τα τέλη
Στα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μη γίνει καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη, ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οικονομικά οι δημότες. Εγκρίθηκαν ακόμη οι ισολογισμοί και απολογισμοί των πρώην δήμων που προσαρτήθηκαν και συναποτελούν τον ενιαίο δήμο Ζίτσας. Μόνο όμως για τον πρώην δήμο Πασσαρώνος υπήρξε ομόφωνη έγκριση, καθώς οι ισολογισμοί των άλλων δήμων εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, με τη λευκή ψήφο της παράταξης Βούζα.Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Τζίμας, που εξέφρασε τη διαφωνία του στη διεξαγωγή της συνεδρίασης, ενώ οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ έχουν κατέλθει σε απεργία. Για την ιστορία πάντως να σημειωθεί, ότι ο Σύλλογος εργαζομένων του δήμου Ζίτσας είχε συμφωνήσει με το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, για τη διεξαγωγή της συνεδρίασης, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σεισμική δόνηση στο Θεσπρωτικό


Σεισμική δόνηση 3,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 22:39 το βράδυ βορειοδυτικά της Άρτας, κοντά στο χωριό Θεσπρωτικό.Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 19 χλμ. βορειοδυτικά της Άρτας και 4 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά του Θεσπρωτικού,ενώ το εστιακό βάθος ήταν 5 χλμ.