Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011

«Μετέωρη» παραμένει η λειτουργία του Κολυμβητηρίου Λιμνοπούλας


«Μετέωρη» παραμένει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η λειτουργία του κλειστού Κολυμβητηρίου του ΕΑΝΚΙ στη Λιμνοπούλα για το υπόλοιπο της φετινής χρονιάς.Οι πισίνες άνοιξαν αυτή την εβδομάδα και υποδέχονται ήδη μικρούς και μεγάλους κολυμβητές, όμως τις εξελίξεις θα καθορίσουν πλέον με την στάση τους τα επτά κολυμβητικά σωματεία που προπονούν σ’ αυτές εκατοντάδες αθλητές, σε καθημερινή βάση.Η Επιτροπή Διοίκησης του Π.Ε.Α.Κ.Ι. που έχει αναλάβει και τις τύχες του Ναυτικού Αθλητικού Κέντρου έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό τις προθέσεις της. Όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Γιώργος Κρανάς, αν δεν συμβάλλουν οικονομικά στο κομμάτι που τους αναλογεί οι σύλλογοι για να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα, το Κολυμβητήριο θα κλείσει στα τέλη του μήνα, αφού τα χρήματα για την θέρμανσή του είναι ελάχιστα και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν μπορεί να δώσει επιπλέον κονδύλια.Στο πλαίσιο λοιπόν της προσπάθειας που καταβάλει από την πρώτη στιγμή η Διοίκηση του Π.Ε.Α.Κ.Ι. προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Κολυμβητηρίου, επανακαθόρισε την οικονομική συμμετοχή των κολυμβητικών σωματείων, των κολυμβητών αλλά και του κοινού που χρησιμοποιεί ανεξάρτητα τις δύο πισίνες της Λιμνοπούλας.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Σε επιστολή που απηύθυνε χθες προς τα σωματεία, η Διοίκηση του Πανηπειρωτικού Αθλητικού Κέντρου εφιστά την προσοχή τους στο γεγονός ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα και απαιτείται γενική κινητοποίηση με νέα μόνο στόχο, να λειτουργήσει το Κολυμβητήριο».Και επισημαίνει με έμφαση πως «το οφείλουμε στα παιδιά μας και ως πολιτεία και ως σωματεία μη κερδοσκοπικού ‘εν τοις πράγμασι’ χαρακτήρα». Παράλληλα, δεν παραλείπει να επισημάνει πως «κάθε ολιγωρία μη απόδοσης της οικονομικής συμμετοχής αλλά και μη συντονισμένης δραστηριοποίησης όλων, αναπόφευκτα και παρά τη θέλησή μας θα μας οδηγήσει αναγκαστικά στο κλείσιμο του Κολυμβητηρίου».Τέλος, κάνει λόγο για ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την ανεύρεση εσόδων από πηγές όπως διαφημίσεις, μισθώσεις αθλητικών χώρων του πρώην Ε.Α.Ν.Κ.Ι. και για αξιοποίηση των αθλητικών υποδομών της Λιμνοπούλας που σήμερα παραμένουν σε αχρηστία!

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΑΝΑΣ
Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Λόγο» ο πρόεδρος του Π.Ε.Α.Κ.Ι. κ. Γιώργος Κρανάς εξέφρασε την ευχή να δεχθούν τα σωματεία τις προτάσεις της Διοίκησης του Κέντρου και τις νέες τιμές της συμμετοχής, προκειμένου να παραμείνει το Κολυμβητήριο σε λειτουργία και μετά το τέλος του Οκτωβρίου. Σημείωσε δε με έμφαση πως οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν έπειτα από συναντήσεις των εμπλεκόμενων φορέων και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι σύλλογοι, αλλά και τα οικονομικά στοιχεία που παραδόθηκαν από την προηγούμενη Διοίκηση του Ε.Α.Ν.Κ.Ι..

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ

Στα 30 ευρώ καθορίστηκε η τιμή της μηνιαίας κάρτας που θα μπορεί να προμηθευτεί από το Ε.Α.Ν.Κ.Ι. οποιοσδήποτε επιθυμεί να χρησιμοποιεί την πισίνα και τις υπόλοιπες δομές του κλειστού Κολυμβητηρίου της Λιμνοπούλας.Όσον αφορά τα σωματεία, αυτά καλούνται να καταβάλλουν οκτώ ευρώ την ώρα για κάθε παραχωρούμενη διαδρομή που χρησιμοποιούν για τις προπονήσεις τους. Τέλος, σύμφωνα με την απόφαση της Ε.Δ. του Πανηπειρωτικού, κάθε κολυμβητής, συμπεριλαμβανομένων και των αθλητών του Πόλο, θα καταβάλλει στο εξής πέντε ευρώ ανά μήνα στο Κολυμβητήριο.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κρανάς απευθύνθηκε πρόσφατα και στην Περιφέρεια Ηπείρου για να εξευρεθεί λύση σχετικά με την λειτουργία του Κολυμβητηρίου, ωστόσο του έγινε γνωστό ότι δεν είναι δυνατόν αυτή την στιγμή να διατεθεί κάποια πίστωση. Εκείνο που έγινε ήταν η προσφορά δυόμιση τόνων πετρελαίου για την θέρμανση του χώρου!Υπήρξε όμως από πλευράς της Περιφέρειας πρόταση προς το Π.Ε.Α.Κ.Ι., σε περίπτωση που δεν γίνει εφικτή η εξασφάλιση της λειτουργίας του Κολυμβητηρίου, να παραχωρηθεί η χρήση του στην Περιφέρεια και το Δήμο Ιωαννιτών, ώστε η κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών να γίνει μέσω προγραμματικών συμβάσεων, διάθεση προσωπικού κ.λ.π... Πρόταση που η Δ.Ε. του Πανηπειρωτικού έκανε αποδεκτή, όπως αναφέρει στην χθεσινή επιστολή της! Μάλιστα, ο κ. Κρανάς δήλωσε χθες πως η παραχώρηση, αν χρειαστεί, μπορεί να γίνει κατευθείαν από το Π.Ε.Α.Κ.Ι., καθώς αυτό είναι αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Δημ. Δικαίου, χωρίς καν να απαιτηθεί έγκριση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

ΠΟΣΑ ΘΕΛΕΙ Η ΘΕΡΜΑΝΣΗ
Για την θέρμανση του Κολυμβητηρίου της Λιμνοπούλας απαιτούνται περίπου 800 λίτρα πετρελαίου την ημέρα. Το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβάλλεται σε μηνιαία βάση ανέρχεται στα 28 με 30.000 ευρώ! Ποσό που είναι εφικτό να εξασφαλίζεται κάθε μήνα, εφόσον τα σωματεία κυρίως αλλά και το κοινό ανταποκριθούν με συνέπεια στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Εξάλλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι επτά σύλλογοι που χρησιμοποιούν το Κολυμβητήριο προπονούν σ’ αυτό περίπου 1.000 αθλητές, οπότε τα έσοδά τους προφανώς επιτρέπουν την διάθεση ενός λίγο μεγαλύτερου ποσού για τις λειτουργικές του ανάγκες.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ο Δήμος Πωγωνίου τίμησε το Μακεδονομάχο Παύλο Μελά

Τον Ηπειρώτη Μακεδονομάχο Παύλο Μελά τίμησαν οι φορείς των Ιωαννίνων και οι κάτοικοι του Δήμου Πωγωνίου στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στον Παρακάλαμο. Για μία ακόμη χρονιά αποδόθηκε φόρος τιμής στον μεγάλο Μακεδονομάχο που με το παράδειγμα της ζωής του αποτελεί φάρο για τις νεότερες γενιές.Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Παύλου Μελά στον Παρακάλαμο και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους φορέων και μαθητές από σχολεία της περιοχής.Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που ακολούθησε χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Γενικός Διευθυντής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Αθανάσιος Τζάρος και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης.Η σημερινή συγκυρία για την Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των χαιρετισμών, όσο και της πανηγυρικής ομιλίας που φέτος πραγματοποίησε ο σχολικός σύμβουλος Αθανάσιος Μπάκος.Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας και μαθητές σχολείων του Δήμου απήγγειλαν ποιήματα.Ακόμη οι μαθητές συμμετείχαν σε αγώνα δρόμου που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί. Μετά το τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τα μετάλλια στους μικρούς δρομείς.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ:21χρονος έχασε την ζωή του σε τροχαίο


Χθες τις πρώτες πρωινές ώρες στο 3ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Καναλλακίου - Μεσοποτάμου, Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε 21χρονος, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη , με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του. Προανάκριση για το ατύχημα διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Καναλλακίου Πρέβεζας .

Λευκη ισοπαλία ο ΠΑΣ με τον Πανιώνιο


Ο ΠΑΣ Γιάννινα ήθελε, προσπάθησε, αλλά δεν μπορούσε. Ο Πανιώνιος πάλεψε, ακόμη και με 10 ποδοσφαιριστές για περισσότερα από 50 λεπτά και πέτυχε το στόχο του. Το ισόπαλο 0-0 στους «Ζωσιμάδες» κρίνεται δίκαιο με βάση την εικόνα του αγώνα, με τις δύο ομάδες να συνεχίζουν να βρίσκονται ψηλά στη βαθμολογία.
ΠΑΣ Γιάννινα (Ντεμόλ): Κηπουρός, Μπουζίντ, Κώτσιος, Βάντερσον, Κεϊτά (64' Μπαγκαγιόκο), Τζημόπουλος, Λίλα, Ντε Βισέντι, Γεωργίου (81' Τζάνης), Μπεσέρα (64' Ζαϊρί), Μπακαγιόκο.
Πανιώνιος (Λεμονής): Ελευθερόπουλος, Κβιρκβέλια, Όμο, Κουμορτζί, Γουνδουλάκης (65' Σάμαρης), Σιόβας, Τσότσαλιτς, Πετκάκης, Ρόκας, Κούκι (91' Αυλωνίτης), Ριέρα (83' Σέμπρι).

Βιώνουν την οικονομική ασφυξία


Σε δεύτερη προτεραιότητα περνά για τις πρυτανικές αρχές των Πανεπιστημίων της χώρας η εφαρμογή ή όχι του νέου νόμου πλαισίου, αφού τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιζητούν άμεσες λύσεις.Πολλά Πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με δυσκολία αντεπεξέρχονται στις τρέχουσες υποχρεώσεις μετά την μεγάλη περικοπή που έχει δεχθεί ο προϋπολογισμός τους, όμως δε φτάνει μόνο αυτό, αφού το υπουργείο έχει «εφεύρει» και άλλους τρόπους για να μειώσει τις δαπάνες.Είναι χαρακτηριστικό πως από τον μειωμένο προϋπολογισμό τα Πανεπιστήμια μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο το 84%, αφού υπάρχει «πλαφόν» που ανέρχεται σε 7% του προϋπολογισμού μηνιαίως.Το οικονομικό ζήτημα επομένως είναι αυτό που «καίει» άμεσα τους πρυτάνεις οι οποίοι πραγματοποιούν την ερχόμενη εβδομάδα Σύνοδο στην Κομοτηνή με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και την εφαρμογή του νέου νόμου.Πάντως μέχρι στιγμής το υπουργείο Παιδείας δεν έχει προχωρήσει στην τοποθέτηση συμβουλίων στα Πανεπιστήμια που αρνήθηκαν να ορίσουν συμβούλιο διοίκησης.

Σε υψηλό επίπεδο η έρευνα... προς το παρόν
Θετικά αποτελέσματα και εγκωμιαστικές κρίσεις από διακεκριμένους επιστήμονες του εξωτερικού λαμβάνουν τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έχουν αξιολογηθεί ή αξιολογούνται αυτό το διάστημα, παρ’ όλο που η οικονομική συγκυρία δεν ευνοεί την ερευνητική δραστηριότητα.Ωστόσο, οι δείκτες απόδοσης έρευνας παραμένουν ανοδικοί τουλάχιστον για φέτος, όπως σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες της δραστικής μείωσης των κονδυλίων για την έρευνα θα αποτυπωθούν στην ερευνητική δραστηριότητα της φετινής και της επόμενης χρονιάς.Το βέβαιο πάντως είναι πως είναι δύσκολη η στήριξη νέων επιστημόνων λόγω της περικοπής των κονδυλίων για την έρευνα, αν και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με δεκάδες ερευνητικές ομάδες σε προγράμματα.«Οξυγόνο» για την έρευνα χαρακτήρισε τα προγράμματα αυτά ο κ. Αλμπάνης με αφορμή το θέμα της αξιολόγησης των Πανεπιστημίων και των κατατάξεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες. Για την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει συγκεκριμένος φορέας ή εγνωσμένη μέθοδος κοινά αποδεκτή.Με αφορμή λοιπόν διάφορα δημοσιεύματα ο κ. Αλμπάνης τόνισε πως σύμφωνα με τον δείκτη High Impact Universities Research Performance Index που αφορά κυρίως στην ερευνητική απόδοση των Πανεπιστημίων, τo Harvard είναι στην πρώτη θέση της κατάταξης, ενώ το Καποδιστριακό καταλαμβάνει τη θέση 326, τo Αριστοτέλειο τη θέση 410, το Πατρών τη θέση 474 και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τη θέση 498.Επιπλέον, η παρουσία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι ιδιαιτέρως θετική στην πρόσφατη αξιολόγηση των ερευνητικών προγραμμάτων ΘΑΛΗΣ με τελική έγκριση 14 προτάσεων κατατάσσοντας το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην τρίτη θέση, μετά από το Ε.Μ.Π. και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.Επιπλέον ανακοίνωσε ότι εντός του Νοεμβρίου το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προγραμματίζει να παρουσιάσει δημόσια τα στοιχεία των επίσημων αξιολογήσεων για όσα Τμήματα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ