Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011

Και απορριμματοφόρα στην πορεία των εργαζομένων του Δήμου Αρταίων

Κατάληψη του δημαρχείου Άρτας και του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας αλλά και πορεία στο κέντρο της πόλης, η οποία ήταν και μηχανοκίνητη, με τη συμμετοχή απορριμματοφόρων, πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι του Δήμου Αρταίων διαμαρτυρόμενοι για τις «συντάξεις πείνας», την εργασιακή εφεδρεία, τα χαράτσια και γενικά την πολιτική του μνημονίου, την οποία επιδιώκουν να ανατρέψουν μαζί με τους άλλους αγωνιζόμενους κλάδους. Οι εργαζόμενοι πέρασαν με τα απορριμματοφόρα, τα οποία έφεραν μαύρες κορδέλες, μέσα από την οδό Σκουφά. Η πορεία έκανε τον κύκλο δημαρχείο-περιφερειακή οδός-πλατεία Κιλκίς-οδός Σκουφά- πλατεία Αγ. Γεωργίου-περιφερειακή οδός και κατέληξε πάλι δημαρχείο όπου ακολούθησαν δηλώσεις από εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων. Απ' ότι δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο Ν. Νικολάου, ο ΧΥΤΑ θα παραμείνει κλειστός μέχρι και την Τρίτη, ενώ έπεται η 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, την τετάρτη και Πέμπτη, 19και 20 Οκτωβρίου.Όπως ανακοίνωσε η Γραμματέας του σωματείου Νινέτα Κολοβού, την συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων του Δήμου εξέφρασαν: ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Άρτας, η ΕΛΜΕ Άρτας, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γκούβας, κλιμάκιο της ΑΔΕΔΥ που ήρθε και από τα κεντρικά με τον Γρηγόρη Καλομοίρη, μέλος του Δ.Σ. και τον Δημήτρη Μπράτη μέλος της Ε.Ε. ενώ κείμενο συμπαράστασης έστειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και τα Κ.Υ. Άρτας.

Απάντηση Ε. Χριστοφιλοπούλου σε Επίκαιρη Ερώτηση του Θανάση Οικονόμου για τις μεταγραφές φοιτητών

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Θανάσης Οικονόμου στο Υπουργείο Παιδείας σχετικά με το καθεστώς των μεταγραφών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ειδικά για τους φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Όπως ανέφερε ο Βουλευτής Ιωαννίνων, με το με το ν. 3966 τέθηκε για πρώτη φορά ένα αξιοκρατικό και διαφανές σύστημα αναφορικά με τις μεταγραφές και αυτό συνιστά μία βαθιά τομή που όλοι συνομολογούμε ότι ήταν αναγκαία. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Θανάσης Οικονόμου, υπάρχουν περιπτώσεις φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και δεν μπορούν να μεταγραφούν στον τόπο κατοικίας τους, είτε λόγω περιορισμένων θέσεων, είτε λόγω έντονου βαθμολογικού ανταγωνισμού. Ανέφερε μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα «όπως διδύμων που περνούν σε διαφορετικές πόλεις ή παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών ή παιδιά αναπήρων γονέων που αναγκάζονται να σπουδάσουν σε διαφορετικές πόλεις ή φοιτητές που είναι στο δεύτερο ή τρίτο έτος και δεν μπορούν να έχουν το ευεργέτημα της μεταγραφής, αν και προέκυψε σοβαρό πρόβλημα υγείας». «Θα μπορούσαν να σπουδάσουν σε μία και επαναλαμβάνω, όχι κατ’ ανάγκη του κέντρου, αλλά σε μία περιφερειακή πόλη. Σε περιφερειακό πανεπιστήμιο ίσως μπορεί να έχουν περισσότερες δυνατότητες τα παιδιά από ό,τι στο κέντρο». Στον Θανάση Οικονόμου απάντησε από το βήμα της Βουλής, η υφυπουργός Παιδείας κα. Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία αφού τόνισε ότι συμφωνεί απόλυτα με το σκεπτικό του Βουλευτή Ιωαννίνων προχώρησε σε σημαντικές διευκρινήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τις μεταγραφές. Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι το σύστημα που ίσχυε ήταν αδιαφανές και πολλές φορές εις βάρος των ίδιων των φοιτητών, καθώς υπήρχαν περιπτώσεις όπου «τετρακόσια, εξακόσια παιδιά, παρακολουθούσαν σ’ ένα τμήμα που δεν επαρκούσε να έχει αυτό το φοιτητικό δυναμικό. Υπήρχε, λοιπόν, ένας μεγάλος ανορθολογισμός στην κατανομή του φοιτητικού δυναμικού και άρα και στην εξυπηρέτηση των φοιτητών και στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης».Ωστόσο, «η πρώτη εφαρμογή αυτού του νέου συστήματος έδειξε και ορισμένες αδυναμίες, που το υπουργείο ήδη εξετάζει». Ποιες είναι αυτές; Τα αδέλφια που ταυτόχρονα εισάγονται στην ίδια εξεταστική περίοδο και δεν προβλέπεται από το νόμο να έχουν το ευεργέτημα, η πιθανότητα να έχουμε συσσώρευση περισσότερων του ενός κριτηρίων, δηλαδή, να έχουμε και πολυτεκνία, αλλά και αδέλφια σε άλλο ίδρυμα.
Η κα. Χριστοφιλοπούλου αναφέρθηκε και σε παραδείγματα όπου οι πραγματικές ανάγκες δεν καλύπτονταν γιατί το σύστημα είχε «μπουκώσει» από αναπήρους – μαϊμούδες, από αρρώστιες μαϊμού. «Αν δείτε ποσοστά φοιτητών με πάρα πολύ σοβαρές ασθένειες, δεν θα το πιστέψετε. Ιδιαίτερα δε, στις ιατρικές σχολές, εκεί όπου υπάρχει και η δυνατότητα να προσκομιστούν τα πιστοποιητικά».«Αυτό που πρόκειται να κάνουμε τώρα, είναι να νομοθετήσουμε ή και να κάνουμε και τις τεχνικές εκείνες επεξεργασίες που χρειάζεται το σύστημα, έτσι ώστε να μπορέσουμε στο μέλλον να είναι πιο σωστό πιο επαρκές. Βεβαίως υπάρχουν και παιδιά που μπήκαν με αυτό το σύστημα ή και φοιτητές οι οποίοι είναι παρελθόντων ετών και έχουν τώρα προβλήματα είτε ασθένειας είτε κοινωνικά και δεν μπορούν να μεταγραφούν. Το στρατηγικό σχέδιο για τις φοιτητικές εστίες και τη φοιτητική μέριμνα και η αλλαγή της δυνατότητας εισαγωγής στο άμεσο μέλλον, αλλά όχι φέτος, μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Το πώς μπορούμε να το λύσουμε τώρα, είναι με επιπλέον ρύθμιση», δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας.Για φέτος, λοιπόν, και για άμεσα, έχει προβλεφθεί κατ’ αρχήν η ρύθμιση για την αναστολή του διετούς αποκλεισμού όσων υποψηφίων φοιτητών έκαναν λάθος στα μηχανογραφικά. «Θα ήταν λάθος την πρώτη χρονιά που εφαρμόσαμε το νέο σύστημα να μη δώσουμε αυτή την αναστολή και να ποινικοποιήσουμε το λάθος που έγινε σε εβδομήντα περιπτώσεις».Το δεύτερο πράγμα που κάνει το Υπουργείο είναι να εξετάσει σε σχέση με τη λειτουργία του ηλεκτρονικού προγράμματος «ΕΥΔΟΞΟΣ», τη δυνατότητα με διαφάνεια στα άλλα έτη που φοιτούν οι φοιτητές, στο δεύτερο ή τρίτο έτος, να υπάρξουν πολύ λελογισμένες, εξαιρετικά λίγες αλλαγές τμημάτων.Στο τέλος της δευτερολογίας της η Υφυπουργός κάλεσε τον Βουλευτή Ιωαννίνων να ενημερώσει το Υπουργείο για περιπτώσεις που κρίνεται κοινωνικά αναγκαίο να υπάρχει περαιτέρω μέριμνα. «Παρακαλώ, θερμά, κύριε συνάδελφε, να καταθέσετε τις περιπτώσεις που έχετε, να μας τις δώσετε και στο Υπουργείο για να μπορέσουμε να βοηθηθούμε».

Πράσινο φως για αξιοποίηση των στρατοπέδων του Δήμου Πρέβεζας

Με προσωπική του επιστολή στον ανεξάρτητο Βουλευτή Πρέβεζας κ.Βαγγέλη Παπαχρήστο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης δίνει το πράσινο φως για την αξιοποίηση των αποδεσμευμένων στρατοπέδων του Δήμου Πρέβεζας και την οριστική επίλυση του προβλήματος .Θυμίζουμε ότι ο κ Παπαχρήστος με ερωτήσεις του είχε φέρει επανειλημμένα το θέμα στη Βουλή .Συγκεκριμένα ο Υπουργός Άμυνας στην επιστολή του αναφέρει:Αγαπητέ μου Βαγγέλη ,Στα πλαίσια της προσπάθειάς μας για αξιοποίηση των ανενεργών στρατοπέδων των ΕΔ, προς όφελος πάντοτε της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας, θα ήθελα να σε ενημερώσω για τις αποφάσεις μου αναφορικά με τα Αποδεσμευμένα Στρατόπεδα του Ν. Πρέβεζας.Συγκεκριμένα, το θέμα της παραχώρησης των πέντε Αποδεσμευμένων Στρατοπέδων (Σολωμού, Δούκα. Περδίκη, Πυλάδη, Αθανασιάδη και Κονκουρή) του Ν. Πρέβεζας απασχολεί τη ΣΥ αλλά και το Δήμο Πρέβεζας σχεδόν μια δεκαετία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής αξιοποίησης των εν λόγω Στρατοπέδων, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.Για το λόγο αυτό και προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Πρέβεζας και σχετικής εισήγησης της ΣΥ, αποφάσισα ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στην κατά χρήση παραχώρηση των αποδεσμευμένων Στρατοπέδων στο Δήμο Πρέβεζας, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιοποίησης, βάσει της σχετικής πολεοδομικής μελέτης που έχει υποβληθεί από πλευράς Δήμου, σύμφωνα με το Ν.2745/99.Η κατά χρήση παραχώρηση θα γίνει χωρίς αντάλλαγμα, βάσει της διαδικασίας του άρθρου 84 του Ν. 3883/2010, εφόσον πρόκειται για κοινωφελείς και πολιτιστικούς σκοπούς και έχοντας πάντοτε ως γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον.Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν πολιτιστικά, τα Στρατόπεδα «Σολωμού» και «Αθανασιάδη» ενώ παράλληλα θα ικανοποιηθεί και το αίτημα του Δήμου για διάνοιξη της Λεωφόρου Γρ. Λαμπράκη, σύμφωνα με το υποβληθέν, από πλευράς Δήμου, τοπογραφικό διάγραμμα.Η ανωτέρω, κατά χρήση παραχώρηση, εκτιμώ ότι θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των όρων και των συνθηκών διαβίωσης της τοπικής κοινωνίας. Παραμένω στη διάθεσή σου για οτιδήποτε χρειαστείς.
Φιλικά
Παναγιώτης Μπεγλίτης

Ομιλία Χρήστου Κατσούρα στη Βουλή για την κρίσιμη πολιτική συγκυρία και την υγεία


Για την κρίσιμη πολιτική συγκυρία μίλησε στην ολομέλεια της βουλής ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας. Η ομιλία έγινε στα πλαίσια της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με θέμα: «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις».Αναλυτικά η ομιλία του κ. Κατσούρα:"Θα ξεκινήσω από τη χθεσινή αναφορά του Υπουργού σε δύο πράγματι σημαντικά ζητήματα. Μία μεταρρύθμιση παραδειγματική, αυτή που γίνεται στον ΟΚΑΝΑ, με τη σχεδόν εξαφάνιση της λίστας της ντροπής, όπως την είχε ονομάσει ο πρώην Πρωθυπουργός, και μια μεταρρύθμιση προγραμματική για τις εξετάσεις στην ιατρική ειδικότητα αποτελούν δύο σημαντικές τομές που καθυστερημένα γίνονται στη χώρα.Βέβαια, κάθε συζήτηση για τη βελτίωση του συστήματος υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης είναι εξ ορισμού σημαντική, αφού τα αποτελέσματά της θα μπορούσαν να είναι εργαλεία κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα σήμερα όπου η έκφραση κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων μεγαλώνει. Είναι γνωστό ιστορικά πως η οικονομική ανισότητα και η πολιτική πόλωση πάνε μαζί. Νομίζω πως αυτό πλέον χαρακτηρίζει και την ελληνική πολιτική σκηνή.Έτσι, δεν είναι εύκολο να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση με νηφαλιότητα. Στο δημόσιο χώρο επικρατεί σύγχυση. Είχα δηλώσει το Μάιο του 2010 ότι η αναγκαστική προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης αποτελεί την έναρξη της τελευταίας πράξης μιας αττικής τραγωδίας και ότι στην επώδυνη και μακρά περίοδο που θα ακολουθήσει οι επιμέρους προσωπικές και ομαδικές στρατηγικές και δυναμικές είναι εθνική αναγκαιότητα να συστοιχηθούν και να συγκροτήσουν μια ισχυρή δύναμη ελπίδας. Αυτό, όμως, δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.Σήμερα η Κυβέρνηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια που έχει να κάνει με την οικονομική επιβίωση της χώρας. Με λάθη και με παραλείψεις, μόνη στο δρόμο της, με μία Αξιωματική Αντιπολίτευση κομφορμιστική, μέχρι τώρα λαϊκιστική και με ένα κίνημα να γιγαντώνεται απέναντί της, δεν ξέρουμε αν μπορεί να τα βγάλει πέρα.Από την άλλη νησίδες λαϊκισμού ενδημούν παντού και πολλοί δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν την κρισιμότητα των στιγμών και μένουν κολλημένοι σαν βδέλλα στο παρελθόν.Έτσι δεν φαίνεται να υπάρχουν τα συμβαλλόμενα μέρη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, απαραίτητο τέτοιες ώρες ως ελπιδοφόρα ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας, για να περάσει στην μετά την κρίση εποχή, χωρίς την εξαθλίωση μεγάλων στρωμάτων της.Είναι, όμως, προφανές ότι η κύρια ευθύνη γι’ αυτό είναι πολιτική και αντί να μεταφέρουμε τις ευθύνες στον ελληνικό λαό, αντί να τον μαστιγώνουμε διαρκώς περί της ικανότητάς του και της ηθικής του, καλό θα είναι να ομολογήσουμε ότι πρόκειται για άλλη μία αδυναμία του πολιτικού συστήματος.Ο Ηράκλειτος θα έλεγε πως χρειάζεται μάλλον να σβηστεί η ύβρις παρά η πυρκαγιά. Ο τόπος χρειάζεται μια υπέρβαση από τις πολιτικές του δυνάμεις. Κάνω έκκληση στους συναδέλφους μου, όχι μόνο της κοινοβουλευτικής μου ομάδας, αλλά σε όλους, να πάμε μαζί κόντρα σε δεσπόζουσες, αλλά φθίνουσες κατασκευασμένες μετριοκρατίες που ταλαιπωρούν τον τόπο, όπου και αν βρίσκονται, εντός ή εκτός Κομμάτων, εντός ή εκτός διοικητικών δομών, εντός ή εκτός διαφόρων ηγεσιών, αλλά και εντός ή εκτός οποιουδήποτε κυβερνητικού σχήματος.Κάνω έκκληση για πρωτοβουλίες που θα επιβάλλουν σήμερα - όχι αύριο - τη συναίνεση. Γιατί τέτοιες πρωτοβουλίες σήμερα θα ήταν δείγμα πολιτικής υπευθυνότητας. Αν είχαμε το χρόνο - δεν ξέρω αν τον έχουμε - θα πρότεινα μια πρωτοβουλία Βουλευτών για το μόνο δημοψήφισμα που θα έπρεπε να γίνει, περί συναίνεσης. Είμαι σίγουρος ότι θα την επέβαλε ο λαός. Δεν μπορούμε άλλο να τρώμε τις σάρκες μας! Δεν μπορώ να καταλάβω πώς στο διεθνή δρόμο για τη διάσωση της χώρας μπορεί να υπάρξει Δεξιά και Αριστερά.Στην τελική μάχη που έρχεται χρειάζονται όλοι.Όσοι σήμερα δεν κατανοούν το διεθνές περιβάλλον, αλλά και τη μεταβατικότητα της περιόδου, όσοι νομίζουν ότι αρκεί μία αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων για τη λύση, αναπαράγουν λάθη του παρελθόντος. Ας αυτοακυρωθούμε συναινώντας στη σύγκλιση, δείχνοντας ότι τουλάχιστον έχουμε καταλάβει πού έχουμε οδηγήσει τον τόπο. Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Μόνο έτσι θα φτιάξουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Σ’ αυτό το συμβόλαιο, η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας θα έπρεπε να βρίσκεται στο προσκήνιο.Όσον αφορά το νομοσχέδιο, πράγματι γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια για τη λειτουργία των προνοιακών δομών. Αναφέρθηκε σ’ αυτά ο Υφυπουργός χθες και δεν θα ήθελα να επαναλάβω την επιχειρηματολογία του. Θα σταθώ μόνο σε κάποια άρθρα.Στο άρθρο 28 αναφέρεται ότι προκηρύσσονται νωρίτερα οι θέσεις Ιατρών Υπαίθρου, για να μειωθούν τα χρονικά κενά σ’ αυτές τις θέσεις και νομίζω ότι αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο για την ελληνική περιφέρεια. Όσον αφορά το άρθρο 31, νομίζω ότι εδώ είμαστε δειλοί σ’ αυτό που πάμε να κάνουμε. Θα προτιμούσα να πάμε ένα βήμα παραπέρα, δηλαδή να αφορά υποχρεωτική συμμετοχή ιατρών του ΕΟΠΥΥ στις εφημερίες των νοσοκομείων σε περιοχές όπου υπάρχουν ανάγκες, όπως νησιώτικες και παραμεθόριες περιοχές και όχι μόνο μία φορά την εβδομάδα.Όμως, δεν μπορώ να μην υποπέσω στον πειρασμό και να μην κάνω ένα γενικότερο σχόλιο για τον ΕΟΠΥΥ. Από το Φεβρουάριο είχα εκφράσει τις επιφυλάξεις μου απ’ αυτό το Βήμα. Σήμερα είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αυτό που χτίζεται είναι ένα νέο ΙΚΑ, χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική και μη βιώσιμο. Η εν δυνάμει μεγαλύτερη τομή στην υγεία κινδυνεύει να γίνει η μεγάλη πληγή του μέλλοντος.Όσον αφορά το άρθρο 35, σωστά αναβαθμίζονται οι ελληνικές ιατρικές εταιρείες. Είναι καιρός να αναλάβουν τον επιστημονικό τους ρόλο, αλλά και την κοινωνική τους ευθύνη.Όσον αφορά το άρθρο 33, θα ήθελα να πω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η εφαρμογή του, αφού οι περισσότερες από τις χειρουργικές και επεμβατικές πράξεις απαιτούν μία συνολική νοσοκομειακή δομή και υποστήριξη.Όσον αφορά το άρθρο 30 που αφορά τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, πράγματι η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη, όπως έχει πει ο Υπουργός. Πράγματι, σε πολλά νοσοκομεία, ιδίως του Κέντρου, δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι. Ίσως, όμως, στις σημερινές ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, η άσκηση του ιατρείου μόνο μέσα στο νοσοκομείο θα σηματοδοτούσε μία επιπλέον στήριξη του ίδιου του ΕΣΥ και θα ήταν μία επιπλέον προσφορά των ίδιων των πανεπιστημιακών.Από την άλλη, όμως, δεν μπορώ να μην αναφερθώ και σε κάποιες ακραίες φωνές που πιθανόν για τη δική τους επιβίωση βλέπουν στους πανεπιστημιακούς την αιτία για όλα τα δεινά της χώρας. Σ’ αυτή τη χώρα, όπου ενώ λέμε ότι ένας σημαντικός αριθμός επιστημόνων φεύγει προς το εξωτερικό, κάνουμε πολλές φορές ό,τι μπορούμε, για να διώξουμε και όσους ικανούς απέμειναν να δουλεύουν εδώ.Σ’ αυτή τη χώρα, όπου ο κάθε υπερευαίσθητος από τον κομματικό πατριωτισμό διοικητικός ή πολιτικός παράγοντας μιλά ή φέρεται απαξιωτικά για ανθρώπους με κύρος και προσφορά. Απέναντι σ’ αρκετούς απ’ αυτούς, νοιώθω συχνά ως πολιτικός ότι πρέπει να πω ένα «συγγνώμη» για το περιβάλλον και το λαϊκισμό που δημιουργούμε. Γιατί τελικά «ο μόνος δαίμων στον οποίο υποκείμεθα είναι το δικό μας ήθος». Και στο μικρό μας τόπο, ευτυχώς γνωριζόμαστε όλοι".
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Κλειστή η Πολεοδομία του Δήμου Ιωαννιτών


Κλειστές θα είναι από την Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας, τόσο αυτές που στεγάζονταν στην πρώην Νομαρχία Ιωαννίνων, όσο και αυτές που λειτουργούσαν στο Δήμο.Οι υπηρεσίες δεν θα λειτουργούν για το κοινό, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταφορά εκείνων που στεγάζονταν ακόμη στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.Από την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου όλες οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας θα λειτουργούν και πάλι κανονικά, ενοποιημένα πλέον, στο κτίριο της οδού Κωλέτη 7.

ΑΡΤΑ:Χωρίς αποκομιδή λόγω κινητοποιήσεων


Από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Αρταίων ανακοινώνεται ότι λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο Δήμο, με την κατάληψη του Δημαρχείου και του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας αλλά και ενόψει της απεργίας της 19ης Οκτωβρίου, δεν θα γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων στο Δήμο παρά μόνο από ευαίσθητους χώρους (σχολεία, νοσοκομείο, παιδικούς σταθμούς κ.λ.π.) για το διάστημα αυτό. Για το λόγο αυτό ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Θεόδωρος Γκούβας δήλωσε ότι συμμερίζεται τα προβλήματα των εργαζομένων και συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα τους και παρακαλεί τους δημότες να μην βγάζουν στο δρόμο τα σκουπίδια κατά το διάστημα των κινητοποιήσεων ώστε να μην δημιουργούνται εστίες μόλυνσης. Ευχαριστεί εκ των προτέρων για την κατανόηση.

Aρτα: Στροφή σε εναλλακτικές μορφές για την τουριστική ανάπτυξη τεσσάρων εποχών


ΣE εναλλακτικές μορφές τουρισμού πρέπει να στραφεί η περιοχή της Ηπείρου και της Aρτας προκειμένου να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη τεσσάρων εποχών, όπως τονίστηκε σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Aρτας για την παρουσίαση του προγράμματος «Εναλλακτικός Τουρισμός».Η υπεύθυνη του προγράμματος Ιφιγένεια Τσούκα σημείωσε ότι πρόκειται για επιδοτούμενο πρόγραμμα που αφορά υφιστάμενες επιχειρήσεις στον τομέα παροχής υπηρεσιών στον τουρισμό, με συνολικό προϋπολογισμό για όλη την Ελλάδα 20 εκατ. ευρώ. Ο κατώτατος συνολικός προϋπολογισμός επένδυσης που χρηματοδοτείται είναι 10.000 ευρώ και ο ανώτατος 400.000 ευρώ. Το ποσοστό επιδότησης για κάθε πρόταση είναι 40% επί του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης και το υπόλοιπο 60% είναι ίδια κεφάλαια, που είτε υπάρχουν ως καταθέσεις είτε καλύπτονται με δανεισμό. Ο συνολικός προϋπολογισμός της υποβληθείσας πρότασης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης για το 2010. Το πρόγραμμα έχει ήδη προκηρυχθεί και η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 15 Νοεμβρίου.«Η Aρτα πρέπει να πουλήσει περισσότερο το προϊόν που λέγεται τουρισμός», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Aρτας Ηλίας Κοίλιας, ενώ υπογράμμισε πως «η διοίκηση του Επιμελητηρίου, στην προσπάθεια που κάνει για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, έχει διατυπώσει την άποψη ότι αυτή η περιοχή μπορεί να αναπτύξει δύο δραστηριότητες, τον κλάδο τροφίμων και ποτών και παροχής υπηρεσιών. Σήμερα το τουριστικό προϊόν είναι εκείνο που θα πρέπει να πουλήσει περισσότερο στην περιοχή μας. Να πουλήσει αποδοτικά, να πουλήσει χρήσιμα, καταπολεμώντας την ανεργία και συμπληρώνοντας το εισόδημα των πολιτών του νομού μας».

Η καθημερινότητα πιέζει τον Δήμο

Η συνοικία της Λούτσας αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με οποιαδήποτε συνοικία της πόλης: Κατεστραμμένα και στενά πεζοδρόμια, βουλωμένα φρεάτια, ελλιπή φωτισμό, δρόμοι φθαρμένοι από τη χρήση, λακκούβες, διαχείριση των σκουπιδιών, καταλήψεις των πεζοδρομίων. Προβλήματα που άπτονται της καθημερινότητας και που τη δυσκολεύουν.Κάτοικοι της συνοικίας, λίγοι ομολογουμένως, είχαν την ευκαιρία προχτές το βράδυ να εκθέσουν τα προβλήματά τους ενώπιον μιας «επιτροπής» αντιδημάρχων, στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής. Μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Δημοτική Κοινότητα Ιωαννίνων στο πλαίσιο της «περιοδείας» της σε διάφορες συνοικίες. Η αρχή είχε γίνει πριν από δύο εβδομάδες με την εκδήλωση στην Καλούτσιανη και η συνέχεια δόθηκε προχτές στη Λούτσα. Στους κατοίκους «απολογήθηκαν» για τα προβλήματα που υπάρχουν, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Μασσαλάς, Θωμάς Μπέγκας και Δημήτρης Θεμελής. Για άλλη μια φορά, αναδείχθηκε η δυσκολία της δημοτικής αρχής να λύσει προβλήματα της καθημερινότητας λόγω έλλειψης πιστώσεων. Ο κ. Μασσαλάς εξήγησε στους κατοίκους ότι οι πόροι του υπουργείου Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν περικοπεί κατά πολύ, κάτι που δένει τα χέρια στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου για εκτέλεση μικρών έργων. Όσον αφορά πάντως τις κατεστραμμένες πλάκες στα πεζοδρόμια, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την προμήθεια νέων πλακών. Πρόσθεσε δε ότι στον Δήμο δεν υπάρχουν πλακάδες, στην προσπάθειά του να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο στελεχώθηκαν οι υπηρεσίες του Δήμου τα τελευταία χρόνια. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Θεμελής, ο οποίος είπε ότι από τα 187 άτομα που δουλεύουν στη ΔΕΥΑΙ, οι 68 (!) είναι διοικητικό προσωπικό. Πόσοι είναι υδραυλικοί; Μόλις πέντε! Με τις υπηρεσίες να έχουν πολύ προσωπικό, αλλά όχι το ενδεδειγμένο για τον σκοπό που επιτελούν, είναι εύλογο ότι ο Δήμος αναγκάζεται να προχωρήσει σε εργολαβίες ακόμα και για μικρές παρεμβάσεις -κάτι που προφανώς κοστίζει πολύ περισσότερο. Και οι δύο αντιδήμαρχοι ζήτησαν από τους κατοίκους να ενημερώνουν τα εργοτάξια όταν μια λάμπα έχει καεί ή ένα φρεάτιο έχει βουλώσει, προκειμένου να υπάρξει προγραμματισμός δράσεων εκ μέρους του Δήμου. Από την πλευρά του, ο κ. Μπέγκας δεσμεύτηκε να υπάρξει καλύτερη χωροταξική κατανομή των κάδων απορριμμάτων, όπως ζήτησαν οι κάτοικοι, ενώ ανακοίνωσε ότι ήδη ο Δήμος έχει βάλει μπρος την ικανοποίηση του αιτήματος για συστάσεις στους ιχθυοπώλες που πετάνε τα καφάσια ή τα υπολείμματα στους κάδους, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία. «Στείλαμε έγγραφο σε δύο κατηγορίες επαγγελματιών, στους ιχθυοπώλες και στους ζαχαροπλάστες να είναι προσεκτικοί με την εναπόθεση των σκουπιδιών γιατί δημιουργούνται προβλήματα» τόνισε, ενώ προειδοποίησε ότι μετά τις συστάσεις, θα ακολουθήσουν τα πρόστιμα.Συστάσεις δεσμεύτηκαν ότι θα γίνουν από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δημήτρη Νάστο και σε όσους καταλαμβάνουν πεζοδρόμια. Όπως είπε και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Λούτσα» Θανάσης Μέμος, «δεν θέλουμε να μπουν πρόστιμα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Θέλουμε απλώς να γίνουν κάποιες συστάσεις για να συμβιώνουμε όλοι καλά».Ένα σημαντικό πρόβλημα που πρόκειται πάντως να λυθεί , είναι το κυκλοφοριακό που υπάρχει στη συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Ναπ. Ζέρβα. Σε εκείνο το σημείο, που υπάρχει ένα μεγάλο άνοιγμα, η έξοδος των αυτοκινήτων από την οδό Καποδιστρίου είναι ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω της διπλής και τριπλής σειράς παρκαρισμένων αυτοκινήτων. Ο κ. Μπέγκας ανακοίνωσε ότι σε εκείνο το σημείο θα γίνει διαπλάτυνση του πεζοδρομίου, δημιουργώντας στην ουσία μια μικρή πλατεία. «Έτσι και οι επαγγελματίες καταστημάτων θα εξυπηρετηθούν, και η διέλευση των πεζών θα είναι πιο εύκολη, και το κυκλοφοριακό πρόβλημα θα εξομαλυνθεί» είπε. Αρκετοί κάτοικοι, ηλικιωμένοι κυρίως, εξέφρασαν δε την αγωνία τους για τη συγχώνευση των ΚΑΠΗ, ζητώντας να μη φύγει από τη γειτονιά τους το 5ο ΚΑΠΗ. Οι αντιδήμαρχοι εξήγησαν ότι η συγχώνευση είναι αναπόφευκτη λόγω των οικονομικών δεδομένων.

ΠΡΩΗΝ ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ
Παραμένει εγκαταλελειμμένο

Ένα από τα προβλήματα που διαχωρίζει τη Λούτσα από άλλες συνοικίες είναι ο αναξιοποίητος χώρος του πρώην ασύλου Ανιάτων, το οποίο ανήκει στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πολύ δικαιολογημένα οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για την εγκατάλειψη του χώρου και εξέφρασαν τον φόβο ότι τα κτίρια θα έχουν την ίδια τύχη με τους πρώην στρατιωτικούς φούρνους, ότι δηλαδή θα καταρρεύσουν. Ο αντιδήμαρχος κ. Μασσαλάς αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης παραχώρησης του χώρου στον δήμο Ιωαννιτών. Επί δημαρχίας Νίκου Γκόντα, υπήρχε η προφορική δέσμευση του πρώην υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου για παραχώρηση του πρώην ασύλου Ανιάτων, συνολικής έκτασης 4 στρεμμάτων, στον δήμο Ιωαννιτών. Είχαν γίνει αρκετές πανηγυρικές δηλώσεις, και η πόλη είχε την αίσθηση ότι ήταν θέμα χρόνου μόνο για να παραχωρηθεί. Η δέσμευση του κ Αβραμόπουλου δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα. «Το όλο θέμα το χειρίζεται ο ίδιος ο δήμαρχος» τόνισε ο κ. Μασσαλάς. Μέχρι σήμερα, επί του θέματος δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, με τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κρατά «στον πάγο» όλες τις εκτάσεις του και τα κτίρια του στην πόλη.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Οι αρνητικές επιπτώσεις των Ιχθυοκαλλιεργειών στον ποταμό Λούρο

Καταγγέλουμε την ολιγωρία και ανικανότητα των αρμόδιων υπηρεσιών αλιείας, επιτροπής προβλημάτων ποταμού Λούρου και της Περιφέρειας στη διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου και της φυσικής Ηπειρωτικής κληρονομιάς.Σειρά αυτή τη φορά έχει ο ποταμός Λούρος με κίνδυνο της οικολογικής του κατάρρευσης από τις χρόνιες ανεξέλεγκτες ιχθυοκαλλιέργειες στις περιοχές Βουλιάσα, Μουσιωτίτσα και Πλατανάκια. Μοιραία ακολουθείται και εδώ η πορεία των μεγάλων υγρών οικοσυστημάτων (του Αμβρακικού, της Παμβώτιδας, του Καλαμά κ.ά.) η αναλγησία, η απραξία και τη «δηλητηρίασή» τους τελικώς.Αυτή η ευαίσθητη περιοχή υφίσταται αποδεδειγμένα πολυετή υπέρμετρη χρήση της παραγωγής και την περιβαλλοντική «ασυλία» των ιθυνόντων.Αυτή η περιοχή είναι εξ’ ορισμού ακατάλληλη λόγω της υπερφόρτωσης με 22 μονάδες σε «παράταξη» σε απόσταση μόλις 3 χλμ. ροής ποταμού. Την ζοφερή κατάσταση ενισχύουν οι επιζήμιες εντός της κοίτης του ποταμού τσιμεντένιες κατασκευές υδροληψιών, δίχως διαχειριστικό σχέδιο, δίχως φίλτρα, με υπερβολική επιβάρυνση από την απουσία συστημάτων συλλογής αποβλήτων, δίχως ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης Οδηγ. 96/61/ΕΚ—ΕΕ L 257.Ζητάμε από το Περιφερ. Συμβούλιο και την Κτηματ. Υπηρεσία του Δημοσίου να μην υιοθετήσουν την συνέχιση της «εισβολής» των μονάδων των υδατοκαλλιεργειών μέσα στην κοίτη αυτού του σημαντικού ελληνικού υδροφορέα με τρόπο αυθαίρετο και άναρχο. Η τριακονταετής απραξία ελέγχου έχει επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στο ευρύτερο περιβάλλον με την διάβρωση της αμμώδους κοίτης με άμεσο κίνδυνο την προβολή παρακείμενων πηγών.Κε Περιφερειάρχα, ποιος ο λόγος μετατόπισης στον καθορισμό των νερών του ποταμού Λούρου από ανωτέρας τάξης για ύδρευση από τη θέση «Ζ» επί Νομαρχίας Χαραλαμπίδη το 1991 στη θέση «Α» επί Νομαρχίας Ζαρμπαλά το 1998; Θα υπάρξει κάποια άλλη μελλοντική μετακίνηση σ’ αυτή την αδιαφανή διαδικασία;Πόσο ασφαλείς πρέπει να αισθάνονται τα 11 χωριά που υδρεύονται από τη θέση «Ταμπακόμυλος» στη γέφυρα Μουσιωτίτσα;Η δίκαιη κατανομή της αλιευτικής παραγωγής και η αναγκαιότητα του Χωροταξικού Σχεδιασμού από το ΥΠΕΚΑ σαν Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Αειφόρο Ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών είναι επιτακτική.Δεν πρέπει όμως το συγκεκριμένο πλαίσιο απλώς να νομιμοποιεί την σημερινή κατάσταση χωρίς καμμιά ουσιαστική κατεύθυνση προς την προστασία του περιβάλλοντος και των κοινωνιών από τις αρνητικές συνέπειες των ιχθυοκαλλιεργειών.Η συμμόρφωση των ιδιοκτητών είναι αναγκαία στην τήρηση των κανόνων σωστής λειτουργίας και να μην πραγματοποιείται επί τη βάσει «πελατειακών σχέσεων», διότι:
α) Η ανεξέλεγκτη χωροθέτηση και υπερσυγκέντρωση σε μια ιδιαίτερα περιορισμένη κλίμακα παραβιάζει την φέρουσα ικανότητα και προκαλεί σύγκρουση με άλλους οικονομικούς τομείς όπως ο Τουρισμός και η γεωργική εκμετάλλευση
β) Δεν γνωρίζουμε αν τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες καλής διαβίωσης των ψαριών και υγιεινής των μονάδων
γ) Προκαλείται ρύπανση και υποβάθμιση των οικοσυστημάτων από τα απόβλητα των ιχθυοκαλλιεργειών (περιττώματα, αντιβιοτικά, υπολείμματα τροφής, χημικά καθαρισμού)
δ) Προκαλείται διατάραξη της διαδρομής των ελευθέρων ψαριών, κάποια από τα οποία προστατεύονται ως σπάνια και απειλούμενα
ε) Υπάρχει κίνδυνος διαφυγής γόνου και ψαριών και να εισέλθουν σε ιθαγενείς πληθυσμούς και να προκαλέσουν μακροπρόθεσμη ζημία λόγω της απώλειας της γενετικής ποικιλότητας, η εισαγωγή τους στο οικοσύστημα μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση νόσων.
Απαιτούμε να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι των αδειοδοτήσεων προκειμένου να ελεγχθούν η νομιμότητα των μονάδων και η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, ούτως ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες δίκαια και να προστατευθεί το κεφάλαιο Ηπειρωτικό Περιβάλλον που αποτελεί, ως φαίνεται ξεχασμένη δημόσια περιουσία.

Οικολόγοι Πράσινοι Ηπείρου

Σκάβοντας έρχεται το δίκτυο…

Μια συμφωνία πρωτοποριακή και μοναδική στη χώρα έκανε ο δήμος Ιωαννιτών με τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών: προκειμένου να μην σκαφτούν και πάλι όλοι οι δρόμοι της πόλης, καθώς οι εταιρίες (η Vodafone και η Forthnet) περνάνε και πάλι οπτικές ίνες, κυρίως σε περιφερειακά σημεία του δήμου Ιωαννιτών.Έτσι, στα σημεία που περνάνε δίκτυο, θα περνάνε και σωλήνα δικτύου του Δήμου, όπου αυτό δεν υπάρχει. Αντίστοιχα, ο Δήμος θα παρέχει δίκτυο εκεί που δεν έχουν οι εταιρίες, αλλά το κυριότερο, δεν θα σκαφτούν ξανά δρόμοι της πόλης εκτός από το κομμάτι μετά το Άλσος και μέχρι την 28ης Οκτωβρίου.Πολύ εύλογα πάντως, οι πολίτες διερωτούνται εάν θα υπάρξει κάτι περισσότερο σε επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών, βλέποντας τα καινούργια «χαντάκια». Κατ’ αρχάς πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν τα σκάβει ο Δήμος. Κατ’ επέκταση, ότι πέραν των καινούργιων ασύρματων hotspots που θα προκύψουν σε διάφορα σημεία του διευρυμένου δήμου Ιωαννιτών, εκεί που θα καταλήγουν οι οπτικές ίνες, οι υποδομές που θα αναπτυχθούν θα έχουν να κάνουν κυρίως με τις υπηρεσίες. Αυτό το δεύτερο σκέλος, θα έχει έμμεση επίδραση στους πολίτες καθώς αναμένεται να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα για το δήμο Ιωαννιτών. Στόχος του Δήμου είναι να ενοποιηθούν λειτουργικά τα κτίρια των υπηρεσιών, παλιών και νέων Δήμων, ώστε σε πρώτη φάση οι τηλεφωνικές επικοινωνίες να περάσουν από τα ευρυζωνικά και να μειώσουν τους τηλεφωνικούς λογαριασμούς που πληρώνει ο δήμος Ιωαννιτών, οι οποίοι είναι διόλου ευκαταφρόνητοι. Το σύστημα «Σύζευξις» δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, τουλάχιστον της μείωσης του κόστους των τηλεπικοινωνιών για το Δημόσιο. Από τη «σύλληψή» του όμως μέχρι σήμερα η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά και οι δυνατότητες που παρέχει είναι ακόμα περισσότερες και πιο απλές.Ακόμα, στόχος είναι να αποκτήσει και μια χρηστική αξία το δίκτυο για τις ίδιες τις υπηρεσίες. Να γίνει δηλαδή εφικτός ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο του δικτύου της ΔΕΥΑΙ για παράδειγμα, με την εγκατάσταση ειδικών αισθητήρων που θα «φορεθούν» επάνω στο δίκτυο οπτικών ινών.

Διεύρυνση στην περιφέρεια
Η «περιφερειακή» διεύρυνση των ευρυζωνικών δικτύων θα συνεχιστεί πέραν των «παλιών» Δήμων, όπου θα πάει και μέσω των έργων των ιδιωτικών εταιριών, προς την Κράψη και άλλες απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες ωστόσο είναι στα όρια του δήμου Ιωαννιτών. Το βασικό πρόβλημα πάντως, είναι το γνωστό: δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για να προχωρήσουν γρήγορα οι εργασίες, με το Δήμο όμως να είναι αποφασισμένος να τις προχωρήσει. Ένα παράδειγμα χρήσης του δικτύου, είναι και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτή η στιγμή η ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου από το δημοτικό ραδιόφωνο. Σήμερα, αυτή η εκπομπή γίνεται μέσω τηλεφωνικής γραμμής, με τον «κλασικό» δηλαδή τρόπο που γίνονται οι ζωντανές μεταδόσεις. Με την αξιοποίηση του δικτύου, η εκπομπή μπορεί, όχι απλά να γίνεται και με καλύτερη ποιότητα, αλλά και με πολύ χαμηλότερο κόστος, ενώ ταυτόχρονα θα δίνεται η δυνατότητα επεξεργασίας του αρχείου με οποιονδήποτε τρόπο (εγγραφή, αρχειοθέτηση κ.λπ).Ένα επόμενο σημαντικό «ραντεβού» που ίσως φέρει στην επιφάνεια κάποιες προτάσεις για χρηματοδότηση από πλευράς Δήμου, είναι η ημερίδα που θα γίνει στις 21 Νοεμβρίου στα Γιάννενα, υπό τη συνδιοργάνωση του Δήμου, της Περιφέρειας, αλλά και της Ε.Ε.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Καταλήψεις και πορεία διαμαρτυρίας απ’ τους εργαζόμενους του Δήμου Άρτας

Σε κατάληψη του Δημαρχείου Άρτας και του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Δήμου Αρταίων, με απόφαση του σωματείου τους, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Καστανίδη με τις οποίες ανάβει «πράσινο» φως για την ανάθεση σε ιδιώτες της αποκομιδής των απορριμμάτων, καταργώντας τους υφιστάμενους Οργανισμούς, προωθώντας καινούργιο θεσμικό πλαίσιο. Στις 11 σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν πορεία με τα απορριμματοφόρα, στο κέντρο της πόλης, με αφετηρία την πλατεία Κιλκίς. Στην κινητοποίηση θα παραβρεθεί και κλιμάκιο της ΑΔΕΔΥ από τα κεντρικά και θα υπάρξουν σχετικές δηλώσεις.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Συνελήφθη σπείρα εμπόρων ναρκωτικών

Συνελήφθησαν στην Αγία Κυριακή (Πόποβο) Δήμου Σουλίου στην Θεσπρωτία, 2 Θεσπρωτοί και ένα Γιαννιώτης να μεταφέρουν 217 κιλά και 234 γραμμάρια χασίς.Η σύλληψη δεν έγινε τυχαία αφού τα 3 άτομα βρίσκονταν υπό στενή παρακολούθηση εδώ και αρκετές ημέρες από άντρες της δίωξης ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.Όπως προέκυψε από την προανάκριση οι τρεις συλληφθέντες είχαν συστήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο εγκληματική ομάδα με κύρια δράση την προμήθεια ναρκωτικών από την Αλβανιά.Τα ναρκωτικά τα μετέφεραν μέσω Σουλίου στο Γαρδίκι Θεσπρωτίας όπου ένας από του κατηγορούμενους διατηρούσε Τυροκομείο.Εκεί συσκεύαζαν αεροστεγώς τα ναρκωτικά και τα τοποθετούσαν σε δοχεία τυριού και τα στέλνανε στην Σουηδία με μεταφορικές εταιρίες.Οι τρεις δράστες συνελήφθησαν από άντρες του τμήματος δίωξης ναρκωτικών Ηγουμενίτσας και θα μεταφερθούν στον Εισαγγελέα Θεσπρωτίας, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται για τον εντοπισμό και τον παραληπτών των ναρκωτικών ουσιών στην Σουηδία!

Στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και των Ιωαννίνων


Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρακολουθώντας τα διάφορα δημοσιεύματα του τύπου που αναφέρονται στις αξιολογικές κατατάξεις των Πανεπιστημίων της χώρας, (κυρίως την ειδική έκδοση «Times Higher Education» των «Times» του Λονδίνου) ανακοίνωσε πως το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν εμφανίζεται σε αυτούς τους αξιολογικούς καταλόγους δεν οφείλεται στις εκπαιδευτικές ή ερευνητικές επιδόσεις του, αλλά σε κριτήρια που αφορούν το μέγεθος και την πληρότητα γνωστικών αντικειμένων (π.χ. λίστα της Σαγκάης).Σύμφωνα με τον δείκτη High Impact Universities Research Performance Index που αφορά κυρίως στην ερευ­νητική απόδοση των Πανεπι­στημίων, τo Harvard είναι στην πρώτη θέση της κατάταξης, ενώ το Καποδιστριακό καταλαμβάνει τη θέ­ση 326, τo Αριστοτέλειο τη θέ­ση 410, το Πατρών τη θέση 474 και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τη θέση 498.Στην ειδική έκδοση «Times Higher Education» των «Times» του Λονδίνου με την οποία δημοσιοποιήθηκε η κατάταξη των πανεπιστημίων του κόσμου για το 2011-2012. το Πανεπιστήμιο Κρήτης ήταν το μοναδικό ελληνικό.

Θετικές αξιολογήσεις και 14 προγράμματα στο «Θαλής»
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρυτανείας, πρόσφατα έχουν αξιολογηθεί πέντε Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Φυσικής, Πληροφορικής, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών και Χημείας) με πολύ θετικές και εγκωμιαστικές κρίσεις από διακεκριμένους επιστήμονες του εξωτερικού.Επιπλέον, η παρουσία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι ιδιαιτέρως θετική στην πρόσφατη αξιολόγηση των ερευνητικών προγραμμάτων «ΘΑΛΗΣ» με τελική έγκριση 14 προτάσεων κατατάσσοντας το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην τρίτη θέση, μετά από το Ε.Μ.Π. και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.Τέλος, γίνεται γνωστό ότι εντός του Νοεμβρίου το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προγραμματίζει να παρουσιάσει δημόσια τα στοιχεία των επίσημων αξιολογήσεων για όσα Τμήματα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

…Kαι όμως ακόμη δεν πιάσαμε πάτο…

Γράφει ο Βαγγέλης Θεοδώρου

Αφήνω για λίγο την ενασχόλησή μου με τον διαχειριστικό μικρόκοσμο της έναρξης εξαμήνου του ΙΕΚ, αλλά και αυτό των εξετάσεων Πιστοποίησης για να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις σχετικά με τα τελευταία γεγονότα ενοποίησης οργανισμών και δη του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων.., ή του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων. κ.ο.κ .Αν και μυημένος χρόνια τώρα στην πολιτική αρθρογραφία αδυνατώ όχι μόνο να «παρέμβω», αλλά και να παρακολουθήσω τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην Πατρίδα μας,. Και αυτό γιατί δεν θέλω να συνεισφέρω… σε μια ατέρμονη και ανώφελη, την ώρα των πράξεων, ανάλυση για το πως φθάσαμε ως εδώ. Δεν μπορούσα όμως να μείνω απαθής στο πολύ προβληματισμένο βλέμμα του Γιώργου, ενός νεαρού Μηχανολόγου Μηχανικού που βρέθηκε αυτές τις μέρες μαζί μας στα Γιάννενα ως εντεταλμένος εκπρόσωπος του Οργανισμού για τις εξετάσεις Πιστοποίησης αποφοίτων των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης των γνωστών μας Ι.Ε.Κ. .Μάταιο ότι έκανα για να απαλύνω την ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι ως προς την συνέχιση της εργασιακής του σχέσης με τον κυοφορούμενο νέο οργανισμό.Σε αυτή τη αν όχι δυσχερή, αλλά σίγουρα ανασφαλή θέση από ότι ξέρω είναι και άλλα παιδιά από τους παραπάνω οργανισμούς και όχι μόνο.Πολύ άδικο για νέα παιδιά με σημαντικά προσόντα και πολύ μέλλον μπροστά στην διελκυστίνδα της εργασιακής εφεδρείας. Και όμως όλα θα ήταν διαφορετικά εάν ένα χρόνο πριν είχε στηθεί ένας ενιαίος οργανισμός που θα περιελάμβανε όλες τις δράσεις των υπό κατάργηση οργανισμών, με πλήρη αξιοποίηση όλων των στελεχών τους, και όχι πάλι με αποσπασμένους Εκπαιδευτικούς. Αντί αυτού είδαμε…οκτώ μήνες ήξεις αφίξεις…στο ΦΕΚ της ίδρυσης του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων, ή την στενόμυαλη λογική των συσχετισμών και εξαιρέσεων (αν αληθεύουν αυτά που έμαθα για την «ύποπτη» εργασιακά πρωτοκαθεδρία του ΕΚΕΠΙΣ στην όλη διαδικασία συγχωνεύσεων).Δυστυχώς δεν… καθαρίζουμε εμείς οι μεγαλύτεροι με μια απλή έκφραση συμπάθειας ή με ένα συγνώμη, αφού με τις παραλείψεις μας τις λάθος επιλογές μας ή με την μακαριότητά μας έχουμε υποθηκεύσει για τα καλά το μέλλον των παιδιών μας αλλά και αυτό των δικών τους παιδιών, Ίσως ήλθε η ώρα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων αυτή τη ύστατη ώρα και σώσουμε ότι τουλάχιστον σώζεται, και δεν εννοώ βεβαίως λογικές του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».Παρότι φύσει αισιόδοξος έχω την αίσθηση ότι οι πυλώνες που θα μας έβγαζαν στα σίγουρα από το τούνελ της κρίσης, όπως είναι ο παραγωγικός ιστός και η κοινωνική συνοχή είναι εντελώς ανύπαρκτοι. Σε αυτό αν προσθέσουμε και ένα συλλήβδην ανερμάτιστο αν όχι ανίκανο «πολιτικό προσωπικό» που πορεύθηκε εδώ και χρόνια στο περίπου… δηλαδή στη λογική του βλέποντας και κάνοντας, ή σε αυτή ενός ανόητου και πολλάκις επικίνδυνου λαϊκισμού. Εύχομαι να μη φτάσαμε να βιώνουμε ένα εκρηκτικό μείγμα αναπόφευκτου του «μοιραίου».

Ευάγγελος Θεοδώρου
Δ/ντής Ι.Ε.Κ. Ιωαννίνων