Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Κλείνει αύριο για 8 ώρες η Εγνατία

Άυριο Τετάρτη,θα διακοπεί η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό του αριστερού κλάδου, από Α/Κ Νεοχωρίου έως Α/Κ Βασιλικού (κατεύθυνση από Ιωάννινα προς Ηγουμενίτσα), σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.Η διακοπή της κυκλοφορίας, από 08:00 έως τις 16:00, γίνεται στo πλαίσιο απαιτούμενων ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών τοποθέτησης μίας γέφυρας, στήριξης εξοπλισμού του συστήματος διαχείρισης κυκλοφορίας.Η κυκλοφορία στο διάστημα αυτό θα διεξάγεται από την Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας μέσω της Εθνικής Οδού Νεοχωρίου - Νεράιδας. Η Εγνατία Οδός ζητά την κατανόηση των οδηγών για την προσωρινή όχληση.

Τα προβλήματα του Καλλικράτη στην... πρώτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου


Τα προβλήματα που έχουν προκύψει και απασχολούν όλους τους Δήμους της χώρας μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, ήταν αυτά που απασχόλησαν κυρίως την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της πρώην ΤΕΔΚ Ιωαννίνων.Περικοπές στη χρηματοδότηση, μεταφορά μαθητών και εφεδρεία ήταν μόνο μερικά από τα προβλήματα που τέθηκαν.Στην ίδια συνεδρίαση ψηφίστηκαν ομόφωνα όλα τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης τα οποία ήταν επί το πλείστον διαδικαστικά, ενώ αποφασίστηκε να οργανωθεί ειδική εκδήλωση στη μνήμη του Κώστα Μπαλάφα.

Καλλικράτης εφεδρεία και μεταφορά μαθητών
Παρουσία σχεδόν όλων των μελών του (απουσίαζε μόνο η Δήμαρχος Σουλίου, Σταυρούλα Μπραΐμη και ο Αλέξανδρος Μάνος) ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου το οποίο μετά τον Καλλικράτη αντικατέστησε τις ΤΕΔΚ των τεσσάρων νομών της Περιφέρειάς μας.Αυτή η ακριβώς η διοικητική μεταρρύθμιση ήταν και το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ των μελών του Συμβουλίου.Ο πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Άρτας, Γιάννης Παπαλέξης, υπενθύμισε στο Σώμα, ότι επίκειται πολυνομοσχέδιο από το υπουργείο Εσωτερικών με σαρωτικές αλλαγές σε καίρια σημεία του νόμου της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας πως η ΠΕΔ Ηπείρου θα πρέπει να καταρτίσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με τις προτάσεις της για αλλαγές όπου αυτή πιστεύει ότι είναι αναγκαίες.Πρώτος το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ζίτσας και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ, Δημήτρης Ρογκότης, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της λειτουργίας των Σχολικών επιτροπών αλλά και της μεταφοράς μαθητών.Για το μεν πρώτο είπε πως αυτές δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά αφού υπάρχουν δύο άρθρα που ορίζουν τη λειτουργία τους, αλλά στην ουσία το ένα ακυρώνει το άλλο.Αναφορικά με την μεταφορά μαθητών, σημείωσε πως αυτή είναι αδύνατον να περάσει στους Δήμους από την αρχή της νέας χρονιάς, αφού οι διαγωνισμοί που έχουν γίνει μέχρι στιγμής απέβησαν άκαρποι, αφού τα χρήματα που δίνονται είναι ελάχιστα και κανείς οδηγός ταξί δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει.Το ίδιο υποστήριξε και ο Δήμαρχος Δωδώνης, Κώστας Κατσανάκης, λέγοντας ότι η μεταφορά μαθητών θα αποδειχτεί μια τραγωδία από την 1η Ιανουαρίου του 2012, προτείνοντας η ευθύνη γι' αυτή να παραμείνει στην Περιφέρεια και όποιος Δήμος επιθυμεί να έχει τη δυνατότητα να την αναλάβει.Ο γραμματέας του Δ.Σ. της ΠΕΔ, Γιώργος Παπαδιώτης, έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης και τα θέματα της εργασιακής εφεδρείας, της φορολογίας και του ενιαίου μισθολογίου, λέγοντας πως οι δήμοι κινδυνεύουν μέσα στον επόμενο μήνα να μείνουν χωρίς προσωπικό σε νευραλγικές μάλιστα θέσεις.Ο Νίκος Γκόντας, εκπροσωπώντας την παράταξη της Ν.Δ. στο Δ.Σ. της ΠΕΔ, σημείωσε, αφού τόνισε ότι ο Καλλικράτης δεν έχει καμία σχέση με την μεταρρύθμιση που ονειρευόταν η τοπική αυτοδιοίκηση, κάλεσε τους συναδέλφους του να πουν όχι στην εργασιακή εφεδρεία, την κατάργηση οργανισμών που θα έχει σαν συνέπεια το κλείσιμο και δημοτικών επιχειρήσεων και την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας την οποία τοποθέτησε σαν τον πρώτο μεγάλο στόχο των ξένων κεφαλαίων για εκμετάλλευση προς όφελός τους.

Ομόφωνες αποφάσεις σε όλα τα θέματα
Στην ίδια Συνεδρίαση εγκρίθηκαν ομόφωνα τα παρακάτω θέματα:
1. Έγκριση υποβολής πρότασης στην πρόσκληση 28 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ».
2. Σχετικά με την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ) στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ 2007 - 2013.
3. Σχετικά με την υλοποίηση του έργου με τίτλο: « ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ) στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ 2007 - 2013.
4. Σχετικά με την υλοποίηση του έργου με τίτλο:«ΓΕΦΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ» στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ 2007- 2013.
Ταυτόχρονα αποφασίστηκε και πάλι ομόφωνα η σύσταση τοπικών παραρτημάτων της Π.Ε.Δ. Ηπείρου στην Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα, οι οποίες θα αντικαταστήσουν ουσιαστικά της πρώην ΤΕΔΚ.Τέλος έγινε και ο ορισμός εκπροσώπων της ΠΕΔ σε Συμβούλια και Επιτροπές.

Εκδήλωση στη μνήμη του Κώστα Μπαλάφα
και ενίσχυση των «Καλπακίων 2011»
Η πρώτη απόφαση που πήρε το Δ.Σ. της ΠΕΔ, αφορούσε την οργάνωση μια ειδικής εκδήλωσης στη μνήμη του φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα.Ο κ. Παπαλέξης πρότεινε αυτή να γίνει τον Φεβρουάριο του 2012 και να συμπέσει χρονικά με τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, ενώ ζήτησε από την εκτελεστική επιτροπή να αναλάβει μαζί με τον Δήμο Ιωαννιτών να οργανώσουν την εκδήλωση αυτή.Ταυτόχρονα πρότεινε να συνεχίσει η ΠΕΔ το έργο της ΤΕΔΚ Ιωαννίνων και να χρηματοδοτήσει με 10.000 ευρώ τις εκδηλώσεις που γίνονται στο Καλπάκι για την επέτειο του «ΟΧΙ».Και οι δύο προτάσεις ψηφίστηκαν ομόφωνα από το Δ.Σ..

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Εργασίες καθαρισμού στο φράγμα Καλαμά


Μετά από μια τριακονταετία περίπου αποφασίστηκε και επιτέλους επιτεύχθηκε, ο καθαρισμός της λεκάνης του φράγματος Καλαμά στο Ράγιο.Ειδικό συνεργείο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, με την προσωπική επίβλεψη του Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη, καθάρισε την λεκάνη από κάθε λογής σκουπίδια και άλλα αντικείμενα κυρίως κορμοί δέντρων, που είχαν σφηνωθεί παρασυρμένα από τα νερά του ποταμού.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

ΑΡΤΑ:Συνέντευξη Κ. Παπασιώζου στα τοπικά ΜΜΕ

Η μόνη λύση που υπάρχει σήμερα για τη χώρα είναι οι εκλογές, τόνισε ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ Κώστας Παπασιώζος. «Ζούμε το δράμα καθημερινά στο νομό μας, στα χωριά μας, ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση. Ο Έλληνας αξίζει καλύτερη τύχη. Τα περιθώρια έχουν στενέψει, δεν υπάρχουν άλλες αντοχές στον Έλληνα πολίτη και πρέπει να δοθεί άμεση λύση και τη λύση θα τη δώσει ο ίδιος ο λαός» είπε ο κ. Παπασιώζος αναφερόμενος στην πολιτική συγκυρία. Η συνέντευξη τύπου του βουλευτή δόθηκε σήμερα το πρωί στο πολιτικό του γραφείο και είχε κύρια θέματα αναφοράς τον Αμβρακικό, τον κόμβο Αγίου Δημητρίου και τα αγροτικά.Ο κ. Παπασιώζος υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει ο Αμβρακικός Κόλπος για την περιοχή, τόνισε όμως ότι προκύπτει ένα σοβαρό θέμα σε σχέση με την προστασία του, με κάποιες αποφάσεις που πάρθηκαν τελευταία στο Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού-στο οποίο μετέχουν και αιρετοί-με τις οποίες το συμβούλιο εκφράζει θετική γνώμη για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τριών μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών που δραστηριοποιούνται στον Αμβρακικό καθώς και για την αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας της μιας εξ’ αυτών. Ο κ. Παπασιώζος επεσήμανε αντιφάσεις από πλευράς προσώπων τα οποία όπως είπε, ενώ στην πρόσφατη ημερίδα που έγινε στην Ανέζα, τοποθετήθηκαν υπέρ της προστασίας του Αμβρακικού, στην πράξη απέδειξαν το αντίθετο.Τόνισε ότι οι παραπάνω αποφάσεις «αποδεικνύουν έμπρακτα, ότι οι άνθρωποι οι οποίοι κλήθηκαν να στηρίξουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Αμβρακικού που ψηφίστηκε τελευταία όχι μόνο δεν την τηρούν, καταστρατηγείται για λογαριασμό κάποιων επενδυτών οι οποίοι θελήσανε στον Αμβρακικό να κάνουν επενδύσεις στο θέμα της ιχθυοκαλλιέργειας και να αυξήσουν τις ποσότητες καθώς και τους περιβαλλοντικούς όρους».Ο κ. Παπασιώζος διένειμε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ το απόσπασμα από το πρακτικό της απόφασης του Φορέα και τόνισε: «Δεν είμαστε εναντίον των επιχειρήσεων όμως όταν ο ίδιος ο Φ.Δ., το υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος και όλοι κατά καιρούς οι εκπρόσωποι φορέων, αιρετών, έχουν τοποθετηθεί και είναι καταπέλτες για το θέμα της προστασίας, οι ίδιοι δεν έχουν το δικαίωμα αυτοαναίρεσης και να έρχονται να ψηφίζουν αποφάσεις εις βάρος του περιβάλλοντος όπως αποδεικνύεται απ’ τους ίδιους με τις μελέτες που καταθέσανε κατά καιρούς και να δίνουν τη δυνατότητα ο Αμβρακικός να μολύνεται περισσότερο».

ΠΡΕΒΕΖΑ: Σύλληψη 40χρονης για ναρκωτικά

Συνελήφθη σήμερα το πρωί στην Πρέβεζα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Πρέβεζας μία ημεδαπή ηλικίας 40 ετών, γιατί σε γενόμενο έλεγχο κατελήφθη να κατέχει συνολικά δεκατέσσερα (14) ναρκωτικά χάπια στερούμενη σχετικής ιατρικής συνταγής.Ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας που διενεργεί την προανάκριση.

Παπάς είναι πρόεδρος της κίνησης " Καθαρός Καλαμάς "

Ο εφημέριος της Ραβενής Θεσπρωτίας Γεώργιος Τζώρτζης είναι πρόεδρος της κίνησης " Καθαρός Καλαμάς ". Πρόκειται για μια από τις λίγες περιπτώσεις κληρικού, που δραστηριοποιούνται έντονα σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Μάλιστα ο π.Γεώργιος με μαχητικό τρόπο καταγγέλλει τη μόλυνση του ποταμού. Λέει ο ίδιος: «Καιρός να ασχοληθούμε πιο σοβαρά όλοι με τον Καλαμά, γιατί η κατάσταση δεν πάει άλλο.Από τις πηγές του, μέχρι τις εκβολές υπάρχει φοβερό πρόβλημα, και δεν ασχολήθηκε κανένας με τις συνέπειες που προκαλούνται από τα πολύ μολυσμένα νερά του. Εκτός από την άρδευση που ποτίζονται τόσα προϊόντα τα οποία έρχονται στο τραπέζι μας, σκεφτείτε τι γίνεται με την πανίδα και τη χλωρίδα, ψάρια, ζώα, φυτά, κ.α. που ποτίζονται από τα μολυσμένα νερά του,συν τους τουρίστες που περνάνε όλο το καλοκαίρι με κανώ καγιάκ κ.λ.π. και κατασκηνώνουν στις όμορφες ακρογιαλιές με τα παιδιά τους και τρώνε ψάρια, στους οποίους δεν βρέθηκε ένας να τους πει να μην βάζουν ούτε το πόδι τους μέσα στο νερό. Απ΄ότι έμαθα στα Γιάννενα, στη Λαψίστα όλο αυγατάει ο καρκίνος από τη χρήση του νερού της τάφρου της για να ποτίσουν τα χωράφια τους.Τα ίδια μου καταγγέλλουν και από τη Σαγιάδα, Ασπροκκλήσι, Κεστρίνη, Ράι, Σμέρτο.Οι άνθρωποι ζουν από την αγροτιά και υποβαθμίζονται κάθε μέρα και περισσότερο τα προϊόντα που παράγουν με αποτέλεσμα να μην προτιμούνται στις αγορές, και κανένας δεν ανησυχεί γι΄αυτό. Εκτός από τις αρρώστιες που τους προκαλούν τα μολυσμένα νερά του".

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Κλοπή καλωδίων από τον ΤΟΕΒ Παραμυθιάς


Χθες το απόγευμα, καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, ότι άγνωστοι δράστες, κατά το χρονικό διάστημα από 03-10-2011 έως 10-10-2011 , αφού παραβίασαν πόρτες κτιρίων αντλιοστασίων του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Πεδιάδας Παραμυθιάς στο Ζερβοχώρι Θεσπρωτίας, εισήλθαν εντός αυτών και αφαίρεσαν ποσότητα καλωδίων και λαμών χαλκού, πενήντα (50) βάνες αντλιών και ένα σετ κλειδιών.Προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς Θεσπρωτίας.

ΑΡΤΑ:Σύλληψη νεαρού για ναρκωτικά

Συνελήφθη πρώτες πρωινές ώρες στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας, ένας ημεδαπός, ηλικίας 27 ετών, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.Ειδικότερα, σε γενόμενο έλεγχο, κατελήφθη να κατέχει μία (1) νάιλον αυτοσχέδια συσκευασία, η οποία περιείχε συνολικά (5,5) γραμμάρια ηρωίνης.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας , ενώ οι ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας που διενεργεί την προανάκριση.

Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα ο πανελλήνιος Αντικαρκινικός Έρανος

Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας ο πανελλήνιος Αντικαρκινικός Έρανος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία-Παράρτημα Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών. Φέτος, με βασικά μηνύματα «Με ένα ευρώ ο κάθε Έλληνας δίνει τη δύναμη να νικηθεί ο καρκίνος» και «Όλοι μαζί για τη ζωή», ο έρανος έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να προσφέρουν για τους συνανθρώπους τους.Επίσης το Παράρτημα Ιωαννίνων διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Υγιεινή Διατροφή» και ομιλήτρια την παιδίατρο κ. Θ. Μάντζιου, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011, ώρα 11 το πρωί, σε συνεργασία με το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο στους Λογγάδες Ιωαννίνων, σε αίθουσα του σχολείου.

To «Λιωμένο Βούτυρο» του Σάκη Σερέφα στο δημοτικό θέατρο (παλαιά σφαγεία)

Η «Φθινοπωρινή αυλαία στο δημοτικό θέατρο» συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα, αυτή τη φορά με δύο παραστάσεις της ανατρεπτικής κωμωδίας του Σάκη Σερέφα «Λιωμένο Βούτυρο» που παρουσιάζει η Εταιρεία Θεάτρου Χώρος. Το θεατρικό αυτό φεστιβάλ οργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με τη συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου. Η Εταιρεία Θεάτρου Χώρος συμπληρώνει επτά χρόνια περιοδείας ως επιχορηγούμενος θίασος ρεπερτορίου από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι θεατρικές της παραγωγές, “Golfo 2.3 beta” του Σπ. Περεσιάδη και “Απόκοπος” του Μπεργαδή, έχουν παρουσιαστεί σε παραμεθόριες περιοχές, σε αστικά κέντρα, σε Διεθνή Φεστιβάλ εκπροσωπώντας τη χώρα. Μια από τις τελευταίες της θεατρικές παραγωγές, η “Ερωφίλη” του Γ. Χορτάτση, στα πλαίσια της καλοκαιρινής της περιοδείας παρουσιάστηκε με επιτυχία στη μικρή Επίδαυρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι βραβεύτηκε το 2007 από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών για το σύνολο της δραστηριότητάς της.Μετά την μεγάλη επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο (2008), στο Θέατρο Χώρα (Αθήνα 2009) και στην Πειραματική Σκηνή (Θεσσαλονίκη, 2009) το «Λιωμένο Βούτυρο» πραγματοποιεί επιτυχώς περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει λάβει Έπαινο σκηνοθεσίας από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών και βραβεία Καρόλου Κουν και Μελίνας Μερκούρη για την ερμηνεία της Έλενας Μαυρίδου. Την παράσταση υπογράφουν οι καλλιτέχνες: Παίζουν οι ηθοποιοί: Σίμος Κακάλας, Δήμητρα Κούζα, Έλενα Μαυρίδου Κείμενο: Σάκης Σερέφας. Δραματουργική Επεξεργασία: Έλενα Μαυρίδου. Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας. Σκηνικά – κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν. Μουσική: Νίκος Βελιώτης. Μάσκες: Μάρθα Φωκά. Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης. Διεύθυνση παραγωγής: Στέλα Τενεκετζή.Οι παραστάσεις θα δοθούν στο δημοτικό θέατρο Ιωαννίνων (Μετσόβου και Ακτής Μιαούλη γωνία, «παλαιά σφαγεία») την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, με ώρα έναρξης 9.00’ μ.μ. Τιμή εισιτηρίου προπώλησης: 10,00 €. Τιμή εισιτηρίου ταμείου: 15,00 €, φοιτητικά: 10,00 €. Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στο κατάστημα «Public» και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Αθλητική Ακαδημία Ιωαννίνων- Τμήμα Ξιφασκίας

Ο σύλλογος ξιφασκίας που ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά να λειτουργεί στο ιδιωτικό δημοτικό σχολείο ΓΕΝΕΣΗΣ, μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο κέντρο της πόλης.Το τμήμα Ξιφασκίας της Αθλητικής Ακαδημίας Ιωαννίνων, το οποίο λειτουργεί στην Ασωπίου 12, στο Άλσος, σε ένα χώρο 235 τ.μ. που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία ενός συλλόγου, οι επίδοξοι «ξιφομάχοι» θα προπονούνται κάθε Δευτέρα - Τετάρτη - Πέμπτη 6.30 – 8.30 το απόγευμα υπό την επίβλεψη πτυχιούχων προπονητών, αποφοίτων ΤΕΦΑΑ Αθηνών με ειδικότητα την ξιφασκία.Η Γεωργία Παναγιώτου, επικεφαλής προπονήτρια με ειδικότητα την ξιφασκία, έχει διακριθεί κατά σειρά στο παρελθόν στα πανελλήνια πρωταθλήματα Σπάθης Γυναικών και Φλερέ Γυναικών κερδίζοντας χρυσά μετάλλια και έχοντας συμμετοχή σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά τουρνουά.Η ξιφασκία είναι ένα ευγενές άθλημα, απόλυτα ασφαλές, εφόσον τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες και υπάρχει ο απαραίτητος αθλητικός εξοπλισμός, που στην πρώτη-αρχική περίοδο των μικρών αθλητών παρέχεται εξ’ ολοκλήρου από το σύλλογο.Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά το άθλημα της ξιφασκίας και είμαστε σίγουροι ότι θα ενθουσιαστείτε.
Υπεύθυνη προπονήτρια: Γεωργία Παναγιώτου
Τόπος λειτουργίας: Ασωπίου 12
Ημέρες: Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη
Ώρες: 6.30-7.30 Παιδικό Τμήμα
7.30-8.30 Τμήμα Ενηλίκων
Τηλ. Επικοινωνίας: 6972-775488

Σεμινάριο φωτογραφίας στη Φιλιππιάδα

Η ART/IF/ACT, συμπληρώνοντας δύο χρόνια έντονης δραστηριότητας στο χώρο της Φωτογραφίας, διοργανώνει με την υποστήριξη της ΟΠΑΠ Α.Ε. το φωτογραφικό – εκπαιδευτικό project PANOPTIKON 13X13, που θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2012. Στη Φιλιππιάδα της Πρέβεζας θα βρεθεί από 12 έως 16 Οκτωβρίου σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Ομάδα Φιλιππιάδας «ΚΑ.ΔΡΩ.». Θεματική έννοια θα είναι η τύχη και συντονιστής ο Λάμπρος Παπανικολάτος. Η Φωτογραφική Ομάδα Φιλιππιάδας «ΚΑ.ΔΡΩ.» είναι μια ομάδα ανθρώπων με παράλληλη ενασχόληση με την τέχνη, η οποία στις αρχές του 2011 έγινε σωματείο με έδρα τη Φιλιππιάδα. Όπως περιγράφεται στο καταστατικό και όπως προκύπτει από την μέχρι τώρα δράση της ομάδας, στόχος είναι η διάχυση της γνώσης που συνδέεται όχι μόνο με τη Φωτογραφία αλλά και με κάθε καλλιτεχνικό δρώμενο που εμπεριέχει την εικόνα (www.kadrw.gr/index.html, email: admin@kadrw.gr).

«ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΑΝ ΠΛΑΤΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟ» ΣΤΟ ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η πρεμιέρα με τα δραματοποιημένα παραμύθια του Gianni Rodari με τον τίτλο:«ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΑΝ ΠΛΑΤΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟ». που δόθηκε το προηγούμενο Σάββατο από την παιδική σκηνή του ΠΟΛΥΘΕΑΤΡΟΥ. Η παράσταση έτυχε μεγάλης αποδοχής από τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους φίλους του θεάτρου. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 7μ.μ.Επίσης την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου θα δοθεί βραδινή παράσταση και επίσημη πρεμιέρα στις 9,00΄μ.μ. για να μπορέσουνε και η μεγάλοι να ξαναγίνουν για λίγο παιδία.Η σκηνοθεσία είναι της ΓΙΑΝΝΑΣ ΚΟΥΛΑ.Στην παράσταση παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί:Θοδωρής Γκόγκος, Στέλλα Κατσαρού, Χριστόδουλος Κωτσίνας και η εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού Κατερίνα Φώτου.Γιατί τα παραμύθια δεν είναι μόνο ''μια φορά κι έναν καιρό''. Γιατί τα παραμύθια είναι μέσα μας, σε τούτη τη στιγμή που ζούμε.Παραμύθια για τη βροχή. Παραμύθια για παράξενους κι αστείους ανθρώπους. Για καλά και στραβά κεφάλια...Για το πιο χρωματιστό χιόνι που έπεσε ποτέ. Παραμύθια σαν πλατύ χαμόγελο . Για κλέφτες και γιαγιάδες, φεγγάρια που γράφουν. Τετράγωνα, τρίγωνα, στρογγυλά φεγγάρια στον δικό μας ουρανό. Μικρές ιστοριούλες μπλεγμένες στα δίχτυα μιας γριάς αράχνης. Σ' ένα κόσμο που δεν μας αρέσει, γιατί οι βασιλιάδες βάζουν φόρο σ εκείνους που κοιτάζουν το φεγγάρι.... Χαμογελάμε γιατί ξέρουμε πως ο ουρανός ανήκει σε όλους μας και πως όλοι σε τούτο το σχολείο που λέγεται ΖΩΗ μαθαίνουμε να αισθανόμαστε φτάνει να έχουμε τα μάτια και τ αυτιά μας ανοιχτά.Οι παραστάσεις θα δίνονται στην αίθουσα 2 του ΠΟΛΥΘΕΑΜΑΤΟΣ κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 7μ.μ. καθώς και οργανωμένες παραστάσεις για τα σχολεία της περιοχής.
Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα τηλ. 2651003492 – 6955416236
e-mail : politheatro@yahoo.gr

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να απολογηθεί στους Γιαννιώτες για την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.Παινευόταν ότι θα δημιουργήσει «θέσεις ανακούφισης», για τους άνεργους που δημιουργεί από την πρώτη μέρα που ανέλαβε. Οι ίδιοι που αποκλείουν τα παιδιά των ανέργων από τους Παιδικούς Σταθμούς, θα τους «ανακουφίσουν» δίνοντάς τους 5 μήνες δουλειά με 500 ευρώ και τώρα προετοιμάζουν το έδαφος για να θεωρηθεί και μεγαλοψυχία.. Φυσικά ο μισθός των 300€ θα θεωρείται η «ανακούφιση» στον Ιδιωτικό Τομέα…Διαμαρτύρονταν που η Λαϊκή Συσπείρωση δεν δέχεται να ξαναπληρώσουν οι γιαννιώτες μέσα από τα δημοτικά τέλη για ενοίκια και μισθούς που έχουν πληρώσει ήδη από την άμεση και έμμεση φορολογία προς το κράτος.Θεωρούσαν αδιανόητο ότι οι οικογένειες δεν θα έχουν να πληρώσουν τα Χριστούγεννα για τις φιέστες που θα στήσουν οι επιχειρήσεις πάνω στην Δημοτική Περιουσία. Οι Γιαννιώτικες οικογένειες που αυτή τη στιγμή αδυνατούν να πληρώσουν το πετρέλαιο, που δεν θα μπορούν να ζεσταθούν το χειμώνα, θα «έχουν το δικαίωμα να μπαίνουν με τα παιδιά τους δωρεάν στο πάρκο», μας έλεγαν, και να βλέπουν τα παιχνίδια τα οποία δεν θα μπορούν να πληρώσουν οι γονείς. Αυτή την πραγματικότητα δεν την ξέρουν οι κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου!!!Επι μέρες πανηγυρίζαν για τη δημιουργία του αναχρονιστικού ΧΥΤΑ για να αποκαλυφθεί τελικά αυτό που λέγαμε από την πρώτη στιγμή : Καμία σχέση δεν έχει όλη αυτή η επιχείρηση με το περιβάλλον. Είναι μια τεράστια επιχείρηση που θα πληρώσουν οι Γιαννιώτες για να βγάλει χρήματα –μέχρι και από τα σκουπίδια- ένας επιχειρηματίας. Μόνοι τους παραδέχονταν ότι ο Δήμος μπορεί να χειριστεί το ΧΥΤΑ μόνοι τους υπέγραφαν σύμβαση για να δίνουν το 2% των ΚΑΠ στον Ιδιώτη που θα διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ.Έφτασαν μέχρι να κοροϊδεύουν για το θέμα της Εργασιακής Εφεδρείας! Ο Δήμαρχος έλεγε εχθές ότι φυσικά δεν συμφωνεί αλλά κι αν δεν δώσει ο ίδιος ονόματα υπαλλήλων για να βγουν στην εφεδρεία τα έχει το υπουργείο ούτως ή άλλως…Εντωμεταξύ οι υπάλληλοι του Πνευματικού Κέντρου μένουν 5 μήνες απλήρωτοι και κινδυνεύουν να χάσουν τελείως αυτούς τους μισθούς ενώ σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση το πρόβλημα είναι γραφειοκρατικό και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο κουνούσε το κεφάλι του με κατανόηση στο πρόβλημα.Τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και η Αντιπολίτευση της ΝΔ κόπτονται ιδιαίτερα για του Θεσμούς και τις Διαδικασίες τα οποία βεβαίως σέβονται μόνο όταν δεν υπάρχει φωνή διαφωνείας.Σε κάθε περίπτωση κανένας άνεργος,χαμηλόμισθος, χαμηλοσυνταξιούχος, μικρός επαγγελματοβιοτέχνης που πληρώνει κάθε μέρα και πιο βαριά την κρίση, που κυριολεκτικά έχει χρεοκοπήσει το νοικοκυριό του, δεν έχει να σεβαστεί τίποτα από όλους αυτούς που τον κοροϊδεύουν, δεν οφείλει να σεβαστεί κανένα θεσμό που τσακίζει κάθε έννοια δικαιώματος και τον φορτώνει ακόμα περισσότερα βάρη. Καμία πολιτική και κανένα υλοποιητή της που εμπαίζει την αξιοπρέπεια του, που θέλουν να τον κάνουν υποτακτικό σκλάβο για να δεχτεί ακόμα χειρότερους όρους διαβίωσης.Καλούμε το λαό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ της ΟΓΕ να διεκδικήσει την εξουσία για τον εαυτό του και όχι για τα κέρδη των επιχειρήσεων. Να διεκδικήσει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Δωρεάν υπηρεσίες πρόνοιας, σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος, δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μακριά από κάθε μορφής ναρκωτικά,Καλούμε όλους τους Γιαννιώτες να συμμετέχουν στην Πανεργατική Απεργία στις 19 Οκτώβρη, στις απεργιακές περιφρουρήσεις και στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Δημαρχείο.

Κλειστό μέχρι την Παρασκευή το 9ο Δημοτικό Σχολείο


Με απόφαση της αντιδημάρχου Βούλας Τσίλη, θα παραμείνει κλειστό μέχρι και την Παρασκευή το 9ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων και το Ειδικό Σχολείο Τυφλών, τα οποία συστεγάζονται (Κάστρο).Το κλείσιμο κρίθηκε απαραίτητο, μετά το πρόβλημα που ανέκυψε με τη διαρροή λυμάτων, εξ αιτίας βλάβης που προκλήθηκε στο αντλιοστάσιο που βρίσκεται στην πλατεία Μαβίλη.Συνεργεία της ΔΕΥΑΙ, εργάζονται για την αποκατάσταση των προβλημάτων τα οποία εντοπίζονται σε μία από τις αντλίες και εκτιμάται ότι εντός του Σαββατοκύριακου θα έχει δοθεί λύση.

Στόχοι και προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής Πρέβεζας

Tην πεποίθηση ότι με σωστή διαχείριση και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων ο Δήμος θα καταφέρει μέσα στα επόμενα 4 με 5 χρόνια να έχει την δική του αυτόνομη πορεία εξέφρασε ο Δήμαρχος Πρέβεζα Χρήστος Μπαϊλης ο οποίος σήμερα το πρωί παραχώρησε συνέντευξη τύπου προκειμένου να ενημερώσει για τα έργα και τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής.Πλαισιωμένος από τους αντιδημάρχους Κοσμά Κορωναίο, Δημήτρη Κατσιπανέλη και Γιώργο Φραγκούλη ο κ.Μπαϊλης αναφέρθηκε όχι μόνο στα οικονομικά δεδομένα του Δήμου αλλά και στις παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί σε μια ιδιαίτερα δύσκολη για την χώρα οικονομική συγκυρία.Όπως τόνισε ο κ. Μπαϊλης η κρίση έβγαλε στην επιφάνεια όσα κρυβόταν για χρόνια «κάτω από το χαλί».«Σ’ αυτή την συγκυρία ο Δήμος δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος»είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα για τον Δήμο είναι η στήριξη της τοπικής οικονομίας.Αναλύοντας την οικονομική κατάσταση ο κ.Μπαϊλης ανέφερε ότι συνολικά τα δάνεια που αποπληρώνει αυτή την στιγμή ο Καλλικρατικος Δήμος φτάνουν τα 7.200.000 ευρώ μαζί με τους τόκους( 2.283.000 εκ των οποίων αφορούν τον πρώην Δήμο Ζαλόγγου, 4.798.000 τον πρώην Δήμο Πρέβεζας και 97 χιλιάδες ευρώ τον πρώην Δήμο Λούρου).Ο Δήμαρχος Πρέβεζας παρέθεσε –με κάθε επιφύλαξη όπως ανέφερε – και στοιχεία που αφορούν τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις των τριών Καποδιστριακών Δήμων.Οι απαιτήσεις για τον πρώην Δήμο Ζαλόγγου φτάνουν το 1.021.000 ευρώ και οι υποχρεώσεις 3.745.000 ευρώ (αρνητικό υπόλοιπο 2.725.000 ευρώ ) ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα για την ανάκτηση των δεδομένων του σκληρού δίσκου ο οποίος καταστράφηκε μαζί με τα οικονομικά στοιχεία του 2008 και του 2009.Τα αντίστοιχα ποσά για τον πρώην Δήμο Λούρου ανέρχονται σε 538.000 οι υποχρεώσεις και 1.021 .00 ευρώ οι απαιτήσεις(θετικό πρόσημο 483 χιλ.ευρώ).Οι απαιτήσεις για τον Καποδιστριακό Δήμο Πρέβεζας ανέρχονται σε 3.549.00 ευρώ και οι υποχρεώσεις σε 10.784.000(αρνητικό πρόσημο 7.234.000 ευρώ).
Συνολικά λοιπόν οι υποχρεώσεις του Καλλικρατικού Δήμου Πρέβεζας ανέρχονται στα 15.068.000 ευρώ και οι απαιτήσεις στα 5.500.00 ευρώ .Σύμφωνα με τον κ.Μπαίλη από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα οι δαπάνες μειώθηκαν σημαντικά ενώ καταβλήθηκαν 921 .000 ευρώ σε οφειλές προς τρίτους.«Πιστεύουμε ότι με σωστή ιεράρχηση και ορθολογική διαχείριση ο Δήμος θα αρχίσει να αποκτά το κύρος που του αρμόζει» τόνισε ο Δήμαρχος Πρέβεζας ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις κοινωνικές δομές αλλά και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.Σύμφωνα με τον κ.Μπαίλη η μόνη αξιόπιστη πηγή χρηματοδότηση αυτή της στιγμή είναι το Ε.Σ.Π.Α ωστόσο τόσο στην Πρέβεζα όσο και στο Ζάλογγο δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες οι οποίες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό.Ιδιαίτερη αναφορά ο Δήμαρχος Πρέβεζας έκανε στην μεταφορά των απορριμμάτων από την χωματερή του Κούκου στον Χ.Υ.Τ.Α Καρβουναρίου.Η προσπάθεια αυτή – η οποία βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου- θα δώσει την λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο υφίσταται εδώ και μισό περίπου αιώνα.Σύμφωνα με τον κ.Μπαϊλη η υπογραφή της σύμβασης για την μεταφορά των απορριμμάτων υπογράφεται από μέρα σε μέρα και έτσι το θέμα της διαχείρισης τους θα λυθεί σηματοδοτώντας την οριστική παύση της χωματερής του Κούκου.Στην λίστα των προτεραιοτήτων θα βρεθεί επίσης η εκπόνηση μελέτης για το νέο νοσοκομείο(για το οποίο υπάρχει συστράτευση των φορέων της περιοχής), καθώς επίσης οι προσπάθειες για την προστασία και την ανάπτυξη του Αμβρακικού Κόλπου.Μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει επίσης η κατακύρωση του διαγωνισμού για την δημοπράτηση της ανάπλασης της Κυανής Ακτής ενώ θα προχωρήσει η προγραμματική σύμβαση για την υδροδότηση της παραλιακής ζώνης καθώς και η σύνταξη της μελέτης αποχέτευσης-βιολογικών καθαρισμών για την ίδια περιοχή.Ζητούμενο για τον Δήμο αποτελεί η σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου καθώς και η δημιουργία μαρίνας ενώ θα αναζητηθούν δράσεις αντίστοιχες με εκείνες της διανομής των οικοπέδων στον Ωρωπό προκειμένου να ενισχυθεί πληθυσμιακά η περιφέρεια.Ο κ.Μπαίλης απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα της καθαριότητας υπογραμμίζοντας ότι παρά το εύρος του νέου Δήμου , την έλλειψη προσωπικού και τα στενά οικονομικά περιθώρια καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια αποκομιδής όχι μόνο οικιακών απορριμμάτων αλλά και ογκωδών αντικειμένων έτσι ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η εικόνα της πόλης.Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Πρέβεζας επεσήμανε ότι μέσω του νέου οργανισμού του Δήμου θα γίνει η καλύτερη δυνατή κατανομή του προσωπικού ενώ αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που υπάρχουν αυτή την περίοδο στους ΟΤΑ δήλωσε ότι η πολιτεία θα πρέπει να αφουγκραστεί τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η κοινή προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής και των εργαζομένων θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πόλη.

Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ «ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ»!

Σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκεται ο κλάδος της οικοδομής στην Ήπειρο, παρασύροντας στην κατάρρευση πάνω από 150 συγγενή επαγγέλματα! Η φόρο- επιδρομή της Κυβέρνησης στην μικρή και τη μεσαία ιδιοκτησία, με το μόνιμο πλέον «χαράτσι» στα ακίνητα είναι η βασικότερη αιτία για την ολοένα και μεγαλύτερη καθίζηση του κλάδου.Στην Ήπειρο και ειδικότερα στα Γιάννινα, όσοι ζουν από την οικοδομή βρίσκονται σε απόγνωση.Μηχανικοί, εργολάβοι, τεχνίτες, κτιστάδες, μαρμαράδες, πλακάδες, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, μαραγκοί, υδραυλικοί και πολλοί άλλοι ακόμη, μένουν για πολλούς μήνες χωρίς δουλειά, αφού η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Παράλληλα, οι υποχρεώσεις τους «τρέχουν», αλλά πώς να βρουν χρήματα, αφού δεν έχουν δουλειά;«Τα πάντα γύρω από τον κλάδο μας ακριβαίνουν. Το κόστος για να χτίσει κάποιος μια οικοδομή σήμερα είναι μεγαλύτερο απ’ ότι λίγα χρόνια πριν. Και βέβαια, ο κόσμος δεν έχει λεφτά να αγοράσει σπίτια. Ακόμη όμως και να διαθέτει λεφτά, με τους φόρους που βάζει η Κυβέρνηση, δεν τον συμφέρει, ούτε να αγοράσει, ούτε και να νοικιάσει», σημειώνουν παράγοντες της αγοράς στην Ήπειρο.

ΜΑΡΤΥΡΑΣ…
Αδιάψευστος μάρτυρας για την κατάρρευση της Οικοδομής στην Ήπειρο είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σύμφωνα με όσα δημοσιοποιήθηκαν χθες, μόνο τον Ιούνιο η πτώση σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2010 στις άδειες της οικοδομικής δραστηριότητας –ιδιωτικής και δημόσιας- έφθασε το 46%(!) και ήταν η μεγαλύτερη σε όλη την Ελλάδα (σε όλη τη χώρα ο μέσος όρος ήταν -27,8%). Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2010 εκδόθηκαν 187 άδειες και τον φετινό 101. Παράλληλα, μειώθηκε κατά 3,1% η επιφάνεια των νέων κτιρίων, ενώ πτώση (2,6%) σημείωσε και ο όγκος.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ…
Ακόμη πιο αποκαλυπτικά είναι τα νούμερα μόνο για την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα. Η πτώση στις άδειες αγγίζει το 47,6% (98 έναντι 187 πέρυσι), ενώ κατά 11,6% μειώθηκε η επιφάνεια των νέων κτιρίων (31,6 χιλιάδες τετραγωνικά, έναντι 35,8 χιλιάδων) και κατά 13,95 ο όγκος των νέων κτιρίων (119,3 χιλιάδες κυβικά έναντι 138,5 χιλιάδων).Κυρίως από την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα φαίνεται η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κατασκευαστικές εταιρίες. Κάποιες στην Ήπειρο δεν έχουν αναλάβει νέα έργα για πάνω από ένα χρόνο, την ώρα που σε πολλές από αυτές η Κυβέρνηση οφείλει σημαντικά ποσά και με τη σειρά τους αυτές οφείλουν χρήματα σε εργαζόμενους.«Είναι ένας φαύλος κύκλος. Δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα. Είναι καθαρά στο χέρι της Κυβέρνησης να δώσει «πνοή» στην οικοδομή» λένε ιδιοκτήτες κατασκευαστικών εταιριών.

ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ…
Όλοι ζητούν από την Κυβέρνηση να πάρει πίσω το «χαράτσι» στα ακίνητα. Όπως τονίζουν, αυτό το μέτρο ήταν η «ταφόπλακα» για τον κλάδο. «Οδηγούν στο γκρεμό χιλιάδες εργαζόμενους. Παίρνουν μέτρα, χωρίς να έχουν σκεφτεί πρώτα τις επιπτώσεις τους» λένε οικοδόμοι.Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος καλεί τις οργανώσεις της Ηπειρωτικής αποδημίας με συγκεντρώσεις και ανακοινώσεις «να αντισταθούν και να μην σκύψουν το κεφάλι γιατί η άρνηση πληρωμής είναι αναγκαία πράξη για τους μη έχοντες και πράξη αλληλεγγύης για εκείνα τα λαϊκά νοικοκυριά που ακόμη αντέχουν». Η Πανηπειρωτική διαμαρτύρεται έντονα για τη λήψη τέτοιων αντιλαϊκών μέτρων, που οδηγούν το λαό σε πτώχευση και «καλεί την Κυβέρνηση να αφουγκραστεί επιτέλους την απελπισία και την αγωνία εκατομμυρίων πολιτών και να προβεί σε ανάκληση του εν λόγω μέτρου και στην αλλαγή οικονομικής πολιτικής».Παράλληλα, ο Χρήστος Σταϊκούρας, Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ., μιλώντας την Παρασκευή στα Γιάννινα χαρακτήρισε πρωτοφανή τα μέτρα για τα ακίνητα, τονίζοντας ότι αυτή είναι η κυριότερη αιτία για την οποία κατέρρευσε η οικοδομή.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ!
Είναι γεγονός, ότι πολλοί επαγγελματίες που ζούσαν από την οικοδομή, πλέον εγκαταλείπουν το επάγγελμά τους. «Δουλεύουμε όπου βρούμε για να ζήσουμε. Ακόμη και το μεράκι που είχαν κάποιοι με τη δουλειά τους, η Κυβέρνηση με τον… τρόπο της το πήρε» λένε οικοδόμοι.Στις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου είναι ελάχιστες οι οικοδομές που χτίζονται. Και αν ακόμη κάποιες ξεκινήσουν, ενδέχεται να μείνουν μισοτελειωμένες, αν εκείνος που πληρώνει ξεμείνει από λεφτά! Νέες οικοδομές δεν χτίζονται ούτε καν στα παράλια της Ηπείρου, που λόγω τουρισμού θα μπορούσε να υπάρξει οικιστική ανάπτυξη, αλλά ούτε και στα ορεινά γραφικά χωριά των Ιωαννίνων, που κάθε χειμώνα κατακλύζονται από επισκέπτες. «Ακόμη και πολλοί Αλβανοί που έρχονταν από τη χώρα τους και έκαναν μεροκάματα σε ανεγειρόμενες οικοδομές, πλέον όχι μόνο δεν έρχονται στην Ελλάδα, αλλά μένουν στην Αλβανία, όπου η οικοδόμηση προχωρά με γοργούς ρυθμούς» λένε εργολάβοι.

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ»…
Μια πολύ σοβαρή συνέπεια της κατάρρευσης του οικοδομικού κλάδου είναι οι μεγάλες δυσκολίες αποπληρωμής στεγαστικών δανείων. Σε πολλές περιπτώσεις –ακόμη και στην Ήπειρο- πολλοί είναι οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις. Για αυτό και τα στεγαστικά δάνεια βρίσκονται στο «κόκκινο» και πάνω από 200.000 νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα ζητούν από τις Τράπεζες να «παγώσουν» τις δόσεις! Οι συγκεκριμένοι λόγω των συνεχών περικοπών στους μισθούς, ζητούν «βοήθεια» από τις Τράπεζες για να μη χάσουν τα σπίτια τους. «Χρεωθήκαμε για να χτίσουμε το σπίτι μας και τώρα όχι μόνο δεν μπορούμε να πληρώσουμε το δάνειο, αλλά η Κυβέρνηση μας βάζει να πληρώσουμε και… έξτρα δάνειο, με το «χαράτσι» ακινήτων. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;» διερωτώνται Ηπειρώτες δανειολήπτες. Είναι δεδομένο, ότι αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, τότε οι επαγγελματίες γύρω από την Οικοδομή θα κάνουν καιρό να δουν «φως» στο τούνελ. Χρειάζεται άμεσα μια τονωτική ένεση στον κλάδο και ειδικά στην Ήπειρο που υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης. Δυστυχώς όμως παρά τις εκκλήσεις παραγόντων της αγοράς στην Κυβέρνηση να δει το πρόβλημα, αυτή επιμένει να μην… ανοίγει τα μάτια της.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Δρομολογούνται και πάλι τα 5 πλοία στα οποία είχε απαγορευτεί ο απόπλους

Αποκαθίσταται σταδιακά η συγκοινωνία στην πορθμειακή Γραμμή της Κέρκυρας με την Ηγουμενίτσα και της Λευκίμης με την Ηγουμενίτσα ,καθώς δρομολογούνται και πάλι δυο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, των οποίων ο απόπλους είχε απαγορευτεί στις 4 Σεπτεμβρίου, λόγω προβλημάτων στα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας τους.Τα πλοία εφοδιάστηκαν με νέα πιστοποιητικά από τον Ρωσικό νηογνώμονα, και έγιναν αποδεκτά από το αρμόδιο Υπουργείο. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δρομολογηθούν ακόμη τρία πλοία ένα εκ των οποίων στην γραμμή Κέρκυρα-Διαπόντια νησιά στα οποία επίσης είχε απαγορευτεί ο απόπλους για παρατυπίες στα πιστοποιητικά τους.

Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού

Απορρίφθηκε τελικά σήμερα το πρωί, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και κάτοικοι της περιοχής, κατά του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων με σκοπό να σταματήσει τη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό.Τον Φορέα Διαχείρισης,κατά την διάρκεια της χθεσινής εκδίκασης,εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρός του Σάκης Βλέτσας, ενώ υπέρ της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ τάχθηκαν τόσο ο Δήμος Ιωαννιτών, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θωμά Μπέγκα, όσο και η Περιφέρεια Ηπείρου με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη. Κατά της λειτουργίας τάχθηκε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές και οι κάτοικοι του Ελληνικού.Παρά την απόφαση του δικαστήριο πάντως,οι κάτοικοι και ο Δήμος κάνουν λόγο για περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία του ΧΥΤΑ, αλλά και για παράνομη χωροθέτησή του.

Κοινή αγωνία για τον τόπο Καχριμάνη-Οικονόμου

Διάβασα χτες το σχόλιο σας για το “πράσινο χαΐδεμα” και στην αρχή δεν πίστευαν τα μάτια μου.Μετά από λίγη ώρα στα τοπικά κανάλια το επιβεβαίωσα βλέποντας τον τοπικό βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ Θανάση Οικονόμου να κάνει δηλώσεις μαζί με τον κ.Περιφερειάρχη και νόμισα ότι έχω χαζέψει.Δεν είχαν περάσει λίγα εικοσιτετράωρα όταν ο κ.Περιφερειάρχης στην εκπομπή του κ.Ντόκα στο I.T.V και τι δεν είπε.Κατηγόρησε την κυβέρνηση , κατηγόρησε την αντιπολίτευση της Περιφέρειας και γενικά εμφανίστηκε όπως πάντα “ως τοποτηρητής της Ν.Δ στην ΗΠΕΙΡΟ”.Θα μου πείτε τι τον νοιάζουν αυτά τον βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.Διότι αν τον ένοιαζαν , θα ασχολούνταν σοβαρά με τον κ.Καχριμάνη και θα τον ρωτούσε και πέντε πράγματα, π.χ
1.Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει περίπου 1000 υπάλληλους και ο Περιφερειάρχης τον τελευταίο μήνα που η χώρα παλεύει να σωθεί προσέλαβε τουλάχιστον 5-6 ειδικούς συμβούλους. Δεν τον ακουμπάνε, φαίνεται τον κ.Οικονόμου οι φωνές της Ν.Δ , ότι η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ προσλαμβάνει κόσμο και κάνει τόσο κακό στην οικονομία του τόπου.Σιωπή λοιπόν για τις προσλήψεις του Περιφερειάρχη από τον κ.Βουλευτή.
2.Δεν τον ενδιαφέρει τον κ.Οικονόμου ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι καταχρεωμένη από τις επιλογές του κ.Καχριμάνη με τα ατελείωτα έργα μαϊμούδες και τις ατελείωτες αναθέσεις. Δεν συνάντησε φαίνεται κανέναν εργολάβο στη διάβα του για το γραφείο του κ.Καχριμάνη για να του πει πόσα λεφτά χρωστάει και από που θα πληρώσει όλον αυτόν τον κόσμο που περιμένει.
3.Δεν τον ενδιαφέρει τον κ.Οικονόμου η συμπεριφορά του κ.Καχριμάνη και η αντίληψη «ότι θέλω κάνω κι ότι θέλω αποφασίζω».Ψιλά γράμματα αυτά για τον νέο αγωνιστή και νεοεκλεγέντα βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ
4.Δεν άκουσε τίποτε από τον αρχηγό του ΠΑ.ΣΟ.Κ o κ.Οικονόμου που με τόσο πάθος τον υπερασπίστηκε για να γίνει αρχηγός και Πρωθυπουργός. Για διαφάνεια-αξιοκρατία και συλλογικότητα μιλάει ο Παπανδρέου κ.Οικονόμου και όχι για πρακτικές τύπου Καχριμάνη.Αλλά τι σας νοιάζουν εσάς αυτά τα περίεργα. Δημόσιες σχέσεις να κάνουμε και ότι βγει. Εκτός κι αν προτρέποντας ο Πρωθυπουργός τους Υπουργούς να δουλέψουν παραπάνω , αποφασίσατε κι εσείς να προτρέψετε τον κ.Καχριμάνη για το καλό του τόπου.Δεν καταλάβατε φαίνεται κ.Οικονόμου αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός σας , ότι σ’ αυτόν τον τόπο έχουμε κοντή μνήμη.Δυστυχώς για σας ο κοσμάκης που τραβάει «τα ελέη του θεού» αυτόν τον καιρό έχει και μνήμη και κρίση.Δεν πέρασε άλλωστε ούτε ένας χρόνος από τις εκλογές για την Περιφέρεια και του Δήμους και όλοι αναρωτιούνται τι έγινε στο τοπικό ΠΑ.ΣΟ.ΚΣιγά-σιγά φαίνεται ότι λύνονται οι απορίες του, γιατί στην Περιφέρεια Ηπείρου το ΠΑ.ΣΟ.Κ είχε το αποτέλεσμα.«Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο» κ.Οικονόμου και μία συμβουλή.Επειδή η ομπρέλα του κ.Καχριμάνη που μας συμβουλεύσατε να μας συμπεριλάβει όλους για τη σωτηρία μας είναι τρύπια από παντού, προσέξτε κ.Οικονόμου μην γίνεται τελείως μούσκεμα.Αν και ο σοφός λαός λέει, ότι «ο βρεγμένος την βροχή δεν τη φοβάται» εσείς για παν ενδεχόμενο κρατήστε με τον κ.Καχριμάνη μικρή ομπρέλα ίσα-ίσα να χωράτε και οι δύο μέσα.Και προσοχή κ.Οικονόμου μην βραχεί και η συναίνεση που θέλετε με τον κ.Καχριμάνη ,γιατί μετά αλίμονό μας.

Αναγνώστης

Απάντηση Κώστα Κατσανάκη στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Δωδώνης


Η πανθομολογούμενη ανεπάρκεια της αντιπολίτευσης στο Δήμο Δωδώνης κορυφώθηκε στη συνεδρίαση της 5ης Οκτωβρίου τρέχοντος μηνός.Η κοινά παραδεκτή άποψη ότι επιχειρεί προ ημερήσιας διάταξης στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου να δημιουργεί εντυπώσεις και στη συνέχεια να αποχωρεί, επαληθεύτηκε για μια ακόμα φορά στην τελευταία συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου.Η προσπάθεια της αντιπολίτευσης, μέσω των επικεφαλείς των παρατάξεων για παρεμπόδιση της συμπολίτευσης στην εξεύρεση της πραγματικής οικονομικής θέσης του δήμου, στην αποτύπωση των υποχρεώσεων από προηγούμενες δημοτικές αρχές μεταξύ των οποίων και του πρώην Δήμου Δωδώνης, είναι πρωτοφανής. Πρωτοφανής είναι και η απομόνωση λέξεων από τοποθετήσεις του Δημάρχου για τη δημιουργία προτάσεων με άλλο περιεχόμενο.Η πρακτική τους να διακόπτουν τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αφού προηγούμενα καταχρασθούν το χρόνο τους, και να αποδίδουν ευθύνες στον Πρόεδρο για την αποχώρησή τους, καταδεικνύει την έλλειψη σεβασμού στους δημότες για τη μη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων και κυρίως βούλησης, έλλειψης επιχειρημάτων και προτάσεων. Απαιτείται βούληση, θάρρος και αμεροληψία κύριοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης για τη λήψη αποφάσεων, στοιχεία τα οποία δυστυχώς δείχνεται ότι λείπουν από σας και αποχωρείτε για το "φαίνεσθαι„ και όχι για το "είναι„. Ιδίως οι πρώην δήμαρχοι θα πρέπει να δέχονται την κριτική για πράξεις και αποφάσεις τους στην άσκηση των καθηκόντων τους και τη σωρεία προβλημάτων που κληροδότησαν στο νέο δήμο.Η πρακτική της καταγγελίας επιχειρείται κάθε φορά που η δημοτική αρχή είτε καταδεικνύει ένα οικονομικό πρόβλημα του παρελθόντος, ή μια επιτυχία του δήμου. Κι επιχειρείται προκειμένου με το θόρυβο να συγκαλύψει την επιτυχία ή τη δυσχέρεια που προέρχεται από το παρελθόν.Στην περασμένη συνεδρίαση ενοχλούσε η αναζήτηση πιθανών υποχρεώσεων του δήμου από έργα του πρώην Δήμου Δωδώνης. Ενοχλούσε η δημοπράτηση τριών έργων ύδρευσης ενταγμένων στο ΕΣΠΑ και ο καλός δρόμος της υπόθεσης για την ίδρυση πολυϊατρείου στην Τύρια.Αναφορικά με τα Μ.Μ.Ε. και τους τηλεοπτικούς σταθμούς, καταλαμβάνουν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου το χώρο που υποδεικνύει το Προεδρείο ή το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο, μέσα στα πλαίσια της εύρυθμης λειτουργίας του.Kύριοι σύμβουλοι της μειοψηφίας συνεχίστε το δρόμο σας. Οι δημότες θα κρίνουν την τακτική και πρακτική σας. Ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου λειτουργούσε από την αρχή της περιόδου και θα λειτουργεί και στο μέλλον με διαφάνεια, αξιοπιστία, σοβαρότητα, υπευθυνότητα.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Συνεδριάζει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Άρτας


Συνεδριάζει έκτακτα σήμερα Τρίτη 11-10-2011 και ώρα 7:00μ.μ. το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας. Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος και τα θέματα είναι τα εξής:
1. Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του έργου «Προμήθεια υλικών επικοινωνίας (ασύρματοι, ραδιοζεύξεις κ.λ.π.) για τη βελτίωση συνθηκών πρόληψης για την αντιπυρική προστασία των Δασικών εκτάσεων του Δήμου Αρταίων» στα πλαίσια της δράσης 1 του Μέτρου 226 του Προγράμματος «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013» και έγκριση της μελέτης
2. Σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμων Ηγουμενίτσας, Σουλίου, Φιλιατών, Πρεβέζης, Ζηρού, Πάργας, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Μετσόβου, Ζαγορίου, Β. Τζουμέρκων, Ζίτσας, Ν. Σκουφά, Γ, Καραϊσκάκη, Κ. Τζουμέρκων και Αρταίων για την πράξη «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Χ.Α.Δ.Α. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ»

Σ.Ε.Κ.:Η «Δωδώνη» στους συνεταιρισμούς


Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητάει να περάσουν οι μετοχές της «Δωδώνης», τις οποίες κατέχει η Αγροτική Τράπεζα, στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος τόνισε ότι «εξακολουθούμε να ζητάμε είναι η απόδοση των μετοχών στις ΕΑΣ που συμμετέχουν στη ΔΩΔΩΝΗ στην ονομαστική τους αξία, όπως ορίζει το καταστατικό της εταιρείας. Επιμένουμε σ’ αυτή τη θέση, καθώς οι συνεταιρισμοί έχουν αποδείξει ότι μπορούν να διαχειριστούν και να κάνουν κερδοφόρες επιχειρήσεις και στον τομέα της κτηνοτροφίας. Τα παραδείγματα επιτυχημένων συνεταιριστικών επιχειρήσεων είναι πολλά».Ο κ. Πεβερέτος κάλεσε την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να σεβαστούν το καταστατικό της γαλακτοβιομηχανίας και να περάσει η γαλακτοβιομηχανία στις συνεταιριστικές οργανώσεις «αφού πάνω στον ιδρώτα και την παραγωγή τους αυτή στήθηκε και αναπτύχθηκε».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Στα Γιάννενα το Σάββατο Μπουτάρης-Δημαράς

Στα Γιάννενα θα βρεθούν το ερχόμενο Σάββατο οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης και Πάτρας κ.κ. Γιάννης Μπουτάρης και Γιάννης Δημαράς αντίστοιχα,οι οποίοι αναμένεται-σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Πατραίων- να συναντηθούν και με τον δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Φίλιππα Φίλιο,προκειμένου να συζητήσουν σημανικά θέματα που αφορούν τα οικονομικά των Δήμων.

Ι.Ε.Κ. ορεινού Τουρισμού ιδρύεται στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων

Η ίδρυση και λειτουργία Ι.Ε.Κ. Εναλλακτικού Τουρισμού με την ειδικότητα «Συνοδός Βουνού», αποφασίστηκε στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στη συνοδεία και ξενάγηση των επισκεπτών στον ορεινό όγκο της Πίνδου, αλλά και τη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.Την σχετική αίτηση είχε κάνει το ντόπιο Δημοτικό Συμβούλιο και καταλυτικό ρόλο στην θετική απόφαση του Ο.Τ.Ε.Κ. έπαιξε η θετική εισήγηση του μέλους του Δ.Σ. του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με καταγωγή απ’ τα Τζουμέρκα κ. Τηλέμαχου Κρικώνη, τον οποίο ο Δήμος ευχαριστεί με χθεσινή του ανακοίνωση. Όπως αναφέρεται και στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, «ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων θα βοηθήσει με κάθε μέσον στην εύρυθμη λειτουργία του Ι.Ε.Κ. , η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το σχολικό έτος 2012-13».

Προσλήψεις 6 ειδικευμένων γιατρών σε μονάδες εντατικής στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων


6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών προκήρυξε το υπουργείο Υγείας για τις ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) και των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας (Μ.Ε.Ν.) σε Νοσοκομεία των Ιωαννίνων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους σήμερα Τρίτη 11 Οκτωβρίου, ενώ τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση είναι:
-Αντίγραφο πτυχίου ή φωτοτυπία επικυρωμένη για τους ιατρούς που έχουν αποφοιτήσει από ιατρική σχολή χώρας μέλος της Ε.Ε.
-Αδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος για τους ιατρούς που έχουν αποφοιτήσει από ιατρική σχολή χώρας εκτός Ε.Ε. και βεβαίωση ΔΙΚΑΤΣΑ.
-Τίτλος ιατρικής ειδικότητας:
-Για Μ.Ε.Θ. όλων των Νοσοκομείων πλην των παιδιατρικών: Παθολογία ή Καρδιολογία ή Χειρουργική ή Πνευμονολογία ή Αναισθησιολογία.
Μ.Ε.Θ. Παιδιατρικών Νοσοκομείων: Παιδιατρική ή Παιδοχειρουργική.
-Βεβαίωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου ή τυχόν νόμιμης απαλλαγής ή αναστολής.
-Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου εγγράφου, δημόσιας αρχής από το οποίο προκύπτει η ιθαγένεια.
-Και τέλος υπεύθυνη δήλωση ότι ο ιατρός εφόσον επιλεγεί δεν θα ασκεί ελεύθερο επάγγελμα και δεν θα κατέχει άλλη δημόσια ή ιδιωτική θέση.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται επαρκώς στα τηλέφωνα: 210 5232821-169.

ΑΡΤΑ: Σύσκεψη από την ΕΑΣΑ-Φ για την εμπορία των ακτινιδίων


Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας – Φιλιππιάδας, με ανακοίνωσή της, καλεί όλους τους ακτινιδοπαραγωγούς της περιοχής να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που θα γίνει την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα «Διώνη», που βρίσκεται στον εκθεσιακό χώρο της Άρτας (εμποροπανήγυρη), με θέμα: «Η εξέλιξη στην εμπορία των ακτινιδίων της φετινής χρονιάς».

Νερό Αμαράντου για το λεκανοπέδιο-Ολοκληρώνεται στις αρχές του 2012 η μελέτη για τη μεταφορά

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εκπόνηση της μελέτης μεταφοράς νερού από τον Αμάραντο Κόνιτσας στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και εκτιμάται ότι η πρόσφατη παράταση που δόθηκε από την Περιφέρεια μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2012 θα επαρκέσει για να ολοκληρωθεί το αντικείμενο της σύμβασης με συμπράττοντα μελετητικά γραφεία.Προβλέπει την κατασκευή κλειστού αγωγού μήκους 80 χιλιομέτρων που θα μεταφέρει το νερό μέχρι τις πηγές Τούμπας.Η μελέτη είχε ανατεθεί από την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, τον Ιούλιο του 2010 με κόστος (η ανώτατη έκπτωση 20%) περίπου 900.000 ευρώ, στα συμπράττοντα γραφεία μελετών, «ΘΑΛΗΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε.Ε., ΥΔΡΟΔΟΜΙΚΗ Ε.Π.Ε., ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΥΓΙΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΝΤΑΞΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΡΕΚΑΣ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ», εκ των οποίων ορισμένα είναι Γιαννιώτικα και αυτό το διάστημα η διαδικασία έχει φτάσει σε τελικό στάδιο. Η μελέτη χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και εκκρεμεί η πληρωμή δυο λογαριασμών. Η καθυστέρηση στην υπογραφή της σύμβασης ( η δημοπράτηση έγινε στο τέλος του 2009), οφείλονταν σε προσφυγή στο ΣτΕ του τέταρτου κατά σειρά κατάταξης, συμμετέχοντα, (επτά οι διαγωνιζόμενοι) επί των τεχνικών προδιαγραφών, αλλά απορρίφθηκε.

Τι περιλαμβάνει η μελέτη
Πρόκειται για οριστική μελέτη που περιλαμβάνει και τα τεύχη δημοπράτησης και με την παράδοση της και τις αναγκαίες εγκρίσεις που περνούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η αυτοδιοίκηση θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει και την κατασκευή, αφού αυτός είναι ο σκοπός ή τουλάχιστον ήταν όταν επιλέχθηκε να δαπανηθούν χρήματα για τη μελέτη.Στο...πακέτο περιλαμβάνεται, υδραυλική μελέτη, τοπογραφική, περιβαλλοντική, γεωλογική και γεωτεχνική και από αυτές έχει εγκριθεί ήδη η τοπογραφική και είναι προς έγκριση η γεωλογική. Υπάρχει μια εκκρεμότητα με μια σήραγγα που πρέπει να συμπεριληφθεί στη διαδρομή του αγωγού.Για κάθε κατηγορία μελέτης που ολοκληρώνεται ζητείται η έγκριση από το ΥΠΕΚΑ, στο οποίο έχει αποσταλεί από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων, ο φάκελος.Η διαδικασία των γνωμοδοτήσεων από υπηρεσίες και των εγκρίσεων από το ΥΠΕΚΑ, με την πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας, θέλει το χρόνο της, ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι η παράταση θα είναι αρκετή για να παραδοθεί πλήρης η μελέτη, ώστε να αναζητηθεί η χρηματοδότηση του έργου, πιθανά από το ΕΣΠΑ, αφού άλλη δυνατότητα δεν υπάρχει.

Κλειστός αγωγός 80 χιλιομέτρων
Το άφθονο και καλής ποιότητας νερό από τις πηγές Αμαράντου, που σήμερα χάνεται ανεκμετάλλευτο, θα φθάνει στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων με κλειστό αγωγό Φ 900 και με φυσική ροή. Δεν θα απαιτηθούν δηλαδή αντλιοστάσια που ανεβάζουν το κόστος του έργου και τη λειτουργία του αγωγού.Η διαδρομή, η χάραξη ακολουθεί μετά τον Αμάραντο, την Αγία Βαρβάρα, τα Καβάσιλα, φθάνει στην εθνική οδό Κόνιτσας-Ιωαννίνων, με πρόβλεψη για παροχή νερού στην Κόνιτσα και κατά μήκος του εθνικού δρόμου καταλήγει στο αντλιοστάσιο των πηγών Τούμπας. Αυτή η διαδρομή έχει μήκος 80 χιλιόμετρα και σε κάποια σημεία περιλαμβάνει και σήραγγες που δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη.Από την Τούμπα και μετά για την διάθεση του νερού, που σημειωτέον αφορά μόνο την ύδρευση, είναι θέμα τόσο της ΔΕΥΑΙ, όσο και του ΣΥΔ(Κ)ΛΙ να αναλάβουν με άλλο έργο την αξιοποίηση του.

Καλή η μελέτη, έργο θα γίνει;
Η προς ολοκλήρωση μελέτη είναι η πρώτη που εκπονείται για το επί δυο δεκαετίες ζήτημα που απασχόλησε το νομό και ιδιαίτερα το λεκανοπέδιο, αφού η μεταφορά νερού και για άρδευση ή και εμπλουτισμό της Παμβώτιδας έρχεται από πολύ μακριά.Ποιος ξεχνά τις εξαγγελίες δυο πρωθυπουργών στα Γιάννινα για τη μεταφορά νερού από τον Άραχθο για εμπλουτισμό της λίμνης, έργο που είχε κάποτε και κοινοτική χρηματοδότηση...Από τη στιγμή που αποφασίστηκε, έστω και με κάποιες διαφωνίες, η εκπόνηση της μελέτης και μάλιστα για μεταφορά νερού από τον Αμάραντο και μόνο για τις ανάγκες ύδρευσης, θα ήταν μάλλον ανεύθυνο και σπατάλη χρημάτων να μείνει σε κάποιο συρτάρι.Η σημερινή κυβέρνηση δεν διαφώνησε με τη μελέτη και το έργο, άλλωστε δεν θα τη χρηματοδοτούσε, ενώ ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ Ανδρέας Ανδρεαδάκης, λίγους μήνες πριν την ανάθεση είχε δηλώσει στα Γιάννινα ότι η μεταφορά νερού από μια πλεονασματική σε μια ελλιπή περιοχή δεν ...απαγορεύεται, αλλά πρώτα πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες.Υπήρχε βέβαια τότε και υπάρχει ακόμη το...κενό του Διαχειριστικού Σχεδίου που δεν εκπονήθηκε στα πλαίσια υποχρέωσης της χώρας από την Κοινοτική Οδηγία 2000/60. Αυτό το Σχέδιο για την Ήπειρο ανατέθηκε, αναμένεται να παραδοθεί υπάρχει και η μελέτη για το υδάτινο δυναμικό της Ηπείρου που εκπονήθηκε προ ετών από το υπουργείο Ανάπτυξης και ποτέ δε παρουσιάστηκε στους φορείς. Προβλέπει πάντως μεταφορά νερού, χωρίς να προσδιορίζει την πηγή υδροληψίας.

Κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά
Μέχρι η πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να φτάσει στην ανάθεση της μελέτης, είχε δεχθεί σκληρή κριτική από όσους πίστευαν ότι το λεκανοπέδιο διαθέτει το νερό που χρειάζεται, αν γίνονταν σωστή διαχείριση και δεν παρουσιάζονταν κάθε καλοκαίρι πρόβλημα λειψυδρίας.Για να πείσει για την ορθότητα της επιλογής, ο πρώην νομάρχης και νυν Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης επικαλέστηκε την γνωμοδότηση Επιστημονικής Επιτροπής που είχε συστήσει με απόφασή του και μετείχαν εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου (τμ. Ηπείρου), του ΙΓΜΕ, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Υδραυλικών Έργων της τότε Ν.Α.Ι.,Η επιτροπή εξέτασε όλες τις προτάσεις που υπήρχαν (και αυτή του πρώην βουλευτή Ελ. Καλογιάννη για μεταφορά νερού από την Πίνδο) και κατέληξε στον Αμάραντο.Το επιχείρημα που προβλήθηκε είναι ότι οι πηγές Κρύας και Τούμπας και οι πολλές γεωτρήσεις προκαλούν υπεράντληση από τον υδροφόρο ορίζοντα και αυξάνουν και το κόστος και θα έρθει η περίοδος που δεν θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες κατανάλωσης στο λεκανοπέδιο, αν αυξηθεί μάλιστα και ο πληθυσμός.Σύμφωνη γνώμη έχει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, το οποίο έκανε έρευνες και μετρήσεις.

ΆΡΑΧΘΟΣ ΚΑΙ ΠΙΝΔΟΣ ΈΧΑΣΑΝ ΑΠΌ ΤΟΝ ΑΜΑΡΑΝΤΟ
Από την τότε Περιφέρεια στην πρώην Ν.Α

Στην παλιά κρατική Περιφέρεια και στο Γ΄ ΠΕΠ υπήρχε πρόβλεψη για μελέτη μεταφοράς νερού από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και για χρόνια δεν προωθούνταν.Στο τέλος του 2003 ή αρχές του 2004 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για συγκριτική μελέτη που αφορούσε τη μεταφορά νερού για ύδρευση, άρδευση και εμπλουτισμό της λίμνης. Ήταν δηλαδή εντελώς διαφορετική η επιλογή τότε σε σχέση με αυτό που τώρα επιλέχθηκε και αφορά μόνο ύδρευση.Υπήρχε η παλιά μελέτη της ΔΕΗ για νερό από τον Άραχθο και αξιοποίηση των νερών από το υπό κατασκευή Μετσοβίτικο, αλλά και η επίσης παλιά πρόταση ( ο οποίος στα μεταξύ επανήλθε με τη νέα πρόταση για τον Αώο και την ενεργειακή αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού της Πίνδου) του πρώην βουλευτή Ελευθερίου Καλογιάννη. Τον Μάρτη του 2004 αναλαμβάνοντας ως ΓΓΠΗ ο Δ. Πανοζάχος βρήκε σε εξέλιξη τη διαδικασία της δημοπράτησης.Καταγγέλθηκε ως...φωτογραφική η διακήρυξη, από τον Ελευθέριο Καλογιάννη, δηλαδή οδηγούσε, όπως υποστήριζε, στην επιλογή της παλιάς μελέτης της ΔΕΗ και έτσι η συγκριτική μελέτη ποτέ δεν ανατέθηκε, αφού ακυρώθηκε ο διαγωνισμός.Το 2005 η Περιφέρεια για να απεμπλακεί μεταβίβασε την ευθύνη στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση μαζί με το κονδύλι που προβλέπονταν και μετά από τρία και πλέον χρόνια, επιλέχθηκε ο Αμάραντος.Στην επιλογή αυτή δεν είχαν συνηγορήσει οι τότε πρόεδροι της ΔΕΥΑΙ και του ΣΥΔΚΛΙ, Ν. Γκόντας και Γ. Εμμανουηλίδης, υποστηρίζοντας την πρόταση του Ελ. Καλογιάννη, αλλά δεν πέτυχαν κάτι.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

«Πρωτιά» φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αλλαντικό, στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτόμων προϊόντων διατροφής

Την πρώτη θέση κατέλαβε η ελληνική συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό καινοτόμων προϊόντων διατροφής Ecotrophelia 2011, που πραγματοποιήθηκε στην Κολονία της Γερμανίας, στο πλαίσιο της Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών Anuga 2011.Νικητής της εφετινής τέταρτης ευρωπαϊκής διοργάνωσης Ecotrophelia αναδείχθηκε ένα πρωτοποριακό αλλαντικό με το όνομα «Da Vero - Eco Seafood Cold Cuts» που δημιούργησε η ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Το προϊόν συνδυάζει τη διατροφική αξία των θαλασσινών και την οικολογική αξιοποίηση των παραπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων, σε μια νόστιμη και υγιεινή διατροφική επιλογή. Το συγκεκριμένο προϊόν είχε επιλέξει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) για να λάβει το πρώτο βραβείο στον ελληνικό διαγωνισμό.Εκτός από την Ελλάδα, στο διεθνή διαγωνισμό συμμετείχαν η Τσεχία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισλανδία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Ρωσία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Ελβετία. Όλες οι χώρες είχαν να επιδείξουν καινοτόμα προϊόντα με έντονα φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα, ωστόσο η ελληνική συμμετοχή κατάφερε να ξεχωρίσει και να βραβευτεί.Σχολιάζοντας τη διάκριση που κέρδισε η ελληνική συμμετοχή, ο κ. Καλούσης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, συνεχάρη τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου για τη μεγάλη τους νίκη.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η πρώτη φάση του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου Ιωαννιτών


Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η πρώτη φάση του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου 2011-2014. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση και προσδιορίζει τους τομείς προτεραιοτήτων για τα επόμενα χρόνια, οι οποίοι θα εξειδικευτούν στις επόμενες φάσεις εκπόνησής του.Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος στην εισήγησή του, το Επιχειρησιακό προσκρούει στα οικονομικά προβλήματα της χώρας, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην περικοπή πόρων από τα τακτικά έσοδα του Δήμου, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή του λειτουργία αλλά και στην εκτέλεση μικρών έργων.«Με δεδομένη την κατάσταση αυτή, ρίχνουμε βαρύτητα στα έργα του ΕΣΠΑ» υπογράμμισε ο κ. Φίλιος και προς την κατεύθυνση αυτή δημιουργούνται δύο βασικοί άξονες:Η προστασία του περιβάλλοντος και της λίμνης, με ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης και αναβάθμιση του βιολογικού, ολοκληρωμένο δίκτυο ύδρευσης και επίλυσης του χρονίζοντος προβλήματος έλλειψης νερού.Αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, με το Ρυθμιστικό το Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης και την ολοκλήρωση των σχεδίων πόλης.Αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού είναι τα Γιάννινα να είναι, σε σχέση με τον πληθυσμό τους, η πρώτη πόλη πανελλαδικά στις εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ.Η άλλη πλευρά του σχεδιασμού, προβάλλει τις κοινωνικές δομές, την παιδεία και την δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε υποδομές που εστιάζουν στην απόδοση των επενδύσεων και επιχειρούμε τη δημιουργία νέων έργων που θα στηρίξουν τους στόχους αυτούς. Κρατάμε ανοιχτές τις πόρτες της συνεργασίας με όλους τους φορείς και στηρίζουμε όλες τις υπάρχουσες υποδομές, ώστε η πόλη να μην αποτελέσει μέρος του προβλήματος, αλλά να ασκηθεί μία πολιτική ώστε να αποκτήσει αυτοδυναμία κινήσεων και στήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών», τόνισε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος.Ο κ. Φίλιος απάντησε σε αυστηρούς τόνους, στην κριτική που ασκήθηκε επί του Επιχειρησιακού από την παράταξη της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, θυμίζοντας την κατάσταση που παρέλαβε στο Δήμο, η σημερινή δημοτική αρχή.Αναλγησία, απραξία και ανυπαρξία απέδωσε στην προηγούμενη δημοτική αρχή, με αφορμή τα υψηλά τιμολόγια, τα υπέρογκα τέλη, τον δανεισμό και τα χρέη. «Δουλειά δεν κάνατε, ούτε θα την κάνατε. Το μόνο που πράξατε ήταν να χρεώσετε το δήμο. Να χρεώσετε όλους τους Γιαννιώτες και να είστε περήφανοι γι΄ αυτό» ανέφερε μεταξύ των άλλων ο κ. Φίλιος. Tο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση του Δήμου με τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων και την Περιφέρεια, για την λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό. «Ο Δήμος επικουρεί τον Φορέα ώστε να λειτουργήσει το έργο, το οποίο είναι απαραίτητο για το Νομό μας», υπογράμμισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.Κατά την διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, απαντώντας σε ερώτημα για την αποκατάσταση της χωματερής στη Δουρούτη, έκανε γνωστό ότι η καθυστέρηση στην έναρξη του έργου οφείλεται στην αναντιστοιχία που προέκυψε μεταξύ μελέτης και προϋπολογισμού. Μετά την συνεργασία που υπήρξε με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή βρέθηκε τεχνική λύση και το έργο θα προχωρήσει σύντομα.

Θέλουμε να πουλήσουμε το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας; Γιατί δε μας ρωτάνε;

Του Βαγγέλη Αθανασίου/vdella.com

Όλο και περισσότερο έρχεται στο προσκήνιο η πιθανολογούμενη πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.Προφανώς στη κυβέρνηση θεωρούν ότι το «αμπέλι», στην προκειμένη περίπτωση το λιμάνι, το έχουν κληρονομήσει από το παππού τους και μπορούν ως επιπόλαιοι και κακοί κληρονόμοι να το κάνουν ότι θέλουν και κυρίως να πετύχουν με αυτό εύκολο και γρήγορο χρήμα...Αλλά δυστυχώς αυτή η νοοτροπία δεν υπάρχει μόνο στην κυβέρνηση, υπάρχει και σε τοπικούς παράγοντες και κυρίως σε διορισμένους από την κυβέρνηση «μανδαρίνους» που προφανώς υπακούουν πειθήνια στις κυβερνητικές εντολές.Ωστόσο ουδέποτε τέθηκε το ερώτημα στην ίδια την τοπική κοινωνία τι γνώμη θα είχε και αν ίδια επιθυμεί την πώληση του λιμανιού Ηγουμενίτσας.Του λιμανιού Ηγουμενίτσας και ας νομίζουν κάποιοι ότι το λιμάνι δεν είναι συνδεμένο με την πόλη λόγω της διοικητικής του υποταγής στην κρατική Α.Ε που ακούει στο όνομα Ο.Λ.ΗΓ και λογοδοτεί στο εκάστοτε Υπουργείο για την Ναυτιλία…Και όμως η πόλη της Ηγουμενίτσας οφείλει να έχει ουσιαστικό λόγο σχετικά με την τύχη και το αύριο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας γιατί αυτή έχει πληρώσει την ύπαρξη και λειτουργία του λιμανιού στα σπλάχνα της με …αίμα… αλλά και το ίδιο της το αύριο….Η Ηγουμενίτσα έγινε αυτό που έγινε εξαιτίας του λιμένος. Αν δεν υπήρχε αυτό η αναπτυξιακή της πορεία θα ήταν εντελώς διαφορετική….Όμως η προοπτική ενός μεγάλου λιμανιού μιας πύλης προς την Ευρώπη, μια είσοδος προς την Βόρεια Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ανατολή άλλαξε τελείως τις προτεραιότητες αλλά και τις δραστηριότητες στην ακριτική και μέχρι τότε ασήμαντη και άγνωστη Θεσπρωτική πρωτεύουσα.Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά….Πριν είκοσι η χρόνια η Ηγουμενίτσα ήταν μια παραθαλάσσια πόλη με το μικρό λιμάνι της να συνδέεται με τα λιμάνια της Ιταλίας αλλά και αυτά των Δαλματικών Ακτών της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Η γραμμή ήταν πρωτίστως τουριστικού τύπου, λίγες εταιρείες έμεναν το χειμώνα για να εξυπηρετήσουν τις μεταφορές.Η πόλη μετρούσε τα πρώτα βήματα στον τουρισμό, φιλοξενούσε επισκέπτες από την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως όσους ήθελαν να συνδυάσουν διακοπές και την παράκτια ζώνη του Ιονίου και της Αδριατικής. Είχε αρχίζει να ανακαλύπτει το τουριστικό της προφίλ και την ταυτότητα της μέχρι να ξεσπάσει ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία και μοιραία τότε η ιστορική συγκυρία να φέρει όλη την κίνηση από το 1990 και μετά στο μικρό λιμάνι της. Τουρίστες, διερχόμενοι, μεταφορές, στρατιωτικά αγήματα, στην κυριολεξία μια έκρηξη αφίξεων και αναχωρήσεων, χρήμα και ευκαιρίες για εύκολα κέρδη, μια κατάσταση που η φτωχή και παραμελημένη Θεσπρωτία μέχρι τότε δεν είχε γνωρίσει ποτέ….Την ίδια εποχή οι ελληνικές κυβερνήσεις περνούν από τη θεωρία σταδιακά στην πράξη, ξεκινούν την Εγνατία οδό με αφετηρία την Ηγουμενίτσα αλλά και το νέο λιμάνι της πόλης….Για τους τοπικούς παράγοντες η ευκαιρία μοιάζει με το εισιτήριο σ’ ένα ευοίωνο μέλλον με λαμπρές προοπτικές για τους παραμελημένους και πάντα ξενιτεμένους Θεσπρωτούς και Ηπειρώτες.Με αφορμή το λιμάνι και την Εγνατία, αυτό το δίπτυχο αποτέλεσε για είκοσι χρόνια την αναπτυξιακή καραμέλα και το βασικό επιχείρημα για επιχειρηματική δράση, η πόλη της Ηγουμενίτσας γνωρίζει οικοδομική έκρηξη με ταχύτητες τέτοιες που διαμορφώνουν τη σημερινή της εικόνα:Μια πόλη σε ύψος, με μπόλικο μπετόν και ακαλαισθησία, με δύο δρόμους και χωρίς περιφερειακό.Η λύση για όλα τα προβλήματα τότε ήταν η μελλοντική χρήση της Εγνατίας.Ενδιάμεσα… σαφέστατη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής σε κάθε επίπεδο αφού εκατοντάδες φορτηγά μέχρι να δοθεί η Εγνατία Οδός στην κυκλοφορία διέσχιζαν από το ξημέρωμα μέχρι αργά τη νύχτα το οδικό δίκτυο της πόλης….τότε όποιος έμενε στην παραλιακή και στην οδό Κύπρου ένιωθε την πολυκατοικία του να τρίζει όταν άδειαζαν τα πλοία το φορτίο τους…Δεν ήταν λίγα τα τροχαία και κυρίως τα θανατηφόρα νεαρών εργαζομένων που έτρεχαν να προλάβουν τα της εξυπηρέτησης των διερχομένων και παρασύρονταν από τα φορτηγά στα στενά περάσματα της πόλης….Αυτή η πόλη έχει πληρώσει το λιμάνι, με κόπο, θυσίες, και αίμα….Το έχει πληρώσει με ατμοσφαιρικούς ρύπους και ηχορύπανση για δεκαετίες….Το έχει πληρώσει θυσιάζοντας ένα ήρεμο μέλλον για ευκαιριακά κέρδη όσων μυρίστηκαν πως πρόσκαιρα στην περιοχή υπάρχει χρυσός και αναλόγως φέρθηκαν ως επιπόλαιοι χρυσοθήρες…..Το έχει πληρώσει γιατί ενώ παραχωρούσε γη και ύδωρ δεν ελάμβανε κανένα αντίκρισμα παρά μόνο ψίχουλα, όταν ύστερα από προσφυγή των εφοπλιστών στέρησαν ακόμα και το μικρό ποσοστό λιμενικού τέλους που αρχικά απέδιδαν στον δήμο που τους φιλοξενούσε….Οποία κατάντια και ντροπή…και όλα αυτά όταν οι ναυτιλιακές εταιρίες έγραφαν υπερκέρδη… και το μαύρο χρήμα έρρεε σε κάθε μήκος και πλάτος αυτής της μικρής πόλης…..Αυτή η πόλη είναι ένα με το λιμάνι της ακόμη και τώρα που αυτό στη σύγχρονη του μορφή βρίσκεται στις παρυφές της και διοικείται από ξένους στην πόλη Δ/ντες Συμβούλους και Προέδρους…Αυτή η πόλη πρέπει να έχει τον κύριο λόγο σχετικά με το λιμάνι της που πλέον ταυτίζεται με το μέλλον το δικό της, με το μέλλον της Θεσπρωτίας και με το μέλλον της Ηπείρου, αυτό είναι το επίνειο της, αυτό είναι η διέξοδος για τις παραγωγικές της δραστηριότητες……Είναι σίγουρο ότι οι δημότες της πόλης και όσοι την διοικούν έχουν αντίθετη άποψη από την διοίκηση της ΟΛΗΓ Α.Ε και της κυβέρνησης….Είναι σίγουρο ότι οι συλλογικοί φορείς του τόπου έχουν αντίθετη άποψη από αυτή που έχει η διοίκηση της ΟΛΗΓ και η κυβέρνηση…..που δουλικά εξαγγέλλει την πώληση της κερδοφόρας ΟΛΗΓ Α.ΕΚανείς εδώ δεν επιθυμεί την πώληση του λιμανιού που ελληνικός λαός, που οι πολίτες αυτού του τόπου έχουν πληρώσει με τις θυσίες, τα χρήματα που επένδυσαν, τις δραστηριότητες που ανέπτυξαν.Κανείς δεν επιθυμεί το λιμάνι να περάσει σε ξένα χέρια….Μας έχει κοστίσει πολλά για να το ξεπουλήσουμε έτσι επιπόλαια και ξιπασμένα….Η κυβέρνηση και η διοίκηση της Ο.Λ.ΗΓ Α.Ε που πολλά σχεδιάζει στην χερσαία ζώνη για να φανεί το λιμάνι ολοκληρωμένο και ελκυστικό στους αγοραστές δεν έχει παρά να μας ρωτήσει…….

Την οικογένεια Μάτσα τίμησε ο Δήμος Ιωαννιτών


Την οικογένεια Μάτσα, που διέγραψε μία λαμπρή πορεία στην ελληνική δισκογραφία και εξακολουθεί να σφραγίζει τα μουσικά δρώμενα, τίμησε, σε μία λιτή και απέριττη εκδήλωση το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μάκης Μάτσας, η σύζυγός του και ο γιος τους Μίνως.Η απόφαση για να τιμηθεί η οικογένεια, που ξεκίνησε την πορεία της πριν από αρκετές δεκαετίες από τα Ιωάννινα και την Πρέβεζα, είχε ληφθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, σε συνεδρίαση του 2009 και υλοποιήθηκε χθες.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος καλωσόρισε την οικογένεια και αναφέρθηκε διεξοδικά στην διαδρομή του Μίνωα Μάτσα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δημιούργησε το ανεπανάληπτο στο ελληνικό τραγούδι».Λαμπρός συνεχιστής αυτής της επαγγελματικής προσπάθειας ήταν ο τιμώμενος Μάκης Μάτσας. «Έδωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του στον πολιτισμό. Πήρε στις πλάτες του, με την συμβολή της νέας τεχνολογίας, την διάσωση της μουσικής κληρονομιάς του τόπου. Στάθηκε αρωγός στην Ορχήστρα των Χρωμάτων και την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Καλλάς». Καταβάλλει άοκνη προσπάθεια για τη δημιουργία του Μουσείου Ελληνικής δισκογραφίας και είναι εκ των ιδρυτών του Εβραικού Μουσείου της Ελλάδας. Διακριτικά και σταθερά συνεχίζει να βοηθά την Εβαική Κοινότητα των Ιωαννίνων, όντας και ο ίδιος Ρωμανιώτης…. Τιμώντας τον Μάκη Μάτσα, τιμάμε τους προγόνους του, τιμάμε τους Γιαννιώτες Εβραίους» σημείωσε στην ομιλία του ο Δήμαρχος και πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, να δοθεί το όνομα του Μίνωα Μάτσα σε οδό της πόλης. Ο Μάκης Μάτσας, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την τιμή που του έγινε. Μίλησε για τον πατέρα του, με αποσπάσματα του βιβλίου που έχει γραφεί και έκανε εκτενή αναφορά στην διαδρομή της Εβραϊκής Κοινότητας των Ιωαννίνων.Ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε στις δραστηριότητες που αναπτύσσει το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και έκανε γνωστή την προσπάθεια που ξεκίνησε για ίδρυση Μουσείου μέσα στον χώρο του Άουσβιτς.«Έχω βρεθεί κι άλλες φορές σε αυτή την θέση. Στην θέση του τιμώμενου, όμως σήμερα νιώθω διαφορετικά. Νιώθω μία διαφορετική συγκίνηση, από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Από το χώμα που έθρεψε τους προγόνους μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάτσας.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Ζήτά την διαγραφή της Κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ!!!


Σύντροφε Γραμματέα… (όχι επειδή «μαζί τα φάγαμε»…)
Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 8 του καταστατικού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (στο οποίο δεν γνωρίζω αν πλέον είμαι μέλος, αφού λόγω των συνεχών περικοπών της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν μου περισσεύουν για να πληρώσω τη συνδρομή μου…), περί «Εσωκομματικής δημοκρατίας»… προβαίνω στην υποβολή και δημοσιοποίηση πρότασης:Επειδή, σύμφωνα με το προοίμιο του Καταστατικού του Κινήματος:
- μένουμε πιστοί στις αρχές της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Απελευθέρωση
- είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε στον πολίτη ελευθερία και ισότητα, διαφάνεια, δημοκρατική συμμετοχή και διαρκή διαβούλευση και να διατηρήσουμε το Κίνημά μας ανοικτό στην κοινωνία
- επιδιώκουμε να γίνει το Kίνημά μας κίνημα πολιτισμού, παιδείας και ανθρωπιάς σε μια κοινωνία αλληλεγγύης, συνοχής και προόδου για όλους
- αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας απέναντι στην νέα γενιά και στο μέλλον της Πατρίδας μας στη διεθνή κοινωνία
- δεσμευόμαστε να υπηρετήσουμε με το Κίνημά μας τον Ελληνικό Λαό και το Έθνος και να προασπίσουμε τα συμφέροντά του
Επειδή, σύμφωνα με το καταστατικό του κινήματος το ΠΑΣΟΚ (άρθρο 4):
Επιδιώκει τη δημιουργία μιας προοδευτικής κοινωνικής συμμαχίας με στόχο τη δίκαιη συμμετοχή όλων
- σε μια κοινωνία συνοχής και ασφάλειας,
- στις δυνατότητες και τις ευκαιρίες της ανάπτυξης και της προόδου,
- στην αγορά εργασίας και στην απασχόληση,
- σε μία ανοικτή οικονομία δίκαιης πρόσβασης, βασισμένη στην ποιότητα και την καινοτομία,
- στην εκπαίδευση και επιμόρφωση σε μία ανοικτή κοινωνία γνώσης και πληροφορίας, που αναγνωρίζει ως βασική πηγή πλούτου τον άνθρωπο.
Επειδή σύμφωνα με το καταστατικό (άρθρο 4) το ΠΑΣΟΚ έχει σταθερούς στόχους, ιδίως:
- τη διασφάλιση και διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών,
- τη δίκαιη κατανομή του εθνικού πλούτου,
- την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την εγγύηση της καθολικής πρόσβασης στα δημόσια αγαθά, του δημόσιου ελέγχου των υποδομών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας,
- τη δημιουργία συνθηκών πλήρους απασχόλησης,
- τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών,
Επειδή με τη λειτουργία της παρούσας κυβέρνησης η οποία «υποστηρίζεται» από το ΠΑΣΟΚ, οι παραπάνω καταστατικές επιταγές παραβιάζονται συστηματικά, διαρκώς και με πρόθεση:
Επειδή την τελευταία διετία η «κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ»:
Απεμπόλησε την Εθνική Ανεξαρτησία, υποδουλώνοντας τη χώρα στην Τρόικα…
Αγνοεί τη Λαϊκή Κυριαρχία και εφαρμόζει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα για το οποίο ο λαός δεν την ψήφισε…
Οδηγεί την κοινωνία σε υποδούλωση…
Προωθεί την κοινωνική διάλυση και την κοινωνική ανασφάλεια…
Στερεί από την κοινωνία τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες της ανάπτυξης και της προόδου…
Στενεύει την αγορά εργασίας και δημιουργεί θέσεις ανεργίας…
Δημιουργεί μια κλειστή οικονομία που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς επαίτες…
Καταρρακώνει την εκπαίδευση και αποδέχεται τον άνθρωπο ως εμπορεύσιμο και αναλώσιμο προϊόν…
Συρρικνώνει και εξαφανίζει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα τον πολιτών…
Προχωράει στην άνιση κατανομή του Εθνικού Πλούτου και στο ξεπούλημά του….
Δεν υπερασπίζεται το Δημόσιο Συμφέρον ή μοι μόνον των δανειστών
Δημιουργεί συνθήκες πλήρους ανεργίας
Στερεί από τους πολίτες ακόμα και την αξιοπρέπειά τους…
Κατόπιν των παραπάνω σας καλώ, θέτοντας σε εφαρμογή τα άρθρα 9 του καταστατικού (λογοδοσία – ανάκληση) και 12 (Δημοψηφίσματα), όπως αναλάβετε τις σύμφωνες με το καταστατικό πρωτοβουλίες ώστε να ανακληθούν οι κομματικές ιδιότητες, του νυν Προέδρου Γεωργίου Α. Παπανδρέου, των μελών της Κυβέρνησής του, των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση αυτή… με το αιτιολογικό της αντικαταστατικής συμπεριφοράς, αφού η κυβέρνηση σήμερα δεν υπηρετεί τον Ελληνικό Λαό και το Έθνος, ούτε υπερασπίζεται τα συμφέροντα του…

Με συντροφικούς χαιρετισμούς
Γκόρου Δ. Βασιλική


vdella.com

Που πάει η κοινωνία;

Του Νίκου Κοτζιά
Μπροστά στους πολίτες υπάρχουν επτά δρόμοι με διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι τέσσερεις πρώτες έχουν χαραχτεί ήδη από πέρσι όταν άρχισε η ιστορία με τα Μνημόνιο. Οι δύο επόμενες περικλείουν καινούργια προβλήματα. Ο τελευταίος είναι εκείνος της αναγκαιότητας. Σε αυτόν, κατά τη γνώμη μου, οφείλουμε ανταπόκρισης.Ο «πρώτος δρόμος» είναι αυτός της κατάθλιψης, της μελαγχολίας, της εγκατάλειψης του πεδίου του πολιτικού στους επαγγελματίες πολιτικούς και υπουργούς. Πρόκειται για τον δρόμο που οδηγεί στην αποχή από τις εκλογές. Κάτι τέτοιο, όπως δείχνει και η πείρα των ΗΠΑ, δεν ενοχλεί τους κατέχοντες. Εξάλλου, οι τελευταίοι προτιμούν να ψηφίζουν στις εκλογές λιγότεροι και να εκλέγονται οι ίδιοι, από το να τους θέτουν στο περιθώριο εκλογές με μαζική προσέλευσης ή άλλες μορφές κινητοποίησης των πολιτών.Ο «δεύτερος δρόμος», είναι αυτός που καλλιεργεί η σημερινή κυβέρνηση. Είναι ο δρόμος του εκφοβισμού του πολίτη. Του εκβιασμού μέσα από τους μονόδρομους και την υπαρκτή προοπτική, που η πολιτική τους θα την κάνουν πραγματικότητα, της χρεωκοπίας. Αυτός ο δρόμος γεννά στο ενδιάμεσο νέες παραλλαγές πελατειακών σχέσεων, μέσω των ΜΚΟ, των μετατάξεων και της άτιμης εφεδρείας.Ο «τρίτος δρόμος», είναι αυτός της συνδιαλλαγής με τους έχοντες και κατέχοντες. Η προσπάθεια να «διασφαλίσει» κανείς τον εαυτό του εντασσόμενος στο σύστημα ως μπιστόλι ή λιπαντικό του. Να αποκομίσει, έτσι, κάποια λιγοστά προνόμια από το σύστημα. Ο δρόμος αυτός είναι το σοκάκι της υπηρέτριας των αντιλαϊκών πολιτικών που οδηγεί σε στήριξη πολιτικών ενάντια στην κοινωνία.Ο «τέταρτος δρόμος», που μπορεί να προκύψει και ως αποτέλεσμα αντίδρασης στους δύο προηγούμενους, είναι της τυφλής αντίδρασης, που μπορεί στιγμιαία να τα κάνει όλα θρύψαλα, αλλά εξίσου πιθανό είναι να επιστρέψει μετά στο καβούκι της.Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι «δρόμοι» που προέκυψαν τους τελευταίους μήνες. Ο ένας ( ο «πέμπτος») είναι της διάχυσης, πλέον, της διαφθοράς και της δημιουργίας δικτύων λαμογιάς και αλληλοσυγκάλυψης. Η μείωση εισοδημάτων και η υποτίμηση των ιδιοκτησιών θα γεννά την τάση πολλαπλασιασμού της διαφθοράς, από το δημόσιο μέχρι τις καθημερινές ιδιωτικές πράξεις. Επειδή δεν υπάρχει χρήμα, θα πρόκειται για μια διαφθορά φτηνότερη και «κατ΄ ανάγκην» μαζικότερη από ότι στο παρελθόν. Η εσωτερική υποτίμηση, η πολιτική, δηλαδή, μείωσης μισθών, συντάξεων και της αξίας της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας, θα οδηγήσει τους «καπάτσους» στο να βρουν νέους δρόμους και δυνατότητες ανασυγκρότησης αυτού που χαρακτηρίζω ως κοινωνία της Συνενοχής.Ο έκτος δρόμος, είναι εκείνος του κατακερματισμού της κοινωνίας. Του σπασίματός της σε «ανεξάρτητες» περιοχές, με την έννοια ότι αυτές θα «ελέγχονται» από διαφορετικές συμμορίες, ομάδες, «εταιρείες». Η φτώχεια και η κατάρρευση θα οδηγήσει σε αύξηση της εγκληματικότητας. Άλλοτε ντυμένης ιδεολογικά, και άλλοτε άμεσα και ωμής. Σε κάθε περίπτωση βίαιης. Ήδη περιοχές της Αθήνας ελέγχονται από τις πλέον διαφορετικές ομάδες, όπως «της νύκτας», ή της δήθεν «καθαρότητας».Όλοι οι αναφερόμενοι εδώ «δρόμοι», συμβάλλουν, παθητικά ή δραστήρια, στην παραπέρα κρίση της ελληνικής κοινωνίας. Για αυτό το ζητούμενο είναι να συγκροτηθεί ένα πολιτικό ρεύμα, από αγανακτισμένους, αισιόδοξους μελαγχολημένους, κεντροαριστερούς και αριστερούς, ρεφορμιστές και ριζοσπάστες, που να συγκροτήσουν έναν καινούργιο πόλο, τον τρίτο πόλο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου. Της δημοκρατικής Αναγέννησής του.

Κάνουν την ανάγκη... φιλοτιμία

Με περικοπές στις πιστώσεις, λιγότερο προσωπικό και με πολύ... φιλότιμο καλούνται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα.Mία μικρή «γεύση» των έντονων καιρικών φαινομένων που θα αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες πήραμε το περασμένο Σαββατοκύριακο με τον μηχανισμό της πολιτικής προστασίας και των δήμων να τίθεται σε επιφυλακή.Οι καταιγίδες και τα πρώτα χιόνια στις ορεινές περιοχές δεν δημιούργησαν προβλήματα, αποτέλεσαν ωστόσο ένα πρώτο «τεστ» για τις υπηρεσίες που ναι μεν φέτος «ενοποιήθηκαν», έχουν δε αντεπεξέλθουν την δύσκολη οικονομική συγκυρία που επιφέρει μειωμένες πιστώσεις για την πολιτική προστασία.Από την 1η Ιουλίου οι υπηρεσίες της ΔΕΣΕ και οι αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, έχουν συγχωνευθεί στην Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας η οποία έχει την ευθύνη και για τις περιπτώσεις των έκτακτων καιρικών φαινομένων, αλλά και για την συντήρηση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.Οι μειωμένες πιστώσεις και η μείωση του προσωπικού, σχεδόν κατά 30%, εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων, προβληματίζουν τον διευθυντή της Υπηρεσίας Δημήτρη Μαυρογιώργο, που σημείωσε πως η φετινή χρονιά είναι δύσκολη και οι οικονομικές δυνατότητες της Περιφέρειας, από τη μίσθωση μηχανημάτων έως και την προμήθεια αλατιού, θα είναι περιορισμένες.Ζήτησε μάλιστα από τους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι και να εφοδιαστούν έγκαιρα αντιολισθητικές αλυσίδες, καλώντας τους να συμβάλλουν σε όποια περίπτωση μπορούν, όπως για παράδειγμα σε μικρές καταπτώσεις στο οδόστρωμα.«Ας κάνει ο καθένας μας το καθήκον του ώστε να μη χρειαστεί να σπαταλάμε μηχανήματα, εργατοώρες και καύσιμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.Το μόνο θετικό, όπως σημείωσε ο κ. Μαυρογιώργος, είναι πως η συνεργασία και με τους οκτώ δήμους του νομού Ιωαννίνων είναι άψογη και έτσι με την αλληλοκατανόηση και τη συμβολή όλων η Περιφέρεια ευελπιστεί πως θα αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του χειμώνα.

Οι πρώτες χιονοπτώσεις
Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων από το απόγευμα της Κυριακής, ενώ η χιονόπτωση σε υψόμετρα άνω των 1000 μέτρων, έγινε ιδιαίτερα αισθητή τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Επρόκειτο ουσιαστικά για το πρώτο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, καθώς οι χιονοπτώσεις ακόμη και στα ορεινά άρχιζαν να κάνουν την εμφάνισή τους μετά τα μέσα Νοεμβρίου.Από το απόγευμα της Παρασκευής η Πολιτική Προστασία Ηπείρου και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες βρίσκονται συνεχώς σε ετοιμότητα για να παρέμβουν όπου χρειαστεί.Όπως δήλωσε το πρωί της Κυριακής ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης από πέρυσι τον χειμώνα μέχρι και φέτος έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά σε όλους τους τομείς προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα όποτε αυτά προκύψουν.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ