Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ


Αύριο αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων με σκοπό να σταματήσει η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, την οποία κατέθεσαν την ημέρα έναρξης του, ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων και κάτοικοι της περιοχής.Σήμερα οι δύο αντίδικες πλευρές, επιχειρηματολόγησαν υπέρ και κατά της συνέχισης λειτουργίας του ΧΥΤΑ και βρίσκονται εν αναμονή των αποτελεσμάτων που θα εκδοθούν σήμερα από το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων.Στο πλευρό του ΦΟΔΣΑ, τον οποίο εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρός του, Σάκης Βλέτσας, στάθηκαν τόσο ο Δήμος Ιωαννιτών, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θωμά Μπέγκα, όσο και η Περιφέρεια Ηπείρου, με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη.Στην αντίπαλη πλευρά βρέθηκε ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων, Γιάννης Σεντελές και οι κάτοικοι του Ελληνικού.Τα επιχειρήματα που προέβαλαν οι αντιδρώντες στη λειτουργία του έργου, δεν ήταν διαφορετικά απ' αυτά που έχουν καταγράψει και στην προσφυγή που έχουν κάνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την απόφαση του οποίου επίσης αναμένουν και άπτονται των περισσότερο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα έχει η λειτουργία του ΧΥΤΑ, αλλά και το παράνομο της χωροθέτησής του.Μετά το τέλος της διαδικασίας, η οποία δεν κράτησε περισσότερο από μισή ώρα, ο κ. Βλέτσας δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης, ενώ ερωτηθείς για το κατά πόσο το έργο δουλεύει χωρίς προβλήματα μέχρι στιγμής, διαβεβαίωσε ότι ο ΧΥΤΑ δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα.«Μέχρι στιγμής λειτουργεί με τις καλύτερες των προϋποθέσεων, τα απορρίμματα προσπαθούμε ότι δεν είναι κανονικό, όπως κάποιο λάστιχο, να απομακρύνονται. Σε ένα δίμηνο ή τρίμηνο θα απαλλαχτούμε εντελώς από την ντροπή της Δουρούτης», είπε ο κ. Βλέτσας.Από την πλευρά του ο κ. Σενετελές, τόνισε πως τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν δε ζητούν τίποτα άλλο από το Πρωτοδικείο, από αυτό που ζήτησε ο δήμος από την Περιφέρεια τον Δήμο Ιωαννιτών και τον ΦΟΔΣΑ, αλλά δεν εισακούστηκε.Να μη λειτουργήσει δηλαδή ο ΧΥΤΑ, πριν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ στο οποίο έχει προσφύγει ο Δήμος Κατσαναοχώριων και τώρα ο Καλλικρατικός Β. Τζουμέρκων.Τέλος ο Δήμαρχος εξέφρασε τις ενστάσεις του για το κατά πόσο η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ γίνεται κάτω από τις ιδανικές συνθήκες, αφού όπως είπε υπάρχει τρομερή έλλειψη σε εργατοτεχνικό αλλά και επιστημονικό προσωπικό, το οποίο απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του έργου, ενώ προβληματισμός επικρατεί, όπως είπε, και για τον αν τα απορρίμματα που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ είναι της «ποιότητας που πρέπει».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό

Την ερχόμενη Τετάρτη,θα διακοπεί η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό του αριστερού κλάδου, από Α/Κ Νεοχωρίου έως Α/Κ Βασιλικού (κατεύθυνση από Ιωάννινα προς Ηγουμενίτσα), σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.Η διακοπή της κυκλοφορίας, από 08:00 έως τις 16:00, γίνεται στo πλαίσιο απαιτούμενων ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών τοποθέτησης μίας γέφυρας, στήριξης εξοπλισμού του συστήματος διαχείρισης κυκλοφορίας.Η κυκλοφορία στο διάστημα αυτό θα διεξάγεται από την Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας μέσω της Εθνικής Οδού Νεοχωρίου - Νεράιδας. Η Εγνατία Οδός ζητά την κατανόηση των οδηγών για την προσωρινή όχληση.

Ενδόπαραταξιακοί τριγμοί στο Δήμο Ηγουμενίτσας για το δάνειο

Τριγμούς εξακολουθεί να προκαλεί στην δημοτική αρχή του Δήμου Ηγουμενίτσας το γεγονός ότι δεν κατέστη εφικτή η απόφαση για τη σύναψη δανείου τριών εκατομμυρίων ευρώ.Με δήλωση του σε τοπική εφημερίδα,ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Θωμάς Παππάς, καταλογίζει ευθύνες τόσο στην αντιπολίτευση όσο όμως και στην δική του παράταξη, στην οποία καταλογίζει αλαζονεία.Ως "σοβαρό πολιτικό ζήτημα" ,χαρακτήρισε την δήλωση του κ. Παππά,ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος,μιλώντας πριν από λίγη ώρα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΗΧΩ 102,7 των Ιωαννίνων.

Παγίδες θανάτου για τις χελώνες Καρέτα-Καρέτα τα παράλια της Ηπείρου

Σε παγίδες θανάτου για τις θαλάσσιες χελώνες αναδεικνύονται τα Ιόνια Νησιά, η θαλάσσια περιοχή της Ηπείρου, τα παράλια της Αττικής και το Νότιο Αιγαίο.Σύμφωνα με την οργάνωση «Αρχέλων» το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2011 κατεγράφησαν 307 χελώνες Καρέτα Καρέτα καθώς και πράσινες χελώνες.Η Ήπειρος βρίσκεται στην δεύτερη θέση της λίστας (μετά τα Ιόνια Νησιά) σε αριθμό νεκρών χελωνών ενώ τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται στην θαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας.Σύμφωνα με τα στοιχεία από Ιανουάριο μέχρι Αύγουστο βρέθηκαν:
- στα Ιόνια νησιά (56 νεκρές χελώνες)
- στη θαλάσσια περιοχή της Ηπείρου (45 νεκρές χελώνες)
- στα παράλια της Αττικής (40 νεκρές χελώνες)
- στο Νότιο Αιγαίο (32 νεκρές χελώνες)
Οι θάνατοι ή τραυματισμοί, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Κέντρου Διάσωσης Χελωνών κ. Παύλο Τσάρο, οφείλονται σε εμπλοκή του ζώου σε αλιευτικά εργαλεία, σε πρόσκρουση με ταχύπλοα και στην κατάποση πλαστικών υλικών τα οποία οι χελώνες συγχέουν με τροφή.«Όμως το πιο ανησυχητικό πρόβλημα αποτελεί η αύξηση των τραυματισμών στο κεφάλι, όχι από ατυχήματα, αλλά σκόπιμα. Η ανεύθυνη αυτή συμπεριφορά αποτελεί αιτία τραυματισμού περίπου των μισών χελωνών που περιθάλπονται αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Διάσωσης. Πολλές χελώνες θα οδηγηθούν στο θάνατο ύστερα από μακρές και επώδυνες διαδικασίες. Για να καταφέρει αυτό το αρχαίο ζώο να επιζήσει, θα χρειαστεί πολύς χρόνος και σημαντικοί πόροι, ώστε να στηριχθεί η σωστή περίθαλψη και φροντίδα τους», επισημαίνει ο κ. Τσάρος.Οι τραυματισμένες χελώνες οι οποίες φιλοξενήθηκαν το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου στο Κέντρο Διάσωσης του «Αρχέλων» έφτασαν τις 65.Οι περισσότερες ήρθαν από τις περιοχές ωοτοκίας, δηλαδή τα νησιά του Ιονίου, την Πελοπόννησο και το Νότιο Αιγαίο.Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Τσάρος αυξημένος αριθμός εκθαλασσώσεων έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας γεγονός που αναδεικνύει την παρουσία της Caretta caretta σε όλη τη χώρα.Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο δεκάδες τραυματισμένες χελώνες μεταφέρονται στο Κέντρο και όταν θεραπευτούν απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Πολύ πράσινο χάϊδεμα στον Καχριμάνη τελευταία...


Είναι να απορεί κανείς με τις πρωτοβουλίες ορισμένων πασόκων, οι οποίοι τελευταία αντί να στηρίξουν την εικόνα της Κυβέρνησης έχουν επιδοθεί στις δημόσιες σχέσεις, βελτιώνοντας το καταρρακωμένο προφίλ του Περιφερειάρχη Ηπείρου. Έτσι λοιπόν, λίγο μετά τα δημόσια συγχαρητήρια του δημάρχου Ζίτσας Δημήτρη Ρογκότη για μια αυτονόητη ένταξη στο ΕΣΠΑ, ήρθε η σειρά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου να συναντηθεί με τον Αλέκο Καχριμάνη. Σημειώνουμε, ότι η επίσκεψη Οικονόμου στο γραφείο του Περιφερειάρχη, δεν είχε εστίαση αλλά...ανοιχτή ατζέντα (περί ανέμων και υδάτων) και έγινε αμέσως μετά τα πυρά Καχριμάνη κατά του υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη, προκειμένου να δικαιολογηθεί η ανικανότητα της Περιφέρειας Ηπείρου στην αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων στο Μέτσοβο και το Ανήλιο. Τουλάχιστον ας αφιέρωνε ο κ. βουλευτής, λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του για να συναντήσει και τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Διαφωνεί κανείς;

Συνεργασία Περιφέρειας Ηπείρου - Ισραήλ


Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη επισκέφτηκε σήμερα ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Arye Mekel. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Πρέσβη για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ηπείρου και ακολούθως έγινε συζήτηση για τους τομείς στους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία, με έμφαση στον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει η προεργασία, καθώς πρόσφατα φιλοξενήθηκε αποστολή δημοσιογράφων από το Ισραήλ στην Ήπειρο, ενώ η Περιφέρεια έχει αποφασίσει να συμμετάσχει για πρώτη φορά σε διεθνή τουριστική έκθεση στο Ισραήλ. Εκτενής συζήτηση έγινε και για την Ισραηλιτική Κοινότητα των Ιωαννίνων, την ιστορία και το μέλλον της, με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, να υπογραμμίζει το σεβασμό που τρέφει ο Ηπειρώτικος λαός προς αυτή. Ο κ. Arye Mekel προσκάλεσε να επισκεφτεί τον Περιφερειάρχη να επισκεφθεί το Ισραήλ, ενώ η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Τον Ισραηλινό Πρέσβη συνόδευε ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας κ. Μωυσής Ελισάφ.

Δήλωση Δημάρχου Αρταίων για το θάνατο του Κώστα Μπαλάφα


Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Κώστα Μπαλάφα εκφράζει με δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης στην οποία αναφέρει: «Ο Κώστας Μπαλάφας, ξεκινώντας από το ορεινό χωριό Κυψέλη της Άρτας, πέρασε στις τάξεις του ΕΛΑΣ και υπήρξε ο κατ’ εξοχήν φωτογράφος της Αντίστασης στην Ήπειρο. Ένας κορυφαίος εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής φωτογραφίας, που με την τέχνη του αποτύπωσε τα δύσκολα χρόνια του πολέμου, το μεγαλείο της Αντίστασης και την εικόνα της μεταπολεμικής Ελλάδας. Η καθημερινή ζωή των ανθρώπων της υπαίθρου, των ανθρώπων του μόχθου και της πάλης για επιβίωση, ήταν πάντα στο κάδρο της μηχανής του. Με τον αμείλικτο ρεαλισμό του φωτογραφικού του φακού, μέσα από ζωντανές εικόνες, αλλά συνάμα με ευαισθησία και ανθρωπιά, κατέγραψε τα συμβάντα από την αγαπημένη του Ήπειρο, που συνθέτουν την ιστορία αυτού του τόπου. Με τη φωτογραφική του αποτύπωση, συγκίνησε και συγκινεί, εμπνέει και καθοδηγεί. Όπως πολλοί πιστεύουν, οι φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα από την Αντίσταση πέρασαν αναμφίβολα στην Ιστορία μας ως αψευδής μαρτυρία μιας κορυφαίας πράξης του ελληνικού λαού. Η αγριότητα του πολέμου, οι κακουχίες, το πάθος για τον αγώνα, όλα βρίσκονται εκεί, καταγραμμένα από τον φακό του με την κατάθεση της ψυχής του».

Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον βουλευτή Θ. Οικονόμου

Συζήτηση – συνεργασία είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Θανάση Οικονόμου. Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον βουλευτή για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια, τις προτεραιότητες και τον γενικότερο σχεδιασμό που υπάρχει καθώς και για τα προβλήματα που εντοπίζονται. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον βουλευτή κ. Θ. Οικονόμου για την επίσκεψη, τις προτάσεις που ανέπτυξε και την διάθεσή του να συνδράμει σε επίλυση διάφορων ζητημάτων που απασχολούν την περιοχή μας, υπογραμμίζοντας ότι είναι κοινή η αγωνία τους για την ανάπτυξη της Ηπείρου.

Ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών στην Κόνιτσα


Μάχη δόθηκε πριν από λίγη ώρα κοντά στη Αγία Παρασκευή Κόνιτσας, μεταξύ ανδρών της Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων και Αλβανών λαθρεμπόρων ναρκωτικών. Οι λαθρέμποροι, πυροβόλησαν με Καλάσνικωφ εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να ανταποδώσουν τα πυρά.Ο ένας Αλβανός συνελήφθη από τους άνδρες του Τμήματος Δίωξης και κατέσχεσαν 125 κιλά χασίς, τοποθετημένα σε έξι σάκους.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:Συνάντηση σχετικά με τα προβλήματα της συνοικίας Λούτσας


Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Λούτσα» οργανώνουν συνάντηση για ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τα προβλήματα της συνοικίας.Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στις επτά και μισή το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου, Καποδιστρίου 19.Στη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα όπως είναι η ανάπλαση της πλατείας, η κυκλοφοριακή μελέτη, η συντήρηση παιδικών χαρών, η χωροταξική κατανομή κάδων απορριμμάτων, η χρήση πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων, όπως και η αξιοποίηση των χώρων του πρώην Ασύλου Ανιάτων.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Συλλήψεις λαθρομεταναστών


Συνελήφθησαν σήμερα πρώτες πρωινές ώρες στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, δύο (2) διακινητές, ένας υπήκοος Αφγανιστάν και ένας υπήκοος Ιράκ, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για μεταφορά μη νομίμων μεταναστών.Συγκεκριμένα, αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο στο 3ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Ηγουμενίτσας – Αθηνών, σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε 18χρονος υπήκοος Αφγανιστάν, με συνοδηγό 33χρονο υπήκοο Ιράκ, οι οποίοι μετέφεραν από κοινού τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες (εκ των οποίων δύο υπήκοοι Αφγανιστάν, ένας υπήκοος Ιράκ και ένας υπήκοος Ιράν), με τελικό προορισμό την Ηγουμενίτσα.Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι διακινητές θα ελάμβαναν ως χρηματική αμοιβή για τη μεταφορά των μη νομίμων μεταναστών το χρηματικό ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ.Κατασχέθηκαν:
-το προαναφερόμενο Ι.Χ. Επιβατηγό αυτοκίνητο
-δύο (2) κινητά τηλέφωνα
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.

Αναστέλλεται η λειτουργία της Β'ΔΟΥ Ιωαννίνων


Συνεχίζεται η αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με το κλείσιμο εφοριών. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλου αναστέλλεται από 1η Νοεμβρίου 2011, η λειτουργία άλλων 6 Δ.Ο.Υ.,μεταξύ των οποίων και η Β'ΔΟΥ Ιωαννίνων,οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται σε μεγαλύτερες Δ.Ο.Υ. της περιοχής.Οι οργανικές θέσεις των Δ.Ο.Υ., των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, περιέρχονται στις Δ.Ο.Υ., στις οποίες μεταφέρεται η κατά τόπον και καθ'ύλην αρμοδιότητα τους, προσαυξάνοντας, αντίστοιχα, τις οργανικές θέσεις αυτών.Η αρμοδιότητα παρακολούθησης και διεκπεραίωσης όλων των εκκρεμών υποθέσεων των οργανικών μονάδων, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία, καθώς και η έκδοση των σχετικών πράξεων επιβολής φόρων ή προστίμων και λήψης μέτρων είσπραξης, περιέρχεται στις οργανικές μονάδες υποδοχής αυτών. Ο Προϊστάμενος της οργανικής μονάδας, στην οποία μεταφέρεται η αρμοδιότητα, καθίσταται αρμόδιος για την έκδοση των οικείων καταλογιοτικών πράξεων, την επίλυση των διαφορών, τη βεβαίωση και είσπραξη των φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, καθώς και για τη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων είσπραξης σε βάρος των οφειλετών και των περιουσιακών στοιχείων αυτών. Όλα τα εκδιδόμενα παραστατικά και βεβαιώσεις φέρουν την επωνυμία της Δ.Ο.Υ. υποδοχής.

ΑΡΤΑ: Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης για το επιχειρησιακό σχέδιο


Σε συνεδρίαση καλούνται να προσέλθουν τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Αρταίων, η οποία θα διεξαχθεί την Τετάρτη 19-10-2011 και ώρα 7:00μ.μ. στην αίθουσα ΔΩΝΗ, στο Εκθεσιακό Κέντρο «Κων/νος Βάγιας» με θέμα: «Κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου μεσοχρόνιου προγράμματος δράσης Δήμου Αρταίων». Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση θα επαναληφθεί την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, Πέμπτη 20-10-2011, οπότε θεωρείται σε κάθε περίπτωση ότι υφίσταται απαρτία (άρθρο 76 παρ. 3 Ν.3852/2010).

«Ρεκόρ» βροχόπτωσης το πρωί του Σαββάτου για την Πρέβεζα

Πρωτοφανή για την περιοχή της Πρέβεζας ήταν τα ύψη της βροχόπτωσης που σημειώθηκαν το Σάββατο 8 Οκτωβρίου.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ.Ε.Υ.Α.Π σε μια μόνο μέρα έπεσαν 102 χιλιοστά βροχής όταν κατά μέσο όρο ολόκληρο τον Οκτώβριο –τον κατεξοχήν βροχερό μήνα του έτους-πέφτουν 200 χιλιοστά βροχής.Η βροχόπτωση του Σαββάτου είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας (πάντα σε ότι αφορά τα στατιστικά στοιχεία του Οκτωβρίου) το ευτύχημα είναι όμως ότι δεν προκάλεσε μεγάλα προβλήματα.Από την έντονη κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή της Πρέβεζας σημειώθηκαν 3 πτώσεις δέντρων, μια φωτιά σε κολώνα της Δεή, εγκλωβισμοί σε ασανσέρ(λόγω της διακοπής ρεύματος το απόγευμα της Παρασκευής) ενώ κλήσεις δέχτηκε και η πυροσβεστική υπηρεσία για άντληση υδάτων παρεμβαίνοντας όμως σε ένα μόνο περιστατικό.Η προσπάθεια καθαρισμού των φρεατίων όλο το προηγούμενο διάστημα λειτούργησε ικανοποιητικά και τόσο μέσα στην πόλη όσο και περιφερειακά του Δήμου δεν υπήρξαν έντονα προβλήματαΟ Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης το πρωί το Σαββάτου επισκέφθηκε ολες τις γειτονιές του διευρυμένου Δήμου προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση.«Ημασταν σε συνεχή επαφή τόσο με τους αντιδημάρχους όσο και με τις αρμοδιες υπηρεσίες» τονίζει ο κ,Μπαίλης επισημαίνοντας ότι παρά την μεγάλη βροχόπτωση δεν σημειώθηκαν ζημιές στο οδικό δίκτυο ή σε περιουσίες ούτε υπήρξαν διακοπές στην κυκλοφορία .Σύμφωνα με τον Δήμαρχο ικανοποιητικά αποτελέσματα έφεραν οι καθαρισμοί των τάφρων περιμετρικά της πόλης αλλά και οι παρεμβάσεις που έκανε η ΔΕΥΑΠ.Ικανοποιητική ήταν η απόδοση των έργων που πραγματοποιήθηκαν στον Λούρο και το Ζάλογγο (δύο περιοχές οι οποίες πέρσυ αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα από την κακοκαιρία).Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει βελτίωση του καιρού ωστόσο οι υπηρεσίες παραμένουν σε ετοιμότητα δεδομένου ότι το φθινόπωρο ξεκίνησε μόλις τώρα.

Τριάντα χρόνια μένουν χωρίς Παιδοχειρουργική τα Γιάννινα!


Μπορεί τα Γιάννινα να είναι κέντρο υγειονομικής αναφοράς για την Βόρεια Ελλάδα, αλλά στην πόλη εδώ και 30 χρόνια δεν υπάρχει Παιδοχειρουργική κλινική! Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις Φορέων της Υγείας στην Ήπειρο, το αίτημα ακόμη εκκρεμεί.Το πρόβλημα αυτό τονίστηκε και στην 21η Επιστημονική Εκδήλωση Παιδιατρικής που έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ο προβληματισμός ήταν έντονος και όλοι ελπίζουν, ότι με το νέο χάρτη της Υγείας, τελικά θα δημιουργηθεί Παιδοχειρουργική Κλινική.«Αν υπήρχε θα αντιμετωπίζονταν πολλές παθήσεις. Μια καλά οργανωμένη κλινική θα κάλυπτε πολλές ανάγκες, αρκεί να υπήρχε και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για παιδιά» είπε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής Νικόλαος Χαλιάσος.

Χρήσιμα συμπεράσματα
Τα συμπεράσματα από την εκδήλωση, στην οποία έδωσε το «παρών» πλήθος επιστημόνων, ήταν πολύ χρήσιμα. «Αναπτύχθηκαν διάφορα θέματα. Νοσήματα που παλιότερα τα θεωρούσαμε σχετικά αθώα, ειδικά στα νεφρά, τώρα αποδείχθηκε ότι αυτά τα νοσήματα όταν μεγαλώσει το παιδί μπορεί να εξελιχθούν σε άλλα πιο σοβαρά» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χαλιάσος. Τέλος, αναπτύχθηκαν θέματα για παιδικές αλλεργίες, προβλήματα νευρολογίας, αιμορραγίας από το πεπτικό σύστημα κ.α.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Συνάντηση Φίλιππα Φίλιου με τον Πρέσβη του Ισραήλ


Με τον Πρέσβη του Ισραήλ Arye Mekel συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μωυσής Ελισάφ και ο υπεύθυνος του τουριστικού τομέα Νίκος Γκόλας.Η συνάντηση έγινε σε πολύ θερμό κλίμα και η συζήτηση επικεντρώθηκε στους τομείς συνεργασίας που μπορούν να αναπτυχθούν. Ο κ. Mekel μάλιστα μετέφερε στον Δήμαρχο επίσημη πρόσκληση από την Κυβέρνηση της χώρας του για να επισκεφθεί σύντομα το Ισραήλ.Να σημειωθεί ότι στο Δήμο Ιωαννιτών έχει κατατεθεί πρόταση από τον Δήμο Τιβεριάδας για αδελφοποίηση των δύο περιοχών.«Η πόλη μας φιλοξενεί τον Πρέσβη του Ισραήλ. Κατά τη συνάντηση που είχαμε, μας δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας στον τουριστικό τομέα. Παράλληλα αναφερθήκαμε στην ανάγκη διατήρησης της Ρωμανιώτικης Εβραϊκής Κοινότητας των Ιωαννίνων, της πιο ιστορικής της χώρας μας», σημείωσε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και έκανε γνωστό ότι θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Ισραήλ προκειμένου να συζητηθούν θέματα τουριστικής συνεργασίας.«Ήρθα στα Γιάννινα για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος ήταν να παραστώ στη γιορτή της Εβραικής Κοινότητας και ο δεύτερος να συναντηθώ με τον Δήμαρχο και να εξετάσουμε τους τομείς συνεργασίας. Η φετινή χρονιά ήταν η καλύτερη για τις σχέσεις των δύο χωρών, της Ελλάδας και του Ισραήλ. Διαπιστώνεται μεγάλη ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα, καθώς πάνω από μισό εκατομμύριο συμπατριώτες μου επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η περιοχή των Ιωαννίνων μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Ισραηλινός Πρέσβης.Την πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών για επιχειρηματική αποστολή στο Ισραήλ κατέθεσε στον διπλωμάτη ο υπεύθυνος του τουριστικού τομέα και δημοτικός σύμβουλος Νίκος Γκόλας.«Η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική. Ευελπιστούμε ότι η επιχειρηματική αποστολή θα γίνει σύντομα, καθώς το Ισραήλ ήταν για μας η πρώτη χώρα- στόχος. Κάτι ανάλογο σχεδιάζουμε να ακολουθήσει στην Κύπρο», τόνισε στις δηλώσεις του ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Γκόλας.

Ο Σταϊκούρας στα Γιάννενα αγνόησε τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά και έπλεξε το εγκώμιο της Κυβέρνησης Καραμανλή!!!

Επιβεβαιώθηκαν οι αρχικοί φόβοι των στελεχών της τοπικής ΝΟΔΕ για την απόφαση των κεντρικών της ΝΔ να είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας ομιλητής στην εκδήλωση που έγινε στα Γιάννενα την περσμένη Παρασκευή με θέμα: «Η οικονομική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη διέξοδο από την κρίση». Με δεδομένη την ψύχωση που έχει ο Στερεοελλαδίτης πολιτικός να εξυμνεί την... προσφορά του Κώστα Καραμανλή στην αποδιάλυση της χώρας, επιδόθηκε σε έναν βαρετό μονόλογο, όπου αντί προτάσεων και ανάδειξη των νέων κομαμτικών θέσεων και προτάσεων του Αντώνη Σαμαρά, παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία της πενταετίας Καραμανλή με τη διετία Παπανδρέου. Οι 190 παρευρισκόμενοι φανερά εκνευρισμένοι άρχισαν να δυσανασχετούν και το τέλος της Εισήγησης Σταϊκούρα, δεν βρήκε στην αίθουσα ούτε τους μισούς. Όπως μας τόνισε στέλεχος της τοπικής ΝΟΔΕ, στο τέλος -οβ δι ρέκορντ- τα άκουσε για τα καλά ο Σταϊκούρας, ενώ για τις Καραμανλικές του κορώνες ενημερώθηκε και το επιτελείο Σαμαρά. "Κρίμα για έναν 38χρονο πολιτικό να ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του και να επενδύει την πολιτκή του ανέλιξη στην Καραμανλική φράξια, απαξιώνοντα ςσ εκομματική εκδήλωση τον πρόεδρό μας Αντώνη Σαμαρά" μας είπε χαρακτηριστικά μέλος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων. Με ίδια σκουριασμένα μυαλά συνεχίζει η ΝΔ, γι' αυτό και δεν μπορεί ούτε σ εμια πληρωμένη δημοσκόπηση να εφασφαλίσει αυτοδυναμία. Μέχρι και οι νεοδημοκράτες άκουγαν για Καραμανλή και έβγαζαν σπυριά. Πραγματικά κρίμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να σημειώσουμε, ότι στο χώρο υπήρχαν επιμελώς στημένες 210 καρέκλες από τις οποίες οι 21 ήταν κενές. Τη εκδήλωση άνοιξε η δραστήρια ΟΝΝΕΔίτισσα Γιάννα Γεωργούλη, πρώην πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Πασσαρώνας και ακολούθησε το καλωσόρισμα του προέδρου της τοπικής ΝΟΔΕ, Γιάννη Παπαθανασίου. Μετά τον λόγο πήρε ο Σταϊκούρας και άρχισαν τα... όργανα!!!

ΟΝΕ ή Υποταγή: δύο ακραίες θέσεις σε μία συσκευασία

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ

Διάβασα με προσοχή ορισμένες τοποθετήσεις που ζητούν την άμεση έξοδο από την ΟΝΕ. Εξίσου προσεκτικά μελέτησα το κείμενο του πρώην πρωθυπουργού Κ.Σημίτη στην Καθημερινή της προηγούμενης Κυριακής. Από τη σκοπιά του συμπεράσματος διαφέρουν ριζικά. Αλλά το θεμέλιο είναι κοινό. Ο μεν λέει ότι πρέπει να μείνουμε μέσα στην ΟΝΕ. Ότι προκειμένου να μείνουμε θα πρέπει να υποταχτούμε στην λογική και στις απαιτήσεις των δανειστών μας. Οι δε υποστηρίζουν μεν την άλλη πλευρά του νομίσματος, αποδεχόμενοι, όμως, τη λογική του. Δηλαδή, ότι προκειμένου να γλιτώσουμε από την υποταγή θα πρέπει να φύγουμε από την ΟΝΕ. Και οι δύο συμφωνούν στο δίλλημα: «ΟΝΕ ή υποταγή». Ο μεν το κατασκευάζει. Οι δε αποδέχονται ότι αυτό είναι το ζητούμενο και μόνο αυτό.

Διαφορετικές απαντήσεις, θεμελιωμένες στην ίδια βάση

Οι δύο πλευρές δίνουν αντιτιθέμενες απαντήσεις βασιζόμενες στα ίδια θεμέλια: στην αποχώρηση από την ΕΕ ως πεδίο μάχης ιδεών και πολιτικών. Ο μεν μας καλέσει να υποταχτούμε αμαχητί και «με ωριμότητα» στην ΟΝΕ. Οι δε μας καλούν στην αμαχητί «επαναστατική» αποχώρηση από αυτή. Και οι δύο πλευρές καταφεύγουν στις δύο ευκολότερες από τη σκοπιά της πολιτικής απαντήσεις. Ο μεν υποστηρίζει την υποταγή προκειμένου να μείνουμε στην ΟΝΕ. Οι δε προτείνουν να φύγουμε από την ΟΝΕ «για να μην υποταχτούμε». Και οι δύο απαντούν στο δίλημμα που θέτουν οι πλέον εθνικιστικοί κύκλοι της Γερμανίας και άλλων πλεονασματικών κρατών-μελών της ΕΕ. Δεν θεμελιώνουν τα συμπεράσματά τους σε μια αυθεντική δική τους ανάλυση. Αποδέχονται και έχουν ως αφετηρία εκείνη τρίτων.Αγορές και δανειστές μας επιθυμούν να είναι η πολιτική σκηνή του τόπου μας υποταγμένη σε αυτούς. Προκειμένου να φοβίσουν σείουν τον κίνδυνο της εξόδου της χώρας από την ΟΝΕ, ακόμα και από την ΕΕ. Επισείουν τον κίνδυνο προκειμένου να είναι πιο πειστικές στους εκβιασμούς και εκφοβισμούς τους. Ο μεν, ο πρώην πρωθυπουργός, τους επικαλείται προκειμένου και τοιουτοτρόπως τους συνδράμει στους εκφοβισμούς. Οι δε επικαλούνται το δίλημμά τους, προκειμένου να βρουν, έστω και μη αυθεντική, πολιτική ταυτότητα.Είναι φανερό ότι τα ρεύματα άμεσης εξόδου από την ΟΝΕ ακολουθούν την πεπατημένη. Υιοθετούν τα διλήμματα της άλλης πλευράς. Μόνο που ελπίζουν να δίνουν την σωστή απάντηση για να αδυνατίσουν οι θέσεις αυτής ακριβώς της άλλης πλευράς. Ουσιαστικά, δεν κατανοούν ότι αυτό που λένε ούτε επαναστατικό είναι, ότι κάτι το πρωτότυπο. Οι μεγάλες συντηρητικές γερμανικές εφημερίδες και οι πλέον συντηρητικοί εκ των γερμανών οικονομολόγων προβάλλουν αυτή τη θέση μετά επιτάσεως από την πρώτη ημέρα καταγραφής και παραδοχής της ελληνικής κρίσης. Κατά συνέπεια η θέση από μόνη της δεν είναι ούτε αριστερή, ούτε επαναστατική, με όση καλή θέληση και αν λέγεται. Ούτε εξορισμού σωστή. Χωρίς αυτό να αποκλείει να είναι σωστή κάποια στιγμή στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν αναπαράγει το κλίμα φόβου και πολιτικού αδιέξοδου που παράγει η κυρίαρχη προπαγάνδα. Αναπαράγει τα διλήμματα της. Το κάνει, βέβαια, με καλό σκοπό. Ποιος είναι αυτός; Να αποφύγει την υποταγή ή πιο σωστά τη συνέχιση της υποταγής. Ενώ η άλλη πλευρά ευρισκόμενη στο άλλο άκρο, το κάνει προκειμένου να δικαιολογήσει και να διασφαλίσει ως αναγκαία και ορθολογική αυτή την υποταγή.

Υπάρχει και η στρατηγική της μάχης στην ΕΕ
Οι δύο πλευρές, ξεχνούν ότι υπάρχει και μια διαφορετική στρατηγική εντός της ΕΕ. Εκείνη της μάχης μέσα σε όλους τους θεσμούς και τις κοινωνίες της ΕΕ. Που δεν δέχεται το θεμέλιο του ίδιου του διλήμματος «ή υποταγή, ή έξοδος από την ΟΝΕ». Διότι σε αντίθεση με όσα λέει ο πρώην πρωθυπουργός η ΕΕ δεν είναι μια Ένωση που αρχίζει και τελειώνει στη σχέση ανάμεσα στον δανειζόμενο και τον δανειστή και στους κανόνες που θέτει ο πρώτος στον δεύτερο. Αυτό δεν επιτρέπεται να το ξεχνά κανείς. Η ΕΕ είναι πριν από όλα ένα σύστημα βασιζόμενο στο (δικό της) δίκαιο. Δεν λέω ένα δίκαιο σύστημα. Εκείνο που λέω είναι ότι η ΕΕ έχει συγκροτηθεί στη βάση συνθηκών και συμφωνιών στις οποίες το μέσο «δίκαιο /νόμος» έχει αποφασιστικό ρόλο. Το πρώτο και θεμελιακό στοιχείο αυτού του «δίκαιο» είναι ότι η ίδια η ΕΕ αποτελεί μια σύνθεση κρατών που έχουν ισότιμες σχέσεις μεταξύ τους και κανένα από τα κράτη-μέλη, όση ισχύ και αν διαθέτει σε άλλους τομείς, όπως επί παραδείγματι στις χρηματοπιστωτικές αγορές ή στην βιομηχανία, δεν έχει παραπάνω νομικά δικαιώματα από την Ελλάδα. Τούτο σημαίνει, ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει όλα τα μέσα και μεθόδους της νομικής-πολιτικής κατασκευής της ΕΕ, πριν από όλα το βέτο και να δώσει μάχη παρατεταμένη.Τα όπλα που μας δίνουν τα ίδια τα θεμέλια λειτουργίας και ύπαρξης της ΕΕ και της ΟΝΕ ο πρώην πρωθυπουργός το ξεχνά εντελώς. Αντί να ομιλήσει ως πολιτικός που μάχεται για την πατρίδα του την κατηγορεί. Αντί να συμβάλλει στην ενίσχυση των θέσεών της χώρας, αντί να περιγράψει εναλλακτικές δυνατότητες διαπραγμάτευσης, παρουσιάζει συστηματικά τα πιο ακραία επιχειρήματα και εκφοβισμούς των δανειστών μας ως μοναδικά και μονοδρομικά. Αυτό που κάνει ο πρώην πρωθυπουργός είναι χαρακτηριστικό, και για αυτό το σχολιάζω, σχεδόν όλων των πολιτικών που κυβέρνησαν ως πρωθυπουργοί ή υπουργοί σε αυτό τον τόπο στις σημερινές συνθήκες της κρίσης: περισσότερο ομιλούν ως εκλαϊκευτές των απαιτήσεων, των επιχειρημάτων, των σχεδίων των δανειστών μας, παρά ως προστάτες και εκπρόσωποι της δανειζόμενης Ελλάδας. Και για αυτό αδυνατούν να διαπραγματευτούν για λογαριασμό των Ελλήνων, με σταθερότητα, σθένος, συνέπεια.

Βγαίνει μια αντιπάθεια προς την Ελλάδα και τους έλληνες
Εκείνο που με ανησυχεί περισσότερο από όλα είναι ότι συχνά ο τόνος των υπευθύνων, και εδώ ομιλώ και για τον σημερινό πρωθυπουργό και για πολλούς εκ των υπουργών του, δείχνουν να έχουν μια απέχθεια προς κάθε τι το ελληνικό. Όταν μιλούν για τους τοκογλύφους μας καλούν να δείξουμε κατανόηση, να μετρήσουμε τις ανάγκες και θυσίες τους. Όταν ομιλούν για τους έλληνες, οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί βρίσκονται σε ανταγωνισμό λες και είναι σε διαγωνισμό χορού.Στους αρνητικούς χαρακτηρισμούς προσθέτουν –μαζί με ορισμένους αριστερούς- και τις άτοπες και συχνά διπλωματικά προκλητικές συγκρίσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Κίνα - Ινδία. Με απρέπεια αναφέρονται σε αυτές τις δύο χώρες που έχουν πανάρχαιο πολιτισμό, είναι ένα είδος ετεροθαλείς αδελφές μας μέσα στις χιλιετηρίδες της ιστορίας και πιθανά στηρίγματά μας σε επερχόμενες δύσκολες ώρες. Και, επιπλέον, οι δύο αυτές χώρες με υποανάπτυκτα τα συστήματα εργασιακών σχέσεων βρίσκονται σε πορεία οικονομικής ανάπτυξης και ενδυνάμωσης των μέχρι σήμερα λίγων δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ στην Ελλάδα αφαιρούνται. Πρόκειται για μια παντελώς διαφορετική πορεία.Η αντιπάθεια ενάντια σε καθετί το Ελληνικό, θα ήταν δικαιολογημένη, αν πράγματι για τα χάλια της χώρας έφταιγαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι και όχι τα καρτέλ που γιγαντώθηκαν επί πρωθυπουργίας Κ.Σημίτη, Κ.Καραμανλή, Γ.Παπανδρέου. Αν δεν έφταιγαν οι φοροφυγάδες, οι φοροκλέπτες και τα λαμόγια που τα έπαιρναν και επί εποχής Κ.Σημίτη από την Ζήμενς, από τις εταιρείες υποβρυχίων, από τα παιχνίδια στα χρηματιστήρια. Όταν ο πρώην πρωθυπουργός μας καλεί να μην στρουθοκαμηλίζουμε απέναντι στην πραγματικότητα, αναρωτιέμαι αν εκείνος δεν πήρε ακόμα και σήμερα χαμπάρι για την διαφθορά και την αύξηση του χρέους επί πρωθυπουργίας του; Δεν νιώθει καμιά ανάγκη να εξηγήσει στον ελληνικό τι έγινε και σε τι ευθύνεται ο ίδιος για όσα συνέβησαν;Οι έλληνες επαγγελματίες υπουργοί και πρωθυπουργοί εξακολουθούν να έχουν πολύ μεγάλη άνεση στο να μας δασκαλεύουν, να μας επαναφέρουν στον κατά αυτούς ορθό δρόμο! Δεν νομίζουν, όμως, ότι είναι καιρός να συμπεριφερθούν απέναντι στην ιστορία πιο σεμνά; Ότι θα πρέπει να πουν δύο λόγια αυτοκριτικής; Δεν ήταν δικοί μας σύμβουλοι οι μαντέληδες και τσουκάτοι, ούτε διορίσαμε εμείς τους υπουργούς λαμόγια. Δεν φέραμε εμείς την Ελλάδα εδώ που έφτασε αλλά η πολιτική τους.Απορώ δε πώς ο κ.Σημίτης δεν έκανε ούτε μια σκέψη πάνω στο πρόβλημα δημοκρατίας που δημιουργείται μέσα στην κρίση. θα περίμενα να έλεγε δύο κουβέντες για το γεγονός ότι ουδείς από τα λαμόγια τιμωρήθηκε. Κάτι για την άγρια ανακατανομή πλούτου και εισοδήματος σε βάρος των πολλών. Να δείξει λίγη κοινωνική ευαισθησία πριν κουνήσει το δάκτυλό του σε μας που «στρουθουκαμιλίζουμε», αυτός που δεν έβλεπε τη διαφθορά που είχε εγκατασταθεί στον προθάλαμο του. Λίγη σεμνότητα έναντι της ιστορίας και της κοινωνίας θα έκανε καλό στις ψυχές των άγρια δοκιμαζόμενων πολιτών...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΛΑΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ


Η ηγεσία της Ομόνοιας συναντήθηκε σήμερα με την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κα. Μαριέττα Γιαννάκου.Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από το σύνολο των θεμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Εκτενέστερα συζητήθηκε το θέμα της υπό εξέλιξη περιώνυμης απογραφής, για την οποία η κα. Γιαννάκου εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία. Δεσμεύθηκε από πλευράς της να βοηθήσει στη διεθνοποίηση της διαδικασίας απογραφής και να στηρίξει τη διαμαρτυρία της Ομόνοιας-ΚΕΑΔ προς όλους του ευρωπαϊκούς φορείς.Ο κ. Μπολάνος την ευχαρίστησε για την προ ημερών έγγραφη επερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διαδικασία απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία, η οποία αυθαίρετα ποινικοποιεί επί της ουσίας την αρχή της ελεύθερης βουλήσεως των μελών της Ε.Ε. Μειονότητας, περί της εθνικής τους καταγωγής.Μοναδική λύση για την αντιμετώπιση των κρίσιμων καταστάσεων αποτελεί η στράτευση όλων μας!

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Συλλυπητήρια για το θάνατο του Κώστα Μπαλάφα


Η Δημοτική Αρχή εκφράζει την βαθύτατη θλίψη της για το χαμό του μεγάλου φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα. Ο Κώστας Μπαλάφας υπήρξε ένας σπουδαίος Ηπειρώτης που αποτύπωσε με το φακό του μοναδικές στιγμές της ιστορίας του τόπου μας.Υπήρξε ένας από τους μεγάλους φίλους της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων, η οποία τον τίμησε με την διοργάνωση εκθέσεών του.Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Η Αστυνομία διαψεύδει τα δημοσιεύματα για περιστατικό δήθεν βιασμού στην Άρτα


Σχετικά με δημοσίευμα που έχει αναρτηθεί στον ηλεκτρονικό τύπο (sites, blogs κτλ.) και αφορά ληστεία σε βάρος ανήλικης και του πατέρα της σε διαμέρισμα στην Άρτα από τέσσερις δράστες, οι οποίοι στη συνέχεια ασέλγησαν σε βάρος της ανήλικης, σας γνωρίζουμε ότι τέτοιο περιστατικό δεν έχει καταγγελθεί στις υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας ούτε έχει αναφερθεί από Νοσοκομείο της Άρτας.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ

Μια βιαστική απένταξη- ένα μόνιμο πρόβλημα (αφιερωμένο στην επαρχιακή οδό Πρέβεζας –Αγίου Θωμά)


Το έργο βελτίωσης – κατασκευής της 1ης Επαρχιακής Οδού από Πρέβεζα μέχρι Άγιο Θωμά» προϋπολογισμού 5.000.000 Ευρώ, με την αρ.5263/17-11-2010 απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής, απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013 επειδή διαπιστώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του υποέργου 2 «απαλλοτριώσεις», η ολοκλήρωση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση δημοπράτησης της εργολαβίας.Ως γνωστόν οι καθυστερήσεις των απαλλοτριώσεων οφείλονται συνήθως στην εκδίκαση από το δικαστήριο καθορισμού τιμών μονάδος, οι οποίες στην περίπτωσή μας για τυπικούς λόγους είχαν αναβληθεί για τον Νοέμβρη του 2010 (ένεκα μιας απεργίας των δικηγόρων).Ένα έργο δηλαδή που σχεδιάστηκε πριν μια δεκαετία, μελετήθηκε και ωρίμασε για να κατασκευαστεί, απεντάσσεται γιατί άργησαν οι δικαστές να δικάσουν.Ένα έργο που έλυνε τεράστια προβλήματα ασφαλείας της κυκλοφορίας για τους οικισμούς Αγίου Θωμά, Νεοχωρίου, Ψαθάκι, εργατικές κατοικίες Μαργαρώνας και κυρίως σύνδεση της πόλης με το ΤΕΙ οδηγήθηκε στις καλένδες. Η διαπλάτυνση της οδού που προέβλεπε δημιουργία πεζοδρομίων, ποδηλατοδρόμων και ηλεκτροφωτισμό σε όλο το μήκος, ακυρώνεται. Ένα έργο που πέραν της εξυπηρέτησης των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας δημιουργούσε αξίες και στην τουριστική ανάπτυξη, με ασφαλείς διαδρομές για πεζούς και ποδηλάτες στο πανέμορφο αυτό τμήμα της πόλης πέριξ του Αμβρακικού, δηλαδή στις περιοχές Αγίου Θωμά, Λασκάρας, Αγίους Αποστόλους, Σκαφιδάκι, Σόγωνο, Γρίμπο, Αγία Τριάδα κλπ.“Είναι ένας σημαντικός δρόμος που τείνει να πάρει χαρακτηριστικά δημοτικής οδού, μετά την μεγάλη οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, ...έχει αναπτύξει μεγάλη κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, καθιστώντας τον οδικό άξονα κυκλοφοριακά κορεσμένο και επιβάλλεται δυναμική παρέμβαση αναβάθμισής του” αναφέρει η μελέτη του ΤΕΕ που παρουσιάστηκε στην ημερίδα για το οδικό δίκτυο του νομού το 2005.Το έργο εντάχθηκε και απεντάχθηκε! Πώς όμως μια τέτοια απένταξη έργου να μην θεωρηθεί υπερβολικά ακραία, ιδίως όταν οι λόγοι δεν οφείλονται σε καθυστερήσεις και αδράνεια των υπηρεσιών, αλλά σε λόγους ανωτέρας βίας. Ή μήπως η δικαστική καθυστέρηση ήταν μόνο η δικαιολογία, αλλά πίσω της κρύβονταν εξυπηρετήσεις σε διαμαρτυρόμενους ιδιοκτήτες για τις απαλλοτριώσεις (μερικών τετραγωνικών) των πέριξ της οδού ιδιοκτησιών που προέβλεπαν οι εγκεκριμένες μελέτες; Και πού θα καταλήξει αυτή η ιστορία, με τις πιέσεις των συμπολιτών μας, που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι συνήθως κερδίζουν πολλαπλά, όταν παραχωρώντας στον δημόσιο χώρο κάποια τετραγωνικά μέτρα (με το αζημίωτο), αναβαθμίζουν και την ποιότητα ζωής τους και την περιουσία τους και την πόλη που ζουν! Ως πότε οι πολίτες θα βλέπουν τον δημόσιο χώρο ως εχθρικό χώρο και χρήσιμο μόνο για την καταπάτησή του;Αν οι απαλλοτριώσεις εκδικάζονταν το Νοέμβρη του 2010, το έργο θα είχε δημοπρατηθεί και ίσως σήμερα που γράφεται το άρθρο, θα όδευε στην ολοκλήρωσή του και θα παραδίνονταν στους πολίτες για χρήση. Ακυρώθηκε όμως από την τυπολατρία, την γραφειοκρατία και τις κακές μας συνήθειες. Η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας δεν προστάτευσε το έργο και η αρ.1129/23-3-2010 προειδοποιητική εντολή απένταξης ήταν αυστηρά γραφειοκρατική, αφού οι διορθωτικές ενέργειες που προσδιορίζονται ήταν ανεφάρμοστες, μιας και δεν ήταν στο χέρι κάποιου να επισπεύσει τις διαδικασίες του δικαστηρίου, ενώ παράλληλα υπήρχε περιθώριο υλοποίησης του έργου μέχρι το 2013. Στα ώριμα δημόσια έργα, θα πρέπει να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια υλοποίησης τους, να υποστηρίζονται μέχρι τέλους οι προθεσμίες και να μην ακυρώνονται τόσο εύκολα έργα, που με κόπο και χρήμα από δεκαετίες έχουν σχεδιαστεί.Σε κάθε περίπτωση κακώς η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση παραιτήθηκε τόσο βιαστικά από ένα τόσο σημαντικό έργο, δηλώνοντας μάλιστα τότε στον τοπικό τύπο, ότι θα το μελετούσε ξανά και θα το έφτιαχνε καλύτερο (πως και πότε άραγε!), υποχωρώντας άτακτα κατά την άποψή μου, στους τυχερούς -άτυχους παρόδιους ιδιοκτήτες. Ίσως, άλλη μια απόδειξη γιατί πτωχεύουμε σαν χώρα, αφού οι αντιστάσεις μας στις πιέσεις των ενδιαφερομένων είναι ελάχιστες και προφανώς η λογική αυτή δεν φέρνει ανάπτυξη. Με κριτήρια όμως ατομικών και μόνο συμφερόντων δεν μπορεί να υπάρξει συλλογική ανάπτυξη!Στην Αμερικάνικη νομοθεσία υπάρχει το άρθρο της αρχής της πλειοψηφίας που αναφέρει “the greatest good for the greatest number” δηλαδή “το μεγαλύτερο καλό για τον μεγαλύτερο αριθμό”. Στην Ελλάδα προφανώς ισχύει το αντίστροφο!Η νέα Περιφερειακή διοίκηση οφείλει μάλλον να ξαναδεί εξ αρχής την κατάσταση και να προχωρήσει στις ενέργειες επανένταξης και υλοποίησης του σημαντικότατου και άμεσα αναγκαίου έργου για την πόλη της Πρέβεζας. Η πολιτική οφείλει και να συγκρούεται με τα μικροσυμφέροντα, όταν είναι για το καλό των πολλών και της πόλης! Το δίκιο των πολλών η ζωή πάντα το δικαιώνει και αυτό έχει σημασία!


Kανιώρης Σπύρος
τέως πρόεδρος του ΤΕΕ/ΝΕΠ

Επίσκεψη του Πρέσβη του Ισραήλ στον δήμαρχο


Τον δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο θα επισκεφθεί σήμερα Δευτέρα ο Πρέσβης του Ισραήλ. Η συνάντηση θα γίνει στις 11 π.μ. στο γραφείο του Δημάρχου και μετά την συνάντηση τους,αναμένεται να κάνουν δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ.

Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Φιλιατών


Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα,στο Δημοτικό Μέγαρο Φιλιατών, για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα:
1. Τροποποίηση της υπ’ αρ. 79/2011 απόφασης Δ.Σ. που αφορά την έγκριση οικονομικής κατάστασης εκτέλεσης Προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων κατά το α’ τρίμηνο του έτους 2011 του Δήμου Φιλιατών – Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Μάνος Κων/νος
2. Έγκριση οικονομικής κατάστασης εκτέλεσης Προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων κατά το β’ τρίμηνο του έτους 2011 του Δήμου Φιλιατών – Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Μάνος Κων/νος
3. Ανάκληση της υπ’ αρ. 160/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά τροποποίηση Προϋπολογισμού– Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Μάνος Κων/νος
4. Τροποποίηση Προϋπολογισμού & Τεχνικού Προγράμματος – Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Μάνος Κων/νος
5. Τροποποίηση Προϋπολογισμού & Τεχνικού Προγράμματος – Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Μάνος Κων/νος
6. Έκφραση γνώμης για το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΗΣ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ βάθους μικρότερου των 50 μ στη θέση ΜΥΛΟΙ ΣΜΕΡΤΟΥ του Σπυρίδωνα Μπέλλου στο Τ. Κ. Σμέρτου της Δ.Ε. Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών»– Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Κωστάρας Σταύρος
7. Παραχώρηση έκτασης στον Σπυρίδωνα Πασχάλη για ανέγερση σταβλικών εγκαταστάσεων στη Τοπική Κοινότητα Τρικορύφου – Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Κωστάρας Σταύρος
8. Έγκριση διάθεση πίστωσης για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου – Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Στεργίου Παναγιώτης
9. Έγκριση διάθεση πίστωσης για την εκδήλωση προς τιμή του ιατρού κ. Βασίλειου Διαμάντη– Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Στεργίου Παναγιώτης

Σύλληψη 33χρονου για ληστεία και κλοπή στην Τύρια Δωδώνης

Πρώτα έφαγε και στη συνέχεια άρχισε τις ληστείες!Όλα έγιναν στο δημοτικό διαμέρισμα Τύριας, του δήμου Δωδώνης. Ο 33χρονος λίγο μετά τις 02.30 βούτηξε από ανασφάλιστα ψυγεία γαλακτοκομείου, διάφορα προϊόντα ευτελούς αξίας και κάποια από αυτά, όπως είπε αργότερα στους αστυνομικούς, τα έφαγε.Αφού λοιπόν πήρε... δυνάμεις, άρχισε τις ληστείες. Αρχικά μπήκε σε σπίτι της περιοχής και άρπαξε ένα κινητό τηλέφωνο. Γύρω στις 04.00 μπήκε σε άλλο διαμέρισμα και αφού απείλησε με μαχαίρι την 81χρονη ιδιοκτήτρια, βούτηξε 40€, από το πορτοφόλι της.Η άτυχη 81χρονη ειδοποίησε την αστυνομία και λίγο αργότερα, ο 33χρονος βρισκόταν στο τμήμα.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Εκδηλώσεις τιμής & μνήμης για τον Παύλο Μελά στον Παρακάλαμο


Ο Παύλος Μελάς γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1870 στην Μασσαλία της Γαλλίας. Πατέρας του ήταν Μιχαήλ Γ. Μελάς (1833-1897) και μητέρα του η Ελένη, το γένος Βουτσινά, κόρη γνωστού Κεφαλλονίτη εμπόρου από την Οδησσό. Κατάγεται από τη μεγάλη και ιστορική οικογένεια των Μελάδων της Ηπείρου με ρίζες που φθάνουν ως την Κωνσταντινούπολη (πριν την Άλωση), ανάμεσα στις πιο ισχυρές στρατιωτικές και πολιτικές οικογένειες του Βυζαντίου, των "Κεφαλάδων" ή κατά άλλους των "Μελανιάδων" (λόγω του χαρακτηριστικού μελαψού χρώματος του προσώπου τους), ενώ κατά άλλους των "Στρατηγόπουλων". Οι ρίζες της οικογένειας βρίσκονται στην Παηδονιά (πλησίον του Παρακαλάμου) του Δήμου Πωγωνίου, όπου βρίσκεται και Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΑΔΩΝ και κάθε χρόνο τιμάται η μνήμη του κάθε έτος τις 13 Οκτωβρίου, την ημέρα που έχασε την ζωή του (το έτος 2011 -ημέρα Πέμπτη).Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία ο Παύλος Μελάς στα παιδικά του χρόνια αγάπησε με πάθος οτιδήποτε έχει σχέση με την Ελλάδα. Στον πατέρα του οφείλεται το ότι δεν ξεχνάει την Γιαννιώτική του καταγωγή και ο μεγάλος πόθος του να ελευθερωθούν τα Γιάννενα. Ακούει με έντονο ενδιαφέρον τις ιστορίες που του λέει ο πατέρας του για τις οικογενειακές περιπέτειες του 1821 και η αγάπη του για την πατρίδα γίνεται όλο και πιο δυνατή. Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου για το «παιδί» Παύλο είναι μεγάλη ημέρα και συμμετέχει με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση.Για τον απλό κόσμο ο Παύλος Μελάς πέρασε στο θρύλο και κυριάρχησε στις καρδιές του ως ο κύριος εκφραστής του αγώνα. Η λαϊκή μούσα τον είδε σαν άλλο «Κλέφτη κι Αρματολό» κι έτσι, με τον ίδιο τρόπο, τον παρουσιάζει στα τραγούδια της.Ο Παύλος Μελάς, βέβαια, δεν ήταν ο μόνος που πολέμησε στο Μακεδονικό Αγώνα, ήταν όμως κορυφαία μορφή. Ο συναγωνιστής τους Κ. Μαζαράκης έγραψε ότι ο Παύλος Μελάς αντιπροσωπεύει «όλην την ιδεολογικήν δύναμιν του αγώνος».Και ο ιστορικός Διονύσιος Κόκκινος σημειώνει εύστοχα: «Ο Μακεδονικός αγών υπήρξεν υπόθεσις ολοκλήρου του ελληνικού λαού, αλλ’ όπως συμβαίνει πάντοτε, ανεδείχθησαν κατά την διάρκειάν του ηγετικαί μορφαί, αι οποίαι δια των ενεργειών των ή της θυσίας των έδωσαν βαθύτερον περιεχόμενον εις αυτόν. Μεταξύ των ηγετικών αυτών μορφών διακρίνονται ο Ίων Δραγούμης και ο Παύλος Μελάς». Παραθέτοντας το μικρό ιστορικό αυτής της θρυλικής μορφής που συμβολίζει τον πεισματικό αγώνα των ελλήνων εναντίον των εχθρών τους, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσουμε και φέτος με κεντρικότερη την κατάθεση στεφάνων στον «ανδριάντα του» στην ΤΚ Παρακαλάμου.

Ημερίδα στα Γιάννενα για την καλλιέργεια του Μύρτιλου


Η SymAgro, εταιρεία γεωργο-οικονομικών συμβούλων, η οποία είναι εγκατεστημένη στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, διοργανώνει στις 16/10/2011 ημερίδα με θέμα:«Η καλλιέργεια του Μύρτιλλου. Δυνατότητες και προοπτικές».Η ημερίδα θα διεξαχθεί ημέρα Κυριακή στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιστημονικό και Τεχνολογικό πάρκου Ηπείρου στα Ιωάννινα και ώρα 9.30 πμ έως 13.00 μμ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Κάσσανδρος Γάτσιος, Γεωπονός, συνεργάτης της SymAgro, ειδικός σε θέματα καλλιέργειας του μύρτιλου. Τοποθετήσεις και εισηγήσεις θα γίνουν επίσης από τους κ. κ. Σπύρο Μπίμπο, Γεωπόνο της SymAgro, Γεώργιο Καρρά, Γεωπόνο, Αναπληρωτή Καθηγητή ΤΕΙ Ηπείρου, Γεώργιο Πατακιούτα, Γεωπόνο, Επίκουρο Καθηγητή ΤΕΙ Ηπείρου και τον Ιωάννη Ζελοβίτη, Γεωπόνο, Δρ. Πανεπιστημίου, Ιωαννίνων.

Νέα καθυστέρηση στις πληρωμές των εργαζομένων στην ΣΒΕΚΗ


Υπομονή θα πρέπει να δείξουν οι εργαζόμενοι της ΣΒΕΚΗ στους οποίους οφείλονται χρήματα, αφού η Αγροτική Τράπεζα κατέθεσε ένσταση κατά του πίνακα, που προέκυψε μετά τον πλειστηριασμό για την αγορά της Βιομηχανίας από τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Πίνδος».Στον πίνακα αυτό αναφέρεται, πού ακριβώς πρέπει να καταβάλλει οφειλόμενα η ΣΒΕΚΗ, ωστόσο η ΑΤΕ, στην οποία η Βιομηχανία οφείλει 130.000 ευρώ, βάζει εμπόδια στην αποπληρωμή των εργαζομένων, στους οποίους οφείλονται περίπου 800.000 ευρώ!!!«Δεν υπάρχει θέμα για την εξαγορά της εταιρείας, αλλά για το χρόνο που θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος της «Πίνδος» Α.Ε.Μιχάλης Κασσής.

Προσλήψεις 6 ειδικευμένων γιατρών σε μονάδες εντατικής στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων


6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών προκήρυξε το υπουργείο Υγείας για τις ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) και των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας (Μ.Ε.Ν.) σε Νοσοκομεία των Ιωαννίνων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι αύριο Τρίτη 11 Οκτωβρίου, ενώ τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση είναι:
-Αντίγραφο πτυχίου ή φωτοτυπία επικυρωμένη για τους ιατρούς που έχουν αποφοιτήσει από ιατρική σχολή χώρας μέλος της Ε.Ε.
-Αδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος για τους ιατρούς που έχουν αποφοιτήσει από ιατρική σχολή χώρας εκτός Ε.Ε. και βεβαίωση ΔΙΚΑΤΣΑ.
-Τίτλος ιατρικής ειδικότητας:
-Για Μ.Ε.Θ. όλων των Νοσοκομείων πλην των παιδιατρικών: Παθολογία ή Καρδιολογία ή Χειρουργική ή Πνευμονολογία ή Αναισθησιολογία.
Μ.Ε.Θ. Παιδιατρικών Νοσοκομείων: Παιδιατρική ή Παιδοχειρουργική.
-Βεβαίωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου ή τυχόν νόμιμης απαλλαγής ή αναστολής.
-Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου εγγράφου, δημόσιας αρχής από το οποίο προκύπτει η ιθαγένεια.
-Και τέλος υπεύθυνη δήλωση ότι ο ιατρός εφόσον επιλεγεί δεν θα ασκεί ελεύθερο επάγγελμα και δεν θα κατέχει άλλη δημόσια ή ιδιωτική θέση.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται επαρκώς στα τηλέφωνα: 210 5232821-169.

ΑΡΤΑ: Σύσκεψη των Εμποροπαντοϋπαλλήλων για την προετοιμασία της απεργίας


Η Διοίκηση του Σωματείου Εμποροπαντοϋπαλλήλων Άρτας πραγματοποιεί συγκέντρωση – σύσκεψη την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα του ΕΚΑ, με θέμα την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας της 19ης Οκτωβρίου 2011. Με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Συλλόγου καλεί όλα τα μέλη του Σωματείου, τους συναδέλφους του κλάδου, αλλά και τους άνεργους συνάδελφους να πάρουν μέρος στη σύσκεψη.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:28 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι στο "Βοήθεια στο σπίτι"!!!


Όχι έναν, οχι δύο, αλλά 28 μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι συμβασιύχοι της υπηρεσίας "Βοήθεια στο σπίτι", όπως επισημαίνουν.Οι ίδιοι και οι οικογένειές τους έχουν περιέλθει σε απελπιστική κατάσταση τονίζουν.Μάλιστα ένας από τυος συμβασιούχους, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 αποκάλυψε ότι κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, μιας και το κατασχετήριο έχει ήδη φτάσει, ενώ μητέρα τσσάρων παιδιών, περιέγραψε με μελανά χρώματα της ζωή της.Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει αναμεσά στους; και εργαζόμενος με άνμεργη γυναίκα, με αποτέλεσμα η οικογένεια να ζει με δανεικά και με τη "συνδρομή", γονιών και πεθερικών...Σύμφωνα με τους συμβασιούχους το πρόβλημα προέκυψε μιας και το 2009 οι δαπάνες του προγράμματος δεν εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ. λόγω του ότι δεν είχε φορολογική ενημερότητα ο Δήμος.Οι συμβασιούχοι έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρο και έχουν καταθέσει αγωγές σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους.


thebest.gr

Παρουσίαση του προγράμματος «Εναλλακτικός Τουρισμός» στο Επιμελητήριο Άρτας


Η παρουσίαση του προγράμματος «Εναλλακτικός Τουρισμός» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Άρτας. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, το Επιμελητήριο Άρτας και τον ΕΦΕΠΑΕ. Η παρουσίαση θα γίνει από την Υπεύθυνη του Προγράμματος για τον «Εναλλακτικό Τουρισμό κ. Ιφ. Τσούκα.

Αναβάλλεται η επίσκεψη βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Ηγουμενίτσα


Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη,επίσκεψη στην Ηγουμενίτσα των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς κ.κ. Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού.Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς, λόγω της συζήτησης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου για το Μισθολόγιο- Βαθμολόγιο και την Εργασιακή Εφεδρεία, οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι υποχρεωμένοι να παρευρίσκονται στη Βουλή και ως εκ τούτου η επίσκεψη στην Ηγουμενίτσα αναβάλλεται για αργότερα.

Προσυνεδριακή συνέλευση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Άρτα


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προχωράει στις 28 και 29 Οκτώβρη 2011 στην πρώτη Συνδιάσκεψή της. Στο νομό Άρτας θα πραγματοποιηθεί προσυνεδριακή συνέλευση των μελών και φίλων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στις 19.00 στο ξενοδοχείο ΚΡΟΝΟΣ. Σε σχετική ανακοίνωση – κάλεσμα του Μετώπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ Άρτας αναφέρονται τα εξής: «Με εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, στο δρόμο για να αποτρέψουμε την καταστροφή, να ανατρέψουμε το σφαγείο κυβέρνησης –ΕΕ-ΔΝΤ, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Τολμάμε να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα, να οικοδομήσουμε ένα δημοκρατικό πολιτικό μέτωπο, που να στηρίζεται στην πρωτοβουλία των ίδιων των αγωνιστών σε ρήξη με τη λογική των μετώπων κορυφής.Θέλουμε να συζητήσουμε τους δρόμους της αντίστασης και της ανατροπής. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα πράγματα στην Αριστερά, σε κατεύθυνση αντικαπιταλιστική κι ανατρεπτική. Θέλουμε να βρεθούμε μαζί με όσους θέλουν μια Αριστερά μαχητική και ριζοσπαστική, σε ρήξη με κεφάλαιο, ΕΕ και ΔΝΤ, ικανή να παίξει πρωτοπόρο ρόλο στον αγώνα του λαού απέναντι στην καταστροφή που ετοιμάζουν.Γνωρίζουμε ότι τις αγωνίες και τις αναζητήσεις μας τις μοιράζονται πάρα πολλές αγωνίστριες και αγωνιστές, πολλοί που ασφυκτιούν στο τοπίο της Αριστεράς. Βαδίζουμε μαζί στους δρόμους του αγώνα. Συζητάμε με σταθμό την πρώτη συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για το πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε την Αριστερά που θα είναι πραγματικά το αντίπαλο δέος του βάρβαρου αυτού συστήματος.ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ».

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Μπαράζ συλλήψεων λαθρομεταναστών και διακινητών!


Συνελήφθη, βραδινές ώρες χθες, στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, 56χρονος αλλοδαπός οδηγός Φορτηγού οχήματος με επικαθήμενο, διότι μετέφερε κρυμμένους εντός του φορτίου του οχήματος δύο (02) αλλοδαπούς στερούμενους ταξιδιωτικών εγγράφων με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.Επίσης, συνελήφθησαν, βραδινές ώρες χθες, στο ίδιο λιμάνι και πριν την επιβίβασή τους σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο, 36χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος και η συνοδηγός του με τα τρία ανήλικα παιδιά της, διότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.Τέλος, συνελήφθη, μεταμεσονύκτιες ώρες στο ίδιο λιμάνι, 38χρονος οδηγός Φορτηγού οχήματος με επικαθήμενο, διότι μετέφερε δύο (02) αλλοδαπούς κρυμμένους στην καμπίνα του φορτηγού οχήματος, ενώ έξι (06) αλλοδαπούς μετέφερε κρυμμένους σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στα αξόνια του επικαθήμενου, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.Οι παραπάνω αλλοδαποί στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων.Τα προαναφερόμενα οχήματα κατασχέθηκαν από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

Στα μέσα φθινοπώρου του 2012 οι έρευνες για το πετρέλαιο στο Νομό Ιωαννίνων


Αγώνα δρόμου για την σύντμηση του χρόνου που απαιτείται για την ανάδειξη αναδόχου έρευνας και εξόρυξης των κοιτασμάτων πετρελαίου σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Νομός Ιωαννίνων, κάνει η κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη.Ένα 24ωρο μετά το «πράσινο φως» από την κυβερνητική επιτροπή για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου στο Νομό Ιωαννίνων, τον Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο Ηλείας ο κ. Μανιάτης προσδιόρισε χρονικά την ανάδειξη των αναδόχων στα μέσα του φθινοπώρου του 2012.Τα «οικόπεδα» θα αρχίσουν να ερευνώνται έπειτα από διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα το Υπουργείο θα προχωρήσει στη συγκέντρωσης όλου του διαθέσιμου υλικού σε γεωλογικές, γεωφυσικές και άλλες έρευνες.Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στις τρεις περιοχές ανέρχονται συνολικά σε 300 εκατομμύρια βαρέλια, εκ των οποίων 50 έως 80 στην Ήπειρο, 200 στον Πατραϊκό Κόλπο και τρία εκατομμύρια στο Κατάκολο.Με τις διεθνείς προβλέψεις για τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου -που σύμφωνα με έρευνες τα επόμενα χρόνια προβλέπεται στα 150 δολάρια το βαρέλι- η εκτιμώμενη αξία των ποσοτήτων στις τρεις περιοχές ανέρχεται περίπου στα 25 δισ. ευρώ στη διάρκεια της 15ετιας, εκ των οποίων σε 12-14 δις ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα του Δημοσίου.

Ελπίζουν στον «μαύρο χρυσό»
Σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Νομό Ιωαννίνων, δεν έχει προσδιοριστεί από την πλευρά της κυβέρνησης η ακριβής τοποθεσία, ωστόσο εκτιμάται ότι πρόκειται για το σημείο στους Νεγράδες Καλπακίου, όπου είχε ξεκινήσει ερευνητική γεώτρηση το 2000.Η εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων που είχε ξεκινήσει την γεώτρηση δεν έδωσε ποτέ στις τοπικές αρχές τα αποτελέσματα των ερευνών, παρά τα συνεχή αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.Ωστόσο, η σημερινή εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της τοπικής κοινωνίας ότι υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή.Όπως σημείωσε ο κ. Καψάλης, εφόσον πρόκειται για τη συγκεκριμένη περιοχή, ο Δήμος θα προσφέρει κάθε διευκόλυνση προκειμένου να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα αυτά προς όφελος της και της τοπικής κοινωνίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.Βέβαια, τόσο οι έρευνες, όσο και η εξόρυξη θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εδώ και μία δεκαετία, αν και το μεγάλο «αγκάθι» ήταν η απουσία ενός εθνικού φορέα που θα αναλάμβανε το συγκεκριμένο έργο. «Τότε το παιχνίδι παιζόταν μεταξύ ιδιωτικών πετρελαϊκών εταιρειών και ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Επιτέλους έγινε ο φορέας που ζητούσαμε για να φέρει εις πέρας αυτό το έργο», σημείωσε ο κ. Καψάλης. Πάντως η δημοτική αρχή Πωγωνίου μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για το σημείο της γεώτρησης.

Σεισμικές μελέτες στο Ιόνιο
Ταυτόχρονα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για να αρχίσουν εξειδικευμένες σεισμικές μελέτες για τον προσδιορισμό υδρογονανθράκων σε όλη την περιοχή του Ιονίου και τη Νότια Κρήτη καθώς οι σχετικές ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.Σε νέες δηλώσεις του ο κ. Μανιάτης πρόσθεσε ότι μπορεί να προκύψουν και άλλα κοιτάσματα από το διαγωνισμό για τις σεισμικές έρευνες.Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Εκτιμούμε ότι μπορεί να τελειώσει, και αυτός στα μέσα του επόμενου καλοκαιριού να μας δώσει και άλλα κοιτάσματα. Αναμένουμε σε βάθος 15ετίας που είναι ο κύκλος ζωής και αξιοποίησης ενός κοιτάσματος να δώσουν έσοδα καθαρά στο δημόσιο από 7 δισ. δολάρια έως ίσως και 10».Από την άλλη στις αρχές της ερχόμενης χρονιάς θα έχει ανακηρυχθεί ο ανάδοχος για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. «Αυτή είναι μια πολύ σπουδαία είδηση για τα παγκόσμια πετρελαϊκά δεδομένα και τη βιομηχανία, διότι αν έχουμε καλές προσφορές, αυτό θα είναι μήνυμα στις εταιρείες που εξορύσσουν πετρέλαιο, ότι οι εταιρείες που κάνουν τις σεισμικές έρευνες, επειδή έχουν τις πληροφορίες τους, έχουν βρει κάτι καλό στην Ελλάδα. Θα είναι ένα καλό μήνυμα, θα έχουμε έναν καλό ανάδοχο, για να πάμε μετά σε έναν νέο γύρο, με πολύ περισσότερα οικόπεδα και αυτό θα μας το δώσει η σεισμική έρευνα που ελπίζουμε ότι θα έχει τελειώσει γύρω στα μέσα του φθινοπώρου του 2012», υπογράμμισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Σε κώμα δύο μαθήτριες μετά απο χρήση κοκαϊνης σε υπό κατάληψη σχολείο των Ιωαννίνων!


Σε κωματώδη κατάσταση μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο δύο 15χρονες το βράδυ της Παρασκευής, μετά από πάρτι στο 4ο Λύκειο Ιωαννίνων, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες, έκαναν χρήση κοκαΐνης και αλκοόλ.Η αστυνομία συνέλαβε τρεις συμμαθητές τους για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς στην κατοχή τους βρέθηκε ποσότητα χασίς.Διοργανωτές, φέρονται δύο συμμαθητές τους οι οποίοι και ήταν οι κύριοι διακινητές των ναρκωτικών. Κι ενώ το πάρτι συνεχιζόταν κάποια στιγμή οι δύο κοπέλες δεν άντεξαν λόγω της χρήσης κοκαϊνης σε συνδυασμό με αλκοόλ και κατέρρευσαν.Στην αρχή οι συμμαθητές τους νόμισαν ότι δεν ήταν κάτι το ανησυχητικό. Οταν όμως τις είδαν να βγάζουν αφρούς απο το στόμα, πανικοβλήθηκαν και κάλεσαν ασθενοφόρο χωρίς όμως να πουν τι είχε συμβεί. Ολα φάνηκαν στις αιματολογικές εξετάσεις κι έτσι ειδοποιήθηκε η αστυνομία.Σύμφωνα με πληροφορίες άνδρες της ασφάλειας έφτασαν γρήγορα στα ίχνη του 15χρονου συμμαθητή τους, που πήρε τηλέφωνο το ΕΚΑΒ. Παρουσία εισαγγελέα έκαναν έρευνα στο σπίτι του, όπου ο ανήλικος μαθητής τους υπέδειξε σημείο όπου είχε κρυμμένα μερικά γραμμάρια χασίς.Η αστυνομία συνέλαβε συνολικά τρεις συμμαθητές τους για διακίνηση ναρκωτικών. Σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ενώ διώξεις ασκήθηκαν και στους γονείς τους για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.Τα δύο κορίτσια εξακολουθούν να νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

newsit.gr