Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011

Νέες αναφορές για μεγαλύτερο «κούρεμα»


Συνεχίζεται η συζήτηση για το ενδεχόμενο μεγαλύτερου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέρχεται στο θέμα σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο κυριακάτικο φύλλο της «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Ζονταγκτσάιτουνγκ». Όπως αναφέρει, ίσως δεν είναι αρκετό το ποσοστό μείωσης του ελληνικού χρέους κατά 21% που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου. «Ίσως θέσαμε τον Ιούλιο ένα πολύ μικρό ποσοστό» για τη μείωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι περιμένει την έκθεση της τρόικας στο τέλος του μηνός για μια οριστική κρίση επί του θέματος. Επίσης προειδοποιεί ότι «υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος η κρίση να επιδεινωθεί και να επεκταθεί».Με την απόφαση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου ,οι ιδιώτες πιστωτές κλήθηκαν να συνεισφέρουν στο δεύτερο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας. Οι τράπεζες κλήθηκαν να ανταλλάξουν τους τίτλους τους σε ελληνικό χρέος έναντι νέων ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας, με μία μείωση της αξίας τους κατά 21%. Ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» θα τις ανάγκαζε να περάσουν νέες απομειώσεις στους λογαριασμούς τους.Στο πλαίσιο αυτό οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο κ. Σόιμπλε: «Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι τράπεζες να διαθέτουν αρκετά κεφάλαια» προκειμένου να αποφύγουν τη «μόλυνσή" τους».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:Ιστορικό έγκλημα σε βάρος της χώρας οι πρόωρες εκλογές


Αντίθετος με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δηλώνει ο υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης, λέγοντας ότι θα ήταν «ιστορικό έγκλημα σε βάρος της χώρας».Μιλώντας στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα λέει: «Οφείλουμε να κάνουμε το καθήκον μας. Αυτό πιστεύουμε ότι ωφελεί τη χώρα και τις επόμενες γενιές.Στη δική μου την περίπτωση, τα τρία μου παιδιά είναι η τρόικα που λογοδοτώ και έχω στο μυαλό μου συνέχεια, αυτή είναι η τρόικα που καθοδηγεί τις αποφάσεις μου».Ο κ. Ραγκούσης αναγνωρίζει ότι την περασμένη διετία υπήρξαν εκ μέρους της κυβέρνησης «καθυστερήσεις, λάθη και παλινωδίες» και επιμένει ότι πρέπει να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις.«Αν οι μεταρρυθμίσεις γίνουν σύντομα, τότε θα πραγματοποιηθούν από εμάς. Αν καθυστερήσουμε, απλώς θα πραγματοποιηθούν αργότερα από άλλους με μεγάλη ζημιά για τους πολίτες και ιδίως τη νέα γενιά λόγω της καθυστέρησης» λέει χαρακτηριστικά.Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης θα πρέπει να κατοχυρωθεί η αντικειμενική αξιολόγηση και να συνδεθεί η μονιμότητα με την αξία.Ο κ. Ραγκούσης τονίζει ότι πρέπει να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και το επάγγελμα των ταξί και των φορτηγών. «Αν δεν ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και δεν απελευθερωθούν όλες οι δυνάμεις της οικονομίας, τότε η χώρα θα βγει χαμένη και όχι εμείς».

Έλληνες «κρύβουν» στην Ελβετία 20 δισ. ευρώ!!!


Σε σχεδόν 20 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα κεφάλαια που έχουν «κρύψει» Έλληνες στην Ελβετία, σύμφωνα με τον διευθυντή του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης (TJN) Τζον Κρίστενσεν, ο οποίος υποστηρίζει πως το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών είναι αδήλωτα στην εφορία. Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο Τζ.Κρίστενσεν περιγράφει τη φοροδιαφυγή σαν «βόμβα» στα θεμέλια της οικονομίας, συμβουλεύοντας την Αθήνα να εξουδετερώσει τους φορολογικούς παραδείσους και να ζητήσει ενίσχυση των διαδικασιών ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Παραδοσιακά, αναφέρει, οι Έλληνες προτιμούν ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους λόγω της εύκολης πρόσβασης, όπως Βρετανία, Ελβετία, Λουξεμβούργο και Λιχτενστάιν. Ο αξιωματούχος εκτιμά επίσης ότι μια συμφωνία με την Ελβετία όπως της Γερμανίας δεν θα απέδιδε, καθώς οι λογαριασμοί, για να φορολογηθούν, θα πρέπει να είναι ονομαστικοί και η πλειονότητα έχει τις καταθέσεις σε όνομα εταιρείας που συνήθως είναι off shore.

Απεργιακές κινητοποιήσεις από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους


Απεργιακές κινητοποιήσεις για την ερχόμενη εξήγγειλαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.Συγκεκριμένα θα προχωρήσουν σε δυο 24ωρες απεργίες για μεθαύριο Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου και Τετάρτη 12 του μηνός και στάσεις εργασίας από 8πμ -11πμ και 3μμ-6μμ στις 11, 13 και 14 του μηνός.Κατά την διάρκεια των στάσεων εργασίας και των απεργιακών κινητοποιήσεων δεν θα πραγματοποιηθούν επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων, και συνηγόρων καθώς και παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων.Ωστόσο, θα γίνονται κανονικά οι αποφυλακίσεις, οι μεταγωγές των κρατουμένων από και προς τις Αρχές που εξετάζουν την παράταση ή μη της κράτησής τους, τα δικαστήρια που υπόκεινται σε παραγραφή ή συμπλήρωση 18μήνου, οι τακτικές ή έκτακτες παραλαβές και μεταγωγές από και προς τα νοσηλευτικά και ψυχιατρικά ιδρύματα, καθώς και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες των φυλακών.Η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η κατάσταση στις φυλακές έχει φτάσει σε εξαιρετικά επικίνδυνο επίπεδο», καθώς «παρουσιάζεται πλήρη υποστελέχωση σε όλους τους κλάδους και σε όλες τις ειδικότητες της υπηρεσίας, με τεράστια οργανικά κενά που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν το 60%».Προσθέτει ότι «ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων και ο συνωστισμός τους μέσα στις φυλακές δημιουργεί στην κυριολεξία μία αποπνικτική κατάσταση και θέτει το επίπεδο της ασφάλειας σε χαμηλό επίπεδο».

Χώρα φτωχών με πλούσια βολευτάκια και ζάπλουτο Πρόεδρο Δημοκρατίας!

Αποφάσεις σοκ για την εργασία, την αμοιβή των μισθωτών και την κοινωνική υπόσταση της χώρας έλαβε η κυβερνητική επιτροπή. Πυροδοτώντας παράλληλα κοινωνική έκρηξη και ενδοκυβερνητική αναταραχή.σημαντικότερη, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατά τη 18μηνη περίοδο των σκληρών μέτρων του Μνημονίου, η οποία παράλληλα προοιωνίζεται και τη σκληρότερη δοκιμασία συνοχής της κυβέρνησης.Με τις αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής:
α) Οι κλαδικές συμβάσεις δεν θα επεκτείνονται -προκειμένου να καλύψουν όσους είναι εκτός συνδικάτων και όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις-μη μέλη των αντίστοιχων εργοδοτικών Ενώσεων- για μια διετία,
β) οι εργαζόμενοι δεν θα καλύπτονται από την ευνοϊκότερη διάταξη (σύμβαση), και
γ) οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να συνάπτονται και από Ενώσεις προσώπων σε επιχειρήσεις κάτω των 50 ατόμων (από τα 2/3 των εργαζομένων). Ουσιαστικά έτσι δεν υφίσταται λόγος διάκρισης με τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, αφού οι επιχειρησιακές όχι μόνο θα υπερισχύουν των κλαδικών ή ομοιεπαγγελματικών, αλλά θα μπορούν να συνάπτονται μεταξύ εργοδότη και ομάδας εργαζομένων, οι οποίοι θα ελέγχονται από τον εργοδότη. Οι δε προβλέψεις αυτών θα κατισχύουν κάθε άλλης (συλλογικής) ρύθμισης.

Εργοδοτικές τέλος;
Παράλληλα, με τη μη επέκταση των συμβάσεων (έστω για δύο έτη, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι ούτε η τρόικα θα φύγει το 2013 ούτε επανέρχεται ό,τι καταργείται) διαλύονται οι εργοδοτικές ενώσεις. Και αυτό στο βαθμό που συμμετοχή σε αυτές σημαίνει σεβασμός στις κλαδικές συμβάσεις, άρα μεγαλύτερους μισθούς. Κατά συνέπεια, όχι μόνο οι ομοσπονδίες (π.χ. η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων που υπογράφει κλαδική σύμβαση), αλλά ούτε η ΓΣΕΕ δεν θα βρίσκει συνομιλητή (κοινωνικό εταίρο) προκειμένου να διαπραγματευτεί το μισθό ασφαλείας (ανειδίκευτου εργάτη). Και αυτό καθώς η Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και η ΓΣΕΒΕΕ ενδέχεται να διαλυθούν λόγω απροθυμίας συμμετοχής των επιχειρηματιών... Αρα, ως αποτέλεσμα δεν θα υπάρχει τρόπος διασφάλισης του βασικού μισθού.Οι εργαζόμενοι κατ' αυτόν τον τρόπο βγαίνουν εκτός Ευρώπης, προκειμένου να πληρωθούν οι δανειστές και να εκποιηθεί ο δημόσιος πλούτος μαζί με τους... δούλους. Η κυβερνητική επιτροπή, κατόπιν υποδείξεως της τρόικας, αποφάσισε -στην ουσία- να καταργηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στη χώρα, να εκλείψει κάθε συλλογική προστασία και να διαλυθεί το υφιστάμενο κατώφλι προστασίας (ελάχιστος μισθός). Ετσι, οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε είλωτες, η κατανάλωση διαλύεται ανακυκλώνοντας την κρίση -αυξάνοντας τις απολύσεις-, οι επισφάλειες των τραπεζών αυξάνονται (μη εξυπηρέτηση των δανείων) και τα έσοδα των Ταμείων καταρρέουν μετατρέποντας τις συντάξεις σε απλά επιδόματα φτώχειας.

ΓΣΕΕ: Χωρίς πάτο
Η πλήρης ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τις απαιτήσεις των δανειστών προκάλεσε μια μάλλον βίαιη αντίδραση από τη ΓΣΕΕ, η οποία αφενός ακύρωσε το προγραμματισμένο για σήμερα ραντεβού με την τρόικα, ενώ από την άλλη ο Γ. Παναγόπουλος δήλωνε: «Οχι μόνο "το βαρέλι δεν έχει πάτο", αλλά και η κυβερνητική υποχωρητικότητα δεν έχει τελειωμό». Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: «Ας μην "κοπιάζει" άλλο η κυβέρνηση να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ. Με τέτοιες αποφάσεις βγάζει τους Ελληνες εργαζόμενους εκτός ευρωπαϊκής προστασίας, εκτός ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, εκτός ευρωπαϊκού πολιτισμού, δηλαδή εκτός αυτού που είναι η πραγματική Ευρώπη». Και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ καταλήγει: «Την ύστατη στιγμή καλώ την κυβέρνηση να μη νομοθετήσει αυτά που η τρόικα επιτάσσει, γιατί έτσι ανοίγει την πόρτα (μάλλον γκρεμίζει τους τοίχους) για αμοιβές και εργασιακές σχέσεις τύπου Κίνας, Ινδίας και χωρών του τρίτου κόσμου».Σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναμένονται πολλές και άκαμπτες αντιδράσεις για την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει μια τέτοια ρύθμιση.Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω διάταξη αναμένεται να προκαλέσει και αντιδράσεις εντός του υπουργικού συμβουλίου, με ορισμένα μέλη διατεθειμένα να προχωρήσουν μέχρι τα άκρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκειμένου (και) να διασκεδάσουν τυχόν αρνητικές εντυπώσεις από τις εν θερμώ δηλώσεις του παρελθόντος...

enet

Έχουν μια μοναδική στρατηγική: Απλή και επικίνδυνη

Του Νίκου Κοτζιά

Ποια είναι η στρατηγική του Κόμματος του Μνημονίου, από τη διαπλοκή και την κυβέρνηση μέχρι τους ξένους; Μία και μοναδική: να σπάσουν την ραχοκοκαλιά των εργαζομένων, πολιτικά και ηθικά, και να οδηγήσουν την χώρα σε μια βαθιά εσωτερική υποτίμηση. Να γίνει η Ελλάδα πιο φτωχή και ταυτόχρονα πιο φτηνή χώρα για τους έχοντες και κατέχοντες. Δηλαδή, να συνεχίσει η εσωτερική υποτίμησή της. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Σημαίνει να περιορίζονται τα εισοδήματα των μισθωτών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών, ενώ, ανάλογα, να φτηνύνουν οι ιδιοκτησίες τους.Αρχικά κτυπήθηκαν τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως είναι οι συλλογικές συμβάσεις. Κατόπιν μειώθηκαν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και κουρεύτηκαν εκείνοι στο δημόσιο. Επίσης το κράτος απαλλάχτηκε με δικές του αποφάσεις, σε συνεργασία με την τρόικα, από δεσμεύσεις έναντι των συνταξιούχων. Οσο κλαίγεται το ελληνικό δημόσιο έναντι των ξένων δανειστών ότι δεν θα χάσουν ούτε ένα σεντς, τόσο κυνικό αποδεικνύεται έναντι των δανεικών που έχει πάρει για συντάξεις και το εφάπαξ.Η συνολική πρόθεση της κυβέρνησης και της τρόικας είναι να μειωθεί το εισόδημα από μισθούς και συντάξεις σε λιγότερο από το σημερινό 50%. Θα έλεγα στο 50%, αλλά στους αρχικούς σχεδιασμούς έχει προστεθεί η ανικανότητα των κυβερνόντων να κάνουν αυτά που είχαν αρχικά συμφωνήσει με την διαπλοκή και κατά προέκταση των ξένο παράγοντα. Αυτός είναι ο λόγος που με κάνει να αναμένω η εσωτερική υποτίμηση να ξεπεράσει το 50%. Η χαμηλή πληρωμή της μισθωτής εργασίας σημαίνει κατάργηση ιστορικών κατακτήσεων της. Εύκολη πρόσβαση για το ξένο κεφάλαιο σε εργατικά χέρια με σχετικά καλύτερη μόρφωση από ότι στον τρίτο κόσμο και γεωγραφικά πλησιέστερα στις χώρες-κέντρα που προωθούν αυτή την πολιτική.Στη δεύτερη φάση της υποτίμησης, έχει προστεθεί η «αποφασιστική» μείωση της αξίας της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας. Η επίθεση άρχισε με τους πολλαπλούς φόρους επί της κατοικίας καθώς και το «τέλος της ιδιοκτησίας». Σε λίγο καιρό, οι φόροι πάνω στην κατοικία θα υπερβαίνουν το νοίκι που θα πλήρωνε κάποιος αν έμενε σε διαμέρισμα / σπίτι τρίτου. Επίσης, η μείωση της αξίας της ιδιοκτησίας του, έχει ως επίπτωση να αλλάζει ο λόγος ανάμεσα σε αυτήν και την εξυπηρέτηση του στεγαστικού δανείου με την οποία αγοράστηκε. Ας μην ξεχνάμε ότι η μεγάλη φούσκα ακινήτων που έσκασε στις ΗΠΑ οφείλεται ακριβώς σε αυτές τις δύο μετακινήσεις. Όταν, δηλαδή, η δόση δανείου είναι μεγαλύτερη από το τυχόν νοίκι που θα πλήρωνε κανείς καθώς και το υπόλοιπο του προς αποπληρωμή δανείου είναι μεγαλύτερο της αξίας του σπιτιού, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην παρατήσει κανείς σπίτι και δάνειο. Ασφαλώς αυτό δεν γίνεται έτσι απλά, διότι υπάρχουν πολλοί οικονομικοί και συναισθηματικοί δεσμοί με την μικρή και μεσαία ιδιοκτησία, καθώς και νομικοί δεσμοί έναντι των δανειστών. Οι τελευταίοι έχουν εξασφαλίζει στην Ελλάδα ιδιαίτερα σκληρούς όρους σε βάρος των δανειζόμενων.Η εσωτερική υποτίμηση / απαξίωση της αξίας της εργασίας και ιδιοκτησίας όσων είναι μισθωτοί , συνταξιούχοι και μικρομεσαίοι, συμβαδίζει με την απαξίωση της ίδιας της χώρας. Των μετοχών των δημόσιων (αλλά και πολλών ιδιωτικών) εταιρειών καθώς και του ορυκτού πλούτου. Με αυτή την υποτίμηση είναι σε θέση τμήματα της λαμογιάς / διαπλοκής καθώς και μεγάλοι υπερεθνικοί κολοσσοί να αγοράσουν φτηνά τις πηγές πρώτων υλών που δεν διαθέτουν καθώς και σημαντικά δίκτυα. Κατόπιν να κερδίσουν από τις υπεραξίες που θα δημιουργηθούν, με την αξιοποίησή τους στις διεθνείς αγορές σε τιμές διεθνείς και όχι εσωτερικής υποτίμησης, ενώ να διασφαλίσουν και την άμεση αξιοποίηση των πρώτων υλών που θα ελέγχουν. Σε αυτό τους βοηθά και το γεγονός ότι ο Νέος Ραγιαδισμός τους μπάζει στο εσωτερικό του ελληνικού κράτους ως ελεγκτές και γνώστες κάθε λεπτομέρειάς του!

Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί για την κρίση χρέους


Η γεφύρωση της απόστασης μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας τόσο για το χειρισμό της ελληνικής κρίσης όσο και για το ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχει γίνει το «στοίχημα» της συνάντησης της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί στο Βερολίνο την Κυριακή, λίγο πριν την κρίσιμη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 17 Οκτωβρίου. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν, σύμφωνα με πηγές, πιαθνές αλλαγές στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων ενώ τριβές έχει παράλληλα δημιουργήσει το ζήτημα του αν και πώς ο EFSF μπορεί να αξιοποιηθεί για την επανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών.Όσον αφορά την Αθήνα, Μέρκελ και Σαρκοζί επαναλαμβάνουν πως μία ελληνική χρεοκοπία θα ήταν το χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο -το Βερολίνο όμως δεν εμφανίζεται τόσο άτεγκτο απέναντι στο σενάριο «ελεγχόμενης πτώχευσης» όσο το Παρίσι, το οποίο φοβάται για τις επιπτώσεις στις γαλλικές τράπεζες.Πηγή του Reuters στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως το Παρίσι είναι ανοικτό σε τροποποίηση των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, η οποία όμως δεν θα αφορά απαραίτητα το ύψος του «κουρέματος» αλλά τα επιτόκια και τις διάρκειες αποπληρωμής.Σημειώνεται ότι η συνολική έκθεση (κρατικό και ιδιωτικό χρέος) του γαλλικού χρηματοπιστωτικού κλάδου σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία ήταν 672 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.Πρόκεται για τη μεγαλύτερη έκθεση που υπάρχει στις συγκεκριμένες χώρες και περίπου 35% υψηλότερα από την αντίστοιχη έκθεση των γερμανικών τραπεζών.

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης - τρόικας

Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.Παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν πως στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΟΙΚ σημειώθηκε πρόοδος και πως ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του μνημονίου για την οικονομική και χρηματοοικονομική πολιτική για τη διετία 2011- 2012.Όπως γράφει η «Ναυτεμπορική», οι εκκρεμότητες που καθυστερούν τη συμφωνία αφορούν:
- Στα πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2013 - 2014 ύψους 2-2,5 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί το «δημοσιονομικό κενό» που βλέπει η τρόικα για τη συγκεκριμένη περίοδο, με την ελληνική πλευρά να συμφωνεί σε νέες περικοπές δαπανών.
- Σε σαφές και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών, μεταξύ των οποίων η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και των υπηρεσιών, όπου η τρόικα διαπιστώνει καθυστερήσεις και ζητεί επιτάχυνση.
- Στην άμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες η τρόικα επιμένει να προωθηθούν, παρά το αρνητικό κλίμα και τη συρρίκνωση των αναμενόμενων εισπράξεων.

Με οδηγό το εστιατόριο της Ακρόπολης


Το πλαίσιο λειτουργίας της ΟΑΣΗΣ και ειδικότερα του εστιατορίου, του καφενείου – ζαχαροπλαστείου, καθώς και του περιβάλλοντα χώρου έθεσε το διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Ακινήτων Ιωαννίνων (ΔΗΑΝΕΤΑΙ) κατά την συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης.Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε λίγα 24ωρα μετά την διευθέτηση των προβλημάτων επιλεξιμότητας του έργου της ΟΑΣΗΣ στο πρόγραμμα Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ. Σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή ο δήμος Ιωαννιτών, ακολουθώντας το παράδειγμα μίας αντίστοιχης πρωτοβουλίας στην Ισπανία, πέτυχε την δυνατότητα ένταξης του έργου, που μπορεί να κριθεί επιλέξιμο με δεδομένο ότι το κτίριο που θα αποκατασταθεί, αποτελεί διατηρητέο μνημείο, άσχετα με τη μετέπειτα χρήση του.Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΑΝΕΤΑΙ Γιώργο Παπαδιώτη, κρίσιμο σημείο στην διαδικασία ένταξης του έργου είναι η έγκριση της μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, μελέτη που συντάσσεται βάση προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο δήμο και στη ΔΗΑΝΕΤΑΙ. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική μελέτη, όπως και η μελέτη για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, ενώ εκκρεμεί η μελέτη στατικότητας ώστε ο φάκελος να είναι πλήρης.Στόχος είναι η έγκριση μέσα στο επόμενο δίμηνο, ώστε να προχωρήσει το έργο σε οριστική ένταξη και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης, κάτι που δεν είχε γίνει εφικτό με βάση τη μελέτη της προηγούμενης δημοτικής αρχής για χρήση του κτιρίου ως δημοτική πινακοθήκη. Να σημειωθεί πως ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου επί της μελέτης ανέρχεται σε 1.600.000 ευρώ, χωρίς να αφορά τον εξοπλισμό του κτιρίου. Το έργο θα αφορά το κομμάτι της αποκατάστασης του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου.

Εστιατόριο και τμήμα Self Service
Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΗΑΝΕΤΑΙ στο εστιατόριο της ΟΑΣΗΣ θα λειτουργεί με βάση τη μεσογειακή, τοπική κουζίνα. Ο χώρος θα δομηθεί σε δύο επίπεδα, χωρίς όμως μόνιμα δομικά στοιχεία. Ουσιαστικά, θα διαμορφωθούν δύο τμήματα, το βασικό εστιατόριο και το τμήμα self service.Σύμφωνα με τον κ. Παπαδιώτη πρότυπο λειτουργίας του εστιατορίου της ΟΑΣΗΣ είναι το πλαίσιο λειτουργίας του εστιατορίου του νέου μουσείου της Ακρόπολης. Στον ίδιο χώρο θα παρουσιάζονται και θα πωλούνται τοπικά προϊόντα. Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένας χώρος με προτάσεις για όλες τις ηλικίες και όλες τις τσέπες.Ως προς το καφενείο αποφασίστηκε να έχει σύγχρονο χαρακτήρα, ενώ το ζαχαροπλαστείο θα αναδεικνύει και τοπικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδιώτη, σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει σεβασμός στο χώρο και τα αρχικά χαρακτηριστικά του, με ρήτρες ακόμη και για την διακόσμησή του, ενώ θα υπάρξει και πρόνοια ελέγχου για το ύψος των ανώτατων τιμών σε συγκεκριμένα προϊόντα.Μέχρι στιγμής έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του χώρου από ιδιώτες, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, καθώς και από τους «Πολίτες για την ΟΑΣΗ». Ο κ. Παπαδιώτης τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν θα ληφθούν αποφάσεις για τους φορείς αξιοποίησης του χώρου. Όμως, διαφαίνεται πως το εγχείρημα δεν πρόκειται να το αναλάβει ο δήμος Ιωαννιτών, τουλάχιστον όχι από μόνος του.

Διευθετούνται τα οικονομικά ζητήματα
Ο κ. Παπαδιώτης αναφέρθηκε ακόμη στις ενέργειες του διοικητικού συμβουλίου της ΔΗΑΝΕΤΑΙ για την εξόφληση των οικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης.Μέχρι στιγμής έχουν εξοφληθεί οι εργαζόμενοι και έχουν ρυθμιστεί οι οφειλές με τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ στόχος είναι η κάλυψη των υποχρεώσεων απέναντι στους προμηθευτές μέχρι το τέλος του 2011.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ