Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Συνελήφθη 20χρονος με ναρκωτικά και μαχαίρια σε Λύκειο των Ιωαννίνων

Συνελήφθη σήμερα το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας 20χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για χρήση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών καθώς και για παράνομη κατοχή μαχαιριών.Ειδικότερα, όπως προέκυψε από σχετική έρευνα, ο 20χρονος νεαρός μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες χθες παρέμενε παράνομα στους χώρους λειτουργίας Γενικού Λυκείου των Ιωαννίνων, όπου προέβη σε χρήση ναρκωτικών ουσιών.Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης βάρους (61,7) γραμμαρίων, δεκαέξι (16) ναρκωτικά χάπια και δύο (2) μαχαίρια.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ η εις βάρος του δικογραφία περιλαμβάνει και τη νομοθεσία για την ομαλή λειτουργία των σχολείων.Προανάκριση ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:Tιμητική εκδήλωση για την οικογένεια Μάτσα


Τον Μάκη Μάτσα και τον πατέρα του Μίνωα Μάτσα θα τιμήσει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου, στις επτά το βράδυ.Ο Μίνως Μάτσας, με καταγωγή από τα Γιάννινα και την Πρέβεζα κατάφερε που στις αρχές της δεκαετίας του ’30 να ανακαλύψει τα μεγαλύτερα ταλέντα της λαϊκής μας μουσικής και να βρεθεί στην κορυφή της Ελληνικής δισκογραφίας.Τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές μεταξύ Ιωαννίνων και Πρέβεζας το 1921και παρά τις σπουδές του στην Ιατρική και τη Νομική, τελικά τον κέρδισε η μουσική.O Mίνως Μάτσας πέθανε σε ηλικία 67 ετών, το Σεπτέμβριο του 1970.Ο γιός του Μάκης Μάτσας, είναι παιδί της κατοχής. Σπούδασε οικονομικά, όμως κι αυτόν τον κέρδισε η δισκογραφία. Στη μακρά επαγγελματική του πορεία του, ο Μάκης Μάτσας έχει ανακαλύψει και έχει στηρίξει τα πρώτα βήματα και την καριέρα των μεγαλύτερων ελλήνων καλλιτεχνών, που σημάδεψαν την ελληνική δισκογραφία.Οι σχέσεις της οικογένειας με τα Ιωάννινα παρέμειναν πάντα στενές. Το Δημοτικό Συμβούλιο ως ελάχιστο φόρο τιμής, διοργανώνει την εκδήλωση της Δευτέρας.

Τελωνεία Θεσπρωτίας: «όποιος δεν καταλαβαίνει, δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει…»

Του Αντώνη Μπέζα*

Η εμπορική και οικονομική επανασύνδεση της Θεσπρωτίας με το ζωτικό χώρο της νοτίου Αλβανίας, σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε σε τοπικό επίπεδο τα προηγούμενα χρόνια πάνω σε τρείς βασικές κατευθύνσεις:
- Την υλοποίηση του οδικού άξονα Μαυρομάτι- Κονίσπολη- Άγιοι Σαράντα (εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και έχει κατασκευασθεί στο μεγαλύτερο μέρος του).
- Τη λειτουργία νέων τελωνειακών υπηρεσιών και την ανάπτυξη διασυνοριακών επαφών (η δίοδος του Μαυροματίου αναβαθμίστηκε σε Τελωνείο Β΄ Τάξης με πλήρη μεθοριακό σταθμό, δυνατότητα εξαγωγής και εισαγωγής όλων σχεδόν των προϊόντων, αστυνομία κλπ, η αφύλακτη διάβαση του Αμπελώνα σε Τελωνείο Γ΄ Τάξης ενώ η δημιουργία του Γραφείου Διασύνδεσης του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας στους Αγίους Σαράντα χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Interreg III).
- Τη σύνδεση της διόδου του Μαυροματίου με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και την Εγνατία Οδό μέσω της αναβάθμισης του οδικού άξονα Ηγουμενίτσας- Σαγιάδας (για τον οποίο το 2009 ξεκίνησε η προκαταρκτική μελέτη και έκτοτε υπάρχει το απόλυτο κενό).
Αυτές οι επιλογές – που χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια και αποφασιστικότητα για να γίνουν αποδεκτές από τους πολιτικούς παράγοντες της Αθήνας, την υπαλληλική γραφειοκρατία και το συνδικαλισμό- ανέδειξαν και αναβάθμισαν τη στρατηγική θέση της Θεσπρωτίας σε σχέση με τη γείτονα χώρα και ταυτόχρονα λειτούργησαν ως εργαλεία ενίσχυσης της ελληνικής παρουσίας στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή της νοτίου Αλβανίας όπου διαβιεί μεγάλο μέρος των ομογενών μας.Τα σχέδια για το κλείσιμο τελωνείων στην Ήπειρο, όπως του Αμπελώνα ή την κατάργηση της διοικητικής αυτονομίας άλλων, όπως του Μαυροματίου, είναι φυσικό να έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Δε χρειάζεται να επικαλεστώ και να επαναλάβω επιχειρήματα όπως η διευκόλυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας των τοπικών επιχειρήσεων, η συνεχώς αυξανόμενη διέλευση επιβατών και προϊόντων, η ενίσχυση των τελωνειακών ελέγχων κλπ για να υπερασπιστώ τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος λειτουργίας τους.Εξάλλου, οι κινήσεις αυτές του Υπουργείου Οικονομικών έρχονται να προστεθούν ειδικά για τη Θεσπρωτία, σε μια σειρά άλλων ενεργειών όπως η αναστολή λειτουργίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων (ΕΛΥΤ) στην Ηγουμενίτσα, η εγκατάλειψη της κατασκευής κτιρίου στην Ηγουμενίτσα για τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών και η αναμενόμενη κατάργηση των ΔΟΥ Παραμυθιάς και Φιλιατών, ενέργειες που θα μπορούσαν ίσως να δικαιολογηθούν από την κυβέρνηση λόγω της ανάγκης δραστικών περικοπών στις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου στη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα. Αυτά όμως τα ζητήματα, όσο σημαντικά και αν είναι, έπονται του πολιτικού προβλήματος που δημιουργείται με τη σχεδιαζόμενη αναδιοργάνωση των τελωνειακών υπηρεσιών της Ηπείρου.Το πολιτικό πρόβλημα έγκειται στην υποβάθμιση της στρατηγικής θέσης της Θεσπρωτίας και στη σταδιακή ακύρωση της πλησιέστερης πύλης της χώρας προς τη νότια Αλβανία, μέσω της Θεσπρωτίας. Το πρώτο αφορά εμάς τους Θεσπρωτούς και τα τοπικά μας συμφέροντα. Το δεύτερο αφορά ολόκληρη την Ήπειρο και τα εθνικά συμφέροντα γενικότερα.Την ώρα που οι Αλβανοί έχουν πλέον αποδεχθεί, στο πλαίσιο της προσέγγισής τους με την Ευρώπη, τη σπουδαιότητα της Θεσπρωτίας στις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και έχουν κατασκευάσει νέες σύγχρονες κτιριακές υποδομές στο Μαυρομάτι, εμείς σχεδιάζουμε (σε συνδυασμό με την παύση χρηματοδότησης του οδικού άξονα Μαυρομάτι- Άγιοι Σαράντα και την εγκατάλειψη του κάθετου στην Εγνατία Οδό άξονα Ηγουμενίτσας- Σαγιάδας), να κλείσουμε τη δίοδο του Αμπελώνα και να υποβαθμίσουμε το τελωνείο του Μαυροματίου. Και τα δύο όμως αυτά τελωνεία, δεν έχουν την ίδια «βαρύτητα» με το τελωνείο για παράδειγμα της Άρτας ή τα τελωνεία του Νυδρίου και των Παξών και «όποιος δεν το καταλαβαίνει, δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει…».

(*) Ο Αντώνης Μπέζας είναι πρώην υφυπουργός Οικονομικών

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις!!

Δεν λένε άδικα οι Κινέζοι, πως μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Ειδικά η συγκεκριμένη φωτογραφία, αποτυπώνει ανάγλυφα δύο αντίθετα στιγμιαία συναισθήματα, δύο αυτοδιοικητικών ανθρώπων που τους ενώνει μία κοινή αγάπη για τον τόπο τους. Το δήμο Δωδώνης. Αναφερόμαστε στην έκρηξη του Ξηροβουνιώτη δημάρχου Κώστα Κατσανάκη και στο όλο νόημα και περιεχόμενο εγκρατές βλέμμα του Δωδωναίου Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Καραμπίνα. Έμπειρα πολιτικά όντα και οι δύο, έχουν φάει με το κουτάλι την πολιτική και την αυτοδιοίκηση στα Γιάννενα. Ο δήμος αρχίζει να δείχνει πως δεν τους χωρά και τους δύο. Όμως το ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη του τόπου τους είναι τέτοιο, που αρκετά συχνά ανταμώνουν στις πάσης φύσεως συνεδριάσεις και συνελεύσεις. Ο Κατσανάκης με τον αέρα του μέχρι στιγμής επιτυχημένου και ο Καραμπίνας με τον αέρα του δουλευταρά και του πάντα πρώτου στις εκλογικές αναμετρήσεις, σύμφωνα με τους μυημένους στα παρασκήνια του δήμου Δωδώνης, αρχίζουν να... διασταυρώνουν τις φιλοδοξίες τους. Κουβέντα δεν τους βγάζεις, όμως ο ένας γνωρίζει πολύ καλά τα πατήματα του άλλου. Δεν λέμε για που! Άλλωστε είναι νωρίς ακόμα...

Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Ιωαννίνων για τις καταλήψεις


Συναδέλφισσσες – οι
Η αβεβαιότητα και ο φόβος για το αύριο έχει εγκατασταθεί για τα καλά στην ψυχή του καθενός. Απασχολούν κάθε σπίτι και συνακόλουθα κάθε νέο, κάθε μαθητή που ζει καθημερινά τον αγώνα ζωής και την αγωνία των γονιών του.Ταυτόχρονα ο κάθε μαθητής βιώνει καθημερινά την απαξίωση του Δημοσίου Σχολείου με ευθύνη αποκλειστικά της κυβέρνησης. Οι ελλείψεις βιβλίων, οι απαγορευτικές διατάξεις για τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας, η έλλειψη πόρων και η αδυναμία εκτέλεσης έργου των σχολικών επιτροπών, οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων, η σύμπτυξη τμημάτων αλλά κυρίως η ελαχιστοποίηση των ελπίδων για ένα καλύτερο αύριο, δημιουργούν γύρω του ένα ασφυκτικό κλίμα. Για πρώτη φορά κυβέρνηση βρίσκεται τόσο μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών και της νεολαίας και για πρώτη φορά οι μαθητές έχουν τόσο πολύ δίκιο. Όμως τα χίλια δίκαια τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταλήψεις των σχολείων που επεκτάθηκαν και συνιστούν πλέον δυσάρεστο φαινόμενο. Στις δημοκρατίες οι καταλήψεις δεν νομιμοποιούνται ούτε ηθικά ούτε πολιτικά γιατί είναι αντίθετες στο δικαίωμα της μόρφωσης και στην ελεύθερη βούληση. Τα σχολεία πρέπει να παραμένουν ανοιχτά και ενεργά μόνον τότε έχουν αξία και τα προβλήματα μικρά ή μεγάλα, πρέπει να λύνονται εντός του σχολείου με διάλογο και ελευθερία σκέψης μεταξύ μαθητών, γονιών και πολιτείας.Η θέση αυτή για τις καταλήψεις είναι πάγια και διαχρονική για τη ΔΑΚΕ και έχει εκφραστεί ακόμη και στις εποχές που ήταν εντελώς μόνη έχοντας απέναντι όλες τις αριστερές παρατάξεις ακόμη και την ΠΑΣΚ που τότε ήταν σε αγαστή συνεργασία μαζί τους. Επομένως τα κροκοδείλια δάκρυα της ΠΑΣΚ σήμερα υπέρ των ανοικτών σχολείων όχι μόνο δεν πείθουν αλλά ευτελίζουν ακόμη περισσότερο την εικόνα της καθώς βουλιάζει στο τέλμα της λαθεμένης τακτικής της.Επειδή και μνήμη υπάρχει και κείμενα υπάρχουν ας πάψει να υποκρίνεται και ας εμφανιστεί επιτέλους σε κάποια Γ.Σ. για να απολογηθεί. Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση της αλλά δεν ωφελεί να κρύβεται και ούτε να σαμποτάρει τη συγκρότηση της ΕΛΜΕ σε σώμα η οποία επί τέσσερις μήνες λειτουργεί εξ αιτίας της μόνο με τον πρόεδρο της. Μπορεί οι καιροί να άλλαξαν αλλά η ΠΑΣΚ παραμένει ίδια.

ΔΑΚΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ως τη Δευτέρα ...καθαρίζει η πόλη από τα σκουπίδια


«Μάχη» με τα σκουπίδια δίνει από το βράδι της Τετάρτης η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ιωαννιτών για να απομακρύνει τους όγκους που συσωρεύθηκαν τις τελευταίες τέσσερις μέρες, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων που κήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ.Η εκτίμηση του αρμοδίου αντιδημάρχου Θωμά Μπέγκα είναι ότι μέχρι τη Δευτέρα η πόλη και όλος ο δήμος θα έχουν «καθαρίσει» και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.Η εικόνα σε πολλές περιοχές της πόλης είναι ενδεικτική, με μεγάλο όγκο σκουπιδιών εκτός κάδων με αποτέλεσμα να «επιστρατευτούν» και μηχανήματα για να φορτωθούν και σε ανοιχτά φορτηγά, ιδίως τα πολλά ογκώδη αντικείμενα.Κι ενώ η αποκομιδή θέλει το χρόνο της, ο ΧΥΤΑ Ελληνικού δέχεται πλέον περισσότερα απορρίμματα καθημερινά και μέσα στο Νοέμβριο θα τεθεί σε πλήρη δοκιμαστική λειτουργία με κλείσιμο της Δουρούτης.

Διπλάσια απορριμματοφόρα
Περίπου 12 απορριμματοφόρα του δήμου Ιωαννιτών, περιφερειακών δήμων και ιδιωτών, αδειάζουν σε αυτόν, προκειμένου να υπάρξει ο αναγκαίος όγκος σκουπιδιών για την πρώτη στρώση και την επιχωμάτωση, ώστε να μπορούν στη συνέχεια τα μηχανήματα να δουλεύουν χωρίς τον κίνδυνο να προκληθούν ζημιές στη μεμβράνη του κυττάρου.Ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε έξι απορριμματοφόρα ημερησίως, αφού ο ανάδοχος που έχει τον πρώτο μήνα την ευθύνη για τον ενταφιασμό, εργάζεται 8 ώρες, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι.Έτσι οδηγούνται στο ΧΥΤΑ τα σκουπίδια που συγκεντρώνονται νωρίς το πρωί ή μέχρι το μεσημέρι και τις υπόλοιπες ώρες ακολουθούν το γνωστό δρομολόγιο για τη χωματερή Δουρούτης.Η διαδρομή που ακολουθούν τα απορριμματοφόρα προς τον ΧΥΤΑ περιλαμβάνει και τμήμα της Εγνατίας, με είσοδο στον κόμβο Ιωαννίνων και έξοδο τον ημικόμβο Κουτσελιού, ώστε να μην επιβαρύνεται η κίνηση στους επαρχιακούς και δημοτικούς δρόμους.Για να αντιμετωπιστούν προβλήματα οδικής ασφάλειας εξετάζεται με την Περιφέρεια η δημιουργία κυκλικού κόμβου στο Κουτσελιό, ενώ θα γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο για να ακολουθείται συγκεκριμένο δρομολόγιο από τα απορριμματοφόρα.

Τον Νοέμβριο η πλήρης λειτουργία
Η πλήρης λειτουργία του ΧΥΤΑ, για να γίνει εφικτό το οριστικό «λουκέτο» στη χωματερή Δουρούτης, αναμένεται εντός του Νοεμβρίου.Ως το τέλος Οκτωβρίου η διαχείριση της χωματερής γίνεται με ευθύνη του αναδόχου του ΧΥΤΑ. Την ερχόμενη Δευτέρα στη συνέχεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, που είχε διακοπεί προ ημερών, θα εγκριθούν τόσο η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για την ανάληψη της διαχείρισης από το δήμο, όσο και η σύμβαση με τον ανάδοχο του ΧΥΤΑ για την εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία.Το θετικό είναι ότι το κόστος για τους έξι μήνες, με μηχανήματα και προσωπικό του αναδόχου, θα κυμανθεί περίπου στις 200.000 ευρώ.Αφορά μόνο το εξάμηνο, μέχρι να συσταθεί ο ενιαίος φορέας στην Ήπειρο και να αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία και αυτού του ΧΥΤΑ.

Άδεια αποκομιδής και ανακύκλωση

Επίσης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μας ενημέρωσε ότι η άδεια αποκομιδής απορριμμάτων του δήμου, που είναι απαραίτητη για να ζητήσει προμήθεια εξοπλισμού από το ΕΣΠΑ, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας, με έδρα του εργοταξίου τα ΤΟΛ στον Κατσικά, όπου θα στηθεί το νέο εργοτάξιο, αφού στο υπάρχον κοντά στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων, η αδειοδότηση έχει προβλήματα.Τέλος ο κ. Μπέγκας δεν ξεχνά την ανακύκλωση και την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για να ζητήσει εκ νέου την έναρξη του πολύ... καθυστερημένου προγράμματος για το δήμο, αλλά και να καταθέσει συνολική πρόταση για όλους τους δήμους του νομού, όπως συμφωνήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση των δημάρχων και εκπροσώπων τους.Στήριξη της ανακύκλωσης θα επιδιωχθεί και από το ΕΣΠΑ.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό την Τετάρτη

Την ερχόμενη Τετάρτη,θα διακοπεί η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό του αριστερού κλάδου, από Α/Κ Νεοχωρίου έως Α/Κ Βασιλικού (κατεύθυνση από Ιωάννινα προς Ηγουμενίτσα), σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.Η διακοπή της κυκλοφορίας, από 08:00 έως τις 16:00, γίνεται στo πλαίσιο απαιτούμενων ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών τοποθέτησης μίας γέφυρας, στήριξης εξοπλισμού του συστήματος διαχείρισης κυκλοφορίας.Η κυκλοφορία στο διάστημα αυτό θα διεξάγεται από την Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας μέσω της Εθνικής Οδού Νεοχωρίου - Νεράιδας. Η Εγνατία Οδός ζητά την κατανόηση των οδηγών για την προσωρινή όχληση.

Ερώτηση Π.Στασινού για παράταση πλειστηριασμών


Ερώτηση με θέμα: «Γενναία διετής παράταση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας», κατέθεσαν προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Άρτας κ. Παύλος Στασινός.

Ερώτηση Θ.Οικονόμου προς τον Βενιζέλο για την διεύρυνση του πόθεν έσχες

Ερώτηση προς τον ΥΠ. Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Βαγγέλη Βενιζέλο για την άρση όλων των πολιτικών, νομικών και τραπεζικών εμποδίων στη διερεύνηση του πόθεν έσχες, τη δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών υπό την επίβλεψη της δικαιοσύνης σε τομείς μεγάλης υπαιτιότητας στη δημιουργία του δημόσιου χρέους (υγεία, δημόσια έργα, κρατικές επιχορηγήσεις κτλ.), τον άμεσο έλεγχο καταθέσεων, μετοχών, ομολόγων κλπ. Υπουργών, βουλευτών, γενικών γραμματέων, διευθυντών υπουργείων, τον έλεγχο του συνόλου της ιεραρχίας κρατικών αξιωματούχων, όλων των οργανισμών των ΔΕΚΟ και της αυτοδιοίκησης συμπεριλαμβανομένης της δικαιοσύνης και της αστυνομίας, των χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών των κλάδων υψηλής φοροδιαφυγής, γιατρών , δικηγόρων, δημοσιογράφων, μηχανικών, εργολάβων, προμηθευτών του δημοσίου, αλλά και τη δέσμευση εισοδημάτων κατά το ποσό που αντιστοιχεί στη φοροδιαφυγή και τις προσαυξήσεις καθώς και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων που αντιστοιχούν στα βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη οφειλετών,κατέθεσε σήμερα στη βουλή ο Θανάσης Οικονόμου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Ανακοίνωση για την αποκατάσταση των ζημιών από κατολισθήσεις

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Δικτύων κ. Ιωάννης Μαγκριώτης σε απάντηση που έδωσε σε ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης και Σταύρος Καλογιάννης για τις κατολισθήσεις στο Μέτσοβο, υποστηρίζει ότι για την χρηματοδότηση της αντιμετώπισης των κατολισθητικών φαινομένων και της αποκατάστασης των ζημιών στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, πρέπει να μεριμνήσουν η Περιφέρεια και ο Δήμος, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι το Υπουργείο δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα. Η τοποθέτηση αυτή του κ. Υφυπουργού μας προκαλεί τουλάχιστον απορία, καθώς η αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, όπως κατ΄ επανάληψη έχει συμβεί στο παρελθόν, γίνεται μέσω των πιστώσεων που διαθέτει το Υπουργείο για τις Φυσικές καταστροφές. Το νομικό πλαίσιο δεν έχει αλλάξει, ενώ, εκτός αυτού, η Αυτοδιοίκηση, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, είναι αντιμέτωπη με συνεχείς μειώσεις πόρων, που καθιστούν απαγορευτική την ανάληψη οικονομικών υποχρεώσεων που ανήκουν εξ ολοκλήρου στην Κεντρική Διοίκηση.Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται περί λάθους, το οποίο θα αποκαταστήσει έμπρακτα ο κ. Υφυπουργός με τη διάθεση των πιστώσεων που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών, τόσο στη Δ. Κ. Μετσόβου, όσο και στις άλλες Τοπικές Κοινότητες που έχουν πληγεί από ανάλογα φαινόμενα. Οι πληγέντες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Δικαιολογημένα διαμαρτύρονται για την κωλυσιεργία που διαπιστώνεται από τις κεντρικές υπηρεσίες για την προώθηση των απαιτούμενων διαδικασιών, την ώρα μάλιστα που τους ζητείται και η καταβολή φόρου για ακίνητη περιουσία, που ουσιαστικά δεν διαθέτουν.

Καταγγελία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δήμο Δωδώνης


Καταγγέλλουμε την πρωτόγνωρη και απαράδεκτη για τα χρονικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμπεριφορά του Δημάρχου Δωδώνης και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου οι οποίοι κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 5ης Νοεμβρίου 2011, με τις ενέργειές τους καταρράκωσαν το θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και μετέτρεψαν αυτόν από θεσμικό όργανο επίλυσης των προβλημάτων, σε χώρο επιβολής των προσωπικών απόψεών τους, σπίλωσης των προσωπικοτήτων των επικεφαλής των παρατάξεων, με ανυπόστατες κατηγορίες και χωρίς δικαίωμα αντίλογου και τέλος ο Δήμαρχος υπερβαίνοντας κάθε όριο έφτασε στο σημείο να παροτρύνει πρώην Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου να υπογράψει παράνομες και ψευδείς βεβαιώσεις, λέγοντάς του ότι θα έχεις την «κάλυψη του Δημάρχου και της παράταξής μου», μεταθέτοντας ευθύνες και αποδεικνύοντας έτσι την αδυναμία του και την ανεπάρκειά του στο να διεκδικήσει και να επιλύσει φλέγοντα ζητήματα και προβλήματα.Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου από θεματοφύλακας της ομαλής λειτουργίας του, μετατράπηκε σε Πρόεδρο-υπασπιστή του Δημάρχου διευκολύνοντάς τον και επιτρέποντάς του την εξαπόλυση μύδρων με ακατονόμαστες φράσεις του τύπου «από εδώ και πέρα δεν θα μείνετε αϋδρωτοι και ατσαλάκωτοι» και ότι «θα φοράτε κράνος»!Η αντιδεοντολογική και αντίθετη με τον κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ. ενέργεια του Προέδρου να παρεμποδίσει το έργο παριστάμενου τοπικού τηλεοπτικού σταθμού και να ζητήσει την απομάκρυνσή του από την αίθουσα, προς έκπληξη όλων, βρήκε σύμμαχο το Δήμαρχο ο οποίος έθεσε όρους στον κάμεραμαν, λέγοντάς του ότι αν έχει κατά νου στη συνέχεια να προβάλλει περισσότερο την άποψη της αντιπολίτευσης να φύγει αμέσως γιατί «εγώ κυβερνάω»!Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου μετατράπηκε σε αίθουσα λαϊκού δικαστηρίου, με το Δήμαρχο και Πρόεδρο να ανακρίνουν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι σε ρόλο ενόρκων να παρακολουθούν, με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο ομαλότητας και τάξης.Στερούμενοι του δικαιώματος της έκφρασης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και προκειμένου να διαφυλάξουμε το κύρος μας, την αξιοπρέπειά μας και κυρίως τους θεσμούς που διέπουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποχωρήσαμε από την συνεδρίαση, αφού αυτό ήταν και το μοναδικό όπλο που διαθέταμε την δεδομένη στιγμή.Κλείνοντας δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε στο εξής καμία παρόμοια αλαζονική και προκλητική συμπεριφορά πέρα κάθε ηθικής, η οποία σημειωτέον είναι συνεχής και επαναλαμβανόμενη και θα αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε την προσπάθεια να μικρύνει ο Δήμος Δωδώνης.

Οι Επικεφαλείς των παρατάξεων

του συνόλουτηςμεοψηφίας του Δήμου Δωδώνης
Γιάννης Μπάρκας Χρήστος Ντακαλέτσης Γιάννης Μπούκας

Στα Γιάννενα αύριο Μπουτάρης-Δημαράς


Στα Γιάννενα θα βρεθούν αύριο οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης και Πάτρας κ.κ. Γιάννης Μπουτάρης και Γιάννης Δημαράς αντίστοιχα,οι οποίοι αναμένεται-σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο δήμαρχος Πατραίων- να συναντηθούν και με τον δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Φίλιππα Φίλιο,προκειμένου να συζητήσουν σημανικά θέματα που αφορούν τα οικονομικά των Δήμων.

Ι.Ε.Κ. ορεινού Τουρισμού ιδρύεται στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων


Η ίδρυση και λειτουργία Ι.Ε.Κ. Εναλλακτικού Τουρισμού με την ειδικότητα «Συνοδός Βουνού», αποφασίστηκε στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στη συνοδεία και ξενάγηση των επισκεπτών στον ορεινό όγκο της Πίνδου, αλλά και τη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.Την σχετική αίτηση είχε κάνει το ντόπιο Δημοτικό Συμβούλιο και καταλυτικό ρόλο στην θετική απόφαση του Ο.Τ.Ε.Κ. έπαιξε η θετική εισήγηση του μέλους του Δ.Σ. του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με καταγωγή απ’ τα Τζουμέρκα κ. Τηλέμαχου Κρικώνη, τον οποίο ο Δήμος ευχαριστεί με χθεσινή του ανακοίνωση. Όπως αναφέρεται και στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, «ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων θα βοηθήσει με κάθε μέσον στην εύρυθμη λειτουργία του Ι.Ε.Κ. , η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το σχολικό έτος 2012-13».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Οι καταλήψεις, τα σεκιούριτι, η ανικανότητα και τα... παραισθησιογόνα της εκπαίδευσης!


Τη στιγμή που τα ασθενοφόρα στη μικρή-μεγάλη πόλη μας, μπαινοβγαίνουν στις σχολικές αυλές και μεταφέρουν μαθητές και εξωσχολικούς σε κώμα, κανείς στα Γιάννινα δεν μπορεί να είναι χαρούμενος για το κατρακύλισμα στο οποίο βρίσκεται η τοπική εκπαίδευση. Όμως, πέρα από μπράβους και Σεκιούριτι δεν βλέπουμε και κάποιον με σοβαρό και υπεύθυνο να προτείνει κάτι ή να παίρνει θέση απέναντι στα γεγονότα και την ωμή πραγματικότητα. Αντίθετα διαπιστώνουμε κλειστά στόματα, κλειστά τηλέφωνα και μια προκλητική ανευθυνότητα, αφού όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι απέναντι στα γεγονότα. Να γιατί λοιπόν φθάσαμε ως εδώ. Να γιατί εκπαιδευτικός, συνδικαλιστής ΔΑΚίτης, μόνιμος δημόσιος υπάλληλος που έχει ορκιστεί την ημέρα του διορισμού του «να φυλάττει το Σύνταγμα και τους Νόμους του κράτους» υποστήριξε δημόσια κατά τη διάρκεια πορείας, την κατάληψη δημοσίων κτιρίων, μια παράνομη πράξη!!! Να γιατί, η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, με επίσημο έγγραφο ζήτησε... "φουσκωτούς" να φυλάνε τα σχολεία σαν αυτούς που φυλάνε τον Μπέο και τον Ψωμιάδη. Να γιατί διευθυντής Γυμνασίου και πρωτοκλασάτος αρχισυνδικαλιστής στο Νομό απείλησε με αποβολή μαθητές εάν... τολμήσουν και πάνε στη παθητική πορεία! Ανέλαβε κανείς κάποια ευθύνη για όλα αυτά; Έγινε στην τοπική εκπαίδευση μια στοιχειώδη αυτοκριτική; Επισημάνθηκαν τα όποια λάθη που θα έπρεπε να αποφευχθούν; Μόνοα μια νακοίνωση από τον Γραμματέα της ΠΑΣΚ Καθηγητών είδαμε. Τίποτα άλλο. Αντίθετα βλέπουμε συγκεκριμένους διευθυντές να συνεχίζουν να κατηγορούν τον δήμο Ιωαννιτών που δεν συναίνεσε να τους στείλει... "φουσκωτούς" και καλό θα είναι να αναλογιστούν ότι πριν από ένα μήνα, απρέλαβαν από το δήμο λειτουργικά σχολεία τα οποία σήμερα δεν μπορούν καν να διαχειριστούν και να κουμαντάρουν. Τεράστια είναι η ευθύνη των διευθυντών γιατί δεν συνεργάστηκαν έγκαιρα με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τα περσινά 5μελή και 15μελή μαθητικά συμβούλια, προκειμένου να διορθώσουν άμεσα τα όποια προβλήματα υποδομών και να θέσουν τους γονείς πρωταγωνιστές στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκπαίδευσης που δημιουργούν και το όποιο "ιδεολογικό" υπόστρωμα των καταλήψεων. Ο βασικός λόγος που τα σχολεία παραμένουν κλειστά, είναι το γεγονός ότι οι διευθυντές δεν είναι πειστικοί και δεν μπορούν πλέον να πείσουν τους μαθητές ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα λυθούν και τα όποια προβλήματα της κάθε σχολικής κοινότητας.Και θα μπορούσαν να λυθούν πολλά μέσα από την αγαστή συνεργασία και τη σύμπνοια δήμου, διευθυντών, καθηγητών, γονέων και μαθητών σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Τώρα όμως; Μπάχαλο! Καταλήψεις, αιτήσεις και κραυγές για μπράβους, ασθενοφόρα για ναρκωτικά και παραισθησιογόνα. Ανικανότητα στο maximum, ανάληψη ευθυνών όμως στο... μηδέν! Θα παραιτηθεί κανείς; Για να δούμε. Πάντως μια πρωτοκλασάτη παραίτηση που... κυοφορείται εδώ και μία εβδομάδα, κάπου χάθηκε στους δαιδαλώδεις διαδρόμους των Γραφείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, ψάχνοντας για λίγη έστω ντροπή! Κρίμα κε Διευθυντά που λέτε και... ξελέτε. Βγείτε και κατονομάστε τους διευθυντές που σας έσυραν σε εκείνο το κατάπτυστο έγγραφο προς τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του δήμου Ιωαννιτών για την φύλαξη των σχολείων και τώρα -επιρρίπτοντάς σας τις ευθύνες- κάνουν τους ανήξερους. Παραιτηθείτε. Είναι το καλύτερο που έχετε να κάνετε.

Αγώνας για να διατηρηθεί ζωντανή η ασημουργία


Τη θέση που της αξίζει στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό επιδιώκει να καταλάβει η γιαννιώτικη ασημουργία μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι τοπικοί φορείς.Σε μία δύσκολο περίοδο για την τέχνη της ασημουργίας, αλλά και για πολλές μοφρές τέχνης, οι προσπάθειες για να διατηρηθεί ένα κομμάτι της παράδοσης των Ιωαννίνων είναι εντατικές.Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου για τη δημιουργία διαδραστικής αίθουσας ιστορίας της τέχνης της γιαννιώτικης αργυροχοϊας. Σύμφωνα με την πρόταση, το έργο θα κατασκευαστεί σε χώρο του κτιριακού συγκροτήματος του ΚΕΠΑΒΙ με συνολικό εμβαδό 634,26 τ.μ.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ανάδειξης και Προβολής της Γιαννιώτικης Αργυροχοϊας Νίκο Γκόλα, στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη της αργυροχοϊας και της δημιουργικότητας των Γιαννιωτών τεχνιτών αρχικά στην Ελλάδα και στη συνέχεια και στο εξωτερικό. «Δηλαδή να καταλάβει την κορυφή», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σε μία δύσκολη συγκυρία ο κ. Γκόλας δήλωσε αισιόδοξος για τη γιαννιώτικη ασημουργία και το ρόλο της, κυρίως χάρη στην ποιότητα, τη δημιουργικότητα και την σημαντική αξία της. Το ασήμι αποτελεί μία επένδυση στις μέρες μας, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, συμπλήρωσε.«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Γιατί ένα προϊόν τόσο ποιοτικό, τόσο ιδιαίτερο, τόσο καλό, όσο είναι οι γιαννιώτικες ασημένιες κατασκευές είναι από μόνο του σε πολύ υψηλή θέση. Εμείς το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να το προβάλλουμε», υπογράμμισε ο κ. Γκόλας.

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα
Στόχος είναι η δημοπράτηση του έργου μέσα στο 2011 και φιλοδοξία η λειτουργία του ακόμη και το ερχόμενο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον κ. Γκόλα, το έργο αφορά συνολικά έξι αίθουσες, όπου οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την τέχνη και να συμμετέχουν στην κατασκευή ασημένιων αντικειμένων.Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.123.224 ευρώ. Ο διαδραστικός χώρος κατανέμεται σε στάδια. Ειδικότερα προβλέπεται στάδιο 1: εισαγωγική ενημέρωση για την προέλευση, ιστορικά στοιχεία, προμήθεια πρώτων υλών, βασικές τεχνικές πληροφορίες κτλ., στάδιο 2: πλήρης παρουσίαση με προβολή των τεχνικών δημιουργίας των ασημένιων κατασκευών από πρώτη ύλη σε τελικό προϊόν, στάδιο 3: έκθεση μηχανημάτων και εργαλείων με παρουσίαση των λειτουργιών τους, στάδιο 4: ζωντανή παρουσίαση των βασικών διαδικασιών επεξεργασίας του ασημιού από τους τεχνίτες, σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια, στάδιο 5: δημιουργία ομοιωμάτων κοσμήματος από τους επισκέπτες με την βοήθεια των τεχνιτών σε ειδικά μηχανήματα αργυροχοΐας, στάδιο 6: ζωντανή παρουσίαση των διαδικασιών τελικής επεξεργασίας των ασημένιων δημιουργημάτων, στάδιο 7: επεξεργασία φύλλων ασημιού με την τεχνική του σκαλίσματος από τον επισκέπτη, στάδιο 8: έκθεση του ετησίως βραβευμένου ασημένιου σκεύους και κοσμήματος που σηματοδοτεί και το τέλος της αίθουσας και στάδιο 9: επίσκεψη του πρατηρίου έτοιμων ασημικών του ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι.

Ευχαριστίες στην Περιφέρεια Ηπείρου
Την πρόταση για την δημιουργία της διαδραστικής αίθουσας πραγματοποίησε ο Σύλλογος προς το Δήμο Ιωαννιτών, που είναι και ο φορέας υλοποίησης, ενώ η σχετική πρόταση εντάχθηκε στον άξονα προτεραιότητας «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα- Ήπειρος».Με ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος του ΚΕΠΑΒΙ Σ.Χορέβας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανάδειξης και Προβολής της Γιαννιώτικης Αργυροχοϊας Ν. Γκόλας ευχαριστούν τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη για την έγκριση και υπογραφή υλοποίησης της πρότασης.«Από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του ΚΕΠΑΒΙ βρεθήκατε στο πλευρό μας συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζαμε. Σήμερα με την υπογραφή σας για την υλοποίηση του έργου μας, μας δίνετε το δικαίωμα να αισιοδοξούμε τόσο για το μέλλον του ΚΕΠΑΒΙ, αλλά και το αύριο της περίφημης Γιαννιώτικης τέχνης της αργυροχοϊας, η καρδιά της οποίας χτυπά στο ΚΕΠΑΒΙ και που πλέον θα αναδεικνύεται μέσω των ενεργειών του Συλλόγου», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Στα Γιάννενα σήμερα ο Χρήστος Σταϊκούρας


Η ΝΟ.Δ.Ε. Ιωαννίνων στα πλαίσια της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της φορολογικής αφαίμαξης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Η οικονομική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη διέξοδο από την κρίση».Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7/10/2011 στις 20:00 μμ στο Grand Serai, με κεντρικό ομιλητή τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της ΝΔ κ. Χρήστο Σταϊκούρα.Καλούμε τα στελέχη και τους φίλους της παράταξης να παρευρεθούν.

ΑΡΤΑ: Συνέντευξη Η. Διώτη: «Η λύση στο αδιέξοδο βρίσκεται στην κοινωνία»

Συνέντευξη τύπου για θέματα της επικαιρότητας, γενικά και τοπικά, παραχώρησε χθες κατά την επίσκεψή της στην Άρτα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, πλαισιωμένη από στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Η συνέντευξη έγινε στη 1μ.μ. στο ξενοδοχείο ΚΡΟΝΟΣ. H κυρία Διώτη αναφέρθηκε στις τρέχουσες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, τονίζοντας την ανάγκη αντίστασης της κοινωνίας με τη δημιουργία ενός ευρύ αντιμνημονιακού-αντινεοφιλελεύθερου μετώπου για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής. «Η λύση στο αδιέξοδο βρίσκεται στην κοινωνία και σε ένα καινούργιο σύστημα εξουσίας» είπε η κυρία Διώτη ενώ κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση πως «χωρίς μάχη έχει παραδώσει τη χώρα στους δανειστές της και στην τρόικα».Αναφέρθηκε στα χαράτσια και στις έκτακτες εισφορές κάνοντας λόγο για «οριζόντια εισπρακτική λογική» και «φόρο πάνω στο φόρο». «Μέχρι τα τέλη του μήνα η κυβέρνηση θα αποστείλει τα μπιλιετάκια μέσω της ΔΕΗ και για το έκτακτο τέλος ακινήτων. Κι όπως ομολόγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών, το έκανε αυτό επειδή δεν έχουν άλλο τρόπο να το εισπράξουν! Εάν αυτό δεν είναι ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας τους, τι είναι τότε;» ανέφερε η βουλευτής. Και συνέχισε: «Η κυβέρνηση θέλει να μας κάνει όλους νοικάρηδες στο ίδιο μας το σπίτι, βάζοντας όλους τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν ξανά και ξανά φόρο –διότι δεν είναι τέλος, τα τέλη είναι ανταποδοτικά- για το ακίνητό τους. Περιττό μάλλον να πούμε ότι και αυτό το μέτρο είναι αντισυνταγματικό. Ενάντια σε αυτά τα 2 ζητήματα, στις έκτακτες εισφορές και στο χαράτσι στα ακίνητα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρωτοστατήσει. Λέμε «δεν πρέπει, δε θέλω, δεν μπορώ» να πληρώσω. Έχουν απομυζήσει την κοινωνία και τώρα ζητάνε κι άλλα. Να πληρώσουν οι έχοντες, που πάντα υπόκεινται σε εξαιρέσεις ή ευνοϊκές διατάξεις, όχι ο μισθωτός και ο συνταξιούχος, που τον έχουν ξεζουμίσει».Έκανε λόγο για καταστροφή των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τονίζοντας ότι «οι αντιδραστικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα, με όχημα την εργασιακή εφεδρεία, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων φορέων, τις μαζικές απολύσεις και τις μειώσεις των μισθών αποτελούν άλλη μια έκφραση της ανάλγητης, νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης, που διαλύει το κοινωνικό κράτος και την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες». Αναφέρθηκε και στον ιδιωτικό τομέα λέγοντας:«Μόλις τις προηγούμενες μέρες μάθαμε ότι η τρόικα θέλει να βάλει χέρι στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενδεχομένως στοχεύοντας στις κλαδικές συμβάσεις. Όπως κι αν έχει, το αποτέλεσμα θα είναι ένα: η φτωχοποίηση ενός τεράστιου αριθμού εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Ποιος μπορεί να ζήσει με 500 ευρώ το μήνα, όταν το ελάχιστο κόστος διαβίωσης είναι σχεδόν το διπλάσιο;».

Συνεδριάζει την Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών


Καλείστε να προσέλθετε σε τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. στην αίθουσα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (οδός Ελ. Βενιζέλου 8 – Φιλιάτες) την 10η του μηνός Οκτωβρίου του έτους 2011, ημέρα Δευτέρα, και ώρα 19:00, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95 του Ν. 3463/2006 (Δ.Κ.Κ.) και του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα:
1. Τροποποίηση της υπ’ αρ. 79/2011 απόφασης Δ.Σ. που αφορά την έγκριση οικονομικής κατάστασης εκτέλεσης Προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων κατά το α’ τρίμηνο του έτους 2011 του Δήμου Φιλιατών – Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Μάνος Κων/νος
2. Έγκριση οικονομικής κατάστασης εκτέλεσης Προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων κατά το β’ τρίμηνο του έτους 2011 του Δήμου Φιλιατών – Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Μάνος Κων/νος
3. Ανάκληση της υπ’ αρ. 160/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά τροποποίηση Προϋπολογισμού– Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Μάνος Κων/νος
4. Τροποποίηση Προϋπολογισμού & Τεχνικού Προγράμματος – Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Μάνος Κων/νος
5. Τροποποίηση Προϋπολογισμού & Τεχνικού Προγράμματος – Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Μάνος Κων/νος
6. Έκφραση γνώμης για το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΗΣ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ βάθους μικρότερου των 50 μ στη θέση ΜΥΛΟΙ ΣΜΕΡΤΟΥ του Σπυρίδωνα Μπέλλου στο Τ. Κ. Σμέρτου της Δ.Ε. Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών»– Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Κωστάρας Σταύρος
7. Παραχώρηση έκτασης στον Σπυρίδωνα Πασχάλη για ανέγερση σταβλικών εγκαταστάσεων στη Τοπική Κοινότητα Τρικορύφου – Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Κωστάρας Σταύρος
8. Έγκριση διάθεση πίστωσης για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου – Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Στεργίου Παναγιώτης
9. Έγκριση διάθεση πίστωσης για την εκδήλωση προς τιμή του ιατρού κ. Βασίλειου Διαμάντη– Εισηγητής: Α/δήμαρχος κ. Στεργίου Παναγιώτης

ΠΡΕΒΕΖΑ:Τους συνέλαβαν την ώρα που αφαιρούσαν βενζίνη από παρκαρισμένο αυτοκίνητο!!!


Συνελήφθησαν σήμερα πρώτες πρωινές ώρες στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 29, 21 και 26 ετών, τη στιγμή που αφαιρούσαν ποσότητα πετρελαίου από σταθμευμένο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη για την Κενάν Μεσσαρέ

Κακώς δεν χωροθετήθηκε με τη διαδικασία έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων η κατασκευή της οδού Κενάν Μεσσαρέ, αποφαίνεται ο Συνήγορος του Πολίτη σε αίτημα ελέγχου από κατοίκους πέριξ της οδού, ωστόσο προσθέτει ότι εκ των υστέρων δεν προβλέπεται τέτοια αδειοδότηση.Με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, εκτελεσμένο και σε λειτουργία έργο, ζητά από το δήμο Ιωαννιτών και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να προσκομίσουν πλήρη και αναλυτικά στοιχεία, (εντός 20ημέρου από τη λήψη του εγγράφου που φέρει ημερομηνία 1 Σεπτεμβρίου, αλλά είναι άγνωστο πότε κοινοποιήθηκε), και επίσης να γίνει ό,τι είναι νόμιμο και δυνατό, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι για τους κατοίκους και δη τους μαθητές που διασχίζουν τη λεωφόρο.Ιδιαίτερα καλείται ο δήμος να διαθέσει όλα τα στοιχεία στους κατοίκους που τα έχουν αιτηθεί.Πάντως η δημοτική αρχή έχει τοποθετηθεί πολλές φορές επί του θέματος και μόλις προχθές ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε ότι δεν θα εκτεθεί σε κίνδυνο απένταξης από το ΕΣΠΑ το έργο, αλλά θα γίνουν όσες παρεμβάσεις είναι επιτρεπτές.

Τα κυριότερα σημεία της έκθεσης

Στην έκθεση που υπογράφει ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Ιωάννης Π. Σαγιάς και στάλθηκε στα ΜΜΕ από τους κατοίκους, αναφέρονται και τα εξής:
-Διαφαίνεται ότι η κατασκευή του εν λόγω οδικού δικτύου προβλέπεται στο ρυμοτομικό σχέδιο που εγκρίθηκε το 1987 και έχει επικυρωθεί με την σχετική Πράξη Εφαρμογής.Η έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης και κατασκευής του έργου άργησε τουλάχιστον 15 χρόνια και ολοκληρώθηκε αρκετά χρόνια μετά, με αποτέλεσμα να έχουν αλλάξει τα οικιστικά - κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης των Ιωαννίνων.Το γεγονός ότι το έργο μελετήθηκε και προβλέφθηκε σε προγενέστερο χρόνο από αυτόν που υλοποιήθηκε επιβάλει την εκ νέου στάθμιση των επιπτώσεων του επί του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος.Ως εκ τούτου, θα έπρεπε να έχει τηρηθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου, σύμφωνα με το Ν. 1650/86 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 3010/2002 και τις σχετικές ΚΥΑ (15393/2002, 69269/90, 11014/2003 κλπ), έτσι ώστε να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα και να σταθμιστούν επαρκώς για τυχόν αναγκαιότητα λήψης επιπρόσθετων μέτρων.
-Το γεγονός ότι το έργο προβλέπεται από εγκεκριμένο ρυμοτομικό θα μπορούσε να αποτελεί έρεισμα εξαίρεσης του από τη διαδικασία Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ), αλλά όχι από την διαδικασία έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.Σε κάθε περίπτωση η απαλλαγή από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης φαίνεται πως δεν έχει νόμιμο έρεισμα και είναι αναιτιολόγητη.
-Το έργο αφορά την κατασκευή εσωτερικού δακτυλίου της πόλης των Ιωαννίνων (Κενάν Μεσσαρέ) και δεν προκύπτει ότι αποτελεί εκσυγχρονισμό, επέκταση, βελτίωση η τροποποίηση υφιστάμενου έργου. Ως εκ τούτου η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της (πρώην) Περιφέρειας Ηπείρου, κακώς το εξαίρεσε από τη διαδικασία της Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων δεδομένου ότι προβλέπεται ρητώς στην ΚΥΑ 15393/2002 (πίνακας ομάδας 1, Έργα οδοποιίας).
-Η (πρώην) Περιφέρεια Ηπείρου με το από 7 12.2004 έγγραφο της αν και απαλλάσσει, αναιτιολόγητα, το έργο από την διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ωστόσο θέτει προϋποθέσεις και περιορισμούς που πρέπει να τηρηθούν.Με τον τρόπο αυτό διαφαίνεται ότι η εν λόγω υπηρεσία διακρίνοντας ότι δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για την απαλλαγή του έργου από τη περιβαλλοντική αδειοδότηση, αντιφάσκει θέτοντας η ίδια «αυστηρούς» περιορισμούς γενικού περιεχομένου, που όμως δεν προβλέπονται από κάποια μελέτη και ούτε δύναται να ελεγχθούν.Κατόπιν των ανωτέρω διαφαίνεται ότι η παράλειψη ολοκλήρωσης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και λήψης μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας αποτελούν στην καλύτερη των περιπτώσεων πράξεις κακοδιοίκησης.
-Ο Συνήγορος του Πολίτη αναγνωρίζει την ανάγκη άρσης των πράξεων κακοδιοίκησης - έστω και εκ των υστέρων - με άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και λήψης μέτρων για την προστασία των περιοίκων και μαθητών. Είναι, όμως, παράλληλα, υποχρεωμένος να επισημάνει ότι η εκ των υστέρων έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων δεν επιτρέπεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όπως έχει ερμηνευτεί από την νομολογία του ΣτΕ.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Από 50 έως 80 εκατομμύρια βαρέλια τα αποθέματα πετρελαίου στο Νομό Ιωαννίνων

Νεγράδες,Δραγοψά, Καλπάκι, Λάβδανη, περιλαμβάνονται στις πολλά υποσχόμενες περιοχές, που αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που θα γίνει για τις έρευνες κοιτασμάτων πετρελαίου.Σύμφωνα με την ΔΕΠΑ, η περιοχή είναι ενδιαφέρουσα για βαθείς στόχους σε έντονα ορεινό ανάγλυφο. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.). Η γεώτρηση σε μία μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επεστράφη από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα. Η ανακάλυψη κοιτάσματος υδρογονανθράκων, θα αναβαθμίσει εντυπωσιακά το πετρελαϊκό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος. Πρώτες εκτιμήσεις για εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή αξιολογείται θετικά και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Θα ξανακλείσουν την παράνομη χωματερή του "Κούκου" οι κάτοικοι


Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το κλείσιμο της παράνομης χωματερής «ΚΟΥΚΟΣ», επανέρχεται, θέλουμε να πιστεύουμε για τελευταία φορά, για να θυμίσει προς κάθε κατεύθυνση, ότι η 31η Οκτωβρίου πλησιάζει. Είναι η καταληκτική ημερομηνία λειτουργίας της χωματερής στον «ΚΟΥΚΟ» σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας της 3ης Αυγούστου 2011 (πρακτικό 16/2011) και τις εγγυήσεις που δόθηκαν στη σύσκεψη της 1ης Αυγούστου 2011 από τον Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη και τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, κ. Ε. Ιωάννου.Εμείς δείξαμε ανοχή, αίσθημα ευθύνης και σεβασμού απέναντι στους συμπολίτες μας, όταν στις 5 Αυγούστου αναστείλαμε τον αποκλεισμό της παράνομης χωματερής, δίνοντας με καλή πίστη, τρίμηνη παράταση στη Δημοτική μας Αρχή να κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη δημιουργία του προσωρινού σταθμού μεταφόρτωσης.Καλούμε δε, κάθε εμπλεκόμενο στην υπόθεση αυτή, να μη θεωρήσει το σεβασμό μας αυτό, ως αδυναμία.Εμείς σε κάθε περίπτωση, την 1η Νοεμβρίου 2011 θα είμαστε στις θέσεις μας, στην είσοδο της χωματερής, για να απαγορεύσουμε τη διέλευση και είσοδο στην περιοχή οιασδήποτε μορφής τροχοφόρου που θα μεταφέρει σκουπίδια, κάνοντας χρήση άμεσα, αν απαιτηθεί, όλων των ένδικων μέσων που έχουμε δικαίωμα σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία.

Η Συντονιστική Επιτροπή του Αγώνα

Στο Νοσοκομείο μαθητές του 4ου Λυκείου Ιωαννίνων!


Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων,μεταφέρθηκαν το βράδυ της Τετάρτης,τέσσερις μαθητές του 4ου Λυκείου Ιωαννίνων,με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.Ο ένας από τους νεαρούς ήταν σε κωματώδη κατάσταση και νοσηλεύεται ακόμη και σήμερα στην Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου,ενώ οι άλλοι τρεις πήραν εξιτήριο αφού πρώτα τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.Σύμφωνα με τους Ιατρούς,τα συμπτώματα δεν οφείλονταν σε χρήση αλκοόλ.Το γεγονός σήμανε συναγερμό στην τοπική εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία επισήμως δεν έχει αντιδράσει, παρά τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν από το μεσημέρι της Πέμπτης,με την συμμετοχή και του διευθυντή του υπό κατάληψη σχολείου.Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός πως για το πρωτοφανές συμβάν,δεν έχει ενημερωθεί η Αστυνομία.Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες,για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Περιμένουν καλύτερες μέρες στη Μεταλλουργική

Ευχάριστα νέα αναμένουν από τις συναντήσεις που έχει αυτές τις ημέρες στην Αθήνα ο πρόεδρος Κ. Παπαδημητρίου, οι εργαζόμενοι της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας στο Κεφαλόβρυσο.Το σοκ που υπέστη το εργατικό δυναμικό, καθώς επίσης και η τοπική κοινωνία που έχει συνδέσει την οικονομική της δραστηριότητα με τη Μεταλλουργική, ήταν τεράστιο, όταν πριν από λίγες ημέρες η δημοσιοποίηση του σχεδίου της εργασιακής εφεδρείας περιελάμβανε και τη βιομηχανία.Ακολούθησαν διαβουλεύσεις για το εάν και κατά πόσο η Μεταλλουργική πρέπει να ενταχθεί στους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα που επιχορηγούνται και επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να αποφευχθεί η αναγκαστική μείωση του προσωπικού.Εάν παρ’ όλα αυτά το σχέδιο εφαρμοστεί, το προσωπικό της Μεταλλουργικής θα πρέπει να μειωθεί κατά επτά άτομα σε σύνολο 69 που εργάζονται σήμερα, έχοντας όμως ήδη υποστεί μία απώλεια 70 ατόμων, οι συμβάσεις των οποίων δεν ανανεώθηκαν, καθώς και εκείνων που συνταξιοδοτήθηκαν.Οι παραγγελίες ωστόσο εξακολουθούν να κρατούν ζωντανό το εργοστάσιο, αν και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Αναστάσιο Παπαϊωάννου, τουλάχιστον για την αγορά των πρώτων υλών, στην αρχή κάθε χρόνου απαιτείται η κάλυψη του κεφαλαίου κίνησης.«Μέχρι πριν δύο χρόνια τα κεφάλαια αυτά καλυπτόταν από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Τα δύο τελευταία χρόνια όμως, αυτό δε συνέβη και γι’ αυτό πήραμε δάνειο 1 εκ. ευρώ και καταφέραμε να πληρώσουμε 4,5 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία έχει προοπτική», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου.Το ενδεχόμενο της περαιτέρω μείωσης του προσωπικού τρομάζει τους υπαλλήλους και τη διεύθυνση, καθώς η παραγωγή θα εξυπηρετείται με τεράστια δυσκολία. Η παραγωγή πάντως αφορά μόνο σε κέρματα του ευρώ και κάποιες μικρές ποσότητες ειδών εμπορίου λαϊκής τέχνης. Από όταν όμως έκλεισαν δύο τμήματα του εργοστασίου και ειδικά το χυτήριο, η πρώτη ύλη για τα εμπορικά αυτά είδη αγοράζεται από τη Γερμανία...«Η Μεταλλουργική έδωσε και εξακολουθεί να δίνει ανάπτυξη στην περιοχή. Εάν υπάρχει ζωή στα χωριά, αυτό οφείλεται ακόμη στη Μεταλλουργική. Δεν υπάρχουν άλλες τέτοιες βιομηχανίες στην περιοχή και θα πρέπει να παραμείνει και να συνεχίσει η λειτουργία της και για αναπτυξιακούς και για εθνικούς λόγους», κατέληξε ο κ. Παπαϊωάννου.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ