Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2011

Ξεβράστηκε νεκρό δελφίνι στην παραλία "ψαθάκι" στην Πρέβεζα


Τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο είχε ένα δελφίνι μήκους δυο μέτρων,που ξεβράστηκε στην παραλία "ψαθάκι" στην Πρέβεζα.Το άτυχο ζώο εντόπισαν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ενημέρωσαν άμεσα τις Λιμενικές αρχές και τις υπηρεσίες του Δήμου,οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμη φροντίσει να απομακρυνθεί από την περιοχή το άτυχο θηλαστικό.

Ηχηρό μήνυμα και από τα Γιάννινα κατά των νέων μέτρων

Την αντίθεση τους στα νέα σκληρά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση καθώς και το πρόγραμμα της εργασιακής εφεδρείας, διατράνωσαν σήμερα και στα Γιάννινα εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, αλλά και συνταξιούχοι, άνεργοι, μαθητές και φοιτητές μετά την προκήρυξη της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που από την ΑΔΕΔΥ και την ΓΣΕΕ.Χαρακτηριστικό και των δύο συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη μας, μία από το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και μία από το ΠΑΜΕ, ήταν η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, που έστειλε έτσι ένα μήνυμα μηδενικής ανοχής στα νέα αυτά σκληρά μέτρα, ζητώντας την άμεση αλλαγή πολιτικής για να βγει η χώρα από την κρίση.Το ευτύχημα ήταν ότι και οι δύο συγκεντρώσεις και πορείες έληξαν ειρηνικά με την παρουσία της αστυνομίας να είναι εμφανής αλλά να μη χρειάζεται σε καμία περίπτωση να επέμβει.Τώρα οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν ανανεώσει το ραντεβού τους για την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, όπου έχει προγραμματιστεί νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Εργατικό Κέντρο και ΑΔΕΔΥ
Η εκτίμηση για την συμμετοχή στην συγκέντρωση και πορεία είναι ότι σε αυτή του Εργατικού Κέντρου και της ΑΔΕΔΥ βρέθηκαν περίπου 2.000 άτομα, ενώ περισσότεροι από 800 μετείχαν στην πορεία του ΠΑΜΕ.Τα πανό και τα συνθήματα πάντως δε διέφεραν πολύ από αυτά των προηγούμενων κινητοποιήσεων και πώς να διαφέρουν άλλωστε αφού ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει τίποτα στο διάστημα που μεσολάβησε.Τα νέα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και τα οποία θα πλήξουν ακόμα περισσότερο όλες τις κοινωνικές τάξεις και ειδικότερα τα μεσαία και φτωχά στρώματα, αλλά και το θέμα της εργασιακής εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο, ενώ δεν έλειψαν και πάλι οι φωνές που ζητούσαν από την κυβέρνηση να παραιτηθεί.Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι υπηρεσίες Υγείας Πρόνοιας. Κλειστά παρέμειναν και τα ΤΕΙ, καθώς οι καθηγητές θα συμμετάσχουν στην απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, ενώ και πανεπιστημιακοί συμμετείχαν στην απεργία, διαδηλώνοντας κατά του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.Στην απεργία συμμετείχαν και μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Λίγο πριν την έναρξη της πορείας το πλήθος είχε συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.Σε όλη τη διάρκεια της πορείας, διακριτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας σε διάφορα σημεία της διαδρομής από το Εργατικό Κέντρο μέχρι και την Ακαδημία.Επικεφαλής στην πορεία τέθηκαν οι διοικήσεις του εργατικού Κέντρου και του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ και εκτός του μπλοκ για τη «Δωδώνη», το δικό τους είχαν οι μαθητές, οι φοιτητές, οι Υγειονομικοί και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, μηχανικοί, το Σωματείο Μετάλλου, παρατάξεις και κόμματα της Αριστεράς (και της εξωκοινοβουλευτικής) και άλλα Σωματεία.Κατά τη διάρκεια της πορείας σκορπίστηκαν και αρκετά φυλλάδια με συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Η πορεία του ΠΑΜΕ

Αρκετά μεγάλη ήταν και η συγκέντρωση των μελών του ΠΑΜΕ η οποία ξεκίνησε λίγη ώρα νωρίτερα απ' αυτή του ΕΚΙ και της ΑΔΕΔΥ, με αφετηρία το Δημαρχείο.Σε αυτή συμμετείχαν και μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων, αφού η διοίκησή του ανήκει πολιτικά στο χώρο του ΚΚΕ.Από τις 7 το πρωί μάλιστα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ του νομού είχαν προχωρήσει και στην κατάληψη του Δημαρχείου, όπως έγινε και σε πολλές πόλεις της χώρας, μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας τους.Οι ομιλίες που προηγήθηκαν της πορείας, στράφηκαν κυρίως κατά της κυβέρνησης και της Ε.Ε., αλλά και κατά της Ν.Δ. και των υπολοίπων κομμάτων για τη στάση που έχουν κρατήσει, όχι μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά γενικότερα.Κεντρικό σύνθημα, «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», καθώς και άλλα που καλούσαν την κυβέρνηση Παπανδρέου να παραιτηθεί.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ομιλία Χρήστου Κατσούρα στη βουλή για το δημοψήφισμα


Ομιλία του βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Χρήστου Κατσούρα στην ολομέλεια της Βουλής, στα πλαίσια της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα: «Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας με τη διενέργεια δημοψηφίσματος».
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Στη Βαρσοβία ο Θανάσης Οικονόμου


Στη Βαρσοβία διεξήχθη τις προηγούμενες μέρες η συνεδρίαση των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ε.Ε για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014-2020, στα πλαίσια της τρέχουσας Πολωνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Ελλάδα, εκπροσώπησε ο Βουλευτής Ιωαννίνων, Θανάσης Οικονόμου.Κατά τις συνομιλίες ο Θανάσης Οικονόμου ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ και την αγροτική ανάπτυξη. Βασική θέση της ελληνικής πλευράς είναι η σταθερή χρηματοδότηση, δεδομένου ότι σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας, διατροφικών κρίσεων και πολλαπλών προκλήσεων η νέα ΚΑΠ θα πρέπει να έχει τη δυναμική να βοηθήσει την αναπτυξιακή προσπάθεια και να μην υποπέσει σε μειώσεις, όπως προαναγγέλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες θα επιβαρύνουν άνισα την Ελλάδα.Είναι ενδεικτικό, ότι οποιαδήποτε ανακατανομή των ενισχύσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη, μοιραία θα οδηγήσει σε απώλειες πόρων για την Ελλάδα. Από τη στιγμή, όμως, που η προσέγγιση των ενισχύσεων έχει τεθεί σαν στόχος της νέας ΚΑΠ, θα πρέπει να υποστηριχθεί ο πλέον ανώδυνος για την Ελλάδα τρόπος υλοποίησής της.Η ελληνική πρόταση συνίσταται στην εισαγωγή ενός ανώτατου ορίου στις άμεσες ενισχύσεις. Αν και η ακριβής ανακατανομή των ενισχύσεων δεν είναι ακόμα γνωστή, φαίνεται ότι οι απώλειες για την Ελλάδα είναι της τάξης του 3-5%, δηλαδή πολύ μικρότερες από αυτές που αρχικά υπολογίζονταν.Στις ελληνικές προτάσεις περιλαμβάνονται πρόνοιες για τους νέους αγρότες με καλύτερη στόχευση των άμεσων ενισχύσεων, αλλά και η στροφή προς την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, ώστε να μην καταλήγει το 80% των επιδοτήσεων στο 20% των δικαιούχων.Στα θετικά πιστώνεται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημιουργία ενός αποθεματικού έκτακτης ανάγκης ύψους 3,5 δις ευρώ και η επέκταση κατά 2,5 δις ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης, ώστε οι αγρότες να διαθέτουν περισσότερα εργαλεία προσαρμογής στις ανάγκες της παγκοσμιοποίησης.Σε κάθε περίπτωση, όμως, η διαπραγμάτευση για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΚΑΠ δεν προβλέπεται εύκολη για τα ελληνικά συμφέροντα, δεδομένου ότι η ΚΑΠ δεν αντιμετωπίζεται ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα για την Ε.Ε, ενώ υπάρχουν κράτη μέλη που θεωρούν ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική επιβαρύνει τελικά φορολογούμενους και καταναλωτές.Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η χώρα μας πιστεύει στις δυνατότητες που υπάρχουν για μία ανταγωνιστική ελληνική γεωργία και η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται σθεναρά μένοντας συνεπής απέναντι στα συμφέροντα της χώρας. Με αυτή την «επιμονή» έχουν ήδη αποφευχθεί μέχρι στιγμής οδυνηρές περικοπές στην ΚΑΠ και καλύτερη κατανομή των πόρων.

Ανοίγει στα Γιάννενα η αυλαία για το 19ο Συνέδριο Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών


Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου ανοίγει η αυλαία για το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 9/10 στα Ιωάννινα, με τη συμμετοχή γνωστών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.Κατά την διάρκεια των εργασιών θα παρουσιαστούν τα νεότερα επιστημονικά και κλινικά επιτεύγματα, θέματα σχετικά με τη διάγνωση και θεραπεία της οστεοπόρωσης, καθώς και τα αίτια της δευτεροπαθούς οστεοπόρωσης.Το συνέδριο απευθύνεται σε ρευματολόγους, ορθοπεδικούς, ενδοκρινολόγους, γυναικολόγους και άλλες ειδικότητες που χειρίζονται ασθενείς με μεταβολικά νοσήματα των οστών αλλά και σε ειδικευόμενους, φυσιοθεραπευτές και νοσηλευτές.

Αναγνώστης για το ενδεχόεμενο να γίνει η Ελλάδα... Ινδία


Πανηγυρίζουν ακόμη στην Ινδία για το γεγονός ότι η χώρα τους δεν θα γίνει ποτέ... Ελλάδα! Και γιατί να γίνει άλλωστε, αφού η Ινδική οικονομία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο και το 2013 αναμένεται ότι οι αναπτυξιακοί της ρυθμοί θα ξεπεράσουν και αυτούς της Κίνας!!! Παγκόσμιας αναφοράς οικονομολόγοι, εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας θα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία για τα επόμενα 25 χρόνια. Η ραγδαία ανάπτυξης μίας χώρας των 1,2 δισεκατομμυρίων κατοίκων είναι τουλάχιστον εκπληκτική.Κατά τα άλλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει... Ινδία. Τρομάρα μας...

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

6 ειδικευμένοι γιατροί σε μονάδες εντατικής στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων

6 θέσεις ειδικευμένων ιατρών προκήρυξε το υπουργείο Υγείας για τις ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) και των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας (Μ.Ε.Ν.) σε Νοσοκομεία των Ιωαννίνων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, ενώ τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση είναι:
-Αντίγραφο πτυχίου ή φωτοτυπία επικυρωμένη για τους ιατρούς που έχουν αποφοιτήσει από ιατρική σχολή χώρας μέλος της Ε.Ε.
-Αδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος για τους ιατρούς που έχουν αποφοιτήσει από ιατρική σχολή χώρας εκτός Ε.Ε. και βεβαίωση ΔΙΚΑΤΣΑ.
-Τίτλος ιατρικής ειδικότητας:
-Για Μ.Ε.Θ. όλων των Νοσοκομείων πλην των παιδιατρικών: Παθολογία ή Καρδιολογία ή Χειρουργική ή Πνευμονολογία ή Αναισθησιολογία.
Μ.Ε.Θ. Παιδιατρικών Νοσοκομείων: Παιδιατρική ή Παιδοχειρουργική.
-Βεβαίωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου ή τυχόν νόμιμης απαλλαγής ή αναστολής.
-Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου εγγράφου, δημόσιας αρχής από το οποίο προκύπτει η ιθαγένεια.
-Και τέλος υπεύθυνη δήλωση ότι ο ιατρός εφόσον επιλεγεί δεν θα ασκεί ελεύθερο επάγγελμα και δεν θα κατέχει άλλη δημόσια ή ιδιωτική θέση.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται επαρκώς στα τηλέφωνα: 210 5232821-169.

Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στην Άρτα - Ξεχώρισε η συμμετοχή των μαθητών

Ξεχώρισε η συμμετοχή των μαθητών στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που έγινε στην Άρτα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η συμμετοχή των μαθητών υπήρξε ιδιαίτερα μαζική και αγωνιστική και έδωσε μια άλλη δυναμική στη διαδήλωση. Πιο αναλυτικά, στους δρόμους του αγώνα για τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, για την παιδεία, την υγεία, για τις περικοπές μισθών και συντάξεων, την εργασιακή εφεδρεία και τις απολύσεις, βγήκαν σήμερα οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που συμμετείχαν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και των Ομοσπονδιών και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλη την Ελλάδα. Στην Άρτα η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο, με τη συμμετοχή εργαζομένων, μαθητών των σχολείων της Άρτας, σπουδαστών του ΤΛΠΜ και του ΠΑΜΕ και ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης. Στο Εργατικό Κέντρο εκφώνησε ομιλία το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Μενέλαος Γείτονας. Στην πλατεία Αγίου Δημητρίου έγινε η ομιλία του προέδρου του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Άρτας Δημήτρη Καραγεώργου.

Δεκτές δεκατρείς προτάσεις της Περιφέρειας για νέα τμήματα στα Δημόσια Ι.Ε.Κ.


Δεκατρείς προτάσεις που είχε καταθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου, δια του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Κολόκα, για τη λειτουργία νέων τμημάτων – ειδικοτήτων στα δημόσια Ι.Ε.Κ. της Ηπείρου, έκανε δεκτές η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης. Σύμφωνα με το έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης κ. Ευθυμίου Μπάκα, τα νέα τμήματα θα λειτουργήσουν, εφόσον υπάρξει επαρκής αριθμός καταρτιζομένων.Τα τμήματα – ειδικότητες κατά Νομό είναι τα εξής:
Άρτα: 1. Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών με Ειδικές Ανάγκες 2. Ειδικός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου. 3. Εκκλησιαστική και Πολιτιστική Κατάρτιση.
Θεσπρωτία: 1. Ειδικός Φοροτεχνικού Γραφείου. 2. Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφαλείας. 3.Βοηθός Φυσικοθεραπευτή – Υπάλληλος Εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας.
Ιωάννινα: 1. Τεχνικός σχεδίασης και Ανάπτυξης Ιστοσελίδων. 2. Ειδικός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου. 3. Συνοδός Βουνού. 4. Τεχνικός κινητής τηλεφωνίας και τηλεπικοινωνιών.
Πρέβεζα: 1. Τεχνικός μηχανών θαλάσσης και σκαφών αναψυχής 2. Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και τροφοδοσίας 3. Νοσηλευτικής χειρουργείου.
Συνολικά από την Περιφέρεια είχαν προταθεί 25 τμήματα – ειδικότητες. Για όσα δεν επιλέχτηκαν θα υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με την Γ.Γ.Δ.Μ., προκειμένου να ενταχθούν στα προγράμματα των επομένων εξαμήνων.

Σε οικονομικό αδιέξοδο ο Δήμος Ηγουμενίτσας λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Σε δεινή οικονομική θέση έχει περιέλθει ο Δήμος Ηγουμενίτσας λόγω χρεών. Την κατάσταση επιβάρυνε και η άρνηση του δημοτικού συμβουλίου καθώς δεν ενέκρινε την πρόταση της δημοτικής αρχής για τη σύναψη δανείου ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ. Βασικός στόχος ήταν να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές που βαραίνουν τον δήμο και περιπλέκουν περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση.Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας πως «τα οικονομικά βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και ο δήμος θα κινδυνεύσει με λουκέτο αν δεν εξασφαλίσει χρήματα».Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Τσώλης εισηγήθηκε κατά τη συνεδρίαση, όπως και στην Οικονομική Επιτροπή, τη λήψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διάρκειας δέκα ετών, με επιτόκιο 6,02%.Την πρόταση υπερψήφισαν η πλειοψηφία και ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Βαλάκος από την παράταξη του Βασίλη Γιόγιακα, όμως οι ψήφοι αυτές δεν ήταν αρκετές για τη λήψη απόφασης, καθώς απαιτούνταν διευρυμένη πλειοψηφία.Η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τη νομιμότητα σύναψης δανείου για την εξόφληση χρεών από οφειλές της δημοτικής επιχείρησης.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Απαράδεκτη και προσβλητική για τους Ηπειρώτες η απάντηση του Γ.Μαγκριώτη

Σε κοινή δήλωσή τους προέβησαν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κύριοι Σταύρος Καλογιάννης, Κων/νος Παπασιώζος και Δημήτρης Τσουμάνης, σχετικά με την απάντηση του Υφυπουργού Υποδομών, σύμφωνα με την οποία για την διακοπή εργασιών στον ανισόπεδο κόμβο Άρτας ευθύνεται η Νέα Δημοκρατία! Ειδικότερα ο Υφυπουργός αναφέρει στην απάντησή του προς τους τρεις Βουλευτές ότι «…οι αστοχίες της προηγούμενης Κυβέρνησης οδήγησαν το έργο σε τετραετή καθυστέρηση»!Στη δήλωσή τους αναφέρουν:«Είχαμε ερωτήσει τον Υπουργό Υποδομών για ποιόν λόγο σταμάτησαν οι εργασίες στον κόμβο της Άρτας, που αποτελεί κομμάτι της Ιόνιας οδού.Η απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού είναι απαράδεκτη. Ακολουθεί για μία ακόμα φορά την γνωστή του τακτική, να επιρρίπτει μονίμως στη Νέα Δημοκρατία την ευθύνη για ο,τιδήποτε κακό συμβαίνει στο Υπουργείο του την τελευταία διετία.Υπενθυμίζουμε όμως ότι:Απαντώντας σε παλαιότερη Ερώτησή μας, με το έγγραφο υπ’ αρ. πρωτ. 1020 στις 22.06.2010, ο Υφυπουργός μας πληροφορούσε ότι: «Το έργο «Ιόνια Οδός, Τμήμα Άγιος Δημήτριος – Σελλάδες της Παράκαμψης Άρτας – Φιλιππιάδας, έχει ολοκληρωθεί, εκτός από τον ανισόπεδο κόμβο της Άρτας, ο οποίος προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους», δηλαδή το 2010!Απαντώντας σε επόμενη Ερώτησή μας, με το έγγραφο υπ’ αρ. πρωτ. 2060 στις 14.01.2011 δήλωνε: «Η προσωρινή σύνδεση του άξονα Αντιρρίου – Ιωαννίνων με το τμήμα Αγ. Δημήτριος – Φιλιππιάδα μέσω ισόπεδου κόμβου, δεν κατέστη δυνατόν να γίνει πριν τις εορτές των Χριστουγέννων, λόγω καθυστέρησης της ηλεκτροδότησης του έργο από τη ΔΕΗ, και αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τέλους Ιανουαρίου του 2011»!Στις 11 Μαρτίου του 2011, σε επίσκεψή του στην Άρτα, ο Υφυπουργός δήλωνε: «…συνεχίζουμε τις εργασίες για την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού»!Βρισκόμαστε στα μέσα του φθινοπώρου 2011, τα έργα στον ανισόπεδο κόμβο έχουν σταματήσει εδώ και ένα δίμηνο και σήμερα ο Υφυπουργός θεωρεί υπεύθυνη τη Νέα Δημοκρατία!Δηλώνουμε ότι είναι απαράδεκτη και προσβλητική για τη νοημοσύνη των Ηπειρωτών η απάντηση του Υφυπουργού κ. Μαγκριώτη. Η σημερινή Κυβέρνηση εισήλθε ήδη στον τρίτο της χρόνο. Δυστυχώς για τον τόπο και τους συμπολίτες μας η πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών χαρακτηρίζεται από έλλειψη γνώσης του αντικειμένου, από αλαζονεία και από πλήρη αναξιοπιστία.Ας αφήσουν τις προκλητικές δηλώσεις και ας ασχοληθούν επιτέλους με το αντικείμενό τους, εάν μπορούν. Εάν δεν μπορούν, όπως απέδειξαν στα δύο χρόνια της θητείας τους, ας παραιτηθούν.Ο τόπος δεν αντέχει πλέον τέτοια πολιτική ανικανότητα!»

Σύλληψη καταζητούμενου αλλοδαπού στην Κακαβιά

Στην Κακαβιά Ιωαννίνων εντοπίστηκε στην προσπάθειά του να εισέλθει σε ελληνικό έδαφος ένας ακόμη καταζητούμενος Αλβανός, για τον οποίο εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις βελγικές αρχές.Ο 30χρονος αλλοδαπός κατηγορείται για αδικήματα τα οποία είχαν διαπραχθεί στο Βέλγιο το 2010, σχετικά με απόπειρα κλοπής, σύσταση συμμορίας και παράνομη οπλοχρησία.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία έκδοσής του στο Βέλγιο.

Απάντηση Κώστα Κατσανάκη στην Επιτροπή Αγώνα για το εργοστάσιο


Εμμέσως, πλην σαφώς, ο δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης αμφισβητεί τα περί «αστοχιών» της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης για την χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, όπως διατυπώθηκαν δημόσια από την Επιτροπή Αγώνα και προτρέπει τους επιστήμονες οι οποίοι κατέληξαν στο να βγάλουν... άχρηστη την δουλειά της μελετητικής ομάδας, να καταθέσουν γραπτώς και με την υπογραφή τους όλα τα στοιχεία που επικαλούνται, προκειμένου να απαντηθούν.Τον «δωδεκάλογο» όπως τον ονόμασε η Επιτροπή.Ο ίδιος είχε προχθές στην Αθήνα δίωρη συνάντηση με τους μελετητές και συζήτησε όλες τις παραμέτρους και τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν, σημειώνοντας ότι οι απαντήσεις που έλαβε τον καλύπτουν.Πάντως η τελική αξιολόγηση και απόφαση τόσο της δημοτικής αρχής, όσο και του δημοτικού συμβουλίου και των κατοίκων, θα γίνει μέσα από τη σύνταξη της οριστικής μελέτης χωροθέτησης, αφού θα γνωμοδοτήσουν εκ νέου οι αρμόδιες υπηρεσίες.Τότε θα αποδειχτεί πλήρως αν η προτεινόμενη περιοχή δεν ενδείκνυται λόγω κατολισθητικών φαινόμενων, σεισμικότητας και στατικότητας, ή αν υπάρχει δάσος και ιδιωτικές εκτάσεις, ή ακόμη αν η χάραξη του σιδηρόδρομου είναι όντως τόσο κοντά. Πάντως κοντά στην αρχαία Δωδώνη δεν βρίσκεται η θέση, όπως υποστήριξε η Επιτροπή, θέλοντας να ενισχύσει τα επιχειρήματα της κατά του εργοστασίου.Επιπλέον ο δήμαρχος Δωδώνης τονίζει ότι πρώτος ο ίδιος έθεσε σειρά ζητημάτων και όρων που πρέπει να τηρηθούν και άπτονται και των αδειοδοτήσεων και των άλλων παραμέτρων της προτεινόμενης έκτασης και σε καμιά περίπτωση δεν θα κάνει ... εκπτώσεις. Το ίδιο και το είδος της μονάδας που θα φιλοξενηθεί, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην περιοχή.Η ανάθεση της σύνταξης οριστικής μελέτης είναι θέμα χρόνου και μέχρι να δοθούν οι αδειοδοτήσεις θα περάσουν αρκετοί μήνες.Ο κ. Κατσανάκης δηλώνει ανοιχτός στο διάλογο και σε προτάσεις που θα αναδείξουν τυχόν προβλήματα και ελλείψεις στην προμελέτη, ουδείς αλάνθαστος, όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά ξεκαθαρίζει ότι αφορισμοί και στείρες αντιδράσεις κατά της μονάδας, δεν μπορούν να συζητηθούν.«Θα επιθυμούσα όσοι έχουν συντάξει κείμενο με τις υπογραφές τους, ως επιστημονική ομάδα να το ξαναδούν, μια δεύτερη ανάγνωση για όσα υποστηρίζουν, προκειμένου να μην τρωθεί η επιστημονική τους ιδιότητα, όντες μάλιστα δημότες του δήμου Δωδώνης», δήλωσε ο κ. Κατσανάκης, εννοώντας ότι είναι άλλο μια Επιτροπή Αγώνα να επικαλείται τοπικούς επιστήμονες σε μια ανακοίνωση της ή σε μια εκδήλωση κι άλλο οι ίδιοι να υπογράψουν ένα κείμενο με ...αστοχίες και να συμπεραίνει η Επιτροπή ότι είναι ... άχρηστη η προμελέτη.Η αντιπαραβολή των απόψεων των επιστημόνων της περιοχής και αυτών της μελετητικής ομάδας θα έδινε απαντήσεις σε πολλά από τα ζητήματα που θίγονται.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αργό, σκληρό, αδιέξοδο χρεωκοπημένο βασανιστήριο

Του Νίκου Κοτζιά

Η πολιτική σκηνή, η τρόικα, οι δανειστές, ιδιαίτερα η κυβέρνηση, βασανίζουν στην κυριολεξία τον Ελληνικό λαό. Κάθε δύο με τρεις ημέρες η κυβέρνηση λέει κάτι άλλο και σωρεύει καινούργια άδικα μέτρα. Η ίδια δεν έχει σχέδιο για να πορευτεί ή έστω να το διαπραγματευτεί. Ταυτόχρονα, συνειδητά προσπαθεί να συσκοτίσει την πραγματικότητα. Από την άλλη, η τρόικα μας έχει βάλει σε «ένα παιχνίδι τριμήνου». Κάθε τρεις μήνες αποφασίζει αν η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση του δανείου. Κάθε φορά επί δύο μήνες πριν αυτή δοθεί κινδυνολογεί, προκαλεί, καταστροφολογεί. Από πίσω της βαράνε τα τύμπανα υποστήριξης οι υπουργοί της κυβέρνησης και διάφοροι έλληνες επίσημοι στους οργανισμούς του εξωτερικού. Κατόπιν οι δόσεις δίνονται, αλλά στο ενδιάμεσο η ελληνική αγορά και η κοινωνία έχουν γίνει σμπαράλια και η ατμόσφαιρα μελαγχολίας και κατάθλιψης έχει εξαπλωθεί παντού.Η τρόικα βρίσκει και τα κάνει. Πιέζει την κυβέρνηση σε όποιο τυχόν ζήτημα δεν έχει συμφωνήσει μαζί της, πράγμα, βέβαια, που σπάνια συμβαίνει. Κατόπιν από κοινού σχεδιάζουν πώς θα εκβιάσουν την ελληνική κοινωνία. Πώς θα αυξήσουν τα αισθήματα φόβου και απελπισίας ώστε να περάσουν σωρηδόν μέτρα. Μέτρα που στο πρόσφατο παρελθόν δεν θα μπορούσε να έχει περάσει ούτε ένα από αυτά. Βέβαια, στην παρούσα συγκυρία, δημιουργούνται για τους δύο παίκτες που μας εκβιάζουν ορισμένα προβλήματα. H τρόικα, επί παραδείγματι, επιβάλλει τα μέτρα που επιθυμεί. Αλλά η κατάσταση του ασθενή χειροτερεύει. Το αποτέλεσμα είναι, ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει κατασκευάσει μέχρι να έρθει η στιγμή της ελεγχόμενης και στοχευμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας, κινδυνεύει σοβαρά. Αυτό αυξάνει τους συστημικούς κινδύνους για τους «πελάτες της» τρόικας και πιθανόν το όλο χρονοδιάγραμμα να συντομευτεί. Από το 2013 στο 2012. Από την άλλη, η κυβέρνηση προκειμένου να περάσει τα μέτρα της, ρίχνει κάθε φορά και μια δόση πανικού. Έτσι ναι μεν τα επιβάλλει, αλλά η ατμόσφαιρα στην ελληνική κοινωνία και οι δείκτες στην οικονομία χειροτερεύουν. Αποτέλεσμα να προκαλεί συνεχείς φόβους στους πολίτες. Εκείνοι να μην καταναλώνουν παρά το ελάχιστο αναγκαίο. Να σηκώνουν ότι λεφτά έχουν από τις τράπεζες. Ετσι αυξάνονται οι προϋποθέσεις χρεοκοπίας.Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί και μια δεύτερη μέθοδο. Μόλις περνάει τα μέτρα κατόπιν παριστάνει την επιτυχούσα και διαβεβαιώνει τον λαό ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν καινούργια. Αυτό άρχισε ήδη από τις 29.9.2010, όταν μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στη συνέντευξη που ακολούθησε, ο Γ.Παπανδρέου βεβαίωσε ότι ουδείς «ζητά νέα μέτρα»…

Το γιοφύρι της Πλάκας δεν μπορεί να περιμένει

Γράφει ο Κώστας Μπατσής
Απροστάτευτο στον επερχόμενο χειμώνα και τα ορμητικά νερά του Αράχθου παραμένει το αξιοθαύμαστο μονότοξο γιοφύρι της Πλάκας, καμάρι της περιοχής και ολοκλήρου της Ηπείρου, μοναδικό σε όλα τα βαλκάνια.Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο υπογράφων, αντάμα με τον εργολάβο οικοδομών κ. Χρήστο Φούκα, διαπιστώσαμε πως το δεξιό υπόβαθρο του γιοφυριού, όπως το αντικρίζουμε από τη γέφυρα Μπέλεϊ, έχει υποστεί μεγάλη διάβρωση τόσο σε βάθος όσο και σε μήκος. Δημοσιοποιήσαμε άμεσα το πρόβλημα και η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των αρμοδίων υπήρξε, ομολογουμένως, άμεσο και από τις εντεταλμένες υπηρεσίες και από την Περιφέρεια Ηπείρου.Οι διαπιστώσεις μας επιβεβαιώθηκαν στο έπακρο και από μηχανικό της Περιφέρειας, ο οποίος διέγνωσε πως το θέμα χρήζει ταχείας αντιμετώπισης γιατί ο κίνδυνος κατάρρευσης του γιοφυριού είναι ορατός και μεγάλος και μπορεί να επέλθει ανά πάσα στιγμή. Με την πρώτη μεγάλη κατεβασιά του Αράχθου ή από έναν μικρό τοπικό σεισμό, σημειώνουμε εμείς.Σύμφωνα με πληροφορίες μας υπήρξε επείγουσα μελέτη για αντιμετώπιση του προβλήματος και τη σωτηρία του γιοφυριού. Η μελέτη και τα συμπεράσματα προστέθηκαν σε παλαιότερη, ο προϋπολογισμός της οποίας ανέρχονταν στα 900.000 ευρώ. Με τα νέα δεδομένα ο προϋπολογισμός συνολικής αποκατάστασης του γιοφυριού ανήλθε στο 1.250.000 ευρώ κατ΄εκτίμηση.Το ποσό αυτό για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της χώρας μας, αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι εμφανώς υπεράνω των δυνατοτήτων μας, αναλογιζόμαστε κι εμείς. Άρα δύσκολο ή και ακατόρθωτο να εξοικονομηθεί και διατεθεί για τη σωτηρία του γιοφυριού.Γι΄ αυτό κι εμείς προτείνουμε κάτι πιο απλό και οικονομικότερο. Να γίνει πάραυτα εκτροπή της ροής του ποταμού στο διαβρωθέν υπόβαθρο, πασάλωση με σιδερένιους δοκούς του περίγυρου του βάθρου, άντληση των λιμναζόντων υδάτων και στεγανοποίηση με τσιμέντο ταχείας πήξεως ή με όποιο άλλο υλικό κρίνουν καταλληλότερο οι εμπειρογνώμονες. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι παραπομπή του στις… καλένδες. Και με μικρό κόστος, το οποίο θ΄ανέλθει κατ΄οικονομίαν στο ύψος των 50-60.000 ευρώ το ανώτερο.Για τη σωτηρία του γιοφυριού, στολίδι μοναδικό της περιοχής μας, που έλκει ημεδαπούς, αλλοδαπούς και μελετητές απευθύνουμε έκκληση προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, αξιότιμον κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Κι ευελπιστούμε πως θ΄ανταποκριθεί όπως αποδεδειγμένα έπραξε και στο παρελθόν, δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία και για άλλα προβλήματα που ταλάνιζαν την περιοχή μας.Το σημείωμα αυτό δεν απευθύνεται μόνο προς την Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και προς το Υπουργείο Πολιτισμού, το καθ΄ύλην αρμόδιο για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κι ελπίζουμε εκεί… ν΄ακούει κάποιος. Όχι τίποτε άλλο αλλά για να μη χυθούν και πάλι κροκοδείλια δάκρυα, όπως έγινε στην περίπτωση της κατάρρευσης του άλλου περίφημου γιοφυριού, αυτό του Καβαλάρη. στα Ζαγοροχώρια, για τη σωτηρία του οποίου το υπουργείο επέδειξε εγκληματική ολιγωρία και αδιαφορία που οδήγησαν στην καταστροφή του.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη στην Άρτα


Την Πέμπτη 06/10 η Ηρώ Διώτη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στην Άρτα. Αναλυτικά το πρόγραμμά της έχει ως εξής:
12:00 μμ Συνάντηση με τους εργαζόμενους του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας και με την εκπροσώπηση της Διοίκησης του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού
1:00 μμ Συνέντευξή Τύπου στο Ξενοδοχείο Κρόνος
5:30 μμ Συνάντηση με εκπροσώπους χοιροτρόφων και κτηνοτρόφων και άλλων παραγωγικών φορέων στο Ξενοδ. Κρόνος
7:00 μμ Ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση στον Άγιο Σπυρίδωνα Άρτας για τα αγροτικά θέματα και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Εκδήλωση για την οικονομία από τη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων


Η Ν.Ο.Δ.Ε. Ιωαννίνων διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Η οικονομική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη διέξοδο από την κρίση».Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7/10 στις 20:00 μ.μ. με κεντρικό ομιλητή τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της ΝΔ κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Με αντίτιμο διέλευσης 2 ευρώ τα διόδια στην Εγνατία Οδό

Μέσα στο προσεχές δίμηνο τίθενται σε λειτουργία πέντε νέοι σταθμοί διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας Oδού. Οι τέσσερις εξ αυτών πρόκειται να λειτουργήσουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Το κόστος διέλευσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα θα είναι ίδιο σε όλους τους σταθμούς και θα ανέρχεται στα 2 ευρώ. Στην τιμή αυτή θα μειωθεί και το κόστος διέλευσης από τον σταθμό στον Πολύμυλο Κοζάνης, τον μοναδικό που βρίσκεται σε λειτουργία και στον οποίο οι οδηγοί πληρώνουν σήμερα 2,80 ευρώ. Αντιθέτως θα παραμείνει στα 2,40 ευρώ η τιμή στα διόδια των Μαλγάρων (ήταν 2,80 έως τις αρχές Σεπτεμβρίου), τα οποία θα ενταχθούν στο δίκτυο διοδίων της Εγνατίας Oδού, στο οποίο σε πλήρη ανάπτυξη θα λειτουργούν δεκατρείς σταθμοί. Από τους τέσσερις νέους σταθμούς που θα τεθούν σε λειτουργία το προσεχές δεκαπενθήμερο οι δύο βρίσκονται δυτικά της Θεσσαλονίκης και οι δύο ανατολικά. Ειδικότερα πρόκειται να λειτουργήσουν διόδια στη θέση Τύρια, στα όρια Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, στο Μαλακάσι μεταξύ Μετσόβου και Γρεβενών, στην περιοχή της Βόλβης και στον Iασμο μεταξύ Ξάνθης και Κομοτηνής. Ο πέμπτος σταθμός, ο οποίος θα λειτουργήσει έως το τέλος του έτους, βρίσκεται στον κόμβο Μουσθένης, στο Παγγαίο.Με τη λειτουργία των διοδίων θα συντηρηθεί η Εγνατία Oδός, που ετησίως κοστίζει 70 εκατ. ευρώ, ενώ θα αποπληρωθεί παράλληλα και το δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ που είχε συναφθεί επί κυβερνήσεως Ν.Δ. για την ολοκλήρωση του δρόμου με ιδιωτικές τράπεζες (Πειραιώς, Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), με υποθήκη τα διόδια.Σημειώνεται ότι τη συντήρηση της Εγνατίας Oδού, καθώς και τη λειτουργία δύο σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών σε Ηγουμενίτσα και Θράκη, έχει αναλάβει από πέρυσι η ΑΕΓΕΚ με συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας, συνολικού ύψους 110 εκατ. ευρώ

«Ξεμπλοκάρει» το έργο της χωματερής


Η σύμβαση για το έργο της αποκατάστασης της χωματερής της Δουρούτης μεταξύ της αναδόχου εταιρίας και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ) μπορεί να υπογράφηκε με πανηγυρικό τρόπο τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά μέχρι σήμερα ο εργολάβος δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική εργασία.Κι αυτό επειδή η εταιρία ζήτησε περισσότερα χρήματα για να εκτελέσει το έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), εκτιμώντας ότι απαιτούνται παρεμβάσεις που δεν προβλέπονται στη μελέτη. Μετά από μήνες συζητήσεων και αναμονής, το θέμα έκλεισε μόλις προχτές, σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της εταιρίας, της ΔΕΥΑΙ, της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Ηπείρου και του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη. Η εταιρία συμφώνησε να συνεχίσει το έργο, υποχωρώντας από την αξίωσή της για επιπρόσθετη χρηματοδότηση -συγκεκριμένα 700.000 ευρώ.Επί μήνες οι εμπλεκόμενοι φορείς –ΔΕΥΑΙ και Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου- προσπαθούσαν να βγάλουν άκρη και κυρίως προσπαθούσαν να δουν κατά πόσο «στέκουν» οι ισχυρισμοί της εταιρίας. Επί της ουσίας του ζητήματος, η εταιρία υποστήριζε ότι για την αποκατάσταση της χωματερής απαιτείται ως υλικό επικάλυψης διαφορετικό από αυτό που προτείνει η μελέτη.Ο διαγωνισμός για το έργο της αποκατάστασης της χωματερής έγινε πέρσι τον Σεπτέμβριο. Από αυτόν αναδείχθηκε εργολάβος η «Ηλέκτωρ Α.Ε.», θυγατρική εταιρία του «Άκτορα» δίνοντας έκπτωση 61%! Ο συ¬νολικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 7,78 εκατ. ευρώ. Από την αρχή υπήρξε προβληματισμός για τη μεγάλη έκπτωση –ένας προβληματισμός που επεκτείνεται και σε άλλα έργα-, ο οποίος ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο εξαιτίας της εμπλοκής που υπήρξε τους τελευταίους μήνες. Σημειωτέον ότι η καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών δεν σχετίζεται με τη μη λειτουργία τόσο καιρό του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο Ελληνικό, καθώς μπορούσαν να γίνουν εργασίες σε τμήμα της χωματερής που δεν χρησιμοποιείται για εναπόθεση σκουπιδιών.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Νέο Δ.Σ. στο Κέντρο Πρόληψης "Αριάδνη"


Τα Κέντρα Πρόληψης, οφείλουν να αναβαθμιστούν ως δομές δημόσιου χαρακτήρα, μιας και οι δύσκολοι καιροί στους οποίους ζούμε,αυξάνουν κατακόρυφα τις ανάγκες των πολιτών για υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας και πρόληψης των εξαρτήσεων.Το πρόβλημα πλήττει κυρίως την νεολαία και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πολίτες κάτω από το όριο της φτώχειας, ανέργους, επισφαλώς εργαζόμενους, μετανάστες), η καθημερινότητα των οποίων συγκεντρώνει τα πλέον ψυχοπιεστικά χαρακτηριστικά.Στα πλαίσια αυτά,οι φορείς της Θεσπρωτίας (Δήμοι-Περιφέρεια-Μητρόπολη-Εμπορικός Σύλλογος-Δικηγορικός Σύλλογος)ενώνουν τις δυνάμεις τους,προκειμένου να εξασφαλίσουν την βιώσιμη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης Ναρκωτικών Θεσπρωτίας "Αριάδνη".Έτσι,μετά από συναντήσεις των εκπροσώπων των τοπικών φορέων,εκλέχτηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Κέντρο Πρόληψης.Νέα Πρόεδρος του Κέντρου είναι πλέον η Τίνα Μπότσαρη, Ιατρός Μικροβιολόγος-Βιοπαθολόγος,δημοτική σύμβουλος του Δήμου Ηγουμενίτσα.Αντιπροεδρος αναλαμβάνει ο πατήρ Καλταμανίδης Στάθης(Μητρόπολη Παραμυθιάς),γραμματέας ο κ. Δηλαβέρης Αναστάσιος(Περιφέρεια Ηπείρου),Ταμείας ο κ. Τσίρης Νικήτας(Ιατρικός Σύλλογος) και μέλη οι κ.κ. Νικολαίδου Ελένη(Δήμος Φιλιατών),Μανδέλας Σπύρος(Δικηγορικός Σύλλογος), και ο πρώην δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ανδρέας Νταής,ως εκπρόσωπος του Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ο ΕΦΕΤ αποσύρει επικίνδυνο εμφαλιωμένο νερό από την Άρτα!


Την άμεση απόσυρση φυσικού μεταλλικού νερού στο οποίο ανιχνεύτηκε υψηλή συγκέντρωση βρωμικών ιόντων, διέταξε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ΕΦΕΤ , και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, στο πλαίσιο έλεγχου στα εμφιαλωμένα νερά.Πρόκειται για φυσικό μεταλλικό νερό, με εμπορική επωνυμία «Πηγές Κωστηλάτας στην Ήπειρο» 1,5 λ, με αριθμό παρτίδας LOT 171201117:03 και ημερομηνία λήξης 20-6-12, το οποίο εμφιαλώνεται από την επιχείρηση «Πηγές Κωστηλάτας Α.Ε. - Eurowaterland», Κρυστάλλη 20, Aρτα.H εταιρεία προχώρησε σε προληπτική απόσυρση όλων των αριθμών παρτίδων του παραχθέντος προϊόντος.Οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους το προϊόν, ανεξαρτήτως παρτίδας, καλούνται να μην το καταναλώσουν.

Αγώνας σε δύο μέτωπα για την αποτροπή πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ

Ενίσχυση του αγώνα για την διατήρηση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ ζητούν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και οι Κτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί της Ηπείρου.Το αίτημα αυτό εκφράστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη των εκπροσώπων των συνεταιρισμών, όπου επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά η αποφασιστικότητά τους για τη διατήρηση του ηπειρώτικου χαρακτήρα της γαλακτοβιομηχανίας.Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μία μέρα μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος να προσλάβει σύμβουλο για την έναρξη των διαδικασιών πώλησης της συμμετοχής της στη γαλακτοβιομηχανία.Στις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών σχολίασαν την τελευταία εξέλιξη, υπογραμμίζοντας την κινητοποίηση όλων των τοπικών φορέων στον αγώνα για τη διατήρηση της βιομηχανίας. Μάλιστα το αίτημα αυτό συμπεριλήφθηκε και στο τελικό ψήφισμα που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.Το ψήφισμα περιλαμβάνει ακόμη το αίτημα για τη διατήρηση του Συνεταιριστικού χαρακτήρα της βιομηχανίας, όπως προβλέπεται στην ιδρυτική πράξη αυτής, παραμονή της πλειοψηφίας στις ΕΑΣ μετόχους και στους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς της Ηπείρου, καθώς επίσης και της υπεραξίας της εταιρείας.Οι φορείς ζητούν ακόμη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας μέσα στην Ηπειρωτική ζώνη γάλακτος και παραγωγή των ποιοτικών προϊόντων με βάση το ανωτέρας ποιότητας και χαρακτηριστικών γάλα της περιοχής μας τα οποία σε αντίθετη περίπτωση και σε τυχόν εμπλοκή άλλων στην εταιρεία είναι σίγουρο ότι θα αλλοιωθούν.Ακόμη, αποφασίστηκε η συνέχιση του δικαστικού αγώνα σχετικά με την επιστροφή του 7,7% των μετοχών στις ΕΑΣ – μετόχους, και η πρόσληψη συμβούλου που θα συμβάλλει στην μεταβίβαση της εταιρείας στους φυσικούς φορείς τις ΕΑΣ - μετόχους και κατ’ επέκταση στους κτηνοτρόφους παραγωγούς.Στην παρέμβασή του αλλά και σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης υπογράμμισε πως θα πρέπει ο αγώνας να ενισχυθεί από όλους τους τοπικούς φορείς για τη διασφάλιση της γαλακτοβιομηχανίας και για τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των προϊόντων της. Βέβαια αναγνώρισε το κόστος αυτού του αγώνα, κυρίως στο δικαστικό κομμάτι για την επιστροφή του 7,7% των μετοχών. Μάλιστα αποφασίστηκε να ζητηθεί η συμβολή όλων των φορέων για την ενίσχυση αυτής της προσπάθειας.

Σε κινητοποίηση
οι εργαζόμενοι

Εν τω μεταξύ, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, συμμετέχοντας στην πορεία που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Παράλληλα σήμερα δεν θα παραλάβουν γάλα στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων της βιομηχανίας Χρήστο Γεωργίου, η σημερινή κινητοποίηση έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και αφορά την πρόσληψη συμβούλου από την ΑΤΕ για την πώληση του μεριδίου της στη γαλακτοβιομηχανία. Πρόκειται για ένα μέσο να δείξουν την αποφασιστικότητά τους ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της βιομηχανίας. Ακόμη, κάλεσε τους τοπικούς φορείς να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας που θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ