Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ:«Οι κυβερνώντες να κατανείμουν δίκαια τα βάρη»


Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών.3 Οκτώβρη 1943. Όταν οι Γερμανοί αποχώρησαν από τους Λιγκιάδες ο απολογισμός ήταν φρικτός: 92 νεκροί, μεταξύ των οποίων 34 παιδιά ηλικίας 6 μηνών ως 11 ετών. Πλήρως κατεστραμμένα από τις φωτιές 43 σπίτια και 57 αποθήκες, στάβλοι και καλύβες.Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση που έγινε και ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου, ο οποίος αναφέρθηκε στο βαθύτερο νόημα του ολοκαυτώματος.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με προσκλητήριο νεκρών και τον Εθνικό Ύμνο.Στην δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Είναι αλήθεια ότι αυτή η ιστορική βαρβαρότητα και εγκληματικότητα, άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στην Ευρωπαική ιστορία και τον Ευρωπαικό πολιτισμό. Η Ελλάδα έδωσε πολλούς νεκρούς και πολλά ερείπια στον αγώνα για να απαλλαγεί από το χιτλερικό άγος, για να απαλλαγεί η Ευρώπη από το χιτλερικό άγος, κάτι που δεν πρέπει να ξεχνούν οι εταίροι μας στην Κοινότητα.Σήμερα ο Ελληνικός λαός αγωνίζεται, δίνει μία άλλη μάχη, πολύ σκληρή για την επιβίωσή του. Οι κυβερνώντες πρέπει να δείξουν μεγάλη κατανόηση, πρέπει δίκαια να κατανείμουν τα βάρη, δεν μπορεί να πέσουν στους ασθενέστερους. Χρειάζεται αυτή τη μάχη να τη δώσουμε όλοι μαζί για να την κερδίσουμε και πιστεύω ότι θα την κερδίσουμε»

ΠΑΣ Γιάννινα - Κέρκυρα 2-1


Η ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα πέτυχε μία νίκη παραμονής, αφού κέρδισε με 2-1 την Κέρκυραομάδαμε την οποία θα παλέψουν για την παραμονή τους στην Superleague.Πλέον ο "Άγιαξ" έχει φτάσει τους 8 βαθμούς σε πέντε παιχνίδια και την επόμενη αγωνιστική έχει την ευκαιρία με νίκη επί του Πανιώνιου εντός να ξεφύγει οριστικά από τις τελευταίες θέσεις.
ΠΑΣ Γιάννινα (Ντεμόλ): Κηπουρός, Πάντος, Μπουζίντ, Λίλα, Τζημόπουλος, Κυριάκος, Ντε Βισέντι (Βίλα 46'), Γεωργίου, Μπεσέρα (Κουέβας 62'), Μπακαγιόκο (Κειτά 72').
Κέρκυρα (Μπάντοβιτς): Γκαλίνοβιτς, Σακελλαρίου (Κοντοδήμος 61'), Βέντζελ, Καλαντζής, Γιάντσης (Ιωνάννου 59'), Λαμπρόπουλος, Μαϊστόροβιτς, Μαζνόφ, Γκουστάβο, Οσμάν, Λόβιν (Μετίν 70').

Το "άγνωστο" Ζάλογγο, η ιερά Μονή Σέλτσου στην ορεινή Άρτα

Μνημείο της ορθοδοξίας και ιερός τόπος θυσίας των Σουλιωτών το 1804, η Μονή Σέλτσου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου στέκει ατάραχος μάρτυρας της Ιστορίας, στους ανοιχτούς ορίζοντες των ακατέργαστων βουνών, στο χείλος του βαράθρου Νεγκόζι, ανάμεσα στα Άγραφα και τα Φρούσια όρη, στον ορεινό Δήμο Γ. Καραϊσκάκη, στην Άρτα.

Η θυσία των Σουλιωτών στη Μονή Σέλτσου
Όταν με τη συνθήκη της 12ης Δεκεμβρίου του 1803, το Σούλι παραδόθηκε στον Αλή-Πασά, οι Σουλιώτες άρχισαν να εγκαταλείπουν τον τόπο τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους. Με αρχηγούς τον Κίτσο και Νότη Μπότσαρη, 1148 Σουλιώτες, τα Χριστούγεννα του 1803, έφτασαν στη μονή του Σέλτσου, που λόγω της τοποθεσίας της αποτελούσε ένα φυσικό οχυρό. Είκοσι ημέρες αργότερα, στις 12 Γενάρη του 1804, άρχισε η στενή πολιορκία τους από 8000 στρατιώτες του Αλή-Πασά. Με σοβαρές απώλειες στο εχθρικό στράτευμα, οι Σουλιώτες κατάφεραν να τους αποκρούσουν. Όλο το χειμώνα έμειναν αποκλεισμένοι στο Σέλτσο, με λιγοστά τρόφιμα και πολεμοφόδια, που τους προμήθευαν κρυφά οι κάτοικοι των γύρω περιοχών του Λιασκοβου και της Βρεστένιτσας.Στις 20 Απριλίου, ο Αλή-Πασάς με σύμμαχο την προδοσία, ετοιμάζει σφοδρή επίθεση εναντίων των εξαντλημένων και εξουθενωμένων από την 4μηνη πολιορκία σουλιωτών. Η μάχη ήταν άνιση. Οι Τούρκοι, αφού εξουδετέρωσαν την αντίσταση στα φυλάκια, μπήκαν στο μοναστήρι. Άλλοι σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, ενώ 250 γυναικόπαιδα, για να μην πέσουν στα χεριά των εχθρών, έστησαν ένα νέο μεγαλύτερο Ζάλογγο. Εκείνη την ημέρα, οι ιστορικοί αναφέρουν ότι χάθηκαν τρεις γενιές Μποτσαραίων. Ο Νότης Μπότσαρης αιχμαλωτίστηκε τραυματισμένος, ενώ ο Κίτσος, μαζί με τον 13χρονο Μάρκο και 10 Σουλιώτες, γλίτωσαν της σφαγής μέσα σε μια σπηλιά.