Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011

Νεκρός κυνηγός από πτώση σε χαράδρα στο Σκαμνέλι

Σε χαράδρα 120 μέτρων έπεσαν σήμερα το πρωί με το αυτοκίνητο τους δύο κυνηγοί, στο Σκαμνέλι του Δήμου Ζαγορίου Ιωαννίνων.Ο ένας εκ των δύο κυνηγών ανασύρθηκε νεκρός από το αυτοκίνητο ενώ τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο στα Γιάννενα ο δεύτερος.Το αυτοκίνητο έπεσε στο γκρεμό όταν από άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος, το οποίο έσερνε τρέιλερ.Σύμφωνα με πληροφορίες ο οδηγός ενός άλλου αυτοκινήτου ειδοποίησε τις αρχές και επί τόπου έφτασαν άντρες της 5ης ΕΜΑΚ Ιωαννίνων που απεγκλώβισαν τους δύο κυνηγούς.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Σύντομα θα βιώσουμε την ανάκαμψη»


Το ενδιαφέρον του Κατάρ για επενδύσεις στην Ελλάδα, ειδικότερα για τις αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, στον τουρισμό αλλά και για την ανάπτυξη του Ελληνικού επανέλαβε στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο εμίρης του πλούσιου αραβικού κράτους, Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, κατά την διάρκεια της συνάντησης, που είχαν το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, με την συμμετοχή και του υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου.Αφορμή για την συνάντηση στάθηκε η επενδυτική συμφωνία στην οποία προχωρά το Κατάρ στην Ελλάδα, ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» που εκμεταλλεύονται τα Μεταλλεία Χαλκιδικής, με την ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται να δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη επένδυση γίνεται ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο Οικονομικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Κατάρ που υπέγραψαν οι κ. Παπανδρέου και Αλ Θάνι, πέρσι το Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη.Ο Εμίρης του Κατάρ συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό του αραβικού κράτους και υπουργό Εξωτερικών Σεϊχη Χαμάντ Μπίν Γιασίμ Αλ Θάνι και αξιωματούχους του εμιράτου μίλησε για την «εμπιστοσύνη που αισθάνεται όταν συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση». Πρόσθεσε δε ότι «το Κατάρ δεν έχει πολιτική ατζέντα για τις επενδυτικές του δραστηριότητες» και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την διάσωση και περίθαλψη των Καταριανών αξιωματούχων στη κρίση της Λιβύης.Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαιρέτισε την επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ η οποία, επεσήμανε, δείχνει «την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών στην στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης για όφελος όλων των Ελλήνων που προωθεί η κυβέρνηση», με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί. «Επένδυση κεφαλαίων στην Ελλάδα σημαίνει επένδυση στην ίδια την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Ελληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η επενδυτική συμφωνία του Κατάρ «δείχνει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας για την Ελλάδα».Κάνοντας μια γενικότερη αναφορά στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια τόνισε ότι «έγινε κακή διαχείριση του πλούτου της χώρας και του ανθρώπινου δυναμικού της και αναδεικνύεται το πόσο σημαντικό είναι να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις για να εκμεταλλευτούμε όλοι τα πλεονεκτήματα που έχει η χώρα».«Αλλάζει η Ελλάδα και αλλάζει και το αναπτυξιακό της μοντέλο», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.Η επενδυτική συμφωνία υπογράφηκε στο περιθώριο της συνάντησης των δύο ηγετών από τον πρόεδρο της ελληνικής εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΌΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ» Δημήτρη Κούτρα και τον Πρόεδρο του Επενδυτικού Κεφαλαίου του Κατάρ, Αχμάντ Αλ Σαγιέντ.

Μικρότερο κράτος και λιγότερους φόρους ζητά με άρθρο του ο Α. Σαμαράς


Μικρότερο κράτος και λιγότεροι φόροι είναι προαπαιτούμενα για να μπει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης, τονίζει ο Αντώνης Σαμαράς σε άρθρο του που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής.

Aποσπάσματα της Επιστημονικής Μελέτης Μ.Δεκλερή για την Κενάν Μεσαρέ


Σας γνωστοποιούμε αποσπάσματα της Επιστημονικής Μελέτης που συνετάγη από το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος για την οδό Κενάν Μεσαρέ των Ιωαννίνων. Ο υπογράφων τη Μελέτη ΜΙΧΑΗΛ ΔΕΚΛΕΡΗΣ, Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας,, όπως γνωρίζετε, είναι ίσως ο πλέον αρμόδιος για να αποφανθεί επί του προκειμένου προβλήματος.«… Οι ανωτέρω ρυθμίσεις δεν απόκεινται στην διακριτική ευχέρεια της Διοικήσεως, αλλά είναι νόμω υποχρεωτικές, μόνη δε εναλλακτική λύση είναι η μετατροπή της σε οδόν ηπίας κυκλοφορίας ή και η κατάργησή της. Με άλλους λόγους, δεν είναι το συμφέρον της κυκλοφορίας που δεσπόζει εν προκειμένω, αλλά το συμφέρον και η ποιότης ζωής στην γειτνιάζουσα αστική περιοχή…».«… Διότι, ναι μεν το ΓΠΣ, εν όψει του ότι κατά νόμον συντάσσεται μετά από πλήρη μελέτη, υποκαθιστά, όπου το επιτρέπει ο νόμος, την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αυτό όμως ισχύει όταν τα προβλεπόμενα από το ΓΠΣ υλοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα από την έγκρισή του. Τούτο όμως δεν ισχύει όταν μεταξύ εγκρίσεως και εφαρμογής του παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλώ δε μάλλον όταν τα πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής μεταβληθούν ριζικά, όπως συνέβη εν προκειμένω…».«… Εν συμπεράσματι, το Επιμελητήριο φρονεί ότι δεν είναι βιώσιμη ούτε νόμιμη η σχεδίαση και λειτουργία οδών ταχείας κυκλοφορίας εντός του αστικού ιστού. Δεν πρόκειται δε για ζήτημα αστυνομεύσεως αλλά βιωσιμότητος αυτού τούτου του αστικού δικτύου οδών. Αν, εξ οιουδήποτε λόγου, αστική οδός πόλεως τινός, ως εν προκειμένω η οδός Κενάν Μεσαρέ των Ιωαννίνων, έχει εξ οιουδήποτε λόγου προσλάβει τα χαρακτηριστικά οδού ταχείας κυκλοφορίας, πάντως δεν δύναται να λειτουργεί ως τοιαύτη και τούτο πρέπει να καθίσταται ευχερώς αντιληπτόν…»

Αθήνα 20 Σεπτεμβρίου 2011
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ.
Ο Πρόεδρος, ΜΙΧΑΗΛ ΔEΚΛΕΡΗΣ, Επίτιμος Αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αυτή είναι η εν κατακλείδι αλήθεια, όπως τεκμηριώνεται, με τα αμάχητα επιχειρήματα και αναφορές στην πολυσέλιδη Επιστημονική Μελέτη για την οδό Κενάν Μεσαρέ, από το πλέον αρμόδιο και έγκυρο Επιμελητήριο της πατρίδος μας. Εμείς, αν χρειασθεί, θα αποδείξουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο του λόγου το αληθές της ως άνω Μελέτης, υπό την καθοδήγηση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και των Συνηγόρων μας, μη φειδόμενοι χρόνου και κόπου. Το πλήρες κείμενο θα το δώσουμε στη δημοσιότητα εν καιρώ. Αυτά που επαναλαμβάνουμε σήμερα, για πολλοστή φορά επί ένα και πλέον έτος, είναι:Οι μεθοδεύσεις που εφαρμόσθηκαν για την κατασκευή ενός παράνομου, με δολοφονικά χαρακτηριστικά, δρόμου είναι αδιανόητο και παράλογο να αποτελούν άλλοθι για την, με πλήρη επίγνωση των υπευθύνων, εγκληματική λειτουργία του.Η χθεσινή εικόνα στη διασταύρωση της Βελισαρίου, με την τραυματισμένη έγκυο να κείται στην άσφαλτο, δεν είναι ικανή να πείσει τους υπεύθυνους; Τι περιμένουν; Τον πρώτο νεκρό;Να σταματήσει αμέσως η παράνομη, βάρβαρη καταπάτηση των δικαιωμάτων κατοίκων και χρηστών της Κενάν Μεσαρέ. Να γίνει σεβαστό το δικαίωμα μη έκθεσης σε θανάσιμο κίνδυνο των παιδιών μας και των πολλών εκατοντάδων μικρών μαθητών που καθημερινά υποβάλλονται σε ανήκουστη δοκιμασία. Να αρθεί αμέσως η παράνομη, βίαιη διχοτόμηση και καθολική απαξίωση της περιοχής μας.Οι υπεύθυνοι να αρθούν, επί τέλους, στο ύψος των περιστάσεων. Οποιαδήποτε παράταση προδήλως παρανόμων ανεπίτρεπτων συμπεριφορών, πέραν των άλλων, οδηγεί την πόλη μας σε, προερχόμενη από την ΕΕ, αναπόδραστη οικονομική καταστροφή, με την πλήρη ευθύνη τους. Απαιτούμε την άμεση δημιουργία επιτροπής για τη βελτίωση της Κενάν Μεσαρέ με απαραίτητη τη συμμετοχή μας, πριν το πρόβλημα προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Με τιμή, για την Επιτροπή των κατοίκων

Γιώργος Μακρής

Σπυριδούλα Φούκη

Βασίλης Λαγός

Χρήστος Τασούλας

Βασίλης Γκαρτζονίκας

Δημήτρης Λάππας

Ο δήμος πληρώνει από το υστέρημα του...

Λύσεις ανάγκης και εκ των έσω, παρά την κακή οικονομική κατάσταση του δήμου, για να πληρωθούν στην ώρα τους οι υπάλληλοι και να καταβληθεί η δόση των τόκων για το μεγάλο δάνειο του παρελθόντος, βρήκε η δημοτική αρχή Ιωαννίνων και ειδικότερα ο αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης, αφού η «στρόφιγγα» των χρηματοδοτήσεων από την Κεντρική διοίκηση έχει κλείσει ή καθυστερούν οι εκταμιεύσεις, ακόμη και για τη μισθοδοσία του προσωπικού.
Συγκεκριμένα και για να μην καθυστερήσει τουλάχιστον μια εβδομάδα η καταβολή των μισθών στους 720 εργαζομένους του δήμου, αφού το υπουργείο Εσωτερικών δεν απέστειλε μέχρι και χθες την τακτική επιχορήγηση των ΚΑΠ για τη μισθοδοσία, ο δήμος κατάφερε να βρει το ποσό που απαιτείται και έτσι οι υπάλληλοι δεν θα στερηθούν το μισθό τους.Μάλιστα ακόμη δεν έχει υπογραφεί ούτε η απόφαση για την κατανομή των ποσών που αναλογούν σε κάθε δήμο και το υπουργείο Εσωτερικών ... περιμένει το υπουργείο Οικονομικών να εγκρίνει τις πιστώσεις για του Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Για πρώτη φορά φέτος
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Νίκο Μάντη αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά φέτος ως προς την μισθοδοσία. Το ποσό που απαιτείται για να πληρωθούν το μήνα τους οι εργαζόμενοι ξεπερνά το 1,5 εκ. ευρώ και από την απόφαση κατανομής των ΚΑΠ μέχρι να εκταμιευθεί το ποσό και να μπουν στους λογαριασμούς οι μισθοί, χρειάζονται έξι μέρες. Αν ο δήμος δεν μεριμνούσε, ακόμη και τη Δευτέρα να κατανέμονταν οι ΚΑΠ δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν οι υπάλληλοι την ερχόμενη εβδομάδα και οι οικογένειες τους θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα.Με την πρόνοια που επέδειξε ο δήμος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οι μισθοί (15νθήμερο) θα καταβληθούν κανονικά στους εργαζόμενους και ο δήμος θα περιμένει την πίστωση από του ΚΑΠ για να καλύψει το...κενό στο ταμείο του, αφού τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν δεν περισσεύουν, απλά η κατάσταση και διαχείριση του ταμείου του, επιτρέπει να γίνει αυτή «παρέκκλιση» και να πληρωθούν οι μισθοί, οι οποίοι έχουν μειωθεί όπως σε όλο το δημόσιο και τους δήμους με τις εισφορές και τις περικοπές.Πέραν αυτού ο δήμος διέθεσε 200.000 ευρώ για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας.

Η ΣΑΤΑ και τα τοκοχρεολύσια
Δεν είναι όμως μόνο αυτή η...παρενέργεια από την καθυστέρηση απόδοσης των πόρων προς την αυτοδιοίκηση. Υπάρχει και η μεγάλη περικοπή της ΣΑΤΑ που χρηματοδοτεί έργα. Για το δήμο Ιωαννιτών δεν έφτανε η περικοπή, έχει να αντιμετωπίσει και τα υψηλά τοκοχρεολύσια από παλιά δάνεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής σε ιδιωτική τράπεζα.Η μια δόση της φετινής ΣΑΤΑ δόθηκε τον Ιούνιο και ειδικότερα από τα 4 εκ. ευρώ που εκτιμώνταν για τη χρονιά, στάλθηκαν μόλις 822.000 ευρώ και έκτοτε τίποτε...Κι ενώ άλλη δόση δεν δίνεται για την ώρα, χθες έληγε η προθεσμία για την καταβολή της τριμηνιαίας δόσης του μεγάλου δανείου του δήμου, 450.000 ευρώ και αν δεν πληρώνονταν θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα.Τα τοκοχρεολύσια καταβάλλονται, παρακρατούνται είναι το σωστό, από τη ΣΑΤΑ και χωρίς αυτή, είναι φυσικό να μην υπάρχουν τα χρήματα.Και σε αυτό, όμως, βρέθηκε λύση με χρήματα που προορίζονταν για άλλες δράσεις και από ίδια έσοδα του δήμου, μέχρι να δοθεί η ΣΑΤΑ και να επανέλθει η ... ισορροπία στο ταμείο. Μέχρι τότε δεν μπορούν να πληρωθούν άλλες υποχρεώσεις του δήμου που αφορούν τις πιστώσεις από ΣΑΤΑ, αλλά προείχε, όπως σημείωσε ο κ. Μάντης να εξυπηρετηθεί το δάνειο για να αποφευχθούν άλλα προβλήματα στο δήμο.Συνολικά τα δάνεια του δήμου κοστίζουν για την αποπληρωμή τους περίπου 3,3 εκ. ευρώ και για φέτος ήδη πληρώθηκαν 2,7 εκ. ευρώ.Πάντως στο δημόσιο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση οι πληρωμές του προσωπικού έγιναν κανονικά και φαίνεται ότι η Κεντρική διοίκηση αφήνει την αυτοδιοίκηση στο...περίμενε, αλλά ειδικά στο δήμο Ιωαννιτών δεν μπορεί να επαναληφθεί η ίδια λύση, δεν αντέχουν τα ταμεία να καλύπτουν υποχρεώσεις του κράτους προς τους ΟΤΑ.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Συνάντηση Περιφερειάρχη με εργαζόμενους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο


Συνάντηση είχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με εκπροσώπους των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, οι οποίοι τον επισκέφτηκαν στο Γραφείο του και τον ενημέρωσαν για τα αιτήματα των κινητοποιήσεων τους.Με σκοπό την προώθηση των αιτημάτων τους προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε ότι το θέμα θα απασχολήσει συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων της Περιφέρειας.

Οι Λυγκιάδες στις φλόγες

Γράφει ο Αλέκος Ράπτης/alekosrr@yahoo.gr

Στις 3 Οκτωβρίου 1943 ημέρα Κυριακή, έξι φορτηγά του γερμανικού στρατού με καταδρομείς της 1ης ορεινής μεραρχίας ορεινών καταδρομών «Εντελβάις», ανεβαίνουν προς τους Λυγκιάδες. Ως το μεσημέρι της ίδιας μέρας οι λύκοι της «Εντελβάις», θα κατακάψουν το χωριό και θα ξεκληρίσουν 82 Λυγκιαδιώτες, από τους οποίους τα περισσότερα είναι γυναικόπαιδα. Ο καπνός από τα αποκαΐδια και η μυρωδιά από τα καψαλισμένα κορμιά, θα σκεπάσουν τα σκλαβωμένα Γιάννενα και θα βυθίσουν τους Γιαννιώτες στον φόβο και στην θλίψη.Ο Christoph Sminck–Gustavus ανήκει στην νεότερη μεταπολεμική γενιά των γερμανών ιστορικών ερευνητών που ερευνούν και καταγράφουν τα εγκλήματα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού, που διεπράχθησαν συνολικά στο Ν. Ιωαννίνων από τους γερμανούς Ναζί κατακτητές.Στον τελευταίο τόμο της τριλογίας του που φέρει τον τίτλο «Μνήμες κατοχής ΙΙΙ – οι Λυγκιάδες στις φλόγες» ο Gustavus πραγματοποιεί μια συγκλονιστική ιστορική έρευνα που καταγράφει τα τραγικά γεγονότα της Ναζιστικής βαρβαρότητας, που διεπράχθησαν στους Λυγκιάδες τον Οκτώβριο του 1943.Ο συγγραφέας δούλεψε πολύ σκληρά για αυτό το ιστορικό έργο που αποτελεί κατάθεση ψυχής για τον ίδιο. Η αναζήτηση στοιχείων και η διεξαγωγή των πρωταρχικών ερευνών ξεκινούν από την δεκαετία του 1990 και φθάνουν χρονικά έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Σ΄αυτή την επίπονη και κοπιαστική εργασία ο Gustavus είχε την αμέριστη βοήθεια του επιστήθιου φίλου του, αείμνηστου Γιάννη Βαδαλούκα ο οποίος επέμενε από την αρχή για την σπουδαίοτητα αυτής της ιστορικής έρευνας, την οποία ο συγγραφέας την μετέφερε στο βιβλίο.Το βιβλίο αυτό σίγουρα θα προκαλέσει συζητήσεις , αλλά και θα συγκινήσει τον αναγνώστη, ο οποίος αναζητεί τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Ταυτόχρονα όμως γίνεται και το σοβαρό ιστορικό εγχειρίδιο, το οποίο απευθύνεται στην νεότερη γενιά των σύγχρονων ιστορικών ερευνητών που αναζητούν τα ιστορικά στοιχεία που οδήγησαν στον αφανισμό των Λυγκιάδων εκείνη την τραγική ημέρα.

Οι μαρτυρίες
Ο Gustavus αποτυπώνει και καταγράφει την ιστορική μνήμη των γεγονότων με πρωταγωνιστές τους θύτες και τα θύματα του μακελειού, μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων που ανατριχιαστικά σε περπατούν στα μονοπάτια εκείνης της εποχής και σε κάνουν σιωπηλό πρωταγωνιστή των γεγονότων.Ο συγγραφέας μέσα από το βιβλίο του απευθύνει τον λόγο στους επιζώντες, θύματα του μακελειού και καταγράφει τον Γιάννη Ρούσκα που περιγράφει δραματικά τον χαμό της αγαπημένης του κόρης λέγοντας: «Ναι, η Όλγα στην αγκαλιά μου ήταν δυόμιση χρονών κορίτσι. Η ίδια σφαίρα πέρασε την κοπέλα μου και χτύπησε εμένα. Έπεσα κάτω…».Η τραγική μορφή της Ελένης Χολέβα ζωντανεύει τα γεγονότα λέγοντας στον συγγραφέα:«Εμένα μια σφαίρα βρήκε το παιδί μου τον Αλέξη στο κεφάλι. Του τίναξε τα μυαλά που μου γέμισαν το πρόσωπο και τα στήθια. Έπεσα και εγώ σαν χαμένη σφίγγοντας στην αγκαλιά μου κουτσοκεφαλιασμένο μου παιδί. Ήμουν πνιγμένη στα αίματα…».Σπαραγμός ψυχής είναι τα λόγια του δάσκαλου, Χρήστου Παππά που οι Ναζί «Εντελβάις» του δολοφόνησαν και τα 4 παιδιά του, και σαν να μην έφτανε αυτό, μετά από ένα μήνα τον υποχρέωσαν τα κτήνη να σκάψει στα αποκαΐδια στο χωριό για να βεβαιωθεί η Ελληνική Χωροφυλακή και η Γερμανική Μυστική Στρατονομία, πως πραγματικά εκτελέστηκαν άμαχοι στους Λυγκιάδες. «Πήγαμαν λοιπόν σ΄αυτά τα σπίτια και σκάψαμαν στα συντρίμματα…Βρήκαμαν μικρά κεφαλάκια … Μπροστά από διάφορα σπίτια κείτονταν ακόμη ανθρώπινα υπολείμματα…».Ο Χαράλαμπος Λιούρης περιγράφει δραματικά την στιγμή της εκτέλεσης: «Μές στην πόρτα στάθηκε ένας Γερμανός… άρχισε να μας πυροβολεί με το αυτόματο. Εκεί που λές, αφού τον είχα αγκαλιά, ο Νικήτας πήρε ολάκερη τη ριπή. Εδώ στο λαιμό την πήρε και κρέμασε το κεφάλι του σαν το κατσίκι που σφάζεις… τα αίμα του Νικήτα χύθηκε απάνω μου».Η εκδικητική μανία των λύκων της «Εντελβάις», ξέσπασε ακόμη και σε μωρά παιδιά. Ο Παναγιώτης Μπαμπούσκας ήταν 14 μηνών όταν χτυπήθηκε με ξιφολόγχη στην πλάτη από έναν γερμανό ορεινό καταδρομέα. Ο διάλογος με τον συγγραφέα είναι κοφτός και οι μετρημένες λέξεις σε χτυπάνε σαν ριπή αυτομάτου όπλου, και σου σκίζουν κατάβαθα την ψυχή: «Θές να δείς την ουλή; Φοβερό τραύμα! Να! Η ουλή! Η μάννα μου με είχε αγκαλιά. Πεθαμένη η μάννα μου. Και η αδελφή μου νεκρή: έξι χρονών κορίτσι! Κι εγώ βαριά τραυματισμένος! Έτσι με βρήκαν στην μάνα μου! Στο στήθος της! Και έπινα γάλα! Σκοτωμένο γάλα! Η Αναστασία Φούκα την τραγική εκείνη μέρα ήταν δεκατεσσάρων χρονών και θυμάται αρκετά καλά πως ούρλιαζαν τα κτήνη της «Εντελβάις», και μετά πως εκτέλεσαν τα γυναικόπαιδα στο κατώι του Γιάννη του Καλύβα : «Κι αυτοί έρριξαν στο σωρό! Εγώ είχα τον αδελφό μου πέντε χρονών αγόρι… Όιιι μανούλα μου, σκιάζομαι! Φωνάζει τι παιδί…δεν μπόραγα να το κρατήσω, μόνο άνοιξα το χέρι κι έπεσε το παιδί ανάσκελα…» .Έτσι χάθηκε το χωριό κι όλα σχεδόν τα γυναικόπαιδα μέσα στο μακελειό και τα κορμιά τους έμειναν άταφα και σάπισαν στο ξεροβόρι, στα στοιχειά της φύσης χωρίς λάδι και νεκρώσιμη ακολουθία «Ακόμη μετά από μήνες βρίσκαμαν νεκρούς. Αυτοί τραυματισμένοι και μισοζωντανοί είχαν συρθεί όξω από τα σπίτια τους…μετά είχαν πεθάνει εκεί χωμένοι μές στους θάμνους και τ΄ αγριόχορτα» λέει ο πάτερ Χολέβας στο συγγραφέα.

Έρευνα μετά το ολοκαύτωμα
Όμως ο Gustavus, συνεχίζει και παραπέρα τις έρευνές του για τους Λυγκιάδες, αναζητώντας στην Γερμανία στοιχεία και καταθέσεις μέσα από τα γερμανικά ομοσπονδιακά γερμανικά αρχεία ερευνώντας δεκάδες φακέλους με ανακριτικές δικογραφίες, τόσο στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας που έχει έδρα το Μόναχο όσο και στο Λουντβισμπούργκ όπου εδράζεται το Κέντρο Διοικητικών Υπηρεσιών των Ομοσπονδιακών Κρατιδίων για την Δικαστική Διαλεύκανση Ναζιστικών Εγκλημάτων. Από τους δεκάδες αρχειοθετημένους φακέλους, ο συγγραφέας διαπιστώνει πως τελικά εκεί γύρω στην δεκαετία του 1960 - 1970, η Εισαγγελία του Μονάχου, σταμάτησε τις ανακρίσεις και έπαυσε την ποινική δίωξη των Ναζιστικών καθαρμάτων της «Εντελβάις» επικαλούμενη «πως δεν επαρκούν τα επιβαρυντικά στοιχεία εναντίων των κατηγορουμένων». Ο τότε Γενικός Εισαγγελέας του Μονάχου συνέταξε μια οδηγία προς τις ανακριτικές ομάδες η οποία είναι πάρα πολύ σαφής:«… Σύμφωνα με το τότε ισχύον διεθνές δίκαιο, εκτελέσεις ομήρων – κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις – ήταν νόμιμες. Πολλές ενδείξεις συνηγορούν ότι αυτές οι προϋποθέσεις υπήρχαν – όπως: η αδυναμία σύλληψης των ανταρτών, η τήρηση των κανόνων ανθρωπιστικής (!) μεταχείρησής τους…» Πραγματικά οι γερμανικές αρχές εκείνες της δεκαετίας σκύλευσαν την τραγική μνήμη των αμάχων και βούτηξαν τα χέρια τους στο αίμα των αθώων θυμάτων, παρέχοντας εμμέσως πλην σαφώς σιωπηλή προστασία στους λύκους της «Εντελβάις», κάτω από την σκιά της γερμανικής ομοσπονδιακής Δικαιοσύνης. Όμως ο Gustavus, είναι ιδιαίτερα τολμηρός και συνεχίζει στωικά να επιμένει, πραγματοποιώντας έρευνες στο Αρχείο του Λουντβισμπούργκ, απ΄όπου και ανασύρει μέσα από δεκάδες έγγραφα τον φάκελο Λυγκιάδες και τον παρουσιάζει χωρίς περικοπές στο βιβλίο του:« Τοποθεσία του εγκλήματος: Λυγκιάδες Ιωαννίνων Ημερομηνία του εγκλήματος: 3.10.1943 Κατηγορίες: τραυματισμοί, εκτελέσεις, πυρπόλησης του χωριού, λεηλασίες, κατάσχεση ζώων, απανθράκωση ανθρώπων, κακοποιήσεις , τυφεκισμοί 40 παιδιών» και λίγο παρακάτω ακολουθεί ο ονομαστικός κατάλογος των «Εντελβάις» που εμπλέκονται στο έγκλημα των Λυγκιάδων.Στο βιβλίο του αυτό, ο συγγραφέας καταθέτει το περιπετειώδες οδοιπορικό του στους γραφειοκρατικούς δαιδαλώδεις μηχανισμούς της γερμανικής Δικαιοσύνης, καθώς και την εκ νέου αναζήτηση γερμανικών στρατιωτικών εγγράφων, ετούτη τη φορά στο στρατιωτικό αρχείο στο Φράιμπουργκ, στο οποίο είναι αρχειοθετημένες οι ημερήσιες αναφορές μονάδων, των «Εντελβάις». Έτσι λοιπόν ο συγγραφέας αποκαλύπτει μέσα από τα στρατιωτικά έγγραφα και τις αναφορές μάχης, ότι τα κτήνη της «Εντελβάις» που εκτέλεσαν εν ψυχρώ τα γυναικόπαιδα στους Λυγκιάδες, ανήκαν στο Εφεδρικό Τάγμα Πεζικού 79 το οποίο είχε διοικητή τον λοχαγό Άλφρεντ Σρέπελ, όπως τον θυμούνται και οι περισσότεροι επιζήσαντες επάνω στους Λυγκιάδες , καθώς έκανε χειρονομίες στην πλατεία του χωριού, κρατώντας ένα μπαστουνάκι, δίνοντας τις διαταγές για να αρχίσουν οι εκτελέσεις στα γυναικόπαιδα, στο χωριό.Τελικά κανένας από τους πρωταίτιους της σφαγής δεν δικάστηκε από την Γερμανική Ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη και ούτε καταδικάστηκε κανείς, από τους λύκους της «Εντελβάις» που συμμετείχαν στο μακελειό εκείνη την μοιραία μέρα στις 3 Οκτωβρίου 1943.Το βιβλίο του Christoph Sminck – Gustavus, είναι πραγματικά συνταρακτικό και η ανάγνωσή του προκαλεί δέος στον αναγνώστη που βιώνει μέσα από αυτό τις τραγικές μαρτυρίες των επιζησάντων. Τα γεγονότα αλληλοδιαδέχονται την προφορική μνήμη καθώς παρουσιάζονται για πρώτη φορά μέσα από το βιβλίο, μια σειρά από ανακριτικό και στρατιωτικό υλικό για τους «Εντελβάις» που φυλάσσεται επιμελώς στα Γερμανικά Ομοσπονδιακά Αρχεία και στο οποίο αποτυπώνεται το χρονικό της ναζιστικής βαρβαρότητας που διαπράχθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1943 στους Λυγκιάδες.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Τη διατήρηση της Περιφερειακής Μονάδας του ΙΓΜΕ Πρέβεζας ζητά ο Περιφερειάρχης


Τη συνέχιση της λειτουργίας της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου του ΙΓΜΕ, που έχει έδρα την Πρέβεζα, ζητά εκ νέου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με έγγραφό του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.Ο Περιφερειάρχης, τονίζει μεταξύ άλλων, ότι το ΙΓΜΕ Ηπείρου, για αρκετά χρόνια, αποτελεί το σημαντικότερο επιστημονικό συνεργάτη της Περιφέρειας, δίνοντας λύσεις σε πολλά προβλήματα, χάρη στο εξειδικευμένο προσωπικό και τον σύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει. Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, κάνει γνωστή στο Υπουργείο την πρόθεση της Περιφέρειας να αναλάβει το κόστος στέγασης της Μονάδας, ώστε να μειωθούν τα λειτουργικά της έξοδα.

ΑΡΤΑ:Συνεδριάζει την Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο


Στην 20η συνεδρίαση του Σώματος καλούνται να παραστούν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας. Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος, Περιφερειακή οδός και Αυξεντίου, την Τετάρτη 5-10-2011 και ώρα 8:00μμ.

Ανοχύρωτο για ένα ακόμη χειμώνα το λεκανοπέδιο


Ανοχύρωτο για ένα ακόμη χειμώνα θα είναι το λεκανοπέδιο απέναντι σε έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς αρκετούς μήνες μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα στον κάμπο της Πεδινής, δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως, όχι μόνο στο επίπεδο των έργων, αλλά και στην αποκατάσταση του φυσικού συστήματος αποστράγγισης.Μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 19 Σεπτεμβρίου, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ιωαννιτών πήρε την απόφαση να εγκρίνει πίστωση 9000 ευρώ για να προχωρήσει η γεωφυσική αποτύπωση των καταβοθρών.Σκοπός των γεωφυσικών εργασιών είναι η εξακρίβωση των συνθηκών υπεδάφους (στρωματογραφία, τεκτονική, εδαφικά χαρακτηριστικά), στις επιμέρους περιοχές έρευναν από την παράθεση και επεξεργασία των σχετικών γεωφυσικών μετρήσεων που θα ληφθούν, ώστε με βάση τα στοιχεία αυτά να καταγραφεί η τυχόν ύπαρξη γεωλογικών δομών (ρηξιγενείς εμφανίσεις, ρήγματα, έγκοιλα κ.λ.π.) που σχετίζονται με τα εν λόγω πλημμυρικά φαινόμενα.Έτσι μετά την γεωφυσική έρευνα με τον εντοπισμό των καταβοθρών, θα είναι δυνατή η διαστασιολόγηση τους και η απεικόνισή τους με αποτέλεσμα να είναι δυνατόν να γίνουν υδραυλικοί υπολογισμοί για την απόδοση τους και κατά συνέπεια για την απόδοση όλου του αποστραγγιστικού δικτύου του λεκανοπεδίου. Συνεπώς η παρούσα έρευνα κρίνεται απαραίτητη ως βασικό εργαλείο ενός νέου σχεδιασμού του αποστραγγιστικού δικτύου του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, το οποίο θα έχει ως στόχο την εξάλειψη πλημμυρικών φαινομένων, αντιμετωπίζοντας τις σημερινές αυξημένες ανάγκες σε σύγκριση πάντα με τις αρχικές προβλέψεις του αποστραγγιστικού δικτύου αλλά και εξορθολογώντας τις μελλοντικές απαιτήσεις με γνώμονα τα σημερινά δεδομένα.Οι καταβόθρες, στις οποίες θα εκτελεστούν εργασίες είναι Καταβόθρα Αμπελιάς, Καταβόθρα Καστρίτσας, Καταβόθρα Μπάφρας, Καταβόθρα Μπενίκοβα, Καταβόθρα Βρέλλη, Καταβόθρα Πεδινή.Η μέθοδος που συνίσταται για τον εντοπισμό υδροφόρων δομών στους εν λόγω βραχώδεις σχηματισμούς είναι αυτή της ηλεκτρομαγνητικής διασκόπησης που θα πραγματοποιηθεί με μια σειρά μετρήσεων υπαίθρου στις περιοχές.Ακολούθως θα γίνει επεξεργασία των μετρήσεων των διασκοπήσεων με ειδικά γεωφυσικά προγράμματα σε Η/Υ με σκοπό τη δημιουργία του υπόγειου εδαφικού προφίλ της περιοχής έρευνας και τον τυχόν συσχετισμό και αλληλεπίδραση των υπαρχόντων υδροφόρων σχηματισμών.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σύλληψη διεθνώς διωκόμενου Αλβανού στην Κακαβιά


Συνελήφθη, σήμερα το απόγευμα στην Κακαβιά, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, ένας αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 24 ετών, για τον οποίο εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις βελγικές αρχές για συνέργεια σε εμπορία ανθρώπων, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και πλαστογραφία, αδικήματα που είχε διαπράξει στo Βέλγιο.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.