Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

Παραμένει ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, το αρδευτικό Κόνιτσας

Οι φήμες που ήθελαν να απεντάσσεται, μαζί με άλλα, από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 (ΕΣΠΑ) το μεγάλο αρδευτικό έργο της Κόνιτσας, ευτυχώς, δεν επιβεβαιώθηκαν. Υπάρχει έγγραφη διαβεβαίωση του αρμόδιου υπουργού ότι το έργο παραμένει ενταγμένο και ο στόχος του δήμου είναι να δημοπρατηθεί.Η φημολογία προέκυψε όταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης στην συνάντηση του με τους Περιφερειάρχες είχε αναφέρει ότι θα απενταχθούν δεκάδες έργα του προγράμματος που είναι στάσιμα.Ο Περιφερειάρχης είχε συναντηθεί με τον Ειδικό Γραμματέα του υπουργείου, αρμόδιο για έργα του ΕΣΠΑ για το συγκεκριμένο έργο, ενώ ο δήμαρχος Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας ζήτησε με επιστολή του στον υπουργό να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 23 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε χθες από το δήμο Κόνιτσας, εκφράστηκε η ικανοποίηση του Σώματος από την έγγραφη απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην επιστολή του Δημάρχου, στην οποία ξεκαθαρίζει και επιβεβαιώνει ότι το έργο με τίτλο «Αλλαγή τρόπου άρδευσης του κάμπου της Κόνιτσας» παραμένει ενταγμένο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με συνολικό προϋπολογισμό 16.345.000 ευρώ. Επίσης ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι το έργο παραμένει στις προτεραιότητες του Υπουργείου, ο δε χρόνος προώθησης προς δημοπράτηση θα εξαρτηθεί από τους πόρους που τελικά θα έχει στη διάθεσή του το Πρόγραμμα.Πάντως ο δήμος δεν εφησυχάζει, αντίθετα βρίσκεται, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, σε επαγρύπνηση για τη δημοπράτηση:«Ο Δήμος, οι φορείς και σύσσωμη η Τοπική Κοινωνία δηλώνουμε την αγωνιστική μας διάθεση και επαγρύπνηση, έως ότου δημοπρατηθεί το ανωτέρω έργο, διότι για όλους μας είναι αδήριτη ανάγκη να γίνει αλλαγή του τρόπου άρδευσης του κάμπου της Κόνιτσας, σε μία προοπτική τόνωσης της τοπικής αγροτικής οικονομίας ενίσχυσης της απασχόλησης, της ποιοτικής και δυναμικής παραγωγής, αλλά και του φιλικού περιβαλλοντικά νέου τρόπου άρδευσης».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία οδό την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου

Προσωρινά θα διακοπεί η κυκλοφορία και στους δύο κλάδους της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα Αράχθου - Μετσόβου την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο απαιτούμενων δοκιμών του Συστήματος Διαχείρισης Κυκλοφορίας (Τ.Μ.S).
1. «Α/Κ Αράχθου-Α/Κ Περιστερίου», την Τετάρτη 05-10-2011 και ώρα 23:30 έως την Πέμπτη 06-10-2011 και ώρα 06:00. Η κυκλοφορία στο διάστημα αυτό θα διεξάγεται από την Εθνική Οδό «Ιωαννίνων-Μετσόβου».
2. «Α/Κ Περιστερίου-Α/Κ Μετσόβου», την Πέμπτη 06-10-2011 και ώρα 23:30 έως την Παρασκευή 07-10-2011 και ώρα 06:00. Η κυκλοφορία στο διάστημα αυτό θα διεξάγεται από την Εθνική Οδό «Ιωαννίνων-Μετσόβου».

Διεκόπη η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων

Διεκόπη η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τα θέματα που περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη.Στην αίθουσα της συνεδρίασης, βρέθηκαν από την αρχή, φοιτητές του Πανεπιστημίου που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις των σχολών τους, μέλη ΔΕΠ κι άλλων συλλόγων, απαιτώντας να γίνει συζήτηση για το νέο νόμο στην παιδεία και να εκδοθεί ψήφισμα καταδίκης του.Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και με συνεχείς διακοπές λόγω των συνθημάτων που ακούγονταν από τους συγκεντρωμένους φοιτητές.Η πρόταση που κατατέθηκε από το Δήμαρχο και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία ήταν σαφής: «Η Δημοτική Αρχή συμπορεύεται με τις θέσεις της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θεωρεί ότι υποβάθμιση ή συρρίκνωση του Πανεπιστημίου αποτελεί casus belli. Δεν δεχόμαστε υποβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και δεν θα δεχθούμε ούτε στο ελάχιστο υποβάθμιση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και θα συνδράμουμε με κάθε τρόπο».Η πρόταση αυτή, όπως και η πρόταση για την διοργάνωση μιας μεγάλης, ανοιχτής εκδήλωσης, με την συμμετοχή όλων των φορέων όπου θα συζητηθούν τα ζητήματα παιδείας, δεν υιοθετήθηκε από το σύνολο των παρατάξεων. Η παράταξη της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας έδωσε λευκή ψήφο, ενώ οι τρεις επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης κατέθεσαν ξεχωριστές προτάσεις.Οι φοιτητές δεν αποχώρησαν από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και με συνεχή συνθήματα κατέστησαν ουσιαστικά αδύνατη τη συνέχιση της συζήτησης για τα θέματα ημερήσιας διάταξης.Ο πρόεδρος του σώματος, υποχρεώθηκε να διακόψει τη συνεδρίαση, κάνοντας σχετική δήλωση με την οποία εξέφρασε την θλίψη του για την εξέλιξη που υπήρξε.«Εκφράζω την βαθύτατη θλίψη μου για την εξέλιξη αυτή. Δεν περίμενα ότι ένα δημοκρατικό εκλεγμένο όργανο θα βρεθεί υπό ομηρία. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν τρομοκρατείται από τέτοιες ενέργειες», σημείωσε ο κ. Γιωτίτσας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρουσες προτάσεις στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης


Με θέμα ημερήσιας διάταξης τη «Συζήτηση και διατύπωση γνώμης της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης επί του σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου περιόδου 2012-2014», συνεδρίασε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στα Ιωάννινα, η πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης.Τα μέλη της Επιτροπής, καθώς και τους πολίτες που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, καλωσόρισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, που βάσει Νόμου προεδρεύει της Επιτροπής. «Η Επιτροπή Διαβούλευσης είναι μια από τις καινοτομίες που εισάγει ο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, που πρόσθεσε ότι συνεδριάσεις θα γίνουν και στις έδρες των άλλων περιφερειακών ενοτήτων.«Η ανάπτυξη της Περιφέρειας, δεν μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη. Και κυρίως δεν μπορεί να επιτευχθεί με την ως τώρα «πεπατημένη»: Την κρατικοδίαιτη δηλαδή ανάπτυξη. Η μόνη ορατή διέξοδος είναι η αυτοτροφοδοτουμένη ανάπτυξη. Και αυτή στηρίζει και προωθεί το Σχέδιο της Περιφέρειας. Η ανάπτυξη της Ηπείρου είναι υπόθεση συλλογική. Και στην προσπάθεια αυτή δεν χωρούν μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις, προσωπικές στρατηγικές. Η Διοίκηση της Περιφέρειας κατέθεσε το σχέδιο της, είναι ανοικτή σε προτάσεις, ώστε στο τέλος να καταρτιστεί ένα ρεαλιστικό επιχειρησιακό πρόγραμμα, το οποίο σε βάθος χρόνου να δώσει ελπίδα και προοπτική στους Ηπειρώτες», υπογράμμισε ακόμη στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης.Τις βασικές κατευθύνσεις του Στρατηγικού Σχεδιασμού παρουσίασε η Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Σχεδιασμού κ. Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία υπογράμμισε ότι η σύνταξη του προγράμματος έγινε με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και προηγήθηκε, η αναπτυξιακή ημερίδα, συστηματική προεργασία και συνεργασία με όλους τους φορείς, αξιολόγηση όλων των προτάσεων και κατάρτιση βάσης δεδομένων για έργα. «Το ζητούμενο για την Περιφερειακή Αρχή, δεν είναι η κατανάλωση χρηματοδοτικών πόρων, αλλά η μέγιστη δυνατή απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων σε στοχευμένες δράσεις που επιτυγχάνουν το βέλτιστο πρακτικό αποτέλεσμα για την ουσιαστική πρόοδο του τόπου».Η Αντιπεριφερειάρχης, ανακοίνωσε επίσης στα μέλη της Επιτροπής, ότι μόλις στις 23 Σεπτεμβρίου απεστάλη από την Ε.Ε.Τ.Α, ο Οδηγός Κατάρτισης Επιχειρησιακού Προγράμματος ΟΤΑ β΄ βαθμού, και μάλιστα η Περιφέρεια Ηπείρου – επειδή είναι από τις πρωτοπόρες – έχει επιλεγεί ως μέλος της Ομάδας Εργασίας επεξεργασίας του.Στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν οι παριστάμενοι επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των μελών της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, που κατέθεσαν ενδιαφέρουσες προτάσεις οι οποίες θα εξεταστούν κατά τη β΄ φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος.Την ικανοποίησή του για την μεγάλη προσέλευση, την ενεργό συμμετοχή, το επίπεδο του διαλόγου και τις προτάσεις που κατατέθηκαν εξέφρασε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

ΑΡΤΑ:Οργανωμένη αντίδραση-διαμαρτυρία του ΕΚΑ έξω απο τη ΔΟΥ Άρτας

Οργανωμένη συγκέντρωση - διαμαρτυρία έξω από τη ΔΟΥ Άρτας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Άρτας, κατά την οποία εκπρόσωποί του, μαζί με εκπροσώπους σωματείων και εργαζομένων που συμμετείχαν στην κίνηση αυτή, κατέστρεψαν και πέταξαν στον κάδο απορριμμάτων πάνω από 350 ειδοποιητήρια της Εφορίας για την έκτακτη εισφορά, τα οποία συγκεντρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες με πρωτοβουλία του Ε.Κ. Άρτας.Οι συγκεντρωθέντες προχώρησαν παράλληλα και σε κατάληψη του κτηρίου της Δ.Ο.Υ., από τις 7π.μ. έως τις 12μ.μ.., μη επιτρέποντας στους υπαλλήλους να μπουν μέσα, θέλοντας έτσι να δείξουν τη διάθεση και την απαίτηση των εργαζομένων για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετείχε το ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΕ (εμπόρων), της ΠΑΣΥ (αγροτών), εκπρόσωποι από τα σωματεία χειριστών, εμποροϋπαλλήλων, πυροσβεστών και εργαζόμενοι στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό. Παραβρέθηκαν για συμπαράσταση ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Βασίλης Ζιώβας, ο δημοτικός σύμβουλος Άρτας Κώστας της Λ.Σ. Κώστας Παπαϊωάννου και ο υποψήφιος Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Γιάννης Νάκης.

Πυκνώνουν τα λουκέτα σε βενζινάδικα της Ηπείρου

Το δικό τους «Γολγοθά» ανεβαίνουν και οι βενζινοπώλες της Ηπείρου, που βλέπουν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο τον τζίρο τους να πέφτει έως και 50%, αλλά τις υποχρεώσεις τους να αυξάνονται ραγδαία.Η κατάσταση έχει φθάσει πλέον στο «μη παρέκει» για τους επαγγελματίες του κλάδου, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην Κυβέρνηση και τονίζουν, ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας, θα αυξηθούν τα λουκέτα στα πρατήρια.Ήδη τους τελευταίους μήνες έχουν κλείσει πάνω από 1.100 βενζινάδικα σε όλη τη χώρα ενώ πολλά αναμένονται να κλείσουν και στην Ήπειρο, λόγω της αυξημένης τιμής αμόλυβδης και πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του οποίου θα αγγίζει και το 1 ευρώ το λίτρο!Όταν μάλιστα, εξισωθεί το ντίζελ θέρμανσης με το κίνησης, από το 2012, όπως τονίζουν Ηπειρώτες πρατηριούχοι θα μπει… ταφόπλακα σε όσους συναδέλφους τους καταφέρνουν με το ζόρι και επιβιώνουν.

ΜΕ ΤΟ… ΒΑΜΒΑΚΙ!
«Η Κυβέρνηση μας σφάζει με το… βαμβάκι» λένε Ηπειρώτες πρατηριούχοι! Και υποστηρίζουν, ότι η πτώση στον τζίρο τους ξεκίνησε με την σταδιακή αύξηση της τιμής της αμόλυβδης, η οποία τώρα κυμαίνεται στην Ήπειρο κοντά στο 1,7 ευρώ το λίτρο.«Σιγά – σιγά με τις αποφάσεις τους οι Κυβερνώντες θέλουν να μειώσουν τη δύναμή μας και να μας εξαφανίσουν» λένε. Υπογραμμίζουν δε, ότι η μείωση της κατανάλωσης έχει σημαντικές επιπτώσεις στο Κράτος, που δεν εισπράττει όσα χρήματα περίμενε αρχικά.

ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ…
Βέβαια, αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά φάνηκε μετά από τις αποκαλύψεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), σύμφωνα με την οποία το 30% των πρατηρίων Πανελλαδικά νοθεύει τη βενζίνη!Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, η νοθεία γίνεται με βιοαιθανόλη (βιοκαύσιμο).Το συγκεκριμένο προϊόν έρχεται παράνομα στη χώρα μας από Ιταλία και Βουλγαρία και πολλοί επιτήδειοι λόγω χαμηλού κόστους (0,50 ευρώ το λίτρο) το νοθεύουν με τη βενζίνη κερδίζοντας έτσι πολύ περισσότερα χρήματα! Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Χ. Μαυράκης είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι «το λαθρεμπόριο και η νοθεία είναι σε έξαρση λόγω της οικονομικής ύφεσης καθώς και της ανυπαρξίας μέτρων αντιμετώπισής τους».Επίθεση εναντίον της Πολιτείας που «διαχρονικά κλείνει το μάτι στο λαθρεμπόριο» έκανε και ο Δ. Ασημακόπουλος, Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), μιλώντας χθες στη κρατική τηλεόραση (ΝΕΤ).

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων νυν Περιφέρειας Ηπείρου και τα μέλη του μετά τη συγκέντρωση των υπαλλήλων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη και ώρα 12 π.μ. στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου ομόφωνα εκφράζει την αγανάκτηση και την αντίθεσή του στα οικονομικά μέτρα της ασκούμενης Κυβερνητικής Πολιτικής και στο σχεδιασμό της περί Εργασιακής Εφεδρείας και Απολύσεων, αφού μοναδικό στόχο έχουν να εξαφανίσουν τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα ετών και να φορτώνουν στην πλάτη των μισθωτών, των συνταξιούχων και των ανέργων τα βάρη με εξοντωτικούς φόρους, εισφορές, μείωση μισθών και συντάξεων.


Το Δ.Σ. & Μέλη
του Συλλόγου

Ακύρωσε η Περιφέρεια απόφαση του Δ.Σ. Δήμου Σουλίου που αφορά τη διενέργεια της εμποροπανήγυρης Παραμυθιάς (Λάμποβο)


4η κατά σειρά ακυρωθείσα απόφαση Δ.Σ. Δήμου Σουλίου από την Περιφέρεια Ηπείρου για παράβαση νόμου.Αυτή τη φορά σοβαρής σημασίας, αφού αφορά τη διενέργεια της εμποροπανήγυρης Παραμυθιάς (Λάμποβο).Πρόκειται για συνήθη επανάληψη του φαινομένου της νομικής ανεπάρκειας στο Δήμο Σουλίου που έχουμε επισημάνει, χωρίς να παραβλέπουμε την αλαζονική παντογνωσία, που διακρίνει κάποιους, από την οποία δεν εννοούν να απεξαρτηθούν.Οι συνέπειες άραγε της ακυρότητας, ποιόν θα βαρύνουν, σε ποιόν θα καταλογιστούν και ποιοί πρέπει επιτέλους να παρέμβουν για την προστασία του ιστορικού και υποδειγματικού από πλευράς νομιμότητας στο παρελθόν Δήμου;Άραγε, το τρεις εξαμαρτείν ου …γυναικός σοφή; …ή;

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΛΜΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Ξεκινά την Δευτέρα η λειτουργία του ΧΥΤΑ

Την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου ξεκινά η λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού, χάρη στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Δήμος Ιωαννιτών και στο άριστο επίπεδο συνεργασίας που υπήρξε μεταξύ όλων των Δήμων του Νομού, του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων και της Περιφέρειας Ηπείρου.Η προγραμματική σύμβαση που είχε αποφασιστεί πριν από έναν μήνα, οριστικοποιήθηκε και σήμερα παρουσιάστηκαν όλα τα σημεία της, στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, με την συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Δήμων, του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη, του αντιπροέδρου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Σάκη Βλέτσα, του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου, των αντιδημάρχων Θωμά Μπέγκα και Βασίλη Μασσαλά και υπηρεσιακών παραγόντων.Όλοι οι συμμετέχοντες εξήραν το υψηλό επίπεδο συνεργασίας που υπήρξε και οδήγησε στην επίλυση ενός προβλήματος δεκαετιών για το Νομό Ιωαννίνων και εξέφρασαν την βούλησή τους, με ανάλογη συνεργασία, να δρομολογηθεί το προσεχές διάστημα η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή.Η λειτουργία του ΧΥΤΑ θα ξεκινήσει την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου. Απορρίμματα θα μεταφέρουν αρχικά έξι απορριμματοφόρα του Δήμου Ιωαννιτών, ενώ εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου θα μεταφέρεται πλέον στον ΧΥΤΑ το σύνολο των απορριμμάτων του Νομού Ιωαννίνων. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσει άμεσα η εργολαβία αποκατάστασης της χωματερής στη Δουρούτη και να κλείσει οριστικά μία μεγάλη πληγή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.«Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν παίρνει άλλες αναβολές. Ο Δήμος Ιωαννιτών με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και με τη συνεργασία που αναπτύχθηκε, είναι έτοιμος για την λειτουργία του ΧΥΤΑ. Η προσπάθεια αυτή στηρίχθηκε από όλη την αυτοδιοίκηση, από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο και από την Περιφέρεια. Με την λειτουργία του έργου θα μας δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουμε την αποκατάσταση της Δουρούτης, έργο που είναι κατεπείγον», υπογράμμισε στην σύσκεψη, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, εξέφρασε την βούληση της Περιφέρειας να σταθεί αρωγός των δήμων, ώστε το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων να κλείσει οριστικά και με την ανάπτυξη της ανακύκλωσης.«Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τη συνεργασία και να σημειώσω ότι όλοι μαζί πρέπει να προχωρήσουμε στην ανακύκλωση. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε σε όλο το φάσμα ενεργειών. Πρέπει να κλείσουμε άμεσα το ζήτημα αποκατάστασης όλων των ΧΑΔΑ και φυσικά την αποκατάσταση της Δουρούτης, η οποία δεν χωράει άλλες αναβολές», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.Η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη επεσήμανε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, για την οποία η Περιφέρεια Ηπείρου θα βγάλει σχετική πρόσκληση και ζήτησε από όλους τους εκπροσώπους των Δήμων να προχωρήσουν σε δράσεις ανακύκλωσης.Το επίπεδο συνεργασίας, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος εξήρε ο αντιπρόεδρος του Αναγκαστικού Συνδέσμου Σάκης Βλέτσας. «Ήταν ιδιαίτερη υπεύθυνη η στάση του Δήμου Ιωαννιτών και πολύ σημαντική η συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών και με την Περιφέρεια Ηπείρου σε όλα τα επίπεδα. Αν αυτή η υπεύθυνη στάση υπήρχε και στο παρελθόν, τότε ο ΧΥΤΑ θα λειτουργούσε ένα χρόνο νωρίτερα. Όλοι εμείς εγγυόμαστε για την πλήρη και σωστή λειτουργία του έργου. Με τη συνεργασία κάναμε ένα μεγάλο βήμα», τόνισε ο κ. Βλέτσας.Ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας έκανε γνωστές τις τεχνικές λεπτομέρειες για την λειτουργία του ΧΥΤΑ και τις οικονομικές υποχρεώσεις των Δήμων και επεσήμανε ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί πλέον για την προώθηση της ανακύκλωσης.«Πριν από έναν μήνα έγινε η πρώτη σύσκεψη για την λειτουργία του ΧΥΤΑ. Ο Δήμος Ιωαννιτών, συνεπής στις υποχρεώσεις που ανέλαβε, λόγω της πρακτικής αδυναμίας του Αναγκαστικού Συνδέσμου, οριστικοποίησε την προγραμματική σύμβαση και είναι έτοιμος για την λειτουργία του έργου. Το επόμενο βήμα είναι το κλείσιμο της χωματερής στην Δουρούτη και παράλληλα συμφωνήθηκε να αντιμετωπίσουμε συνολικά το ζήτημα της ανακύκλωσης», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μπέγκας.

2 χρόνια ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Ώρα ευθύνης και απολογισμού…

Γράφει ο Φώτης Ζέρβας – Μέλος Ν.Ε. Πρέβεζας Πα.Σο.Κ.

Μετά από μια διαδρομή δύο ετών, η Κυβέρνηση αυτή βρίσκεται μπροστά σε δύσκολα διεθνή αλλά και εσωτερικά διλήμματα. Διλήμματα τα οποία δυστυχώς σχεδόν κάθε δίμηνο, τα μεταφέρει με άκομψο πολλές φορές –εως και τρομοκρατικό- τρόπο στον Ελληνικό λαό.Δε μηδενίζουμε τα πάντα, έγιναν και αρκετές τομές οι οποίες έπρεπε να γίνουν χρόνια τώρα. Αλλά η έλλειψη αποφασιστικότητας, οι παλινωδίες, η διατήρηση ισορροπιών, το βαθύ συντηρητικό και όχι προοδευτικό Πα.Σο.Κ. που θέλει να διατηρήσει τα συνδικαλιστικά κεκτημένα, η αδυναμία αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου στους πολίτες, όλα αυτά έχουν φέρει την κοινωνία στα όρια της.Πληρώνουν οι ίδιοι άνθρωποι που φτάσανε πια στα όρια της ατομικής αξιοπρέπειας, οι μικρομεσαίοι οι οποίοι είναι με το λουκέτο στο χέρι, οι περισσότεροι το έχουν βάλει ήδη…Η ατιμωρησία που δυστυχώς συνεχίζεται έχει κάνει την κοινωνική νομιμοποίηση αυτής της κυβέρνησης από ισχνή εως μηδενική. Το λυπηρό και ανησυχητικό σε αυτή τη φάση που τα πάντα διεθνώς είναι ρευστά, είναι ότι έχουμε μια αντιπολίτευση που ηγούνται πολιτικοί και ειδικά ο κος Σαμαράς, άκρως επικίνδυνοι με μία τυχοδιωκτική ηθελημένη άγνοια της κατάστασης.Όμως θεωρώ ότι μόνος του ένας πολιτικός φορέας δε μπορεί να σηκώσει το βάρος της σημερινής εθνικής και παγκόσμιας κρίσης και πρέπει λοιπόν αυτή η Κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης να διασφαλίσει την χρηματόδοτηση της χώρας για τους επόμενους μήνες και να πάει τη χώρα σε εκλογές, όχι για να διασωθεί πολιτικά το ίδιο το Πα.Σο.Κ. (τέτοιες ώρες δεν έχει καμία σημασία αυτό), αλλά για να αναλάβουν όλοι (λαϊκιστές, ψευτοαριστεροί, συνδικάτα κλπ) και φυσικά και πολλοί μέσα στο ίδιο το Πα.Σο.Κ. τις ευθύνες που τους αναλογούν, απέναντι στην χώρα και στον Ελληνικό λαό.

Συλλήψεις παράνομων μεταναστών και αλλοδαπών διακινητών στην Ηγουμενίτσα

Συνελήφθη, απογευματινές ώρες χθες, στο λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, πριν την επιβίβασή τους σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό την Ιταλία, 33χρονος αλλοδαπός οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος, χωρίς νόμιμα έγγραφα, διότι μετέφερε τέσσερις (04) αλλοδαπούς (2 ενήλικες και 2 τέκνα), που κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το όχημα κατασχέθηκε.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ανέγερση νέου σχολείου στο Κανάλι ζητούν οι γονείς

Την απόφαση να διεκδικήσουν την ανέγερση νέου σχολείου στο Κανάλι έλαβαν οι Γονείς και οι Κηδεμόνες των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου.Το σχετικό αίτημα έχει σταλεί προς το Δήμο Πρέβεζας. Όπως τονίζεται το σχολείο Καναλίου δέχεται μαθητές από καταργηθέντα σχολεία της περιοχής, ενώ για το σχολικό έτος 2011-2012 έχουν εγγραφεί και φοιτούν 104 μαθητές, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Στο αίτημα επισημαίνεται ότι οι σχολικές αίθουσες δεν επαρκούν ενώ ο αύλειος χώρος περιορίστηκε σημαντικά με την προσθήκη νέων κτιρίων και πλέον δεν επαρκεί για τις ανάγκες των μαθητών ενός εξαθέσιου σχολείου. Τέλος επισημαίνουν ότι το σχολείο δεν διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων καθώς και για αθλητικές δραστηριότητες όταν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή τους στον αύλειο χώρο.

ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΑΠΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ

Οι πολυετείς προσπάθειες της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ «Ομόνοια» και του Κόμματος Ένωση Ανθρωπινών Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), για τη διεξαγωγή μιας απογραφής που θα πληροί τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έγιναν κατανοητές από την αλβανική κυβέρνηση.Η αδιαλλαξία της τελευταίας και οι μεθοδευμένες κινήσεις της για συρρίκνωση του ελληνισμού, ήταν οι σημαντικοί λόγοι που οδήγησαν το Γενικό Προεδρείο της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ «Ομόνοια» να αποφασίσει τη μη συμμετοχή της Ε.Ε. Μειονότητας στην απογραφή - παρωδία.Ως εκ τούτου ο πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Βασίλης Μπολάνος, παρουσία εκπροσώπων εθνικών και εθνοπολιτιστικών μειονοτήτων, έκανε έκκληση στα μέλη της Ε.Ε.Μ να μην λάβουν μέρος σε μία απογραφή που δυσχεραίνει τα παρόντα προβλήματα, χωρίς να επιφέρει λύσεις ούτε στο ελάχιστο.Οι λόγοι μη συμμετοχής στην απογραφή αναφέρονται ως κάτωθι:
-Ο νόμος περί απογραφής παραχαράσσει και ποινικοποιεί την αρχή του αυτοπροσδιορισμού.
-Ο όρος «εθνική μειονότητα» στο ερωτηματολόγιο αντικαθίσταται με τον προσδιορισμό «εθνοπολιτιστική ομάδα».
-Η αναφορά της γλώσσας και του θρησκεύματος στο ερωτηματολόγιο καθίσταται ως προαιρετική.
-Η μη ύπαρξη ελληνικής έκδοσης του ερωτηματολογίου, κατά παράβαση της Σύμβασης Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης περί εθνικών μειονοτήτων.
-Ο ορισμός των επιτροπών απογραφής έγινε χωρίς τη συμμετοχή μελών της Ε.Ε. Μειονότητας, τρόπος ο οποίος διασφαλίζει την έλλειψη διαφάνειας.
-Η στοχευόμενη παράληψη ενημέρωσης των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
-Η κατάργηση λήψης αντιγράφου σχετικά με την εθνικότητα.
αντισυνταγματική απαγόρευση απογραφής των παιδιών που γεννήθηκαν στο εξωτερικό, ακόμη κι αν έχουν εγγραφεί στα αλβανικά δημοτολόγια.
-Ο αντισυνταγματικός όρος περί χρονικού προσδιορισμού της διαμονής των απογραφόμενων.
Εντούτοις τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Ομόνοιας στην Αθήνα, παροτρύνουν τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες να μην συμμετάσχουν σε μια τέτοιου είδους απογραφή.Υπό τη σκέπη της ενότητας, της συσπείρωσης και της ομόνοιας, στις 2 Οκτωβρίου, καταγγέλλουμε τη διαδικασία της απογραφής και συνεχίζουμε να βαδίζουμε στο μονοπάτι της διεκδίκησης των απαράγραπτων δικαιωμάτων μας.

Διεκδικούμε ό, τι μας ανήκει!!!

ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ, ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ!!!

Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ VS Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας


Κατανοώ τον Θ. Πάγκαλο δεύτερο αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να μην δύναται να διεκπεραιώσει το “χαράτσι” της φοροεπιδρομής που επέβαλε οπρώτος αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος. Ο χριστιανός εξ’ άλλου έχει “ματώσει” με την δημόσια “κρίση ειλικρίνειας” που τον διακρίνει ότι τα λεφτά τα “έφαγε” έστω συμμετοχικά με κάποιους άλλους και άρα δεν υπάρχουν. Ωστόσο το κυβερνών κόμμα οφείλει να ανταποκριθεί στα κελεύσματα του κορυφαίου στελέχους και “δημόσια δαπάνη” να του καλυφθούν τα ελλείμματα των 17.500€ από τον φόρο που του αναλογούν. Έχει χρέος ο έτερος αντιπρόεδρος ο οποίος κατατάσσει την Ελλάδα στις 30 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου να τον συνδράμει, να μην τον εκθέσει γιατί τούτο ισοδυναμεί με πολιτική του διαπόμπευση. Άλλως μπορεί να κατηγορηθεί για μεροληπτική συμπεριφορά, να μην ξεχνάμε και την προϊστορία της “σοσιαλιστικής αλληλεγγύης” στην υπόθεση της ΜΑΥΟ και τα δικαστικά έξοδα του Κ. Λαλιώτη (του μη έχοντα) έναντι του τότε κατηγόρου Κ. Μητσοτάκη, που καλύφθηκαν.Oι “αντεξουσιαστές” της εξουσίας της 3ης Σεπτέμβρη και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δεν θα επιτρέψουν αυτήν την “βαρβαρότητα”, λεφτά υπάρχουν… εξ’ άλλου αναλογούν μόλις στο 1/3 των δαπανών της κινητής τηλεφωνίας ενός εξέχοντα μέλους της λέσχης Μπίλντεμπεργκ. Εμπρός στο κίνημα φορολογικής ανυπακοής που κήρυξε ο vice President Mr Theo…

Εκδήλωση ενάντια στην ίδρυση εργοστασίου Απορριμάτων στη Δωδώνη

Εκδήλωση για την παρουσίαση των απόψεων – ενστάσεων επιστημόνων επί της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης για την ίδρυση του Εργοστασίου Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου στο Ελευθεροχώρι,πραγματοποιεί η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Ίδρυση Εργοστασίου Α.Σ.Α στη Δωδώνη το Σάββατο 1 Οκτωβρίου και ώρα 7 το απόγευμα στο στην Τύρια.Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και οι Αντιπεριφερειάρχες Τατιάνα Καλογιάννη και Γιάννης Καραμπίνας, ο Δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι, το Δασαρχείο Ιωαννίνων, η Μελετητική ομάδα εργοστασίου Α.Σ.Α ΕΠΤΑ Ε.Π.Ε. και οι Σύλλογοι και λοιποί φορείς του Δήμου Δωδώνης.Την εκδήλωση θα ακολουθήσει συζήτηση, με ερωτήσεις και τοποθετήσεις.

Συνεχίζονται οι επιτυχημένες συμμετοχές του Ν.Ο.Ι. σε Kωπηλατικές διοργανώσεις

Σε αθλητικές διοργανώσεις που διεξάγονται εντός των συνόρων της χώρας μας εξακολουθούν να δίνουν το «παρών» μικροί και μεγάλοι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, μετά τις μεγάλες διεθνείς διακρίσεις που γεύτηκε φέτος η Γιαννιώτικη Κωπηλασία. Κοινή συνισταμένη των εμφανίσεών τους πάντως παραμένουν οι επιτυχίες που οι αθλητές του Ν.Ο.Ι. εξακολουθούν να κατακτούν με αμείωτο ρυθμό. Συγκεκριμένα, η αποστολή του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων επέστρεψε με δύο πρωτιές και δύο χρυσά μετάλλια απ’ τους πρόσφατους διασυλλογικούς αγώνες Κωπηλασίας που διεξήγαγε ο Ναυτικός Όμιλος Σαλαμίνας, στους οποίους έλαβαν μέρος σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα. Μία πρώτη θέση και το αντίστοιχο μετάλλιο κατέκτησαν οι Κων/νος Βαρδάκας και Σπύρος Αντώνης στο Διπλό Σκιφ αρχαρίων Παίδων, ενώ άλλη μία πρωτιά εξασφάλισε για το Ν.Ο.Ι. ο Χρυσόστομος Βουκουβάλας στο Σκιφ της ίδιας κατηγορίας. Παράλληλα, ο Ν.Ο.Ι. συμμετείχε με μία Τετράκωπο άνευ πηδαλιούχου Ανδρών στους πρόσφατους διεθνείς αγώνες που διοργάνωσε ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης. Η Γιαννιώτικη βάρκα που αποτελούνταν από τους αθλητές Χρήστο Κουτσιαύτη, Ευριπίδη Σκλιβανίτη, Βασίλη Νταλαμάγκα και Αποστόλη Λαμπρίδη κατέκτησε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορίας της.

Επιστροφή στην ξυλόσομπα

Επιστροφή στον τρόπο θέρμανσης προηγούμενων δεκαετιών έχει σημάνει η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, με τις ξυλόσομπες αλλά και τις σύγχρονες σόμπες υγραερίου και τα ενεργειακά τζάκια, να γνωρίζουν μεγάλη απήχηση και στην τοπική αγορά.Η κίνηση ιδιαίτερα στην αγορά των καυσόξυλων είναι αυξημένη κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο, ενώ οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που επιλέγουν τη λύση της ξυλόσομπας ή της χρησιμοποίησης πολύ περισσότερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια του τζακιού που έχουν στο σπίτι τους, προκειμένου να γλιτώσουν μέρος των εξόδων που απαιτούνται για τη χρήση καλοριφέρ.Σύμφωνα με τον Γιάννη Ντασταμάνη, ιδιοκτήτη καταστήματος πώλησης καυσόξυλων υπάρχει επαρκής διαθεσιμότητα αλλά και σχετική αύξηση στη ζήτηση. Οι τιμές ξεκινούν από 130 ευρώ τον τόνο και φτάνουν μέχρι τα 180 ευρώ για το πουρνάρι που θεωρείται το καλύτερο ξύλο για καύση.«Οι διαφορές στο κοστολόγιο έχουν να κάνουν κυρίως με τα μεταφορικά, όμως οι καταναλωτές ας κάνουν και μία έρευνα αγοράς. Στην Ήπειρο τουλάχιστον φαίνεται μία στροφή στην αγορά των καυσόξυλων και η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη.Γενικότερα πάντως υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα ξύλων στην Ήπειρο, σε αντίθεση με τα κάρβουνα, όπου τα εισαγόμενα κερδίζουν συνεχώς έδαφος», σημείωσε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ