Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστρέφουν τα ειδοποιητήρια της έκτακτης εισφοράς οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ Ιωαννίνων!

Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί τελικά η κινητοποίηση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων στην Εφορία με στόχο να επιστραφούν τρόπον τινά στο υπουργείο Οικονομικών όλα τα ειδοποιητήρια για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που στάλθηκαν και στους εργαζόμενους στους δήμους.Ανάλογη κίνηση θα κάνουν την Πέμπτη και οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ αλλά και το ΠΑΜΕ.Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χρήστος Μεντής, όλοι οι συνάδελφοί του καλούνται να μαζέψουν τα ειδοποιητήρια της έκτακτης εισφοράς ώστε να ακολουθήσει μια αγωνιστική παρέμβαση στην εφορία της πόλης με ομαδική κατάθεσή τους.«Πρέπει όλοι μαζί να τα επιστρέψουμε από εκεί που ήρθαν», είπε ο κ. Μεντής, προσθέτοντας ότι «κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνεχίζουν την αντιλαϊκή πολιτική τους, με νέα χαράτσια, ξαναφορολογούν τη φτώχεια, μας κόβουν μισθούς, συντάξεις και ετοιμάζουν νέους φόρους ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις και υποχρεωτικές μετατάξεις».Εκτός από την επιστροφή της έκτακτης εισφοράς, ο Σύλλογος αποφάσισε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 7 το απόγευμα στα Λιθαρίτσια.Τα θέματα θα την απασχολήσουν είναι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση όπως η εργασιακή εφεδρεία, που ξεκινά με 30.000 εργαζόμενους για το 2011, αλλά κυρίως η ενημέρωση για το νέο έγγραφο από το υπουργείο Εσωτερικών, που ζητά πληροφορίες για πόσο προσωπικό κατέχει οργανικές θέσεις και πόσο προσωπικό κατέχει προσωποπαγείς θέσεις στους δήμους, κάτι που ερμηνεύτηκε από τον κ. Μεντή ως ύποπτο για τις προθέσεις της κυβέρνησης και σε ότι αφορά την εφεδρεία στους δήμους, αλλά και τις απολύσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου.Επίσης θα τεθούν κι άλλα θέματα όπως οι νέες περικοπές στους μισθούς και το νέο μισθολόγιο και φυσικά ο συντονισμός της κινητοποίησης της Τρίτης για την επιστροφή των ειδοποιητηρίων της έκτακτης εισφοράς στην εφορία.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων


Την ερχόμενη Πέμπτη στη μία το μεσημέρι θα συνεδριάσει στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν το σώμα είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου μέχρι το 2014 καθώς και η προγραμματική σύμβαση, μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών για τη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής Ενότητας (Νομός Ιωαννίνων) Περιφέρειας Ηπείρου.

Συρράκο και Καλαρρύτες: Τα δίδυμα χωριά στα Τζουμέρκα

Βρίσκονται τόσο κοντά που νομίζει κανείς ότι το ένα μπορεί να "αγγίξει" το άλλο, κι ας τους χωρίζει μια τεράστια χαράδρα. Η πορεία τους ήταν παράλληλη και οι ομοιότητες μεταξύ τους πολλές.Ωστόσο, για πάνω από τριάντα χρόνια τα χωριά Συρράκο και Καλαρρύτες χωρίζονταν από τα σύνορα του ελληνικού κράτους. Ακόμη και σήμερα στέκονται παραδίπλα, όμως παραμένουν διαχωρισμένα ως προς τις μητροπόλεις, στις οποίες υπάγονται θρησκευτικά.Η ιστορία των "δίδυμων" χωριών ξεκινά από την εποχή του Χαλκού, καθώς υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν ότι η περιοχή κατοικούνταν από αρχαιοτάτων χρόνων. Ύστερα από μια πολυτάραχη διαδρομή, τα γνωστά βλαχοχώρια διατηρούν σήμερα την παραδοσιακή τους αίγλη και, παρά τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους, φιλοξενούν τουρίστες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, υποσχόμενα εκπληκτική θέα, σπουδαία αρχιτεκτονική, πανέμορφες διαδρομές στη φύση, βουνίσιο φαγητό με γλυκό τσίπουρο και μια σειρά από δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πεζοπορία, ράφτινγκ, ορειβασία και περπάτημα για μικρούς και μεγάλους. "Το Συρράκο βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Λάκμος ή Περιστέρι στα 1150 μέτρα υψόμετρο και ανάμεσα σε δύο χαράδρες, αυτή του Καλαρρύτικου ή Χρούσια ποταμού κι εκείνη του ποταμού Βάλα Μάρε. Οι Καλαρρύτες χτίστηκαν στις δυτικές πλευρές της οροσειράς της Πίνδου, σε υψόμετρο 1200 μέτρα. Τα δύο χωριά γεωγραφικά εντάσσονται στην περιοχή των Τζουμέρκων. Βόρειά τους βρίσκονται τα ορεινά βοσκοτόπια και η τοποθεσία Μπάρος, το πέρασμα από τη Θεσσαλία στην Ήπειρο", λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιδήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Ελένη Κολοκούρη.

Νέος γύρος επαφών του πρωθυπουργού με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ


Με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα συναντάται το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να εξηγήσει στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος την αναγκαιότητα των μέτρων για την αποφυγή της χρεοκοπίας.Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τους βουλευτές Ιονίων Νήσων και Κρήτης, στους οποίους επανέλαβε ότι η σωτηρία της χώρας είναι μονόδρομος.Τα νέα μέτρα για την εξασφάλιση της 6ης δόσης έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.Χαρακτηριστικές του κλίματος ήταν οι τοποθετήσεις στον διευρυμένο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.Η συνεδρίαση στον ΚΤΕ διήρκεσε περίπου πέντε ώρες και τον λόγο πήραν περισσότεροι από 30 βουλευτές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ήταν επικριτικοί προς την κυβέρνηση. Ορισμένοι, μάλιστα, δεν δίστασαν να προειδοποιήσουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ρυθμίσεις όπως οι απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ κάποιοι μίλησαν ανοικτά για αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Την εκτίμηση ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσουν τα νέα μέτρα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Αργύρης, μιλώντας στον Βήμα 99,5.«Εκτιμώ πως θα περάσουν τα νέα μέτρα γιατί η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έχει επωμιστεί την ευθύνη ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπογραφεί η σύμβαση και να παρθεί η δόση, με βάση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Από εκεί και πέρα, εκτιμώ ότι και ως ΚΟ πρέπει να επανεκτιμήσουμε τη στάση μας στο σύνολό της και ιδιαίτερα η ηγεσία της. Να ξαναέρθουμε σε αρμονία με τους πολίτες» τόνισε.Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας είπε ότι «μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε το δικομματισμό».Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π.Αντωνακόπουλος, δήλωσε ότι εφόσον τεθεί θέμα εμπιστοσύνης και κομματικής πειθαρχίας θα υπερψηφίσει το τέλος ακινήτων.Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ είπε ότι δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, αλλά διευκρίνισε ότι «αν δεν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης θα δω τι αλλαγές έχουν κάνει, γιατί είχαν πει ότι θα κάνουν κάποιες αλλαγές» κια αναφέρθηκε σε αλλαγές που αφορούν τις ευπαθείς ομάδες.Αναγνώρισε, πάντως, ότι το κλίμα είναι βαρύ στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπως και στην κοινωνία και πρόσθεσε: «Δηλαδή, η πίεση αυτή, αφορά και το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες».

Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Ιωαννιτών


Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, στις οκτώ το βράδυ, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ιωαννιτών με αντικείμενο τον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου, στο πλαίσιο της κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2011-2014.Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα προσδιορίζει κατά κύριο λόγο τις δραστηριότητες που θα πρέπει να εκτελέσει ο Δήμος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το θεσμικό του ρόλο, με στόχους:
-Την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, η οποία συνεπάγεται την ενεργοποίηση του Δήμου στους τομείς των τεχνικών υποδομών και των δικτύων εξυπηρέτησης, της προστασίας και της αειφόρου διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος και της χωροταξίας και πολεοδομίας. Η δραστηριοποίηση του Δήμου στους προηγούμενους τομείς γίνεται κυρίως μέσω της κατασκευής τεχνικών έργων, της παροχής υπηρεσιών συντήρησης των τεχνικών υποδομών και της θέσπισης κανονιστικών όρων και ρυθμίσεων.
-Τη βελτίωση της ευημερίας των κατοίκων του Δήμου μέσω της παροχής υπηρεσιών σε ποικίλους τομείς (Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Κοινωνικής πολιτικής, Οικονομικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης κ.α.).
Το σχετικό κείμενο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.ioannina.gr) .Τα τοπικά συμβούλια, οι κάτοικοι, οι τοπικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις εγγράφως ή ηλεκτρονικά, μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο απόψεων που βρίσκεται αναρτημένο.

Ενημερωτική συνάντηση στην Καλούτσιανη

Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλούτσιανης «Η Αγία Μαρίνα» οργανώνουν ενημερωτική συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα της συνοικίας.Στην συνάντηση έχουν κληθεί εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, της Περιφέρειας Ηπείρου και της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προκειμένου να ενημερώσουν για τα έργα που είναι σε εξέλιξη.Η συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη στις έξι το απόγευμα, στην Πλατεία Τζαβέλα, στο Τζαμί Καλούτσιανης.

Ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου για τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ»

Η Περιφερειακή Αρχή, έχει εκθέσει κατ΄ επανάληψη τις θέσεις της για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ».Στις θέσεις αυτές εμμένει και μετά τις ανακοινώσεις του Διοικητή της ΑΤΕ στους Προέδρους των τεσσάρων Ενώσεων της Ηπείρου για την πρόθεση της Τράπεζας να απεμπλακεί από την γαλακτοβιομηχανία.Η ΑΤΕ έχει υποχρέωση να σεβαστεί το καταστατικό της Εταιρείας και να προχωρήσει στη μεταβίβαση των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας στους φυσικούς φορείς της, που τη στήριξαν και τη στηρίζουν στην μακρόχρονη πορεία της. Αυτό βεβαίως – με τα σημερινά δεδομένα και βάσει των δηλώσεων του Διοικητή της ΑΤΕ- απαιτεί πολιτική απόφαση.Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, από τον περασμένο Ιούνιο έχει ζητηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να του μεταφερθούν οι θέσεις των φορέων της Ηπείρου για τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει στο επόμενο χρονικό διάστημα.Σε κάθε όμως περίπτωση η Περιφερειακή Αρχή είναι πρόθυμη να συνδράμει και να στηρίξει κάθε πρωτοβουλία που θα αναληφθεί από τους φυσικούς φορείς για το μέλλον της «ΔΩΔΩΝΗΣ».

Απάντηση Διαμαντοπούλου στους βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ.για τα οικονομικά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η επιχορήγηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για λειτουργικές δαπάνες το οικονομικό έτος 2011 ανήλθε σε 8.600.000 ευρώ έναντι 11.200.000 ευρώ του οικονομικού έτους 2010 αναφέρει η Υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου σε απάντησή της σε ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Γιώργος Ανατολάκης -Άδωνης Γεωργιάδης και Θανάσης Πλεύρης.Σύμφωνα με την κα Διαμαντοπούλου,η μείωση οφείλεται τόσο στη μείωση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού, όσο και στο ότι μέρος των πιστώσεων που αφορούσε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, χορηγήθηκε απευθείας σε αυτό.Τέλος,σε ότι αφορά τις προσλήψεις, η Υπουγός αναφέρει ότι ισχύουν και για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι διατάξεις του νόμου για τη δημοσιονομική κρίση.

Τα άκουσε για τα καλά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου από τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε.!!!

Μούγκα στη στρούγκα από τον λαλίστατο Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκο Καχριμάνη για τη συνάντηση που είχε στην αρχή της εβδομάδας στην Αθήνα με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάννες Χαν. Η κατσάδα που άκουσε από τον Χριστιανοδημοκράτη Αυστριακό για την καθυστέρηση που παρουσιάζει η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην Ήπειρο δεν περιγράφεται. Γι' αυτό και είναι ο μόνος από τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας που μετά τη συνάντηση με τον υψηλό Ευρωπαίο Επίτροπο, δεν εξέδωσε ούτε ένα τυπικό Δελτίο Τύπου. Και τι να πει άλλωστε. Ότι η Ήπειρος μέσα σε λιγότερο από 100 ημέρες βολοδέρνει και εντάσσει Μελέτες με ρυθμούς χελώνας;

Επιστολή του Δικτύου Κυνηγών «Ωρίων» στον Υπουργό Περιβάλλοντος για το κυνήγι στον Αμβρακικό


Να ακούσει τη φωνή της ελληνικής περιφέρειας, ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, το Δίκτυο των Κυνηγών «Ωρίων». "Θεωρούμε σοβαρό λάθος τη συνέχιση των υπερβολικών και ατεκμηρίωτων επιστημονικά χωρικών απαγορεύσεων τις οποίες επιδιώκουν μερικές ΜΚΟ, ιδίως τη στιγμή που οι αρμόδιες τοπικές Υπηρεσίες δηλώνουν αντίθετες" τονίζεται μεταξύ άλλων στην επιστολή η οποία έχει θέμα: «Υπερβολικές και ατεκμηρίωτες απαγορεύσεις θήρας στον Αμβρακικό σε βάρος των τοπικών κοινωνιών» και η οποία κοινοποιήθηκε επίσης στους εξής αποδέκτες: Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, Γεν. Γραμ. Αποκεντρ. Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, κα Δήμ. Γεωργακοπούλου-Μπάστα, Ειδικό Γραμματέα Δασών ΥΠΕΚΑ, κ. Γεώργιο Αμοργιανιώτη, Γεν. Διευθυντή Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών & Φυσ.Περ.ΥΠΕΚΑ, κ.Κων/νο Δημόπουλο, Διευθύνσεις Δασών & Δασαρχεία Νομών Άρτας, Πρέβεζας και Αιτωλ/νίας, Πολιτική Ηγεσία, Βουλευτές, Κόμματα, Κυνηγετικές κλπ οργανώσεις, Μέσα μαζικής ενημέρωσης, Κυνηγ. περιοδικά και ιστοσελίδες, Επαγγελματίες του κυνηγ.χώρο, Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα. Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος του Δικτύου "Ωρίων" Δημήτρης Χριστοδουλάκης και ο Γ. Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου.

3 εκ. ευρώ δάνειο θα λάβει ο Δήμος Ηγουμενίτσας


Με απόφασή της η Οικονομική επιτροπή του Δήμου Ηγουμενίτσας εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο την λήψη απόφασης για τη σύναψη δανείου ύψους 3.000.000,00 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η διάρκεια του δανείου θα είναι 10 έτη με επιτόκιο 6,02% και ετήσια τοκοχρεολυτική δόση 136 ευρώ ανά 1.000,00 ευρώ.

ΑΡΤΑ: Εγκαινιάστηκαν τα γραφεία και η δανειστική βιβλιοθήκη των «Φίλων του βιβλίου»
Πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ τα εγκαίνια του νέου γραφείου και της δανειστικής βιβλιοθήκης του Συλλόγου " Οι Φίλοι του βιβλίου", στην Ψαραγορά Άρτας. Φιλοδοξία του Συλλόγου είναι η δανειστική βιβλιοθήκη να αποτελέσει σύντομα πόλο έλξης για το αναγνωστικό κοινό της περιοχής, ένα χώρο φιλόξενο για πνευματικές αναζητήσεις και επικοινωνία, η οποία είναι ιδιαίτερα πολύτιμη σε εποχές οικονομικής κρίσης σαν αυτή που διανύουμε, που ο κόσμος στρέφεται σε πνευματικές αξίες. Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ των άλλων ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, οι Αντιδήμαρχοι Αρταίων Θεόδωρος Γκούβας και Βίκυ Βασιλάκη, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Άρτας Θωμάς Τσιρογιάννης, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δ.Σ. Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστος Παπάζογλου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρταίων Βασίλης Γέμος, ο Γ.Γ. του Δήμου Γιάννης Νάκας, η αντιπρόεδρος του Μ/Φ Συλλόγου «Σκουφάς» Κική Κολιού-Κολιούλη κ.ά.

Εξιχνιάστηκαν κλοπές μοτοποδηλάτων στην Πρέβεζα


Δικογραφία σχηματίσθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, σε βάρος δύο ανήλικων αλλοδαπών, υπηκόων Αλβανίας, οι οποίοι, από κοινού, επιδίδονταν συστηματικά σε κλοπές μοτοποδηλάτων στην Πρέβεζα.Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι οι δυο ανήλικοι, τους τελευταίους μήνες, είχαν αφαιρέσει τρία δίκυκλα μοτοποδήλατα από την Πρέβεζα.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Λαθρομετανάστες σε τουριστικό λεωφορείο

Συνελήφθησαν, στον επιβατικό σταθμό του Λιμένα Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 52 και 54 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών και διευκόλυνση εξόδου τους από τη χώρα.Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο ημεδαποί μετέφεραν, ως οδηγοί τουριστικού λεωφορείου, έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες από τη Θεσσαλονίκη στην Ηγουμενίτσα, με τελικό προορισμό χώρα της Κεντρικής Ευρώπης. Οι λαθρομετανάστες (δύο υπήκοοι Νιγηρίας και τέσσερις υπήκοοι Γεωργίας), κατά τον αστυνομικό έλεγχο, κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Το λεωφορείο και τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα κατασχέθηκαν.

Παραδοσιακό Ηπειρωτικό πανηγύρι από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας '' Μάρκος Μπότσαρης''

Μεγάλο παραδοσιακό Ηπειρωτικό πανηγύρι, διοργανώνει για άλλη μια φορά, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00' στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, Δεκελείας 152.Η μεγάλη μουσική Ηπειρωτική ζυγιά, που θα διασκεδάσει τους συμμετέχοντες, θα έχει στο Κλαρίνο, τους μεγάλους και μοναδικούς Ηπειρώτες δεξιοτέχνες του είδους, Γρηγόρη και Σταύρο Καψάλη και Ναπολέοντα Δάμο. Στο τραγούδι θα ακουστεί μια πλειάδα νέων Ηπειρωτών τραγουδιστών, που θα έχουν κορυφαίο τον πολύπειρο και καταξιωμένο στο είδος Αντώνη Κυρίτση.θα τραγουδήσει ακόμη το πολυφωνικό σχήμα της Ομοσπονδίας Μουργάνας και θα χορέψουν χορευτικά ηπειρωτικών συλλόγων του λεκανοπεδίου Αττικής.Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στον Σύλλογο Ηπειρωτών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας ''Ο Μάρκος Μπότσαρης'', στα γραφεία του Συλλόγου, ή στα τηλέφωνα 210-2524189 και 6945075811 στην Γενική Γραμματέα του Συλλόγου κ. Ελένη Βατίδου.

ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ


Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
Εν όψει της επικείμενης απογραφής που θα διεξαχθεί, από την 1η έως τις 21 Οκτωβρίου 2011 στην αλβανική επικράτεια, η οργάνωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ» πραγματοποιεί εκδήλωση στο ξενοδοχείο Divani Caravel στις 2 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 πμ.Οι εκπρόσωποί μας, θα μας ενημερώσουν για τους λόγους μη συμμετοχής στην απογραφή, θα καταγγείλουν τη διαδικασία παρωδία αυτής και θα αναφερθούν στις συνεχιζόμενες προκλητικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων μας από την αλβανική κυβέρνηση.Τη στήριξή τους θα δηλώσουν με την παρουσία τους πολιτικοί εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων.Ενωμένοι στις 2 Οκτωβρίου απαιτούμε μια δίκαιη και ευρωπαϊκών προδιαγραφών απογραφή!Σας καλούμε όλους να στείλουμε ηχηρό μήνυμα στις ιταμές προκλήσεις της Αλβανίας!

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΕ Ο,ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ!!!
Αθήνα, 22-09-2011
ΟΜΟΝΟΙΑ

Πολύμορφες μαθητικές κινητοποιήσεις σε Γιάννενα και Άρτα

Σε κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας συναντήθηκαν χθες φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί. Διαδήλωσαν ενάντια στην επέλαση του κεφαλαίου στο χώρο της Παιδείας, στην εξαθλίωση και στην αμορφωσιά που θέλει να τους καταδικάσει η κυβέρνηση και η πλουτοκρατία. Οι φοιτητές διαδήλωσαν ενάντια στο νόμο - πλαίσιο, δηλώνοντας πως δε θα εφαρμοστεί, παρά τους επαναλαμβανόμενους εκβιασμούς της κυβέρνησης. Οι μαθητές απαίτησαν, όχι μόνο τα στοιχειώδη που τους στερούν (βιβλία κ.ά.), αλλά ένα σχολείο πραγματικά δημόσιο και δωρεάν. Οι εκπαιδευτικοί, που απεργούσαν χτες, απάντησαν στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης και στο σχολείο της «αγοράς».Στα Γιάννενα έγινε κινητοποίηση εκπαιδευτικών, φοιτητών, μαθητών. Εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα Μαθητών Ιωαννίνων παρέδωσαν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ψήφισμα καταδίκης της τρομοκρατίας και εκφοβισμού τους που επιχειρείται από διευθυντές και μερίδα εκπαιδευτικών.Ιδιαίτερα μαζική ήταν η κινητοποίηση στην Αρτα με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών από 5 λύκεια και 4 γυμνάσια που βρίσκονται υπό κατάληψη. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Κιλκίς, σταμάτησε συμβολικά μπροστά από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (πετάχθηκαν αυγά και ντομάτες) και ολοκληρώθηκε με συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου προς το δημαρχείο.

Απάντηση Γιώργου Κρανά στις δηλώσεις του Στεφάν Ντεμόλ


Η Ε.Δ. σεβόμενη την μεγάλη ποδοσφαιρική προσωπικότητα του κ. Ντεμόλ ,αλλά και την ποδοσφαιρική κουλτούρα της Χώρας του , αισθάνεται την ανάγκη να τον ενημερώσει στα ερωτήματα που έβαλε δημόσια για τους λόγους άρνησης της χρήσης για προπόνηση της ΠΑΕ στο κεντρικό γήπεδο του ΠΕΑΚΙ:.
Πρώτον, το κεντρικό γήπεδο λόγω των ανακατασκευών που έχουν γίνει στο χλοοτάπητα δεν έχει ακόμη παραδοθεί στην Ε.Δ. για χρήση .
Δεύτερον , δεν έχει υποβληθεί από τον Πρόεδρο της ΠΑΕ κ. Χρηστοβασίλη αίτημα για χρήση του γηπέδου.
Τρίτον, η ΠΑΕ έχει μισθωμένο το μεσαίο γήπεδο μέχρι το 2014 και μπορεί να το χρησιμοποιεί ακώλυτα, όπως μπορεί να χρησιμοποιεί για τις προπονήσεις και το γήπεδο των Ζωσιμάδων &
Τέταρτον, η Ε.Δ. με έγγραφό της το Μάρτιο του 2011 στο αίτημα της ΠΑΕ κατά τη συγκρότηση του φακέλου αδειοδότησης δεν συμφώνησε στη χρήση ως προπονητήριο της ΠΑΕ το ΠΕΑΚΙ και αυτό γιατί θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με τους γενικότερους αθλητικούς σκοπούς που εξυπηρετεί στην ευρύτερη περιφέρεια το ΠΕΑΚΙ, όπως είναι ο ερασιτεχνικός και μαζικός διατροφικός αθλητισμός.
Αναμένουμε το αίτημα του Προέδρου και να είναι σίγουρος ότι θα εξεταστεί με υπερβάλλοντα ζήλο.Τέλος , παρακαλούμε το διερμηνέα για την πιστή μετάφραση και ενημέρωση του κ. Ντεμόλ.

Με εκτίμηση και αθλητικούς χαιρετισμούς
Για την Ε.Δ.
Ο Πρόεδρος
Γιώργος Κρανάς

NO PASARAN….


Το ΝΑΡ και η νΚΑ χαιρετίζουν τη μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων και της νεολαίας στα συλλαλητήρια αλλά και στις συσκέψεις των φορέων και των συντονιστικών των σωματείων
Η μαζική, συντονισμένη και ανατρεπτική πρωτοβουλία των γενικών συνελεύσεων σε πανεπιστήμια, εργασιακούς χώρους και γειτονιές, είναι η καλύτερη απάντηση στη «φασιστική» επίθεση της τρόικα και της κυβέρνησης επιτετραμμένων της κατά της ελληνικής κοινωνίας. Που έχει ως στόχο να πάει τον τόπο και τα δικαιώματα 200 χρόνια πίσω σε συνθήκες πρωταρχικής καπιταλιστικής συσσώρευσης.Καταγγέλλουν την απόπειρα πώλησης της ΔΩΔΩΝΗΣ. Να το βγάλει από το μυαλό της η κυβέρνηση των δοσιλόγων και η ΑΤΕ ότι θα πουλήσουν το τελευταίο αποκούμπι της Ηπειρώτικης οικονομίας. Η ανακοίνωση της ΑΤΕ δεν προκάλεσε καμία έκπληξη, απλώς ξεσκέπασε τις πραγματικές διαθέσεις της κυβέρνησης και των ντόπιων βουλευτών της που υπεκφεύγουν να πάρουν θέση, φοβούμενοι τη μεγάλη κοινωνική αγανάκτηση.Καταγγέλλουν την απαράδεκτη στάση των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Π. Γραβάνη. Συντονισμένοι και υποταγμένοι στην κομματική εντολή της φράου Άννας και των κατά τόπους τοποτηρητών της όπως η διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου, τρομοκρατούν εκπαιδευτικούς και μαθητές, τρομοκρατημένοι και οι ίδιοι από το τσουνάμι αγανάκτησης που θα τους παρασύρει, αφού δεν πρόκειται να τους σώσουν οι κομματικές τους ταυτότητες.Αυτός είναι ένας κοινωνικός πόλεμος που ζούμε και όλοι οφείλουμε να διαλέξουμε στρατόπεδο.Ή με την κυβέρνηση της προδοσίας, τους συνεργάτες της, τη ΝΔ και το ακροδεξιό ΛΑΟΣ.Ή με τις δυνάμεις του αγώνα και της ανατροπής στο δρόμο των νικηφόρων ταξικών αγώνων, στο δρόμο της εξέγερσης και αντικαπιταλιστικής επανάστασης

ΝΑΡ-νΚΑ Ιωαννίνων

Περιοδεία στην Ήπειρο του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία σήμερα Παρασκευή 23 και αύριο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.Σήμερα το μεσημέρι ο κ. Χουντής πρόκειται να επισκεφθεί τη Γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» όπου θα έχει συνάντηση με το Σωματείο των εργαζομένων της εταιρίας και φορείς των συνεταιριστών κτηνοτρόφων με θέμα την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρίας. Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με την "Επιτροπή Αγώνα" του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (εκπροσώπους ΔΕΠ - 2 συλλόγων εργαζομένων και φοιτητών). Στις οχτώ το βράδυ θα πραγματοποιήσει Ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα : «Οικονομική Κρίση σε Ελλάδα και Ευρώπη: Η απάντηση της Αριστεράς» στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας και θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων και τοπικών φορέων. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα πραγματοποιήσει ομιλία στη αίθουσα «Πάνθεον» του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Ηγουμενίτσας.

Η 9η Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών στα Γιάννενα


Η 9η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών, με αφετηρία τα Σέρβια της Κοζάνης, διατρέχει από τις 27 Αυγούστου όλη την Ελλάδα, στα χέρια των νέων εθελοντών αιμοδοτών, μεταφέροντας το μήνυμα της εθελοντικής προσφοράς αίματος στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο.Οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών των Ιωαννίνων και άλλοι φορείς που σχετίζονται με την εθελοντική αιμοδοσία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας, Δωδώνης και Κόνιτσας συμμετέχουν φέτος για 9η συνεχή χρονιά στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία. Η λαμπαδηδρομία θα καταλήξει στα Γιάννινα, στην Κεντρική Πλατεία, απέναντι από την περιφέρεια Ηπείρου, τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, όπου οι λαμπαδηδρόμοι θα ανάψουν το βωμό και θα ακολουθήσει εκδήλωση με χορευτικά των Συλλόγων και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ζίτσας.Την ίδια μέρα, από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι, στα πλαίσια της 9ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας, διοργανώνεται ανοιχτή αιμοληψία στην Περιφέρεια Ηπείρου με τη συμμετοχή των αιμοδοσιών και των δύο Νοσοκομείων μας (Πανεπιστημιακού και Χατζηκώστα).

Πρέβεζα - Αρτα: Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς


Διήμερες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρτας, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2011 - 2012, με θέμα «Κρίσεις. Συνέχειες και ασυνέχειες στην ιστορία».Στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης το Σάββατο 24/9 θα εγκαινιασθεί περιοδική έκθεση με τίτλο «Η αυτοκρατορία σε κρίση. Οικονομική κρίση στη Νικόπολη κατά την ύστερη αρχαιότητα», στην οποία θα εκτεθούν νομισματικά σύνολα του 3ου και 4ου αι. μ.Χ., πλαισιωμένα από πλούσιο εποπτικό υλικό.Την Κυριακή 25/ 09 στις 19.00 θα δοθεί διάλεξη από την κ. Αικατερίνη Λιάμπη, καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας και πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα «Φαινόμενα οικονομικών κρίσεων κατά την αρχαιότητα».Στο Αρχαιολογικό Μουσείο ’ρτας, το Σάββατο 24/9 θα εγκαινιασθεί περιοδική έκθεση με θέμα «Συνέχειες και ασυνέχειες στην ιστορία της Αμβρακίας».Την ίδια ημέρα στις 19.00 θα δοθεί διάλεξη από την κ. Αικατερίνη Λιάμπη ενώ θα ακολουθήσει θεματική ξενάγηση στην ενότητα του μουσείου που αναφέρεται στο τέλος της Αμβρακίας.Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που τελεί υπό την επιμέλεια της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας -Άρτας, η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Απείλησαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο εργοστάσιο «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ» στα Γιάννενα


Απειλές με φαλτσέτα για να παρεμποδιστεί η δράση του ΠΑΜΕ έλαβαν χώρα προχθές το βράδυ σε περιοδεία των ταξικών δυνάμεων στο εργοστάσιο «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ». Το περιστατικό συνέβη όταν o υπεύθυνος της βάρδιας αξίωσε να κατέβει το αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ από τον πίνακα ανακοινώσεων του εργοστασίου που ενημέρωνε και καλούσε σε οργανωμένη άρνηση των χαρατσιών. Αφού πρώτα προσπάθησε να προπηλακίσει, στη συνέχεια έβγαλε φαλτσέτα που χρησιμοποιείται για κόψιμο υλικών και απείλησε τους δυο συνδικαλιστές να φύγουν από το εργοστάσιο. Αμεση απάντηση στις άθλιες, μαφιόζικες αυτές πρακτικές της εργοδοσίας δόθηκε επί τόπου από το ΠΑΜΕ με την συμμετοχή άλλων εργαζομένων και συνδικαλιστών καταγγέλλοντας το κλίμα τρομοκράτησης και εκφοβισμού της εργοδοσίας.Σε ανακοίνωσή της η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απροκάλυπτη επίθεση εις βάρος συνδικαλιστών, μελών του ΠΑΜΕ.«Στο εργοστάσιο - κάτεργο, που επικρατούν εντατικά 12ωρα, απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, η επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, είναι επίθεση σε κάθε εργάτη. Προσπαθούν να επιβάλουν το φόβο, τον τρόμο, την μοιρολατρία, προκειμένου να διαφυλάξουν και να αυγατίσουν τα κέρδη τους». Και ξεκαθαρίζει ότι «η τρομοκρατία και ο φόβος δε θα περάσουν και πως θα βρίσκεται στο πλευρό του κάθε εργάτη, θα οργανώνει την πάλη του, σπάζοντας τη μοιρολατρία και την υποταγή».

Τελική ευθεία για πώληση της «Δωδώνης»


Η... ώρα της αλήθειας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» έφτασε, μετά το χθεσινό ψυχρό «τελεσίγραφο» του διοικητή της μεγαλομετόχου ΑΤΕ Θεόδωρου Πανταλάκη, προς τους προέδρους των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου.Οι πρόεδροι ζήτησαν να τηρηθεί το καταστατικό και δεν δεσμεύτηκαν για τίποτε, θα ληφθούν αποφάσεις στα διοικητικά συμβούλια και σε συναντήσεις με τους κτηνοτρόφους. Το πώς μπορούν να «απαντήσουν» στην...πρόκληση παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.«Μολών λαβέ» ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, Μιχάλη Τζίμα, ο οποίος δεν εξεπλάγη, όπως και κανείς στην Ήπειρο, από το...τελεσίγραφο της ΑΤΕ.Κάλεσε μάλιστα τiς αρχές και φορείς να δείξουν έμπρακτα τη στήριξη τους στην πρόταση των κτηνοτρόφων για λειτουργία της «Δωδώνης» από τους ίδιους τους παραγωγούς, τους εργαζόμενους και τις Ενώσεις.

Συνάντηση μιας ώρας, με επικοινωνιακό στόχο

Ο κ. Πανταλάκης χωρίς περιστροφές ανακοίνωσε στην συνάντηση μιας ώρας με τους προέδρους που ο ίδιος προκάλεσε, (επί ένα χρόνο δεν αποδέχτηκε αίτημα τους για συνάντηση...) ότι άμεσα προσλαμβάνεται οικονομοτεχνικός σύμβουλος για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού πώλησης του πακέτου των μετοχών της τράπεζας, Υποστήριξε μάλιστα ότι είναι υπόλογος έναντι μετόχων της ΑΤΕ και της τρόικας, επειδή καθυστέρησε τη διαδικασία απεμπλοκής και από τη «Δωδώνη».Η εξέλιξη ήταν μεν αναμενόμενη, αλλά ο τρόπος που επέλεξε ο διοικητής της ΑΤΕ να «ενημερώσει» τους άλλους μετόχους, δείχνει ότι θέλησε να τηρήσει περσινή του δέσμευση ότι θα το μάθουν από τον ίδιο, πρώτες οι Ενώσεις και τίποτε άλλο.Επικοινωνιακά και μόνο έχει σημασία, για την ΑΤΕ και τον ίδιο η συνάντηση, αφού μπορούσε με μια ανακοίνωση να ενημερώσει τους πάντες.Ουσιαστικά, ο κ. Πανταλάκης δεν άφησε κανένα περιθώριο για άλλη λύση, όπως για μεταβίβαση μέρους των μετοχών στις Ενώσεις και τους κτηνοτρόφους, ή να καταθέσουν πρόταση εξαγοράς χωρίς να πάει σε διαγωνισμό και πλέον η αντίδραση τόσο των Ενώσεων-μετόχων, όσο μια των κτηνοτρόφων, μαζί και των τοπικών αρχών και φορέων, θα κρίνει το ιδιοκτησιακό μέλλον μιας εταιρείας που όλοι, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στα λόγια την θέλουν συνεταιριστική, όμως στην πράξη ουδέν έπραξαν...

Είχε προαναγγελθεί, ούτε συζήτηση για το καταστατικό...

Κάτι παραπάνω από έναν χρόνο, από τον περσινό Ιούνιο που δόθηκε το εναρκτήριο...λάκτισμα για απεμπλοκή της ΑΤΕ από θυγατρικές εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα και όσα επακολούθησαν, δεν υπήρξε η ανάλογη αντίδραση.Οι μεν Ενώσεις μετά την, πριν ένα χρόνο περίπου, συνάντηση τους με τον διοικητή της ΑΤΕ... μετέφεραν δια των προέδρων τους ότι δεν θα πουληθεί η εταιρεία, όπως είχαν υποστηρίξει νωρίτερα οι κτηνοτρόφοι (σε συνάντηση με τον κ. Πανταλάκη τους είχε πει... φέρτε πρόταση εξαγοράς πριν πάει σε διαγωνισμό), αλλά η ουσία είναι ότι στην πορεία και ελέω τρόικας και εξυγίανσης της ΑΤΕ όλοι γνώριζαν ότι πρόκειται για οριστική απόφαση.Η πρόσφατη, απορριπτική, απόφαση του Εφετείου Ιωαννίνων, για τις αγωγές των Ενώσεων για αντικαταστατική και παράνομη εξαγορά μετοχών (από το 60% η ΑΤΕ έφτασε στο 67,7% και κάνει κουμάντο σε όλα) από άλλες Ενώσεις, έδωσε τη δυνατότητα στην ΑΤΕ να υπερπηδήσει και το τελευταίο, υποτιθέμενο, εμπόδιο και να μην ενδιαφέρεται καν για το καταστατικό(φάνηκε και στη συνάντηση), το οποίο προτάσσουν οι Ενώσεις και οι κτηνοτρόφοι. Όσο κι αν οι Ενώσεις υποστηρίζουν ότι δεν έκλεισε νομικά το θέμα, το Εφετείο δεν εξέτασε την ουσία και η απόφαση τους δίνει το δικαίωμα να επανέλθουν, ο χρόνος είναι σύμμαχος της ΑΤΕ και μπορεί μέχρι το τέλος του έτους να πάει σε διαγωνισμό.Με απλά λόγια και χωρίς τροποποίηση του καταστατικού (απέτυχε να το κάνει σε δυο έκτακτες γενικές συνελεύσεις) και ειδικότερα του επίμαχου άρθρου 8 η ΑΤΕ θα προχωρήσει στο διαγωνισμό, άσχετα με την κατάθεση νέων αγωγών. Αυτό έδειξε με τη στάση του στη χθεσινή συνάντηση ο κ. Πανταλάκης.

Θεατής η κυβέρνηση...
Το γεγονός ότι η συνάντηση ήταν καθαρά «ενημερωτική» για την πώληση και τίποτε άλλο, δείχνει ότι η κυβέρνηση ούτε παρενέβη, όπως ζητήθηκε κατά κόρον από το Περιφερειακό Συμβούλιο, τους δήμους και τους βουλευτές και τους φυσικούς φορείς της «Δωδώνης», ούτε και πρόκειται να το πράξει. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σχετικά πρόσφατα από την Άρτα δεν άφησε περιθώρια, απλά προέτρεψε τους Ηπειρώτες να συστρατευτούν για να αγοράσουν τις μετοχές για να συνεχίζει να παράγει ποιοτικά προϊόντα η «Δωδώνη». Αντίθετα οι Ενώσεις και ιδίως οι κτηνοτρόφοι επιμένουν ότι τους ανήκει η γαλακτοβιομηχανία και η ΑΤΕ οφείλει να φύγει χωρίς να ζητά και υπεραξίες. Το χειρότερο όλων είναι ότι όλο αυτό το διάστημα δεν κατέληξαν οι τοπικοί φορείς σε μια πρόταση, έστω για εξαγορά μέρους των μετοχών για να πιέσουν πολιτικά. Προφανώς οι πολιτικοί της Ηπείρου γνώριζαν ότι η ΑΤΕ θέλει να πουλήσει όλο το πακέτο με διαγωνισμό και αυτό είναι που σήμερα αποδεικνύεται. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ ενιαία στάση από τους φορείς, πλην της ..,ευχής να μην ιδιωτικοποιηθεί.

Η ανακοίνωση των Ενώσεων

Μετά τη συνάντηση (παρόντες σε αυτή και οι διευθυντές των Ενώσεων και ο πρόεδρος της «Δωδώνης», υψηλόβαθμο στέλεχος της ΑΤΕ)εκδόθηκε από τις Ενώσεις της Ηπείρου η ακόλουθη ανακοίνωση:«Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Άρτας, Θεσπρωτίας, κάνουν γνωστό ότι σήμερα την 22/9/2011 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Α.Τ.Ε. στην Αθήνα, συνάντηση με τον Διοικητή της κ. Πανταλάκη, μετά από πρόσκλησή του.Κατά την διάρκεια της συζήτησης έγινε γνωστή η απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας να πουλήσει τις μετοχές της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» προσλαμβάνοντας άμεσα σύμβουλο για τον σκοπό αυτό.Η απόφαση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της κατεύθυνσής της από την ΤΡΟΙΚΑ, για υποχρεωτική απεμπλοκή της ΑΤΕ από εξωτραπεζικές δραστηριότητες.Οι εκπρόσωποι των ΕΑΣ μετόχων επέμειναν στις γνωστές τους θέσεις οι οποίες απορρέουν από την ιδρυτική πράξη της γαλακτοβιομηχανίας (καταστατικό) και δεν δεσμεύτηκαν σε κάτι παραπάνω.Η περαιτέρω στάση τους θα καθοριστεί μετά από κοινές συσκέψεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν ΑΜΕΣΑ μεταξύ των Διοικητικών Συμβουλίων τους και των κτηνοτρόφων - παραγωγών».

«Μολών λαβέ» από τους κτηνοτρόφους
Με τη φράση «μολών λαβέ» αντέδρασε ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλης Τζίμας στο ερώτημα και τώρα τι;Αναμενόμενη ήταν η απόφαση πώλησης, αλλά ο τρόπος που επιλέχθηκε να ανακοινωθεί από την ΑΤΕ ήταν προκλητικός, σύμφωνα με τον κ. Τζίμα ο οποίος παρέπεμψε σε συσκέψεις και συναντήσεις που θα γίνουν αρχής γενομένης από σήμερα για να αποφασιστεί η μορφή της αντίδρασης.Μάλιστα, έθεσε όλους τους βουλευτές, την Περιφέρεια και τους δήμους, προ των ευθυνών τους και τους κάλεσε να μπουν μπροστά για την υλοποίηση της πρότασης των κτηνοτρόφων για λειτουργία της «Δωδώνης» από τους παραγωγούς, τους εργαζόμενους και τις Ενώσεις. Σε περίπτωση που η εταιρεία ιδιωτικοποιηθεί η κτηνοτροφία θα σβήσει, ήταν η προειδοποίηση του.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ