Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΣ Γιάννινα και Δόξα Κρανούλας στη νέα λίστα με τα στημένα παιχνίδια!!!


Δεκατέσσερις ΠΑΕ, δώδεκα πρόεδροι, πέντε μεγαλομέτοχοι, τέσσερις διαιτητές και δύο βοηθοί, τέσσερις ποδοσφαιριστές και δύο προπονητές, περιλαμβάνονται στις νέες πειθαρχικές διώξεις, που άσκησαν οι ποδοσφαιρικές εισαγγελείς, Ανδρέας Φάκος και Μανώλης Αντωνακάκης.Διώξεις, που αποτελούν το δεύτερο "πακέτο" για την υπόθεση των "ύποπτων" αγώνων, οι οποίες συγκλονίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και αρκετούς μήνες.Στο δεύτερο "πακέτο" διώξεων περιλαμβάνονται τόσο ο ΠΑΣ,όσο και η Δόξα Κρανούλας!!!Σε προεδρικό επίπεδο, στο σκαμνί θα καθίσουν οι Γιώργος Μποροβήλος (Αστέρας Τρίπολης), Νίκος Μαχλάς (ΟΦΗ), Γιάννης Κομπότης (Λεβαδειακός) Θανάσης Σάμιος (Δόξα Δράμας), Γιάννης Ρόδης (Θρασύβουλος), Κώστας Χαραλαμπίδης (Ιωνικός), Αντώνης Μαρτίνης (Ρόδος), Δημήτρης Λερογιάννης (Διαγόρας Ρόδου), Δημήτρης Τζελέπης (Πανθρακικός), Μιχάλης Κάσσης (Δόξα Κρανούλας) και Γιάννης Ναυρινιάδης (Αετός Σκύδρας).

Δηλώσεις Χριστοβασίλη
Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννενα Γιώργος Χριστοβασίλης μίλησε στον NovaΣπορ FM λίγη ώρα μετά την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εις βάρος του από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα για πιθανή εμπλοκή του σε στημένους αγώνες."Νομίζω ότι ζούμε στη χώρα του παραλόγου. Είναι η δεύτερη φορά στη ζωή μου που διασύρετε με αυτό τον τρόπο το όνομά μου, ενώ δεν ξέρω για ποιο λόγο με καλέσανε. Έχω δώσει μία ολόκληρη περιουσία στο ποδόσφαιρο. Είμαι επιχειρηματίας και όταν διασύρετε έτσι το όνομά μου, εμφανίζονται προβλήματα και στη δουλειά μου. Αυτά που γίνονται στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πουθενά. Ήμουν από τους πρώτους που είπα ότι θέλω να επέλθει η κάθαρση στο ποδόσφαιρο. Μάλιστα, όταν ακούστηκε το όνομά μου το καλοκαίρι ζήτησα να με καλέσει ο εισαγγελέας, κάτι που δεν συνέβη. Θα σας έλεγα ψέματα αν έλεγα πως έχω παίξει έστω κι ένα ευρώ στοίχημα στη ζωή μου. Στο ματς Ιωνικός - ΠΑΣ Γιάννινα ακυρώθηκε γκολ του ΠΑΣ στο 89’. Μήπως έχω τη δύναμη να ακυρώνω και γκολ;Μετά από 10 χρόνια αναζητώ την ευκαιρία να φύγω από το χώρο. Λυπάμαι που ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο και μου συμβαίνουν τέτοια πράγματα."

Δανεικοί καιροί

Γράφει ο Κώστας Παπαθεοδώρου
Αντέχουμε άραγε τέτοιο ρεαλισμό που φτάνει στα όρια του κυνισμού; Από τη μια πλευρά η αδύναμη κυβέρνηση με τους σοκαρισμένους και απρόθυμους υπουργούς της που επιχειρεί να επιβάλλει (όχι με τόση επιτυχία και… ταχύτητα) μέτρα και πολιτικές που -όπως λένε-αποκρούει η λογική αλλά επιτάσσει η ανάγκη και από την άλλη ο εσμός των δανειστών και των εταίρων μας που πιέζουν αφόρητα ενίοτε και με άκρως προσβλητικό τρόπο μια κοινωνία και ένα λαό που έχει χάσει κάθε έννοια αξιοπρέπειας, ελπίδας, αλληλεγγύης.Οι παραινέσεις, οι υποδείξεις, οι εκβιασμοί είναι καθημερινοί. Αφόρητα πιεστικοί και εξαιρετικά προσβλητικοί. Απειλούν ότι εάν δεν συμμορφωθούμε θα μας αφήσουν στη μοίρα μας. Θα το κάνουν; Εξαρτάται από το κόστος της κάθε επιλογής που βάζουν στην παλάντζα τους. Ζυγαριά χρυσοχόου. που μετράει με ακρίβεια το κόστος, τις παρενέργειες, τις συνέπειες, τις αλυσιδωτές αντιδράσεις…Η απειλή που ενδεχομένως είναι απλά…προειδοποίηση, είναι ότι θα σταματήσουν οι ροές των δανειακών κεφαλαίων που εκτός από την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων καλύπτουν μισθούς, συντάξεις, λειτουργίες του κράτους.Εάν σταματήσει η δανειοδότηση, το κράτος για να ισοσκελίσει τις δαπάνες του και να συνεχίσει έστω και υποτυπωδώς να λειτουργεί (χωρίς βεβαίως να πληρώνει τα παλιά του χρέη), θα πρέπει να περικόψει αυτόματα τουλάχιστον άλλα 20 δις ευρώ το χρόνο.Εξαιρετικά δύσκολο έως ολέθριο εάν ληφθεί υπόψη ότι όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα έχουν εξοικονομήσει ετησίως περί τα 8 δις ευρώ.Η κατάσταση είναι δραματική και το χειρότερο δεν προβάλλει ελπίδα ή έστω ένα σημάδι ελπίδας και αισιοδοξίας στον ορίζοντα…

ΣΧΕΔΙΟ Β
Τελευταία διαρρέεται το «ΣΧΕΔΙΟ Β». Το σενάριο της μείωσης κατά 50 έως 60 % το ελληνικού χρέους, χωρίς η χώρα να βγει από το ευρώ. Και φυσικά τη διαρροή κάνουν οι Γερμανοί. Αυτοί είναι που καθορίζουν την πορεία της Ε.Ε. και εν πολλοίς τη μοίρα της Ελλάδας. Σε αυτή τη φάση γιατί παλαιότερα την βασική ευθύνη φέρουμε οι ίδιοι. Πολίτες και Πολιτικοί.Όμως σε κάθε περίπτωση είναι ανήθικο να εγκαλείται ο λαός και οι πολίτες για λάθη, παραλείψεις και αβελτηρίες, ιδιαίτερα τώρα που δοκιμάζονται τόσο σκληρά. Τώρα που ζουν το τραγικό τέλος του ελληνικού ονείρου. Ενός ονείρου μικροαστικού, στενάχωρου μα και βαθιά ανθρώπινου. Μια δουλειά στο δημόσιο, ένα κεραμίδι, ένα αμάξι και ένα σπίτι στο χωριό…

Το πολύ και το λίγο
Έφτασε λοιπόν η στιγμή που κάποιοι αυτό το «λίγο, το βρίσκουν πολύ» και θέλουν να αφαιρεθεί. Να το πάρουν πίσω. Δυστυχώς είναι η στιγμή που το ηθικό και το ανήθικο, το δίκιο και το άδικο, το πολύ και το λίγο είναι έννοιες αμφίσημες, χωρίς σαφές πλαίσιο και καθαρό περιεχόμενο.Είναι πικρή αλήθεια ότι στην πρόσφατη πολιτική μας ιστορία, οι πολιτικοί εκμαύλισαν τους πολίτες και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι πολίτες οι οποίοι συχνά-πυκνά απαιτούσαν την ανήθικη συναλλαγή η οποία συνήθως ήταν συμβατή με τα χρηστά ήθη της κοινωνίας μας.Το αποτέλεσμα αυτής της σχέσης, αυτής της αντίληψης είναι η σημερινή κατάσταση. Σαν τα πρεζόνια αναζητούμε καθημερινά την επόμενη… δόση.Το σοκ είναι τεράστιο. Άνεργοι, έφεδροι, αγανακτισμένοι, απελπισμένοι, ανήμποροι να διαχειριστούμε το μέλλον μας. Μας ωθούν σε ένα μοντέλο ανάπτυξης τριτοκοσμικού τύπου, όπου η ανταγωνιστικότητα θα στηρίζεται στο φθηνό μεροκάματο και θα υποστηρίζεται από τις στρατιές των ανέργων.

Η εθνική μας μοναξιά
Τα μέτρα που μας επέβαλλαν έχουν και τιμωρησιακό υπόβαθρο. Είναι άξονας του σχεδίου των προληπτικών πολέμων, ώστε κανείς στο μέλλον να μην τολμήσει να ξεφύγει από την προκρούστεια κλίνη των αγορών: τον κανιβαλισμό του νεοφιλελευθερισμού που ξεσκίζει ανθρώπινες σάρκες και καταπίνει ολόκληρους λαούς…Η επιχείρηση έχει στηθεί δεξιοτεχνικά και πλέον Γερμανοί, Σουηδοί, Ολλανδοί, Αυστριακοί και άλλοι φίλοι μας έχουν πιεσθεί ότι: «οι Έλληνες δουλεύουν λίγο και αμείβονται πολύ».Φρόντισαν να τους εκπαιδεύσουν όχι μόνο με τις δηλώσεις τους οι πολιτικοί ( για παράδειγμα, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε έκκληση στους Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο και να μην κάνουν τόσο πολύ καιρό διακοπές, ο σουηδός υπουργός Οικονομικών Άντρες Μπόρι, δήλωσε ότι «οι Έλληνες βγαίνουν στη σύνταξη στα 40) αλλά και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης που με τα καρυκευμένα δημοσιεύματά. Έτσι διαμορφώθηκε ένας τραγικός καμβάς παραπληροφόρησης και καταρρακώθηκε η όποια έννοια αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και εν προκειμένω των Ελλήνων που σήμερα για ακόμα μια φορά βρίσκονται ανήμποροι, απελπισμένοι και ντροπιασμένοι στο έδαφος.Τα περισσότερα από όσα μας καταλογίζουν είναι ανακριβή. Για παράδειγμα και σύμφωνα με τη Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Έλληνες:
-εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη – 42 ώρες τη βδομάδα,
-το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 803 ευρώ,
-το πραγματικό όριο ηλικίας δεν είναι τα 40 χρόνια, όπως ισχυρίζεται ο Σουηδός υπουργός , αλλά τα 61,4.
Με βάση αυτά τα στοιχεία πρόκειται για έναν από τους πιο σκληρά εργαζόμενους και ταυτόχρονα πιο χαμηλά αμειβόμενους λαούς της Ευρώπης.

Οι παθογένειες
Βέβαια, δεν φταίνε μονίμως οι άλλοι και πάντως δεν συνωμοτεί το σύμπαν για να καταστρέψει «τούτο τον υπέροχο λαό». Με το συμπάθιο, όλοι οι δικτάτορες, οι φασίστες και οι δημαγωγοί (Χίτλερ, Μουσολίνι, Ερντογάν, Καντάφι, Χουσεΐν κλπ) ξεκινούσαν τις ομιλίες τους χαιρετίζοντας το δικό τους «υπέροχο λαό»…Υπάρχουν πραγματικές και μεγάλες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας:
-ο ιδιωτικός τομέας που στηρίζονταν- εν πολλοίς- στα δημόσια έργα και στις κρατικές προμήθειες τώρα που οι κάνουλες του δημοσίου χρήματος στέρεψαν αποδιαρθρώθηκε ,
-ο αγροτικός κλάδος αφού για δεκαετίες επαναπαύτηκε στις κοινοτικές επιδοτήσεις, έχασε τη δυνατότητα, της ανάπτυξης του εκσυγχρονισμού και της προσαρμογής κατέστη πλέον και ελλειμματικός και… παρασιτικός!
-Το Δημόσιο είναι μια αναχρονιστική, γραφειοκρατική και αναποτελεσματική μηχανή που συνήθως αναστέλλει την όποια επενδυτική δραστηριότητα με συνέπεια ο κόσμος να μην εμπιστεύεται τις υπηρεσίες ενώ το κράτος δεν παρέχει στους πολίτες του ούτε τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Οι αντίπαλοι
Η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους –πολίτη έχει και ως δευτερογενή συνέπεια τη φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή. Οι πολίτες συχνά πυκνά λένε ‘ότι δεν θέλουν να πληρώνουν φόρους γιατί το κράτος δεν καλύπτει στοιχειωδώς τις υποχρεώσεις του προς αυτούς. Είναι επίσης, αλήθεια ότι ένα μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων πηγαίνει στη στήριξη μιας αυτιστικής κρατικής γραφειοκρατίας που υπάρχει κυρίως ως φορέας διανομής εισοδήματος στους υπαλλήλους της και όχι ως κέντρο για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Στο πεδίο των κοινωνικών υπηρεσιών η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Διαφθορά και αδιαφάνεια. Υπέρογκα δάνεια και σκοτεινά συμβόλαια. Για παράδειγμα η κατασκευή ενός δημοσίου έργου στην Ελλάδα κοστίζει τρεις και τέσσερις φορές περισσότερο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο… Η κατάσταση είναι δραματική. Όσο και αν για λόγους επικοινωνιακής στρατηγικής παρουσιάζεται μελανότερη, είναι όντως δραματική. Η Ελλάδα είναι στην εντατική και ζει με μηχανική υποστήριξη.Διάβασα κάπου το εξής: «…αλίμονο σε μια κοινωνία που δεν μπορεί να φροντίσει τους ηλικιωμένους της…».Και δεν καταλαβαίνω γιατί είναι μικρότερη η ξευτίλα όταν μια χώρα δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει το μέλλον των παιδιών της, η να περιθάλψει τους ανήμπορους…

Εμείς και οι άλλοι
Αναμφίβολα για την υπέρβαση της κρίσης απαιτούνται θυσίες. Αίμα και δάκρυ. Από όλους. Ο καθένας με τη δική του αναλογική συμμετοχή. Δεν φταίνε μόνο οι άλλοι, δεν θα πληρώσουν μόνο οι άλλοι, δεν θα δουλέψουν μόνο οι άλλοι, δεν θα πονέσουν μόνο οι άλλοι.Και κυρίαρχο ρόλο στην εμπέδωση αυτής της αλήθειας έχουν τα κόμματα. Η Κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει τι θέλει και τι μπορεί να κάνει και οι βουλευτές της τι αντέχουν και τι δεν αντέχουν ώστε να υπάρξει καθαρή και αταλάντευτη κυβερνητική γραμμή. Γιατί όπως πρόσφατα αποδείχθηκε ότι προσπάθησε να αποφύγει το βρήκαμε μπροστά μας με μεγαλύτερη ένταση. Αλλά η μεγάλη αναμέτρηση είναι με τον εαυτό της. Από την έκβαση αυτής της μάχης θα κριθεί η πορεία της χώρας. Ίσως και να είναι καλύτερα να παραιτηθεί γιατί αρκετοί υποστηρίζουν ότι αυτός ο δρόμος δεν βγάζει πουθενά και ότι η χρεοκοπία αποτελεί νομοτέλεια. Λέγεται και γράφεται ότι κατ’ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι μισθοί θα συμπιεστούν, μεγάλα τμήματα γης- παραλίες, αεροδρόμια, εθνικές οδοί-θα ιδιωτικοποιηθούν, και κατά το ήμισυ θα παραχωρηθούν όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις…

Τσάι και… εμπάθεια
Η αντιπολίτευση βόσκει στα δικά της ουράνια λιβάδια. Στο Συνασπισμό κυριαρχεί η άρνηση, η απόρριψη, το πείσμα. Στείρες αντιλήψεις σε ένα προσωπικό παιχνίδι χωρίς όρια και κανόνες με έντονα τα στοιχεία της εμπάθειας και του μίσους.Στη ΝΔ οι «αδελφοποιτοί» του Αντώνη Σαμαρά, δακρύζουν καθημερινά ξεφλουδίζοντας… κρεμμύδια. Τύποι χωρίς σαφή ιδεολογική αναφορά και πολιτική προέλευση εξωθούν τον φίλο και προϊστάμενό τους σε αιματηρές μάχες οπισθοφυλακής, εναγκαλιζόμενοι κάθε φορά με τους λογής εκπροσώπους συντεχνιακών ομάδων, επαγγελματικών σωματείων, απαρχαιωμένων φορέων…Σε αυτές τις στιγμές της απόγνωσης και της απελπισίας το αίτημα για εκλογές και η συνακόλουθη υποσχεσιολογία της Ν.Δ ακούγεται γλυκά σαν το «Τραγούδι των Σειρήνων». Οι σειρήνες καλούν την κοινωνία προς τα πίσω και τους πολίτες στο παρελθόν.Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι η αποτυχία της Κυβέρνησης θα πλήξει και αυτούς. Συνολικά το πολιτικό σύστημα που κλυδωνίζεται και καταρρέει. Κανείς δεν θα μείνει αλώβητος. Ούτε φυσικά και ο «έμπειρος» Αντώνης Σαμαράς που ειρήσθω εν παρόδω είναι από τους μακροβιότερους Έλληνες Βουλευτές. Να θυμίσω ότι βουλευτής εκλέχτηκε για πρώτη φορά το 1977…

Και που να πάμε…

Μελέτησα πρόσφατα σφυγμομετρήσεις και έρευνες γνώμης σχετικά με το δέον γενέσθαι. Κάποιες καταγραφές λένε ότι τρεις στους τέσσερις Έλληνες επιθυμούν η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα του Εκουαδόρ και της Αργεντινής: να κηρύξει στάση πληρωμών του χρέους. Ένας στους τέσσερις θέλει να φύγει η χώρα από το ευρώ. Και η συντριπτική πλειοψηφία εμφανίζεται να πιστεύει ότι το πακέτο στήριξης που δόθηκε στην Ελλάδα όχι μόνο δεν επιλύει την κρίση αλλά αναγκάζει τη χώρα να βυθιστεί βαθύτερα στο τέλμα της ύφεσης. Θεωρούν επίσης ότι το ΔΝΤ, διαβόητο για τις πολιτικές λεηλασίας του στον τρίτο κόσμο, κατασπαράσσει τώρα την Ελλάδα…Απάντηση σε όλα αυτά δεν υπάρχει. Ούτε καθαρή σίγουρη λύση. Διότι κανείς ακόμη δεν γνωρίζει πόσο βαθιά είναι η κρίση. Όπως έγραψε και ο Τσόμσκι: «Ίσως τα οικονομικά πακέτα ενίσχυσης, μαζί με τη διάσωση των τραπεζών και τις επιμέρους εθνικοποιήσεις, να επιβραδύνουν την πτώση και να αντιστρέψουν σύντομα την πορεία της οικονομίας... Αλλά κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα με βεβαιότητα…»

Στα χνάρια της ιστορίας

Βεβαιότητες δεν υπάρχουν. Ούτε καν συνέχειες. Και όπως λέει και ο Χρήστος, το παρελθόν αναθεωρείται, το παρόν αλλάζει και μένει το μέλλον ως το πιο σίγουρο καταφύγιο.Τι και αν ακόμα και από κανέναν δεν ακούγεται καθαρό μήνυμα λύτρωσης, απελευθέρωσης, προοπτικής. Τι και αν δεν προβάλλουν λαϊκοί ηγέτες, παρά μόνο πολιτικές καρικατούρες σε ρόλους προστάτη , κηδεμόνα, πατερούλη. Απλοί άνθρωποι, που τα ονόματά τους δεν μπαίνουν καν σε βιβλία ιστορίας, είναι αυτοί που τραβάνε μπροστά και χαράζουν τους χάρτες πορείας. Είναι αυτοί που κουβαλάνε την ελπίδα επιβίωσης ενός έθνους. Είναι αυτοί που θα εκφράσουν την ασυνέχεια και την ανατροπή. Και κάποιοι που σήμερα χτυπάνε τα ταμπούρλα (κύμβαλα αλαλάζοντα) της κοινωνικής ευαισθησίας, απλώς θα κοιτάζουν απορημένοι το πλήθος να απομακρύνεται…

"Έλεος με το ΠΑΜΕ"


Για να καταλάβω οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ και όλων αυτών των ομάδων, οργανώσεων κλπ που επίσημα εκφράζουν την αντίθεσή τους στο σύνταγμα, καλούν τον λαό να μην πληρώνει φόρους, κλεινουν λιμάνια, αποκλείουν καταστήματα, καταλαμβάνουν κτίρια και δημόσιες υπηρεσίες και πολλά πολλά ακόμα τραγελαφικά διαμαρτύρονται για "επίδειξη τσαμπουκά";;; Και όλα αυτά επειδή κάποιος διευθυντής έκανε την δουλειά του και είπε στα παιδιά πως η κοπάνα (γιατί προφανώς αυτό είναι) είναι πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται;;; Μιλάνε οι κομμουνιστές και τα παιδιά τους για ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ; Η λέξη ελληνικός τσαμπουκάς στο νεοελληνικό λεξιλόγιο έχει τη σημαία του ΠΑΜΕ και αυτοί κατηγορούν άλλους; Θα μας τρελάνουν;;;;; Πόσο ακόμα θα κρατήσει η ασυδοσία αυτών των ομάδων; Πόσο;

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Εγκρίσεις για νέα έργα στην Π. Ε. Άρτας


Τους όρους δημοπράτησης της γ΄ φάσης του έργου «Βελτίωση – ασφαλτόστρωση της οδού από επ.ο. Άρτας – Κορωνησίας προς Γαβριά» της Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.Επίσης η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε τον ανάδοχο του έργου «Κατολισθητικά φαινόμενα στο Δ. Δ. Ελάτης του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ. ( Ανάδοχος η Λ. ΒΕΡΛΕΚΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.).

Ηλεκτροφωτισμός του Οδικού δικτύου Π.Ε. Πρέβεζας


Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, ενέκρινε τους όρους δημοπράτησης του «Ηλεκτροφωτισμός στο επαρχιακό και βασικό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 160.000 ευρώ.Επίσης ανέδειξε αναδόχους για τα έργα:
-Καθαρισμός ρέματος Καρυδά, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ (Ανάδοχος η Ο.Ε. Ηλίας – Ιωσήφ Μπεϊντάρης)
-Καθαρισμός και λιθορριπές προστασίας ποταμού Λούρου στο Δήμο Ζηρού, προϋπολογισμού 31.100 ευρώ. (Ανάδοχος ο Ευάγγελος Γιαννουλάτος).

Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Άρτας


Με 25 θέματα στην ημερήσια διάταξη θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας, την ερχόμενη Δευτέρα 26-9-2011 και ώρα 8:00μμ. Η συνεδρίαση θα γίνει όπως πάντα στο δημαρχείο.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός των ποταμών «Βουβός» και «Κοκκυτός»

Με επιστολή του ο ΤΟΕΒ Αχέροντα προς τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στρ. Ιωάννου, εκφράζει τις ευχαριστίες του για τον καθαρισμό των ποταμών «Βουβός» και «Κοκκυτός» και τάφρων του δικτύου. «Ευελπιστούμε να συνεχιστεί η συνδρομή της Περιφέρειας προς Οργανισμό, δεδομένου των αναγκών και των ελλείψεων που έχει ο Οργανισμός σε μηχανήματα», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Επιστολή Περιφερειάρχη για τις «Καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες Νέων»


Την ένταξη πόλης της Ηπείρου, στην πράξη: «Ανάδειξη Καινοτόμων Επιχειρηματικών Ιδεών Νέων του Ε.Π. Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση», ζητά ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με επιστολή του προς το Ινστιτούτο Νεολαίας και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Υπουργείου Παιδείας.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΕΤΗΣ:Ήρθε η ώρα η κοινωνία να πάρει την τύχη στα χέρια της


Σκληρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και την πολιτική της σήμερα μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ,ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, Κώστας Βενέτης.Ο κ. Βενέτης σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά άμεσα επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και τόνισε:"Η κυβέρνηση κάνει λάθος να νομίζει ότι με άθλιους εκβιασμούς μπορεί να αποδυναμώσει τα κινήματα, να βουλιάξει την κοινωνία στο φόβο, να βάλει φρένο στην οργή και την ανυπακοή σε μια ανάλγητη και παράλογη πολιτική. Κάνει τραγικό λάθος. Όσο και να εκβιάζει, όσο και να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, όσο και να απειλεί με σκοτάδι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, δεν μπορεί να αποφύγει την απάντηση που ήδη δίνεται μαζικά: «Δεν έχω, δεν πληρώνομαι, άρα δεν πληρώνω»! Δεν μπορεί να αποφύγει τους μαζικούς και ενωτικούς αγώνες των εργαζομένων, τους αγώνες που θα ανατρέψουν την κυβέρνηση και την πολιτική της.Το χρονοδιάγραμμα της τρόικας που υλοποιεί η κυβέρνηση προδιαθέτει για κόλαση τις επόμενες μέρες ως και την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 με τα ακόμη πιο σκληρά μέτρα στο τέλος Οκτωβρίου.Και σ’ αυτά τα μέτρα δε θ’ ακούσουμε λέξη ,όπως δεν ακούσαμε ως τώρα τίποτα, για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες. Θ’ ακούσουμε και πάλι για απολύσεις εργαζομένων, για πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, για νέους κεφαλικούς φόρους και χαράτσια.Θα βλέπουμε να ξεπουλιέται ο δημόσιος πλούτος της χώρας για ένα κομμάτι ψωμί.Για να πας στο νοσοκομείο θα πρέπει να πληρώσεις για να μάθει το παιδί σου γράμματα θα πρέπει να βάλεις το χέρι στην τσέπη βαθιά που θα ανακαλύπτεις ότι είναι άδεια.Εμείς στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα η κοινωνία να πάρει την τύχη στα χέρια της.Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα μιας μεγάλης συμμαχίας κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων με στόχο την ανατροπή αυτής της υποτελούς κυβέρνησης.Για ν’ αποκτήσουν και πάλι όλοι αυτοί που με τόσο βάναυσο τρόπο πλήττονται δικαίωμα ξανά στην ελπίδα.Γιατί προτάσεις για λύσεις υπάρχουν. Προτάσεις όμως που είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της στη μνημονιακή πολιτική".

Επίσκεψη Χουντή
Αύριο Παρασκευή 23 του Σεπτέμβρη έρχεται στην πόλη μας Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.Θα επισκεφτεί τη Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ στις 2 το μεσημέρι ,όπου θα έχει συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων και τους κτηνοτρόφους και θα έχει συνάντηση με την «επιτροπή αγώνα» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Ολυμπίκ.Το βράδυ στις 8 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων θα μιλήσει στην ανοιχτή συγκέντρωση με θέμα: «Οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η απάντηση της Αριστεράς», στην οποία και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων κ. Βενέτης,κάλεσε όλους τους συμπολίτες μας να παρευρεθούν.

Το ΠΑΜΕ Ιωαννίνων καταγγέλλει τον Περικλή Γραβάνη

Την ώρα που σαρώνονται τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και εξελίσσεται η πιο άγρια φοροεπιδρομή, για να στηριχτούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας…Τη στιγμή η πολιτική βαρβαρότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στερεί από το δημόσιο σχολείο ακόμα και τα αυτονόητα: τον εκπαιδευτικό από την τάξη, το βιβλίο από το μαθητή , τη μεταφορά από και προς το σχολείο...Την ώρα που η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζει σε μαθητές - γονείς – εκπαιδευτικούς για την πρωτοφανή κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία... ο Δ/ντής του 4ου Γυμνασίου, Πρόεδρος του Νομ.Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ν.Ιωαννίνων και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΚ κ.Γραββάνης, να τρομοκρατήσει και ν’ απειλήσει τους μαθητές του σχολείου του, με αποβολή μιας ημέρας, γιατί υπέπεσαν ... στο “σφάλμα” να συμμετέχουν στην μαθητική κινητοποίηση της 20ης Σεπτεμβρίου.Η ενέργεια αυτή του εν λόγω “εκπαιδευτικού” και “συνδικαλιστή” φανερώνουν τον πανικό και την αμηχανία που έχουν περιέλθει οι εναπομείναντες “κολαούζοι” της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ μπροστά στην λαϊκή οργή που προκαλεί η επαίσχυντη και βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του μνημονίου. Η ...”παιδαγωγική” πρακτική του δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απ' αυτή των διευθυντάδων της περιόδου Μεταξά και αυτών της επταετίας. Αντί να σταθεί αλληλέγγυος στις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των μαθητών, επέλεξε (επικαλούμενος φυσικά τη …νομιμότητα) να βρεθεί απέναντι σ' αυτούς, αναλαμβάνοντας το ρόλο του θλιβερού υπερασπιστή της κυβερνητικής πολιτικής.ΤΟ ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Τον Π.Γραββάνη Δ/ντή του 4ου Γυμνασίου για την τρομοκρατική και φασίζουσα συμπεριφορά του απέναντι στους αγωνιζόμενους μαθητές του σχολείου του. Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της ποινής.Καλούμε τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς τους εργαζόμενους, να μην επιτρέψουν τον εκφασισμό της σχολικής ζωής. Το περιστατικό του 4ου Γυμνασίου δεν είναι το μοναδικό. Και άλλοι Δ/ντές (πχ 8ο Γυμνάσιο) το τελευταίο διάστημα επιχειρούν να παίξουν το ρόλο του κατασταλτικού μηχανισμού ενάντια στις μαθητικές κινητοποιήσεις. Να “φοβίσουν” με τη δράση τους αυτούς που τρομοκρατούν το λαό.Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να μπουν εμπόδιο στην καταστολή και την τρομοκράτηση των μαθητών. Να σταθούν στο ύψος τους ως παιδαγωγοί. Να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τους “συνδικαλιστές” του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και για τους “αριστερούληδες” του ΣΥΝ του ΝΑΡ και του Μ-Λ που χρόνια τώρα χαριεντίζονται στην τοπική ΕΛΜΕ παρέχοντας άλλοτε φανερή και άλλοτε κρυφή στήριξη στην κυρίαρχη πολιτική. Να τους γυρίσουν την πλάτη, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ. Οι συνδικαλιστικές αυτές ηγεσίες είναι επικίνδυνες για τα συμφέροντα των εργαζομένων! Είναι μέρος του προβλήματος και καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει στους εργαζόμενους ότι μπορούν ν' αλλάξουν.

ΠΑΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών


Η υλοποίηση του Επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου, η προετοιμασία για το πρόγραμμα Jessica και η πρόταση που έχει εκπονηθεί από την δημοτική αρχή για την λίμνη Παμβώτιδα, αποτέλεσαν τα βασικότερα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.Παράλληλα η Εκτελεστική ενέκρινε τον απολογισμό έργου του οκταμήνου, ο οποίος θα δημοσιοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.Η Δημοτική Αρχή εκπόνησε ολοκληρωμένη πρόταση έργων και δράσεων, η ωρίμανση των οποίων θα ξεκινήσει άμεσα, ώστε να είναι πλήρως έτοιμη όταν ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος Jessica.Η πρόταση περιλαμβάνει πλήθος έργων με βασικό άξονα την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου.Μεταξύ αυτών είναι:
-Η ανάπλαση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου στο ΚΕΚΩΠ
-Το εκθεσιακό κέντρο
-Η ανάπλαση- ανάδειξη και αξιοποίηση της παραλίμνιας ζώνης
-Η δημιουργία θεματικού- ψυχαγωγικού πάρκου στο Πέραμα για το σπήλαιο και τη λίμνη, με κέντρο παλαιοντολογίας, φυσικής ιστορίας και ενυδρείο.
-Η Δημοτική Αρχή προετοιμάζεται έγκαιρα, ώστε να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό και με τα καλύτερα αποτελέσματα ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως είναι το πρόγραμμα Jessica.
Τέλος παρουσιάστηκε και συζητήθηκε η ολοκληρωμένη πρόταση που έχει εκπονηθεί για τη λίμνη Παμβώτιδα, την προστασία και την ανάδειξή της. Η πρόταση θα αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης.

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου η 1η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης

Tην Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 18.00, στο ξενοδοχείο Du lac στα Ιωάννινα, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, θα πραγματοποιηθεί η 1η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης με θέμα ημερήσιας διάταξης:«Συζήτηση και διατύπωση γνώμης της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης επί του σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου περιόδου 2012-2014».Το κείμενο του Στρατηγικού Σχεδιασμού, όπως εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφέρειας Ηπείρου, είναι ήδη αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου (http://www.php.gov.gr) για διαβούλευση και για γνώση του περιεχομένου του.Η πρόσκληση έχει αποσταλεί στα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, στους επικεφαλής των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στους Εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Η συνεδρίαση είναι ανοικτή και μπορεί να την παρακολουθήσει όποιος πολίτης το επιθυμεί.

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων η Γκιουλμπεϊάζ Καραχασάν!

Μια δοκιμασία ζωής αντιμετώπισε η αντιδήμαρχος Μύκης του Δήμου Ξάνθης Γκιουλμπεϊάζ Καραχασάν, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα επί της Εγνατίας οδού, κοντά στην περιοχή του Στρυμόνα. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν και τα δυο της παιδιά που βρισκόταν σε ειδικά καθίσματα και ευτυχώς δεν έπαθαν ούτε γρατζουνιά. Η ίδια νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, με σοβαρό τραύμα στο χέρι, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή της. Το τροχαίο συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας . Το ασθενοφόρο του νοσοκομείου Καβάλας κατέφτασε σε 20 περίπου λεπτά και οι νοσηλευτές αναγκάστηκαν να ανοίξουν τις εξόδους του οχήματος που είχαν αποκλειστεί από την ανατροπή του οχήματος. Η κ. Καραχασάν μαζί με τα δυο παιδιά της διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο και από εκεί η ίδια μεταφέρθηκε στα Ιωάννινα, όπου υπάρχει εξειδικευμένο τμήμα για τα άνω και κάτω άκρα.

Από την αυτονόητη…απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας (πρόσφατες δηλώσεις Σόϊμπλε) στην Ελλάδα ως “εταίρου” γερμανικού προτεκτοράτου…

Γράφει ο Μίλτος Μπόυκας
Αυτό που χρειάζεται η χώρα Μιχ. Χρυσοχοΐδης …«Ένα νέο οραματικό στοιχείο της ανάπτυξης πέρα από τις πολιτικές εξόδου από την κρίση…» και “τούτο χτίζεται με την γερμανική κυβέρνηση, μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία της 21 Ιουλίου, μια συμμαχία για την ανάπτυξη και εργαζόμαστε για να μετατραπεί το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης σε σχέδιο ανάκαμψης και σε ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας”…Αυτές τις αιτιάσεις και απαιτήσεις ικανοποιεί –δήλωση ενδιαφέροντος- και προωθεί μεθοδικά το Βερολίνο. Αναδεικνύεται χωρίς περιστροφές ότι η Ελλάδα προκρίνεται σαν η πρώτη γερμανική αποικία στην Δ. Ευρώπη.Οι ξεκάθαρες βουλές για fast track διαδικασίες με την ραγδαία ανάπτυξη των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) είναι η επόμενη μέρα “ενός εργασιακού μεσαίωνα” που θα εγκαθιδρύσουν ντόπιοι και ξενόφερτοι επενδυτές με τον πανηγυρικό τόνο που δίνει ήδη η Αθήνα στην επικείμενη επίσκεψη 100 και πλέον επιχειρηματιών με επικεφαλής τον αντικαγκελάριο Philip Roesler (όνειδος της Κυβέρνησης Μέρκελ κατά του Ελληνικού χρέους). Ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου σε συνέντευξή του στους “Financial Times” προλυαίνει το έδαφος σημειώνοντας πως “…στην Ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται περί τις 150 γερμανικές επιχειρήσεις, όμως όλες ασχολούνται με την πώληση προϊόντων που παράγονται αλλού και αυτό είναι το πρόβλημα… ” Οι Γερμανοί φίλοι μας θέλουν να κλέψουν λίγο ήλιο, λίγο νερό, και μερικές ενεργειακές και πλουτοπαραγωγικές πηγές. Τα δεινά που προκάλεσε μόνο η μία εξ’ αυτών η SIEMENS με την άλωση του πολιτικού μας συστήματος δεν έχει ακόμη επουλωθεί και είναι ένα μέτρο ισχύος για το τι εργασιακό παράδεισο και τι εργασιακή κόλαση μπορούν να επιφέρουν όλοι αυτοί οι τεράστιοι κολοσσοί. O Hans-Peter Keitel Πρόεδρος του πανίσχυρου γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών (BDI) θεωρεί εκ των “ων ουκ άνευ” απαραίτητη την προϋπόθεση της εγγύησης των κεφαλαίων που θα επενδυθούν μέχρι και από πόρους του ΕΣΠΑ, μήπως γι’ αυτό έχουν κάνει “εκπτώσεις” στην εθνική μας συμμετοχή;Θεωρητικά ο στόχος των χωρών που φιλοξενούν ΕΟΖ είναι η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας τους μέσω των ξένων επενδύσεων η δημιουργία απασχόλησης και η εισαγωγή νέας τεχνολογίας. Ωστόσο η παγκόσμια πρακτική εμπειρία άλλα αποδεικνύει στις περισσότερες από 3.000 ΕΟΖ σπαρμένες σε περισσότερες από 120 χώρες στα 4 σημεία του πλανήτη.Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και η ακραία έκφανση του Φρίντμαν και της Σχολής του Σικάγου (Καπιταλιστικού Μοντέλου) μετά το ΣΟΚ και Δέος που προκάλεσε μέσα στην ίδια την ευρωζώνη με το πείραμα της Ελλάδας μαγειρεύοντας τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής με την διόγκωση του ελλείμματος οφείλεται κατά τον εκπρόσωπο και αξιόπιστο συνομιλητή της Κυβέρνησης Πρόεδρο Αντώνη Γεωργίου (ΕΛΣΤΑΤ) στην αναθεώρηση του Swap Goldman Sachs που είχε συναφθεί το 2001 και αύξησε το χρέος κατά 5,5 ΔΙΣ ή 2,26 μονάδες. Αυτοί οι “αλχημιστές” εκφραστές του κεφαλαίου ψάχνουν για φορολογικούς παραδείσους και αυταρχικά καθεστώτα. Τελικά οι ενδείξεις περί χαλκευμένων στοιχείων για την υπαγωγή της χώρας στο Δ.Ν.Τ., την Τρόϊκα και τα Μνημόνια, μέσω Eurostat, μετατρέπονται σε ισχυρά στοιχεία και αποδείξεις για ένα τεράστιο σκάνδαλο Πολιτικής αλχημείας με τον Φορέα των Greek Statistics… Ξένες επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στις ΕΟΖ έχουν “προνομιακή ασυλία” με την εξαίρεση φορολόγησης, αδασμολόγητη εισαγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού, εξαρτημάτων και πρώτων υλών, ελεύθερες εξαγωγές, ελεύθερος επαναπατρισμός κερδών.Η χιονοστιβάδα που επεκτείνεται με την εργασιακή εφεδρεία που δείχνει “την πόρτα” και σε υπηρεσίες που ήταν στο απυρόβλητο στο στενό Δημόσιο Τομέα προϊδεάζουν για το σπάσιμο κάθε κοινωνικού συμβολαίου.Οι κυβερνώντες φαίνεται πως είτε δεν έχουν “πάρει χαμπάρι” για ποιο επενδυτικό πλαίσιο συζητούν είτε δεν τους ενδιαφέρει η ριζική μεταβολή του παραγωγικού μοντέλου που επιβάλλεται επί τα χείρω για τους εργαζόμενους και τα δημοσιονομικά μας έσοδα για τα οποία τόσο λόγος γίνεται.Σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) οι εργαζόμενοι εντός των οικονομικών ζωνών δουλεύουν 10-12 ώρες καθημερινά και είναι περίοδο υψηλής ζήτησης που αγγίζουν και τα 2 οκτάωρα. Είναι σύνηθης η πρακτική της παράτασης της εργασιακής βάρδιας προκειμένου για να επιτευχθεί το πλάνο παραγωγής. Μελέτες για τις ΕΟΖ της Κίνας επί παραδείγματι αναφέρουν για ωράριο που ποικίλλει από τις 54 έως τις 77 ώρες την εβδομάδα.Αυτή είναι η εναλλακτική πρόταση που μας προτείνει η “πράσινη ανάπτυξη” του ΠΑΣΟΚ με επενδύσεις… αποικιακού χαρακτήρα στη φιλοσοφία ενός νέου imperium που σχεδιάζουν οι δανειστές μας για τις χώρες της ευρωπεριφέρειας.Επικρατούσε κάποτε η θεωρία ότι θα είμαστε τα “γκαρσόνια” της Ευρώπης ένεκα του τουριστικού μας προϊόντος, τούτο όμως έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα ένεκα των ΑΟΖ (Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών) που έχουν αυστηρό προσανατολισμό και βλέψεις στους ενεργειακούς κόμβους των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και το Αιγαίο, και μάλλον για “Βιομηχανικούς Εργάτες” μας προορίζουν τελικά.Ιδανικό είναι το μοντέλο για επενδύσεις στη Ελληνική αγορά με ευνοϊκό και ευέλικτο εργασιακό καθεστώς εξασφαλίζοντας πάμφθηνη εργασία στους επενδύοντες. Το εργασιακό καθεστώς μεσαίωνa και οι επιπτώσεις των εξαγωγών εκβιομηχάνισης θέτουν υπό αμφισβήτηση κοινωνικά κεκτημένα και θα εισάγουν στις εγχώριες αγορές εργασίας, παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, υποχρεωτικές υπερωρίες, εργασιακής ανασφάλειας, υποβαθμισμένες συνθήκες εργασίας, χρήση πιεστικών πρακτικών, εξάντληση του ανθρώπινου κεφαλαίου, στυγνή εκμετάλλευση, απαγόρευση του συνδικαλισμού.Τα οράματα της Αθήνας για τον έλληνα εργαζόμενο είναι ευέλικτη, με χαμηλές αποδοχές εκ περιτροπής εργασίας με μισθούς Βουλγαρίας, Πολωνίας ώστε όταν επιστρέψουμε στην δραχμή να είμαστε… αξιοπρεπώς αμοιβόμενοι!Δεν ξέρω αν όλοι αυτoί οι λαλίστατοι υπουργοί Οικονομικών αισθάνονται δικαιωμένοι από τις επιλογές τους όμως αυτές θα βρουν σφόδρα αντίθετη ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία. Η σωτήρια επέμβαση της Τρόϊκας έχει μεταβληθεί πλέον σε εφιάλτη οδηγώντας την κατάσταση σε ανεξέλεγκτο χάος.Σε τούτη την περίοδο της βαθιάς ύφεσης δεν υπάρχει πρόταση για διαρθρωτικά αλλαγές και για εγχώρια ανάπτυξη. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει το γερμανικό προτεκτοράτο μιας ανεύθυνης και καταστροφικής πολιτικής. Εκείνοι οι οποίοι παρέλαβαν «Τιτανικό» φαίνεται ότι θα παραδώσουν «κανό» που απλώς θα περιδυνίζεται…Η οργή του Βενιζέλου είναι η απόδειξη ότι το σύστημά τους καταρρέει δεν πείθει, δεν αντέχει, η κοινωνία δεν θα δεχθεί άλλες απειλές εξευτελισμού της περηφάνειας ενός λαού που η Γερμανία του οφείλει 575 ΔΙΣ με βάση τον Ζακ Ντελπλά (σύμβουλο του προέδρου της Γαλλίας) από τις πολεμικές αποζημιώσεις, που ποτέ δεν διεκδικήθηκαν.Αντίθετα ρητώς απαγορεύται ο συμψηφισμός τους σε σχετικό άρθρο του Μνημονίου!Θα πρέπει να γνωρίζουν οι κοινοβουλευτικοί “υπέρμαχοι” αυτού του σχεδίου εξόντωσης και απώλειας της εθνικής μας κυριαρχίας από ξένες δυνάμεις κατοχής, ότι σύντομα στο μέλλον θα είναι “κατηγορούμενοι” για τα “εγκλήματα” των δανειστών τοκογλύφων στα ίδια αυτά έδρανα της βουλής που σήμερα ακόμη καταμετρούν “οριακές αντισυνταγματικές πλειοψηφίες”…

Αρνητές στράτευσης στα Γιάννινα


Συμβολική εκδήλωση παράδοσης ατομικών δηλώσεων άρνησης στράτευσης στη Στρατολογία Ιωαννίνων έκανε την περασμένη Δευτέρα, ομάδα αντιεξουσιαστών. Τα συνθήματα πολλά και η μικροφωνική που υπήρχε για 40' έξω έξω από το κτίριο της στρατολογίας στη Λεωφόρο Δωδώνης, έδωσαν έναν ξεχωριστό τόνο σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας.

ΠΑΝΤΑΛΑΚΗΣ:Έχει ήδη καθυστερήσει η διαδικασία πώλησης της Δωδώνης Α.Ε


Έχουμε ήδη καθυστερήσει την διαδικασία της πώλησης της «Δωδώνης Α.Ε.», είπε σήμερα, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, - επικαλούμενος το τελεσίγραφο της τρόικας - ο διοικητής της ATEbank, κ. Θ. Πανταλάκης στους επικεφαλείς των Ενώσεων - μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν. Μάλιστα ο κ. Πανταλάκης ανακοίνωσε ότι η Αγροτική θα προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη ειδικού συμβούλου. «Εμείς επιμείναμε στην ιδρυτική πράξη της βιομηχανίας και το καταστατικό το οποίο υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά στην σελίδα agrotypos o πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης.Και πρόσθεσε: «Ο διοικητής μας είπε ότι θα προχωρήσει στην διαδικασία της πώλησης της Δωδώνης. Μάλιστα μας είπε ότι έχει ήδη καθυστερήσει την διαδικασία αφού έχει δεσμευτεί στην τρόικα. Από εδώ και στο εξής εμείς θα συσκεφθούμε με τους μετόχους και τα διοικητικά μας συμβούλια αλλά και με τους παραγωγούς και θα δούμε πως θα κινηθούμε».Ουσιαστικά λοιπόν από σήμερα ουσιαστικά ξεκινάει η «κούρσα» πώλησης της εταιρίας, με τους κτηνοτρόφους και πολλούς φορείς να είναι ριζικά αντίθετοι και να ετοιμάζονται για να αποτρέψουν με κάθε τρόπο το γεγονός. Ήδη άλλωστε από το περασμένο καλοκαίρι έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν στον εκτιμητή που θα οριστεί, να εγκατασταθεί στη «Δωδώνη».

Ο διάλογος για την απογραφή στην Αλβανία έπρεπε να είχε λήξει από καιρό. Τώρα ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του!


Του Λεωνίδα Παππά

Τις τελευταίες μέρες, δέχτηκα αρκετά τηλεφωνήματα από φίλους, για να μου εκφράσουν την πικρία τους, για τη στάση μου στο Γενικό Συμβούλιο της Ομόνοιας, στο θέμα της απογραφής. Παρόλο που η άποψή μου είναι απλή και ξεκάθαρη, μάλλον δεν έγινε κατανοητή ή για λόγους που δεν καταλαβαίνω από κάποιους μεταφέρθηκε διαστρεβλωμένη. Επειδή το θέμα είναι ευαίσθητο, θεωρό χρήσιμο να τοποθετηθώ δημοσίως, όχι για να αποτελέσει αφορμή διαλόγου (δέκα μέρες πριν την αρχή της απογραφής η συζήτηση θα έπρεπε να είχε εξαντληθεί από καιρό) αλλά ως άλλη μία υπενθύμιση της τεράστιας εθνικής ευθύνης που έχει ο καθένας ξεχωριστά.Το Αλβανικό κράτος, 100 χρόνια μετά από τη σύσταση του, κάνει την πρώτη «ελεύθερη» απογραφή και οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε 9 ερωτήσεις που σχετίζονται με την οικία τους, 8 για την οικονομική κατάσταση και 40 ερωτήσεις προσωπικών δεδομένων, στις οποίες οι 39η και 40η για την εθνικότητα και το θρήσκευμα αντίστοιχα είναι προαιρετικές ενώ η 38η της μητρικής γλώσσας και όλες οι υπόλοιπες υποχρεωτικές.Αυτή η απογραφή - όπως είπε κάποιος φίλος - αποτελεί πρόκληση, όχι για την Ελληνική Μειονότητα και τους εκπροσώπους της αλλά για το αλβανικό κράτος, που πρέπει να αποδεχτεί σε πρώτη φάση τον ακριβή αριθμό των κοινοτήτων που το απαρτίζουν και σε δεύτερη τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους.Το ερωτηματολόγιο φαίνεται πως ικανοποιεί τα βασικά μας αιτήματα, που είναι ο αυτοπροσδιορισμός της εθνικότητας, του θρησκεύματος και της μητρικής γλώσσας. Οι συνεχείς αλλαγές όμως στη διατύπωση, οι πονηροί εκβιασμοί και κυρίως το άγνωστο της διαδικασίας, δεν προμηνύουν σε καμία περίπτωση ελεύθερη και ρεαλιστική απογραφή.Ο ΟΑΣΕ και άλλοι ξένοι παρατηρητές στην Αλβανία, δεν χρηματοδοτούν μόνο τη διαδικασία αλλά φαίνεται πως την παρακολουθούν από κοντά. Το άρθρο του νόμο για την απογραφή που προβλέπει κυρώσεις στις ψευδείς δηλώσεις, οι αλβανοί το δικαιολογούν στους ξένους ότι αφορά τη δήλωση περιουσιακών και άλλων στοιχείων. Ευρωπαίος αξιωματούχος στα Τίρανα μάλιστα διαβεβαίωσε πως η δήλωση της εθνικότητας και του θρησκεύματος δεν διώκονται και τα αλβανικά μέσα όχι μόνο δεν πρόβαλαν αυτή τη δήλωση αλλά φροντίζουν κάθε φορά που αναφέρονται στην απογραφή, εντέχνως να υπενθυμίζουν και να συνδυάζουν τη δήλωση της εθνικότητας με τις ψευδείς δηλώσεις και το πρόστιμο. Το γεγονός ότι αυτό το άρθρο του νόμου, προτάθηκε από το ανθελληνικό τσάμικο κόμμα PDIU, γεννά ακόμα περισσότερα ερωτηματικά.Για τους λόγους που ανέφερα, αλλά και γιατί η αλβανική νοοτροπία δεν είναι απαλλαγμένη από την πρακτική μεθοδεύσεων, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναγνωρίσουμε τους αριθμούς που θα προκύψουν από αυτή την απογραφή. Δεν θεωρώ όμως σωστό να γίνει από πλευράς μας έκκληση για αποχή. Πως μπορείς να παροτρύνεις τους Έλληνες της Χειμάρρας, της Κορυτσάς, της Πρεμετής, της Τζάρας, του Λουκόβου κ.α., να μην απογραφούν, όταν το αλβανικό κράτος δεν τους αναγνωρίζει ως Έλληνες και έχουν για πρώτη φορά το δικαίωμα (και αμφιβάλλω αν θα υπάρχει δεύτερη) να δηλώσουν την ελληνικότητα τους. Με αυτή την απογραφή, το αλβανικό κράτος θα υποχρεωθεί να αναγνωρίσει την ύπαρξη του ελληνισμού και εκτός αναγνωρισμένων περιοχών. Οι αριθμοί δεν θα είναι ρεαλιστικοί αλλά όλοι θα χρησιμοποιούν αυτούς τους αριθμούς ως βάση για περαιτέρω εκτιμήσεις. Δεδομένου ότι η δήλωση της εθνικότητας και του θρησκεύματος είναι προαιρετική, οι διάφορες εκτιμήσεις μπορεί να έχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους αλλά για κάποιους δεν θα είναι απαγορευτικές και ο νοών νοείτω!Το ενδεχόμενο της αποχής δεν θα ήταν απαγορευτικό, αν είχαμε φροντίσει να αποκτούσαμε και κάποιες συμμαχίες. Στην προηγούμενη απογραφή του 2001 που απείχαμε, η στάση μας έβρισκε την κατανόηση των ξένων παρατηρητών στην Αλβανία ενώ τώρα δεν εξαντλήσαμε τις δυνατότητές μας ώστε οι εύλογες διαφωνίες μας να έχουν αντίκτυπο στον ξένο παράγοντα. Επιπλέον η αλβανική κυβέρνηση για οποιαδήποτε αλλαγή φαίνεται πως έχει και την συγκατάθεση τους, κάτι που μας αφοπλίσει ακόμα περισσότερο.Η συμμετοχή σε αυτή την απογραφή, είναι μια μαρτυρία πίστης και πατριωτισμού και δεν χρειάζεται να μας πάρει κανείς από το χέρι, για να μας πει τι πρέπει να κάνουμε. Ας δηλώσουμε όλοι με παρρησία την ορθόδοξη πίστη και την ελληνικότητα, ως ελάχιστη έκφραση πίστης στα ιδανικά μας. Ειδικά για τις μη αναγνωρισμένες περιοχές η δήλωση αυτή έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία και δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα των “Kuqezi” και άλλων, για να τους αυξάνουμε τα διλήμματα, οδηγώντας τους στην επιλογή της αποχής ή της μη δήλωσης.Τέλος, το ζήλο για αποχή που βλέπω από κάποιους, θα χαιρόμουν να τον έβλεπα και στην αποχή από την εξουσία του αλβανικού κράτους, όταν αυτή η εξουσία καταπατάει τα δικαιώματα των ομοεθνών μας...

ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπ’ όψιν περιβαλλοντικά και πληθυσμιακά κριτήρια στη απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί


Στη συζήτηση που έγινε σήμερα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, με θέμα την πετρελαιοκίνηση στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, παρενέβη ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος στην τοποθέτησή του ανέφερε:«Η πετρελαιοκίνηση είναι ένα θέμα με πολλές παραμέτρους στους τομείς του περιβάλλοντος, της οικονομίας και κυρίως της υγείας των πολιτών, καθώς τα πετρελαιοκίνητα οχήματα έχουν μεν μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αλλά οι πολύ αυξημένες εκπομπές τους σε οξείδια του αζώτου (NOx) προκαλούν σοβαρότατες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Συνδέεται επίσης η πετρελαιοκίνηση με θέματα όπως το κυκλοφοριακό, τους ελέγχους που γίνονται στα οχήματα από τα ΚΤΕΟ και πόσο οι έλεγχοι αυτοί αποδίδουν, τη νοθεία στα καύσιμα, την ανάγκη ανανέωσης του στόλου των βαρέων οχημάτων, την προώθηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.Δυστυχώς σήμερα τα θέματα του περιβάλλοντος έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, λόγω της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.Όμως στις αποφάσεις που θα λάβει το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΚΑ για την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα περιβαλλοντικά κριτήρια και τα κριτήρια που αφορούν την υγεία των συμπολιτών μας πρέπει να έχουν προτεραιότητα.Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και μάλιστα όχι μόνον σε χώρες που έχουν αυτοκινητοβιομηχανίες, οι πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων με κινητήρα πετρελαίου ξεπερνούν το 50% του συνόλου των πωλήσεων. Πρέπει συνεπώς το ΥΠΕΚΑ να εκπονήσει μία συγκριτική μελέτη για την κατάσταση που ισχύει για την πετρελαιοκίνηση στις ευρωπαϊκές πόλεις αντίστοιχου μεγέθους και με αντίστοιχα περιβαλλοντικά προβλήματα με τις μεγάλες ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), ώστε να είναι δυνατή η εξαγωγή συμπερασμάτων με τεκμηριωμένο τρόπο.Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των ταξί, που είναι απολύτως συνυφασμένη με το θέμα που συζητάμε, είναι βέβαιο ότι απελευθέρωση χωρίς κανόνες δεν μπορεί να γίνει. Άλλωστε γενικά στην ελεύθερη οικονομία πρέπει να τίθενται κριτήρια και κανόνες, τα οποία πρέπει να τηρούνται. Απλώς το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ φιλελεύθερο κόμμα, γι’ αυτό δεν μπορεί να εφαρμόσει καμία απελευθέρωση, είτε αφορά τα ταξί, είτε τα φορτηγά, είτε διάφορα άλλα επαγγέλματα. Οφείλει επιτέλους η Κυβέρνηση να λάβει υπ’ όψιν περιβαλλοντικά και πληθυσμιακά κριτήρια στην επικείμενη απελευθέρωση των ταξί, ώστε να λήξει η παρατεταμένη εκκρεμότητα στο θέμα αυτό».

Μέχρι την προσεχή Δευτέρα οι αιτήσεις για 3 θέσεις εργασίας στο Δήμο Ηγουμενίτσας


Τρεις (3) εποχικούς υπαλλήλους θα προσλάβει ο Δήμος Ηγουμενίτσας. Ειδικότερα, πρόκειται για τις θέσεις ενός Χειριστή Διαμορφωτή Γαιών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενός Χειριστή Ισοπεδωτή Γαιών (Φορτωτή-Εκσκαφέα) ΔΕ και ενός Οδηγού Λεωφορείου επίσης ΔΕ. όσοι προσληφθούν θα υπογράψουν οκτάμηνες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων λήγει την προσεχή Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011. πληροφορίες για τις θέσεις και τα δικαιολογητικά στο τηλέφωνο:26653-61160.

Με επιτυχία η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο στα Γιάννενα-προς δημοπράτηση οι πεζόδρομοι

Τους εμπορικούς δρόμους του κέντρου, που σήμερα έμειναν κλειστοί για τα αυτοκίνητα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, επισκέφθηκε ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Ο δήμαρχος συνομίλησε με τους εμπόρους και τους καταναλωτές, οι οποίοι επικρότησαν την ενέργεια αυτή και ζήτησαν να προχωρήσει άμεσα το έργο της πεζοδρόμησης.Στη Γρηγορίου Σακκά, με πρωτοβουλία των εμπόρων είχαν στηθεί τραπεζάκια όπου προσφέρονταν στο καταναλωτικό κοινό, γλυκά, αναψυκτικά, ποτά και άλλα εδέσματα. Ήταν μία κίνηση των καταστηματαρχών προκειμένου να καλωσορίσουν την πεζοδρόμηση αλλά και τους κατοίκους της πόλης που κατέκλυσαν σήμερα το εμπορικό κέντρο.Ο Δήμαρχος σε δηλώσεις του έκανε γνωστό, ότι από τις Τεχνικές Υπηρεσίες συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης του έργου των πεζοδρόμων. Τα τεύχη θα αποσταλούν για έγκριση στην Περιφέρεια και θα ακολουθήσει η δημοσίευση της προκήρυξης.Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 5,9 εκατομμύρια ευρώ.«Με αφορμή την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο ο Δήμος επιχείρησε μία πρόβα. Προχώρησε στην πεζοδρόμηση του εμπορικού κέντρου. Το έργο των πεζοδρόμων έχει διπλό στόχο. Από την μία τη μείωση της κίνησης των αυτοκινήτων και από την άλλη την ανάδειξη και τη στήριξη της αγοράς και του εμπορικού κόσμου. Σήμερα πήραμε μία γεύση από την πόλη που θα δημιουργηθεί και όπως είδαμε όλοι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος.Ερωτηθείς σχετικά με τις θέσεις στάθμευσης, σημείωσε ότι ο αριθμός αυτών που υπάρχουν στα πάρκινγκ του κέντρου και όσες ανήκουν στις ζώνες της ελεγχόμενης στάθμευσης είναι ικανοποιητικός. Όμως το πιο σημαντικό είναι ο τρόπος που χρησιμοποιείται το αυτοκίνητο και το ζητούμενο είναι να μειωθεί ο αριθμός των οχημάτων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.Τέλος ο κ. Φίλιος ευχαρίστησε τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, την Δημοτική Αστυνομία και την Τροχαία για την συνεργασία που υπήρξε ώστε να ολοκληρωθεί η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, με επιτυχία και δίχως προβλήματα.

Προκηρύσσεται η θέση Συμπαραστάτη του Δημότη στο Δήμο Ιωαννιτών


Από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 19 Οκτωβρίου μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις όσων ενδιαφέρονται για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.Οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν με δήλωση συνοδευόμενη από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου.Σημειώνεται πως αιτήσεις που είχαν υποβληθεί με την προηγούμενη προκήρυξη δεν λαμβάνονται υπόψη.Ως Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετός δήμου, περιφέρειας ή βουλευτής. Η θητεία ακολουθεί αυτή των δημοτικών αρχών.Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο γραφείο Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου.Η επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη, θα γίνει από το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου, η οποία θα γίνει στις επτά το βράδυ, στην ισόγεια αίθουσα του δημαρχείου.

Ως προς τι, οι δημόσιες ευχαριστίες Ρογκότη προς τον Καχριμάνη; Για τα αυτονότητα;


Έχουμε το χάλι μας με το μεσοπρόθεσμο που καθημερινά μας κάνει τη ζωή δύσκολη έχουμε και τον Ρογκότη καθημερινά να μας κάνει να απορούμε με τον παραλογισμό που μας περιβάλλει στο δήμο μας. Που ακούστηκε για μια αυτονόητη ένταξη της Περιφέρειας στο ΕΣΠΑ να ευχαριστεί δημόσια τον Καχριμάνη! Η δουλειά της Περιφέρειας αυτή δεν είναι; Να εντάσσει στο ΕΣΠΑ τις ώριμες μελέτες των δήμων. Έλεος με αυτές τις δημόσιες σχέσεις στο δήμο Ζίτσας. Εντάξεις και έργα θέλουμε. Μπορείτε;

Αναγνώστης

Αυτή την ώρα, το Συντονιστικό Αγώνα των Μαθητών στα Γιάννενα βρίσκεται στο Γραφείο της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Ηπείρου

Για να καταγγείλει επίσημα την απαράδεκτη στάση του Διευθυντή του 4ου Γυμνασίου

Στα Γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου κατέληξε πριν λίγη ώρα η πορεία των μαθητών στα Γιάννενα, που συμμετείχαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Ιωαννίνων. Οι μαθητές έχουν στην κυριολεξία κατακλύσει το κτίριο, ενώ αντιπροσωπεία των μαθητών αυτή την ώρα βρίσκεται στο Γραφείο της Περιφερειακής Διευθύντριας κας Νόκα-Ζαράχη για να καταγγείλει επίσημα την απαράδεκτη στάση του Διευθυντή του 4ου Γυμνασίου, ο οποίος -σύμφωνα με τους ίδιους- απείλησε με αποβολή όσους απουσιάσουν προκειμένου να συμμετέχουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Μαθητές πέταξαν αβγά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Άρτα

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της Άρτας, οι οποίοι πραγματοποίησαν το πρωί συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης, το οποίο συνεχίστηκε με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από δημόσια κτίρια καθώς και μπροστά από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ όπου οι μαθητές εκτόξευσαν αβγά, χωρίς ωστόσο να προκληθούν επεισόδια. Ειδικότερα, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στις 10.30 στην πλατεία Κιλκίς απ’ όπου ξεκίνησαν την πορεία τους στο κέντρο της πόλης. Λίγο αργότερα έκαναν την πρώτη στάση τους μπροστά από το κτήριο της Π.Ε. Άρτας (πρώην Νομαρχία) όπου η διαμαρτυρία έγινε χωρίς έκτροπα. Η ένταση κλιμακώθηκε όταν οι μαθητές κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ Άρτας, επί της οδού Βασ. Πύρρου, όπου πέταξαν αβγά, εκτονώνοντας με τον τρόπο αυτό τα συναισθήματά τους. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στην είσοδο της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου οι μαθητές εκτόξευσαν αυγά και ντομάτες. Η πορεία διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκε μπροστά απ' το Δημαρχείο Άρτας όπου οι μαθητές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, με αποκλεισμό της κυκλοφορίας για λίγη ώρα. Στην είσοδο του δημαρχείου ανάρτησαν πανό διαδηλώνοντας την απαίτησή τους για «Δωρεάν παιδεία για όλους».

Καταγγέλουν τον διευθυντή του 4ου Γυμνασίου Ιωαννίνων για απειλές αποβολών σε μαθητές που συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις!


Η παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο γραφείο του διευθυντή του 4ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, φαίνεται να επιβεβαιώνει τις καταγγελίες που υπήρχαν εδώ και μέρες στα Γιάννενα, ότι ο συγκεκριμένος διευθυντής, που είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του τοπικού νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, -σύμφωνα με τα καταγγελόμενα- επιδόθηκε σε απειλές για αποβολές κατά μαθητών που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις του Συντονιστικού Αγώνα Μαθητών στα Γιάννενα. Το θέμα αναδεικνύεται σήμερα με τον πλέον επίσημο τρόπο μέσα από τις σελίδες του Ριζοσπάστη, όπου στη σελίδα 17, αναλύονται λεπτομερώς τα γεγονότα που αναμφίβολα προσβάλουν τον παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης στα Γιάννενα και ταυτόχρονα επιχειρούν να φιμώσουν με αυταρχικό και φασιστικό τρόπο την αγωνιστική διάθεση των μαθητών στο 4ο Γυμνάσιο της πόλης. Σύμφωνα με τις καταγγελίες εκπαιδευτικών του σχολείου, ο Σύλλογος των καθηγητών στη συντριπτική του πλειοψηφία δεν επικρότησε σε καμία περίπτωση αυτή τη λογική και απομωνόνοντας το διευθυντή, δεσμεύτηκε να μη γίνει καμία αποβολή. Το ΠΑΜΕ από την πλευρά του, καταγγέλει τον διευθυντή και για το γεγονός, ότι στη συνάντηση που είχαν στο Γραφείο του, επέμεινε στη θέση του και υπερασπίστηκε δημόσια, πως όταν κάποιος μαθητής απουσιάζει χωρίς άδεια θα πρέπει να ενημερώνεται ο γονέας και να τιμωρείται, εξισώνοντας έτσι μια απλή "κοπάνα" με τη συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Το σίγουρο είναι ότι οι ισορροπίες στον κρίσιμο χώρο της εκπαίδευσης απαιτούν σύνεση, εμπειρία και διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών φορέων της κάθε σχολικής μονάδας. Και σε καμιά περίπτωση επίδειξη "τσαμπουκά" και ισχύος που σχεδόν πάντα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και αντί να καταστέλλει, ενδυναμώνει την αντίδραση των μαθητών και τη διάθεσή τους για κατάληψη. Η τοπική ηγεσία της εκπαίδευσης στα Γιάννενα επικροτεί τις συγκεκριμένες διευθυντκές επιλογές; Αν όχι τι κάνει; Θα περιμένουμε να δούμε τις αντιδράσεις...

Η «εφεδρεία» προβληματίζει και την «Εγνατία Οδό Α.Ε.»
Απάντηση στην πρόσφατη ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρου Καλογιάννη για τις προσλήψεις προσωπικού μέσω συμβάσεων έργου εξέδωσε χθες η «Εγνατία Οδός Α.Ε.».Η εταιρεία, αφού κατηγορεί τους… προηγούμενους, λέγοντας, ότι από το 2006 έως και το 2009 οι συμβάσεις γίνονταν με τον γνωστό, στο πανελλήνιο, αδιαφανή τρόπο, τονίζει ότι για τη φετινή χρονιά το σύνολο του προσωπικού είναι 243 άτομα και το μισθολογικό κόστος μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές αγγίζει τα 11,1 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» έχει αναλάβει νέα έργα, την εποπτεία των συμβάσεων παραχώρησης «Μαλιακός –Κλειδί» και «Αυτοκινητόδρομος Ε-65», την λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού κ.α. Το πρόγραμμα περιστολής δαπανών της εταιρίας οδήγησε το λειτουργικό κόστος από 46 εκ. ευρώ το 2009, σε 18 εκατομμύρια το 2011.«Είναι αλήθεια ότι το μέτρο της «εργασιακής εφεδρείας» προβληματίζει την Εγνατία Οδό, δεδομένων των υποχρεώσεων που έχει σε όλα τα μέτωπα και σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων που συνδυάζονται με απαιτήσεις για παραγωγή έργου, σύγχρονων προδιαγραφών και υψηλής ποιότητας» αναφέρει η εταιρία στην απάντησή της.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Στη Βουλή το θέμα της Κενάν Μεσαρέ


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Ραγκούση και Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη,κατέθεσε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Ανατολάκης,σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργεί στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής,η λειτουργία της Κενάν Μεσαρέ.Αναλυτικά στην ερώτηση του ο κ. Ανατολάκης αναφέρει:"Από τον Οκτώβριο του 2010 δόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος δρόμος των Ιωαννίνων, η οδός Κενάν Μεσαρέ και η οποία έδωσε την αναμενόμενη ανάσα στην κυκλοφοριακή συμφόρηση της πόλης. Πλέον, μεγάλος αριθμός οχημάτων παρακάμπτει το κέντρο των Ιωαννίνων και διοχετεύεται στην οδό Κενάν Μεσαρέ προκειμένου να εισέλθει και να εξέλθει της πόλης. Ωστόσο, έντονα είναι τα παράπονα των κατοίκων που μένουν επί της συγκεκριμένης οδού για την οδική τους ασφάλεια, καθώς είναι εμφανής η ανεπαρκής πεζοδρόμηση, σε τέτοιο βαθμό, που κρίνεται επικίνδυνο να τη διασχίσει κάποιος πεζός. Παράλληλα, οι διασταυρώσεις είναι προβληματικές για τους οδηγούς καθώς δεν υπάρχουν φανάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι την οδό Κενάν Μεσαρέ χρησιμοποιούν καθημερινά εκατοντάδες μαθητές για την προσέλευση τους προς τα 3 Γυμνάσια και 2 Λύκεια, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της οδού.Συνεπώς ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
-Προτίθεσθε να εξετάσετε εάν είναι βάσιμες οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και οδηγών, όσον αφορά την πεζοδρόμηση της οδού και την ελλιπέστατη σήμανση σε όλες τις διασταυρώσεις;
-Ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η τοπική δημοτική αρχή για την μέγιστη εξασφάλιση της οδικής ασφάλειας και γιατί υπάρχουν ακόμη αυτά τα προβλήματα;
-Είστε διατεθειμένοι να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την διεύρυνση των πεζοδρομίων καθώς και την προσθήκη φωτεινής σηματοδότησης, όπου αυτό απαιτείται;".

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Το 48% των επιχειρήσεων κατέγραψε στις εκπτώσεις μειωμένο τζίρο 20%

Συνεχίστηκε η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων της Ηγουμενίτσας κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων, οι οποίες κατέγραψαν σημαντικές απώλειες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με έρευνα του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου. Οι μισές επιχειρήσεις (ποσοστό 48%) κατέγραψαν πτώση του τζίρου από 10% έως 20%, ενώ το 19% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ο τζίρος μειώθηκε πάνω από 20% σε σχέση με τις θερινές εκπτώσεις του 2010.Μόλις το 9% των καταστημάτων δήλωσαν πως οι πωλήσεις κινήθηκαν καλύτερα από πέρυσι, ενώ το 16% πως παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Από τις υπόλοιπες, το 8% κατέγραψε απώλειες έως 10%.Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, παρ'Α ότι δεν είναι ενθαρρυντικά, είναι λίγο καλύτερα από τον μέσο όρο μείωσης που δήλωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η οποία πανελλαδικά έφτασε στο 25%.Συγκεκριμένα, στα είδη ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ, το 8% δήλωσε άνοδο, το 18% κινήθηκε στα ίδια επίπεδα, ενώ το 74% των επιχειρήσεων κατέγραψε μείωση.Στα ηλεκτρικά, στα έπιπλα και στα είδη σπιτιού, το 6% είχε άνοδο, το 11% παρέμεινε αμετάβλητο και μείωση σημειώθηκε στο 83% των επιχειρήσεων.Οι καταναλωτές, στη συντριπτική τους πλειονότητα χρησιμοποίησαν μετρητά για τις αγορές τους (71%), ενώ στο 29% των επιχειρήσεων οι αγορές έγιναν με συνδυασμό μετρητών και πιστωτικών καρτών.

Το νέο δημαρχείο πάει δικαστήριο


Μετά από έξι αναβολές, την ερχόμενη Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, δικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων για την απόφαση του δήμου Ιωαννιτών να κατασκευάσει νέο δημαρχείο στον χώρο της λαϊκής αγοράς Αγίας Μαρίνας.Η προσφυγή του Συλλόγου στρέφεται κατά του δήμου Ιωαννιτών, κατά του τότε νομάρχη Ιωαννίνων και νυν περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη και κατά του τότε περιφερειάρχη Δημήτρη Πανοζάχου.Το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του το 2003, επί θητείας Νίκου Γκόντα, τροποποίησε το Ρυμοτομικό Σχέδιο της πόλης στο οικοδομικό τετράγωνο της λαϊκής αγοράς με αλλαγή του χαρακτηρισμού του χώρου από γυμναστήριο σε χώρο «ανέγερσης κτιρίου δημαρχείου-δημοτικών υπηρεσιών». Λίγους μήνες μετά, τον Ιούλιο του 2004 ο νομάρχης Ιωαννίνων ενέκρινε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, και στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου απέρριψε την προσφυγή του συλλόγου, αποδεχόμενος την απόφαση του νομάρχη. Το επόμενο βήμα του συλλόγου ήταν να προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Εφετείο θεώρησε ότι αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου και παρέπεμψε την υπόθεση.Το σκεπτικό της προσφυγής του συλλόγου έγκειται στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι κοινόχρηστος δημοτικός χώρος που εξυπηρετεί κοινωφελείς ανάγκες του κέντρου της πόλης εδώ και δεκαετίες. Ο σύλλογος θεωρεί μάλιστα ότι ο χώρος αυτός θα μπορούσε να ενταχθεί στο σχέδιο ενοποίησης και ανάπλασης των κοινόχρηστων χώρων του κέντρου της πόλης προς όφελος όλων των πολιτών. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο στο σχέδιο πόλης χαρακτηρίζεται ως χώρος γυμναστηρίου μη οικοδομήσιμος και κατηγορεί τις αρχές της πόλης ότι παρανόμησαν όταν προχώρησαν στην τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου χωρίς την ύπαρξη σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι έτοιμη πάντως να υπερασπίσει τον εαυτό της ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, θα ληφθεί απόφαση για ορισμό δικηγόρου στην επερχόμενη εκδίκαση της υπόθεσης. Στην πράξη, το σχέδιο για νέο δημαρχείο μπορεί να μην ισχύει, ωστόσο η απόφαση για τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου υφίσταται και δεν έχει ανακληθεί από κανένα όργανο. Επιπλέον, η υπόθεση αυτή έχει και άλλη μια ενδιαφέρουσα διάσταση, καθώς θα ξεκαθαριστεί αν τελικά οι πολιτικοί άρχοντες της πόλης κάνουν τα στραβά μάτια και αποχαρακτηρίζουν ελαφρά τη καρδία κοινόχρηστους χώρους.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Στους προϊσταμένους των ΔΟΥ παραπέμπει το Υπουργείο τους φορολογούμενους, προκειμένου να λάβουν φορολογική ενημερότητα


Με Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή (υπ’ αρ. 21062/2011) προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο Σταύρος Καλογιάννης έφερε το θέμα της μεγάλης ταλαιπωρίας που υφίστανται οι μηχανικοί που ασχολούνται με την οικοδομή, αλλά ουσιαστικά όλοι όσοι ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, για την λήψη φορολογικής ενημερότητας, ενώ έχει προγραμματιστεί φορολογικός τους έλεγχος.Ειδικότερα, στην Ερώτηση του ο Σταύρος Καλογιάννης αναφερόταν σε τεχνική εταιρεία η οποία ενώ δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, δεν μπορεί να πάρει ενημερότητα, καθώς εκκρεμεί φορολογικός έλεγχος, ο οποίος όμως είναι άγνωστο πότε θα γίνει, διότι η αρμόδια ΔΟΥ αδυνατεί να τον προγραμματίσει.Στην απάντησή του ο αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «… από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο παρέχεται αφενός η δυνατότητα στον φορολογούμενο να αιτηθεί την επίσπευση της διενέργειας του φορολογικού ελέγχου και αφετέρου στον αρμόδιο Προϊστάμενο ΔΟΥ η δυνατότητα άρσης της δέσμευσης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες κρίνεται ότι διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου».Για το σοβαρό αυτό θέμα, ο Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε:«Δυστυχώς η απάντηση του κ. Υπουργού είναι αόριστη. Η παραπομπή του θέματος στις αρμόδιες ΔΟΥ δεν βοηθά στην επίλυσή του. Συνεχίζει δηλαδή το κράτος να κρατά τους πολίτες ομήρους, σε μια εποχή που όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δοκιμάζονται καθημερινά από τις συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβάλει η Κυβέρνηση και από την έλλειψη ρευστότητας. Παράλληλα το Υπουργείο Οικονομικών, με την έκδοση δεκάδων νέων νόμων και εκατοντάδων εγκυκλίων, αυξάνει διαρκώς τη γραφειοκρατία επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τους πολίτες.Οφείλουν τα Υπουργεία και οι αρμόδιες Υπηρεσίες να βοηθούν εμπράκτως τους συμπολίτες μας και να διευκολύνουν τις συναλλαγές τους, ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους».

Κατεψυγμένος γαλέος με υδράργυρο πάνω από τα επιτρεπτά όρια εντοπίσθηκε από τον ΕΦΕΤ στα Γιάννενα!!!

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, στο πλαίσιο του Προγράμματος για τον Έλεγχο βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα για το έτος 2011, διαπίστωσε τη διακίνηση κατεψυγμένου ιχθυηρού (γαλέου), το οποίο βρέθηκε να περιέχει υδράργυρο σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από το μέγιστο επιτρεπτό όριο.Πρόκειται για κατεψυγμένη φέτα γαλέου, με την εμπορική επωνυμία «Καπετάν Νικόλας» 240 kg σε πλαστική συσκευασία των 850 g, ζώνης αλίευσης FAO 34, με ημερομηνία συσκευασίας 05-05-2011 και ημερομηνία λήξης 26-10-2012, η οποία διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΠΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Α.Ε.», (ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων). Η εν λόγω εταιρία προχώρησε σε επανασυσκευασία της συγκεκριμένης παρτίδας, καθώς και σε αλλαγή της ονομασίας διακίνησης του συγκεκριμένου είδους, από γλαύκο σε γαλέο. Η πρώτη ύλη, την οποία η επιχείρηση «ΠΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Α.Ε.» προμηθεύτηκε από την επιχείρηση «ΚΟΝΤΟΒΕΡΟΣ ΑΕΒΕ – Βιομηχανία Κατεψυγμένων και Νωπών Ειδών Διατροφής» (Ασπρόπυργος Αττικής), έφερε αριθμό παρτίδας 110610001 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 12/2012.Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση για το ανωτέρω προϊόν και ήδη συνεχίζονται οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το εικονιζόμενο προϊόν, να μην το καταναλώσουν!!!

Η 9η Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών στα Ιωάννινα


Η 9η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών, με αφετηρία τα Σέρβια της Κοζάνης, διατρέχει από τις 27 Αυγούστου όλη την Ελλάδα, στα χέρια των νέων εθελοντών αιμοδοτών, μεταφέροντας το μήνυμα της εθελοντικής προσφοράς αίματος στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο.Οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών των Ιωαννίνων και άλλοι φορείς που σχετίζονται με την εθελοντική αιμοδοσία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας, Δωδώνης και Κόνιτσας συμμετέχουν φέτος για 9η συνεχή χρονιά στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία. Η λαμπαδηδρομία θα καταλήξει στα Γιάννινα, στην Κεντρική Πλατεία, απέναντι από την περιφέρεια Ηπείρου, τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, όπου οι λαμπαδηδρόμοι θα ανάψουν το βωμό και θα ακολουθήσει εκδήλωση με χορευτικά των Συλλόγων και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ζίτσας.Την ίδια μέρα, από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι, στα πλαίσια της 9ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας, διοργανώνεται ανοιχτή αιμοληψία στην Περιφέρεια Ηπείρου με τη συμμετοχή των αιμοδοσιών και των δύο Νοσοκομείων μας (Πανεπιστημιακού και Χατζηκώστα).

Συνελήφθησαν 35 λαθρομετανάστες με προορισμό την Ηγουμενίτσα


Συνελήφθησαν, στο 92ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, από Αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Αγρινίου, 12 παράνομοι μετανάστες (3 υπήκοοι Αφγανιστάν, 4 υπήκοοι Μπαγκλαντές και 5 υπήκοοι Πακιστάν).Ειδικότερα, ο οδηγός του Ι.Χ. φορτηγού αυτοκίνητου, κλειστού τύπου, με πινακίδες Πολωνίας, ο οποίος αναζητείται, δεν σταμάτησε σε σήμα στάσης για τροχονομικό έλεγχο, εισήλθε σε χωματόδρομο όπου και εγκατέλειψε το όχημα του.Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ι.Χ. Φορτηγό βρέθηκαν 35 συνολικά αλλοδαποί μετανάστες, ασιατικής καταγωγής, από τους οποίους συνελήφθησαν (12), καθώς από τον έλεγχο των εγγράφων τους διαπιστώθηκε η μη νόμιμη είσοδος και παραμονή στη χώρα μας.Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι οι 35 αλλοδαποί επιβιβάστηκαν στο όχημα από περιοχή της Αττικής με προορισμό την Ηγουμενίτσα και στο τέλος της διαδρομής θα πλήρωναν άγνωστο χρηματικό ποσό ο καθένας.

Κρίσιμο ραντεβού Πανταλάκη-Ενώσεων για τη Δωδώνη


Συνάντηση με τους επικεφαλείς των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών-μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη θα έχει σήμερα το πρωί ο διοικητής της ΑΤΕbank, Θόδωρος Πανταλάκης.Το ραντεβού που είναι προγραμματισμένο για τις 11.30 κλείσθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου του «ισχυρού άνδρα» της ΑΤΕbankκι έρχεται λίγες μέρες μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του Εφετείου Ιωαννίνων η οποία δίνει ουσιαστικά συνέχεια στη δικαστική διελκυστίνδα για το 7% των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας που απέκτησε παλαιότερα η τράπεζα από τοπικές Ενώσεις.Αρκετοί παράγοντες της αγοράς ερμηνεύουν την κίνηση του κ. Πανταλάκη ως μια τελευταία προσπάθεια να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Δωδώνη καθώς πρόκειται για τη μοναδική από τις αγροκτηνοτροφικές θυγατρικές της τράπεζας που η διαδικασία πώλησης έχει «κολλήσει». Κάτι που, βέβαια, απειλεί να εκτροχιάσει και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ίδιας της Αγροτικής...Από την πλευρά τους, οι συνεταιριστές προσέρχονται στο ραντεβού με «μικρό καλάθι» καθώς θεωρούν ότι σημεία προσέγγισης με την τράπεζα δεν υπάρχουν όσο η ΑΤΕ επιμένει στην αλλαγή του καταστατικού και την πώληση του –πλειοψηφικού- μεριδίου της με ανοικτό διαγωνισμό.

agronews

24.000 ευρώ το χρόνο για την συμμετοχή του στα συμβούλια της Εθνικής "τσεπώνει" ο Θεόκλητος σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα "Le Monde"!!!


Στο θέμα "ταμπού", όπως το χαρακτηρίζει, της περιουσίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφέρεται με ένα μακροσκελές άρθρο στην τρίτη σελίδα της έντυπης έκδοσής της η γαλλική εφημερίδα "Le Monde".Στο κείμενο επισημαίνεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας, μετά το ίδιο το ελληνικό κράτος, με 130.000 εκτάρια γης στην κατοχή της και εμπορικά καταστήματα στις ακριβότερες περιοχές των Αθηνών, ενώ διαθέτει εκπρόσωπο στο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο, ο οποίος σύμφωνα με το περιοδικό "Forbes" έλαβε αμοιβή 24.000 ευρώ το 2008 για τη συμμετοχή του στα συμβούλια.Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται στα προνόμια που απολαμβάνει η ελληνική Εκκλησία και την απαλλαγή της από το τέλος ακινήτων, καθώς και στον πολιτικό λόγο που εκφράζει κατά καιρούς σε μία χώρα "όπου ο διαχωρισμός κράτους και Εκκλησίας δεν υφίσταται".

Συνάντηση του Προεδρείου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας με τον Παντελή Οικονόμου, για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, είχε υποβάλλει αίτημα συνάντησης, στον αρμόδιο, για τα Κληροδοτημάτα, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου, για να του εκθέσει τις προτάσεις της σχετικά με τα Ηπειρωτικά κληροδοτήματα και τα ευαγή ιδρύματα, που ο τρόπος διαχείρησης τους, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και επανεξέτασης, λόγω της οικονομικής κρίσης.Ο Αναπληρωτής Υπουργός, ανταποκρίθηκε αμέσως και την Τετάρτη 21/9/2011 ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπομδίας Γιώργος Οικονόμου, με τον Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή, συνεπικουρούμενοι από τον εξ Ιωαννίνων Πρόεδρο της Επιτροπής Αγώνα για την απόδοση την Ηπειρωτικών κληροδοτημάτων στην Ελληνική Πολιτεία, καθηγητή Σπύρο Εργολάβο, επισκέφθηκαν τον κ. Υπουργό.Στον οποίο ανέλυσαν διεξοδικά και ανέπτυξαν τις προτάσεις της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και της Επιτροπής Αγώνα για τα κληροδοτήματα, τις οποίες ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Παντελής Οικονόμου, μετά των συμβούλων του , βρήκε άκρως ουσιαστκές και ενδιαφέρουσες και μέσα στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής για την επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος νόμιμης διαχείρισης των Κληροδοτημάτων και των Ευαγών Ιδρυμάτων και ζήτησε να κατατεθούν και εγγράφως έτσι ώστε να ληφθούν σοβαρά υπόψιν κατά την σύνταξη του κώδικα κληροδοτημάτων που πρόκειται σύντομα να εισαχθεί στην βουλή πρός ψήφιση.Το Προεδρείο της ΠΣΕ, αυτούσια, παράλληλα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Αγώνα κ. Σπύρο Εργολάβο, που θα καταθέσει και τις δικές του προτάσεις, δεσμεύτηκε να καταθέσει εγγράφως, εντός των προσεχών ημερών τις επικαιροποιημένες, απο την Τελευταία Γενική Συνέλευση, της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, θέσεις του οργάνου.

Χαρτζιλίκι αντί μισθού για εννιά εργαζόμενους στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα»


Με μισθούς όχι απλά πείνας, αλλά απόλυτης εξαθλίωσης καλούνται εννέα εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» να τα βγάλουν πέρα τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος εργαζομένων στο Ίδρυμα, αφού μετά τις περικοπές και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα όλων των δημοσίων υπαλλήλων, οι μισθοί τους κυμαίνονται από 3,2 ευρώ μέχρι 146,96 ευρώ για όλο τον μήνα!!!Οι συνεχείς μειώσεις των μισθών τους αλλά και το γεγονός πως τον Οκτώβριο θα κληθούν να πληρώσουν εφάπαξ όλα τα νέα εισπρακτικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έχουν σαν αποτέλεσμα ο ερχόμενος μήνας να μοιάζει με εφιάλτη για τους εργαζόμενους αυτούς και τις οικογένειές τους.Ο Σύλλογος προχώρησε χθες στον αποκλεισμό των ταμείων στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου, απέστειλε ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό με την οποία τον ενημερώνει για την υπάρχουσα κατάσταση, ενώ σίγουρες φαντάζουν οι νέες, πιο δυναμικές αυτή τη φορά, κινητοποιήσεις.

Μισθοί κοροϊδίας
Στην ανοιχτή επιστολή που στάλθηκε στον Πρωθυπουργό αναγράφονται τα εκκαθαριστικά της μισθοδοσίας όλων των υπαλλήλων του Νοσοκομείου στα όποια φαίνεται πως 9 υπάλληλοι για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα λάβουν, από 1,6 μέχρι 73,48 ευρώ.Αναλυτικά:Τεχνικός ΔΕ 1,60 €, Νοσηλεύτρια ΔΕ 10,58 €, Μετ. Ασθενών ΥΕ 16,73 €, Βοηθός Νοσηλ.ΥΕ 18,29 €, Νοσηλεύτρια ΔΕ 21,72 €, Νοσηλεύτρια ΔΕ 51,89 €, Νοσηλεύτρια ΔΕ 55,77 €, Καθαρίστρια ΥΕ 62,05 €, Νοσηλεύτρια ΤΕ 73,48 €.Τα «χαρτζιλίκια» αυτά, γιατί μισθοί δεν μπορούν να θεωρηθούν, έρχονται ως αποτέλεσμα της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα όλων των δημοσίων υπαλλήλων που θα πληρωθεί αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, των μειώσεων που έχουν γίνει σε όλους τους μισθούς, αλλά και επειδή οι συγκεκριμένοι είχαν την ατυχία να έχουν συνάψει στεγαστικό δάνειο με τράπεζες, η δόση για την αποπληρωμή του παρακρατείται κάθε μήνα από τον μισθό τους.Οι αρχικοί μισθοί τους μάλιστα κυμαινόταν από 1.000 μέχρι 1.200 ευρώ το μήνα.Απ' αυτά 400 με 600 ευρώ πήγαιναν στο δάνειο και τον Οκτώβριο αυτά που έμειναν πήγαν στο κράτος.

Γενικό το κακό
Εκτός όμως από τις συγκεκριμένες περιπτώσεις υπαλλήλων που θα κληθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με λιγότερα από 100 ευρώ, υπάρχουν κι άλλοι 100 περίπου συνάδελφοί τους στο νοσοκομείο που, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Συλλόγου, θα αμειφθούν με ποσά από 100 μέχρι 200 ευρώ το δεκαπενθήμερο, ενώ ο μέσος όρος του μισθού των 900 υπαλλήλων στο «Χατζηκώστα» είναι 384,70 €.Όλα αυτά τη στιγμή που οι πιο πάνω εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν αργίες, νυχτερινά και υπερωρίες από το Μάιο του 2011.

Επιστολή με χιούμορ
Ο Σύλλογος εργαζομένων πάντως αντιμετωπίζει με όσο χιούμορ του απέμεινε την κατάσταση αφού στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό τον ευχαριστεί που τους επιτρέπει να ζουν ακόμα και να ταλαιπωρούν τους ασθενείς, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας.Πιο συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:«Κύριε Πρωθυπουργέ,Εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» είμαι υποχρεωμένος να σας μεταφέρω τις πιο ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ μας γιατί:
Μας ΑΦΗΝΕΤΕ ακόμη να ΖΟΥΜΕ
Μας ΑΦΗΝΕΤΕ να ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ σαν κλάδος και γα ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΜΕ τους υπόλοιπους ασθενείς-συνοδούς-πολίτες (σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας).
Δεν μας ΑΦΗΝΕΤΕ να ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ τίποτε ενώ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΑΣΤΕ να ΔΩΣΟΥΜΕ και εμείς ΚΑΤΙ για να ΣΩΘΕΙ η χώρα, είναι απαράδεκτο να φορολογείται συνέχεια τους πλούσιους, τραπεζίτες, τα κεφάλαια στην Ελβετία, τους έχοντες και κατέχοντες
Σας εξουσιοδοτούμε να μεταφέρεται τις ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ μας στις κυρίες και κυρίους της Ε.Ε, και του Δ.Ν.Τ., ταυτόχρονα ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ στις ΕΠΙΤΑΓΕΣ τους».

Αποκλεισμός των ταμείων
Χθες, τα μέλη του Συλλόγου σε εφαρμογή της απόφασης της Γενικής τους Συνέλευσης, προχώρησαν στον αποκλεισμό των ταμείων των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου, αποτρέποντας την είσπραξη των 5 ευρώ που απαιτείται πλέον σαν εισιτήριο, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των μισθών τους, τις έκτακτες εισφορές που καλούνται να πληρώσουν, αλλά και τις δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος έκανε λόγο για ταλαιπωρία των ασθενών στα κρατικά νοσοκομεία από τους εργαζόμενους σε αυτά.Οι κινητοποιήσεις δεν σταματούν όμως εδώ, αφού σύμφωνα και με τον Λευτέρη Διαμάντη, γραμματέα του Συλλόγου, το επόμενο χρονικό διάστημα η Γενική Συνέλευση αναμένεται να πάρει απόφαση για νέες, πιο δυναμικές.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ