Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011

Εκδήλωση για την ανάδειξη της Τζουμερκιώτικης πολιτιστικής κληρονομίας στο κηποθέατρο της ''Δόρας Στράτου''


Κάθε τέλος Αυγούστου, όταν φεύγουμε από τα Τζουμέρκα, μια σκέψη μας παρηγορεί:"Αγάπη για το χωριό είναι να το παίρνεις μαζί όταν φεύγεις".Φορτώνουμε, λοιπόν εικόνες, μυρωδιές, ήχους μαζί με τις αποσκευές μας και επιστρέφουμε "γεμάτοι" στην Αθήνα.Για καλή μας τύχη το επόμενο Σάββατο, θα έχουμε την ευκαιρία, εδώ στην Αθήνα να περιηγηθούμε στην παράδοση και στον πολιτισμό των Τζουμέρκων.Να πάρουμε μια καλή γεύση, εμείς της αποδημίας, από τον Ιερό και Άγιο Τόπο μας.Το Σάββατο, λοιπόν, 24 Σεπτεμβρίου στο Κηποθέατρο Δόρα Στράτου θα λάβει χώρο η εκδήλωση με θέμα "Τζουμέρκα μου περήφανα".Η χορωδία Αγνάντων, χορευτικά απο τα Τζουμέρκα, δρώμενα που έχουν σχέση με τη ζωή στα χωριά μας,έκθεση ασπρόμαυρων φωτογραφιών απο τη συλλογή του Κώστα Μαυροπάνου, παρουσίαση (και όχι μόνο)τοπικών προϊόντων.Όλα αυτά θα γίνουν με την καλλιτεχνική πινελλιά του Βαγγέλη Κώτσου.Είσοδος 10 ευρώ.Ραντεβού το Σάββατο στις οκτώ, στο θάτρο Δόρα Στράτου!

Τζουμερκιώτες της Αθήνας

Τουρνουά Μπάσκετ στην Παραμυθιά


Με τη συμμετοχή των εθνικών ομάδων εφήβων και νέων του μπάσκετ πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 24-25 Σεπτεμβρίου στην Παραμυθιά το τουρνουά «49 προκρίτων» με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης 49 εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς κατακτητές στην Παραμυθιά. Στο τουρνουά εκτός από τις εθνικές θα συμμετέχουν οι ΚΑΕ Παραμυθιάς, ΠΑΣ Γιάννενα και Α.Ο Αγρινίου

Έντονος προβληματισμός στη Μεταλλουργική


Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στους υπαλλήλους αλλά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Μεταλλουργικής μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας με τους οργανισμούς στους οποίους θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ηπειρωτική βιομηχανία.Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός επιτάχυνε την ενεργοποίηση της εργασιακής εφεδρείας στο ευρύτερο δημόσιο, η οποία θα συμπεριλάβει αρχικά τουλάχιστον το 10% του προσωπικού 151 ΔΕΚΟ και άλλων φορέων του δημοσίου.Στη συνέχεια εντός δύο μηνών ιδιωτικές εταιρίες, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, θα αξιολογήσουν το πλεονάζον προσωπικό σε νομικά πρόσωπα που απασχολούν τουλάχιστον 100 άτομα, με την Μεταλλουργική πάντως να μην υπάγεται σε αυτό το καθεστώς αφού αυτή τη στιγμή στην βιομηχανία εργάζονται περίπου 70 άτομα.Η ανακοίνωση των οργανισμών και των φορέων στους οποίους θα εφαρμοστεί η εργασιακά εφεδρεία προκάλεσε πολλά ερωτηματικά στην Μεταλλουργική, καθώς μετά και τις τελευταίες αποχωρήσεις, λόγω συνταξιοδότησης, αρκετών εργαζομένων, το υπάρχον προσωπικό, συμφωνά με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της βιομηχανίας, Γιάννη Ντόντη, κρίνεται ανεπαρκές.«Την τελευταία διετία έχουν συνταξιοδοτηθεί 40 με 50 εργαζόμενοι και στις παραγγελίες που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να ανταποκριθεί η βιομηχανία με αυτούς τους εργαζόμενους που έχει. Κάθε μείωση θα δημιουργήσει δυσκολίες», είπε χαρακτηριστικά.Ταυτόχρονα τόνισε πως το Δ.Σ. της βιομηχανίας έχει επιχειρήματα με τα οποία θα προσπαθήσει να πείσει το Υπουργείο γιατί δεν μπορεί να ενταχθεί σε ένα καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, τη στιγμή μάλιστα που το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται είναι μοναδικό σε όλη τη χώρα και τα αποτελέσματα είναι αρκετά ικανοποιητικά.Ο κ. Ντόντης σημείωσε ότι η ανακοίνωση της λίστας των οργανισμών που θα μπουν σε εργασιακή εφεδρεία εμπεριέχει και τη Μεταλλουργική ως θυγατρική της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων, στην οποία ίσως να υπάρχει πλεονάζων προσωπικό, σε άλλες όμως θυγατρικές που έχει ανά την Ελλάδα.«Εμείς δεν έχουμε πλεονάζον προσωπικό ώστε να μπούμε στο καθεστώς της εφεδρείας. Όταν σχεδίαζαν μιλούσαν για την μητρική εταιρία και εμείς σαν θυγατρική είμαστε μέσα, αλλά πιστεύω ότι δε θα γίνει σε εμάς. Εμείς χρειαζόμαστε ενίσχυση και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε γι' αυτό», επισήμανε ο κ. Ντόντης.Κλείνοντας και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τον αν το μέλλον της Μεταλλουργικής στην περίπτωση που εφαρμοστεί τελικά η εργασιακή εφεδρεία και σε αυτή, προδιαγράφεται δυσοίωνο και ίσως περιέχει ακόμα και το κλείσιμό της, ο κ. Ντόντης, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι ακόμα και στην απευκταία αυτή περίπτωση θα γίνει η αναγκαία αναδιοργάνωση και με όπλο τη μοναδικότητα του αντικειμένου με το οποίο ασχολείται η βιομηχανία, δε θα φτάσει σε σημείο να κινδυνέψει να σταματήσει τη λειτουργία της.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ποιοι εκλέγονται από το ΠΑΣΟΚ στην ΠΕΔ Ηπείρου


Ομαλά και χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την εκλογή της πρώτης διοίκησης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου.Συνολικά ψήφισαν 123 μέλη και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 122.H παράταξη του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 67 ψήφους, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας 44, ο Βασίλης Μασσαλάς πήρε επτά ψήφους και εκλέγεται στο νέο Δ.Σ, ενώ ο κ. Δημήτρης Τασούλας από το ΚΚΕ έλαβε μόλις τέσσερις ψήφους και δεν εκλέγεται.Από το ΠΑΣΟΚ εκλέγονται όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι εκτός του δημάρχου Ζαγορίου κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου και από τους δημοτικούς συμβούλους εκλέγονται οι κ.κ. Μανταλόβας,Παπαδιώτης,Κατσιπανέλης και Βιρβίλης.Από το ΠΑΣΟΚ για την ΚΕΔΕ εκλέγονται οι Τσουμάνης,Γιωτίτσας,Νάστος και η κα Βαρτελάτου.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ:Το ΚΚΕ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς συνεργάστηκαν με αφορμή το σκάνδαλο Κοσκωτά με τη ΝΔ

Συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στη REALNEWS

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα λάβει όσα μέτρα χρειαστεί προκειμένου να σωθεί η χώρα.
H κυβέρνηση μας καταστρέφει επί δύο χρόνια στο όνομα του μονόδρομου. Κάθε άλλο δρόμο τον χαρακτηρίζει ως επικίνδυνο. Πράττει μια τεράστια ανακατανομή εισοδημάτων και πλούτου. «Λεφτά υπάρχουν» τα παίρνει από τους μη έχοντες και τα δίνει στους κατέχοντες. Εταιρείες αξιολόγησης, δικηγορικά γραφεία και γραφεία συμβούλων, έχουν ήδη λάβει ως αμοιβές πάνω από ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ. Με μία κυβερνητική τροπολογία στη βουλή αυξήθηκαν τα μελλοντικά κέρδη φίλου της επιχειρηματία κατά 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Με τα μέτρα της αφήνει ουσιαστικά απέξω φοροκλέπτες και φοροφυγάδες, την μαύρη οικονομία και την παραοικονομία. Δεν έχασε ούτε μια ανάσα να πει έστω και μια φορά τη λέξη καρτέλ.

Σώζεται η χώρα με αυτά τα μέτρα;
Είναι αδύνατον να βγει η χώρα από την κρίση με μια οικονομική πολιτική που οδηγεί στην ύφεση. Όταν αδυνατεί κανείς να πληρώσει δόση 4 ευρώ με εισόδημα 100 πώς θα πληρώσει δόση 8 ευρώ με εισόδημα 80; Αυτή η εξίσωση δεν έχει λύση. Η κυβέρνηση συνεχίζει στο ίδιο βιολί. Δεν διδάχτηκε τίποτα από τις αποτυχίες δύο ετών.Η χώρα οδηγείται σήμερα σε χρεοκοπία, έχοντας ένα χρέος διπλάσιο του αρχικού, από 230 δισεκατομμύρια στα 450, με απώλεια κυριαρχίας, περιορισμό της δημοκρατίας. Βρισκόμαστε μέσα στον στρόβιλο μιας κρίσης ταυτότητας, πνευματικής παρακμής, ηθικής και πολιτικής κρίσης.

Και αν η χώρα βρεθεί εκτός ευρώ;

Η δική μου η άποψη είναι ότι η χώρα δεν φεύγει από το Ευρώ, διότι είναι βαθιά ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά και να μην ήταν, δεν μπορεί να φύγει διότι είναι απροετοίμαστη για κάτι τέτοιο, δεν έχει ούτε καν τις προϋποθέσεις για την διατροφική της επιβίωση. Δεν πρέπει, επίσης, να φύγει,, μόνο και μονο επειδή το ζητάνε τρίτοι.

Και τι να κάνει;
Μάχεται μέσα στην Ευρώπη με όλα τα μέσα που διαθέτει. Οφείλει να αξιοποιήσει το θεσμικό της οπλοστάσιο, πριν από όλα το βέτο. Θυμίζω ότι το 1966 η Γαλλία ακολούθησε την πολιτική «της άδειας καρέκλας» εξαιτίας της προσπάθειας των Γερμανών να καταργήσουν την ΚΑΠ. Η πολιτική αυτή σημαίνει χρήση βέτο σε όλα. Η δική μας παράλυση θα γίνει παράλυση και της ΕΕ. Αλλά δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι εκεί αν σταματήσει η κυβέρνηση να εκβιάζει το λαό και διαπραγματευτεί με τους εταίρους αποφασιστικά. Διότι το πρόβλημα δεν είναι το πόσο πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση τα συμφωνηθέντα, αλλά το ότι τα συμφωνηθέντα έχουν λάθος βάση παραδοχής και οδηγούν την Ελλάδα στην καταστροφή. Αποτελούν πεδίο εκβιασμών και την οδό προς την χρεωκοπία. Αυτό έστω και την ύστατη στιγμή πρέπει να ανατραπεί.

Τι εννοείται;
Η ΕΕ μας αντιμετωπίζει όπως οι γυρολόγοι τους άρρωστους στον Μεσαίωνα. Μόλις εμφανιζόταν κάποια αρρώστια, η οδηγία ήταν να αφαιρεθεί άμεσα αίμα μέχρι να φύγει «το άρρωστο». Περιττό να πω ότι αυτή «η αγωγή» οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στον θάνατο. Εκεί θα φτάσουμε αν δεν αλλάξει ρώτα η Ελληνική πολιτική και οι ευρωπαίοι.Στο κυβερνών κόμμα έχει ξεκινήσει η «δελφινομαχία» για την επόμενη ημέρα.Ο Βάρναλης έγραψε έναν εξαιρετικό στοίχο που μας θυμίζει την υποχρέωση όλων μας να γνωρίζουμε, ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης, το μέτρο μας: «Φαντάζουν γίγαντες μα είναι νάνοι. Τους γιγάντωσε των καιρών η πλάνη».

Δηλαδή τι πολιτικούς χρειάζεται η χώρα;
Η εποχή μας απαιτεί συλλογικότητες και πολιτικούς που υπερβαίνουν το εγώ. Που διαθέτουν επάρκεια γνώσεων, τιμιότητα και παρρησία. Οι δελφίνοι περισσότερο συμπεριφέρονται ως διαχειριστές των αποφάσεων της τρόικας παρά ως αυτόνομοι πολιτικοί. Ουδείς τους είναι ηγέτης μακράς πνοής. Αν ήταν θα είχε ήδη παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

Εκτιμάτε πως υπάρχει «δελφίνος» που μπορεί να αποσοβήσει μια στρατηγική ήττα για το κυβερνών κόμμα ή τυχόν ήττα του ΠΑΣΟΚ θα έχει στρατηγική σημασία;
Οι δελφίνοι έχουν διαψεύσει ακόμα και τον Μ.Βέμπερ όταν μίλαγε για επαγγελματίες πολιτικούς. Οι περισσότεροι κατατάσσονται στους «Επαγγελματίες Υπουργούς». Υπηρετήσαν τον «κρατισμό» του Α.Παπανδρέου. Τον «εκσυγχρονισμό» του Κ.Σημίτη και τον νεοφιλελευθερισμό του Γ.Παπανδρέου. Χωρίς όραμα και ειδίκευση πέρασαν από τα πιο διαφορετικά υπουργεία. Σπάνια κάποιος άφησε κάτι για να τον θυμούνται οι πολίτες θετικά. Οι επαγγελματίες υπουργοί συμπεριφέρονται, πλέον, όπως οι φεουδάρχες πρίγκιπες του Μεσαίωνα. Εκείνοι μετακινούνταν από τον Πάπα στο Λούθηρο και τανάπαλιν, αρκεί να διασφάλιζαν τις ιδιοκτησίες και τις θέσεις τους.

Μπορούν άλλοι;

Την Κιβωτό του Νώε την έφτιαξαν ερασιτέχνες, τον Τιτανικό επαγγελματίες…

Τον κ. Ε. Βενιζέλο πώς τον κρίνετε;
Εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν χρειάζονται συλλογικές επεξεργασίες, αλλά ότι αρκεί η ευφράδεια λόγου. Αλλά εδώ του τα χαλάει στο διεθνές περιβάλλον «η μετάφραση». Οι ηγέτες των ισχυρών της Δύσης δεν συγκινούνται από λεκτικά άλματα. Το πλέον αδύνατο σημείο του είναι οι διαπραγματεύσεις.

Δηλαδή, κάποιο παράδειγμα;
Πρώτα έκανε ανεπίτρεπτες παραχωρήσεις εγγυήσεων δημόσιου ελληνικού πλούτου στην Φιλανδία. Κατόπιν ανοήτως συμφώνησε να τεθεί αυτή η διμερή συμφωνία στα συμπεράσματα της 21ης Ιουλίου (§9) ανοίγοντας την όρεξη σε εχθρούς και φίλους. Στη συνέχεια, για λόγους προσωπικής στρατηγικής, δήλωσε ότι «το θέμα έγινε πολιτικό και αφορά πλέον την ΕΕ». Με αυτό τον τρόπο έδωσε το άλλοθι να διαπραγματεύονται τις μελλοντικές ελληνικές εγγυήσεις η Φιλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία (προεδρεύουσα του Συμβουλίου) και η Επιτροπή. Η Ελλάδα απουσιάζει κατόπιν προτροπής της ίδιας της κυβέρνησης. Στο τέλος της ημέρας, θα κλιθεί πει μια γνώμη εκ των υστέρων και να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα από τρίτους.

Μια κυβέρνηση Σαμαρά θα είναι καλύτερη από αυτή του κ. Παπανδρέου;
Πείτε μου με ποιά πρόσωπα και ποιές πολιτικές; Εγώ δεν βλέπω καινούργια πρόσωπα με ικανότητες, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομικής πολιτικής. Ούτε επάρκεια εναλλακτικής πολιτικής πρότασης.

Τι εννοείτε με την πρότασή σας για αντιμνημονιακό μέτωπο;

Την δημιουργία ενός τρίτου πόλου από όσους πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να υπερασπιστεί το μέλλον της. Οτι τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα είναι αδιέξοδα. Οτι πρέπει να σταματήσει η πολιτική ισχύος απέναντι στους ανίσχυρους και υπόκλισης στους ισχυρούς. Να υπάρξει μια πνευματική και δημοκρατική ανάταση της χώρας, με εντιμότητα και γνώση καθώς και μια ριζική παραγωγική ανασυγκρότηση. Ότι δεν πρέπει μέσα στην κρίση να χάσουμε τη ψυχή μας, τον πολιτισμό μας, την κυριαρχία και τη δημοκρατία ως μέσο επίλυσης των προβλημάτων. Που ονειρεύονται μια διαφορετική προοδευτική Ελλάδα. Οσοι συμφωνούν στη συμμετοχή όλων που έχουν τέτοιες αγωνίες, και δεν αποκλείουν εκ προοιμίου κανέναν.

ΚΚΕ και Δημοκρατική Αριστερά, ωστόσο, αρνούνται κατηγορηματικά προτάσεις συνεργασίας ιδιαίτερα με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΚΚΕ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς συνεργάστηκαν με αφορμή το σκάνδαλο Κοσκωτά με τη ΝΔ και συγκυβέρνησαν μαζί της. Σήμερα η χώρα χάνεται και δείχνουν δύσκολοι σε συνεργασίες με ανθρώπους που συνυπήρξαν στον ίδιο πολιτικό και κομματικό χώρο. Εγώ ένα έχω να πω: Ουδέποτε μεγαλούργησε κόμμα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς χωρίς πολιτική συνεργασιών και σαφή διασύνδεση του κοινωνικού με το πατριωτικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας τι χρειάζεται να αλλάξει ώστε να κάνει πιο αποτελεσματικό το κόμμα του;

Να αναβαθμίσει τη σημασία του πατριωτισμού. Θα χρειαστεί δε, να αποφασίσει τι ενδιαφέρει περισσότερο τον χώρο του, η ισότιμη συνεργασία με τις πασοκογενείς δυνάμεις ή το να αποκτήσει ο Σύριζα μια ακόμα συνισταμένη με προέλευση από το ΠΑΣΟΚ. Η λύση είναι, πάντα κατά τη γνώμη μου, η ισότιμη συνεργασία ενταγμένη σε μια ευρύτερη προσπάθεια δημιουργίας ενός τρίτου πόλου.

Βλέπετε μια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ;
Πολλοί από εκείνους που την επιθυμούν, την επιδιώκουν όχι προκειμένου να σωθεί η χώρα, αλλά για να ελέγχουν καλύτερα καταστάσεις…

Ο πρωθυπουργός δηλώνει πως οι πολίτες θέλουν αλλαγές και όχι εκλογές. Πιστεύετε ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου θα αποφύγει τις κάλπες;
Ο κ.Γ.Παπανδρέου έχει δίκαιο ότι οι πολίτες θέλουν αλλαγές. Πριν από όλα αλλαγή πολιτικής και κυβέρνησης. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εκλογές. Για αυτό αλλαγές και εκλογές δεν αποσυνδέονται

Και τα δημοψηφίσματα;
Μια άλλη δικαιολογία για να μην γίνουν εκλογές θα είναι τα δημοψηφίσματα. Η κυβέρνηση με τον τρόπο που τα προτείνει, τα απαξιώνει. Πιστεύω ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία στην οποία εκλέγουμε πρόσωπα που όλο και λιγότερο δεσμεύονται σε πολιτικές, θα πρέπει να συμπληρωθεί με στοιχεία άμεσης δημοκρατίας. Δηλαδή με δεσμεύσεις επί της ουσίας της πολιτικής. Σκεφτείτε να είχαμε στην Ελλάδα το δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας από τους πολίτες. Θα είχαμε τελειώσει ήδη με τον νόμο περί (μη) ευθύνης των υπουργών.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ:Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου η 1η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης


Tην Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 18.00, στο ξενοδοχείο Du lac στα Ιωάννινα, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, θα πραγματοποιηθεί η 1η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης με θέμα ημερήσιας διάταξης:«Συζήτηση και διατύπωση γνώμης της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης επί του σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου περιόδου 2012-2014».Το κείμενο του Στρατηγικού Σχεδιασμού, όπως εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφέρειας Ηπείρου, είναι ήδη αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου (http://www.php.gov.gr) για διαβούλευση και για γνώση του περιεχομένου του.H πρόσκληση έχει αποσταλεί στα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, στους επικεφαλής των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στους Εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Η συνεδρίαση είναι ανοικτή και μπορεί να την παρακολουθήσει όποιος πολίτης το επιθυμεί.

Πάνω από 1.000 δρομείς χθες έτρεξαν στον «Γύρο της Λίμνης»!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες ο καθιερωμένος πλέον «Γύρος της Λίμνης», στον οποίο συμμετείχαν δρομείς όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό. Φέτος οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, καθώς αυτοί που έτρεξαν ήταν πάνω από 1.000!Η παραλίμνιος είχε γεμίσει από μικρούς και μεγάλους επισκέπτες και Γιαννιώτες που έσπευσαν να δουν από κοντά και να χειροκροτήσουν τους αθλητές, οι οποίοι τερμάτισαν νωρίς το μεσημέρι στην πλατεία Μαβίλη, απ’ όπου και ξεκίνησαν το πρωί. Ακολούθησαν οι απονομές μεταλλίων σε όσους τερμάτισαν μέσα σ’ ένα εορταστικό κλίμα.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Στις 7 χθες το πρωί ξεκίνησαν 56 άτομα το δυναμικό βάδισμα 30 χλμ, στις 9 ξεκίνησαν οι αγώνες δρόμου 30 χλμ με τη συμμετοχή 834 ατόμων, ενώ 121 άτομα συμμετείχαν στον αγώνα για τα 5 χλμ.Νικητής του αγώνα δρόμου των 30 χλμ αναδείχθηκε ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος από τον Ολυμπιακό, ο οποίος έκανε το γύρο της λίμνης σε 1 ώρα 38 λεπτά και 21 δεύτερα.Μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στο μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός για την πόλη μας ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας, ο Γιαννιώτης διεθνούς φήμης φωτογράφος Γιάννης Κόντος, ο Ηπειρώτης δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας κ.α. Πάντως οι δρομείς όλων των ηλικιών απέδειξαν ότι ο Αθλητισμός θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής για όλους, δίνοντας με το καλύτερο τρόπο παράδειγμα στη νεολαία που σήμερα βάλλεται από παντού.

ΑΨΟΓΗ Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Η διοργάνωση, της οποίας τον πρωταρχικό ρόλο είχε ο Αθλητικός Όμιλος Ποσειδών, ήταν άψογη και με την συνδρομή της Αστυνομίας για τις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα στους συμμετέχοντες και τους θεατές. Οι εθελοντές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και διευκόλυναν τους αθλητές κατά την διάρκεια του αγώνα. Ανά πέντε χιλιόμετρα τους μοίραζαν νερά και τους έδιναν κουράγιο να συνεχίσουν την μεγάλη προσπάθεια.Στην επιτυχία, αλλά και στη σημασία του «Γύρου της Λίμνης» αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φιλ. Φίλιος, τονίζοντας ότι μία τέτοια διοργάνωση δίνει άλλες προοπτικές στον τόπο.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το απόγευμα του Σαββάτου είχαν προηγηθεί στο παραλίμνιο οι αγώνες μαθητών και ο περιπατητικός γύρος «μαμάδες με καρότσια», ενώ την ίδια μέρα πραγματοποιηθήκαν ομιλίες για τον εθελοντισμό, την υγεία και το περιβάλλον.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Αποχή των Ελλήνων από την απογραφή στην Αλβανία προτείνει η «Ομόνοια»Στη σημερινή του συνεδρίαση το Γενικό Συμβούλιο της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑΣ συζήτησε διεξοδικά σχετικά με τη διαδικασία απογραφής στην Αλβανία.Μετά λύπης όμως διαπιστώνουμε πως η αναμενόμενη διαδικασία δεν πληρεί όρους ούτως ώστε να απεικονιστούν σωστά και επακριβώς ευαίσθητα ζητήματα της δημογραφίας της Ε.Ε.Μειονότητας. Η διαδικασία όπως έχει διαμορφωθεί δεν ταυτίζεται με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και την πρακτική εξειδικευμένων διεθνών οργανισμών για τις εθνικές μειονότητες.Οι προσπάθειες της Ομόνοιας και των εκπροσώπων της για συνεργασία με την πολιτεία και τα αρμόδια σύμφωνα με το νόμο όργανα για την απογραφή δεν απέδωσαν με πλήρη ευθύνη των τελευταίων. Απογραφή που στοχεύει στην τεχνητή στατιστική μείωση της ΕΕΜειονότητας και των δικαιωμάτων που απορρέουν, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ως εκ τούτου ζητούμε παράταση των προθεσμιών απογραφής ώστε ο χρόνος που θα μεσολαβήσει ώστε ο χρόνος που θα μεσολαβήσει να χρησιμοποιηθεί ωφέλιμα και σε συνεργασία με το διεθνή παράγοντα ούτως ώστε:
-Να διορθωθούν ελλείψεις και σκοπιμότητες της υφιστάμενης διαδικασίας όπως βελτίωση του κλίματος, παρότρυνση συμμετοχής, προπαρασκευαστικό υλικό και ερωτηματολόγιο στη μητρική γλώσσα και διαφάνεια στην επεξεργασία των δεδομένων.
-και ως απαράβατος όρος να ακυρωθεί η σχετική νομοθεσία που καταργεί στην πράξη το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού
Σε αντίθετη περίπτωση η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ θα προχωρήσει στη χρήση δικαιώματος για δική της ανεξάρτητη και τεκμηριωμένη απογραφή των μελών της Ε.Ε.Μειονότητας.
Παράλληλα εκφράζουμε τον αποτροπιασμό και την απογόητευσή μας για την χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, μια απόφαση καθώς φαίνεται που υπαγορεύθηκε από τις πλέον εθνικιστικές ανθελληνικές δυναμεις.

Άγιοι Σαράντα 17 Σεπτεμβρίου 2011
Γενικό Συμβούλιο ΟΜΟΝΟΙΑΣ

«Χρυσοί» οι Γ. Τσίλης και Γ. ΤζιάλλαςΜε τον πιο ιδανικό τρόπο έκλεισαν την φετινή άκρως επιτυχημένη χρονιά για τους ίδιους αλλά και για την Γιαννιώτικη Κωπηλασία ο Γιάννης Τσίλης και ο Γιώργος Τζιάλλας.Οι δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων κατέκτησαν στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη το περασμένο τριήμερο στην πόλη Πλόβντιβ της Βουλγαρίας το χρυσό μετάλλιο στην Τετράκωπο άνευ των Ανδρών, παρέα με τους Γ. Χρήστου και Στ. Παπαχρήστο. Η ελληνική βάρκα μετά το πρόσφατο ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σλοβενίας ήταν φυσικά φαβορί για το ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αφού και ο ανταγωνισμός σ’ αυτό είναι διαφορετικός. Και δεν διέψευσε τις προσδοκίες! Μάλιστα, η Τετράκωπος με τους δύο Γιαννιώτες πρωταθλητές βρέθηκε μπροστά απ’ τις υπόλοιπες βάρκες από την αρχή της κούρσας και έφτασε θριαμβευτικά στον τερματισμό. Ανάλογη ήταν και η νίκη της Θεσπρωτής πρωταθλήτριας Αλεξάνδρας Τσιάβου που μαζί με την Χριστίνα Γιαζιτζίδου κατέκτησαν χθες το χρυσό μετάλλιο στην Δίκωπο άνευ Γυναικών, τερματίζοντας μάλιστα με μεγάλη χρονική διαφορά απ’ το δεύτερο πλήρωμα! Συνολικά η Ελλάδα κατέκτησε στο Πλόβντιβ τέσσερα μετάλλια, εκ των οποίων τα τρία χρυσά και το ένα ασημένιο.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Η νέα μεγάλη αυτή επιτυχία στην Βουλγαρία, σε μία διοργάνωση όπου έλαβε μέρος η αφρόκρεμα της Ευρωπαϊκής Κωπηλασίας, σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση των φετινών διεθνών αγωνιστικών υποχρεώσεων για τα δύο «χρυσά» παιδιά του Ν.Ο.Ι.. Με την ευκαιρία θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οι Γ. Τσίλης και Γ. Τζιάλλας εκτός από το ασημένιο στο Παγκ. Πρωτάθλημα του Μπλεντ, κατέκτησαν επίσης φέτος ένα ασημένιο στον πρώτο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κωπηλασίας στο Μόναχο και ένα ακόμη ασημένιο μετάλλιο στον τρίτο αγώνα του Παγκ. Κυπέλλου που διεξήχθη στην Λουκέρνη της Ελβετίας. Δηλαδή, μαζί με το χρυσό στην Βουλγαρία κατάφεραν να κάνουν τέσσερις τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις της Κωπηλασίας στις οποίες έλαβαν μέρος φέτος και διακρίθηκαν με μετάλλιο! Οι δύο αθλητές επέστρεψαν νωρίς σήμερα στην Ελλάδα, προκειμένου να ξεκουραστούν για λίγες εβδομάδες, πριν αρχίσουν την προπόνησή τους με στόχο πια τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΤΑΜΟΣ
Την ικανοποίησή του και για τη νέα αυτή επιτυχία των Γιαννιωτών αθλητών εξέφρασε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων κ. Σωτήρης Στάμος. «Περιμέναμε το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ως επιστέγασμα της πολύ επιτυχημένης αυτής χρονιάς που διήνυσαν οι αθλητές μας. Τους συγχαίρουμε θερμά για την διάκριση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και ευχόμαστε καλή συνέχεια στην προετοιμασία τους για να ανέβουν του χρόνου και στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ΘΥΜΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
«Ο Γιάννης Τσίλης και ο Γιώργος Τζιάλλας ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο την φετινή επιτυχημένη χρονιά. Μία χρονιά που σφραγίστηκε με μετάλλια σε όλους τους αγώνες στους οποίους συμεμτείχαν. Εύχομαι τα παιδιά μας να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και την χρονιά που θα ακολουθήσει και πάνω απ’ όλα να είναι οι ίδιοι υγιείς», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής προπονητής του Ν.Ο.Ι. κ. Θύμιος Βλάχος, συγχαίροντας τους δύο πρωταθλητές και φυσικά τους γονείς τους που είναι διαρκώς στο πλάι τους στηρίζοντάς τους με κάθε μέσο.

Λυκειάρχης Ράμπο στα Γιάννενα κυνήγησε απείλησε και... προσήγαγε μαθητές άλλου Λυκείου, ύστερα από αυγουλοπόλεμο!!!


Κλίμα «εμφυλίου» ανάμεσα στις σχολικές Κοινότητες δύο γειτονικών Λυκείων της πόλης των Ιωαννίνων, δημιούργησαν οι καταγγελίες γονέων και μαθητών συκεκριμένου Λυκείου για αντιπαιδαγωγική και αλήτικη εξωσχολική συμπεριφορά του Διευθυντή, του ενός από τα δύο Λύκεια, ο οποίος παίροντας το... νόμο στα χέρια του, κυνήγησε στην πόλη,απείλησε και... προσήγαγε μαθητές του άλλου Λυκείου στον Διευθυντή τους!!! Όλα συνέβησαν νωρίς το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής,μετά τη λήξη ενός ακόμη μαθητικού αυγουλοπόλεμου, ο οποίος όσο εθυμοτυπικός κι αν είναι δεν παύει να συνθέτει ένα άθλιο σκηνικό στις αυλές των σχολείων, που αμία θέση δεν έχει στα σχολεία της πόλης και φυσικά δεν τιμά την ίδια την εκπαίδευση. Ενώ όλοι περίμεναν ο αυγουλοπόλεμος να δώσει την αφορμή να συγκλιθούν άμεσα και στα δύο Λύκεια, όλα τα όργανα της εκπαιδευτικής Κοινότητας (Σύλλογοι Διδασκόντων, Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων, περσινά Μαθητικά Συμβούλια και 15μελή) και ταυτόχρονα να ενημερωθούν τα τοπικά και περιφερειακά όργανα της εκπαιδευτικής Διοίκησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα, ο διευθυντής του ενός από τα δύο Λύκεια, προτίμησε λειτουργνώντας αντιπαιδαγωγικά, αντιεκπαιδευτικά και πεζοδρομιακά να το παίξει Ράμπο και να επιτεθεί στους μαθητές. Τι έκανε; Αμέσως μετά τη λήξη της "αυγουλομάχης" πήδηξε τα κάγκελα του σχολείου του και κυνήγησε στους δρόμους της πόλης ομάδα μαθητών του γειτονικού Λυκείου, τους οποίους εγκλώβισε λίγο παρακάτω. Απειλώντας τους δυνατά ότι θα ειδοποιήσει την Αστυνομία και εκτοξεύοντας εναντίον
τους ύβρεις, τους ανάγκασε να τον ακολουθήσουν μέχρι το Γραφείο του Διευθυντή του Σχολείου τους, όπου και έγινε... χαμός! Μιλάμε για απίστευτο ξεκατίνιασμα διευθυντών και εκπαιδευτικών του ενός Λυκείου με τον Διευθυντή του άλλου Λυκείου, με τους μαθητές στο μέσον να τα έχουν χαμένα. Πρόκειται για ακραία,αυταρχική,αντιδημοκρατική,αντιπαιδαγωγική και αντιεκπαιδευτική συμπεριφορά, που ενοχοποιεί και στιγματίζει, χωρίς στοιχεία και κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου,16χρονους νεολαίους. Το νέο κρούσμα αυταρχισμού σε Λύκειο της πόλης των Γραμμάτων και των Τεχνών, δείχνει την διευθυντική ανικανότητα ορισμένων να ανταποκριθούν με επάρκεια στα νέα εκπαιδευτικά πρότυπα του Υπουργείου Παιδείας, μέσα από τα οποία δίνονται στους διευθυντές των σχολείων υπερεξουσίες. Αυτές οι θέσεις ευθύνης απαιτούν ειδικά εκπαιδευτικά, διευθυνττικά και παιδαγωγικά προσόντα για να δίνουν λύσεις στα προβλήματα της εφηβείας των μαθητών και όχι να επιβάλουν κλίμα τρομοκρατίας στους μαθητές. Άραγε, ενημέρωσε ως όφειλε ο συγκεκριμένος Ράμπο-Διευθυντής τον προϊστάμενό του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων για τις... "πρωτοβουλίες" που έλαβε; Ή το θέμα θα κλείσει με τις συνήθεις αποβολές των ατίθασων μαθητών;

Σύλληψη δραπέτη φυλακών στην Ανατολή Ιωαννίνων

Συνελήφθη σήμερα πρώτες πρωϊνές ώρες στην Ανατολή Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά Ιωαννίνων, 31χρονος ημεδαπός, ο οποίος αναζητείτο ως δραπέτης από την 17-08-2011, καθότι είχε παραβιάσει 9ημερη τακτική άδεια, που του είχε χορηγηθεί από το κατάστημα κράτησης Τρικάλων, στο οποίο κρατείτο, εκτίοντας ποινή κάθειρξης πέντε (5) ετών και τεσσάρων (4) μηνών για ληστεία, παράνομη οπλοφορία και παράβαση της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Σήμερα οι εκλογές για την ΠΕΔ Ηπείρου


Δύο ψηφοδέλτια και δύο μεμονωμένοι υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο 125 εκλεκτόρων για το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου.Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ θα αποτελείται από 21 μέλη εκ των οποίων οι δώδεκα θα είναι δήμαρχοι και οι εννέα δημοτικοί σύμβουλοι. Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα στις δέκα το πρωί , στο ξενοδοχείο Du Lac.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΔ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ:
Δήμαρχοι: Γαργάλας Παναγιώτης Δήμαρχος Κόνιτσας, Κατσανάκης Κώστας Δήμαρχος Δωδώνης, Καψάλης Κώστας Δήμαρχος Πωγωνίου, Θανάσης Λιόλιος δήμαρχος Πάργας, Σταυρούλα Μπραίμη δήμαρχος Σουλίου, Παπαλέξης Γιάννης δήμαρχος Άρτας, Γαβριήλ Παπαναστασίου Δήμαρχος Ζαγορίου, Σεντελές Γιάννης Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, Ρογκότης Δημήτρης δήμαρχος Ζίτσας,Κάτσινος Γιώργος δήμαρχος Ηγουμενίτσας.
Δημοτικοί Σύμβουλοι:Σταύρος Βιρβίλης, Βογιατζής Κώστας, Γεώργος Χρήστος, Κατσιπανέλης Δημήτρης, Κολιγιώτης Χριστόφορος, Λάκκας Χρυσόστομος, Λάνταβος Αλκιβιάδης, Μανταλόβας Θανάσης, Παπαδιώτης Γιώργος, Τάσσιος Νικόλαος και Τσιρογιάννης Θωμάς.
Για την ΚΕΔΕ: Βαρτελάτου Στέλλα, Γαρδίκος Βασίλειος, Γιωτίτσας Δημήτρης, Γκουβάς Θεόδωρος, Νάστος Δημήτρης, Πανταζής Γιώργος και Τσουμάνης Φίλιππος.


ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΔ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δήμαρχοι: Γαρνέλης Μαρίνος Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, Γιολδάσης Δημήτρης Δήμαρχος Φιλιππιάδας, Τσομπίκος Νίκος Δήμαρχος Μετσόβου.
Δημοτικοί Σύμβουλοι:
Βλέτσας Σάκης, Γεωργούλας Κώστας, Γιόγιακας Βασίλης, Γκόντας Νίκος, Μάνος Αλέξανδρος, Μπάρκας Γιάννης, Σφίτζερης Ιωάννης και Τσουπινάκης Θωμάς.
Για την ΚΕΔΕ: Γκόντας Νίκος, Νάστας Αντώνης, Παπάζογλου Κώστας και Παππάς Αθανάσιος.
Μεμονωμένοι υποψήφιοι είναι ο δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων Βασίλης Μασσαλάς (Δημοκρατική Αριστερά) και ο επίσης δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων Δημήτρης Τασιούλας (Λαϊκή Συσπείρωση- ΚΚΕ).

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές λαθρομεταναστών


Συνελήφθησαν πρώτες πρωινές ώρες στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, τέσσερις (4) διακινητές, υπήκοοι Βουλγαρίας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για μεταφορά μη νομίμων μεταναστών.Συγκεκριμένα, αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε 42χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, στο οποίο επέβαιναν άλλοι τρεις ομοεθνείς του, οι οποίοι μετέφεραν δύο (2) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν, ηλικίας 31 και 32 ετών, με σκοπό να διευκολύνουν την έξοδο τους σε χώρα της Κεντρικής Ευρώπης.Οι λαθρομετανάστες, κατά τον έλεγχο, κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα Βουλγαρίας.Κατασχέθηκαν:
-το προαναφερόμενο Ι.Χ. Επιβατηγό αυτοκίνητο
=δύο πλαστά διαβατήρια Βουλγαρίας
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.