Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011

Μέχρι 20 δόσεις οι οφειλές προς το δήμο Ιωαννιτών


Ευνοϊκότατη είναι η ρύθμιση οφειλών, για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, προς το δήμο Ιωαννιτών την οποία ψήφισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση, αφού ανεβάζει σε 20 τις δόσεις με τις οποίες μπορεί κάποιος να εξοφλήσει την οφειλή του και με την εφάπαξ καταβολή να λάβει και τη Δημοτική -φορολογική ενημερότητα.
Η ρύθμιση αφορά οφειλές, περίπου, της τελευταίας διετίας, ενώ στη σκέψη της δημοτικής αρχής είναι να επεκταθεί και για παλιότερες που είναι πολλές.Σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η «γενναία» μείωση επί των προσαυξήσεων και ο στόχος της δημοτικής αρχής, ειδικότερα του αρμοδίου αντιδημάρχου Νίκου Μάντη ο οποίος εισηγήθηκε την ρύθμιση, είναι αφενός να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στην αποπληρωμή και αφετέρου να εισπράξει ο δήμος χρήματα που έχει ανάγκη.Παράλληλα εξετάζεται η επέκταση και για οφειλές προ του Σεπτεμβρίου του 2009, ενώ για τις οφειλές του δήμου από ρυμοτομίες εφαρμόζεται η...πληρωμή με δημοτικά οικόπεδα, αντί ρευστού και γίνεται και συμψηφισμός οφειλών.

Από αύριο Δευτέρα σε ισχύ η ρύθμιση
Οι οφειλές που μπορούν να υπαχθούν στην νέα ρύθμιση αφορούν την περίοδο 1-9-2009 μέχρι και 16-6-2011 και σύμφωνα με τον κ. Μάντη πρόκειται για βεβαιωμένα χρέη που ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο τους.Οι οφειλές αφορούν πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις, ξεκινούν από 500 ευρώ πολλές, τέλη ή πρόστιμα από ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και υπάρχουν και επιχειρήσεις που χρωστούν ακόμη και 75.000 ευρώ από μισθώματα καταστημάτων, τέλη και άλλους λόγους. Εξαιρούνται οφειλές που προέρχονται από αυθαίρετα κτίσματα.Πολλοί από τους οφειλέτες αυτούς, είτε δεν μπορούν να λάβουν δημοτική ενημερότητα και άρα και φορολογική, αφού δεν προσήλθαν για ρύθμιση, ή καταβάλλουν ένα ποσό για να πάρουν την ενημερότητα και το χρέος τους παραμένει και αυξάνεται, μέχρι να ξαναχρειαστούν ενημερότητα.Με τη νέα ρύθμιση η μικρότερη δόση ορίζεται στα 300 ευρώ για οφειλές που καλύπτονται με τις 20 δόσεις που θα ισχύουν και ανάλογα με το ύψος της οφειλής θα προσαρμόζονται. Καταβάλλεται όπως σε όλες τις ρυθμίσεις ένα ποσό εφάπαξ, ανάλογα με το ύψος της οφειλής.Μέχρι τώρα και με βάση το νόμο ίσχυε η εξόφληση μέχρι και 10 δόσεις, όμως από την ερχόμενη Δευτέρα όσοι προσέλθουν στην Ταμιακή Υπηρεσία μπορούν να πετύχουν από 5 μέχρι και 20 δόσεις.

«Γενναία» μείωση προσαυξήσεων

Ως προς τις προσαυξήσεις υπάρχουν επίσης κίνητρα για τους οφειλέτες, αφού παρέχονται μειώσεις, όπως αποφασίστηκε, στο 85% αυτών ή στο 70%, ανάλογα με τη ρύθμιση που θα συμφωνηθεί.Υπό σκέψη βρίσκεται η δημοτική αρχή για την επέκταση της ίδιας ευνοϊκής ρύθμισης με τις 20 δόσεις και για τους παρά πολλούς οφειλέτες προ του Σεπτεμβρίου του 2009, μέχρι και τις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Συνολικά οι οφειλές προς το δήμο είχαν υπολογιστεί και καταγραφεί αναλυτικά κοντά στα 16 εκ. ευρώ.

Επέκταση και στις πολύ...παλιές οφειλές;
Η ανταπόκριση του συνόλου των οφειλετών, παρά τα 4.500 ειδοποιητήρια που στάλθηκαν, δεν ήταν η καλύτερη, αφού οι περισσότεροι για να αποκτήσουν δημοτική ενημερότητα προσέρχονται και καταβάλλουν μόνο το 20% της οφειλής.Από τα 4.500 ειδοποιητήρια τα 80 περίπου αφορούσαν ποσά άνω των 50.000 ευρώ και ορισμένα και πάνω από 200.000 ευρώ. Πρόκειται για επιχειρήσεις που είτε δεν λειτουργούν πλέον, έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία, είτε αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ίσως με την επέκταση της ρύθμισης των 20 δόσεων και στα παλιότερα χρέη υπάρξει ανταπόκριση.Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αφήνει ανοιχτό και αυτό το ενδεχόμενο, αφού έτσι θα υπάρξει λύση και για τις δυο πλευρές.

Πληρωμή ρυμοτομιών με ...οικόπεδα και συμψηφισμοί
Ο δήμος Ιωαννιτών δεν έχει λαμβάνειν, μόνο, χρωστά και ο ίδιος μεγάλα ποσά σε ιδιοκτήτες οικοπέδων που ρυμοτομήθηκαν (μαζί με οφειλές σε εργολάβους και προμηθευτές περίπου 15,5 εκ. ευρώ και φυσικά εκτός των άλλων οφειλών και δανείων που ανεβάζουν στα 55 εκ. ευρώ όλες τις υποχρεώσεις του) και χρήματα για να δοθούν δεν υπάρχουν, ούτε έχει προχωρήσει ακόμη η δανειοδότηση που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του.Οι δικαιούχοι δικαιολογημένα ζητούν να πληρωθούν για τις ιδιοκτησίες που έδωσαν και πριν δημιουργηθεί η τράπεζα γης που έχει στα σχέδια της η δημοτική αρχή και ανακοινώθηκε πολλάκις από το δήμαρχο Φ. Φίλιο, ήδη ξεκίνησε η διαδικασία πληρωμής με δημοτικές εκτάσεις αντί ρευστού.Το δημοτικό συμβούλιο έλαβε την Τρίτη αποφάσεις για τρεις περιπτώσεις ιδιοκτητών που δέχθηκαν να πάρουν οικόπεδα (μάλιστα στον έναν οφείλονταν 700.000 ευρώ) και πιθανόν αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί και με άλλους, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις του δήμου στις ίδιες περιοχές ή σε άλλες, ώστε να μην επιβαρυνθεί το ταμείο με πληρωμή σε χρήμα.Μια άλλη παράμετρος στο ίδιο πρόβλημα των απλήρωτων ρυμοτομιών είναι, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μάντης, ο συμψηφισμός. Δηλαδή ιδιώτες που τους οφείλονται σημαντικά ποσά για ρυμοτομίες και με τη σειρά τους χρωστούν στο δήμο, μπορούν να συμψηφίζουν τις οφειλές, ώστε να λάβουν δημοτική ενημερότητα. Και ο δήμος μειώνει την οφειλή του και οι ιδιοκτήτες μπορούν να εξυπηρετηθούν μέχρι να πληρωθούν το υπόλοιπο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΠΑΣ-Αστέρας Τρίπολης 3-1


Ο ΠΑΣ πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στο φετινό πρωτάθλημα, καθώς επικράτησε 3-1 του Αστέρα Τρίπολης χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες.O ΠΑΣ μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι κι ήταν καλύτερος καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, με τον Αστέρα να μη δείχνει και πολλά πράγματα μέσα στο γήπεδο. Μάλιστα στο 4' ο Γεωργίου πέτυχε γκολ, το οποίο ακυρώθηκε σωστά ως οφσάιντ, όπως και αυτό του Μπακαγιόκο στο 10'. Οι Γιαννιώτες ήλεγχαν το παιχνίδι και δεν είχαν πρόβλημα να δημιουργήσουν φάσεις μπροστά από την εστία του Χακόμπο, με τους Αρκάδες να μην μπορούν να βγουν μπροστά. Την προσοχή των φιλάθλων του ΠΑΣ τράβηξε ο Τάσος Σιδηρόπουλος. Ο ρέφερι από τον Σύνδεσμο Δωδεκανήσου καταλόγισε πέναλτι στον Αστέρα στην πτώση του Ουσέρο μέσα στην περιοχή, προκαλώντας τις αντιδράσεις των οπαδών των γηπεδούχων αλλά και των ποδοσφαιριστών.
ΠΑΣ Γιάννινα (Ντεμόλ): Κηπουρός, Πάντος, Μπουζίντ, Κώτσιος, Λιλά, Τζημόπουλος, Πατσατζόγλου (57′ Κυριάκος), Ντε Βισέντι (79′ Ζαϊρί), Γεωργίου (73′ Ανδράλας), Μπακαγιόκο, Μπεσέρα.
Αστέρας Τρίπολης (Φερνάντεθ): Xακόμπο, Αργυρόπουλος (46′ Ράγιος), Κουρμπέλης, Μπαρτολίνι, Φόρμικα, Λαδάκης, Ουσέρο (70′ Έγκον), Κερ, Τσαμπούρης, Χούλι, Περόνε (56′ Μάρτινς).

Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη το μεσημέρι


Συνεδριάζει εκτάκτως η κυβέρνηση το μεσημέρι, όπου θα λάβει αποφάσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, καθώς από ό,τι δείχνουν οι εξελίξεις οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται να πείθονται από την μέχρι τώρα πορεία της οικονομίας και ζητούν δραστικότερα μέτρα.Παράλληλα, έντονες είναι οι συζητήσεις σε κυβερνητικούς κύκλους για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή ακόμα και πρόωρων εκλογών, ενώ δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να προβεί σε νέο γύρο επαφών με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Επίθεση Πάγκαλου στους «συνδικαλισταράδες» για τη φαυλοκρατία του Δημοσίου


Επίθεση στους «συνδικαλισταράδες», όπως τους αποκαλεί, που ζητούν συνεχώς προσλήψεις εξαπολύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος, λέγοντας ότι ενώ κάποτε διαχώριζαν -και ορθώς- το μόνιμο προσωπικό από τους έκτακτους, τώρα όλοι είναι ένα «συμπαγές μέτωπο για να σπαταλήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο τα λεφτά των φορολογουμένων. Πολλά μέλη σημαίνει πολλοί συνδικαλιστές, σημαίνει πολλές αργομισθίες, πολλή σπατάλη.»Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, ο κ. Πάγκαλος ασκεί και πάλι κριτική στη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι Αξιωματική Αντιπολίτευση ασκεί ουσιαστικά η Πολιτική Ανοιξη:«Όλη η ηγεσία της ΝΔ, όλα αυτά τα θηρία της πολιτικής τα οποία απολαύσαμε ως υπουργούς επί μία τριετία, έχει πεταχτεί στα σκουπίδια. Γιατί ο κ. Σαμαράς, προφανώς, είναι μνησίκακος και θα τους εκδικηθεί μέχρι τέλους, μέχρι δηλαδή την οριστική εξόντωσή τους.»Ο κ. Πάγκαλος κάλεσε όσους ζητούν εκλογές «να σοβαρευτούν», εμμένοντας ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία: «Αυτό εξαρτάται από τη συνέχεια, τη συνέπεια και τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ. Από τίποτε άλλο.»Τέλος, σημειώνει ότι ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, χρειάζεται τη συμπάθεια όλων, καθότι ανέλαβε μια αποστολή, για λογαριασμό όλων των Ελλήνων, «όχι όλων των μελών της κυβέρνησης.»

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές σε οικίες ηλικιωμένων σε όλη την Ήπειρο


Συνελήφθησαν στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, τέσσερις Ρομά, ηλικίας 27,19,20 και 14 ετών, κατηγορούμενοι για κλοπές σε οικίες.Όπως διαπιστώθηκε, οι τέσσερις συλληφθέντες μαζί με έναν ακόμη 35χρονο ημεδαπό (Ρομά) ο οποίος αναζητείται, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα με δομημένη και διαρκή δράση, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών σε οικίες στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.Ειδικότερα, την 16-09-2011 στα Ιωάννινα συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων οι ανωτέρω δράστες γιατί πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας είχαν αφαιρέσει, με τη μέθοδο της απασχόλησης, από οικία 80χρονης ημεδαπής στην Πεδινή Ιωαννίνων το χρηματικό ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ.Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι η ανωτέρω ομάδα δραστών, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέπραξε συνολικά οκτώ (8) κλοπές από οικίες ηλικιωμένων ατόμων στους Νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, χρησιμοποιώντας την μέθοδο της απασχόλησης.Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εμπλοκής τους και σε άλλες κλοπές.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.