Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011

Άνω κάτω η Λαψίστα για το δημοτικό


Μπέρδεμα με το καλημέρα δημιουργήθηκε τη Δευτέρα σε γονείς και μαθητές των δημοτικών σχολείων των Άνω και Κάτω Λαψίστας τα οποία έχουν πλέον συγχωνευτεί, αφού οι μισοί πήγαν για αγιασμό στο ένα σχολείο και οι άλλοι μισοί στο άλλο.Αφορμή για αυτό το σκηνικό, η απόφαση της σχολικής επιτροπής παιδείας για τη λειτουργία του ενιαίου πια σχολείου στο κτίριο που στεγαζόταν αυτό της Άνω Λαψίστας, τη στιγμή όμως που όλο το προηγούμενο διάστημα γινόταν όλες οι προετοιμασίες στο σχολείο της Κάτω Λαψίστας.Η απόφαση για τη συγχώνευση των δύο σχολικών μονάδων και το ΦΕΚ στο οποίο δημοσιεύτηκε ανέφερε ότι το νέο σχολείο θα έχει έδρα γενικά και αόριστα την Λαψίστα.Ούτε την Άνω ούτε την Κάτω δηλαδή.Η αρμόδια επιτροπή του Δήμου Ζίτσας όμως με επιστολής της προς το υπουργείο Παιδείας στις 7 Σεπτεμβρίου ενημέρωσε ότι το σχολείο της Άνω Λαψίστας, που είναι και πιο καινούργιο και λειτουργικό, πρέπει να είναι αυτό που θα στεγάσει τα συνενωμένα πια δημοτικά.Το αποτέλεσμα πάντως ήταν οι μαθητές, οι γονείς, αλλά και κάτοικοι του χωριού που συγκεντρώθηκαν στο δημοτικό της Κάτω Λαψίστας, περιμένοντας να γίνει ο αγιασμός να βρεθούν προ εκπλήξεως και να αντιδράσουν έντονα λέγοντας πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν την εφαρμογή αυτής της απόφασης, αφού κάποιοι δείχνουν πως δεν τους υπολογίζουν.Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Φιλιώ Νόκα Ζαράχη αναφερόμενη χθες στο θέμα, σημείωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί πως τοπικιστικές διαφορές θα εμποδίσουν τα παιδιά να πάνε σχολείο, ενώ πρότεινε στους κατοίκους να μεταφερθούν τα παιδιά τους στο νέο εξαθέσιο σχολείο της Ελεούσας για να λυθεί μια και καλή το ζήτημα.«Η συνένωση πέντε σχολείων στον Ξηρόλοφο Θεσπρωτίας έγινε με συναίνεση, αφού οι κάτοικοι έκαναν υπέρβαση και χθες 72 μαθητές έδωσαν το παρών στα εγκαίνια του σχολείου. Αυτή είναι απάντηση στους κατοίκους της Λαψίστας», είπε κ. Ζαράχη.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Συνάντηση περιφερειαρχών με το Γ. Ραγκούση ζητεί ο Γ. Σγουρός για το θέμα των ταξί


Συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση, για το θέμα των ταξί ζητεί με επιστολή του ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.Μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Σγουρός αναφέρει πως «θα είναι εξαιρετικά σημαντική μία συνάντηση των 13 περιφερειαρχών με τον υπουργό, στα πλαίσια της διαβούλευσης για το Σχέδιο Νόμου "Κανόνες ελεύθερης παροχής υπηρεσιών μεταφοράς με Επιβατηγά Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) αυτοκίνητα (Νέα ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης μέχρι εννέα (9) θέσεων και Μοτοσικλέτες Δημόσιας Χρήσης (Μ.Δ.Χ.)" για την ανταλλαγή προτάσεων και ιδεών, έτσι ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο ουσιαστικό και πρακτικό αποτέλεσμα για την εφαρμογή του νέου νόμου».Όπως εκτιμά, η εμπειρία των περιφερειαρχών στα ζητήματα αυτά θα είναι χρήσιμη στην τελική διαμόρφωση του υπό κατάθεση νομοσχεδίου.

Ενημέρωση- ειδοποίηση για τους καταναλωτές της ΔΕΥΑΙ


Στην αφαίρεση ρολογιών, θα προχωρήσει από τις 20 Σεπτεμβρίου η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων, σε όσους καταναλωτές, δεν έχουν φροντίσει ακόμη και παρά τις επαλειμμένες ειδοποιήσεις να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις παλιές οφειλές του.Από την Διοίκηση της επιχείρησης γίνεται γνωστό ότι για την επανατοποθέτηση ρολογιού ύδρευσης απαιτείται η προσκόμιση της οικοδομικής άδειας, διαδικασία που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και χρονοβόρα και επίπονη για τους καταναλωτές.Για τον λόγο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ απευθύνει έκκληση προς όλους να φροντίσουν να τακτοποιήσουν άμεσα τις παλιές υποχρεώσεις προς την επιχείρηση, προκειμένου να αποφύγουν περαιτέρω ταλαιπωρία.Οι λογαριασμοί του τρέχοντος διμήνου θα φτάσουν στους καταναλωτές ύστερα από καταμέτρηση που γίνεται κι έτσι θα διορθωθούν πιθανές αδικίες που υπήρξαν εξ αιτίας της έκδοσης λογαριασμών «έναντι».Οι λογαριασμοί έναντι, εκδόθηκαν με βάση τα στοιχεία κατανάλωσης του προηγούμενου έτους. Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΙ προχώρησε στην ενέργεια αυτή, καθώς το προσωπικό της καταμέτρησης είχε έναν τεράστιο όγκο δουλειάς στους τομείς των στάσιμων ρολογιών και των παλιών, ανεξόφλητων οφειλών.

Την ανάδειξη των Πηγών της Σκάλας Λούρου φιλοδοξεί να κάνει πράξη ο Δήμος Πρέβεζας


Την ανάδειξη των Πηγών της Σκάλας Λούρου φιλοδοξεί να κάνει πράξη ο Δήμος Πρέβεζας μέσω της υλοποίησης μιας μελέτης που έχει εκπονηθεί από την πρώην Δημοτική Αρχή Λούρου.Πρόκειται για το οικοσύστημα των Πηγών της Σκάλας Λούρου στο οποίο καταλήγουν πηγές με πεντακάθαρο νερό στο οποίο εκτός των άλλων ψαριών ζει και το εξαιρετικά σπάνιο και παγκοσμίως προστατευόμενο είδος ψαριού που ονομάζεται Ζουρνάς.Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Χρήστος Μπαίλης η αξιοποίηση των Πηγών της Σκάλας θα δημιουργήσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες του Λούρου.«Επιθυμία μας είναι όλος αυτό ο χώρος να μετατραπεί σε ένα πάρκο το οποίο θα περιλαμβάνει πολλές θεματικές ενότητες» επισημαίνει ο κ.Μπαίλης σημειώνοντας ότι η μελέτη έχει κατατεθεί για χρηματοδότηση στις αρμόδιες αρχές.Εως ότου γίνουν δυνατές οι εκτεταμένες αυτές παρεμβάσεις γίνονται εργασίες καθαρισμού έτσι ώστε να είναι επισκέψιμος καταρχήν ο πανέμορφος αυτός χώρος.Ο αντιδήμαρχος Λούρου Λάζαρος Παπαχρήστος ευχαριστεί θερμά για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του Δήμου τόσο τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη όσο και τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτο Ιωάννου.«Η αποστολή του ειδικού μηχανήματος για τον καθαρισμό από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας αναβάθμισε ουσιαστικά τις Πηγές και τον περιβάλλοντα χώρο» τονίζει ο κ.Παπαχρήστος ευελπιστώντας ότι η συνεργασία θα έχει συνέχεια αναδεικνύοντας σε όλο της το εύρος την μοναδική ομορφια της περιοχής.

Καταγγελία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο


Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου απαιτεί ασφαλώς διεξοδική συζήτηση και προετοιμασία τόσο στο εσωτερικό των παρατάξεων όσο και με άλλους αρμόδιους φορείς. Προ παντός δεν πρέπει να γίνεται κάτω από το βάρος ασφυκτικών χρονικών περιορισμών που προέκυψαν είτε από μεθόδευση είτε από προχειρότητα και αδιαφορία. Στις παρατάξεις δεν δόθηκε ούτε καν ο ελάχιστος χρόνος του Κανονισμού, για να εξετάσουν την πρόταση που η Περιφερειακή Αρχή είχε την υποχρέωση να διατυπώσει έγκαιρα.Εκτός αυτού, όπως ήταν φυσικό λόγω της πληθώρας των θεμάτων, το θέμα δεν συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου αποφάσισε την συνέχιση της συνεδρίασης για αύριο Τετάρτη 14–9–11, χωρίς να λάβει υπ’ όψη, για πολλοστή φορά, τις ενστάσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης.Αν η Περιφερειακή Αρχή θεωρεί τυπική και μόνο την συζήτηση ενός τόσο σημαντικού θέματος ας αναλάβει την ευθύνη να το συζητήσει και να το εγκρίνει μόνη της.Οι παρατάξεις του Περιφερειακού συμβουλίου «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ», «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗ για την Ήπειρο», «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο» και «Αριστερή Παρέμβαση Ηπείρου» καταγγέλλουμε την μεθόδευση αλλά και την υποβάθμιση της λειτουργίας του Περιφερειακού συμβουλίου και δηλώνουμε ότι δεν θα συμμετέχουμε στην συνεδρίαση της 14-9-11, που αποφάσισε η Περιφερειακή Αρχή μόνη της.

Δεν ήξερες δεν ρώταγες κ. Κολόκα;


Είναι πραγματικά κρίμα που ο Αντινομάρχης Ηπείρου σε θέματα Παιδείας,Πολιτισμού και Αθλητισμού εκτίθεται καταγγέλλοντας δημόσια χρηματοδοτήσεις αθλητικών διοργανώσεων στην περιοχή. Δηλαδή δεν χαίρεται που η πολιτεία χρηματοδοτεί αθλητικά γεγονότα στην περιοχή ευθύνης του; Εντελώς αδιάβαστος ο κ. Κολόκας. Δεν ήξερες, δεν ενδιαφέρθηκες να μάθεις ή έστω δεν ρώταγες και κάποιον που να ξέρει;Στο διπλανό γραφείο είναι ο συνάδελφός σου Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας που έχει φάει με το κουτάλι τα αθλητικά δρώμενα της περιοχής. Τι ΕΑΝΚΙ, τι αθλητικές διοργανώσεις και τουρνουά, τι σωματειακό πρωταθλητισμό και Εθνικές Ομάδες. Ο άνθρωπος μιλάμε έχει τεράστια εμπειρία την οποία ο κ. Κολόκας θα έπρεπε να αξιοποιήσει. Η αυτοδιοίκηση δε χωρά επιπολαιότητες αλλά απαιτεί διάθεση για συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα πολλά προβλήματα που καθημερινά παρουσιάζονται. Λάθος συμβουλάτορες έχεις Παντελή, γι' αυτό και λάθος αρμενίζεις. Πρόσεξε που θα προσαράξεις όμως!

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Συνεχίζεται ο εμπαιγμός για την μελέτη Πεντέλης – Δροσιάς


Για συνεχιζόμενο εμπαιγμό σε βάρος των Γιαννιωτών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για την πολεοδομική μελέτη Ζευγάρια – Τσιφλικόπουλο - Πεντέλης – Δροσιάς, κάνει λόγο σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλογιάννης.Αφού αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης που φτάνει τα 25 χρόνια, υπενθυμίζει απάντηση που είχε λάβει τον περασμένο Ιανουάριο από το ΥΠΕΚΑ, ότι «είχε ήδη προωθήσει την ανασύνταξη του σχεδίου Π.Δ».«Έκτοτε – σημειώνει ο βουλευτής - πέρασαν άλλοι οκτώ μήνες. Εν τω μεταξύ ο Σύλλογος Δροσιάς-Πεντέλης Ιωαννίνων, που παρακολουθούσε κι αυτός το θέμα, καθώς αφορά άμεσα τα μέλη του, ανακοίνωσε στις 22 Ιουνίου 2011 (δηλαδή πριν από σχεδόν τρεις μήνες) ότι «υπογράφηκε το ΠΔ και εντός των ημερών θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα, δύο ολόκληρα χρόνια μετά τις εκλογές, δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ το Π.Δ. για τη Δροσιά-Πεντέλη, προφανώς διότι δεν έχει υπογραφεί! Επειδή ο εμπαιγμός των Γιαννιωτών συνεχίζεται από πλευράς Υπουργείου, καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως εξέλιξη για μία σειρά πολεοδομικών και περιβαλλοντικών θεμάτων του τόπου μας, με κορυφαίο το Ρυθμιστικό σχέδιο». Καταλήγοντας ο βουλευτής ζητά να πληροφορηθεί για το που βρίσκεται επιτέλους το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και για ποιους λόγους καθυστερεί η ολοκλήρωση του Π.Δ.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο επερώτησης προς τον Περιφερειάρχη για τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας


Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 12 Σεπτέμβρη συζητήθηκε, προ ημερήσιας διάταξης, η επερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου του συνδυασμού ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ, κ. Κώστα Αρβανίτη, προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Καχριμάνη, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας και τις πιστώσεις της ΠΕ Ιωαννίνων.Με την επερώτηση τονίστηκε στον Περιφερειάρχη η πλήρης ασυμφωνία των αναμενόμενων εσόδων από τους ΚΑΠ για επενδύσεις, με τις πιστώσεις του 2011 που εγκρίθηκαν για έργα στην ΠΕ Ιωαννίνων, σε πλήρη αντίθεση με όσα η νομοθεσία προβλέπει. Πιο συγκεκριμένα ζητήθηκε από τον Περιφερειάρχη να απαντήσει :
-Γιατί το σύνολο των εγκεκριμένων πιστώσεων για έργα ΚΑΠ 2011 της ΠΕ Ιωαννίνων ανέρχονται σε 23,5 εκ. € και είναι υπερτριπλάσια των αναμενόμενων ετήσιων εσόδων από το Υπ. Εσωτερικών;
-Πως θα χρηματοδοτηθούν οι εγκεκριμένες πιστώσεις του 2011 για έργα του προγράμματος ΚΑΠ της ΠΕ Ιωαννίνων όταν το σύνολο των προβλεπόμενων εσόδων για επενδύσεις από τους ΚΑΠ για το 2011 για όλη την Ήπειρο προσδιορίζεται σε λιγότερο από 16 εκ. €;
-Πότε προβλέπεται να υποβληθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία τριμηνιαία έκθεση για τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού και για πότε έχει προγραμματιστεί ;
-Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταθέσαμε, προκύπτει ότι οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του προγράμματος ΚΑΠ για επενδύσεις της πρώην Ν.Α. Ιωαννίνων υποθηκεύουν τις ανάγκες για νέα έργα στην ΠΕ Ιωαννίνων για όλη την τετραετία!!!
Σίγουρα ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε δεν μπορεί να εκτελεστεί αφού τα προϋπολογισθέντα έξοδα είναι υπερτριπλάσια από τα (πραγματικά) αναμενόμενα έσοδα. Σημειώνουμε πως τα προϋπολογισθέντα έξοδα αποτελούν ήδη, σχεδόν στο σύνολό τους, υποχρεώσεις προς εργολάβους.Ο Περιφερειάρχης στην απάντησή του αναφέρθηκε στην προσφιλή του δικαιολογία για «οφειλόμενα από την κεντρική διοίκηση προς τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις» χωρίς επί της ουσίας να δώσει απάντηση για το πώς σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την εκτέλεση του προγράμματος και χωρίς καμία συγκεκριμένη αναφορά σε ποιες συγκεκριμένες οφειλές αναφέρεται και από ποιους κωδικούς περιμένει αυτά τα χρήματα…Δυστυχώς, σε εποχές με περιορισμένους πόρους, η Περιφέρεια Ηπείρου δεν μπορεί να αξιοποιήσει ούτε αυτούς αφού όλα τα διαθέσιμα χρήματα για έργα στα Γιάννενα και τη Θεσπρωτία, για όλη σχεδόν την τετραετία, πρέπει να καλύψουν παλιές υποχρεώσεις.Δυστυχώς, ο κ. Περιφερειάρχης, δεν μπορεί να εγκαλέσει τον εαυτό του ως πρώην νομάρχη για αυτή την κατάντια αλλά μήπως επιτέλους πρέπει να μιλήσει με ειλικρίνεια και να δώσει έναν απολογισμό ;Σε μία εποχή όπου οι πολίτες πληρώνουν δυσβάσταχτα βάρη, ο κ. Καχριμάνης δικαιούται , νομίζει, να παίζει με το δημόσιο χρήμα;

ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ

ΜΙΛΤΟΣ ΜΠΟΥΚΑΣ:Έφτασε η ώρα της συνευθύνης και συλλογικής ευθύνης για την Λίμνη


Δυστυχώς η εβδομάδα που πέρασε επαλήθευσε ανησυχίες χρόνων όπως τις είχαμε διατυπώσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο λιμνιαίο “σώμα” της Παμβώτιδας καθώς και στις κατακλυζόμενες εκτάσεις (αναπόσπαστο υγρό κομμάτι της λίμνης). Το ΣχΠΔ για την λίμνη για πολύ καιρό ακόμη θα το αναμένουμε καθώς οι διατυπωμένες ως Ζώνες Α2 απαγορευτικές στις τουριστικές χρήσεις γης και την αναψυχή δημιουργούν καθυστέρηση και συντηρούν το “θολό” τοπίο. Η ψήφισή του δεν είναι εξ’ άλλου για μας παρά η είδηση ενός προαναγγελθέντος θανάτου για 13.500 στρέμματα του Δημοσίου που έχουν νομίμως καταπατηθεί με σκανδαλώδεις ανταλλαγές και διευκολύνσεις… Ωστόσο είναι το μόνο εργαλείο που βάζει ένα τέλος!Η εμφάνιση 3 ξενοδοχείων στο προσκήνιο μας επαναπροσδιορίζει τον ρόλο των εκάστοτε ηθικών αυτουργών που δεν είναι άλλοι από τους θεσμικούς μας θεματοφύλακες αυτοδιοικητικούς και κοινοβουλευτικούς. Είναι οι ίδιοι που από την δεκαετία του 70 συμπορεύονται με τις εκάστοτε ορέξεις κάποιων που θέλουν να κερδοσκοπήσουν στην δημόσια περιουσία. Τούτο έχει σαν μόνιμη πληγή των απώλεια μεγάλων υγρολιβαδικών οικοσυστημάτων. Όλες αυτές οι παράτυπες μεθοδεύσεις και συγκαλυμμένες αποφάσεις φορέων και υπηρεσιών ήταν σε βάρος της φύσης, της αισθητικής αλλοίωσης του τοπίου, της ιστορικής μας μνήμης και της πολιτισμικής μας ταυτότητας.Γύρω από την “νοσηρή” κατάσταση έχουν υφανθεί (και κατά πως φαίνεται) συνεχίζουν να υφαίνονται συμφέροντα μικρά και μεγάλα που κανένα “πολιτικό ον” δεν διακινδυνεύει να θίξει καθώς του αποφέρουν στην πιο διαφανή περίπτωση ψήφους ή αξιώματα.Η άλλη δικαίωση των καταγγελιών μας είναι οι “μαύρες” διαπιστώσεις του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας ενώπιον του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης ότι η Παμβώτιδα είναι μια “νεκρή λίμνη”. Το γεγονός αυτό καταμαρτυρά το μέγεθος του οικολογικού εγκλήματος που κάποιοι επέτρεψαν να εξελιχθεί στην αυλή μας. Το SOS που εκπέμπει ο κος Παπαθεοδώρου υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης. Οι τραγικές αυτές διαπιστώσεις για το Ανοξικό και υποξικό καθεστώς στην Λίμνη το οποίο σχετίζεται με το πιο μεγάλο μέρος της υπολίμνιας έκτασης και της υγρής λάσπης, μας παραπέμπουν στην άποψη του μεγάλου λιμνολόγου Pearson που υποστηρίζει πως “…η συνεχής συσσώρευση της οργανικής λάσπης στον πυθμένα μιας λίμνης είναι η διαδικασία της αρχής του σβησίματος μιας ζωής. Έτσι πρέπει να την βλέπουμε και έτσι είναι. Είναι η πρώτη βαθμίδα για την αποξήρανση της λίμνης…”Ζητούμε λοιπόν ένα μεγάλο τέλος στην κατασκευή στοιχείων ωραιοποίησης …σχεδόν ονειρικής πραγματικότητας από φορείς και δημόσια πρόσωπα.Κι επειδή η Αστική μας Δημοκρατία εναρμονίζεται με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο Κοινοτ. Οδηγία 2000/60/ΕΚ και θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία των Ελληνικών Υδάτων, επιφανειακών (λίμνες, ποτάμια) και των υπόγειων υδροφορέων από τους αστικούς και βιομηχανικούς ρύπους.
α) Ζητούμε από την Περιφέρεια
Την αποτελεσματική προστασία του τεράστιου δημόσιου αγαθού που διαθέτουμε ως άμεση υποχρέωση βάση του άρθρου 24 παραγρ. 2 του Συντάγματος να θέσει την περιοχή υπό καθεστώς αυστηρότερης προστασίας και όχι “χαλάρωσης”, κλείνοντας το μαζί σε επίδοξους ξενοδόχους και άλλα εκλογικά ακροατήρια, σύμφωνα με την αποφ. 1183/86 του ΣτΕ και την Agenda 21 για πιο βιώσιμες Ευρωπαϊκές πόλεις.Γιατί διαφορετικά αποδεικνύουν, πως; οι κατακλυζόμενες εκτάσεις, βάλτοι, αποχαρακτηρίζονται από επίσημα έγγραφα και γίνονται αγροτεμάχια, αποκτούν τίτλους κυριότητας, καταργούν την οριοθέτηση του αιγιαλού και τις φωτογραφίες του 1962 και τα αρχεία της υδρογραφικής υπηρεσίας, και δεν είναι άμοιροι ευθυνών.
β) Ζητούμε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και κυρίως από τον Πρύτανη κο Τ. Αλμπάνη και τους κους Γ. Σαΐνη και Λεονάρδο σαν επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το επίμαχο θέμα καθώς διαθέτουν τα ερευνητικά και αποτελέσματα μέσα από τους τομείς ενδιαφέροντος τους, της Χημείας και Βιολογίας να πάψουν να είναι “επιστήμονες εφησυχασμού”. Η πανεπιστημιακή τους προσφορά είναι κομβική για την συνέχειά μας, τα συλλογικά μας αγαθά και την δημόσια υγεία. Γνωρίζουν καλύτερα ότι μια από τις πιο παραγωγικές λίμνες της Ελλάδας σε αλιεύματα την δεκαετία του ’60 κατέληξε με την εξαφάνιση των ενδημικών της ενδιαιτημάτων. Τι είναι εκείνο που τα σκότωσε; Πρέπει να συμβάλλουν στην αναγνώριση και δημοσιοποίηση του προβλήματος. Το υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης επικίνδυνων κυανοτοξινών του ύδατος επιφανείας πρέπει να καταγγελθεί επιτέλους! Η μέχρι σήμερα διαρκής αλλά παθητική επιστημονική παρακολούθηση δεν βοήθησε να αποτιμηθεί ακριβώς η έκταση και το μέγεθος του προβλήματος και οι επιπτώσεις του στην τροφική αλυσίδα και τις καλλιέργειες των οπωροκηπευτικών του λεκανοπεδίου αλλά και στις δραστηριότητες αναψυχής.Η έκθεση νέων αθλητών σε συνθήκες ανοξικές της λίμνης με την επιβάρυνση κυανοτοξικών δεν είναι για εφησυχασμό. Έφτασε η ώρα των συλλογικών ευθυνών… Και επειδή τους χαλεπούς αυτούς καιρούς για να είσαι αξιόπιστος πρέπει να έχεις και μια οικονομική πρόταση, συνιστώ στην Κυβέρνηση να μην εφορμά για μια ακόμη φορά επί δικαίους και αδίκους χωρίς κανένα κριτήριο και να χαρατσώνει την ιδιοκτησία οποιοδήποτε ακινήτου, αλλά να αγγίξει αυτές τις γκρίζες περιουσίες (αμφίβολης απόκτησης) που κατά τον Γ. Στουρνάρα δ/ντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών “…η αξία των ακινήτων των καταπατητών ξεπερνά τα 200 Δις ευρώ…” και να δώσουν τα ονόματα των κωδικών που το κτηματολόγιο Α.Ε. αρνείται να δημοσιοποιήσει λόγους προσωπικών δεδομένων!!

Μίλτος Μπούκας
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων

Οι εκπρόσωποι της Ηπείρου στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος


Τους εκπροσώπους του για την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος εξέλεξε χθες βράδυ το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου,κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του.Από την παράταξη του Αλέκου Καχριμάνη, εκλέχτηκαν οι Αναστάσιος Δηλαβέρης, Νίκος Ανατολιωτάκης και Μαρία Τσουλάκη, ενώ από την παράταξη "Ήπειρος Τόπος να Ζεις"οι Ευάγγελος Αργύρης και Κώστας Μπόβολος.

Μεταλλουργική και ΟΛΗΓ στην εργασιακή εφεδρεία


Σύμφωνα με εγκύκλιο που εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών σε 151 Φορείς του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου τομέα, οι διοικήσεις τους θα πρέπει να στείλουν μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου τις λίστες με τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία.Ανάμεσα στους φορείς αυτούς είναι η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου Α.Ε. στα Ιωάννινα αλλά και ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ. Οι διοικήσεις των φορέων καλούνται να θέσουν σε εργασιακή εφεδρεία τουλάχιστον το 10% των εργαζομένων τους και σύμφωνα με την εγκύκλιο όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και όσοι έχουν φτάσει σε συντάξιμη ηλικία και έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα αποτελούν την πρώτη επιλογή για να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία.

Ρόμπα έκανε ο Παπαδόπουλος τον Καχριμάνη και τον Κολόκα!

ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ "ΓΥΡΟΥ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ"-ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ ΟΛΑ ΟΣΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ Ο...ΚΟΜΗΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ

Συνέντευξη τύπου για τον "Γύρο της Λίμνης",παραχώρησε χθες στα τοπικά ΜΜΕ,ο Τζών Τραβόλτα της τοπικής πολιτικής σκηνής,Παντελής Κολόκας.Ο αθεόφοβος είχε το θράσος να μιλήσει για πολιτική απειρία του Δημήτρη Παπαδόπουλου,την ώρα που ουσιαστικά τον επιβεβαίωνε!!!Ο ίδιος ο Κολόκας,κάνοντας μια άνευ προηγουμένου πολιτική κωλοτούμπα,ευχαρίστησε τον Παναγιώτη Μπιτσαξή,για την χρηματοδότηση του αγώνα!!!Παραδέχτηκε δηλαδή,πως η γενική γραμματεία αθλητισμού,έκανε όλα όσα διαβεβαίωνε του Γιαννιώτες πριν από λίγες ημέρες,ο Δημήτρης Παπαδόπουλος.Συνεπώς,όλα όσα υποστήριζε ο Αλέκος Καχριμάνης με δήλωση του,περί μη χρηματοδότησης του αγώνα,ήταν...παραμύθια της Χαλιμάς!!!Για μια ακόμη φορά όμως,στις κρατικοδίαιτες τοπικές εφημερίδες-που ακόμη και στην εποχή του μνημονίου,συνεχίζουν να κονομάνε χιλιάδες ευρώ από τις καταχωρήσεις Περιφέρειας και Δήμων-δεν βρέθηκε έστω και ένας δημοσιογράφος να γράψει την αλήθεια.Να κάνει δηλαδή "ρόμπα" τον Αλέκο Καχριμάνη, ο οποίος άλλα μας λέει το πρωί και άλλα το βράδυ,απλά και μόνο για να κάνει φθηνή αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση.Ευτυχώς όμως, γι'αυτό φρόντισε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος....

"Εσβησε" ο τουρίστας που χτυπήθηκε από κεραυνό στην αρχαία Δωδώνη


Φωτογράφιζε μαζί με φίλους του, το αρχαίο θέατρο Δωδώνης - Οι γιατροί από την πρώτη στιγμή τόνιζαν πως η κατάστασή του ήταν δύσκολα αναστρέψιμη...Η αυλαία της τραγωδίας έπεσε χθες, όταν συγγενείς και φίλοι οδήγησαν τον 45χρονο στην τελευταία του κατοικία.Το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης (07-09-2011), ο άτυχος τουρίστας φωτογράφιζε το αρχαίο θέατρο Δωδώνης μαζί με φίλους του, όταν ξαφνικά χτυπήθηκε από κεραυνό.Οι φίλοι του που ήταν σε κοντινή από αυτόν απόσταση δεν έπαθαν το παραμικρό, πέρα από το σοκ του κεραυνού, αλλά και στην θέα του αναίσθητου 45χρονου.Αμέσως ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Τελικά δεν τα κατάφεραν και ο 45χρονος υπέκυψε στα τραύματά του.

Συνελήφθη νεαρός για κλοπή μοτοσικλέτας στα Ιωάννινα


Συνελήφθη χθες το απόγευμα, στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας ημεδαπός, 32 ετών, ο οποίος κατηγορείται για κλοπή μοτοσικλέτας.Ειδικότερα, ο ανωτέρω δράστης κατελήφθη χθες το απόγευμα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, να επιβαίνει σε μοτοσικλέτα την οποία όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχε αφαιρέσει και ιδιοποιηθεί παράνομα την προηγούμενη ημέρα στα Ιωάννινα.Η μοτοσικλέτα αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Πανηπειρωτική σύσκεψη των κτηνοτρόφων την Πέμπτη


Τα διοικητικά συμβούλια των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών Ηπείρου, καλούν σε σύσκεψη την Πέμπτη 15/9 στην αίθουσα τον Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων στις 12.00 το μεσημέρι όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις, εργαζόμενους και σωματεία εργαζόμενων που δραστηριοποιούνται στο χώρο.Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως το αντικείμενο της σύσκεψης είναι «η εκτίμηση της κατάστασης και ο προγραμματισμό της δράσης για να συνεχίσει να υπάρχει πρωτογενής παραγωγή στον τόπο μας, για να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στα χωριά μας».

Επετειακές εκδηλώσεις για την ίδρυση της Ανατολής


Επετειακές εκδηλώσεις για την ίδρυση της Κοινότητας Ανατολής, πραγματοποιούν στις 14 Σεπτεμβρίου, η δημοτική κοινότητα Ανατολής και η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου.Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αύριο Τετάρτη, στις 10 το πρωί θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Ανατολής και στις 10:30 στο πρώην Δημαρχείο της Κοινότητας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με χαιρετισμούς επισήμων, πανηγυρική ομιλία και παρουσίαση χορών από τα χορευτικά τμήματα από τα χορευτικά τμήματα της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου.Στο τέλος της εκδήλωσης θα προσφερθούν παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα.

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων


Σήμερα τις οκτώ το βράδυ θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται τριάντα τέσσερα θέματα, μεταξύ των οποίων και η «συζήτηση και λήψη απόφασης για προκήρυξη επιλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης», η «Συγκρότηση οργανωτικής επιτροπής για τον εορτασμό της 100ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων» αλλά και η «Λήψη απόφασης για ρύθμιση οφειλών τρίτων προς τον Δήμο και για τη διαδικασία καταβολής κύριας οφειλής και προστίμων».

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΑΧΘΕΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 2011


Στις 9,10 και 11 Αυγούστου 2011 για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στο Αράχθειο Θέατρο Παλαιοχωρίου Σκούπας Άρτας, δόθηκαν με μεγάλη επιτυχία, τρεις θεατρικές παραστάσεις.Στις 9 Αυγούστου κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού, πραγματοποιήθηκε η παράσταση που ήταν αφιερωμένη στην ξενιτιά από το θίασο Λαμπιόνι Θεσσαλονίκης(Εργαστήριο Θεατρικών Σπουδών) με την καταπληκτική σκηνοθεσία της κ. Αννίτας Γκαϊτατζή, τους ηθοποιούς Αστέρη Αναστασιάδη, Μαρίνα Κόντα, Ρίτα Τουμπίδου, Πέτρο Παπαζήση και το Σάκη Μαμάη στην τεχνική υποστήριξη. Το θίασο συμπλήρωσαν οι συντοπίτες ηθοποιοί Σ. Σαρλής, Ζ. Μπαρτζώκα, Ε. Κομτζιά οι οποίοι με την εξαιρετική ερμηνεία τους συγκίνησαν τους θεατές. Η παράσταση ξεκίνησε με την μοναδική ερμηνεία δύο ηπειρώτικων μοιρολογιών του συντοπίτη μας Γ. Μεράντζα. Ο Σταύρος Καψάλης με το κλαρίνο του και την ορχήστρα του, ο Κ. Κωσταγιώργος με το βιολί και ο τραγουδιστής Γ.Πατσούρας έκοψαν την ανάσα των θεατών με την καταπληκτική τους ερμηνεία. Η χορευτική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου Ροδαυγής με επικεφαλής τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Χ.Σταύρου και τον πρόεδρο του χορευτικού τμήματος κ. Γ.Κομτζιά μας εντυπωσίασαν με τις εξαιρετικές χορευτικές τους φιγούρες. Τους συγκινητικούς διαλόγους για τις ανάγκες του έργου έγραψε ο συμπατριώτης μας καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ευάγγελος Αυδίκος. Γνώστης της περιοχής μας ο κ. Αυδίκος κατάφερε να μιλήσει στην ψυχή όλων μας μεταφέροντας μνήμες του παρελθόντος.Στις 10 Αυγούστου από την εταιρεία θεάτρου Θεσσαλονίκης Λαμπιόνι δόθηκε η παιδική θεατρική παράσταση Το Λουρί του Σωκράτη του Δ. Ποταμίτη. Το θέατρο γέμισε από τους μικρούς μας φίλους και μας εντυπωσίασε τόσο η μεγάλη προσέλευση των παιδιών, όσο και η συμμετοχή τους στην παράσταση θέλοντας να επιβραβεύσουν το δίκαιο και να καταδικάσουν το πονηρό και το άδικο. Η παρουσία τόσων παιδιών μας γεμίζει ευθύνη να συνεχίσουμε στο μέλλον με παιδικές παραστάσεις υψηλού περιεχομένου.Στις 11 Αυγούστου ο κόσμος γέλασε με την ψυχή του με την καταπληκτική κωμωδία του Α. Νικολάου «Μήτσο, εσύ έφαγες;» από τη Θεατρική Ομάδα Καρδίτσας.Τις παραστάσεις παρακολούθησε πλήθος κόσμου από το Δήμο Άρτας και την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων. Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Άρτας κ. Κ.Παπασιώζος, ο Δήμαρχος Άρτας κ. Ι.Παπαλέξης με τους Αντιδημάρχους κ. Φ.Φώτη, κ. B.Βασιλάκη και κ. Γ.Βλάρα, η αντιδήμαρχος του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Σ.Αηδόνη, ο τ. Νομάρχης Άρτας κ. Γ.Παπαβασιλείου, ο τ. Δήμαρχος Αγνάντων κ. Χ.Χασιάκος, ο τ. Δήμαρχος Βλαχέρνας κ. Κέφης, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας κ. Γ.Οικονόμου με τη σύζυγό του, ο τ. Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής κ. Κ.Αλεξίου, ο πρόεδρος της Τζουμερκιώτικης Ομοσπονδίας κ. Χ.Λαναράς, ο πρόεδρος της ΙΛΕΤ κ. Κ.Μαργώνης, η γενική γραμματέας της ΙΛΕΤ κ. Ο.Τριάντου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Σκούπας κ. Π.Ζιανίκας, οι πρόεδροι των Αδελφοτήτων και Πολιτιστικών Συλλόγων: Σκούπας κ. Κ.Ζιανίκας, κ. Κ.Γάλλιος, Ροδαυγής κ. Π.Τσάγκας, Διστράτου κ. Α.Κοντός, Γραικικού κ. Φ.Χαχούλης, Ρωμανού ο Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων κ. Τσαμπούλας, Δαφνωτής κ. Χ.Αντωνίου, Αγνάντων κ. Χ.Ζάχος. Επίσης παρευρέθηκαν ο δημοσιογράφος κ. Γ.Παπασωτηρίου, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου κ.Ε. Αυδίκος, κ. Γ.Παίδαρος και κ. Γ.Γιαννάκης, ο καθηγητής κ. Ν.Μέγας, η καθηγήτρια κ. Ε.Μαναίου, ο Ναύαρχος κ. Γ.Κοντογιάννης, ο ιατρός και πολιτευτής Άρτας κ. Παπαδημητρίου, η ιατρός κ. Η. Νάση, οι επιχειρηματίες κ. Π.Κοντού, κ. Φλωράκης, οι συγγραφείς κ. Χ.Τούμπουρος, κ. Χ.Παπακίτσος και κ. Δ.Τριάντος. Τις παραστάσεις παρακολούθησε και άγημα Προσκόπων που παραθέριζαν στη Ροδαυγή. Ζητούμε συγγνώμη εάν παραλείψαμε κάποιους.Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συντελεστές των παραστάσεων. Επίσης ευχαριστούμε το ζεύγος Α. και Δ. Νάκου, τον δάσκαλο Φ. Παπαιωάννου, τον κ. Κ.Τσιάπαλη και το Γ. Λιαπάτη που αφιλοκερδώς εργάσθηκαν για την προετοιμασία του θεάτρου.Τέλος, για μια ακόμη φορά ευχαριστούμε τους χορηγούς που κάλυψαν μέρος των εξόδων των θεατρικών παραστάσεων: τα παιδιά της Σκούπας που διαθέσανε τα έσοδα που συγκέντρωσαν με την αναβίωση των Παθών του Χριστού την Μεγάλη Παρασκευή στο χωριό(τα ονόματά τους αναφέρονται στο προηγούμενο φύλλο) και τον επιχειρηματία Γιάννη Μπάρμπα.Ραντεβού τον ερχόμενο Αύγουστο στο χωριό με νέες παραστάσεις!

Καλό Χειμώνα
Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ρίτα Νάστου-Μυστακοπούλου

Μεγάλη εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων στο Ζάππειο Μέγαρο


Μουσικοχορευτική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο στην ΑΘΗΝΑ το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 19:30 μ.μ. οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (Παραδοσιακοί χοροί με τη συμμετοχή των χορευ­τικών συγκροτημάτων Βλάχικων Συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας).Συνδιοργάνωση: Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων

Συλλήψεις λαθρομεταναστών στην Ηγουμενίτσα


Συνελήφθησαν, μεταμεσονύκτιες ώρες σήμερα, στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, τρεις (03) αλλοδαποί, στερούμενοι νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας διενεργείται προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

Χαρακτηρίζουν «κατά παραγγελία» τη μελέτη για τη δημιουργία Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Απορριμμάτων


Όσοι πίστευαν πως μετά την ολοκλήρωση της προμελέτης της επιστημονικής επιτροπής της πρώην Περιφέρειας Ηπείρου και νυν Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη δημιουργία Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Απορριμμάτων στην Ήπειρο το ζήτημα πήρε το... δρόμο του, διαψεύδονται καθώς όλα δείχνουν πως οι αντιδράσεις από κατοίκους και φορείς του δήμου Δωδώνης αυξάνονται μέρα με την ημέρα.Μετά την παρουσίαση της προμελέτης που προκρίνει τη χωροθέτηση του εργοστασίου σε λατομείο του Ελευθεροχωρίου, κάτοικοι και μέλη αδελφοτήτων και συλλόγων συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα με στόχο να αποδείξουν πως η μελέτη είναι διάτρητη και πως η θέση που επιλέχθηκε είναι ακατάλληλη για τη δημιουργία του έργου.Πολύ περισσότερο, τα μέλη της Επιτροπής μεταξύ των οποίων ο πρώην δήμαρχος Δωδώνης Γιάννης Μπούκας και ο πρώην δήμαρχος Σελλών Δημήτρης Φαρμάκης, θεωρούν πως η μελέτη έγινε «κατά παραγγελία» με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα, που βάζει φρένο στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.«Σε ημερίδα που θα κάνουμε, θα αποδείξουμε πως όταν θέλεις να βγάλεις μία θέση πρώτη στην κατάταξη και θέτεις εσύ τα κριτήρια, είναι πολύ εύκολο. Εμείς δε θα αφήσουμε έτσι το ζήτημα. Θα αγωνιστούμε και θα κάνουμε αυτό που κάναμε και πριν πέντε χρόνια, όταν κάποιοι θέλησαν να κατασκευάσουν εδώ τον ΧΥΤΑ του νομού Ιωαννίνων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούκας, και αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις ενστάσεις που προβάλλονται από την Επιτροπή.Όπως σημείωσε, το σημείο της χωροθέτησης βρίσκεται ανάμεσα σε δύο τουριστικούς και αναπτυξιακούς κόμβους, τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και την Τύρια, 700 μ. από τον οικισμό του Ελευθεροχωρίου, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατολίσθησης λόγω της γεωλογικής αστάθειας της περιοχής, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν.«Σκοπός της Επιτροπής είναι να πείσουμε ότι η χωροθέτηση δεν είναι σωστή στο συγκεκριμένο σημείο. Το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν μελετημένο. Εδώ και έξι χρόνια κάποιος προσπαθεί να σταματήσει την ανάπτυξη της περιοχής, η οποία στηρίχθηκε αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία», σημείωσε ο κ. Φαρμάκης.Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα επισημαίνονται ακόμη και άλλες ενστάσεις, μεταξύ των οποίων το ότι δεν έχει ληφθεί υπόψιν η χάραξη του ΟΣΕ για τη διέλευση σιδηροδρομικής γραμμής, αλλά και η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων θέσεων με την μέθοδο της πολυκριτηριακής ανάλυσης.«Μείναμε άναυδοι όταν καταλάβαμε τον τρόπο που γίνεται η αξιολόγηση των κριτηρίων, τα οποία εμφανίζουν έντονα σημάδια κατευθυνόμενης βαθμολόγησης, αλλά κυρίως τον τρόπο επιλογής των συντελεστών βαρύτητας, οι οποίοι είναι δομημένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε να «επιβάλλουν» το σημείο που από πριν έχει επιλεγεί, αυτό του Ελευθεροχωρίου (Δωδώνης)», αναφέρεται χαρακτηριστικά.Τα μέλη της Επιτροπής κάλεσαν και τη δημοτική αρχή να αντιδράσει στη χωροθέτηση του έργου, ενώ ο κ. Φαρμάκης κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι δεν προχώρησε σε λαϊκές συνελεύσεις προκειμένου να εκφραστεί η επιθυμία των δημοτών.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ