Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011

Στα Γιάννενα ο Μπαγκαγιόκο


Στα Γιάννενα βρίσκεται το νέο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΣ, Μαμαντού Μπαγκαγιόκο. Ο επιθετικός από το Μάλι, αφού ανακοινώθηκε από την ομάδα των Ιωαννίνων, λίγη ώρα αργότερα έφτασε στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων. Ο 32χρονος ανακοινώθηκε για τον επόμενο χρόνο και τον υποδέχτηκε ο κ. Νιαρχάκος εκ μέρους της διοίκησης του ΠΑΣ.

Τριήμερο «χειρόφρενο» για τα ταξί στα Γιάννινα


Την επιμήκυνση κατά ένα 24ωρο της διήμερης απεργίας που έχει κηρυχτεί πανελλαδικά για σήμερα και αύριο αποφάσισε στη Γενική Συνέλευση το σωματείο ταξί των Ιωαννίνων, καθώς την Τρίτη είναι προγραμματισμένο ταξίδι στην Αθήνα όπου συνεδριάσει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ στο όποιο οι αυτοκινητιστές έχουν εναποθέσει τις τελευταίες τους ελπίδες για να αλλάξει γνώμη ο Γιάννης Ραγκούσης και να μην προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου πριν διορθώσει ορισμένες διατάξεις που θεωρούνται ότι θα βάλουν λουκέτο στον κλάδο, όπως η μη θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων και η κρατικοποίηση των αδειών.Την ίδια ώρα παρέμβαση στη διένεξη που έχει προκύψει μεταξύ των ιδιοκτητών ταξί και της ηγεσίας του υπουργείου επιχειρεί η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία με επιστολή της προς τον κ. Ραγκούση ζητάει συνάντηση μαζί του, προκειμένου να του καταθέσει τις προτάσεις της.

Μόνη ελπίδα το ΚΤΕ
Ο Πρόεδρος του Σωματείου ιδιοκτητών ταξί Ιωαννίνων, Μιχάλης Ψήνας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης που έγινε στα γραφεία του Σωματείου, δήλωσε ότι η μοναδική ελπίδα του κλάδου να μην περάσει το νομοσχέδιο έτσι όπως είναι , έχει εναποτεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Μεταφορών, αφού και πριν από 1,5 μήνα οι βουλευτές που συμμετείχαν σε αυτή στήριξαν τα αιτήματα του κλάδου.Ταυτόχρονα εξήγησε ότι η απόφαση να προστεθεί μία ακόμα μέρα στην 48ωρη απεργία έγινε για να διευκολυνθούν οι συνάδελφοί του που θα βρεθούν στην Αθήνα μαζί με άλλους ιδιοκτήτες ταξί από όλη την Ελλάδα για να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας την ώρα της συνεδρίασης, η οποία θα ξεκινήσει το απόγευμα της Τρίτης.Τέλος και αφού επανέλαβε τα κύρια σημεία της διαφωνίας των αυτοκινητιστών με το νομοσχέδιο Ραγκούση, τόνισε ότι οι ιδιοκτήτες ταξί είναι οι πρώτοι που θέλουν να υπάρξουν αλλαγές στον κλάδο τους, όχι όμως προς την κατεύθυνση της κρατικοποίησης των αδειών και της εισόδου πολυεθνικών εταιριών.«Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα περίεργο μείγμα νεοφιλευθέρης πολιτικής με σοβιετική συνταγή. Η κρατικοποίηση της άδειας είναι παράνομη», είπε ο κ. Ψήνας.

Παρέμβαση της ΓΣΕΒΕΕ
Κι ενώ οι ταξιτζήδες ετοιμάζονται για την Αθήνα, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας με επιστολή της προς τον κ. Ραγκούση ζητάει συνάντηση μαζί του, προκειμένου να του καταθέσει τις προτάσεις της.Στην επιστολή υπογραμμίζεται η ανάγκη να αποφευχθεί το φαινόμενο της «καρτελοποίησης» του κλάδου και ζητείται να βρεθεί μια σωστή λύση στο θέμα της περιουσίας των ιδιοκτητών, «οι περισσότεροι από τους οποίους είναι βιοπαλαιστές που δεν φούσκωσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, ούτε ευθύνονται για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».«Είναι άλλο ο εκσυγχρονισμός μιας επαγγελματικής δραστηριότητας ώστε να λειτουργεί ανταγωνιστικά και να παρέχει τις βέλτιστες υπηρεσίες στους πολίτες, και άλλο η δήμευση, ο πειθαναγκασμός και η κατασυκοφάντηση για να παραδοθεί μια οικονομική δραστηριότητα σε λίγα χέρια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ενημέρωση για τις καταλήψεις δρόμων ζητά το Υπουργείο
Τέλος να σημειώσουμε ότι, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Αριστείδης Μπουρδάρας, με επιστολή του ζητά από τους Περιφερειάρχες να ενημερωθεί για τις ενέργειες που έχουν γίνει σχετικά με τις διοικητικές κυρώσεις για κατάληψη εθνικών, επαρχιακών και άλλων οδών, από ιδιοκτήτες ταξί, στη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους πριν από περίπου ένα μήνα, όταν και οι κινητοποιήσεις αυτές είχαν προκαλέσει την αντίδραση πολλών κοινωνικών ομάδων και κυρίως στον κλάδο του τουρισμού που πλήχτηκε περισσότερο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Στην Γενική Συνέλευση του «Διαζώματος» συμμετείχε ο Δήμαρχος Πρέβεζας


Την 4η Γενική Συνελευση του Σωματείου “Διάζωμᔨη οποία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στους Δελφούς παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φραγκούλης.Στην διάρκεια των εργασιών έγινε αναλυτική παρουσίαση των δράσεων που έχει αναπτύξει το Διάζωμα και αφορούν την αναστύλωση και την διάσωση αρχαιων θεάτρων σε όλη την Ελλάδα ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου Σταύρος Μπένος έκανε ειδική αναφορά στο θέατρο της Κασσώπης το οποίο μαζί με το θέατρο της Νικόπολης έχουν υιοθετηθεί από τον φορέα. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας ευχαρίστησε τον κ,Μπένο για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ανάδειξη των δύο αυτών μνημείων ενώ και από τις δύο πλευρές υπογραμμίστηκε η συνέχεια της συνεργασίας προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι που έχει θέσει το «Διαζωμα».

Βραβέυθηκε ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που ανέπτυξε το προϊόν "eco-parizaki"


Στη βράβευση τεσσάρων καινοτόμων προϊόντων διατροφής που ανέπτυξαν ομάδες φοιτητών που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό "Ecotrophelia 2011" προχώρησε σήμερα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, που αποτελεί πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, φοιτητές όλων των σχετικών τμημάτων των Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, κλήθηκαν να δουλέψουν σε ομάδες και να αναπτύξουν μέσα σε λίγους μόνο μήνες ένα καινοτόμο προϊόν διατροφής που εκτός από τη γεύση του θα ξεχώριζε και για το φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του. Στην τελική ευθεία έφτασαν έξι πανεπιστημιακές ομάδες φοιτητών. Την αξιολόγηση των προτάσεων έκανε η Εθνική Επιτροπή την οποία απαρτίζουν μέλη του ακαδημαϊκού, του επιχειρηματικού κόσμου και εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής ομάδας "Ecotrophelia".Το πρώτο βραβείο (χρηματικό ποσό ύψους 1.200 ευρώ) απονεμήθηκε στην ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο που ανέπτυξαν το προϊόν "eco-parizaki" με βάση θαλασσινά. Οι νικητές θα ταξιδέψουν στην Κολωνία όπου θα διεξαχθεί η δεύτερη φάση του διαγωνισμού και θα παρουσιάσουν το προϊόν τους και στο ευρωπαϊκό κοινό, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών "Anuga".Το δεύτερο βραβείο (χρηματικό ποσό ύψους 800 ευρώ) απονεμήθηκε στην ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που ανέπτυξαν το προϊόν χαλβά "sweet variation semolina halva".Το τρίτο βραβείο (χρηματικό ποσό ύψους 500 ευρώ) μοιράστηκαν δύο καινοτόμα προϊόντα. Πρόκειται για το προϊόν ντρέσινγκ σαλάτας "magic key" που ανέπτυξε ομάδα φοιτητών από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το προϊόν "green mediterranean deli salad" που ανέπτυξε ομάδα φοιτητών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Κανονικά από αύριο η αποκομιδή των απορριμμάτων


Η Δημοτική Αρχή ζητά την κατανόηση των πολιτών για την κατάσταση που δημιουργήθηκε εξ αιτίας της μη αποκομιδής απορριμμάτων.Το πρόβλημα ανέκυψε εξ αιτίας της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στην προμήθεια των ειδών ατομικής προστασίας.Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γιώργος Μαρούφωφ, επισκέφθηκαν σήμερα το εργοτάξιο, όπου συζήτησαν το πρόβλημα.Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε γνωστός ο τρόπος με τον οποίο η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει το ζήτημα της προμήθειας των ειδών ατομικής προστασίας. Από τους εργαζόμενους υπήρξε διάθεση καλής συνεργασίας και κατανόηση και έτσι από αύριο η αποκομιδή των απορριμμάτων θα γίνεται κανονικά.«Ζητούμε συγνώμη από τους συμπολίτες μας, για το πρόβλημα που ανέκυψε. Ακόμη και οι λίγες ώρες αποχής από τα καθήκοντά τους, των εργαζομένων του τομέα καθαριότητας, αρκούν για να καταλάβουμε όλοι το σπουδαίο έργο που επιτελούν.Είμαστε σίγουροι ότι από αύριο, χάρη και στη δική τους δουλειά, τα Γιάννινα θα ανακτήσουν την εικόνα της καθαρής πόλης», ανέφερε σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Απεργούν οι τελωνειακοί σε Κακαβιά και Μέρτζιανη


Στον ρυθμό των απεργιακών κινητοποιήσεων -από σήμερα έως και την Τετάρτη στις 7 το πρωί- κινούνται και οι τελωνειακοί στη Βόρεια Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να ανακαλέσει τη συμφωνία περί προσωπικής διαφοράς. Οι εργαζόμενοι του υπουργείου Οικονομικών αντιδρούν κάθετα στην ανάκληση της συμφωνίας που είχαν κλείσει πρόσφατα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου περί καθιέρωσης «προσωπικής διαφοράς», ώστε να μη μειωθούν περαιτέρω οι αποδοχές τους.Στο τελωνείο της Κακαβιάς στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, υπάρχουν ήδη σχηματισμένες ουρές από φορτηγά και επιβατικά ΙΧ οχήματα, αλλά οι τελωνειακοί απεργούν.

Άγγλοι δημοσιογράφοι θα επισκεφτούν την Ήπειρο


Περιοχές της Ηπείρου θα επισκεφθεί εντός του Σεπτεμβρίου πολυμελής ομάδα Άγγλων δημοσιογράφων προκειμένου να κινηματογραφήσει τουριστικά αξιοθέατα, αλλά και παραδοσιακές δράσεις και εργασίες,όπως παραγωγή ελαιόλαδου, ψάρεμα στον Αμβρακικό, παραγωγή γαλακτοκομικών κ.α. Η επίσκεψη γίνεται σε συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και είναι μία από τις δράσεις τουριστικής προβολής της Περιφέρειάς μας, που προωθήθηκε κατά την συμμετοχή της, τον περασμένο Μάρτιο, στη Διεθνή Έκθεση του Λονδίνου.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Προστασία ή συνεχής υποβάθμιση της Λίμνης Παμβώτιδα;


Το τελευταίο διάστημα εγκρίθηκαν περιβαλλοντικά τρείς νέες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε εκτός σχεδίου περιοχή που γειτνιάζει με το παραλίμνιο ψυχαγωγικό πάρκο και σε πολύ μικρή απόσταση από την λίμνη.Στην συγκεκριμένη περιοχή, η κατά τα άλλα αυστηρή κτηματική εταιρεία του δημοσίου, έχει ορίσει την κόκκινη γραμμή της λίμνης, όχι στην όχθη, αλλά μέσα στην λίμνη στο σημείο που φθάνουν οι λιμνοδεξαμενές εκτροφής της ΔΕΛΙ, για να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα της εταιρείας που κατασκεύαζε το παραλίμνιο ψυχαγωγικό πάρκο. Έτσι τα υπό κατασκευή νέα ξενοδοχεία δεν πληρούν ούτε την ελάχιστη απόσταση των 100 μέτρων που θα έπρεπε να απέχουν από την λίμνη.Εάν κατασκευαστούν τελικά τα τρία ξενοδοχεία, η περιοχή από την Βογιάννου μέχρι την πρώτη γέφυρα του ποδηλατόδρομου, όπου υπάρχει και το πάρκο ερμηνείας οικοσυστήματος λίμνης Παμβώτιδας. μετατρέπεται σε καθαρά αστική περιοχή με σημαντική υποβάθμιση του λιμναίου οικοσυστήματος, και μη αναστρέψιμη βλάβη της παρόχθιας ζώνης.Οι σχεδιασμοί της πολιτείας, (το προεδρικό διάταγμα λίμνης, και το ρυθμιστικό σχέδιο και πρόγραμμα προστασίας περιβάλλοντος), που καρκινοβατούν εδώ και πάρα πολύ καιρό, σε όλες τους τις εκδόσεις, αναφέρονται σε ζώνη προστασίας 300 μέτρων στην συγκεκριμένη περιοχή. Είναι τουλάχιστον άτοπο σήμερα που και το Ρυθμιστικό και το Π.Δ. της λίμνης είναι στην φάση θεσμοθέτησής τους, να δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα που έρχονται σε αντίθεση με την προστασία της λίμνης στην περιοχή.Το αρμόδιο όργανο της πολιτείας, που συστήθηκε ακριβώς για την προστασία της λίμνης, ο Φορέας διαχείρισης λίμνης Παμβώτιδας, έδωσε, και στις τρείς περιπτώσεις. αρνητική γνωμοδότηση για την ίδρυση των ξενοδοχείων στην περιοχή. Επίσης είχε προσφύγει στον εισαγγελέα για την τοποθέτηση της κόκκινης γραμμής που οριοθετεί την λίμνη στο όριο των λιμνοδεξαμενών αντί στην υπάρχουσα όχθη.Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό να αναστείλει κάθε έκδοση οικοδομικής άδειας, σε απόσταση 300 μέτρων από την λίμνη, μέχρι την θεσμοθέτηση του Π.Δ. λίμνης και του Ρυθμιστικού σχεδίου, καθώς και να επανεξετάσει την οριοθέτηση της λίμνης στο συγκεκριμένο σημείο. Καλούμε την αιρετή Περιφέρεια από την μια, και το υπουργείο από την άλλη, που ενέκριναν τις περιβαλλοντικές μελέτες των υπό κατασκευή ξενοδοχείων να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους για να αποτραπεί η μη αναστρέψιμη επιβάρυνση της λίμνης.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Έρευνες πετρελαίου στο Ιόνιο


Η Ελλάδα πρόκειται να ξεκινήσει έρευνες για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο πέλαγος και νότια της Κρήτης και η σχετική απόφαση για την προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών υπογράφεται άμεσα.Αυτό ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του το Σάββατο το βράδυ στη Θεσσαλονίκη κατά την έναρξη της ΔΕΘ. Στις περιοχές που περιλαμβάνονται στις υπό έρευνα περιοχές, υπάρχουν και αρκετές γύρω από τον Αμβρακικό κόλπο. "Ανακοινώνω ότι η Ελλάδα ξεκινά έρευνες πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και η απόφαση για τη σχετική προκήρυξη υπογράφεται άμεσα... Είναι πλούτος που ανήκει σε όλους τους Έλληνες και αξιοποιείται για το κοινό μας συμφέρον", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

ΑΡΤΑ: Χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα σχολείαΜε τις ευλογίες της Εκκλησίας και τις ευχές των εκπαιδευτικών, των γονέων και των φορέων για καλή πρόοδο στα παιδιά, ξεκίνησε σήμερα η νέα σχολική χρονιά για τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Τις δικές του πατρικές νουθεσίες και ευχές για μια επιτυχημένη και δημιουργική πορεία, απηύθυνε προς εκπαιδευτικούς και μαθητές ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτας κ.κ Ιγνάτιος ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό στο 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο Άρτας. Σε μια πραγματικά συγκινητική ομιλία ο Σεβασμιώτατος τόνισε μεταξύ άλλων: "Η ζωή μας είναι ένας αγώνας. Και για να πετύχετε στη ζωή σας χρειάζεται πολλή προσπάθεια, μεγάλη πειθαρχία του νου και της ψυχής και επιστράτευση όλων των δυνάμεών σας. Και κοντά σ’ αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί. Μην πείτε δεν μας χρειάζεται κανένας. Και οι γονείς χρειάζονται και οι καθηγητές σας και η Εκκλησία μας γι’ αυτό να είστε δεμένοι μαζί μας. Έχουμε την εμπειρία, έχουμε την αγάπη και προσπαθούμε. Βεβαίως και εμείς έχουμε τις ελλείψεις μας και τις αδυναμίες μας αλλά όμως μαζί πρέπει να προχωρήσουμε. Και εμείς διδασκόμαστε από σας, από την ειλικρίνειά σας, τον αγώνα σας και τον πόθο που έχετε για να δημιουργήσετε μια καλύτερη κοινωνία, η οποία καλύτερη κοινωνία δεν έρχεται μόνο με φωνές και διαμαρτυρίες αλλά έρχεται προπαντός αν ο καθένας σας προσωπικά σκύψει επάνω στο βιβλίο του, στην προσπάθειά του και κατακτήσει η ζωή. Έτσι με αυτόν τον τρόπο αύριο η κοινωνία μας ελπίζουμε ότι θα είναι καλύτερη από αυτήν που σας παραδίδουμε σήμερα". Καλή αρχή ιδιαίτερα στους μαθητές της Α’ τάξης Γυμνασίου και Λυκείου και εποικοδομητική και δημιουργική σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές, να είναι οπλισμένοι με θάρρος και δύναμη ώστε να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες, ευχήθηκαν ο Δ/ντής του 2ου Γυμνασίου Άρτας Χρήστος Φερεντίνος και η Δ/ντρια του 2ου Λυκείου Άρτας Παρασκευή Χαμπηλομάτη. Στην τελετή του αγιασμού στο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Άρτας παραβρέθηκαν ακόμη ο Δ/ντής της Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ράπτης ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, και ο Δ/ντής του ΙΕΚ Άρτας Δ. Τάτσης. Ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, κατά την τελετή αγιασμού στο 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο Άρτας απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό κατά τον οποίο ανέφερε: «Όλοι μαζί φέτος μαζί με τους καθηγητές σας, με τη βοήθεια του Δήμου θα ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν. Είναι μια εποχή πολύ δύσκολη και πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας. Σας έχω εμπιστοσύνη, σας ξέρω και με ξέρετε, νομίζω ότι θα τα πάμε καλά. Σας εύχομαι καλή σχολική χρονιά, καλή πρόοδο σε όλους, καλή δύναμη στα παιδιά που ετοιμάζονται φέτος να δώσουν εξετάσεις. Να είστε πάντα καλά και να ξέρετε για ό,τι χρειαστείτε θα είμαστε δίπλα σας».

Τη Ζωσιμαία Σχολή επισκέφθηκε o Φίλιππας Φίλιος


Τη Ζωσιμαία Σχολή επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος ευχήθηκε στους μαθητές, τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα καλή σχολική χρονιά.Ο Δήμος Ιωαννιτών, με τις αρμόδιες υπηρεσίες εργάστηκε πυρετωδώς το προηγούμενο διάστημα ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα στις σχολικές μονάδες και να παραδοθούν στην καλύτερη κατάσταση στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.Οι δύο σχολικές επιτροπές που έχουν συσταθεί –μία για την πρωτοβάθμια και μία για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση- είναι σε συνεχή συνεργασία με όλους τους Διευθυντές των σχολείων προκειμένου να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία.Ο Δήμαρχος απευθυνόμενος σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ευχήθηκε η νέα χρονιά να είναι γόνιμη και δημιουργική. Κάλεσε τα παιδιά να αγαπήσουν το σχολείο, το οποίο αποτελεί δεξαμενή γνώσης και την γνώση αυτή να την μετουσιώσουν σε κομμάτι της καθημερινότητάς τους.Ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα των βιβλίων σημειώνοντας «ο Δήμος θα βοηθήσει να ξεπεραστεί το πρόβλημα, χωρίς να δίνει συγχωροχάρτι σε κανέναν».Στον αγιασμό που έγινε στο 5ο Γυμνάσιο Βοτανικού παραβρέθηκε σήμερα η αντιδήμαρχος, αρμόδια για θέματα παιδείας Βούλα Τσίλη. Η κ. Τσίλη αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβε μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή με στόχο την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς και τόνισε ότι η συνεργασία θα είναι συνεχής καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.Στον αγιασμό που έγινε στο συγκρότημα της Ζωσιμαίας Ακαδημίας παραβρέθηκε ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Βασίλης Τσαμπαλάς και στον αγιασμό του 3ου Γυμνασίου ο πρόεδρος της επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Γιώργος Λώλης.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Τη "Μπέλλα Βράκα" καθάρισαν οι Sivotistas


Μια ακόμη δράση των Sivotistas, της ομάδας εθελοντών που ενεργεί για τη βελτίωση της εικόνας των Συβότων Θεσπρωτίας, στέφθηκε από επιτυχία. Το Σάββατο από τις 8 το πρωί δεκάδες μέλη των Sivotistas, συναντηθήκαν έξω από το ξενοδοχείο «Φύλακας» και με κατεύθυνση προς το μονοπάτι της Μπέλλα Βράκα μάζεψαν σκουπίδια και μπουκάλια που είχαν πετάξει ασυνείδητοι.

Επαναδημοπράτηση έργων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας


Την επαναδημοπράτηση τριών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 450.000 ευρώ στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας αποφάσισε στη συνεδρίαση της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.Η επαναδημοπράτηση αποφασίστηκε επειδή η αρχική δημοπρασία απέβη άκαρπη καθώς δεν προσήλθε κανένας ενδιαφερόμενος για να καταθέσει προσφορά.Πρόκειται για τα έργα: «Εργασίες συντήρησης ορεινού επαρχιακού δικτύου», «Προστασία πρανών και καθαρισμός κοίτης χειμάρρου Μπούση», «Καθαρισμός τάφρων και διωρύγων πεδιάδας Άρτας», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ το καθένα.Επίσης η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου «Βελτίωση οδού Κρυονέρι – Ναζαίοι», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ.

Το Σαββατοκύριακο ο 5ος γύρος της Λίμνης


Ο 5ος Γύρος της Λίμνης των Ιωαννίνων θα διεξαχθεί φέτος το προσεχές Σαββατοκύριακο 17 και 18 Σεπτεμβρίου με διοργανωτές τον Αθλητικό Όμιλο Ποσειδών Ιωαννίνων υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών.Ο αγώνας των 30 χιλιομέτρων περιμετρικά της Παμβώτιδας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή με ώρα έναρξης στις 9 το πρωί. Δύο ώρες νωρίτερα, στις 7 το πρωί, δίνεται η αφετηρία για το δυναμικό βάδισμα στην ίδια διαδρομή, ενώ στις 9.15 θα ξεκινήσει από την Πλατεία Μαβίλη αγώνας δρόμου 5χλμ. Στην Πλατεία Μαβίλη θα γίνουν και οι απονομές μεταλλίων στις 12.30 περίπου το μεσημέρι.Αθλητικές εκδηλώσεις θα γίνουν και την προηγούμενη ημέρα ενώ το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων στο πλαίσιο του 5ου Γύρου της Λίμνης των Ιωαννίνων, περιλαμβάνει και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

«Βραδιά Ερευνητή 2011» στα Γιάννενα


Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επιλέχθηκε φέτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διοργανώσει την Ευρωπαϊκή εκδήλωση «Βραδιά Ερευνητή 2011» στα Γιάννενα.Η «Βραδιά Ερευνητή» είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στοχεύει να αναδείξει το ρόλο του ερευνητή και να κάνει ευρύτερα γνωστό το επιστημονικό και το κοινωνικό έργο που επιτελεί. Η πρωτοβουλία «Βραδιά Ερευνητή» ξεκίνησε το 2005 κι από τότε, την τελευταία Παρασκευή κάθε Σεπτεμβρίου, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανώνονται εκδηλώσεις που έχουν ως στόχο να αναδείξουν την ανθρώπινη πλευρά και την καθημερινή ζωή του ερευνητή. Μόνο το 2009, περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τις αντίστοιχες εκδηλώσεις.Στη χώρα μας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Βραδιά Ερευνητή 2011», θα διοργανωθούν εκδηλώσεις σε τέσσερις μεγάλες πόλεις, στα Γιάννινα, στο Βόλο, στην Πάτρα και την Αθήνα.Στα Γιάννενα, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, μεταξύ 6 το απόγευμα και 10 το βράδυ, στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να επισκεφθούν «Το Σπίτι των Επιστημών»! Το Σπίτι φιλοξενεί τρεις εφαρμοσμένες επιστήμες, τη Χημεία, τη Βιολογία και τη Φυσική, όπου ερευνητές των οικείων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μαθητές θα διεξάγουν πειράματα επίδειξης, θα εξηγούν στους επισκέπτες εντυπωσιακά πειράματα, τα οποία θα προβάλλονται σε οθόνες, και θα συνομιλούν με το κοινό.

Συνεδριάζει αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων


Αύριο Τρίτη στις οκτώ το βράδυ θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται τριάντα τέσσερα θέματα, μεταξύ των οποίων και η «συζήτηση και λήψη απόφασης για προκήρυξη επιλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης», η «Συγκρότηση οργανωτικής επιτροπής για τον εορτασμό της 100ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων» αλλά και η «Λήψη απόφασης για ρύθμιση οφειλών τρίτων προς τον Δήμο και για τη διαδικασία καταβολής κύριας οφειλής και προστίμων».

Νέα διάκριση για ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε 28 γενετικούς παράγοντες στο ανθρώπινο γονιδίωμα (DNA), που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος. Σχεδόν κάθε άνθρωπος είναι φορέας, έστω ενός εκ των παραγόντων αυτών.Τα νέα αυτά στοιχεία, ρίχνουν περισσότερο φως στις γενετικές αιτίες της υπέρτασης και αναμένεται να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέου τύπου αντιυπερτασικών φαρμάκων.Οι ερευνητές του διεθνούς κονσόρτσιουμ για τη μελέτη του γενετικού υποβάθρου της αρτηριακής πίεσης, το οποίο περιλαμβάνει 346 επιστήμονες σε πάνω από 200 ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο, με συντονιστή τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης Κρίστοφερ Νιούτον-Τσεχ, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από περίπου 275.000 ανθρώπους σε 24 χώρες.Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχει και η Δρ η Ιωάννα Τζουλάκη, της Μονάδας Κλινικής και Μοριακής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου.Η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος) θεωρείται κληρονομικό νόσημα, όμως ο εντοπισμός σχετικών γονιδίων μέχρι τώρα, είχε συναντήσει δυσκολίες. Τελικά, οι επιστήμονες βρήκαν 28 περιοχές του DNA (από τις οποίες οι 16 για πρώτη φορά συσχετίστηκαν με την αρτηριακή πίεση) που εμπλέκονται τόσο στη διαστολική, όσο και στη συστολική πίεση. Κάθε μια γενετική περιοχή υπάρχει τουλάχιστον στο 5% του πληθυσμού, ενώ μερικές έως και στο 14%.Πάντως, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι στιγμής έχουν ανακαλύψει μόλις το 1% των γενετικών παραγόντων που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση.Μια δεύτερη μελέτη από ερευνητές του ίδιου ερευνητικού κονσόρτσιουμ, που δημοσιεύτηκε στο Nature Genetics, εντόπισε άλλες έξι γενετικές περιοχές που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση του αίματος. Μερικές από αυτές τις γονιδιακές παραλλαγές είχαν στο παρελθόν συσχετιστεί με άλλες παθήσεις.Η ανάλυση επιβεβαίωσε ότι οι γενετικές περιοχές που σχετίζονται με την υπέρταση, συνδέονται επίσης, με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού ή εμφράγματος.Οι επιστήμονες, επίσης, ανακάλυψαν για πρώτη φορά ένα σημαντικό νέο βιοχημικό «μονοπάτι» που αφορά τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης του αίματος και το οποίο μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέα φάρμακα κατά της υπέρτασης.Η νόσος, εκτός από τις γενετικές αιτίες, επιδεινώνεται από την παχυσαρκία, την έλλειψη σωματικής άσκησης και την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού.

Οι νεαροί κωπηλάτες του Ν.Ο. Ιωαννίνων σάρωσαν στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα!


Την ίδια ώρα που οι ενήλικες αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων σαρώνουν διακρίσεις και μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις της Κωπηλασίας, φτάνοντας ως το πιο ψηλό σκαλί του βάθρου σε παγκόσμιο επίπεδο, μία νέα γενιά κωπηλατών προετοιμάζεται εντατικά μέσα στους κόλπους του Ν.Ο.Ι. προκειμένου στη συνέχεια να αφήσει το δικό της ξεχωριστό στίγμα στους διεθνείς κωπηλατικούς στίβους. Ήδη πολλοί απ’ αυτούς τους νεαρούς Γιαννιώτες αθλητές και αθλήτριες έκαναν φέτος τα πρώτα τους βήματα σε μεγάλες διοργανώσεις και με τις διακρίσεις που απέσπασαν αποδεικνύουν ότι το μέλλον τους ανήκει και πως κάποια στιγμή θα αποτελέσουν άξιους διαδόχους, πρωταθλητών όπως ο Γιάννης Τσίλης και ο Γιώργος Τζιάλλας. Δώδεκα απ’ αυτούς, δοκίμασαν με τα χρώματα της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας, τις δυνάμεις τους στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας, που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κων/πολη. Οι διακρίσεις που απέσπασαν στην μεγάλη αυτή διοργάνωση, στην οποία έλαβαν μέρος εκατοντάδες νέοι κωπηλάτες από όλα τα Βαλκάνια, δικαίωσαν την προσπάθειά τους.Η Ελληνική Ομάδα, το ένα τρίτο της οποίας αποτελούνταν από κωπηλάτες του Ν.Ο.Ι., απέσπασε συνολικά 16 μετάλλια στην Κων/πολη και κατέλαβε στην γενική κατάταξη την δεύτερη θέση, πίσω μόνο από την Ρουμανία, η οποία συμμετείχε όμως στους αγώνες με πολύ μεγαλύτερο αριθμό αθλητών απ’ την χώρα μας.Οι Γιαννιώτες αθλητές έτρεξαν με οκτώ από τα 16 πληρώματα που εξασφάλισαν μετάλλια για την Ελλάδα και όλοι τους κατάφεραν να ανέβουν στο βάθρο, κατακτώντας μία χρυσή ή μία ασημένια διάκριση. Μάλιστα, κάποια από τα νικηφόρα πληρώματα της χώρας μας απαρτίζονταν αποκλειστικά από Γιαννιώτες κωπηλάτες! Αναλυτικά, στο βάθρο του Βαλκανικού Πρωταθλήματος ανέβηκαν οι εξής κωπηλάτες του Ν.Ο.Ι.:
Ελένη Διαμάντη που πήρε χρυσό στη Δίκωπο άνευ Νεανίδων και ασημένιο στο Τετραπλό Σκιφ Νεανίδων.
*Οι Κων/νος Μαγκλάρας – Γεώργιος Αντώνης – Ηλίας Κούρος και Θανάσης Τσιάλιος, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στην Τετράκωπο άνευ Εφήβων και την τέταρτη θέση με την Οκτάκωπο των Εφήβων.
Ξανθή Κολτσίδα που κατέκτησε το χρυσό στο Διπλό Σκιφ Κορασίδων, ενώ μαζί με τις Σπυριδούλα Τζούκα και Βασιλική Ζυγούρα πήραν το ασημένιο μετάλλιο με το Τετραπλό Σκιφ Κορασίδων.
*Οι Γεώργιος Βαρδάκας – Ιωάννης Ζήσης και Βασίλης Πάνου οι οποίοι κατέκτησαν το χρυσό με την Οκτάκωπο Παίδων.
*Οι Β. Πάνου – Γ. Βαρδάκας – Ι. Ζήσης και Μιχάλης Παπατσίμπας που πήραν το χρυσό στην Τετράκωπο άνευ των Παίδων.
Την αποστολή της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας συνόδευσε από πλευράς της τεχνικής ομάδας του Ν.Ο.Ι. ο Παναγιώτης Μανούρης. Παράλληλα, βρέθηκαν στην Κων/πολη για τους αγώνες ο γενικός γραμματέας του Ομίλου κ. Θωμάς Βαρδάκας και η προπονήτρια Ευγενία Μουτσίκα.

Περισσότερα από 40 εκ. ευρώ οι οφειλές στα Γιάννινα,από τους φοροφυγάδες των 150.000 ευρώ και άνω


Στη δημοσιότητα για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια έδωσε το υπουργείο Οικονομικών τη λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες και τους φοροφυγάδες, που αφορά σε επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο πάνω από 150 χιλιάδες ευρώ και για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.Ανάμεσα στις επιχειρήσεις αυτές, περιλαμβάνονται και αρκετές που δραστηριοποιούνται στα Γιάννινα.Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθυντή της Β'ΔΟY Ιωαννίνων, Αλέξανδρο Φαρμάκη, 51 συνολικά επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα χρωστούν στην εφορία (μόνο στη Β' ΔΥΟ) 39 εκ. ευρώ.Αυτό που προκαλεί εντύπωση πάντως είναι ότι ορισμένες επιχειρήσεις απ' αυτές έχουν κλείσει εδώ και πολλά χρόνια ενώ άλλες βρίσκονται υπό πτώχευση.H λίστα δημοσιεύτηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και θα ακολουθήσει η ανάρτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών προσώπων μετά την ολοκλήρωση της υπό εξέλιξη διαδικασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την επιτάχυνση της οποίας έχει ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών.Ο κ. Φραμάκης, με αφορμή την ανακοίνωση της λίστας με τις επιχειρήσεις που χρωστούν περισσότερα από 150.000 ευρώ αλλά και αυτή που θα ακολουθήσει με τα φυσικά πρόσωπα, σημείωσε ότι το συνολικό ποσό που οφείλεται στη Β' ΔΟY αγγίζει τα 40,5 εκ. ευρώ τα οποία αναλύονται ως εξής:39 εκ. ευρώ από 51, φυσικά και νομικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 150.000 έκαστος και 1,5 εκ. ευρώ από 11, φυσικά και νομικά πρόσωπα με οφειλές από 100.000 μέχρι 150.000 ευρώ.Το Υπουργείο υποστηρίζει ότι η δημοσίευση των στοιχείων θα συμβάλλει στη βελτίωση της συλλογής των εσόδων και «στην εμπέδωση εμπιστοσύνης μεταξύ του Υπουργείου και των φορολογουμένων μέσω της προώθησης της διαφάνειας».Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι αν όντως θα υπάρξει βελτίωση της συλλογής εσόδων, αφού πολλές από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στη λίστα έχουν κλείσει ή πτωχεύσει.Ο κ. Φαρμάκης πάντως καλεί όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο για τους μεγαλοοφειλέτες, σύμφωνα με τις οποίες μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε πολλές δόσεις και γλιτώνοντας ένα μεγάλο μέρος από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.Όσοι δεν το κάνουν πρέπει να ζουν με το φόβο των δικαστηρίων, αφού πλέον διώκονται ποινικά και τίθενται στη διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ σε περίπτωση που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα των κατασχέσεων και της δήμευσης της περιουσίας τους.Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει πάντως πως σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η ενημέρωση των βάσεων δεδομένων των Πληροφοριακών από τις ΔΟΥ/Τελωνεία κατά την ημέρα άντλησης (5 Σεπτεμβρίου) δεν ταυτίζεται με τα διαθέσιμα στις υπηρεσίες αυτές στοιχεία, τότε ενδεχομένως να μην υπάρχει ορθή αποτύπωση των ανά οφειλέτη αντλούμενων στοιχείων ληξιπρόθεσμων οφειλών.Η αποκατάσταση των περιπτώσεων αυτών, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, «θα γίνει το ταχύτερο» σύμφωνα με το κείμενο πλαίσιο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Σύλληψη για λαθραία τσιγάρα στην Ηγουμενίτσα


Συνελήφθη, τις μεταμεσονύκτιες ώρες του Σαββάτου, στην πύλη εισόδου οχημάτων του λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, κατά τη διάρκεια ελέγχου από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, 53χρονος αλλοδαπός οδηγός οχήματος τύπου VAN,διότι μετέφερε σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες στα τοιχώματα του θαλάμου του οχήματος χίλια πενήντα (1.050) πακέτα με τσιγάρα, τα οποία σκόπευε να μεταφέρει λαθραία στο εξωτερικό.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το ανωτέρω όχημα καθώς και τα λαθραία τσιγάρα κατασχέθηκαν.

Στο 18,5% η ανεργία στην Ήπειρο


Στην Ήπειρο η ανεργία έφτασε το 18,5% τον Ιούνιο του 2011 από 12,3% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.Το ποσοστό ανεργίας πανελλαδικά τον Ιούνιο του 2011 ανήλθε στο 16,0%, μειωμένο κατά 0,6 σε σχέση με το Μάιο του 2011. Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούνιο του 2011 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.161.125 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 793.685 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.385.584 άτομα.Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 268.698 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010 (μείωση 6,1%) και αυξήθηκαν κατά 29.597 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2011 (αύξηση 0,7%).Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 211.321 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010 (αύξηση 36,3%) και μειώθηκαν κατά 29.034 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2011 (μείωση 3,5%).

Πρώτο κουδούνι χωρίς βιβλία και με πολλά προβλήματα


Το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτύπησε το πρωί της Δευτέρας για περίπου 1.300.000 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και περίπου 180.000 εκπαιδευτικούς. Πολλά τα προβλήματα αυτή τη χρονιά, κυρίως σε ό,τι αφορά τα σχολικά βιβλία που δεν έχουν παραδοθεί στους μαθητές.Η χρονιά ξεκινάει με πρώτο και κύριο πρόβλημα τις ελλείψεις σε βιβλία σε αρκετά σχολεία, όμως ο κύριος όγκος των βιβλίων στη νησιωτική χώρα, στις παραμεθόριες αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας θα βρίσκεται στα σχολεία εγκαίρως, ενώ οι ελλείψεις που υπάρχουν στις υπόλοιπες περιοχές θα έχουν καλυφθεί μέσα σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με το υπουργείο.Ενώ το υπουργείο Παιδείας κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας στον οποίο ανήκει η αρμοδιότητα του Εθνικού Τυπογραφείου έδωσε εντολή και ξεκίνησε μέσα στο Σαββατοκύριακο η αναπαραγωγή 50.000 τευχών, δηλαδή δύο ανά κάθε μαθητή της γ΄τάξης γυμνασίου με τις πρώτες 40 σελίδες, πέντε μαθημάτων το καθένα.Έκκληση προς όλους να επιστρέψουν τα βιβλία ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν στα σχολεία, απευθύνει η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Φιλιώ Νόκα-Ζαράχη.Στην ανακοίνωση της, η κ. Ζαράχη σημειώνει:«Κάνω έκκληση προς τους γονείς των μαθητών να στείλουν τα παιδιά τους στον αγιασμό έχοντας μαζί τους τα περσινά βιβλία ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν.Ας κάνουμε τη διαφορά ως Ηπειρώτες δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα που αφορά την εκπαίδευση των παιδιών μας. Είμαι σίγουρη πως όλοι μαζί οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και τα στελέχη της εκπαίδευσης Ηπείρου θα σταθούμε ψηλότερα από τις περιστάσεις, έτσι όπως έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε κρίσεις και σε δυσκολότερους καιρούς».

Συνελήφθησαν στην Άρτα τρεις Αλβανοί για κλοπή


Συνελήφθησαν το Σάββατο πρώτες πρωϊνές ώρες στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας τρεις αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 36, 43 και 34 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι συλληφθέντες είχαν αφαιρέσει νωρίτερα από κτήμα καλλιέργειας ακτινιδίων σε αγροτική περιοχή της Άρτας ποσότητα χιλίων εκατόν εβδομήντα πέντε (1.175) κιλών ακτινιδίων, τα οποία και μετέφεραν, αποθηκευμένα σε πλαστικές σακούλες, με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 34χρονου υπηκόου Αλβανίας.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.Προανάκρισης επελήφθη το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Παραδοσιακό Ανταμωμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Γλυφάδας


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Γλυφάδας «Η Πίνδος» σε συνεργασία με το Δήμο Γλυφάδας διοργανώνουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την πολιτιστική εκδήλωση «Αντάμωμα Ηπειρωτών» . Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 20:00 στη θέση Πατητήρι ( Τέρμα Κων. Αθανάτου).Συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου Ηπειρωτών Γλυφάδας και πολιτιστικών συλλόγων όμορων περιοχών. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό ηπειρώτικο γλέντι με την ορχήστρα του Μ. Μποροδήμου.

Σύλληψη νεαρού για κατοχή ναρκωτικών ουσιών στην Πρέβεζα


Συνελήφθη το Σάββατο το βράδυ στην Πρέβεζα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ημεδαπός ηλικίας 29 ετών, γιατί κατείχε ποσότητα ηρωϊνης βάρους (0,9) γραμμαρίων.Ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας που διενεργεί την προανάκριση.

Εκδήλωση για τον Αμβρακικό από το ΚΚΕ


Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ διοργανώνει ημερίδα την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 11 το πρωί στην Αμφιλοχία, με θέμα: «Αμβρακικό», κλειστή θάλασσα, μοναδικός υγρότοπος, αλιεία, περιβάλλον και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Θα εισηγηθεί ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής Ατ/νιας του ΚΚΕ. Θα παρέμβει ο ιχθυολόγος – ιχθυοπαθολόγος Χρήστος Τριανταφύλλου, στέλεχος του ΚΚΕ. Οι διοργανωτές καλούν επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς όλων των παράκτιων δήμων και τους δημότες να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

Νέες συλλήψεις λαθρομεταναστών στην Ηγουμενίτσα


Συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, ένας 36χρονος αλλοδαπός οδηγός ΙΧΕ οχήματος. Σε έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι μετέφερε, εντός του οχήματος, τρεις (03) αλλοδαπούς και ένα (01) ανήλικο παιδί, οι οποίοι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα και οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, η οποία διενεργεί την προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα.

Χωρίς χρήματα έμεινε το πανεπιστήμιο!


Εδώ και μια βδομάδα περίπου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο καλείται να λύσει εν μέσω εκπαιδευτικής «θύελλας» η πρυτανική του αρχή.Από την αρχή της βδομάδας οι λειτουργικές δαπάνες του ιδρύματος δεν καλύπτονται με ρευστό γιατί αυτό δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει, γιατί η δεύτερη δόση της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία θα έπρεπε να είχε έρθει στο ίδρυμα από το τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου το πολύ, δεν ήρθε ακόμα. Βασικός υπεύθυνος, δεν είναι το υπουργείο Παιδείας όπως θα μπορούσαν να υποθέσουν οι πιο… καχύποπτοι, αλλά το Οικονομικών και πιο συγκεκριμένα, το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, εκεί που έχει «κολλήσει» το θέμα. Εύκολα βέβαια θα πει κάποιος ότι δεν έχει κολλήσει ένα αίτημα κοινότητας για επιστροφή ποσού αχρεωστήτως καταβληθέντος, αλλά για τη δεύτερη δόση χρηματοδότησης ενός μεγάλου περιφερειακού πανεπιστημίου και θα έχει και δίκιο.Αυτές τις μέρες λοιπόν, το πανεπιστήμιο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις λειτουργικές του δαπάνες. Ταυτόχρονα όμως «αιμορραγεί» οικονομικά προς το Αγρίνιο και το εδώ και λίγο καιρό αυτόνομο πανεπιστήμιό του και εκεί, έχει ευθύνη και το υπουργείο Παιδείας.Από τον περασμένο Μάρτιο, το αυτονομημένο πλέον πανεπιστήμιο του Αγρινίου ζήτησε να πάρει ανεξάρτητο, δικό του προϋπολογισμό, πράγμα στο οποίο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συναίνεσε, αποστέλλοντας όλα τα απαιτούμενα έγγραφα. Όμως, το νεότευκτο ίδρυμα «προσέκρουσε» στις μηδενικές προσλήψεις υπαλλήλων. Στο Αγρίνιο δεν μπόρεσαν να καταρτίσουν προϋπολογισμό γιατί πολύ απλά, δεν έχουν στελεχωμένες υπηρεσίες με τους κατάλληλους υπαλλήλους. Έτσι λοιπόν, η πρυτανική αρχή των Ιωαννίνων δέχθηκε να καταρτίσει προϋπολογισμό, με το ανάλογο κόστος, για το Αγρίνιο, προκειμένου να μην θιγούν τα συμφέροντα των φοιτητών και των διδασκόντων στο Αγρίνιο. Η… απάντηση όμως δεν ήταν εξίσου φιλική, με την πολιτική ηγεσία της Αιτωλοακαρνανίας να παίρνει το μέρος του υπουργείου Παιδείας στη «μάχη» που κορυφώθηκε στο μεσοδιάστημα, με κύριους στόχους τους πρυτάνεις που αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο.

Και η πρώτη… επίσκεψη της αστυνομίας
Η πρώτη επίσκεψη των αστυνομικών αρχών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από χθες οπότε και έχει καταργηθεί πλέον το πανεπιστημιακό άσυλο σύμφωνα με τη βούληση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και της ΔΗΣΥ, αναμένεται να γίνει άμεσα, για λόγο όμως που θα επιτρεπόταν και του ασύλου ισχύοντος. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναζητώντας τα ίχνη ενός ηλεκτρονικού μηνύματος από ανήλικη, η οποία εμφάνισε αυτοκτονικές διαθέσεις και τις δημοσιοποίησε, έφτασε και στους σέρβερς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι για τέτοιου είδους έρευνες επιτρεπόταν και πριν την κατάργηση του ασύλου η αστυνομική έρευνα, αρκεί να ήταν ενήμερη και να δώσει συγκατάθεση και η πρυτανική αρχή. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτίμησε να μην εντείνει περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα και ακολούθησε την προηγούμενη πεπατημένη για τις έρευνες, καθώς αφορούν και ιδιαίτερα λεπτή υπόθεση.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ