Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ ΜΕ «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ» ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΣΕ ΠΑΡΚΟ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ


Ξέραμε μέχρι τώρα τον μαθηματικό τύπο που δίδονται οι εργολαβίες των δημοσίων έργων. Από χθές 07.09.11 μας προέκυψε και μαθηματικός τύπος για την αύξηση δυναμικότητας μιάς ιχθυοκαλλιέργειας και μάλιστα εντός του κλειστού Αμβρακικού Κόλπου. Κατ αυτόν τον τρόπο ο αιρετός Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, άνοιξε την κερκόπορτα για να ζητήσουν αύξηση δυναμικότητας και οι υπόλοιπες 21 μονάδες που βρίσκονται στον κλειστό κόλπο του Αμβρακικού, που κατ άλλους αναλόγως συμφέροντος χαρακτηρίζεται ανοικτός κόλπος.Έτσι στην χθεσινή συνεδρίαση της περιφερειακής επιτροπής περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης και ενώ το κλίμα απ όλα τα μέλη ήταν να μη γνωμοδοτήσουν υπερ της αύξησης δυναμικότητας, ήρθε ο κος Περιφερειάρχης αναφέροντας ότι δεν μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη μιάς επιχείρησης την στιγμή που η νομοθεσία το επιτρέπει και έτσι βάσει του μαθηματικού τύπου που εισήγαγε ο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ κος Σουφλιάς όλα τα μέλη της Αξιοβίωτης Ανάπτυξης γνωμοδότησαν υπερ της αύξησης δυναμικότητας της Ιχθυοπαραγωγικής ΛΑΣΚΑΡΑ Α.Ε. (δηλαδή ανάλογα με την ταχύτητα των ρευμάτων γίνεται και η αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας), χωρίς να λάβουν υπ όψιν τους τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Αμβρακικού, αλλά και τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από τον κλάδο των ελεύθερων αλιέων και μελών συνεταιρισμών των λιμνοθαλασσών εξ αιτίας της συνεχιζόμενης υποβάθμισης και της μείωσης των ιχθυοαποθεμάτων.Ο κος Περιφερειάρχης κάνοντας χρήση του νομικού κενού που στην ουσία υπάρχει αυτή τη στιγμή,(Ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού λόγω έλλειψης μελών Δ/Σ δεν κάνει γνωμοδοτήσεις και χωρίς να ολοκληρωθεί το νέο νομοσχέδιο των υδατοκαλλιεργειών) δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων των σημερινών περιβαλλοντικών προβλημάτων του Αμβρακικού και δεν έκανε την υπέρβαση ως πολιτικό όργανο να είναι ο πρώτος που θα βάλει ένα φρένο στην υποβάθμιση του Αμβρακικού.Κατά τα άλλα είναι υπέρ της απομάκρυνσης των Ιχθυοκαλλιεργειών στο μέλλον και θα τοποθετήσει αυτόματα όργανα μέτρησης σε όλες τις επιχειρήσεις της Ηπείρου για να ελέγχει τους βιολογικούς καθαρισμούς, αλλά από την άλλη πλευρά δεν κατόρθωσε ή δεν θέλει να λειτουργήσει τους 8 τηλεμετρικούς σταθμούς μέτρησης που υπάρχουν αυτή την στιγμή στις τάφρους τα ποτάμια και πλησίον των ιχθυοκαλλιεργειών του Αμβρακικού και σαπίζουν εδώ και ένα χρόνο, χωρίς να ενδιαφέρεται κανένας.ΕΜΠΡΟΣ λοιπόν συμφεροκαλλιεργητές όλου του κόσμου, ο Αμβρακικός προσφέρεται για BUSINESS, αλλά μη ξεχνάτε ότι η ΦΥΣΗ παραμονεύει και κάποια στιγμή όταν φθάσει στο απροχώρητο εκδικείται, και έτσι αντί για BUSINESS,μπορεί να καταστραφείτε οικονομικά από ενδεχόμενους μαζικούς θανάτους από έλλειψη οξυγόνου. ΤΖΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ!

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

Καλπάζει η ανεργία στην Ήπειρο


Αποκαρδιωτική παραμένει η εικόνα της ελληνικής οικονομίας, βάσει των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν συρρικνώθηκε κατά 7,3% στο β' τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων διαμορφώθηκε τον Ιούνιο σε 793,685 άτομα, δηλαδή στο 16% του εργατικού δυναμικού.Οι απασχολούμενοι εντός μόλις ενός έτους, από τον Ιούνιο του 2010 δηλαδή, μειώθηκαν κατά 268.698 άτομα ενώ ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 29.597 άτομα, μεταξύ Μαΐου – Ιουνίου 2011.Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στους «ώμους» των γυναικών και των νέων (15 – 24 ετών) καθώς για το μήνα Ιούνιο τα ποσοστά ήταν στο 19,9% και 43,3% αντίστοιχα. Αρκετά πάνω από τον εθνικό μέσο όρο είναι και η αναλογία των ανέργων προς το εργατικό δυναμικό και για την ηλικιακή ομάδα 25 – 34 ετών.Δυσανάλογη είναι και η κατανομή των ανέργων ως ποσοστό στο εργατικό δυναμικό ανά την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, στη Δυτική Μακεδονία διαμορφώθηκε στο 22,1%, στη Κεντρική Μακεδονία στο 19,1% και στην Ήπειρο στο 18,5%.

Αναγνώστης για τα φρεάτια στην οδό Χρήστου ΚάτσαρηΕδώ και πολύ καιρό, στην οδό Χρήστου Κάτσαρη τα φρεάτια για τα όμβρια ύδατα έχουνε σκεπαστεί απο πεσμένα φύλλα δέντρων και απο κάθε είδους σκουπίδια. Έχουνε περάσει μήνες απο την τελευταία φορά που πέρασε υπάλληλος του δήμου (αυτοί με τα καροτσάκια και τις σκούπες) για να καθαρίσει και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, με την πρώτη καλή βροχή τα νερά θα βγούνε στο πεζοδρόμιο. Παρατηρώ την ίδια κατάσταση σε πολλά σημεία της πόλης. Καλό θα είναι οι της δημοτικής αρχής να κοιτάξουν και λίγο πιο πέρα απο τα γραφειοκρατικά του "Καλλικράτη"... Οι φωτογραφίες που σας επισυνάπτω αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασηςστην Κατσάρη.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Δημοπρατήθηκε το 7ο δημοτικό σχολείο Άρτας


ημοπρατήθηκε την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου το έργο «Κατασκευή 7ου Δημοτικού Σχολείου και 3ου Νηπιαγωγείου Άρτας». Στο διαγωνισμό που έγινε υποβλήθηκαν οκτώ (8) προσφορές. Προσωρινός μειοδότης αναδείχτηκε η Κ/Ξ «ΖΙΩΡΗΣ ΑΕ – Κ/Ξ ΔΟΜΙΚΗ ΑΡΤΑΣ ΑΤΕ-ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ» με έκπτωση 11,10%. Οι διαγωνιζόμενοι έχουν το δικαίωμα ενστάσεων μέσα σε 5 μέρες από την επομένη της ανακοίνωσης. Ο τελικός ανάδοχος θα προκύψει με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και αναμένεται να εγκατασταθεί σε ενάμιση μήνα περίπου που θ’ αρχίσει η κατασκευή του έργου.Οι μαθητές του 7ου δημοτικού σχολείου θα μεταφερθούν από φέτος στο δημοτικό σχολείο Ελεούσας το οποίο θα λειτουργήσει εκεί για όσο διάστημα θα χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου σχολείου.Όπως τόνισε ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας κ. Λεωνίδας Γκόρος, σε συνεργασία με το Δήμο Αρταίων έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες εργασίες και παρεμβάσεις στο κτίριο (ελαιοχρωματισμοί κλπ.) για την κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων ούτως ώστε η νέα χρονιά να ξεκινήσει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τα παιδιά, τους γονείς και τους δασκάλους. Στην Ελεούσα θα γίνει τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και ο καθιερωμένος αγιασμός σηματοδοτώντας την έναρξη της νέας χρονιάς για τη σχολική κοινότητα.Εν τω μεταξύ προχωρούν οι διαδικασίες για τη μεταφορά των μαθητών. Όπως είπε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αρταίων κ. Φώτης Γεωργίου, ο Δήμος Αρταίων ολοκλήρωσε εντός των χρονικών ορίων που έδωσε η Περιφέρεια το σχετικό διαγωνισμό για τη μεταφορά των μαθητών.Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε και στο Μουσικό Σχολείο Άρτας στο οποίο έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των μαθητών με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη χώρων. H λύση που προκρίνεται και προτείνεται είναι να χρησιμοποιηθεί ο πρώτος όροφος του πρώην δημοτικού καταστήματος Βλαχερνών για τη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου παράλληλα με το κτίριο που υπάρχει στη Γραμμενίτσα. Με τον τρόπο αυτό θα λυθεί το πρόβλημα για φέτος και θα δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για μια πιο οριστική λύση έως ότου κατασκευαστεί το νέο σχολείο στο οικόπεδο που έχει χωροθετηθεί στους Αγίους Αναργύρους.

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων


Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, πραγματοποίησαν τα μέλη της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, εξαιτίας των πολλών προβλημάτων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.Στο επίκεντρο φυσικά, η καθυστερημένη έλευση των σχολικών βιβλίων, τα κενά στους καθηγητές, οι αποσπάσεις τις τελευταίας στιγμής και οι μειώσεις στους μισθούς που επιβλήθηκαν από το μνημόνιο.Τις επόμενες μέρες μάλιστα οι κινητοποιήσεις των καθηγητών θα γίνουν πιο έντονες με συλλαλητήρια και ενημερωτικές συγκεντρώσεις.Η αρχή γίνεται σήμερα με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο όπου θα πραγματοποιηθεί και στα Γιάννινα, στις 12 το μεσημέρι με αφετηρία την Ακαδημία.Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Γιάννης Λαζοκίτσιος αλλά και ο γραμματέας Μπάμπης Τουφίδης, κάλεσαν τους συνάδελφους τους να δώσουν δυναμικά το παρών στην συγκέντρωση και την πορεία που θα ακολουθήσει, αλλά και να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ, και στη συζήτηση των εκπαιδευτικών, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και μαθητών για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου στις 7.30 το απόγευμα στα Λιθαρίτσια.Οι κινητοποιήσεις αυτές, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο κ. Λαζοκίτσιος, είναι μονόδρομος για τον κλάδο των καθηγητών, αφού η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με σε συνθήκες επίτασης αντιλαϊκών μέτρων.Ο κ. Λαζοκίτσιος, χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση με τα βιβλία, λέγοντας ότι τα λάθη και η καθυστερήσεις του Υπουργείου δεν ενδιαφέρουν κανένα γονιό που το παιδί του δε θα έχει με τι να διαβάζει.«Ο προγραμματισμός για τη νέα χρόνια ξεκινάει μόλις αρχίζουν τα σχολεία, αλλά το Υπουργείο ενώ είχε τόσο χρόνο για να διασφαλίσει την ομαλή έναρξη των σχολείων καθυστέρησε και δημιούργησε τεράστια προβλήματα», είπε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων.Πρόσθεσε δε ότι η χρήση φωτοτυπιών και dvd που προέκρινε το Υπουργείο μόνο λύση δεν είναι καθώς ούτε τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να φωτοτυπούν εκατοντάδες σελίδες καθημερινώς, ούτε όλοι οι μαθητές έχουν υπολογιστές για να διαβάζουν τα μαθήματά τους.Τέλος έκανε λόγο για αποδόμηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τις ελάχιστες προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Στην Πρέβεζα ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Γαστρονόμων


Τις γεύσεις της Πρέβεζας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά ένας λάτρης της γεύσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Αδελφότητας Γαστρονομίας Κάρλον Μάρτιν Κόλ ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή προσκεκλημένος του τοπικού Συλλόγου Γαστρονομίας ο «Μίθαικος».Ο κ.Μάρτιν Κολ συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του «Μίθαικου» Παύλο Αλεξάνδρου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαίλη τον οποίο ενημέρωσε για τις δράσεις της αδελφότητας στην οποία ανήκουν σύλλογοι από όλη την Ευρώπη.Ο πρόεδρος των Ευρωπαίων γευσιγνωστών έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα τοπικά προιόντα (το λάδι , τα εσπεριδοειδή, το μέλι, το τυρί) διαβεβαιώνοντας ότι μέσα από την παρουσία αυτή θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την προβολή των προιόντων αυτών αλλά και της Πρέβεζας γενικότερα.Μάλιστα η Πρέβεζα θα έχει περίοπτη θέση στο ετήσιο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Πορτογαλία με την συμμετοχή γευσιγνωστών όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από χώρες όπως η Κίνα.Στην αδελφότητα των γευσιγνωστών ανήκουν δύο σύλλογοι από την Πρέβεζα και την Κέρκυρα και μέσα από την παρουσία τους έχουν καταφέρει να κάνουν γνωστές τις τοπικές γεύσεις σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Μειώνει τα δίδακτρα το Δημοτικό Ωδείο


Η κρίση απαιτεί ευέλικτες λύσεις και σε αυτό προσαρμόζεται και το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, που ξεκινά μαθήματα από τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και θέλει να προσελκύσει όσους περισσότερους μαθητές γίνεται.Όπως ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Φοίβος Παπαδόπουλος το Ωδείο θα προχωρήσει στη μείωση των διδάκτρων αλλά και τη δημιουργία παραρτήματος στην Ανατολή και τη δωρεάν διάθεση της παιδικής χορωδίας για όλους τους δημότες.Παράλληλα αποφασίστηκε η μείωση των διδάκτρων στους νέους σπουδαστές και η έκπτωση 10% στους φοιτητές.Το Ωδείο είναι έτοιμοι να υποδεχθεί τους μαθητές τους και οι εγγραφές έχουν ήδη και θα συνεχιστούν βέβαια το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν πέρυσι στο Δημοτικό Ωδείο φοίτησαν πάνω από 700 σπουδαστές, ενώ το Δημοτικό Ωδείο μπορεί να φιλοξενήσει ακόμα και 900 σπουδαστές.Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος,Η ενασχόληση με την τέχνη και μάλιστα με τη μουσική αποτελεί αντίδοτο στα προβλήματα της σημερινής εποχής, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ η Γενική διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών Μαρία Στρατσάνη, τόνισε τη δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει το Ωδείο, καθώς τα πτυχία του είναι πλήρως αναγνωρισμένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παλιοί μαθητές του Δημοτικού Ωδείου σήμερα εργάζονται σε αυτό ως καθηγητές.

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

Διοργάνωση ημερίδας για τον Αμβρακικό


Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ διοργανώνει ημερίδα την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 11 το πρωί στην Αμφιλοχία, στην καφετέρια «Ποσειδώνιο» με θέμα: «Αμβρακικός>κλειστή θάλασσα, μοναδικός υγρότοπος, αλιεία, περιβάλλον και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Θα εισηγηθεί ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής Ατ/νιας του ΚΚΕ και μέλος της Ε.Π. Β/Δ Ελλάδας. Θα παρέμβει ο ιχθυολόγος – ιχθυοπαθολόγος Χρήστος Τριανταφύλλου, στέλεχος του ΚΚΕ. Οι διοργανωτές καλούν επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς όλων των παράκτιων δήμων και κάθε δημότη που αγωνιά για την κατάσταση στον Αμβρακικό να πάρουν μέρος.

Το μόνο ενδημικό είδος ψαριού της Λίμνης Παμβώτιδας είναι τα “θεσμικά της πιράνχας”

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας

Στο ζοφερό κλοιό εκποίησης κάθε αγαθού και στυγνής εκμετάλλευσης κάθε φυσικού πόρου μοιάζει να βρίσκεται πλέον η χώρα μας στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε. Γρήγορα ξεχάστηκαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Γ. Παπανδρέου για πράσινη ανάπτυξη: δηλώσεις – πυροτεχνήματα κατά πως φαίνεται, αγοραία προεκλογικά επικοινωνιακά τρυκ, παρόμοια με τα “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα” ή το περίφημο “αντεξουσιαστές στην εξουσία”. Μας έμεινε μόνο το δεύτερο συνθετικό των εμβληματικών αυτών φράσεων: μόνο η “ανάπτυξη” (χωρίς το πράσινο), μόνο η βαρβαρότητα, σκέτη-νέτη η εξουσία, όπως τα ξέραμε παλιά.Χαρακτηριστική των προθέσεων της σημερινής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φυσικού περιβάλλοντος, είναι η επερώτηση του κου Θ. Οικονόμου –ως τοπικού εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος και εκ των πρώτων δεδηλωμένων υπό βήματος βουλής fast tracker εξάλλουτ, προς τους υπουργούς Ε. Βενιζέλο (οικονομίας) και Γ. Παπακωνσταντίνου (ΥΠΕΚΑ) για τον ορισμό της υδάτινης επιφάνειας της λίμνης. Με την ίδια ευκολία που ανακάλεσαν την κα Μπιρμπίλη από το πόστο της (ως πολυδιαφημιζόμενης προστάτιδας του περιβάλλοντος) η κυβέρνηση μοιάζει έτοιμη να καταστρατηγήσει και το σχέδιο Π.Δ. για τη Λίμνη και τη προστασία της βιοποικιλότητας, αμφισβητεί σκανδαλωδώς την “κόκκινη γραμμή” προστασίας της λίμνης (κατακλυζόμενα υγρολίβαδα), βαφτίζοντας με παρρησία τη λίμνη ως “αστική” (λογικό, αφού ούτε τα πουλιά ψηφίζουν, ούτε τα ψάρια!) και κάνοντας λόγο για “εμπεδωμένα” από την τοπική κοινωνία όρια της λίμνης - με άλλα λόγια, νομιμοποιεί ηθικά τις μέχρι τώρα καταπατήσεις και αυθαιρεσίες σε βάρος του λιμνιαίου οικοσυστήματος και “κλείνει το μάτι” σε τσιμεντογόνες καταπατήσεις.Πριν λοιπόν περάσει μια ημέρα από την επερώτηση, διαβάζουμε στον τοπικό τύπο πρωτοσέλιδο για τις πρώτες εγκρίσεις-εξπρές για 3 μονάδες στην παραλίμνια ζώνη (Βοτανικός) που θεωρείται προστατευόμενη από το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (το οποίο ναι μεν ολοκληρώθηκε από το ΥΠΕΚΑ εκκρεμεί δε η υπογραφή του αφήνοντας “θολό” το τοπίο). Οι “προνομιούχοι” επενδυτές είναι επιχειρηματίες εγνωσμένης οικονομικής επιφάνειας και επιρροής που διεκδικούν περί τις 350 κλίνες στην αιγιαλίτιδα ζώνη κάτω από τα 100 μ. της κόκκινης γραμμής, αγνοώντας επιδεικτικά το Σ.Π.Δ. και προκαλώντας βλάβη περιβαλλοντική και στην ουσία υποβάθμιση τουριστική τορπιλίζοντας κάθε σχέδιο εναλλακτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, και ως εκ τούτου κάθε υγιή ανταγωνισμό.Εγκαινιάζεται έτσι μια νέα εποχή παραβατικότητας και πολεοδομικής αυθαιρεσίας με “τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης” όπως ομολογεί και ο κος Θ. Οικονόμου. Η νέα τάξη πραγμάτων θα περιλαμβάνει μεγάλα οικοδομικά λόμπυς, αλλά και εκμαυλισμό των συνειδήσεων της τοπικής κοινωνίας που με καλό μάτι βλέπει οικόπεδα-φιλέτα κάτω από το όριο της κόκκινης γραμμής. Θα νομιμοποιεί τις βιαιοπραγίες του παρελθόντος (τοίχος πέριξ της λίμνης, παράνομος ποδηλατόδρομος) παραδίδοντας την αιγιαλίτιδα ζώνη βορά και στο ίδιο το δημόσιο, όπως στην περίπτωση του δήμου Περάματος που ανερυθρίαστα ζητά χρηματοδότηση 3 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για καταπατημένη, μπαζωμένη έκταση εντός λίμνης. Μικροί και μεγάλοι επενδυτές, Δήμοι και Περιφέρειες έτοιμοι να παρανομήσουν όπως μας συνηθίζουν, ένα κράτος έτοιμο να πουλήσει με πρόσχημα την κάλυψη των εθνικών τοκοχρεολυσίων το 1/3 της έκτασης του ΕΘΙΑΓΕ στον Κατσικά… αυτά θα είναι τα ολικά που θα συνθέσουν το νέο τοπίο της πόλης των Ιωαννίνων και της θρυλικής λίμνης της; Στην ουσία επανερχόμαστε στην ΚΥΑ του 2003, η οποία εξέπεσε λόγω ελλιπούς προστασίας της λίμνης και παρά τον οικολογικό μανδύα της “οικοανάπτυξης”.Αντί μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής, το ΥΠΕΚΑ της δημοσιονομικής λογιστικής, επιλέγει την ολέθρια περιβαλλοντική συζήτηση για το δικαίωμα καταπάτησης νόμων και φυσικού χώρου με την ρύθμιση των αυθαιρέτων. Οι ίδιες συμπεριφορές αναδεικνύουν στην περιοχή μας…τους θεσμικούς ιδιοκτήτες της λίμνης κοινοβουλευτικούς και αυτοδιοικητικούς, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να διευρύνουν τα εκλογικά τους ακροατήρια νομιμοποιώντας την παρανομία, αναιρώντας τις ίδιες τις υπηρεσίες και το κύρος αυτών επωμιζόμενοι και αυτόν ακόμη τον ρόλο θεσμικού γνωμοδότη που μιλά εξ ονόματος της κοινωνίας! Συνδαιτυμόνες στο “μεγάλο φαγοπότι” και στο χάος του “Καλλικρατικού πειράματος” θα είναι ο δήμος Ιωαννιτών και η Περιφέρεια Ηπείρου με τον συνήθη ύποπτο κο Καχριμάνη να λειτουργεί θεσμικά με μειωμένα αντανακλαστικά ΕΠΟ, Έγκριση Περιβαλλοντ. Όρων (όπως και στην περίπτωση του ΚΤΕΛ λες και δεν υπάρχει λίμνη και περιοχή Νatura).Εν προκειμένω, η βιωσιμότητα της πόλης των Ιωαννίνων δεν προσμετράται σε τόνους τσιμέντου ούτε σε κλίνες τουριστικές αλλά από την προστασία των δημόσιων αγαθών. Ωστόσο υπάρχει ελπίδα και για ουσιαστική αναπτυξιακή πρόταση: τα ποιοτικά μικρά αγροτουριστικά καταλύμματα, τα Π.Ο.Π. τοπικά προϊόντα, την διατήρηση των υγρολίβαδων και της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας και την αξιοποίησή τους με οικολογικές καλλιέργειες, την ανάδειξη της αισθητικής του τοπίου (δομημένου και αδόμητου) και του πρασίνου.Οι πολίτες πρέπει να παρακολουθήσουν από κοντά αυτά που σχεδιάζει στις περιοχές τους το κεντρικό κράτος με τους εκπροσώπους του ερήμην τους και να εκφράσουν τις αντιρρήσεις και αντιστάσεις τους έγκαιρα. Η μάχη υπεράσπισης του εναπομείναντος φυσικού περιβάλλοντος πρέπει να δοθεί αποτελεσματικά, κοινωνικά δίκαια και οικονομικά αλληλέγγυα.Να συμβάλλουμε στην επιτάχυνση του Φιλοπεριβαλλοντικού σχεδιασμού που εδώ και δεκαετίες χωλαίνει αδικαιολόγητα δίνοντας εύκολα κίνητρα στην παρανομία.

Μαφιόζικο χτύπημα στο Καραδήμα Ιωαννίνων


Ενέδρα θανάτου έστησαν άγνωστοι,σε έναν νέο άνδρα από το χωριό Καραδήμα του Δήμου Ιωαννιτών.Ήταν λίγο μετά τις δυόμισι τα ξημερώματα, όταν ο άτυχος νεαρός άνδρας,επέστρεφε με την σύζυγό στο σπίτι τους,όπου άγνωστοι του είχαν στήσει ενέδρα και τον πυροβόλησαν επτά φορές.Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.Οι ιατροί πάντως,είναι αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του.Οι αστυνομικοί της ασφάλειας Ιωαννίνων,εκτιμούν πως πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών,μιας και το θύμα στο παρελθόν είχε συλληφθεί για εμπορία ναρκωτικών και είχε εκτίσει την ποινή του στις φυλακές Σταυρακιού Ιωαννίνων.

Χειρόφρενο τραβούν και πάλι τα ΤΑΧΙ


Χειρόφρενο τραβούν οι ιδιοκτήτες ταξί από τις 5 το πρωί σήμερα έως τις 5 το πρωί της Παρασκευής, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του κλάδου τους. Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α. συμμετέχει και το Σωματείο Αυτοκινητιστών ΤΑΧΙ Ιωαννίνων.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ηπείρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο


Με σημαντικότερο θέμα στην ημερήσια διάταξη την έγκριση του Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ηπείρου, συνεδριάζει την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου (6 μ.μ) το Περιφερειακό Συμβούλιο. Επίσης το Σώμα θα εκλέξει τους εκπροσώπους του για την Γ.Σ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.Εξ’ άλλου την Παρασκευή και ώρα 09.30 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με 26 θέματα ημερήσιας διάταξης.

«Βραδιά Ερευνητή 2011» στα Γιάννενα


Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επιλέχθηκε φέτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διοργανώσει την Ευρωπαϊκή εκδήλωση «Βραδιά Ερευνητή 2011» στα Γιάννενα.Η «Βραδιά Ερευνητή» είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στοχεύει να αναδείξει το ρόλο του ερευνητή και να κάνει ευρύτερα γνωστό το επιστημονικό και το κοινωνικό έργο που επιτελεί. Η πρωτοβουλία «Βραδιά Ερευνητή» ξεκίνησε το 2005 κι από τότε, την τελευταία Παρασκευή κάθε Σεπτεμβρίου, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανώνονται εκδηλώσεις που έχουν ως στόχο να αναδείξουν την ανθρώπινη πλευρά και την καθημερινή ζωή του ερευνητή. Μόνο το 2009, περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τις αντίστοιχες εκδηλώσεις.Στη χώρα μας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Βραδιά Ερευνητή 2011», θα διοργανωθούν εκδηλώσεις σε τέσσερις μεγάλες πόλεις, στα Γιάννινα, στο Βόλο, στην Πάτρα και την Αθήνα.Στα Γιάννενα, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, μεταξύ 6 το απόγευμα και 10 το βράδυ, στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να επισκεφθούν «Το Σπίτι των Επιστημών»! Το Σπίτι φιλοξενεί τρεις εφαρμοσμένες επιστήμες, τη Χημεία, τη Βιολογία και τη Φυσική, όπου ερευνητές των οικείων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μαθητές θα διεξάγουν πειράματα επίδειξης, θα εξηγούν στους επισκέπτες εντυπωσιακά πειράματα, τα οποία θα προβάλλονται σε οθόνες, και θα συνομιλούν με το κοινό.

Αρση ασυλίας για τον Θανάση Οικονόμου


Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την αντίθεση των πολιτών και της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα η εθνική αντιπροσωπεία υπερψήφισε χθες την άρση ασυλίας τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Αθανασιάδη, ο οποίος κατηγορείται για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση επειδή στις 10 Δεκεμβρίου του 2004 «εν γνώσει του καταμήνυσε άλλον ψευδώς ότι τέλεσε αξιόποινη πράξη με σκοπό να προκαλέσει την καταδίωξή του». Για την Πέμυ Ζούνη διότι με άλλα μέλη του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων στις 6 Αυγούστου του 2006, «εκτέλεσαν δημόσια μουσικές συνθέσεις και τραγούδια που προστατεύονται αποκλειστικά από την εγκαλούσα δικαιούχο εταιρεία ΑΕΠΙ, και τον Θανάση Οικονόμου γιατί «στις 8 Ιουνίου του 2010 διαπιστώθηκε να έχει προβεί παρανόμως στην ανάπτυξη επιπλέον καθισμάτων στον εξωτερικό χώρο καταστήματός του».

Αυλαία με επτά βραβεία για τους "αθεράπευτους"


Με τη συγκίνηση της Ροζίτας Σώκου, που τιμήθηκε για τη συνολική της προσφορά στο θέατρο και στον κινηματογράφο, έπεσε η αυλαία του 12ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας Εβρου.Εκπληξη της βραδιάς αποτέλεσε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Μάριου Φραγκούλη, ο οποίος μίλησε για τη Ρ. Σώκου και την αγάπη της για την έβδομη τέχνη, ενώ ο ηθοποιός Σπ. Μπιμπίλας αναφέρθηκε στη στήριξή της προς τους νέους καλλιτέχνες.Τιμώμενο πρόσωπο της φετινής διοργάνωσης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε., Σωτήρης Χατζάκης, για τον οποίο μίλησαν ο ηθοποιός Ι. Μιχαηλίδης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του "Ακροπόλ", Φ. Κιρκινέζος.Η κριτική επιτροπή, την οποία αποτελούσαν οι καταξιωμένοι ηθοποιοί Ντ. Κώνστα, Α. Υψηλάντη, Αν. Θεοδωρακόπουλος, Γ. Καρατζογιάννης και ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Α. Τσονίδης, απένειμε συνολικά επτά βραβεία, αλλά και μία ειδική μνεία στη θεατρική ομάδα "Οι αθεράπευτοι" από τα Γιάννενα, που παρουσίασε το έργο του Χρ. Μπόιτσεφ "Ο συνταγματάρχης πουλί".Μεταξύ των βραβείων που πήρε ήταν το καλύτερης παράστασης και Α' ανδρικού ρόλου, ενώ κέρδισε και το βραβείο σκηνοθεσίας, εξ ημισείας με τη θεατρική ομάδα της Μυτιλήνης που συμμετείχε με το έργο του Μάριο Τζιορντάνο "Το Πείραμα", το οποίο απέσπασε έξι βραβεία και δύο επαίνους. Το βραβείο Α' γυναικείου ρόλου αποτέλεσε την έκπληξη, αφού απονεμήθηκε στις δεκαοκτώ γυναίκες που συμμετείχαν στην παράσταση "Κραυγή" που παρουσίασε το Εργαστήρι Δραματικής Τέχνης του θεάτρου Παράθλαση 18+1 από τη Θεσσαλονίκη. Οσον αφορά το βραβείο της Επιτροπής Κοινού, δόθηκε στο Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας-Μακρακώμης, που συμμετείχε στο Φεστιβάλ με το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα "Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα".

Ο δρόμος Τύρια-Σιστρούνι σε νέα καθυστέρηση...


Ο δρόμος Τύρια-Σιστρούνι που θα έδινε καλύτερη πρόσβαση στην Εγνατία οδό για την περιοχή της Λάκας Σουλίου και με το δεύτερο τμήμα μέχρι το Θεσπρωτικό και την εθνική οδό Πρέβεζας-Ιωαννίνων...χάθηκε σε βουνά και λαγκάδια. Η νέα καθυστέρηση στην έναρξη κατασκευής είναι δεδομένη, υπάρχει όμως κίνδυνος να χαθεί...Το έργο αποτελεί πεδίον δικαστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Περιφέρεια Ηπείρου, ως διάδοχο της Ν.Α Ιωαννίνων, και του αναδόχου που κηρύχτηκε έκπτωτος. Η απόφαση του Εφετείου δεν ικανοποιεί καμιά πλευρά και η διαδικασία έκπτωσης επαναλήφθηκε με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κι όλα αυτά ενώ το έργο είναι αμφίβολο κατά πόσο θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Πίνδος» στο οποίο είναι ενταγμένο με 12.600.000 ευρώ, αφού πρόκειται για εθνικούς πόρους που είναι δυσεύρετοι...

Ζήτησε ...σωστή έκπτωση
Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων, στο οποίο προσέφυγε ο έκπτωτος ανάδοχος ζητώντας αναστολή εφαρμογής της απόφασης και την ακύρωση της, δεν έδωσε άμεση λύση στο πρόβλημα, αφού στάθηκε στο τυπικό της υπόθεσης και όχι στην ουσία. Ουσιαστικά καλεί την Περιφέρεια να τον κηρύξει έκπτωτο με απόφαση της Υπηρεσίας Τεχνικών Έργων της Ενότητας Ιωαννίνων, όπως είναι το ορθό και όχι με απόφαση της πρώην επιτροπής της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, όπως έγινε και προκάλεσε την προσφυγή του έκπτωτου αναδόχου.Με απλά λόγια το Εφετείο ζητά να τηρηθεί η νόμιμη και τυπική διαδικασία έκπτωσης και ήδη αυτό έγινε εκ νέου με την σχετική απόφαση που έλαβε η αρμόδια υπηρεσία και θα πρέπει ήδη να κοινοποιήθηκε στον ενδιαφερόμενο, όμως η πιθανότερη εξέλιξη είναι να επαναληφθεί η προσφυγή στο Εφετείο, αφού προηγηθεί αίτηση θεραπείας από τον ανάδοχο στον αρμόδιο υπουργό.

Νέα καθυστέρηση μηνών
Στην καλύτερη περίπτωση η νέα δικαστική εμπλοκή θα απαιτήσει αρκετούς μήνες για να τελεσιδικήσει και μέχρι τότε η Περιφέρεια δεν μπορεί να αναθέσει το έργο στον δεύτερο μειοδότη ο οποίος ενδιαφέρεται να το αναλάβει και μάλιστα είχε σταλεί η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η προσφυγή του έκπτωτου αναδόχου στο Εφετείο δεν επέτρεψε να γίνει ο έλεγχος και η ανάθεση και ούτε τώρα μπορεί να γίνει...Ο έκπτωτος ανάδοχος έχει κι έναν άλλο λόγο που επιμένει να μείνει στο έργο. Αν η έκπτωση του τελεσφορήσει θα χάσει την εγγύηση συμμετοχής στο διαγωνισμό, περίπου 200.000 ευρώ. Νομική φόρμουλα για να βρεθεί μια λύση δεν υπάρχει και εφόσον η έκπτωση έγινε...κανονικά τώρα αναμένεται η ίδια αντίδραση και το έργο θα παραμένει στα... χαρτιά μέχρι να ληφθεί απόφαση σε δικαστικό επίπεδο, αφού τις αιτήσεις θεραπείας οι υπουργοί συνήθως τις απορρίπτουν σιωπηρά...

Δεν υπέγραφε τη σύμβαση, ανάθεση στον δεύτερο μειοδότη
Ο ανάδοχος, δεν προσέρχονταν να υπογράψει τη σύμβαση με την πρώην Ν.Α επικαλούμενος προβλήματα και ελλείψεις στις μελέτες και απουσία απαλλοτριώσεων, κάτι που η άλλη πλευρά δεν αποδεχόταν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η έκπτωση του 36% που προσέφερε και η προσκόμιση εγγυητικής επιστολής 2,8 εκ. ευρώ ήταν η αιτία. Μετά από 14 μήνες, από την ανάδειξη του ως μειοδότη, η πρώην Ν.Α τον κήρυξε έκπτωτο πριν από ένα χρόνο περίπου και αφού χάθηκε η ένσταση που κατέθεσε ακολούθησε τη δικαστική οδό με το αποτέλεσμα που περιγράψαμε.Η πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση σε σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει ανέφερε: «Mε ομόφωνη απόφαση η Νομαρχιακή Επιτροπή Προγραμματισμού, Εκτέλεσης Έργων, Εκπόνησης Μελετών και Προμηθειών της Ν.Α Ιωαννίνων, ανέθεσε το έργο της «Βελτίωσης της οδού Τύρια - Σιστρούνι», προϋπολογισμού 12.600.000 ευρώ, στην τεχνική εταιρεία «ΠΡΙΣΜΑ ΔΟΜΗ ΑΤΕ» , με έκπτωση 32,33%. Η απόφαση της Ν.Ε., πάρθηκε μετά την απόφαση έκπτωσης της εταιρείας «Α. ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗ Α.Τ.Ε.Ε.», η οποία επέδειξε απροθυμία να υπογράψει τη σύμβαση και να εκτελέσει το έργο».

Στο «Πίνδος», αλλά...
Το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Πίνδος» (ΣΑΕ 440) και αφορά τη σύνδεση του νοτίου τμήματος του νομού Ιωαννίνων (και σε συνέχεια με άλλο έργο του νομού Πρέβεζας στο Θεσπρωτικό) με την Εγνατία οδό στον κόμβο Τύριας.Αν θα διατεθούν τα χρήματα, αφού εθνικοί πόροι δεν υπάρχουν, είναι ερώτημα προς απάντηση, όταν έρθει η ώρα να ξεκινήσει (αν και εφόσον δηλαδή) ή θα μπορέσει η Περιφέρεια να το εντάξει στο ΕΣΠΑ.Το έργο έχει παρελθόν. Δημοπρατήθηκε, αφού η σύνταξη των μελετών πέρασε από...χίλια κύματα (και χρειάστηκαν και πρόσθετες γεωτεχνικές-γεωλογικές μελέτες), τον Ιούνιο του 2009 με μεγάλη συμμετοχή εργοληπτικών εταιρειών. Το τμήμα που θα κατασκευαστεί με το έργο έχει μήκος 14, 5 χιλιόμετρα, το πλάτος του φτάνει τα 8,5 μέτρα, ενώ περιλαμβάνει πάρα πολλά τεχνικά. Το υπόλοιπο της σύνδεσης στο νομό Πρέβεζας βρίσκεται σε επίπεδο μελέτης και αναζητείται πηγή χρηματοδότησης.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ