Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2011

Άνεργοι λόγω... ΑΣΕΠ, δεκάδες συμβασιούχοι στη «Δωδώνη»


Η διαδικασία πρόληψης των συμβασιούχων στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» που εδώ και δύο χρόνια γίνεται μέσω του ΑΣΕΠ, έφερε στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενους με 8μηνες συμβάσεις, κυρίως οδηγούς, πολλοί από τους οποίους εργάζονταν στην εταιρία εδώ και 20 χρόνια.Ο διαγωνισμός που έγινε για την πλήρωση των θέσεων, εφόσον εμπλέκεται ο ΑΣΕΠ, έχει σαν βασικό κριτήριο μοριοδότησης την ανεργία κι έτσι, οι ορισμένοι υποψήφιοι που τα τελευταία χρόνια βρισκόταν πάντα μέσα στη λίστα με τους προσληφθέντες, αυτή τη φορά έμειναν απ' έξω.Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον κλάδο των οδηγών όπου δεκαπέντε άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά.Όπως τόνισαν μάλιστα με δηλώσεις που έκαναν, έξω από τη γαλακτοβιομηχανία, ο τρόπος μοριοδότησης μέσω του ΑΣΕΠ είναι άδικος, ενώ πολλοί έκαναν λόγο ακόμα και για λάθη.«Σε πολλούς συναδέλφους λείπουν μόρια, ενώ άλλοι έχουν εικονικά», είπαν χαρακτηριστικά, διευκρίνισαν όμως ότι δεν έχουν τίποτα εναντίον της εταιρίας, αλλά ζητούν την υποστήριξή της για να μην βρεθούν στο δρόμο.«Δεν είμαστε ενάντια στην εταιρία, αλλά ζητάμε να μας υποστηρίξει κι αυτή. Είναι ντροπή γιατί καμία κυβέρνηση δεν μας πείραξε τόσα χρόνια», τόνισαν.Οι πρώην πλέον συμβασιούχοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας συναντήθηκαν με τη διοίκηση της «Δωδώνης» από την οποία ζήτησαν να μεσολαβήσει για να βρεθεί μια λύση και όπως υποστήριξαν αυτή υποσχέθηκε να το κάνει.Δίπλα στους συμβασιούχους στέκεται και ο Σύλλογος των εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία, με τον πρόεδρό του, Χρήστο Γεωργίου, να τονίζει πως η προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια στην εταιρία είναι σημαντική.«Έχουν προσφέρει το αίμα τους , όλα αυτά τα χρόνια αλλά από πέρσι που γίνονται μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις, είναι λάθος γιατί δεν λειτουργούμαι με κανόνες αγοράς. Πρέπει να βγούμε απ' αυτό. Το έχουμε πει στη διοίκηση και είπε ο τι θα δει τι θα γίνει για να βγούμε από τον ΑΣΕΠ», είπε ο κ Γεωργίου.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Κεραυνός χτύπησε τουρίστα στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης!


Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, νοσηλεύεται, χτυπημένος από κεραυνό ένας 45χρονος άνδρας.Ο άτυχος 45χρονος, τουρίστας στην περιοχή μας, μαζί με την παρέα του βρίσκονταν στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.Εκεί δέχθηκε χτύπημα κεραυνού με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων,όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Συνάντηση Φίλιππα Φίλιου με τους Διευθυντές των σχολείων


Συνάντηση με τους διευθυντές των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ισόγεια αίθουσα του δημαρχείου, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, η αρμόδια αντιδήμαρχος Βούλα Τσίλη, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Τσαμπαλάς και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργος Λώλης.Ο Δήμαρχος καλωσόρισε τους Διευθυντές των σχολείων, σημειώνοντας ότι επιθυμία του Δήμου είναι να έχει καλή, διάφανη και συνεχή συνεργασία μαζί τους.Ζήτησε από τους ίδιους να υπάρξει προγραμματισμός ώστε να αντιμετωπιστούν με τον τρόπο αυτό, προβλήματα που τυχόν θα ανακύπτουν.«Το δημόσιο είναι ένα εξαιρετικό σχολείο. Το έχουμε τεράστια ανάγκη. Η ποιότητα του προσωπικού του είναι πολύ καλή και στο δήμο μας έχουμε ικανοποιητικό επίπεδο υποδομών», υπογράμμισε ο Δήμαρχος απευθυνόμενος στους διευθυντές των σχολείων.Ο κ. Φίλιος σημείωσε ότι μικροπροβλήματα καθημερινότητας που μπορεί να ανακύπτουν, πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, μέσα από την συνεργασία των διευθυντών με τις δύο σχολικές επιτροπές και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, ενώ τόνισε πως ο Δήμος είναι πρόθυμος να συνδράμει και στο ζήτημα των φωτοτυπιών βιβλίων.Αγαστή συνεργασία για το καλύτερο αποτέλεσμα ζήτησε η αρμόδια αντιδήμαρχος Βούλα Τσίλη. «Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς είναι δύσκολη. Ειδικά φέτος όπου συνοδεύεται και από πολλές αλλαγές. Είμαστε σίγουροι ότι με την εμπειρία που διαθέτουν όλοι και με τη φιλότιμη συνεργασία θα πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα», υπογράμμισε η κ. Τσίλη.

Ένα σωματείο για το Πόλο στα Γιάννινα


Ένα νέο αθλητικό σωματείο συγκροτήθηκε πρόσφατα στα Γιάννινα, από ανθρώπους που αγαπούν το άθλημα του Πόλο και θέλουν να το κάνουν περισσότερο γνωστό στην πόλη μας.Πρόκειται για τον Αθλητικό Όμιλο «Πύρρος Ιωαννίνων» ο οποίος, έχοντας στο δυναμικό του δύο έμπειρους προπονητές, τους Μιχάλη Λώλη και Ανδρέα Δούρο, αμφότεροι παίκτες της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας, συγκρότησε ήδη τμήματα αρχαρίων αθλητών ηλικίας 7 έως 10 ετών.Τα αγόρια και τα κορίτσια που αποφάσισαν να ασχοληθούν με το άθλημα του Πόλο, το οποίο βρίσκεται αυτή την περίοδο σε άνοδο στην χώρα μας, θα κάνουν τις προπονήσεις τους στο κλειστό Κολυμβητήριο του ΕΑΝΚΙ, στην Λιμνοπούλα, ξεκινώντας φυσικά με μαθήματα κολύμβησης.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το Δ.Σ. του Α.Ο. «Πύρρος» Ιωαννίνων έχει την εξής σύνθεση: Πρόεδρος Χρυσούλα Χαρίση, Αντιπρόεδρος Νίκος Σκόρδος, Γραμματέας Παναγιώτης Ζαβιτσάνος, Ταμίας Μιχάλης Καρέτσος και Έφορος Κων/νος Αλεξίου.Σε δηλώσεις της η κ. Χαρίση τόνισε τα εξής: «Στόχος του Συλλόγου μας είναι ένας και μοναδικός. Nα μεταδώσουμε την αγάπη μας για το Πόλο, αυτό το γοητευτικό και παράλληλα ξεχωριστό άθλημα, που γυμνάζει σώμα και πνεύμα, σε όσο το δυνατόν περισσότερα Γιαννιωτόπουλα. Γι' αυτό καλούμε γονείς που έχουν παιδιά ηλικίας από 7 έως 10 ετών να τους δώσουν την ευκαιρία μέσω του «Πύρρου» να δοκιμάζουν την μοναδική εμπειρία της ενασχόλησης με το Πόλο».Γίνεται γνωστό ότι συνεχίζονται οι εγγραφές στα τμήματα αρχαρίων του «Πύρρου». Δεκτά γίνονται αγόρια και κορίτσια από 7 έως 10 ετών. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6946642820 (Χρυσ. Χαρίση) και 6948904849 (Μιχ. Λώλης) και στο e-mail: Pyrrosioanninwn@hotmail.gr.

Η Γενική Γραμματέας στη λήξη του Α΄ κύκλου σεμιναρίων για τους μεταταχθέντες αγροφύλακες που οργάνωσε η Δ/νση Δασών Ιωαννίνων


Παρουσία της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα ολοκληρώθηκε σήμερα ο Α΄ κύκλος εκπαίδευσης που οργάνωσε η Δ/νση Δασών Π.Ε. Ιωαννίνων για τους 40 μεταταχθέντες υπαλλήλους της Αγροφυλακής.«Σας καλωσορίζω στην οικογένεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης» είπε η Γενική Γραμματέας απευθυνόμενη στους νέους δασοφύλακες τονίζοντας πως με την πρόσφατη απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη βάσει της οποίας μετατάχθηκαν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις μπαίνει οριστικό τέλος στην πολύχρονη εργασιακή τους ομηρία.Ταυτόχρονα τους κατέστησε σαφές πως «σε μια πραγματικά κρίσιμη περίοδο για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας η κυβέρνηση προχώρησε σε μια γενναία απόφαση προκειμένου μέσα από την ορθολογική και δίκαιη κατανομή στη δημόσια διοίκηση η οποία θα είναι βασισμένη στην αξιοκρατία, τη διαρκή αξιολόγηση και την κινητικότητα των υπαλλήλων, να έχουμε υπηρεσίες αποδοτικές και αποτελεσματικές, προς όφελος του δημοσίου αλλά κυρίως των πολιτών».Κλείνοντας η Γενική Γραμματέας κάλεσε τους νέους δασοφύλακες να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα. «Κληθήκατε, είπε, να βοηθήσετε σημαντικά στην στελέχωση των δασικών υπηρεσιών συμβάλλοντας καταλυτικά στην προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί την πηγή πλούτου και οικονομικής ανάπτυξης του τόπου. Η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και η προστασία και ανάδειξη της πολυπλοκότητας της φυσικής ισορροπίας των σπάνιων οικοσυστημάτων στην περιοχή, συνθέτουν μια νέα πραγματικότητα για τον τόπο, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία αλλά και για το ίδιο το περιβάλλον. Αυτές τις αρχές και αυτούς τους στόχους θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε, και με τη δικής σας στήριξη».Στον Α΄ κύκλο του προγράμματος εκπαίδευσης που οργάνωσε η Δ/νση Δασών Π.Ε. Ιωαννίνων από τη Δευτέρα(5/9/11) και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη(7/9/11) οι 40 μεταταχθέντες αγροφύλακες καταρτίστηκαν για τις αρμοδιότητες και τα νέα τους καθήκοντα στις δασικές υπηρεσίες όπως:
-διαχείριση δασών-Δασικά προϊόντα,
-θηραματική διαχείριση και προστατευόμενες φυσικές περιοχές,
-στοιχεία ανάγνωσης χαρτών,
-κλίμακες χαρτογράφησης,
-δασικές παραβάσεις και στοιχεία δασικού δικαίου κ.α..
Την ερχόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει ο Β΄ κύκλος με την πρακτική τους εκπαίδευση.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Απάντηση για προσλήψεις κι απολύσεις ΑΜΕΑ


Με αφορμή σχόλια που γίνονται τις τελευταίες ημέρες για τις προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής, διευκρινίζεται ότι στο σύνολό τους έγιναν με αυστηρά κριτήρια του ΑΣΕΠ.Η διαδικασία ήταν απολύτως διαφανής από την αρχή μέχρι το τέλος. Η Διοίκηση του Οργανισμού δημοσιοποίησε εγκαίρως την προκήρυξη και τα κριτήρια, δίνοντας σε όλους τους πολίτες των Ιωαννίνων τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μία από τις θέσεις αυτές.Δόθηκε επίσης στη δημοσιότητα ο πίνακας μοριοδότησης και φυσικά, για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα όσων προσλαμβάνονται.«Αυτή είναι μία διαδικασία πρωτόγνωρη για το Δήμο Ιωαννιτών. Μία διαδικασία που έβαλε τέλος στις λογικές του ρουσφετιού, του βολέματος και των εξυπηρετήσεων», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Φίλιππος Τσουμάνης.Με αφορμή σχόλιο ότι προσελήφθη συνταξιούχος σε παιδικό σταθμό της πόλης, διευκρινίζεται ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.Τέλος, σχετικά με τις αναφορές περί απόλυσης συμβασιούχου ή συμβασιούχων ΑΜΕΑ, από το Δήμο Ιωαννιτών γίνεται γνωστό ότι δεν έγινε καμία τέτοια απόλυση. Δύο άτομα από το σύνολο των εργαζομένων με ειδικές ανάγκες, αποχώρησαν οικειοθελώς και με γραπτή δήλωση που κατέθεσαν από την υπηρεσία τους. Για τις αποχωρήσεις αυτές ενημερώθηκε ο ΟΑΕΔ, ενώ από το Δήμο και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις έχουν ενημερωθεί άτομα με ειδικές ανάγκες που δεν παρουσιάζονται στην δουλειά τους, για τις υποχρεώσεις που έχουν βάση των συμβάσεων που έχουν υπογράψει, με την έκκληση να είναι συνεπείς προς αυτές.

«Βόμβα» για τον Αμβρακικό οι θαλάσσιες Ιχθυοκαλλιέργειες!


«Μεγάλη επιβάρυνση με οργανικά φορτία προκαλούν και οι θαλάσσιες ιχθυοκαλλιέργειες, εξ αιτίας των τροφών που πέφτουν στο βυθό, των αντιβιοτικών και των χημικών ενώσεων που προκαλούνται από τον καθαρισμό των διχτυών των κλουβών». Αυτό αναφέρουν οι «Ενεργοί Πολίτες» Αμβρακικού σε επιστολή τους προς την Περιφέρεια Ηπείρου, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος για το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Ιχθυοκαλλιεργειών εντός Αμβρακικού.Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, που υπογράφουν ο Πρόεδρος Παύλος Χαραλάμπους και ο Γραμματέας Λάμπρος Θοδωρής, σε υποβρύχια αυτοψία που έκανε ο Σύλλογος προχθές Δευτέρα στην παράκτια περιοχή της Λασκάρας, «ο βυθός μοιάζει με νεκροταφείο οστράκων, χωρίς καθόλου βλάστηση, θολά νερά με πολλές φερτές ύλες».

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ…

Μάλιστα, οι «Ενεργοί Πολίτες» υπενθυμίζουν την μελέτη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έγινε το 2009, του Δικτύου «ΩΚΕΑΝΟΣ» του Πανεπιστημίου Πατρών που έγινε το 2008 και της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου, καθώς και τα αποτελέσματα των προημερίδων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.Σε αυτές τις μελέτες έχει καταγραφεί ότι «το μεγαλύτερο μέρος του βυθού του Αμβρακικού καλύπτεται από ανοξικές μάζες, εξ αιτίας των πολλών οργανικών φορτίων που δέχεται καθημερινά και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την μείωση των οργανικών φορτίων και εξυγείανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος». Ο Σύλλογος καλεί την Περιφέρεια να πράξει τα δέοντα για την απορρύπανση και την εξυγείανση του Αμβρακικού Κόλπου.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

"Κύριε Δήμαρχε εκεί στο Κλειστό Άρτας διψάμε"


Κύριε Δήμαρχε, εδώ και ενάμιση μήνα όπως καλά γνωρίζετε διψάμε. Η κατάσταση δεν πάει άλλο έχει φτάσει στο απροχώρητο. Επιτέλους κάντε κάτι.Πού είναι οι προεκλογικές δεσμεύσεις σας ότι αν εκλεγείτε δήμαρχος κανένας πολίτης στο Δήμο Νικολάου Σκουφά δεν θα μείνει χωρίς νερό. Πείτε μας ποιες λύσεις δώσατε ώστε να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα;Εδώ και 20 ημέρες η μηχανή ήταν χαλασμένη και αυτό που θα έκανε ο καθένας μας ήταν να την αντικαταστήσει με καινούργια άμεσα και όχι να κουβαλάει νερό με τις υδροφόρες ιδιώτη για όλο αυτό το διάστημα και να μας κοστίζει το νερό “ο κούκος αηδόνι”, αλλά και με τις υδροφόρες αυτές το πρόβλημα δεν λύθηκε μιας και το νερό έφτανε για 3-4 ώρες την ημέρα.Ίσως κ. Δήμαρχε να υπάρχει και το πρόβλημα της άσκοπης σπατάλης όπως διατυμπανίζετε σαν δικαιολογία, αλλά πέστε μας ποιος είναι αρμόδιος να το ελέγξει αυτό; Μήπως οι υπάλληλοι της ύδρευσης του Δήμου σας;Απαιτούμε να βρεθεί κάποια λύση στο πρόβλημα εκτός και αν περιμένετε να σας το λύσει ο θεός που μιας και Φθινόπωρος κάποτε θα βρέξει!!!Μας αναγκάζετε να καταφύγουμε και στις αρμόδιες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα το υγειονομικό μιας και όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες η είσοδος της δεξαμενής είναι προσβάσιμη για τον καθένα , όπως και οι καταπακτές πάνω από αυτή όπου ο καθένας είτε εχει ψυχολογικά προβλήματα είτε θέλοντας να κάνει οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια όπως για παράδειγμα να ρίξει οτιδήποτε μέσα δρώντας ελεύθερα. Εμείς οι κάτοικοι του Κλειστού τρέμουμε μόνο και μόνο στην ιδέα ενός τέτοιου γεγονότος.Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι την κατάσταση αυτή την επιβαρύνει και το γεγονός που ο καθένας ανοιγοκλείνει τις βάνες όποτε θέλει χωρίς να υπάρχει κάποιος προγραμματισμός, παίζοντας με τους υπόλοιπους κατοίκους του χωριού που πολλές φορές δεν έχουν ούτε νερό να πιούν και μη γνωρίζοντας για το πότε θα έρθει έστω και αυτό το λιγοστό νερό.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΥΣΗ
Κλειστό Άρτας, 07 Σεπτεμβρίου 2011-09-07
Κάτοικος Κλειστού Πέτα Άρτας

Σύσκεψη για την ΠΕΔ στο τοπικό ΠΑΣΟΚ


Στο τοπικό ΠΑΣΟΚ εντείνονται οι διεργασίες για την εκλογή διοίκησης στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και σήμερα στις 19:30 το απόγευμα,ο γραμματέας του κόμματος κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου,έχει συγκαλεσει σύσκεψη υπό την προεδρία του Κώστα Ασκούνη,με την συμμετοχή του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννη Μίχα.Στην σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι δήμαρχοι που εξελέγησαν με το ΠΑΣΟΚ στην Ήπειρο, οι επικεφαλης των παρατάξεων των αντιπολιτεύσεων που στηρίχθηκαν από το κόμμα.

Στη Βουλή τα στοιχεία για τα χρέη των δήμων της Ηπείρου


Στη Βουλή κατατέθηκαν, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τα στοιχεία για τα χρέη -μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις- των δήμων όλης της χώρας.Πρόκειται για στοιχεία που τηρούνται στη βάση δεδομένων του υπουργείου η οποία πάντως ενημερώνεται με ευθύνη των ίδιων των δήμων. Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή στις 23 Αυγούστου από τον ο υπουργό Εσωτερικών Χάρης Καστανίδη προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου.Αναλυτικά, στην Περιφέρεια Ηπείρου ανά δήμο, οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους αντίστοιχα έχουν ως εξής:

-Βόρειων Τζουμέρκων του Ν. Ιωαννίνων: 878.109 ευρώ μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και 1.062.661 ευρώ βραχυπρόθεσμες.

-Γεωργίου Καραϊσκάκη του Ν.Άρτης: 2.353.620 ευρώ μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και 0 ευρώ βραχυπρόθεσμες.

-Δωδώνης του Ν. Ιωαννίνων: 912.438 ευρώ και 788.910 ευρώ σε μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αντίστοιχα.

-Ζαγορίου του Ν. Ιωαννίνων: 156.000 ευρώ και 1.956.057 ευρώ σε μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

- Ζηρού του Ν. Πρεβέζης: 1.475.959 ευρώ και 2.080.764 ευρώ σε μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες υποχρεώσεις.

-Ζίτσας του Ν. Ιωαννίνων: 768.754 ευρώ και 2.406.355 ευρώ σε μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες υποχρεώσεις.

-Ιωαννιτών του Ν. Ιωαννίνων: 33.155.531 ευρώ και 22.422.807 ευρώ σε μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες υποχρεώσεις.

- Κεντρικών Τζουμέρκων του Ν. Άρτης: 782.940 ευρώ και 258.473 ευρώ σε μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες υποχρεώσεις.

-Κόνιτσας Ιωαννίνων: 1.002.698 ευρώ και 1.264.837 ευρώ σε μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες υποχρεώσεις.

-Μετσόβου Ιωαννίνων: 128.217 ευρώ και 1.615.299 ευρώ σε μακροχρόνιες και βραχυχρόνιες υποχρεώσεις.

-Σουλίου Θεσπρωτίας: 601.706 ευρώ και 277.620 ευρώ σε μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Ψεύτικες οι υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ – Στάση ευθύνης από τη Νέα Δημοκρατία


Κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου με θέμα την «περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων και τη ρύθμιση αυθαιρέτων», παρενέβη ο βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος -μεταξύ άλλων- ανέφερε:«Πολλές ρυθμίσεις του σ/ν είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ιδίως αυτές που αφορούν την περιβαλλοντική αδειοδότηση, γι’ αυτό ως ΝΔ ταχθήκαμε υπέρ του σ/ν επί της αρχής. Υπάρχουν όμως σημεία τα οποία χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία ή για τα οποία διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις. Συγκεκριμένα:Στο Κεφάλαιο Α’, που αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων
-Για την αδειοδότηση έργων σε περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο «Natura 2000» (άρθρο 10) η προτεινόμενη διαδικασία είναι αποσπασματική. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στο σχετικό άρθρο προστέθηκαν την τελευταία στιγμή ολόκληρες παράγραφοι για την ειδική οικολογική αξιολόγηση, για τα αντισταθμιστικά μέτρα και άλλα, ενώ για έργα επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος σε περιοχές Natura δίνεται η δυνατότητα να αποφασίζει μόνος του ο Υπουργός ΠΕΚΑ.Το βασικό ερώτημά μου είναι τι έκανε επί δύο χρόνια το ΥΠΕΚΑ για τις περιοχές του δικτύου «Natura 2000»; Πόσες περιοχές «Natura» έχουν θεσμοθετηθεί τα τελευταία δύο χρόνια; Η απάντηση είναι: καμία! Πόσα σχέδια διαχείρισης έχουν εγκριθεί; Κανένα.Σε αντίθεση με το έργο που γινόταν στον τομέα αυτό στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος εγκατέλειψε τελείως τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας. Πολλοί Φορείς Διαχείρισης παραμένουν με ανενεργά Διοικητικά Συμβούλια, χωρίς χρηματοδότηση, με κλειστά τα Κέντρα Περιβάλλοντος. Επιπλέον κλείνουν και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.Μόνον εάν το ΥΠΕΚΑ εγκρίνει τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που βρίσκονται στα συρτάρια του και θεσμοθετήσει τις περιοχές Natura, θα υπάρξει ουσιαστική προστασία αυτών των περιοχών και θα μπουν κανόνες στην αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων.Η πρότασή μου είναι να προχωρήσει αμέσως το Υπουργείο, στην ενοποίηση των Φορέων Διαχείρισης σε επίπεδο Περιφέρειας, μήπως και διασωθούν οι προστατευόμενες περιοχές.
- Επισημαίνω επίσης ότι ουσιαστικές ρυθμίσεις του σ/ν, όπως: θέματα σχετικά με τους αξιολογητές των περιβαλλοντικών μελετών, θέματα ηλεκτρονικής διαχείρισης της αδειοδότησης, θέματα γνωμοδοτήσεων και πολλά άλλα, παραπέμπονται σε ΚΥΑ ή ΠΔ και μάλιστα σε διάστημα ενός έτους! Δεν θα μπορεί συνεπώς να εφαρμοστεί ο νόμος για μεγάλο διάστημα.
-Επιφυλάξεις διατυπώνω και για το άρθρο 17 του σ/ν, όπου προβλέπεται η υποχρεωτική κατάθεση παραβόλου, από τον φορέα ενός έργου, προκειμένου να εκδοθεί η Απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να αδειοδοτήσει περιβαλλοντικά ή να απορρίψει τεκμηριωμένα ένα έργο. Δεν μπορεί όμως να ζητάει την καταβολή τελών, προκειμένου να αξιολογηθεί η περιβαλλοντική μελέτη από ιδιώτη μηχανικό. Πόσω μάλιστα όταν είναι άγνωστο το ύψος αυτού του τέλους, καθώς παραπέμπεται και αυτό σε ΚΥΑ που θα εκδοθεί εντός ενός έτους!Στο Κεφάλαιο Β’, που αφορά τα αυθαίρετα:Πριν από δύο χρόνια, το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ έφερε στη Βουλή μία ρύθμιση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, η οποία έδινε οριστική λύση σε ένα κοινωνικό ζήτημα που αφορούσε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και παράλληλα απέφερε έσοδα στο Κράτος, τα οποία τα είχε απόλυτη ανάγκη. Ποιά ήταν τότε η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ; Διαβάζω δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου (διατηρώντας τη σύνταξη του κειμένου) από την ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ, στις 13 Σεπτεμβρίου 2009:«Η λεγόμενη «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων είναι ένα προκλητικό φοροεισπρακτικό μέτρο. Επιβάλλει χαράτσι στους πολίτες, δίνοντας από τη μία το σήμα της ανοχής αλλά και χωρίς να δίνει λύση ούτε στο πρόβλημα της αυθαιρεσίας, ούτε στην παράνομη ιδιοκτησία του πολίτη. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα αποσύρει αυτή την απαράδεκτη ρύθμιση …».Πόσο μακρυά από την πραγματικότητα ακούγονται αυτά τα λόγια αλλά και πόσο ψεύτικα αποδείχθηκαν. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνον εφάρμοσε τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους αλλά τις επεκτείνει με τη ρύθμιση που συζητάμε για τα αυθαίρετα κτήρια.Ας συγκρίνει κάθε πολίτης την υπευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση και ως Κυβέρνηση, σε σχέση με την στάση ευθύνης της Ν.Δ.Υπάρχουν όμως αρκετά θέματα προς διόρθωση στις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα, όπως:
Ο κοινωνικός συντελεστής για τον υπολογισμό του προστίμου (άρθρο 24) χρειάζεται επανεκτίμηση, ώστε να γίνει δικαιότερος.
Στην §18 του άρθρου 24, με την οποία υπάγονται στο νόμο κτίρια που ανεγέρθησαν βάσει αδείας η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε, πρέπει να προστεθεί ότι η υπαγωγή γίνεται μόνον εφ’ όσον τα κτίρια αυτά δεν βρίσκονται εντός δάσους, δασικής έκτασης ή ρέματος.
Η εξαίρεση των αυθαίρετων κατασκευών του Δημοσίου από την υποχρέωση καταβολής προστίμου είναι απαράδεκτη. Δηλαδή όταν αυθαιρετεί το Δημόσιο δεν υπάρχουν ευθύνες; Αυτό το μήνυμα περνάει το Υπουργείο, γι’ αυτό χρειάζεται να διορθωθεί η §20 του άρθρου 24.Ο καθορισμός ειδικών ζωνών εξισορρόπησης των πολεοδομικών επιβαρύνσεων, σε όλους ουσιαστικά τους Δήμους της χώρας (άρθρο 25), θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
Για να μπει «κόκκινη γραμμή» στο θέμα των αυθαιρέτων κτισμάτων θα έπρεπε στο σ/ν να υπάρχουν ρυθμίσεις για την αποφυγή δημιουργίας του ίδιου φαινομένου στο μέλλον, όπως είχαμε κάνει ως ΥΠΕΧΩΔΕ με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους. Όμως αυτές οι ρυθμίσεις λείπουν από το σ/ν και προβλέπω ότι θα συνεχίσουν τα ίδια προβλήματα με τα αυθαίρετα και στο μέλλον.Τέλος, η διάταξη περί δωρεάς μελετών (από φυσικό ή νομικό πρόσωπο σε φορείς του δημοσίου) πρέπει να αποσυρθεί».

Στον «αέρα» Γαλακτοκομική Σχολή και Σταθμός Γεωργικής Έρευνας


«Θυσία» στο Μνημόνιο κινδυνεύουν να πέσουν οι μοναδικές σχολές που λειτουργούν στα Γιάννινα και αφορούν την αγροτική ανάπτυξη της Ηπείρου και όχι μόνο.Πρόκειται για τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και το Σταθμό Γεωργικής Έρευνας Ιωαννίνων, των οποίων η τύχη είναι αβέβαιη μετά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για συγχώνευση των οργανισμών που σήμερα δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, σε επιταγή της συμφωνίας με την τρόϊκα για κατάργηση δημοσίων φορέων.Συγκεκριμένα το πρόβλημα προκύπτει από την ψήφιση τροπολογίας με την οποία συγχωνεύονται σε έναν οργανισμό με την επωνυμία «Ενιαίος Γεωργικός Οργανισμός – ΔΗΜΗΤΡΑ», το ΕΘΙΑΓΕ, ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης «ΔΗΜΗΤΡΑ», ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Αγροτικών Προϊόντων και ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος.Το «θολό» τοπίο που υπάρχει οδήγησε χθες το Παράρτημα Ηπείρου του ΓΕΩΤΕΕ να ζητήσει δημόσια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη στήριξη και τη διασφάλιση της λειτουργίας των δύο δομών που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τον πρωτογενή τομέα.
Το ΓΕΩΤΕΕ/Ηπείρου, στο έγγραφό του -που απευθύνεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης- ζητά να ξεκινήσει, έστω και τώρα ένας διάλογος ώστε να διασφαλιστεί τόσο η λειτουργία τους, όσο και η εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτές.Παράλληλα επισημαίνει τη σημαντική προσφορά που έχουν οι δύο σχολές στον πρωτογενή τομέα. Ειδικότερα για την Γαλακτοκομική Σχολή αναφέρει ότι στη σχολή σπουδάζουν παιδιά από ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο, τα οποία παίρνουν πτυχίο τυροκόμου, ενώ λειτουργεί και οικοτροφείο με δωρεάν στέγαση και διατροφή σε όσους το επιθυμούν. Λειτουργεί 95 χρόνια και είναι το μοναδικό φυτώριο τυροκόμων στην Ελλάδα.Ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Ιωαννίνων, από το 1989 έχει ενταχθεί στο ΕΘΙΑΓΕ και οι ερευνητικές του δραστηριότητες τα τελευταία 30 χρόνια αφορούν θέματα διατροφής και φυσιολογίας ζώων και ιδιαίτερα της γενετικής βελτίωσης των προβάτων της ντόπιας φυλής «Μπούτσικο».«Ως ΓΕΩΤΕΕ επιδίωξή μας είναι να σταθούμε δίπλα στον παραγωγό και στον κτηνοτρόφο. Δεδομένου ότι οι ανησυχίες μας για τον αγροτικό τομέα είναι κοινές, παρακαλούμε να στηρίξετε τις παραπάνω δομές οι οποίες συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντική γνώση. Μόνο με σωστά ενημερωμένους αγρότες και κτηνοτρόφους μπορούμε να παράγουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας», καταλήγει το έγγραφο του ΓΕΩΤΕΕ/Ηπείρου, το οποίο υπογράφει ο Πρόεδρος του κ. Σπύρος Μπαλαμπέκος.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Υπό κατάληψη και οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου


Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου διοικητικών Υπαλλήλων του πανεπιστημίου Ιωαννίνων η οποία πραγματοποιήθηκε χθες 06/09, οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προχωρούν στην κατάληψη όλων των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου από την Τετάρτη 7/9 έως και την Τρίτη 13/9, υπερασπιζόμενοι, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους «το δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο».

Συνεδρίαση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων στα Γιάννινα


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων συνεδρίασε στα Γιάννινα με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής και το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.Η συνεδρίαση έγινε παρουσία εκπροσώπων του κτηνοτροφικού κόσμου της Ηπείρου. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Χρ. Μπαλτογιάννης, ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μ. Τζίμας, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Φ. Μπλέτσας. Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΠΕΚ Δημήτρης Καμπούρης εξέφρασε τη στήριξη της Ένωσης στον κτηνοτροφικό κόσμο της Ηπείρου, υπογραμμίζοντας πως τα μέλη της Ένωσης βρίσκονται στο πλευρό τους στον αγώνα για να μην ιδιωτικοποιηθεί η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ. Στη συνεδρίαση τέθηκε και το ζήτημα του ορισμού τιμών γάλακτος, αλλά και η συνεχής αύξηση του κόστους των ζωοτροφών.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Μετέφεραν 94 κιλά χασίς!


Την μεταφορά 94 κιλών ινδικής κάνναβης στην Αθήνα ματαίωσαν οι αστυνομικοί της Δίωξης ναρκωτικών Ηγουμενίτσας τα ξημερώματα, μετά την σύλληψη δύο αλβανών, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, κοντά στα σύνορα στην περιοχή του Τσαμαντά.Στην περιοχή γίνονται έρευνες για να εντοπιστεί και ένας τρίτος αλβανός, ο οδηγός του αυτοκίνητου που μετέφερε τα ναρκωτικά. Ο λαθρέμπορος, στο μπλόκο των αστυνομικών δεν σταμάτησε ,ανέπτυξε ταχύτητα και εγκατέλειψε το όχημα ενώ στην συνέχεια εξαφανίστηκε τρέχοντας μέσα στην νύχτα.Οι δύο συλληφθέντες προπορεύονταν με άλλο αυτοκίνητο, για να ελέγχουν τον δρόμο ,όμως κίνησαν τις υποψίες των αστυνομικών οι οποίοι τους συνέλαβαν και στην συνέχεια ομολόγησαν. Τα 94 κιλά χασίς που ήταν σε συσκευασίες κιλού και μέσα σε σάκους κατασχέθηκαν. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίζεται δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και σε λίγη ώρα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Θεσπρωτίας

Θα απαλειφθεί το «πλην Ιωαννίνων» στο νέο νόμο για τα εθνικά κληροδοτήματα


Δεν θα διατηρηθεί η εξαίρεση που ισχύει για τα ηπειρωτικά, ως προς τον έλεγχο και την εποπτεία, στο σχέδιο νόμου με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να βάλει τάξη στο χάος των εθνικών κληροδοτημάτων και το οποίο αναμένεται να εισαχθεί μέχρι το Νοέμβριο για ψήφιση από τη βουλή.Ουσιαστικά, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα βάλει τέλος στο «πλην Ιωαννίνων» που δεν επιτρέπει έλεγχο των παλιών κληροδοτημάτων των Ιωαννίνων, τα οποία διαχειρίζεται η Μητρόπολη, στηριζόμενη σε φιρμάνια Σουλτάνων και νόμους δικτατοριών, μέσω των Αγαθοεργών Καταστημάτων.Το αίτημα αυτό έχει κατατεθεί πολλές φορές στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής, όπου εξέφρασαν τις απόψεις τους όλες οι πλευρές και αυτό συνέβη και χθες.Τέθηκε στη συνεδρίαση της, από βουλευτές, η εξαίρεση των ηπειρωτικών κληροδοτημάτων και τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Θανάσης Τσούρας, όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Σύνταξης του σχεδίου νόμου, ήταν σαφείς ότι δεν θα υπάρξει καμιά εξαίρεση και θα υπόκεινται στο ίδιο καθεστώς ελέγχου όλα τα κληροδοτήματα, δηλαδή και τα ηπειρωτικά.Εφόσον έτσι ψηφιστεί ο νόμος θα σημάνει την αλλαγή που για δεκαετίες ζητούν τοπικοί φορείς και ιδιαίτερα η Επιτροπή Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία και βουλευτές, αλλά ας μην προτρέχουμε...

Τα παλαιά των Ιωαννίνων
Το σύνολο των κληροδοτημάτων των Ιωαννίνων ανέρχονται σε 9.000, αλλά στο επίκεντρο βρίσκονται τα λεγόμενα παλαιά.Στα παλαιά (επί Τουρκοκρατίας) κληροδοτήματα των Ιωαννίνων, ανήκουν τα κληροδοτήματα Ν. Ζωσιμά και Γ. Σταύρου, στα Γιάννινα, και Γ. Τούλη στο Μέτσοβο, οι σχολικές περιουσίες της πόλης των Ιωαννίνων που προέρχονται από κληροδοτήματα και η περιουσία του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς.Η μόνη νομοθετική παρέμβαση που έλυνε, εν πολλοίς, το πρόβλημα με το «πλην Ιωαννίνων» ήταν ο νόμος 1473/1984, όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε, όπως συμβαίνει με πολλούς νόμους στη χώρα μας. Υπήρχε και νόμος του 1973 που επίσης δεν έτυχε εφαρμογής...Προ διετίας περίπου εκδόθηκαν δυο σημαντικές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, υπέρ του αιτήματος για αλλαγή του καθεστώτος διαχείρισης των παλαιών κληροδοτημάτων και τώρα έρχεται ο νέος νόμος, ωστόσο σημασία δεν έχει μόνο η ψήφιση του χωρίς να εξαιρεί τα Γιάννινα, αλλά η εφαρμογή του...

Ενιαίοι κανόνες και ίση μεταχείριση
«Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη επικαιροποίησης της νομοθεσίας. Θα είναι ένα απολύτως επαρκές νομοθετικό πλαίσιο, που θα θεσπίζει ενιαίους κανόνες και ίση μεταχείριση για την λειτουργία των εθνικών κληροδοτημάτων. Θα αντιμετωπιστούν όλα χωρίς εξαίρεση. Και το ομιχλώδες νομικό πλαίσιο που τα διέπει και οι χαμηλές αποδόσεις τους και η απάτη που γίνεται με τα μισθώματα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, ενημερώνοντας επί του προσχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία ασχολήθηκε συστηματικά με τα εθνικά κληροδοτήματα και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το Νοέμβριο στη Βουλή και αφού προηγηθεί κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Θεσμών, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Οικονόμου.Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για «τεράστια αναξιοποίητη περιουσία», τόνισε ότι εκτιμάται πως είναι «υπερδεκαπλάσια η συνολική αξία των εθνικών κληροδοτημάτων» σε σχέση με αυτή που σήμερα υπολογίζεται, ενώ σημείωσε ότι πάνω από 72.000 ακίνητα δεν έχουν καταγραφεί.

Επίσπευση διαδικασιών
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Θανάσης Τσούρας τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την πλήρη εκκαθάριση όλων των κληροδοτημάτων. Όπως επεσήμανε μάλιστα, «με τα σημερινά δεδομένα θα απαιτηθούν περισσότερα από 300 χρόνια για εκκαθαριστούν όλες οι περιουσίες καθώς η Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων διεκπεραιώνει το πολύ 20 υποθέσεις το χρόνο, ενώ προστίθενται το ίδιο έτος 50 νέες υποθέσεις».«Η αδυναμία της Πολιτείας να καταγράψει, να ελέγξει και να αξιοποιήσει ένα μεγάλο θησαυρό δωρεών, που μέχρι σήμερα παραμένει εν πολλοίς άγνωστος, ανεκτίμητος και ανεκμετάλλευτος, σε πολλές περιπτώσεις γίνεται λεία προσωπικού πλουτισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούρας.

«Η εποπτεία επεκτείνεται και στα ηπειρωτικά κληροδοτήματα»
Στην επιτροπή Θεσμών τέθηκε από πολλούς βουλευτές και το θέμα καλύτερου ελέγχου στη διαχείριση των ηπειρωτικών κληροδοτημάτων.Με την άποψη του κ. Τσούρα, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να «αντιμετωπιστεί επαρκώς και με σαφήνεια το ζήτημα των εξαιρέσεών τους, που, επί χρόνια, δημιουργεί προβλήματα στην καταγραφή, στον έλεγχο και στην εποπτεία τους», συντάχθηκαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος και Γιάννης Τραγάκης.Την απάντηση για το ζήτημα αυτό πήραν από τον πρόεδρο της Επιτροπής Σύνταξης Κωνσταντίνο Βόλτη, που επίσης ενημέρωσε για το επικείμενο σχέδιο νόμου. «Η εποπτεία επεκτείνεται και στα Ηπειρωτικά κληροδοτήματα. Η διάταξη είναι σαφής ότι και αυτά εποπτεύονται. Τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα αρκετά εξαντλήθηκαν σε διαξιφισμούς. Διαπίστωσα ότι όλοι συγκλίνουν στην εφαρμογή του νέου νόμου. Θα υπαχθούν και αυτά στο νέο νόμο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ