Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2011

Φοιτητοπαράγοντας της ΠΑΣΠ Ιωαννίνων ο οργανωτής των αποδοκιμασιών κατά Παπανδρέου!


Το δικό της σόου έδωσε μια οργανωμένη μειοψηφία φοιτητών της ΠΑΣΠ που δεν δίαστασε να αποδοκιμάσει τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στη συνδιάσκεψη της επετείου για την 3η του Σεπτέμβρη.Κοιτάζοντας προσεκτικά στο παρακάτω βίντεο θα δείτε (1:00-1:20) ποιον γνωστό φοιτητοπαράγοντα της ΠΑΣΠ Ιωαννίνων σηκώνουν στους ώμους τους οι νεολαίοι. Είναι και αυτός που δίνει τον παλμό και τα συνθήματα των διαμαρτυριών. Να τον χαίρεται ο πρώην-παραιτηθείς Γραμματέας της Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Χρυσόστομος Βούζας που βάλθηκε να τον κάνει παράγοντα στο Πανεπιστήμιο και τα Γιάννενα."ΠΑΣΠ Ιδέα-Πεθαίνει τελευταία",λέει το σύνθημα Χρυσόστομε και μέχρι να πεθάνει,θα έχει "σβήσει" το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.Ο πρωθυπουργός πάντως τους απάντησε:" Δεν είναι καθόλου σοσιαλιστικό, ορισμένοι να παριστάνουν τους κατ επάγγελμα φοιτητοπατέρες μέχρι τα 30 τους, αποκομίζοντας οφέλη για τους εαυτούς τους και λειτουργώντας παρασιτικά εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των φοιτητών, που διψούν να αποκτήσουν εφόδια για να γίνουν ελεύθεροι και δημιουργικοί πολίτες".

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Καυτή εβδομάδα για την τιμή του γάλακτος


Ανεβαίνει το θερμόμετρο με τους παραγωγούς στην Ήπειρο, που έχουν προχωρήσει σε διαδοχικές συγκεντρώσεις (Μπιζάνι, Κόνιτσα, Λούρος, Παναγιά), εξαιτίας και της έναρξης της νέας γαλακτοκομικής περιόδου.Κτηνοτρόφοι που δίνουν γάλα στη «Δωδώνη Α.Ε.», ανανεώνουν το ραντεβού τους την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του δημαρχείου Φιλιππιάδας Πρεβέζης, ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συναντηθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς: παραγωγοί, συνεταιρισμοί και προσωπικό συνεταιρισμών της Ηπείρου.Οι τιμές παραγωγού εν όψει της νέας γαλακτοκομικής σεζόν, που αρχίζει στις 30 Σεπτεμβρίου, διαμορφώνονται σε 39,9 λεπτά στο αγελαδινό, 63 λεπτά στο γίδινο και 1,02 ευρώ στο πρόβειο.Οπως εκτιμούν οι κτηνοτρόφοι, ενώ η διοίκηση από πλευράς Αγροτικής Τράπεζας στη γαλακτοβιομηχανία έχει αλλάξει εδώ και δύο μήνες, δεν έχει αλλάξει κάτι στις τιμές.«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη για τους παραγωγούς διότι οι τιμές είναι στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρυσι, ενώ οι τιμές ζωοτροφών έχουν δραματική άνοδο. Αν συνεχιστεί αυτό, αναμένεται να κλείσουν πολλές μονάδες», μας ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Μιχάλης Τζίμας.

Γέμισαν μέδουσες οι ακτές της Πρέβεζας


Δεκάδες μέδουσες έκαναν την εμφάνισή τους στην ευρύτερη παράκτια ζώνη της Πρέβεζας. Οι μέδουσες εντοπίζονται κυρίως στο Μονολίθι αλλά και σε σημεία όπως η Λούτσα και στο Βράχο προκαλώντας προβλήματα στους λουόμενους.Πάντως όσοι συνηθίζουν να κολυμπούν στην περιοχή έδειξαν εξοικειωμένοι με τις μέδουσες και χρησιμοποιώντας ξύλα ή και νάιλον σακούλες καθαρίζοντας έτσι ένα μεγάλο τμήμα της ακτής.Το φαινόμενο είναι συνηθισμένο για την εποχή ενώ εκτιμάται και έχει σχέση με τα ρεύματα αλλά και την θερμοκρασία των νερών.Σε κάθε περίπτωση οι πληθυσμιακές εξάρσεις της μέδουσας αποτελούν «δείκτη μέτρησης» για διάφορες αλλαγές στο οικοσύστημα της θάλασσας και κυρίως για την υπεραλίευση και τη μείωση των θαλάσσιων αποθεμάτων.Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσει μέδουσα
-Απομακρύνεται τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.
-Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, γεμίστε την χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.
-Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.
-Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα, χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό). Έτσι αντιμετωπίζονται η φαγούρα και το τσούξιμο.
-Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.
-Τέλος αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί κάποια ένεση κορτιζόνης.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Στη Βουλή έφερε το θέμα της ρύπανσης του Αμβρακικού ο Νίκος Τσούκαλης


Τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβένρηση για την προστασία της θαλάσσιας περιοχής του Αμβρακικού κόλπου, ανέδειξε με Ερώτησή του στη βουλή ο καταγόμενος από τη Βούρμπιανη Κόνιτσας, βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης.ΕΙδικότερα, στην Ερώτηση που κατέθεσε στην ολομέλεια, αναφέρει τα εξής:"Ο Αμβρακικός κόλπος αποτελεί έναν από τους πλουσιότερους σε αλιεύματα κόλπους της χώρας μας και βασική οικονομική πηγή για την περιοχή.Ωστόσο, σε πρόσφατη έρευνα ερευνητών του Δικτύου Εργαστηρίου «Ωκεανός» του Πανεπιστημίου Πατρών, διαπιστώθηκε ότι σε θαλάσσιο βάθος κάτω από τα 30-35 μέτρα έχει δημιουργηθεί μία ανοξική ζώνη, στην οποία δεν υπάρχει ζωή, ενώ οι θαλάσσιοι οργανισμοί που διαβιούν στον πυθμένα της θάλασσας έχουν μειωθεί κατά πολύ. Βασική αιτία για τη διαμορφωθείσα κακή υποθαλάσσια κατάσταση στην εν λόγω περιοχή, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, εκτιμάται ότι είναι η δραματική μείωση του οξυγόνου, η οποία προκαλείται από την πληθώρα οργανικής ύλης που διοχετεύεται στον Αμβρακικό κόλπο και προέρχεται κυρίως από τα απόβλητα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων αλλά και τα οικιστικά απόβλητα της περιοχής. Για την αναστροφή της παρούσας κατάστασης και την προστασία της περιοχής από την περαιτέρω ρύπανση και περιβαλλοντική υποβάθμισή της, προτείνεται,από την ίδια ερευνητική ομάδα, η άμεση δημιουργία μονάδων για την επεξεργασία των οικιακών και κτηνοτροφικών αποβλήτων, αλλά και η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης των λιπασμάτων τα οποία καταλήγουν στον Αμβρακικό κόλπο.Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :
- Ποια είναι η θέση τους αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον υποθαλάσσιο χώρο του Αμβρακικού κόλπου και σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθενται να προβούν άμεσα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της υποθαλάσσιας περιοχής του Αμβρακικού ;
- Έχουν προγραμματισθεί - σχεδιασθεί έργα και δράσεις τα οποία θα συμβάλουν στην περιβαλλοντική στήριξη και αναβάθμιση της περιοχής,ποια είναι αυτά και ποιό το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους;

Μεγάλη πυρκαγιά στους Πάδες Κόνιτσας!


Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και λίγα λεπτά,μεγάλη πυρκαγιά σε δασική περιοχή,στους πρόποδες του Σμόλικα,λίγο πριν το χωριό Πάδες Κόνιτσας.Το ορεινό ανάγλυφο της περιοχής δυσκολεύει τα επίγεια και εναέρια πυροσβεστικά μέσα, ενώ μέχρι αυτή την ώρα δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση της κατάστασης. Πρόκειται για καθαρό εμπρησμό, αφού η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικά μέτωπα λίγο πάνω από το χωριό.Μιλάμε για διεστραμένο εγκληματία που κατακαίει τους πρόποδες του σημαντικότερου βουνού της χώρας μας,μετά τον Όλυμπο.Στο σημείο επιχειρούν 8 πυροσβέστες με 4 οχήματα και 2 αεροσκάφη καναντέρ CL215.

Ερωτήσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για θέματα του Νομού Ιωαννίνων


Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη και το βουλευτή του κόμματος Νίκο Τσούκαλη κατατέθηκαν στη Βουλή δυο ερωτήσεις, η μια προς τον Υπουργό Υποδομών , Μεταφορών και Δικτύων με θέμα τη ‘’Θωράκιση του Μετσόβου από κατολισθητικά φαινόμενα’’ (στις 30-8-2011) και η δεύτερη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα την ‘’Αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Υγείας στα Ιωάννινα’’ (την 1η-9-2011).Συγκεκριμένα :Στη μεν πρώτη «ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός, ποια προληπτικά μέτρα θα λάβει άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία εκδηλώνονται στην περιοχή του Μετσόβου και αν θα μεριμνήσει για την πλήρη αντικατάσταση του παλαιού δικτύου αποχέτευσης του Μετσόβου και διαχωρισμού του από τα όμβρια ύδατα, ώστε τα λύματα να οδηγούνται στο Κ.Ε.Λ και τα όμβρια να καταλήγουν στους φυσικούς αποδέκτες με ασφαλή τρόπο».Στη δεύτερη δε, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός, ‘’εάν σκοπεύει να παραχωρήσει προς χρήση και αξιοποίηση στο Δήμο Ιωαννιτών τις αναξιοποίητες και εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις με βάση τις κατατεθειμένες προτάσεις του Δήμου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Στο συνεδριακό κέντρο "Κάρολος Παπούλιας" του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το 10ο συνέδριο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας


Στα Γιάννινα από σήμερα μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται το 10ο συνέδριο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας στο συνεδριακό κέντρο “Κάρολος Παπούλιας” του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Η Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία αποτελεί τον επίσημο φορέα οργάνωσης των Ελλήνων που ασχολούνται επαγγελματικά με την έρευνα και διδασκαλία σε θέματα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Ιδρύθηκε το 1993 και έχει τη συνήθη δομή των σύγχρονων επιστημονικών εταιρειών. Αποτελείται από σχεδόν 250 μέλη, τα περισσότερα από τα οποία εργάζονται σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η Εταιρεία διοργανώνει κάθε δύο χρόνια ένα διεθνές αστρονομικό συνέδριο, στο οποίο παρουσιάζονται οι τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα σε θέματα Αστρονομίας.Οι κύριοι προσκεκλημένοι ομιλητές του συνεδρίου είναι οι καθηγητές James Binney (Παν/μιο της Οξφόρδης της Μ. Βρετανίας), Alan Hood (Παν/μιο του St. Andrews της Μ. Βρετανίας) και Tsvi Piran (Παν/μιο Hebrew του Ισραήλ).Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ομιλία για το κοινό στη “Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία" των Ιωαννίνων από την Α. Κουστένη με τίτλο: “Η εξερεύνηση του Τιτάνα και του συστήματος του Κρόνου”. Η ομιλία θα ξεκινήσει στις 7.30 μμ. Η κ. Κουστένη είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) της Γαλλίας και εργάζεται στο Laboratoire d’Etudes Spatiales et d’Instrumentation en Astrophysique (LESIA) του αστεροσκοπείου του Παρισιού. Ο αριθμός των συμμετοχών στο φετινό συνέδριο ξεπερνά τους 140 επιστήμονες, από αρκετές χώρες του κόσμου. Έχουν προγραμματισθεί 68 ομιλίες, ενώ θα υπάρχουν και 58 αναρτήσεις (posters).Οι ομιλητές, οι περισσότεροι μέλη της Εταιρείας, θα παρουσιάσουν αποτελέσματα ερευνών που έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια. Την τελευταία μέρα του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και στη συνέχεια στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Το Νέο Σχολείο και ο ρόλος της Αστρονομίας”. Εισηγητές θα είναι οι καθ. Λ. Βλάχος και Ι. Σειραδάκης, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Δρ. Δ. Τσαούσης, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ4 Ν. Ιωαννίνων και ο Σεραφείμ Σπανός, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Ν. Μαγνησίας.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Εκλογή εκπροσώπων για τη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ


Οι εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου αναδείχθηκαν κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του.Όπως ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ θα πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου και η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος θα γίνει στις 30 του μήνα.Στην Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Ηπείρου μετέχουν 125 εκπρόσωποι. Το Διοικητικό της Συμβούλιο θα αποτελείται από 21 μέλη, εκ των οποίων οι δώδεκα θα είναι δήμαρχοι και οι εννέα Δημοτικοί Σύμβουλοι.Από το Δήμο Ιωαννιτών εκλέγονται τριάντα εκπρόσωποι. Οι 18 προέρχονται από την παράταξη της πλειοψηφίας και οι 12 από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.Υποψήφιοι από την πλειοψηφία ήταν 18, όσες δηλαδή και οι θέσεις των εκπροσώπων. Έτσι δεν υπήρξε σταυροδοσία και η κατάταξη γίνεται με αλφαβητική σειρά. Πρόκειται λοιπόν για τους ακόλουθους:
Βήκας Βασίλης
Βίνης Γιώργος
Γιωτίτσας Δημήτρης
Γκόγκος Κώστας
Γκόλας Νίκος
Ελισάφ Μωυσής
Κιτσούλης Παναγιώτης
Μανταλόβας Θανάσης
Μάντης Νίκος
Μασσαλάς Βασίλης
Μπέγκας Θωμάς
Νάστος Δημήτρης
Παπαδιώτης Γιώργος
Παπαδόπουλος Δημήτρης
Σκοπούλης Γιάννης
Τσαμπαλάς Βασίλης
Τσουμάνης Φίλιππος
Χρυσοστόμου Ευθύμιος
Από την Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία εκλέγονται οι:
Ασημακοπούλου Άννα
Βλέτσας Βασίλης
Γκόντας Νικόλαος
Κοσμάς Βασίλης
Μάντζιος Στέφανος
Μπουραντάς Φώτης
Σίντος Αχιλλέας
Τζίμας Λάμπρος
Τσάγκας Κώστας.
Επίσης εκλέγονται ο επικεφαλής του συνδυασμού «Τρία κλικ Αριστερά» Χρήστος Μαντάς, ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Δημήτρης Τασιούλας και ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Στέφανος Σκοπούλης.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου μπέρδεψε με... βλαχοδήμαρχο τον Εμίρη του Κατάρ!!!


Έναν απίστευτο ερασιτεχνισμό επέδειξε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο οποίος για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους αξίωσε να συνατηθεί με έναν αρχηγό κράτους! Λες και θ8α ζητούσε συνάντηση από έναν... βλαχοδήμαρχο της περιοχής. Στο παρακαλητό είχε εδώ και μέρες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης, τον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχης Χάμαντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνιπου, ο οποίος βρίσκεται σε διακοπές στο Ιόνιο,προκειμένου να τον πείσει να επισκεφτεί τα Γιάννενα ή έστω να τον δεχτεί για μια ολογόλεπτη συνάντηση στην υπερπολυτελή του θαλαμηγό.Όμως το μόνο που κατάφερε ήταν να δεχτεί μια μεγαλοπρεπή πόρτα. Όπως πληροφορηθήκαμε, η Πρεσβεία του Εμιράτου στην Αθήνα δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από την Περιφέρεια Ηπείρου και σχεδόν ταυτόχρονα ένα έγγραφο μέσα από το οποίο ζητούσαν να κλειστεί μια συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Εμίρη. Όπως τονίζουν οι Άραβες, η έκπληξή τους ήταν μεγάλη, καθώς δεν περίμεναν να τους ζητηθεί να δεχθεί ο αρχηγός του κράτους τους, έναν Περιφερειάρχη από τους 13 που διαθέτει η
Ελλάδα! Ευγενικά απάντησαν ότι ο Εμίρης δέχεται σε συνάντηση μόνο αρχηγούς κρατών ή έστω πρωθυπουργούς. Μάλιστα, παρέπεμψαν τον κ. Καχριμάνη στον κ. Mr. Mohamed Hamad Al-Hajri, υπέυθυνο εθιμοτυπίας της Πρεσβείας του Κράτους του Κατάρ στην Αθήνα για τα περαιτέρω...Έτσι οι Ηπειρώτες έχασαν την μεγάλη ευκαιρία,να παρακολουθήσουν ένα σύγχρονο ριμέικ της ταινίας Ο Εμίρης και ο κακομοίρης".

Άλλο ένα τροχαίο στους “καινούριους” δρόμους της Πρέβεζας


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε σήμερα, στις 12:20 μμ λίγο πριν το εκκλησάκι της Αγίας Ευαγγελίστριας (Ζαλόγγου 45). Η ιστορία εξελίσσεται ως εξής: διερχόμενο Ι.Χ. επιβατικό όχημα, επί της οδού Πολυτεχνείου, δεν είδε τη σήμανση του STOP και έπεσε πάνω σε μηχανάκι (ο οδηγός του δίκυκλου οχήματος, που δουλεύει υπάλληλος delivery, ανέβαινε από τη Λεωφόρο Ειρήνης). Η αντίδραση του ΕΚΑΒ ήταν άμεση, εμφανίστηκε 10 λεπτά μετά, ενώ η τροχαία 30 λεπτά αργότερα. Το τροχαίο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό, στο πόδι του οδηγού του δίκυκλου οχήματος. Ο οδηγός του Ι.Χ οχήματος δεν τραυματίστηκε.Να σημειώσουμε ότι η σήμανση του STOP στην οδό Πολυτεχνείου, δεν είναι ορατή.Επιπλέον, ο δρόμος αυτός επί πάνω από 50 χρόνια, ήταν μονόδρομος και κατέληγε απο την Πολυτεχνείου στο Φόρο. Πολύ συχνά, στο σημείο αυτό, οι οδηγοί μπερδεύονται και συνεννοούνται για το ποιος θα περάσει με νοήματα.Έχει επισημανθεί από τους πολίτες εδώ και καιρό η ανάγκη φωτεινής σηματοδότησης στο σημείο. Ο δρόμος στο σημείο αυτό δεν έχει ούτε καν λευκές γραμμές. Ίσως τώρα ο Δήμος κάνει κάτι, πριν γίνει κάτι πιο σοβαρό.

prevezain.gr

Οι εκλογές αντιπροσώπων για την ΠΕΔ Ηπείρου


Αυτή την ώρα, συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης είναι «εκλογή εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου».Η εκλογή αντιπροσώπων για την Π.Ε.Δ. Ηπείρου είναι το πρώτο από τα εννέα θέματα που θα απασχολήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 8-9-2011, ενώ οι αντιπρόσωποι του Δήμου Ηγουμενίτσας εξελέγησαν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη.

Το 3ο Παιδιατρικό Παιδοπνευμονολογικό Συνέδριο στα Ιωάννινα


Εξήντα οκτώ παιδιά προεφηβικής ηλικίας βρίσκονται αυτή την περίοδο στο στάδιο της απεξάρτησης από το «Ίντερνετ», ενώ για την παχυσαρκία σε πανελλήνια μελέτη που έγινε, ένα στα τέσσερα παιδιά στην ηλικία των 7 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Με αυτά τα θέματα και άλλα που αφορούν τα παιδιά, θα ασχοληθεί το 3ο Παιδιατρικό Παιδοπνευμονολογικό Συνέδριο, που πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 11 Σεπτεμβρίου στα Ιωάννινα. Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Παιδοπνευμονολογικό - Παιδιατρικό Τμήμα του νοσοκομείου «Η ΕΛΠΙΣ», με τη συνεργασία της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων.

Με 35 αθλητές διεξήχθησαν οι αγώνες Θαλασλιου Σκι στα Γιάννινα


Με την συμμετοχή 35 αθλητών απ’ όλη την Ελλάδα διεξήχθησαν επί ένα διήμερο στην Παμβώτιδα οι αγώνες που διοργάνωσε ο Όμιλος Θαλασσίου Σκι Παμβώτις.Χθες το «παρών» στους αγώνες έδωσε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα είναι πάντα αρωγός σε τέτοιες πρωτοβουλίες.Τους αγώνες παρακολούθησαν επίσης ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του που επέστρεψε το Θαλάσσιο Σκι στην Παμβώτιδα καθώς και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας, ο οποίος με τη σειρά του αναφέρθηκε στις δυνατότητες που έχει η λίμνη να φιλοξενεί ανάλογες δραστηριότητες.Μεταξύ των αθλητών που συμμετείχαν στην διοργάνωση ήταν και ο Γιαννιώτης Παγκόσμιος πρωταθλητής του Θαλασσίου Σκι Γιώργος Χατζής, ο οποίος εντυπωσίασε με τις φιγούρες του στο νερό. Πάντως, η συμμετοχή του κοινού στους αγώνες ήταν περιορισμένη.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Υποδοχή της Φλόγας της 9ης Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών στην Άρτα


Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Άρτας, σας προσκαλεί στην τελετή υποδοχής και αφής της φλόγας της 9ης Λαμπαδηδρομίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 20.00 στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Άγιος Δημήτριος). Το πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011
•Εθελοντική Αιμοδοσία 09:00-13:30
•Υποδοχή και αφή της φλόγας 20:00
•Χαιρετισμοί 20:15-20:30
•Επίδειξη Taekwondo 20:30-21:00
•Συναυλία του Κεντρικού Ωδείου Άρτας με έντεχνο Ελληνικό τραγούδι 21:00-22:30
•Συναυλία με τοπικά συγκροτήματα 22:30-24:30

Στα Γιάννενα η Μεσογειακή Επιστημονική Ένωση για την Προστασία του Περιβάλλοντος


Το 16ο διεθνές της συμπόσιο διοργανώνει στα Γιάννενα η Μεσογειακή Επιστημονική Ένωση για την Προστασία του Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από 24 έως 27 Σεπτεμβρίου.Στο συμπόσιο θα συμμετάσχουν περίπου 240 επιστήμονες από 17 μεσογειακές και από 10 μη μεσογειακές χώρες μεταξύ των οποίων, η Ρωσία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ιράν, οι οποίοι θα παρουσιάσουν 340 περίπου επιστημονικές εργασίες. Οι ενότητες του συμποσίου περιλαμβάνουν επιστημονικά πεδία όπως βιώσιμη διαχείριση υδάτων, ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει, λόγω τοπικού ενδιαφέροντος, μια επιστημονική ενότητα για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων.

ΑΡΤΑ: Ολοκληρώθηκε το 37ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή


Το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι «υπάρχει άλλος δρόμος», «ο δικός σου δρόμος, για τις δικές σου ανάγκες, με το ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό», που ήταν άλλωστε και το κεντρικό σύνθημα του 37ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ –Οδηγητή, μετέφεραν τα μέλη της ΚΝΕ Άρτας, στο λαό και στη νεολαία της περιοχής που παρακολούθησε τις φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ οι οποίες έλαβαν χώρα στην πλατεία Σκουφά, την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το Σάββατο με τη συναυλία του Βασίλη Λέκκα στο χώρο της πλατείας και λαϊκό γλέντι με το Τ.Λ.Π.Μ. Προηγήθηκε το αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη και η κεντρική πολιτική ομιλία από το μέλος της Γραμματείας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Κώστα Μπάτσικα ο οποίος τόνισε πως η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει, πως οι εργαζόμενοι και η νεολαία ζουν κυριολεκτικά μια καταιγίδα σε όλους τους τομείς και πως είναι ανάγκη η συσπείρωση δυνάμεων στο πλαίσιο της πάλης για τη λαϊκή εξουσία "για να μην γίνει η ζωή του λαού κόλαση". Η έναρξη του Φεστιβάλ έγινε την Παρασκευή με ομιλία από τον Άρη Στούμπο, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Περιοχής ΒΔ Ελλάδας της ΚΝΕ, μουσική εκδήλωση από το Τ.Λ.Π.Μ., λαϊκό γλέντι από τον Α. Τσίτσικα και τον Β. Κορακάκη και τζαζ διασκευές με κλαρίνο. Στην ομιλία του ο Α. Στούμπος κάλεσε ειδικά τους νέους εργαζόμενους, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τις συσπειρώσεις. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Καλούμε και σήμερα όπως και καθημερινά ειδικά τους νέους εργαζόμενους, τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης που ετοιμάζεται στα θρανία, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να μπουν στα σωματεία, να μαζικοποιήσουν τους φοιτητικούς συλλόγους, να στήσουν επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολείο και σχολή, σε κάθε γειτονιά και να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τις συσπειρώσεις, μαζί με τους κομμουνιστές, με την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό. Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός».Προηγήθηκε σύντομος χαιρετισμός από τον Δημήτρη Λιάσκο, Γραμματέα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Άρτας -Πρέβεζας-Λευκάδας της ΚΝΕ ο οποίος αναφέρθηκε στο νόμο πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση λέγοντας μεταξύ άλλων: «Τα μέτρα στην εκπαίδευση, από την πρωτοβάθμια ως την τριτοβάθμια, με νεότερο το νόμο πλαίσιο, βάζουν το χέρι των μαθητών και των φοιτητών πιο βαθιά στην τσέπη. Θεσμοθετούν την αντιεπιστημονικότητα, την αποσπασματικότητα, τον σκοταδισμό στην εκπαίδευση. Καθιερώνουν σχολεία και σχολές διαφορετικών ταχυτήτων. Παραδίδουν τις σχολές και τα σχολεία στις επιχειρήσεις. Τα μέτρα τους συνολικά είναι στρατηγικά. Είναι όρος ύπαρξης και συνέχισης του σάπιου συστήματός τους, της εκμετάλλευσης. Γι’ αυτό και με την κατάργηση του ασύλου, τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών σηματοδοτούν την άγρια καταστολή στο λαϊκό κίνημα, αυτή που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα».Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστας Κωτσαντής και Βασίλης Ζιώβας, ο δημοτικός σύμβουλος Αρταίων της Λ.Σ. Κώστας Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΑ Β. Μπέτσας κ.ά.

Απεργούν τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Τριήμερη απεργία από 5 έως 7 Σεπτεμβρίου, σε αλληλεγγύη της απόφασης της Συγκλήτου και της φοιτητικής κινητοποίησης, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Επίσης αποφασίστηκε συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο και στην πόλη, ενώ καλούνται τα Τμήματα, η Πρυτανεία και η Σύνοδος των Πρυτάνεων να μην προχωρήσουν στη συγκρότηση επιτροπών για την υλοποίηση του Νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ζητά άμεσα την κατάργηση του Νόμου για τα ΑΕΙ.

Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας


Ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας καλεί τα μέλη του σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, στις 7μ.μ., στην αίθουσα «Σκουφάς» με μοναδικό θέμα συζήτησης το παζάρι.Στην ανακοίνωση – κάλεσμα αναφέρονται τα εξής: «Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση. Η πρώτη σύγκληση έχει οριστεί 24/7/11 εάν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη από τον νόμο και το καταστατικό απαρτία, η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα στις 31/8/11, εάν και κατά την δεύτερη σύγκληση δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη από τον νόμο και το καταστατικό απαρτία τότε Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 19:00 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΚΟΥΦΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΡΙΘΜΟ ΜΕΛΩΝ. Η Ημερήσια διάταξη της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης έχει ως ακολούθως:Παζάρι».

Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας


Την ανάθεση της μελέτης για το ορεινό ενεργειακό χωριό και γνωμοδοτήσεις για μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν μονάδες υδατοκαλλιέργειας και αιολικών πάρκων θα συζητήσει στην προσεχή συνεδρίασή της, η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Ηπείρου. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στις 10 το πρωί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Με εισιτήριο για το Λονδίνο και μετάλλια επέστρεψαν οι Ηπειρώτες κωπηλάτες


Μεγάλη επιτυχία για την Ηπειρωτική Κωπηλασία καθώς οι δύο κωπηλάτες του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, Γιώργος Τζιάλλας και Γιάννης Τσίλης αλλά και η Αλεξάνδρα Τσιάβου του Ναυταθλητικού Ομίλου Ηγουμενίτσας προκρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου του 2012.Χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κατέκτησε η Αθλήτρια του Ναυταθλητικού Ομίλου Ηγουμενίτσας Αλεξάνδρας Τσιάβου και η Χριστίνας Γιαζιτζίδου στο σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η τετράκωπος των ανδρών με δύο Γιαννιώτες αθλητές του Ναυτικού Ομίλου τη πόλης: τον Γιάννη Τσίλη και τον Γιώργο Τζιάλλα μαζί με τους Γιάννη Χρήστου και Στέργιο Παπαχρήστο. Η Ελληνική συμμετοχή στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε με την πρόκριση του διπλού σκίφ ελαφρών βαρών των ανδρών που αποτελούν οι Παναγιώτης Μαγδανής και Λευτέρης Κόνσολας, στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου.Έτσι η Εθνική ομάδα επιστρέφει αύριο Δευτέρα από τη Βιέννη στην Αθήνα με δυο μετάλλια στις αποσκευές της αλλά και τέσσερα εισιτήρια για την επερχόμενη Ολυμπιάδα.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Απαγόρευση απόπλου σε 4 επιβατηγά πλοία


Εντολή απαγόρευσης απόπλου, λόγω προβλημάτων στα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας τους, δόθηκε χθες από το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τέσσερα πλοία, δύο από τα οποία εκτελούν δρομολόγια στη γραμμή Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα.Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τα πλοία ανοιχτού τύπου, «Ελένη» και «Αγία Ειρήνη», τα οποία εκτελούν το δρομολόγιο Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα. Επίσης το σκάφος «Αλέξανδρος Κ2» το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο των Διαποντίων Νήσων και το πλοίο «Αγία Τριάδα» το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο Λευκίμμη-Ηγουμενίτσα.Τα συγεκριμένα πλοία λάμβαναν πιστοποιητικά αξιοπλοάις από νηογνώμονα ρωσικών συμφερόντων. Όμως ο Υπουργείο εντόπισε παρατυπίες και τα ανακάλεσε και το Λιμεναρχείο Κέρκυρας έδωσε εντολή να σταματήσουν αμέσως τα δρομολόγια.Πρόβλημα υπάρχει συνολικά σε 16 επιβατηγών-οχηματαγωγών και τουριστικών πλοίων τα οποία είχαν πλαστά πιστοποιητικά εντόπισε το Λιμενικό Σώμα. Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή ανώνυμες καταγγελίες, οι οποίες περιήλθαν στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής το Μάϊο 2011 και αφορούν στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών κλάσης από το γραφείο του Ρωσικού Νηογνώμονα στον Πειραιά, για Επιβατηγά – Οχηματαγωγά και Επιβατηγά – Τουριστικά πλοία.Ο ρωσικός Νηογνώμονας προέβη άμεσα στην άρση της εξουσιοδότησης στο γραφείο του στον Πειραιά.Σχηματίστηκε φάκελος δικογραφίας από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, ο οποίος διαβιβάστηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, απ’ όπου αναμένονται οδηγίες- εντολές χειρισμού της υπόθεσης.Παράλληλα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής έδωσε την εντολή στο Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., κατά λόγω αρμοδιότητάς του, για άμεση και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης προς όλες τις κατευθύνσεις.

Σε φουλ ρυθμούς μετά τη 16μηνη καθυστέρηση


Έργο πνοής και ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων αποτελεί αναμφισβήτητα η βελτίωση – ασφαλτόστρωση της 2ης Επαρχιακής Οδού.Κοινό αίτημα άλλωστε, διαχρονικά, των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας ήταν η βελτίωση της οδικής πρόσβασης προς την ευρύτερη περιοχή, κατ’ αρχάς για λόγους ασφαλείας και σε δεύτερο επίπεδο για να υπάρξουν οι προοπτικές ανάπτυξης και άρσης της συγκοινωνιακής απομόνωσης.Εδώ και λίγες εβδομάδες, ξεκίνησαν οι εργασίες στη 2η Επαρχιακή Οδό από την ανάδοχο εταιρεία «Γαλαξίας ΑΤΕΒΕ» και «Δομική Άρτας».Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 9,5 εκ. ευρώ και επιπλέον 300.000 ευρώ για τις απαλλοτριώσεις. Οι εργασίες ξεκινούν από τον κόμβο του Ελληνικού μέχρι την είσοδο του δημοτικού διαμερίσματος Καλεντζίου σε συνολικό μήκος 11,8 χλμ.Η μελέτη εκπονήθηκε από την Εγνατία Οδό και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας Χριστόφορο Παπαδόπουλο δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση, εφόσον φυσικά είναι ομαλή και η ροή της χρηματοδότησης για το έργο που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.Η νέα χάραξη ακολουθεί την υφιστάμενη σε ολόκληρη τη διαδρομή της με μικρές παραλλαγές, εφαρμόζοντας ένα νέο πλάτος οδοστρώματος. Στο υπό βελτίωση τμήμα προτείνεται η διαμόρφωση πέντε ισόπεδων κόμβων, στο Ελληνικό, την Αετορράχη, το Αμπελοχώρι, το Φορτώσι και την Κορύτιανη.«Το έργο δε θα έχει καμία καθυστέρηση, στην ιστορία θα μείνει όμως η καθυστέρηση των 16 περίπου μηνών από τη δημοπράτηση του έργου», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος που απηύθυνε θερμές ευχαριστίες σε όσους βοήθησαν για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και κυρίως το ξεπέρασμα των εμποδίων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, την αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη, το Δήμαρχο Βορ. Τζουμέρκων Γ. Σεντελέ, τους αντιδημάρχους κ. Γκρέστα και κα Κολοκούρη, αλλά και τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Ρεκατσίνα που παρενέβη ώστε να μην υπάρξει κώλυμα με την εγγυητική επιστολή. Επίσης ευχαρίστησε και την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.

Αισιοδοξία παρά τα προβλήματα

Περίπου 70 εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά κατά μήκος του οδικού άξονα για τις εργασίες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Πρόκειται για μία σημαντική ανάσα και για 70 οικογένειες από την Ήπειρο, που όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος σε αυτή την περίοδο έχουν μεροκάματο.Με αφορμή την κρίση και τις δυσκολίες που περνά και ο κλάδος, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως χρειάζεται να είμαστε αισιόδοξοι και να έχουμε υπομονή.«Η ενημέρωσή μας είναι πως το ΕΣΠΑ θα επιταχυνθεί και αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη. Χρειάζεται υπομονή και πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε. Το μυστικό τετράπτυχο της επιτυχίας είναι να δουλεύουμε περισσότερο, να χαλάμε λιγότερα, να πουλήσουμε ό,τι δεν μας χρειάζεται και να μην αγοράζουμε αχρείαστα πράγματα», κατέληξε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ