Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΟΥ Π.Ε.Π. ΗΠΕΙΡΟΥ


Επιστολή σχετικά με την επιτάχυνση υλοποίησης του Π.Ε.Π. ΗΠΕΙΡΟΥ απέστειλε στoν Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Θ. Μωραϊτη, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη, αρμόδια για τα θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας.Συγκεκριμένα, αναφορικά με το αίτημα υπερδέσμευσης, για το έτος 2011, σε ποσοστό 123% δηλαδή 76,5 εκατ. ευρώ επιπλέον της αρχικής Επιχειρησιακής Σύμβασης Υλοποίησης (Ε.Σ.Υ.), το οποίο έχει υποβληθεί από τις αρχές Αυγούστου προς το Υπoυργείο, τονίζεται ότι βασίστηκε στην καταγραφή και ταξινόμηση των έργων που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων της Περιφέρειας μας και αποτελούν έργα, «ορόσημα» και προτεραιότητας, για την παρούσα περίοδο.Η συγκρότηση της βάσης δεδομένων ήταν πρωτοβουλία και πολιτικό στοίχημα της αιρετής Περιφερειακής Αρχής και επιτεύχθηκε χάρη στη συνεργασία των υπηρεσιών της με τους δυνητικούς δικαιούχους της γεωγραφικής αρμοδιότητάς της.Η πρωτοποριακή αυτή δραστηριότητα της Περιφερειακής Αρχής διήρκησε από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι την 30η Ιουνίου 2011 και πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέσπισε πρόσφατα το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας για την υποβολή των αντίστοιχων αιτημάτων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών της Χώρας.Η επιστολή για άμεση και ευνοϊκή αντιμετώπιση του αιτήματος για έγκριση της υπερδέσμευσης, συνοδεύεται και από επιπλέον αίτημα τροποποίησης της «ΣΑΜΠ 018/3 με ΚΑ 2010ΜΠ01830001», που σχετίζεται με τις «Μελέτες Κατασκευής Μονάδας Α.Σ.Α. Ηπείρου», ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ωρίμανσης του έργου.

Οικολογική αδιαφορία


Εδώ και δυο χρόνια στο γραφικό λιμάνι του Αγίου Θωμά Πρέβεζας μετά από συντονισμένες προσπάθειες των κατοίκων της περιοχής και χωρίς καμία κρατική αρωγή, έχει δημιουργηθεί μια μικρή, αλλά εξαιρετικά όμορφη παραλία. Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου εντελώς ξαφνικά και ενώ στην παραλία βρίσκονταν περισσότεροι από 30 συμπολίτες μας, από την θάλασσα άρχισαν να εμφανίζονται αφροί και λύματα. Οι λουόμενοι βγήκαν στην ακτή και ειδοποίησαν το Λιμενικό Σώμα. Σε μια τουριστική περιοχή όπως αυτή της Πρέβεζας είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να γίνονται ολοκληρωμένοι και συντονισμένοι έλεγχοι για την ποιότητα των υδάτων. Ας ελπίσουμε οι αρμόδιοι φορείς επιτέλους να ενδιαφερθούν.

Αναγνώστης

Ερώτηση για τον ορισμό της υδάτινης επιφάνειας της Παμβώτιδας και τα προβλήματα που προκύπτουν κατέθεσε ο Θανάσης Οικονόμου


Το θέμα των προβλημάτων που προκύπτουν από τον αναχρονισμό στον ορισμό της υδάτινης επιφάνειας (κόκκινης γραμμής), στη λίμνη Παμβώτιδα, αναδεικνύει με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο Θανάσης Οικονόμου. Βασικό αντικείμενο της Ερώτησης είναι ο ορισμός της υδάτινης επιφάνειας της λίμνης από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.), καθώς η χάραξή της αγνοεί την υφιστάμενη κατάσταση δημιουργώντας έτσι πρόσθετα προβλήματα. Όπως τονίζεται, η λίμνη είναι πλέον μια αστική λίμνη με ανάγκες αλλά και με τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης από το Δήμο, κυρίως στο μέτωπο της πόλης. Σ’ αυτό το μέτωπο της πόλης, από το Πέραμα μέχρι Βογιάνου με εξαίρεση ΚΕΠΟΠ – Μάτσικα, υπάρχει κρυπιδότοιχος. Επισημαίνεται δε ότι ο ν. 2971 του 2001, που αφορά τους αιγιαλούς και τις παραλίες, και ειδικότερα το άρθρο 9, ορίζει ως στοιχεία καθορισμού ορίων την ύπαρξη υφιστάμενων κατασκευών. Σε κάθε περίπτωση είναι σε όλη την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, εμπεδωμένα τα όρια της λίμνης: στο Μώλο, κάτω από το Κάστρο, στη Σκάλα, στην Ακτή Μιαούλη και αυτά τα όρια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι στη μέση του υφιστάμενου παραλιακού δρόμου.Αποτέλεσμα αυτής της οριοθέτησης (κόκκινης γραμμής) και της πραγματικά υφιστάμενης κατάστασης (κρυπιδότοιχος) είναι ουσιαστικά η δημιουργία μιας νεκρής ζώνης όπου δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση (πχ διαμόρφωση πεζοδρομίου, ποδηλατοδρόμου κλπ.). Στην Ερώτηση γίνεται ειδική αναφορά της υπάρχουσας κατάστασης στην υπόλοιπη παρόχθια περιοχή της λίμνης (Βογιάνου, Ανατολή, Λογγάδες, Αμφιθέα), όπου μεταξύ άλλων υφίστανται και υδρολίβαδα. Ειδικά για αυτές τις περιοχές όπου υπάρχουν υδρολίβαδα, ο Θανάσης Οικονόμου τονίζει ότι «θα πρέπει να ανταλλαγούν οι ιδιοκτησίες αυτές με άλλες ή θα πρέπει να υπάρξει αυστηρή πρόνοια να κρατήσουν τη χρήση για την οποία έχουν προοριστεί». Παράλληλα, και ειδικά στο μέτωπο της πόλης, όπου εδώ και 40 χρόνια έχει οριοθετηθεί η λίμνη με χτίσιμο τοίχου, θα πρέπει τα αρμόδια Υπουργεία να συνεκτιμήσουν ότι πρόκειται για μια αστική λίμνη με ανάγκες και δυνατότητες αξιοποίησης από το Δήμο, τόσο για την ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών όσο και για την τουριστική ανάδειξή της.Καταλήγοντας, οι Υπουργοί ερωτούνται για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, ώστε η οριοθέτηση να γίνει με βάση την πραγματικότητα και να μπορεί ο Δήμος να ανταποκρίνεται στην υποχρέωση του για βελτίωση των υποδομών στο μέτωπο της πόλης. Και, φυσικά, στις πρόνοιες που θα ληφθούν προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον όπου υπάρχουν υδρολίβαδα στη λογική είτε της ανταλλαγής γης, είτε της αυστηρής οριοθέτησης των χρήσεων γης σε αυτά.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" του Δήμου Πωγωνίου ενάντια στη λειτουργία του παζαριού


Την Τρίτη 23-8-2011 το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου επικύρωσε, κατά πλειοψηφία, ειλημμένη απόφαση του Δημάρχου – Δημοτικής αρχής για τη δημιουργία παζαριού στις Νεγράδες. Οι στημένες, όμως, παράγκες και η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι τα περί θεσμών και διαφάνειας είναι για το θεαθήναι. Για μας είναι ξεκάθαρο ότι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης, προέκταση της Κρατικής, λειτουργούν, όπως οι πολιτικοί, κομματικοί τους φορείς (αντιλαϊκά μέτρα).Κατά πλειοψηφία αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου τη λειτουργία, φέτος για πρώτη φορά, του παζαριού στην περιοχή των Νεγράδων. Η απουσία μας από το Δημοτικό Συμβούλιο, για αντικειμενικούς λόγους, όπως και ενημερώσαμε, κακώς δεν αναφέρθηκε.Το Παζάρι ήταν παλιά ένα οικονομικό-κοινωνικό φαινόμενο που βοηθούσε τόσο τον εμπορικό κόσμο όσο και τους καταναλωτές-κατοίκους μιας περιοχής. Σήμερα, σε τι θα βοηθήσει; Πιθανόν τους εργολάβους και το Δήμαρχο που έστησαν το παζάρι για λόγους που εκείνοι γνωρίζουν πριν από οποιοδήποτε ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων.Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Πωγωνίου είναι ενάντια στη λειτουργία του παζαριού . Ο μόνος λόγος τής λειτουργίας του είναι εισπρακτικός και μάλιστα στην περίοδο της συγκεκριμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που περνά ο τόπος μας.Σήμερα το παζάρι μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει για όλους.Αντί ο Δήμος να διεκδικεί χρήματα από το Κράτος, όπως οφείλει, προσπαθεί να τα συμπληρώσει με οποιοδήποτε τρόπο αδιαφορώντας για τις συνέπειες.Η λειτουργία του Παζαριού θα δώσει ένα ακόμη καίριο χτύπημα στον επαγγελματικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής μας.Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Πωγωνίου:Καταγγέλλει το Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή για την όλη διαδικασία του Παζαριού, για τις εκβιαστικές, παράνομες και ετσιθελικές του αποφάσεις.Πιστεύει ότι οι όποιες αντιρρήσεις της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του κ. Ντόντη δεν είναι ουσιαστικές. Η όλη ένστασή της εστιάζεται μόνο στο αν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες για τη λειτουργία του παζαριού ή αν έχουν παρθεί τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα ασφαλείας και υγείας. Τελικά αν όλα είναι νόμιμα συμφωνεί η παράταξη του κ. Ντόντη να γίνει το παζάρι; Δεν τους ενδιαφέρει η οικονομική αιμορραγία του επαγγελματικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής μας.Επισημαίνει, επίσης, το επικίνδυνο του χώρου. Το παζάρι γίνεται δίπλα ακριβώς από το δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας προς την Αλβανία και αυξάνονται οι πιθανότητες τροχαίων ατυχημάτων. Τα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας.Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Πωγωνίου, καλεί τους κατοίκους της περιοχής μας να καταδικάσουν αυτή τη λογική και να αντιπαλέψουν την πολιτική που πηγάζει από την Κυβέρνηση, την Ε.Ε, το ΔΝΤ και πιστά εφαρμόζουν οι Δημοτικές Αρχές.Καλούμε σε κοινό μέτωπο αγώνα επαγγελματίες, εργάτες, αγρότες για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη ανάπτυξη της Οικονομίας προς όφελος του λαού για τη λαϊκή οικονομία, για τη λαϊκή εξουσία.

ΑΡΤΑ: Την Πέμπτη στο Δ.Σ. η εκλογή αντιπροσώπων για την Π.Ε.Δ.


Η εκλογή αντιπροσώπων για την Π.Ε.Δ. Ηπείρου είναι το πρώτο από τα εννέα θέματα που θα απασχολήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 8-9-2011 και ώρα 8:00μ.μ. Τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:
1.Εκλογή εκπροσώπων Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου
2.Τροποποίηση της Προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αρταίων και του Συνδέσμου Ύδρευσης Πεδινών και Ημιορεινών Δήμων Νομού Άρτας για την πράξη «Αντικατάσταση σωλήνων αμιάντου κεντρικού αγωγού δικτύου ύδρευσης Πεδινών και Ημιορεινών Δήμων Ν. Άρτας», υποβολή πρότασης του έργου στα πλαίσια της πρόσκλησης 27 του Ε.Π. «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013» και έγκριση της μελέτης
3.Πρόσληψη 15 ατόμων με σύμβαση 2 μηνών για την υπηρεσία Καθαριότητας
4.Αναμόρφωση πρ/σμού
5.Επιστροφή ποσού ως αχρεωστήτως εισπραχθέντος
6.Παραχώρηση γραφείου Δημοτικού κατ/τος Δ.Ε. Φιλοθέης στο Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού
7.Απ’ ευθείας ανάθεση του έργου: «Αποχετευτικά έργα Τ.Δ. Βλαχέρνας»
8.Τροποποίηση της 197/2011 Α.Δ.Σ. (Ορισμός μέλους στο Δ.Σ. του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «ΕΛΕΗ ΑΡΤΗΣ)
9.Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής του έργου: «Ασφαλτόστρωση δρόμου από κέντρο προς εκκλησία Αγ. Ιωάννη & Αγ. Παρασκευής (Πιστιανά) Δήμου Ξηροβουνίου»