Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων καταγγέλλει το πρόσφατο εγκάθετο, μισαλλόδοξο και αντικομμουνιστικό κήρυγμα του μητροπολίτη Κόνιτσας


Ο ΣΥΡΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ καταγγέλλει το πρόσφατο εγκάθετο, μισαλλόδοξο και αντικομμουνιστικό κήρυγμα του μητροπολίτη Κόνιτσας, που φαίνεται ότι ακολουθεί, ως μή ώφειλε, καταδικασμένες καταστροφικές πρακτικές ομολόγων του.Όσο και αν προσπαθεί να μεταμφιέσει το μυσαρό, απεχθές κήρυγμά του και να τό παρουσιάσει λαϊκιστικά ως αντιπολίτευση στην τρόϊκα και την κυβέρνηση, η ουσία του λόγου του είναι το μίσος και η υπέρβαση των εσκαμμένων.Η Μητρόπολη Κόνιτσας, η οποία πολές φορές δυστυχώς στο παρελθόν έχει προσπαθήσει να υφαρπάσει πολιτικό ρόλο, με δυσάρεστα αποτελέσματα για τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις, για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας και για την γεωπολιτική ανάδειξη της Ηπείρου, θα ήταν φρονιμότερο να σιωπά και να περιορίζεται στα καθήκοντα που τής έχουν ανατεθεί από την Πολιτεία.

Το ΚΕΘΕΑ εκπέμπει σήμα κινδύνου


Αγανάκτηση και ανησυχία προκαλεί απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, συρρικνώνει στο μισό ή και περισσότερο την ήδη ανεπαρκή προβλεπόμενη χρηματοδότηση των οργανισμών απεξάρτησης και άλλων υπηρεσιών πρόνοιας για ευάλωτες ομάδες. Η απόφαση αυτή βάζει λουκέτο στα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, οδηγώντας χιλιάδες υπό θεραπεία εξαρτημένους πίσω στις πιάτσες, τη φυλακή και την εξαθλίωση, με τεράστιο κόστος για το σύνολο της κοινωνίας.Σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους για τη χώρα και σε πλήρη ανακολουθία λόγων και έργων, η Πολιτεία στερεί από τους πιο αδύναμους την ευκαιρία να επιστρέψουν ισότιμα στην κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογώντας τη συντήρηση ως κεντρική στρατηγική για την αντιμετώπιση της εξάρτησης, ανακοινώνει την αύξηση των «σημείων διανομής» υποκαταστάτων, και δίνει τη χαριστική βολή στα προγράμματα που στοχεύουν στην πλήρη αποχή των εξαρτημένων από τις ουσίες και στην κοινωνική τους επανένταξη.Το ΚΕΘΕΑ με πρωτοβουλία του έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο περιορισμού των δαπανών του και βέλτιστης αξιοποίησης των πόρων του και λειτουργεί πλέον στα όρια των δυνατοτήτων του με χρόνια προβλήματα υπο-χρηματοδότησης και στελέχωσης. Το ΚΕΘΕΑ έχει τεκμηριωμένα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σύνολο της επιχορήγησης που λαμβάνει από το κράτος, και οποιαδήποτε περαιτέρω μείωσή της θα σημάνει αναγκαστική διακοπή υπηρεσιών στους χρήστες και τα μέλη των οικογενειών τους σε όλη την Ελλάδα.Το ΚΕΘΕΑ αναμένει από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναλάβει πρωτοβουλία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους χιλιάδες ανθρώπους που δέχονται υπηρεσίες στις πάνω από 100 μονάδες του σε όλη τη χώρα να μην τους στερήσει από το δικαίωμά τους να παραμείνουν καθαροί από κάθε ουσία και να επανενταχθούν στην κοινωνία.


Τμήμα Ενημέρωσης ΚΕΘΕΑ

Η ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ


Κίνδυνος να εκτεθεί διεθνώς η χώρα και να πληγεί ιδιαίτερα ο τουρισμός στην περιοχή του Ζαγορίου και την Ηπειρο ελλοχεύει εξαιτίας της αδράνειας και ολιγωρίας των αρμόδιων αρχών και φορέων απέναντι στο φαινόμενο της αυθαίρετης βόσκησης.Το πρόβλημα εντοπίζεται πρωτίστως στην περιοχή της Τύμφης, όπου εκατοντάδες βοοειδή σαρώνουν υδάτινους πόρους και τοπία εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Η ανάδειξη του προβλήματος από τον «Ηπειρωτικό Αγώνα» ενεργοποίησε μέρος των αρμόδιων φορέων, όπως ο δήμος Ζαγορίου, αλλά η ετεροχρονισμένη αντίδραση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη κατάσταση. Την ίδια ώρα, όμως, αρμόδιοι φορείς του κράτους παραμένουν ασυγκίνητοι από την κατάσταση στα οροπέδια της Τύμφης και ενώ ο κίνδυνος απειλεί ακόμη και το γνωστότερο αλπικό τοπίο της Ελλάδας, τη Δρακόλιμνη.Οι διαμαρτυρίες των φορέων και κατοίκων του Παπίγκου από τη μια και του υπεύθυνου που διαχειρίζεται το καταφύγιο της Αστράκας από την άλλη, κατάφεραν να… ξυπνήσουν ορισμένους φορείς. Μπροστά στον κίνδυνο να εκτεθεί ανεπανόρθωτα η περιοχή του Ζαγορίου και να πληγεί στην ολότητά του ο τουρισμός, ο δήμος αποφάσισε να επιβάλει χρηματικά πρόστιμα στον συγκεκριμένο κτηνοτρόφο. Ζητούμενο, ωστόσο, είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των πηγών της περιοχής της Τύμφης, ενώ από την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναδείχθηκε ένα μεγάλο έλλειμμα ενδιαφέροντος. Κι αυτό γιατί φορείς Διαχείρησης και Δασαρχείο δεν παρέστησαν προκειμένου να αποκτήσουν σαφή γνώση της κατάστασης από την αυθαίρετη βόσκηση στην περιοχή «Ξερολίμνες» που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Δρακόλιμνη.

Εθελοντισμός
Μερική λύση στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου έδωσαν εθελοντές από το Πάπιγκο, διαβλέποντας πως η ζημιά που θα προκληθεί από τη βόσκηση των 400 βοδιών μπορεί να μην είναι αναστρέψιμη. Σε «επιχείρηση» που ανέλαβαν προσπάθησαν να περιορίσουν τα βοοειδή στην περιοχή βόσκησης που είχε παραχωρηθεί στον κτηνοτρόφο από το δήμο Ζαγορίου. Το «κενό διοίκησης» του Εθνικού Πάρκου και η έλλειψη ενδιαφέροντος αποδεικνύονται από αυτή την ενέργεια και αφού προηγουμένου μεγάλα τουριστικά γραφεία και εταιρίες που δραστηριοποιούνταν στον εναλλακτικό τουρισμό (Treking, Attika) ζήτησαν στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στην Τύμφη από τους φορείς του Παπίγκου.Σε δραματικούς τόνους ήταν η παρέμβαση του προέδρου του τοπικού συμβουλίου, Σπύρου Τσουμάνη, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, χαρακτηρίζοντας «τραγική» της κατάσταση. «Η ζημιά που έχει γίνει είναι ανεπανόρθωτη», σημείωσε εμφατικά και κάλεσε δημοτικό συμβούλιο και κάθε αρμόδιο τοπικό φορέα να παρέμβει, για να καταλήξει πως η κατάσταση αυτή «είναι μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό» σε όλο το Ζαγόρι.

Νεκρά ζώα
Η κατάσταση στην περιοχή επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Τα νεκρά βόδια, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχονται πλέον σε τέσσερα και όσοι περιπατητές ή ορειβάτες περνούν από τα μονοπάτια της Δρακόλιμνης ή της Γκαμήλας θέτουν ζήτημα δημόσιας υγείας και δεν κρύβουν την έκπληξη και απογοήτευσή τους για την υποβάθμιση των αλπικών τοπίων. Το δημοτικό διαμέρισμα Παπίγκου είναι ανάστατο, αφού το 95% των μόνιμων κατοίκων ασχολείται με τον τουρισμό και οι επαγγελματίες φοβούνται ότι η είδηση μπορεί να αποτρέψει μέρος της τουριστικής κίνησης στην περιοχή βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.Οι κορυφές της Γκαμήλας και της Αστράκας, σε συνδυασμό με την πανέμορφη Δρακόλιμνη, κεντρίζουν το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών και ομάδων πεζοπόρων και ορειβατών από την Ελλάδα και πολλές χώρες της Ευρώπης. Πέρυσι οι διανυκτερεύσεις στο καταφύγιο της Αστράκας έφτασαν τις 2.700, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που κατασκηνώνουν σε κοντινούς χώρους. Σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις ξεπέρασαν τις 5.000, ενώ τα στοιχεία μέχρι πρότινος έδειχναν ότι μπορεί να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στα αλπικά τοπία της Τύμφης. Και ενώ οι μέχρι τώρα μηνύσεις και οχλήσεις προς τον κτηνοτρόφο να συμμορφωθεί και να μην χρησιμοποιεί εκτάσεις για βόσκηση των βοδιών του που δεν του έχουν παραχωρηθεί έχουν πέσει στο κενό, η αναφορά έχει κινητοποιήσει αρκετούς πολίτες που μέσω του διαδικτύου εκφράζουν την απορία τους για το «φαινόμενο παράλυσης» που δείχνει το επίσημο κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες του.

Χρηματικό πρόστιμο και ομόθυμη καταδίκη

Το δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίων καταδίκασε ομόρφνα τη συμπεριφορά του κτηνοτρόφοι να βόσκει τα βόδια του σε σημεία κοντά στη Δρακόλιμνη. Παράλληλα, αποφάσισε να επιβάλει χρηματικό πρόστιμο 4.000 ευρώ, ποσό το οποίο θεωρείται αρκετά χαμηλό, για την αυθαίρετη βόσκηση στην περιοχή, «Ξερολίμνες», ενώ η δημοτική αρχή υπέβαλε και μήνυση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κατά του Θόδωρου Τσουμάνη.Ο δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου αναγνώρισε ότι υπήρξε όντως ολιγωρία στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος σ’ αυτά τα φαινόμενα. «Δεν πρόκειται να καλύψω κανέναν από εκείνους που μας αγνόησαν», τόνισε και πρόσθεσε πως πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να ξεκαθαρίσει το καθεστώς βόσκησης στις δημοτικές εκτάσεις.Κριτική για τους χειρισμούς της άσκησε στη δημοτική αρχή η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, με τον Βασίλη Σπύρου να αποδίδει την ενεργοποίηση «στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Ηπειρωτικού Αγώνα». «Είχατε ειδοποιηθεί ενάμιση μήνα νωρίτερα», είπε και πρόσθεσε πως «τόσο καιρό κάναμε τα στραβά μάτια» για να καταλήξει πως οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ αρνητικές για όλο το Ζαγόρι. Ως τον «πλέον ευνοούμενο κτηνοτρόφο» χαρακτήρισε τον κ. Τσουμάνη ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Σουκουβέλος, σημειώνοντας πως αγνόησε το δημοτικό συμβούλιο. Επιπλέον, εκτίμησε ότι «το ίδιο θα κάνει και του χρόνου» και κάλεσε όλους τους κτηνοτρόφους να σεβαστούν τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Για την ιστορία το ύψος του χρηματικού προστίμου που επέβαλε ο δήμος Ζαγορίου στον συγκεκριμένο κτηνοτρόφο για αυθαίρετη βόσκηση στην περιοχή του Σκαμνελίου ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.Τέλος, να σημειωθεί ότι πρόστιμα επιβλήθηκαν σε κτηνοτρόφους για τέσσερις ακόμη περιπτώσεις παράνομης βόσκησης, γεγονός που αποδεικνύει την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στους βοσκότοπους του Ζαγορίου.


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΔΕΥΑΙ: Ειδικό συνεργείο για τους μη λειτουργούντες σωλήνες


Σωλήνες μη λειτουργούντες, αλλά γεμάτοι με νερό, υπάρχουν σε βάθος τεσσάρων έως πέντε μέτρων, σε διάφορα σημεία της πόλης.Το θέμα αυτό αναδείχθηκε, μετά την πρόσφατη βλάβη στην οδό Δωδώνης την οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα συνεργεία της ΔΕΥΑΙ και συζητήθηκε διεξοδικά στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης.Όπως διαπιστώθηκε οι σωλήνες αυτοί έχουν τοποθετηθεί πριν το 1967 και δυστυχώς δεν υπάρχουν χάρτες που να αποτυπώνουν τα σημεία όπου βρίσκονται.Ορισμένες φορές όμως οι βλάβες παρουσιάζονται και νύχτα, με αποτέλεσμα τη διαρροή νερού ωσότου ενημερωθούν και επέμβουν τα συνεργεία.Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ αντιλαμβανόμενο το πρόβλημα που έχει προκύψει, αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκρότηση συνεργείου το οποίο θα επεμβαίνει άμεσα, σε όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου.Μόλις η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί οι πολίτες θα ενημερωθούν αναλυτικά για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επικοινωνούν και να αναφέρουν τέτοιου είδους βλάβες.

Διάσωση χελώνας καρέτα- καρέτα στον Αμβρακικό


Το πρωί της Δευτέρας 29 Αυγούστου στο καθιερωμένο δρομολόγιο της Φύλαξης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, εντοπίστηκε νέα χελώνα Caretta caretta στον Αμβρακικό Κόλπο πολύ κοντά στη θέση "Ευτυχία". Οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης παρατήρησαν τις ασυνήθιστες κινήσεις της χελώνας που άλλοτε στεκόταν εντελώς ακίνητη και άλλοτε προσπαθούσε να μετακινηθεί ...μάταια! Η Ευτυχία γυρνούσε γύρω από τον εαυτό της μέχρι να κουραστεί και άφηνε ένα μικρό χρονικό διάστημα για να προσπαθήσει ξανά λίγο αργότερα. Η χελώνα ήταν βαριά τραυματισμένη στο κεφάλι, το οποίο ήταν σπασμένο και παραμορφωμένο σε κάποια σημεία.Η περισυλλογή της σε ένα σταθερό "φορείο" έγινε με αρκετές δυσκολίες, ώσπου η χελώνα μας βρέθηκε στην Άρτα για να ταξιδέψει στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών (ΑΡΧΕΛΩΝ) στην Αθήνα. Η Ευτυχία ταξίδεψε στην "πρώτη θέση" του ΚΤΕΛ Άρτας και έφτασε με επιτυχία ζωντανή, αν και η κατάστασή της ήταν πολύ σοβαρή. Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού ευχαριστεί το ΚΤΕΛ Άρτας για την αφιλοκερδή συμβολή του στη διάσωση.

Με μείωση 30% έκλεισαν και οι θερινές εκπτώσεις στα Γιάννινα!..


Ούτε οι θερινές εκπτώσεις στάθηκαν ικανές να «φρενάρουν» την κατρακύλα που έχει πάρει η αγορά στα Γιάννινα. Η μείωση στο τζίρο των καταστημάτων αγγίζει κατά μέσο όρο το 30% και αυτό παρά τις πολλές και «γενναίες» προσφορές που έκαναν.Είναι παραπάνω από εμφανές, ότι, αν παραμείνει ως έχει η κατάσταση, όχι μόνο δεν θα ανακάμψει η αγορά, αλλά σύντομα θα εκτιναχθεί ο αριθμός των λουκέτων και βέβαια των απολύσεων. Για αυτό, τόσο οι καταστηματάρχες, όσο και οι καταναλωτές στα Γιάννινα χρειάζονται άμεσα κίνητρα για να αγοράσουν προϊόντα και να ενισχυθεί η ρευστότητα.«Αν δεν αλλάξει η ψυχολογία στην Οικονομία, δεν πρόκειται να γίνει κάτι. Τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Πρέπει να σταματήσει επιτέλους ο κατήφορος» είπε χθες ο Γιώργος Νταλαμάγκας, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων.Ζήτησε μάλιστα από το Κράτος να είναι πιο συνεπές στις υποχρεώσεις του και να καταβάλει στους καταστηματάρχες όσα τους οφείλει, αφού σε διαφορετική περίπτωση, οι τελευταίοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, που συνεχώς αυξάνονται.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΛΑΔΟΙ…
Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), σημαντική πτώση του τζίρου κατέγραψαν όλοι οι κλάδοι του εμπορίου φέτος το καλοκαίρι, σε σύγκριση με πέρυσι. Πιο αναλυτικά, τα έπιπλα, ο οικιακός εξοπλισμός και τα ηλεκτρικά είδη έπεσαν 14%, τα καλλυντικά και τα φαρμακευτικά 13%, η ένδυση και η υπόδηση 10% και τα βιβλία –χαρτικά 10%. Η μείωση του τζίρου στις θερινές εκπτώσεις χαρακτηρίζεται, πανελλαδικά, η μεγαλύτερη της τελευταίας τριετίας!

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ…
Πλέον, οι καταστηματάρχες, για να προσελκύσουν όσο περισσότερο κόσμο μπορούν θα καταφύγουν σε 10ήμερες προσφορές. Άλλωστε, κάτι τέτοιο προβλέπεται από σχετικό Νόμο.«Είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε ιδιοκτήτη, αν θα κάνει ή όχι προσφορές. Αν κάνει, θα πρέπει να δηλώσει τα προϊόντα των προσφορών στον Εμπορικό Σύλλογο και στη Γραμματεία Εμπορίου» ανέφερε ο Γιώργος Νταλαμάγκας.

Παιδιατρικό Συνέδριο για «ιντερνετισμό» και παχυσαρκία στα Γιάννενα


«Ιντερνετισμός» και παχυσαρκία, είναι οι δύο σύγχρονες ασθένειες που μαστίζουν παιδιά και εφήβους. Εξήντα οκτώ παιδιά προεφηβικής ηλικίας βρίσκονται αυτή την περίοδο στο στάδιο της απεξάρτησης από «Ιντερνετισμό», ενώ για την παχυσαρκία σε πανελλήνια μελέτη που έγινε, ένα στα τέσσερα παιδιά στην ηλικία των 7 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.Με αυτά τα θέματα και άλλα που αφορούν τα παιδιά, θα ασχοληθεί το 3ο Παιδιατρικό Παιδοπνευμονολογικό Συνέδριο, που πραγματοποιείται από τις 8 -11 Σεπτεμβρίου στα Ιωάννινα.Σημαντικό κεφάλαιο του συνεδρίου, αποτελεί το θέμα των αλλεργιών στα φάρμακα, καθώς και το θέμα της μη συμμόρφωσης. Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Παιδοπνευμονολογικό -Παιδιατρικό Τμήμα του νοσοκομείου «Η ΕΛΠΙΣ», με τη συνεργασία της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων.

ΑΡΤΑ:Συνελήφθη Αφγανός με ένα κιλό χασίς


Συνελήφθη σήμερα , πρώτες πρωινές ώρες στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, ένας αλλοδαπός υπήκοος Αφγανιστάν , ηλικίας 26 ετών, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.Ειδικότερα, σε γενόμενο αστυνομικό έλεγχο, κατελήφθη να κατέχει μία (1) νάιλον σακούλα , η οποία περιείχε συνολικά( 998) γραμμάρια κάνναβης.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας, ενώ οι ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας που διενεργεί την προανάκριση.

Τέσσερις σχολές υπό κατάληψη στο Πανεπιστήμιο


Τέσσερις σχολές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκονται υπό κατάληψη. Από την Τετάρτη κατειλημμένο είναι το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών,ενώ ανάλογη απόφαση να προχωρήσουν σε κατάληψη έλαβαν οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων Φυσικής, Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Βιολογικών Εφαρμογών (ΒΕΤ).Γενική συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή η Ιατρική Σχολή, ενώ στις 6 το απόγευμα καλείται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με αφετηρία την Ακαδημία. Έχουν δε προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις στα εξής τμήματα: - ΦΠΨ, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Πληροφορικής, Μαθηματικών, Χημείας, Φιλολογίας.Να σημειωθεί ότι ήδη έχει αναβληθεί η έναρξη της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου για την επόμενη εβδομάδα.

Διεθνές συμπόσιο στα Γιάννενα για την προστασία του περιβάλλοντος


Το 16ο διεθνές της συμπόσιο διοργανώνει στα Γιάννενα η Μεσογειακή Επιστημονική Ένωση για την Προστασία του Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από 24 έως 27 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο Grand Serai. Στο συμπόσιο θα συμμετάσχουν περίπου 240 επιστήμονες από 17 μεσογειακές και από 10 μη μεσογειακές χώρες μεταξύ των οποίων, η Ρωσία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ιράν, οι οποίοι θα παρουσιάσουν 340 περίπου επιστημονικές εργασίες είτε ως προφορικές ομιλίες είτε ως ανηρτημένες ανακοινώσεις (posters).Οι ενότητες του συμποσίου περιλαμβάνουν επιστημονικά πεδία όπως βιώσιμη διαχείριση υδάτων, ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει, λόγω τοπικού ενδιαφέροντος, μια επιστημονική ενότητα για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων. Η ενότητα αυτή θα ξεκινήσει με ομιλία του καθηγητού του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δ. Τασιού και θα συνεχιστεί με συζήτηση στρογγυλής τράπεζας την οποία θα διευθύνει ο καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ευάγγελος Βουδριάς με εισηγητές τους Ν. Αλμπανόπουλο (αντιδήμαρχο Σύρου), Ν. Γρηγορόπουλο (ΔΙΑΔΥΜΑ Δυτικής Μακεδονίας), Αθ. Μανταλόβα (δημοτικό σύμβουλο Ιωαννίνων και πρόεδρο της επιτροπής χωροθέτησης εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων) και Γ. Παπαγιάννη (Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Ηπείρου). Στο συμπόσιο έχουν προσκληθεί να μιλήσουν σημαντικές προσωπικότητες από τον επιστημονικό χώρο, όπως ο δρ. Djien Liem, Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Επιτροπής για την ασφάλεια των τροφίμων, ο καθηγητής Ευριπίδης Στεφάνου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Colin Hays, επικεφαλής της ομάδας εργασίας για βαρέα μέταλλα και σχετικές ενώσεις της Διεθνούς Ένωσης Υδάτων κ.ά. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Μεσογειακή Επιστημονική Ένωση για την Προστασία του Περιβάλλοντος θα απονείμει στη μνήμη του δρ. Εμμανουήλ Λαχανιάτη, ιδρυτικού της μέλους και για τρεις διετίες προέδρου της, μια υποτροφία ύψους 5000 ευρώ σε έναν νέο επιστήμονα από μια μεσογειακή χώρα ως βοήθημα μεταπτυχιακών σπουδών.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Την Δευτέρα η εκλογή αντιπροσώπων για την ΠΕΔ


Την ερχόμενη Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι θα συνεδριάσει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης είναι «εκλογή εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου».

Πανελληνιο Αστρονομικό Συνέδριο στα Γιάννενα


Η Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία αποτελεί τον επίσημο φορέα οργάνωσης των Ελλήνων που ασχολούνται επαγγελματικά με την έρευνα και διδασκαλία σε θέματα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Ιδρύθηκε το 1993 και έχει τη συνήθη δομή των σύγχρονων επιστημονικών εταιρειών. Αποτελείται από σχεδόν 250 μέλη, τα περισσότερα από τα οποία εργάζονται σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.Η Εταιρεία διοργανώνει κάθε δύο χρόνια ένα διεθνές αστρονομικό συνέδριο, στο οποίο παρουσιάζονται οι τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα σε θέματα Αστρονομίας. Το φετινό συνέδριο της ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ, το 10ο, διοργανώνεται στο συνεδριακό κέντρο “Κάρολος Παπούλιας” του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τις 5 έως και τις 8 Σεπτεμβρίου, 2011.Οι κύριοι προσκεκλημένοι ομιλητές του συνεδρίου είναι οι καθηγητές κ.κ. James Binney (Παν/μιο της Οξφόρδης της Μ. Βρεταννίας), Alan Hood (Παν/μιο του St. Andrews της Μ. Βρεταννίας) και Tsvi Piran (Παν/μιο Hebrew του Ισραήλ).Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ομιλία για το κοινό στη “Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία" των Ιωαννίνων από την κ. Α. Κουστένη με τίτλο: “Η εξερεύνηση του Τιτάνα και του συστήματος του Κρόνου”. Η ομιλία θα ξεκινήσει στις 7.30 μμ. Η κ. Κουστένη είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) της Γαλλίας και εργάζεται στο Laboratoire d’Etudes Spatiales et d’Instrumentation en Astrophysique (LESIA) του αστεροσκοπείου του Παρισιού. Ο αριθμός των συμμετοχών στο φετινό συνέδριο ξεπερνά τους 140 επιστήμονες, από αρκετές χώρες του κόσμου. Έχουν προγραμματισθεί 68 ομιλίες, ενώ θα υπάρχουν και 58 αναρτήσεις (posters). Οι ομιλητές, οι περισσότεροι μέλη της Εταιρείας, θα παρουσιάσουν αποτελέσματα ερευνών που έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια. Την τελευταία μέρα του συνεδρίου (8/9/11) θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και στη συνέχεια στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Το Νέο Σχολείο και ο ρόλος της Αστρονομίας”. Εισηγητές θα είναι οι καθ. Λ. Βλάχος και Ι. Σειραδάκης, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Δρ. Δ. Τσαούσης, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ4 Ν. Ιωαννίνων και ο Σεραφείμ Σπανός, Υπεύθυνος Ε.Κ.Φ.Ε. Ν. Μαγνησίας.

ΓΙΟΡΤΗ ΣΑΡΔΕΛΑΣ ΜΕ...ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΑΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ


Ο Δήμος Πρέβεζας, σε συνεργασία με την «Culturenet», διοργανώνει το διήμερο 2 & 3 Σεπτεμβρίου 2011, το δεύτερο μέρος της καθιερωμένης ήδη από το 1975 «Γιορτής της Σαρδέλας». Πρόκειται για μια πρωτότυπη – σπονδυλωτή γιορτή, η οποία θα επιχειρήσει να μας ταξιδέψει 3 αιώνες πίσω, στην περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας στην Πρέβεζα (1718-1797).Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν:
-C.E.R.S. – Βενετίας: πανευρωπαϊκός πολιτιστικός φορέας που εξειδικεύεται στις ιστορικές αναπαραστάσεις, με αντιπροσωπεία 8 ατόμων.
-Ο γνωστός τραγουδοποιός και τραγουδιστής Νίκος Γράψας, με τετραμελές μουσικό σχήμα.
-Η γνωστή σκηνοθέτης και ηθοποιός Αθηνά Παππά.
-Ο πατρινός καραγκιοζοπαίκτης Κώστας Μακρής.
-Ο ηθοποιός Δημήτρης Σιούντας, με το σχήμα «Χωρίς Αυλαία» σε θέατρο δρόμου
-Οι «Φίλιπποι Ναυπάκτου», με 5 άλογα και ιππείς, που ασχολούνται με έφιππες πολεμικές τεχνικές.
-Η χορωδία της Πρέβεζας «ΑΡΜΟΝΙΑ».
-Σύλλογος ΑΜΠΑΛΙ Πρέβεζας.
-Αγροτικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Θεσπρωτικού «Η ΜΙΚΡΗ ΛΑΚΚΑ ΣΟΥΛΙ».
-Σύλλογος Ελεύθερων Αλιέων Πρέβεζας.
-Αναλυτικά το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 – ώρα 9:30
Νυχτερινή παρέλαση στην παραλία της Πρέβεζας, με κατάληξη στο Βενετσιάνικο Ρολόι, στην καρδιά της πόλης. Επίσημη υποδοχή της βενετσιάνικης αντιπροσωπείας από τo Δήμαρχο Πρέβεζας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 – ώρα έναρξης 8:00 – ΧΩΡΟΣ: ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ

Στο χώρο έξω από το Κάστρο, οι «Φίλιπποι Ναυπάκτου» θα παρουσιάσουν μεταξύ άλλων, ασκήσεις με ακόντια σε στόχους, ασκήσεις ξιφασκίας πάνω στα άλογα κλπ.Στο χώρο εντός του Κάστρου θα στηθεί ένα λαϊκό πανηγύρι, που θα ξεδιπλώνεται σε διάφορες γωνιές του και το οποίο νοερά θα μας μεταφέρει στην Πρέβεζα του 18ου αι.:Βενετσιάνοι στρατιώτες, φιγούρες της Commedia del’ Arte, Καραγκιόζης, κανταδόροι, χορωδοί, μελωδίες εκείνης της εποχής, καθώς και εδέσματα της παραδοσιακής τοπικής κουζίνας, θα γυρίσουν πίσω το χρόνο, για μικρούς και μεγάλους!...

Αποστάσεις της Εκκλησίας από τη δήλωση Μητροπολίτη Κονίτσης ότι ο Παπανδρέου θέλει να μαστουρωθούν όλοι οι Ελληνες


Την αποστασιοποίησή της από τις πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα, σχετικά με το θέμα των ναρκωτικών, εκφράζει με μια λιτή ανακοίνωση η Ιερά Σύνοδος: «Οι απόψεις που εξέφρασε πρόσφατα ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας αποτελούν καθαρά προσωπικές του απόψεις και όχι απόψεις που έχει υιοθετήσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος».Ο Μητροπολίτης Κονίτσης, μιλώντας, προ ημερών, στο χωριό Βούρμπιανη Ιωαννίνων, σε εκδήλωση ακραίων εθνικιστικών οργανώσεων για την επέτειο λήξης του εμφυλίου πολέμου, είχε πει, σχολιάζοντας την εξαγγελθείσα νομοθετική πρωτοβουλία για αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ότι «φαίνεται πως είναι επιθυμία του πρωθυπουργού να μαστουρωθούν όλοι οι Έλληνες» και είχε υποστηρίξει ότι θέλει να πει με δυο λόγια «ζήτω οι ντομάτες και τα γιαούρτια».Επίσης, είχε καταφερθεί και εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, σχολιάζοντάς τον αρνητικά, ενώ για όσους πετούν γιαούρτια στους πολιτικούς είπε: «Να αγιάσουν τα χέρια όλων εκείνων που έχουν επιλέξει να τιμωρούν με τον τρόπο αυτό τη φαυλοκρατία και την αναξιοκρατία. Να είναι βέβαιοι αυτοί που πετάνε τα γιαούρτια ότι έχουν την απόλυτη έγκριση των ηρώων του Γράμμου».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Οι κτηνοτρόφοι συντονίζουν τον αγώνα τους για την επιβίωση τους και τη «Δωδώνη»


Σε μία σειρά ενημερωτικών συγκεντρώσεων προχωρά ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός εν' όψη της νέας γαλακτοκομικής σαιζόν που έρχεται με φόντο τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και τις εξελίξεις στο θέμα του ιδιοκτησιακού της Δωδώνης.Η αρχή γίνεται τοΣάββατο 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 12 π.μ. στο Λούρο Πρεβέζης, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου και τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στην Φιλιππιάδα Πρεβέζης, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στην Ηγουμενίτσα και την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στην Μπαλντούμα.Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κτηνοτρόφοι καλούν στις 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 12 π.μ. όλα τα σωματεία των εργαζομένων της περιοχής και των Συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στο αγροκτηνοτροφικό χώρο σε σύσκεψη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, προκειμένου να συζητήσουν και να συντονίσουν την δράση τους ενάντια στην πρωτοφανή επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση.«Πιστεύουμε ότι με τον αγώνα μας όπως μέχρι σήμερα καταφέραμε να αποτρέψουμε τα σχέδια της Κυβέρνησης και της ΑΤΕ για ξεπούλημα της Δωδώνης μπορούμε παράλληλα με τις ενέργειες της ΕΑΣ Iωαννίνων να αποτρέψουμε την διάλυση της Κτηνοτροφίας με τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και μέτρα στήριξης της πρωτογενής παραγωγής και όχι επικοινωνιακά τρικ που επιχειρεί η Κυβέρνηση.Επικοινωνιακά τρικ όπως αυτό με το ηπειρωτικό καλάθι που ήρθε να μας παρουσιάσει ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου αλλά δε μας είπε τι θα βάλουμε μέσα σε αυτό το καλάθι, αλλά και τη διανομή 3 εκ. στρεμμάτων γης σε αγρότες τη στιγμή που 60 εκ. στρέμματα μένουν ακαλλιέργητα.Μόνο τα επικοινωνιακά τρικ την ενδιαφέρουν και όχι η αγροτική παραγωγή είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια είναι ό μόνος δρόμος να δώσει απάντηση στο αδιέξοδο που έχουμε φτάσει», τόνισε ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων Μιχάλης Τζίμας καλώντας τους συναδέλφους του, τις Ενώσεις και τους εργαζομένους σε κοινό μέτωπο με στόχο να μην καταστραφεί η αγροτική παραγωγή στην περιοχή μας, η οποία, όπως σημείωσε, είναι μοναδική λύση για διέξοδο από την κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.

Συνεδρίαση του ΠΕΚ στα Γιάννινα

Εντωμεταξύ τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στη 1 μ.μ. στην αίθουσα συσκέψεων της ΕΑΣ Ιωαννίνων θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, με κεντρικό θέμα τη μη ιδιωτικοποίηση τη ΔΩΔΩΝΗΣ, αλλά και τις τιμές στο γάλα από τις γαλακτοβιομηχανίες καθώς και την διατήρηση του ΕΛΟΓΑΚ ως αυτόνομου οργανισμού.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ