Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2011

Την ένταξη του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στο ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε o Φίλιππος Τσουμάνης


Την ένταξη του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου Ιωαννιτών στο ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπεύθυνος του τομέα κοινωνικής πολιτικής και πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής Φίλιππος Τσουμάνης.Με την εξέλιξη αυτή δικαιώνεται μία ακόμη μεγάλη προσπάθεια που έκανε η διοίκηση του Οργανισμού προκειμένου να καλύψει ένα τεράστιο κενό στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και να δημιουργήσει μία δομή την οποία έχει απόλυτη ανάγκη η πόλη.Το ΚΗΦΗ θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 302 χιλιάδων ευρώ ετησίως και θα φιλοξενεί τριάντα συμπολίτες μας, που έχουν απόλυτη ανάγκη ημερήσιας φροντίδας και κοινωνικής ένταξης.Ο χώρος όπου θα στεγαστεί το Κέντρο έχει βρεθεί –πρόκειται για κτίριο στην οδό Χρηστοβασίλη- και ήδη ξεκίνησαν εργασίες διαμόρφωσής του. Με την λειτουργία του θα δημιουργηθούν και πέντε ακόμη θέσεις εργασίας. «Από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα 74 νέες θέσεις εργασίας. Το γεγονός αυτό, λόγω της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Παράλληλα, ο Οργανισμός έχει υποβάλλει πρόταση για 172 θέσεις, μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια και σύντομα θα είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε τα δημοτικά ιατρεία αλλά και το κοινωνικό πολυκατάστημα», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος του Οργανισμού Φίλιππος Τσουμάνης.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Ο κ. Τσουμάνης αναφέρθηκε και στο θέμα των παιδικών σταθμών, οι οποίοι ξεκινούν την λειτουργία τους την ερχόμενη Δευτέρα. Από τον Οργανισμό έγινε όλη η απαραίτητη προετοιμασία –προσλήψεις προσωπικού, αποκατάσταση κτιριακών προβλημάτων, προμήθεια εξοπλισμού- ώστε η έναρξη της νέας χρονιάς να γίνει ομαλά και χωρίς κανένα πρόβλημα.Στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου θα φιλοξενηθούν 1165 νήπια ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα κλείσει η εκκρεμότητα με άλλα 181 παιδάκια, ώστε να μην μείνει κανένα εκτός παιδικών.Με πρωτοβουλία του Οργανισμού, όπως έκανε γνωστό ο κ. Τσουμάνης, συγκροτείται Επιστημονικό Συμβούλιο το οποίο θα καταρτίσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα προγραμματίσει σεμινάριο για το προσωπικό των παιδικών σταθμών αλλά και για τους γονείς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Παράλληλα καταρτίστηκε από διαιτολόγο- διατροφολόγο ενιαίο μενού για όλους τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς.Ο κ. Τσουμάνης έκανε ειδική αναφορά στο πρόβλημα που ανέκυψε στους παιδικούς σταθμούς Κιάφας και Καλούτσιανης, οι οποίοι δέχθηκαν περίπου εφτακόσιες αιτήσεις, τις μισές δηλαδή από το σύνολο που υποβλήθηκε. «Ήταν αδύνατο να καλυφθούν όλες αυτές, άλλωστε δεν μπορεί ο μισός πληθυσμός της πόλης να διαμένει στις συνοικίες Κιάφας και Καλούτσιανης. Αξιολογήσαμε όλες τις αιτήσεις και οι εγγραφές έγιναν με βασικό κριτήριο τον τόπο κατοικίας ή εργασίας των γονιών», υπογράμμισε ο κ. Τσουμάνης.

«ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο»:Αντιδημοκρατική η συγκρότηση της Ένωσης Περιφερειών


Η παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» καταγγέλλει το απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό πλαίσιο, με το οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να συγκροτήσει την «Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.)». Με το Προεδρικό Διάταγμα 74/2011, που θεσμοθέτησε, αποκλείει όλες τις δυνάμεις πέραν των δύο μεγάλων παρατάξεων του δικομματισμού όχι μόνο από το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και από τη Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ. Πρόκειται για πλήρη αλλοίωση της λαϊκής βούλησης, η οποία ξεκίνησε από το εκλογικό σύστημα του Καλλικράτη και ολοκληρώνεται σήμερα με την εκλογή του συλλογικού οργάνου των Περιφερειών.Βασικός στόχος είναι ασφαλώς η «ενοχλητική» παρουσία των παρατάξεων της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας. Για να πετύχει τον εξοβελισμό τους, το Π.Δ. περιέχει οφθαλμοφανείς αντιδημοκρατικές διατάξεις, όπως η υιοθέτηση διαφορετικών εκλογικών μέτρων κατά Περιφέρεια αλλά και η αυτοδίκαιη συμμετοχή των διορισμένων Αντιπεριφερειαρχών στη Γενική Συνέλευση, που αλλοιώνει τον συσχετισμό των δυνάμεων.Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» υποστηρίζει τη συγκρότηση της Γενικής Συνέλευσης από όσους και όσες περιφερειακούς συμβούλους έχουν εκλεγεί και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στις μεθοδεύσεις του συγκεκριμένου Π.Δ., όπως και σε όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της Τρόικας στο χώρο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Εργαζόμενοι και βουλευτές ζήτησαν λύση από τον Κ. Σκανδαλίδη για την ΕΑΣ Πρέβεζας


Την παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη ζήτησαν εκπρόσωποι του σωματείου της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας οι οποίοι συνοδευόμενοι από τους βουλευτές Δημήτρη Τσουμάνη και Βαγγέλη Παπαχρήστο καθώς και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χρήστο Δημόπουλο συναντήθηκαν σήμερα το μεσημέρι μαζί του προκειμένου να του εκθέσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση.Η επίσκεψη στον κ.Σκανδαλίδη εξάλλου είχε ως στόχο την ενημέρωσή του Υπουργού για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ΕΑΣ με την ελπίδα ότι κατανοώντας τα προβλήματα θα «πιέσει» την Αγροτική Τράπεζα για την χρηματοδότηση της Συνεταιριστικής Οργάνωσης .Ο Υπουργός κατέγραψε τα όσα του ανέφεραν εργαζόμενοι και φορείς και ζήτησε ένα χρονικό περιθώριο προκειμένου να κάνει και ο ίδιος τις επαφές του με τα αρμόδια υπουργεία.Εκείνο που επεσήμανε στην αντιπροσωπεία της Πρέβεζας είναι ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν άλλες 4 Ενώσεις σε όλη την χώρα που βρίσκονται ακριβώς στην ίδια κατάσταση και θα αναζητήσει μια συνολική λύση στο αδιέξοδο.Οι εργαζόμενοι μετά την επιστροφή τους στην Πρέβεζα και θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους αφού πρώτα ενημερώσουν για την συνάντηση με τον Υπουργό την Γενική Συνέλευση.

Πάμε γήπεδο κι ανάβουμε την Φλόγα της ελπίδας


Θα είναι όλοι στο γήπεδο. Για έναν ιερό σκοπό. Για τα παιδιά της Φλόγας, για τα παιδιά όλων μας. Την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου οι βετεράνοι παίζουν μπάλα και οι Γιαννιώτες θα είναι εκεί, στο Εθνικό Στάδιο, για να τους χειροκροτήσουν και να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια.Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις τέσσερις το απόγευμα. Το εισιτήριο είναι πέντε ευρώ ενώ όλα τα παιδιά των δημοτικών σχολείων θα μπορούν να παρακολουθήσουν το παιχνίδι δωρεάν, με την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύονται από τους γονείς τους.Πρόκειται για ένα από τα παιχνίδια του «Μαραθώνιου Αγάπης» που θα βρει…αντιμέτωπες τις ομάδες του ΠΣΑΠ και του Συνδέσμου Βετεράνων του ΠΑΣ Γιάννινα.Η διοργάνωση γίνεται με πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης. Τα έσοδα όπως έχει ανακοινωθεί θα διατεθούν για την ενίσχυση της Φλόγας, του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια.«Την Δευτέρα πραγματοποιείται ένα σημαντικός αγώνας. Στόχος είναι η ενίσχυση της Φλόγας. Ο Δήμος Ιωαννιτών και η Κοινωφελής Επιχείρηση, δείχνουν με τον τρόπο αυτό την βούλησή τους να στηρίξουν όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Δείχνουν την κοινωνική αλληλεγγύη. Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν για τη διοργάνωση αυτή και καλούμε τους Γιαννιώτες να δώσουν το παρόν στο γήπεδο», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε σήμερα ο υπεύθυνος του τομέα αθλητισμού του Δήμου Δημήτρης Παπαδόπουλος.Στην συνέντευξη παραβρέθηκε η εκπρόσωπος της Φλόγας Ευανθία Καρρά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βετεράνων του ΠΑΣ Θανάσης Χαρίσης και ο Πρόεδρος της Διοίκησης του Εθνικού Σταδίου Γιώργος Κρανάς.Ένα μεγάλο ευχαριστώ, απηύθυνε στο Δήμο Ιωαννιτών η εκπρόσωπος της Φλόγας Ευανθία Καρά για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του αγώνα και την διάθεση των εσόδων.«Η Φλόγα αγωνίζεται για τα δικαιώματα των παιδιών στην υγεία και τη ζωή. Από την Ήπειρο, παιδιά 250 οικογενειών έχουν αποθεραπευτεί. Η φιλοξενία των παιδιών αυτών γίνεται στον ξενώνα που υπάρχει στην Αθήνα. Και ο ξενώνας χρειάζεται χρήματα για επισκευές. Καλούμε όλους να δώσουν ένα δυνατό παρόν στον αγώνα και ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Ιωαννιτών για την πρωτοβουλία του», ανέφερε η κ. Καρρά.Τα παιδιά της Φλόγας, είναι παιδιά όλων μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βετεράνων του ΠΑΣ Θανάσης Χαρίσης και ζήτησε από τον φίλαθλο κόσμο της περιοχής να αγκαλιάσει και να στηρίξει την πρωτοβουλία αυτή.Ευαίσθητη σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, η Επιτροπή Διοίκησης του Εθνικού Σταδίου στηρίζει την διοργάνωση. «Προσφέρουμε κάθε υπηρεσία ώστε να στηριχθεί ο αγώνας αυτός. Συγχαίρουμε το δήμο Ιωαννιτών και την Κοινωφελή Επιχείρηση για την πρωτοβουλία αυτή, πρωτοβουλία που καταξιώνει», σημείωσε ο κ. Κρανάς.Στον αγώνα θα είναι παρόντες όλοι οι βετεράνοι του ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ εκ μέρους του ΠΣΑΠ θα παραστούν οι: Φραντζέσκος, Γιαννακόπουλος, Μπορμπόκης, Λάκης Παπαιωάννου, Λαγωνίδης, Καπετανόπουλος, Ατματζίδης, Καραισαρίδης, Βαμβακούλας, Ξανθόπουλος, Αλεξανδρίδης, Κιζερίδης, Μάντζιος Άκης, Βελέντζας κι άλλοι.

Αναδείχτηκαν οι ανάδοχοι πέντε έργων της Π.Ε. Άρτας


Τους αναδόχους πέντε έργων που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας ανέδειξε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Πρόκειται για τα εξής:
-Αποκατάσταση αναχώματος ποταμού Λούρου στη θέση «Θολή – Άγιος Νικόλαος» προϋπολογισμού 50.000 ευρώ. Ανάδοχος αναδείχτηκε ο Ευάγγελος Χουλιάρας.
-Καθαρισμός κοίτης χειμάρρου Ζούτου και αποστραγγιστικής τάφρου Λιμίνης, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ. Ανάδοχος ο Ιωάννης Γαλάνης.
-Εκβάθυνση αυλεμόνα Αίβαρου και τάφρου Αίβαρου Αγ. Ονούφριου Ιχθ. Λογαρού, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ. Ανάδοχος η Ε.Ε. Απόστολος Γιαννούλης και ΣΙΑ.
-Διάνοιξη αρδευτικού αύλακα για τις ανάγκες του νερόμυλου Κρυονερίου, προϋπολογισμού 15.000 ευρώ. Ανάδοχος ο Παναγιώτης Κατερός.
-Εργασίες συντήρησης πεδινού επαρχιακού δικτύου, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Ανάδοχος ο Ευάγγελος Τσουμάνης.
Επίσης η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου «Οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση επαρχιακού οδικού δικτύου» με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ.

Υγρός τάφος και για χελώνες Καρέτα-Καρέτα ο Αμβρακικός


Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα για τον πολύπαθο Αμβρακικό Κόλπο. Μετά τα νεκρά σπάνια πουλιά και τα ψάρια, οι κάτοικοι και κυρίως οι Φορείς της περιοχής καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν το ανησυχητικό φαινόμενο των νεκρών χελωνών Καρέτα - Καρέτα.
Από την αρχή του χρόνου έχουν σκοτωθεί 20 τέτοιες χελώνες (!), ενώ όπως έγινε γνωστό χθες, ακόμη μια βρέθηκε βαριά τραυματισμένη και μεταφέρθηκε στην Αθήνα.Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση που υπογράψει ο Δημήτρης Μπαρέλος, Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, το πρωί τις Δευτέρας, στο καθιερωμένο δρομολόγιο της Φύλαξης του Πάρκου Αμβρακικού εντοπίστηκε η χελώνα, που ήταν τραυματισμένη στο κεφάλι. Αφού τοποθετήθηκε σε φορείο μεταφέρθηκε στην Αθήνα, στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ…
Η συνηθέστερη αιτία θανάτου των χελωνών είναι ο πνιγμός από αλιευτικά εργαλεία ή από σκουπίδια νάιλον! Είναι λοιπόν παραπάνω από επιτακτική η ανάγκη, πρωτίστως οι αλιείς να προστατεύσουν τις χελώνες, είτε με το να τις απελευθερώνουν από τα αλιευτικά εργαλεία, είτε με τη διάσωση των τραυματισμένων χελωνών και την έγκαιρη ενημέρωση των υπηρεσιών για την παροχή των πρώτων βοηθειών.«Επιτέλους θα πρέπει να σταματήσει η ασυδοσία» σημειώνουν κάτοικοι της Ηπείρου, που βλέπουν ημέρα με την ημέρα τον Αμβρακικό να αργοπεθαίνει και την Πολιτεία να αδιαφορεί. «Όσες προσπάθειες και αν κάνουν οι Φορείς της περιοχής, πρέπει να υπάρξει πιο έντονο ενδιαφέρον από την κεντρική εξουσία».

ΣΠΑΝΙΑ ΕΙΔΗ…
Ας σημειωθεί, ότι στον Αμβρακικό υπάρχουν ακόμη πολλά σπάνια είδη, όπως τα ρινοδέλφινα. Όσο για τις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta, αυτές μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαν αρκετές θέσεις ωοτοκίας μέσα στον Κόλπο, ενώ ακόμη διατηρούν κάποια σημαντικά πεδία από τα οποία τρέφονται και, όπως σημειώνει ο Φορέας, είναι κρίσιμο να διατηρηθούν.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Εξιχνίαση κλοπών από τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Πέρδικας Θεσπρωτίας


Συνελήφθη χθες, μεσημεριανές ώρες, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ένας 17χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας για κλοπή.Συγκεκριμένα την 31-08-2011, πρώτες πρωινές ώρες, ο 17χρονος εισήλθε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Πέρδικας από ανασφάλιστη κεντρική πόρτα και αφαίρεσε από το παγκάρι το χρηματικό ποσό των πενήντα (50) ευρώ. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα το τελευταίο χρονικό διάστημα ο 17χρονος αλλοδαπός από κοινού με 21χρονό ημεδαπό, εισήλθαν τρεις φορές στον ανωτέρω Ιερό Ναό αφαιρώντας απροσδιόριστο χρηματικό ποσό .Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Χωρίς «Γαλάζιες Σημαίες» Κυανή Ακτή» και Μονολίθι Πρέβεζας!


Δύο διεθνή βραβεία «Γαλάζιας Σημαίας» αποσύρθηκαν από αντίστοιχες παραλίες της Ηπείρου, επειδή από τους επιθεωρητές τους Προγράμματος που τις απονέμει διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις σε κριτήρια που αφορούν την καθαριότητά τους και την ασφάλεια των λουομένων.Πρόκειται για την Κυανή Ακτή και το Μονολίθι στην Πρέβεζα, οι οποίες δεν θα είναι υποψήφιες για «Γαλάζια Σημαία» την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τους κανονισμούς.Το γεγονός αυτό συνεπάγεται μείωση του ήδη μικρού αριθμού των βραβευμένων παραλιών της Ηπείρου, που κατά κανόνα προσελκύουν πολλούς ξένους τουρίστες! Το συγκεκριμένο βραβείο αφαιρέθηκε από οκτώ συνολικά παραλίες της χώρας μας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Οικονομική Κρίση: Οι βασικές εναλλακτικές λύσεις διεξόδου

Του Νίκου ΚοτζιάΑ. Η κατάσταση


Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χρονιά κρίσης ύφεσης. Τα προβλήματα αντί να λύνονται συσσωρεύονται και αυξάνουν. Οι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης δημιούργησαν συχνά συνθήκες πανικού. Η πολιτική της τροφοδοτεί ακόμα και τον κίνδυνο χρεωκοπίας της χώρας. Αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο από τους κυβερνητικούς ερασιτεχνικούς χειρισμούς απέναντι στις απαιτήσεις της Φιλανδίας. Σε αυτές τις κάκιστες συνθήκες επείγει να γίνει μια έντιμη, δημόσια και επιστημονικά τεκμηριωμένη συζήτηση για το τι λύσεις έχει μπροστά της η Ελλάδα.

Επιλογές που παρουσιάζονται ως λύσεις

Η πρώτη επιλογή, είναι να συνεχίσει η χώρα ως έχει. Δηλαδή, να συνεχίσει μια πολιτική άγριας κατανομής εισοδημάτων και πλούτου σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, των δυναμικών επιχειρηματιών, υπέρ μιας χούφτας οικογενειών, τραπεζιτών και της διαπλοκής. Η πολιτική αυτή διασφαλίζει ότι θα πληρώνονται οι τοκογλύφοι, ενώ δίνει επάρκεια χρόνου στις ισχυρές δυνάμεις εντός της ΕΕ ώστε α) να διασφαλίσουν τα κέρδη τους και β) να επιλέξουν «εν ψυχρώ» και όχι κάτω από την πίεση των πραγμάτων εν γένει τις στρατηγικές τους και ειδικότερα έναντι της Ελλάδας.Σε αυτή την πρώτη επιλογή η Ελλάδα δεν είναι υποκείμενο που επιλέγει και πράττει πολιτική, αλλά αντικείμενο πολιτικών επιλογών τρίτων. Κατά συνέπεια είναι μια κακή στρατηγικά επιλογή, η οποία όπως έχει ήδη αποδειχτεί δεν λύνει το πρόβλημα της κρίσης στη χώρα, αλλά αντίθετα το κάνει πιο σύνθετο, πιο πολύπλευρο και πιο εκτεταμένο. Στο τέλος δε, περιμένει με ανοικτές αγκαλιές η χρεωκοπία. Προηγούμενα, η Ελλάδα θα έχει χάσει δισεκατομμύρια, θα έχει ξεπουλήσει την περιουσία της, θα έχει απολέσει κυριαρχία και βαθμούς δημοκρατίας. Τέλος, αν συνεχίσει να εφαρμόζεται αυτή η πολιτική, η χώρα θα οδεύσει προς τον αυταρχισμό και τη βία. Ήδη με τον νόμο για τα ΑΕΙ καταργήθηκαν σειρά δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών εκεί όπου ο κριτικός διάλογος είναι το θεμέλιο των επιστημών.Αυτή η «πρώτη λύση» έχει δύο εν δυνάμει βασικές παραλλαγές. Η πρώτη παραλλαγή αφορά τη μείωση των κρατικών δαπανών. Όπως έχουν δείξει οι τελευταίοι 20 μήνες, αυτή η μείωση δεν επικεντρώνεται σε πραγματικές σπατάλες, ενώ οδηγεί στα αντίστροφα του αναμενόμενου αποτελέσματα. Μειώνονται οι κρατικές δαπάνες και οι μισθοί, δηλαδή, μειώνεται η ζήτηση με αποτέλεσμα η οικονομία να συρρικνώνεται συνολικά. Υποτίθεται ότι αυτή η παραλλαγή της πρώτης λύσης περιορίζει τις δαπάνες του κράτους και αυξάνει την εμπιστοσύνη των δανειστών σε αυτό. Στην πραγματικότητα, όμως, εξαιτίας της ύφεσης που προκαλεί μια τέτοια επιλογή σε συνθήκες κρίσης, μειώνονται τα έσοδα του κράτους και αυξάνει ποσοστιαία υπερβολικά το κόστος πληρωμής των δανείων. Με αυτή την πολιτική, η χώρα εισέρχεται σε έναν φαύλο αρνητικό κύκλο που οδηγεί στον πάτο του βαρελιού.Η άλλη παραλλαγή της «πρώτης λύσης» αφορά την αύξηση των φόρων. Όμως η κυβέρνηση, όπως και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αιχμάλωτοι του δόγματος της μείωσης της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και της αύξηση της φορολόγησης των προσωπικών εισοδημάτων, ιδιαίτερα μέσω της αύξησης του ΦΠΑ και άλλων μεγεθών που δεν συνδέονται κατά κανόνα με τα πραγματικά εισοδήματα. Εξάλλου, προκειμένου να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα απαιτείται προηγούμενα να έχει κτυπηθεί η φοροδιαφυγή και ακόμα περισσότερο η φοροκλοπή. Δηλαδή, χρειάζεται ένα καλύτερο και ισχυρότερο δημόσιο. Σε συνθήκες κρίσης, η αύξηση των κερδών που υποτίθεται ότι προκαλεί ένα τέτοιο μέτρο, και κατόπιν των επενδύσεων δεν λειτουργεί. Όλες οι μελέτες παγκοσμίως έχουν δείξει ότι ούτε 50% των επιπλέον κερδών των επιχειρήσεων λόγο φοροαπαλλαγών δεν κατευθύνονται σε επενδύσεις ακόμα και υπό φυσιολογικές συνθήκες. Εξίσου προβληματικό είναι και το επιχείρημα ότι με μικρότερη φορολογία έρχονται επενδύσεις από το εξωτερικό. Η πείρα έχει δείξει ότι οι σοβαροί ξένοι επενδυτές επιθυμούν καλές υποδομές. Σταθερότητα στο πολιτικό περιβάλλον. Σαφή φορολογική νομολογία (έχει αλλάξει τα τελευταία 2 χρόνια ένδεκα φορές), καθώς και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Δεύτερη επιλογή: αποχώρηση από το Ευρώ

Από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η κρίση στην Ελλάδα, οι πλέον συντηρητικοί κύκλοι της Γερμανίας απαιτούσαν την με όλα τα μέσα έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, ακόμα και με εξαναγκασμό. Αίτημα που διευκολύνεται με την αξιοποίηση σειράς κυβερνητικών επιπολαιοτήτων, όπως αυτών που καταγράφηκαν στην περίφημη παράγραφο εννιά των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής τον φετινό Ιούλιο. Παραδόξως αυτή η θέση υιοθετείται από ορισμένους ως η πλέον συνεπής αντιμνημονιακή! Ουσιαστικά, οι τελευταίοι, αναπαράγουν αντεστραμμένο το νεοφιλελεύθερο δόγμα σύμφωνα με το οποίο αρχή και τέλος της πολιτικής είναι τα νομίσματα και οι συνακόλουθες νομισματικές πολιτικές. Επίσης, μια τέτοια πολιτική υποτιμά τη σημασία των θεσμών και παραιτείται εξαρχής από την πραγματική αξιοποίησή τους από μια Ελλάδα που οδεύει και την σπρώχνουν προς την καταστροφή. Τέτοια αξιοποίηση θα ήταν εάν η Ελλάδα οδηγούσε την Ένωση σε παράλυση, με μια πολιτική ανάλογη εκείνης της Γαλλίας το 1966 που έμεινε στην ιστορία ως «Η πολιτική της άδειας καρέκλας». Μπορεί σήμερα να μην υπόκεινται όλες οι πολιτικές στο βέτο, όπως τότε, αλλά η Ελλάδα πριν καν σκεφτεί να φύγει από κάπου θα πρέπει να δώσει τη μάχη με όλα τα θεσμικά μέσα που διαθέτει.Μια άτακτη έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ με την κυριαρχία των σημερινών δυνάμεων θα σήμαινε ότι αυτές θα έβγαζαν όλα τα λεφτά στο εξωτερικό άμεσα και ότι το κόστος αποπληρωμής των δανείων θα πολλαπλασιαζόταν αυτόματα εξαιτίας του γεγονότος ότι ο δανεισμός είναι σε Ευρώ, ενώ θα καλείτο πάλι ο εργαζόμενος να πληρώσει το λογαριασμό. Έξοδος από το Ευρώ στις σημερινές συνθήκες θα σήμαινε άμεση χρεοκοπία της χώρας. Και εκείνος που θα την πληρώσει δεν θα είναι η λαμογιά, η διαπλοκή και οι τραπεζίτες Επίσης, οφείλει κανείς να λάβει υπόψη του, ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επάρκεια παραγωγής, ιδιαίτερα σε τρόφιμα ώστε να μπορεί να αντέξει τον αποκλεισμό της στην πρώτη περίοδο από τις διεθνείς αγορές.Ως προς την έξοδο από το Ευρώ, υπάρχουν, δύο ακόμα παραλλαγές. Η πρώτη ζητά να φύγει η Γερμανία από το Ευρώ. Σύμφωνα, με παραλλαγή αυτής της «πρότασης», μπορεί να φτιαχτεί μια ζώνη ενιαίου νομίσματος από τις πλούσιες χώρες του Βορρά, χωρίς τη συμμετοχή κρατών όπως είναι η Ελλάδα. Η άλλη συμπληρωματική παραλλαγή είναι η «προσωρινή» έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ. Τα προβλήματα που θα προκύψουν σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι εξίσου σημαντικά με εκείνα «της μόνιμης εξόδου», απλά πολιτικά αφήνονται περισσότερα περιθώρια χειρισμών, ιδιαίτερα επικοινωνιακά.


Η τρίτη λύση: αλλαγές στην ΕΕ
Η τρίτη και σημαντικότερη, αλλά από μόνη της ασφαλώς και δεν αρκεί, είναι η δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη μετεξέλιξη της ΕΕ σε μια πορεία μεταλλαγής της σε κοινωνική-δημοκρατική ευρωπαϊκή Πολιτεία / Ομοσπονδία. Η πιο πάνω λύση βέβαια, έχει πολύ δρόμο, αν αυτός θα υπάρχει ακόμα. Υπάρχει όμως ένα θεμελιακό πρόβλημα χρόνου. Τόσο αυτή η τρίτη λύση, όσο και η τέταρτη χρειάζονται πολύ χρόνο για να υλοποιηθούν. Η διαφορά είναι ότι η Τρίτη λύση εξαρτάται από την θέληση και ομοφωνία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ η τέταρτη είναι δική μας εσωτερική υπόθεση.


Η θεμελιακή λύση
Η τέταρτη λύση –που μπορεί να αξιοποιήσει στοιχεία (πραγματικά ή διαπραγματευτικά) από τις προηγούμενες είναι δική μας εσωτερική υπόθεση. Σύμφωνα με αυτήν, η χώρα έχει ανάγκη μιας διαφορετικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε τρία πεδία. Πρώτον, να αλλάξει τον τρόπο που διαπραγματεύεται, να αρχίσει, δηλαδή, να διαπραγματεύεται. Δεύτερον να ανοίξει και άλλες πηγές χρηματοδότησης της χώρας, επενδύσεων και δανείων. Τρίτον και κυριότερο, η πολιτική να γίνει δημοκρατική με τρόπο που να αλλάξει την ατμόσφαιρα στην ίδια την κοινωνία. Να είναι κοινωνικά δίκαιη, για να κινητοποιήσει τους ίδιους τους εργαζομένους και τους δημιουργικούς επιχειρηματίες (ο άνθρωπος είναι η κύρια παραγωγική δύναμη). Προκειμένου να είναι δίκαιη, θα πρέπει να αλλάξει ο εχθρός. Ο εχθρός δεν είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ο έντιμος επιχειρηματίας, αλλά η λαμογιά, η διαπλοκή και εκείνοι που κατακλέβουν το δημόσιο και τις ίδιες τις επιχειρήσεις τους. Αυτό το τρίπτυχο για να υλοποιηθεί πρέπει να στηριχθεί, και αυτό είναι το κρίσιμο οικονομικά σημείο σε μια ανατροπή της ανακατανομής εισοδήματος και πλούτου που γίνεται στην περίοδο της κρίσης. Θα πρέπει οι πλούσιοι να σταματήσουν να γίνονται πλουσιότεροι. Να αυξηθεί η λαϊκή κατανάλωση και οι δημόσιες επενδύσεις. Μόνο έτσι θα σταματήσει η ανατροφοδότηση της ύφεσης και θα υπάρξει το θετικό σοκ προκειμένου να μπει μπρος η αναπτυξιακή μηχανή.

Μέτρα για τις καμένες εκτάσεις


«Ασπίδα» προστασίας για τις καμένες εκτάσεις αποτελούν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε στο γραφείο του στην οποία συμμετείχαν o Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΚΑ, Γιώργος Αμοργιανιώτης, και η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα με τους συναδέλφους της Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας.Μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν είναι και η διάθεση πόρων ύψους 5 εκ. ευρώ από το «Πράσινο Ταμείο» για την κατασκευή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο για την προστασία οικισμών, υποδομών, καλλιεργειών κλπ.Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν, η αποκατάσταση του περιβάλλοντος των καμένων δασικών εδαφών, η αποτροπή του κινδύνου καταστροφών από πιθανές πλημμύρες που θα προκύψουν μετά την καταστροφή των δασών, η προστασία των εδαφών για να υποβοηθηθεί η φυσική αναγέννηση, καθώς η τεχνητή αναδάσωση όπου αποτυγχάνει η φυσική αναγέννηση.

Προβληματική η Ε.Ο Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με το ΤΕΕ


Την λήψη μέτρων για την εθνική οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας ζητά η Νομαρχιακή Επιτροπή Πρέβεζας του ΤΕΕ με επιστολή της προς την Περιφέρεια Ηπείρου και την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Η διαπίστωση είναι πως ο δρόμος αυτός, ένας από αυτούς που σηκώνουν μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Σύμφωνα με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ, άμεσα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, σε δεκατέσσερα τουλάχιστον σημεία για την άρση της επικινδυνότητας, τόσο στον συγκεκριμένο επικίνδυνο οδικό τμήμα, όσο και στους κόμβους Καστροσυκιάς, Λιμποχωβίτη, Παντοκράτορα, Λυγιάς, Βράχου και Λούτσας.Τα μέλη της Ν.Ε τονίζουν ότι τα μέτρα αυτά θεωρούνται ως τα ελάχιστα και άκρως απαραίτητα μέτρα που πρέπει να γίνουν και ότι μπορούν να γίνουν άμεσα γιατί το κόστος εκτέλεσης των εργασιών θεωρείται ότι είναι εφικτό και στα πλαίσια των δυνατοτήτων της περιφέρειας Ηπείρου.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Μπλόκο σε φορτίο με 308 κιλά χασίς στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας


Αντιμέτωποι με τους άνδρες της δίωξης ναρκωτικών της Ηγουμενίτσας. ήρθαν στις 4.00 τα ξημερώματα στην περιοχή Φιλιατών 3 Έλληνες, οι οποίοι μετέφεραν 380 κιλά χασίς.Συγκεκριμένα οι 3 λαθρέμποροι ναρκωτικών κίνησαν τις υποψίες των αστυνομικών καθώς κινούταν ύποπτα με δυο αυτοκίνητα ένα ΙΧ και ένα ημιφορτηγό σε δρόμο κοντά στα σύνορα με την Αλβανία.Οι άνδρες της δίωξης ναρκωτικών την κατάλληλη στιγμή έκαναν μπλόκο στο δρόμο, τους σταμάτησαν και ερεύνησαν τα δύο αυτοκίνητα.Μέσα στο ημιφορτηγό εντόπισαν 13 ταξιδιωτικούς σάκους οι οποίο ήταν γεμάτοι με τα 380 κιλά χασίς σε συσκευασίες τα οποία και κατασχέθηκαν.Οι 3 Ελληνες λαθρέμποροι, όλοι νεαρής ηλικίας, συνελήφθησαν και ομολόγησαν ότι το παράνομο φορτίο είχε προορισμό την αγορά της Αθήνας.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα κατηγορούμενοι για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών.

Η μπουλντόζα έβγαλε στο φως ανθρώπινα οστά!


Συναγερμός σήμανε στην Αστυνομία των Ιωαννίνων, όταν μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν για τη διάνοιξη αγροτικού δρόμου στην περιοχή Κρανούλας Ιωαννίνων, αποκάλυψαν οστά από ανθρώπινο σκελετό.Στη συνέχεια εντοπίστηκαν και άλλα, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά. Ο ιατροδικαστής καθηγητής κ. Βουγιουκλάκης, εξέτασε τα οστά και γνωμάτευσε ότι πολύ παλιά. Να σημειωθεί ότι στο σημείο που βρέθηκαν τα οστά υπάρχει και ένα παλιό εκκλησάκι που οι ντόπιοι το χρονολογούν από τα μέσα του 17ου αιώνα. Αν και δεν θυμούνται να υπήρχε εκεί νεκροταφείο, δεν αποκλείεται να υπήρχαν εκεί τάφοι από τις αρχές του περασμένου αιώνα και ίσως παλιότεροι. Λεπτομερέστερες έρευνες θα γίνουν τις επόμενες μέρες. Την υπόθεση ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων.

Στάση ευθύνης από το Δήμαρχο Δωδώνης


Από δύσκολο έως αδύνατο θα πρέπει να θεωρείται το ενδεχόμενο οριστικής χωροθέτησης, πολύ δε περισσότερο έναρξης της κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας αστικών στερεών απορριμμάτων, χωρίς αντιδράσεις. Κανείς δε ξέρει εάν οι αντιδράσεις αυτές θα έχουν την ίδια ή αντίστοιχη έκταση και περιεχόμενο με αυτές του Ελληνικού, αλλά οι αντιδράσεις των κατοίκων του Ελευθεροχωρίου και γειτονικών περιοχών στο δήμο Δωδώνης, ξεκίνησαν ήδη με την παρουσίαση της προμελέτης που έγινε την Τρίτη στη Δωδώνη από τους μελετητές.Παρότι μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπωθεί ενστάσεις και παράπονα για την αρτιότητα και επιστημονικότητα της μελέτης, υπήρξαν και τέτοιου είδους ενστάσεις, αναφορικά με την προτεινόμενη επιλογή χωροθέτησης του εργοστασίου ΑΣΑ στη θέση του παλιού Λατομείου της Εγνατίας, στα διοικητικά όρια του Ελευθεροχωρίου.Οι απαντήσεις των μελετητών καίτοι επιστημονικά τεκμηριωμένες στάθηκε αδύνατο να πείσουν τους αντιδρώντες κατοίκους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, και να χρειαστεί η παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων, για να αποκατασταθεί η τάξη. Μεταξύ των διαβεβαιώσεων που απορρέουν από τη μελέτη, οι μελετητές τόνισαν, ότι η διαδικασία της χωροθέτησης έγινε βάση όλων των γεωλογικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών κριτηρίων που προβλέπονται, καθώς επίσης και ότι η μονάδα που προτείνεται είναι μία μονάδα κλειστού τύπου, που δεν επιτρέπει ούτε καν την ανάπτυξη οσμών στο εξωτερικό περιβάλλον.

Δεν κάνει πίσω η Περιφέρεια
Παρών στην εκδήλωση παρουσίασης και ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης που ξεκαθάρισε, ότι ο ίδιος και η περιφερειακή αρχή θα φτάσουν μέχρι το τέλος αναφορικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, χωρίς να επιτρέψουν σε κανέναν να κάνει τα λάθη του παρελθόντος. «Ο καθένας θέλει να διώξει την ευθύνη από πάνω του. Στο ΧΥΤΑ κάναμε ό,τι έπρεπε, και θα το φτάσουμε έως το τέλος. Έχουμε μείνει πολύ πίσω στη διαχείριση των απορριμμάτων και γι’ αυτό είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Προσωπικά θα στηρίξω όποια πρόταση στηρίζεται επιστημονικά. Η κατασκευή του εργοστασίου ανακύκλωσης και η λειτουργία του δεν είναι τίποτα. Ό,τι είναι χρήσιμο θα πρέπει να το στηρίξουμε», σημείωσε.

Προτάσεις για τα αντισταθμιστικά
Περισσότερο λεπτομερής ήταν η τοποθέτηση της αντιπεριφερειάρχη κας Καλογιάννη, η οποία τόνισε ότι η κατασκευή και η λειτουργία του εργοστασίου είναι βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η πολιτεία, το 17% των απορριμμάτων να οδηγείται στην ανακύκλωση. «Η Περιφέρεια θέλει να ξεπεράσει τα προβλήματα που κληρονόμησε και γι’ αυτό θέλουμε την εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος αποκομιδής, όπου θα διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα που παράγουμε», σημείωσε αρχικά. Το κόστος της επένδυσης κυμαίνεται μεταξύ 35-40 εκ. ευρώ και η Περιφέρεια κινείται προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης χρηματοδότησης από το τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ. Για τη λειτουργία του εργοστασίου το κόστος θα είναι 55-60 ευρώ τον τόνο, ενώ σήμερα το κόστος ταφής είναι 25 ευρώ τον τόνο. Το κόστος θα καθοριστεί ωστόσο από τον Φορέα που θα συσταθεί και θα πρέπει να είναι ενιαίο για όλους τους Δήμους, τόνισε η κα Καλογιάννη, για να αναφερθεί στο τέλος στις προτάσεις των αντισταθμιστικών για τους δήμους που θα έχουν εγκαταστάσεις στα διοικητικά τους όρια. «Αυτά συμπυκνώνονται στην απαλλαγή των κατοίκων του Δήμου από το τέλος χρήσης, στα οφέλη από τους άλλους δήμους που θα ενισχύουν έναν ειδικό λογαριασμό για την κατασκευή περιβαλλοντικών έργων, και τέλος στη δημιουργία θέσεων εργασίας με προτεραιότητα στους ανθρώπους του Δήμου», κατέληξε. Ενδιαφέρον είχε ωστόσο και η τοποθέτηση του δημάρχου Δωδώνης κ. Κατσανάκη που ξεκαθάρισε ότι η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να ακολουθήσει την πεπατημένη άλλων δημοτικών αρχών, με ανεύθυνες πολιτικές στάσεις και υποκίνηση αντιδράσεων και εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, χωρίς μάλιστα να έχει διαμορφωθεί ολοκληρωμένη άποψη.Έκανε μάλιστα λόγο για «αναπηρία του αυτοδιοικητικού συστήματος της περιοχής» που δεν κατάφερε εδώ και δεκαετίες να δώσει λύση στο μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Το ζητούμενο είναι η ενημέρωση. Εάν δεν υπήρχε αυτό το θέμα, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Εμείς δεν θα σταθούμε με τον τρόπο που στάθηκαν άλλοι απέναντι σε αντίστοιχα ζητήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Άριστα στο Τμήμα Πληροφορικής από διεθνή επιτροπή αξιολόγησης


Το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πέτυχε κατά την πρόσφατη εξωτερική αξιολόγησή του (21 έως 23 Ιουνίου 2011) από διεθνούς κύρους Καθηγητές Πανεπιστημίων του εξωτερικού άριστα αποτελέσματα.Στο επίκεντρο της αξιολόγησης ήταν η διδασκαλία, η έρευνα, η οργάνωση και οι συνθήκες σπουδών, καθώς και οι διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες και υποδομές που διαθέτει το Τμήμα.Η διαδικασία αυτή έδωσε τη δυνατότητα να αναδειχθεί η υψηλή ποιότητα των σπουδών και της έρευνας του Τμήματος και η δυναμική που το χαρακτηρίζει, καθώς και η εξαιρετική συνεργασία και αλληλεγγύη που διέπουν το προσωπικό του Τμήματος.Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ενισχύθηκε με δύο νέα μέλη ΔΕΠ, που έχουν προηγούμενη θητεία σε διακεκριμένα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού.Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, παρά την πανελλαδική πτώση των βάσεων εισαγωγής στα Τμήματα Πληροφορικής, το Τμήμα διατήρησε πανελλαδικά την κατάταξή του, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα συναφή Τμήματα, εμφανίζοντας ανοδική τάση, χωρίς να έχει μειωθεί ο αριθμός των εισαχθέντων.Παρατίθεται στη συνέχεια το συμπέρασμα της διεθνούς επιτροπής εξωτερικής αξιολόγησης, ακριβώς όπως αυτό είναι διατυπωμένο (στα Αγγλικά).«The Department made an excellent impression to the committee. Most important of all, the Department appears to be working as a team, providing an atmosphere inspiring not only the academic staff and students, but also the supporting staff. This is a major asset for an Institution. This is a Department that deserves to be generously supported in its educational and research mission». Το πλήρες κείμενο της αξιολόγησης είναι διαθέσιμο στην παρακάτω διεύθυνση: http://www.cs.uoi.gr/upFiles/uploads/07_22_2011_12-19-33.pdf

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής

Αριστείδης Λύκας
Αναπληρωτής Καθηγητής