Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011

Νέα Καραγκιοζιλίκια του ακροδεξιού Μητροπολίτη Κόνιτσας!!!


Δεν μας έφτανε ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος και ο Καλαβρύτων με τα μισαλλόδοξα μηνύμάτά τους ήρθε και ο Κονίτσης να συμπληρώσει την ...σούπα!Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως και Κονίτσης, ενώπιον κατοίκων της περιοχής του, για τους πολιτικούς και την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών.Ο Μητροπολίτης Ανδρέας ανέφερε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός είχε δηλώσει “ξεδιάντροπα” ότι “μπορείτε να φυτέψετε στις γλάστρες που βρίσκονται στα μπαλκόνια σας χασίς”.“Φαίνεται λοιπόν ότι ήταν πρωθυπουργική επιθυμία να μαστουρωθούν όλοι οι Έλληνες” πρόσθεσε ο Μητροπολίτης για την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών και σημείωσε ότι “έπειτα οι πολιτικοί παραπονιούνται” επειδή ο κόσμος τους υποδέχεται με αυγά, γιαούρτια και ντομάτες.“Εγώ δεν συμμερίζομαι αυτή την πρακτική. Αλλά έτσι μου έρχεται να φωνάξω: ζήτω τα γιαούρτια” δήλωσε ο κ. Ανδρέας.Αν αυτός ο άνθρωπος θέλει να θεωρείται πνευματικός ηγέτης τότε ΟΛΟΙ μας είμαστε τουλάχισον ...μαλάκες που τον ανεχόμαστε. Ούστ Ρε!

Δείτε το βίντεο με τις εμετικές δηλώσεις ενός ..."πνευματικού ηγέτη":

Δήλωση Περιφερειάρχη για τη συνάντηση με τον Κώστα Σκανδαλίδη


Στη συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη οι Περιφερειάρχες παραβρέθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, μεταφέροντας την ομόφωνη θέση των περιφερειαρχών, τάχθηκε κατά της ύπαρξης διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς όπως τόνισε η αγροτική ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί με πολυδιάσπαση υπηρεσιών που υπονομεύουν ευθέως τη Διοικητική Μεταρρύθμιση.Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, εξέφρασε επίσης την διαφωνία του για την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να συνεχιστούν μόνο τα 76 από τα 111 έργα που είχαν ενταχθεί στον πρόγραμμα «ΑΛΕΞ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», που ουσιαστικά οδηγεί στην απένταξη των υπολοίπων, μεταξύ των οποίων και έργα που είναι απαραίτητα για την αγροτική ανάπτυξη της Ηπείρου. Επιμέρους διαφωνίες υπήρξαν και σε άλλα ζητήματα, όπως διαχείριση βοσκοτόπων κ.α., γεγονός που οδήγησε τον Περιφερειάρχη στην αποχώρηση από τη συνάντηση, καθώς όπως ανέφερε από τη συζήτηση δεν προέκυπτε κάτι νεότερο για τους αγρότες.Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, είπε τα εξής:«Περιμέναμε στη σημερινή συνάντηση να δοθούν απαντήσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με την αγροτική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί για το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων. Δυστυχώς διαψευστήκαμε. Ζητήματα που επί χρόνια αντιμετωπιζόταν από τις πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, παρουσιάζονται σήμερα ως παραχώρηση στις Περιφέρειες. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ουσιαστικά ναρκοθετεί τον «Καλλικράτη» διατηρώντας ξεχωριστές διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, την ώρα που υποτίθεται γίνεται αγώνας για την αποκέντρωση και την ανάθεση στις Περιφέρειες του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και σε μια περίοδο που στην πατρίδα μας απαιτείται σύμπτυξη υπηρεσιών και αξιοποίηση όλου του έμψυχου δυναμικού στην παραγωγική διαδικασία. Η εμμονή σε τέτοια λογική θα προκαλέσει σύγχυση, αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων, γραφειοκρατία και ταλαιπωρία των αγροτών. Μιλάμε για καλάθι αγροτικών προϊόντων και την ίδια ώρα το Υπουργείο μας ενημερώνει ότι έργα που έχουν ενταχθεί στο ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ για τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ελλείψει επαρκών κονδυλίων, παραπέμποντας σε επόμενη προγραμματική περίοδο. Η διάθεση εκτάσεων σε ακτήμονες και αγρότες δεν περιλαμβάνει κατηγορίες που παράγουν ποιοτικά προϊόντα, όπως οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αντιληφθεί το Υπουργείο. Θέλω να πιστεύω ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έστω και αργά θα αντιληφθεί ότι πρέπει να λάβει πρακτικές και ουσιαστικές αποφάσεις.».

Συνεχίζονται οι εργασίες στην οδό Νεοχωρόπουλου


Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για την αναβάθμιση της τοπικής οδού σύνδεσης του Δημοτικού Διαμερίσματος Νεοχωρόπουλου με την πόλη των Ιωαννίνων στον κόμβο Σεισμοπλήκτων.Το έργο ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου. Το συνολικό μήκος του δρόμου φτάνει στα 1900. Εξ αυτών, στα 400 μέτρα ολοκληρώθηκε ήδη το 70% των εργασιών και στα άλλα 400 άνω του 50%. Εντός της εβδομάδας στα τμήματα αυτά θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των δικτύων από τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας.Η οδός σύνδεσης του Νεοχωρόπουλου είναι ένα έργο μείζονος σημασίας, το οποίο θα λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κάτοικοι και θα επιτρέψει την μετακίνησή τους με ασφάλεια.Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Ηπείρου και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 6,2 εκατομμύρια ευρώ.Ανάδοχος είναι η κοινοπραξία «Θέστωρ ΑΤΕ- Νάστος Κωνσταντίνος του Γεωργίου».Το έργο αφορά αναλυτικά στην αναβάθμιση της οδού Σάββα Νικολάτου- Ασημακοπούλου που αποτελεί την κύρια συλλεκτήρια οδό των Σεισμοπλήκτων και του Νεοχωρόπουλου και συνδέει την περιοχή αυτή με την πόλη των Ιωαννίνων, την παράκαμψη και την Εθνική Οδό Ιωαννίνων Άρτας.Περιλαμβάνει δε τρία υποέργα:
- Τις απαλλοτριώσεις
- Την αναβάθμιση της τοπικής οδού
- Την υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ
Βάση της σύμβασης με τον ανάδοχο η ολοκλήρωσή του προβλέπεται εντός 29 μηνών από την έναρξη, όμως στόχος είναι να παραδοθεί πιο σύντομα.Με αφορμή την έναρξη του έργου και το γεγονός ότι στην οδό Ασημακοπούλου, στο Κάτω Νεοχωρόπουλο, θα αρχίσουν εργασίες κατασκευής σε όλο το μήκος της, με απόφαση του Δημάρχου, απαγορεύεται από την 1η Σεπτεμβρίου η κίνηση όλων των οχημάτων από την οδό Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι την οδό Αντιγόνης.

Εκδόθηκε το πρόγραμμα επαναληπτικών εκλογών στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων


Mε απόφαση του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, και σε εφαρμογή απόφασης του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκδόθηκε σήμερα πρόγραμμα επαναληπτικών εκλογών στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και οι τυχόν επαναληπτικές την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, με την συμμετοχή όλων των νομίμως ανακηρυχθέντων συνδυασμών σύμφωνα με την αριθμ. 2123/2011 απόφαση του Γ΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ήτοι:
-Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Ιωάννη Νάκη του Νικολάου.
-Τζουμέρκα Όραμα Ανάπτυξης – Νέα Εποχή» με υποψήφια δήμαρχο την κ. Σταυρούλα Καραβασίλη του Κωνσταντίνου.
-Τζουμερκιώτικη Δημοτική Πορεία, με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Χρήστο Χασιάκο του Κωνσταντίνου.
Η ψηφοφορία θα αρχίσει ώρα 7.00 π.μ. και θα λήξει στις 7.00 μ.μ..

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Μετέφερε 51 κιλά χασίς


Συνελήφθη χθες βραδινές ώρες, στην περιοχή Κώτσικα Θεσπρωτίας ,από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Α’ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 24 ετών, κατηγορούμενος για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών.Συγκεκριμένα, χθες το βράδυ ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών εντοπίστηκε ο 24χρονος να μεταφέρει πεζός δύο ταξιδιωτικούς σάκους που περιείχαν πενήντα δέματα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους (51.520)γραμμαρίων, τα οποία και κατασχέθηκαν.Επιπλέον αναζητούνται προκειμένου να συλληφθούν στα πλαίσια του αυτοφώρου δύο αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, οι οποίοι όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα συνέδραμαν τον 24χρονο στη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηγουμενίτσας.Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.

Στην κυκλοφορία και πάλι η παλαιά Εθνική οδός Ιωαννίνων - Κοζάνης


Στην κυκλοφορία δόθηκε και πάλι μετά από εννέα μήνες η παλαιά Εθνική Οδός Ιωαννίνων – Κοζάνης καθώς ένα μεγάλο τμήμα του δρόμου στο ύψος του Επταχωρίου είχε υποχωρήσει μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κίνηση των οχημάτων. Συγκεκριμένα, στο 105ο χλμ της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Κοζάνης στα όρια των Νομών Ιωαννίνων – Καστοριάς, τμήμα του δρόμου είχε υποχωρήσει στις 4 Δεκεμβρίου, όταν ο ποταμός Σαραντάπορος είχε «φουσκώσει» μετά τις έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα η παλαιά Εθνική Οδός να καταρρεύσει και η κίνηση να διακοπεί.Αρχικά και μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους η ευθύνη για την αποκατάσταση των ζημιών ανήκε στον τότε διορισμένο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια και από την 1η Ιανουαρίου του 2011 η αρμοδιότητα για το εθνικό οδικό δίκτυο πέρασε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.Αμέσως σύμφωνα με δηλώσεις της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρας Γεωργακοπούλου – Μπάστα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή των τεχνικών υπηρεσιών προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Όπως δήλωσε στην κρατική τηλεόραση η κα Γεωργακοπούλου ανατέθηκε άμεσα μελέτη προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος οριστικής αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς η ίδια, αλλά και οι τεχνικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θεώρησαν πως μία προσωρινή λύση θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνη για τους διερχόμενους οδηγούς. Σύμφωνα με την κα Γεωργακοπούλου η μελέτη έχει ήδη παραδοθεί στις Αιρετές Περιφέρειες και συγκεκριμένα στην Αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ώστε με την ολοκλήρωση και άλλων μελετών να αποκατασταθεί πλήρως ο συγκεκριμένος οδικός άξονας. Χαρακτηριστικά μάλιστα η κα Γεωργακοπούλου τόνισε πως η ίδια δεν ενδίδει σε ημίμετρα και προτιμά τις ολοκληρωμένες λύσεις. Αυτή ήταν η μία πλευρά της συγκεκριμένης υπόθεσης, καθώς η δεύτερη αφορά τους αιρετούς Περιφερειάρχες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας κ.κ. Καχριμάνη και Δακή. Οι δύο Περιφερειάρχες ανέλαβαν την αρμοδιότητα και την ευθύνη του εθνικού οδικού δικτύου από την 1η Ιουλίου του 2011. Μόλις πέρασε και ο συγκεκριμένος οδικός άξονας στην αρμοδιότητά τους, αποφάσισαν από κοινού και μετά από συνεργασία να δώσουν προσωρινή λύση και έτσι πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησαν εργασίες με αποτέλεσμα να δοθεί τελικά και πάλι ο δρόμος στην κυκλοφορία. Σε δηλώσεις του επίσης στην κρατική τηλεόραση ο κ. Καχριμάνης ανέφερε πως όσο εκκρεμούσε η ολοκλήρωση της μελέτης από το ΑΠΘ και μέχρι να δοθεί οριστική λύση και επειδή πάνω απ’ όλα οι κάτοικοι της περιοχής ζητούσαν να ανοίξει και πάλι ο δρόμος που παρέμεινε κλειστός για εννέα μήνες, ο ίδιος μαζί με τον κ. Δακή αποφάσισαν και προχώρησαν τελικά στην προσωρινή λύση. «Μέχρι να δοθεί οριστική λύση ο κόσμος έχει ανάγκες και εμείς είμαστε εδώ για να παίρνουμε τις ανάλογες ευθύνες», είπε χαρακτηριστικά στην κρατική τηλεόραση ο κ. Καχριμάνης. Το επόμενο χρονικό διάστημα οι εργασίες θα συνεχιστούν, ενώ μόλις θα ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες, θα δοθεί και οριστική λύση στο πρόβλημα, προκειμένου πριν μπει ο χειμώνας το ζήτημα να έχει αντιμετωπιστεί για να μην υπάρξουν στο μέλλον ανάλογες καταστάσεις.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΑΡΤΑ: Δήλωση Δημ. Τσίρκα για την επίσκεψη Πεταλωτή


Δήλωση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας Δημήτρη Τσίρκα για την επίσκεψη στην Άρτα του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτή: «Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Άρτα, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Πεταλωτής, μαζί με τους βουλευτές Άρτας, κ. Τσιρώνη και κ. Στασινό, επισκέφτηκαν το Παλιό Δικαστικό Μέγαρο και το Νέο Δικαστικό Κτίριο της Άρτας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν από την πλευρά μας όλα τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την απονομή της Δικαιοσύνης στην Άρτα. Μεταξύ αυτών η μη επαρκής στελέχωση του Πρωτοδικείου, της Εισαγγελίας και του Ειρηνοδικείου της Άρτας από δικαστικούς υπαλλήλους και η άμεση ανάγκη για αύξηση του αριθμού των Ειρηνοδικών σε συνδυασμό και με την αύξηση της αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με σκοπό την καλύτερη και πιο αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης. Όπως είναι γνωστό, κεντρική προτεραιότητα και αντικείμενο διεκδίκησης για τον Δικηγορικό Σύλλογο Άρτας παραμένει η ανέγερση ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ που θα στεγάσει το σύνολο των δικαστικών υπηρεσιών. Το στεγαστικό πρόβλημα των Δικαστηρίων της Άρτας έχει τεθεί επανειλημμένως ενώπιον όλων των αρμόδιων αρχών. Ωστόσο η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Ειρηνοδικείου και του Πταισματοδικείου αποτελεί σήμερα άμεση ανάγκη. Ήδη από το 2008 με απόφαση του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης, μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δικηγορικού Συλλόγου, δρομολογήθηκε η ανακατασκευή του Παλιού Δικαστικού Μεγάρου.
Σήμερα μετά την συνάντηση με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, κ. Πεταλωτή, και την προσεχή σύσκεψη για την οποία δεσμεύτηκε ο κ. Υφυπουργός ότι θα ακολουθήσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τα θέματα αυτά, ελπίζουμε ότι σύντομα θα δρομολογηθούν εξελίξεις για το στεγαστικό πρόβλημα των Δικαστηρίων της Άρτας και για την άμεση μεταστέγαση του Ειρηνοδικείου και του Πταισματοδικείου στο Παλιό Δικαστικό Μέγαρο, αφού πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες, εξασφαλίζοντας έτσι συνθήκες εργασίας αντάξιες του ρόλου των λειτουργών της και δίνοντας στον πολίτη περισσότερη ασφάλεια και βεβαιότητα για την απονομή της Δικαιοσύνης».

Χάθηκε το όνειρο της Παραολυμπιάδας για τους δύο αθλητές ΑμεΑ του Ν.Ο.Ιωαννίνων


Μπορεί να έκαναν εντατική προετοιμασία τους τελευταίους μήνες, με στόχο να πάρουν, μέσω του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας, την πρόκριση για την Παραολυμπιάδα του Λονδίνου, όμως τελικά οι δύο αθλητές ΑμεΑ του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, ο Βαγγέλης Καρέλης και η Στέλλα Πέρπερα αναγκάστηκαν να αποχαιρετήσουν πρόωρα το όνειρο!Οι δύο κωπηλάτες έχασαν την ευκαιρία να αγωνιστούν στο Μπλεντ της Σλοβενίας εξαιτίας της κατηγοριοποίησης, που τους ενέταξε σε διαφορετικές βάρκες, δηλαδή τον Β. Καρέλη σε Δίκωπο και την Στ. Πέρπερα σε Τετράκωπο. Ωστόσο, επειδή δεν συμπληρώθηκαν πληρώματα στα δύο αυτά σκάφη, οι αθλητές ΑμεΑ του Ν.Ο.Ι. δεν κατέστη δυνατό να λάβουν μέρος στους αγώνες.Οι δύο κωπηλάτες θα παραμείνουν πάντως στο Μπλεντ μαζί με τον προπονητή τους Λάμπρο Ρίζο μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Οι μισοί μένουν στην Ήπειρο


Οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας χαρακτηρίζονται από την κατακόρυφη πτώση τους, αλλά και την τάση των εισακτέων να μένουν στην πόλη τους ή κοντά σε αυτή. Το γενικό κανόνα δεν θα μπορούσαν να μην ακολουθήσουν και τα Γιάννενα, όπου τα τμήματα του πανεπιστημίου έπεσαν από 561 μόρια (Ιατρική) έως και 2.884 (Πληροφορική).Συνολικά, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπαίνουν 1.287 μαθητές και μαθήτριες των σχολείων του νομού Ιωαννίνων. Από αυτούς, οι 557 περνάνε σε σχολές και τμήματα που βρίσκονται στην ‘Ηπειρο, σε ποσοστό δηλαδή 43,2%.Η πτώση των βάσεων επιστρέφει κάποιες σχολές που είχαν ανέβει πάρα πολύ, στα «φυσιολογικά» τους επίπεδα, τα προ πενταετίας δηλαδή. Το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης για παράδειγμα που είχε φτάσει πάνω από το 18, φέτος πέφτει γύρω στο 17, ενώ πολύ χαμηλά πέφτει η Φιλοσοφική και τα τρία τμήματά της. Ο περιορισμός των προσλήψεων στο ελάχιστο, έδρασε καταλυτικά ως κριτήριο επιλογής για τους υποψηφίους που απομακρύνθηκαν φέτος από τα παιδαγωγικά. Ένα άλλο χαρακτηριστικό, είναι πως πολλοί αριστεύσαντες (στις πρώτες είκοσι θέσεις του τμήματος ανάλογα με τη βαθμολογία τους) μένουν φέτος στα Γιάννενα. Αυτό το στοιχείο, μαζί με το γεγονός ότι οι υποψήφιοι «εκμεταλλεύτηκαν» τις καλές επιδόσεις τους σε συνδυασμό με την πτώση των βάσεων, δημιουργεί και ένα διαφορετικό ποιοτικό χαρακτηριστικό στις επιδόσεις: πολλοί μπαίνουν σε μια από τις 3 πρώτες επιλογές τους, οι οποίες είναι στα Γιάννενα και μειώνεται πολύ η διαρροή προς άλλες πόλεις. Το δρόμο της «ξενιτιάς» ακολουθούν όσοι περνάνε σε πολυτεχνικές σχολές, νομικές και σε σώματα ασφαλείας. Οι τελευταίοι έχουν επίσης μειωθεί συγκριτικά με παλιότερα χρόνια.

Η «έκπληξη» των ΤΕΙ
Φέτος, είναι η πρώτη χρονιά που τα ΤΕΙ, ειδικά τα τμήτατα της Ηπείρου που είχαν έως και μηδενικούς εισακτέους, καλύπτουν τις θέσεις τους σε ποσοστά 100%. Ο λόγος φαίνεται να είναι διπλός:από τη μια η οικονομική πίεση στις οικογένειες που οδήγησε πολλούς υποψηφίους να μείνουν στην πόλη μόνιμης κατοικίας, αλλά και η δραστική μείωση του αριθμού των θέσεων. Έτσι για παράδειγμα, τμήματα όπως το Φυτικής Παραγωγής στην Άρτα έχουν φέτος μειωμένους έως και 75% αριθμούς θέσεων, οι οποίες καλύπτονται όλες.

Πώς κινήθηκαν οι βάσεις στα Γιάννενα
Οι βάσεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε φθίνουσα σειρά, από την υψηλότερη στη χαμηλότερη βάση.
Ιατρική 18.566 -561
Παιδαγωγικό Δημοτικής 16.561 -1490
Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών 16.157 -654
Φιλολογικό 15.399 -955
Χημικό 14.855 -1576
Παιδαγωικό νηπιαγωγών 14.760 -1746
Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας 14.489 -1024
Μαθηματικό 14.123 -1877
Οικονομικό 14.104 -1598
Ιστορικό-Αρχαιολογικό 13.943 -1272
Φυσικό 13.605 -2332
Πληροφορική 13.534 -2844
Μηχανικών Επιστήμης Υλικών 10.868 -1788
Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης 9.524 -1229

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Της πήρε ο γερανός το αυτοκίνητο και... έκλεψε το γερανό!


Άφωνος έμεινε ο οδηγός γερανού οδικής βοήθειας, όταν η γυναίκα της οποίας το αυτοκίνητο είχε μεταφέρει με εντολή της Τροχαίας Ηγουμενίτσας... του έκλεψε το γερανό!Η οδηγός, είχε νωρίτερα παρκάρει το αυτοκίνητό της στο κέντρο (!!!) της πλατείας Δημαρχείου.Δημοτικοί Αστυνόμοι της ζήτησαν να απομακρύνει το όχημα από την πλατεία. Η 50χρονη οδηγός δεν έδωσε σημασία στις υποδείξεις της Δημοτικής Αστυνομίας.Στο σημείο έφτασε περιπολικό της τροχαίας, οι τροχονόμοι εξέδωσαν τη σχετική κλήση και προχώρησαν στην αφαίρεση των πινακίδων ενώ ταυτόχρονα κλήθηκε και φορτηγό-γερανός ιδιώτη για την απομάκρυνση του οχήματος.Η οδηγός προσπάθησε να εμποδίσει τη μεταφορά του οχήματός της και όταν δεν τα κατέφερε μετέβη στις εγκαταστάσεις του ιδιώτη.Από εκεί, έκλεψε τον γερανό και έφυγε με φορτωμένο το όχημά της με κατεύθυνση προς το κέντρο της Ηγουμενίτσας.Συνελήφθη όμως στα Πλατάνια Ηγουμενίτσας από άντρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας και οδηγήθηκε πρώτα στο αυτόφωρο και στη συνέχεια με απόφαση του δικαστηρίου στην ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Μία πεζοδρόμηση – μπαζάρ στην Ανεξαρτησίας


Πρόταση εμπόρων προς τον Δήμο για σαββατιάτικη αγορά με πεζοδρόμηση της οδού.Ο Δήμος Ιωαννιτών εξετάζει σοβαρά τις παραμέτρους με στόχο να την επεκτείνει και να υποστηρίξει την τοπική εμπορική αγορά στο σύνολό της.Μπορεί παζάρι να μην γίνεται πια στα Γιάννενα- και καλώς αφού η μορφή που είχε τα τελευταία χρόνια δεν ικανοποιούσε τα στάνταρ μίας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης- αυτό δεν σημαίνει, όμως ότι δεν υπάρχουν κι άλλες καλές ιδέες.Μία τέτοια είναι αυτή που προτείνουν 65 καταστηματάρχες της οδού Ανεξαρτησίας προς τον δήμο Ιωαννίνων, με επιστολή τους που έφτασε στο δημαρχείο πριν από λίγες εβδομάδες. Η πρόταση είναι να γίνεται κάθε Σάββατο πρωί πεζοδρόμηση της Ανεξαρτησίας και έκθεση των προϊόντων των καταστημάτων που λειτουργούν στην οδό, τα οποία άλλωστε θα έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους για τον καταναλωτή.Η ιδέα στηρίζεται σε μία απλή παραδοχή: Αν διακόψεις την κυκλοφορία των οχημάτων σε ένα δρόμο που έτσι κι αλλιώς είναι όμορφος και ελκυστικός μετά την ανάπλασή του, και παράλληλα καλέσεις τον κόσμο και τον υποδεχτείς με τα προϊόντα σου, τότε αυτό μπορεί να γίνει μόνιμη συνήθεια και να αυξήσει την εμπορική κίνηση.Στο δήμο Ιωαννιτών εξετάζουν με θετικό τρόπο την πρόταση, πρέπει όμως να εξεταστούν μερικές κρίσιμες παράμετροι, αρμόδιες για τις οποίες είναι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αλλά και η επιτροπή για την κυκλοφορία στην πόλη.
Το πιο δύσκολο θα είναι να κόψεις την κυκλοφορία των οχημάτων, αφού η οδός είναι από τις ελάχιστες που διοχετεύουν την κίνηση. Από την άλλη, σιγά σιγά και οι Γιαννιώτες θα πρέπει να συνηθίσουν την ιδέα ότι ένα μεγάλο μέρος του κέντρου θα κλείσει κάποια στιγμή μετά την έγκριση του προγράμματος πεζοδρομήσεων που θα αρχίσει σύντομα να υλοποιείται. Θα χρειαστεί όμως μελέτη και συντονισμός ώστε το μέτρο να μην δημιουργήσει κυκλοφοριακά προβλήματα.Για την εμπορική κίνηση τώρα, το κρίσιμο είναι να μπορέσει να γίνει ελκυστική για τον κόσμο η βόλτα μέχρι την Ανεξαρτησίας. Για το σκοπό αυτό, αυτή η πεζοδρόμηση- μπαζάρ θα στηριχθεί μόνο στους εμπόρους της οδού και όχι σε μικροπωλητές για παράδειγμα, ενώ θα υποστηρίζεται κι από χάπενιγκ που θα κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα τη βόλτα.Επιπλέον θα χρειαστεί σίγουρα και μια καμπάνια που θα αναδεικνύει το μέτρο της πεζοδρόμησης, αλλά και τη δυναμική και την ποιότητα του γιαννιώτικου εμπορικού κόσμου.Παράλληλα, μπορεί να διοργανώνονται κι άλλες αντίστοιχες εμπορικές ημέρες, όπως για παράδειγμα σε αργίες που θα διαφημίζονται έξω από τα Γιάννενα ώστε να προσελκύονται και τουρίστες.Γιατί το μυστικό είναι ότι η Ανεξαρτησίας αποτελεί επιπλέον και κομβικό σημείο του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων. Και ο συνδυασμός αγοράς και περιήγησης συνιστά μία ακαταμάχητη πρόταση.Επιπλέον το μοντέλο εφόσον γίνει αποδεκτό από όλες τις πλευρές μπορεί να λειτουργήσει περιοδικά και σε άλλους δρόμους της πόλης προς το εμπορικό της κέντρο.

ΠΡΩΙΝΑ ΝΕΑ

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:Κτιριακή αποκατάσταση των δικαστικών υπηρεσιών Άρτας


Την κτιριακή αποκατάσταση των δικαστικών υπηρεσιών Άρτας εξετάζει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής,ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή, στα πλαίσια της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ στην Ήπειρο που έγινε χθες το πρωί του Σαββάτου στην Άρτα.Ο κ. Πεταλωτής, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας και τους τοπικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επισκέφθηκε το παλιό Δικαστικό Μέγαρο, καθώς και το προκάτ κτίριο που στεγάζει το Πρωτοδικείο Άρτας. Αμέσως μετά την επίσκεψη ο υφυπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε τη βούληση να μπει σε προτεραιότητα το ζήτημα του δικαστικού μεγάρου και πρόκειται να συναντηθεί με τους βουλευτές και τους φορείς της Άρτας στο γραφείο του στην Αθήνα σε δέκα ημέρες, ώστε παρουσία στελεχών της «Θέμις Κατασκευαστική» να γίνει επιτόπου ο σχεδιασμός και στη συνέχεια να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις σε νέα του επίσκεψη στην Ήπειρο.Αισιόδοξος ότι θα δρομολογηθεί η επίλυση των προβλημάτων εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, εκφράζοντας την ελπίδα η παρουσία του υφυπουργού να είναι καταλυτική στις εξελίξεις, ώστε το νέο Δικαστικό Μέγαρο Άρτας να πάρει σάρκα και οστά.

Με αίμα βάφτηκε η παράκαμψη


Μία 30χρονη γυναίκα νεκρή, δύο σοβαρά τραυματίες εκ των οποίων ένα τετράχρονο αγόρι, και πέντε ακόμη ελαφρά τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός ενός τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε, λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Παρασκευής, στην παράκαμψη Ιωαννίνων, μεταξύ των κόμβων με Σταυράκι και Καρδαμίτσια στο ύψος του Μεταφορικού Συνεταιρισμού. Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν ένα αυτοκίνητο που κινούνταν με κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο συγκρούστηκε διαδοχικά με δύο αυτοκίνητα που κινούνταν προς το Σταυράκι. Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή και είναι χαρακτηριστικό ότι κομμάτια των αυτοκινήτων εκσφενδονίστηκαν πολλές δεκάδες μέτρα μακριά. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της 5ης ΕΜΑΚ, που ανέσυραν νεκρή από τα συντρίμμια ενός Fiat Seicento μία 30χρονη γυναίκα βορειοηπειρωτικής καταγωγής, ενώ σοβαρά τραυματισμένο μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» το 4χρονο αγοράκι της, που εκτινάχθηκε από το αυτοκίνητο. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασής του είναι ότι λίγο μετά τα μεσάνυχτα μεταφέρθηκε με κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας. Σοβαρά τραυματισμένος νοσηλεύεται και ο οδηγός του Ρενό που κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο, ένας 26χρονος από τον Πεντόλακο Πωγωνίου, ενώ εκτός κινδύνου είναι η συνεπιβάτης του Fiat και ένα ζευγάρι ομογενών από τη Γερμανία με τα δύο παιδιά τους, που επέβαιναν σε ένα τζιπ VW Touareg και ακολουθούσαν το Fiat.Το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων ερευνά τα αίτια του δυστυχήματος, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει καταλήξει με ακρίβεια στις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε.Η Περιφερειακή οδός Ιωαννίνων έμεινε κλειστή για περισσότερες από τρεις ώρες, με την κυκλοφορία να εκτρέπεται στη Βλαχόστρατα.

274 παραβάσεις
σε μία εβδομάδα

Εκατοντάδες έλεγχοι σε οδηγούς αυτοκινήτων και δικύκλων πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα από τις 22 έως και τις 28 Αυγούστου.Συνολικά διενεργήθηκαν 669 έλεγχοι σε οδηγούς αυτοκινήτων και 436 έλεγχοι σε οδηγούς δικύκλων και βεβαιώθηκαν 274 παραβάσεις που αφορούσαν κατανάλωση αλκοόλ, υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους και άλλες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.