Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011

Προτομή του Βασιλιά Πύρρου θα κοσμεί το αεροδρόμιο Ιωαννίνων


Η προτομή του βασιλέα της Ηπείρου, Πύρρου, θα κοσμεί την είσοδο του κρατικού αερολιμένα Ιωαννίνων που φέρει και το όνομά του, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών που γίνονται στο χώρο.Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ίδρυμα Ελληνισμού Αμερικής και στον πρόεδρό του, Μιχάλη Σέρβο, ο οποίος έχει και στο παρελθόν προβεί σε ανάλογες προσφορές, τιμώντας μεγάλες προσωπικότητες της ιδιαίτερης πατρίδας του.Ο κ. Σέρβος βρέθηκε σήμερα στο χώρο του αεροδρομίου όπου και συναντήθηκε με τον αερολιμενάρχη Βασίλη Μητσιμάρη με τον οποίο οργανώνουν τις λεπτομέρειες για το ακριβές σημείο όπου θα τοποθετηθεί η προτομή.Αξίζει να θυμίσουμε πως η ονοματοδοσία του αερολιμένα σε «Βασιλέας Πύρρος» είχε γίνει κατόπιν ενεργειών του κ. Σέρβου όταν εκείνος κατείχε τη θέση του προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας.Σήμερα, σαν πρόεδρος μιας άλλης οργάνωσης που προάγει τον ελληνισμό στο εξωτερικό, έρχεται να προσθέσει και την προτομή του Πύρρου στο αεροδρόμιο, τιμώντας για μια ακόμη φορά τον Ηπειρώτη Βασιλιά.Ο κ. Σέρβος αφού ευχαρίστησε τους πρώην Δημάρχους Ιωαννιτών Νίκο Γκόντα Πασσαρώνος Σάκη Βλέτσα και Περάματος Μιχάλη Κασσή, τον πρώην Διευθυντή της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Δημήτρη Σταμάτη, τον πρώην Νομάρχη Ιωαννίνων και νυν Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον πρώην υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη, για την αποδοχή της πρότασης να ονομασθεί το αεροδρόμιο σε Β. Πύρρος, σημείωσε πως η προτομή που θα προστεθεί, θα υπενθυμίζει ότι «οι ήρωες μας κρατούν όρθιους, ενώνουν τον ελληνισμό, μας γεμίζουν με περηφάνια και μεταδίδουν την ιστορία μας».Ο κ. Σέρβος σημείωσε ακόμα ότι «η Ήπειρος γεννήθηκε με τον Πύρρο και μεγάλωσε μαζί του» και γι' αυτό η δωρεά από πλευράς του Ιδρύματος της προτομής του είναι ελάχιστος φόρος τιμής.Αυτή δεν είναι η πρώτη δωρεά του κ. Σέρβου στην Ήπειρο, αφού ο ίδιος έχει δωρίσει το άγαλμα της Ολυμπιάδας που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, το άγαλμα του Πύρρου που κοσμεί την ομώνυμη πλατεία στο Μώλο και το άγαλμα της Πωγωνίσιας Μάνας.Σύμφωνα με τον ίδιο δε, το έργο του δε θα σταματήσει εδώ και επόμενος στόχος είναι ένα άγαλμα στη μνήμη της Δρενοπολίτισας Μάνας.Από την πλευρά του ο αερολιμενάρχης Β. Μητσιμάρης διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής πως η τελετή για τα αποκαλυπτήρια της προτομής θα γίνει σύντομα, καθώς όπως είπε, οι μελέτες για την διαμόρφωση της εισόδου - εξόδου του αεροδρομίου, έχουν τελειώσει και οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Αποτελέσματα αναλύσεων του Δημόκριτου


Εστάλησαν σήμερα από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν σε δείγματα ζωικών προϊόντων και ατμοσφαιρικού αέρα, μετά την φωτιά στη χωματερή της Δουρούτης.Τις δειγματοληψίες, πραγματοποίησε ειδικό κλιμάκιο δειγματοληψίας ατμοσφαιρικού αέρα του Δημόκριτου, στις 27 Ιουλίου και το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, στις 3 Αυγούστου.Αναλύθηκαν δείγματα πρόβειου, γίδινου και αγελαδινού γάλακτος, αυγών και αέρα.Όπως αναφέρεται στην έκθεση που εστάλη σήμερα στο Δήμο Ιωαννιτών και την ΤΕΔΚ Ιωαννίνων και υπογράφεται από τον υπεύθυνο του εργαστηρίου φασματομετρίας Λεόντιο Λεοντιάδη «τα αποτελέσματα των μετρήσεων στα ζωικά προιόντα βρέθηκαν εντός των θεσμοθετημένων ορίων… Οι τιμές διοξινών στον ατμοσφαιρικό αέρα, για τις οποίες δεν ορίζονται από τη νομοθεσία οριακές τιμές, βρέθηκαν σε κανονικά επίπεδα».Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος είχε ενημερωθεί προφορικά για τα αποτελέσματα και είχε κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.Η επίσημη έκθεση του Δημόκριτου, βάζει τέλος σε κάθε απόπειρα κινδυνολογίας.Η Δημοτική Αρχή, αντιμετώπισε με απόλυτη ευθύνη το ζήτημα αυτό και από τα αποτελέσματα δεν μπορεί παρά μόνο να είναι ικανοποιημένη, καθώς η φωτιά στην χωματερή δεν έθεσε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και την τοπική παραγωγή.Παράλληλα εκφράζει τις ευχαριστίες της προς την Διοίκηση της ΤΕΔΚ του Νομού Ιωαννίνων για την οικονομική συνδρομή –διατέθηκε το ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ- προκειμένου να γίνουν οι αναλύσεις από τον Δημόκριτο. Αντίστοιχο ποσό διατέθηκε από τον Δήμο Ιωαννιτών.

Επίσκεψη Βλέτσα-Μπέγκα στον ΧΥΤΑ του Ελληνικού


Τον ΧΥΤΑ στο Ελληνικό επισκέφθηκαν ο αντιπρόεδρος του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ιωαννίνων Σάκης Βλέτσας και ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.Η επίσκεψη αυτή έγινε σε συνέχεια της συνάντησης εκπροσώπων όλων των Δήμων του Νομού και του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, με στόχο να τεθεί άμεσα το έργο σε λειτουργία.Ο αντιδήμαρχος και ο αντιπρόεδρος του Φορέα συναντήθηκαν και συζήτησαν με τον ανάδοχο του έργου και από κοινού εξετάστηκε η ετοιμότητα για τη λειτουργία του.Κατά την επιτόπια επίσκεψη, συζητήθηκαν επίσης η διαδρομή και οι δυνατότητες πρόσβασης των απορριμματοφόρων.Από τον αντιδήμαρχο Θωμά Μπέγκα έχει δοθεί εντολή προκειμένου να εκπονηθεί ολοκληρωμένη εισήγηση για το κυκλοφοριακό και τις διαδρομές των απορριμματοφόρων με βασικό κριτήριο την ασφάλεια. Η εισήγηση αυτή θα συμπεριληφθεί στο γενικό φάκελο που ετοιμάζεται, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση των δημάρχων.«Όπως είχαμε δεσμευτεί και στη συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των Δήμων του Νομού μας, ο Δήμος Ιωαννιτών θα ετοιμάσει το πλαίσιο –νομικό και τεχνικό- ώστε με τη συνεργασία όλων και του Φορέα Διαχείρισης, να θέσουμε σε λειτουργία το έργου του ΧΥΤΑ. Είναι γνωστό και αποδεκτό πλέον από το σύνολο της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας, ότι τα όρια της χωματερής στη Δουρούτη έχουν εξαντληθεί. Η λειτουργία του ΧΥΤΑ θα αποτελέσει ένα βήμα ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων, θα αποτελέσει ένα βήμα πολιτισμού», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Νεκρά ζώα κοντά στη Δρακόλιμνη


Πολύ σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει ο εθνικός δρυμός κοντά στη Δρακόλιμνη, καθώς καθημερινά σχεδόν, ένα κοπάδι με περίπου 300 αγελάδες περνάει μέσα στα όρια του δρυμού και επιβαρύνει, όχι μόνο την περιοχή, αλλά και τις πηγές πόσιμου νερού όπου συνωστίζονται τα ζώα για να ποτιστούν.Μάλιστα, κοντά σε μια από τις πηγές υπάρχει ένα νεκρό ζώο σε αποσύνθεση εδώ και αρκετές μέρες, το οποίο κανείς δεν έχει μεριμνήσει να μαζέψει και ως εκ τούτου, απειλείται με μόλυνση το νερό, στο οποίο παρεμπιπτόντως πίνουνε και εκδρομείς της περιοχής.Η περιοχή πάντως, δεν είναι «ξένη» στα ζώα. Στο παρελθόν, έμπαιναν κοπάδια με πρόβατα στον εθνικό δρυμό, όχι όμως στον πυρήνα του, όπου η βόσκηση απαγορεύεται ρητά, ενώ η όχληση ήταν σαφώς μικρότερη λόγω του μικρότερου μεγέθους των ζώων. Τώρα όμως, τα 300 βοειδή σχεδόν… ισοπεδώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους και μάλιστα σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, προστατευόμενη και ευαίσθητη. Ο ιδιοκτήτης τους έχει ενοικιάσει γειτονικούς στο δρυμό βοσκοτόπους, ωστόσο τα ζώα περνάνε και μέσα στον πυρήνα του δρυμού. Έγιναν ήδη παρατηρήσεις, η δικαιολογία ήταν ότι τα ζώα πέρασαν «κατά λάθος» από μια πεσμένη περίφραξη και ότι δεν θα επαναληφθεί. Χθες και προχθές πάντως, τα ζώα ήταν και πάλι στο ίδιο σημείο.Σύμφωνα με το διαχειριστή του ορειβατικού καταφυγίου της Τύμφης Γιώργο Ροκά, δύο πηγές τουλάχιστον, η βρύση του Ρομπόζη και η Ρωμιόβρυση έχουν καταστραφεί καθώς τα ζώα ποτίζονται ανεξέλεγκτα, κατευθείαν από την πηγή, αφού δεν υπήρξε καν η μέριμνα για να τοποθετηθούν ποτίστρες.

Έγγραφες καταγγελίες
Χθες, έφτασαν εγγράφως οι καταγγελίες και στο δήμο Ζαγορίου. Ο δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου λέει ότι έχει ήδη ενημερωθεί, τόσο το τοπικό συμβούλιο, το οποίο θα συζητήσει το θέμα στην προσεχή Τετάρτη στη συνεδρίασή του για να εξετάσει το ενδεχόμενο προστίμων, ενώ παράλληλα ειδοποιήθηκε και η αστυνομία. Προσθέτει πάντως ότι η βόσκηση δεν γίνεται στον πυρήνα του δρυμού (αν και οι καταγγέλλοντες διαφωνούν, τονίζοντας ότι έχουν ενημερώσει προφορικά εδώ και ενάμιση μήνα τον Δήμο), καθώς επίσης και ότι ο δήμος Ζαγορίου δεν δέχεται αιτήσεις για βόσκηση μεγάλων ζώων σε βοσκοτόπια της περιοχής. «Με πρωτοβουλία δίκή μου αφαιρέσαμε από την προκήρυξη για τα βοσκοτόπια το δικαίωμα αιτήσεων για μεγάλα ζώα και επιτρέπουμε μόνο κοπάδια προβάτων» διευκρινίζει.

«Θα επεκταθεί η καταστροφή»
Ο κ. Ροκάς πάντως αναφέρει ότι υπάρχει ανοχή από το δήμο Ζαγορίου και ότι εάν δεν εκδιωχθεί σύντομα ο κτηνοτρόφος, θα μολυνθούν και οι δυο εναπομείνασες πηγές που σήμερα εξυπηρετούν τις ανάγκες του ορειβατικού καταφυγίου της Τύμφης αλλά και όλων των διερχομένων επισκεπτών. «Το Ζαγόρι όπως είναι γνωστό είναι φημισμένο για την ιδιαιτερότητα της φύσης και την σπάνια βιοποικιλότητα του. Κάθε χρόνο επισκέπτονται το δρυμό και τη Δρακολιμνη γύρω στους 5.000 φυσιολάτρες εκδρομείς. Ο λόγος της επίσκεψης τους έχει να κάνει αποκλειστικά με την σπάνια και αμόλυντη φύση» συμπληρώνει.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Κατακόρυφη αύξηση των πολιτικών γάμων στην Πρέβεζα


Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν οι πολιτικοί γάμοι στην Πρέβεζα.Σύμφωνα με τα στοιχεία από την αρχή του έτους μέχρι τώρα έχουν τελεστεί στο Δημαρχείο περίπου 50 γάμοι όσοι δηλαδή γάμοι τελέστηκαν ολόκληρο το 2010.Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ληξιαρχείου δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα από ζευγάρια τα οποία δηλώνουν την επιθυμία τους να παντρευτούν στην Πρέβεζα και με τον ρυθμό αυτό οι πολιτικοί γάμοι που θα τελεστούν μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τους 100.Χαρακτηριστικό είναι ότι το Σάββατο 27 Αυγούστου είναι προγραμματισμένοι τρεις γάμοι ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές.Την Πρέβεζα επιλέγουν και αρκετά ζευγάρια που δεν μένουν στην πόλη αλλά την γνώρισαν σε κάποιο ταξίδι τους και θέλησαν να ενώσουν εκεί τις ζωές τους.Η κατακόρυφη αύξηση των πολιτικών γάμων στην Πρέβεζα πάντως συνδυάζεται και με ένα άλλο «φαινόμενο».Την διαφορά ηλικίας των ζευγαριών αφού στις μισές και πλέον των περιπτώσεων οι γυναίκες είναι μεγαλύτερες (από 3 έως και 10 και 12 ακόμη έτη ) από τους άνδρες!Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι αυτή την στιγμή δείχνουν ότι οι άνδρες της περιοχής δεν θέτουν την ηλικία της συντρόφου τους ως κριτήριο για την «επισημοποίηση» της σχέσης τους αψηφώντας έτσι τον κανόνα που λέει ότι «οι άνδρες προτιμούν τις….μικρές».Οσο για τους λόγους που οδηγούν τα ζευγάρια στα σκαλιά του Δημαρχείου κι όχι της εκκλησίας;Ο βασικος είναι η οικονομική κρίση αλλά και οι απλές διαδικασίες που συνοδεύουν έναν πολιτικό γάμο. Πάντως τα περισσότερα ζευγάρια δηλώνουν ότι θα κάνουν και θρησκευτικό γάμο εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες (οικονομικές και οικογενειακές ).

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου η εκλογή του νέου Δ.Σ. στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπειρου


Όπως αναφέρει το zitsagate η Π.Ε.Δ. Ηπείρου αποτελείται από 125 μέλη και μετέχουν οι 18 δήμαρχοι της Ηπείρου και 107 δημοτικοί σύμβουλοι.Το Δ.Σ. αποτελείται από 21 μέλη και μετέχουν 12 δήμαρχοι και 9 δημοτικοί σύμβουλοι.Το Π.Δ. για τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (Π.Ε.Δ.) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.) εκδόθηκε μετά από κυοφορία ενός και πλέον χρόνου. Πρόκειται για το Π.Δ. 75/2011. Όπως ορίζει το άρθρο 10 του Π.Δ. η εκλογή διενεργείται εντός 20ημέρου και δεδομένου ότι η 1η μέρα κυκλοφορίας του ΦΕΚ από το Εθνικό Τυπογραφείο είναι η 25/8/2001 οι εκλογές πρέπει να διενεργηθούν το αργότερο την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.Αναλυτικά η εκπροσώπηση των Δήμων της Ηπείρου είναι:

ΔΗΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΜΕΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ

ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
97.657
28
17
11
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
24.692
8
5
3
ΑΡΤΑΙΩΝ
41.814
12
7
5
ΠΡΕΒΕΖΑΣ
29.918
8
5
3
ΖΙΤΣΑΣ
17.293
5
3
2
ΖΗΡΟΥ
16.494
5
3
2
ΝΙΚ. ΣΚΟΥΦΑ
15.235
4
2
2
ΔΩΔΩΝΗΣ
13.939
4
2
2
ΠΑΡΓΑΣ
12.944
4
2
2
ΚΕΝ. ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
12.069
3
2
1
ΠΩΓΩΝΙΟΥ
11.092
3
2
1
ΣΟΥΛΙΟΥ
10.951
3
2
1
ΦΙΛΙΑΤΩΝ
10.448
3
2
1
ΚΟΝΙΤΣΑΣ
9.294
3
2
1
Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
9.016
3
2
1
ΜΕΤΣΟΒΟΥ
7.835
2
1
1
ΒΟΡ. ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
7.097
2
1
1
ΖΑΓΟΡΙΟΥ
6.032
2
1
1
ΣΥΝΟΛΑ :
353.020
107
64
43

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Συνελήφθη Βούλγαρος για κλοπή αυτοκινήτου


Συνελήφθη χθες το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ένας αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας , για κλοπή αυτοκινήτου.Ειδικότερα καταγγέλθηκε στο Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας κλοπή αυτοκινήτου ιδιοκτησίας ημεδαπού. Ύστερα από έρευνα προέκυψε ότι δράστης της κλοπής είναι 34χρονος αλλοδαπός Υπήκοος Βουλγαρίας.Προανάκριση διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας .

Νέος δικαστικός αγώνας για το 7,7% των μετοχών που πήρε η ΑΤΕ από τις Ενώσεις για τη «Δωδώνη»


Δεν εγκαταλείπουν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου τον δικαστικό αγώνα που κρατά χρόνια, για να αποδείξουν ότι η εξαγορά μετοχών Ενώσεων από την μεγαλομέτοχο ΑΤΕ, ήταν αντικαταστατική πράξη.Με το 7,7% που απέκτησε, πλέον του 60% που κατείχε η ΑΤΕ, κατάφερε να έχει τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας και να προωθεί την ιδιωτικοποίηση της.Παρά την πρόσφατη εφετειακή απόφαση με την οποία, ούτε έγινε δεκτή η αίτηση τους κατά της πρωτόδικης υπέρ της τράπεζας απόφασης, ούτε και τους αφαίρεσε το δικαίωμα να επανέλθουν με νέα στοιχεία, οι Ενώσεις ... δεν το βάζουν κάτω και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης ξεκινά νέα δικαστική μάχη.Η νομική υποστήριξη της υπόθεσης δεν ήταν η καλύτερη δυνατή και η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε υπέρ της ΑΤΕ. Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτογιάννη, στο Εφετείο δεν ελήφθησαν υπόψη τα νέα στοιχεία που παρουσίασαν οι δικηγόροι των Ενώσεων και ως εκ τούτου η υπόθεση δεν κρίθηκε επί της ουσίας και με βάση το καταστατικό.Ειδικότερα με το άρθρο 8 που προβλέπει ότι οι μετοχές Ενώσεων ή της ΑΤΕ περνούν σε άλλες Ενώσεις-μετόχους σε περίπτωση αποχώρησης ή πώλησης και η τράπεζα δεν μπορεί να αυξήσει το ποσοστό της πέραν του 60% που αρχικά είχε.Ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στη νέα δικαστική διεκδίκηση της αποκατάστασης της μετοχικής ισορροπίας, οι Ενώσεις θα κερδίσουν. Θυμίζουμε ότι η ΑΤΕ στην προσπάθεια να πουλήσει χωρίς εμπόδια τις μετοχές της, επιχείρησε δυο φορές να τροποποιήσει το επίμαχο άρθρο 8 χωρίς να τα καταφέρει ως τώρα.Οι μετοχές που απέκτησε από προβληματικές και χρεωμένες Ενώσεις η ΑΤΕ, ήταν κυρίως από τις Ενώσεις Πωγωνίου, Κόνιτσας και τελευταία και της Άρτας-Φιλιππιάδας.Βέβαια μια νέα δικαστική εκκρεμότητα μπορεί να πάρει χρόνο και η ΑΤΕ έχει ήδη αποφασίσει να απεμπλακεί από τη «Δωδώνη». Το πώς μένει να το δούμε κι αν θα σταθεί εμπόδιο η νέα προσφυγή στη δικαιοσύνη.Αν οι Ενώσεις είχαν σήμερα το 40% θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα...

«Τελεσίγραφο» προς τη διοίκηση
της «Δωδώνης» για τιμές στο γάλα

Σκληραίνουν τη στάση τους οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου και με τη στήριξη και της ΕΑΣ Ιωαννίνων απευθύνουν ...τελεσίγραφο στη νέα διοίκηση της «Δωδώνης» για τις τιμές στο γάλα και εκκαθάριση. Ταυτόχρονα, με αφορμή την έλευση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τη Δευτέρα για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην οποία θα παρουσιαστεί το καλάθι αγροτικών προϊόντων, τον καλούν να μην έρθει, υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος εμπαίζεται από την ηγεσία του υπουργείου του.Χθες συνεδρίασαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Ηπείρου, παρόντος και του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Χρ. Μπαλτογιάννη που στηρίζει τα αιτήματα των παραγωγών και εκτίμησαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο που περνά δύσκολες μέρες λόγω του κόστους παραγωγής και ως προς τις τιμές γάλακτος και για το μεγάλο θέμα του ιδιοκτησιακού της «Δωδώνης».Η απόφαση που ελήφθη, όπως την μετέφερε με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλης Τζίμας, είναι να αποσταλεί νέο υπόμνημα προς τη διοίκηση της «Δωδώνης» με το αίτημα για αυξημένες τιμές στο γάλα για τη νέα περίοδο και εκκαθάριση για την γαλακτοκομική περίοδο που ολοκληρώνεται.

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου...
Θα έχει τη μορφή «τελεσίγραφου» μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και εφόσον δεν ικανοποιηθεί το αίτημα οι αντιδράσεις θα είναι απρόβλεπτες, είπε ο κ. Τζίμας.Μέχρι τώρα η νέα διοίκηση δεν ασχολήθηκε με τις τιμές οι οποίες αποτέλεσαν και την αφορμή να γίνουν οι κινητοποιήσεις την άνοιξη για απομάκρυνση της προηγούμενης.Ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με το κόστος παραγωγής, νέοι δεν μπαίνουν στο επάγγελμα και αν δεν στηριχθεί από τη «Δωδώνη» και την πολιτεία, ο κλάδος, θα σβήσει η κτηνοτροφία, είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται σε μια κτηνοτροφική περιοχή όπως η Ήπειρος.Να στηριχθεί, ως έχει υποχρέωση, η κτηνοτροφία, από τη «Δωδώνη» ζήτησε και ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ Χρ. Μπαλτογιάννης, στηρίζοντας το αίτημα των κτηνοτρόφων-συνεργατών της γαλακτοβιομηχανίας. Σημείωσε μάλιστα ότι ο παραγωγός βρίσκεται στη χειρότερη θέση των τελευταίων ετών και τα ζώα μειώνονται, ο κλάδος συρρικνώνεται.

Να μην έρθει ο Γενικός Γραμματέας
Για την επίσκεψη του Γ.Γ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με αφορμή την παρουσίαση, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, του καλαθιού των Ηπειρωτικών αγροτικών προϊόντων, ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων Μ. Τζίμας προειδοποίησε να μην έρθει τη Δευτέρα στα Γιάννινα, αν έχει πολιτική ευθιξία, όπως είπε, κι αυτό γιατί είναι εμπαιγμός να εξαγγέλλονται αναπτυξιακά προγράμματα και καλάθια προϊόντων χωρίς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να έχει κάτι συγκεκριμένο να ανακοινώσει για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα που παράγει αυτά τα προϊόντα. Κάλεσε τον υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη να έρθει για να κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις στήριξης της κτηνοτροφίας.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Το καλάθι των ηπειρωτικών προϊόντων


Το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα ημερήσιας διάταξης «Το καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου» Στη συνεδρίαση θα παραστεί και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το Σαββατόβραδο η «Γιορτή Σαρδέλας» στην Πρέβεζα


Τα καλά της φοράει η Πρέβεζα για να υποδεχθεί το Σαββατόβραδο τους επισκέπτες της Γιορτής της Σαρδέλας.Μιας πρωτοβουλίας που από την αρχή στήριξαν πολίτες και επαγγελματίες και αγκάλιασαν οι πολυπληθείς επισκέπτες ώστε να εξελιχθεί σε πετυχημένο τουριστικό και πολιτιστικό θεσμό. Οι εκδηλώσεις της φετινής γιορτής που διοργανώνει ο Δήμος Πρέβεζας θα αρχίσουν στις 9 το βράδυ του Σαββάτου στο χώρο του λιμανιού. Σύμφωνα με την πρόσκληση που απευθύνει σε όλους η Δημοτική Αρχή τον πρώτο λόγο θα έχουν η ζωντανή μουσική από τοπικά συγκροτήματα, ο χορός, το κρασί και φυσικά η μοναδική σε ποιότητα και γεύση σαρδέλα του Αμβρακικού.

Παγκόσμια αναγνώριση για την μαιευτική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου


Μια νέα μέθοδο εντοπισμού γενετικών ανωμαλιών του σπέρματος τα αποτελέσματα της οποίας βοηθούν τους επιστήμονες να επιλέξουν την κατάλληλη αντιμετώπιση προβλημάτων σύλληψης, εφαρμόζει η μαιευτική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων.Η μέθοδος αυτή τον τελευταίο καιρό έχει τύχει ευρείας αποδοχής σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς είναι πολύ πιο οικονομική και πιο γρήγορη από τις εναλλακτικές που υπήρχαν μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τους υπεύθυνους θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ήδη αυξημένη κίνηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια από ζευγάρια που απευθύνονται στην κλινική του ΠΓΝΙ για να τεκνοποιήσουν με τεχνητούς τρόπους.

Καινοτομία με παγκόσμια απήχηση

Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο εμβρυολόγος και καθηγητής γενετικής Γιάννης Γεωργίου, η μέθοδος αυτή που αποτελεί κυρίως ερευνητική δουλειά του μεταδιδακτωρικού ερευνητή Λέανδρου Λαζάρου, ουσιαστικά μελετά το είδος της γενετικής ανωμαλίας που υφίσταται στο σπέρμα του ανδρός που δεν μπορεί να γονιμοποιήσει με τον φυσιολογικό τρόπο και με βάση τα αποτελέσματά της οδηγεί τους επιστήμονες στην επιλογή της κατάλληλης τεχνικής υποβοηθούμενης γονιμοποίησης, όπως η σπερματέγχυση ή η τεχνητή γονιμοποίηση.Τα πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο ΠΓΝΙ και μέσω δημοσιεύσεων έγινε γνωστή και υιοθετείται πλέον παγκοσμίως (Καναδάς και Η.Π.Α. ήδη την έχουν εντάξει στο γενικότερο ιατρικό πρόγραμμά τους που αφορά την γονιμοποίηση), είναι δύο.Πρώτον η ταχύτητα της διάγνωσης και δεύτερον το χαμηλό κόστος σε σύγκριση με παρόμοιες τεχνικές που ήταν γνωστές μέχρι σήμερα.Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου τα κλινικά αποτελέσματα εξάγονται μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο την ώρα που για τις περισσότερες μεθόδους το αντίστοιχο διάστημα φτάνει τον έναν μήνα.

Σημαντική αύξηση των ζευγαριών που ζητούν βοήθεια
Ακόμη πιο εντυπωσιακό όμως είναι πως με τη μέθοδο αυτή έχουν αυξηθεί κατά 45 με 50% τα ποσοστά επιτυχίας των τεχνικών τεχνητής γονιμοποίησης, αφού οι επιστήμονες γνωρίζουν σε ποια τεχνική το σπέρμα του ασθενή έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να τεκνοποιήσει και έτσι την εφαρμόσουν άμεσα.Σε γυναίκες κάτω των 35 ετών τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά μιας και μία στις δύο μένει έγκυος στην πρώτη προσπάθεια, κάτι που σημαίνει λιγότερο κόστος και φυσικά την μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία.Με τη νέα αυτή μέθοδο στη «φαρέτρα» τους λοιπόν οι γιατροί του ΠΓΝΙ ευελπιστούν ότι τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά ζευγαριών που απευθύνονται στην κλινική τους για να βοηθούν ώστε να αποκτήσουν ένα παιδάκι, θα αυξηθούν ακόμη πιο πολύ.Ήδη την τελευταία τριετία περίπου 500 παιδιά έχουν γεννηθεί με τεχνικές υποβοηθούμενης γονιμοποίησης που εφαρμόστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι οι επισκέψεις δεν γίνονται μόνο από την περιοχή της Ηπείρου ή της Κέρκυρας, αλλά πλέον και από τη Δυτική Ελλάδα, το Αγρίνιο, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη ακόμα και τη Δράμα.

Συγχαρητήρια από το Διευθυντή της Μαιευτικής Κλινικής

Ο διευθυντής της μαιευτικής κλινικής Θεόδωρος Στέφος με δηλώσεις του εξήρε την προσπάθεια των υπεύθυνων γιατρών και ερευνητών των τμημάτων της μαιευτικής, ουρολογικής και αιματολογικής κλινικής, αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού, χαρακτηρίζοντας αξιόλογο και αξιέπαινο το έργο τους.«Είναι χαρά μας που προσφέρεται ένα τέτοιο έργο στην περιοχή μας. Η κλινική μας βασίζεται στο τρίπτυχο κλινικό έργο υψηλού επιπέδου, έρευνα υψηλού επιπέδου και κοινωνική δράση», είπε χαρακτηριστικά.Για την τελευταία παράμετρο δεν παρέλειψε να ζητήσει και τη συμβολή των Φορέων της Περιοχής αλλά και της διοίκησης του Νοσοκομείου, αφού έχουν σχεδιαστεί μια σειρά ενημερωτικών διαλέξεων αλλά και επί τόπου επισκέψεων σε περιοχές όπου θα κριθεί ότι οι κάτοικοί τους χρειάζονται περισσότερη ενημέρωση επί των θεμάτων της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ