Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011

ΜΕΤΣΟΒΟ:Χωματερή... ιδιαίτερου φυσικού κάλλους


Ο κόμβος της Εγνατίας οδού που βγάζει προς το Μέτσοβο βρίσκεται δίπλα στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων - Τρικάλων.Η κίνηση στον δρόμο, μετά την κατασκευή της Εγνατίας, είναι πια περιορισμένη και οι οδηγοί που τον χρησιμοποιούν μπορούν πλέον να απολαμβάνουν το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της περιοχής, χωρίς να ανησυχούν ιδιαίτερα για την κίνηση.Τη μείωση της κίνησης στον δρόμο φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται όμως και διάφοροι ασυνείδητοι. Με το που βρήκαν την ευκαιρία έστησαν στα πρανή του μια νέα παράνομη και απολύτως ανεξέλεγκτη χωματερή, στην οποία απορρίπτονται κάθε είδους μπάζα, υποβαθμίζοντας τη φυσική ομορφιά του τοπίου και δημιουργώντας ταυτόχρονα μια εστία μόλυνσης που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράνομη χωματερή βρίσκεται μόλις τρία χιλιόμετρα από το τουριστικό και προστατευόμενο Μέτσοβο.«Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε το φυσικό περιβάλλον μας σαν σκουπιδότοπο, υποβαθμίζοντας όχι μόνο την ομορφιά του τοπίου, αλλά και το ίδιο το τουριστικό προϊόν μας, δεδομένου ότι από το σημείο αυτό διέρχονται πολλοί τουρίστες, Έλληνες και ξένοι που επισκέπτονται το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντής Π. που τράβηξε και τις φωτογραφίες που δημοσιεύει "Το Βήμα".Ο δήμαρχος Μετσόβου κ. Νίκος Τσομπίκος παραδέχθηκε σε επικοινωνία μας ότι το πρόβλημα με τις ανεξέλεγκτες χωματερές στην περιοχή είναι πολύ σοβαρό.«Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου υπήρχαν πέντε τέτοιες χωματερές. Με μεγάλη προσπάθεια και με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, τόσο σε κονδύλια όσο και σε προσωπικό, καταφέραμε να κλείσουμε και να αποκαταστήσουμε τις τέσσερις. Αυτή που φαίνεται στη φωτογραφία είναι η τελευταία και επιθυμία μας είναι να την κλείσουμε κι αυτή. Έχουμε βάλει κάποια συρματοπλέγματα για να αποτρέψουμε αυτές τις παράνομες ρίψεις απορριμμάτων, αλλά όπως φαίνεται δεν σταματάνε τους ασυνείδητους» λέει.Ο κ. Τσομπίκος αναφέρει ότι το καθήκον να αποτρέπει τέτοιες δραστηριότητες ανήκει πρωτίστως στην Αστυνομία. «Αλλά όποτε οι αστυνομικοί πηγαίνουν εκεί δεν υπάρχει κανείς για να συλλάβουν. Σαν δήμος δεν μπορούμε να φυλάσσουμε τις χωματερές», υποστηρίζει και προσθέτει ότι ουδέποτε έχει συλληφθεί κανείς, αλλά ούτε και έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο για παράνομες απορρίψεις σκουπιδιών και μπάζων, αφού οι δράστες μένουν άγνωστοι...

ΑΡΤΑ: Δύο φωτιές στον Άγιο Σπυρίδωνα


Προτού προλάβει καλά-καλά να σβηστεί η φωτιά μεταξύ Κεραματών και Κωστακιών, δύο νέες φωτιές εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σήμερα στις 2 το μεσημέρι στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα Άρτας, η μία από τη μεριά της Κερασούντας και η άλλη από τη μεριά της Βίγλας. Στην περιοχή μετέβη η Π.Υ. Άρτας η οποία καταβάλει προσπάθειες για να σβήσει τις φωτιές στα δύο μέτωπα.

Κατά 21% αυξήθηκαν οι πολιτικοί γάμοι στα Γιάννινα το 2011


Αυξημένοι κατά 21% είναι οι πολιτικοί γάμοι που τελέστηκαν μέχρι τις 23 Αυγούστου του 2011 στο Δήμο Ιωαννιτών σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι.Οι αίθουσες των δημαρχείων κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των ζευγαριών που παίρνουν την απόφαση να παντρευτούν, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνική Στατιστικής Υπηρεσίας, τέσσερις στους δέκα γάμους σε όλη τη χώρα είναι πολιτικοί. Τα μεγάλα έξοδα ενός θρησκευτικού γάμου σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας, η έλλειψη χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά και η αύξηση του αριθμού των μεταναστών κάνουν εξαιρετικά δημοφιλή τη λύση του πολιτικού γάμου.

Οι παράγοντες
Μέχρι και την Τρίτη 23 Αυγούστου στο Δημαρχείο των Ιωαννίνων τελέστηκαν 132 γάμοι, την ίδια στιγμή που το ίδιο διάστημα πέρσι οι πολιτικοί γάμοι έφταναν τους 104.Τους καλοκαιρινούς μήνες σχεδόν καθημερινά κάποιο ζευγάρι επέλεγε να δεσμευτεί με τα ιερά δεσμά του γάμου, όχι σε κάποια εκκλησία, αλλά στο Δημαρχείο.Το φαινόμενο αυτό σύμφωνα με κοινωνιολόγους αποδίδεται σε μια σειρά παραγόντων.Οι οικονομικοί λόγοι είναι πολύ σημαντικοί. Εκτός από το πολύ μικρότερο κόστος που έχει ένας πολιτικός γάμος, τα ζευγάρια επιλέγουν αυτή τη λύση για να μπορέσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να τακτοποιήσουν υποθέσεις όπως δάνεια, επιδόματα κλπ. Το σκεπτικό είναι ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψουν χρήματα σε μια τελετή ενώ μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν κάπου αλλού, όπως στο γαμήλιο ταξίδι.Εκτός από το πολύ μικρότερο κόστος που έχει ένας πολιτικός γάμος, τα ζευγάρια επιλέγουν αυτή τη λύση για να μπορέσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να τακτοποιήσουν υποθέσεις όπως δάνεια, επιδόματα κλπ. Το σκεπτικό είναι ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψουν χρήματα σε μια τελετή ενώ μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν κάπου αλλού, όπως στο γαμήλιο ταξίδι. Πάντως τα περισσότερα ζευγάρια δηλώνουν ότι θα κάνουν και θρησκευτικό γάμο εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες (οικονομικές και οικογενειακές ).Μπορεί να παίρνουν μια μεγάλη απόφαση για τη ζωή τους, όμως η κρίση έχει επηρεάσει ακόμη και τις παραδόσεις, μιας και ο θρησκευτικός γάμος και όλα τα παρελκόμενά του... στοιχίζουν.Η αύξηση των μεταναστών, είναι ακόμα ένας λόγος για την αύξηση των πολιτικών γάμων, αφού όσο αυξάνεται ο αριθμός των αλλοδαπών στην Ελλάδα τόσο περισσότερους πολιτικούς γάμους θα έχουμε, αφοί οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν άλλη επιλογή στη χώρα μας.

Ο Ησαΐας και στο Δημαρχείο Πρέβεζας

Μπορεί ο θρησκευτικός γάμος στους ναούς να αποτελεί την παράδοση, όμως επειδή η παράδοση κοστίζει, πολλοί είναι εκείνοι και στην Πρέβεζα, οι οποίοι επιλέγουν μεν να παντρευτούν, αλλά με πολιτικό γάμο και στο Δημαρχείο αντί στον Ναό της ενορίας τους.Στην Πρέβεζα σύμφωνα με τα στοιχεία από την αρχή του έτους μέχρι τώρα έχουν τελεστεί στο Δημαρχείο περίπου 50 γάμοι όσοι δηλαδή γάμοι τελέστηκαν ολόκληρο το 2010.Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ληξιαρχείου δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα από ζευγάρια τα οποία δηλώνουν την επιθυμία τους να παντρευτούν στην Πρέβεζα και με τον ρυθμό αυτό οι πολιτικοί γάμοι που θα τελεστούν μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τους 100.Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για αύριο Σάββατο 27 Αυγούστου είναι προγραμματισμένοι τρεις γάμοι ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές.Τη λίστα των ενδιαφερομένων συμπληρώνουν κι εκείνοι που εκ πεποιθήσεως στηρίζουν τον πολιτικό γάμο και δεν επιθυμούν να παντρευτούν στην εκκλησία.

Μειώνεται ο δείκτης γαμηλιότητας
Η αύξηση των πολιτικών γάμων τα τελευταία χρόνια δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που δείχνει τις σημαντικές αλλαγές, που έχουν συντελεσθεί, ίσως και την πιθανή κρίση που περνάει ο θεσμός του γάμου. Σταθερά μειούμενος είναι εδώ και τέσσερις δεκαετίες ο «δείκτης γαμηλιότητας» ο οποίος προσδιορίζει τον αριθμό των γάμων ανά 1.000 κατοίκους. Από τους 9 γάμους που γίνονταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 φτάσαμε στους 5,3 το 2009 με την τάση να φαίνεται πτωτική και για τα επόμενα χρόνια.Τη δεκαετία που πέρασε έχει γίνει εμφανής, επίσης, η τάση των γυναικών να μην παντρεύονται πριν από τα 25 τους χρόνια, όπως συνέβαινε μερικές δεκαετίες πριν. Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι η ηλικία μεταξύ 25 - 34 παραμένει με διαφορά η ιδανική περίοδος για να παντρευτεί μια γυναίκα.Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι οι γάμοι γυναικών που είναι μεταξύ 35 - 39 ετών είναι πλέον υπερτριπλάσιοι από τους αντίστοιχους στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 - 24, κάτι που δείχνει ότι η «δεσποινίς ετών 39» είναι πλέον πιο πολύφερνη νύφη από μια γυναίκα 15 χρόνια μικρότερή της. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2008 οι γάμοι στις ηλικίες 35 -39 ήταν 9.279, ενώ στις ηλικίες 20 -24 ήταν 2.923.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΑΣ: H γνώση, η έρευνα και η καινοτομία σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου


Στην ολομέλεια της βουλής μίλησε ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας. Η ομιλία έγινε στα πλαίσια της συζήτησης για τη ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας με θέμα: «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».Αναλυτικά η ομιλία του κ. Κατσούρα:"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή υπερψήφιση ενός νομοσχεδίου από τη συντριπτική πλειοψηφία της Ελληνικής Βουλής, αποτελεί αναμφίβολα ένα ιστορικό γεγονός - πέρα από την ουσία, γιατί έγινε αυτό - που νομίζω ότι θα συζητείται για πολύ καιρό ακόμη. Γιατί η συζήτηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι μια συζήτηση που αφορά τη χώρα, την επιβίωσή της και την προοπτική της. Και είναι μια συζήτηση κατ’ εξοχήν πολιτική. Γιατί μας διαφεύγει συχνά ότι οι ιδεολογικές απόψεις και οι πολιτικές δομές που κυριαρχούν, καθορίζουν ένα συγκεκριμένο τύπο εκπαιδευτικής οργάνωσης και λειτουργίας. Γιατί η γνώση, η έρευνα και η καινοτομία σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου. Γιατί η παραγωγή νέας γνώσης με την συνοδό τεχνολογία – ιστορικό και κοινωνικό προϊόν κι αυτή - προσδίδει ισχύ στον κάτοχό τους. Γιατί κυρίως η εκπαιδευτική διαδικασία επηρεάζει την υπευθυνότητα των πολιτών και τη σχέση αλληλεγγύης με τους συμπολίτες τους.Θα προσπαθήσω να σταθώ σε τέσσερα κύρια ερωτήματα.Πρώτο ερώτημα: Ποιο είναι το πρόβλημα της εκπαίδευσης σήμερα; Και θα πω αυτό που ανέφερα και στην επιτροπή, πως το πρόβλημα της εκπαίδευσης είναι παγκόσμιο και όχι ελληνικό, όπως συχνά παρουσιάζεται.Κι αυτό δείχνουν οι αγωνιώδεις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Ταυτόχρονα, υπάρχει μία μεγάλη πίεση για προσαρμογή της εκπαίδευσης και της έρευνας στις οικονομικές και διοικητικές ανάγκες του παρόντος. Επίσης, δημιουργείται ένα νέο μεγάλο χάσμα ανάμεσα στους παραγωγούς της γνώσης, στους χρηματοδότες τους και όσους κατανοούν τη σημασία αυτών των διαδικασιών και στους αποκλεισμένους της γνώσης που ή απλά καταναλώνουν ή πιο συχνά σήμερα, αδυνατούν και να γνωρίσουν και να καταναλώσουν. Οι ανισότητες αυτές είναι παγκόσμιες αλλά και ενδοευρωπαϊκές.Υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είχαν συμφέρον όχι τόσο να ενθαρρύνουν την κατανάλωση περιορίζοντας τους φόρους, όπως όλο και πιο συχνά και όλο και πιο εμφατικά προτείνουν διάφοροι νεοσυντηρητικοί, αλλά να εξασφαλίσουν πολύ σημαντική χρηματοδότηση στην ανάπτυξη της έρευνας και στην ενίσχυση μακροπρόθεσμων σχεδίων πανεπιστημίων. Κι αυτό δεν το βλέπουμε. Θα μου πείτε, δεν υπάρχει ελληνική ιδιαιτερότητα;Προφανώς και υπάρχει. Είναι η αναποτελεσματική διοίκηση, τα φαινόμενα αναξιοκρατίας, οι πράξεις βίας στους χώρους των πανεπιστημίων, οι συναλλαγές για εκλογή πρυτάνεων. Το πρόβλημα μοιάζει με το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.Υπάρχει παγκόσμια ένα συστημικό πρόβλημα με ένα αποταμιευτικό μοντέλο μάθησης και μία ελληνική ιδιαιτερότητα. Απουσιάζουν επίσης από το χώρο μας, τον ελλαδικό, χαρακτηριστικά πετυχημένων δομών και πρακτικών, όπως η μείωση της αντίθεσης μεταξύ διευθυντικών και εκτελεστικών ρόλων.Το δεύτερο ερώτημα: Έγινε διάλογος για τις αναγκαίες αλλαγές;Κυρία Υπουργέ, παρακολουθώ τις αγωνιώδεις προσπάθειες διαλόγου που έχετε κάνει το τελευταίο έτος. Και αρκετές από τις προτάσεις μας - και δικές μου αλλά και συναδέλφων - τις έχετε κάνει δεκτές. Θα αναφερθώ στην εξισορρόπηση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Συγκλήτου και Συμβουλίου, στην αύξηση του αριθμού των μελών της Συγκλήτου και στην τελευταία πρόταση που κάνατε δεκτή σήμερα, στο να εκλέγεται ο Πρύτανης.Αλλά έχουμε αναρωτηθεί γιατί συνολικά ο διάλογος δεν είχε τα απαιτούμενα αποτελέσματα πιο νωρίς;Μήπως γιατί απουσίαζε στην ουσία ένα θεσμικό πλαίσιο διαλόγου που να επιβάλλεται στους συμμετέχοντες, σε μας και σε σας; Μήπως γιατί απουσίαζε η έννοια της πραότητας απ’ αυτό το διάλογο σαν πολιτική αρετή; Μήπως γιατί κάθε διαφωνία κινδυνεύει να καταγραφεί ως αντιπολιτευτική διάθεση; Δυστυχώς έτσι ανδρωθήκαμε μεταπολιτευτικά. Διαλεγόμαστε μέσω τελεσιγράφων και εδώ η αυτοκριτική του χώρου μας θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα αυστηρή.Θίγεται το αυτοδιοίκητο με τις αλλαγές; Θα κάνω καταρχήν μία παρατήρηση. Το αυτοδιοίκητο δεν είναι μόνο μία συνταγματική επιταγή ή ένας τεχνικός ή διοικητικός όρος. Είναι η ίδια η ουσία του πανεπιστημίου όπως αυτή κατοχυρώθηκε ευρωπαϊκά στην προσπάθειά του να αποσπαστεί από κάθε μορφής προκατάληψη. Περιορίζει την αυτονομία των ιδρυμάτων η συμμετοχή εξωτερικών μελών στη διοίκησή τους; Από μόνο του το γεγονός ότι όλο και περισσότερες αρμοδιότητες μεταφέρονται από το Υπουργείο προς τα ιδρύματα συμβάλλει όχι μόνο στην αποκέντρωση αλλά και στην ενίσχυση αυτής της αυτονομίας. Δυνητικά η συμμετοχή εξωτερικών μελών μπορεί να σηματοδοτήσει την καλύτερη διασύνδεση των ιδρυμάτων με την κοινωνία και βέβαια με τον κανονισμό λειτουργίας τους τα ιδρύματα μπορούν να καθορίσουν μόνα τους διάφορα θέματα που τα αφορούν.Τέταρτη ερώτηση: Μπορεί να γίνει εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σε περιόδους οικονομικής στενότητας; Κυρία Υπουργέ, ξέρετε καλύτερα από μένα ότι η εκπαίδευση είναι υπόθεση δαπανηρή. Ξέρετε ότι σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης απαιτείται ειδικότερα για περιφερειακές δομές και κράτη επιπλέον μία παιδεία της τοπικής ανάπτυξης, του τοπικού σχεδίου. Απαιτείται ένα νέο όραμα για μία νέα Ελλάδα της εκπαίδευσης και της έρευνας, αλλά απαιτούνται επίσης πόροι για την υλοποίηση αυτού του οράματος.Εφόσον καταλήξουμε ως χώρα ότι προέχουν πράγματι η εκπαίδευση και η έρευνα, θα πρέπει να αυξηθούν ανάλογα οι δαπάνες. Η χώρα έχει ανάγκη να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές της και η κοινωνία να πάρει το αντίστοιχο κόστος και αυτό δεν μπορεί να περιμένουμε να γίνει αύριο, σε καιρούς ηρεμίας, αλλά πρέπει να γίνει άμεσα σε καιρούς μεταβατικούς, σε καιρούς σύγχυσης, της ίδιας σύγχυσης που μας πιέζει να στραφούμε από το μακροπρόθεσμο και το σημαντικό που θα οδηγήσει στην ανανέωση και στην επιβίωση του τόπου στη βραχυπρόθεσμη επίλυση επειγόντων προβλημάτων και μόνο.Θα κάνω δυο - τρεις παρατηρήσεις για τα άρθρα. Πράγματι είπα στην Επιτροπή ότι κάποια από τα θεσμικά όργανα θα πρέπει να εκλέγονται και πήρατε μια σωστή απόφαση να εκλέγεται ο πρύτανης. Νομίζω ότι θα ήταν στη σωστή κατεύθυνση αν εκλεγόταν και ο κοσμήτορας. Θα μπορούσατε να κάνετε και κάτι άλλο αν δεν θέλετε να οδηγηθείτε εκεί, η γενική συνέλευση της σχολής να αποκλείει αιτιολογημένα υποψηφιότητα για εκλογή συγκεκριμένου κοσμήτορα με μικρότερη πλειοψηφία. Ξέρετε ότι δύσκολα δίνει κάποιος αρνητική ψήφο. Τα ¾ που λέτε είναι σχεδόν απαγορευτικά. Μπορείτε να το βάλετε με πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης. Δεν πάει εύκολα κάποιος να ψηφίσει αρνητικά. Για να το κάνει αυτό θα έχει έναν ιδιαίτερο λόγο.Δεύτερη παρατήρηση: Νομίζω ότι η δημόσια κλήρωση για την επιλογή των εκλεκτορικών θα ήταν μία καλύτερη διάταξη.Τρίτη παρατήρηση: Δεν ξέρω πραγματικά τι θα ήταν το σωστό. Με προβληματίζει το άρθρο 17 παράγραφος 2. Προσωπικά - χωρίς να είμαι απόλυτος σ’ αυτό - δεν θα ήθελα να υπάρχει καμία εξαίρεση καθηγητή χωρίς διδακτορικό, ούτε στην αρχιτεκτονική ούτε στη σχολή καλών τεχνών. Υπάρχει το επιχείρημα ότι ένας ζωγράφος δεν θα μπορεί να πάει στη σχολή καλών τεχνών; Υπάρχει το αντεπιχείρημα ότι θα μπορούσε να γίνει επίτιμος διδάκτορας και να είναι ουσιαστικά μέλος της σχολής χωρίς οργανική σχέση.Κλείνοντας, κυρία Υπουργέ, δεν μπορώ να μην κάνω δύο μικρές παρατηρήσεις που νομίζω ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία. Την πρώτη σας την έχω πει πολλές φορές. Είναι μία παρατήρηση για τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας. Τα πανεπιστήμια οφείλουν να έχουν μία υπερχρονική αποστολή που έχει να κάνει με την παραγωγή και τη διάδοση της γνώσης. Δεν πρέπει να είναι υποταγμένα. Μπορεί να λέμε «ναι» στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, αλλά δεν μπορεί ποτέ - και αυτό θέλω να καταγραφεί ιστορικά - να είναι υποταγμένα σ’ αυτή την αγορά.Θα ήθελα να κάνω μία έκκληση προς ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθηγητές, φοιτητές και διοικητικούς, να κατοχυρώσουν μόνοι τους την ακαδημαϊκή ελευθερία, έννοια πολύ ευρύτερη απ’ αυτή που αποδίδεται συνήθως, για να μην δούμε με την κατάργηση του ασύλου εικόνες προσβολής του χώρου, για να μην πάμε στην άλλη πλευρά.Γιατί, κυρία Υπουργέ, ξέρετε και εσείς καλύτερα από εμένα, με την πείρα που έχετε, ότι πολλές φορές το απαξιωμένο επανέρχεται δικαιωμένο στην ιστορία.Ευχαριστώ πολύ".
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας υπέβαλε ο Χάρης Παμπούκης


Την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας υπέβαλε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Χάρης Παμπούκης, μετά το θέμα που προέκυψε με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό.Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη προκλήθηκε ένταση όταν ο Χρ. Παπουτσής, μιλώντας για το δικό του νομοσχέδιο αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Χ. Παμπούκη περί επανασύστασης του υπουργείου Ναυτιλίας, χωρίς όμως να κατονομάσει τον συνάδελφό του ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση.«Δέχομαι υπονόμευση από μέλη της κυβέρνησης που εγείρουν θέμα επανασύστασης του υπουργείου Ναυτιλίας με ενσωμάτωση και του λιμενικού», φέρεται να είπε.Υπέρ του κ. Παπουτσή συνηγόρησε και ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «εγώ εισηγήθηκα το νομικό πλαίσιο για τη μεταφορά του λιμενικού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» είπε.Την Τρίτη, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ ο κ. Παμπούκης είχε ζητήσει την επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σημειώνοντας ότι ο κλάδος της ναυτιλίας έχει μια ιδιαιτερότητα, χρειάζεται υποστήριξη και διοικητική συνέχεια. Mάλιστα ζήτησε και την επαναφορά του Λιμενικού Σώματος και της ακτοφυλακής στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο Σώματα σήμερα τελούν υπό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας


Συνεδριάζει τη Δευτέρα 29-8-2011 και ώρα 8:00μμ το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας με 21 θέματα στην ημερήσια διάταξη που είναι τα εξής:
1.Χωροθέτηση και ανέγερση του Μουσικού Σχολείου Άρτας (Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο) σε έκταση εντός του οικισμού Αγίων Αναργύρων του Δήμου Αρταίων
2.Τροποποίηση σύμβασης χρεολυτικού δανείου
3.Έκδοση κανονιστικής απόφασης για την αλλαγή κατεύθυνσης της μονοδρόμησης της οδού Μουργκάνας
4.Σύναψη σύμβασης για τη συλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων
5.Αναμόρφωση πρ/σμού και τροποποίηση προγράμματος εκτελεστέων έργων έτους 2011
6.Αναμόρφωση πρ/σμού
7.Απ’ ευθείας ανάθεση εργασιών συντήρησης και επισκευής οχημάτων Δήμου Αρταίων
8.Καταβολή επιδόματος σε δικαιούχους υπαλλήλους του Δήμου Αρταίων
9.Λήψη απόφασης για έκδοση άδειας εμπόρων και μικροπωλητών που συμμετέχουν στην Εμποροπανήγυρη του Δήμου Αρταίων για το έτος 2011
10.Μερική κατανομή πίστωσης για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων
11.Ορισμός μελών επιτροπής παραλαβής ανταλλακτικών και εργασιών επισκευής οχημάτων του Δήμου Αρταίων
12.Συγκρότηση επιτροπής κρίσεως νέων αυθαιρέτων
13.Κατάργηση της αρ. 196/11 Α.Δ.Σ., με την οποία τροποποιήθηκε η 10/11 Α.Δ.Σ. Συμπλήρωση της 10/11 Α.Δ.Σ. για τη συγκρότηση επιτροπής παραλαβής προμηθειών
14.Γνωμοδότηση του Δήμου Αρταίων για περιβαλλοντική έκθεση που αφορά το έργο: «Συνεργείο επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων συνήθων οχημάτων – συνεργείο επισκευής και συντήρησης ηλεκτρικών μερών αυτοκινήτων συνήθων οχημάτων – συνεργείο αερίων καυσίμων για την κίνηση αυτοκινήτων» φερόμενης ιδιοκτησίας του κ. Χαρίλαου Κοτσαρίνη του Γεωργίου, στην Τ.Κ. Λιμίνης της Δ.Ε. Άρτας του Δήμου Αρταίων Νομού Άρτας
15.Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. του έργου: «Αρχική διαμόρφωση τμήματος της οδού Ευαγ. Γαρουφαλιά»
16.Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. του έργου: «Κατασκευή τεχνικών στο Τ.Δ. Καμπής»
17.Έγκριση 3ου Α.Π.Ε. του έργου: «Διάνοιξη της οδού Άρτας- Λιμίνης μέσω του λόφου Περάνθης»
18.Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. και 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου: «Πεζοδρόμηση και φωτισμός στο Δ.Δ. Ανέζας (Β΄Φάση)
19.Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου: «Υποδομές χώρου παιδικής χαράς έναντι Διοικητηρίου ΤΕΙ»
20.Επί αιτήσεως Αποστόλου Στεφάνου για παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Συντήρηση και επέκταση δικτύου ύδρευσης στα Δ.Δ. Ανέζας - Πολυδρόσου»
21.Επί αιτήσεως Γεωργίου Νύχτη για παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Βελτίωση υποδομών ύδρευσης Τ.Δ. Γραμμενίτσας»

Συνεργασία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας ζήτησε ο Θανάσης Οικονόμου στη Βουλή


Επιφυλάξεις καθώς και σημαντικές προτάσεις κατέθεσε ο Θανάσης Οικονόμου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς και αστικούς συνεταιρισμούς στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, στο πλαίσιο και της ανακήρυξης του 2012 από τον ΟΗΕ ως «Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών».Μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο Θανάσης Οικονόμου, αφού αναφέρθηκε στα θετικά σημεία του νομοσχεδίου - όπως η κατάργηση των συνεταιρισμών σφραγίδας, η άμεση ψηφοφορία αντί της διαπλοκής των αντιπροσώπων, η κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, η απεμπλοκή από τον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό, η παρέμβαση για την κοινωνική επιχειρηματικότητα- εστίασε στο διαχρονικό έλλειμμα της ελληνικής νομοθεσίας γι’ αυτό που είναι οι συνεταιρισμοί στον υπόλοιπο κόσμο. Έλλειμμα που δημιουργεί χάσμα τόσο μεταξύ κοινωνικής επιχειρηματικότητας και συνεταιριστικής παραγωγής, όσο και μεταξύ παραγωγικών και καταναλωτικών συνεταιρισμών.Επεσήμανε ασφαλώς ότι αυτό δεν συμβαίνει εξ’ υπαιτιότητας του ενός ή του άλλου υπουργείου, ωστόσο ζήτησε από τον κ. Σκανδαλίδη με αφορμή και το ν/σ του Υπουργείου Εργασίας για την κοινωνική επιχειρηματικότητα να έρθει σε συνεννόηση με τον κ. Κουτρουμάνη ώστε και στα 2 νομοσχέδια να προβλέπονται οι συνεταιρισμοί συνεργασίας με τη μορφή που έχουν διεθνώς.Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχω την αίσθηση ότι το νομοσχέδιο αγνοεί ή ακόμη και σταματά την εφαρμογή των Διεθνών Αρχών του Συνεταιριστικού Κινήματος. Είναι θεμελιώδες να περιλαμβάνονται και να κωδικοποιούνται σε ξεχωριστό άρθρο οι Διεθνείς Συνεταιριστικές Αρχές, γιατί θα επιφέρει τεράστια ζύμωση και διαπαιδαγώγηση στην κοινωνία, αλλά και εμπέδωση των Αρχών από τους ίδιους τους συνεταιριστές».
Αξίζει να αναφερθεί ότι η σταθερότητα στην τιμή της συνεταιριστικής μερίδας, η οικονομική συμμετοχή των μελών στη διανομή των κερδών ανάλογη της συνεισφοράς και όχι των μερίδων, η θεσμοθέτηση κοινών και αδιαίρετων ταμείων, η ανοιχτή ένταξη μελών, όπως εφαρμόζονται διεθνώς έχουν οδηγήσει τη συνεταιριστική επιχειρηματικότητα σε υποδειγματική ευρωστία.Και όχι μόνο. Η μη ύπαρξη αυτών των αρχών, οδηγεί την επιχείρηση από συνεταιριστική σε κεφαλαιακή, όπως συμβαίνει αναγκαστικά τώρα με τον παρόν νομοσχέδιο. «Οι συνεταιρισμοί είναι βασικό ανάχωμα στη φτώχεια, την ανεργία. Τονώνουν την πρωτογενή παραγωγή και εξισορροπούν την τιμή στο ράφι. Είναι οι συνεργατικές επιχειρήσεις που πρέπει να επιβιώσουν, και όχι οι ιδιότυπες Α.Ε.» τόνισε.Στο ίδιο μήκος κύματος αναρωτήθηκε «ποιο είναι το όφελος στον παραγωγό και τον καταναλωτή όταν ο παραγωγικός συνεταιρισμός πωλεί τα προϊόντα του μέσω της εμπορίας και της ολιγοπωλιακής διακίνησης; Γιατί δεν συνδέονται η συνεταιριστική παραγωγική δράση με την καταναλωτική δράση;».Ο Θανάσης Οικονόμου ολοκλήρωσε την παρέμβαση του επαναλαμβάνοντας την έκκληση για συνεργασία των 2 υπουργείων. «Αυτό το νομοθετικό κενό αντιμετωπίστε το κοινά τα δύο Υπουργεία. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι οι συνεταιρισμοί και η εμπέδωση της ιδέας του συνεργατισμού μπορούν να προσφέρουν σημαντικά σε μία κοινωνία που βιώνει μία τεράστια δοκιμασία».

Έκκληση Φ.Φίλιου να περιοριστεί στο ελάχιστο η κατανάλωση νερού


Έκκληση προς το σύνολο των κατοίκων του Δήμου, να σταματήσουν άμεσα την αλόγιστη χρήση νερού και να περιορίσουν στο ελάχιστο την κατανάλωση, απηύθυνε ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί κυρίως στο Σταυράκι και την Ανατολή.Τα προβλήματα αυτά, σχεδόν στο σύνολό τους, οφείλονται στην έλλειψη νερού εξ αιτίας της δραματικής πτώσης του υδροφόρου ορίζοντα, περισσότερο στις πηγές της Τούμπας και λιγότερο στην Κρύα.Η παρατεταμένη ανομβρία, απέδειξε ότι το νερό δεν είναι ανεξάντλητο και πως η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με σύνεση και προσοχή.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος κατά την διάρκεια των δηλώσεων που έκανε σήμερα υπογράμμισε ότι οι διακοπές που σημειώνονται σε οφείλονται σε τεχνικά προβλήματα και ζήτησε από όλους να περιορίσουν στο ελάχιστο την κατανάλωση νερού.«Απευθύνω έκκληση να σταματήσουν τα ποτίσματα των κήπων, το πλύσιμο αυτοκινήτων και να περιοριστούν στα άκρως αναγκαία. Εάν δεν υπάρξει άμεσα βροχόπτωση θα κινδυνεύσουμε να μην μπορούμε να στείλουμε νερό στην πόλη. Είναι μεγάλη ανάγκη να δείξουμε όλοι και την ευαισθησία μας και την κοινωνική μας αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τρέχουσα θερινή περίοδο τέθηκαν σε λειτουργία νέες γεωτρήσεις, νέα αντλιοστάσια και νέα δίκτυα. Παρόλα αυτά, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα αποθέματα και το πρόβλημα να είναι πολύ σοβαρό.«Εάν όλοι περιορίσουμε την κατανάλωση κατά 10-15%, τότε θα αντέξουμε. Είναι επιβεβλημένο όμως η έκκλησή μας αυτή να βρει ανταπόκριση, καθώς οι δύο προηγούμενες για περιορισμό της κατανάλωσης δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σήμερα όμως είμαστε σε κρίσιμο σημείο», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στο 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού


Από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης/Τμήμα Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνονται τα εξής: Η Περιφέρεια Ηπείρου πρόκειται να συμμετάσχει στο 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού, που διοργανώνεται στην Αθήνα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το διάστημα 21-23/10/, με στόχο την προβολή των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων της περιοχής μας. Η έκθεση διοργανώνεται από την επιστημονική εταιρεία «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού» και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας. Προβάλλει τον πλούτο και τη μοναδική ποιότητα των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων της χώρας μας σε ένα ευρύ εξειδικευμένο εμπορικό κοινό, αποτελούμενο από στελέχη εμπορικών αλυσίδων, εξαγωγικών εταιρειών και διεθνών δικτύων διανομών του εξωτερικού, αλλά και πάνω από 15.000 καταναλωτές και φίλους του ελληνικού γάλακτος και τυριού.Επειδή η Περιφέρεια Ηπείρου θεωρεί τη συγκεκριμένη εκδήλωση ως μια ευκαιρία προώθησης, προβολής και γενικότερα ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας και των παραδοσιακών προϊόντων του συγκεκριμένου κλάδου, που παραδοσιακά αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής μας, θα φιλοξενήσει δωρεάν στο περίπτερό της τους επαγγελματίες που επιθυμούν να συνοδέψουν την αποστολή.
Για το σκοπό αυτό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα Τμήματα Τουρισμού των Περιφερειακών Ενοτήτων ως τις 8-9-2011.
Τηλ. επικοινωνίας:
Ιωάννινα: 26510-87220
Άρτα: 26813-61000
Θεσπρωτία: 26650099954
Πρέβεζα: 26823-60266

Συνεδριάζει την Δευτέρα το Περιφερειακό Συμβουλίου Ηπείρου


Την Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011 και ώρα 13.00, θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβουλίου Ηπείρου, στο οποίο θα παρίσταται και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Κανελλόπουλος, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
«ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ»
-εργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-
«Παρουσίαση - προτάσεις : ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας, κ. Β. Ψαθάς, ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ. Α. Μπρίκος, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης, κ. Ε. Βαγενάς και ο Τμηματάρχης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, κ. Κ. Ζευγολάς.

Τα ονόματα των εκπαιδευτικών που διορίζονται φέτος στην ΉπειροΔημοσιεύθηκαν από το Υπουργείου Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, τα ονόματα των εκπαιδευτικών που διορίστηκαν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Για το σχολικό έτος 2011-12 στην Ήπειρο, δεν έχουμε κανένα διορισμό εκπαιδευτικού στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και μόλις 16 διορισμούς εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.Τα ονόματα των νεοδιοριστέων είναι τα εξής:

Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας:
Καράντζιος Κωνσταντίνος του Γεώργιου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός (ΠΕ12.05), στην Α΄ Αρτας
Ιντζεβίδου Χριστίνα του Γεωργίου, Χημικός (ΠΕ04.02) στη Δ΄ Αρτας
Καρατσιώρη Μαριάνθη του Γεωργίου, Γαλλικών (ΠΕ 05) στη Δ΄ Αρτας

Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας:
Σαφαρή Δήμητρα του Παναγιώτη, Μαθηματικός (ΠΕ 03), στην Α΄ Θεσπρωτίας
Μοσχούδη Βασιλική του Σπυρίδωνα, Μαθηματικός (ΠΕ 03), στην Α΄ Θεσπρωτίας
Σφέτκος Απόστολος του Νικολάου, Πολιτικών Μηχανικών-Αρχιτεκτόνων-Τοπογράφων (ΠΕ12.01), στην Α΄ Θεσπρωτίας
Αναγνώστου Γεώργιος του Θωμά, Χημικός (ΠΕ04.02) στη Β΄ Θεσπρωτίας

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων:
Οικονόμου Αικατερίνη του Γεωργίου, Γεωλόγος (ΠΕ04.05), στην Α' Ιωαννίνων
Θεοδώρου Χριστόφορος του Γεωργίου, Φυσικός-Ραδιοηλεκτρολόγος (ΠΕ12.10), στην Α' Ιωαννίνων
Κοσμαδακης Αντώνιος του Γεωργίου, Καλών Τεχνών (ΠΕ.08), στη Β΄ Ιωαννίνων
Λάππα Κωνσταντίνα του Θεόδωρου, Φιλόλογος (ΠΕ 02), στη Δ΄ Ιωαννίνων
Οικονόμου Νικόλαος του Χρήστου, Φιλόλογος (ΠΕ02), στη Δ΄ Ιωαννίνων
Σιώζιου Ελπίδα του Χρήστου, Φιλόλογος (ΠΕ 02), στη Δ΄ Ιωαννίνων
Τσοτσάνη Ευθυμία του Κωνσταντίνου, Χημικός (ΠΕ04.02) στη Δ΄ Ιωαννίνων
Καραπάτσιου Ευαγγελή του Αθανασίου, Χημικός (ΠΕ04.02) στη Δ΄ Ιωαννίνων

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας:
Μαρίνου Μαρία του Παναγιώτη, Πολιτικών Μηχανικών-Αρχιτεκτόνων-Τοπογράφων (ΠΕ12.01), στην Α΄ Πρέβεζας

Yπογράφτηκε η σύμβαση για τη μελέτη «Αποχέτευσης – Βιολογικού καθαρισμός Πλαταριάς – Συβότων»Ένα σημαντικό και ουσιαστικό βήμα για την προστασία του Περιβάλλοντος, την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και την τουριστική ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης της Θεσπρωτίας, αποτελεί η υπογραφή από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θωμά Πιτούλη της σύμβασης για τη μελέτη «Αποχέτευσης – Βιολογικού Καθαρισμό Πλαταριάς – Συβότων», στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου (Π.Ε. Θεσπρωτίας) και του Δήμου Ηγουμενίτσας.Είχε προηγηθεί σύσκεψη στην Περιφέρεια, με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, με την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη, του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Γ. Κάτσινου και υπηρεσιακών παραγόντων κατά την οποία επιλύθηκαν και τα τελευταία διαδικαστικά προβλήματα που είχαν ανακύψει. Στη σύσκεψη ο Περιφερειάρχης, αφού εξήρε την άριστη και εποικοδομητική συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των Περιφέρειας, της Π.Ε. Θεσπρωτίας και του Δήμου Ηγουμενίτσας για την προώθηση των διαδικασιών, ζήτησε την συνδρομή όλων, ώστε η μελέτη να εκπονηθεί στο συντομότερο δυνατό χρόνο, με απώτερο σκοπό να επιδιωχθεί η ένταξη του έργου στο ΕΠΠΕΡΡΑΑ. Ανάδοχος είναι το μελετητικό σχήμα σύμπραξης: «ΑD.T.- ΩΜΕΓΑ ΑΤΕ, ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, Π. ΜΑΝΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Ε. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ». Η μελέτη έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και το ποσό της σύμβασης ανέρχεται σε 917.208 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θ. Πιτούλης δήλωσε τα εξής: "Προγραμματική θέση της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας είναι η διαφύλαξη ως «κόρης οφθαλμού» του περιβάλλοντος. Το στόχο αυτό υπηρετεί και η μελέτη, τη σύμβασης της οποίας μόλις υπογράψαμε. Αυτή θα μας βοηθήσει στην κατασκευή του έργου της αποχέτευσης καθώς και του βιολογικού καθαρισμού της Πλαταριάς και των Συβότων, που μαζί με την Πέρδικα αποτελούν το πιο τουριστικό κομμάτι της Θεσπρωτίας. Επίσης μέσα από την υλοποίησή της, ως έργο θα χρηματοδοτηθεί και η αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού της Ηγουμενίτσας. Πρόκειται για έργα υποδομής, που προστατεύουν το περιβάλλον, δίνουν περισσότερη αξία στο Τουριστικό μας προϊόν και βελτιώνουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Είναι θετικό ότι οι υποδομές στην αποχέτευση στην περιοχή μας, μετά την Παραμυθιά και τους Φιλιάτες, βρίσκονται σε διαδικασίες ολοκλήρωσης, κάτι που θα βοηθήσει τον τόπο μας συνολικά".

17 χρόνια μετά το θαλάσσιο σκι επιστρέφει στη λίμνη Παμβώτιδα


Μετά από 17 χρόνια απουσίας αγώνων θαλασσίου σκι από τα Γιάννενα, ο Όμιλος Σκι Παμβώτις, διοργανώνει τον αγώνα «Παμβώτις Open 2011» το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του ΕΑΝΚΙ στη Λιμνοπούλα.Στον αγώνα, θα συμμετάσχουν 70 αθλητές επιδόσεων, όλων των κατηγοριών και θα διαγωνιστούν στο εντυπωσιακό αγώνισμα του σλάλομ, ενώ τα αποτελέσματα αναγνωρίζονται επίσημα καθότι ο αγώνας περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα αγώνων (καλεντάρι) της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσίου Σκι (ΕΟΘΣ) και είναι υψηλών προδιαγραφών (Standing List).Το άθλημα του Θαλασσίου Σκι, ήταν επί δεκαετίες εξαιρετικά ανεπτυγμένο στα Γιάννενα, όπου προπονούνταν και οι αθλητές της Εθνικής Ομάδας. Μάλιστα οι αθλητές του Ομίλου Θαλασσίου Σκι Ιωαννίνων στις δεκαετίες του 1980 και 1990 προσέφεραν στην πόλη παγκόσμια, πανευρωπαϊκά, βαλκανικά και μεσογειακά μετάλλια, αλλά και την επί σειρά ετών κατάκτηση των πανελληνίων πρωταθλημάτων.Η λίμνη και τα Γιάννενα, αποτελούν ιδανικό τόπο φιλοξενίας μεγάλων διοργανώσεων σκι νερού, όπως άλλωστε συνέβαινε και στο παρελθόν. Ενδεικτικά έχουν διοργανωθεί:Πανευρωπαϊκοί αγώνες ανδρών γυναικών: 1994, Πανευρωπαϊκοί αγώνες νέων: 1970 και 1989, Κύπελλα Ευρώπης νέων: 1993, Βαλκανικοί αγώνες: 1983, 1986, 1989 Μεσογειακοί αγώνες: 1984, 1991, Πανελλήνια πρωταθλήματα: 1978, 1979, 1981, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1991, 1992.Στα πλαίσιο του αγώνα, ο Όμιλος Σκι Παμβώτις, σκοπεύει να οργανώσει και μια συνάντηση παλιών αθλητών από όλη την Ελλάδα που «πέρασαν» από τα Γιάννενα ως αθλητές, προπονούμενοι ή αγωνιζόμενοι, ενώ θα τιμήσει συμπολίτες μας, που στο παρελθόν είχαν συνεισφέρει στην ανάπτυξη του αθλήματος στην περιοχή.Επίσης, κι εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα πραγματοποιηθεί μια προσπάθεια επιπέδου ρεκόρ Γκίνες, όπου ένα σκάφος αγώνα, θα τραβήξει ταυτόχρονα και σε όλο το μήκος της λίμνης, 40 αθλητές σκι. Ο αγώνας «Παμβώτις Open 2011» πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ιωαννιτών, αλλά και με την εθελοντική βοήθεια της ομάδας «Paguristas!».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΑΡΤΑ:Υπό έλεγχο η πυρκαγιά μεταξύ Κεραματών και Κωστακιών


Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες στις 4.30 το απόγευμα σε αγροτική περιοχή μεταξύ Κεραματών και Κωστακιών, στο ΒΑ τμήμα της Άρτας η οποία αποτέφρωσε 10 στρέμματα ξερών χόρτων και καλαμιών ενώ έκαψε και ελαστικά. Η φωτιά προήλθε από μάντρα υλικών – δεν έχει εξακριβωθεί αν ξεκίνησε από τον εσωτερικό ή τον εξωτερικό χώρο – όπου υπήρχαν παλιά ελαστικά, αποθήκες, λαμαρίνες και αυτοκίνητα συμπιεσμένα με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικροεκρήξεις λόγω των εύφλεκτων υλικών (καύσιμα κλπ.). Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκε όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας ενώ την επιχείρηση ενίσχυσαν ένα αυτοκίνητο που ήρθε από τη γειτονική Φιλιππιάδα, ένα από την Κόνιτσα. Σημαντική ήταν η συμβολή του Δήμου Αρταίων ο οποίος συμμετείχε με δύο υδροφόρα οχήματα στην κατάσβεση της φωτιάς, καθώς επίσης μεγάλη ήταν και η βοήθεια της Πολιτικής Προστασίας. Οι δυνάμεις των πυροσβεστών κατάφεραν να θέσουν τη φωτιά υπό μερικό έλεγχο γύρω στις 23.10 το βράδυ και υπό έλεγχο σήμερα στις 7.30 το πρωί. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 7-8 μποφόρ και οι φλόγες έφταναν τα 50 μέτρα ύψος, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο το έργο της πυρόσβεσης. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο διοικητής της Π.Υ. Άρτας Θωμάς Ρίζος, η φωτιά δεν επεκτάθηκε. «Εκεί που εκδηλώθηκε, εκεί σταμάτησε, δώσαμε μάχη μεγάλη» είπε ο κ. Ρίζος. Χάρη στις προσπάθειες των πυροβεστών η ζημιά περιορίστηκε στη συγκεκριμένη έκταση και δεν κινδύνευσαν τα γύρω κτήματα. Στον τόπο της πυρκαγιάς έμειναν μέχρι αργά τη νύχτα ο διοικητής της Π.Υ. Άρτας κ. Ρίζος καθώς και οι Αντιδήμαρχοι Άρτας Φώτης Γεωργίου και Θεόδωρος Γκούβας με το αντίστοιχο προσωπικό του Δήμου που κινητοποιήθηκε. Στην περιοχή παραμένει ένα όχημα της Π.Υ. για κάθε ενδεχόμενο. Τα αίτια της φωτιάς ερευνώνται από την Π.Υ. Άρτας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Η σημερινή Κυβέρνηση διέλυσε στον τομέα του Περιβάλλοντος ό,τι η Νέα Δημοκρατία έκτισε


Με αφορμή την αναστολή λειτουργίας των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ήπειρο, ο Σταύρος Καλογιάννης κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση (υπ’ αρ. 21840/2011) προς τους Υπουργούς Παιδείας και Περιβάλλοντος. Στην Ερώτησή του αναφέρει:Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και χάρη στη χρηματοδότησή τους, κυρίως από ευρωπαϊκά προγράμματα, έχουν σημαντική προσφορά στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.Η αναστολή της λειτουργίας δύο (2) εκ των πέντε (5) ΚΠΕ στην Ήπειρο που αποφάσισε το αρμόδιο Υπουργείο, θα υποβαθμίσει την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Η προβλεπόμενη (βάσει πρόσφατης σχετικής Υπουργικής Απόφασης) στελέχωση των ΚΠΕ Πραμάντων και Κόνιτσας με μια Παιδαγωγική Ομάδα είναι προβληματική, καθώς τα δύο ΚΠΕ βρίσκονται σε απόσταση 130 χλμ το ένα από το άλλο!Η αναβάθμιση του ΠΚΕ Πραμάντων, το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, μπορεί να δώσει περαιτέρω ώθηση σε ολόκληρη την περιοχή των Τζουμέρκων και της Ηπείρου, τόσο στον εκπαιδευτικό τομέα όσο και στον τομέα της ήπιας ανάπτυξης της περιοχής. Άλλωστε η επιτυχής, μέχρι σήμερα, λειτουργία του ΚΠΕ Πραμάντων αποδεικνύει ότι αυτό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή.Επισημαίνεται ότι το ΚΠΕ Πραμάντων βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, το οποίο θεσμοθετήσαμε το 2009 με ΠΔ (ΦΕΚ 49 Δ’/12.02.2009). Παράλληλα ιδρύσαμε Κέντρο Πληροφόρησης στα Πράμαντα (Απόφαση Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ 39803, ΦΕΚ 2142/2009) ώστε να υπάρχει συνέργεια με το ΚΠΕ, καθώς πιστεύουμε ότι οφείλουμε όλοι μας να βοηθήσουμε και να αναδείξουμε με κάθε τρόπο αυτήν την πανέμορφη, και ξεχασμένη για χρόνια από την Πολιτεία, περιοχή.Δυστυχώς η «πράσινη» Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εγκαταλείψει πλήρως και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, ο οποίος αδυνατεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς. Είναι ενδεικτικό ότι κανένα Κέντρο Πληροφόρησης δεν λειτουργεί σήμερα στα Τζουμέρκα!Δηλαδή η σημερινή Κυβέρνηση διέλυσε και στον ευρύτερο τομέα του Περιβάλλοντος ό,τι η Νέα Δημοκρατία έκτισε.Ο Σταύρος Καλογιάννης κατέθεσε στη Βουλή και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για το θέμα.Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:
-Για ποιο λόγο η «πράσινη» Κυβέρνηση εγκαταλείπει και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης;
-Τι προτίθεται τελικώς να κάνει το Υπουργείο Παιδείας με τα ΚΠΕ της Ηπείρου και ειδικότερα με το ΚΠΕ Πραμάντων;
-Εάν θα ασχοληθεί επιτέλους το ΥΠΕΚΑ με τους Φορείς Διαχείρισης της χώρας, και ειδικότερα με τον Φορέα Διαχείρισης Τζουμέρκων, τους οποίους έχει εγκαταλείψει πλήρως επί δύο χρόνια.

Μαίνεται η πυρκαγιά στους Νεγράδες


Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Νεγράδες,του Δήμου Πωγωνίου.Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 12 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο και ένα ελικόπτερο.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Σύλληψη τριών ατόμων για κατοχή ναρκωτικών ουσιών


Συνελήφθησαν χθες το απόγευμα, στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας, δύο ημεδαπές, ηλικίας 37 και 26 ετών και ένας υπήκοος Γερμανίας ηλικίας 24 ετών, κατηγορούμενοι για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.Συγκεκριμένα, χθες το απόγευμα στο 1ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας -Ηγουμενίτσας, σε αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε η 26χρονη ημεδαπή και στο οποίο επέβαιναν οι άλλοι δύο συλληφθέντες, βρέθηκε και κατασχέθηκε μία (1) νάιλον συσκευασία, που περιείχε ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους (48) γραμμαρίων.Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Κλείνουν τα καταστήματα του ΟΤΕ σε Κόνιτσα, Μέτσοβο και Φιλιππιάδα


Κλείνουν τα καταστήματα του ΟΤΕ σε Κόνιτσα, Μέτσοβο και Φιλιππιάδα με απόφαση του ΟΤΕ.Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζόμενων, καθώς το κλείσιμο θα ισχύσει από 1η Οκτωβρίου. Η ΠΑΣΕ ΟΤΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι εν μέσω διαλόγου, η διοίκηση του ΟΤΕ αποφάσισε να κλείσει τα μαγαζιά και κατήγγειλε ότι ο οργανισμός συρρικνώνεται και ότι σχεδιάζεται «μετακόμιση» των υπηρεσιών τηλεφωνικού καταλόγου στο εξωτερικό, για εύρεση φτηνότερων εργατικών χεριών.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Σύλληψη αλλοδαπών για πλαστογραφία και παράνομη είσοδο στη χώρα


Συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., δύο (2) υπήκοοι Αφγανιστάν, ηλικίας 22 ετών, γιατί σε γενόμενο έλεγχο κατείχαν και επέδειξαν πλαστή βουλγαρική ταυτότητα και πλαστό αλβανικό διαβατήριο. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δύο συλληφθέντες προμηθεύθηκαν τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα από άγνωστο άτομο στην Ομόνοια Αττικής αντί του χρηματικού ποσού των 180 ευρώ.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Στερεύουν οι πηγές στο λεκανοπέδιο!


Σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών έχει πέσει ο υδροφόρος ορίζοντας στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, απόρροια αφενός της παρατεταμένης ανομβρίας και αφετέρου της μεγάλης κατανάλωσης.Οι τελευταίες ημέρες χαρακτηρίζονται δραματικές για αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου, που μένουν πολλές ώρες χωρίς νερό και οι οποίες αναφέρονται και στο Δήμο Ιωαννιτών αλλά και στους όμορους Δήμους Ζίτσας και Δωδώνης.Εκτός λειτουργίας, λόγω αδυναμίας άντλησης νερών από τον υδροφόρο ορίζοντα, βρίσκονται ήδη δύο γεωτρήσεις του ΣΥΔΚΛΙ στα Γραμμενοχώρια και το Νεοχώρι, ενώ πολλά προβλήματα υπάρχουν ακόμη στις πηγές της Τούμπας και δεν αποκλείεται το ίδιο να γίνει και προσεχώς, εφόσον συνεχιστεί η ανομβρία και στις πηγές της Κρύας, από τις οποίες τροφοδοτείται το δίκτυο της ΔΕΥΑΙ.Περιοχές της Ανατολής, του Σταυρακίου, των Κάτω Μαρμάρων, αλλά και χωριά του Δήμου Ζίτσας, όπως η Ζίτσα, η Πρωτόπαππα, η Καρίτσα, σημεία της Βουνοπλαγιάς και του Αγίου Ιωάννη αντιμετωπίζουν πολύωρες διακοπές υδροδότησης με τα συνεργεία του ΣΥΔΚΛΙ, των Δήμων και της ΔΕΥΑΙ να δίνουν καθημερινή μάχη για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να επιδιορθώσουν τις βλάβες όπου υπάρχουν.Εκτός από τα επιμέρους βέβαια προβλήματα που διαπιστώνονται με βλάβες σε τοπικά δίκτυα και μικρές δεξαμενές όπως στις εργατικές κατοικίες Σταυρακίου, το μείζον ζήτημα είναι αυτό της πτώσης του υδροφόρου ορίζοντα και η προοπτική να τεθούν εκτός λειτουργίας γεωτρήσεις σε πηγές, που αποτελούν κομβικά σημεία για την ομαλή υδροδότηση του λεκανοπεδίου.ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΚΛΙ βρίσκονται σε καθημερινή επαφή, επιβεβαιώνουν από κοινού ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και φοβούνται για τα χειρότερα, εφόσον συνεχιστεί η ανομβρία.Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο του ΣΥΔΚΛΙ Θανάση Μανταλόβα η κατάσταση θα ήταν ήδη εφιαλτική εάν δεν είχε δοθεί προς χρήση η γεώτρηση στους Λογγάδες.Ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπως στο Σταυράκι, όπου διαπιστώνεται ότι το νερό φτάνει στις δεξαμενές, όχι όμως και στα σπίτια, κάτι που αποτελεί ισχυρή ένδειξη κάποιας βλάβης στο δίκτυο.Τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα τα πράγματα να γίνουν ακόμη δυσκολότερα στη συνέχεια έκρουσε και ο αντιδήμαρχος Ζίτσας Βασίλης Γαρδίκος,απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να μην κάνουν αλόγιστη χρήση του νερού, σπαταλώντας το.«Είναι λυπηρό και για εμάς να υπάρχουν σπίτια χωρίς νερό, προσπαθούμε όμως να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Ευελπιστούμε ότι θα αντιμετωπιστούν γρήγορα τα προβλήματα, γιατί δε θέλουμε ούτε να το σκεφτόμαστε, ότι θα υπάρξουν χωριά που θα μείνουν χωρίς νερό για ένα 24ωρο ή και περισσότερο», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Ζίτσας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά σε δασική έκταση στους Νεγράδες


Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Νεγράδες,του Δήμου Πωγωνίου. Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες το βράδυ στις 20:20, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και στο σημείο επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 19 οχήματα.Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και οκτώ μέλη πεζοπόρου τμήματος.Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές και κατακαίει κυρίως πουρνάρια.