Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011

Ομόφωνα "Όχι" στο παζάρι από το δημοτικό συμβούλιο


Ομόφωνα και με επιμέρους παρατηρήσεις των παρατάξεων το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων απέρριψε το αίτημα που είχε κατατεθεί από το ΕΑΝΚΙ για την διοργάνωση εμποροπανήγυρης.Είχε προηγηθεί η αρνητική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και η θετική, υπό όρους όμως και προϋποθέσεις που είχε λάβει κατά πλειοψηφία το Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων.Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Θεμελής αναφέρθηκε αναλυτικά στους λόγους που οδήγησαν την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σε αρνητική απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι η πάγια θέση της σημερινής πλειοψηφίας ήταν αντίθετη με τη διοργάνωση των παζαριών. Υπενθύμισε δε ότι οι διοργανώσεις που είχαν γίνει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή χαρακτηρίζονταν από αδιαφάνεια.Απαντώντας μάλιστα σε τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης τόνισε με νόημα πως δεν υπήρξε ποτέ καμία διαδικασία προετοιμασίας της διοργάνωσης από το Δημοτικό Συμβούλιο και με βάση όσα προβλέπει ο Νόμος, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχει ακόμη δικαστική εκκρεμότητα για τις προηγούμενες διοργανώσεις, ύστερα από τις προσφυγές που είχαν κάνει δημοτικοί σύμβουλοι της τότε αντιπολίτευσης.Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος τόνισε ότι η απόφαση της Δημοτικής Ενότητας, η οποία ήταν θετική, περιλαμβάνει πλήθος προϋποθέσεων αλλά και προβληματισμών και υπογράμμιζε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διάστασης απόψεων.«Παζάρι σαν αυτό της Γεννηματά ή της Ακτής Μιαούλη δεν θα πρόκειται να ξαναγίνει στα Γιάννινα. Μπορεί ο Δήμος μας, να βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική του κατάσταση και τα χρήματα που θα εισέπραττε να ήταν «φάρμακο» όμως στην λογική της παράγκας δεν μπαίνουμε. Δεν μπορούμε να υποτιμούμε την πόλη μας με τέτοιες διοργανώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιος.Έκανε γνωστό δε, ότι η Δημοτική Αρχή θα αναλάβει την πρωτοβουλία ώστε μέσα από διάλογο με τον Εμπορικό Σύλλογο, το Επιμελητήριο κι άλλους εμπλεκόμενους φορείς να αποφασιστεί η διοργάνωση άλλων εκδηλώσεων με στόχο την προβολή των τοπικών προϊόντων και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.Αρνητικές με την διοργάνωση παζαριού από το ΕΑΝΚΙ ήταν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Έτσι με επιμέρους παρατηρήσεις που κατατέθηκαν από την Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει το αίτημα.

ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ
Το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε να προχωρήσει στην έγκριση σύναψης σύμβασης μεταφορικού έργου με το Αστικό ΚΤΕΛ για μειωμένα εισιτήρια. Τα εισιτήρια αυτά θα επιδοτούνται από το Δήμο.Για την απόφαση αυτή είχε προηγηθεί συζήτηση με το Αστικό ΚΤΕΛ ενώ ελήφθη με γνώμονα την άσκηση κοινωνικής πολιτικής σε συνδυασμό με την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών για τη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην πόλη.Η μείωση της τιμής των εισιτηρίων ενισχύει οικονομικά τους δημότες με αποτέλεσμα την αύξηση του επιβατικού κοινού, που αποτελεί κίνητρο και για το αστικό ΚΤΕΛ.Ο Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Στέφανος Μουστακλής που παρίστατο στη συνεδρίαση, ανέφερε ότι αρκετές γραμμές, όπως είναι αυτές στη Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου επανασχεδιάζονται λόγω της αυξημένης κίνησης και δήλωσε ότι η διοίκηση της εταιρίας είναι πρόθυμη να εξετάσει κι άλλα αιτήματα που υπάρχουν.

ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
Μετά την επικύρωση της απόφασης για την διατήρηση της αυτονομίας του Οργανισμού Σπηλαίου και την δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, το Δημοτικό Συμβούλιο, προχώρησε, όπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία, στον ορισμό νέας Διοίκησης.Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού είναι εννεαμελές. Τα πέντε μέλη πρέπει να είναι δημοτικοί σύμβουλοι και τα τέσσερα πολίτες. Από το σύνολο των μελών, τα δύο ορίζονται από την αντιπολίτευση.Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, του Οργανισμού Σπηλαίου, ύστερα από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι: Πρόεδρος Κώστας Γκόγκος, Αντιπρόεδρος Θωμάς Γκλίναβος και μέλη: Θανάσης Μανταλόβας, Παναγιώτης Κιτσούλης, Λάμπρος Τζίμας, Βασίλης Ντόβας, Μπαμπασίκας Κώστας, Ντόβας Στέφανος και Ντόβας Δημήτριος.

ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΔΙΟΞΙΝΕΣ
Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, απαντώντας σε ερώτηση που τέθηκε στην προ ημερησίας διάταξη συζήτηση και αφορούσε στις δειγματοληψίες που έγιναν μετά την φωτιά στη χωματερή της Δουρούτης, έκανε γνωστό ότι η προφορική ενημέρωση που είχε από τους επιστήμονες του Δημόκριτου ήταν ότι δεν ανιχνεύθηκαν διοξίνες.Αναλύσεις έγιναν σε δείγματα αέρα, γάλακτος και αυγών. Σε κανένα από αυτά δεν εντοπίστηκε διοξίνη, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχής μας και πολύ περισσότερο για τον κτηνοτροφικό κόσμο.Η έκθεση με όλα τα στοιχεία θα κοινοποιηθεί στο Δήμο εντός των ημερών.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ:Σοβαρές ενστάσεις της μείζονος αντιπολίτευσης για το παζάρι στους Νεγράδες


Στη συνεδρίαση της Τρίτης 23-08-2011 το Δ.Σ. Δήμου Πωγωνίου συζήτησε το θέμα της διενέργειας εμποροπανήγυρης στην Τ.Κ. Νεγράδων, ζήτημα που η παράταξή μας ανέδειξε με το Δελτίο Τύπου-καταγγελία από 18-08-2011 για παράνομες πράξεις εγκατάστασης αυθαίρετων κατασκευών στη θέση Λίμνη της Τ.Κ. Νεγράδων χωρίς καμία σύμφωνη γνώμη, άδεια ή απόφαση από τον Δήμο.Στο Δ.Σ. και μετά από την εισήγηση του Δημάρχου κ. Καψάλη δόθηκε στα μέλη του η εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής «κανονιστική πράξη διενέργειας εμποροπανήγυρης Πωγωνίου» που είχε συνταχθεί το μεσημέρι της ίδιας μέρας άρον-άρον καθώς ο Δήμαρχος δήλωσε στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι ‘’δεν γνώριζε ότι χρειαζόταν κανονιστική πράξη για την διενέργεια εμποροπανήγυρης’’!!!Η παράταξή μας κατήγγειλε στο Δ.Σ. ότι η απόφαση στερείται νομιμότητας και είναι άκυρη καθώς, δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες και ουσιαστικές διαδικασίες λήψης απόφασης, επειδή στερείται συγκεκριμένων ενεργειών, εισηγήσεων και άλλων σχετικών εγγράφων που αποτελούν προϋπόθεση για την εγκυρότητά της.Καταγγείλαμε τις μεθοδεύσεις αυτές και τις πρακτικές ως φαινόμενα επιπολαιότητας, αλαζονείας και απαξίωσης των θεσμών. Ζητήσαμε όλες τις αποφάσεις και τα σχετικά έγγραφα για την λήψη της απόφασης τα οποία και δεν μας προσκόμισαν καθώς δεν υπήρχαν. Συγκεκριμένα αναφέρουμε:
-Την απόφαση της Τ.Κ. Νεγράδων.
-Το τοπογραφικό σχεδιάγραμμα χώρου διεξαγωγής της εμποροπανήγυρης.
-Τις παρατηρήσεις ή την σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης [ Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας Δ.Σ, Άρθρο 2, παρ.4].
-Την εισήγηση της Οικονομικής επιτροπής για την επιβολή τελών χρήσης [Ν.3852/2010, Άρθρο72, παρ.1 και Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας Δ.Σ, Άρθρο 2, παρ.4].
-Οποιαδήποτε άλλα έγγραφα σχετικά με την διοργάνωση της εμποροπανήγυρης.
Όλα αυτά σωρευτικά δηλώνουν την έλλειψη τήρησης νόμιμων διαδικασιών και απαξίωση της τήρησης της νομιμότητας, την αδιαλλαξία και την επιμονή στη λήψη απόφασης διεξαγωγής της εμποροπανήγυρης (γιατί άραγε;), αφού είναι απολύτως βέβαιο ότι, σε καμία περίπτωση δεν θα εφαρμοστούν οι ημερομηνίες, που οι ίδιοι όρισαν στην Κανονιστική πράξη όπως π.χ. η ημερομηνία κατακύρωσης χώρων πώλησης, η ημερομηνία συμμετοχής στη διαδικασία εκμίσθωσης χώρων, η ημερομηνία επικύρωσης πρακτικών των συμμετεχόντων στις διαδικασίες από το Δ.Σ, καθώς καθορίζονται συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα από τον νόμο για κάθε προβλεπόμενη ενέργεια από την Διοίκηση.Για όλα αυτά, τα σημαντικά, η απάντηση του Δημάρχου και των συμβούλων της συμπολίτευσης που τοποθετήθηκαν ήταν αλαζονική και απαξιωτική, κεραυνός εν αιθρία για όλους μας: «Αυτά είναι λεπτομέρειες!!!. Ας μην είμαστε λάτρεις της νομιμότητας!!!».Είναι απολύτως σαφές σε όλους ότι αυτή είναι μια θέση επικίνδυνη και συνάμα απαξιωτική για όλους μας, τους πολίτες, το Δήμο, το Πωγώνι. Είναι μία θέση που εκθέτει τη Δημοτική Αρχή και όλους όσους την στηρίζουν και τους θέτει προ των ευθυνών τους απέναντι στην κοινωνία και τους θεσμούς.Στη συνεδρίαση θέσαμε επίσης τα παρακάτω θέματα ουσιώδη για μας ως προς την διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης:
-της ακαταλληλότητας και επικινδυνότητας του χώρου καθώς βρίσκεται δίπλα από την Εθνική Οδό
-της έλλειψης ορατότητας για τους οδηγούς στην είσοδο-έξοδο του χώρου
-της πυρασφάλειας και πυροπροστασίας
-υγειονομικού ενδιαφέροντος
-πολεοδομικών διατάξεων, κ.α.
Εμείς ως παράταξη καταστήσαμε σαφές και με επιχειρήματα ότι θεωρούμε μείζον το ζήτημα της τήρησης της νομιμότητας στη λήψη της σωστής απόφασης, γι’ αυτό και καταψηφίσαμε την εισήγηση του Δημάρχου, θεωρώντας επιπλέον ότι, στην οικονομική κρίση και στις δυσκολίες που βιώνουν οι επαγγελματίες οι έμποροι και οι κάτοικοι η διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης δεν θα προσφέρει τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα κάτι που έχει επισημάνει με επιστολή προς τον Δήμο και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.Το σπουδαιότερο δε όλων, που ενισχύει τη θέση μας περί της άγνοιας και της προχειρότητας με την οποία διαχειρίστηκαν, ο Δήμαρχος και τα μέλη του ΔΣ που ψήφισαν, το όλο ζήτημα, φαίνεται από το γεγονός ότι η απόφαση που ελήφθη βάσει της εισήγησης 10/11 της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (αναρτημένη στον ιστότοπο του Δήμου και άρα σε όλους προσβάσιμη) προβλέπει την διεξαγωγή παραδοσιακής εμποροπανήγυρης από 05-09-2011 έως και 11-09-2011, ενώ ο Κανονισμός αρχίζει να εφαρμόζεται 10 ημέρες μετά την δημοσίευσή του, ήτοι μετά την προβλεπόμενη έναρξη της εμποροπανήγυρης!!!!! Για άλλη μία φορά η πρακτική και τακτική του Δημάρχου Πωγωνίου αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία!!!

Ο επικεφαλής της παράταξης και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης: Ντόντης Γιάννης

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Αλεξίου Γιώργος, Καραγιώργος Γιάννης, Μεντής Χαράλαμπος, Κολιάκης Δημήτρης, Σώτος Γιάννης, Τόπουλος Βασίλης.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:Το Ελληνικό πανεπιστήμιο πρέπει να αλλάξει


Με την βασική παραδοχή ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο πρέπει να αλλάξει, τοποθετήθηκε ο Θανάσης Οικονόμου στη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία των ΑΕΙ. Τόνισε, δε, ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια για διαβούλευση και διάλογο, μέχρι όμως εκείνο το σημείο που οι αντιδράσεις δεν ξαναγυρνούν τη συζήτηση σε λιμνάζουσα αδράνεια.«Το Πανεπιστήμιο πρέπει να αλλάξει, γιατί έχει πάψει εδώ και καιρό να συνδιαλέγεται με την κοινωνία και τις ανάγκες της, με τον εθνικό σχεδιασμό για μία Ελλάδα που ξέρει τι θέλει και πως μπορεί να το πετύχει», ξεκαθάρισε λέγοντας ότι το συμβαίνει στα ελληνικά ιδρύματα είναι σε τέτοιο βαθμό συνομολογημένο που όσα νομοθετούνται σήμερα δεν θα έπρεπε να αποτελούν πολιτικές θέσεις, αλλά κοινωνικές αποφάσεις.Κάλεσε δε την πανεπιστημιακή κοινότητα να στηρίξει τις αλλαγές, καθώς αυτό περιμένει μια κοινωνία που βρίσκεται σε τεράστια δοκιμασία και «όχι να βλέπει μερίδα των πανεπιστημιακών δασκάλων, να απαρνιούνται οι ίδιοι το κύρος και την αξιοπιστία τους, καλλιεργώντας ακόμη και πρότυπα ανομίας».Στις θετικές πρόνοιες του νομοσχεδίου, περιλαμβάνονται αναμφισβήτητα η ρύθμιση για τη διοίκηση των Πανεπιστημίων, η σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση, το χρονοδιάγραμμα σπουδών.Ωστόσο, απευθυνόμενος στην Υπουργό, κα Άννα Διαμαντοπούλου, επεσήμανε τέσσερις διορθωτικές παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν σε δεύτερο χρόνο.Πρώτον, οι πρόσθετες παροχές από ίδιους πόρους του Ιδρύματος, όπως και οι εκπαιδευτικές άδειες, να προορίζονται για τους νεοδιοριζόμενους καθηγητές, τους επίκουρους, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία εντός της προβλεπόμενης 5ετίας να δημιουργήσουν ικανή ερευνητική ομάδα και να γίνουν ανταγωνιστικοί προσελκύοντας νέες χρηματοδοτήσεις.Δεύτερον, τη δυνατότητα παράτασης της ιδιότητας του φοιτητή σε όποιον για αποδεδειγμένα λόγους ανωτέρας βίας, δεν έχει καταφέρει να εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα.Τρίτον, μαζί με τον κομματικό και συντεχνιακό αποχρωματισμό των Ιδρυμάτων, να αποχρωματιστούν και από την «πολιτική της γκαρσονιέρας» και με συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων να δημιουργηθούν μεγάλοι πόλοι καινοτομίας, ανάπτυξης και απασχόλησης.Και τέταρτον, τη δημιουργία Κεντρικών Συμβουλίων για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων και άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, γιατί είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν σχολές που δεν αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοιτησάντων.Αυτό, ωστόσο, που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι οι νέες δυνατότητες που δίνονται στον φοιτητή την περίοδο των σπουδών του, αλλά και μετά κατά την ένταξη του στην παραγωγική διαδικασία. Η σημερινή αβεβαιότητα που βιώνει ο φοιτητής αν διάλεξε τις σωστές σπουδές, αν οικογένεια του μπορεί να τον στηρίξει οικονομικά μέχρι τέλους, ισοδυναμεί τελικά με κοινωνική ανισότητα.Γιατί η αλήθεια είναι, ότι όσοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια άλλη επιλογή, στα ιδρύματα του εξωτερικού για παράδειγμα, θα αποφύγουν να βιώσουν την εμπειρία του κλεισίματος των σχολών, την κακοποίηση του ασύλου, τα παρωχημένα συγγράμματα, τους προπηλακισμούς καθηγητών.Τέλος, επεσήμανε ότι απέναντι σε όσους, σε πείσμα των κοινωνικών αναγκών, επιμένουν να θέλουν το Πανεπιστήμιο φορέα συντήρησης και όχι αλλαγών, «οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα ένα υγιές πεδίο συνάντησης ιδεών, ανοιχτό σε προβληματισμούς και εξωστρεφές απέναντι σ’ ένα περιβάλλον που αλλάζει μέρα με τη μέρα».Και υγιές ακαδημαϊκό περιβάλλον, σημαίνει Πανεπιστήμιο ανοιχτό στην κοινωνία, για το συμφέρον της οποίας τα Πανεπιστήμια υπάρχουν και λειτουργούν.

Την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου Ανάδειξης του θεάτρου της Αρχ. Κασσώπης υπέγραψε ο Περιφερειάρχης


Την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα - Ήπειρος" του ΕΣΠΑ της πράξης «Ανάδειξη συνοικίας θεάτρου αρχαίας Κασσώπης» υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 300.000 ευρώ και δικαιούχος Φορέας η ΛΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Το μεγάλο Θέατρο της Κασσώπης, με υπολογιζόμενη χωρητικότητα περίπου 6.000 θεατών, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και επιβλητικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου, το οποίο μέχρι σήμερα δεν είναι προσβάσιμο. Με την ολοκλήρωση των προτεινόμενων εργασιών στο μεγάλο Θέατρο και την ευρύτερη περιοχή του, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα αφενός να προσεγγίσει το Μνημείο και αφετέρου να κατανοήσει τη λειτουργία και την ιδιαίτερη σημασία του στη ζωή της πόλης, τη χωροθέτησή του σε μία πυκνοκατοικημένη.H χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της πράξης είναι 28 (μήνες), με ημερομηνία λήξης προθεσμίας επιλεξιμότητας δαπανών την 31/12/2015.

Πεταλωτής και Γερουλάνος στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ


Eντός της ημέρας αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό» στην Αρτα.Μέχρι αυτή την στιγμή ακούγονται από πλευράς κυβερνητικών στελεχών τα ονόματα του Υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου και του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή ωστόσο η λίστα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.Η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν την Εθνική Συνδιάσκεψη της 3ης Σεπτέμβρη και λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στον ίδιο ακριβώς χώρο.Εχουν κληθεί να συμμετάσχουν στελέχη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ από όλη την Ηπειρο ενώ εκτός από θέματα που αφορούν το στενό κομματικό «πεδίο» θα συζητηθούν και ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος.Η πρόσφατη επίσκεψη του κ.Παπανδρέου στην Αρτα εξάλλου έγινε αφορμή να «ανοίξει» διάλογος για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ετσι ώστε η περιοχή να κερδίσει το «στοίχημα» της ανάπτυξης σε αυτή την δύσκολη συγκυρία. Δέσμευση των κυβερνητικών στελεχών είναι ότι ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί με στόχο να «τρέξουν» προγράμματα και να δρομολογηθούν παρεμβάσεις που θα δώσουν προοπτική στην Ηπειρο.

ΑΡΤΑ:Σύλληψη τριών νεαρών για κατοχή ηρωϊνης

Συνελήφθησαν σήμερα πρώτες πρωϊνές ώρες, στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Λαθρομεταναστών Άρτας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 36 και 38 ετών και μία νεαρή ηλικίας 36 ετών, κατηγορούμενοι για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.Συγκεκριμένα, σήμερα πρώτες πρωϊνές ώρες στον Κόμβο της Ιονίας Οδού στον Άγιο Δημήτριο Άρτας, σε αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 36χρονος ημεδαπός και στο οποίο επέβαιναν οι άλλοι δύο συλληφθέντες, βρέθηκε και κατασχέθηκε μία (1) νάιλον συσκευασία, που περιείχε ποσότητα ηρωϊνης, συνολικού βάρους (31,62) γραμμαρίων.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Αύξηση των ανασφάλιστων Ι.Χ. και στο Νομό Ιωαννίνων


Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα στην Ελλάδα, κατατάσσοντας την χώρα μας στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ποσοστό ανασφάλιστων οχημάτων κατά 15%.Το πρόβλημα δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς και στο παρελθόν έχει αναδειχθεί «πρωταθλήτρια» ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, από τις αρχές του έτους το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.Έντονο είναι το πρόβλημα και στο νομό Ιωαννίνων, σύμφωνα με τον διοικητή της Τροχαίας Ιωαννίνων Ανδρέα Παπιγκιώτη. Μόνο το πρώτο εφτάμηνο του 2011 παρατηρείται αύξηση των ανασφάλιστων στο νομό κατά 50%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.Ο κ. Παπιγκιώτης κάλεσε τους ιδιοκτήτες των οχημάτων να είναι υπεύθυνοι απέναντι σε αυτές τις υποχρεώσεις, καθώς τα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος θα είναι ιδιαίτερα σοβαρά. «Το ατύχημα μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή σε οποιοδήποτε άνθρωπο. Μακάρι να ξέραμε πως στη ζωή δε θα μας συμβεί ποτέ τροχαίο ατύχημα. Όμως το τροχαίο είναι καθημερινή υπόθεση και η χώρα μας έχει πληρώσει βαρύ φόρο στην άσφαλτο», σημείωσε χαρακτηριστικά.Για την αντιμετώπιση του φαινομένου η Τροχαία Ιωαννίνων πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους. Ο κ. Παπιγκιώτης τόνισε πως τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα υψηλά, καθώς για τα δίκυκλα το πρόστιμο φτάνει τα 250 ευρώ, τα ΙΧ τα 500 ευρώ και τα λεωφορεία – φορτηγά τα 1000 ευρώ.Τα πρόστιμα βεβαιώνονται ολόκληρα στην εφορία και δεν υπάρχει δυνατότητα πληρωμής του μισού ποσού σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως γίνεται για άλλες παραβάσεις. Μάλιστα, κατατίθεται μήνυση και κατά του ιδιοκτήτη του οχήματος που δεν ασφάλισε το όχημά του.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Επανεκκίνηση των έργων στην Ιόνια Οδό και τον Ε65


Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή η τροποποιητική συμφωνία για τα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Αυτό αποκάλυψε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Eurobank.Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το υπουργείο Οικονομικών έχει αναλάβει πρωτοβουλία διαπραγμάτευσης με τους παραχωρησιούχους, με την κοινοπραξία των τραπεζών και με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση εντός των επομένων ημερών και η τροποποιητική συμφωνία να εισαχθεί στη Βουλή και να κυρωθεί, ώστε να απεμπλακούν τα έργα αυτά.Το θέμα το χειρίζεται προσωπικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, ο οποίος έχει ολοκληρώσει τον κύκλο διαπραγματεύσεων και σε συνεννόηση με τις τράπεζες έχει διασφαλίσει την οικονομική ισορροπία των συμβάσεων, την προσαρμογή του φυσικού τους αντικείμενου και τη διευθέτηση της συμμετοχής του Δημοσίου με εθνικούς και με κοινοτικούς πόρους.Τα έργα που θα «ξεκολλήσουν» είναι οι πέντε μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, δηλαδή:
-η Ιόνια Οδός, και συγκεκριμένα ο δρόμος από το Ρίο έως στα Ιωάννινα και από την Αθήνα στα Σκαρφεία,
-ο Ε65 που συνδέει τη Λαμία με την Παναγία στην Εγνατία Οδό μεταξύ Γρεβενών και Μετσόβου
-ο βορειοδυτικός άξονας Πελοποννήσου που ξεκινά από την Ελευσίνα και μέσω Κορίνθου, Πάτρας, Πύργου φθάνει μέχρι την Τσάκωνα,
-ο οδικός άξονας της Πελοποννήσου, ο Μορέας που από την Κόρινθο περνά στην Τρίπολη και καταλήγει στην Καλαμάτα,
-και ο δρόμος Μαλιακός - Κλειδί.

«Θρίλερ» στην ΕΑΣ Πρέβεζας


Συνεχίζεται το «θρίλερ» για την επιβίωση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας, καθώς, σύμφωνα με τον Θόδωρο Χάιδο, μέλος της διοίκησης της ΕΑΣ, στη γενική συνέλευση της περασμένης Δευτέρας αποφασίστηκε «η παράδοση της ένωσης στους πιστωτές της».Ο κ. Χάιδος καταγγέλλει ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Ένωσης έχουν μπει «στο μάτι ιδιωτικών συμφερόντων» και πως την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της ΕΑΣ, έχει η μετατροπή της, από φορέα παρέμβασης υπέρ των αγροτοκτηνοτρόφων, σε «μηχανισμό επιβολής μιας αντιδραστικής πολιτικής σε βάρος της πλειοψηφίας των συνεταιρισμένων αλλά και των εργαζόμενων που πονούσαν τους συνεταιρισμούς, προωθώντας τα συμφέροντα μιας κάστας αγροτών αλλά και διαφόρων υπαλλήλων που κάνανε δουλειές μέσω της Ένωσης».Στη δήλωσή του τονίζει επίσης ότι, όσο υπήρχανε οι επιδοτήσεις «κάποιοι μπορούσαν να πετάνε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Το χαλί όμως έλιωσε , η πολιτική διαχείρισης παρέμενε η ίδια και τα σκουπίδια άρχισαν να φαίνονται». Αποδίδει ευθύνες στις κυβερνήσεις, την ΑΤΕ, αλλά και σε αυτούς «που διαχειρίστηκαν την κατάσταση προς όφελος όλων όσων προανέφερα και ειδικά στην Πρέβεζα όπου η λειτουργία ήτανε και είναι καθαρά προεδρική». Συνεχίζοντας τις καταγγελίες, αναφέρει ότι τους 8 μήνες κατά τους οποίους είναι μέλος της διοίκησης της Ένωσης, δεν έχει πάρει ακόμα πρακτικά. «Δεν μου έδιναν καν το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο εισηγήθηκε στη Γενική Συνέλευση, το Δ.Σ του οποίου είμαι μέλος» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο κ. Χάιδος πρότεινε στη συνέλευση, την άτοκη ή χαμηλότοκη χρηματοδότηση «με πολιτική απόφαση, με διαχειριστικό έλεγχο από το υπουργείο και άνοιγμα των βιβλίων όλων των διοικούντων, των στελεχών και των διαχειριστών των τελευταίων 30 χρόνων». Ζήτησε την παρέμβαση της δικαιοσύνης, αλλά και την ανάληψη των ευθυνών της διοίκησης της ΕΑΣ από τη γενική συνέλευση με εξουσιοδότηση σε επιτροπή αγώνα που θα λογοδοτεί στη συνέλευση. Η πρότασή του δεν πέρασε ωστόσο και όπως αναφέρει, θα συνεχίσει την προσπάθειά του μέσα από τη συγκρότηση «Επιτροπής Αγώνα κατά που ξεπουλήματος της Ένωσης» και την Επιτροπή αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης της «Δωδώνης».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο


Συνεδριάζει 1 το μεσημέρι, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, με πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη.Ξεχωρίζουν το πρώτο θέμα για την τοποθέτηση αναμνηστικής στήλης προς τιμήν του αγνοούμενου από τις 21.7.1975 Αντιστράτηγου Πεζικού, Γεώργιου Παπαλαμπρίδη, ήρωα και αγωνιστή εναντίον της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, θέμα που θα το εισηγηθεί ο δήμαρχος Φ. Φίλιος. Θα συζητηθεί ακόμα ο απολογισμός και ο ισολογισμός του 2010 για το Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων ενώ θα εγκριθούν και τα νέα δίδακτρα στο Δημοτικό Ωδείο. Θα συζητηθεί επίσης το παζάρι και η πρόταση εμπόρων για εμποροπανήγυρη στη Λιμνοπούλα στο ΕΑΝΚΙ, αν και το κλίμα στη δημοτική αρχή είναι να μην επιτρέψει φέτος παζάρια στην περιοχή του δήμου.

Ημερίδα στο Βασιλικό Πωγωνίου


Ο Δήμος Πωγωνίου οργανώνει την Ημερίδα «Πολιτισμός και Ανάπτυξη στο Πωγώνι: Η συμβολή της Κοινότητας Βασιλικού’ σήμερα, στις 10:00 στο Βασιλικό.Η εκδήλωση αποτελεί συνέχεια στην σειρά εκδηλώσεων για την ανάπτυξη στην περιοχή της Ηπείρου, και δη στο Δήμο Πωγωνίου. Αποσκοπεί στην συζήτηση και αναζήτηση διόδων αναπτυξιακής πρωτοβουλίας.
Η εκδήλωση θα αρχίσει με τις εισαγωγικές τοποθετήσεις της Κατερίνας Κιόση (Πάρεδρος Βασιλικού), της Αναστασία Χρήστου Γεωργίου (Πρόεδρος Ένωσης Βασιλικιωτών ‘Η Υπαπαντή’) και της Έλλης Ζήκου (Πρόεδρος Ένωσης Γυναικών Βασιλικού). Κατόπιν τον λόγο θα λάβουν οι Παύλος Παπανώτης (Ιστορικός), Δρ. Κωνσταντίνος Χρήστου (Καθηγητής Θεολογίας, Α.Π.Θ.) και ο Οδυσσέας Πότσης (Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου).Κύριος ομιλητής θα είναι ο Κρις Σπύρου (Πρόεδρος της Ελληνο-Αμερικανικής Ένωσης). Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από το ακροατήριο και τα επιλογικά σχόλια από τον K. Καψάλη (Δήμαρχο Πωγωνίου).Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Άρχισε το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής στο Ελληνικό Ιωαννίνων


Ανάμεσα στις βουνοκορφές των Τζουμέρκων ξεπετάγεται το χωριό Ελληνικό (Λοζέτσι) όπου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» άρχισε το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής Ελληνικού. Ήδη από τις 20 Αυγούστου ο καθηγητής γλυπτικής της ΑΣΚΤ Θεόδωρος Παπαγιάννης πλαισιωμένος από επτά καταξιωμένους γλύπτες (Βασίλης Βασίλη, Κώστας Δικέφαλος, Χρήστος Λαζαράκης, Σπύρος Λισγάρας, Francesco Moretti, Χρήστος Ρηγανάς, Δημήτρης Χριστογιάννης) φιλοτεχνούν 4 γλυπτά από μάρμαρο και 4 γλυπτά από μέταλλο στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου.Οι γλύπτες δουλεύουν στον ανοιχτό χώρο και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την εξέλιξη των εργασιών, να συνομιλούν με τους καλλιτέχνες και να λύνουν τις όποιες απορίες τους.Τα γλυπτά στη συνέχεια θα εμπλουτίσουν τη συλλογή του Μουσείου και κάποια από αυτά θα τοποθετηθούν στη διαδρομή προς το Μοναστήρι της Τσιούκας.
Το Συμπόσιο θα κλείσει στις 17-18 Σεπτεμβρίου με εκδηλώσεις που οργανώνονται από τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Ελληνικού Ιωαννίνων», το «Κληροδότημα», την «Αδελφότητα Ελληνικού» και τον «Όμιλο Φίλων Μουσείου Θ. Παπαγιάννης». Οι εκδηλώσεις αφορούν την πολιτιστική δράση των κατοίκων του χωριού, όπως και τη συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση. 

Το πρόγραμμα του πολιτιστικού διημέρου (17 – 18 Σεπτεμβρίου 2011) έχει ως εξής:

- Πρώτη αποτύπωση της πολιτιστικής ζωής του Ελληνικού (Λοζέτσι) (εκκλησιαστική ζωή, σχολεία, ευεργετισμός, εκπαιδευτικοί, δημοσιεύσεις, βιβλιοθήκες, διασπορά κ.λπ.) 
- Απόπειρα χαρτογράφησης της Εθνικής Αντίστασης των κατοίκων του (απαρχή,συμμετέχοντες, πρωτοβουλίες, γεγονότα κ.λπ.) 

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού διημέρου θα τεθεί το ζήτημα της «φιλαναγνωσίας» και της οργάνωσης τοπικής βιβλιοθήκης, ενώ θα δρομολογηθεί η έκδοση Πρακτικών του συνεδρίου: «Τα Μουσεία στην Ήπειρο». 


Γλίτωσε το λεκανοπέδιο από τις διοξίνες της χωματερής


Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα για την δημόσια Υγεία και το περιβάλλον από την πολυήμερη φωτιά στο εσωτερικό της χωματερής Δουρούτης προ μηνός περίπου, αφού οι φόβοι για έκλυση διοξινών, ευτυχώς, δεν επαληθεύτηκαν.Τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν από τον «Δημόκριτο», σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν αρνητικά, όπως μετέφερε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος στη σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη και δημάρχους για τον ΧΥΤΑ, δηλαδή δεν ανιχνεύθηκαν διοξίνες στο γάλα και σε αγροτικά προϊόντα ή στο έδαφος.Αυτή ήταν, όπως είπε ο δήμαρχος, προφορική ενημέρωση και εντός των ημερών θα αποσταλούν τα αποτελέσματα και γραπτώς από το Εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το οποίο έκανε δειγματοληψίες στο τέλος Ιουλίου σε προϊόντα του λεκανοπεδίου για τον έλεγχο τυχόν συγκέντρωσης διοξινών που προέρχονταν από την καύση πλαστικού στην χωματερή για αρκετές μέρες. Προφανώς ρόλο στην αποφυγή συγκέντρωσης διοξινών έπαιξαν και οι καιρικές συνθήκες με τους ανέμους που έπνεαν και το θετικό είναι ότι δεν επηρεάστηκε το λεκανοπέδιο.Από την πρώτη στιγμή της φωτιάς ο δήμος προσπάθησε με τη συμβολή και της περιφέρειας να ελέγξει την κατάσταση μεταφέροντας αδρανή υλικά για να σκεπαστούν τμήματα της χωματερής που υπήρχε εσωτερική καύση πλαστικού, αφού οι φωτιές σε χωματερές δεν αντιμετωπίζονται με άλλο τρόπο. Βοήθεια και οδηγίες έδωσε και το πανεπιστήμιο στο δήμο, για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την επαφή με το «Δημόκριτο», αφού το ίδιο δεν διαθέτει εργαστηριακή υποδομή για τέτοιες αναλύσεις.Στη χωματερή κάηκαν την πρώτη μέρα της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή πολλά παλιά ελαστικά, αλλά το πρόβλημα εντοπίζονταν στο πλαστικό (σακούλες κι άλλα είδη) που καίγονταν για μέρες. Η φωτιά στη χωματερή ανέδειξε αυτό που για χρόνια λέγονταν περί ... βραδυφλεγούς βόμβας και ευτυχώς ήταν χωρίς συνέπειες η φωτιά, επιβάλλεται όμως το κλείσιμο και η πλήρης αποκατάσταση που ήδη δρομολογήθηκε με την εγκατάσταση του αναδόχου προ πολλού.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ