Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011

Στην Ήπειρο είχαμε 174 νέες εγγραφές έναντι 99 διαγραφών στα επιμελητήρια


Με θετικό πρόσημο εγγραφών νέων επιχειρήσεων κλείνει το πρώτο εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με τα μητρώα των 59 Επιμελητηρίων όλης της χώρας. Μια εικόνα η οποία με εξαίρεση στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων είναι ανάλογη και στην Ήπειρο. Συγκεκριμένα, το σύνολο εγγραφών για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2011, ανέρχεται στις 28.603 επιχειρήσεις ενώ το σύνολο των διαγραφών, που αντιπροσωπεύει το κλείσιμο επιχειρήσεων, είναι 25.391.Σημειώνεται δηλαδή ένα «θετικό ισοζύγιο» νέων επιχειρήσεων που για τους πρώτους έξι μήνες του 2011 αγγίζει τις 3.212.Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία του τελευταίου τετραμήνου (Μάρτιος-Ιούνιος 2011) που αναδεικνύουν σαφή εικόνα αναστροφής της αρνητικής τάσης που σημειώθηκε κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, όπου οι διαγραφές υπερίσχυαν αριθμητικά των ενάρξεων.Αναλυτικότερα, κατά τον Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία των μητρώων των επιμελητηρίων, το σύνολο των νέων εγγεγραμμένων επιχειρήσεων, υπερέβη τον αριθμό των διαγραφών κατά 370 επιχειρήσεις. Ειδικότερα, κατεγράφησαν 5.050 εγγραφές νέων επιχειρήσεων, ενώ οι διαγραφές έφθασαν τις 4.680. Η ίδια τάση σαφώς ενισχυμένη, συνεχίστηκε και τους τρεις επόμενους μήνες, καθώς το σύνολο των εγγεγραμμένων νέων επιχειρήσεων υπερέβη τον αριθμό των διαγραφών:
- τον μήνα Απρίλιο κατά 1.443 επιχειρήσεις (4.493 νέες εγγραφές και 3.050 διαγραφές),
- τον μήνα Μάιο κατά 797 επιχειρήσεις (4.926 εγγραφές και 4.127 διαγραφές)
- και τον μήνα Ιούνιο κατά 1.633 επιχειρήσεις (4.921 εγγραφές και 3.288 διαγραφές)

Η εικόνα στην Ήπειρο
Σε ότι αφορά τα επιμελητήρια της Ηπείρου η εικόνα που παρουσιάζουν είναι θετική με εξαίρεση αυτό τον Ιωαννίνων στο οποίο οι διαγραφές επιχειρήσεων είναι περισσότερες κατά 8 σε σχέση με τις διαγραφές.Αναλυτικά το παραπάνω χρονικό διάστημα στα τέσσερα επιμελητήρια της Ηπείρου είχαμε 174 νέες εγγραφές έναντι 99 διαγραφών που σημαίνει ότι άνοιξαν 75 περισσότερες νέες επιχειρήσεις.Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων είναι το μοναδικό με αρνητικό πρόσημο αφού οι επιχειρήσεις που διαγράφηκαν είναι κατά 8 περισσότερες από αυτές που εγγράφηκαν.Στον αντίποδα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, αυτό της Θεσπρωτίας, στο οποίο οι επιχειρήσεις που διαγράφηκαν ήταν μόλις 4 σε αντίθεση με αυτές που εγγράφηκαν και οι οποίες ήταν 44. Είχαμε δηλαδή την πιο μεγάλη θετική διαφορά ανάμεσα σε αυτές που άνοιξαν και αυτές που έκλεισαν.Αναλυτικά τα στοιχεία για τα επιμελητήρια Ηπείρου έχουν ως εξής:

Άρτα

Εγγραφές

Διαγραφές

Διαφορά

35

14

21


Θεσπρωτία

Εγγραφές

Διαγραφές

Διαφορά

44

4

40


Ιωάννινα

Εγγραφές

Διαγραφές

Διαφορά

54

62

-8


Πρέβεζα

Εγγραφές

Διαγραφές

Διαφορά

41

19

22

Σύνολο

Εγγραφές

Διαγραφές

Διαφορά

174

99

75
ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η Κυβέρνηση αποφεύγει οποιαδήποτε ενημέρωση για τη «ΔΩΔΩΝΗ»


Μιλώντας σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επί του σ/ν του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περί «αγροτικών συνεταιρισμών», ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε τα εξής:
1.Επαναφέρω το θέμα της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ». Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει την πώλησή της. Ζητήσαμε επανειλημμένα να πληροφορηθούμε εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα πώλησης, εάν έχει γίνει αποτίμηση της βιομηχανίας, ποια είναι τα αποτελέσματά της. Δυστυχώς από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο δεν έχουμε πάρει μέχρι σήμερα καμιά απάντηση και αυτό επιτείνει την αγωνία και τη σύγχυση όχι μόνον μεταξύ των κτηνοτρόφων αλλά και ολόκληρης της Ηπειρωτικής κοινωνίας, στην οποία η ΔΩΔΩΝΗ έχει προσφέρει πολλά.
2.Επιχειρείται στο σ/ν, με μία απίστευτα πρόχειρα συνταγμένη τροπολογία, την οποία δεν έχει ακόμα υπογράψει ο συναρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης, να εισαχθεί μία ακόμα τροποποίηση, η τέταρτη στη σειρά (!), του σχετικού άρθρου 56 του Ν. 2637/1998 που αφορά στη γη υψηλής παραγωγικότητας.
Πάγια θέση μου είναι ότι η γη υψηλής παραγωγικότητας πρέπει να οριοθετηθεί και να προστατευθεί, όπως άλλωστε προβλέπεται από το Σύνταγμα, τη νομοθεσία αλλά και από τον θεσμοθετημένο χωροταξικό σχεδιασμό (άρθρο 7 του Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου).
Δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό. Αντιθέτως, η δυνατότητα που έδωσε το «πράσινο» ΥΠΕΚΑ να αλλάζει χρήση η γη υψηλής παραγωγικότητας, προκειμένου να χωροθετούνται φωτοβολταϊκά συστήματα, αποτελεί μεγάλη οπισθοχώρηση στα περιβαλλοντικά και αγροτικά ζητήματα. Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μίας «πράσινης» Κυβέρνησης να επιχειρεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα φωτοβολταϊκά εις βάρος της γής υψηλής παραγωγικότητας!Για μία ακόμα φορά, από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, δεν υπήρξε καμία απολύτως αναφορά ή δέσμευση για το μεγάλο θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ.Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για τη γη υψηλής παραγωγικότητας, ο αρμόδιος Υφυπουργός δήλωσε ότι αυτή θα διορθωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής (!), επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η νομοθέτηση, από κυβερνητικής πλευράς, γίνεται «στο πόδι».

Μαραθώνιος αγάπης, με μεγάλα ονόματα στις 5 Σεπτεμβρίου


Ποδοσφαιριστές που έγραψαν ιστορία στα ελληνικά κι ευρωπαϊκά γήπεδα, θα δώσουν το παρόν στον φιλικό αγώνα που θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννινα, στις 5 Σεπτεμβρίου, μεταξύ των βετεράνων του ΠΣΑΠ και του ΠΑΣ.Ο αγώνας γίνεται στο πλαίσιο του «Μαραθώνιου Αγάπης», που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβoμένων Ποδοσφαιριστών με τη συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών και τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση της Φλόγας.Εκ μέρους του ΠΣΑΠ, έχουν δηλώσει συμμετοχή για το ματς των Ιωαννίνων οι: Σαραβάκος, Βαζέχα, Λυκουρίνος, Γιαννακόπουλος, Φραντζέσκος, Βαμβακούλας, Ξανθόπουλος, Σαργκάνης, Γεωργάτος, Τζόρτζεβιτς, Αποστολάκης, Μανωλάς, Μαυρογενίδης, Γκουλής, Ζαγοράκης, Βρύζας, Καραισαρίδης, Μπορμπόκης, Καπετανόπουλος, Λαγωνίδης, Κυζερίδης, Γκιτσιούδης και Ατματζίδης.Απέναντί τους θα συναντήσουν τον Σύνδεσμο Βετεράνων του ΠΑΣ Γιάννινα, ποδοσφαιριστές δηλαδή, που επίσης έχουν γράψει την δική τους ιστορία στα γήπεδα.Ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης, ευχαριστεί τον ΠΣΑΠ αλλά και τον Σύνδεσμο Βετεράνων του ΠΑΣ, για την επιλογή τους να αγωνιστούν σε ένα και μοναδικό παιχνίδι που πέρα από το θέαμα θα έχει και ουσία, καθώς τα έσοδα θα διατεθούν για έναν πολύ σημαντικό φιλανθρωπικό σκοπό.Ο αγώνας θα γίνει την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, στις τέσσερις το απόγευμα στο εθνικό στάδιο Ζωσιμάδων.Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ και η προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει.Πληροφορίες: 26510 83965 (Πνευματικό Κέντρο)

Αυλαία του ΔΗΠΕΘΙ στα Γιάννενα


Στον μοναδικό χώρο του Ιτς Καλέ, θα πέσει αύριο το βράδυ, η αυλαία για το ΔΗΠΕΘΙ. Οι Γιαννιώτες θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον παραμυθένιο κόσμο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, να απολαύσουν τα «Μάγια της Πεταλούδας» και να ζήσουν το θαύμα της αγάπης.Στη συνέχεια τα Μάγια της Πεταλούδας, θα ανοίξουν τα φτερά τους σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και θα μεταφέρουν εκεί ένα βαθύ οικολογικό μήνυμα και ένα μήνυμα αλληλεγγύης.Το ΔΗΠΕΘΙ με την θερινή του επιλογή, κατέθεσε μία θεατρική πρόταση που αγκαλιάστηκε και χειροκροτήθηκε. Συγκίνησε και ενθουσίασε.Και συνεχίζει….Αύριο στις εννέα το βράδυ ετοιμάζει την τελευταία του παράσταση για το κοινό των Ιωαννίνων, σε έναν χώρο εντυπωσιακό, όπου συμβάλλει απόλυτα ώστε να εκτυλιχθεί η ιστορία, με έναν τρόπο που μπορεί να μοιάζει με ταξίδι στο παραμύθι.Κι ενώ η κεντρική σκηνή, θα συνεχίσει τις παραστάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, η παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΙ ξεκινά ολοταχώς την προετοιμασία για την φθινοπωρινή σεζόν.Τον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι πρόβες και το Νοέμβριο θα κάνει πρεμιέρα με τη «Σολομώντεια λύση» του Γιάννη Καλατζόπουλου.

Γιορτή λαδιού στην Πάργα


Το σήμα κατατεθέν της περιοχής τους που δεν είναι άλλο από την ελιά και το λάδι θα τιμήσουν για δεύτερη χρονιά ο αγροτικός σύλλογος Αγιάς σε συνεργασία με τους φορείς του Δήμου Πάργας.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 28 Αυγούστου ώρα 7 το απόγευμα στην παραλία της Πάργας δίνοντας την δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τον ευλογημένο καρπό.Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα προσφερθούν τοπικά εδέσματα (λάδι, ελιές , τσίπουρο , λακοδούλουρα και διάφορα προιόντα παρασκευασμένα με ελαιόλαδο της περιοχής ενώ θα γίνει ενημέρωση από διατροφολόγο για τα ευεργετικά αποτελέσματα του συγκεκριμένου προιόντος στην διατροφή.Η γιορτή πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά με ιδιαίτερη επιτυχία πέρσυ και ο κόσμος «αγκάλιασε» την προσπάθεια.Στόχος είναι φέτος να επιτευχθεί και η ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων εθελοντών στην πραγματοποίηση της γιορτής και οι διοργανωτές απευθύνουν πρόσκληση σε όποιους πολίτες επιθυμούν να επικοινωνήσουν μαζί τους και να δηλώσουν συμμετοχή.Οι επισκέπτες της Πάργας δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα προιόντα της ελιάς και οι διοργανωτές τους δίνουν την δυνατότητα να γνωρίσουν στο υπαίθριο Μουσείο και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν οι παλιότεροι για την εξαγωγή του λαδιού.

Παρέμβαση Περιφερειάρχη για τα Εγγειοβελτιωτικά της Άρτας


Τον ορατό κίνδυνο να διακοπούν οι εργασίες που εκτελούνται στο πλαίσιο της β΄ φάσης των Εγγειοβελτιωτικών Έργων της Άρτας, εξαιτίας της καθυστέρησης που παρατηρείται στην εξόφληση λογαριασμών, επισημαίνει με έγγραφό του προς το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Σύμφωνα με την Εταιρεία – επισημαίνει το δελτίο τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου – το οφειλόμενο ποσό για εργασίες που ήδη έχουν εκτελεστεί ανέρχεται περίπου στο 1,5 εκ. ευρώ και στην περίπτωση που δεν καταβληθεί, τότε, όπως αναφέρει, θα αναγκαστεί να προβεί στην διακοπή των εργασιών της παρούσας εργολαβίας. «Η υλοποίηση των Εγγειοβελτιωτικών Έργων πεδιάδας Άρτας, αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, μιας και θα συμβάλλει στην καλύτερη άρδευση και αξιοποίηση του κάμπου της Άρτας. Παρακαλούμε άμεσα για την εξόφληση των υποβληθέντων λογαριασμών, προκειμένου το εν λόγω έργο να υλοποιηθεί και να ολοκληρωθεί σύντομα, έτσι ώστε να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και η τοπική οικονομία», υπογραμμίζει ακόμη στο έγγραφό του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Το έγγραφο έχει κοινοποιηθεί στους βουλευτές Άρτας και στην Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας.

Στην ψηφιακή εποχή και ο Δήμος Ζηρού


Σημαντική επιτυχία για το Δήμο Ζηρού, κατόπιν θετικής αξιολόγησης της πρότασης, η ένταξη της πράξης «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ» από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνισμού και Ναυτιλίας- Ειδική Διαχείριση Επιχειρησιακού προγράμματος «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ».Η Δημόσια δαπάνη της πράξης ανέρχεται σε 120.000 ευρώ και αντικείμενο του προτεινόμενου έργου είναι η ανάπτυξη ενός Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας, μέσω του οποίου οι πολίτες θα συμμετάσχουν στη διαχείριση των τοπικών δημόσιων υποθέσεων εκφράζοντας τις απόψεις και τις ανάγκες τους ενώ θα δίνεται παράλληλα η δυνατότητα στο Δήμο να δημοσιοποιεί τις αποφάσεις και το έργο του και να (αυτό)αξιολογεί τη λειτουργία του μηχανισμού αντιμετώπισης των προβλημάτων και απαιτήσεων των πολιτών. Επιπλέον , το σύστημα θα συγκεντρώνει ,απεικονίζει και διαχειρίζεται πληροφορίες και δεδομένα του Δήμου που αφορούν σε άτομα με αναπηρία ενώ θα παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την εξυπηρέτησή τους από τις υπηρεσίες του Δήμου, την μετακίνησή τους την αναζήτηση εργασίας αλλά και την ανάδειξη προβλημάτων της καθημερινότητάς τους.Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου θα δημιουργηθούν τρισδιάστατοι ψηφιακοί χάρτες(3D) μέσω των οποίων θα παρέχονται υπηρεσίες με γεωγραφική αναφορά (παράπονα,προβλήματα κλπ) και θα απεικονίζονται γεωγραφικά οι υπάρχουσες υποδομές εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία του Δήμου.Το Σάββατο στο λιμάνι της Πρέβεζας η γιορτή σαρδέλας


Το μεγάλο λαϊκό πανηγύρι «Η γιορτή της Σαρδέλας», θεσμός για το δήμο μας, που προσελκύει πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο θα πραγματοποιηθεί από το Δήμο Πρέβεζας, το Σάββατο 27 Αυγούστου στο λιμάνι της πόλης.Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Κόσμα Κορωναίο η γιορτή επιστρέφει στο λιμάνι, στο χώρο που ξεκίνησε πριν από τριάντα περίπου χρόνια. Ο ίδιος τόνισε ότι φέτος η γιορτή γίνεται τέλος Αυγούστου και είναι μια προσπάθεια της δημοτικής αρχής για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ο κ. Κορωναίος αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομικά συγκυρία που διανύουμε και υπογράμμισε ότι έγινε προσπάθεια να μειωθούν τα έξοδα, χωρίς όμως να γίνεται υποβάθμιση της ποιότητας και της καλαισθησίας της γιορτής.Στις 9 το βράδυ του Σαββάτου στο χώρο του λιμανιού με τη βοήθεια εθελοντών θα στηθούν τα κάρβουνα για να ξεκινήσει η μεγάλη γιορτή. Η μουσική ο χορός και το κρασί μαζί με την σαρδέλα θα έχουν το πρώτο λόγο τη βραδιά αυτή , ενώ τοπικά καλλιτεχνικά σχήματα θα οδηγήσουν τους παρευρισκομένους σε ένα χορευτικό ξεφάντωμα, μέχρι πρωίας

Κοινή βούληση της Αυτοδιοίκησης να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Ιωαννίνων


Η βούληση αλλά και η απόφαση, του συνόλου σχεδόν της αυτοδιοίκησης του Νομού Ιωαννίνων, για να λειτουργήσει άμεσα ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, καταγράφηκε κατά την διάρκεια της σύσκεψης που έγινε σήμερα, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου.Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης, ο αντιδήμαρχος Πωγωνίου Βασίλης Μάτσιας, ο αντιδήμαρχος Μετσόβου Χρήστος Ζαρκάδης, η αντιδήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Ελένη Κολοκούρη, ο δημοτικός σύμβουλος Κόνιτσας Αριστοτέλης Σταγκίκας και ο αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Σάκης Βλέτσας.Ο Δήμος Ιωαννιτών εκπροσωπήθηκε από τον Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο και τους αντιδημάρχους Θωμά Μπέγκα και Δημήτρη Νάστο.Με εξαίρεση την αντιδήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων, η οποία ανέφερε ότι ο Δήμος αναμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη νομιμότητα του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό και στη συνέχεια αποχώρησε από τη συνάντηση, το σύνολο των αυτοδιοικητικών του Νομού υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης λειτουργίας του ΧΥΤΑ και δεσμεύτηκε να αναλάβει το οικονομικό κόστος που αντιστοιχεί στον καθένα. Ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό θα λειτουργήσει κατά τον πρώτο μήνα με πλήρη ευθύνη του εργολάβου και για το επόμενο εξάμηνο με προσωπικό που θα διαθέσει ο εργολάβος και μηχανήματα του Φορέα Διαχείρισης. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να γίνει και η εκπαίδευση του προσωπικού για τη μόνιμη λειτουργία του έργου.Με δεδομένα τα προβλήματα που υπάρχουν στη συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων η λύση που προκρίθηκε είναι η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Αναγκαστικού Συνδέσμου και Δήμου Ιωαννιτών, ώστε να αναλάβει ο δεύτερος τις υποχρεώσεις κατά την διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Εάν κριθεί απαραίτητο, προγραμματικές συμβάσεις θα υπογραφούν και μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και των υπολοίπων ΟΤΑ του Νομού Ιωαννίνων.Ο Δήμος Ιωαννιτών ανέλαβε εντός δέκα ημερών, να διερευνήσει το νομικό πλαίσιο και να ετοιμάσει το τεχνικό μέρος, ώστε να επαναληφθεί η συνάντηση των δημάρχων για τις οριστικές υπογραφές και με ορίζοντα έναρξης λειτουργίας του ΧΥΤΑ περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.Όλοι οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ του Νομού Ιωαννίνων, δήλωσαν αποφασισμένοι να συμβάλλουν από την πλευρά τους στη λειτουργία του ΧΥΤΑ αποδίδοντας το θεσμοθετημένο 2% από τους ΚΑΠ και αναλαμβάνοντας όποιο άλλο οικονομικό κόστος αντιστοιχεί στον καθένα.Αρωγός στην προσπάθεια αυτή θα είναι και η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως είπε στην συνάντηση ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.Συνάμα αναγνωρίστηκε από όλους η ανάγκη για άμεσο κλείσιμο της χωματερής στη Δουρούτη.«Μετά την υπογραφή της άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ από την Περιφέρεια Ηπείρου μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Αντιλαμβανόμαστε τις ενστάσεις του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, όμως η ανάγκη λειτουργίας του ΧΥΤΑ είναι επιτακτική για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Η λειτουργία του ΧΥΤΑ πρέπει να γίνει χωρίς το παραμικρό λάθος» υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.Στη συνάντηση έγινε συζήτηση και για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης ενώ όπως τόνισε ο Δήμαρχος συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί ένα ενιαίο πλάνο, από όλους τους Δήμους, στο ζήτημα της ανακύκλωσης.Στο ερώτημα, σχετικά με το χρόνο κλεισίματος της χωματερής στη Δουρούτη, ο Δήμαρχος τόνισε ότι αυτό θα γίνει την ημέρα που θα δουλεύει ο ΧΥΤΑ με δύο βάρδιες ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της αυτοδιοίκησης.«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε ώστε όλοι μαζί να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος στη διαχείριση των απορριμμάτων. Θα είμαστε αλληλέγγυοι στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και θα συμβάλλουμε όπου μπορούμε», τόνισε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης.«Ελήφθη ομόφωνα μία μεγάλη απόφαση. Όλοι οι Δήμοι συμφωνούν στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον Φορέα όπως και στην τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων. Η συνεργασία αυτή αποτελεί ένα τεράστιο βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε στις δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ιωαννίνων Σάκης Βλέτσας.Κατά την διάρκεια της σύσκεψης που προηγήθηκε από τους αντιδημάρχους Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και Δημήτρη Νάστο, παρουσιάστηκαν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία της χωματερής στη Δουρούτη και μεταφέρθηκε και η έντονη πίεση των κατοίκων του Μπιζανίου για άμεσο κλείσιμό της.

Μεγάλη φωτιά στα Καρδαμίτσια


Μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο 4ο χιλιόμετρο της παλαιάς Εθνικής Οδού Ιωαννίνων Ηγουμενίτσας,στα Καρδαμίτσια.Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις,ενώ οι φλόγες απειλούν αντιπροσωπίες και ένα παλιό εργοστάσιο.

Πέφτουν οι... μπάρες για τα διόδια στην Εγνατία


Η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, των υπουργών Υποδομών και Οικονομικών που θα ορίζει και το κόστος διέλευσης, απομένει για να δρομολογηθεί η λειτουργία των συμβατικών σταθμών διοδίων στην Εγνατία οδό, ένας εκ των οποίων βρίσκεται στην Ήπειρο και συγκεκριμένα λίγο μετά τον κόμβο της Τύριας προς Ηγουμενίτσα. Αυτό έκανε γνωστό χθες ο αντιπρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος της «Εγνατία οδός Α.Ε» Ιωάννης Τσακλίδης. Πιθανότατα ο σταθμός της Τύριας να τεθεί σε λειτουργία μετά τους άλλους τρεις που είναι έτοιμοι.Οι τέσσερις σταθμοί έχουν ολοκληρωθεί κατασκευαστικά, δηλαδή στην Τύρια Ιωαννίνων, στο Μαλακάσι Τρικάλων, στη Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης και στον Ίασμο Ροδόπης, ενώ ο πέμπτος στο Κλειδί Ημαθίας δεν έχει κατασκευαστεί.Ήταν οι πέντε σταθμοί που, στις αρχές του χρόνου εσπευσμένα (αφού δεν κατασκευάστηκαν νωρίτερα και οι χρήστες του αυτοκινητοδρόμου κινούνται ελεύθερα πλην του Πολυμύλου Κοζάνης) αποφασίστηκε να λειτουργήσουν προσωρινά για να αποκτήσει έσοδα η «Εγνατία οδός Α.Ε» για τις πολλές υποχρεώσεις της από δάνεια, το κόστος συντήρησης και την εκτέλεση έργων και μέχρι να εφαρμοστεί το σύστημα των ηλεκτρονικών διοδίων.

Λειτουργία από τις «Αττικές Διαδρομές»

Την κατασκευή των πέντε προσωρινών σταθμών ανέλαβε μετά από διαγωνισμό η εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» που έχει κατασκευάσει πολλά τμήματα του αυτοκινητοδρόμου και την λειτουργία η εταιρεία «Αττικές Διαδρομές» η οποία ανήκει στον όμιλο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» όπως και η «ΑΚΤΩΡ». Η σύμβαση αφορά περίπου 1,5 χρόνο, αφού εκτιμάται ότι τόσος χρόνος θα χρειαστεί για να εφαρμοστεί το σύστημα των ηλεκτρονικών διοδίων που θα καταργήσει όλους τους συμβατικούς σταθμούς.Η υπογραφή της ΚΥΑ δεν αναμένεται να καθυστερήσει πολύ, άλλωστε η εταιρεία έχει ανάγκη από έσοδα και τα διόδια αποτελούν μια καλή πηγή. Πάντως βασικός στόχος της «Εγνατία οδός Α.Ε» είναι να τεθούν άμεσα σε λειτουργία οι σταθμοί στο Μαλακάσι, τη Νυμφόπετρα και τον Ίασμο και όχι τόσο αυτός στην Τύρια. Ουσιαστικά τα φορτηγά και όσοι διανύουν πολλά χιλιόμετρα στην Εγνατία αποτελούν το «στόχο» για τα διόδια, αφού σήμερα πληρώνουν μόνο στον Πολύμυλο και στα Μάλγαρα.

Πιο πίσω η Τύρια;
Ενδεχομένως να καθυστερήσει η έναρξη λειτουργίας των διοδίων εντός της Ηπείρου, αφού προέχει για την «Εγνατία οδός Α.Ε» η λειτουργία στο Μαλακάσι, τη Νυμφόπετρα και τον Ίασμο, αλλά κάποια στιγμή θα λειτουργήσουν κι αυτά. Θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση και για όσους κινούνται μεταξύ των νομών Ιωαννίονων και Θεσπρωτίας, εκτός βέβαια για όσους ταξιδεύουν προς Μακεδονία με το νέο σταθμό στο Μαλακάσι. Το αίτημα της αυτοδιοίκησης και φορέων να μην λειτουργήσει ο σταθμός στην Τύρια και να περιμένουν τα ηλεκτρονικά διόδια απορρίφθηκε από το υπουργείο Υποδομών. Ο σταθμός στο Δροσοχώρι που δεν θα λειτουργήσει αναμένεται να ξηλωθεί το επόμενο διάστημα.

Τελική ευθεία μετά την ΚΥΑ

Μόλις υπογραφεί η ΚΥΑ θα χρειαστούν περίπου δυο εβδομάδες για να προσληφθεί από την ανάδοχο εταιρεία «Αττικές Διαδρομές» το προσωπικό και να εκπαιδευτεί.Για το αντίτιμο των διοδίων πρέπει να αναμένουμε όλοι την απόφαση των αρμοδίων υπουργών, ωστόσο εκτίμηση και άποψη του αντιπροέδρου της «Εγνατίας οδός» είναι ότι το κόστος για τον χρήστη του αυτοκινητόδρομου σε όλο του το μήκος θα είναι μικρότερο ανά χιλιόμετρο από άλλους αυτοκινητοδρόμους, ενώ για τους συχνούς και τοπικούς χρήστες θα πρέπει να υπάρχει μείωση κόστους διελεύσεων με την ανάλογη έκπτωση. Παράλληλα με τα προσωρινά διόδια εξελίσσεται ο διαγωνισμός για την εφαρμογή του δικαιότερου συστήματος των ηλεκτρονικών διοδίων για να πληρώνει ο χρήστης ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει. Όλα αυτά βέβαια με την... απειλή της παραχώρησης της «Εγνατίας» σε ιδιώτες, όπως έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και με δεδομένο ότι πλέον το κόστος συντήρησης αυξάνεται. Πάντως οι εργαζόμενοι στην εταιρεία υποστηρίζουν ότι και με χαμηλά διόδια μπορεί να είναι βιώσιμη η Εγνατία και η ίδια η εταιρεία και τάσσονται κατά της ιδιωτικοποίησης.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΑΡΤΑ: 37ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή


Για το 37ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Σκουφά, προετοιμάζεται η νεολαία της ΚΝΕ στην Άρτα. Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει ομιλίες και συζητήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις καθώς και μουσικές εκδηλώσεις. Η κεντρική συναυλία θα είναι με το Βασίλη Λέκκα το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξεκινούν και τις δύο μέρες στις 8.30μ.μ. Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα στον «ποιητή της εργατιάς» Κώστα Βάρναλη. Θ’ ακολουθήσει ομιλία από εκπρόσωπο της ΚΝΕ και λαϊκό γλέντι με τη συμμετοχή συγκροτήματος του ΤΛΠΜ. Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου θα υπάρχει ομιλία από μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις. Θ’ ακολουθήσει συναυλία με τους «1656» και περίπου στις 11μ.μ. η κεντρική συναυλία με το Βασίλη Λέκκα. Το εισιτήριο και για τις δύο μέρες του Φεστιβάλ είναι 10 ευρώ.

Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στην Άρτα


Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, από τη Δευτέρα 22 Αυγούστου μέχρι και την Τετάρτη 31 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθούν Περιφερειακές Συνδιασκέψεις σε διάφορες πόλεις. Η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την Ήπειρο, θα διεξαχθεί στην Άρτα, το προσεχές Σάββατο 27 Αυγούστου, με θέμα τη δημόσια διοίκηση και την αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειάς μας. Στην Συνδιάσκεψη σύμφωνα με πληροφορίες, αφού δεν έχει βγει ακόμα επίσημη ανακοίνωση, θα συμμετέχει ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Μιχάλη Καρχιμάκης, υπουργοί και υφυπουργοί.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΞΥΝΙΔΗΣ:«Η ελληνική Περιφέρεια θα δώσει το στίγμα της ανάπτυξης»


«Η ελληνική Περιφέρεια θα δώσει το στίγμα της ανάπτυξης» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτης Ξυνίδης, κατά την παρέμβασή του στην ημερίδα για την ανάπτυξη της υπαίθρου, που διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας 22 Αυγούστου ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη στην Άρτα, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλου Στασινού και θεσμικών παραγόντων του νομού.Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα την προτεραιότητα που έδωσε η κυβέρνηση στην εφαρμογή του Καλλικράτη, τονίζοντας ότι η κάθε περιοχή προωθεί καλύτερα τα πλεονεκτήματά της.Αφού χαρακτήρισε ηγετικό το ρόλο των αιρετών, ο κ. Ξυνίδης υπογράμμισε ότι "προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Περιφέρειας είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές, ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, που αποτελούν τροχοπέδη για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της επαρχίας, ώστε με ηγέτες τις αιρετές περιφέρειες να έρθει η ανάπτυξη σε κάθε τόπο".Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη με βασικούς άξονες τον τουρισμό, την αγροτική οικονομία, τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και το πλέγμα των δραστηριοτήτων που σχετίζεται με τη θάλασσα. Σημείωσε δε ότι η ανάπτυξη της υπαίθρου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της χώρας και στην παρούσα δυσμενή συγκυρία, όπως είπε, θα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές για την έξοδο από την κρίση και τη βαθιά ύφεση. Εξέφρασε, παράλληλα, την εκτίμηση ότι δεν αξιοποιούνται τα εργαλεία ανάπτυξης, όπως το ΕΣΠΑ, ενώ τόνισε ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην "αναπτυξιοκτόνος" φορολογία.Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης έκανε λόγο για "επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και εκ νέου ορισμό του μοντέλου της ανάπτυξης που θέλουμε".Ο ευρωβουλευτής εξέφρασε τη διαπίστωση ότι οι ξεχασμένες περιοχές διαθέτουν το "προνόμιο της καθυστέρησης", διευκρινίζοντας ότι οι περιοχές αυτές μπορούν να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, επιτυγχάνοντας ορθολογική, βιώσιμή και κοινωνικά επωφελή ανάπτυξη.Μιλώντας για τον πρωτογενή τομέα, έκανε λόγο για ποιοτική και τακτοποιημένη παραγωγή, ενώ αναφερόμενος στην ήπια τουριστική ανάπτυξη υπογράμμισε ότι πρέπει να ανακαλύψουμε και να αναδείξουμε τον πολιτισμό της υπαίθρου.Για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Αγγουράκης, σημειώνοντας ότι "η Ελλάδα πρέπει να αποδεσμευτεί από την ΕΕ" και επισημαίνοντας πως "χωρίς ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της υπαίθρου".Ο δήμαρχος Γ. Καραισκάκη Δημήτρης Γαλλίκας, στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, που έγινε στο χωριό Πηγές στη ΒΑ Άρτα, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους, διατύπωσε την εκτίμηση ότι με τη συνεργασία με τους όμορους δήμους και την Περιφέρεια, η περιοχή θα βρει τον δρόμο της ανάπτυξης.

Εισιτήρια φθηνότερα κατά 25%

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ

Μια πολύ σημαντική συμφωνία, πρωτοφανή για τα δεδομένα της πόλης αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, θα επικυρωθεί στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο: η σύμβαση του αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων με το δήμο Ιωαννιτών, με την οποία θα μειωθούν κατά 25% τα εισιτήρια προς όλα τα χωριά του νέου, καποδιστριακού Δήμου. Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει ότι τα εισιτήρια που σήμερα κοστίζουν 2 ευρώ, θα διατίθενται πλέον προς 1,5 ευρώ, με τη χρηματική συμβολή του Δήμου στο κόμιστρο, αλλά και του αστικού ΚΤΕΛ.Αντίστοιχη συμφωνία υπήρχε και πριν τη συνένωση των Δήμων, για τα αστικά δρομολόγια των λεωφορείων σε περιοχές των δήμων Παμβώτιδας και Ανατολής. Τώρα όμως, η συμφωνία του αστικού ΚΤΕΛ με το δήμο Ιωαννιτών, εκτός από το γεγονός ότι επεκτείνει τη μείωση του εισιτηρίου σε όλα τα χωριά και τις περιοχές όπου ισχύει το εισιτήριο των 2 ευρώ, αποτελεί και ένα πρώτο βήμα στις σχέσεις των δύο φορέων που μέχρι τώρα, ήταν ανύπαρκτες. Οι προηγούμενες διοικήσεις του αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων επέλεγαν «μοναχικό δρόμο» χωρίς να συνεργάζονται με τοπικούς φορείς. Με κριτήριο, βασικά τη μεγαλύτερη δυνατή αποκόμιση κερδών, στα Γιάννενα δεν υπήρξαν ποτέ πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα «Συν-κοινωνία» ή κάποια συμφωνία με το πανεπιστήμιο, λόγου χάρη. Τα φαινόμενα αυτά δεν ήταν μόνο γιαννιώτικα, αλλά η πεπατημένη και όπου αλλού υπάρχουν ιδιωτικές συγκοινωνίες (δηλαδή παντού, εκτός Αθηνών με εξαίρεση το ειδικό καθεστώς της Θεσσαλονίκης).Σύμφωνα με τον πρόεδρο του αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Στέφανο Μουστακλή, η συμφωνία «είναι μια καλή προσπάθεια με την πρωτοβουλία του δήμου Ιωαννιτών. Πιστεύω ότι θα πρέπει να επεκταθεί και μέσα στην πόλη, στο ‘πράσινο’ εισιτήριο, που αφορά και τον περισσότερο κόσμο». Ο κ. Μουστακλής τόνισε την ανάγκη να βρεθούν χρηματοδοτήσεις και προγράμματα ώστε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι και το αστικό ΚΤΕΛ κάνει σημαντικές εκπτώσεις στο εισιτήριο το οποίο εμπίπτει στη συμφωνία.Στόχος δεν είναι απλώς η μείωση του εισιτηρίου, που από μόνο του είναι σημαντικό γεγονός ειδικά σε κακές οικονομικές συνθήκες και σε εισιτήρια που είναι ήδη ακριβά, αλλά και η προσπάθεια να μειωθεί και ο κυκλοφοριακός φόρτος στην πόλη. «Εμείς θέλουμε πελάτες, αλλά και να κινούμαστε γρήγορα και μέσα στην πόλη» συνεχίζει ο κ. Μουστακλής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΤΕΛ η μείωση του εισιτηρίου αφορά 250.000 επιβάτες ετησίως.

Νέες συζητήσεις με το πανεπιστήμιο
Φυσικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα του έχουν οι φοιτητές και όσοι κινούνται από και προς το πανεπιστήμιο. Από τη στιγμή που ο δήμος Ιωαννιτών επεκτάθηκε μέχρι και την Πεδινή, το εισιτήριο, ακόμα και το φοιτητικό είναι πανάκριβο, στη γραμμή που φέρνει και τα περισσότερα κέρδη στους λεωφορειούχους. Πριν από έξι μήνες περίπου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συμφώνησε με το αστικό ΚΤΕΛ ώστε να εκδοθεί μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών, στην πρώτη κίνηση του ΚΤΕΛ σε κοινωνική κατεύθυνση, εδώ και πολλά χρόνια. Η συμφωνία ήταν για κάρτες απεριορίστων διαδρομών αντί 40 ευρώ μηνιαίως με δοκιμαστική λειτουργία μέχρι αυτό τον Σεπτέμβριο. Εντός της εβδομάδας αναμένεται νέα συνάντηση του αστικού ΚΤΕΛ με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ώστε να εξεταστεί η πορεία της συμφωνίας και να διαπιστωθεί αν είναι βιώσιμη για να εφαρμοστεί κανονικά πλέον.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΣυνελήφθησαν τρεις ημεδαποί για κλοπή στην Πέρδικα Θεσπρωτίας


Συνελήφθησαν σήμερα πρώτες πρωινές ώρες, στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Πέρδικας, τρεις ημεδαποί, ηλικίας 20,18 και 19 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι κατηγορούνται για διάπραξη κλοπής.Ειδικότερα, σήμερα πρώτες πρωινές ώρες, στην Πέρδικα οι συλληφθέντες αφαίρεσαν από καφετέρια-μπαρ, ιδιοκτησίας ημεδαπού αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά, αξίας 60 ευρώ.Από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε επιπλέον ότι δύο εκ των τριών συλληφθέντων είχαν αφαιρέσει την 19-08-2011 από το ίδιο κατάστημα αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά, αξίας 1000 ευρώ, κατά δήλωση παθόντος.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

O Δημήτρης Κατσικόπουλος διοικητής της 6ης ΥΠΕ


Τα ονόματα των νεων διοικητών των νοσοκομείων μετά την αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βράδυ το υπουργείο Υγείας.Επίσης, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι διοικητής της 6ης ΥΠΕ αναλαμβάνει ο κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος.

Έμεινε σύνθημα ο «Καθαρός Καλαμάς»


Έντονος είναι ο προβληματισμός που αναπτύσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για τις παραμέτρους των προβλημάτων του ποταμού Καλαμά και κυρίως για το εάν οι παρεμβάσεις των τελευταίων ετών είχαν θετική επίπτωση στην ποιότητα των νερών της τάφρου της Λαψίστας αρχικά και του Καλαμά στην πορεία. Ο προβληματισμός αυτός αναπτύχθηκε στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Κίνησης Ενεργών Πολιτών «Καθαρός Καλαμάς» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Κληματιά και φάνηκε από τις τοποθετήσεις των απερχόμενων και άλλων μελών της Κίνησης, ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό από εκείνη που καταγγέλθηκε εδώ και πολλά χρόνια. Η Κίνηση συμπληρώνει ουσιαστικά 5 χρόνια από την ιδρυτική της διακήρυξη και δύο χρόνια ενεργούς προσφοράς και δράσης από την εκλογή του πρώτου ΔΣ, όμως όπως φάνηκε στη συνεδρίαση δεν υπάρχει ούτε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της πίεσης προς τους αρμόδιους φορείς, ούτε και αισιοδοξία για τη συνέχεια.Τον απολογισμό του έργου του απερχόμενου ΔΣ έκανε ο απερχόμενος πρόεδρος Παναγ. Παππάς τονίζοντας, ότι η διοίκηση ανταποκρίθηκε στους σκοπούς της Κίνησης και στις αποφάσεις της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης. Έκανε μία σύντομη αναδρομή στις ενέργειες της Κίνησης από το 2008 μέχρι σήμερα και κατέληξε στο διά ταύτα κάνοντας γνωστό, ότι οι έλεγχοι και οι μετρήσεις στον Καλαμά έχουν σταματήσει από τον Μάρτιο, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα εάν και πότε θα ξεκινήσουν και πάλι.«Η διακοπή έγινε όπως μας ενημέρωσαν, λόγω της μεταφοράς αρμοδιότητας της παρακολούθησης του Καλαμά σε ένα εθνικό πρόγραμμα παρακολούθησης μέχρι τις εκβολές του, το οποίο όμως δεν έχει ξεκινήσει. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων ωστόσο, επιβεβαιώνουν τις θέσεις μας, ότι ο Καλαμάς πεθαίνει και κύριος υπεύθυνος γι’ αυτό είναι το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, την ώρα που οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες περί άλλων τυρβάζουν και υποκρίνονται ότι κάνουν τη δουλειά τους», σημείωσε ο κ. Παππάς.Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Καλαμά κ. Τσεκούρας που κατέθεσε την πρόταση να γίνει επίσημη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος, για την κατάσταση στον Καλαμά, ενώ δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει βέλη κατά των πρώην δημάρχων της περιοχής που δεν εμφανίστηκαν στη συνέλευση.«Αλήθεια, γιατί σταμάτησαν οι έλεγχοι στον Καλαμά και γιατί δεν αντιδράσαμε; Οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι φορείς δεν πήραν το μάθημά τους. Τι έχει αλλάξει από τις μετρήσεις του 2005 στην τάφρο σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση; Που είναι σήμερα οι πρώην δήμαρχοι κ.κ Κατσάνος και Παργανάς, που είχαν αναλάβει την ευθύνη της πολιτικής πίεσης και όχι μόνο για να εφαρμοστούν στην πράξη όσα λέγαμε; Όσο είμαστε στην εξουσία, το παίζουμε επαναστάτες όμως, αναποτελεσματικοί επαναστάτες», σημείωσε μεταξύ άλλων.Η συνέλευση συνεχίστηκε και με άλλες τοποθετήσεις και ολοκληρώθηκε με τις αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου ΔΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δημιουργίες ηπειρωτών καλλιτεχνών στη Δημοτική Πινακοθήκη


Δημιουργίες ηπειρωτών καλλιτεχνών καθώς και έργα που απεικονίζουν όψεις και γωνιές της πόλης και της Παμβώτιδας εκτίθενται αυτό το διάστημα και μέχρι τα μέσα Φθινοπώρου στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων. Πρόκειται για πίνακες, χαρακτικά, σχέδια και γλυπτά, που προσέφεραν δωρεάν οι καλλιτέχνες.

Για νέες κινητοποιήσεις προετοιμάζονται οι κτηνοτρόφοι


Νέες κινητοποιήσεις ενόψει για τους κτηνοτρόφους όλης της χώρας, καθώς αναμένεται να αντιδράσουν στην επιχειρούμενη πώληση της γαλακτοβιομηχανίας, «Δωδώνη», στη συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) και παράλληλα ζητούν να μη μειωθούν οι τιμές της πρώτης ύλης (γάλα), που αγοράζει η γαλακτοβιομηχανία.
Οι φορείς των κτηνοτρόφων συναντώνται αύριο στην Αθήνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Δριβελέγκα, ενώ καταγγέλλουν μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή τους από τις βιομηχανίες.Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Δημήτρη Καμπούρη, κρίσιμες ημερομηνίες για τον κλάδο είναι η 5η Σεπτεμβρίου (συνεδριάζει στα Ιωάννινα το Δ.Σ. της ΠΕΚ για την πώληση της «Δωδώνη») και η 31η Αυγούστου (συνάντηση με τους βιομηχάνους για τον καθορισμό της τιμής του γάλακτος).«Εάν κατά τη συνάντηση με τους γαλακτοβιομηχάνους διαφανεί πρόθεση μείωσης των τιμών, θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων», προειδοποιεί ο κ. Καμπούρης

ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - Νότιοι εναντίον Βόρειων


Ως αντίβαρο στην έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων και αναπτυξιακών υποδομών αντιμετωπίζουν τη λειτουργία των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τις έντονες αντιδράσεις που συνεχίζουν να εκδηλώνονται στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας για κλείσιμο δέκα εξ αυτών. Ωστόσο, προκύπτουν και «εμφύλιες διαμάχες», που φανερώνουν τις αναπτυξιακές ανισότητες εντός του νομού Ιωαννίνων.Η απόφαση κάνει λόγο για αναστολή λειτουργίας, ωστόσο άπαντες αντιλαμβάνονται ότι υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, δύσκολα τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα λουκέτα από την επόμενη σχολική χρονιά.Στην Περιφέρεια Ηπείρου αναστολή λειτουργίας αποφασίστηκε για τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών και Φιλιππιάδας, με τις περισσότερες αντιδράσεις να προκύπτουν για το δεύτερο που ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις πριν λίγα χρόνια στην περιοχή της λίμνης του Ζηρού μετά βαΐων και κλάδων, καθώς κατάφερε να δώσει αναπτυξιακή πνοή σε όλη την ευρύτερη περιοχή με τις επισκέψεις δεκάδων σχολείων και εκατοντάδων μαθητών.Ο αγώνας για την ακύρωση της απόφασης συνεχίζεται και το Δημοτικό Συμβούλιο Ζηρού θα συντάξει νέα επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Παιδείας.Την ίδια στιγμή ο Δήμαρχος Δημήτρης Γιολδάσης δηλώνει ότι η Δημοτική Αρχή θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να κρατήσει ανοιχτό- δεδομένου ότι νεώτερη εγκύκλιος δίνει τη δυνατότητα αυτή στους Δήμους-θέτοντας όμως ως προϋπόθεση την εξ ολοκλήρου παραχώρησή των εγκαταστάσεων στο Δήμο. Ο κ.Γιολδάσης θυμίζει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση επένδυσαν στην προοπτική δημιουργίας Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ανακαινίζοντας τις εγκαταστάσεις της παλαιάς Παιδόπολης «Άγιος Αλέξανδρος» με δαπάνη η οποία έφτασε το 1.000.000 ευρώ, (μεταξύ αυτών και η πρόσφατη διάθεση 570.000 ευρώ για την αντικατάσταση στεγών αμιάντου). Επιπροσθέτως, η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας έχει εντάξει άλλες 175.000 ευρώ για το 2011 από δικούς της Κ.Α.Π για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Εκ περιτροπής Πράμαντα και Κόνιτσα
Ωστόσο, και για τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που μένουν ενεργά, οι εξελίξεις δεν προδιαγράφονται ευοίωνες και είναι χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας στις 22 Ιουλίου να στελεχωθούν τα ΚΠΕ Πραμάντων και Κόνιτσας με μία Παιδαγωγική ομάδα, αποτελούμενη από έναν υπεύθυνο και πέντε εκπαιδευτικούς, χωρίς να καθορίζεται η έδρα.Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι τα δύο ΚΠΕ θα λειτουργούν εκ περιτροπής και ενδεχομένως ο βαθμός ενεργοποίησής τους να κριθεί από τη βούληση των εκπαιδευτικών, καθώς βρίσκονται γεωγραφικά εκ διαμέτρου αντίθετα και σε απόσταση 130 χιλιομέτρων το ένα από το άλλο.Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, που παρά το φυσικό κάλος και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική παλεύει για να βρει το δρόμο της τουριστικής ανάπτυξης λόγω κυρίως της οδικής απομόνωσης, ποντάρει πολλά στη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πραμάντων καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, προκειμένου να αποτελέσει προορισμό μαθητικών εκπαιδευτικών εκδρομών.Στο πλαίσιο αυτό, το θέμα ήρθε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις αρχές του Αυγούστου και διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση αποτελεί το γεγονός πως η αναβάθμιση του ΚΠΕ Πραμάντων θα δώσει ισόρροπη ώθηση σε ολόκληρη την περιοχή των Τζουμέρκων, τόσο στον εκπαιδευτικό τομέα, όσο και στον τομέα της ανάπτυξης γενικότερα.Για το σκοπό αυτό ζητά από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης να οριστεί το ΚΠΕ Πραμάντων ως έδρα της ενιαίας Παιδαγωγικής ομάδας των ΚΠΕ Πραμάντων και Κόνιτσας, σημειώνοντας ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια το νότιο τμήμα του νομού Ιωαννίνων παραμελήθηκε προκλητικά με αποτέλεσμα όλες σχεδόν οι υποδομές να κατευθύνονται στο βόρειο.Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων κάνει γνωστό ότι θα εξασφαλίσει τα λειτουργικά έξοδα του ΚΠΕ Πραμάντων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, θέρμανση, καθαριότητα) προκειμένου να συνεχίσει κανονικά και σε καθημερινή βάση τη λειτουργία του, να υλοποιεί προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μαθητών και ενηλίκων, καθώς και σεμινάρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ