Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011

Ξεχωρίζει η συζήτηση για το παζάρι στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης


Με 46 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει τηνΤετάρτη 24 Αυγούστου στη 1 το μεσημέρι το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων και το θέμα που ξεχωρίζει είναι αυτό για τη διενέργεια ή όχι της εμποροπανήγυρης το οποίο ανέκυψε μετά από αιτήματα και θετική απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννίνων. Η απόφαση του Σώματος αναμένεται με ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η δημοτική αρχή σαφώς έχει ταχθεί κατά του παζαριού.
Αναλυτικά τα κυριότερα θέματα της συνεδρίασης είναι:
-Συζήτηση επί της απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σχετικά με τη διοργάνωση εμποροπανήγυρης στα διοικητικά όρια του Δήμου Ιωαννιτών (Σχετικά: Αίτημα Ε.Α.Ν.Κ.Ι και απόφαση με αριθ. 39/27.6.2011 της Τοπικής Κοινότητας Ιωαννίνων)
-Έγκριση απόδοσης τιμής (τοποθέτηση αναμνηστικής στήλης) στον αγνοούμενο από 21.7.1975 Αντιστράτηγο Πεζικού, Γεώργιο Παπαλαμπρίδη, ήρωα και αγωνιστή εναντίον της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο
-Έγκριση απολογισμού οικ. έτους 2010 της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων
-Έγκριση ισολογισμού οικ. έτους 2010 της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων
-Έγκριση εξόφλησης της υπό εκκαθάριση Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Μέριμνας και Περιβάλλοντος (πρώην Α.Δ.Ε.Ι), προς το «Δ.Η.Κ.Ε.Π.Ε.Δ.Ε.Θ.Ι.» από τον Δήμο Ιωαννιτών
-Έγκριση τιμολογιακής πολιτικής για τα δίδακτρα του Δημοτικού Ωδείου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών
-Έγκριση των απολογιστικών στοιχείων των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Ιωαννιτών για το οικονομικό έτος 2010
-Έγκριση υπογραφής σύμβασης μεταφορικού έργου με το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για τον καθορισμό επιχορηγούμενου ποσού έκπτωσης επί του κομίστρου
-Ορισμός νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων»
-Υποβολή πράξης στο Ε.Π. «Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου» με τίτλο: «ΔΗΜΙΟΥΡΓIΑ ΔΙΑΔΡΑΣTIΚΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΗΣ ΑΡΓΥΡΟΧΟΪΑΣ»
-Αποδοχή χρηματοδότησης του έργου «Ολοκλήρωση αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης Δ.Κ. Ανατολής», τροποποίηση τεχνικού προγράμματος έτους 2011 και αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2011.
-Έγκριση τροποποίησης της πράξης, λόγω υποέργου της ΔΕΥΑΙ, του έργου: «Κατασκευή Δικτύου Αποχέτευσης - Ύδρευσης στην Οδό Εθνικής Αντιστάσεως στα Καρδαμίτσια» συνολικού προϋπολογισμού 1.089.780 ευρώ.
-Αποδοχή δωρεάς του συμπολίτη μας κ. Γεράσιμου Ιωαννίδη προς τον Δήμο Ιωαννιτών
-Ονοματοδοσία γηπέδου Κουτσελιού εις μνήμην Δημητρίου Κρανά
-Έγκριση διαγραφής προστίμων που επέβαλε η Αστυνομική Δ/νση Τροχαίας Ιωαννίνων
-Αναπροσαρμογή τέλους εισόδου (τιμή εισιτηρίου) στο Δημοτικό Μουσείο.
-Τροποποίηση της απόφασης του Δ.Σ. με αριθ.625/2011
-Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΟΔΟΣ ΚΕΝΑΝ ΜΕΣΑΡΕ)

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Την ένταξη δύο έργων του Δήμου Ιωαννιτών στο ΕΣΠΑ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης


Την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος» δύο πράξεων, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Ιωαννιτών, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.Η πρώτη αφορά το έργο: «Αναπλάσεις – Πεζοδρομήσεις στο Κέντρο της πόλης και φωτισμός διατηρητέων κτιρίων», με προϋπολογισμό 5.950.000 ευρώ και η δεύτερη το έργο: «Αναβάθμιση παιδικής χαράς Κουραμπά» με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ.

Το φυσικό αντικείμενο των πράξεων
Ειδικότερα το φυσικό αντικείμενο της πράξης: «Αναπλάσεις –πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης και φωτισμός διατηρητέων κτιρίων» αφορά τη δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων και τον φωτισμό - ανάδειξη τεσσάρων σημαντικής αρχιτεκτονικής σημασίας και δημοσίου συμφέροντος κτιρίων, από τα οποία τα τρία έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα.Ο σχεδιασμός των πεζοδρομήσεων αποσκοπεί μέσω εναλλακτικών διαδρομών, στη σύνδεση της κεντρικής πλατείας, του νέου εμπορικού κέντρου, της παλιάς αγοράς - ιστορικού κέντρου και της παραλίμνιας ζώνης.

Νέος προπονητής της γυναικείας ομάδας Μπάσκετ του ΠΑΣ Γιάννινα, ο Νίκος Παπαδόπουλος


Η Διοικούσα Επιτροπή του τμήματος Μπάσκετ του ΠΑΣ Γιάννινα ανακοινώνει επίσημα την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Γυναικείας ομάδας από το Νίκο Παπαδόπουλο, ο οποίος και θα ηγηθεί της προσπάθειας της ομάδας στην Α2 εθνική κατηγορία.Ο Νίκος Παπαδόπουλος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο χώρο του Μπάσκετ σε όλα τα επίπεδα, προπονητικό, οργανωτικό, διοικητικό και κρίθηκε ως η ιδανική λύση για την επίτευξη των στόχων της ομάδας την προσεχή αγωνιστική περίοδο στην Α2 Εθνική.Η Διοικούσα επιτροπή του Τμήματος Μπάσκετ του ΠΑΣ Γιάννινα και όλοι όσοι βρίσκονται δίπλα στην ομάδα, εύχονται ολόψυχα στο Νίκο Παπαδόπουλο καλή επιτυχία στο έργο του.

Και στο ΤΕΙ Ηπείρου οι έρευνες για ευρωπαϊκά προγράμματα


Ελέγχους και στο ΤΕΙ Ηπείρου ξεκινά το τοπικό ΣΔΟΕ, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν και εκεί παραβάσεις φοροδιαφυγής, όμοιες μ’ αυτή που συντάραξε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου 285 καθηγητές… ξέχασαν να υποβάλλουν τις πρόσθετες αμοιβές που λάμβαναν από ερευνητικά προγράμματα στην φορολογική τους δήλωση.
Τελικά μόνο οι 15 από τους 300 τη διετία 2009-2010 έχουν υποβάλει κανονικά στη φορολογική τους δήλωση τα επιπλέον εισοδήματα. Οι ελεγκτές εκτιμούν ότι παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε άλλα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, γι’ αυτό και θα περάσουν από… κόσκινο όλα τα ερευνητικά προγράμματα.Στο μεταξύ, σύμφωνα με το χθεσινό «Έθνος», σε εξέλιξη βρίσκεται και παράλληλη έρευνα της «Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης» (OLAF), η οποία προχώρησε στην κατάσχεση αρχείων και υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου και συγκεκριμένα στο «Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου», ύστερα από καταγγελίες σχετικά με τη λειτουργία του και τον τρόπο διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Κλιμάκιο της OLAF με τη συνοδεία του ΣΔΟΕ αλλά και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, ως γνωστόν προχώρησε πριν από οκτώ μήνες στην κατάσχεση αρχείων και υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ...
«Οι έλεγχοι, κυρίως για φοροδιαφυγή από αμοιβές ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, συμπτωματικά ξεκινούν από την Ήπειρο, επειδή υπήρξαν σχετικές καταγγελίες και σε καμία περίπτωση δεν στοχοποιείται μια περιοχή. Οι εκτιμήσεις μας, όπως προκύπτουν και από σειρά ενδείξεων και στοιχείων, είναι ότι παρόμοια κατάσταση υπάρχει και σε άλλα πανεπιστήμια, όπου αρχίζουμε συστηματικούς ελέγχους», εξηγεί στο «Έθνος της Κυριακής» υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΠΡΕΒΕΖΑ:Τραυμάτισε κατά λάθος την ανιψιά της με πυροβόλο – όπλο στυλό!


Συνελήφθη βραδινές ώρες χθες, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καναλλακίου Πρεβέζης στο Κορωνόπουλο Πρεβέζης, 50χρονη κατηγορούμενη για σωματική βλάβη από αμέλεια και παράβαση της Νομοθεσίας περί όπλων.Ειδικότερα, η 50χρονη ημεδαπή χθες, ενώ βρισκόταν στην οικία της, περιεργαζόταν πυροβόλο όπλο-στυλό, με αποτέλεσμα αυτό να εκπυρσοκροτήσει και να τραυματίσει στο θώρακα την 11χρονη ανιψιά της.Η παθούσα μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου και νοσηλεύεται.Ενεργείται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Καναλλακίου Πρεβέζης.

Σύσκεψη για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ


Σύσκεψη με αντικείμενο την λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου. Η σύσκεψη θα γίνει αύριο στις δέκα το πρωί, στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου.Έχουν κληθεί όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού Ιωαννίνων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και η Διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Ανακοίνωση της Δημοτικής παράταξης «ΤΡΙΑ ΚΛΙΚ ΑΡΙΣΤΕΡA» σχετικά με την μετακίνηση της ΔΕΥΑΙ


Θα θέλαμε να διευκρινήσουμε ότι η αναφερόμενη «ομόφωνη» απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε σχέση με την μετακίνηση της ΔΕΥΑΙ στα κτίρια του Δήμου Περάματος, πάρθηκε σε συνεδρίαση κατά την οποία απουσίαζε ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξής μας Χρήστος Μαντάς.Επιπλέον είναι απορίας άξιον πως είναι δυνατόν να γίνεται μετακίνηση χωρίς να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για την λειτουργία των υπηρεσιών και πως είναι δυνατόν να οδηγείται ένας τόσο κρίσιμος τομέας σε πολυδιάσπαση που μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα. Τέλος οι έμμεσες απειλές περί λευκής απεργίας των εργαζομένων κλπ , θυμίζουν πολύ κυβερνητικές επιχειρηματολογίες, που είναι τουλάχιστον απεχθείς.

Σύσκεψη στη ΔΕΥΑΙ


Σύσκεψη όλων των διευθυντικών στελεχών, υπό την προεδρία του Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη ΔΕΥΑΙ. Στη σύσκεψη συμμετείχε επίσης ο αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος της επιχείρησης Δημήτρης Θεμελής.Στη συνάντηση εξετάστηκε όλο το φάσμα των θεμάτων της ΔΕΥΑΙ, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό στην εκτέλεση έργων.Οι υποχρεώσεις της επιχείρησης είναι σαφώς αυξημένες μετά την έγκριση χρηματοδότησης της πρότασης που είχε καταθέσει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.Η πρόταση της ΔΕΥΑΙ με τίτλο «ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας» εντάχθηκε με συνολικό προϋπολογισμό 49 εκατομμύρια ευρώ και η υλοποίησή της μπορεί να αλλάξει την εικόνα του λεκανοπεδίου και να λύσει τα περισσότερα από τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα.«Η έγκριση της πρότασης που είχαμε υποβάλλει αποτελεί σίγουρα ένα μεγάλο βήμα. Η υποχρέωση που έχουμε τώρα είναι να δουλέψουμε συντονισμένα και με ταχείς ρυθμούς για την υλοποίησή της με ταχείς ρυθμούς. Η ΔΕΥΑΙ έδειξε τις τεράστιες δυνατότητες που έχει. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε ακόμη περισσότερα και με τη βοήθεια και τη συμβολή όλων να καταστήσουμε την επιχείρηση πρότυπο στη χώρα», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Φίλιππας Φίλιος. Η πρόταση της ΔΕΥΑΙ που θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 49 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ αφορά στη συλλογή λυμάτων με οργανωμένα εσωτερικά δίκτυα σε περιοχές της πόλης Ιωαννίνων και όμορους συνοικισμούς του Δήμου Ιωαννιτών και τη μεταφορά τους στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού για την οποία προβλέπεται η επέκτασή της κατά 100.000 κυβικά μέτρα.Το έργο αποτελεί μια ολοκληρωμένη και λειτουργική παρέμβαση η οποία αποβλέπει στην περιβαλλοντική θωράκιση της λίμνης Παμβώτιδας από διάχυτες πηγές ρύπανσης αστικών λυμάτων.Με την προτεινόμενη επέκταση του βιολογικού καθαρισμού θα εξυπηρετούνται και τέσσερεις οικισμοί προτεραιότητας, δηλαδή Κατσικάς, Πέραμα, Ελεούσα και Ανατολή.

Με κλιμάκιο ευρωβουλευτών ο Νίκος Γερασιμίδης


Κλιμάκιο ευρωβουλευτών,με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη,πραγματοποίησε περιοδεία σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου καθώς και επίσκεψη στα Γιάννενα.Οι ευρωβουλευτές, στα Γιάννενα συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της Αλβανικής βουλής κ. Βαγγέλη Τάβο και τον δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Φίλιππα Φίλιο.Την ξενάγηση των ευρωβουλευτών στην περιοχή,είχε αναλάβει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Νίκος Γερασιμίδης.

Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στην Άρτα


Το ερχόμενο Σάββατο θα γίνει στην Άρτα η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ με θέμα τη δημόσια διοίκηση και την αναπτυξιακή πορεία της Ηπείρου. Στην Συνδιάσκεψη πέραν του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Μιχάλη Καρχιμάκη, θα συμμετέχουν υπουργοί και υφυπουργοί.

Σε γκαλερί του Λονδίνου κλεμμένη εικόνα από την Σωπική


Και στις εκκλησίες της νότιας Αλβανίας είχε απλώσει τα πλοκάμια της η σπείρα των αδίστακτων ιερόσυλων, που ρήμαξε τα τελευταία δύο χρόνια μοναστήρια και ξωκλήσια στα Γιάννενα. Με δάκρυα στα μάτια οι πιστοί της ιστορικής εκκλησίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη Σωπική της επαρχίας Πωγωνίου Αργυροκάστρου, άκουσαν ανήμερα της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου από τα χείλη του ιερέα, π. Ευθύμιου Καλαμά, ότι η εικόνα της Παναγίας που εκλάπη πριν από περίπου μία δεκαετία, εντοπίστηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- στο Λονδίνο και σύντομα θα επαναπατριστεί."Μάθαμε ότι η ελληνική πλευρά είναι πολύ κοντά στην απόκτηση της πολύτιμης για μας εικόνας. Το εκκλησίασμα ξέσπασε σε χειροκροτήματα και κλάματα. Οι πιστοί θέλουν πίσω την Παναγία τους και η χαρά τους είναι αμέτρητη για τις ενέργειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση", είπε συγκινημένος στην εφημερίδα "Εθνος" ο π. Ευθύμης, ιερέας 22 ενοριών στην επαρχία Πωγωνίου.Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανεκτίμητης αξίας εικόνα της Παναγίας -η παράδοση θέλει να είναι μία από τις 70 που αγιογράφησε ο Απόστολος Λουκάς ο Ευαγγελιστής- εντοπίστηκε σε γκαλερί του Λονδίνου και ήδη γίνονται κινήσεις για τον επαναπατρισμό της, ενώ ομογενείς από την Αμερική έχουν προσφερθεί να την αγοράσουν για λογαριασμό της ενορίας.Οι Αρχές δεν αποκλείουν να αφαιρέθηκε από ιερόσυλους, οι οποίοι συνεχίζουν τη δράση τους σε μοναστήρια και ξωκλήσια των Ιωαννίνων, αλλά και της νότιας Αλβανίας. Μόλις πρόσφατα άγνωστοι διέρρηξαν τον ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής στο Χλωμό της επαρχίας Πωγωνίου στο Αργυρόκαστρο και αφαίρεσαν 13 εικόνες μεγάλων διαστάσεων, ενώ στόχος τους έγιναν και οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Παρασκευής στο γειτονικό Σέλτσι.Στο παρελθόν έχουν κλαπεί πολύτιμες εικόνες από τον Ναό των Αγίων Πάντων στη Χιμάρα, Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή, Αγίου Γεωργίου στους Γεωργουτσάτες (μέσα σε δέκα μέρες κλάπηκαν 22 εικόνες), Αγίου Αθανασίου στους Βουλιαράτες, Αγίας Αννας στην Κορυτσά.

Μυστικότητα
Εν τω μεταξύ, με απόλυτη μυστικότητα συνεχίζονται οι ενέργειες από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού, τις ελληνικές διωκτικές Αρχές και την Ιντερπόλ, για τον επαναπατρισμό άλλων 10 εικόνων που εκλάπησαν από το Κουκούλι Ζαγορίου στα Γιάννενα και τη Σαμαρίνα Γρεβενών και εντοπίστηκαν σε δημοπρασίες στο Λονδίνο και στο Αμστερνταμ.

ethnos

Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας συνέλαβε 33χρονο Αλβανό δραπέτη!


Χθες το απόγευμα, στα Ιωάννινα από αστυνομικό ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας και αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, συνελήφθη ένας 33χρονος Αλβανός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή, απόδραση κρατουμένου, αντίσταση και για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.Ο εκτός υπηρεσίας αστυνομικός συνέλαβε τον 33χρονο αλλοδαπό στην παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων,ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα γυναίκας για απόπειρα κλοπής σε βάρος της ενώ ο 33χρονος δράστης κατά τη στιγμή της σύλληψης του αντιστάθηκε, απωθώντας τον αστυνομικό, ο οποίος κατάφερε τελικά να τον ακινητοποιήσει.Από την αστυνομική έρευνα, που διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, προέκυψε ότι ο συλληφθείς είχε διαρρήξει την 18-08-2011 τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Νήσου Ιωαννίνων και είχε αφαιρέσει το χρηματικό ποσό των οκτακοσίων είκοσι δύο (822) ευρώ, το οποίο βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε.Επιπλέον, από 29-05-2006, ήταν δραπέτης των Αγροτικών Φυλακών Αγιάς Χανίων, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης τριών ετών και τριών μηνών για κλοπές.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή του και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Δώδεκα Γιαννιώτες κωπηλάτες πήραν το «εισιτήριο» για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα!


Ιδιαίτερα αισθητή αναμένεται να κάνει την παρουσία της η Γιαννιώτικη Κωπηλασία σε μία ακόμη μεγάλη φετινή διοργάνωση του εξωτερικού. Ο λόγος για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, με την συμμετοχή εκατοντάδων νέων αθλητών και αθλητριών απ’ όλες τις Βαλκανικές χώρες.Συνολικά στην διοργάνωση θα συμμετάσχουν 12 αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, αριθμός – ρεκόρ εκπροσώπησης σωματείου, όσον αφορά την Ελληνική Κωπηλασία. Οι 12 αυτοί κωπηλάτες εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στο Βαλκανικό, χάρη στις σπουδαίες επιδόσεις που πέτυχαν στα πλαίσια των προκριματικών αγώνων που διοργάνωσε η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία στην Καστοριά.Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Ν.Ο.Ι. συμμετείχε στους προκριματικούς αυτούς αγώνες με τέσσερα πληρώματα, τα οποία βγήκαν όλα πρώτα στις κούρσες που έτρεξαν, αφήνοντας με διαφορά πίσω τους τις βάρκες των άλλων Ομίλων. Έτσι και οι 12 αθλητές του Ναυτικού μας Ομίλου πήραν το εισιτήριο για Κων/πολη και για μία ακόμη φορά θα αποτελέσουν τον βασικό «κορμό» της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας, αφού η συμμετοχή του Ν.Ο.Ι. σ’ αυτήν θα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλο σωματείο της χώρας μας!Συγκεκριμένα, την συμμετοχή τους στο επικείμενο Βαλκανικό Πρωτάθλημα εξασφάλισαν τα εξής πληρώματα του Ν.Ο.Ι.:
*Θανάσης Τσιάλιος – Ηλίας Κούρος – Γιώργος Αντώνης – Κων/νος Μαγκλάρας, που αγωνίστηκαν με την Τετράκωπο Εφήβων άνευ Πηδαλιούχου.
*Ιωάννης Ζήσης – Μιχάλης Παπατσίμπας – Βασίλης Πάνου – Γιώργος Βαρδάκας, στην Τετράκωπο Παίδων άνευ.
*Βασιλική Ζυγούρα – Σπυριδούλα Τζούκα, στο Διπλό Σκιφ Κορασίδων
*Ελένη Διαμάντη – Ξανθή Κολτσίδα, στο Διπλό Σκιφ Νεανίδων.
Οι Γιαννιώτες κωπηλάτες από την Κυριακή ανήκουν επίσημα πλέον στο δυναμικό της Εθνικής Ομάδας και παρέμειναν στην Καστοριά, όπου θα προετοιμαστούν για τους Βαλκανικούς αγώνες του Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση του ΣτΕ πάει στο ΚΤΕΛ


Σε νέα φάση μπαίνει η υπόθεση του σταθμού του υπεραστικού ΚΤΕΛ στην οδό Παπανδρέου. Ο δήμος Ιωαννιτών έχει παραλάβει καθαρογραμμένη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ουσιαστικά κηρύσσει το σταθμό παράνομο και τις αμέσως επόμενες μέρες, θα την κοινοποιήσει και στο υπεραστικό ΚΤΕΛ.Το θέμα είναι φυσικά… τι γίνεται μετά. Η κοινοποίηση της απόφασης δεν σημαίνει και κλείσιμο του σταθμού, ενώ η υπόθεση από μόνη της είναι πολύ μπλεγμένη, παρότι η απόφαση του ΣτΕ είναι εύγλωττη και καταδικαστική για το ΚΤΕΛ. Οι αδειοδοτήσεις όμως που έδωσαν απλόχερα υπηρεσίες της τέως νομαρχίας με ευθύνη του νυν περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, αλλά και η ολιγωρία των υπηρεσιών του Δήμου, δημιούργησαν ένα δεδικασμένο από αυτά τα «ελληνικού τύπου». Δηλαδή, μια ιδιωτική εταιρία η οποία έχει όμως κοινωφελή δραστηριότητα, παίρνει μια απόφαση με το «έτσι θέλω», καταφέρνει και παίρνει εγκρίσεις από τις υπηρεσίες (άγνωστο πώς) και μετακομίζει. Κατόπιν, η δικαιοσύνη διαπιστώνει ότι η μετακόμιση είναι παράνομη, αλλά αν αύριο το πρωί κλείσει ο σταθμός, χαμένοι θα βγουν οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών.Η θέση της δημοτικής αρχής είναι γνωστή για το θέμα: μόλις οριστικοποιηθεί το Ρυθμιστικό σχέδιο και γίνει νόμος του κράτους, το ΚΤΕΛ θα πρέπει να μετακομίσει από τη σημερινή του θέση. Το θέμα φυσικά είναι πότε θα λήξει η υπόθεση του Ρυθμιστικού, η οποία καθυστερεί επικίνδυνα πλέον έχοντας σπάσει κάθε χρονικό περιθώριο που έδωσαν και οι δύο κυβερνήσεις, νυν και προηγούμενη, αλλά και τι θα γίνει μέχρι τότε, με έναν διάτρητο νομικά σταθμό λεωφορείων να εξυπηρετεί μια ολόκληρη πόλη…

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Στις 25 Σεπτεμβρίου οι επαναληπτικές εκλογές στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων


Στις 25 Σεπτεμβρίου θα γίνουν –πιθανότατα- οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων. Θα συμμετάσχουν οι τρεις από τους τέσσερις συνδυασμούς που πήραν μέρος στις εκλογές του 2010. Δικαίωμα συμμετοχής- με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα- δεν έχει η παράταξη του νυν Δημάρχου Μαρίνου Γαρνέλη ό οποίος με απόφαση του ΣτΕ κηρύχθηκε έκπτωτος λόγω μη κάλυψης της υποχρεωτικής κατά το νόμο- ποσόστωσης γυναικών στο προεκλογικό ψηφοδέλτιο.

Στα περυσινά επίπεδα τα μισθωτήρια στα Γιάννενα


Το «πάνω χέρι» αποκτούν οι ενοικιαστές έναντι των ιδιοκτητών, καθώς η κρίση αλλάζει τις ισορροπίες και σ’ αυτή την εύθραυστη σχέση. Το γενικό συμπέρασμα, από μια πρώτη έρευνα αγοράς, είναι ότι οι οικογένειες των επιτυχόντων σε ΑΕΙ μακριά από τον τόπο διαμονή τους μπορούν να ξεκινήσουν την αναζήτηση φοιτητικής εστίας με αισιοδοξία. Κι αυτό γιατί μειωμένα κατά 10%, περίπου, εμφανίζονται τα μισθώματα στις περισσότερες «φοιτητουπόλεις».Στα περυσινά επίπεδα όμως παραμένουν τα μισθωτήρια στα Γιάννενα, με τις γκαρσονιέρες να κυμαίνονται από 250 έως 350 ευρώ και τα δυάρια από 300 έως και 450 ευρώ στο κέντρο της πόλης. «Οι ιδιοκτήτες δεν ανησυχούν, γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση, όχι μόνον από φοιτητές, αλλά και από δημόσιους υπαλλήλους και στρατιωτικούς», σχολιάζει ο μεσίτης κ. Γρηγόρης Βλάχος.

Συζήτηση για την ανάπτυξη της υπαίθρου στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη


Ευρωβουλευτές και βουλευτές θα συμμετάσχουν στη διακαναλική εκδήλωση με θέμα: «Η Ανάπτυξη της Υπαίθρου» που διοργανώνει ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη στο κοινοτικό διαμέρισμα Πηγές ,σήμερα Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011 (20.00 - 21.30). Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι: Σωκράτης Ξυνίδης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Σπύρος Δανέλλης, Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Γιώργος Κουμουτσάκος, Ευρωβουλευτής της ΝΔ. Χαράλαμπος Αγγουράκης, Ευρωβουλευτής ΚΚΕ. Οι Βουλευτές του Νομού Άρτας:
Δημήτρης Τσιρώνης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Κωνσταντίνος Παπασιώζος, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Παύλος Στασινός, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
καθώς και ο Δήμαρχος του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη Δημήτρης Γαλλίκας.Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός και θα μεταδίδεται ζωντανά από το διαδίκτυο. Η εκδήλωση θα είναι διακαναλική και τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι: Περιφερειακή και Αγροτική Ανάπτυξη, Μεταφορές και Τουρισμός, Οικονομική κρίση καθώς και θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν ζωντανές συνδέσεις με κανάλια της περιφέρειας για να έχουν τη δυνατότητα από όλη την Ελλάδα να θέσουν ερωτήματα προς τους καλεσμένους. Οι πολίτες που επιθυμούν να θέσουν ερωτήματα θα μπορούν μέσω e-mail ή τηλεφωνικά στους αριθμούς που θα εμφανίζονται στις οθόνες των τηλεοράσεων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Συγχώνευση ΕΡΑ Ιωαννίνων με Ραδιοσταθμούς Κοζάνης και Φλώρινας


Δραστικές αλλαγές στη δομή των δημόσιων μέσων ενημέρωσης επιφέρει το σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.Μεταξύ άλλων προβλέπει: κλείσιμο της ΕΤ1, του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση», του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων και του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, συγχωνεύσεις και καταργήσεις ραδιοφωνικών περιφερειακών σταθμών.Παρουσιάζοντας τις αλλαγές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στο εξής θα δοθεί έμφαση στο Διαδίκτυο και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ.Οι 19 ραδιοφωνικοί σταθμοί της Ελληνικής Ραδιοφωνίας συγχωνεύονται σε 9, με ενιαίο πρόγραμμα που όμως δεν θα χάσει τα τοπικά χαρακτηριστικά.Η ΕΡΑ Ιωαννίνων θα συγχωνευτεί με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Κοζάνης και Φλώρινας.Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε ο Ηλίας Μόσιαλος, είναι μια δημόσια, και όχι κρατική ή κυβερνητική, τηλεόραση πλήρως αποκομματικοποιημένη, ανεξάρτητη, η οποία θα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια, τόσο στα οικονομικά όσο και στο παραγόμενο προϊόν.

ΑΡΤΑ: Γιορτάζει την Τρίτη ο Ι.Ν. Αγίου Κοσμά του Αιτωλού


Στις 24 Αυγούστου η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Την Τρίτη 23 Αυγούστου και ώρα 7:30μ.μ. στον περίβολο του Iερού Ναού που είναι αφιερωμένος στον «Πατροκοσμά» και βρίσκεται στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Αρταίων, θα τελεσθεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και Λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου. Ο Άγιος Κοσμάς είναι ο τελευταίος μεγάλος Προφήτης της Εκκλησίας μας. Έζησε το 1714 έως το 1779. Για τη μεγάλη του θρησκευτική, εθνική και κοινωνική του δράση, η ιστορία του χάρισε τον τίτλο του Εθναποστόλου

Άρχισε το Σάββατο η νέα κυνηγετική περίοδος


Την πρώτη τους βόλτα έκαναν οι κυνηγοί το Σάββατο 20 Αυγούστου οπότε και άρχισε το κυνήγι. Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου καθορίζεται μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2012 βάσει της απόφασης που υπογράφει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) μέχρι και τις 10 Μαρτίου 2012.

Εκδηλώσεις μνήμης για την θυσία των Σουλιωτών στη Μονή Σέλτσου


Αύριο Τρίτη θα γίνουν στις Πηγές Άρτας οι εκδηλώσεις μνήμης για τη θυσία των Σουλιωτών στη Μονή Σέλτσου. Το 1804 στη Μονή Σέλτσου έγινε μάχη μεταξύ των στρατευμάτων του Αλή Πασά και των Σουλιωτών, οι οποίοι , όπως στο Ζάλογγο, προτίμησαν το θάνατο και το γκρέμισμα στον Αχελώο από την αιχμαλωσία και την ατίμωση.

Έρχεται συμφωνία με το αστικό ΚΤΕΛ


Επιστρέφει στις συνεδριάσεις το δημοτικό συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη 24 Αυγούστου στη 1 το μεσημέρι, με ημερήσια διάταξη 46 θεμάτων συνολικά.Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν θέματα όπως ο καθορισμών των ενοικίων για τις κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, πράγμα που σημαίνει ότι θα αποκατασταθούν προσεχώς οι εκπομπές σημάτων σε διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου, οι οποίες «έπεσαν» όταν ο Δήμος διαπίστωσε ότι οι σταθμοί δεν κατέβαλαν το απαιτούμενο ενοίκιο. Επίσης, ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα είναι η έγκριση υπογραφής σύμβασης μεταφορικού έργου με το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για τον καθορισμό επιχορηγούμενου ποσού έκπτωσης στο εισιτήριο, υπόθεση που αν τελικά προχωρήσει και ευοδωθεί, θα σημάνει την…ιστορική στιγμή για την πόλη, της μείωσης κάποιων εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών της. Επίσης, θα έρθει προς συζήτηση η προοπτική διοργάνωσης παζαριού στη Λιμνοπούλα, στο ΕΑΝΚΙ, καθώς και μια σειρά άλλα θέματα.Στο μεταξύ, «έπεσαν υπογραφές» στο έργο της κατασκευής του δικτύου πεζοδρόμων της πόλης. Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης υπέγραψε την ένταξη της πρότασης του δήμου Ιωαννιτών στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 6 εκ. ευρώ περίπου. Η δημιουργία του δικτύου πεζοδρόμων περιλαμβάνεται στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Ιωαννιτών και ουσιαστικά, πρόκειται για τη μετατροπή των κεντρικών δρόμων της πόλης σε πεζοδρόμους, την ανάπλαση των ήδη υπαρχόντων και την ανάδειξη των ιστορικών και διατηρητέων κτιρίων τα οποία περιλαμβάνονται στο χωροταξικό «στόχο» του προγράμματος.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΠΑΣ Γιάννενα-Σκεντερμπέου 2-1


Λίγο πριν την έναρξη της Super League και το ματς πρεμιέρας με τον Άρη στους "Ζωσιμάδες", ο ΠΑΣ Γιάννενα του Στεφάν Ντεμόλ έστειλε ενθαρρυντικά μηνύματα, στο φιλικό ματς με την Σκεντερμπέου.Ο Ζαουάντ Ζαϊρί, πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με την φανέλα της ομάδας των Ιωαννίνων, καθώς μπήκε στο 76'. Γεωργίου και Μπακαγιόκο σημείωσαν τα γκολ για τον "Άγιαξ της Ηπείρου".