Σάββατο, 20 Αυγούστου 2011

Έρχεται το ενιαίο εκκαθαριστικό για την έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος


Βαθειά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι φορολογούμενοι, καθώς θα αρχίσουν οι αποστολές ενιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τις έκτακτες εισφορές που προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε η εξόφληση να γίνεται σε έξι μηνιαίες δόσεις, η κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 300 ευρώ.Όπως αναφέρουν τα Νέα, αν η βεβαίωση του φόρου γίνει μέσα στον Αύγουστο, όπως επιδιώκεται, αυτό σημαίνει ότι οι πιο... τυχεροί φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.Ωστόσο, καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν έχει τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι υπόχρεοι στις έκτακτες εισφορές, θα αποστείλει σημειώματα ακόμη και σε εκείνους που δεν είναι υπόχρεοι (π.χ. άνεργοι), οι οποίοι στη συνέχεια θα πρέπει να πάνε στην Εφορία τους και να υποβάλουν αίτηση για νέα εκκαθάριση με τη βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του.Η ΓΓΠΣ εκδίδει ένα ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα στο οποίο εμφανίζονται χωριστά τα ποσά της κάθε εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος. Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ με συντελεστές από 1% έως 4%.Το τέλος επιτηδεύματος είναι για φέτος 300 ευρώ και θα το πληρώσουν περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το τέλος θα πληρώσουν και όσοι εργαζόμενοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε έναν εργοδότη και πληρώνονται με μπλοκάκι, ακόμη κι αν πέρυσι το μπλοκάκι ήταν σε αδράνεια.Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού, μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 5%, ακόμη κι αν πρόκειται για ποσά κάτω από 300 ευρώ.Αν το ποσό της έκτακτης εισφοράς είναι κάτω από 27 ευρώ αθροιστικά και για τους δύο συζύγους, δεν βεβαιώνεται.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κάνει λόγο για νέα φοροκαταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη «την ώρα που κυβέρνηση, η ΝΔ και οι λοιποί του συστήματος συναγωνίζονται στο ποιος θα προτείνει τις μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεπιχειρηματίες».«Τα νέα φοροχαράτσια που στέλνει η κυβέρνηση, καθώς και τα νέα βάρβαρα μέτρα στην ασφαλιστικό, στην Παιδεία, στους μισθούς πρέπει να προσκρούσουν σε ένα ισχυρό εργατικό λαϊκό μέτωπο που θα ξεκινά από τους χώρους δουλειάς και τις λαϊκές συνοικίες, στη γραμμή: Τέλος στις θυσίες να σωθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων, η ΕΕ, το σύστημά τους. Καμιά εμπιστοσύνη στα κόμματα που υπερασπίζονται τον καπιταλισμό και την ΕΕ. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Έλλειμμα 15,6 δισ. ευρώ στο επτάμηνο λόγω ύφεσης

Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 15,571 δισ. ευρώ. έναντι του νέου στόχου 16,475 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) και ελλείμματος 12,449 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Αυτό προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2011 που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών το βράδυ της Παρασκευής.Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του νέου στόχου κατά 87 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 992 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26,846 δισ. ευρώ και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 6,4% από 8,3% στο α΄ εξάμηνο.Η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο επταμήνου οφείλεται σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών». Εν τω μεταξύ, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι μειωμένα κατά 8,1% ή κατά 104 εκατ. ευρώ.Από το υπουργείο σημειώνεται ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο απομένον πεντάμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015.Παράλληλα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 7,3% έναντι του 2010.H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:
·στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1.305 εκατ. ευρώ.
·στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1,691 δισ. ευρώ,
·στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 301 εκατ. ευρώ και
·στα νοσοκομεία κατά 779 εκατ. ευρώ (535 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 244 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).
Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,8% ή κατά 1.390 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ κατά 411 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ κατά 1.217 εκατ. ευρώ), στον ΟΑΕΔ κατά 301 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 535 εκατ. ευρώ.Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 37,6 ή 1.581 εκατ. ευρώ.

Λίγες, αλλά φωτεινές εξαιρέσεις


Η ενεργός συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στα δρώμενα που τους αφορούν άμεσα ήταν ένα από τα στοιχήματα της εφαρμογής του Καλλικράτη, για τα οποία διατυπώθηκαν από την πρώτη κιόλας στιγμή επιφυλάξεις.Γενικότερα βέβαια, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και τα νέα δεδομένα που έχει φέρει ο Καλλικράτης, κάτι απόλυτα φυσιολογικό και για λόγους τεχνικούς, αλλά και εξαιτίας των παρεπόμενων της οικονομικής κρίσης που δεν επιτρέπει μία μεγαλύτερη ευχέρεια ενεργειών.Αναφορικά όμως με το στοίχημα της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών, μέσω των τοπικών συμβουλίων, οκτώ μήνες μετά την υλοποίηση του σχεδίου, προκύπτουν θετικά σε γενικές γραμμές, συμπεράσματα και σε τοπικό επίπεδο.Μία από τις βασικές υποχρεώσεις των τοπικών συμβουλίων, όπως προβλέπει ο νέος κώδικας της αυτοδιοίκησης είναι και η συνεδρίαση κατ’ ελάχιστον μία φορά το μήνα, καθώς επίσης η τήρηση πρακτικών και η κοινοποίησή τους στην προϊστάμενη πολιτική αρχή.Στο Δήμο Ιωαννιτών, υπάρχουν αυτή τη στιγμή κάποιες εξαιρέσεις, με τοπικά συμβούλια να συνεδριάζουν πολύ πιο αραιά απ’ ότι προβλέπει ο κώδικας και ακόμη λιγότερα να μην έχουν ουσιαστικά συνεδριάσει.Ενδεικτικά παραδείγματα του μικρού έως και ανύπαρκτου ενδιαφέροντος για τις υποχρεωτικές συνεδριάσεις των τοπικών συμβουλίων αναφέρονται στο δήμο Ιωαννιτών αυτά της Μάζιας, της Νεοκαισάρειας, ενώ δεν έχουν στείλει πρακτικά από την Κρυόβρυση και την Κρανούλα.Σε κάποιες περιπτώσεις οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι έχουν στείλει επιστολές στους προέδρους των τοπικών συμβουλίων, υπενθυμίζοντας αφενός την υποχρέωση που έχουν για να συνεδριάζουν και αφετέρου την υποχρέωση κοινοποίησης των πρακτικών αυτών των συνεδριάσεων.Υπάρχουν ωστόσο και καλά παραδείγματα με τοπικά συμβούλια που συνεδριάζουν αδιαλείπτως, όπως της δημοτικής ενότητας Ιωαννίνων και των τοπικών συμβουλίων Μαρμάρων, Σταυρακίου και Νεοχωρόπουλου.

Προβλέπονται κυρώσεις
Λόγω του ότι ο Καλλικράτης βρίσκεται ακόμη στο πρώτο στάδιο εφαρμογής του, είναι αυτονόητο ότι κανείς δεν έχει ασχοληθεί μέχρι στιγμής με την υποχρέωση των τοπικών συμβουλίων να συνεδριάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα.Από τη στιγμή όμως που θα συνεχιστεί μία κατάσταση με τοπικά συμβούλια που δεν θα συνεδριάζουν, δε θα κοινοποιούν πρακτικά και γενικότερα δεν θα ακολουθούν τις κείμενες διατάξεις, τότε θα ακολουθηθεί η νόμιμη οδός, όπως γίνεται και για την περίπτωση του πρώην Δήμου Ανατολής με το παράδειγμα της Νεοκαισάρειας.Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο πρώην Δήμαρχος Γ. Εμμανουηλίδης, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νεοκαισάρειας Νικ. Αναστασίου και ο τέως ΓΓΠΗ Δ. Πανοζάχος ως πολιτικός προϊστάμενος θα καθίσουν στο εδώλιο, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.Η υπόθεση αναφέρεται στον μη σύννομο τρόπο λειτουργίας του τοπικού συμβουλίου, με αναφορές σε μη τήρηση πρακτικών και λήψη αποφάσεων που δεν είχαν καν συζητηθεί. Μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη, κάνοντας προηγουμένως μία στάση στον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης.Η παραπομπή του Δ. Πανοζάχου αναφέρεται στην μη κίνηση της διαδικασίας παραπομπής στα αρμόδια όργανα του πρώην Δημάρχου Ανατολής.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ