Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011

Ανησυχία και στην Άρτα για τα πολλά «λουκέτα» στα καταστήματα


Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία έρευνας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για τον αριθμό των καταστημάτων που έχουν κλείσει στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και το 40%. Η εικόνα από την αγορά της Άρτας δεν διαφέρει και πολύ από εκείνη των άλλων πόλεων που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης. Κατά μέτριους υπολογισμούς του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, αυτή τη στιγμή γύρω στα 180 καταστήματα είναι ξενοίκιαστα στον στενό και ευρύτερα στενό εμπορικό πυρήνα της πόλης, ενώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην Άρτα υπολογίζεται ότι έχει κλείσει περίπου ένα 15% των εμπορικών επιχειρήσεων. Ο χειμώνας προβλέπεται ακόμα πιο δύσκολος. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας Χάρη Παναγιωτόπουλου ο οποίος ανέφερε ότι για πολλές εμπορικές επιχειρήσεις η κατάσταση είναι οριακή. Φοβάμαι ότι το επόμενο διάστημα δηλαδή το Φθινόπωρο και ενδεχομένως μέχρι και το Δεκέμβριο θα υπάρξουν πολλά κλεισίματα επιχειρήσεων εδώ στην Άρτα. Φοβάμαι ότι είναι οριακή η κατάσταση αυτή τη στιγμή για πάρα πολλούς συναδέλφους δυστυχώς και φοβάμαι ότι το επόμενο διάστημα θα φανεί» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Οι εκπτώσεις αποτελούν σίγουρα μια τονωτική ένεση στην αγορά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει αντιστραφεί το κλίμα για τους εμπόρους. Οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες τελειώνουν στις 31 Αυγούστου, μειώνουν τη ζημιά αλλά δεν την καλύπτουν δυστυχώς, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι οι έμποροι.

«Έκλεισε» Ζαϊρί ο ΠΑΣ


Στον ΠΑΣ Γιάννινα θα συνεχίσει την καριέρα του ο Ζαουάντ Ζαϊρί. Ο Μαροκινός τέως παίκτης του Ολυμπιακού βρίσκεται στα Γιάννενα, προκειμένου να ρυθμίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη μεταπήδηση του στον ΠΑΣ.Ο Ζαϊρί ξεναγήθηκε το πρωί στις εγκαταστάσεις του Πανηπειρωτικού και συναντήθηκε με τους διοικούντες τον σύλλογο.

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Άρτα και Κωστάνιανη


Υπό έλεγχο έθεσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις πυρκαγιές που ξέσπασαν, χθες, το απόγευμα, στην Κωστάνιανη Ιωαννίνων και στο Νεοχωράκι της Άρτας.Η πρώτη ξέσπασε σε δασική έκταση και για την κατάσβεσή της, επιχείρησαν 16 πυροσβέστες, με έξι οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο και δύο αεροσκάφη της Πυροσβεστικής.Η δεύτερη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική περιοχή, όπου δώδεκα πυροσβέστες, με έξι οχήματα και δύο αεροσκάφη κατάφεραν να θέσουν, τελικά, τη φωτιά υπό έλεγχο.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις


Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις του Νομού Πρέβεζας,προκειμένου να σβήσουν μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές το απόγευμα από κεραυνό σε ορεινή περιοχή του Γοργόμυλου Πρεβέζης.Η βροχή που ακολούθησε δεν ήταν αρκετή για να σβήσει τις πρώτες φλόγες οι οποίες σύντομα εξαπλώθηκαν σε ένα μεγάλο μέτωπο δημιουργώντας σοβαρό κίνδυνο για τις κατοικίες του συνοικισμού Αμμότοπου.Το δύσβατο της περιοχής δεν επέτρεψε την μετακίνηση μηχανοκίνητων μέσων κι έτσι την πυρόσβεση πραγματοποίησε πεζοπόρο τμήμα και νωρίς χθες το πρωί έκανε ρίψεις νερού το ελικόπτερο Ερικσον ολοκληρώνοντας το έργο των επίγειων δυνάμεων.Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία η φωτιά ήταν μια από τις μεγαλύτερες που εκδηλώθηκαν φέτος στην περιοχή καίγοντας 90 στρέμματα θαμνώδους και 60 δασικής βλάστησης.Tην ίδια στιγμή το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας με έγγραφό του γνωστοποιεί την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων καθώς και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας σε ημέρες και ώρες που ο κίνδυνος πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός (σύμφωνα με τους δείκτες της πολιτικής προστασίας) .

Παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης του Νησιού


Το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Νήσου ευχαριστεί τη Διοίκηση και το τεχνικό προσωπικό της ΔΕΥΑΙ καθώς με τις παρεμβάσεις που ολοκλήρωσαν έδωσαν λύση στο χρόνιο πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετώπιζε ο μισός σχεδόν οικισμός.Η ΔΕΥΑΙ ολοκλήρωσε τεχνικές παρεμβάσεις σε μέρος του δικτύου ύδρευσης ώστε να φτάνει νερό σε όλα τα σπίτια του Νησιού και ελέγχει το σύνολο του δικτύου, προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος και να δρομολογήσει την ανάλογη οριστική λύση.Με τις εργασίες αντικατάστασης τμημάτων του δικτύου, έχει εξασφαλιστεί η ομαλή υδροδότηση όλου του οικισμού και έτσι προβλήματα διακοπών ή μειωμένης πίεσης έχουν αντιμετωπιστεί.

Απάντηση Δήμου Ιωαννιτών για τη μεταφορά της ΔΕΥΑΙ


Η μεταφορά της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Περαμάτος, έγινε στο πλαίσιο της απόφασης για αξιοποίηση του συνόλου της δημοτικής περιουσίας.Η απόφαση αυτή ελήφθη ομόφωνα από την Εκτελεστική Επιτροπή, ψηφίστηκε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ.Η Δημοτική Αρχή μένει πιστή στην εφαρμογή της και είναι αποφασισμένη να την υλοποιήσει στο ακέραιο, θεωρώντας ότι η αξιοποίηση του συνόλου της δημοτικής περιουσίας είναι μείζονα υποχρέωσή της.Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αποκέντρωση υπηρεσιών σε όλες τις δημοτικές ενότητες και η εξοικονόμηση πόρων από μισθώματα που κατέβαλε μέχρι τώρα για την ενοικίαση κτιρίων στα οποία στεγάζονταν υπηρεσίες.Αυτό άλλωστε απαιτούν και οι πολίτες και αυτή είναι η μοναδική σκοπιμότητα στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής για την μεταφορά υπηρεσιών, μεταξύ αυτών και της ΔΕΥΑΙ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Δράσεις για το Πωγώνι


Στην ημερίδα με θέμα «Προϋποθέσεις για την τουριστική ανάπτυξη του Πωγωνίου» που έγινε στην Καστάνιανη,μετείχε ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος στην τοποθέτησή του ανέφερε:«Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές που επέλεξαν ως τόπο διεξαγωγής της ημερίδας ένα χωριό πάνω στην μεθόριο. Εκφράζω αρχικώς τις επιφυλάξεις μου για τις δυνατότητες των «Καλλικρατικών» Δήμων να προωθήσουν αναπτυξιακές δραστηριότητες, καθώς το πρόγραμμα «Καλλικράτης» έγινε πολύ βεβιασμένα, χωρίς σχέδιο και κυρίως χωρίς εξασφαλισμένους πόρους.Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του Πωγωνίου θα αναφέρω δύο συγκεκριμένες δράσεις που είχαμε προωθήσει ως ΥΠΕΧΩΔΕ, μέχρι το 2009, και οι οποίες έκτοτε έχουν σταματήσει:
α) Τη θεσμοθέτηση ως προστατευόμενης της περιοχής από το Γράμμο μέχρι το Δούσκο, συμπεριλαμβανόμενου του κάμπου της Κόνιτσας. Η περιοχή ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο «Natura 2000» και είχαμε εκπονήσει Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία έθεσε το πλαίσιο για την ήπια ανάπτυξη της περιοχής, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον αλλά και στους παραδοσιακούς οικισμούς και στα μνημεία πολιτισμού όπως η Μονή Μακρυαλέξη και ο αρχαιολογικός χώρος Γορμού. Δυστυχώς, επί δύο χρόνια το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως!Για τη θεσμοθέτηση της περιοχής δεν απαιτείται καμία δαπάνη, παρά μόνον η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, γι’ αυτό η απραξία του Υπουργείου είναι αδικαιολόγητη.
β) Τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά, που αποτελεί συνέχεια της Ιόνιας οδού. Οι σχετικές μελέτες και η περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι έτοιμες από το 2009, όμως το Υπουργείο Υποδομών εγκατέλειψε το έργο. Οφείλει να το δημοπρατήσει έστω και σήμερα.Η θεσμοθέτηση της περιοχής και ο νέος οδικός άξονας μπορούν να δώσουν τεράστια αναπτυξιακή ώθηση στο Πωγώνι και γενικότερα στην παραμεθόριο περιοχή».
Στο πλαίσιο περιοδειών του στο Νομό ο Σταύρος Καλογιάννης επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες χωριά του Πωγωνίου, της Κόνιτσας και του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Στις εκδηλώσεις στο Κομμένο Άρτας η Γενική Γραμματέας


Το μήνυμα εθνικής ενότητας και αγωνιστικότητας του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης μετέφερε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα στις εκδηλώσεις μνήμης στο Κομμένο του Δήμου Νικολάου Σκουφά Άρτας. Η Γενική Γραμματέας εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης (16/8/11) στην μαρτυρική κοινότητα Κομμένου του Δήμου Νικολάου Σκουφά για την επέτειο των 68 χρόνων από τη σφαγή 317 θυμάτων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.Σε δηλώσεις της, στη διάρκεια της εκδήλωσης επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης ώστε να παραδειγματιστούμε και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να ανταποκριθούμε στις δύσκολες ώρες που περνάμε ως λαός και ως χώρα: «αποτίνουμε φόρο τιμής στα αθώα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας», είπε και πρόσθεσε: «Αυτή την αυταπάρνηση, την υπερηφάνεια τους εμείς την έχουμε ως δίδαγμα και τη συνεχίζουμε και θα τη συνεχίζουμε. Γιατί σήμερα μπορεί η Ελλάδα να περνάει μια πολυεπίπεδη κρίση, αλλά οι Έλληνες είναι υπερήφανοι, είναι άξιοι, είναι δημιουργικοί, αλληλέγγυοι, αγαπούν τη χώρα τους και όλοι μαζί (λαός, κυβέρνηση, αυτοδιοικητικοί, φορείς) θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από τη δίνη».Η Γενική Γραμματέας παρευρέθηκε στο μνημόσυνο που τελέσθηκε στον ιερό ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου και ακολούθως κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων.

Εγκρίθηκε η Προγραμματική Σύμβαση για το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα


Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η Προγραμματική Σύμβαση που είχε υπογράψει ο Δήμος Ιωαννίνων με το υπουργείο Πολιτισμού και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με αντικείμενο την ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Αργυροτεχνίας.Για την υπογραφή της σύμβασης αυτής είχε προηγηθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στα 7,1 εκατομμύρια ευρώ.Το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, είναι θεματικό-τεχνολογικό, το οποίο πραγματεύεται την τεχνολογία της αργυροτεχνίας στην προβιομηχανική εποχή.Ταυτόχρονα είναι και περιφερειακό, αφού εστιάζει κυρίως στην ιστορία της αργυροτεχνίας στην περιοχή της Ηπείρου. Χρονικά η έκθεση αναφέρεται κατά βάση στη μεταβυζαντινή περίοδο, από τον 15ο αιώνα και μετά, ωστόσο δεν λείπουν αναφορές και στο παρελθόν. Το έργο αναπτύσσεται εντός του Κάστρου (Ιτς Καλέ) και πιο συγκεκριμένα στο δυτικό προμαχώνα της νοτιοανατολικής ακρόπολης.Η μόνιμη έκθεση έχει ως κύριο στόχο να παρουσιάσει την τεχνολογία της αργυροτεχνίας μέσα από τη διαχρονική διάστασή της και να περιγράψει το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών.Παράλληλα με την έμφαση που δίνεται στα Γιάννινα και την Ήπειρο αναδεικνύεται το κοινωνικό- οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα φημισμένα τοπικά εργαστήρια, καθώς και η ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής, που συνδέεται στενά με την τέχνη του ασημιού.Για την ανάπτυξη του έργου έχουν προσδιοριστεί δέκα υποέργα. Πρόκειται για αποκατάσταση τμήματος Κάστρου Ιωαννίνων για τη δημιουργία Μουσείου Αργυροτεχνίας, ειδικές εκθετικές κατασκευές, γραφιστική σύνθεση εποπτικού υλικού, οπτικοακουστικές παραγωγές, πολυμεσικές διαδραστικές εφαρμογές,, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ειδικό φωτισμό, έπιπλα και λοιπός εξοπλισμός. Επίσης, συγκρότηση, τεκμηρίωση, συντήρηση και επιμέλεια της συλλογής και του εποπτικού υλικού και ενέργειες πληροφόρησης και δημοσιότητας.Ως χώρος διαμόρφωσης του έργου ορίζεται τμήμα της ακρόπολης του Ιτς Καλέ (κτίριο μαγειρίων, δυτικός προμαχώνας), το οποίο παραχωρήθηκε προσωρινά με υπουργική απόφαση και μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ.

17 και 18 Αυγούστου 1944 – 67 χρόνια από τη Μάχη της Μενίνας

Γράφει ο Γιώργος Γκορέζης*

Τους θερινούς μήνες του 1944 διεξήχθησαν επιχειρήσεις από τη Χ Μεραρχία των Εθνικών Ομάδων Ελλήνων Ανταρτών ( ΕΟΕΑ ) στη περιοχή Παραμυθίας – Μαργαριτίου – Μαζαρακιάς για την απελευθέρωση της περιοχής από τους Γερμανούς και τους Μουσουλμάνους Τσάμηδες. Η Μάχη της Μενίνας την 17 και 18 Αυγ 1944 εντάσσεται στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών.Τη νύχτα της 16 προς 17 Ιουνίου 1944 το ΙΙ/16 Τάγμα ανταρτών, με διοικητή τον Λοχαγό Κ. Ζιώγα, κινήθηκε με διαταγή της Χ Μεραρχίας για τη κατάληψη της πόλης της Παραμυθιάς. Ο διοικητής της Μεραρχίας Συνταγματάρχης Β. Καμάρας, που επιθυμούσε αποφυγή αντιποίνων κατά των Μουσουλμάνων Τσάμηδων που συνέπρατταν με τους Γερμανούς, διέταξε τους Λόχους ανταρτών Ποπόβου και Ελευθεροχωρίου (οπλαρχηγός ο δικηγόρος Στρουγγάρης Ελευθ. από την Παραμυθιά, του οποίου ο αδελφός είχε εκτελεσθεί με τους 49 προκρίτους της πόλης από τους Γερμανοτσάμηδες), να μη λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις για την κατάληψη της πόλης. Οι λόχοι υπήγοντο στο Ι ανεξάρτητο Τάγμα υπό τον καθηγητή γυμναστικής Αντ. Σούζη, επίσης από την Παραμυθιά.Παρά ταύτα αυτοί από τις νυχτερινές ώρες της προτεραίας είχαν πλησιάσει τη Παραμυθιά, αντήλλαξαν μερικούς πυροβολισμούς με όσους εκ των Γερμανοτσάμηδων προέβαλλαν αντίσταση και κατέλαβαν την πόλη. Την πρωία εισέρχεται στην Παραμυθιά και το ΙΙ/16 Τάγμα, την 28η Ιουνίου αφίχθηκε ο διοικητής του Συντάγματος Ταγματάρχης Κρανιάς Αρ. και την 30η Ιουνίου ο διοικητής της Χ Μεραρχίας Συνταγματάρχης Β. Καμάρας.Την 30 Ιουνίου οι δυνάμεις των ΕΟΕΑ (ΙΙ/16 Τάγμα) πέτυχαν περιφανή νίκη κατά των Γερμανοτσάμηδων στη μάχη των Αγίων Θεοδώρων, έξω από τη Παραμυθιά. Ακολούθησαν από 4 μέχρι 11 Αυγούστου επιχειρήσεις εκκαθάρισης της περιοχής από το ίδιο ανωτέρω Τάγμα, οι αντάρτες του οποίου, όπως και του Συντάγματος, κατήγοντο όλοι από τη περιοχή, και έπνεαν μένεα κατά των μυσαρών τούτων σφαγέων του ελληνισμού. Αντικειμενικός σκοπός των επιχειρήσεων ήταν ο έλεγχος της αμαξιτής οδού Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων, που επετεύχθη με τη κατάληψη των υψωμάτων εκατέρωθεν του χωρίου Κορύτιανη, παρά τις λυσσώδεις αντεπιθέσεις των Μουσουλμάνων Τσάμηδων που εξορμούσαν από τα χωριά Δράμεση και Ρίζιανη. Επετεύχθη επίσης η περίσχεση του οδικού κόμβου της Μενίνας, που αποτελούσε βάση για τις επιχειρήσεις των Γερμανοτσάμηδων.Την 6η Αυγούστου αφίχθη στη Παραμυθιά το 3/40 Σύνταγμα με διοικητή τον Αντισυνταγματάρχη Γ. Αγόρο και τέθηκε υπό διοίκηση της Χ Μεραρχίας. Παρά τη Χ Μεραρχία είχε αφιχθεί στη Παραμυθιά, μετά τη Μάχη των Αγίων Θεοδώρων, μόνιμη αντιπροσωπία της συμμαχικής αποστολής από τους αμερικανούς λοχαγούς Άντερσον και Ρότζερς, το λοχαγό Τζων και τον άγγλο υπολοχαγό Ντέϊβ.Από τις 10 Αυγούστου 1944 οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες άρχισαν να συμπτύσσονται στη περιοχή Φιλιατών και ελληνοαλβανικών συνόρων, τμήματα δε αυτών είχαν παραμείνει στην Ηγουμενίτσα και Μενίνα, με τις Γερμανικές δυνάμεις της περιοχής. Το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής ( Σ.Μ.Α. ) διέταξε τη κατάληψη του οδικού κόμβου της Μενίνας, τον οποίο υπερασπίζετο Γερμανικό Τάγμα και αριθμός Μουσουλμάνων Τσάμηδων.Το χωριό Μενίνα είχε άρτια αμυντική οργάνωση, με δύο πυροβόλα και αρκετό αριθμό πολυβόλων θέσεως. Υπήρχαν επίσης στο χωριό αυτό προωθημένες αποθήκες τροφίμων και πυρομαχικών και πολλά μεταφορικά αυτοκίνητα. Η Μενίνα αποτελούσε προωθημένη μικρή βάση εφοδιασμού για τις επιχειρήσεις των Γερμανοτσάμηδων στη περιοχή Παραμυθιάς- Σουλίου- Φαναρίου- Μαζαρακιάς. Καταλαμβανόμενης της Μενίνας απεκλείοντο οι Γερμανοί στην Ηγουμενίτσα και τις Φιλιάτες, και καμία κίνηση προς την Παραμυθιά και τη Πρέβεζα δεν θα ήταν δυνατή. Ήταν λοιπόν ζωτική θέση για τους Γερμανούς.Την επίθεση κατά της Μενίνας διηύθυνε η Χ Μεραρχία των ΕΟΕΑ υπό τον Συνταγματάρχη Β. Καμάρα, που διέθετε το 3/40 Σύνταγμα του Αντισυνταγματάρχου Αγόρου Γ. δυνάμεως 750 ανδρών και το 16 Σύνταγμα του Αντισυνταγματάρχου Κρανιά Αρ. δυνάμεως 350 ανδρών.Το 3/40 Σύνταγμα κατά τη μάχη της Μενίνας περιελάμβανε: Διοίκηση με διοικητή τον Αντισυνταγματάρχη Γ. Αγόρο και υποδιοικητή τον Επίλαρχο Δ. Γεωργιάδη, το Ι Τάγμα ( διοικητής Ταγματάρχης Οικονομόπουλος, διοικητές Λόχων Υπολοχαγός Χονδρός, Υπολοχαγός Φωτάκης ), το ΙΙ Τάγμα ( διοικητής Επίλαρχος Μπασαράκος, διοικητές Λόχων Υπίλαρχος Μητρόπουλος, Υπίλαρχος Φραντζέσκαρος ), το ΙΙΙ Τάγμα ( διοικητής Επίλαρχος Κατσαδήμας, διοικητές Λόχων Ίλαρχος Χαρβαλάκης, Λοχαγός Ρωμανός ), και το Ταγμα Οπλομηχανημάτων ( διοικητής Ταγματάρχης Παπαζώης, διοικητές Λόχου Πολυβόλων Υπίλαρχος Περεπές, Λόχου Όλμων Υπολοχαγός Μώρος ).Η μάχη άρχισε την 0500 ώρα της 17ης Αυγούστου και ο αγώνας ήταν σκληρός, καθόσον οι Γερμανοί αμύνονται από τις πλέον οχυρές θέσεις τους. Προσπάθειες γερμανικών ενισχύσεων από την οδό Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας και Ηγουμενίτσας- Ιωαννίνων αποτυγχάνουν, διότι οι κατευθύνσεις αυτές φράσσονται από Λόχους των Ιλάρχων Μητρόπουλου και Φραντζέσκαρου αντίστοιχα.Τις απογευματινές ώρες ο αγώνας είναι κρίσιμος. Το Ι Τάγμα του 3/40 Συντάγματος καθηλώνεται στη πεδινή περιοχή της Μενίνας, 100 μέτρα από τις οχυρές θέσεις των Γερμανών. Οι απώλειες του Τάγματος είναι σοβαρές, αλλά οι διοικητές των Λόχων πρώτης γραμμής Υπολοχαγός Χονδρός και Υπολοχαγός Φωτάκης επιδεικνύουν απαράμιλλο ηρωισμό και ελέγχουν τη κατάσταση. Ο Υπολοχαγός Χονδρός τραυματίζεται σοβαρά, φέρων πέντε τραύματα από θραύσματα όλμων, αλλά δεν δέχεται να αποσυρθεί της θέσεως του.Το 16ο Σύνταγμα ομοίως έχει καθηλωθεί. Με την έλευση του σκότους η κατάσταση εξακολουθεί κρίσιμη. Οι άγγλοι αξιωματικοί που παρακολουθούν τα επιτιθέμενα τμήματα θεωρούν τη μάχη απολεσθείσα.Την πρώτη μέρα συνελήφθησαν 50 Γερμανοί αιχμάλωτοι. Το πρωί της ημέρας αυτής έπεσε επί του πεδίου της μάχης ο Ταγματάρχης Ουάλας, μαχόμενος μεταξύ των ακροβολιστών.Την επόμενη ημέρα, 18 Αυγούστου, το ΙΙΙ Τάγμα του 3/40 Συντάγματος (Επίλαρχος Κατσαδήμας) έλαβε διαταγή και κινήθηκε κατά του οχυρού συγκροτήματος των οικημάτων όπου ημύνοντο σθεναρά οι Γερμανοί. Το Τάγμα επιτέθηκε με τους Λόχους κατά βάθος, λόγω του στενού μετώπου, και με επικεφαλής τον ιερό Λόχο του Συντάγματος, υπό τον Ίλαρχο Χαρβαλάκη, με διμοιρίτες τον Υπίλαρχο Σούτσο και τον Ανθυπολοχαγό Τρίμπο.Την 10.00 ώρα οι αντάρτες ευρίσκονται 50 μέτρα από των οχυρών των Γερμανών, και λόγω των δραστικών πυρών των τελευταίων η περαιτέρω κίνηση καθίσταται αδύνατη. Στο μεταξύ πίπτει νεκρός ο διμοιρίτης Ανθυπολοχαγός Τρίμπος και τραυματίζεται ο Υπολοχαγός Σούτσος. Την ίδια ώρα 7 Γερμανικά αυτοκίνητα κατόρθωσαν να διέλθουν την οδό που κατείχετο από Λόχο του Συντάγματος και κινούνται την πλέον κρίσιμη στιγμή προς Μενίνα.Την 11.00 ώρα προωθείται το μοναδικό αντιαρματικό πυροβόλο (γερμανικό λάφυρο) σε κατάλληλη θέση για να βάλει κατά των οχυρών των Γερμανών από μικρή απόσταση, λόγω της εγγύτητας των ημετέρων τμημάτων. Ο αγώνας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέχρι την 15.00 ώρα οπότε 47 Γερμανοί εξήλθαν των οχυρών και παρεδίδοντο, αφού όλοι ήταν τραυματισμένοι. Την ίδια ώρα ο Ιερός Λόχος γίνεται κύριος της οχυρής αυτής θέσεως. Από αυτή τη στιγμή παύει κάθε αντίσταση των Γερμανών. Και τις δύο ημέρες πολέμησαν γενναιότατα.Οι απώλειες των Γερμανών ανήλθαν : σε 101 αιχμαλώτους, 112 Γερμανούς νεκρούς και 35 νεκρούς Μουσουλμάνους Τσάμηδες.Οι δικές μας απώλειες ανήλθαν σε: 18 νεκρούς αξιωματικούς και οπλίτες και 27 τραυματίες αξιωματικούς και οπλίτες του 3/40 Συντάγματος, 15 εκτός μάχης του 16ου Συντάγματος και 1 Άγγλος ( Ταγματάρχης Ουάλας) νεκρός.Η μάχη της Μενίνας είναι για τη πατρίδα μας μια από τις πιο λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωισμού.

* Ο Γιώργος Γκορέζης είναι στρατηγός ε.α., μέλος και τ. πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας.

Βοηθήματα :
- « Αρχεία Εθνικής Αντίστασης 1941-45 » έκδοση ΓΕΣ 1998, με την επιμέλεια επιτροπής Ανωτάτων Αξιωματικών, πρόεδρος ο Υποστράτηγος Γ. Γκορέζης.

- « Η Εθνική Αντίσταση 1941-45 »,Υποστράτηγος Γεώργιος Γκορέζης, Εκδόσεις Δωδώνη, 1999.

- « Πολεμική Έκθεση Δράσης 3/40 Σ.Ε.», Αντισυνταγματάρχης Γ. Αγόρος, Διοικητής Συντάγματος.

- « Πολεμική Έκθεση Δράσης ΙΙ/16 Τάγματος», Αντισυνταγματάρχης Κ. Ζιώγας, Διοικητής Τάγματος.

Νέες προοπτικές για το Σπήλαιο Περάματος


Στην αρχή ήταν η οδική Εγνατία, που ολοκληρώθηκε, έστω και με καθυστέρηση ετών για να βγάλει την Ήπειρο από την συγκοινωνιακή απομόνωση. Ακολούθησε η τουριστική Εγνατία, με τη συμφωνία των 13 πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων από τις οποίες διέρχεται ο οδικός άξονας, για την ανάδειξη μνημείων πολιτισμού κατά μήκος του, η οποία λόγω της οικονομικής συγκυρίας αλλά και εξαιτίας του Καλλικράτη, παρουσιάζει στασιμότητα.Μία αντίστοιχη πορεία σύνδεσης με μουσεία φυσικής ιστορίας και πεδία παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος της Δυτ. Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και του Έβρου, φιλοδοξεί να διαγράψει και ο Οργανισμός Σπηλαίου Περάματος για να προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση ενδιαφέροντος στο μοναδικό αυτό μνημείο της φύσης.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Σπηλαίου Περάματος, δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Ιωαννιτών Κώστα Γκόγκο, στόχος της διοίκησης είναι η συμμετοχή σε μία νοητή διαδρομή σύνδεσης μεταξύ του Σπηλαίου Περάματος και αντίστοιχων προορισμών στη Βόρεια Ελλάδα.Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ο Οργανισμός Σπηλαίου Περάματος φιλοδοξεί να ιδρύσει ένα Κέντρο Παλαιοντολογίας, ζήτημα που έχει μακρά ιστορία, υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις, όμως δεν έχει ακόμη προχωρήσει.«Οι δύο δρόμοι που μπορούμε να ακολουθήσουμε από εδώ και πέρα είναι η Σπηλαιολογία και η ανάδειξη του εσωτερικού του Σπηλαίου και η Παλαιοντολογία, που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για σχολεία αλλά και όλους τους επισκέπτες.Άμεσα θα συγκροτηθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, όποτε θα συντονίσουμε την δράση μας με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού όχι μόνο στο Λεκανοπέδιο αλλά σε ολόκληρο το Νομό Ιωαννίνων», σημείωσε.Ήδη, παρεμβάσεις και δράσεις για την ανάδειξη και προβολή του Σπηλαίου, έχουν ενταχθεί στο διακρατικό πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Ιταλίας, με κονδύλιο ύψους 1 εκ. ευρώ και 700.000 ευρώ για το σπήλαιο Castellana στην Απουλία. Αντίστοιχα, ο πρώην Δήμος Περάματος έχει εντάξει σε άλλο πρόγραμμα την προώθηση του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού, μέσω της ανάδειξης των μοναστηριών στην Κρύα και στην Περίβλεπτο, που θα μπορούσαν να συνδυαστούν με την προβολή του Σπηλαίου. Η συνεργασία του οργανισμού είναι συνεχής με το υπουργείο πολιτισμού και την αρμόδια Διεύθυνση, ενώ το Σπήλαιο Περάματος λαμβάνει κάθε χρόνο πιστοποίηση από την Διεθνή Ένωση Τουριστικών Σπηλαίων - International Show Cave Association (I.S.C.A). Μάλιστα τον Νοέμβριο του 2012, πρόκειται να διοργανωθεί μέρος του Συνεδρίου της I.S.C.A στην περιοχή μας.Πάντως φέτος η επισκεψιμότητα στο Σπήλαιο είναι μειωμένη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά παραμένει ικανοποιητική, σύμφωνα με τον κ. Γκόγκο.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Πυρκαγιές πλήττουν την Ήπειρο


Πυρκαγιές σε έξι μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ήπειρο καίγοντας δασικές, θαμνώδης και χορτολιβαδικές εκτάσεις.Οι πυρλαγιές πλήττουν την Κωστάνιανη και Πρωτόπαπα Ιωαννίνων, Τσαμαντά και Λιά Θεσπρωτίας, Νεοχωράκι Άρτας και Γοργόμυλο Πρέβεζας.Σε όλες τις εστίες έχουν συγκροτηθεί ισχυρά πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής και χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα υδροφόρα οχήματα, ενώ μέχρι αργά το απόγευμα πραγματοποιούνταν ρίψεις νερού και από 5 αεροσκάφη «Καναντέρ».Τα αίτια που προκάλεσαν τις φωτιές είναι άγνωστα, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις τα πρώτα στοιχεία οδηγούν σε εμπρησμούς.