Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011

Χωρίς παζάρι φέτος ο Δήμος Ιωαννιτών


Ούτε μία παράγκα δε στηθεί φέτος στον Καλλικρατικό Δήμο Ιωαννιτών αλλά όπως φαίνεται και γενικότερα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, αφού οι Δημοτικές Αρχές Ιωαννίνων και Ζίτσας, απέρριψαν προτάσεις για τη διεξαγωγή παζαριού στα διοικητικά τους όρια.Μετά το όχι της αρμόδιας επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών στο αίτημα 150 εμπόρων και καταστηματαρχών για τη διεξαγωγή παζαριού, ήρθε και η άρνηση του δήμου Ζίτσας σε παρόμοιο αίτημα, με αποτέλεσμα φέτος ο θεσμός του παζαριού να μην πραγματοποιηθεί.

Απορρίφθηκε το αίτημα
Το ενδιαφέρον πάντως του εμπορικού κόσμου και κυρίως των Γιαννιωτών καταστηματαρχών ήταν και φέτος έκδηλο για το παζάρι.Έτσι συνολικά 150 έμποροι και καταστηματάρχες στις αρχές Ιουλίου απευθύνθηκαν με αίτηση στη Δημοτική Ενότητα των Ιωαννίνων και το ΕΑΝΚΙ, από τους οποίους ζητούσαν την έγκριση τους να διεξαχθεί το παζάρι στο χώρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου στη Λιμνοπούλα, εκεί δηλαδή όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο και η Πανηπειρωτική Έκθεση.Η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΝΚΙ αλλά και η Δημοτική ενότητα Ιωαννίνων στις συνεδριάσεις τους, ενέκριναν και οι δύο το αίτημα των εμπόρων, με την προϋπόθεση πως θα τους χορηγηθεί η σχετική άδεια από το Δήμο Ιωαννιτών.Έτσι το θέμα απασχόλησε την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, η οποία είναι και αρμόδια για τα θέματα των εμποροπανηγύρεων.Εκεί όμως η απόφαση ήταν αρνητική για δύο βασικούς λόγους.Ο ένας ήταν η καθυστερημένη κατάθεση της αίτησης και ο δεύτερος και πιο ουσιαστικός, η δεδηλωμένη πρόθεση της δημοτικής αρχής, από την προεκλογική κιόλας περίοδο να βάλει ένα τέλος στα όσα γινόταν κάθε χρόνο με τη διεξαγωγή των παζαριών, τα οποία είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων κατά της τότε δημοτικής αρχής του Νίκου Γκόντα για αδιαφανείς διαδικασίες.Επίσης η νέα δημοτική αρχή είχε τονίσει και προεκλογικά αλλά και αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της πως ο θεσμός του παζαριού έιναι αναχρονιστικός και ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται αυτός στα Γιάννινα προκαλεί σωρεία προβλημάτων ειδικά στους κατοίκους στη γειτονιά των οποίων στήνονται οι παράγκες.Χαρακτηριστικό παράδειγμα το καλοκαίρι του 2009, όταν η διεξαγωγή του παζαριού στην λεωφόρο Γεννηματά είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κατοίκων για την υποβάθμιση της περιοχής από τα σκουπίδια.

Συμφωνεί ο εμπορικός κόσμος
Η απόφαση να μη διεξαχθεί φέτος παζάρι στα Γιάννινα, σίγουρα ικανοποίησε και τη μεγαλύτερη μερίδα του εμπορικού κόσμου της πόλης, ο οποίος έχει εκφραστεί πολλές φορές κατά του συγκεκριμένου θεσμού, θεωρώντας πως είναι ανταγωνιστικός στα συμφέροντά του.Αυτό μάλιστα είχε τονιστεί και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν τον περασμένο Οκτώβριο, ο υποψήφιος τότε Δήμαρχος Φ. Φίλιος με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου.Ο θεσμός των παζαριών είναι ξεπερασμένος, είχε πει τότε ο κ. Φίλιος και κατέθεσε μία ενδιαφέρουσα πρόταση προς την διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου, η οποία όμως ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.«Εάν συμφωνήσουν οι έμποροι ότι επιθυμούν να κάνουν περιοδικές εκποιήσεις προϊόντων, τότε η Δημοτική Αρχή θα φροντίσει για την ετοιμασία μόνιμων και σταθερών εγκαταστάσεων, με σύγχρονες προδιαγραφές, οι οποίες θα αξιοποιούνται σε όλη την διάρκεια του έτους. Αυτό θα επιτρέπει στην αγορά να τροφοδοτεί με φτηνά προϊόντα το καταναλωτικό κοινό και στον Δήμο να διασφαλίζει τα χρήματα για την συντήρηση των εγκαταστάσεων αυτών».

Αρνητική απάντηση και από το Δήμο Ζίτσας

Μετά την άρνηση του δήμου Ιωαννιτών και αφού σε αυτόν περιλαμβάνονται πλέον και η Ανατολή και το Πέραμα, δύο άλλοι δήμοι που τα προηγούμενα χρόνια φιλοξενούσαν παράγκες παζαριών, οι ενδιαφερόμενοι στράφηκαν σε άλλες λύσεις.Και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Ζίτσας, από τον οποίο ζήτησαν άδεια να εγκαταστήσουν τις παράγκες τους στον χώρο όπου διεξαγόταν παλιότερα το παζάρι της Βουνοπλαγιάς.Κι εκεί όμως η απάντηση ήταν αρνητική.Όπως τόνισε με δηλώσεις του μάλιστα ο Δήμαρχος, Δημήτρης Ρογκότης, ο χώρος ο οποίος ζητούσαν δεν ενδείκνυται για την ανάπτυξη περισσότερων από 30 - 40 παραγκών, αριθμός ελάχιστος για τους 150 αιτούντες.Ο Δήμος βέβαια αντιπρότεινε μερικές θέσεις σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα, όπου υπάρχουν πιο μεγάλες εκτάσεις, κάτι που όμως δεν ενδιέφερε τους εμπόρους οι οποίοι αναζητούσαν κάτι πιο κοντά στον αστικό ιστό.«Η πρόταση ήταν επικερδής για το δήμο, αλλά η έκταση που ζητήθηκε δεν επαρκούσε και υπάρχουν και τα προβλήματα με τα σκουπίδια, όπως δεν θα προχωρήσει», είπε ο κ. Ρογκότης.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Στην φάκα Αλβανός διαρρήκτης


Στην Ηγουμενίτσα,ένας 20χρονος Αλβανός έσπασε το παράθυρο της κατοικίας μιας γυναίκας, αλλά έγινε αντιληπτός και τράπηκε σε φυγή. Αντί να εξαφανιστεί, όμως, έκανε το λάθος να επιχειρήσει να τρυπώσει σε… διπλανό σπίτι με τη μέθοδο της αναρρίχησης! Εκεί τον βρήκαν… σκαρφαλωμένο οι άνδρες της Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, τον συνέλαβαν και διαπίστωσαν ότι βρισκόταν παράνομα στη χώρα.

Συναυλία με τον Μανώλη Μητσιά και την Ελένη Πέτα


Ένα ταξίδι στη μουσική και στην ποίηση με τον Μανώλη Μητσιά και την Ελένη Πέτα στα αγαπημένα τραγούδια των μεγάλων μας συνθετών και ποιητών διοργανώνουν την Τετάρτη 17 Aυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο υπαίθριο θέατρο της Ε.Η.Μ. το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, ο Σύλλογος Πολυφωνικής Μουσικής και η ΧΕΝ Ιωαννίνων.Η συναυλία ανοίγει τον κύκλο εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου «Αποχαιρετώντας το σώμα του καλοκαιριού» ο οποίος διαρκεί έως τις 11 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει ποίηση και μουσική, ένα μονόλογο και δύο παραμύθια, το Balkan Brass Festival και το Ioannina Rock City Festival.Γενική είσοδος για τη συναυλία 10€. Εισιτήρια προπωλούνται στο Πνευματικό Κέντρο, ώρες: 10-1 το πρωί και 6-8 το απόγευμα, στο Rock Shop (Βλαχλείδη 9) και στο κατάστημα ΙΡΙΣ (Γρ. Σακκά 20).

Επίσκεψη Γιάννη Σεντελέ στο Συρράκο


Στις 8 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ στο Συρράκο, όπου έγινε επιτόπια καταγραφή των θεμάτων που απασχολούν την Τοπική Κοινότητα, καθώς και των χώρων όπου θα ξεκινήσουν τα διάφορα έργα που έχουν ανατεθεί ή πρόκειται να δημοπρατηθούν.Δόθηκε η ευκαιρία να εκφρασθούν απόψεις και να διατυπωθούν προτάσεις από κατοίκους γύρω από τα διάφορα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές του ιστορικού χωριού.Συνεργασία κα ανταλλαγή απόψεων με το Δήμαρχο κατά την επίσκεψη αυτή είχαν ο Εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας κ. Ν. Γκίζας, ο αντιδήμαρχος Συρρακιώτης κ. Χρ. Σκαμνέλος, ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης και Παιδικής Μέριμνας Δήμου Βορείων Τζουμέρκων κ. Σπ. Νταλαούτης, καθώς και πρόεδροι των Συνδέσμων Συρρακιωτών.

Ζημιές υπέστη ο χλοοτάπητας στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων!


Zημιές σε τρία σημεία υπέστη ο χλοοτάπητας του Εθνικού Σταδίου «Ζωσιμάδες», όπως διαπιστώθηκε χθες το πρωί, από τους υπευθύνους του Σταδίου. Το ζήτημα ερευνά η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, την στιγμή που από κάποια μέσα ενημέρωσης έγινε λόγος για καυστικό υγρό που έριξαν άγνωστοι πάνω στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου το απόγευμα της περασμένης Κυριακής!Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ κ. Γιώργος Κρανάς, αν και παραδέχθηκε την ύπαρξη ζημιών («φόλες») στον χλοοτάπητα, δεν θέλησε να υιοθετήσει την παραπάνω άποψη. Ο κ. Κρανάς επισκέφτηκε τους «Ζωσιμάδες» χθες το πρωί, επιθεώρησε τα σημεία όπου το χόρτο έχει κιτρινίσει, δεν είδε όμως πουθενά, όπως είπε, μπουκάλια που υποτίθεται ότι χρησιμοποίησαν οι άγνωστοι δράστες, προκειμένου να ρίξουν καυστικό υγρό στον αγωνιστικό χώρο.Πάντως, χθες κλήθηκαν από την Αστυνομία ο εργολάβος ο οποίος συντηρεί αυτή την περίοδο το γήπεδο, καθώς και μέλος της Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ για να δώσουν κατάθεση. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το Στάδιο είναι κλειστό αυτή την περίοδο και μέχρι τις 16 Αυγούστου. Δεν γίνονται αθλητικές δραστηριότητες, ενώ στην είσοδό του υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που το γνωστοποιεί αυτό. Κλειδιά του γηπέδου έχουν δοθεί μόνο στον εργολάβο, ο οποίος εκτελεί εργασίες στο εσωτερικό του. Ο κ. Κρανάς τόνισε χθες ότι ο ίδιος έχει ζητήσει να γίνει κάθε περαιτέρω έρευνα ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η περίεργη αυτή υπόθεση, ενώ υπεύθυνοι του Σταδίου διαβεβαιώνουν ότι η ζημιά στον χλοοτάπητα δεν θα επηρεάσει τη διεξαγωγή του επικείμενου αγώνα των Ελπίδων με τη Λευκορωσία για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ούτε το φιλικό ματς του ΠΑΣ με τον Ολυμπιακό.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κορασίδων η Γ.Γιώτη


Αναχωρεί σήμερα Τρίτη 09 Αυγούστου 2011, με την αποστολή της εθνικής ομάδας πάλης της Ελλάδας, η πρωταθλήτρια του Σπάρτακου Ιωαννίνων στην κατηγ. 46 κ. κορασίδων Γιώτη Γεωργία, η οποία θα λάβει μέρος στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κορασίδων, που θα διεξαχθεί στη Βαρσοβία από 09 – 14/08.2011 αντιπροσωπεύοντας τη χώρα μας. Η αθλήτριά μας αγωνίζεται την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011. Τη συνοδεύει δε, ο προπονητής του συλλόγου κ. Λυκούδης Εμμανουήλ. Είναι ο πρώτος διεθνής αγώνας της αθλήτριας και πιστεύουμε σε μια καλή εμφάνιση και απόκτηση εμπειριών.

Ξεραίνονται κατά χιλιάδες τα πλατάνια στην Ήπειρο


Τα πλατάνια, τα χαρακτηριστικότερα και τα πλέον πολυτραγουδισμένα δέντρα της ελληνικής χλωρίδας, ξεραίνονται κατά χιλιάδες από μια ασθένεια που απειλεί να προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή.Ο μύκητας που προκαλεί την ασθένεια εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003, ενώ πρόσφατα εντοπίστηκε και στην Ήπειρο. Το θέμα έφερε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, ζητώντας την άμεση λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας, που απειλεί τα πλατάνια στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άκυρο σε Καχριμάνη, Ναι σε Εμμανουηλίδη από τον Αντώνη Σαμαρά


Τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά προσπάθησε πριν λίγες ημέρες να φέρει στα Γιάννενα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, για να παραστεί στο γάμο της κόρης του, όμως τελικά δεν τα κατάφερε. Αντίθετα ο πρόεδρος της Ν.Δ. δείχνει να αποδέχεται την πρόταση του πρώην δημάρχου Ανατολής Γιάννη Εμμανουηλίδη, ο οποίος τον κάλεσε να έρθει στα βαφτίσια του γιου του και σύμφωνα με πληροφορίες από τα κεντρικά της Συγγρού ο αρχηγός της ΝΔ την Κυριακή 28 Αυγούστου,θα βρίσκεται στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Ανατολή, για να τιμήσει με την παρουσία του, τον επιστήθιο φίλο του Γιάννη Εμμανουηλίδη. την ίδια ώρα, δεν είναι λίγες οι φωνές που κάνουν λόγο για ολική πολιτική επαναφορά του πάλαι ποτέ ισχυρού γαλάζιου αυτοδιοικητικού άνδρα της περιοχής. Με δεδομένη την πρόθεση των κεντρικών της ΝΔ να βρίσκεται στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο μια αυτοδιοικητική υποψηφιότητα και λαμβάνοντας υπόψη την άρνηση των κ.κ. Νίκου Γκόντα και Σάκη Βλέτσα να συμπεριληφθούν σε αυτό, η υποψηφιότητα του Γιάννη Εμμανουηλίδη που έχει ισχυρή κοινωνική και αυτοδιοικητική έδραση, δείχνει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει το επιτελέιο Σαμαρά.

Ανακοίνωσε Μπουζίντ ο ΠΑΣ


Κάτοικος Ιωαννίνων είναι και με τη... βούλα ο Ισμαέλ Μπουζίντ από την Τρίτη (9/8), όπως ανακοίνωσε ο ΠΑΣ. Ο αλγερινός ποδοσφαιριστής υπέγραψε συμβόλαιο διετούς διάρκειας.Αναλυτικά η ανακοίνωση:"Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ανακοινώνει την απόκτηση του Ίσμαελ Μπουζίντ για τα επόμενα δύο χρόνια.Ο Αλγερινός κεντρικός αμυντικός τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στο Ζέεφελντ έχοντας την πρώτη του γνωριμία με το ποδοσφαιρικό τμήμα της ομάδας. O Μπουζίντ αποτελεί το ένατο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΣ κατά την καλοκαιρινή περίοδο.Αμέσως μετά την υπογραφή των συμβολαίων ο Διεθνής αμυντικός ο οποίος βρίσκεται στην Αλγερία αφού έχει υποχρεώσεις με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα έκανε τις πρώτες του δηλώσεις στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου, τονίζοντας: "Θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό προκειμένου να δικαιώσω τους ανθρώπους που με επέλεξαν. Γνωρίζω αρκετά πράγματα για το Ελληνικό πρωτάθλημα. Με την νέα μου ομάδα τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ θα προσπαθήσουμε εγώ και οι συμπαίκτες μου να υλοποιήσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Έχουμε πολύ καλό κλίμα στην ομάδα, ενώ όλα τα παιδιά είναι μια γροθιά".

Έσβησαν οι πυρκαγιές σε Γυμνότοπο και Τσαμαντά


Υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στο Γυμνότοπο Πρέβεζας και στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας. Οι πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν χάρη στις συντονισμένες ενέργειες των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και στα επίγεια και εναέρια μέσα.

Χωρίς σταγόνα νερού η Δωδωνούπολη

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Κ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗ

Επί δύο χρόνια τουλάχιστον, η Δωδωνούπολη ταλαιπωρείται με το νερό, και άκρη δεν έχει βρεθεί. Μία φταίει το μολυσμένο νερό με τα κολοβακτηρίδια και τους εντερόκοκκους να κάνουν την εμφάνισή τους, και μία φταίει η έλλειψη νερού.Τον τελευταίο μήνα, η Δωδωνούπολη ζει το… βασανιστηρίου του ανύπαρκτου νερού. Εδώ και τέσσερις μέρες, λένε το νερό νεράκι. Η αγανάκτησή τους τούς οδήγησε χτες το πρωί έξω από το δημαρχείο Δωδώνης, για να διαμαρτυρηθούν στον δήμαρχο Κώστα Κατσανάκη.Τα όσα ειπώθηκαν, αυτονόητα και εύλογα. Οι κάτοικοι του χωριού διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι, ενώ πληρώνουν κανονικά τα τέλη τους, δεν έχουν νερό, όπως και για το ότι τόσο καιρό δεν έχει λυθεί το όποιο πρόβλημα υπάρχει. Ο κ. Κατσανάκης τους άκουσε με κατανόηση και εκτίμησε ότι το πρόβλημα οφείλεται στην υπερκατανάλωση. Όπως τους είπε, η στάθμη της δεξαμενής έπεσε χωρίς μέχρι στιγμής ο δήμος Δωδώνης να γνωρίζει τον λόγο για αυτή την πτώση. Το ίδιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και πριν από 20 ημέρες. Ζήτησε δε από τους κατοίκους να κάνουν συνετή χρήση του νερού. Δεν είναι λίγοι βέβαια αυτοί που εκτιμούν ότι το πρόβλημα δεν είναι η δεξαμενή, αλλά η μικρή διατομή των σωληνώσεων που υδρεύουν το χωριό, και η οποία επιβαρύνεται το καλοκαίρι καθώς ο πληθυσμός του χωριού αυξάνει με τους απόδημους.Αυτή τη στιγμή, οι κάτοικοι της Δωδωνούπολης πίνουν εμφιαλωμένο νερό, το οποίο τους το έχει προμηθεύσει ο Δήμος.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Στα ίχνη σοβαρής υπόθεσης ηλεκτρονικού εγκλήματος

Πραγματοποιούνται κατ' οίκον έρευνες στα Γιάννενα

Κοντά στα ίχνη κυκλώματος που προχώρησε σε ηλεκτρονική εισβολή σε μεγάλη εταιρεία τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, προκαλώντας ζημιές που υπερβαίνουν τα τρία εκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες υπέκλεψαν τα ηλεκτρονικά αρχεία με τον τηλεφωνικό κατάλογο της εταιρείας με τηλέφωνα εκατομμυρίων πολτιτών (κινητά και σταθερά), ο οποίος ήταν διαθέσιμος για το κοινό από πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό.Στη συνέχεια πωλούσαν σχετικές πληροφορίες σε χρήστες της κινητής τηλεφωνίας και σε κατόχους συσκευών I Phone που είχαν ενημερωθεί σχετικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στη σοβαρή αυτή υπόθεση του ηλεκτρονικού εγκλήματος εμπλέκονται τουλάχιστον τρεις Ελληνες και τις τελευταίες ώρες πραγματοποιούνται κατ' οίκον έρευνες στα Γιάννενα!

Τελείωσαν οι άναρθρες κραυγές


Υποδειγματική είναι η στάση που τηρεί μέχρι στιγμής ο δήμος Δωδώνης στην προοπτική χωροθέτησης και κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών απορριμμάτων στην προτεινόμενη από την Επιτροπή Παραλαβής της σχετικής μελέτης, θέση κοντά στο τοπικό διαμέρισμα Ελευθεροχωρίου, στο παλιό λατομείο της Τύριας.Μετά την πρόσφατη εξέλιξη που είναι η υπογραφή της άδειας δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού από τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, τα βλέμματα στρέφονται τώρα στη χωροθέτηση του εργοστασίου. Καθοριστική ημερομηνία για την εξέλιξη της υπόθεσης αναμένεται να είναι η 30η Αυγούστου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της μελέτης «Χωροθέτηση Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων», παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Τατιάνας Καλογιάννη και των μελετητών, στο δήμο Δωδώνης.Η Επιτροπή Επίβλεψης και Παραλαβής είχε προχωρήσει στην οριστική παραλαβή του τεύχους της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης της μονάδας επεξεργασίας Αστικών Στερεών Απορριμμάτων Ηπείρου στα τέλη Μαΐου και τα μέλη είχαν αποδεχθεί ομόφωνα το περιεχόμενο της τεχνικής εισήγησης του ανάδοχου-μελετητή τόσο ως προς τα κριτήρια αξιολόγησης, όσο και ως προς την κατάταξη των θέσεων που προέκυψε μετά την εφαρμογή αυτών, με προτεινόμενη θέση χωροθέτησης το Λατομείο Εγνατίας. Από την πρώτη στιγμή ο δήμος Δωδώνης και ειδικότερα η δημοτική αρχή, μέσω του επικεφαλής της δημάρχου Κ. Κατσανάκη κράτησε χαμηλούς τόνους ξεκαθαρίζοντας πως από τη στιγμή που δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες της πρότασης, σε τεχνικό πάντα επίπεδο, δε θα πρέπει να υπάρξει ούτε άκριτη αποδοχή, ούτε άμεση και ολοκληρωτική καταδίκη. Παρά τις φωνές διαμαρτυρίας που ακούστηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δωδώνης στις αρχές Ιουνίου, όταν ανακοινώθηκε η πρόταση χωροθέτησης, μέχρι στιγμής δεν έχουν προκληθεί αντιδράσεις, αντίστοιχες τουλάχιστον με αυτές σε άλλες περιοχές του νομού και της Ηπείρου.Η προμελέτη έφτασε «στα χέρια» του δημάρχου Κώστα Κατσανάκη στις 3 Αυγούστου και αυτές τις ημέρες διανέμεται στους επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να γίνουν γνώστες του περιεχομένου μέχρι την ημέρα που έχει προγραμματιστεί η επίσημη παρουσίαση.Μετά από αυτή τη διαδικασία, θα ακολουθήσει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο και θα λάβει τις αποφάσεις, όπως ανέφερε ο κ. Κατσανάκης, σημειώνοντας πως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η ενημέρωση και η κατάθεση ερωτημάτων και προτάσεων.

Νέα τοποθέτηση για τα αιολικά
Η τοπική κοινότητα Πολυγύρου δεν βρίσκεται στο επίκεντρο, μόνο εξαιτίας της ενδεχόμενης χωροθέτησης του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, αλλά και λόγω του ενδιαφέροντος που υπάρχει για επενδύσεις στον τομέα της αιολικής ενέργειας.Στις επικρίσεις που διατυπώνονται γενικότερα για την αιολική ενέργεια και κυρίως για το μπαράζ αδειοδοτήσεων σε τοπικό επίπεδο, τοποθετήθηκε ο κ. Κατσανάκης σημειώνοντας πως ο δήμος Δωδώνης δεν πρόκειται να βάλει προσκόμματα στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ενώ εμφανίστηκε διατεθειμένος να διεκδικήσει τα περισσότερα δυνατά ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.«Θα ζητήσουμε, μαζί με το δήμο Ζίτσας μία διαπραγμάτευση για τα αντισταθμιστικά οφέλη προς τους κατοίκους της περιοχής», σημείωσε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο αιολικό πάρκο Κουρέντων.Παράλληλα, σημείωσε, ότι το θέμα των αιολικών πάρκων συζητείται και για άλλες περιοχές του δήμου, ενώ αναφέρθηκε στις προοπτικές απασχόλησης που δημιουργούνται για τους κατοίκους των περιοχών αυτών.«Βελτιώσεις μπορούν να γίνουν, αλλά δε θα αντιδράσουμε μόνο για την αντίδραση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ