Κυριακή, 7 Αυγούστου 2011

«Νεκρή ζώνη» γύρω από το αεροδρόμιο


Χωρίς πολλές φανφάρες και δίχως να υπάρξει κάποια νέα διαδικασία διαβούλευσης, η σύνταξη του Σχεδίου ΠΔ της λίμνης Παμβώτιδας, ολοκληρώθηκε από το ΥΠΕΚΑ και είναι θέμα χρόνου να γίνει η επίσημη ανακοίνωση και η παρουσίασή του στους τοπικούς φορείς.
Το τέλος της διαβούλευσης ανακοινώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Φορέα της λίμνης Παμβώτιδας, από την εκπρόσωπο του ΥΠΕΚΑ στο ΔΣ κα Γιορταμάκη, που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση. Η κα Γιορταμάκη παρουσίασε το βασικό πλαίσιο του Σχεδίου στο οποίο, όπως είπε, έχουν ενσωματωθεί οι θετικές και οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις, αλλά και οι προτάσεις των τοπικών φορέων στα πλαίσια της διαβούλευσης το προηγούμενο διάστημα. Σε σχέση με το αρχικό Σχέδιο, υπάρχουν πολλές αλλαγές και αρκετές διαφορές σε βασικά σημεία, ωστόσο η κα Γιορταμάκη ξεκαθάρισε, ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλο χρονικό περιθώριο, για συμπληρωματικές αλλαγές.Στη συνεδρίαση του Φορέα της λίμνης δε διατυπώθηκαν ενστάσεις, ούτε καν στην ανακοίνωση, ότι το υπουργείο το μόνο που έχει να κάνει στο εξής είναι να ολοκληρώσει το τυπικό μέρος της σύνταξης του Σχεδίου και να το καταθέσει ολοκληρωμένο, ωστόσο οι αναφορές της εκπροσώπου του ΥΠΕΚΑ για τις παρατηρήσεις της Πολιτικής Αεροπορίας που ενσωματώνονται στο Σχέδιο, δημιουργούν πλείστα ερωτηματικά, αφού θέτουν εν αμφιβόλω το υφιστάμενο καθεστώς σε μία ακτίνα πολλών χιλιομέτρων γύρω από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.Η ΥΠΑ είναι μία από τις υπηρεσίες που κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν για το Σχέδιο και οι επισημάνσεις της, με επιτρεπόμενες χρήσεις και δράσεις, αλλά κυρίως με απαγορεύσεις, θα περιληφθούν στο Σχέδιο Π.Δ. Περίπτωση να μη συμπεριληφθούν οι παρατηρήσεις της ΥΠΑ στο Σχέδιο δεν υπάρχει, γιατί αυτό άλλωστε προβλέπεται και στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα και ειδικότερα για τις περιοχές Natura.

Ισχυρές απαγορεύσεις
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ΥΠΑ, που παρουσιάστηκαν από την κα Γιορταμάκη στο ΔΣ του Φορέα, σε μία ακτίνα 3200 μέτρων από το σημείο αναφοράς, δεν επιτρέπονται:
- η γεωργία και ειδικότερα η καλλιέργεια δημητριακών, τριφυλλιού, οπωροφόρων και αμπελιών.
- οι σιταποθήκες,
- οι σταβλικές εγκαταστάσεις ζώων και πτηνών
- Οι εγκαταστάσεις συγκέντρωσης ανοιχτού τύπου
- οι εγκαταστάσεις εναπόθεσης κοπριάς
- τα ιπποφορβεία, ιπποστάσια, σχολές ιππασίας και ο ιππόδρομος
- τα βυρσοδεψεία
- οι εγκαταστάσεις ανοικτού τύπου επεξεργασίας λυμάτων
- οι μονάδες επεξεργασίας τροφίμων
- οι υπαίθριοι χώροι αναψυχής, όπως τα υπαίθρια θέατρα και οι υπαίθριοι εκθεσιακοί χώροι.
Οι απαγορεύσεις αυτές θα περιληφθούν στο Σχέδιο, προκειμένου να μη δημιουργείται κίνδυνος για την ασφάλεια των πτήσεων από τη συγκέντρωση πτηνών!
Αυτή είναι η πρώτη ζώνη των απαγορεύσεων, γιατί υπάρχει και μία δεύτερη ζώνη σε ακτίνα 13 χιλιομέτρων από το σημείο αναφοράς του αεροδρομίου στην οποία απαγορεύονται:
- χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων, ΧΥΤΑ ή και χώροι ανακύκλωσης, ανεξέλεγκτες χωματερές
- παράκτια ιχθυόσκαλα, μονάδες επεξεργασίας ψαριών και αλιευμάτων, ιχθυοκαλλιέργειες
- δημιουργία Καταφυγίων Άγριας Ζωής (ΚΑΖ), εκτροφή θηραμάτων, σταθμός σίτισης άγριας ζωής

Παράνομος ο βιολογικός;
Με τις απαγορεύσεις αυτές αυτομάτως δημιουργείται ένα μείζον θέμα που σχετίζεται με την προστασία του οικοσυστήματος και την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή όλα τα προηγούμενα χρόνια. Υποτίθεται, ότι το Σχέδιο ΠΔ της λίμνης γίνεται για να ρυθμιστούν οριστικά εκκρεμείς υποθέσεις περιβαλλοντικού κυρίως χαρακτήρα, καθώς επίσης και για να προστατευτεί η πανίδα του λεκανοπεδίου.Εφόσον ισχύσουν στο εξής – γιατί μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται καμία από τις απαγορεύσεις αυτές – στην α’ ζώνη απαγορεύσεων καταργείται η γη υψηλής παραγωγικότητας, στην οποία υπάρχουν εκατοντάδες καλλιέργειες ανοιχτού τύπου, αλλά και θερμοκήπια. Λειτουργούν ακόμη εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων ανοιχτού τύπου (Βιολογικός) όπως επίσης και μονάδες επεξεργασίας τροφίμων (π.χ ΔΩΔΩΝΗ).Το ερώτημα που τίθεται ευθέως λοιπόν είναι εάν όλες αυτές οι μονάδες και οι δραστηριότητες, είναι παράνομες μέχρι σήμερα και εφόσον αυτό ισχύει, τι θα γίνει μετά την υπογραφή του Σχεδίου Π.Δ. Θα πρέπει να ισχύσουν και να εφαρμοστούν νέοι κανόνες για να ικανοποιούνται οι παρατηρήσεις της ΥΠΑ, όμως με αυτόν τον τρόπο προκύπτει ένα άλλο βασικό ερώτημα. Το Σχέδιο συντάσσεται τελικά για την προστασία – μεταξύ άλλων – της πανίδας και δη της ορνιθοπανίδας του λεκανοπεδίου ή για την προστασία των αεροπορικών πτήσεων;Προκύπτουν φυσικά και άλλα ερωτήματα, που έχουν να κάνουν με την υφιστάμενη κατάσταση στο λεκανοπέδιο όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπου όλα τα «απαγορευμένα», γίνονται κανονικότατα, χωρίς κανείς ποτέ, να έχει θέσει θέμα… Στο εξής τι θα γίνει; Θα υπάρχει ένα ΠΔ για την προστασία της λίμνης και του οικοσυστήματος, στο οποίο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες απαγορεύσεις, οι οποίες όμως δε θα λαμβάνονται υπόψη και οι συναρμόδιοι φορείς, αλλά και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα κλείνουν τα μάτια;
Προφανώς, αυτό θα γίνει αφού ανάγεται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας η προοπτική της εφαρμογής των απαγορεύσεων αυτών. Αποδεικνύεται ωστόσο – μεταξύ πολλών άλλων και αυτό – ότι ακόμη και η θέση του αεροδρομίου της πόλης, που εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται μάλιστα, δεν είναι η πλέον κατάλληλη, με δεδομένες όλες τις απαγορεύσεις που πρέπει να ισχύουν και οι οποίες ουδέποτε εφαρμόστηκαν.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αλλαγές στις ώρες εξυπηρέτησης των πολιτών φέρνει το 40ωρο στο Δημόσιο


Η αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας στο Δημόσιο από 37,5 σε 40 «συμπαρασύρει» και το ωράριο λειτουργίας των υπηρεσιών, όπως προκύπτει και από σχετική απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ.Ρέππα.Μετά την αύξηση των ωρών απασχόλησης, η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης, κατ΄ επιλογή των υπαλλήλων, ορίζεται ως εξής:
-Ώρα προσέλευσης: 07.00 και αποχώρησης: 15.00
-Ώρα προσέλευσης: 07.30 και αποχώρησης: 15.30
-Ώρα προσέλευσης: 08.00 και αποχώρησης: 16.00
-Ώρα προσέλευσης: 08.30 και αποχώρησης: 16.30
-Ώρα προσέλευσης: 09.00 και αποχώρησης: 17.00.
Η αίτηση επιλογής του ωραρίου εργασίας θα πρέπει να υποβληθεί από τους υπαλλήλους ως τις 8 Αυγούστου 2011.Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) των Δήμων στα οποία υπηρετούν τρεις και περισσότεροι μόνιμοι υπάλληλοι του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών, θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από 07.30 έως 20.00 και το Σάββατο από 08.00 έως 14.00.Ειδικότερες ρυθμίσεις που καθιερώνουν περισσότερες ώρες εισόδου του κοινού την ημέρα εξακολουθούν να ισχύουν.Ειδικά για τις ΔΟΥ, το πέρας εισόδου του κοινού ορίζεται στις 14.30, χωρίς να θίγεται η καθορισμένη ώρα έναρξης εισόδου.Η είσοδος του κοινού στα γραφεία πρωτοκόλλου και στα Γραφεία Υποδοχής Πολιτών επιτρέπεται από 07.30.

Έρχεται καύσωνας «εξπρές»


Καύσωνας-εξπρές έρχεται αυτή την εβδομάδα, με τον υδράργυρο την Τρίτη να σκαρφαλώνει στους 40 βαθμούς. Ωστόσο, από την Τετάρτη αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας, ενώ τα μελτέμια στο Αιγαίο θα κάνουν την εμφάνισή τους.Πιο συγκεκριμένα, αύριο Δευτέρα, ο καιρός θα είναι αίθριος και η θερμοκρασία θα φτάσει στους 37 βαθμούς Κελσίου.Την Τρίτη ο υδράργυρος θα ανέβει αισθητά και θα αγγίξει τους 39 και κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου.Ωστόσο, ο καύσωνας θα κρατήσει μόλις μία μέρα, καθώς από την Τετάρτη αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας, ενώ αυξάνονται τα μελτέμια στο Αιγαίο και οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση έως και 8 μποφόρ.Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε σημαντική πτώση, ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο θα εξακολουθήσουν να πνέουν με ένταση έως 8 μποφόρ.Την Παρασκευή η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν με ένταση έως 7 μποφόρ, σημειώνοντας μικρή εξασθένηση.

Ο δικομματισμός και η αριστερά


Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΠΑ pappas@enet.gr

«Οδικομματισμός φεύγει. Η αριστερά έρχεται;» Με τον τίτλο αυτό η «Αυγή της Κυριακής» (31-7-2011) επιχειρούσε να ερμηνεύσει τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Βεβαιότητα στο πρώτο σκέλος του τίτλου, ερωτηματικό στο δεύτερο. Πράγματι, από τις μετρήσεις προκύπτει ότι τα δύο κόμματα εξουσίας βρίσκονται στο πιο χαμηλό σημείο της ιστορικής διαδρομής τους. Μετά βίας αγγίζουν μαζί το 60%.Κι άλλες φορές ο δικομματισμός είχε πέσει χαμηλά (όχι τόσο πολύ, ωστόσο ήταν σε μεγάλη απόσταση από τις επιδόσεις του την εποχή της παντοδυναμίας του), αλλά ανέκαμψε και επέστρεψε δριμύτερος. Ποιοι είναι οι παράγοντες που στην παρούσα φάση επιτρέπουν στους αντιπάλους του να ελπίζουν ότι κάτι έχει αλλάξει και πως δύσκολα θα καταφέρει να ξανακερδίσει τουλάχιστον την ανοχή υπολογίσιμων μερίδων της κοινωνίας.Ο πρώτος είναι το εκκωφαντικό έλλειμμα ηγεσίας. Ούτε ο Γ. Παπανδρέου ούτε ο Α. Σαμαράς πείθουν ότι διαθέτουν το κύρος και το εκτόπισμα να συμμαζέψουν τα κόμματά τους που μοιάζουν με αδειανά πουκάμισα και να εμπνεύσουν την κοινωνία. Ο δεύτερος είναι ότι και οι δύο σχηματισμοί έχουν δοκιμαστεί στη διαχείριση της εξουσίας αρκετές φορές και έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια χειραγώγησης της κοινής γνώμης.Ελάχιστοι είναι αυτοί που περιμένουν μια ευχάριστη έκπληξη από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.Ο τρίτος λόγος είναι ότι δεν αντέχει πια το κεντρικό επιχείρημα του δικομματισμού, ότι δηλαδή μόνο οι μονοκομματικές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις μπορούν να προσφέρουν πολιτική σταθερότητα και είναι σε θέση να αντισταθούν στις πιέσεις των οργανωμένων συμφερόντων. Δεν χρειάζεται να καταβάλει κανείς προσπάθεια προκειμένου να αποδείξει ότι η ίδια η ζωή έχει εξουδετερώσει το βαρύ πυροβολικό του δικομματισμού.Ο τέταρτος λόγος είναι ότι κανένα από τα κόμματα εξουσίας δεν έχει να παρουσιάσει μια ελκυστική εναλλακτική λύση έστω και στο ρητορικό επίπεδο. Αμηχανία, προγραμματική γύμνια, στερεότυπα, μεγαλόστομες τιποτολογίες, γραβατωμένα επιχειρήματα, βαρύγδουπο δήθεν εικονοκλαστικό ύφος. Ο πέμπτος λόγος είναι ότι οι πελατειακοί μηχανισμοί που στο παρελθόν λειτουργούσαν εκμαυλιστικά, εξαγοράζοντας συνειδήσεις και στήνοντας δίκτυα αμοιβαίων εξαρτήσεων, σήμερα είναι «ξεδοντιασμένοι» και στοχοποιημένοι ακόμη και απ' αυτούς που ευνοήθηκαν ποικιλοτρόπως.Ο έκτος και σοβαρότερος λόγος έχει να κάνει με τις ευθύνες του δικομματισμού για το χάλι της οικονομίας. Για τους περισσότερους πολίτες έχει μικρή σημασία ποιος από τους δύο φορείς του δικομματισμού ευθύνεται περισσότερο για την κατάρρευση της χώρας. Το παλιό σύνθημα της αριστεράς «τι Παπάγος, τι Πλαστήρας», το οποίο την περίοδο που εκφωνήθηκε ήταν ισοπεδωτικό και άδικο, σήμερα αποτυπώνει με ανατριχιαστική ακρίβεια την πραγματικότητα.Αν τα παραπάνω έχουν βάση προκύπτει το ερώτημα «η αριστερά που αποτελεί σε βάθος χρόνου το συνεπέστερο αντίπαλο δέος στο δικομματισμό, έχει τις δυνατότητες να καλύψει το κενό;». Οφείλουμε εξαρχής να σημειώσουμε ότι όταν μιλάμε για αριστερά δεν πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε ως ενιαίο σχήμα. Κάθε άλλο μάλιστα. Για παράδειγμα, το ΚΚΕ αυτοεξαιρείται. Η Αλέκα Παπαρήγα έχει πει ότι «εμείς δεν είμαστε αριστερά, είμαστε κομμουνιστές».Επιπροσθέτως, οι διαφορετικές προσεγγίσεις των δυνάμεων που συγκροτούν τον αστερισμό της αριστεράς σε ζητήματα στρατηγικής αντί να παρακαμφθούν για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσει ένας δημιουργικός διάλογος και να προετοιμαστεί το κλίμα προκειμένου να καταστεί εφικτός ο στόχος της «συνεργασίας μέσα από τη διαφορετικότητα», ανάγονται σε θεμελιώδους σημασίας αντιθέσεις, με συνέπεια την αγκύρωση σε αυτοχειριαστικές λογικές «ιδεολογικής καθαρότητας».Η τελευταία πρόταση του Α. Τσίπρα για τη συγκρότηση εκλογικού μετώπου με αντιμνημονιακό περιεχόμενο συνάντησε την άρνηση του ΚΚΕ (αναμενόμενη), ενώ με επιφυλάξεις την αντιμετώπισαν και ορισμένες μικρότερες δυνάμεις, προφανώς γιατί φοβούνται ότι καραδοκεί ο κίνδυνος της απορρόφησής τους. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αυταπάτες για το ΚΚΕ. Φαίνεται ότι η επιδίωξή του είναι να δελεάσει τις πλατιές μάζες των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που αποστασιοποιούνται και ριζοσπαστικοποιούνται εξαιτίας της πολιτικής που προωθείται. Το μεγαλύτερο κομμάτι τους επιλέγει στάση αναμονής. Αυτό το τμήμα του εκλογικού σώματος έχει μεν αριστερές καταβολές, έχει όμως και δύο «κουσούρια»: είναι εθισμένο σε πλειοψηφικές λογικές και απαιτεί κυβερνητική προοπτική. Για την ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι σχηματισμοί της αριστεράς δεν δείχνουν έτοιμοι (ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά) να ανταποκριθούν, αν φυσικά δεχθούμε ότι θέλουν πραγματικά να ξεφύγουν από την κατάσταση της διαμαρτυρίας και της ανέξοδης καταγγελίας και να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

enet

Για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος παραπέμπει ο Άρειος Πάγος τον Άκη Τσοχατζόπουλο!


Την παραπομπή του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώπιον της τακτικής δικαιοσύνης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος προτείνει ο Άρειος Πάγος. Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της παραγραφής του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας, για το οποίο παραπέμφθηκε από τη Βουλή ο Άκης Τσοχατζόπουλος, για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.Υπέρ της παραγραφής του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας τάσσεται με ομόφωνο βούλευμά του το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου υιοθέτησαν την εισήγηση, τόσο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ν. Μαύρου, όσο και του ανακριτή αρεοπαγίτη, Β. Λαμπρόπουλου, και αποφάνθηκαν ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας έχει παραγραφεί, καθώς έχουν παρέλθει, από τη διάπραξή του, δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι της Βουλής. Κατά συνέπεια, πρέπει να παύσει οριστικά η εναντίον του ασκηθείσα ποινική δίωξη.Αντίθετα, το Δικαστικό Συμβούλιο προτείνει την παραπομπή του πρώην υπουργού για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), ενώπιον της τακτικής δικαιοσύνης, αφού κρίθηκε ότι τον χρόνο τέλεσης του αδικήματος δεν ασκούσε υπουργικά καθήκοντα.

Συλλήψεις παράνομων μεταναστών στην Ηγουμενίτσα


Συνελήφθησαν, βραδινές ώρες χθες, στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, δυο αλλοδαποί διότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

«Χάλκινες» στο Παγκόσμιο εφήβων/νεανίδων οι Νταλαμάγκα-Διαμάντη


Το πρώτο της μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κωπηλασίας εφήβων/νεανίδων, που διεξάγεται στο Ίτον της Βρετανίας, πανηγυρίζει η ελληνική αποστολή. Οι Βασιλική Νταλαμάγκα και Ελένη Διαμάντη κατέκτησαν την τρίτη θέση στον τελικό της δικώπου άνευ πηδαλιούχου. Ακόμα δύο ελληνικά πληρώματα στους τελικούς της Κυριακής.Η πορεία των δύο αθλητριών από τα Γιάννενα είναι διαρκώς ανωδική. Το 2009 στην Τσεχία δεν μπήκαν στον τελικό, ενώ πέρσι, στη Γαλλία, η βάρκα τους τερμάτισε πέμπτη. Στον τελικό του Ίτον, όπου θα διεξαχθούν τα αθλήματα κοπηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, οι Νταλαμάγκα και Διαμάντη πέρασαν τα πρώτα 500 μέτρα στην τελευταία θέση, αλλά στη συνέχεια αναρριχήθηκαν μέχρι και τη δεύτερη, την οποία έχασαν για 0,21 δευτερόλεπτα από τις Γερμανίδες. Στο πρώτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε, με μεγάλη διαφορά, η Ιταλία.Σήμερα, ακόμα δύο πληρώματα διεκδικούν μετάλλιο. Οι Κωνσταντίνος Χρηστομάνος και Αλέξανδρος Λουλούδης προκρίθηκαν στον τελικό της δικώπου άνευ πηδαλιούχου με τον καλύτερο χρόνο, ενώ ο Αλέξανδρος Δαφνής στο σκιφ ελαφρών βαρών ήταν δεύτερος στην ημιτελική σειρά του, αλλά και στο σύνολο.

Χωρίς προβλήματα η προετοιμασία της Εθνικής Ελπίδων στα Γιάννενα


Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής Ελπίδων στα Ιωάννινα ενόψει του αγώνα με την αντίστοιχη της Λευκορωσίας (10/8) για τον 1ο προκριματικό όμιλο του EURO U-21 2013. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου 6/8 φιλικό αγώνα με χαρακτήρα προπόνησης στο γήπεδο της Ανατολής κόντρα στην ομάδα Κ20 του ΠΑΣ (3-2 η τοπική ομάδα, Ποτουρίδης και Τριανταφύλλου τα γκολ της Εθνικής). Στην φιλική αναμέτρηση δεν πήρε μέρος για προληπτικούς λόγους ο Γιάννου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αποστολή ενσωματώθηκαν οι Βέλλιος και Χρυσοφάκης.

«Επιτυχής ολοκλήρωση των εργασιών του 2ου Τακτικού Παγκοσμίου Συνεδρίου Ηπειρωτών Εξωτερικού»


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Τακτικού Παγκοσμίου Συνεδρίου Ηπειρωτών Εξωτερικού που διεξήχθησαν στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Grand Serai – Xenia στα Ιωάννινα στις 29-31 Ιουλίου 2011.Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου καλωσόρισε τους συνέδρους που προσήλθαν από Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Αυστραλία - Ηπειρώτες ομογενείς από τις πέντε ηπείρους.Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου ο οποίος καλωσόρισε τους Συνέδρους στο 2ο Τακτικό Παγκόσμιο Συνέδριο Ηπειρωτών Εξωτερικού που πλέον αποτελεί θεσμό για τον Απόδημο Ηπειρώτικο Ελληνισμό. Το θεσμό του Συνεδρίου αυτού της Ηπειρώτικης Διασποράς, με στόχο και όραμα τη συνένωση των δυνάμεων των Ηπειρωτών ανά τον κόσμο, ενίσχυσαν αποστέλλοντας χαιρετισμούς: Ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου, όπου αναγνώσθηκε το σύνολο του κειμένου και απευθυνόμενος προς τους Ηπειρώτες τόνισε ότι «Καλώ όλους εσάς τους ξενιτεμένους και περήφανους Ηπειρώτες, που αν και βρίσκεστε μακριά από την πατρίδα σας, ποτέ δεν σταματάτε να την έχετε στην καρδιά σας, να συνεχίσετε να προσφέρετε και να τιμάτε την πατρίδα μας, μέσα από τη δουλειά σας, τις σπουδές σας, τις δραστηριότητές σας, ώστε να είστε πάντα άξιοι πρεσβευτές της χώρας μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης». Χαιρετισμό απέστειλε και ο ΥΦΕΞ κ. Δημήτρης Δόλλης, καθ΄ ύλην αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού.Με τη παρουσία τους επίσης τίμησαν το Συνέδριο απευθύνοντας χαιρετισμούς ο Βουλευτής και εκπρόσωπος του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος μετέφερε το θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά σε όλους τους συμμετέχοντες στο 2ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού και κλείνοντας τόνισε, ότι «Για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη διάσωση του τόπου μας, που αποτελεί πλέον εθνικό στόχο, χρειάζεται να κινητοποιήσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και τον παντοδύναμο απόδημο Ελληνισμό, όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ. Ιδρύματα, χορηγίες, εθελοντισμός, μπορούν να έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία και είναι απολύτως συνυφασμένα με την παράδοση της Ελλάδας, την παράδοση των εθνικών ευεργετών, των Ηπειρωτών ευεργετών».Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις επώδυνες αλλαγές που προωθούνται σήμερα στην Ελλάδα, «όχι πάντα με τους ρυθμούς και την αποφασιστικότητα που απαιτείται, για να αλλάξουν νοοτροπίες αλλά και ταμπού, δογματικές αντιλήψεις που μας στερούσαν σε ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια». Σε αυτή την προσπάθεια με εθνικό πρόσημο, ο Θανάσης Οικονόμου ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να σταθούν αρωγοί στο μέτρο των δυνατοτήτων του καθενός, καθώς «γνωρίζετε από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να έχεις ευκαιρίες, αξιοκρατία και να βλέπεις τους κόπους σου να πιάνουν τόπο» και κατέληξε τονίζοντας ότι «αυτή η εθνική προσπάθεια δεν εξαιρεί κανέναν και μας χρειάζεται όλους». Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππος Φίλιος στο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους απόδημους Ηπειρώτες σημειώνοντας πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως μία μόνιμη γέφυρα μεταξύ των αποδήμων και της Ηπείρου. Συνεχίζοντας τόνισε ότι «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να αποτελέσει μέρος του συνολικού προβλήματος της χώρας. Έχει την αυτοτέλειά της, ειδικά στην χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής και μπορεί να αναπτύξει συνεργασίες για νέες επενδύσεις στον τόπο. Επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη». Ο κ. Φίλιος έκανε εκτενή αναφορά στις δυνατότητες που υπάρχουν στους τομείς τουρισμού και αθλητισμού σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες επενδύσεων και κάλεσε τους απόδημους, μέσω των οργανώσεών τους, εν όψει των αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση, να στηρίξουν την ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε, ότι με την κοινή προσπάθεια όλων θα ξεπεραστεί η κρίση και κάλεσε τους απόδημους Ηπειρώτες να στηρίξουν τον τόπο καταγωγής τους, επενδύοντας σε αυτόν. «Κάποτε η Ήπειρος ήταν η τελευταία περιφέρεια της Ευρώπης. Σήμερα δεν είναι και αυτό οφείλεται σε όλους όσοι προσπάθησαν. Από τη δεκαετία του ’80 κάναμε ένα μεγάλο λάθος. Ξεχάσαμε τους ανθρώπους του μόχθου, αφήσαμε τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας στο περιθώριο και γιγαντώσαμε το δημόσιο. Τώρα, πληρώνουμε τα λάθη αυτά, με την κοινή προσπάθεια όλων όμως, θα ξεπεράσουμε την κρίση και τα προβλήματα», σημείωσε. Το Συνέδριο χαιρέτισαν επίσης ο εκπρόσωπος της Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας κ. Αθανάσιος Τζάρος, ο εκπρόσωπος του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αντιπρύτανης κ. Γεώργιος Καψάλης, ο Πρόεδρος ΤΕΔΚ Ιωαννίνων κ. Νίκος Γκόντας, ο Πρόεδρος της «Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για το Μέλλον» του κόμματος MEGA της Αλβανίας κ. Χρήστος Κίτσιος, η επικεφαλής του αρμοδίου γραφείου για θέματα μειονοτήτων του Πρωθυπουργού της Αλβανίας κ. Κωνσταντίνα Μπεζιάνη, ο Πρώην Γερουσιαστής του Rhode Island των ΗΠΑ κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γεώργιος Κάτσινος, ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου, ο Γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς Ιωαννίνων κ. Τάσος Βασιλείου ο οποίος διαβίβασε χαιρετισμό του κ. Φώτη Κουβέλη, η Γ.Γ. του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) κ. Όλγα Σαραντοπούλου, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Γεώργιος Οικονόμου και ο Πρόεδρος της Κίνησης Αναγέννησης για τη Βόρεια Ήπειρο κ. Δημήτρης Περδίκης. Στον επίσημο δείπνο που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Grand Serai - Xenia την Παρασκευή το βράδυ στις 20:30, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Στο δείπνο επίσης χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων Αντιπρόεδρος Α’ της Βουλής κ. Γρηγόριος Νιώτης, ο επίτιμος πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Νικόλαoς Γκατζογιάννης και ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου, ο οποίος έκανε συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για το θέμα της εξωστρέφειας και προώθησης των Ηπειρώτικων Προϊόντων στο Εξωτερικό, όσο και για την ανάγκη κατάρτισης ενός στρατηγικού σχεδιασμού από τις Αρχές της Ηπείρου για την προσέλκυση επενδύσεων από την οργανωμένη ομογένεια.
Ο Αντιπρύτανης Παν/μίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού Παν/μίου Ιωαννίνων, κ. Γεώργιος Καψάλης, παρουσίασε το πρόγραμμα ελληνομάθειας και ελληνικού πολιτισμού που για τέταρτη χρονιά έλαβε χώρα με απόλυτη επιτυχία και φέτος στις υπερσύχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Η Επίκουρη Καθηγήτρια Παν/μίου Ιωαννίνων και Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος κ. Γεωργία Λαδογιάννη, παρουσίασε ενώπιον όλων, με τους σπουδαστές του προγράμματος, που προέρχονταν φέτος από την Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά Αυστραλία και Β. ΄Ηπειρο, το αναλόγιο «οι Ήπειρος των Λογοτεχνών» και στη συνέχεια απονεμήθηκαν τα Πτυχία των. Με την παρουσία τίμησαν την εκδήλωση οι κ.κ. Φίλιππας Φίλιος Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μιχαήλ Παντούλας Βουλευτής Ιωαννίνων, Χρήστος Κατσούρας Βουλευτής Θεσπρωτίας, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης Πρύτανης Παν/μίου Ιωαννίνων, Ιωάννης Παπαθανασίου Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ιωαννίνων εκπρόσωπος του Προέδρου της Ν.Δ. και ο Αντώνης Φούσας πρώην Υπουργός και Βουλευτής Ιωαννίνων. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από παραδοσιακό χορευτικό από το Σύνδεσμο Συρρακιωτών Ιωαννίνων με επικεφαλής το χοροδιδάσκαλο κ. Ζιώγα Στέργιο και τον Πρόεδρο κ. Παναγιώτη Γκίζα. Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν το Σάββατο 30/07/2011 όπου και πάλι η συμμετοχή τοπικών αρχόντων ήταν έντονη. Τις εργασίες του Σαββάτου χαιρέτισαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, Αντιπρόεδρος Α’ κ. Γρηγόρης Νιώτης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος δεσμεύτηκε βραχυπρόθεσμα να παραχωρήσει γραφείο για το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού και να βοηθήσει στην οργάνωση αυτού, ώστε να διευκολυνθεί το έργο τους, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Παντελής Κολόκας, ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής κ. Αντώνης Φούσας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών κ. Χαράλαμπος Καραθάνος και η Γενική Γραμματέας Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, κ. Μαρία Χατζηνάκου. Τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν τους Συνέδρους ήταν η συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού, το καταστατικό, η χρηματοδότηση του ΠΣΗΕ και η συνεργασία του με εμπορικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Ηπείρου, το Ηπειρώτικο χωριό καθώς επίσης και το Βορειοηπειρωτικό. (Τα ψηφίσματα θα δημοσιευθούν στην Ιστοσελίδα του ΠΣΗΕ και θα σταλούν στις Ομοπονδίες). Σε αυτές τις θεματικές ενότητες έλαβαν μέρος και τοποθετήθηκαν: ο Ομότιμος Καθηγητής του Παν/μίου κ. Τέζας. Για τη συνεργασία του Παν/μίου με το ΠΣΗΕ ο Αντιπρύτανης κ. Καψάλης και για την επιχειρηματικότητα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Μπαράτσας, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Υπεύθυνος Επιχειρηματικότητας Δήμου Ιωαννιτών κ. Θ. Γκλίναβος, ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δ. Γερογιάννης και ο Πρόεδρος του ΠΣΗΕ κ. Χ. Δήμου. Για το Βορειοηπειρωτικό, τοποθετήθηκαν ο κ. Φ. Γκαλίτσης Πρόεδρος του Συνεδρίου, κ. Β. Μπολάνος Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑ» και Πρόεδρος της επιτροπής τοθυ Βορειοηπειρωτικού στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου, κ. Α. Φούσας, κ. Χ. Καραθάνος, κ. Κ. Μπάρκας Βουλευτής Αλβανίας, κ. Δ. Μπελέρης «ΟΜΟΝΟΙΑ», Ναούμ Ντίτσιος «ΟΜΟΝΟΙΑ», κ. Π. Μπάρκας τέως Βουλευτής Αλβανίας, κ. Σ. Γκίνος Πρόεδρος Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας, κ. Θ. Καλιβιώτης Πρόεδρος Νεολαίας Βορειοηπειρωτών και Αντιπρόεδρος Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Ευρώπης, ο κ. Γ. Γιάννης «ΟΜΟΝΟΙΑ» και ο κ. Ά. Πούλης Πρόεδρος Δερβιτσιωτών. Από το ΠΣΗΕ οι κ. Α. Νασίκας, κ. Μ. Τζέλιος (ανάγνωση ψηφίσματος για το βορειοηπειρωτικό), ο κ. Ν. Γκατζογιάννης, Χ. Δήμου και Φ. Γκαλίτσης. Το απόγευμα του Σαββάτου 30/07/2011 εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού το οποίο έχει ως ακολούθως:
Πρόεδρος: Χρυσόστομος Δήμου
Αντιπρόεδρος: Ευθύμιος Μπόκιας
Γενικός Γραμματέας: Ελευθέριος Δημητρίου
Ειδικός Γραμματέας: Γεώργιος Καλλίδης
Ταμίας: Αθανάσιος Νασίκας
Υπεύθυνος Τύπου: Σπυρίδων Κωσταδήμας
Μέλη:
Βασίλειος Μπολάνος
Δημήτριος Βάρνας
Δημήτριος Κούτουλας
Ηλίας Γαλανός
Βασίλης Τσιάβος

Την Κυριακή 31/07/2011 το νέο ΔΣ έλαβε εκκλησιασμό στην Μητρόπολη Ιωαννίνων και στη συνέχεια συνεδρίασε για 1η φορά, υπό τη νέα σύστασή του, υπό την προεδρία του Χρυσόστομου Δήμου. Ικανοποιημένη δήλωσε και η Οργανωτική Επιτροπή από την εξέλιξη του Συνεδρίου όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός της κ. Χρυσόστομος Δήμου. Τέλος ευχαρίστησε τη Γ.Γ.Α.Ε. και το ΄Ιδρυμα Λάτση για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Ελληνομάθειας, το Ξενοδοχείο Grand Serai – Xenia για την δωρεά παραχώρηση αιθουσών για διεξαγωγή των εργασιών του συνεδρίου, το Σύνδεσμο Συρρακιωτών Ιωαννίνων και το «ΚΤΗΜΑ Γλίναβος» για την προσφορά των υπέροχων κρασιών καθώς και όλους όσους υποστήριξαν τη διοργάνωση αυτή.