Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΙΤΩΝ: Πρόσληψη προσωπικού για τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος


Στην πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου χρόνου, συνολικά 35 ατόμων, για την κάλυψη εποχικών αναγκών της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών.Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί προ τριμήνου περίπου από το Δημοτικό Συμβούλιο και ακολούθησε η έγκριση της σχετικής απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τον ΑΣΕΠ.Για το χρονικό διάστημα των οκτώ μηνών θα προσληφθούν αναλυτικά:
-Επτά οδηγοί αυτοκινήτων
-Τρεις μηχανοτεχνίτες αυτοκινήτων
-Ένας ηλεκτροτεχνίτες αυτοκινήτων
-Ένας τεχνίτης- φανοποιός αυτοκινήτων
-Ένας τεχνίτης σιδηρουργός
-Δεκατέσσερις εργάτες καθαριότητας (απορριμμάτων)
-Οκτώ εργάτες καθαριότητας
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις (έντυπο του ΑΣΕΠ) εντός δέκα ημερών.Η κατάθεση των αιτήσεων και των σχετικών δικαιολογητικών γίνεται στη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών- Τμήμα Προσωπικού του Δήμου Ιωαννιτών. (Κωλέττη 9).Το πλήρες κείμενο της διακήρυξης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.ioannina.gr) και στη Διαύγεια.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Τo ΞΕΝΙΑ στο Δήμο Αρταίων


Την παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ στο Δήμο Αρταίων ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την διάρκεια της επίσκεψής του σήμερα στην Άρτα. Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη αναφερόμενη στο θέμα, είπε ότι το ΥΠΠΟΤ προφανώς και συμφωνεί στην παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ, άλλωστε η πρόταση ακούστηκε από τα πιο επίσημα χείλη, του Πρωθυπουργού. Η κυρία Μενδώνη εξήγησε ότι αυτές τις μέρες ψηφίζεται τροπολογία στη Βουλή, τροπολογία που προβλέπει ότι περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην Εταιρία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» όπως είναι και το ΞΕΝΙΑ Άρτας, θα μπορούν να παραχωρηθούν απλά και μόνο με μία υπουργική απόφαση.

Περιοδεία στην Άρτα πραγματοποιεί ο Γιώργος Παπανδρέου

Από την Άρτα όπου βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός μίλησε στους πολίτες για την ανεργία, τις θυσίες, αλλά και τη χρηματοδοτική στήριξη από την Ε.Ε. ενώ μετά τα οικονομικά τη σκυτάλη πήραν οι μεταρρυθμίσεις, η στρατηγική και η δύναμη του... Καλλικράτη."Γνωρίζω καλά ότι και στην Άρτα, όπως και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, επιχειρήσεις κλείνουν και οι άνθρωποί σας χάνουν τις δουλειές τους. Δεν ήλθα εδώ λοιπόν για να χαϊδέψω αυτιά, να αρνηθώ ότι υπάρχουν προβλήματα, να σας υποσχεθώ μαγικές λύσεις και να μοιράσω χρήματα. Ήλθα να συζητήσουμε το πώς φτάσαμε ως εδώ, αλλά κυρίως πως μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση και να γυρίσουμε σελίδα", είπε αρχικά ο πρωθυπουργός."Πετύχαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έκτακτης δανειοδότησης και χρηματοδοτικής στήριξης στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία. Χάρη σε αυτό, οι συντάξεις και οι μισθοί μπαίνουν κανονικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων κάθε μήνα... Την προηγούμενη Πέμπτη λοιπόν, οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν να βγάλουν επιτέλους τη θηλιά από το λαιμό μας. Μείωσαν το επιτόκιο με το οποίο δανειζόμαστε στα επίπεδα περίπου της Γερμανίας", υπογράμισε στη συνέχεια ο Γ. Παπανδρέου.Επιπρόσθετα τόνισε ότι: " Τα λάθη τα οποία έχουν γίνει στο παρελθόν οφείλονται στο ότι αποκεντρώναμε τη στρατηγική και κρατούσαμε κεντρικά τα εργαλεία. Θέλουμε να κάνουμε πλέον το ακριβώς ανάποδο."Αναφορικά με τη "δύναμη" του Καλλικράτη ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: "Πολλοί βλέπουν τον Καλλικράτη ως ένα μοντέλο διεκδίκησης πιο ισχυρό από τα μοντέλα διεκδίκησης που είχαμε μέχρι πρόσφατα. Δεν είναι αυτό ο Καλλικράτης. Ο Καλλικράτης είναι ένα μοντέλο σχεδιασμού. Είναι η πραγματική δύναμη που έχει η Περιφέρεια να σχεδιάζει και να θέτει προτεραιότητες."Ενώ αναφερόμενος στα λάθη του παρελθόντος τόνισε! "Ένα παράδειγμα κραυγαλέο είναι οι πολιτικές στο χώρο του αθλητισμού. Είναι ξεκάθαρο, το πόσο λάθος σχεδιάζαμε μέχρι σήμερα. Δεν ξέρετε πόσα «κουφάρια» υπάρχουν στην Ελλάδα, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν. Πόσα στάδια χτίστηκαν, όπου δίπλα ακριβώς υπάρχει ένα άλλο στάδιο, ενώ πολύ μακρύτερα δεν υπάρχει τίποτα. Δεν υπήρξε ποτέ σχεδιασμός. Η λογική ήταν: όποιος είχε πρόσβαση, «κάνε μας κι εμάς ένα στάδιο». Γινόταν ένα στάδιο. Κουφάρια λοιπόν, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται σε κάποιες γωνιές της Ελλάδας, χωριά χωρίς στάδια σε άλλες. Ήταν όλο ένα δίκτυο ρουσφετιών."

Ανακοίνωση Δήμου Ιωαννιτών για τη λίμνη και την αδειοδότηση πλοιαρίων


Η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» είχε καταθέσει στους κατοίκους του νέου Δήμου πλήρες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζει κατά γράμμα η Δημοτική Αρχή.Ένα μεγάλο μέρος του, αναφέρεται στα περιβαλλοντικά ζητήματα του λεκανοπεδίου και υπάρχουν εκτενείς προτάσεις για την λίμνη, για την προστασία της και για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος.Ο Δήμος Ιωαννιτών κλήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου να καταθέσει άποψη σχετικά με την δρομολόγηση νέων πλοιαρίων στην Παμβώτιδα.Εκ του νόμου ο Δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα. Ως εκ τούτου η διατύπωση θέσης, άποψης ή πρότασης, δεν θα εξυπηρετούσε την ουσία του ζητήματος. Θα μπορούσε δε να λειτουργήσει και ως άλλοθι. Άλλωστε η Δημοτική Αρχή επανειλημμένα έχει δηλώσει δημόσια ότι σε τέτοιου είδους ζητήματα τις λύσεις της δίνει η επιστήμη και όχι η πολιτική.Οι επιστημονικοί φορείς έπρεπε να γνωμοδοτήσουν και η άποψή τους να γίνουν σεβαστή από τα πολιτικά όργανα.Η Δημοτική Αρχή έχει και άποψη και προτάσεις για τη λίμνη. Περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά της και είναι πρόθυμη να τις συζητήσει δημόσια με όποιον φορέα επιθυμεί, εκτιμώντας ότι η προσέγγιση πρέπει να είναι συνολική. Αποσπασματικά θέματα, δεν βοηθούν και δεν προσφέρουν.Όσοι ερμηνεύουν την στάση της Δημοτικής Αρχής ως αδυναμία ή ως άρνηση ανάληψης ευθύνης, συνεχίζουν απλά να ασκούν μικροπολιτική, θέλοντας να κρύψουν δικές τους αδυναμίες ή να δημιουργήσουν εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.Το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής απαντάει συνολικά.

Στην Πρέβεζα ο Κάρολος Παπούλιας


Στην πόλη της Πρέβεζας θα γιορτάσει τον Δεκαπενταύγουστο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.Όπως ενημέρωσε το μεσημέρι της Παρασκευής τόσο την Μητρόπολη όσο και τον Δήμαρχο Πρέβεζας η Προεδρία της Δημοκρατίας, ο πρώτος πολίτης της χώρας θα φτάσει στην Πρέβεζα ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο προκειμένου να παρακολουθήσει την θεία Λειτουργία στην Παναγία των Ξένων.Ο Κάρολος Παπούλιας θα αναχωρήσει αμέσως μετά το τέλος της Λειτουργίας και δεν επιθυμεί να παρατεθεί προς τιμήν του γεύμα αλλά ούτε κα ι να πραγματοποιηθεί κάποια ιδιαίτερη υποδοχή.Λεπτομέρειες για την επίσκεψή του θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες το βέβαιο είναι πάντως ότι η παρουσία του κ.Παπούλια θα λαμπρύνει τον εορτασμό για τον Δεκαπενταύγουστο στην Πρέβεζα.

Να φύγει η ΔΕΗ ή το σχολείο;


Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ζίτσας, να απομακρυνθεί μεν στο μέλλον ο υποσταθμός της ΔΕΗ, αλλά άμεσα να μεταφερθεί το σχολείο ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τους μαθητές, έχει προκαλέσει ανταλλαγή ανακοινώσεων.Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σάκης Βλέτσας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι είναι λάθος το «ναι μεν, αλλά» που ενέκρινε. Αυτό, συνίσταται στην πρόταση να μεταφερθεί άμεσα το σχολείο και αργότερα ο υποσταθμός, με την παράταξη του κ. Βλέτσα να διαφωνεί στη λογική ότι δεν είναι η μοναδική υποδομή που επηρεάζεται το σχολείο. «Και τα σπίτια και τα καταστήματα που είναι δίπλα; Και το κοντινό τμήμα της Ελεούσας; Εξάλλου, αν υποθέσουμε ότι η ΔΕΗ κάνει στροφή και δέχεται την ύπαρξη ακτινοβολίας, γιατί να μη μεταφερθεί αλλού, αφού και το νέο χώρο της δίνουμε δωρεάν αλλά και εκμεταλλεύεται τα περίπου 18 στρ. εντός σχεδίου του χώρου του υποσταθμού εισπράττοντας περί τα 2,5 εκ. ευρώ;» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βλέτσας στην τοποθέτησή του. Κατηγόρησε επίσης τη δημοτική αρχή γιατί δέχθηκε την πρόταση του κ. Βούζα και τόνισε ότι ο δήμος Ζίτσας θα πρέπει να μείνει αταλάντευτος στην αρχική του θέση, τη μεταφορά του υποσταθμού. «Ας έχει έτοιμη την μελέτη και τις αδειοδοτήσεις η ΔΕΗ και ας γίνει η μεταφορά του αργότερα αφού τώρα ισχυρίζεται ότι λόγω της κρίσης δεν μπορεί» είπε χαρακτηριστικά.«Άμεση λύση».Ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών» Χρυσόστομος Βούζας επανέλαβε στις χθεσινές δηλώσεις του την πρόταση. Με το σκεπτικό ότι προκειμένου να ανησυχούν οι πολίτες για την υγεία των παιδιών τους, τάχθηκε υπέρ της άμεσης μεταφοράς του γυμνασίου Ελεούσας, με έξοδα της ΔΕΗ.«Να συνεχίσουμε να διεκδικούμε και τη φυγή του υποσταθμού» είπε ο κ. Βούζας, πρότεινε όμως ως πιο άμεση λύση, για οικονομικούς κυρίως λόγους, τη μεταφορά του σχολείου, κάτι που έχει αποδεχθεί, όπως είπε, η δημοτική αρχή. Είπε ακόμα ότι το Ρυθμιστικό προβλέπει μεν τη μετακόμιση του υποσταθμού, χωρίς όμως να θέτει κάποιο χρονοδιάγραμμα, «σαν αυτά που λέει ο Μαγκριώτης δηλαδή», όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:«H εθνική προσπάθεια δεν εξαιρεί κανέναν και μας χρειάζεται όλους»


Για την ανάγκη συμπόρευσης και συνένωσης δυνάμεων σε βασικές επιλογές και αξίες, μίλησε ο Θανάσης Οικονόμου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού.Η πολυπλοκότητα του οικονομικού περιβάλλοντος, οι πολιτικές ανακατατάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι διαρκώς αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες «αλλά και η αύξηση της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας, όπως δυστυχώς αποκαλύφθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο στην Νορβηγία, είναι γεγονότα, αντικειμενικοί παράγοντες, που μας θέτουν όλους προ των ευθυνών μας».Σε αυτή την πολύπλοκη συγκυρία, η συλλογικότητα και ο ορθολογισμός είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες πρέπει να στηριχθούμε για να περάσουμε απέναντι το ποτάμι.Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις επώδυνες αλλαγές που προωθούνται σήμερα στην Ελλάδα, «όχι πάντα με τους ρυθμούς και την αποφασιστικότητα που απαιτείται, για να αλλάξουν νοοτροπίες αλλά και ταμπού, δογματικές αντιλήψεις που μας στερούσαν σε ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια».Σε αυτή την προσπάθεια με εθνικό πρόσημο, ο Θανάσης Οικονόμου ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να σταθούν αρωγοί στο μέτρο των δυνατοτήτων του καθενός, καθώς «γνωρίζετε από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να έχεις ευκαιρίες, αξιοκρατία και να βλέπεις τους κόπους σου να πιάνουν τόπο».Κατέληξε τονίζοντας ότι αυτή η εθνική προσπάθεια δεν εξαιρεί κανέναν και μας χρειάζεται όλους.

Οι Πίτες του Μιχ.Παντούλα για το ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ στο...σπίτι της Άννας Διαμαντοπούλου


Συνέβη για πρώτη φορά! Αντί η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου να συγκαλέσει το ΚΤΕ Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠαΣοΚ σε κάποια από τις αίθουσες της Βουλής, το προσκάλεσε να έρθει στο... σπίτι της, στην Άνω Γλυφάδα και συγκεκριμένα στον κήπο του σπιτιού της. Και ήταν κανονική συνεδρίαση του ΚΤΕ, αφού προσκάλεσε (και τραπέζωσε) περί τους 20 βουλευτές, όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, την στενή συνεργάτιδα του Πρωθυπουργού κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη (η οποία πήγε), τον Γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Καρχιμάκη (που όμως δεν πήγε, αλλά έστειλε εκπρόσωπο) και τους στενούς της συνεργάτες.Η κομματική αυτή πρόσκληση, με τους 20 βουλευτές παρόντες έγινε με την ευκαιρία, όπως ειπώθηκε, της ονομαστικής εορτής της υπουργού (γιορτάζει και τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο) και της ονομαστικής εορτής της...υφυπουργού Παιδείας κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου (η οποία πήγε στο σπίτι της υπουργού κομίζοντας και... προφιτερόλ για να κεράσει). Ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Μπαντούλας (εισηγητής του νομοσχεδίου) έφερε δύο ταψιά Ηπειρώτικες πίτες από τα Γιάννενα, χωρίς να γιορτάζει.Το δείπνο άλλωστε ήταν λιτό, με σουβλάκι κοτόπουλο, με σαλάτα ρόκα, με κρητικούς ντάκους, φρούτα και άφθονο κρασί.Στο δείπνο_ ΚΤΕ της υπουργού Παιδείας ήταν και ο βουλευτής Θεσπωτίας του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Κατσούρας,αλλά και ο κ. Δ. Κρεμμαστινός, η κυρία Χρύσα Αράπογλου, η κυρία Εύα Καϊλή (η οποία έκανε και τις περισσότερες ερωτήσεις) η κυρία Πένυ Ζούνη, η κυρία Σοφία Γιαννακά, η κυρία Άρια Αγάτσα, η κυρία Μάγια Τσόκλη, ο κ. Ηλ. Καρανίκας, ο κ. Πυθ. Βαρδίκας, ο κ. Αγ. Τόλκας, ο κ. Παντ. Ασπραδάκης, η κυρία Έφη Χαλάτση υπεύθυνη του Μορφωτικού Τομέα της Ιπποκράτους (ήταν η εκπρόσωπος του Γραμματέα του κόμματος), οι δύο υφυπουργοί κυρίες Φώφη Γεννηματά και Εύη Χριστοφιλοπούλου η συνεργάτης της υπουργού κυρία Ρίτσα Γαλογαύρου και άλλοι.

«Χάος» στο ΙΚΑ Ιωαννίνων από ελλείψεις σε προσωπικό


Με μελανά χρώματα περιγράφει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων την κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στις υπηρεσίες του ΙΚΑ της πόλης. Λόγω της σημαντικής έλλειψης προσωπικού, οι Γιαννιώτες ταλαιπωρούνται ακόμη και για ένα απλό χαρτί, κάτι που δικαιολογημένα τους εξοργίζει, αφού αναγκάζονται να περιμένουν στην «ουρά» για ώρες, με αποτέλεσμα πολλοί να χάνουν μεροκάματα.Σε επιστολή του προς τον Διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, το Εργατικό Κέντρο αναλύει την κατάσταση που επικρατεί στα Γιάννινα, στα οποία, όπως επισημαίνει, οι τοπικές υπηρεσίες του ΙΚΑ λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό εδώ και χρόνια, αν και ο πληθυσμός των Ιωαννίνων έχει σχεδόν διπλασιαστεί!

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Να τι ακριβώς αναφέρει το Εργατικό Κέντρο προς τον κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, στην επιστολή που υπογράφουν ο Πρόεδρός του κ. Νίκος Φασούλης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Αναστάσιος Γκάρτζιος. «Η κοινωνία των Ιωαννίνων βιώνει καταστάσεις και γεγονότα που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές. Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είτε λόγο φύσης είτε για άλλο λόγο είναι τεράστια. Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στις Διοικητικές τοπικές υπηρεσίες του ΙΚΑ όπου λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό από ότι προβλέπει ο οργανισμός το 1989, σε μια πόλη όπου διπλασιάστηκαν οι κάτοικοί της, οι μετανάστες έχουν αυξηθεί δραματικά, τα περιστατικά των εκτάκτων γεγονότων πολλαπλασιά­- στηκαν, η κατηγορία των αναπήρων έχει διογκωθεί επικίνδυνα, όλα αυτά, έχουν δημιουργήσει μία χαοτική κατάσταση στην τοπική κοινωνία με απρόβλεπτες συνέπειες.Ο διαχωρισμός των κλάδων υγείας και ασφάλισης που σωστά έγινε, πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα με τη μεταφορά των υγειονομικών υπηρεσιών σε άλλο κτίριο (όπως και ο ίδιος δημόσια παραδεχτήκατε). Η νέα υπηρεσία ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) που θα λειτουργήσει από 1-1-2012 θα πρέπει να είναι καθ’ όλα έτοιμη για την εξυπηρέτηση του κοινού.Η συνένωση των ταμείων από άλλους φορείς δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι δικαιολογία για να χαθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων από τις υπηρεσίες υγείας και θα πρέπει η νέα διεύθυνση να διευθετήσει το πρόβλημα για να μη ταλαιπωρούνται ασφαλισμένοι γιατί υπάρχουν πολλά παράπονα καθημερινά.Πρέπει επίσης να βρεθεί φόρμουλα ούτως ώστε οι ασφαλισμένοι που πηγαίνουν στο νοσοκομείο να μπορούν να εξυπηρετούνται άμεσα και όχι να πηγαίνουν και στις δύο υπηρεσίες (νοσοκομεία - ΙΚΑ) χάνοντας χρόνο, μεροκάματα, έχοντας υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία και έξοδα.Για τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής στις τελικές αποφάσεις που θα παρθούν το Σεπτέμβρη και θα ισχύσουν από 1-1-2012, προτείνουμε για ξενοδοχεία και τις αίθουσες εκδηλώσεων που υπάρχουν, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν τις γιορτές και τα Σαββατοκύριακα να ασφαλίζονται με εργόσημο.Η ανασφάλιστη εργασία οργιάζει και ειδικά στο χώρο της νύχτας όπου το ποσοστό φτάνει στο 64% και θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι για να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα.Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου σε συνεργασία με τα σωματεία μας και τα σωματεία του ΙΚΑ θα είναι δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους, το συνταξιούχους, όλη την κοινωνία, ούτως ώστε η εξυπηρέτηση του πολίτη να βρίσκεται στο καλύτερό της επίπεδο».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ:Mε βάση τις οδηγίες του Υπουργείου η σύνταξη του προϋπολογισμού της Περιφέρειας


Η Περιφέρεια Ηπείρου ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και εντολές της Κεντρικής Διοίκησης, όσον αφορά την σύνταξη του προϋπολογισμού και τις αναμορφώσεις του, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου:Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι κάθε μήνα το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνεται για ότι πληρωμές γίνονται από την Περιφέρεια και τις Περιφερειακές Ενότητες. «Σε διαφορετική περίπτωση – πρόσθεσε- προβλέπονται ποινές μείωσης των Κ.Α.Π. και των επιχορηγήσεων».Αναφερόμενος στη σύνταξη του προϋπολογισμού, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι σε αυτόν υποχρεωτικά περιλαμβάνονται και έργα για τα οποία υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις από την Πολιτεία προς την Περιφέρεια, αναφέροντας χαρακτηριστικά το Πανηπειρωτικό Κλειστό Γυμναστήριο, το έργο Τύρια – Σιστρούνι, τις οφειλές του Οργανισμού Σχολικού Κτιρίων προς τις τέσσερις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τα χρήματα που συμφωνήθηκαν μεταξύ Πολιτείας και πρώην Ν.Α. να δοθούν για την τριετία 2008-2010 για το επιπλέον επαρχιακό οδικό δίκτυο που τους παραχωρήθηκε.«Αυτά είναι συγκεκριμένα χρήματα και τα οποία ουδείς περιφερειάρχης από την Ελλάδα έχει παραδεχθεί ότι δεν είναι οφειλόμενα», υπογράμμισε ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ανέφερε:«Βλέπετε ότι πάμε φρεναριστοί και αυτό γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Τα χρήματα που παίρνουμε από τους ΚΑΠ είναι συνυφασμένα με τον ΦΠΑ. Όταν δεν υπάρχει τζίρος στην αγορά καταλαβαίνετε δεν γνωρίζουμε και εμείς τι χρήματα θα έχουμε, για αυτό και κάνουμε τα αναγκαία».Συνεχίζοντας αναφέρθηκε και στις οφειλές που «κληρονομεί» η Περιφέρεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας:«Την 1η Ιουλίου – είπε- μεταφέρθηκαν από την Αποκεντρωμένη στην Περιφέρεια η ΔΕΣΕ, η ΔΕΚΕ. Γνωρίζετε από πότε έχει να πληρωθεί το ρεύμα του Εθνικού Οδικού Δικτύου; Ξέρετε πόσα είναι αυτά; Ούτε εμείς μέχρι σήμερα δεν ξέρουμε. Ξέρετε πόσα χρέη είναι από την ΣΑΕ 030; Ούτε αυτό γνωρίζουμε. Για αυτό πηγαίνουμε βήμα- βήμα».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Φυτοφάρμακο ύποπτο για μεταλλάξεις των ανθρωπίνων κυττάρων


Τη μεταλλαξιγόνο δράση για τον άνθρωπο του νεονικοτινοειδούς φυτοφαρμάκου Imidacloprid, που κυκλοφορεί ευρέως με διαφορετικές εμπορικές ονομασίες, έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης με γραπτή ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.Βασιζόμενος στα αποτελέσματα δημοσιευμένης έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο ευρωβουλευτής ζητά τη διεξαγωγή εκτενών ερευνών για τις επιπτώσεις της συνεργιστικής δράσης του Imidacloprid με διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, ενώ για ακόμη μια φορά καθιστά ξεκάθαρη την ανάγκη για απαγόρευση του Imidacloprid και των νεονικοτινοειδών γενικότερα με βάση την “αρχή της προφύλαξης”, έως ότου επαρκείς έρευνες αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις για τις μέλισσες και την ανθρώπινη υγεία.Όπως είπε ο ευρωβουλευτής «δημοσιευμένη έρευνα του 2010 αποδεικνύει σε εργαστηριακό πείραμα ότι το Imidacloprid που δεν έχει χαρακτηρισθεί μέχρι τώρα ως μεταλλαξιγόνο για τον άνθρωπο, όταν αλληλεπιδρά με το νιτρικό κάλιο (KNO3) εισέρχεται στα ανθρώπινα λεμφοκύτταρα προκαλώντας μεταλλάξεις. Το νιτρικό κάλιο που θεωρείται ακίνδυνος περιβαλλοντικός παράγοντας βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα ως συντηρητικό, ενώ γενικότερα τα νιτρικά (NO3) βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά». Όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής, οι ουσίες αυτές προσλαμβάνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφής. Την ίδια στιγμή το Imidacloprid εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό είτε άμεσα με την αναπνοή ή τη δερματική επαφή κατά τη διαδικασία της παρασκευής και του ψεκασμού στον αγρό, είτε έμμεσα μέσω των υπολειμμάτων του στα τρόφιμα. Η αλληλεπίδραση του Imidacloprid με τα νιτρικά και τα νιτρώδη μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες και σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς οι μεταλλάξεις που προκύπτουν είναι υπό ορισμένες συνθήκες πιθανό να οδηγήσουν σε καρκινογενέσεις.Το Imidacloprid θεωρείται ακόμα ύποπτο για το ρόλο που έχει στον αποδεκατισμό των μελισσών. Επιπλέον σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, όταν αντιδράσει με αθώους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το νιτρικό κάλιο, μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση. Ο Κρίτων Αρσένης υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία η Επιτροπή να ενισχύσει την έρευνα για τις επιπτώσεις των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων και να προβεί με βάση την “αρχή της προφύλαξης” στην απαγόρευσή τους μέχρι να υπάρξουν επαρκείς έρευνες που να αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στις μέλισσες και στην ανθρώπινη υγεία.

Τα σχέδια για την απεμπλοκή της ΑΤΕ από τις θυγατρικές της


Μετά την ΕΛΒΙΖ και τους έξι υποψήφιους επενδυτές που τη «φλερτάρουν», η ΣΕΚΑΠ παίρνει τη σκυτάλη διεξαγωγής διεθνούς διαγωνισμού αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή στην εκπνοή του Ιουλίου για να ακολουθήσει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης εντός Αυγούστου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ATEbank για την ιδιωτικοποίηση των θυγατρικών της με βιομηχανική παραγωγή.Ο διοικητής της ΑΤΕbank κ. Θεόδωρος Πανταλάκης, μιλώντας στην εφημερίδα «Κέρδος» για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος απεμπλοκής της Τράπεζας από τις θυγατρικές της, που δεν έχουν χρηματοοικονομικό αντικείμενο, ανακοίνωσε ότι την Κυριακή 31 Ιουλίου, εκτός απροόπτου, δημοσιοποιείται η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση πακέτου μετοχών της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ με στόχο τη διάθεση του 44,5% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει η ATEbank. Το ενδιαφέρον των υποψήφιων μνηστήρων για τη ΣΕΚΑΠ θα πρέπει να εκδηλωθεί μέχρι τις 26 Αυγούστου. Για το αν αληθεύει ότι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά των μετοχών της ΣΕΚΑΠ εταιρείες από Κίνα, Ινδία και Τουρκία, ο κ. Πανταλάκης ήταν φειδωλός, λέγοντας ότι «μετά την υποβολή προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές και στα πλαίσια της διαδικασίας του διαγωνισμού, θα ανακοινωθούν οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ΣΕΚΑΠ». Επίσης, ο διοικητής της ΑΤΕbank ξεκαθάρισε ότι ο διεθνής διαγωνισμός που θα διενεργηθεί αφορά την πώληση των μετοχών που κατέχει η Τράπεζα. Να σημειωθεί ότι το 34,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ κατέχει η ΣΕΚΕ, το 8,5% ο συνεταιρισμός εργαζομένων, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται στα χέρια αγροτικών συνεταιρισμών. Σύμφωνα με τον ενοποιημένο ισολογισμό της, τα έσοδα της ΣΕΚΑΠ το 2010 συρρικνώθηκαν σε 36 εκατ. ευρώ, από 53,2 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, και κατέγραψε ζημιές προ φόρων 13,165 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών το 2009.Το εναρκτήριο λάκτισμα απεμπλοκής της ΑΤΕ από τις θυγατρικές της έγινε με την εταιρεία Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ) και ήδη η α' φάση του διεθνούς διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη ανέδειξε έξι υποψήφιους «μνηστήρες» από Ελλάδα κα το εξωτερικό που τη διεκδικούν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ». Τη διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού για την ΕΛΒΙΖ και τη ΣΕΚΑΠ ανέλαβε η εταιρεία Deloitte Business Solutions. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την ΕΛΒΙΖ έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες του διαχειριστή της διαδικασίας, ενώ η β' φάση του διαγωνισμού που περιλαμβάνει την αξιολόγηση των προσφορών και την ενημέρωση των υποψήφιων επενδυτών σχετικά με τις δυνατότητες της εταιρείας αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Σεπτεμβρίου. Η ΕΛΒΙΖ, που παράγει ζωοτροφές και πρώτες ύλες για ζωοτροφές και συμπληρώματα ζωοτροφών ιδρύθηκε το 1963 με έδρα στο Πλατύ Ημαθίας και σήμερα διατηρεί 2 εργοστάσια παραγωγής στο Πλατύ Ημαθίας και την Ξάνθη. Ο κύκλος εργασιών της το 2010 ήταν 10,8 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η δημοσιευθείσα πρόσκληση, η ΑΤΕ κατέχει 2.472.867 κοινές ονομαστικές μετοχές, ποσοστό 99,98% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΒΙΖ. Η μεταβίβαση του ελέγχου θα γίνει μέσω πώλησης όλων των υφιστάμενων μετοχών κυριότητας ATEbank, η οποία μπορεί να συνδυαστεί και με συμμετοχή του επενδυτή σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΛΒΙΖ με καταβολή μετρητών, με παραίτηση δικαιώματος παλαιών μετόχων και ισόποση μείωση των τραπεζικών υποχρεώσεων.Η επόμενη θυγατρική της ΑΤΕBank, για την οποία σύντομα και εντός Αυγούστου θα ενεργοποιηθεί ο διαγωνισμός πώλησης της συμμετοχής της θα είναι η ΕΒΖ, στην οποία κατέχει το 82,33% των μετοχών της. Σύμφωνα με τον κ. Πανταλάκη «η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και σύντομα θα δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος». Τη διεξαγωγή του διαγωνισμού έχει αναλάβει θυγατρική της Eurobank.Για τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, που οι υπόλοιποι μέτοχοι και οι κτηνοτρόφοι ζητούν να τηρηθεί το ισχύον καταστατικό, δηλαδή να δοθούν οι μετοχές της ΑΤΕ στους υπόλοιπους συνεταιριστές μετόχους, έναντι μιας χαμηλής τιμής της μετοχής, ο κ. Πανταλάκης δήλωσε ότι «όπως έχει ήδη δεσμευθεί η ΑΤΕ θα ενημερώσει έγκαιρα τους λοιπούς μετόχους για την έναρξη των παραπάνω διαδικασιών, στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν». Στο μετοχικό κεφάλαιο της Δωδώνης, εκτός από την ΑΤΕ που κατέχει το 67,77% του κεφαλαίου, συμμετέχουν, επίσης, η ΕΑΣ Ιωαννίνων με 24,78%, η ΕΑΣ Αρτας-Φιλιππιάδας με 0,55%, η ΕΑΣ Πωγωνίου με 2,90%, η ΕΑΣ Πρεβέζης με 2,40% και με 1,60% η ΕΑΣ Θεσπρωτίας. Στις 3 Αυγούστου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Δωδώνης για να τροποποιήσει άρθρο του καταστατικού της που προβλέπει τη μεταβίβαση των μετοχών στις συνεταιριστικές οργανώσεις μετόχους, σε περίπτωση που επιθυμεί να αποχωρήσει, βάσει της αξίας της εταιρείας. Η τροποποίηση αυτή να σημειωθεί ότι ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη Δωδώνη. Οι πωλήσεις της Δωδώνης το 2010 ανήλθαν σε 112,79 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 1,9% και τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 32,26%, φθάνοντας τα 7,114 εκατ. ευρώ. Η Δωδώνη θεωρείται ηγέτης της φέτας και οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 81,5 εκατ. ευρώ. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν αναδείχθηκε η εταιρεία συμβούλων που θα αναλάβει τη διεξαγωγή του διαγωνισμού πώλησης των μετοχών της ΑΤΕ σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.Για το τι μέλλει γενέσθαι με τις υπόλοιπες θυγατρικές της ΑΤΕ από τις οποίες προτίθεται να απεμπλακεί η Τράπεζα, ο κ. Πανταλάκης τόνισε καταλήγοντας ότι «μόλις ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας θα εκδοθούν σχετικές ανακοινώσεις».

ΑΡΤΑ:Μετέφερε 158 κιλά χασίς!


Συνελήφθη πρωϊνές ώρες χθες,στην Εθνική οδό Άρτας - Αγρινίου στο Κομπότι Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Άρτας, ένας ημεδαπός 33 ετών, γιατί σε γενόμενο έλεγχο κατελήφθη να μεταφέρει με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του εκατόν πενήντα επτά (157) δέματα που περιείχαν κάνναβη συνολικού βάρους (158.562) γραμμαρίων.Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι άλλα δύο άτομα, ένας ημεδαπός 32 ετών και ένας αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας 25 ετών διευκόλυναν ως προπομποί την μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών, προπορευόμενοι με αυτοκίνητο.Οι έρευνες για τον εντοπισμό των προπομπών συνεχίζονται.Οι ναρκωτικές ουσίες, το όχημα και δύο κινητά τηλέφωνα κατασχέθηκαν.Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Με πελατειακή λογική οι νέες άδειες για πλωτά σε Παμβώτιδα & Αχέροντα


Η σπουδή της Περιφερειακής Αρχής και της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου να εγκρίνουν και νέες άδειες για πλωτά μέσα (3 στη λίμνη Παμβώτιδα και 3 στις εκβολές του Αχέροντα) «μυρίζει» από χιλιόμετρα πελατειακή λογική και εξυπηρέτηση ημετέρων.Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» επισημαίνει ότι
-Ο προσδιορισμός του αριθμού των νέων αδειών έγινε με αυθαίρετο τρόπο, χωρίς την παραμικρή οικονομική μελέτη, χωρίς στατιστικά στοιχεία και αριθμητικά δεδομένα για τον αριθμό των επιβατών
-Η εισήγηση δεν συνοδευόταν ούτε από στοιχειώδη περιβαλλοντική αξιολόγηση ούτε από γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων Φορέων Διαχείρισης (Παμβώτιδας και εκβολών Αχέροντα & Καλαμά αντιστοίχως). Μάλιστα από τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο προέκυψε ότι ο Φ.Δ. Παμβώτιδας παραπέμπει σε παλιότερη κατηγορηματική άρνησή του στην αύξηση του αριθμού των πλωτών μέσων
Δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στις προδιαγραφές των νέων σκαφών και στην υποχρεωτική χρήση νέων τεχνολογιών πιο φιλικών στο περιβάλλον.
Ειδικά στην περίπτωση της Παμβώτιδας η σπουδή της Περιφερειακής Αρχής συνδυάζεται με την απόλυτη και ακατανόητη σιωπή του Δήμου Ιωαννιτών, στα διοικητικά όρια του οποίου συμπεριλαμβάνεται πλέον ολοκληρωτικά η λίμνη.Εκτιμούμε ότι η συζήτηση για τα πλωτά μέσα της Παμβώτιδας θα έπρεπε να επικεντρωθεί στο ερώτημα «τι είδους σκάφη για τη λίμνη», στην αξιοποίηση της σχετικής εμπειρίας από το εξωτερικό (π.χ. από τη λίμνη του Μπλεντ στη Σλοβενία), στην πρόβλεψη δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος για την αλλαγή της τεχνολογίας των παλιών σκαφών και στην πρόβλεψη κυρώσεων στην περίπτωση μη συμμόρφωσης. Αντίθετα η εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής για το συγκεκριμένο ζήτημα περιορίζεται σε ευχολόγια.Δεν είμαστε κατ’ ανάγκην αντίθετοι σε νέες άδειες πλωτών. Είμαστε όμως κατηγορηματικά αντίθετοι στις πελατειακές λογικές και στην απουσία ευθύνης και ήθους.

«ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο»

Ζεσταίνεται το mega deal Πίνδου-Αρτας


Για το τέλος του έτους παραπέμπονται οι τελικές αποφάσεις γύρω από το deal που…Επωάζεται στον κλάδο των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων της χώρας, το οποίο αν τελεσφορήσει θα «γεννήσει» μια από τις ισχυρότερες βιομηχανίες του χώρου των τροφίμων στη χώρα.Το «πάντρεμα» μεταξύ των δύο ηπειρώτικων πτηνοτροφικών εταιρειών, της Πίνδος, και του πτηνοτροφικού αγροτικού συνεταιρισμού της Άρτας είναι κάτι που απασχολεί τις διοικήσεις τους και δεν το έχουν κρύψει. Το τοπίο, ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του αγροτικού πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Ιωαννίνων, Μιχάλης Κασσής θα ξεκαθαρίσει μόνον όταν ολοκληρωθεί η εκπόνηση μελέτης συγχώνευσης των δύο βιομηχανιών, η οποία τοποθετείται χρονικά μέχρι το τέλος του 2011.«Η συγχώνευση μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα αλλά η μελέτη είναι αυτή που θα καθορίσει επακριβώς τα δεδομένα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσής στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση της Πίνδος.Σε περίπτωση, πάντως, που η μελέτη αποδείξει πως η συγχώνευση θα λειτουργήσει επ’ ωφελεία και των δύο επιχειρήσεων, ο πιθανός «γάμος» της Πίνδος και του αντίστοιχου μικρότερου συνεταιρισμού της Άρτας, θα δημιουργήσει ένα όμιλο που θα ελέγχει πάνω από το 30% της εγχώριας παραγωγής πουλερικών με καθετοποιημένη μάλιστα δραστηριότητα, ισχυρό πανελλαδικό δίκτυο και πλειάδα τελικών προϊόντων. Το εργατικό δυναμικό των δύο συνεταιρισμών υπερβαίνει τα 1.000 άτομα και πιθανώς να είναι και ένα από τα σημεία εκείνα που θα προκύψουν περικοπές, εάν η συμφωνία ευοδωθεί.Αναφερόμενος στα δεδομένα της εγχώριας αγοράς του κλάδου, εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της γιαννιώτικης συνεταιριστικής πτηνοτροφικής επιχείρησης εστίασε στα προβλήματα με τη ρευστότητα που υφίστανται, τα οποία γίνονται ακόμη πιο μεγάλα αν συνδυαστούν με τις τιμές των α’ υλών και ζωοτροφών, που έχουν αυξηθεί σημαντικά και όπως είναι φυσικό έχουν οδηγήσει σε αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης.Σε σχέση με τις επιδόσεις της Πίνδος κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, ο κ. Κασσής επισήμανε ότι ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στο ποσό των 180 εκατ.ευρώ και συνδυάστηκε με κερδοφορία περίπου 2,5 εκατ.ευρώ. Το εισόδημα των παραγωγών-συνεργατών του συνεταιρισμού δε, διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2009 και μάλιστα είχε και κάποια αύξηση, που οφείλεται κυρίως στην καθετοποιημένη λειτουργία του.Όσον αφορά στην εξαγορά της βιομηχανίας τροφίμων «ΣΒΕΚΗ» από τη συνεταιριστική «Πίνδο», κατόπιν σχετικού πλειστηριασμού με τίμημα 1 εκατ.ευρώ, ο κ. Κασσής γνωστοποίησε πως ο τρόπος αξιοποίησης, όσο και της διεύρυνσης του αντικειμένου της, θα καθοριστεί έπειτα από μελέτη.

voria

Ο Γ. Παπαβασιλείου για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού


Παρέμβαση με αφορμή την ξαφνική επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Άρτα, έκανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Παπαβασιλείου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 28ης Ιουλίου 2011, ζητώντας από τον Δήμαρχο Αρταίων, μια σοβαρή και διεκδικητική παρουσία στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους φορείς του Νομού και όχι μια τυπική συμμετοχή σε διαδικασία θριαμβολογίας και επιχειρούμενης πολιτικής εκμετάλλευσης από την Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ο κ.Παπαβασιλείου τόνισε. << Χωρίς καμμία επίσημη ενημέρωση και ως εκ τούτου ανάλογη προετοιμασία των φορέων στα συλλογικά τους όργανα, εξαγγέλλεται η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους φορείς του Νομού, 6 χιλιόμετρα έξω από την πόλη.Κύριε Δήμαρχε οφείλει το Δημοτικό Συμβούλιο να καθορίσει το πλαίσιο των διεκδικήσεων, στο υπόμνημα που θα επιδώσετε στον Πρωθυπυργό, γιατί εκτιμούμε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τη βιώσιμη πορεία του Νομού, που καθίσταται επισφαλής στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.΄Ολοι γνωρίζουμε την εγκατάλειψη του Νομού από το Κυβερνητικό ενδιαφέρον τα τελευταία δύο, χρόνια, καθώς και την απουσία προγραμματικού πλαισίου βιώσιμης ανάπτυξης του Νομού.Συνεχώς προσπαθούμε εκ των υστέρων να ακυρώνουμε κυβερνητικές επιλογές, που οδηγούν το Νομό σε απομόνωση και οικονομικό μαρασμό. Τη μια φορά καταργείται το ΚΕΥΓ, την άλλη συρρικνώνεται και απαξιώνεται το ΤΕΙ. Το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται, η παραγωγή σαπίζει στα χωράφια, ο κάμπος παραμένει αναξιοποίητος και ο πρωτογενής τομέας, που αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο αναπτυξιακής πολιτικής για το Νομό συνεχώς περιθωριοποιείται.Το πολυδιαφημισθέν πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ για τη σωτηρία και την ανάπτυξη του Αμβρακικού , παραπέμπεται σε προγράμματα με ασαφή και αβέβαιη χρηματοδότηση ,τα έργα της Ιονίας οδού έχουν τελματώσει, το στρατόπεδο Παπακώστα παραμένει αναξιοποίητο, η επέκταση του σχεδίου της πόλης καρκινοβατεί ενόψει διευθέτησης της κοίτης του Αράχθου, υποδομές στην παιδεία (ενταγμένα έργα σχολικών μονάδων όπως νηπιαγωγεία Καμπής, Γραμμενίτσας και Αγίων Αναργύρων) κινδυνεύουν να απενταχθούν λόγω κατάργησης του ΟΣΚ, ενώ η κατασκευή του Μουσικού Σχολείου χάνεται στο μέλλον. Η Αξιοποίηση της λίμνης του φράγματος Πουρναρίου, που θα αποτελέσει συνιστώσα ανάπτυξης απαιτεί πόρους, ενώ τέλος ακόμα περιμένουμε τα κλειδιά του Κάστρου και την απόδοσή του στους πολίτες της πόλης.Προφανώς όλα αυτά τα οποία και εσείς γνωρίζετε, μαζί με τα προβλήματα λειτουργίας των Καλλικρατικών Δήμων, οφείλεται να συμπεριλάβετε στο υπόμνημα, που θα επιδώσετε και στην παρέμβαση που θα κάνετε. Θέλουμε η παρέμβασή σας να είναι ουσιαστική και η παρουσία σας διεκδικητική. Η αποικιοκρατική συμφωνία αναχρηματοδότησης του χρέους, που συνοδεύεται από εκχωρήσεις στοιχειωδών δικαιωμάτων δεν προσφέρεται για απλή συμμετοχή σας σε θριαμβολογίες και λιβανωτούς για εθνική επιτυχίας και κερδισμένο προσωπικό στοίχημα.

Ο Πρωθυπουργός σε σύσκεψη με τους Φορείς της Άρτας


Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή 29 Ιουλίου, και ώρα 11.00 π.μ., στην Άρτα (Ξενοδοχείο Βυζαντινό), σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Π.Ε. Άρτας. Την συζήτηση θα συντονίσει ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης και θα παραβρεθούν οι παρακάτω Υπουργοί, Υφυπουργοί και Γενικοί Γραμματείς: - Χρυσοχοΐδης Μιχάλης, Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας - Κουτρουμάνης Γιώργος, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
- Μανιάτης Γιάννης, Υφυπουργός Περιβάλλοντος
- Μαγκριώτης Γιάννης, Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
- Αηδόνης Χρήστος, Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Δριβελέγκας Γιάννης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- Χριστοφιλοπούλου Εύη, Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
- Μενδώνη Λίνα, Γ.Γ. Πολιτισμού

Ξεκινά σήμερα το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο αποδήμων Ηπειρωτών


Εκατόν πενήντα Ηπειρώτες Ομογενείς από χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, κι επίσης από την Αμερική και την Αυστραλία, συμμετέχουν στο 2ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ), από σήμερα, 29, έως και τις 31 Ιουλίου, στα Ιωάννινα.«Η δυναμική πορεία των τελευταίων ετών συνεχίζεται για τους Ηπειρώτες Απόδημους, καθώς με το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο θα αναπροσαρμοστεί και εκ νέου προγραμματιστεί το σύνολο των δράσεων για την προβολή της Ηπείρου στο εξωτερικό», τονίζεται -μεταξύ άλλων-σε ανακοίνωση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού.Σκοπός του 2ου Παγκόσμιου Συνεδρίου είναι να σφυρηλατηθούν ακόμα πιο ισχυροί συναισθηματικοί δεσμοί και να εξεταστούν νέοι τρόποι προώθησης της συνεχούς εξέλιξης της Ηπείρου, εν μέσω της δυσμενούς για τη χώρα συγκυρία.Το 2ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο α΄αντιπρόεδρος της ελληνική Βουλής, Γρηγόρης Νιώτης, τοπικοί άρχοντες της Ηπείρου κ.ά.Σήμερα Παρασκευή, θα γίνει ο απολογισμός του προέδρου και της εξελεγκτικής επιτροπής, ενώ το Σάββατο θα συζητηθούν προοπτικές συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τους εμπορικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου.«Μέσω της συσπείρωσης της γνώσης και της επιχειρηματικότητας, καθώς επίσης και της εμπειρίας από το εξωτερικό, μπορεί η Ομογένεια να βρει αρωγό για την προώθηση της Ηπείρου στο Εξωτερικό», καταλήγει η ανακοίνωση.Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με τη συνεδρίαση του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΣΗΕ.

Τρεις νέες άδειες πλοιαρίων σε Παμβώτιδα και Αχέροντα


Το Περιφερειακό Συμβούλιο,έλαβε, κατά πλειοψηφία, απόφαση σχετικά με τη χορήγηση τριών (3) αδειών πλωτών μέσων για πραγματοποίηση τουριστικών και δρομολογιακών πλόων στη λίμνη Παμβώτιδα και ενέκρινε την ανανέωση της άδειας πλεύσης και του σκάφους, που πραγματοποιεί τουριστική ξενάγηση στον ποταμό Αχέροντα και έχει λήξει η άδειά του, καθώς και τη χορήγηση τριών (3) νέων αδειών για την πραγματοποίηση τουριστικών πλόων, επίσης, στον Αχέροντα.Για τη χορήγηση των νέων αδειών θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία (έκδοση προκήρυξης κ.λ.π.) .Ταυτόχρονα, αποφάσισε, την τροποποίηση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου για τη λίμνη Παμβώτιδα.

Να αποσυρθεί το Σχέδιο Ειδικού Χωροταξικού για τις υδατοκαλλιέργειες


Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου για το Ειδικό Χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση καθώς η προθεσμία της δημόσιας διαβούλευσης για την σχετική Κ.Υ.Α. έχει λήξει εδώ και δύο μήνες. Από την άλλη πλευρά η παράταξη της πλειοψηφίας, σε αγαστή συνεργασία με την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, έχει ήδη σπεύσει να γνωμοδοτήσει θετικά στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου για όλες τις αιτήσεις αύξησης δυναμικότητας των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή της Σαγιάδας, και μάλιστα παρά τις αντίθετες εισηγήσεις της Διεύθυνσης Αλιείας Θεσπρωτίας. Παραπέμπουμε στην ενδεικτική δήλωση του ιχθυολόγου της συγκεκριμένης υπηρεσίας Κώστα Περδικάρη (εφ. «Ηπειρωτικός Αγών 18-19/6/2011) «Η υπέρβαση του εγκεκριμένου τονάζ είναι επί χρόνια κοινή πρακτική των περισσοτέρων μονάδων, μέσω αυξημένου αριθμού γόνου, που εισάγεται στα κλουβιά και μέσω υπέρβασης του αριθμού των κλωβών. Με την αύξηση της χωρητικότητας θέλουν ή να νομιμοποιήσουν το υπερβάλλον τονάζ ή να κατοχυρωθούν σε περίπτωση που θέλουν να το αυξήσουν».Επί της ουσίας των ρυθμίσεων του σχεδίου Κ.Υ.Α. επισημαίνουμε τα εξής :
-Οι ακτές, δηλαδή ο αιγιαλός και η παραλία αποτελούν ευπαθή οικοσυστήματα, που απολαμβάνουν τη συνταγματική προστασία του άρθρου 24 του Συντάγματος. Στην Ευρώπη οι διαδικασίες χωροθέτησης στην κοινόχρηστη θάλασσα είναι πολύ αυστηρές και η ιχθυοπαραγωγή γίνεται σχεδόν αποκλειστικά σε μονάδες στη στεριά.
-Η μορφολογία των ελληνικών θαλασσών (πολλοί κόλποι, βραχώδης βυθός, πολλά ρεύματα αλλά και μικρά βάθη και μεγάλη βιοποικιλότητα) ευνοεί την αλιεία και το ζητούμενο θα έπρεπε να είναι «πώς η ιχθυοκαλλιέργεια δεν θα επηρεάσει την αλιεία». Στην ελληνική περίπτωση το ερώτημα δυστυχώς αντιστρέφεται. Και πώς αλήθεια θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η μελέτη, βάσει της οποίας συντάχθηκε το σχέδιο της ΚΥΑ, ανατέθηκε από τον «Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών» ;
-Με το συγκεκριμένο χωροταξικό νομιμοποιούνται ουσιαστικά οι υφιστάμενες θέσεις των μονάδων και το μοντέλο «συγκέντρωσης- συγκεντροποίησης» αυτών σε συγκεκριμένες περιοχές. Οι συνέπειες μπορεί να είναι μεγάλες
- κατ’ αρχήν στην ποσότητα των αποβλήτων και στην περιβαλλοντική επιβάρυνση
- στην ισόρροπη ανάπτυξη των περιοχών
- στη διευκόλυνση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και στη δορυφοροποίηση των μικρών παραγωγών
- και τέλος στην παραγωγική ευστάθεια του κλάδου από υγειονομική άποψη, αφού οποιαδήποτε ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί στο σύνολο του πληθυσμού
Ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι ρυθμίσεις των αποστάσεων μονάδας από μονάδα και των ποσοτήτων εκτροφής. Η υποχρέωση απόστασης 500 μέτρων μεταξύ των μονάδων, την οποία μάλιστα σπεύδει να υποστηρίξει η εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής, είναι πολύ μικρή ενώ ταυτόχρονα επιδεινώνεται τραγικά ο δείκτης εκτροφής ιχθυομάζας από 150 τόνους στα 10 στρέμματα θάλασσας στους 1500 (αύξηση 1000 %).Ακόμη και για την προσέγγιση συγκεκριμένων σημείων δεν υπάρχει μια ανάλυση των φυσικοχημικών και βιολογικών παραμέτρων των περιοχών χωροθέτησης, ενώ, αν και οι ιχθυοκαλλιέργειες αναπτύσσονται στην χώρα μας εδώ και δεκαετίες, δεν υπάρχει ούτε αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και των επιπτώσεων στο περιβάλλον λειτουργίας τους αλλά ούτε και θέληση για ελέγχους.Είναι γεγονός ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν ένα δυναμικό και ανερχόμενο κλάδο της ελληνικής και της ηπειρωτικής ειδικότερα οικονομίας. Ωστόσο η αύξηση του κύκλου εργασιών και των οικονομικών μεγεθών δεν επιτρέπεται να ανοίξουν το δρόμο στην εμπορευματοποίηση και την περιβαλλοντική ασυδοσία. Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» θεωρεί επιβεβλημένη την απόσυρση του σχεδίου Ειδικού Χωροταξικού για την ιχθυοκαλλιέργεια και την έναρξη διαλόγου χωρίς προαπαιτούμενα.

«ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο»

... oι "αρεστοί" οι "άριστοι" οι "στιγματισμένοι" & οι "αστάθμητοι"…

Γράφει ο Βαγγέλης Θεοδώρου

Σχετικά με όσα αναφέροντα σε ανακοίνωση της εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΑΣΚ για παλινωδίες του Υπουργείου Παιδείας στο θέμα της επιλογής των στελεχών και ότι ταλαιπωρούνται Υποψήφιοι και επιτροπή αξιολόγησης καλοκαιριάτικα…εν μέρει συμφωνώ.Από την άλλη έχω να κάνω και κάποιες παρατηρήσεις …που θα πήγαιναν οι συνάδελφοι με τι λεφτά διακοπές…μια χαρά τους έκατσε…είχαν και μια σίγουρη δικαιολογία σε γκρίνιες από τον κατ’ οίκον «άμαχο πληθυσμό», αλλά και για να αποφύγουν και το έξοδο.Άσε που μια χαρά είναι αυτές οι διαδικασίες η επόμενη μέρα είναι δύσκολη…όχι τόσο για πως θα τις δει ο κόσμος, αλλά για το πόσο γρήγορα θα της ξεχάσει, εξάλλου μετά από τέσσερα χρόνια «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».Όλα έγιναν όπως προβλέπεται και οι «λαοσυνάξεις» έγιναν και τα τσιπουράκια και τις μπυρίτσες μας τις ήπιαμε, έ δούλεψε λίγο και το «συγγενικό» μαγαζί. Όχι άδικα πάντως και άπλετα «ισκιώματα» διέθετε και την καλύτερη θέα βεβαίως προς στο «Επιλεγοδικείο» του Μεγάρου Γεωργίου Σταύρου.Τώρα για τα αναφερόμενα περί αγωνίας των συναδέλφων δεν την παρατήρησα περισσότερο για μια μικρή ανησυχία μου φάνηκε για την επίτευξη των στόχων της διαπλοκής ατομικής ή ομαδικής τοιαύτης και κυρίως για την επιτυχή διεκπεραίωση των συνδυασμών…επί το λαϊκότερο που θα καθίσει η μπίλια.Τώρα για την επιτροπή επιλογής τι να πω τα ήθελε και τα έπαθε…τα μεγαλεία πληρώνονται.Αμ και αυτή αν κουράστηκε ξέρεις τι είναι να λογαριάζεις συνέχεια τα εκατοστά της μοριοδότησης των συναδέλφων και να σε διακόπτουν τα κινητά από τους «προφέσορες» της ατομικής ή και διακομματικής εκλογομαγειρίας χάνεις τον λογαριασμό…άντε και πάλι από την αρχή και πάλι τηλέφωνο…επάγγελμα βαρέων και ανθυγιεινό έφεραν εις πέρας.Άκουσα ότι υπάρχουν κάποιοι υποψήφιοι που διαμαρτύρονται για την βαθμολογία τους…εμ και αυτοί …ας πρόσεχαν …μια ζωή χωμένοι στα μεταπτυχιακά σε ένα κομματικό μετερίζι δεν τους είδαμε.Συνάδελφοι μην διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας πηγαίνετε για κάνα μπανάκι…και εν ανάγκη πάρτε μαζί σας και την ύλη των εξετάσεων για να την εμπεδώσετε…ίσως σας χρειαστεί μετά από 4 χρόνια.Πλάκα έχουν όλα τούτα αν γενικά συνέβαιναν στο «ανώδυνο» παιγνίδι της ζωής…μόνο που εδώ έχουμε να κάνουμε με μια διαδικασία αξιολόγησης συναδέλφων και αμέ τουλάχιστον θα έπρεπε να κρατηθούν τα προσχήματα. Η εκπαίδευση κύριοι θα έπρεπε να είναι η κορωνίδα ανάδειξης ενός «αξιακού» μοντέλου και δυστυχώς πολλάκις οι ταγοί της το ευτελίζουν.Περίμενα πολλά από αυτή την επιτροπή Αξιολόγησης ή τουλάχιστον ότι θα έβαζε μια κόκκινη γραμμή με τις γελοιότητες του παρελθόντος, δυστυχώς όμως όπως δείχνουν τα πράγματα δεν είχε το σθένος να αντισταθεί και «λιποψύχησε» ή και χειρότερα δεν ήθελε και όχι απλά αποδέχτηκε αλλά πρωταγωνίστησε κιόλας μεθόδων και υπόγειων διαδρομών που δεν τιμούν κανένα και κυρίως τον θεσμό που τους ζητήθηκε να υπηρετήσουν.Είμαι αφελής που πίστευα ότι μια τέτοια Επιτροπή Αξιολόγησης με διευρυμένη σύνθεση όχι μόνο δεν θα άφηνε περιθώρια για αμφισβητήσεις, αλλά και ότι θα άφηνε να διαφανεί με τις αποφάσεις της ένα νέο μοντέλο Διοίκησης, πέρα από αυτό που ξέρουμε, δηλαδή του καλού ή λιγότερο καλού διεκπεραιωτή.Σε μια τέτοια διαδικασία θα υπάρξουν "άριστοι", πολλοί είναι οι άξιοι συνάδελφοι, όπως επίσης και "αρεστοί" και "στιγματισμένοι", δεν το λέω εγώ κάποιες συμπτώσεις το λένε & βεβαίως "αστάθμητοι"… στην τελευταία κατηγορία ανήκουν αυτοί που δεν έχουν εκφράσει ανοικτά κάποια προτίμηση σχολείου και αποτελούν τον γρίφο που όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η όποια «ενορχήστρωση».Εν κατακλείδι εάν μια επιτροπή αξιολόγησης μπορεί ανά πάσα στιγμή και απέναντι στον καθένα κρινόμενο να υπερασπιστεί την ΚΡΙΣΗ της τότε όλα αυτά που ακούγονται μοιάζουν παραφιλολογία και θεμιτές ατομικές πικρίες. Εάν πάλι όχι πολύ κρίμα.

«Αντάρτικο» για το καταστατικό


Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την τροποποίηση του καταστατικού της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ είτε προχωρώντας σε κινητοποιήσεις για την αποτροπή της Γενικής Συνέλευσης, είτε με την προσφυγή κατά ενδεχόμενης τέτοιας απόφασης, εμφανίζονται οι παραγωγοί – κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών αλλά και οι εργαζόμενοι της Γαλακτοβιομηχανίας.Ενόψει της προγραμματισμένης Γενικής Συνέλευσης την ερχόμενη Τετάρτη 3 Αυγούστου, όπου πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της τροποποίησης του καταστατικού, οι παραγωγικοί φορείς κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, με αποκορύφωμα το κάλεσμα σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί της Τετάρτης, έξω από την γαλακτοβιομηχανία.Πρόκειται για μια συζήτηση, εξ αναβολής, μετά το «βέτο» που έθεσε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων στην προηγούμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, οπότε τοποθετήθηκαν και τα δύο νέα μέλη της Διοίκησης, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ.κ. Πέτσης και Στόκας, αντίστοιχα.Η Αγροτική Τράπεζα επιδιώκει την τροποποίηση έντεκα άρθρων του καταστατικού, ωστόσο αυτό που «καίει» τις Ενώσεις-μετόχους και τους παραγωγούς, είναι το άρθρο 8, σύμφωνα με το οποίο εφόσον η ΑΤΕ «αποδεσμευθεί» από την ΔΩΔΩΝΗ θα πρέπει να επιστρέψει τις μετοχές της στους συνεταιρισμούς με βάση την αξία της εταιρείας, όπως αυτή καταγράφεται στους ισολογισμούς, άρα δεν «νομιμοποιείται» να προχωρήσει στην πώληση. Όπως τονίζουν οι ΕΑΣ «οι μετοχές της Εταιρείας μπορούν να μεταβιβασθούν μόνον προς συνεταιριστικές οργανώσεις, απαγορευομένης της μεταβίβασης προς τρίτους ή προς την ΑΤΕ». Ειδικότερα, η προς έγκριση τροποποίηση του άρθρου 8 προβλέπει ότι «οι μετοχές της εταιρίας είναι ονομαστικές, μεταβιβάσιμες και αδιαίρετες».Επιπλέον, ζήτημα δημιουργεί και η πρόθεση της ΑΤΕ, με σχετική διάταξη, να μεταφέρει την έδρα του Διοικητικού Συμβουλίου από τα Γιάννινα στην Αθήνα.Μετά από την αναβολή της προηγούμενης συζήτησης στις 5 Ιουλίου, οι Ενώσεις και οι παραγωγοί προχώρησαν σε επαφές με πολιτικούς φορείς, όπως οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου έστειλαν και υπόμνημα, ζητώντας να μην γίνει η τροποποίηση του καταστατικού, καθώς είναι παράνομη, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, Χριστ. Μπαλτογιάννης. Επιπλέον, οι Ενώσεις Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, βρίσκονται ήδη σε δικαστική διαμάχη με την ΑΤΕ, που αφορά στην κατά παράβαση του Καταστατικού της Εταιρείας μεταβίβαση μετοχών το 2004 από τις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών Άρτας-Φιλιππιάδας, Κονίτσης-Ζαγορίου-Μετσόβου και Πωγωνίου προς την ΑΤΕ. Και ενώ δεν έχει ακόμη αποφανθεί το Δικαστήριο επί του κύρους των εν λόγω μεταβιβάσεων, η μέτοχος πλειοψηφίας ΑΤΕ επιχειρεί να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τις εν λόγω μεταβιβάσεις και να προετοιμάσει το έδαφος για την επιχειρούμενη περαιτέρω αλλοίωση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. με την προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 8. Σε επιστολή και προς τον Πρόεδρο της ΑΤΕ Θ. Παντελάκη με την οποία ζητά την ματαίωση της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Μπαλτογιάννης, επισημαίνει πως η προτεινόμενη τροποποίηση είναι παράνομη, αντίθετη στη βούληση των ιδρυτών της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., προβληματική και εξ επόψεως ηθικής και καλής πίστης.«Σας καλούμε να ματαιώσετε την πραγματοποίηση της Συνέλευσης η οποία θα ρίξει λάδι στη φωτιά με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της εταιρείας δεδομένου του ότι ολόκληρος ο κτηνοτροφικός κόσμος της Ηπείρου μαζί με τα συντεταγμένα του Όργανα αλλά και ολόκληρη η κοινωνία της Ηπείρου είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψουν την πραγματοποίηση της Συνέλευσης και παράλληλα σας ξανακαλούμε σε από κοινού διάλογο για το καλό της βιομηχανίας», αναφέρει ο κ. Μπαλτογιάννης.

Ματαίωση ή συγκέντρωση
Μετά από τα παραπάνω, αλλά και το νομικό έρεισμα που φαίνεται να έχουν οι Ενώσεις-μέτοχοι, σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους τους, δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ως προς την ματαίωση της Γενικής Συνέλευσης, και η ΑΤΕ να αποσύρει την τροποποίηση του καταστατικού.Πάντως οι κτηνοτρόφοι – παραγωγοί, οι εργαζόμενοι της Γαλακτοβιομηχανίας και οι Ενώσεις ξεκινούν από την Δευτέρα τις παρεμβάσεις τους και καλούν τον κτηνοτροφικό κόσμο να βρίσκεται την Τετάρτη έξω από την γαλακτοβιομηχανία.«Εάν προχωρήσει η τροποποίηση καταργείται αυτό που οι παππούδες και πατεράδες μας συνυπέγραψαν με το ελληνικό κράτος. Θα είναι η θανατική ποινή και της γαλακτοβιομηχανίας και της κτηνοτροφίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτογιάννης.


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ